تارا فایل

تحقیق موبایل چیست و تفاوت نسل چهارم با نسل های قبل




فهرست مطالب
فصل اول:
* مقدمه
* تاریخچه ی گوشی های موبایل از ابتدا تا اکنون
* شبکه موبایل چگونه کار می کند؟
* ارائه سرویسهای جانبی
* مقایسه شبکه تلفن ثابت و شبکه موبایل
* سرویس پیام کوتاه چیست؟
* GSM وSMS
* EMS
* بلوتوث
* تاریخچه بلوتوث
* بلوتوث چگونه کار می کند ؟
* استفاده از تلفن همراه در رانندگی تصادفات مرگبار
* آنتن دهی موبایل
* کارکردهای تلفن همراه
* فصل دوم:
* سیستم عامل موبایل چیست؟
* تاریخچه سیستم عامل سیمبین
* پیدایش و حیات Symbian
* شرکت های به وجود آورنده
* زبانهای برنامه نویسی برای Symbian
* رابط های کاربری
* بازی بر روی Symbian
* گوشیهای فاقد سیستم عامل
* فصل سوم:
* کارائى و عملکرد GPRS
* پیاده سازى شبکه GPRS
* کلاسهاى مشترکینGPRS
* سرویسهاى GPRS
* نسخه های مختلف ویندوز موبایل
* حافظهٔ Rom چگونه کار میکند؟
* یک تلفن سلولی (موبایل) چیست ؛ فناوری آن چگونه کار می کند؟
* مشی سلول چیست موارد راجع به یک تلفن سلولی
* تلفنهای CBS سلولی و باندهای شهروندان
* کانالها
* بردمحدوده Range
* مهندسی سلولی Cell Engineering
* ارسال در تلفنهای سلولی (موبایل)
* کدهای تلفنهای سلولی (موبایل)
* تعریف رومینگ Roaming در سیستم موبایل به چه معنا و مفهوم است؟
* برجهای تلفنهای سلولی – موبایل(BTS)
* مشکلات تلفنهای سلولی (موبایل)
* برجهای تلفنهای سلولی – موبایل(BTS
* داخل یک تلفن سلولی(موبایل)
* سیستم تلفن متحرک ( Advanced Mobile Phone SystemAMPS)
* استاندارد تلفنهای سلولی (موبایل) آنالوگ
* پیشرفته
* فصل چهارم:
* اینک دیجیتال پدیدار شد…
* فن آوری (تکنولوژِی)های دسترسی سلولی(موبایل) نسل دوم ( 2G
* سلولی(موبایل) در برابر PCS
* تکنولوژی نسل سوم
* Gps چیست؟ و چگونه کار می کند؟
* نحوه کارکرد GPS
* فصل پنجم:
* سخت افزار و نرم افزار
* دوربین موبایل
* موبایل های دوربین دار و تاثیرات اجتماعی
* عکاسی بهتر با تلفن همراه
* اولین خط تولید گوشی تلفن همراه ایرانی
* بهترین های موبایل در سال 2006
* وبلاگ نویسی، این بار در تلفن همراه
* تاریخچه و سیر تحول مخابرات در کشور ایران
* (سیر تحول و توسعه ی مخابرات کشور در گذر زمان (سال 1236 لغایت 1386
* نگاهی به جایگاه موبایل بانکینگ در ایران
* بانک ها زیر سایه موبایل
* پرداخت همراه
* نتیجه گیری
* منابع

مقدمه:
موبایل وسیله ایست برای ارتباط بین مردم …در قدیم تلفن منزل فقط برای اشخ اص خاص بکار میرفت و استفاده از آن برای اشخاص معمولی امکان پذیر نبود …با پیشرفت آن و همه گیر شدن تلفن رقابتی برای شرکت های سازنده ی تلفن به آمد و هر روز مدل جدیدی از آن عرضه میشد تا این که تلفن ها معمولی نصل خود را به تلفن های بیسیم دادند…دوباره رقابتی بوجود آمد برای برد بیشتر تلفن ها …هر روز شرکتی نوع جدیدی میساخت که برد بیشتری داشته باشد…تا این که موبایل وارد بازار شد و دوره ی رقابت تلفن ها تمام شد …موبایل در ابتدا هزینه ی بالایی داشت و فقط در کشور های جهان اول کاربرد داشت ..یواش یواش موبایل وارد کشور های جهان سومی مثل ایران شد ..ولی به علت گرانی آن کمتر کسی از آن استفاده میکرد …بعد ها با گذشت زمان گوشی های نصل جدیدی آمد که کوچک تر بودند و در جیب جا میگرفتند .بعد ها قیمت سیم کارت ها پایین تر آمد و یواش یواش موبایل وسیله ای عمومی شد …
استفاده ی اصلی گوشی ارتباط برقرار کردن است و کار بسیار مهمی میکند ولی به تازگی پدیده ی مد گوشی در ایران داره حالم رو بهم میزنه …آدم میشناسم 1ماه یکبار گوشی عوض میکنه …که چی؟؟؟مثلا دوربینش قوی تره؟؟خب برو یک دوربین دیجیتال بگیر 12 مگاپیکسل …حرف اصلی من اینه که گوشی که مصرف اصلی اش برای حرف زدن است چرا به وسیله ی سرگرمی تبدیل شده و از اون استفاده های بد میشه؟؟چرا یکی مثلا گوشیش بلوتوث نداشته باشه به قول معروف خزه؟چرا مردم اینقدر بد شده اند که مصرف اصلی تلفن همراه رو یادشون رفته؟؟ میلیونها نفر در سراسر از تلفنهای سلولی یا همان موبایل یا تلفن همراه خودمان استفاده می نمایند .آنها ابزار کوچک بسیار مفید وجالبی میباشند. با یک تلفن سلولی( موبایل ) شما می توانید با هر شخصی در روی کره زمین تقریباً از هر نقطه ای ارتباط برقرار کرده و صحبت نمایید !این برای شگفت انگیز بودن مسله کافی نیست! این روزها، تلفنهای سلولی (موبایل )یک آرایه باور نکردنی از توابع و کارها را برای کاربرش فراهم آورده و توابع و کارهای جدید نیز بایک گام سریع در حال اضافه شدن هستند .یعنی از تماس عادی تا خرید بلیط کنسرت به صورت مجازی می توانید انجام دهیم بازهم شگفت انگیز نیست!!!

تاریخچه ی گوشی های موبایل از ابتدا تا اکنون:
این تلفن بیشتر شبیه ضبط صوت به نظر میرسد اما این وسیله جعبه مانند حجیم، درواقع اولین گوشی همراه نوکیاست .
مدل نوکیا موبیرا سناتور که برای استفاده در خودرو ساخته شده است، در سال 1982 معرفی شد .طبعا نمیتوان با این گوشی که 9,5 کیلو وزن دارد، قدم زد.
ر کشورهای اسکاندیناوی پا گرفت. کشورهای سوئد، دانم ارک
چیز تازه ای نیست، اما در سال 1993 ایده ای خلاقانه بود. این گوشی PDA امروز تلفن همراه مجهز به سیستم
توزیع شد . این تلفن مجه ز به پیجر، ماشین BellSouth و IBM همراه سایمون که به طور مشترک توسط
حساب،دفتر تلفن، فکس و ای-میل بود که همه در حجمی 550 گرمی به قیمت 900 دلار جا گرفته بودند.و نیز

در سال 1996 ، بیشتر به جنبه کاربردی تلفنهای همراه توجه میشد تا ظاهر آن . اما این StarTAC : موتورولا
گوشی کوچک و سبک نشان داد که ظاهر هم اهمیت فراوانی دارد . این گوشی با وزن 87 گرم، سبکترین وکوچکترین گوشی دوران خود بوده و حتی از بسیاری گوشیهای امروزی نیز سبکتر است.ه خودکار در سطح
گوشیهای مکعب مستطیلی نوکیا 6160 پرفروش ترین گوشی همراه این کمپانی در دهه 90 هستند . این گوشی دارای در سال 2000 به بازار ، Nokia صفحه نمایش تک رنگ، آنتن و ظاهری جعبه مانند بود. مدل کمی جمع و جورتر آن 8260 آمد، این مدل دارای قابهای رنگی و سبکتر و کوچکتر از مدل قبلی بود.
در سال 2001 QCP که مورد استفاده عموم قرار گرفت، هستند. مدل 6035 Palm-based گوشیهای کیوسرا اولین تلفنهای حافظه و صفحه MB به قیمت 400 و 500 دلار عرضه میشد. این گوشی دارای 8 carrier به بازار آمد و بسته به نوع کریرنمایشی تک رنگ بود.
8رقبای یکدیگر بودند، این گوشی توجه بسیاری به خود جلب کرد . گوشی Handspring و Palm در سال 2001 ، زمانی که و دیگری با ورودی متن QWERTY است تا تلفن، دارای دو مدل بود، یکی با صفحه کلید PDA که بیشتر یک Treo 180حافظه. MB و هردو دارای 16 Graffiti
کاملا با هدف تولید تلفنی مناسب کار و جستجو در حرکت SureType این گوشی با طراحی باریک و ظریف و صفحه کلید دارای دوربین و پخش ویدئو و صدا است . BlackBerry تناسب دارد. این گوشی که محصول 2006 است، اولین مدل خدمات ای-میل این گوشی نیز عالیست و از جمله بهترین تلفنهای چند منظوره همراه به شمار می آید. پس از ماهها انتظار و شایعه، این گوشی بالاخره به بازار آمد . محصول جدید اپل فاقد صفحه کلید و دارای صفحه حساس
است Mac OS X و سیستم عامل iTunes دارای دوربین 2 مگاپیکسلی، قابلیت پخش iPhone به لمس است. گوشی9

شبکه موبایل چگونه کار می کند؟
در تلفن ثابت "هویت " مشترک مشخص است … از کجا؟ از آنجایی که مخابرات با کشیدن دو رشته سیم مسی تا در منزل یا محل کار و دادن بوق این کار برای مشترک کرده است .پس مرحله اول در شب که مخابرات "هویت " یا شناسایی معتبر بودن مشترکاست.
"مکان" مشترک نیز دقیقا مشخص است و این دیگر نیاز به توضیح ندارد یعنی سوییچ هنگامی که کسی با این مشترک کار است یعنی مشترک هرچقدر با charging" دارد راحت آن را پیدا کرده و به آن زنگ می زند. قسمت بعدی " محل ثبت تلفن خود به دیگران زنگ بزند هزینه آن در کجا ثبت می شود؟ جواب مشخص است… در سوییچی که به آن متصل است.
قسمت بعدی " ارائه سرویسهای جانبی " است مثل نمایشگر شماره تلفن و انتقال مکالمه و … که این هم در سوییچی که تلفن به آن متصل شده است انجام می گیرد.
10
پس به طور خلاصه شبکه تلفن ثابت مشخصات زیر را دارا می باشد:
١- هویت یا شناسایی مشترک
٢- مکان مشخص جهت تماس گرفته شدن با آن
charging ٣- محل ثبت
٤- ارائه سرویسهای جانبی
در شبکه موبایل ما یک وسیله به نام گوشی موبایل داریم که بدون سیم است و از لحاظ فیزیکی به جایی متصل نیست و هرلحظه مکان خود را تغییر می دهد و ممکن در یک روز در نقاط مختلف کشور (و حتی جهان ) حرکت کند .
حالا سوال این است که چگونه باید چهار مشخصه بالا را برای آن پیاده کنیم ؟
از طریق امواج ال کترو (wireless) قبل از هر چیز ذکر این مورد ضروری است که گوشی موبایل با روش بدون سیم گفته می شود(در آینده مفصل در باره آن صحبت خواهیم کرد) ارتباط دارد و از طریق آن BTS مغناطیسی با آنتنی که به آنبه شبکه موبایل وصل می شود.
-تعیین هویت:
در موبایل به علت تغییر مکان مشترک (مستقل از مکان بودن ) نیاز به مرکزی داریم که اطلاعات تمام مشترکین یک کشور و یا یک شرکت ارائه دهنده سرویس موبایل در آن ثبت شود تا هر وقت شبکه نیاز داشت در اختیار شبکه قرار گیرد (این کار Home Locationگفته می شود HLR در تلفن ثابت در همان مرکز سرویس دهنده به شما انجام می گیرد)به این مرکز این مرکزها به صورت متمرکز در یک یا بعضا در نقاط محدودی از یک کشور ایجاد می شود. Registe Subscriber Identity Module و برای اینکه یک مشترک امکان استفاده از شبکه را داشته باشد به مشترک کارتی به نام کارت در گوشی موبایل قرا رگیرد SIM کارت داده می شود که این کارت وسیله شناسایی مشترک در شبکه است… پس اگر ثبت گردد مشترک می تواند هر کجا از کشور که برود امکان تماس گرفتن و یا تماس HLR و تعاریف مخصوص آن در گرفته شدن را دارا می باشد.
-مکان مشترک در شبکه موبایل:
هنگامی که یک مشترک در شبکه حرکت می کند با تکنیکهایی که در آینده در باره آن صحبت خواهیم کرد آخر ین مکان پرسیده می شود و HLR ثبت می شود بنابراین هر کس بخواهد به یک موبایل زنگ بزند آخرین مکان آن از HLR آن در بعد به موبایل زنگ می خورد.
: charging –
ثبت مقدار هزینه مکالمه موبایل در آخرین سوییچی که به موبایل سرویس می دهد انجام می گیرد .
مثلا مشترکی از اصفهان به سمت مازندران رفته و از آنجا به مشهد می رود ودر طی مسیر چندین بار به نقاط مختلف ثبت شده و در مازندران در charging تماس گرفته است هنگامی که در محدوده اصفهان بوده در سوییچهای اصفهان
سوییچ مازندران و در مشهد هم در سوییچ مشهد ثبت می شود.
در آخر کلیه ه زینه مکالمات از سراسر کشور به مرکزی در تهران که مرکز صورتحساب است ارسال می شود و بعداز جمع بندی و محاسبه برای مشترک صورتحساب ارسال می شود ، در تلفن ثابت تمام هزینه های مکالمه در مرکز سرویس دهنده ثبت می شود.
ارائه سرویسهای جانبی :
سوال می شود که چه سرویسهایی باید در HLR این سرویسها توسط آخرین سوییچ سرویس دهنده به موبایل از طریق اختیار مشترک گذاشته شود مثل انتقال مکالمه – انتظار مکالمه – نمایشگر شماره و… و سپس آن سرویس ها توسط آخرین سوییچ سرویس دهنده در اختیار مشترک قرار می گیرد، در تلفن ثابت همان سوییچ م حلی که تلفن به آن وصل اشت این کار را انجام می دهد.
مقایسه شبکه تلفن ثابت و شبکه موبایل
در تلفن ثابت "هویت " مشترک مشخص است از کجا؟ از آنجایی که مخابرات با کشیدن دو رشته سیم مسی تا در دمنزل یا محل کار و دادن بوق این کار برای مشترک کرده است .پس مرحله او ل در شبکه مخابرات "هویت " یا شناسایی معتبر بودن مشترک است .
"مکان" مشترک نیز دقیقا مشخص است و این دیگر نیاز به توضیح ندارد یعنی سوییچ هنگامی که کسی با این مشترک است یعنی مشترک ه رچقدر "charging کار دارد راحت آن را پیدا کرده و به آن زنگ می زند . قسمت بعدی " محل ثبت با تلفن خود به دیگران زنگ بزند هزینه آن در کجا ثبت می شود؟ جواب مشخص است – در سوییچی که به آن متصل است .
قسمت بعدی " ارائه سرویسهای جانبی " است مثل نمایشگر شماره تلفن و انتقال مکالمه و … که این هم درسوییچی که تلفن به آن متصل شده است انجام می گیرد.
پس به طور خلاصه شبکه تلفن ثابت مشخصات زیر را دارا می باشد:
-1 هویت یا شتاسایی مشترک
-2 مکان مشخص جهت تماس گرفته شدن با آن
charging -3 محل ثبت
-4 ارائه سرویسهای جانبی
-5 در شبکه موبایل ما یک وسیله به نام گوشی موبایل داریم که بدون سیم است و از لحاظ فیزیکی به جایی متصل نیست و هرلحظه مکان خود را تغییر می دهد و ممکن در یک روز در نقاط مختلف کشور (و حتی جهان ) حرکت
کند. حالا سوال این است که چگونه باید جهار مشخصه بالا را برای آن پیاده کنیم ؟
از طریق ام واج الکترو (wireless) قبل از هر چیز ذکر این مورد ضروری است که گوشی موبایل با روش بدون سیم گفته می شود (در آینده مفصل در باره آن صحبت خواهیم کرد ) ارتباط دارد و از BTS مغناطیسی با آنتی که به آن طریق آن به شبکه موبایل وصل می شود(به جای دو رشته سیم مسی).
-1 تعیین هویت:
در موبایل به علت تغییر مکان مشترک (مستقل از مکان بودن ) نیاز به مرکزی د اریم که اطلاعات تمام مشترکین یکد کشور و یا یک شرکت ارائه دهنده سرویس موبایل در آن ثبت شود تا هر وقت شبکه نیاز داشت در اختیار شبکه قرار گفته می HLR گیرد(این کار در تلفن ثابت در همان مرکز سرویس دهنده به شما انجام می گیرد ) به این مرکز این مرکزها به صورت متمرکز در یک یا بعضا در نقاط محدودی از یک کشور ایجاد (Home Location Register) شود
می شود. Subscriber Identity ) SIM و برای اینکه یک مشترک امکان استفاده از شبکه را داشته باشد به مشترک کارتی به نام کارت در گوشی SIM کارت داده می شود که این کارت وسیله شناسایی مشترک در شبکه است – پس اگر (Module ثبت گردد مشترک می تواند هر کجا از کشور که برود امکان تماس HLR موبایل قرا رگیرد و تعاریف مخصوص آن در
گرفتن و یا تماس گرفته شدن را دارا می باشد.
-2 مکان مشترک در شبکه موبایل
14هنگامی که یک مشترک در شبکه حرکت می کند با تکنیکهایی که د ر آینده در باره آن صحبت خواهیم کرد آخرین پرسیده HLR ثبت می شود بنابرابن هر کس بخواهد به یک موبایل زنگ بزند آخرین مکان آن از HLR مکان آن در می شود و بعد به موبایل زنگ می خورد.
charging -3 ثبت
ثبت مقدار هزینه مکالمه موبایل در آخرین سوییچی که به موبایل سرویس می دهد انجام می گیرد .
مثلا مشترکی از تهران به سمت مازندران رفته و از آنجا به مشهد می رود ودر طی مسیر چندین بار به نقاط مختلف ثبت شده و در ملزندران در charging تماس گرفته است هنگامی که در محدوده تهران بوده در سوییچهای تهران
سوییچ مازندران و در مشهد هم در سوییچ مشهد ثبت می شود.
در آخر کلیه هزینه مکالمات از سراسر کشور به مرکزی در تهران که مرکز صورتحساب است ارسال می شود و بعدازجمع بندی و محاسبه برای مشترک صورتحساب ارسال می شود (در تلفن ثابت تمام هزینه های مکالمه در مرکز سرویس دهنده ثبت می شود)
-4 ارئه سرویسهای جانبی
سوال می شود که چه سرویسهایی باید در HLR این سرویسها توسط آخرین سوییچ سرویس دهنده به موبایل از طریق
اختیار مشترک گذاشته شود مثل انتفال مکالمه – انتظار مکالمه – نمایشگر شماره و .. و سپس آن سرویس ها توسط آخرین سوییچ سرویس دهنده در اختیار مشترک قرار می گیرد.(در تلفن ثابت همان سوییچ محلی که تلفن به آن وصل
اشت این کار را انجام می دهد).
مشترک مورد نظر در دسترس نمی باشد ….
این پیغامی است که همیشه از موبایل زمانی که آنتن نمی ده، می شنویم.
برای این که طرفی که با ما تماس می گیره، با این پیام مواجه بشه و یا این که موبایلمون در دسترس نباشه و مزاحم
نداشته باشیم، این ترفند ها را امتحان کنید:
– روش اول: وقتی موبایلتون روشنه، بدون اینکه موبایل رو خاموش کنید، باطری اونو در بیارید.
15
نترسید. موبایلتون هیچیش نمیشه . آقایونی که به موبایلشون وسواس دارند، اینکار رو نکنند . می تو نند ترفند دوم رو انجام
دهند.
– روش دوم : وقتی جایی هستید و نمی خواهید مزاحم داشته باشید، موبایلتون رو با یه ورقه آلومینیومی بپوشانید . با
این کار موبایل تون آنتن نمیده و در دسترس نمی باشد.
بدی این کار به خاطر اینه که باید همیشه یه ورقه آلومینیوم همراهتون باشه . خدای نکرده همسرتون ببینه، چی فکر می
کنه؟!
پس بریم سراغ ترفند سوم:
یا " شماره مشترک مورد نظر در شبکه موجود نمی باشد " ترفند سوم و چهارم برای اینکه طرف تماس گیرنده با پیغام
مواجه شود, تا اینقدر زنگ بزنه و خسته بشه و فکر کنه مشکل از مخابرات هست: Wrong Number
– روش سوم: این ترفند بی دردسره, توی موبایلتون کد زیر رو وارد کنید:
*21*0210000000#
را بزنید . سپس با پیغام Dial پس از اینکه کد بالا را وارد کردید، فکر کنید دارید با یک شماره تماس می گیرید . دکمه
نشان داده می شود. از این Actived مواجه می شوید و در صورتی که کد بالا را درست وارد کرده با شِد، پیغام Requesting
مواجه می شود. " شماره مشترک مورد نظر در شبکه موجود نمی باشد " به بعد هر کسی با شما تماس بگیرد، با پیغام
برای اینکه بخواهید کد بالا را غیر فعال کنید، تایپ کنید:
#21#
ظاهر خواهد شد و گوشی شما مطابق گذشته کار Cancelled کردن، پ یغام Requesting را بزنید . پس از Dial سپس دکمه
خواهد کرد.
( – روش چهارم: این کد را امتحان کنید. (همانند شماره 3
*21*021#
پاسخ اپراتور: مشترک گرامی شماره مورد نظر اشتباه است و یا شماره مشترک مورد نظر در شبکه موجود نمی باشد.
( – روش پنجم: و این کد را نیز امتحان کنید. ( همانند شماره 3
16
*21*094#
پاسخ اپراتور: شماره مشترک مورد نظر در شبکه موجود نمی باشد.
( – روش ششم: و این یکی را هم امتحان کنید. (همانند شماره 3
*21*085#
پاسخ اپراتور: شماره مشترک مورد نظر در شبکه موجود نمی باشد.
Divert – روش هفتم : و در پایان این کار رو هم می تونید بکنید . موبایل خودتون رو به یک شماره الکی دایورت
کنید, یعنی شماره ای که در شبکه مخابرات موجود نباشه . با این کار وقتی کسی با شما تماس می گیره، به شماره
ای که در شبکه مخابرات وجود نداره، دایورت می شه و با پیغام اپراتور مواجه می شه و فکر می کن ه مشکل از
مخابرات هست. آخرش هم خسته میشه و دست از سر شما بر می داره.
یادتون باشه یه وقت به یک شماره واقعی بطور اشتباهی دایورت نکنید، تا کلی پول موبایل براتون بیاد!
نکته: برای لغو همه کدها از # 21 # استفاده کنید.
سرویس پیام کوتاه چیست؟
پروتوکلى است که به شما اجازه مى دهد پیغام هاى کوتاهى به صورت متن از طریق تلفن هاى موبایل خود ارسال کنید .
این پیغام ها در واقع بسیار کوتاه هستند : 160 حرف براى پیام هاى با زبان هاى مشتق از لاتین، و حداکثر 70 حرف براى
زبان هاى غیرلاتین مثل فارسى و عربى و چینی.
در آوریل 1999 بسیار فراگیر شده بود تا آنجا که بیش از یک میلیارد پیغام در آن ماه با SMS ، به رغم این محدودیت
استفاده از این سیستم ارسال شد که تعداد این پیغا م ها هر شش ماه دو برابر م ى شود
براى اطلاع به کاربران در خصوص دریافت یک نامه از طریق پست الکترونیک (اى-میل) یا اطلاع به SMS استفاده اولیه
17
وى در مورد دریافت یک پیغام صوتى بود .بدون استفاده از این سرویس، کاربران ناچارند به طور مرتب صندوق پستى یا
صوتى خود را بررسى کنند که آیا پیغام جدیدى رسیده یا خیر . خصوصا در مورد پیام هاى فورى این سرویس مى تواند خیلى
مفید باشد.
به نحوى است که نم ىتواند متن کامل یک نامه را برایتان نمایش دهد، زیرا محدودیت 160 حرفى تنها براى SMS قالب
نمایش تاریخ، ساعت، فرستنده و عنوان نامه کفایت مى کند . البته برخى خدمات در حال گسترش ارائه خدمات پیام هاى
چندگانه هستند که به مرور در حال گسترش م ىباشند.
در ارسال پیا مهاى کوتاه میان تلفن هاى موبایل و SMS از آنجا که نوع بشر شیفته برقرارى ارتباط با دیگران است، توانایى
همچنین بین موبایل و کامپیوترهاى شخصى توانسته آن را به محبوب ترین و پراستفاده ترین ابزار تبدیل کند . در بسیارى از
کشورها که استفاده از کامپیوتره اى شخصى و تلفن موبایل و حتى پیجر رواج دارد، به خصوص جوان ها و نوجوان ها، براى
غلبه بر محدودیت تعداد حروف زبان خاص خود را ابداع کرده اند که روز به روز توسعه بیشترى مى یابد. به عنوان مثال براى
رایج شده است و این داستان ادامه دارد LOL مخفف آن یعنى (Laughing out Load) عبارت از خنده دارم مى میرم
به مقدار زیادى SMS البته بیشتر مردم از این سرویس فقط براى ارسال پیا مهاى کوتاه و مهم استفاده م ىکنند. بدین ترتیب
شده است : شما در پیام MSN است یا چت از طریق یاهو و I seek You که در واقع بیان عبارت ICQ شبیه سرویس
کوتاهى ارسال مى کنید و مخاطب شما نیز در همان لحظه آن را م ىگیرد و پاسخ مى دهد. با این مزیت که براى پاسخ به
باید حتما پشت میزتان باشید همه جا همراه شما است. ICQ پیام هاى
درحالى که همراه با قابلیت ارسال متن پیام هاى شما از طریق تلفن هاى موبایل، قابلیت ادغام دو وسی له ارتباطى دیگر (تلفن
و پیجر) کارایى بسیار زیادى براى کاربران فراهم م ىکند.
GSM و:SMS
شایع ترین سرویس در اروپا و آسیا است.
18
بر خلاف امریکا که از نوع دیگرى از سیستم هاى بى سیم در آن استفاده مى شود، تقریبا در تمام کشورهاى دنیا استفاده مى
شود پروتوکلى است که نه تنها در اروپا استفاده م ىشود، بلکه به علت باز بودن پروتوکل و قابلیت اضافه شدن کارکردهاى
جدید به یکى از فراگیرترین استانداردها تبدیل شده است.
یکى از نر مافزارهاى نسل اولیه بود که نخستین بار در سال 1992 از یک کامپیوتر شخصى به یک موبایل ارسال شد . این
براى GSM براى ابزارهاى بى سیم با پنهاى باند کم طراحى شده بود . اما اتحادیه (G نوع نر مافزارهاى نسل اول ( 1
برنامه ریزى م ىکنند و امیدوارند بتوانند امکان ارسال جریان داد هها به صورت (G نسل سوم ( 3 (G نرم افزارهاى نسل دوم ( 2
کاملا رنگى از طریق گیرنده هاى بى سیم را فراهم کنند.
کارخانجات و تهی ه کنندگان G اتحادیه که در دوبلین ایرلند و لندن مستقر است مالک بیش از پانصد ماهواره، عملکرهاى 3
خدمات دیگر است که در بیش از دویست کشور جهان فعال است گرچه در امریکاى شمالى زیاد شایع نیست اما شرک تهایى
چون نوکیا و که در زمینه توسعه کامپیوترهاى شخصى و تکنولوژ ىهاى ارتباطى فعالیت م ىکنند عضو اتحایه آن هستند .
این گروه که در سال 1995 تشکیل شد را در آمریکاى شمالى نیز رواج دهد.
در حال حاضر بیش از شش میلیون نفر در آمریکاى شمالى و 290 میلیون نفر در سایر کشورها از این استاندارد استفاد ه
مى کنند.
در کشور ما نیز همین استاندارد به کار گرفته شده است اما سرویس پیام کوتاه در آن فعال نیست.
:EMS
سرویس پیام افزوده یا ساختار جدید و بهتری از همان سرویس معروف است که توسط شرکتهای آلکاتل، اریکسون،
موتورولا و زیمنس پیاده سازی شده است امکانات جدید نظیر سیستم همزمانی داده و پیام هایی با قابلیت داشتن آیکون
های پویا یا ثابت، فرستادن یا دریافت پیام تا 760 حرف را دارد یک استاندارد باز است بدین معنی که تمامی شرکت های
تولید کننده تلفن همراه می توانند از این استاندارد به در تلفن های خود استفاده کنند . اما شرکت بزرگ نوکیا، که بزرگترین
تولید کننده گوشی های تلفن همراه است از پذیرفتن و به کار بستن این سرویس در تلفنهای خود امتناع کرده است و بیشتر
تمرکز خود را به رشد و نمو سیستم گذاشته است.
19
سرنام همچنین به سیستم پیام رسانی فوری که توسط شرکت موتورولا تهیه شده است، اطلاق می شود . که البته این
سیستم مخصوص تجارت است، نه برای تلفن های همراه.
بلوتوث:
بلوتوث یک رشته خصوصیت بی سیم است که ارتباطات کوتاه برد بین وسایل مجهز به تراشه های کوچک و اختصاصی
بلوتوث را تعریف می کند . بلوتوث فقط کابلها را حذف نمی کند ، بلکه یک روش بی سیم برای وصل کردن کامپیوتر ها با
(Personal یا PAN همه وسایل همراه الکترونیکی فراهم می سازد و شبکه های کامپیوتری کوچک و خصوصی مشهور به
یا شبکه شخصی را بوجود می آورد. Area Network)
بلوتوث یک زبان مشترک بین وسایل مختلف می سازد که به آنها امکان می دهد که به آسانی با هم ارتباط برقرار کنند و
بهم وصل شوند . وسایل مجهز به تراشه های بلوتوث حدود 10 متر برد دارند و می توانند داده ها در سرعت 720 کیلوبایت
در ثانیه از طریق دیوار ها ، کیف ها و پوشاک انتقال دهند . هیجان انگیزتر آنکه اتصال دادن بین وسایل بلوتوث می توا ند
بدون دخالت مستقیم ما انجام بگیرد . وقتی دو وسیله مجهز به تراشه های بلوتوث نزدیک یکدیگر می رسند ، نرم افزار
بلوتوث به طور خودکار یک ارتباط را برقرار می سازد و (Server / Client) نهاده شده در تراشه های فرستنده /گیرنده
داده ها را نقل و انتقال می دهد.
مرسوم کمتر باشد، چون (LAN) با این همه برد کوتاه و سرعت محدود بلوتوث باعث شده است که برای شبکه های محلی
این شبکه های کامپیوتری معمولاً بیش از 10 متری بلوتوث فاصله دارند و برد سرعتی آنها 10 تا 100 متر مگابایت در ثانیه
است.
تاریخچه بلوتوث
فکر اولیه بلوتوث در شرکت موبایل اریکسون در سال 1994 شکل گرفت . اریکسون که یک شرکت سوئدی ارتباطات راه
دور است – در آن زمان در حال ساخت یک ارتباط رادیویی کم مصرف ، کم هزینه بین تلفن های همراه و یک گوشی بی
سیم بود.
20
کار مهندسی در سال 1995 شروع شد و فکر اولیه به فراتر از تلفن های همراه و گوشی های آنها توسعه یافت تا شامل همه
انواع وسایل همراه شود ، با هدف ساخت شبکه های شخصی کوچک از وسایل مختلف در طول این زمان ، اریکسون نام
"بلوتوث" (یک پادشاه دانمارکی ) گرفت که بین سالهای 940 و 981 میلادی می زیست .
شاهِ هارالد در دوره حکومت خود ک ه یک وایکینگ بود – به طور صلح آمیز ، دانمارک ، سوئد جنوبی و نروژ شمالی را متحد
کرد . این کار به او شهرت یک پادشاه ماهر در ارتباط و مذاکره را در تاریخ داد برای اریکسون ، اسم بلوتوث برای فناوری
داده شده که امیدوار بود بتواند به طور صلح آمیز وسایل مختلف را متحد کند، مناسب بود.
، اریکسون می دانست که اگر فقط یک شرکت این استاندارد ها را حمایت کند هرگز موفق نخواهد شد . در سال 1998
را به Bluetooth SIG توشیبا و مایکروسافت امضا کرد و گروه com اینتل ،نوکیا ، 3 ، IBM اریکسون یک موافقت نامه با
وجود آورد . هدف این گروه نظارت بر پیشرفت بلوتوث و عمومی ساختن آن بود.

بلوتوث چگونه کار می کند ؟
یکی از جالب ترین نکات درباره این استاندارد روشی است که وسایل مجهز به تراشه های بلوتوث به طور خودکار یکدیگر
را تشخیص می دهند ، ارتباط برقرار می کنند و داده ها را به دستور شما یا بد ون دخالت شما انتقال می دهند .
در خصوصیات بلوتوث یک ارتباط رادیویی با برد کوتاه تعریف شده است . این استاندارد هم چنین یک برد متوسط 100
متری را تعریف کرده است ، اما به ندرت به کار می رود ، چون به توان التریکی و هزینه بیشتری نیاز دارد .
(ISM هر وسیله بلوتوث حاوی یک تراشه فرستنده / گیرنده مربعی 4 سانتیمتری است که در باند فرکانس رادیویی
2 گیگاهرتز عمل می کند . / 2 گیگاهرتز تا 48 / یا صنعتی ، علمی ، پزشکی از 40 (Industrial Scientific Medical
سازندگان و طراحان این فرکانس را بدین لحاظ انتخاب کردند که در سراسر جهان به ر ایگان در دسترس است و
به 79 کانال تقسیم می شود که هر کدام پهنای باند یک مگاهرتزی دارند که ISM محدودیتهای داشتن مجوز را ندارند باند
این باند رایگان است . بلوتوث از لحاظ نظری پهنای باند یک مگابایت در ثانیه را دارد ، که سرعتی نزدیک به 723 کیلوبیت
در ثانیه است . این سرعت خیلی بالا نیست ، اما برای انتقال داده ها بین وسایل دستی و دسترسی به اینترنت کاملاً کافی
است که به نام تابش فروسرخ نیز شناخته میشود.
21
این اشعه در علم فیزیک به قسمی از طیف امواج الکترومغناطیسی گفته م ی شود Infrared اشعه مادون قرمز معادل عبارت
که طول موج آن ها بلندتر از دامنه نور مرئی و کوتاه تر از دامنه امواج رادیویی باشند . همگی ما نیز با کاربردهای مادون قرمز
آشنا هستیم . کاربردی ترین استفاده از اشعه مادون قرمز در کنترل از راه دور یا ریموت دستگاه های الکترونیکی نظیر
در گوشی های تلفن همراه نیز آشنا هستید که توسط همین اشعه تبادل Infrared تلویزیون است. همچنین با قابلیت
اطلاعات صورت میگیرد . هم اکنون قصد داریم ترفندی جالب را در زمینه کاربرد اشعه مادون قرمز برای شما بازگو کنیم که
بسیار کاربردی نیز هست . همانطور که میدانید اشعه مادون قرمز با چشم انسان قابل روئ یت نیست، چرا که گستره طول موج
آن فراتر از طول موج قابل مشاهده انسان است . اما فرض کنید از ارسال اشعه مادون قرمز توسط دستگاه ریموت کنترل
تلویزیون خود اطمینان ندارید و مطمئن نیستید که دستگاه به خوبی کار میکنید . حال چه باید بکنیم؟ چرا که با چشم خود
نمیتوانیم این اشعه را مشاهده کنیم و از وجود آن مطمئن شویم . با استفاده از این ترفند میتوانید بدون نیاز به تجهیزات
مخصوص مشاهده این اشعه به وجود آن پی ببرید.
برای اینکار شما فقط و فقط به یک دوربین دیجیتال که میتواند دوربین موجود بر روی موبایل تان نیز باشد نیاز دارید .
ابتدا دوربین را روشن کنید،
سپس دستگاه تولید کننده اشعه مادون قرمز که به عنوان مثال آن را دستگاه کنترل از راه دور تلویزیون فرض میکنیم را در
جلوی لنز دوربین قرار دهید،
اکنون کلیدهای روی ریموت کنترل را فشار دهید تا اشعه ساطع شود . اکنون صفحه دوربین را نگاه کنید
خواهید دید که به محض تولید اشعه نور سفید درخشانی بر روی صفحه دوربین از جانب ریموت کنترل نمایان میشود،
این نور همان اشعه مادون قرمز تولید شده از جانب ریموت کنترل است با چشم انسان قابل مشاهده نیست و تنها به وسیله
دوربین دیجیتال شما قابل روئیت است.
22
همچنین دق ت کنید دستگاه ریموت کنترل شما باتری سالمی داشته باشددر توجیه علمی این موضوع میتوان گفت سنسور
دوربینهای دیجیتال قادر به دریافت اشعه مادون قرمز است، در صورتی که چشم انسان تنها میتوان طول موجی معادل با
380 تا 750 نانومتر یا همان نور مرئی را درک کند.
استفاده از تلفن همراه در رانندگی تصادفات مرگبار:
مکالمه و استفاده از تلفن همراه حین رانندگی در مجموع مهمترین عاملی شناخته شده که موجب تصادفات مرگبار می
شود.
سرهنگ محمد فرحبخش اظهار داشت : بیش از نیمی ازکسانی که حین رانندگی از تلفن همراه استفاده می کنند، موجب
افزایش حوادث و تصادفات م یشوند.
این کارشناس معتقد است ، چنانچه مردم استفاده از تلفن همراه را هنگام رانندگی ترک کنند، به میزان قابل توجهی ،
میزان تصادفات کاهش یافته و از حجم بالای ترافیک در درون شهرها نیز کاسته می شود .
وی خاطرنشان کرد : رانندگان در حین مکالمه با تلفن همراه بیش از نیمی از مسیر خود را بدون آن که متوجه اطراف
باشند ، رانندگی می کنند.
این در حالیست که چنانچه رانندگان در هنگام رانندگی از تلفن همراه استفاده کنند ، توسط پلیس راهنمایی رانندگی معادل
هفت هزار تومان جریمه می شوند.
استفاده از تلفن ه مراه در هنگام رانندگی سالیانه منجر به وقوع تصادفاتی می شود که اغلب مرگ سرنشینان را نیز به همراه
دارد و با وجود صدور قوانین مختلف توسط دولتها به منظور منع استفاده از تلفن همراه در هنگام رانندگی، استفاده از
هندزفری های بلوتوث دار رواج فراوانی پیدا کرده است.
تحقیقات نشان می دهد خطر حواس پرتی ناشی از صحبت یا شماره گیری در هنگام رانندگی بیشتر از درگیر بودن یک
دست بخاطر استفاده از گوشی در هنگام رانندگی خواهد بود.
23
آنتن دهی موبایل:
در حقیقت این بحث به ابتدای ورود تلفن همراه دیجیتال به بازار برمی گردد . در آن زم ان استانداردهای موجود برای
سیستم آنالوگ طراحی شده بود و همه با آن استانداردها دستگاه های جدید را بررسی می کردند . در سیستم آنالوگ قدرت
بیشتر دستگاه موبایل باعث برد بیشتر دستگاه و کیفیت صدای بهتر می شود. در سیستم سلولی این مسئله در لبه های سلول
و مناطقی که سیگنال ضعیف است ارزش پیدا می کند. مردم به دنبال دستگاهی هستند که در مناطق با سیگنال ضعیف،
امکان برقراری ارتباط داشته باشد . در دستگاه های آنالوگ عوامل مختلفی مانند قدرت فرستنده و گیرنده، قدرت باتری
دستگاه، وضعیت آب و هوا و ک لا سی که دستگاه در آن قرار دارد، روی برد و قدرت دستگاه موثرند .
در سیستم استانداردهای آنالوگ بی ارزش است. ولی باز هم "حساسیت و آنت ندهی" از دهان مردم نیفتاده است. از این رو در
ادامه م یخواهیم ببینیم چه عاملی باعث شد هاست تا کاربران به آنت ندهی متفاوت دستگاه های موبایل اعتقاد داشته باشند.
در ابتدا باید توجه کنیم که سیستم این فناوری نیزمانند هر فناوری دیگری فرایند توسعه و بهبود را طی کرده است. در ابتدای
شکل گیری غیر از پارامترهای تعریف شده برای ترمینال ها سایر نکات تعریف شده نبودند . بسیاری از تنظیمات و مشخصات
بر پایه آزمون و خطا شکل گرفتند و با افزوده شدن تجربه مهندسان این موارد نیز مورد توجه قرار گرفتند . بسیاری 1604 لu1575 از اصول
ساخت ترمینا لها از فناوری آنالوگ کپی برداری شده بودند و در ابتدای کار، پوشش شبکه از شبکه های آنالوگ موجود در آن
زمان بسیار ضعیف تر بود.
ساده ترین راه برای حل این مشکل در کنار گسترش دکل ها، افزایش قدرت فرستندگی این دکل ها و گوشی های موبایل بود .
این مسئله باعث افزایش مصرف باتری می شد و در نتیجه عمر باتری گوشی در آن دوره تنها یک یا دو روز بیشتر نبود .
کاربران در آن زمان به قدرت بالا ی گوشی خود اذعان داشتند و تاثیر آن روی وسایل مخت لف از رادیو و تلویزیون گرفته تا
لا مپ مهتابی را دلیلی بر این مدعا می دانستند. بارها می دیدیم که بلندگوی دستگاه هایی مثل ضبط صوت حتی در فواصل
چند متری با گوشی، صداهای عجیبی پیدا م ی کنند و بسیاری نیز از سردرد و ریزش مو در هنگام استفاده ممتد از تلفن
همراه خود شکایت داشتند.
24
هر سازنده به طور مستقل تصمیم می گرفت که قدرت فرستندگی هر مدل گوشی چقدر باشد و این قدرت برحسب مدل نیز
تغییر می کرد. لا زم به ذکر است که در آن زمان محدودیت هایی برای حداکثر قدرت آن فرستنده وجود داشت . ولی آزادی
عمل بالا یی برای سازندگان در نظر گرفته شده بود.
این افزایش توان در گوش یها برای حفظ ارتباط روی باف تهای زنده اثرات مضری داشت. با گسترش و بهبود شبک ه های
نیازی به قدرت بالا ی گوشی ها نبود و از طرفی حساسیت مردم در مورد سلا متی باعث فشار بیشتری بر سازندگان شد .
در اواخر سال 1997 و ابتدای 1998 گوشی های جدید به بازار آمدند که با توان کمتر، امکان استفاده طولا نی را به کاربران
می دادند. در سال 1999 اکثر سازندگان قدرت فرستند ه های نصب شده را تا حد معمول کاهش دادند .
قدرت جذبی اختصاصی، که ب هطور مستقیم با توان دستگاه ارتباط داشت، این محدودیت ها بیشتر شد، نشان SAR با تصویب
می دهد که چه مقدار اشعه به وسیله بدن جذب شده است.
تا سال 2001 این عدد نسبتاً بزرگ بود. به طور مثال در انگستان ده وات به کیلوگرم بود گوشی ها بسیار کمتر از این SAR
مقدار تشعشع داشتند . به تدریج این عدد کاهش یافت و قوانین سخت تری برای آن وضع شد . به طوری که اگر سازنده ای
موردنظر را به دست نیاورده باشد، نم یتواند در ایالا ت متحده و اروپا فعالیت نماید. در اروپا حداکثر میزان مجاز SAR مقدار
کمتر باشد، دستگاه کم خطرتر خواهد بود SAR . 1 است / دو و در استرالیا و ایا لا ت متحده عدد 6 SAR
مسلما هر چه میزان قدرت فرستندگی گوش یهای موبایل کاهش یافت. اما با پوشش بهتر دک لهای فرستنده SAR با کاهش
و بهبود سخت افزار و نرم افزار مشکل خاصی پیش نیامد . در کنار این موضوع استفاده از یک پلتفرم برای چندین مدل پیش
7210 و 7250 به طور کامل از سخت افزار و نرم افزار یکسانی برخوردارند . در نتیجه مقایسه /6100/ آمد. به طور مثال 6610
قدرت این دستگا هها بی معنی است. این یکسان شدن سخ تافزاری و نر مافزاری اجازه دسته بندی بهتر را نیز داده است .
به طور مثال دستگا ههای فوق جزء سری چهل ب هحساب م یآیند.
دوستی از من پرسید که با همه این او صاف، گوشی ها در عمل به صورت یکنواخت کار نمی کنند و حتی اگر در یک گروه قرار
داشته باشند، بعضی بهتر و بعضی ضعی فتر عمل م ینمایند.
25
برای پاسخ به این مسئله به این نکته توجه نمایید که هر گوشی، نرم افزار مخصوصی برای کار با شبکه دارد و تنظیمات آن
به طور پیش فرض تو سط کارخانه صورت گرفته است تا با اکثر شبکه ها به خوبی کار کند . ممکن است شبکه مورد نظر شما
به طور کامل با این تنظیمات هماهنگ نباشد یا گوشی برای کار با یک شبکه خاص تنظیم شده باشد و یا این که نسخه
نرم افزاری که تنظیمات بهتر را شامل م یشود روی گوشی موردنظر نصب نباشد.
مشکل وقتی بیشتر می شود که برخی افراد بدون دانش و ابزار مناسب نسبت به دستکاری در نرم افزار گوشی اقدام می نمایند.
در این مورد دستگاه کار خواهد کرد. اما مشک لاتی مانند پرش آنتن، قطع مکالمه و اکوی صدا ایجاد م ی شوند . این عیوب
اغلب در دستگا ههایی که قفل آن ها بازگشایی شد هاست دیده م یخواهید بدانید که موبایل قفل شده چیست؟
در بسیاری از کشورها شماره تلفن، همراه با یک دستگاه گوشی ارائه می شود. یعنی خط و گوشی با یکدیگر فروخته می شود
و جالب این که خرید این مجموعه با هم ارزان تر از خرید خط و سیم کارت به صورت جدا گانه است . البته شرکت فروشنده
مانند با شرکت فروشنده گوشی مانند نوکیا قراردادی می بندد و به این عنوان که گوشی تنها با سیم کارت این شرکت کار
نماید، شما را مجبور می کند تا از سی مکارت شرکت آ نها استفاده نمایید تا اینجا که تنها با یک شیوه بازاریابی و تبلیغات
طرف هستیم.
اما تعدادی افراد سودجو از این روش سوءاستفاده می کنند. آن ها با خرید این مجموعه نسبت به باز کردن قفل نرم افزاری
روی گوشی اقدام می کنند و سپس این گوشی قفل شکسته را در بازار کشورهایی مانند ایران با گارانتی جعلی به فروش
می رسانند. این دستگاه ها به خاط ر تنظیمات اولیه که به شبکه خاصی اختصاص دارد نم ی توانند با شبکه موبایل ایران به
خوبی هماهنگ باشند و در نتیجه سر کاربر بیچاره کلا ه می رود. هنگامی که کاربر برای گارانتی این گوشی ها مراجعه نماید
در جواب به او گفته می شود که ایراد از شبکه است و گوشی سالم است.!
مسلما شما با ویندوزهای ویستای موجود Prototype گروه دومی که برای مصر فکنندگان مشکل آفرین هستند، گوشی های
در بازار ایران برخورد کرده اید که تماما نسخه آلفا و بتا می باشند. این مسئله در مورد گوشی ها نیز صادق است . قبل از ارائه
نسخه اصلی گوشی مدل های اولیه آن به تعداد محدود برای تس ت کننده های خاصی فرستاده م یشود. این گوشی ها مانند
نسخه آلفا و بتای ویندوز دارای عیوبی هستند که رفع نشده اند. وقتی یک کاربر ندانسته این گوشی را می خرد، با اشکالا ت
26
این گوشی ها بسیار بیشتر از حد طبیعی است. جالب این که از این گروه SAR فراوانی برخورد م ینماید و از همه بدتر مقدار
نیز در بازار ایران وجود دارد.
نکته دیگری که باید به آن توجه کنید علا مت مقدار سیگنال روی صفحه نمایش است . مراقب باشید که این علا مت شما را
گمراه نکند . زیرا گوشی شما هر چند وقت یک بار (این زمان بستگی به مدل و کارخا نه سازنده دارد ) با ارسال سیگنالی به
دکل اصلی و دریافت جواب آن وجود پوشش شبکه و قدرت آن را نمایش دهد . گاهی این علا مت ها می تواند روی صفحه
باشند ولی از پوشش شبکه خبری نباشد . برای امتحان این مسئله در حالی که گوشی خود را در دست دارید به یک پارکینگ
یا داخل ایس تگاه مترو بروید و سعی کنید شماره گیری کنید . در محلی خواهید دید که قادر به شماره گیری نیستید . ولی هنوز
روی صفحه نمایشگر پوشش شبکه نشان داد همی شود.
توجه داشته باشید که پوشیده شدن آنتن با دست و یا نزدیکی وسایل و قطعات فلزی به گوشی باعث افت سیگنال و خالی
شدن سریع تر باتری گوشی م یشود.
در انتها لا زم به ذکر است که در شرایط آزمایشگاهی حساسیت و قدرت گیرندگی بسیاری از گوشی ها با یکدیگر برابر است .
در حالی که کاربران بر قدرت بیشتر بعضی از گوشی ها پافشاری می کنند. غیر از تفاوت کارخانه ها به نظر می رسد مقداری از
باورها نیز به تلقین ها و شایعات کاربران برم یگردد
27
کارکردهای تلفن همراه:
-1 دریافت اطلاعات قبوض از طریق تلفن گویا : مشترکان می توانند از طریق تماس با یک شماره به وسیله خط تلفن
ثابت یا همراه اطلاعات مورد نیاز خود را به صورت صوتی ، فاکس یا پست الکترونیکی دریافت کنند.
این سیستم بین مشترکین و بانک اطلاعاتی شرکت ارتباطات سیار ایران به منظور اعلام مبلغ صورتحساب آخرین دوره ،
کارکرد میاندوره و صورت حساب دوره های قبل فعال است.
اطلاعات میاندوره به کارکرد یک بازه زمانی بین دو دوره صورت حساب گیری اطلاق می شوداز این پس قطع بدهی
میاندوره با احتساب بدهی دوره پیشین مشترک محاسبه خواهد شد ، بدین ترتیب چنانچه بدهی پیشین بعلاوه مبلغ در
دوره پیشین و مبلغ کارکرد طی دوره بیش از مبلغ ودیعه شود ، تلفن همراه کاربر مشمول قطع میاندوره خواهد شد.
-2 مکزیک از کاربران تلفن همراه اثر انگشت می گیرد بزودی طرح ثبت مشخصات و اثر انگشت کاربران تلفن همره به
منظور مبارزه با بزهکارانی که از موبایل برای اخاذی و سرقت استفاده می کنند، در این کشور اجرا می شود.
براساس این قانون جدید که از ماه آوریل ( فروردین ) سال جاری میلادی به اج را در می آید ، شرکت های تلفن همراه باید
مشخصات مشترکان به اافه اثر انگشت آنها را به ثبت برسانند.
تلفن همراه امروزه در مکزیک به یکی از مهم ترین ابزارهای ارتباطی جنایتکاران و سارقان تبدیل شده است و این افراد از
طریق گوشی موبایل به کنترل و هدایت عوامل خود برای انجام کار های می پردازند. بیش از 80 میلیون کاربر در مکزیک
از گوشی های تلفن همراه اعتباری استفاده می کنند که بدون ثبت مشخصات و نام خود می توانند این شماره ها را با مدت
اعتبار و مکالمه معینی خریداری کنند.
براساس این طرح، اپراتورها موظفند کلیه اطلاعات ت لفن همراه مانند جزییات تماس، متن و پیام صوتی را برای یکسال نگه
داری کنند و اطلاعات در مورد کاربران و تماس ها محرمانه خواهد ماند و تنها با اجازه دادگاه برای دنبال کردن مجرمان
قابل دسترس می شود.
28
-3 یاهو سرویس های جدیدی به کاربران موبایل ارایه داد : موسسه یاه و ، سرویس های جستجوی صوتی و مکان یابی
خودکار را برای کاربران تلفن همراه ارایه داده است .وان سرچ به کاربران امکان می دهد که به شکل صوتی روی تلفن
همراهشان به جستجو بپردازند .یاهو این سرویس را برای کاربران گوشی های مجهز به سیستم عامل ویندوز موبایل ، گوشی
های جدید نوکیا و گوشی های بلک بری ارایه کرد
همچنین این سرویس از گوشی های منتخب در استرالیا، هنگ کنگ و تایوان پشتیبانی می کند.
-4 در صورت برقراری ارتباط بین مشترکان دو تلفن همراه ایرانی در یک کشور دیگر ، نرخ تعرفه مکالمه به صورت
رومینگ محاسبه می شود.
برای تلفن همراه تماس گیرنده هزینه مکالمه به صورت بین المللی و برای مخاطب هزینه تماس دریافتی مطابق با تعرفه
های اعلام شده محاسبه خواهد شد بنابراین مشترکان در حد امکان میزان مکالمات خود را کاهش دهند.
یادآور می شود که به مجرد شماره گیری 0098 ، هزینه های رومینگ محاسبه می شود حتی اگر این تماس بدون پاسخ
یا منجر به شنیدن پیغام شبکه باشد و یا حتی شماره گیری بصورت ناقص انجام گیرد، شامل هزینه رومینگ خواهد شد .
تعداد اپراتورهای طرف قرارداد رومینگ همراه اول در سه سال گذشته از 80 اپراتور در 46 کشور به 238 اپراتور در 105
کشور رسید.
سیستم عامل موبایل چیست؟
در ابتدا تلفن های همراه دارای ساختار پیچیده ای نبودند . سخت افزار محدود نیاز به نرم افزارهای پیچیده نداشت ، تا
اینکه شرکتهای مطرح ساخت گوشی های تلفن همراه نسل های دوم و سوم گوشی های خود را عرضه کردند . این گوشی
ها دارای امک انات سخت افزاری بیشتری بودند که شامل سی پی یو ، رم و هارد بوده و تقریبا به صورت یک کامپیوتر
کوچک طراحی شدند . در این زمان بود که این شرکتها به اهمیت نرم افزار در این گوشی های پی برده و رقابت نرم افزاری
در کنار رقابت سخت افزاری شروع شد . مایکروسافت یکی از ش رکتهایی بود که قبلا روی سیستم عامل کامپیوتر های
29
را به همین منظور طراحی کرده بود . این ویندوز قابلیت این را داشت که روی Windows CE جیبی خود کار کرده بود و
موبایل ها نیز نصب شود . بعد از رسمیت یافتن موبایل های نسل جدید شرکت های مطرح در این صنعت که به مشکلا ت
پی برده بودند و نمی خواستند نرم افزار این صنعت را در انحصار یک شرکت نگه دارند با همکاری Windows CE بی شمار
نام گرفت. Symbian هم سیستم عامل جدیدی برای موبایل ها به وجودد آوردند که
در این صنعت وجود دارند که فعلا به صورت عمده استفاده نشده اند . در Linux البته رقبای دیگری نیز مثل سیستم عامل
گفته می شود. SmartPhone اصطلاح به موبایل هایی که از این سیستم عامل استفاده می کنند
تاریخچه سیستم عامل سیمبین:
Symbian OS History
برای ایجاد یک استان دارد Psion ،Nokia ،Motorola ،Ericsson سیمبین در سال 1998 به وسیله شرکت های
در سال 1999 به سیمبین پیوست، در Panasonic . عمومی و بازار گروهی در زمینه وسایل بی سیم به وجود آمد
نیز به عنوان Siemens شرکت ،April از سهام داران سیمبین شد و در 2002 January2002، SonyEricsson
سهام دار به سیمبین پیوست.
30
در کل 14 شرکت اصلی و چند شرکت فر عی از به وجود آوردندگان این محصول بودند، بعضی از این شرکت ها
در زمینه نرم افزار و بعضی از آنها در زمینه سخت افزار به رشد این سیستم عامل و موبایل های آن کمک کرده
،Arima ،Motorola ،Samsung ،LG ،Sony Ericsson ،Nokia اند. از اصلی ترین شرکت ها می توان به
اشاره کرد. Siemens و Mitsubishi Electronics ،Sendo ،Sanyo ،Lenovo ،Fujitsu ،BenQ
در تصویر زیر صاحبان این شرکت ها و درصد سرمایه هرکدام در سیستم عامل سیمبین را می بینید.
صاحبان شرکت ها و درصد سرمایه هرکدام در سیستم عامل سیمبین
پیدایش و حیات :Symbian
برای اولین بار در ماه ژوئن سال 1998 به صورت کاملا مخفی و خصوصی برای کار بر Symbian شرکت نرم افزاری
روی سیستم عاملی برای کار روی موبایل ها تاسیس شد . مقر اصلی این شرکت در انگلیس تاسیس شد اما هم اکنون
دارای حدود 750 کارمند در کشورهای انگلیس ، ژاپن ، سوئد و آمریکاست که درکار تحقیق و برنامه نویسی برای گسترش
سیستم عامل و نرم افزارهای آن هستند . تا اواخر سال 2003 هیجده موبایل از پنج شرکت معروف سونی ، نوکیا ، فوجیتسو
، موتورولا و زیمنس با این سیستم عامل عرضه شد و علی رغ م قیمت بالا مورد استقبال قرار گرفت و حدود 26 موبایل هم
در برنامه این شرکتها و چند شرکت دیگر با این سیستم عامل در برنامه ساخت قرار گرفت . هم اینک نیز 48 مورد از این
موبایل ها به بازار عرضه شده و یا به زودی عرضه خواهد شد.
31
تا پایان سال 2003 به 6,7 میلیون موبایل رسید و در سال 2004 نیز با رشد بی سابقه Symbian آمار فروش موبایل های
فروش مواجه شد به طوری که طبق آمار شرکت در سال 2004 فروش این نوع موبایل ها رشد 201 درصدی داشته است .
هر روزه بر تعداد برنامه نویسان آن افزوده شده و نرم افزارهای فوق العاده ای Symbian به علت فروش بالای موبایل های
برای این سیستم عامل طراحی می شود . تا اواخر تابستان سال 2004 تعداد این برنامه ها 3254 مورد گردیده است.
شرکت های به وجود آورنده:
شرکت اصلی و چند شرکت فرعی از به وجود آوردندگان این محصول بودند ، بعضی از این شرکتها در زمینه نرم افزار و
بعضی از آنها در زمینه سخت افزار به رشد این سیستم عامل و موبایل های آن کمک کرده اند . از اصلی ترین شرکتها می
،Sanyo ،Lenovo ،Fujitsu ،BenQ ،Arima ،Motorola ،Samsung ،LG ،Sony-Erricson ،Nokia توان به
اشاره کرد. Siemense Mitsubishi Electronics ،Sendo
: Symbian زبانهای برنامه نویسی برای
است اما زبانهای مختلفی برای برنامه نویسی در این C زبان Symbian بدون شک زبان اصلی برنامه نویسی برای
Personal Java و Perl ،Visual Basic ،Python ، سیستم عامل به وجود آمده اند . از جمله مهمترین زبانها می توان به
را فراهم نمایند . رشد زبانهای برنامه Symbian اشاره کرد . هر یک از این زبانها می توانند امکانات کامل برنامه نویسی در
نویسی در این سیستم عامل بسیار سریع می باشد . به طوریکه نصف این زبانها همین امسال وارد این سیستم عامل شده
اند و بدون شک این رشد با ورود زب انهای دیگر ادامه خواهد یافت . ابزارهای برنامه نویسی مختلفی از جمله ادیتورهای
قبل از نصب آن روی موبایل ) PC متنوع نیز برای کار با این زبانها به همراه شبیه سازهای موبایل ( برای تست برنامه روی
به بازار عرضه شده است .
32
رابط های کاربری :
به وجود آمده است . اولین رابط که بیشترین استفاده را در موبایل ها Symbian هم اکنون دو رابط اص لی کاربری برای
نسخه اصلی این رابط است که Series دارد توسط نوکیا نوشته شده است . این رابط دارای نسخه های مختلفی است اما 60
به وجود آمده است که دارای امکانات بسیار خوبی است UIQ بسیار مورد استقبال قرار گرفته است . رابط کاربری دوم با نام
و رفته رفته در حال باز کردن جای خود در بین شرکت های تولید کننده موبایل است . هر دوی این رابط ها به صورت
کاملا گرافیکی و شبیه به هم طراحی شده اند و کار با آنها بسیار راحت است .
: Symbian بازی بر روی
یکی از غنی ترین سیستم عامل ها برای بازی کردن است . به خصوص بعد از تولید Symbian خوشبختانه سیستم عامل
به وجود آمد ، سیل Series و رابط کاربری 60 Symbian اولین کنسول بازی موبایلی توسط نوکیا که بر اساس N-gage
بازیهای مختلف و حرفه ای به سوی این موبایل و در کنار آن این سیستم عامل سرازیر شد . حتی شرکت های مطرح بازی
سازی هم اکنون به صورت حرفه ای روی این سیتم عامل و موبایل های دارای این سیستم عامل سرمایه گذاری میکنند .
با توجه به امکاناتی که دیگر تقریبا همه ی موبایلها دارای آن هستند ( مثل دوربین – ضبط وپخش صوت و فیلم – صفحه
رنگی و …. ) مهمترین اصل دسته بندی را شاید بتوان سیستم عامل گوشی نامید . پس برای شروع باید دو چیز را در نظر
گرفت و موبایلها رابطور کلی در یکی از آن دو شاخه ی اصلی و کلی قرار داد و آن ، این است که آیا موبایل مورد نظر دارای
سیستم عامل است یا فاقد آن ( اگر موبایلی فاقد سیستم عامل باشد از یک پلت فرم ساده مثل جاوا یا بلک بری
استفاده می کند)
شاخه های اولیه ی زیرین دسته ای که ما آنرا دارای سیستم عامل ( یا سیستم عامل دار ) می نامیم اینها هستند :
سیستم عامل سیمبین
سیستم عامل ویندوز موبایل
سیستم عامل پالم
سیستم عامل لینوکس
33
شاخه های اولیه ی زیرین موبایلهایی که ما آنها را فاقد سیستم عامل می نامیم نیز اینها هستند : پلت فرم جاوا – پلت فرم
بلک بری .حال می خواهیم به بررسی زیرمجموعه های ( زیر شاخه ها ) شاخه های اولیه بپردازیم . زیر مجموعه های
سیستم عامل سیمبین بر حسب نوع موبایل و نیاز آن چند زیر مجموعه دارد :اسمارت فونهای سری 60 که شامل اکثر
و … ) گوشی N گوشیهای سری N-Gage – 3230 – گوشیهای – 7610 – 6670 – 6630 – گوشیهای نوکیا ( مثل 6600
و چند گوشی دیگر می D گوشی سامسونگ 710 X گوشی پاناسونیک – 700 ( X2 – X ) گوشیهای سندو SX زیمنس – 1
8 و چند /1- 8 – 7 – 6/1- شود. ورژن هایی که تا بحال برای اسمارت فونهای سیمبین منتشر شده اینها بوده اند : 6
ورژن دیگر اکثر نرم افزارهای موجود برای سری 60 حتما در ورژن 7 کار میکنند و این به دلیل موقعیت خوب این ورژن
است.
1اشاره کرد که البته امکان این هست / از مشکلات ورژنهای دیگر می توان به عدم پشتیبانی تم در گوشیهای ورژن 6 و 6
که باانجام بعضی عملیات بر روی گوشی این قابلیت را فعال کرد ( مثل هک و … ) که البته اصلا توصیه نمیگردد . .
زیرمجموعه ی دیگر ،اسمارت فونهای سری 80 هستند . گوشیهایی که در این سری از
سیمبین قرار گرفته اند و در واقع این سیستم عامل برای آنها طراحی شده ، اسمارت فون های نوکیا با پیشوند 90 هستند (
9210 – و … ) به اندازه سری 60 برای آنها نرم افزاروجود ندارد . زیرمجموعه ی دیگر اسمارت i 9290 – 9300 – مثل 9500
فونهای سر ی 90 هستند . این سیستم عامل برای دو گوشی از نوکیا با نامهای 7710 و 7700 طراحی شده است .
از لحاظ سیتم عاملی امکانات زیاد و خوبی را به کاربر ارائه می دهد . اما مشکل ساپورت
نرم افزار مثل گوشیهای سری 80 در این زیر مجموعه هم به چشم می خورد.
را برای گوشیهایی منتشرکرده UIQ هستند. سیمبین UIQ آخرین زیر مجموعه از سیستم عامل سیمبین اسمارت فونهای
. است که برای کار از قلم استفاده می کنند و برخلاف سری 90
سیستم عامل به صورت عمودی طراحی شده است.
بعض ی از ( P800 – P900 – P910i ) گوشیهایی که در این زیر مجموعه قرار دارند شامل اسمارت فونهای سونی اریکسون
می شود .بتازگی BenQP و موبایل 30 U گوشی آریما 300 ( A920 – A925 – A1000 – A گوشی های موتورولا ( 1010
34
عرضه نموده که گویی باید گوشی خوبی باشد ، زیرا در صفحه ی اول M هم یک شرکت ژاپنی گوشی با نام 1000
سایت سیمبین می توان عکس آن را به وضوح دید . در مورد ضعف یا قدرت نرم افزاری این زیر مجموعه باید بدانید که
زیاد هستند و ازلحاظ تم و نرم افزار خیال کاربر می تواند از بابت ساپورت UIQ نرم افزارهای طراحی شده برای سیمبین
راحت بماند.
گوشیهای فاقد سیستم عامل :
همانطور که گفته شد این جور گوشی ها از یک پلت فرم ساده استفاده می کنند و هرگز قابلیت پشتیبانی نرم افزاری را
نخواهند داشت ( به جز مواردی که به تعداد انگشتان یک دست بر می گردد ) پس می شود نتیجه گرفت که این یک برگ
برنده برای گوشیهای سیستم عامل دار می باشد.
پلت فرم جاوا پر کاربرد ترین پلت فرم برای گوشیهای بدون سیستم عامل است بطوری که تا به امروز تعداد گوشی های
جاوا از مجموع گوشی های سیمبین بیشتر بوده است . جاوا نسخه های بسیار فروانی دارد و هر شرکت بنابر سلیقه اش از آن
و SX اکثر گوشیهای زیمنس ( به غیر از 1 ، LG پلت فرم برای گوشی خود استفاده می کند. اکثر گوشیهای سامسونگ و
گوشی های نوکیا که T – Z – K – W – S – V ) مخصوص این شرکت ) ، گوشی های سونی اریکسون ( در سریهای PPC
که سر آمد همه ی آنهاست ) ، تمامی گوشی های شرکت i 6230 – از سیمبین استفاده نمی کنند ( مثل 6230
به دلیل کمبود این گوشی ها در ایران ، از ذکر V گوشی های موتورولا که سیستم عامل خاصی ندارند مثل ) 3 ،Pantech
مدلهای آن را که خیلی هم زیاد است خود داری می کنم اما شما می توانید به سایت موتورولا سر بزنید و اطلاعات بیشتری
کسب کنید ) تقریبا" تمامی گوشیهای شرکت آلکاتل و …. . البته اگر جایی نوشته شده تمامی یا اکثر ، منظور
گوشی های جدید بوده که صفحات رنگی دارند.
بود . شرکت بلک بری که در ساخت گوشی کارها و ایده های Black Berry اما پلت فرم دیگری که به آن اشاره کردیم
عجیبی دارد.
35
: GPRS کارائى و عملکرد
توسعه یافته اند و پیش بینى IS-136TDMA(3G مى باشند به وسیله سیستمهاى GPRS شبکه هایى که داراى هسته
GPRS مى شود که براىسیستمهاى نسل سوم به صورت شبکه مرکزى درآیند. براى این که شبکه هاى موجودبا سرویس
سازگارى داشته باشد
کانالهاى رادیویى به شکل جدیدى تعر یف شده و عمل تخصیص این کانالها از انعطاف پذیرى بالایى برخوردار مى باشند به
این معنى که یک تا هشت تایم اسلات را مى توان به یک کاربر و یا چندین کاربر فعال را به صورت اشتراکى به یک تایم
اسلات اختصاص داد.
نیز به صورت جداگانه انجام مى شود . منابع Downlink , Uplink در کنار انعطاف پذیرى اختصاص کانالها عمل تخصیص
رادیویى به طور دینامیکى بین سرویسهاى مکالمه و دیتا مى تواند به اشتراک گذاشته شود و به عنوان تابعى از، بار ترافیکى،
را به جاى bit rate براى این که بتوان به ازاى هر کاربر میزان GPRS علائق و ترجیحات اپراتور عمل نماید. در سرویس
به صورت GPRS ارائه نمود روشهاى کدینگ گوناگونى ارائه شده و همچنین ذخیره سازى kbs 150¯¹ تا بیش از kbs 9¯¹
به شکلى طراحى شده که بتوان انتقال بسته ها را در فاصله زمانى 0,5 تا 1 ثانیه شروع (GPRS fast reservation) سریع
نمود.
مى باشد به شکلى که عملیات تصدیق اطلاعات GSM معادل امنیت سازى در شبکه GPRS عملیات امنیتى در مورد
GSM براى انتقال بسته هاى داده به شکل بهینه مشابه با Ciphering Algorithms مشترکین و الگوریتمها رمزنگارى
انجام مى شود.
: GPRS پیاده سازى شبکه
مى باشد. به همبن منظور نیاز به تغییرات سخت GSM استفاده از ساختار شبکه GPRS ساده ترین روش پیاده سازى
مى باشد که مهم ترین تغییر سخت افزارى اضافه نمودن یونیت GSM افزارى و نرم افزارى در ساختار موجود شبکه
تنها نیاز به تغییر ات نرم MSC/VLR و BTS,HLR مى باشد. در گره هاى BSC در گره (Packet Control Unit)PCU
36
و بدون Remote اعمال تغییرات نرم افزارى را مى توان به صورت BTS افزارى مى باشد که با توجه به گستردگى گره هاى
حضور فیزیکى در سایت انجام داد.
به جز تغییرات نرم افزارى مهم ترین تغییر سخت افزارى عبارت است از تغییراتى بر روى پاور GPRS MS در خصوص
را پشتیبانى نماید. GPRS تا بتواند سرویسهاى MS
: GPRS کلاسهاى مشترکین
مطرح مى باشد. GPRS (GPRS MS) به طور کلى سه کلاس براى مشترکین
به کار گرفته شود. GSM و دیگر سرویسهاى GPRS مى تواند به طور همزمان براى MS در این کلاس : A کلاس
کنترل نماید. GSM و یا دیگر سرویسهاى GPRS مى تواند شخصا کانلها را جهت MS در این کلاس : B کلاس
به کار گرفته مى شود. GPRS منحصرا براى سرویس MS در این کلاس : C کلاس
: GPRS سرویسهاى
مطرح GPRS وجود دارند مى توان به سرویسهاى زیر که در فاز دو GPRS که در فاز یک Basic علاوه بر سرویسهاى
مى باشند اشاره نمود.
Unstructured Octet Stream GPRS PDP Type-1
Enhanced Qos Support in GPRS-2
Access to ISPs and Intranets-3
GPRS Prepaid-4
GPRS advice of Charge-5
GPRS Call-6
Point to multi-point Services-7
ویندوز موبایل یک سیستم عامل فشرده به همراه تعدادی از برنامه های اصلی و کاربردی موبایل برای Windows Mobile
کار می کند . Microsoft win های 32 API گوشی هائی است که بر اساس
37
و Smart Phones گوشی های هوشمند ، Pocket PC وسایلی که بر اساس ویندوز موبایل کار می کند ، کامپیوترهای جیبی
می باشند . این سیستم عامل شبیه نسخه رومیزی ویندوز طراحی (Portable media Center) وسایل چند رسانه ای همراه
شده است.
ها استاندارد Pocket PC ویژگی های اصلی ویندوز موبایل برخی ویژگی های این سیستم عامل برای
هستند:
یا صفحه نمایش روز ، تاریخ جاری ، اطلاعاتی در مورد صاحب گوشی ، قرار ملاقات ها ، پیام Today Screen -در قسمت
های ایمیل و برخی کارها و وظایف روزانه از قبل تعریف شده قرار دارند . این صفحه ی قابل ویرایش توسط کاربر و تنظیم
اطلاعات نمایش داده شده روی آن می باشد . علاوه بر این یک نوار مشخصات ، شامل آیکون هائی مثل وضعیت اتصال
به بلوتوث نیز در این صفحه مشخص می شوند . برنامه هائی که روی این سیس تم عامل نصب می شوند آیتم ها و آیکون
برای کامپیوترهای جیبی Microsoft Money اضافه می کند . یکی از این برنامه ها Today های جدیدی را روی صفحه
می باشد. تصویر پس زمینه نیز مستقیماً از همین صفحه قابل تغییرات است همچنین می توان تم های خاصی را ایجاد کرد.
نشان دهنده زمان جاری ، ولوم صدا و ضعیت اتصال راست زمانیکه یک برنامه یا صندوق پیام ها Talk bar – نوار وظیفه یا
کردن برنامه در کنار ساعت قراردارد . ویژگی اصلی نوار Close یا OK باز باشد روی قسمت خالی این نوار آیکونی برای
نسخه ی رومیزی ویندوز برای کامپیوترها طراحی شده است . در Start یا شروع است که شبیه دکمه Start وظیفه دکمه
38
Setting برنامه هائی که اخیراً اجرا شده اند ، 9 آیکون منوی قابل تغییر ، لینک هائی به برنامه ها ، تنظیمات یا Start منوی
وجود دارند. Help وFind Search ، دکمه جستجو
برای موبایل است در این سیستم عامل گنجانده شده است . این برنامه Microsoft Office – که یک نسخه از برنامه های
از نسخه ی 5 ویندوز به بعد ) می باشد . برنامه ای به Word Mobile , Excel Mobile , Power Point ( شامل واژه پرداز
ویندوزهای رومیزی به فایل های آفیس موبایل را دارد. Office قابلیت تبدیل فایل های Active Sync نام
و در این سیستم عامل وجود دارد که قابل Contacts ، Calendar ، Tasks نیز شامل Outlook Mobile – نرم افزار
کامپیوتر می باشد . البته برای این کار اتصال به اینترنت لازم است . Outlook همزمان شدن و تطبیق با
که برای پخش فایل های صوتی و تصویری استفاده می شود در ویندوز موبایل وجود Windows Media Player برنامه
دارد. در ویندوزهای جدید ورژنهای 6 به بالا نسخه 10,3 این نرم افزار وجود دارد اما برای ورژن های پائین تر نسخه 10
را دارد . در WMA , WMV , MP3 , AVI این نرم افزار قابل دانلود و استفاده است . این پلیمر قابلیت پخش فایل های
با این نرم افزار قابل اجرا نیستند و برای پخش آن ها باید یک برنامه ی جانبی را نصب MPEG حال حاضر فایل های 4
دیگر پخش می شوند . Player نیز به طور جداگانه و در یک WAV کرد . فایل های
نسخه های مختلف ویندوز موبایل:
Pocket PC 2002-
و مخصوص کامپیوترهای جیبی بدون کیبورد با صفحه Windows CE که بر اساس 3.0 Pocket PC سیستم عامل 2002
می باشد. Pocket PC طراحی شد ، مشابه نسخه اولیه آن یعنی 2000 ( QVGA ) 240 * نمایش 320
Windows Mobile 2003-
39
نام گرفت در 23 ژوئن ارائه شد ، در واقع اولین نسخه Windows Mobile سومین نسخه ویندوز ویندوز موبایل که 2003
این سیستم عامل با عنوان " ویندوز موبایل " بود و در نسخه مختلف ارائه شد:
Windows mobile 2003 for Pocket PC Premium Edition
windows mobile 2003 for Smart Phone Premium Edition
Windows mobile 2003 for Pocket PC Professional Edition
Windows mobile 2003 for Pocket PC Phone Edition
آخرین ویرایش ، مخصوص گوشی های موبایل شامل برنامه های خاص موبایل طراحی شده است . نسخه ای که برای
اسمارت فون ها طراحی شده و یک پلات فرم متفاوت دارد که برنامه های خاصی برای این نوع گو شی ها را شامل می شود
؛ از جمله ویژگی های اسمارت فون ها دارا بودن صفحه نمایش لمسی و کیبورد خاص هستند.
:Windows Mobile 2003 SE
نام دارد در 24 مارچ سال 2004 ارائه شده و برای Windows Mobile 2003 SE نسخه ی دوم ویندوز موبایل 2003 که
با تغییرات زیادی نسبت به نسخه قبلی اش ارائه شد ، این تغییرات عبارتند Dell Axim X اولین بار بر روی سیستم های 30
از:
( Landscape ) به حالت افقی ( Portrait ) -امکان تغییر صفحه نمایش از حالت عمودی
که صفحه اینترنتی را به حالت یک ستونی در می آورد و با این کار PIE یا Pocket Internet Explorer -جستجوگر اینترنت
خواندن صفحات وب را راحتر می کند .
در این سیستم پشتیبانی می شود . علاوه بر این رزولوشن مربعی مثل 240 VGA ( 640 * -رزولوشن صفحه نمایش ( 480
240 در برخی نسخه ها وجود دارد . *
Wi – fi -پشتیبانی از اتصال بی سیم
:Windows Mobile 5.0
40
ارائه شد . Dell Axim X نام گرفته است در تاریخ 9 می 2005 و برای اولین بار 510 " Magneto " ویندوز موبایل 5,0 که
سرویس پک 2 پشتیبانی می کند و قابلیت اجرای net است از محیط کاری Windows CE این سیستم عامل بر اساس 5.0
را دارد . net برنامه های
برخی ویژگی های این سیستم:
با قابلیت درج Power Point,Excel,Word شامل " Office Mobile " به نام Office – یک نسخه جدید ارتقاء یافته
جدول و تصاویر
نسخه 10 تحت موبایل Windows Media Player –
که عکس فرد تماس گیرنده را نشان می دهد Photo Caller ID –
Direct show – پشتبانی از برنامه
– قابلیت ضبط و دسته بندی و مدیریت فایل های ویدئویی و تصاویر
– قابلیت بلوتوث
GPS – سیستم مکان یابی یا
که از لحاظ کاربردی ارتقاء پیدا کرده Microsoft Exchange Server – برنامه
Qwerty – صفحه کلید
شبیه ویندوز ) ) Error – امکان ارسال پیغام خطا یا
10 سرعتش نسبت به ورژن قبلی ویندوز موبایل بیشتر شده است – % که 15 Active sync – برنامه
ها وجود دارد و طول عمر باتری موبایل را بیشتر می کند . قبلاً تا 50 % ( حدوداً Pocket PC باتری که در PS -ذخیره مداوم
رزرو می شد . در گوشی های ویندوز دار به سمت Ram 72 ساعت حافظه ) انرژی باتری برای نگهداری دیتا در حافظه
به عنوان حافظه اولیه استفاده می کنند . تنها نقص ویندوز موبایل 5.0 نداشتن برنامه Ram استفاده از حافظه فلاش به جای
است. Microsoft Money
41
:Windows Mobile 6
طراحی شده GSM نام گرفت، برای شبکه های 3 Crossbow آخرین ورژن ویندوز موبایل که در 12 ام فوریه ارائه شد و
است.
این سیستم عامل سه نسخه استاندارد دارد:
Windows Mobile برای اسمارت فون های بدون صفحه نمایش لمسی، 6 Windows Mobile 6 Standard
های ساده PDA برای Windows Mobile 6 Classic هایی که قابلیت های تلفن را هم دارند و PDA برای Professional
که قابلیت های تلفن را ندارند.
و Microsoft Office ،Windows Live ، طراحی شده و با ویندوز ویستا Windows CE ویندوز موبایل 6 بر اساس 5.2
سازگاری دارد. Exchange محصولات 2007
برخی ویژگی های خاص این ویندوز موبایل:
طراحی شده است. Windows CE 5.0 -بر پایه 5,2
320* 800 و 320 * -پشتیبانی رزولوشن 480
-قابلیت آپدیت کردن سیستم عامل
-امکان دسترسی راه دور به کامپیوتر رومیزی
-اجرای سریعتر و آسانتر برنامه ها
-تلفن اینترنتی بدون اکوشدن صدا
42
برای ویندوز موبایل Windows Live-
-امکانات پیشرفته بلوتوث
-کارت حافظه با قابلیت کد کردن دیتا و اطلاعات روی کارت حافظه
ها، ایمیل ها، فایل ها و… Contact ، برای جستجو سریع بین آهنگ ها Smart filter -برنامه
-برنامه پیشرفته اشتراک اینترنتی برای راه اندازی گوشی به عنوان لپ تاپ
HTML با قابلیت مشاهده ایمیل ها به صورت Outlook Mobile-
-امکان جستجو در بین شماره ها
برای جستجوگر وب XMLDOM وJava Script ، AJAX -پشتیبانی از امکانات
برای جستجوی کامل صندوق ایمیل ها Server Search -برنامه
SPL با نسخه 2 Net frame work-
Rom در حافظه SQL Server -برنامه
که البته هنوز این ویژگی پیاده سازی نشده است XML با فرمت Office 2007-
.ورژن آینده
Photon 2008
Windows و تحت photon مایکروسافت در حال حاضر روی پروژه ارتقا ویندوز موبایل به یک سیستم عامل جدید با نام
می باشد. Pocket PC ترکیبی از اسمارت فون و Photon کار می کند. در واقع Embeded CE 6.0
43
چگونه کار می کند؟ Rom حافظهٔ
دارای پنج نوع اصلی است: ROM
ROM
PROM
EPROM
EEPROM
Flash Memory
هر کدام از این حافظه ها توانایی های متفاوتی دارند ولی خاصیت مشترک تمام آ ن ها این است که اطلاعات آ نها با خاموش
و روشن شدن کامپیوتر از بین نم ی رود. اطلاعات این حافظ هها در حالت عادی غیر قابل تغییر است و برای تغییر آن نیاز به
عملیات خاصی است.
:ROM
برای ذخیره اطلاعات از جدولی که هر سطر و ستون آن RAM اطلاع داشته باشید ، م یدانید که RAM اگر از کارکرد
در هر بیت یک خازن دارد که RAM شماره خاصی دارد و آدرس هر بیت شماره و سطر ستون است، استفاده م یکند. و
ROM خالی بودن آن صفر و پر بودنش یک طلقی م یشود و از ترانزیستور برای پر و خالی کردن خازن استفاده م یکند. ولی
استفاده می کند. به این ترتیب که اگر آن بیت دارای یک باشد سطر و ستون با دیود " دیود " به جای خازن و ترانزیستور از
به هم متصل م یشوند و اگر صفر باشد اصلاً به هم وصل نم یشوند.
44
هنگامی که در کارخانه ساخته م یشود بر روی آن قرار م یگیرد. دیود جریان را در ROM همان طور که گفته شد اطلاعات
یک جهت هدایت می کند و دارای یک محدودیت برای عبور جریان است . در پردازشگر و حافظه ها این ولتاژ 0,6 ولت است .
محسوب می شود. اگر " یک " به این ترتیب هر جریانی که بالا تر از این حد باشد به سطر و ستون مربوط می رود و یک ب یتِ
باشد، اصلاً در آن بیت دیودی وجود نخواهد داشت و جریان از آن نقطه عبور نم ی کند. همین عدم عبور جریان " صفر " بیت
خوانده شود. " صفر " باعث م یشود که آن بیت به صورت
در هنگام ساختن آن در داخل خود حافظه قرار داده می شود و قابل تغییر نیست. اگر ROM همان طور که گفته شد اطلاعات
کاری پر خطا است و ROM یک بیت از اطلاعات به صورت غلط ثبت شود باید حافظه را عوض کرد. به همین دلیل ساختن
همچنین برق بسیار . ROM است ROM نیاز به تست دقیق هر کدام از آ نها دارد. ولی ارزانی آن دلیل استفاده گسترده از
ساده، عروسک های موزیکال است. موزیک چند ثانیه ای این عروس کها در ROM کمی مصرف م یکند. مثال خوبی از یک
به کوچکی ناخن انگشت شماست و دارای اطلاعات ملود یهایی است که باید از بلندگو پخش شود. ROM داخل یک
:PROM
PROM (Programmable Read- هایی به نام ROM در تعداد کم وقت گیر و گران است. به همین دلیل ROM ساختن
ساخته م یشود که قابل اطلاعات دهی توسط خود کاربر است. این کار با استفاده از وسیله ای به نام Only Memory)
دیگر نمی توان آن را تغییر داد. PROM انجام م یشود. توجه داشته باشید که بعد از مقدار دهی به بی تهای Programmer
خالی )PROM است. با این تفاوت که در هر بیت سطر-ستون) یک فیوز وجود دارد. وقتی که ROM مانند PROM ساختار
" صفر " با فرستادن ولتاژ معینی فیو زهای مربوط به بیت Programmer است تمام بیت ها یکاست. هنگام نوشتن اطلاعات
به شدت به الکتریسیته ساکن حساس است و قرار گرفتن آن در . PROM را می سوزاند و باقی فیو زها را سالم نگه م یدارد
محیطی که دارای بار الکتریکی ساکن است باعث سوختن فیو زها م یشود.
:EPROM
45
.(EPROM Erasable) ذخیره کرد کمی کار را مشکل می سازد PROM و ROM اینکه فقط م یتوان یک اطلاعات را روی
را می توان بارها پر و خالی کرد. این ROM این مشکل را حل کرده است. این نوع Programmable Read-Only Memory
کار نیازمند وسیله مخصوصی است که فرکانس معینی از نور فرا بنفش را از خود گسیل م یکند.
هر EPROM هم از همان روش سطر و ستون استفاده م یکند .مانند یک ماتریس .در EPROM ، ها ROM همانند همه
خانه حافظه دارای دو ترانزیستور است که توسط یک لایه اکسید از هم جدا شده اند . یکی از این ترانزیستورها
Control توسط Floating gate درگاه کنترل ) نام دارد ) Control Gate درگاه شناور) نام دارد و دیگری Floating Gate)
است. برای صفر کردن مقدار به روشی به نام " یک " به هر سطر مرتبط است. وقتی این ارتباط وجود دارد مقدار gate
کاربرد دارد. جریانی به بزرگی 10 یا Floating Gate نیاز داریم. این روش برای جابجا کردن الکترو نهای درون Tunneling
را اندازه Floating Gate جریان عبوری از Cell Sensor 13 ولت از ستون رد می شود و به این درگاه م یرود. وسیله ای به نام
محسوب می شود . اگر این " یک " گیری می کند. اگر این مقدار بیشتر از 50 درصد جریان ورودی به سطر باشد آن بیت
نیاز به انرژی بالایی داریم که EPROM مقدار کمتر از 50 درصد باشد مقدار بیت صفر م یگردد. برای خالی کردن اطلاعات
الکترون های بین دو ترانزیستور را به حرکت در بیارد و آن ها را تخلیه کند . معمولاً این کار توسط نور فرابنفش با فرکانس
253,7 هرتز انجام م یشود.
چون این فرکانس فرابنفش توانایی نفوذ به داخل پلاستیک و شیشه را ن دارد این نوع حافظه دارای صفحه ای از جنس کوارتز
را پاک م یکنیم تمام اطلاعات آن پاک م یشود. اگر صفحه کوارتز آن بیش از حد در معرض نور EPROM است. وقتی
فرابنفش قرار گیرد، صفحه اکسید توانایی ذخیره الکترون را از دست م یدهد.
: Flash Memory وEEPROM
46
از بین رفته است . ROM انجام داده م یشود با استفاده از این نوع EPROM تمام دردسر هایی که برای تغییر اطلاعات در
چون برای پاک کردن اطلاعات نیاز به جدا کردن حافظه و قرار دادن آن زیر دستگاه های مخصوص نداریم و می توان
بیت هایی را که برای پاک کردن نیاز داریم را مشخص کنیم و دیگر نیازی به پاک کردن تمام بی تها نداریم.
برای پاک کردن هر بیت دیگر نیازی به نور فرابنفش نیست و با ایجاد یک میدان الکتریکی م ی توان الکترو ن ها را از
ترانزیستور ها جدا کرد.
همچنین می توان پاک کردن را بیت به بیت انجام داد . این کار با سرعت کمی انجام می شود.
یک تلفن سلولی (موبایل) چیست ؛ فناوری آن چگونه کار می کند؟
اطلاعات مربوط به تماسها را د ر آن ذخیره نمایید.
لیستهای امور یا وظایفی را که باید انجام دهید در آن ایجاد نمایید.
قرار ملاقاتها را با آن پیگیری و دنبال نموده و یادآوری کننده ها را در آن تنظیم نمایید.
از ماشین حساب تعبیه شده در درونش برای عملیات ریاضی ساده استفاده نمایید.
پست الکترونیکی (ایمیل) را ارسال یا دریافت نمایید.
اطلاعات (اخبار، سرگرمی، مظنه های سهام) را از اینترنت بگیرید.
بازیهای ساده را با آن انجام دهید.
47
را در آن یکی یا مجتمع GPS و دریافت کننده های MP ها، پخش کننده های 3 PDA دستگاهها و وسایل دیگری نظیر
نمایید.
مشی سلول چیست موارد راجع به یک تلفن سلولی:
یکی از جالب توجه ترین موارد راجع به یک تلفن سلولی (موبایل) اینست که آن در حقیقت یک رادیو می باشد — یک
رادیوی بسیار پیشرفته، ولی با اینحال یک رادیو است . تلفن توسط الکساندر گراهام بل در سال 1876 میلادی اختراع شد، و
در دهه 1880 میلادی ( که (Nikolai Tesla) ارتباطات بی سیم می تواند ریشه اش را در اختراع رادیو توسط نیکولای تسلا
به طور رسمی در 1894 میلادی توسط یک ایتالیایی جوان با نام گوگلیمو مارکونی ارائه شد ) ردیابی شود . خیلی طبیع ی بود
که این دو تکنولوژی بزرگ تدریجاً با یکدیگر ادغام شدند.
در دوره های تاریک قبل از تلفنهای سلولی (موبایل)، افراد عامه ای که واقعاً به توانایی در ایجاد ارتباطات متحرک نیاز
داشتند، تلفنهای رادیویی را در اتومبیل هایشان نصب و راه اندازی نمودند . در سیستم تلفن رادیویی، یک برج آنتن مرکزی
در هر شهر وجود داشت، و شاید 25 کانال بر روی آن برج موجود بود . این آنتن مرکزی به این معنا بود که تلفن در اتومبیل
شما به یک فرستنده قدرتمند نیاز داشت — به قدری قدرتمند که بتواند تا 40 یا 50 مایل )حدود 70 کیلومتر ) قدرت انتقال
داشته باشد . این نیز به این معنا بود که افراد زیادی نمی توانستند از تلفنهای رادیویی استفاده کنند — به این دلیل که به
تعداد کافی کانال موجود نبودند.
نبوغ سیستمهای سلولی، تقسیم یک شهر به سلولهای کوچک می باشد . این مسئله به بطور گسترده ای به استفاده مجدد از
فرکانس های مشابه در سرتاسر یک شهر اجازه می دهد.
: CBS تلفنهای سلولی و باندهای شهروندان
یک روش خوب برای درک پیشرفته بودن یک تلفن سلولی اینست که آن را با یک رادیوی باند شهروندان (رادیوی آماتور
بدون مجوز در ایالت متحده)یا یک دستگاه بی سیم مقایسه کنیم.
48
به توانایی انتقال اطلاعات در هر دو جهت در یک کانال ارتباطی گفته میشود، اگر سیستم (Full Duplex) – دوپلکس کامل
اگر در (Half Duplex) – توانایی انتقال اطلاعات را در هر دو جهت و بصورت همزمان داشته باشد، در مقابل نیمه دوپلکس
گفته می شود. Half Duplex هر زمان اطلاعات فقط در یک جهت منتقل شوند به آن نیمه دوپلکس یا
میباشند. ( Half Duplex ) نیمه دوپلکس ، (CB) هم بی سیم ها و هم رادیو های با باندهای شهروندان
این به این معنا است که دو نفر که ازطریق رادیو هایی باباند شهروندان ارتباط برقرار می نمایند از فرکانس مشابه استفاده
می نمایند، ازاینرو در هرزمان فقط یکنفر می تواند صحبت نماید.
می باشد. این به این معناست که شما از یک (Full Duplex) یک تلفن سلولی (موبایل) یک دستگاه دوپلکس کامل
فرکانس برای صحبت کردن و از یک فرکانس ثانویه جداگانه برای گوش کردن استفاده می کنید . هر دو نفر در حال
تماس بایکدیگر می توانند در آن واحد و هم زمان با هم صحبت نمایند.
کانالها:
دارای 40 کانال (CB Radio) یک دستگاه بی سیم بطور نمونه فقط یک ( 1 ) کانال دارد، و یک رادیوی باباند شهروندان
می باشد. یک تلفن سلولی (موبایل (میتواند بر روی 1664 کانال یا بیشتر ارتباط برقرار نماید.
: Range- بردمحدوده
0 وات صدارا انتقال دهد . یک / 1 کیلومتر ) بابکارگیری فرستنده 25 / یک دستگاه بی سیم می تواند تا حدود یک 1 مایل ( 6
برای اینکه قدرت بسیار بالاتری نسبت به بی سیم ها دارد میتواند در حدود 5 مایل (CB Radio) رادیوی با باند شهروندان
8 کیلومتر) با بکارگیری فرستنده 5 وات صدا را انتقال دهد .تلفنهای سلولی (موبایل) در درون سلولها عمل می نمایند، و )
میتوانند درحال حرکت از یک سلول به سلول دیگر سوئیچ نمایند . سلولها به تلفنهای سلولی )موبایل ) برد باور نکردنی را
خواهند داد.
49
یک شخص با بکارگیری یک تلفن سلولی میتواند صدهامایل را در حالت رانندگی پیموده و مکالمه اش را باطرف دیگردر
کل زمان مکالمه اش بخاطر مشی سلولی حفظ نماید.
هر دو فرستنده ها از فرکانس مشابه استفاده می کنند. در این نوع ارتباط فقط ،(Half Duplex) در رادیوی نیمه دوپلکس
یک طرف میتواند در هر مقطع زمانی صحبت نماید.
: Cell Engineering- مهندسی سلولی
دریک سیستم تلفن سلولی (موبایل) آنالوگ نمونه در ایالات متحده، کریر یا )اپراتور) تلفن سلولی (موبایل ) در حدود 800
فرکانس را جهت استفاده مشترکین اش در سراسر شهر دریافت می نماید . کریر یا اپراتور، شهر را به سلولها ت قسیم می کند .
هر سلول بطور نمونه اندازه اش در حدود 10 مایل مربع ( 26 کیلومتر مربع ) می باشد . می توان سلولهارا بطور عادی بعنوان
شش ضلعی ها بر روی یک توری بزرگ که هر واحدش تشکیل شده از یک شش ضلعی، در نظر گرفت.
نظیر زیر:
از فرستنده های با قدرت کم استفاده می (Base Stations) به علت اینکه تلفنهای سلولی (موبایل) و ایستگاههای پایه
نمایند، همان فرکانسها را میتوان در سلول های غیر مجاور مجددا " استفاده نمود . بعنوان مثال در 2 سلول پر رنگ میتوان از
فرکانسهای مشابه و یکسانی استفاده نمود.
هر سلول دارای یک ایسنگاه مبنا یا پایه می باشد که از یک برج با یک ساختمان کوچک حاوی تجهیزات رادیویی تشکیل
شده است.
1) کانالهای صوتی دوپلکس موجود استفاده می نماید. به این معنا / یک سلول منفرد در یک سیستم آنالوگ از یک هفتم ( 7
1) کانالهای موجود استفاده می نماید، از اینرو دارای / که هر سلول (از هفت سلول بر روی توری یا شبکه شش ضلعی )، ( 7
مجموعه منحصر بفردی از فرکانسها بوده و هیچ تصادمی بوجود نخواهد آمد.
50
یک کریر یا اپراتور تلفن سلولی (موبایل) بطور نمونه 832 فرکانس رادیویی را جهت استفاده مشترکین اش در یک شهر
میگیرد.
هر تلفن سلولی (موبایل) برای هر مکال مه تلفنی از دو فرکانس استفاده می نماید – (یک کانال دوپلکس کامل ) — از اینرو
به طور نمونه برای هر کریر (اپراتور) 395 کانال صوتی وجود دارند و 42 فرکانس دیگر برای کانالهای کنترلی استفاده می
شوند.
بنابراین، هر سلول در حدود 56 کانال صوتی آماده استفاده مشترکین دارد.
به عبارت دیگر، در هر سلول، 56 نفر می توانند با تلفن سلولی (موبایل) شان بطور همزمان صحبت نمایند.
در نظر گرفته می شوند. G سیستم های سلولی (موبایل) آنالوگ، به عنوان فن آوری متحرک (موبایل) نسل اول یا 1
تعداد کانالهای موجود افزایش می یابند .برای مثال یک سیستم G با روشهای نقل و انتقال دیجیتالی در نسل دوم یا 2
قادر است 3 برابر تماسهای سیستم آنالوگ را حمل نماید، از این رو در هر سلول در حدود 168 TDMA دیجیتال بر پایه
کانال قابل استفاده ی مشترکین وجود دارند.
ارسال در تلفنهای سلولی (موبایل):
تلفنهای سلولی (موبایل) در درون خود دارای فرستنده های با توان و قدرت پایین می باشند . برخی از تلفنهای همراه
با 4 وات صوت را [CB] 0 وات و 3 وات می باشند. (برای مقایسه بیشتر: تلفنهای باند شهروندان / دارای 2 قدرت سیگنال: 6
انتقال می دهند ). ایستگاه پایه نیز باتوان و قدرت پایینی عمل انتقال و مخابره را انجام می دهد . فرستنده های با توان و
قدرت پایین دارای مزیت می باشند:
فرستنده های یک ایستگاه پایه و تلفنهای درون همان سلول نمی توانند خیلی دورتر از آن سلول عمل انتقال صوت را انجام
دهند.بنابراین در شکل بالا، هر دو سلول پر رنگ می توانند از 56 فرکانس مشابه استفاده مجدد بنمایند.
51
مصرف انرژی تلفن سلولی، که معمولا" توسط باتری تغذیه می شود نسبتا "پایین است، قدرت و انرژی پایین به معنای
باتریهای کوچک می باشد، و به همین دلیل است که تلفن های سلولی به راحتی در دست جای می گیرند.
مشی سلولی احتیاج به تعد اد بالایی از ایستگاههای پایه در یک شهر با هر اندازه ی دارد . یک شهر بزرگ نمونه می
تواندصدهابرج را برای استفاده از تلفنهای سلولی (موبایل)اش در اختیار بگیرد.
به علت اینکه افراد زیادی از تلفنهای سلولی (موبایل) استفاده می نمایند، هزینه های استفاده از تلفنهای س لولی برای هر
کاربر پایین باقی می ماند . هر کریر (اپراتور) در هر شهر دارای یک دفتر مرکزی است که دفتر سوئیچینگ تلفن همراه یا
نامیده میشود، است. این دفتر تمام ارتباطات تلفنی سلولی یا (Mobile Telephone Switching Office-MTSO) متحرک
را در آن BaseStations( موبایل را با سیستم تلفنی زمینی معمولی یا ثابت اداره و مدیریت کرده و تمام (ایستگاههای پایه
منطقه کنترل می نماید.
کدهای تلفنهای سلولی (موبایل):
تمام تلفنهای سلولی (موبایل) دارای کدهای ویژه ای در ارتباط با خودشان می باشند . این کدها برای شناسایی تلفن
سلولی (موبایل)، مالک تلفن سلولی(موبایل)، و فراهم کننده سرویس وخدماتش (اپراتور) اش، استفاده می شوند.
حال در نظر بگیریم که دارای یک تلفن سلولی (موبایل) هستید، شما آنرا روشن نموده وشخصی سعی دارد با شما تماس
بگیرد.
در زیر مواردی که برای این برقراری تماس اتفاق می افتند آورده شده اند:
.زمانی که در ابتدا تلفن سلولی (موبایل)تان را روشن می کنید، آن تلفن سلولی (موبایل) منتظر شنیدن یک کد شناسایی
یک شماره 5 رقمی منحصر به فرد است که توسط هر حمل کننده یا System Identification Code – SID سیستم
اختصاص داده می شود، بر روی کانال کنترل می شود. کانال کنترل یک فرکانس ویژه میباشد که تلفن FCC اپراتور توسط
52
برای صحبت کردن با یکدیگر در مورد اموری نظیر برپا کردن تماس و تغییر (Base Station) سلولی(موبایل) و ایستگاه پایه
دادن کانال استفاده می نمایند . اگر تلفن سلولی (موبایل ) نتواند هیچ کانال کنت رلی را برای شنیدن به آن پیدا نماید، متوجه
را بر روی صفحه نمایش گرش نمایش می دهد. " No Service " میشود که خارج از محدوده است و پیام
که در درونش برنامه ریزی شده SID را دریافت می کند، آنرا با SID زمانیکه تلفن سلولی (موبایل) کد شناسایی سیستم یا
با یکدیگر مطابقت داشته باشند، تلفن سلولی (موبایل) میفهمد که سلولی که با آن ارتباط SID مقایسه می نماید. اگرهر دو
می باشد. (Home ) برقرار کرده بخشی از سیستم اپراتور محلی اش
مکان تلفن سل ولی MTSO تلفن سلولی (موبایل) همچنین یک درخواست ثبت را انتقال می دهد، و ، SID در امتداد با یک
(موبایل)تان را در بانک اطلاعاتی اش رد یابی می کند . بدین طریق، زمانیکه می خواهد زنگ تلفن شما را به صدا در آورد
متوجه میشودکه شما در چه سلولی هستید. MTSO
در بانک اطلاعاتی اش جستجو می کند . MTSO تماس گرفته شده را دریافت و سعی می کند که شما را پیدا نماید MTSO
که متوجه شود که شما در چه سلولی می باشید.
یک ذوج فرکانس را که تلفن سلولی (موبایل) شما در آن سلول استفاده خواهد نمود برداشته که برقراری تماس را MTSO
امکان پذیر نماید.
با تلفن سلولی (موبایل) شما از طریق کانال کنترلی ارتباط برقرار نموده که به تلفن سلولی (موبایل) شما بگوید که MTSO
از کدام فرکانسها استفاده نماید، و زمانی که تلفن سلولی (موبایل) شما و برج هر دو بر روی آن فرکانسها سوئیچ کردند،
ارتباط شما با شخص تماس گرفته شده برقرار می شود .حال شما با یک رادیوی دو طرفه با یک دوست مشغول صحبت
می شوید.
که در آن هستید متوجه (Base Station) همانطور که شما بطرف لبه و حاشیه سلولتان حرکت می کنید، ایستگاه پایه
میشود که قدرت سیگنال تان در حال کم شدن است . در این ضمن ایستگاه پایه در سلولی که شما در حال حرکت بطرف
53
(1/ آن هستید و در حال گوش دادن واندازه گیری قدرتهای سیگنال درتمام فرکانسها نه فقط در برد ومحدوده یک هفتم ( 7
خودش است متوجه می شود که قدرت سیگنال تلفن سلولی (موبایل) شما در حال افزایش است.
هنگی مینمایند و در مقطعی، تلفن سلولی (موبایل ) شما بر روی کانال Ĥ هم MTSO 2 ایستگاه پایه با یکدیگر از طریق
کنترلی اش سیگنالی را دریافت خواهد کرد که به آن فرمان تغییر فرکانسها را میدهد . این عمل عبور دادن، تماس تلفنی،
تلفن سلولی (موبایل) شما را به یک سلول جدید سوئیچ یا منتقل مینماید.
در سیستم موبایل به چه معنا و مفهوم است؟ Roaming تعریف رومینگ
حال بگوییم که شما مشغول صحبت با تلفن سلولی( موبایل)تان هستید و در حال حرکت از یک سلول به سلول دیگر.
–اما سلولی که شما در حال حرکت به سمت آن می باشید توسط یک فراهم کننده خدمات یا اپراتور دیگر خدمات دهی
میشود، نه توسط اپراتور شما . بجای قطع نمودن ارتباط، این مکالمه در حقیقت به فراهم کننده خدم ات یا اپراتور دیگر منتقل
خواهد شد.
برنامه ریزی شده در تلفن سلولی (SID) بر روی کانال کنترل با کد شناسایی سیستم (SID) اگر کد شناسایی سیستم
سلولی ،. MSTO (موبایل) تان مطابقت ننماید، تلفن سلولی (موبایل) شما متوجه میشود که در حال انجام رومینگ می باشد
خودتان تماس برقرار نموده، که بانک (Home) سیستم اپراتور MTSO که شما در حال رومینگ در آن می باشید ب ا
تلفن سلولی (موبایل) که از آن استفاه می نمایید معتبر است یا خیر؟ SID یید کند که آیا Ĥ اطلاعاتی اش را چک نماید که ت
محلی تان جهت بازبینی و رسیدگی، MTSO شما مشخصات تماس تلفن سلولی (موبایل) شما را به (Home) سیستم اپراتور
ارسال، که سپس تلفن سلولی (موبایل) شما را به گونه ای که شما در حال حرکت از میان سلولهایش هستید ردگیری و دنبال
می کند. و شگفت آفرین ترین مسئله اینست که همه اینها در چند ثانیه اتفاق می افتند.
54
مورد ی که کمتر شگفت آور ا ست، اینست که شما ممکن است با نرخهای بسیار سرسام آور برای تماسی که از طریق
بر روی صفحه نمایش "Roam" رومینگ با شخصی که داشته اید، شارژ شوید .بر روی بیشتر تلفنهای سلولی (موبایل) لغت
تلفن سلولی (موبایل) تان زمانیکه منطقه پوشش دهی فراهم کننده خدماتتان را ترک می کنید و وارد منطقه پوشش دهی
فراهم کننده خدمات دیگر می شوید، ظاهر میشود.
در غیر اینصورت بهتر است که نقشه های پوشش دهی را با دقت مطالعه نمایید — تا کنون بیش از یک شخص بطور غیر
لذت بخشی از هزینه های رومینگ سورپرایز شده اند . قرارداد خدمات تان را با دقت چک نما یید که دقیقاً متوجه شوید
زمانیکه رومینگ می کنید چقدر باید برای آن هزینه نمایید.
دقت نمایید که اگر میخواهید بطور بین المللی رومینگ نمایید، به تلفن سلولی یا موبایلی نیاز خواهید داشت که هم در
موطن خود و هم خارج از آن بتواند کار کند. کشورهای مختلف از فن آوریهای دسترسی سلولی گوناگون استفاده می نمایند.
:(BTS) برجهای تلفنهای سلولی – موبایل
معمولاً یک دکل فولادی یا ساختار داربستی بوده که صدها فیت در هوا برافراشته ، BTS یک برج تلفن سلولی (موبایل) یا
می شود.
این یک برج مدرن با 3 فراهم کننده سرویس و خدمات تلفن همراه متفاوت بر روی یک ساختار می باشد . اگر شما به پایه
آن برج نگاه کنید، می توانید ببینید که امروزه چه تجهیزات کمی برای این مسئله نیاز است.
در اینجا تجهیزاتی می باشند که متعلق به یکی از فراهم کنندگان سرویس و خدمات است:
جعبه های ارسال کننده ها و دریافت کن نده های رادیویی را در خود جای داده و به برج اجازه میدهد که با تلفنها ارتباط
برقرار نماید . رادیوها (تلفنهای همراه ) از طریق آنتن های موجود بر روی برج (دکل) از طریق یک مجموعه (ست ) کابلهای
کلفت، عمل اتصال را برقرار می سازند.
55
اگر به دقت نگاه کنید، خواهید دید ک ه برج (دکل) و تمام کابلها و تجهیزات در پایگاه برج بطور محکمی در زمین نصب شده
اند، برای مثال :یک علامت جهت اطمینان بخشی در مورد اینکه چندین فراهم کننده سرویس و خدمات این برج )دکل ) را
بصورت اشتراکی استفاده می نمایند اینست که یک قفل 5 راهه بر روی در موجود می باشد. هر کدام ازاین 5 فراهم کننده
میتوانند قفل در را باز نموده و وارد شوند.
مشکلات تلفنهای سلولی (موبایل):
یک تلفن سلولی (موبایل) همانند دیگر وسایل الکترونیکی، دارای مشکلاتی نیز می باشد.
معمولاً خوردگی یا فرسایش قطعات داخلی که قابل تعمیر نیز نمی باشن د در صورتیکه اگر تلفن همراهتان مرطوب یا خیس
شود یا با دستان خیس جهت فشردن دگمه ها استفاده شود، پیش می آید . یک کیف یا نگهدارنده محافظت کننده را در نظر
بگیرید. اگر تلفن همراه شما مرطوب و خیس شود، کاملاً اطمینان حاصل نمایید که قبل از اینکه روشنش کنید خشک شده
که از اینرو بتوانید از صدمه دیدن قطعات داخلی آن جلوگیری نمایید.
حرارت بسیار زیاد در یک اتومبیل میتواند به باتری یا قطعات الکترونیکی تلفن همراهتان صدمه بزند . سرمای بسیار زیاد
میتواند باعث از دست دادن اطلاعات بر روی صفحه نمایش بطور موقتی شود.
معروف است، دچار مشکل (Cloning)" تلفنهای سلولی (موبایل) آنالوگ از مشکلی که بعنوان" همنوع سازی یا تکثیر سازی
می شوند . زمانیکه فردی نابکار شماره های شناسایی تلفن آنالوگ را سرقت نموده و قادر باشد تماسهایی را به حساب مالک
آن تلفن آنالوگ بگیرد، گفته میشود که آن تلفن تکثیر شده.
بوجود می آید، می پردازیم: (Cloning) در اینجا به اینکه چگونه حالت همنوع یا تکثیر سازی
56
یا شماره سریال (ESN – Electronic Serial Number) زمانیکه تلفن شما یک تماس را برقرار می نماید، آن تلفن
یا شماره شناسایی متحرک را به شبکه در شروع تماس منتقل (MIN – Mobile Identification Number) الکترونیکی و
یک نشانه منحصر بفردی برای تلفن همراه شما می باشند ESN و MIN می نماید .ذوج
–این روشی است که شرکت تلفن متوجه میشود که برای آن تماس برای چه شخصی صورتحساب بفرستد. زمانیکه تلفن
اش را انتقال میدهد، این امکان پذیر است که افراد نابکار (با یک اسکنر – بی سیم ) گوش داده و ESN و MIN شما ذوج
و MIN این ذوج را سرقت نمایند. با تجهیزات صحیح، کاملا ساده است که یک تلفن دیگر را تغییر داده که حاوی ذوج
سرقت شده شود که به فرد نابکار اجازه میدهد که به حساب شما تلفنهایش را بزند. ESN
:(BTS) برجهای تلفنهای سلولی – موبایل
معمولاً یک دکل فولادی یا ساختار داربستی بوده که صدها فیت در هوا ،BTS یک برج تلفن سلولی (موبایل) یا
برافراشته می شود.
این یک برج مدرن با 3 فراهم کننده سرویس و خدمات تلفن همراه متفاوت بر روی یک ساختار می باشد . اگر شما به پایه
آن برج نگاه کنید، می توانید ببینید که امروزه چه تجهیزات کمی برای این مسئله نیاز است.
در اینجا تجهیزاتی می باشند که متعلق به یکی از فراهم کنندگان سرویس و خدمات است:
جعبه های ارسال کننده ها و دریافت کننده های رادیویی را در خود جای داده و به برج اجازه میدهد که با تلفنها ارتباط
برقرار نمای د. رادیوها (تلفنهای همراه ) از طریق آنتن های موجود بر روی برج (دکل) از طریق یک مجموعه (ست ) کابلهای
کلفت، عمل اتصال را برقرار می سازند.
57
اگر به دقت نگاه کنید، خواهید دید که برج (دکل) و تمام کابلها و تجهیزات در پایگاه برج بطور محکمی در زمین نصب شده
اند، برای مثال :یک علامت جهت اطمینان بخشی در مورد اینکه چندین فراهم کننده سرویس و خدمات این برج (دکل ) را
بصورت اشتراکی استفاده می نمایند اینست که یک قفل 5 راهه بر روی در موجود می باشد. هر کدام ازاین 5 فراهم کننده
میتوانند قفل در را باز نموده و وارد شوند.
داخل یک تلفن سلولی(موبایل):
در مقیاس "پیچیدگی در هر اینچ مکعب "، تلفنهای سلولی (موبایل) یکی از پیچیده ترین وسایلی هستند که مردم روزانه
از آنها استفاده زیاد می کنند .تلفنهای __________سلولی (موبایل) دیجیتالی مدرن میتوانند میلیونها محاسبات را در هر ثان یه پردازش
نمایند برای اینکه بتوانند جریانی از اصوات را فشرده سازی نموده یا ازحالت فشرده سازی درآورند.
اگر قطعات یک تلفن سلولی (موبایل) را از هم باز کنید، متوجه خواهید شد که آن تلفن سلولی (موبایل ) فقط حاوی چند
بخش منحصربفرد و تک می باشد:
– یک تخته مدار شگفت آور حاوی مغزهای تلفن سلولی(موبایل).
-یک آنتن.
– یک صفحه نمایش کریستال مایع
– یک صفحه کلید(که شبیه آن چیزی که برروی ریموت کنترل تلویزیونتان می بینید، نمی باشد).
– یک میکروفون.
-یک بلند گو.
– یک باتری.
تخته مدار قلب سیستم می باشد. در اینجا یکی از تلفنهای دیجیتالی نوکیا بطور نمونه نشان داده شده است:
حال اجازه دهید کمی راجع به اینکه برخی از این تراشه های منحصر بفرد یا تک چه کارهایی را انجام میدهند، صحبت
نماییم. تراشه تبدیل آنالوگ به دیجیتال و تبدیل دیجیتال به آنالوگ، سیگنال صوتی خارج شده را از آنالوگ به دیجیتال و
Digital Signal سیگنال وارد شده را از دیجیتال مجدداً به آنالوگ برمی گرداند. پرسسور یا پردازشگر سیگنال دیجیتالی یا
58
یک پروسسور بسیار سفارشی طراحی شده میباشد که بتواند محاسبات دستکاری سیگنال را در سرعت بالا انجام Processor
دهد.
ریز پردازنده یا میکرو پروسسور تمام کارهای عادی و روزمره اداره نمودن تلفن سلولی (موبایل ) را برای صفحه کلید و
و همچنین هماهنگی (Base Station) صفحه نمایش انجام داده، و با سیگنال دهی فرامین و کنترلها از و به ایستگاه پایه
بقیه توابع بر روی تخته مدار سر و کار دارد.
و حا فظه فلش، مخزنی را برای ذخیره سیستم عامل و ویژگیهای قابل سفارشی کردن تلفن ROM تراشه های
و بخش مدیریت (RF) سلولی(موبایل)نظیر فهرست راهنمای (دایرکتوری) تلفن همراه فراهم می آورد . فرکانس رادیویی
در ارتباط است . نهایتاً تقویت کننده (آمپلی فایر )های FM انرژی، شارژ نمودن مجدد را انجام داده و همچنین با صدها کانال
فرکانس رادیویی سیگنالهایی را که از آنتن و به آنتن منتقل می شوند را اداره می نمایند.
صفحه نمایش از نظر اندازه بطور قابل توجهی رشد نموده، همانطور که ویژگیها در تلفنهای سلولی (موبایل ) فعلی نظیر
PDA فهرست های تلفن، ماشین حسابها و با زیهای ساخته شده در درونشان را ارائه میدهند . برخی تلفنهای همراه نیز نوعی
یا مرورگر وب را در خود جای داده اند.
Mobile Identification] یا شناسایی موبایل MIN و SID برخی تلفنهای سلولی (موبایل) اطلاعات معینی را نظیر کدهای
یک عدد 10 رقمی می باشد که ا ز تلفن شما استخراج می گردد را در حافظه فلش داخلی شان ذخیره می – [Number
که مشابه کارتهای اسمارت مدیا (External) نمایند، در حالیکه تلفنهای سلولی (موبایل) دیگر برای اینکار از کارتهای خارجی
هستند، استفاده می نمایند. (Smart Media) یا رسانهء هوشمند
تلفنهای سلولی (موبایل) دارای چنین بلندگو و میکروفون ریز و کوچکی هستند که غیرقابل باور کردنی است که چگونه
برخی از آنها میتواندصوت را مجدداً تولید نمایند . همانطور که در عکس صفحه قبل مشاهده می کنید، بلندگو از نظر اندازه
1 دلار) است و میکروفون بزرگتر از یک باطری ساعت مچی / در حد یک پول خرد 25 سنتی (پول خرد آمریکا معادل 4
59
است. حال که از باطری ساعت مچی صحبت شد . این باطری توسط تراشه ساعت داخلی تلفن سلولی یا موبایل بکار برده
میشود.
چیزی که بسیار شگفت آور است اینست که این امکانات 30 سال پیش کل کف یک دفتر در یک ساختمان را می پوشاند و
در زمان حال در یک بسته ای که به راحتی در کف دستان شما جای میگیرد، ارائه میشود.
سیستم تلفن Advanced Mobile Phone System)AMPS) استاندارد تلفنهای سلولی (موبایل) آنالوگ
متحرک پیشرفته:
– Advanced Mobile Phone System)AMPS در سال 1983 میلادی، استاندارد تلفنهای سلولی (موبایل) آنالوگ که
یید و برای اولین بار در شهر شیکاگوی ایالت متحده استفاده شد . Ĥ ت FCC سیستم تلفن متحرک پیشرفته ) نامیده میشد توسط
از یک محدوده فرکانسهای بین 824 مگا هرتز و 894 مگاهرتز برای تلفنهای سلولی (موبایل ) (AMPS) این استاندارد
آنالوگ استفاده میکرد . برای اینکه رقابت تشویق شده و قیمتها پایین نگاه داشته شوند، دولت ایالات متحده احتیاج به حضور
شناخته B و حمل کننده یا اپراتور A دو ( 2) حمل کننده (کریر- یا اپراتور ) در هر بازار داشت که بعنوان حمل کننده یا اپراتور
(Local Exchange Carrier – LEC) میشدند. یکی از حمل کننده ها (اپراتورها) معمولاً حمل کننده یا کریر تبادل محلی یا
بود که یک راه با آب و تاب گفتن شرکت تلفن محلی است.
هر کدام 832 فرکانس اختصاص داده شد: 790 فرکانس برای صوت و 42 فرکانس B و A ( به حمل کنندگان (اپراتورهای
برای دیت ا. یک ذوج فرکانس (یکی برای ارس ال و دیگری برای دریافت ) جهت ایجاد یک کانال استفاده میشد . فرکانسهایی
که در کانالهای صوتی آنالوگ استفاده میشدند بطور نمونه 30 کیلو هرتز پهنا داشتند — 30 کیلوهرتز بعنوان اندازهء
استاندارد انتخاب شد بعلت اینکه این پهنای فرکانس بشما کیفیت صدای قابل مقایسه با ت لفنهای ثابت یا سیم دار را میداد .
فرکانسهای ارسال و دریافت هر کانال صوتی با 45 مگاهرتز جهت اینکه با یکدیگر تداخل پیدانکنند، جدا میشد . هرحمل
کننده- کریر (اپراتور) دارای 395 کانال صوت و همینطور 21 کانال دیتا جهت استفاده برای فعالیتهای خانه تکانی نظیر ثبت
نام و پیج کردن می باشد.
60
سرویس تلفن متحرک -Advanced Mobile Phone Service NAMPS(Narrowband که به نام AMPS یک نسخه
پیشرفته با باند باریک ) معروف می باشد مقداری از فن آوری (تکنولوژی) دیجیتالی را برای اینکه اجازه دهد که سیستم بتواند
از فن آوری (تکنولوژی) دیجیتال NAMPS تا حدود 3 برابر تماسها را نسبت به نس خه اولیه حمل نماید، بکار گرفت . اگر چه
فقط در باند 800 مگاهرتز عمل کرده NAMPS و AMPS . استفاده می نماید، ولی هنوز بعنوان آنالوگ در نظر گرفته میشود
و بسیاری از ویژگیهایی که در سرویس و خدمات سلولی دیجیتالی مرسوم است را ارائه نمیدهد، نظیر پست الکترونیکی
.(Web Browsing) (ایمیل) و مرور وب
اینک دیجیتال پدیدار شد…
فن آوری یا تکنولوژی سلولی می باشند . آنها از همان فن آوری (G تلفنهای سلولی (موبایل) دیجیتالی، نسل دوم ( 2
(تکنولوژی) رادیویی همانند تلفنهای آنالوگ استفاده می کنند، اما تکنولوژی رادیویی را به روش دیگری نسبت به
تلفنهای آنالوگ استفاده می نمایند . سیستمهای آنالوگ کاملاً از سیگنال بین تلفن و شبکه سلولی بهره نمی برند . این دلیلی
می باشد که چرا بسیاری از شرکتهای ارائه دهنده خدمات تلفنی به سیستمهای دیجیتالی سوئیچ کردند – یعلت اینک ه آنها با
استفاده از سیستمهای دیجیتالی می توانند کانالهای بیشتری را در درون یک پهنای باند داده شده، قرار دهند.
تشکیل شده از یک ها و صفرها ) تبدیل نموده و سپس ) – (Binary) تلفنهای دیجیتالی صدای شما را به اطلاعات باینری
آنرا فشرده سازی می نمایند . این فشرده سازی به بین 3 تا 10 تماس تلفنی سلولی (موبایل ) دیجیتالی اجازه میدهد که
فضایی را که یک تماس تک آنالوگی اشغال می نماید، اشغال نماید.
جهت ارسال و دریافت دیتا بر ، FSK (Frequency-Shift Keying) بسیاری از سیستمهای سلولی (موبایل) دیجیتالی بر
از 2 فرکانس یکی برای یک ها ودیگری برای صفرها استفاده می کند و با سرعت FSK . استفاده می نمایند AMPS روی
زیادی بین این دو (صفر و یک) جهت فرستادن اطلاعات دیجیتالی بین برج سلولی (موبایل) و تلفن تغییر می کند.
61
مدولاسیون هوشمند و الگوهای کد نمودن برای تبدیل اطلاعات آنالوگ به دیجیتال، فشرد ه سازی آن ودوباره تبدیل آن به
حالت قبل در حالیکه کیفیت صوت را در سطح قابل قبول نگاه میدارد، نیاز می باشد . تمام مطالب عنوان شده در بالا به
معنای اینست که تلفنهای سلولی (موبایل) دیجیتالی باید حاوی قدرت پردازش بالایی باشند.
:(G فن آوری (تکنولوژِی)های دسترسی سلولی(موبایل) نسل دوم ( 2
سه فن آوری (تکنولوژی) همگانی که توسط شبکه های تلفن سلولی (موبایل) نسل دوم استفاده میشوند برای نقل و
انتقال اطلاعات استفاده میگردند:
دسترسی چندگانه با تقسیم فرکانس). ) Frequency Division Multiple Access- FDMA .1
دسترسی چندگانه با تقسیم زمان). ) Time Division Multiple Access -TDMA .2
دسترسی چندگانه با تقسیم کد). ) Code Division Multiple Access- CDMA .3
اگر چه این فن آوری (تکنولوژی) ها ممکن است بسیار هراسناک بنظر آیند، شما میتوانید یک حس خوبی را در مورد اینکه
آنها چگونه کار می کنند را با شکستن تیتر هر کدام بدست آورید.
آخرین لغت به شما می گوید که روش دسترسی چه می باشد؟ لغت قبل از آخرین لغت، یعنی تقسیم، به شما می گوید آن
متد چگونه تماسها را بر پایه روش دسترسی شکسته و خرد می کند.
هر تماس را بر روی یک فرکانس جداگانه می گذارد. FDMA•
برای هر تماس یک بخش معینی از زمان را بر روی فرکانس تعیین شده اختصاص می دهد. TDMA•
به هر تماس یک کد منحصر به فرد میدهد و آنرا بر روی فرکانسهای موجود پخش می کند. CDMA•
است. این بسادگی بدین معناست که بیش از یک کارب ر می تواند (Access Multiple) اولین بخش هر نام دسترسی چندگانه
از هر سلول استفاده نماید.
62
FDMA
طیف را به کانالهای صوتی جداگانه از طریق جدا کردن آن به تکه های پهنای باند متحد الشکل، جدا میسازد . FDMA
را بهتر در ک کنید، به ایستگاههای رادیویی فکر کنید : هر ایستگاه سیگنالش را در محدوده باند موجود FDMA برای اینکه
با فرکانس متفاوتی ارسال می کند.
اساسا" برای نقل و انتقال آنالوگی استفاده میشود. درحالیکه مطمئنا" قادر به حمل اطلاعات می باشد. FDMA
به عنوان یک روش کارآ و مناسب برای نقل و انتقال دیجیتالی در نظر گرفته نمی شود. FDMA
TDMA
و انجمن (Electronic Industry Alliance) یک روش دسترسی است که توسط ا تحادیه صنعت الکترونیک TDMA
Interim Standard ) برای استاندارد میان زمانی (Telecommunication Industry Association) صنعت ارتباطات راه دور
یک باند باریک که 30 کیلو ،TDMA استفاده میشود. با بکارگیری (IS-136) 54 ) واستاندارد میان زمانی 136 ) – (IS-54
6 میلی ثانیه طول دارد زمان را به 3 ترتیب زمانی تقسیم می نماید. / هرتز پهنا و 7
باند باریک در حالت سنتی اش به معنای "کانالها" می باشد . هر مکالمه، رادیو را برای یک سوم زمان به خود اختصاص
میدهد. این مسئله امکان پذیر است بعلت اینکه دیتا یا اطلاع ات صوتی که به اطلاعات دیجیتالی تبدیل شده فشرده سازی
ظرفیتش سه برابر از TDMA میگردد و از اینرو به طور قابل توجه ای فضای انتقال کمتری را اشغال میکند . بنابراین
در باندهای فرکانس یا 800 مگا TDMA سیستم آنالوگی که از همان تعداد کانالها استفاه می کند، بیشتر است . سیستمهای
کار می نمایند. (IS- و یا 1900 مگاهرتز( 136 (IS- هرتز ( 54
GSM
Global System ) همچنین بعنوان فن آوری (تکنولوژی) دسترسی برای سیستم جهانی جهت ارتباطات متحرک یا TDMA
به گونه ای متفاوت و ناسازگار نسبت به TDMA از GSM استفاده میشود. هر چند (Communication-GSM for Mobile
بعنوان 2 سیستم عامل متفاوت که برروی یک پردازشگر (پروسسور ) قابل IS- و 136 GSM استفاده می نماید . به IS-136
که هر دو بر روی پردازشگر (پروسسور) اینتل پنتیوم 3 کار می Linux و Windows کار کردن می باشند،نگاه نمایید، نظیر
63
برای اینکه تماس های تلفنی را ایمن تر نمایند، استفاده می (Encryption) از روش رمزسا زی GSM کنند. سیستمهای
در باندهای 900 و 1800 مگا هرتز در قاره اروپا و آسیا و در باندهای 850 مگاهرتز و 1900 مگاهرتز (که GSM . کنند
1 گیگا هرتز اشاره میشود ) در ایالات متحده کار می نماید . این باندها در تلفنهای سلولی / بعضی مواقع به آن به عنوان باند 9
همچنین پایه و بنیان برای شبکه دیجیتالی پیشرفته GSM . استفاده میشوند PCS (موبایل) دیجیتالی و سیستمهای بر پایه
که یک سیستم متداول که توسط موتورولا معرفی و (Integrated Digital Enhanced Network – IDEN ) مجتمع شده
استاندارد بین المللی در اروپا، استرالیا و بیشتر قاره آسیا و آفریقا GSM . استفاده میشود، میباشد (NEXTEL) توسط نکس تل
می باشد . در مناطق تحت پوشش، کاربران تلفنهای سلولی (موبایل) می توانند تلفن سلولی (موبایل) خریداری نمایند که در
هر کجا که این استاندارد پشتیبانی میشود، کار کند. برای اینکه به فراهم کننده خدمات (اپراتور) ویژه ای در این کشورهای
گوناگون متصل شویم.
را ( Identification Module-SIM Subscriber) بسادگی کارتهای ماجول شناسایی مشترک یا سیم کارت GSM کاربران
در کشور مربوطه جایگزین می نمایند . سیم کارت ها دیسکهای کوچک قابل جا بجایی که در تلفنهای سلولی (موبایل )
قابل وارد کردن یا خارج کردن می باشند، هستند . آنها تمام دیتاهای اتصال شدنها و شماره های شناسایی که شما GSM
برای دسترسی به فراهم کننده سرویس وخدمات بی سیم (اپراتور) خاصی نیاز دارید، ذخیره می نمایند.
مگاهرتز که در ایالات متحده استفاده میشوند با سیستم بین المللی سازگار نمی GSM 850 / سفانه، تلفنهای 1900 Ĥ مت
باشند. اگر شما در ایالات متحده زندگی می کنید و احتیاج دارید که دسترسی تلفن سلولی (موبایل) تان را زمانیکه در خارج از
سه بانده یا چهار بانده را خریداری و آنرا هم در موطن GSM ( آمریکا هستید داشته باشید، میتوانید یا تلفن سلولی (موبایل
مگاهرتز را برای GSM 900 / تان و هم زمانیکه سفر میکنید استفاده نمایید یا فقط یک تلفن سلولی (موبایل ) 1800
سفرهایتان خریداری نمایید . در ضمن شما قادر خواهید که سیم کارتهای از قبل پرداخت شده را برای محدوده گسترده ای
از کشورها زمانی که در آن کشور هستید خریداری نمایید.
64
CDMA
بعد از پروسه دیجیتال (صفر و یک ) نمودن CDMA . عمل مینماید TDMA به گونه ای کاملاً متفاوت نسبت به CDMA
دیتا، دیتا را در کل پهنای باند موجود پخش مینماید . تماسهای تلفنی چندگانه بر روی یکدیگر در کان ال قرار می گیرند که
اختصاص داده میشود. (Unique Sequence Code) البته به هر تماس یک کد ترتیبی منحصربفرد
یک شکل طیف پخش شده را دارا بوده که بسادگی به معنای اینست که دیتا در قطعات کوچک بر روی تعدادی CDMA
فرکانسهای جداگانه موجود فرستاده میشود که این فرکانسها ب رای استفاده در هر زمان در یک محدوده معین شده، قابل
دسترس می باشند.
تمام کاربران در قسمتی از طیف باند پهن مشابه، دیتا را منتقل می نمایند . سیگنال هر کاربر در کل پهنای باند با بکارگیری
یک کد پخش منحصر بفرد، پخش می شود . در دریافت، همان کد منحصر بفرد استفاده ش ده، که سیگنال را بازیافت نماید .
نیاز دارند که یک مهر زمانی دقیق را بر روی هر قطعه یک سیگنال قرار دهند، آن CDMA بعلت اینکه سیستمهای
برای اطلاعات مراجعه می نماید . بین 8 تا 10 تماس تلفنی جداگانه میتوانند در همان فضای GPS به سیستم (CDMA)
پایه استاندارد میان زمانی CDMA فضا می گیرد را حمل نمایند . تکنولوژی AMPS کانال که برای یک تماس آنالوگ
بوده و هم در باندهای فرکانس 800 مگاهرتز و هم 1900 مگاهرتز عمل کرده و کار می (Interim Standard) (IS-95)
نماید.
با قدرت بالا زمینه CDMA برای یکدیگر شفاف و مرعی می باشند .در عمل، س یگنالهای CDMA و TDMA ، بطور ایده آل
با قدرت بالا می توانند باعث بیش از TDMA افزایش داده، و سیگنالهای TDMA پارازیت و سر و صدا را برای گیرنده های
شوند. CDMA توان بار نمودن و اختلال در گیرنده های
65
: PCS سلولی(موبایل) در برابر
یک سرویس تلفن بی سیم بوده (Communications Services – PCS Personal) سرویس و خدمات ارتباطاتی شخصی
کید بر روی سرویس و خدمات شخصی و قابلیت Ĥ که بسیار شبیه سرویس و خدمات تلفن سلولی (موبایل) می باشد، البته با ت
اغلب بجای "سلولی دیجیتالی " است فاده میشود، اما PCS متحرک بودن، در این سرویس توسعه داده شده . اصطلاح و واژه
و پست الکترونیکی در داخل یک Caller-ID ، واقعی به معنای اینست که سرویس و خدمات دیگری نظیر پیج کردن PCS
سرویس قرار داده شده اند.
از شروع از صفر و برای متحرک بودن PCS ، در حالیکه تلفنهای سلولی در ابتدا برای استفاده در اتومبیلها ایجاد شده بودند
دارای سلولهای کوچکتر بوده و بنابراین احتیاج به تعداد بیشتری آنتن دارد که بتواند یک PCS . بیشتر کاربر طراحی شد
1 گیگا هرتز ( 1850 مگاهرتز تا 1990 / 1 و 99 / از فرکانسهای بین 85 PCS منطقه جغرافیایی را پوشش دهد . تلفنهای
مگاهرتز) استفاده می نمایند.
از نظر فنی، سیستمه ای سلولی (موبایل) در ایالات متحده در باندهای فرکانس 824 مگاهرتز تا 894 مگاهرتز عمل می
دارای فضای کانال 200 کیلوهرتز و واحدهای هشت PCS ، میباشند TDMA نمایند، در حالیکه سیستمهای سلولی برپایه
برابر بجای فضای کانالی 30 کیلو هرتز نمونه و واحدهای 3 برابری که در سلولی دیجیتالی پیدا می شود، است.
تکنولوژی نسل سوم:
اختصار " نسل سوم " می باشد — این G فن آوری (تکنولوژی) نسل سوم، آخرین در ارتباطات متحرک می باشد . 3
را نسل دوم میسازد . فن آوری (تکنولوژی ) نسل سوم PCS/ تکنولوژی (فن آوری ) سلولی آنالوگ را نسل اول و دیجیتال
شده، منظور شده است — که بطور نمونه (Multimedia) برای تلفنهای سلولی (موبایل) که به معنای واقعی چندرسانه ای
نامیده می شود — و از ویژگیهای پهنای باند افزایش یافته و نرخهای انتقال افزایش (Smart Phones) تلفنهای هوشمند
66
یافته جهت اسکان دادن به برنامه های کاربردی بر پایه وب و فایلهای تصویر و صوت برپایه تلفن سلولی (موبایل ) استفاده
مینماید.
نسل سوم از چندین فن آوری (تکنولوژی) دسترسی سلولی (موبایل) تشکیل شده . 3 تا از متداولترین آنها تا سال 2005
میلادی بشرح زیر می باشند:
بر پایه دسترسی چندگانه با تقسیم کد نسل دوم می باشد. – CDMA2000 •
دسترسی چندگانه با تقسیم کد و باند پهن. – ( UMTS) WCDMA•
دسترسی چندگانه تقسیم کد همزمان با تقسیم زمان. – TD-SCDMA•
شبکه های نسل سوم دارای سرعتهای انتقال باالقوه تا 3 مگابایت در ثانیه (در حدود 15 ثانیه برای دانلود نمودن یک آهنگ
سه دقیقه ا ی) می باشند . برای مقایسه، سریعترین تلفن سلولی (موبایل) نسل دوم میتوانست تاسرعت 144 کیلو بیت MP3
در ثانیه (در حدود 8 دقیقه برای دانلود کردن یک آهنگ 3 دقیقه ای ) عمل نماید . نرخهای بالای نقل و انتقال دیتا برای
دانلود نمودن اطلاعات از اینترنت و ارسال و دریافت فایله ای بزرگ چندرسانه ای (مالتی مدیا ) ایده آل میباشند . تلفنهای
نسل سوم شبیه کامپیوترهای مینی لپ تاپ بوده و میتوانند استفاده های با باند پهن را نظیر ویدیو کنفرانس نمودن، (دریافت
تصویر از وب، ارسال و دریافت فکس ها و دانلود کردن بسیار سریع پیامهای پست الکترونیکی (ایمیل) با ضمیمه هایش ) را
انجام دهند.
باند دوگانه در مقابل حالت دوگانه –
اگر شما زیاد به سفر می روید مسلماً به دنبال تلفن سلولی (موبایلی) خواهید گشت که بتواند چندین باند، یا چندین حالت
یا هر دو را ارائه دهد. حال اجازه دهید که به هر کدام از این انتخابها نگاه نزدیکتری بیندازیم:
67
– (Multiple Band) باند چندگانه
تلفن سلولی (موبایلی) می باشد که دارای توانایی کار با چندین باند را داشته و میتواند – (Multiple Band) باند چندگانه
یا در TDMA دو بانده می تواند از سر ویس و خدمات TDMA بین فرکانسهای مختلف سوئیچ نماید . برای مثال یک تلفن
چهار ( 4) بانده میتواند از سرویس GSM سیستم 800 مگا هرتزی و یا در سیستم 1900 مگاهرتزی استفاده نماید . یک تلفن
1800 و 1900 مگاهرتز استفاده نماید. ،900 ، در باندهای 850 GSM و خدمات
– (Multiple Mode) حالت چندگانه
به نوع فن آوری (تکنولوژی ) نقل و " (Mode) در تلفنهای سلولی (موبایل)، " حالت – (Multiple Mode) حالت چندگانه
را پشتیبانی می نماید می تواند بین TDMA و AMPS انتقالی که استفاده میشود، اشاره می نماید . از اینرو یک تلفنی که
باشد — این برای شما اگر AMPS این حالتها زمانی که نیاز باشد سوئیچ نماید . این مسئله مهم است که یکی از این حالتها
در منطقه ای باشید که پشتیبانی دیجیتالی وجود ندارد سرویس و خدمات آنالوگ را فراهم می آورد.
باند چند گانه/حالت چندگانه-
باند چند گانه /حالت چندگانه بهترین امکانات را که بشما اجازه می دهد که بین باندهای فرکانس و حالتهای انتقال در زمانی
که نیاز باشد، سوئیچ نمایید.
تغییر دادن باندها یا حالتها بطور خودکار و اتوماتیک توسط تلفنهایی که این انتخابها را پشتیبانی می نمایند، انجام می گیرند .
انتخاب بصورت پیش فرض خواهد داشت، نظیر 1900 مگاهرتز (Set – معمولاً تلفن سلولی (موبایل) یک مجموعه (ست
و سعی خواهد نمود که ابتداء با آن فرکانس و با آن تکنولوژی اتصال را برقرار نماید . اگر این تلفن باند دوگانه را ،TDMA
پشتیبانی نماید و نتواند در باند فرکانس 1900 مگاهرتز عمل اتصال را انجام دهد به باند فرکانس 800 مگاهرتز سوئیچ
را پشتیبانی نماید آن حالت دیجیتال را در ابتداء (MODE) خواهد نمود، و اگر این تلفن سلولی (موبایل) بیش از یک حالت
امتحان می کند و اگر نتوانست ارتباط را برقرار نماید سپس به حالت آنالوگ سوئیچ می نماید.
68
شما می توانید تلفنهای سلولی (موبایل) هم دو یا هم سه حالته پیدا و خریداری نمایید . اصطلاح و واژه "سه حالته "میتواند
و TDMA و CDMA غلط انداز باشد . این بدان معناست که تلفن سلولی (موبایل) 2 فن آوری (تکنولوژی) دیجیتالی رانظیر
همینطور آنالوگ را پشتیبانی می نماید.
در آن حالت، آن تلفن سلولی (موبایل) یک تلفن سه حالته واقعی می باشد. اما این میتواند به م عنای اینکه آن تلفن یک
تکنولوژی (فن آوری ) دیجیتالی را در 2 باند پشتیبانی مینماید و همچنین پشتیبانی آنالوگ را نیز ارائه می دهد، باشد . یک
نسخه متداول نوع سه حالته تلفن سلولی (موبایل) برای افرادیکه سفرهای بین المللی زیادی را دارند، سرویس و خدمات
در باند 900 مگاهرتز برای اروپا و آسیا و باند 1900 مگاهرتز برای ایالات متحده باشد، بعلاوه سرویس و خدمات GSM
است که دو باند را پشتیبانی می نماید. GSM
دوربین موبایل:
امروزه گوشی های موبایل دوربین دار به یکی از وسایل معمول زندگی روزمره تبدیل شده اند. با گذشت یک دهه از اختراع
گوشی های موبایل دوربین دار ، مردم توانسته اند با استفاده از آنها لحظات مهمی از زندگی شخصی یا وقایع مهم تاریخ را
ثبت کنند و با به اشتراک گذاشتن آنها در سایت های اشتراک عکسی مثل فیلکر ، سایت های اشتراک ویدئو مثل یوتیوب و
یا در وبلاگ های شخصی خود ، آن لحظات را برای همیشه جاودانه کنند . مراسم اعدام صدام حسین را به یاد بیاورید که
چگونه یک ویدئو که توسط یکی از حضار گرفته شده بود ، میلیون ها تماشاگر پیدا کرد . در سال 2005 عکس هایی که مردم
از بمب گذاری های لندن گرفته بودند و در سایت فیلیکر گذاشته م یشدند ، توجه رسان ههای سنتی را به خود جلب کردند.
بعد از اختراع گوشی های موبایل دوربی ن دار ، خریداران به جز کیفیت تماس با گوشی موبایل به فاکتورهای دیگری هم برای
خرید اهمیت می دهند. مدیر عامل شرکت موتورولا در گفتگویی گفته است که شرکتش توانسته بیش از هر شرکت
تولیدکننده دوربینی ، گوشی موبایل دوربی ندار بفروشد.
460 می لیون گوشی موبایل دارای دوربین فروخته شده است و تخمین زده می شود میزان ، برآورد می شود که در سال 2006
فروش این گوشی ها در سال 2010 به یک میلیارد دستگاه برسد.
73
هر محصول جدیدی قائدتا بایستی مخترعی داشته باشد. آیا شما می دانید مخترع موبای لدوربین دار چه کسی است؟
در منابع مختلف ، مخترع موبایل دوربین دار ، فیلیپ کان معرفی شده است.
بیوگرافی مختصر : فیلیپ کان در سال 1952 در فرانسه به دنیا آمد . تحصیلاتش را در ریاضیات در نیس فرانسه به پایان
رساند. اما علاوه بر ریاضیات ، فیلیپ کان ، در هنرستان هنرهای زیبای سوئیس مطالعاتی در زمینه موسیقی و به خصوصی
فلوت زنی کلاسیک هم دارد . وی به موسیقی کلاسیک و جاز علاقه زیادی دارد و نواختن فلوت را دوست دارد . وی چندین
آلیوم موسیقی هم منتشر کرده است که ترکیبی هستند از موسیقی کلاسیک و جاز . کان به قایقرانی مسابقه ای هم می پردازد
و رهبری یک تیم قایقرانی را هم برعهده دارد . همچنین وی یکی از حمایت کنندگان آزادی بیان به شمار می رود. کان در
زمینه فعالیت های بشردوستانه هم فعال است و یک بنگاه خیریه دارد که در زمینه ارتقای دسترسی مردم به مراقبت های
بهداشتی و آموزش فعال است.
از سال 1982 تا به حال ، کان چهار شرکت کامپیوتری تاسیس کرده است:
Starfish Software ،Fullpower Technologies ،Borland,LightSurf Technologies
اما می رسیم به موضع اصلی این پست ، یعنی داستان اختراع گوشی موبایل دوربی ندار:
ایده یک پارچه سازی گوشی دوربین با موبایل یا وسایل دیگر و مهیا کردن امکاناتی برای اشتراک عکس ب ا دیگران ، البته
یک چیز تازه نبود و پیش از اینکه به فکر کان برسد ، چندین کمپانی به این فکر افتاده بودند:
، PDA به نماتیش گذاشته بود ، که ترکیبی از یک Macworld -در سال 1995 شرکت اپل ، وسیل های را در نمایشگاه
نام داشت. AppleVideophone/PDA دوربین و موبایل به حساب م یآمد و
-شرکت الیمپوس هم در سال 94 دوربینی درست کرده بود که می توانست از طریق موبایل عک س ها را منتقل کند و
نام داشت. OLYMPUS DELTIS VC-1100
-اما نخستین موبایل مجهز به دوربین در سال 1997 توسط همین آقای فیلیپ کان ساخته شد. در همین سال ، کان شرکت
استارفیش را تاسیس کرد که فعالیتش در زمینه نر مافزارهای گوشی همراه بود.
74
-نخستین نمونه تجاری موبایل دوربی ندار به وسیبه شرکت شارپ ژاپن ساخته شد ، فیلیپ کان در ساخت این گوشی با
نام داشت و به وسیله آن م یشد از طریق اینترنت عکس ها را ارسال J-SH شرکت شارپ همکاری داشت. این گوشی 04
کرد.
در واقع فکر اصلی اختراع موبایل دوربین دار نه در اختراع مطالعه به فکر کان رسید و نه در دفتر شرکت استارفیش ، محل
چنین فکر بکری اتاق انتظار یک بیمارستان بود!
همسر آقای کان -سونیا لی – برای وضع حمل به بیمارستان آمده بود و در حال گذراندن سا عات زایمان خود بود که 18
ساعت به طول کشید ، کان مشغول دلداری دادن همسرش بود ، ولی خانم لی در آن ساعات پردرد حوصله صحبت ها و
دلسوزی های کان را نداشت . پس آقای لی مجبور شد روی یک نیمکت بنشیند و انتظار بکشد . وی لپ تاپ ، موبایل و
دوربینش را همراه آورده بود . با دیدن تجهیزاتش ناگهان به این فکر افتاد که چقدر مسخره است که برای به اشتراک
گذاشتن عکس ها با دوستانش مجبور باشد مراحل طولانی گرفتن عکس ، ارسال آن به هارد کامپیوتر و بعد میل کردن
عکس ها را به دوستانش انجام دهد ،چقدر می شد اگر با فشار یک دکمه می شد عکس گرفت و همزمان آن را به گوشی
موبایل دیگران فرستاد.
در همان حال که همسر کان مشغول زایمان بود ، خود وی روی اید ه اش مشغول کار شد ، سخ تافزار وسایلش را دستکاری
کرد و کدنویسی را هم شروع کرد . وقتی دختر کان به دنیا آمد وی توانست با وسایل دستکاری شد ه اش یک عکس را به
صورت بی سیم به دوستانش بفرستد.
ناگفته نماند که خانم سونیا لی که ما اختراع موبیل های دوربین دار را تا حدی به زایمان طولانی وی مدیون هستیم ، خود
یک پژوهشگر و موسس شرکتی است که در زمینه صنایع بی سیم فعالیت می کند. وی همچنین طراح خوبی هم به حساب
می آید و نمون ههایی از کارهای وی را در اینجا ببنید.
نخستین بار موتورولا علاقه پیدا کرد که شرکت استارفیش را بخرد و بخت آن را داشت که نخستین شرکتی باشد که گوشی
موبایل دروبین دار به بازاز می فرستد ولی این شرکت در آن زمان مدیرعامل جدیدی پیدا کرده بود و دوره آشفته ای را طی
75
ایجاد کرد و با LightSurf می کرد و در حال کار روی یکی از پروژ ههای ناموفق بود. پس کان شرکت جدیدی به نام
همکاری شارپ ، نخستین نسل گوش یهای موبایل دار را روانه بازار کرد.
موبایل های دوربین دار و تاثیرات اجتماعی:
جورج اورول در رمان 1984 می گوید که مردم مجبورند به خاطر نظارت همیشگی دوربین های دولت ها ، رفتار دلخواه
دولت ها را داشته باشند ولی گویا این روزها مردم باید مواظب دوربین های سایر شهروندان باشند که در بسیاری موارد در
حکم یک دوربین جاسوسی هستند ، در واقع این مردم هستند که جای دولت های مورد نظر اورول را گرفته اند.
همچون سایر پدیده های فن آوری این دوربین ها ، کاربردی متضادی پیدا کرده اند. در عین حال که امروزه این دوربین ها که
وضوحی چند مگاپیکسلی یافته اند نقش زیادی در پیشگیری از جرم ، روزنامه نگاری شهروندی و فعالیت های تجاری ایفا
هم voyeurism می کنند م یتوانند تهدیدکننده حریم شخصی و کپ یرایت باشند و به عنوان یک وسیه مدرن چش م چرانی
مورد استفاده قرار گیرند.
در 17 ژانویه 2007 شهردار نیویورک برنامه ای را اعلام کرد که بر اساس آن شهروندان می توانند صحنه هایی را که از
جنایات با دوربین موبایل گرفته اند مستقیما به شمار ه تلفن پلیس بفرستند . در ایالات متحده بردن گوشی های موبایل
دوربین دار به اماکنی همچون پنتاگون ، مدرسه ها ، تئاتر و موزه ها ممنوع است . در آوریل 2004 دولت عربستان سعودی ورود
این نوع گوشی ها را ممنوع کرد ولی دسامبر همان سال ، ورود این گوشی ها را آزاد کرد . در ک ره جنوبی و ژاپن ، همه
گوشی های دوربین دار باید طوری تولید شوند که هنگام گرفتن عکس صدای قابل شنیدنی از خود خارج کنند .
در ایران هم عکس ها و ویدئوهای گرفته شده با دوربین موبایل بارها به صورت گسترده خبرساز شد ه اند ، زمانی هم صحبت
از پلیس موبایل بود که با فاصله کوتاهی تکذیب شد.
76
به راحتی می توانید هر یک از تنظیمات دوربین گوشی موبایل خود را بر روی یکی از کلید CamCuts با استفاده از نرم افزار
های گوشی مورد استفاده قرار دهید . شما نیز حتما از جمله افرادی هستید که به راحتی نمی توانید با م نو تنظیمات دوربین
گوشی خود ارتباط برقرار کنید.
عکاسی بهتر با تلفن همراه:
این روزها کاربران ترجیح می دهند به جای خرید دوربین های دیجیتال ارزان قیمت و سطح پایین، یک تلفن همراه سطح
بالا بخرند تا هم از دوربین و هم از دیگر قابلیت های آن به طور همزمان استفا ده کنند . متاسفانه بسیاری از عک س هایی که
توسط دوربین های تلفن های همراه گرفته می شود، دارای کیفیت پایینی هستند . بخشی از این مسئله به کیفیت پایین
حسگر های این دوربین ها باز می گردد، اما بخشی از آن نیز به آگاهی خود کاربران مربوط م ی شود که هنوز تصور م یکنند در
حال عکاسی با یک دوربین نگاتیو قدیمی هستند . در اینجا یک سری نکات مهم برای عکاسی با تلفن های همراه را بررسی
می کنیم.
77
نورپردازی مناسب سوژه:
هر چه نور تابیده شده روی سوژه بهتر باشد، عکس شفاف تری از آن سوژه ثبت می گردد. در صورتی که ممکن است در زیر
نور خورشید عکس بگیرید یا اگر در خانه هستید، تمام چرا غها را روشن کنید .پس به خاطر داشته باشید که عکاسی در
محیط های با نور متفاوت، منجر به عک سهایی با کیفی تهای متفاوت م یشود.
دوربین را تغییر دهید (این موضوع (WHITE BALANCE) برای از بین بردن ت نمایه های رنگی باید تنظیمات تراز سفیدی
در ادامه توضیح داده شده است ). برخی از دوربین های تلفن های همراه جدید دارای یک فلاش سرخود هستند . استفاده از
این فلاش، حتی در زمانی که احساس می کنید نور محیط کافی است، باز هم موجب بهبود کیفیت عکس می شود . در
صورتی که دوربینتان فلاش ندارد، هرگز در حالی که رو به نور هستید و سوژه در سایه قرار دارد، عکاسی نکنید.
نزدیک تر بروید:
یکی از مهم ترین ایرادات عکاسی با دوربین های تلفن همراه، هنگامی به وجود می آید که سوژه در فاصله ای دور قرار دارد و
عکس بسیار ناواضح است . بنابراین بهتر است همان وقتی که عکس می گیرید، به سوژه نزدیک شوید . دقت کنید که این
کار را دقیقاً به صورت فیزیکی انجام دهید و هرگز از زوم دیجیتال دوربین استفاده نکنید . قبلاً هم گفته ایم که نزدیک شدن
زیاد به سوژه گاهی منجر به ایجاد اعوجاج در تصویر می شود. در برخی مدل ها که دارای قابلیت های ضعی فی در عکاسی
ماکرو هستند، ممکن است تصویری تار و فوکوس نشده را ثبت کنید.
78
دوربین را ثابت نگهدارید:
به ویژه در هنگام عکاسی با دوربین های دیجیتال خودکار، و خصوصاً در مورد تلفن های همراه که امکان لرزش زیادتری
دارند (چون در یک دست نگهداشته می شوند). این مسئله خص وصاً در هنگام عکسبرداری در نور کم بسیار با اهمیت تر
می شود؛ زیرا دوربین تان به صورت خودکار سرعت شاتر را کاهش می دهد. شخصاً در چنین شرایطی ترجیح می دهم به یک
تکیه گاه محکم تکیه بدهم . شما هم می توانید از یک درخت، یک دیوار، دیوار کوتاه آشپزخانه یا هر چیز دیگر ی به عنوان
برخی از دوربی نهای تلفن های همراه بسیار (SHUTTER LAG) تکیه گاه استفاده کنید. به خاطر داشته باشید که وقفه شاتر
طولانی و در حد چند ثانیه است فاصله بین زمان فشردن شاتر و ثبت شدن عکس توسط دوربین .بنابراین هنگامی که دکمه
شاتر را فشار م یدهید، به قدری صبر کنید تا ی کبار عکس گرفته شده را روی صفحه نمایشگر تلفن ببینید، بعد حرکت کنید.
بعداً عکس ها را ویرایش کنید:
یکی از سرگرمی های جالب تلفن های همراه جدید، امکان ویرایش عک س ها روی خود تلفن است . نرم افزارهای ویرایشگر
این تلفن ها کیفیت چندان بالایی ندارند و حالا که شما می توانید در ایران بهترین برنام ه های کامپیوتری را بدون هیچ
هزینه ای روی کامپیوترتان داشته باشید، بهتر است عمل ویرایش را بعداً در کامپیوتر انجام دهید . اگر هم کامپیوتر ندارید،
حداقل به یاد داشته باشید که چنانچه یک عکس را سیاه و سفید کردید یا روی آن چیزی نوشتید، دیگر نمی توانید رنگ یا
عکس اصلی را بازگردانید.
به خاطر داشته باشید که عکس های گرفته شده روی نمایشگر خود تلفن همراه، کیفیتی به مراتب
بالاتر از آنچه واقعاً گرفته شده دارند؛
زیرا اندازه کوچک تری دارند و عکس ها هرچه کوچک تر باشند، کیفیت بهتری دارند. بنابراین اگر از عکس گرفته شده راضی
نیستید و روش های حرفه ای ویرایش عکس را نمی دانید (که البته این روش ها هم تا حد ناچیزی می توانند کیفیت عکس را
تغییر دهند ) بهتر است در همان لحظه عکسبرداری آن ها را حذف کنید و مجدداً عکس بگیرید . حداقل فضای کمتری را
روی حافظه محدود دوربی نتان اشغال م یکند.
79
زوم دیجیتال ممنوع:
6و … دارند. زوم دیجیتال دقیقاً مثل این است که یک X ،4X ،X برخی از دوربین های تلفن های همراه، زوم دیجیتال 2
عکس بدون زوم بگیرید و با نرم افزار های ویرایش عکس (آن هم در حد موبایلی آن ها) بخش میانی تصویر را بزرگ کنید !
بنابراین، این کار با این که عکس معمولی بگیرید و بعداً بخش میانی آن را در کامپیوترتان برش بزنید و بزرگ کنید هیچ
فرقی ندارد . حداقل بعداً می توانید به جای نرم افزار ساده تلفن همراهتان این کار را با فتوشاپ یا نر مافزارهای حرفه ای دیگ ر
با کیفیتی به مراتب بالاتر انجام دهید. ضمن این که باقی عک سهایتان را هم دور نریخت هاید.
از تراز سفیدی دوربین استفاده کنید:
یا تراز سفیدی را نیز در اختیارتان قرار WHITE BALANCE برخی از دوربین های تلفن های جدید امکان استفاده از
می دهند. این قابلیت به شما ام کان می دهد تن مایه های رنگی اضافی را از نور محیط بگیرید و عکس هایتان را تماماً با
رنگ های طبیعی بگیرید . در صورتی که دوربین همراهتان چنین قابلیتی را دارد، راهنمای آن را بخوانید و حتماً از آن استفاده
کنید.
قوانین عکاسی را فراموش کنید:
نه، فراموش نکنید ! قانون یک سوم طلایی و … عکس هایی که با قوانین عکاسی گرفته م یشوند، زیبایی خاصی دارند . این
قوانین که کاملاً تجربی نوشته شده اند، باعث بالا رفتن کیفیت کار شما می شوند. اما زمانی که این قوانین را م ی نوشتند،
و تلفن های بی سیم قرار نگرفته بودند !بنابراین هیچ دلیلی ندارد که MP هنوز دوربین های عکاسی روی پخ شکننده های 3
به تناسب وسیله جدیدی که در دست دارید، قوانین نوین خودتان را پایه ریزی نکنید . دوربینتان را روی کف زمین بگذارید،
پشت شیشه، از پایین به بالا، بالا به پایین و … هیچ خرجی ندارد . فیلم که مصرف نمی کنید . بنابر این هر جهتی را که
می خواهید، امتحان کنید.
لنز دوربینتان را تمیز کنید:
این مشکل یکی از دردسر های همیشگی دوربین های تلفن همراه است . لنز گوشی های همراه معمولاً کثیف هستند؛ زیرا
شما هیچ وقت موقع پاسخ دادن به یک تماس به فکر تمیزی لنز دوربین روی تلفنتان نیستید ! اثر انگشت یکی از
80
معمول ترین انواع کثیفی لنز این دوربین هاست. گوشی های تلفن ممکن است ساعت ها در جیب لباستان کنار خرده ریز های ته
جیب قرار داشته باشند و معمولاً کثیف می شوند. خصوصاً اگر لنز دوربین تلفنتان دارای درپوش مخصوص نباشد، بهتر است
از یک عینک فروشی، یک دستمال مخصوص پاک کردن شیشه عینک تهیه کنید که بسیار ارزان و مناسب است.
عکس هایتان را نام گذاری کنید:
یکی از مشکلات عمومی کاربرانی که دوربین های دیجیتال آن ها دارای کارت های حافظه پرحجم هستند، این است که پس
از مدتی با تعداد بسیار زیادی عکس روبه رو هستند که نه می دانند چه وقت آن ها را عکسبرداری کرده اند و نه می توانند
عکس های مورد نظرشان را از بین آ نها پیدا کنند.
برخی تلفن های همراه به صورت خودکار تاریخ عکسبرداری را به عنوان نام پیش فرض تصاویر انتخاب می کنند که در مورد
کاربران ایرانی معمولاً تاریخ صحیحی نیس ت؛ زیرا یا اصلاً تاریخ میلادی را تنظیم نکرده اند یا معمولا نمی دانند که مثلاً ماه
شش میلادی برابر با کدام ماه شمسی است . خوشبختانه تمام تلفن های همراه با صفحه کلیدی که دارند امکان تغییر نام
عکس ها را به شما می دهند. از آنجا که عکس های دوربین های تلفن های همراه معمولاً ماه ها و گاهی سال ها روی حافظه
گوشی باقی می مانند و به کامپیوتر منتقل نمی شوند، بهتر است هر بار که عکس م ی گیرید، همان چند عکس جدید را
نامگذاری کنید. ممکن است کمی وقت بگیرد، اما قطعاً پس از مدتی متوجه مزی تهای آن خواهید شد.
بالاترین وضوح را به کار گیرید:
برخی از تلفن های همراه به شما اجازه می دهند وضوح عکس هایی را که می خواهید بگیرید، انتخاب کنید . نیازی به گفتن
نیست که هرچه وضوح عک س ها بالاتر باشد، کیفیت آ نها نیز بهتر است؛ البته در مقایسه با وضو ح های پایین تر همان
دوربین. این مسئله خصوصاً در م ورد تلفن های همراه که وضوح حسگر آن ها معمولاً در حد یک مگاپیکسل است، بسیار مهم
است. البته باید حواستان به حجم فای لها باشد و در صورتی که فای لهای عکس حجم زیادی می طلبد، آن ها را منتقل کنید.
81
عکس هایتان را چاپ نکنید:
تصور مگاپیکسل را از ذهنتان خارج کنید .کیفیت چاپ عک سهای تلفن همراه بسیار پایین تر از آن چیزی است که روی
نمایشگر گوشیتان می بینید. دوربین های تلفن های همراه، به دلیل فاصله کانونی کم و حساسیت بالای حسگرهایشان
معمولاً دارای نویز بسیار زیادی هستند و هنگامی که آن ها را چاپ می کنید، اصلاً نباید انت ظار داشته باشید کیفیت آن ها با
یک دوربین نگاتیوی سطح متوسط (که یک دهم قیمت گوشیتان و حدود بیست تا چهل هزار تومان قیمت دارند ) برابری
1 تا 2 برابر چاپ آنالوگ است . بنابر این بهتر است / کند. ضمن این که، هزینه چاپ عکس های دیجیتال تقریباً بین 5
عکس هایتان را چاپ ن کنید، بلکه آن ها را با نرم افزارهای ساخت آلبوم عکس به سی دی های تصویری تبدیل کنید و در یک
است که نحوه کار با آن در MEMORIES ON TV آلبوم جدید نگهدارید. یکی از بهترین برنام ههای ساخت آلبوم تصویری
شماره های قبل عصر شبکه در بخش آموز شهای پنج دقیقه ای معرفی شده است.
به هر کسی اعتماد نکنید:
افراد سودجو این روز ها به دنبال خصوصی ترین عکس ها و فیلم های شخصیت های مهم هستند تا از توزیع آن ها در اینترنت
یا سی دی های غیراخلاقی کسب درآمد کنند . ممکن است تصور کنید شخصیت چندان مهمی نیستید، اما فراموش نکنید که
هرگز کارت حا فظه دوربینتان را به افرادی ندهید که آن ها را نمی شناسید. حتی کارت های فرمت شده هم قابل بازیابی
هستند. باور نم یکنید؟ مراقب باشید!
اولین خط تولید گوشی تلفن همراه ایرانی:
خط تولید گوشی تلفن همراه ال جی در کارخانجات مادایران روز شنبه 28 بهمن با حضور وزیر صنایع افتتاح شد.
82
این خط تولید که در پی تفاهم مادایران و ال جی الکترونیک کره جنوب نصب شده و به بهره برداری رسیده است ظرفیت
1 میلیون دستگاه گوشی در سال از انواع مختلف را دارد. / تولید 5
در مرحله اول خط تولید گوشی موبایل به صورت اس کی دی است و در عرض کمتر از چه ار ماه آینده و با نصب ماشین
آلات پیشرفته و تخصصی امکان تولد سی کی دی نیز فراهم می شود.
تکنولوژی تولید گوشی موبایل تنها در اختیار چند شرکت بزرگ بین المللی است که ال جی با تولید بیش از 66 میلیون
دستگاه در سال در مکان پنجم جهان قرار دارد.
در کارخانه این شرکت واقع در شهر صنعتی هشتگرد تولید گوشی تلفن همراه با پنج مدل متنوع آغاز شد و هر چند ماه یک
بار و در طی ارائه گوشی های جدید توسط ال جی به بازار جهانی مدل های جدید به مجموعه تولید این شرکت اضافه
خواهد شد.
مهمترین مسئله در تولید گوشی موبایل که یک وسیله فوق پیشرف ته مخابراتی است رعایت موارد کیفی است و این امر در
خط تولید مادایران با استفاده از دستگاه های فوق تخصصی برنامه ریزی و تست انجام می گیرد.
گوشی های موبایل ال جی ساخت مادایران از گارانتی 12 ماهه برخوردار بوده و خدمات آن در شهر تهران در عرض یک
روز ارائه می شود.
83
: بهترین های موبایل در سال 2006
طی سال 2006 گوشی های موبایل مجهز به دوربین های بهتری شدند . رقابت بین گوشی ها از لحاظ زیبایی و اصطلاحا
در موبای لها معمول شد و پیشرفت در شبکه های WI-FI و GPS مد شدت بیشتری پیدا کرد. به کارگیری ف نآوری های
ارتباطی موبایل، امکان دانلود سریع تر محتوا را برای کاربران میسر ساخت.
در مقاله ای به بررسی پیشرفت های صنعت موبایل پرداخته و بهترین گوش یهای موبایل سال CNET به گزارش سایت معتبر
2006 را از جهات مختلف انتخاب کرده است:
گوشی های نسل سوم سونی اریکسون و نوکیا، دوربین های 3 مگا پیکسلی پیدا کردند . در زمینه کیفیت عکس های گرفته
برتری خاصی داشتند ولی ما گوشی نوکیا را به خاطر توانایی آپلود عکس به سایت فیلکر N و 73 K800I شده گوشی های
بیشتر دوست داریم.
را که طراحی مبتکران های داشت وارد بازار کرد ، این استراتژی هوشمندانه CHOCOLATE شرکت ال جی گوشی شکلات
بازاریابی این شرکت است که گوش یای با طراحی متفاوت تولید کند که به سرعت از سوی رقبا مورد تقلید قرار گیرد.
و TELSTRA در زمینه شبکه های ارتباطی موبایل هم پیشرف ت هایی در سال 2006 به وقوع پیوست . شرکت های
در این زمینه پیشگام بودند. VODAFONE
به گزار ش سایت دنیای موبایل و ارتباطات، در عین حال اخیرا شایعاتی از سوی شرکت اپل به گوش می رسد مبنی بر اینکه
بسازد که ترکیبی از آ یپاد و موبایل است. IPOD PHONE شرکت قصد دارد وارد بازار موبایل شود و
84
به خاطر ویژگی ها و طراحی کاربرپسند K800I بهترین موبایل سال 2006 از لحاظ دوربین: سونی اریکسون
KG بهترین طراحی مبتکرانه : ال جی شکلات 800
D بهترین گوشی تاشوی سال 2006 : سامسونگ 900
BLACKBERRY بهترین گوشی هوشمند برای کاربران تجاری: 8700
Z610I بهترین گوشی از لحاظ مد و طراحی : سونی اریکسون
SLVR L باریک ترین گوشی : موتورلا 7
D&G RAZR V3I پر زرق و برق ترین گوشی سال : موتورلا
W810I و رقیب عمده آ یپاد : سونی اریکسون MP بهترین پخش کننده 3
BLACKBERRY PEARL بهترین بل کبری سال: 8100
85
ساخته شدند و توانایی هایی مانند دریا فت و RIM بلک بری ها ابزارهای قابل حملی هستند که از سال 99 به وسیله شرکت
ارسال میل و فکس ، مرور صفحات اینترنت و تما سهای تلفنی دارند.
E بهترین گوشی از لحاظ دریافت و ارسال ایمیل : نوکیا 61
مقاوم ترین گوشی : نوکیا 5500 اسپرت
MIO A بهترین گوشی با توانایی ج یپی اس: 701
وبلاگ نویسی، این بار در تلفن همراه:
وبلاگ نویسی را از حیطه انحصاری کامپیوترها خارج کرده و این کار را به صورت کامل و آنی از MDOG.COM سایت
طریق تلفن همراه ممکن نموده است.
وبلاگ نویسان می توانند از طریق هر یک ، MDOG.COM بر اساس این خبر، به یمن سیستم ورودی جدید وبلاگ همراه
از تلفن های همراهی که قابلیت دسترسی به اینتر نت را دارند به راحتی عناوین بلاگ های مورد نظر را خوانده و یا مطالب
خود را ارسال کنند و یا اینکه تصاویر مورد نظر خود را آپلود کرده و همچنین به هرگونه اظهار نظری در خصوص هر یک از
بلاگ ها، پاسخ دهند.
را "BLOGS" تنظیم کرده و واژه MDOG.COM کاربران اکنون به راحتی می توانند جستجوگر تلفن همراه خود را بر روی
انتخاب کنند و سپس آدرس کامل اینترنتی بلاگ مورد نظر را وارد کنند.
بر اساس این خبر هر یک از استفاده کنندگان تلفن همراه صرف نظر از اینکه از چه شرکتی سرویس می گیرند و یا اینکه از
تصاویر را آپلود کرد و یا بلاگ های مورد نظر ، MDOG.COM چه پلتفورمی برای بلاگ ها استفاده می کنند، می توانند در
خود را بخوانند.
86
لازم به ذکر است که از طریق این ورودی جدید، بلاگ ها در تمامی سرویس های اصلی مربوط به بلاگ نظیر
(BLOGGER, WORDPRESS, TYPEPAD, XANGA, BLOGS.COM, AOL BLOGS, LIVEJOURNAL)
برای هرگونه گوشی تلفن همراهی که قابلیت دسترسی به اینترنت را دارد ، قابل دسترسی هستند.
تاریخچه و سیر تحول مخابرات در کشور ایران:
امروزه با توجه به نقش انکار ناپذیر و حساس ارتباطات در توسعه ملی جوامع و الزاماً برنامه ریزی ها و سرمایه گذاری
های کلان و قابل ملاحظه در این بخش وظیفه ی متولیان مخابرات کشور ، جنبه حیاتی و ملی به خود گرفته است .
اهمیت اطلاعات و ایجاد حرکت جهانی برای رسیدن به اطلاعات و گذر از شکاف دیجیتالی ، کشورهای جهان سومی را
برآن داشته تا تلاش خود را در سطح ملی برای همگانی شدن اطلاعات توسعه دهند .
حوزه ی بسیار گسترده ای ست که مقوله های فنی و مهندسی مخابرات ، رایانه ، شبکه های اطلاع رسانی ، IT حوزه ی
، اینترنت ، شهرها و پارک های اینترنتی و تمامی شوون ارتباطی مخابراتی و اطلاعاتی را در بر می گیرد . از این روی ،
مخابرات ایران ، در سال های اخیر ، همپای دنیا ، گام های موثری در این عرصه برداشته که سیاستگذاران این عرصه ،
کارنامه خوبی را ارائه نموده اند ، به گونه ای که تلاش بخش ارتباطات کشور نشان از یک توسعه ی قابل ملاحظه در برنامه
های اول تا سوم و ادامه آن نیز در برنامه ی چهارم توسعه دارد .
87
🙁 سیر تحول و توسعه ی مخابرات کشور در گذر زمان (سال 1236 لغایت 1386
مخابرات در ایران همچون دیگر نقاط جهان با نصب اولین خط تلگراف در سال 1236 هجری خورشیدی یعنی چهارده
سال بعد از موفقیت مورس ، بین تهران و چمن سلطانیه در نزدیکی زنجان ( اردوگاه تابستانی ناصرا لدین شاه ) تحقق یافت .
دو سال بعد خط تلگراف سلطانیه به سمت زنجان و تبریز و جلفا امتداد یافت و به شبکه ی تلگرافی روسیه پیوست . توسعه
ی تلگراف بسیاری از شهرها را سال به سال در نوردید ، تا اینکه ایران در سال 1248 به عضویت اتحادیه بین المللی
تلگراف درآمد . اداره تلگراف در سال 1255 به وزارت تلگراف ارتقاء یافت .
مرحله ی دوم توسعه فناوری مخابرات با نصب تلفن آغاز می شود . اگر چه اولین خط تلفن در حدود دوازده سال پس از
اختراع آن ، یعنی سال 1269 در تهران راه اندازی شد ، اما گسترش شبکه تلفن درسرزمین پهناور ایران از سا ل 1320 شروع
گردید .
در سال 1269 بین دو ایستگاه ماشین دودی و شهرری ارتباط تلفنی برقرار شد ، بعد از آن بین کامرانیه ( شمیران ) و
عمارت سلطنتی وزارت جنگ ( تهران ) و سپس مقر ییلاقی شاه ( سلطنت آباد) و عمارت سلطنتی تهران ارتباط تلفنی
دایر شد ، در آبان ماه 1305 تلفن جدید برروی 2300 رشته کابل آماده بهره برداری شد ، در مرداد 1308 به موجب
مصوبه ای ، رسیدگی به امور تلفن که در دست شرکتها بود ، به وزارت پست و تلگراف واگذار و نام آن وزارتخانه به وزارت
پست و تلگراف و تلفن تبدیل گردید . دو سال بعد سهام شرکت های تلفن برا ی دولت خریداری و شرکت سهامی تلفن
ایران تاسیس شد . پس از شهریور 1320 همزمان با خروج نیروهای متفقین از کشور ایران ، خطوط تلفن جدید ( کاریر )
که توسط آنان در ایران تاسیس شده بود ، خریداری گردید .
روند توسعه کیفی و کمی مخابرات از مرحله تلفن مغناطیسی تا مرحله سیستم خودکار به تدریج ادامه یافت و در سال 1343
استفاده از شیوه ریزموج ( مایکروویو ) در مخابرات ایران آغاز و به دنبال آن در سال 1345 اولین کارخانه مخابراتی ایران
تاسیس شد . راه اندازی و بهره برداری از ایستگاه زمینی ماهواره ای شهید قندی ( اسدآباد ) همدان و استفاده از اولین کابل
بین تهران – کرج و ایجاد مرکز آموزش مخابرات اقدامات بعدی بود . PCM ارتباطی بین شهری
88
در سال 1349 مرکز تحقیقات مخابرات پایه گذاری و در سال 1350 شرکت مخابرات ایران با ساختاری جدید متولی توسعه
و تجهیز شبکه ی مخابرات کشور گردید و صنایع مخا براتی راه دور ایران نیز به منظور تولید تجهیزات مخابراتی راه دور در
همین سال شکل گرفت .
با پیروزی انقلاب اسلامی ، آغاز جنگ تحمیلی عراق بر علیه ایران ، مانع از توسعه فراگیر شبکه مخابرات کشور شد . با این
وجود از سال 1357 تا سال 1363 ، تعداد 351 هزار شماره تلفن در کشور دایر شد . 1300 روستا دارای ارتباط گردید ، 101
شهر ارتباط بین شهری یافتند و 4083 دستگاه تلفن همگانی شهری و راه دور در نقاط مختلف کشور نصب شد .
اولین طرح آزمایش کابل نوری در مرکز تحقیقات مخابرات عملی شد و در سال 1364 کارخانه کابلهای مخابراتی شهید
قندی یزد تاسیس و در سال 68 به بهره برداری رسید . در سال 1367 اولین کابل هم محور بین شهری از تهران به
اصفهان متصل گردید . در سال 1368 اولین مرکز سوئیچینگ دیجیتال دانشگاه تهران به بهره برداری رسید و در همین
سال اولین خط کابل نوری بین شهری بین تهران – کرج اجراء گردید .
به دنبال این تحولات در سال 1370 بهره برداری از اولین موج گیر ماهواره ای اینمارست شروع شد . در سال 1371
موافقت اصولی برای ایجاد دانشکده علمی و کاربردی مخابرات اخذ گردید . در سال 1372 بهره برداری از اولین موج
دیجیتال در هشت شهر کشور و SC توسط شرکت مخابرا ت ایران صورت گرفت . بهره برداری از مراکز VSAT گیریهای
بهره برداری از مجتمع مخابراتی انقلاب اسلامی به عنوان دومین مرکز مخابراتی ایران در تهران در همین سال آغاز شد .
تحولات مهم در سال 1373 عبارت بودند از توسعه شبکه تلفن تهران به یک میلیون و 945 هزار شماره منصوبه و ایجاد
شبکه ی تلفن همراه در سال 1374 ، اساسنامه تاسیس شرکت سهامی مخابرات استانها به توسط مجلس شورای اسلامی
تصویب و در اوایل سال 75 این شرکتها فعالیت خود را شروع کردند . در همین سال گسترش شبکه تلفن همراه در سطح
35 شهر و طراحی یک میلیون شماره تلفن همراه ، همچنین اتصال 90 شهر کشور به شبکه ارتباطات داده ها ( دیت ا) و
به میزان 70 درصد صورت گرفت ، همچنین در سال 75 می توان به کسب لوح تقدیر یونسکو به VSAT توسعه شبکه
دلیل ارتباط رسانی به نقاط محروم اشاره نمود .
89
با ITMC / NEAX در سال 76 واگذاری یک میلیون و 790 هزار شماره تلفن همراه و تولید مراکز پرظرفیت دیجیتال 1
در سال 77 بهره برداری از ، ISDN فناوری ژاپن با برخورداری از دانش فناوری مخابراتی در زمینه سیگنالینگ و شبکه
واگذاری سرویسهای ویژه تلفن ثابت به مشترکین در سطح وسیع را می توان ذکر ، (TAE) پروژه کابل نوری آسیا ، اروپا
کرد ، از جمله تحولات سال 78 می توان به دایری بیش از یک میلیون شماره تلفن ثابت ، تامین ارتباط مخابراتی 4300
روستا ، اجرای بیش از 2500 کیلومتر کابل کشی نوری در سطح شبکه مخابراتی ، تشکیل ستاد مقابله با بحران رایانه در
سال 2000 میلادی و چاپ کتاب ارتباطات در انقلاب اسلامی ( 57 لغایت 77 ) اشاره نمود .
در سال 79 آغاز عملیات طرح شماره گذاری نامبرینگ در سطح کل کشور که با اجرای این پروژه شبکه مخابرات کشور به
92 منطقه تقسیم گردیده است که در هر منطق هچندین شهر ، شهرستان و توابع آن را شامل می شود .
در همین سال واگذاری 472 هزار شماره تلفن همراه ، فروش یک میلیون و 250 هزار فقره فیش تلفن همراه ، دایری یک
میلیون و 100 هزار شماره تلفن ثابت ، تامین ارتباط مخابراتی 5 هزار روستا ، تغییر ساختار مبنی بر پروژه تجدید ساختار
و ادامه خصوصی سازی برخی خدمات و فعالیتهای مخابرات صورت گرفته است . ITU صورت گرفته در
تحولات بخش مخابرات کشور در سال 80 شامل ادامه اجرای طرح شماره گذاری نامبرینگ در سراسر کشور ، دایری یک
میلیون و 124 هزار شماره تلفن همراه ، افتتاح شبکه ی دیتا در تهران با ظرفیت 1000 پورت ( یک میلیون نفر کا ربر و 50
5 ، استفاده K طراحی پروتکل سیگنالینگ شماره 7 در سوئیچ ، (WLL) شبکه اختصاصی ) ، افتتاح سیستم بی سیم محلی
اتصال ایران به شبکه تلفن همراه اروپا و ارائه سرویسهای نوین تلفن ثابت به مشترکین ، debit card از سیستم مخابراتی
می باشد .
در سال 81 نیز می توان به مواردی از جمله نخستین مرحله واگذاری تلفن همراه ماهواره ای ثریا در کشور ، راه اندازی
به منظور سهولت برقراری ارتباطات بین الملل و ISC اولین تلفن امداد جاده ای در کشور ، جایگزینی سوئیچ بین الملل 1
افزایش کارایی شبکه ، توسعه ارتباطات روستایی به طوریکه 89 درصد روستاهای بالای 20 خانوار دارای ارتباط مخابراتی
19 درصد ذکر نمود . / گردیده اند و برخورداری از ضریب نفوذ تلفن ثابت معادل 73
90
از جمله اقدامات مخابرات در سال 82 ، اجرای طرح نامبرینگ شماره تلفن های همراه در سراسر کشور ، تهیه طرح جامع
شبکه ملی دیتا در برنامه ی سوم توسعه ، تغییر نام وزارت پست و تلگراف و تلفن به وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات ،
3 میلیون مشترک ، 40 / 15 میلیون مشترک ، برخورداری از شبکه تلفن همراه با 4 / رسیدن به شبکه ارتباطات ثابت با 3
هزار روستای دارای ارتباط در سراسر کشور ، تعداد شهرهای ت حت پوشش تلفن همراه به میزان 708 شهر ، تعداد 5168
نقطه دارای ارتباط بین شهری و ظرفیت شبکه انتقال اطلاعات به میزان 11125 مگابیت و ایجاد شبکه انتقال اطلاعات در
در سطح وسیع به مشترکین ، فروش فیش تلفن SMS 331 شهر ، ارائه سرویسهای ویژه تلفن همراه از جمله سرویس
5 میلیون فقره ، تحقق تغییر ساختار مخابرات در کشور به طوریکه شرکت مخابرات / همراه در سراسر کشور به تعداد 6
ایران به یک شرکت مادر تخصصی سازماندهی شده و 33 شرکت دیگر ، زیرمجموعه ی این شرکت تشکیل می شود . این
شرکت شامل 30 شرکت استانی تلفن ثابت ، 3 شرکت جدید شامل شرکت ارتباطات زیرساخت ، شرکت ارتباطات سیار ،
شرکت فناوری اطلاعات می باشد که با این اقدام و تفویض اختیار به شرکت های جدید روند توسعه مخابرات شتاب
بیشتری گرفته و گامهای عظیمی در راستای توسعه شبکه ی عظیم مخابراتی برداشته اند .
شبکه مخابرات کشور در پایان سال 83 دارای 17 میلیون و 798 هزار مشترک تلفن ثابت از نوع سیستم دیجیتال ، 5
26 درصد ، / میلیون و 75 هزار مشترک تلفن همراه ، 43800 روستای دارای ارتباط ، ضریب نفوذ تلفن ثابت معادل 32
ظرفیت شبکه انتقال اطلاعات به میزان 76 هزار و 910 مگابیت ، 584 هزار ترانک ب ین شهری ، یک میلیون کانال انتقال ،
851 شهر تحت پوشش تلفن همراه و 514 شهر تحت پوشش شبکه انتقال اطلاعات ، 6 هزار و 280 نقطه دارای
ارتباط بین شهری ، شبکه فیبر نوری به میزان 30 هزار کیلومتر در سطح کل کشور ، ارتباط رومینگ بین الملل با 27 کشور
جهان می باشد و از جمله اقدامات در این سال علاوه بر موارد مذکور شامل ارائه مجوز واگذاری 7 میلیون شماره تلفن ثابت
و همراه به بخش خصوصی ، راه اندازی نخستین مرکز جامع خدمات کاربردی فناوری اطلاعات روستایی کشور در روستای
قرن آباد از توابع گرگان – ابلاغ قانون شرح وظایف و اخت یارات وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات ، برگزاری پنجمین
نمایشگاه بین المللی مخابرات ، فناوری اطلاعات و شبکه ها (تلکوم 2004 میلادی ) در نمایشگاه بین المللی تهران و
فراهم شدن امکانات زیرساختی شبکه ی تلفن همراه کشور می باشد .
91
در سال 84 گامهای بلند و موثرتری در توسعه و تجهیز شبکه ی مخابرات کشور برداشته شده است ، به طوریکه کاهش 50
درصدی تعرفه های اینترنت در کشور ، بهره برداری از پروژه های ملی شارع با ظرفیت 5 هزار مگابیت افتتاح شبکه ی
تلفن همراه اعتباری در تهران و واگذاری 455 هزار و 855 شماره تلفن همراه اعتباری ، افتتاح شبکه ی ملی فیبرنوری به
میزان 56 هزار کیلومتر که 900 شهر کشور را به هم متصل می کند با هزینه ای معادل 660 میلیارد تومان ، راه اندازی 2
روستایی با هزینه ای معادل 62 میلیارد تومان ، افتتاح نخستین مرکز خدمات داده اینترنتی در ایران ICT هزار دفتر خدمات
به منظور ایجاد فضای امن اطلاعاتی در داخل کشور ، کاهش ترافیک اینترنتی و در راستای آزاد سازی بخشی از فعالیتها و
به منظور راه اندازی شبکه اپراتور دوم (MTN) اطلاع رسانی به بخش خصوصی ، انعقاد قرارداد با شرکت آفریقای جنوبی
تلفن همراه ، اجرای طرح هشت رقمی شدن شما ره تلفنهای مشترکین تهرانی ، ثبت نام تلفن همراه در سراسر کشور که در
این مرحله تعداد حدود 8 میلیون فقره فیش توسط متقاضیان خریداری گردیده است .
افتتاح پروژه ی کابل دریایی ایران – کویت به طول 325 کیلومتر ، 12 رشته ای ، اجرای فیبرنوری در شبکه مخابراتی
کشور به میزان 26 هزار کیلومتر در سال 84 و رسیدن به شبکه ی فیبرنوری به میزان 56 هزار کیلومتر ، برخورداری از
شبکه تلفن ثابت با 20 میلیون و 340 هزار مشترک ، بیش از 8 میلیون و 510 هزار مشترک تلفن همراه ، 26 هزار کیلومتر
12 درصد ، 47 هزار و 955 / 29 و 5 / جاده و 999 شهر تحت پوشش ، ضریب نفوذ تلفن ثابت و همراه به ترتیب 71
8 میلیون مشترک از سرویس / روستای دارای ارتباط ، برقراری رومینگ بین الملل با 58 کشور جهان ، بهره مندی 5
در سراسر کشور بیش از 6 هزار و 562 آنتن ، یک BTS تعداد آنتهای ، VMS و 219 هزار مشترک از سرویس SMS
میلیون کانال انتقال ، تعداد پورتهای واگذار شده به میزان 17244 پورت ، 716 شهر تحت پوشش فناوری اطلاعات ، تعداد
ظرفیت شبکه انتقال اطلاعات به میزان 106 هزار و 140 مگابیت ، تعداد تلفنهای همگانی شهری و ، X. 3000 مشترک 25
راه دور در سطح کل کشور به میزان 144 هزار و 570 دستگاه و . . . از جمله این اقدامات در سال 84 می باشد .
درسال 85 شرکت مخابرات اقدامات موثری در توسعه و تجهیز شبکه مخابراتی کشور برداشته است به طوریکه در سال 85
بیش از دو میلیون و 327 هزار شماره تلفن ثابت و 6 میلیون و 848 هزار شماره تلفن همراه در سراسر کشور دایر گردیده و
در این مقطع بیش از سه هزار و 103 روستا دارای ارتباط مخابراتی ، 17 شهر تحت پوشش تلفن همراه ، ایجاد شبکه انتقال
92
در 226 شهر ، دایری 15800 دستگاه تلفن همگانی شهری و 14600 دستگاه تلفن همگانی راه دور و . . . از جمله این
اقدامات است .
و در حال حاضر (پایان سال 85 ) شبکه مخابراتی کشور دارای 22 میلیون و 262 هزار مشترک تلفن ثابت ، 15 میلیون و
22 درصد ، / 32 درصد و 20 / 385 هزار مشترک تلفن همراه ، ضریب نفوذ تلفن ثابت و همراه به ترتیب معادل 57
برقراری ارتباط رومینگ با ، BTS 31200 هزار کیلومتر جاده و 1016 شهر تحت پوشش تلف ن همراه ، نصب 10298 آنتن
به 261 هزار مشترک ، VMS به تمامی مشترکان و ارایه سرویس SMS 80 کشور جهان ( 162 اپراتور ) ، ارایه سرویس
ظرفیت شبکه انتقال اطلاعات به میزان 106 هزار مگابیت و 942 شهر تحت پوشش این شبکه ، 167 هزار دستگاه تلف ن
همگانی شهری و 89 هزار دستگاه تلفن همگانی راه دور و اجرای 75000 کیلومتر فیبرنوری در سطح شبکه مخابراتی کشور
روستایی . ICT و 2282 روستای برخوردار از خدمات
* در ضمن بهره برداری آزمایشی اپراتور دوم در چند شهر کشور و آغاز واگذاری تلفن همراه از طریق شرکت ایرانس ل به
متقاضیان در تهران و چند شهر کشور که تا پایان سال 85 تعداد مشترکین تلفن همراه ایرانسل بیش از یک میلیون مشترک
می باشد همچنین اجرای دومین بخش بهینه سازی شبکه تلفن همراه کشور ، افتتاح مسیر فیبرنوری ایران – افغانستان به
طول 150 کیلومتر 12 رشته ای، ثبت نام تلفن همراه در بهمن ماه 85 و دایری تمامی فیشها قبل از پایان سال ، از جمله
اقدامات سال 85 می باشد .
لازم به توضیح است خصوصی سازی در بخش مخابرات کشور و فراخوان همکاری با هدف آزاد سازی ،جلب مشارکت
بخش خصوصی در توسعه ی شبکه مخابراتی و سرویسهای نوین ارتباطی بوده است که از جمله مواردی که در راستای
تحقق این مهم در سالهای گذشته تا کنون انجام گرفته شام ل:
بهره برداری و نگهداری ( شبکه ساختمان خطوط بین شهری و … ) تلفن ثابت ، توسعه و تاسیس مراکز مخابراتی و
همچنین امور مربوط به نگهداری و بهره برداری مراکز مخابراتی ،
93
واگذاری بیش از 2 میلیون شماره تلفن ثابت از طریق بخش خصوصی ، انعقاد قراداد واگذاری 2 میلیون تلفن همراه اعتباری
از طریق بخش خصوصی ، واگذاری بخش پی جو به طور کامل به بخش خصوصی ، امضای قرارداد ماهواره زهره با
شرکتهای روسی به منظور در مدار قرار گرفتن ای ن سیستم ، انجام مراحل اولیه قرارداد با اپراتور دوم و سوم به منظور
کشور آفریقای جنوبی) و راه اندازی شبکه ایرانسل در کشور (تا پایان 85 MTN توسعه شبکه تلفن همراه کشور (شرکت
تعداد مشترکین تلفن همراه ایرانسل بیش از یک میلیون مشترک می باشد ) .
ها و ISP واگذاری امور خدماتی شرکت به بخش خصوصی ، واگذاری امور مربوط به خدمات اطلاع رسانی و اینترنت به
تشکیل ، GC ها در سطح وسیع ، واگذاری امور طراحی ، نصب و راه اندازی شبکه تلفن همراه و ثابت ، قراردادهای ICP
دفاتر خدمات ارتباطی – امور مشترکین تلفن همراه ، فراهم آوردن زمینه حضور کارخانجات وابسته در بورس و . . . .
می باشد .
سال 1386 – افزایش یک میلیون و 330 هزار شماره تلفن ثابت در سال 86 و رسیدن به 23 میلیون و 957 هزار مشترک با
33 درصد ، ورود 9 میلیون و 125 هزار مشترک به شبکه ی تلفن همراه در سال 86 و رسیدن به 24 / ضریب نفوذ 46
34 درصد ، قرارداشتن یک هزار و 35 شهر تحت پوشش شبکه ی تلفن / میلیون و 510 هزار مشترک با ضریب نفوذ 20
همراه ، اتصال سه هزار و 151 روستا در سال 86 و رسیدن به 52 هزار و 783 روستای دارای ارتباط ، ایجاد 77500 کیلومتر
فیبرنوری در سراسر کشور از ابتدا تا پایان 86 ، نصب و راه اندازی 27 هزار و 55 دستگاه تلفن همگانی و گذر از مرز 195
27 در اینترنت افزایش پهنای باند بین الملل به میزان 10870 / هزار ، رسیدن به 18 میلیون کاربر و ضریب نفوذ 50
مگابیت بر ثانیه ، دایری 20 هزار و 414 پورت دسترسی در سال 86 و ر سیدن به 36 هزار و 806 پورت ، دایری 3375 دفتر
روستایی در سال 86 و رسیدن به 5 هزار و 672 دفتر ایجاد بستر لازم برای اتصال 7 هزار و 11 بانک به بانکداری ICT
الکترونیک در سال 86 و رسیدن به 16 هزار و 273 شعبه ، ایجاد بستر لازم برای اتصال 59 دانشگاه به اینترنت در سال 86 و
رسیدن به 324 دانشگاه ، ایجاد بستر لازم برای اتصال 4 هزار و 813 مدرسه به شبکه ی ملی اینترنت ، هماهنگی با بخش
خصوصی برای تولید تجهیزات تلفن همراه ، حمایت عملی از تولید داخلی در صنعت مخابرات در قالب شورای راهبری و
همچنین پرداخت وام به تولید کنندگان داخلی ، واگذاری تلفن ثابت به روز در شهرهای کشور ، فراگیری خدمات پیامک
94
به عنوان یک وسیله ی ارتباطی ارزان ، ارتباط رومینگ با 22 کشور __________و 41 اپراتور در سال 86 و رسیدن به 100 (SMS)
. کشور و 210 اپراتور در پایان 86
با خدمات : IN راه اندازی شبکه سراسری هوشمند
– کارت اعتباری
– نظرسنجی
– شبکه خصوصی مجازی
– مشاوره تلفنی
– شماره اختصاصی
– شماره فراگیر
– مکالمه های انبوه
4 برابر ، اقدام عملی در راستای خصوصی سازی مخابرات و فراهم کردن بستر / افزایش پهنای باند اینترنت کشور تا 5
لازم برای رفتن به بورس و واگذاری سهام ، کاهش قیمت تمام شده ی برخی از خدمات مخابرات
کارکرد بخش خصوصی (از ابتدا تا پایان 86 ):واگذاری 4 میلیون و 382 هزار شماره تلفن همراه ، واگذاری 132 هزار و
264 پورت اینترنت پرسرعت .
نگاهی به جایگاه موبایل بانکینگ در ایران :
موبایل بانک در ایران
در بانکداری نوین یکی از مسائل پراهمیت، دسترسی سریع به خدمات بانکی است .در این راستا بانک های خصوصی و
دولتی نیز با ایجاد خدماتی چون تلفن بانک و پس از آن موبایل بانک باعث تسهیل در انجام امور بانکی مشتریان خود شدند
و درصدد هستند خدمات بیشتری را به این وسیله به مشتریان ارائه کنند.
95
بانک یا همان سیستم موبایل بانک در ایران از SMS ، طبق اعلام یکی از کارشناسان اداره نظام های پرداخت بانک مرکزی
اوایل دهه هشتاد کار خود را آغاز کرد که عمده خدمات آن شامل اطلاع رسانی به مشتری در زمینه میزان موجودی، گردش
حساب و … است .
اولین بانکی که رسما در ایران، سیستم موبایل بانک را راه اندازی کرد بانک توسعه صادرات بود. اما قبل از آن بانک سامان
SMS به طور آزمایشی از پیامک در سیستم بانکی خود استفاده م یکرد .در حال حاضر خدمات موبایل بانک و به طور خاص
بانک، شامل دریافت موجودی فعلی، دریافت موجودی طی تاریخ خاص، دریافت خلاصه وضعیت حساب طی سه تراکنش
آخر حساب، صورت وضعیت چک و … است که به طور شبان ه روزی صورت م ی گیرد .
در سراسر جهان اکثر مشتریان بان ک ها بیشتر برای چک کردن موجودی حساب خود از موبایل بانک استفاده می کنند؛ چرا
که این روش، چندان امن نیست و با به سرقت رفتن موبایل و عدم توجه به نگهداری کدهای امنیتی، تمام اطلاعات بانکی
فرد م یتواند در اختیار سارق قرار گیرد .
سیستم موبایل بانک را سیستمی راحت، ارزشمند و در عین حال ناامن و خطرناک معرفی کرد و گفت : این سیستم برای
افرادی که موجودی حسابشان را به کرات تغییر م یدهند روشی راحت و مناسب است .
بدون نیاز به مراجعه به بانک از تغییر موجودی حساب خود مطلع م یشود . SMS چرا که به وسیله یک
بانک ها زیر سایه موبایل :
بانک که SMS از مجموع حدود بیست بانک دولتی و خصوصی کشور، م یتوان ادعا کرد تمام بان ک ها به سیستم
ساده ترین امکان موبایل بانک در کشور است مجهز هستند و خدمات گوناگونی به مشتری ارائه م ی کنند که اکثرا جنبه
اطلاع رسانی دارند .
البته در بخش پرداخت های موبایل نیز تعداد محدودی از بانک های خصوصی حرکت هایی را آغاز کرده اند که در این میان
می توان به بانک پارسیان اشاره کرد .
96
این طور به نظر می رسد که بانک های خصوصی در این زمینه مستعدتر هستند و بانک های دولتی کمی دست به عصا
حرکت م یکنند .
اگر چه برخی از بانک های خصوصی از ارائه خدمات پرداختی توسط موبایل خبر داده اند، اما بانک سپه تاکنون اقدامی در این
زمینه نکرده است. ولی انجام این امور در برنام ههای آتی این بانک گنجانده شده است .
اهم خدمات موبایل بانکی که توسط اکثر بان کها از جمله بانک سپه ارائه م یشود شامل ارائه صورتحساب موجودی است .
علاوه بر خدمات یاد شده سرویس خدمات ویژه حساب جام از طریق پیام کوتاه نیز مانده حساب، سه گردش آخر سال، چک
برگشتی و … را به اطلاع صاحب حساب رسانده و علاوه بر این امکان پرداخت قبوض در تهران را نیز فراهم م ی کند .
کافی است صاحبان حساب بانکی به بانک مراجعه کرده و پس از تکمیل فرم استفاده از خدمات ویژه تلفن همراه پاکت رمز
عبور را دریافت و از امکانات این بانک استفاده کند .
گامی جدید برای دستیابی به اهداف بانک در زمینه بانکداری (S.O.D) سیستم پاسخگویی به پیام کوتاه بانک پارسیان
موبایلی و ارائه خدمات بیشتر به مشتریان این بانک است .
ارسال نرخ سود سپرده ها با امکان انتخاب زبان و نگارش پیام کوتاه دریافتی به صورت فارسی، انگلیسی و یا فارسی با
نگارش انگلیسی برای عموم، ارسال راهنمایی شعب بانک پارسیان، ارسال موجودی قطعی در یک تاریخ خاص و …را از
بانک پارسیان معرفی کرد . SMS خدمات
حدود یک ماه است ارائه شده و آن چیزی نیست جز، ارائه سیستم پرداخت همراه .
بانک لازم به نظر می رسد این است که تا قبل از این اکثر بانک ها موجودی مشتریان را SMS نکته ای که ذکر آن در مورد
در روز یک یا حداکثر دوبار اعلام م یکردند . SMS از طریق
در حالی که امروزه با افزایش متقاضیان استفاده از این سیستم بانک ها در صدد ارائه خدمات مطلوب تر به مش تریان خود
برآمده اند و در حال حاضر نیمی از بانک ها به محض تغییر موجودی مشتری این موضوع را از طریق پیامک به اطلاع وی
می رسانند .
97
پرداخت همراه :
چه مخاطبان پروپاقرص شبکه تلویزیونی ملی باشید چه گذری و برحسب تصادف لحظاتی به تماشای تلویزیون بنشینید،
احتمالا متوجه تبلیغ جدید یک بانک خصوصی در زمینه پرداخت همراه یا همان پرداخت به وسیله موبایل شد هاید .سیستم
امکان استفاده از خدمات پرداخت از طریق تلفن همراه را برای تمام دارندگان (MOBILE PAYMENT) پرداخت همراه
کارت های شتاب به صورت شبان هروزی فراهم م یکند .
در راست ای استفاده از فناوری های روز تلفن همراه بانک پارسیان اقدام به ارائه خدمات پرداخت از طریق موبایل کرده که این
سیستم امکان انجام تراکنش های مالی و پرداخت وجه با تلفن همراه را برای دریافت کالا و خدمات به ساد ه ترین روش
فراهم م یکند .
این سیستم از سایر روش های پرداخت الکترونیکی در دسترس، سریع تر و ارزان تر است، صرف ه جویی در زمان و هزینه و
سرعت انتقال پول را از مزایای استفاده از این سیستم عنوان کرد .
از دیگر مزایای این سیستم نیز این است که دیگر نیازی به همراه داشتن کارت برای خرید به این سبک نیست و همچنین
امکان معرفی چند حساب متصل به شتاب به یک سی مکارت نیز وجود دارد .
هستند می توانند از خدمات پرداخت از CVV تمامی دارندگان کارت های عضو شتاب و پارسیان که دارای رمز اینترنتی و 2
طریق تلفن همراه بانک پارسیان استفاده کنند .
برای اولین بار، خرید سیم کارت های اعتباری همراه اول، ایرانسل و تالیا از طریق این سیستم کامل اجرا شده است .
منظور از خرید از این طریق فقط خرید در فضای مجازی نیست . بلکه خرید کالا یا خدمات از مراکز فروش با این سیستم
فروشگاه های طرف قرارداد به آنها پرداخت خواهد شد. به عبارتی با ارسال یک ID امکان پذیر است و مبلغ خرید از طریق
فروشگاه طرف قرارداد ID پیامک از سوی خریدار به شرکت تجارت الکترونیک پارسیان که حاوی قیمت کالا یا خدمات و
است، این شرکت بلافاصله پیامک برداشت از حساب را دریافت کرده و از حساب صاحب حساب، کسر و به حساب فروشنده
واریز م یکند .
98
این سیستم حدود یک ماه است به مشتریان ارائه شده است .
البته از حدود شش ماه پیش این خدمت به طور محدود ارائه م ی شد اما طی یک ماه ا خیر پررنگ تر شده است .
به هر حال فضای موبایل یک فضای باز است و خطرات بسیاری آن را تهدید می کند . اما الگوریتم های خاص داریم و
براساس آن داده ها ر ا ارسال می کنیم و سعی داریم این روش را تا حد امکان امن کنیم . اما درنهایت نتیجه در دست صاحب
موبایل است .
نتیجه گیری:
تحلیلگران ژاپنی میزان تاثیرات تلفن همراه را برتحصیل دانش آموزان مورد بررسی قرار داده اند و معتقدند که این ابزار
ارتباطی تاثیرات مثبت و منفی مختلفی بر روند تحصیلی افراد دارد.
به نقل از پایگاه اینترنتی "جپن تایمز "، بررسی ها نشان داده است که
تلفن همراه تنها تاثیرات منفی روی تحصیل دانش آموزان ندارد و در
برخی موارد به آموزش آنها کمک می کند .
نکته مهم و قابل توجه این است که تاثیرات منفی تلفن همراه از نکات
مثبت آن در آموزش دانش آموزان بیشتر است .
به عبارت دیگر چون نمی توان به طور کامل استفاده دانش آموزان از
تلفن همراه را کنترل و سازمان دهی کرد، اثرات سوء آن نکات مثبت را
خنثی می کند .
در برخی موارد در دبیرستان ها تلفن همراه را به عن وان یک وسیله کمک آموزشی مورد استفاده قرار داده و سوالات و تست
های مختلف را از طریق سرویس های گوناگون در اختیار دانش آموزان قرار می دهند و حتی برخی آزمون ها نیز از طریق
تلفن همراه گرفته می شود .
با وجود این ،مسئله ای که در حال حاضر بسیار شایع است استفاده ه ای غیر اخلاقی دانش آموزان مبنی بر گرفتن عکس
های نادرست و به اشتراک گذاشتن آن در کلاس های درسی می باشد و چون کنترل قطعی این اعمال توسط والدین و
99
مسوولان آموزشی تقریبا غیر ممکن است، مربیان و اولیا مدارس از خیر منفعت های آموزشی تلفن همراه گذشته و آن را
ممنوع کردند .
استفاده از تلفن همراه مثل چاقو است که به کار گرفتن آن هم می تواند در موارد صحیح باشد و به حیات آدمی کمک کند
و هم می تواند جان آدمی را بگیرد .
متاسفانه به دلایل مختلف در گروههای سنی نوجوانان و جوانان استفاده صحیح از این وسیله ارتباطی جا نیافتاده اس ت و
علاوه بر موارد غیر اخلاقی استفاده بیش از حد از تلفن همراه در کلاس درس موجب بر هم خوردن تمرکز دانش آموزان و
افت تحصیلی آنها می شود .
در حال حاضر بسیاری از دولت ها استفاده از تلفن همراه را برای دانش آموزان در مدارس و محیط های آموزشی ممنوع
کرده اند .
پلیس هند اعلام کرد، با تصویب قانون ممنوعیت استفاده از تلفن همراه در مدارس ، 12 تیم پلیس برای نظارت و کنترل
چگونگی استفاده دانش آموزان از موبایل تشکیل شد .
"کاران سینه ا" یکی از مقامات پلیس هند در مورد دانش آموزانی که از دوربین های تلفن همراه استفاده غیر مجاز می کنند،
هشدار داد و گفت : دولت، قانون ممنوعیت استفاده از تلفن همراه را بدون محدودیت سنی برای دانش آموزان به تصویب
رسانده است .
با وجود تصویب این قانون برخی از دانش آموزان فیلم های مستهجن را توسط رایانه دانلود کرده و از طریق تلفن همراه در
مدارس پخش می کنند.
به منظور جلوگیری از اشاعه این فیلم ها و اعمال غیر اخلاقی دیگر در محیط های آموزشی، پلیس هند یک اقدام ضربتی را
برای کنترل دانش آموزان آغاز کرده است.
تحقیقات و بررسی ها نشان می دهد که ارسال، دریافت و خواندن پیام کوتاه متنی تلفن همراه بشدت در بین جوانان و
نوجوانان گسترش و افزایش یافته و این سرویس نوین ارتباطی جایگزین کتاب خواندن شده است .
اغلب نوجوانان و جوانان پیش از خواب از دستگاه تلفن همراه برای ارسال پیام کوتاه استفاده می کنند و یا به خواند پیام
های دریافتی می پردازند.
100
آمارها نشان می دهد که تلفن همرا ه بخش بزرگی از زندگی کودکان و نوجوانان را در بر گرفته است و به جای کتاب
خواندن و مطالعه، بیشتر وقت شان را با تلفن همراه و کاربردهای آن سپری می کنند.
امروزه اغلب افراد از سنین هفت یا پیش از 10 سالگی روز خود را با تلفن همراه آغاز می کنند .
این بررسی که از تعد ادی زیادی از کاربران تلفن همراه صورت گرفته ، نشان می دهد که بسیاری از افراد از بخش پیام
کوتاه و ایمیل دستگاه بیشترین استفاده را می کنند و این موضوع بویژه در میان نوجوانان بسیار شایع شده است .
بسیاری از دانش آموزان معتقدند که ارسال ایمیل و پیام کوتاه به دلی ل این که از کلمات اختصاری و کوتاه استفاده می کنند،
راحت و سرگرم کننده است.
در این گزارش همچنین آمده که بسیاری از جوانان و نوجوان علاوه بر استفاده از تلفن همراه زمان هایی را که از گوشی
هایشان استفاده نمی کنند با اینترنت سرگرم هستند و به سایت های مختلف سرمی زنند.
البته با سرویس هایی که به تازگی برای تلفن همراه ارایه شده کاربران با دستگاه های موبایل به راحتی امکان دسترسی به
این سایت ها را در هر جایی و هر زمانی دارند.
تاثیرات نا مطلوب موبایل موجب شده تا برخی کشورها تدابیری در این زمینه بیندیشند برای مثال دا نش آموزان یک مدرسه
آمریکایی در ایالت مونت ایری در کارولینای شمالی آداب استفاده از تلفن همراه را توسط مربیان و معلمان یاد می گیرند .
کلی فراجر، معلمی که در مدرسه به دانش آموزان آداب استفاده از تلفن، ایمیل و پیام کوتاه آموزش می دهد، معتقد است
دانش آموز ان باید آداب استفاده از این دستگاه ها را یاد بگیرند و بدانند که در شرایط متفاوت چگونه از سرویس های
مختلف این دستگاه ها استفاده کنند .
وی اظهار می دارد که به دلیل فراگیر شدن این دستگاه ها و این که بسیاری از دانش آموزان پیش از رسیدن به مقطع
دبیرستان تلفن همراه دارند باید آداب و رسم استفاده از این دستگاه ها را یاد بگیرند.
همانطور که در یک جامعه مردم به استفاده از فناوری های پیشرفته نیاز دارند لازم است استفاده از آن نیز براساس آداب
خاصی باشد.
هم اکنون نوجوانانی را می بینیم دذر کنار دوستان با دستگاه تلفن همراه خود بازی می کنند و دوست خود را نادیده می
گیرند.
101
ایمیل و پیام کوتاه نباید هرگز جایگزین مکالمات رو در رو شود زیرا ارتباطات غیر شفاهی طرز بیان و ابراز احساسات را از
بین می برد .
همچنین محققان دانشگاه "ناتینگهام" به این نتیجه رسیده اند که تلفن همراه می توان د به عنوان یک وسیله کمک
آموزشی مناسب مورد استفاده قرار گیرد .
به گفته محققان ،اکنون زمان آن رسیده است که مسوولان مدارس در مورد ممنوعیت استفاده از تلفن همراه در محیط های
آموزشی تجدید نظر کنند.
این تحقیق در تعدادی از مدارس که استفاده از تلفن های همراه و گو شی های هوشمند ممنوع نیست ، صورت گرفته است .
پس از گذشت 9 ماه مشاهده شد که دانش آموزان 14 تا 16 ساله از تلفن همراه برای اهداف آموزشی در دروس خود
استفاده می کنند.
ساختن ویدیوهای کوتاه آموزشی، ضبط صدای معلم و استفاده از کرنومتر گوشی در پاسخ به سوالات از جمله فعالیت های
دانش آموزان در این زمان آزمایشی بوده است.
گوشی های هوشمند که قابلیت اتصال به اینترنت را دارند نیز به دانش آموزان امکان دسترسی به وب سایت های آموزشی، سیستم ایمیل مدارس و انتقال فایل های الکترونیکی بین خانه و مدرسه را می دهد.
این آزمایش و بررسی روی 331 دانش آموز راهنمایی در شهر های کمبریج ، برک شایر غربی و ناتینگهام انجام شد .
همچنین بسیاری از کارشناسان و مدیران مدارس هند می گویند ، استفاده از سرویس پیام کوتاه متنی برای دانش آموزان ضروری است و می تواند به عنوان ابزار ارتباط گسترده اولیا و مربیان تبدیل شود .
به گزارش گروه اخبار خارجی "موبنا" به نقل از پایگاه اینترنتی "لوکال نیوز "، کارشنان آموزش و پرورش هند اعلام کرد ند که بررسی ها حاکی از آن است که بسیاری از مسوولان مدارس استفاده از سرویس پیام کوتاه را برای پیشرفت درسی دانش
آموزان ضروری می دانند.
استفاده از سرویس پیام کوتاه با تلفن همراه می تواند والدین را به طور مستمر با مسوولان مدارس در ارتباط نگه دارد و آنها
را از وضعیت عمومی دانش آموزان آگاه کند .
102
بسیاری از دانش آموزان به بهانه های مختلف بین اولیا و مربیان فاصله ایجاد می کنند و تلفن همراه می تواند وسیله خوبی
برای پر کردن این فاصله باشد . علاوه بر این پیام متنی می تواند به عنوان یک وسیله کمک آموزشی مناسب نیز مورد
استفاده قرار گیرد.
در همین راستا شرکت فنلاندی نوکیا سرویسی برای آموزش زبان انگلیسی به شکل کلاسی و کارگاهی به کاربران هندی
ارایه می دهد و با این سرویس دانش آموزان می توانند در زمینه آموزش زبان به پیشرفت قابل توجه ای نایل شوند .
این سرویس به این شکل ارایه می شود که از دانش آموزان امتحاناتی در زمینه لغات و عبارات گرفته می شود و نیزامتحانات مقدماتی برای آموزش عالی و دوره های آموزش برگزار می شود .
به OnMobile بخش سرگرم کننده آن ، سرویس های نجوم و دانلود موسیقی است که کاربران می تواند از طریق پورتال آن دسترسی داشته باشند و این سرویس به عنوان یک پروژه آزمایشی تا پایان سال فقط در هند ارایه می شود.
دانشمندان انگلیسی تاکید کردند که اگر چه هی چ شواهد مستدلی مبنی بر خطر تلفن همراه برای سلامت کاربران به دست نیامده است اما کاربران و ب هویژه کودکان باید مراقب سلامتی خود باشند .
به گزارش بخش خبر شبکه فن آوری اطلاعات ایران، از ایسنا، "شورای ملی انگلیسی حفاظت پرتوی " در این باره اعلام کرد که گزارشات پ راکنده ای مبنی بر تاثیرات زیان بار این وسیله ارایه شده که البته هیچ یک هنوز تایید نشده و اعتبار ثابتی ندارند .
اما در عین حال به گفت هی این محققان نم یتوان با اطمینان گفت که این فناوری چون جدید است کاملا ایمن نیز هست . برخی پژوهش ها نشان می دهد که میدان های فرکانس رادیویی می تواند در سیست مهای بیولوژیکی تداخل ایجاد کند اماهنوز مطالعات بلندمدت در این باره صورت نگرفته است.
درباره ی نسل سوم (3G)و نسل چهارم (4G) تلفن همراه بیشتر بدانید.
رشد سیستم های تلفن سیار، افزایش کاربران اینترنت و ‏بالا رفتن انتظار و نیازهای کاربران، مانند تقاضای ‏دسترسی به اینترنت با کیفیت بالا از طریق سیستم های ‏بی سیم، منجر به طراحی سیستم هایی شده است که قادر به ‏برآورده کردن این نیازها باشند. کاربران سرویس های ‏مخابراتی در آینده، ترجیح می دهند که سرویس های مشابهی ‏را که از شبکه های ثابت دریافت می کنند از یک محیط ‏بی سیم نیز در اختیار داشته باشند. البته انتظار ‏نمی رود که عملکرد بهتر را قربانی حرکت پذیری بیشتر نمایند ‏چراکه آنها در هرصورت از ابزارهای مخابراتی ساکن هم ‏استفاده خواهند کرد. بنابراین بهترین راه کار این ‏است که سیستم های بی سیم با شبکه های ثابت مجتمع شوند، ‏به همین منظور شبکه های بی سیم به سرعت در حال تکامل و ‏حرکت به سمت شبکه های تماما" ‏IP‏ می باشند.‏
شبکه های تلفن قدیمی (شبکه های سلولی نسل دوم) مانند ‏GSM، که فقط برای انتقال صوت مورد استفاده قرار ‏می گیرند، ذاتا" دارای تکنولوژی سوئیچ مداری هستند. ‏شبکه های نسل 5/2 مانند ‏GPRS، مدل گسترش یافته ‏شبکه های نسل2 هستند که از تکنولوژی سوئیچ مداری ‏برای انتقال صوت و از سوئیچ بسته ای برای تبادل دیتا ‏استفاده می کنند. تکنولوژی سوئیچ مداری ایجاب می کند ‏که کاربران بر مبنای زمان سنجیده شوند نه بر مبنای ‏میزان دیتای انتقال داده شده، چراکه پهنای باند فقط ‏برای کاربر اختصاص داده شده است. در مقابل، ‏تکنولوژی سوئیچ بسته ای، پهنای باند را بیشتر مورد ‏استفاده قرار داده و به بسته های هر کاربر اجازه ‏رقابت برای بدست آوردن پهنای باند را می دهد و ‏کاربرها را بر مبنای میزان دیتای انتقال داده شده، ‏مورد حسابرسی قرار می دهد. بنابراین حرکت به سمت ‏استفاده از سوئیچ بسته ای و به تبع آن شبکه های ‏IP‏ ‏یک امر طبیعی است. ‏
شبکه های نسل 3 ‏‎(UMTS)‎‏ قصد داشتند مشکلات متعددی که ‏نسل های 2 و 5/2 با آن روبرو شده بودند را بر طرف ‏کنند. از جمله این مشکلات می توان به سرعت پایین و وجود ‏تکنولوژی های ناهمخوان و سازگار ناپذیر‎(TDMA/CDMA) ‎‏ ‏در کشورهای مختلف اشاره کرد.‏
‏ انتظاراتی که از نسل 3 وجود داشت، افزایش پهنای ‏باند به ‏Kb/s‏ 128در ماشین ها وMb/s ‎‏ 2 در کاربردهای ‏ثابت بود ولی در واقعیت، خروجی نسل3 نه روشن بود و ‏نه مشخص. البته یک قسمت از این مشکل به این مسئله ‏برمی گردد که تامین کنندگان و ارائه دهندگان شبکه های ‏ارتباطی در اروپا و آمریکای شمالی، در حال حاضر از ‏استانداردهای مجزایی برای نگهداری و پشتیبانی ‏استفاده می کنند و بدنه این استانداردها باعث ایجاد ‏تفاوت هایی در تکنولوژی واسط های هوایی آنها می شود. در ‏ضمن سوالات مالی متعددی هم وجود دارد که باعث تردید ‏در مرغوبیت شبکه های نسل 3 می شود و این نگرانی وجود ‏دارد که در بسیاری از کشورها، نسل 3 مورد توجه واقع ‏نشود. در مجموع تمامی این مسائل و نگرانی ها باعث ایجاد ‏رقابت و تمایل به استفاده از تکنولوزی های بی سیم نسل ‏‏4 شد.‏
شبکه های نسل چهارم یا ‏G‏4 ، نامی است که به ‏سیستم های موبایل مبتنی بر ‏IP‏ که دسترسی را از طریق یک ‏مجوعه از واسطه های رادیویی تامین می کنند، داده شده ‏است. شبکه ‏G‏4 برقراری بهترین سرویس اتصال، رومینگ و ‏فراگشت بی سیم را ارائه می کند و از طرف دیگر چندین ‏واسط دسترسی رادیویی مانند: (‏HIPERLAN,WLAN ‎‎,BLUETOOTH ,GPRS‏) را به یک شبکه واحد که کاربر از ‏آن استفاده می کند تبدیل خواهد کرد.‏
با این ویژگی، کاربران خواهند توانست به سرویس ‏های مختلف دسترسی پیدا کرده و پوشش بیشتری داشته باشند ‏در ضمن، راحتی استفاده از یک وسیله واحد را نیز تجربه ‏کنند( وسیله ای که در آینده جایگزین گوشی های تلفن ‏همراه فعلی خواهد شد) . از طرف دیگر یک صورتحساب را با ‏کاهش کل هزینه دسترسی داشته و دسترسی بی سیم قابل ‏اعتمادی را حتی در صورت از دست دادن یک یا چند شبکه، ‏داشته باشند.‏
در حال حاضر ‏G‏4 یکی از ابتکارات مراکز ‏R&D‏ برای ‏فائق آمدن بر محدودیت های موجود و بر طرف کردن مشکلات ‏G‏3 است که نتوانسته به وعده های خود در زمینه ‏عملکردها و خروجی های مختلف عمل کند. در عمومی ترین ‏سطح، ساختار ‏G‏4 شامل سه منطقه پایه ارتباطی است: ‏شبکه های شخصی ‏PAN، (مانند ‏Bluetooth‏)، نقاط دسترسی محلی ‏با سرعت بالا در شبکه هایی که شامل تکنولوژی های ‏LAN‏ ‏بی سیم (‏WLAN‏) هستند، (مانند: ‏HIPERLAN‏ و ‏IEEE ‎‎802.16‎‏ ) و ارتباطات سلولی. با این اوصاف ‏G‏4 برای ‏محدوده وسیعی از دستگاه های موبایل که از جابجایی های ‏عمومی پشتیبانی می کنند، به کار خواهد رفت. هر ‏دستگاه قادر خواهد بود که با اطلاعات مبتنی بر اینترنت ‏که برای شبکه ای که در آن لحظه به وسیله دستگاه ‏استفاده می شود، تعریف شده است، تعامل داشته باشد. ‏به طور خلاصه، ریشه های شبکه های ‏G‏4 بر مبنای ایده ‏محاسبات منتشر شونده، است.‏
ابزاری که در این راستا قابل استفاده است رادیو نرم ‏افزار (‏SDR‏) می باشد. رادیوهای ‏SDR‏ دستگاه هایی ‏مانند تلفن های سلولی، ‏PDAها، ‏PCها و تمامی محدوده ‏سایر دستگاهها را برای دریافت امواج هوایی به منظور ‏رسیدن به بهترین متد ممکن ارتباطی، با بهترین قیمت آماده ‏و امکان پذیر می سازد. در یک محیط ‏SDR، توابعی که ‏سابقاً، فقط در سخت افزار اجرا می شدند، (مانند: ‏تولید سیگنال رادیویی انتقال و تنظیم سیگنال ‏رادیویی دریافت و . . . ) به وسیله نرم افزار انجام ‏می شوند. بنابراین رادیو قابل برنامه ریزی بوده و ‏قادر به ارسال و دریافت سیگنال در یک محدوده وسیع ‏فرکانسی است. ‏
مشخصات و ویژگی‎ ‎های نسل چهارم:‏
‏1-سرعت بالا: سیستم های ‏G‏4 باید سرعت پیک بیش از ‏Mb/s‏100 را در حالت ساکن و میانگین ‏Mb/s‏20 را در حال ‏حرکت ارائه دهند.‏
‏2- ظرفیت بالای شبکه: ظرفیت شبکه باید حداقل 10 ‏برابر بیشتر از سیستم های ‏G‏3 باشد. که این مقدار زمان ‏Download‏ یک فایل ‏M byte‏10 را در سیستم های ‏G‏4 به 1 ‏ثانیه کاهش می دهد که این زمان در سیستم های ‏G‏3 معادل ‏‏200 ثانیه برآورد شده است. از طرف دیگر قابلیت ‏ارائه ویدئو با کیفیت بالا به تلفن ها و تجربه واقعیت ‏مجازی در صفحات نمایش گوشی ها را نیز ارائه می کند.‏
‏3- فراگشت سریع و بی سیم بین شبکه های مختلف: ‏شبکه های بی سیم ‏G‏4 باید از جابجایی عمومی بین شبکه های ‏موبایل و شبکه های بی سیم مختلف پشتیبانی کنند.‏
‏4- پشتیبانی از چند رسانه های نسل جدید: شبکه ‏G‏4 باید قادر به پشتیبانی از مقدار زیاد دیتای ‏انتقالی با سرعت بالا و با هزینه پایین تر از هزینه های ‏معمول باشد. ‏
شبکه های ‏G‏4 و 6‏‎ IPV‎
هدف ‏G‏4 این است که تکثر و فراوانی موجود در بین ‏شبکه های موبایل را با یک شبکه مرکزی استاندارد ‏جهانی که مبتنی بر ‏IP‏ باشد و بتواند ویدئو، دیتا و ‏صوت را پشتیبانی کند، جایگزین نماید که این کار ‏سرویس های یکپارچه صوت، تصویر و دیتا را برای تمامی ‏میزبانان موبایل که کاملاً بر مبنای ‏IP‏ هستند، تامین ‏خواهد کرد.‏
در واقع هدف اصلی ارائه سرویس های چند رسانه ای بی سیم ‏به کاربرانی است که از طریق تکنولوژی های دسترسی ‏ناهمگن به یک ساختار تماماً ‏IP‏ دسترسی دارند. پروتکل ‏IP‏ ‏در واقع به عنوان یک پیوند دهنده بین شبکه های مختلف ‏برای تامین ارتباطات عمومی و حرکت پذیری، عمل می کند. ‏
یک شبکه بی سیمIP ‎، پروتکل مخابراتی سیستم سیگنالینگ ‏شماره 7 ‏‎(SS7)‎‏ که واقعاً یک عامل زائد می باشد، را ‏تغییر می دهد. زیرا ارسال سیگنال ‏SS7‎‏ بخش زیادی از ‏پهنای باند شبکه را مصرف می کند حتی در زمانی که هیچ ‏ترافیکی سیگنالینگی وجود ندارد. (علت این امر این ‏است که این سیستم از مکانیزم ‏Setup‏ مکالمه برای رزرو ‏کردن پهنای باند استفاده می کند که اسلاتهای زمانی / ‏فرکانسی در امواج رادیویی این کار را انجام نمی دهند). ‏از طرف دیگر شبکه های ‏IP‏ بدون اتصال هستند و تنها ‏زمانی از اسلاتها استفاه می کنند که دیتایی برای ارسال ‏داشته باشند بنابراین در این حالت بهینه ترین ‏استفاده از پهنای باند موجود انجام خواهد شد. ‏
امروزه ارتباطات بی سیم بیشتر بر پایه صوت استوار می ‏باشند و این در حالی است که تحقیقات نشان می دهد رشد ‏ترافیک دنیای بی سیم به صورت نمایی به نسبت تقاضای ‏ترافیک صورت، در حال افزایش است. به خاطر اینکه لایه ‏هسته ‏IP‏ به صورت ساده ای قابل درجه بندی می باشد و ‏برای رودرویی با این چالش مناسب است. هدف ما در ‏واقع یکی کردن شبکه های صوت، دیتا و چند رسانه ها ‏است.‏

اولین کشوری که از شبکه 3G به صورت گسترده و تجاری استفاده کرد، کشور ژاپن بود. در اولین روز ماه اکتبر سال 2001، بزرگ ترین و قوی ترین غول ارتباطی ژاپن، NTT Do Como، سرویسهای مخابراتی خود را به نسل سوم مجهز کرد.
از سال 2005، شبکههای نسل سوم ضریب نفوذ خود را افزایش دادهاند، یکی از علل را می Greenwood1989 ‏۴ آوریل ۲۰۰۹، ساعت ۱۹:۵۶ (UTC)توان در پر شدن گنجایش نسل دوم شبکههای مخابراتی دانست. شبکه های نسل دوم برای انتقال اطلاعات صوتی با سرعت پایین طراحی شدهاست. از همین رو براساس نیازهای مشترکین به ارتباطات پر سرعت تر، این نسل وارد عمل شد.
3G نسل جدید شبکه موبایل با رویکرد مولتی مدیا میباشد. برخلاف GSM که نسلی برای انتقال صدا و اطلاعات بود، این نسل جدید سرعت بالا برای انتقال مولتی مدیا را فراهم می سازد.
نسل سوم به صدا به چشم اطلاعات دیجیتال مینگرد. در این نسل، آنچه منتقل میشود data است، خواه آن data صدای من و شما باشد که با تلفن با هم صحبت میکنیم، و یا اطلاعات موجود در یک سایت اینترنت، یا یک پیام کوتاه و غیره. در نسل سوم همه چیز در قالب اطلاعات دیجیتال منتقل میشود. با سرعت نسبتا بالایی که در تلفنهای نسل سوم پیش بینی شدهاست، امکاناتی از قبیل تلفنهای تصویری بی سیم، با کیفیت مناسب مقدور خواهد بود.

استانداردهای نسل سوم تلفنهای همراه

اتحادیه بین المللی ارتباطات (ITU) استاندارد نسل سوم موبایل را به نام IMT-2000 معرفی کرد.ITU نیاز هائی را که باید توسط سیستم ارتباطات موبایل نسل سوم برآورد شود را بر اساس استاندارد IMT-2000 مشخص کرده است. در این راستا پیشنهاد هایی از سوی کشورهای مختلف ارائه شدهاند. از جمله:
• اروپا در این رابطه UMTSرا معرفی کرد که یکی از ده پیشنهاد سراسر جهان میباشد.
• ژاپن W-CDMA را پیشنهاد کرده است
• آمریکا دو تکنولوژی اصلی را پیشنهاد کرده است. یکی از آنها CDMA-2000 میباشد که توسعهای از IS-95 است و از لحاظ تجاری به نام CDMA-one شناخته میشود، و دیگری UWC-136 است که تکاملی از IS-136 میباشد.
معروف ترین استانداردهای نسل سوم، W-CDMA ، UMTS و CDMA2000 هستند. در ادامه به معرفی مختصر هر کدام میپردازیم.

W-CDMA
استاندارد WCDMA یکی از استانداردهای تایید شده برای تلفنهای همراه نسل سوم است که از یک فرکانس ۵ مگاهرتزی برای انتقال صوت و دیتا (با هم) استفاده میکند. این تکنولوژی سرعت های انتقال داده از ۱۴۴کیلو بیت در ثانیه تا ۲ مگابیت در ثانیه را فراهم میآورد.

UMTS
استاندارد UMTS که توسط 3GPP تعریف شدهاست، در حقیقت نسل جدید سیستم مخابراتی GSM است که امکانات لازم برای نسل سوم تلفنهای همراه را فراهم میآورد و اساساَ برای کشورهایی با شبکه GSM توسعه یافت.UMTS استانداردی است که توسط اتحادیه بین المللی ارتباطات راه دور، برای ایجاد ارتباطات بی سیم پیشرفته بنیان گذاشته شدهاست. شبکههای UMTS از تکنولوژی WCDMA بهره میبرند. در میان عموم، گاهی عبارات UMTS و WCDMA به جای یکدیگر مورد استفاده قرار میگیرند. استاندارد UMTSعلاوه بر فراهم کردن سرعت دسترسی بالا، ظرفیت بیشتری را در یک طیف مشخص شده ارائه میدهد.

CDMA2000
استاندارد CDMA2000 توسعهای ازCDMA-IS-95 بوده و برای ارائه سرعت 2 مگابیت بر ثانیه استفاده میشود. این استاندارد که توسط 3GPP2 تعریف شدهاست، خانواده هایی از تکنولوژیها را ارائه میدهد، که شامل دو مورد زیر است:
• CDMA2000 1X: میتواند ظرفیت صدای CDMAOne را دو برابر کند، و بسته های اطلاعاتی را با حداکثر سرعت 307 کیلو بایت در ثانیه در محیطهای موبایل تحویل دهد. این استاندارد در نسل دوم تلفنهای همراه به کار میرود.
• CDMA2000 1xEV: که شامل موارد زیر است:
• CDMA2000 1x EV-DO: این استاندارد سرعت ماکسیم اطلاعاتی برابر با 2.4 مگا بایت در ثانیه تحویل میدهد و میتواند کاربردهایی چون تبادل ویدئو کنفرانس را پشتیبانی کند.
• CDMA2000 1xEV-DV : این استاندارد صدای یکپارچه و سرویسهای همزمان چند رسانهای بسته اطلاعاتی با سرعت بالایی برابر با بیش از 3.09 مگا بایت در ثانیه را فراهم میکند.

مزیت های CDMA2000
استاندارد CDMA2000، که تکامل استاندارد CDMAOne میباشد، مزیت های زیادی از تجربیات عملکرد CDMAOne در سالهای متمادی، بدست آورده است. بنابراین CDMA2000 یک تکنولوژی بسیار موثر و مستحکم است. با تایید کردن پشتیبانی صدا و اطلاعات، استاندارد آن ایجاد، و در باندهای مختلف طیف از جمله تخصیص IMT-2000 مورد آزمایش قرار گرفت. برخی از مزیت های آن عبارتند از: افزایش ظرفیت صدا، عبور از میان اطلاعاتی بالاتر، انعطاف پذیری باند فرکانسی، افزایش عمر باتری، سن کرون بودن، کنترل توان، رد و بدل آسان، تنوع ارسال، کانالهای اطلاعاتی و صدا، کانالهای ترافیکی و تکمیلی، رمزنگاری توربو، سازگاری وارونه کامل، سرویسهای انتقال چند گانه بهتر ، مدیریت کیفیت سرویس.
در ضمن این نکته باید یادآوری شود که هیچ توافقی روی پیشنهادهای CDMA (که منجر به یک استاندارد شود) صورت نگرفته است. البته که هماهنگی هایی بین UMTS و CDMA2000 وجود دارد و خیلی از پارامترهای رادیویی یکسان میباشد.

از مشخصات مهم نسل سوم تلفن های همراه میتوان به موارد زیر اشاره کرد: 1- نرخ انتقال داده برای محیط های بسته (ساختمانی)، حدوداً 2 مگابیت بر ثانیه، برای مشترکان متحرک با سرعت پایین، 384 و برای مشترکان با سرعت تحرک بالا، 144 مگابیت بر ثانیه است. 2- سرویس های چند رسانه ای را به صورت همزمان در اختیار مشترک قرار میدهد. 3- باند های فرکانسی در نظر گرفته شده برای نسل سوم تلفن های همراه به صورت زیر است:
1900تا 1980مگاهرتز، 2110 تا 2170 مگاهرتز، 1710 تا 1885 مگاهرتز، 806 تا 960 مگاهرتز و 2500 تا 2630 مگاهرتز.

سرویسهای نسل سوم تلفنهای همراه

یک شبکه ارتباط از راه دور پیشرفته مثل UMTS سرویسهای متنوعی را فراهم میکند. سرویسهای ارائه شده توسط UMTS را میتوان به سه گروه اصلی تقسیم کرد:

سرویسهای پایه
سرویس پایه سرویسی است که ارتباط کامل بین دو گره انتهایی، مثلاً دو کاربر موبایل را براساس پروتکل استاندارد فراهم میکند. برخی از سرویسهای پایه درصورتی که استاندارد شوند، میتوانند بین شبکههای مختلف مورد استفاده قرار گیرند، ولی برخی دیگر فقط درون یک شبکه استفاده میشوند و نیازی به استانداردهای بین شبکهای ندارند. موارد زیر از این دسته اند
• سرویس تلفنی عادی
• تماسهای اضطراری
• سرویس پیام کوتاه به صورت mobile terminated
• سرویس پیام کوتاه به صورت mobile originated
• انتقال فکس گروه 3 به صورت صوت و فکس غیر هم زمان
• انتقال فکس گروه 3 به صورت صوت و فکس اتوماتیک
• سرویسهای تلفنی صوتی
• دسترسی به اینترنت

سرویسهای حامل
سرویسهای حامل، سرویسهای ارتباط از راه دوری هستند که امکان انتقال مناسب سیگنال¬ها را بین دو نقطه دسترسی فراهم میکنند. این سرویس ها میتوانند به صورت سوئیچ مداری یا سوئیچ بستهای باشند و مربوط به سه لایه اول مدل OSI هستند. این سرویس شامل انتقال دیتا به صورت سن کرون و سن کرون میباشد که نرخ بیت آن در حالت سن کرون 9600، 4800، 2400 و1200 بیت بر ثانیه بوده و در حالت آسنکرون علاوه بر اینها نرخ بیت 300بیت بر ثانیه را نیز ارائه میدهد.

سرویسهای تکمیلی
سرویس هایی هستند که به شبکه اجازه میدهند تا قابلیتهای کنترلی بیشتری برای کاربر در مورد استفاده از شبکه فراهم سازد. تمام سرویسهای مکمل را میتوان بر حسب نیاز کاربر به او اختصاص داد. این دسته از سرویس ها بر اساس دو گروه قبلی بوده، و آنها را تکمیل میکنند. سرویسهای تکمیلی میتوانند به صورت عمومی باشند یا نه. که سرویسهای عمومی برای همه مشترکین قابل استفاده هستند و نیاز به پیش تنظیمات خاصی با تامین کننده سرویس ندارند. موارد زیر برخی از سرویس¬های تکمیلی ارائه شده توسط 3G میباشند.
• نمایش هویت تماس گیرنده
• پنهان نمودن هویت تماس گیرنده
• انتقال مکالمه بدون شرط
• انتقال مکالمه در صورت مشغول بودن تلفن
• انتقال مکالمه در صورت پاسخ ندادن به تماس
• انتقال مکالمه در صورت در دسترس نبودن مشترک
• تکمیل مکالمه، این سرویس به دو صورت Call Waiting و Call Hold قابل استفاده است.
• کنفرانس تلفنی
• گروه کاربری بسته
• محدودیتهای تلفنی

کاربردهای نسل سوم تلفنهای همراه

موارد زیر مثال هایی از کاربردهای موبایل های نسل سوم هستند.
• انتقال صدا
انتقال صدا همواره مهم ترین کاربرد ارتباط های راه دور موبایل باقی خواهد ماند. اگرچه صدا به مرور با دیگر انواع ارتباطات راه دور ترکیب میشود تا ارتباط چند رسانهای را میسر نماید. خود صدا نیز به تنهایی میتواند شکلهای جدیدی از ارتباط را ایجاد کند، از جمله کنفرانسهای صوتی چند نفره و یا ایمیل های صوتی که میتوانند جایگزینی برای پیامهای متنی مثل ایمیل و SMS باشند.

• انتقال پیام
تبادل پیام نیز یکی از مهم ترین کاربرد¬های تلفن همراه است. موفقیت چشم گیر SMS نیز نشان میدهد که سرویسهای مشابه این سرویس، بازار خوبی خواهند داشت. در موبایل های 3G ارسال SMSهای متنی هم چنان ممکن است، البته نرخ انتقال داده بالاتر، ارسال مواردی بیش از متن ساده را ممکن میسازد. سرویس پیامهای چندرسانهای یا MMS از جمله سرویسهای ارائه شده توسط 3G است. یک پیغام MMS میتواند حاوی متن، تصویر، صدا و ویدئو باشد. به عنوان مثال یک پیغام MMS میتواند یک کارت پستال الکترونیکی، یک روزنامه الکترونیکی، اخبار، اطلاعات ترافیک، نقشه و دستورالعملهای رانندگی، یک قطعه موسیقی، تبلیغات باشد و یا برای خرید الکترونیکی به کار رود. هم چنین تلفنهای 3G امکان ارسال و دریافت پیامهای پست الکترونیکی (ایمیل) و دانلود بسیار سریع ضمیمه های آنها را فراهم می کنند.
• تلفن تصویری و ویدئو کنفرانس
از طریق سرویس تلفن تصویری میتوانید هم زمان با صحبت با طرف مقابل، تصویر او را نیز ببینید. در ویدئو کنفرانسها می¬توانید چنین ارتباطی را با بیش از یک نفر داشته باشید.
• دسترسی کامل به اینترنت و انتقال داده با نرخ بالا
فن آوری نسل سوم، قابلیت استفاده از انتقال دادهها با سرعت 144 کیلو بیت در ثانیه را هنگام جابجایی سرعت بالا (برای مثال در وسایل نقلیه)، 384 کیلو بیت در ثانیه به صورت متحرک (برای مثال در شهرک دانشگاهی)، و 2 مگابیت در ثانیه برای حالت ایستاده و ساکن (برای مثال در داخل یک ساختمان)، را فراهم کرده است. برای مثال دانلود یک فایل یک مگابایتی با استفاده از یک مودم، 3 دقیقه، با گوشی های نسل 2.5، 5-15 دقیقه و برای گوشی های نسل3، بسته به موقعیت 4 تا 21 ثانیه به طول می‏انجامد.
• پخش برنامههای تلویزیونی از طریق گوشی های موبایل
البته منظور از پخش تصاویر تلویزیونی روی گوشی های موبایل، هیچ گونه ارتباطی با برخی گوشی¬های موبایل موجود در بازار که تیونر تلویزیونی دارند و قادر به دریافت و پخش امواج آنالوگ تلویزیونی هستند، ندارد و این دو مقوله کاملا از هم متمایز میباشند.
• کاربردهای مبتنی بر موقعیت
تشخیص موقعیت جغرافیایی تلفن همراه، گروه جدیدی از کاربرد¬ها را میسر می¬سازد. اطلاعات موقعیت جغرافیایی خود به تنهایی نیز سودمند است. به عنوان مثال برای فردی که گم شدهاست و نمی¬داند که در کجا قرار دارد، چنین سرویسی به همراه یک نقشه دیجیتال می¬تواند بسیار مفید باشد.
به عنوان مثال هایی دیگر از کاربردهای 3G میتوان بازی، تبلیغات، شرط بندی، چت، سرگرمیهای بزرگسالان، پیجینگ و قابلیت رومینگ جهانی از طریق ماهواره را نام برد.

مسیرهای گذر از شبکه فعلی موبایل به نسل سوم

مسیر های متفاوتی جهت گذر از شبکه فعلی موبایل به شبکه موبایل های نسل سوم وجود دارد از جمله مواردی که در اینجا به آنها اشاره شدهاست.
• از GSM به GSM + GPRS، سپس به EDGE و نهایتا UMTS )نسل سوم(
• از GSM به GSM+GPRS و سپس UMTS)نسل سوم(
• از GSM به UMTS )نسل سوم(

وضعیت نسل سوم در دنیا در سال 2009

نتایج تحقیقات انجمن جهانی کار پردازان موبایل نشان می دهد که 211 اپرا تور تلفن همراه در 91 کشور دنیا، سرویسهای نسل سوم موبایل را عرضه میکنند. که از این تعداد 87/6 درصد از آنها با فناوری HSDPA خدمات خود را به کاربران نسل سوم تلفن همراه ارائه میکنند. این اطلاعات نشان میدهد که پهنای باند موبایل در حال حاضر در 80 کشور دنیا در دسترس قرار دارد. هم چنین بیشترین میزان استفاده از فناوری "بسته لینک پایین ورود با سرعت بالا (HSDPA) در اروپا به ثبت رسیده است، به طوری که 106 اپرا تور در این قاره به ارائه تجاری این فناوری میپردازند. در ادامه این رده بندی، آسیا-اقیانوسیه با 36 اپرا تور، آفریقا و خاورمیانه با 24 اپراتور و آمریکای شمالی و جنوبی با 22 اپراتور در جایگاه های بعدی برخورداری از فناوری HSDPAایستاده اند.
))هم اکنون اپراتور اول روی شبکه نسل دوم و 2.5موبایل به مشترکات خود سرویس می دهد و شبکه اپراتور دوم (ایرانسل ) نیز طبق پروانه نسل 2.75 موبایل است؛ همچنین اپراتور سوم (تامین تلکام) باید طبق پروانه فعالیت خود موبایل نسل سوم ارائه دهد. بالغ بر 45میلیون نفر در کشور دارای تلفن همراه هستند و اپراتور سوم نیز باید در عرض 1/5سال 17 میلیون مشترک جذب کند.((
مشکلات نسل سوم تلفنهای همراه

موبایل نسل سوم با وجود پشتوانه قوی از طرف اپرا تورها در بین، مشترکین رشد زیادی ننمود. یک علت آن قیمت بالای سرویس هاس نسل سوم و گوشی های پشتیبانی کننده از این سرویس ها، و علت دیگر عدم نیاز مشترکین به این سرویس میباشد. در موبایل نسل سوم امکان ارائه سرویس دیتا تا نرخ 2 مگابیت در ثانیه وجود دارد. سوال اینجاست که مشترک با این سرعت بالا، چه نیازی به این حجم دیتا دارد؟ استفاده از اطلاعات زیاد و پردازش آن، نیاز به تمرکز دارد و سرعت زیاد تمرکز را از انسان میگیرد .از طرف دیگر با تکنیکهای جدیدی چون JPEG امکان فشرده سازی تصویر فراهم شده است، پس برای انتقال تصویر نیاز به پهنای باند کمتری وجود دارد. لذا پیش بینی شرکتهای بزرگ جهت رشد تقاضای سرویس نسل سوم به وقوع نپیوست.
مشکل دیگر با 3G ، سایتهای ایستگاه های پایه که جهت پوشش آماده شدهاند می باشد. سرویس نسل سوم نسبت به سرویس ما قبل آن نیاز به تعداد بیشتری ایستگاههای پایه دارد که به سادگی به آنتن سرویس قبلی اضافه میشود و دیگر سایت قبلی کار نخواهد کرد.

نسل 3.5 تلفنهای همراه

90% کاربران تلفن همراه در ژاپن در سال 2006 از نسل سوم تلفنهای همراه استفاده کرده اند و پیش بینی میشود تا پایان سال 2008 تقریباً همه کاربران ژاپنی، به استفاده از تلفنهای 3G روی آورند و 2G دیگر در ژاپن مورد استفاده قرار نگیرد. از آن پس ژاپنیها به فکر راه اندازی نسل 3.5G با سرعتی بالغ بر 3 مگابیت در ثانیه خواهند بود. پیش بینی می شود که در سال 2010 نسل 3.5G وارد، و 3G برچیده شود و تمامی شبکههای مخابراتی به سمت سیستم 3.5G تلفن همراه حرکت کنند. 3.5G در واقع همان تکنولوژی WCDMA/HSDPA معرفی شده در نسل سوم است.

پس نسل سوم موبایل برخلاف نسل دوم عمر کوتاهی خواهد داشت، و ما باید تلاش کنیم در نسلهای مخابراتی بعدی به سوی 3.5G، یا سه پلاس، حرکت کنیم. از همین رو در سال جاری (1387) پایلوت 3.5G، با سرمایه گذاری بالغ بر 10 میلیارد تومان در کشور ما پیاده سازی خواهد شد.

نسل چهارم تلفنهای همراه

شبکه های نسل چهارم یا ‏G‏4 ، نامی است که به سیستم های موبایل مبتنی بر ‏IP‏ که دسترسی را از طریق یک مجموعه از واسطه های رادیویی تامین میکنند، داده شده است. شبکه ‏G‏4 برقراری بهترین سرویس اتصال، رومینگ و فراگشت بی سیم را ارائه میکند و از طرف دیگر چندین واسط دسترسی رادیویی مانند بلوتوث، HIPERLAN ، WLAN و GPRSرا به یک شبکه واحد که کاربر از آن استفاده میکند تبدیل خواهد کرد.‏ همچنین 4G باید اجازه برقراری ارتباط بین هر فردی در هر جای زمین را فراهم نماید که شما در هر زمان بتوانید از سرویس های دلخواه و شبکه های دلخواه خود پشتیبانی بگیرید.
ابزاری که در این راستا قابل استفاده است رادیو نرم افزار) می¬باشد. رادیوهای ‏SDR‏ دستگاههایی مانند تلفنهای سلولی، ‏PDA ها، ‏PCها و تمامی محدوده سایر دستگاهها را برای دریافت امواج هوایی به منظور رسیدن به بهترین متد ممکن ارتباطی، با بهترین قیمت آماده و امکانپذیر میسازد. در یک محیط ‏SDR، توابعی که سابقاً، فقط در سخت افزار اجرا میشدند، مانند تولید سیگنال رادیویی انتقال و تنظیم سیگنال رادیویی دریافت و غیره، به وسیله نرم افزار انجام میشوند. بنابراین رادیو قابل برنامه ریزی بوده و قادر به ارسال و دریافت سیگنال در یک محدوده وسیع فرکانسی است. ‏ از جمله مشخصات نسل چهارم میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
• سرعت بالا: سیستمهای ‏G‏4 باید سرعت پیک بیش از ‏ ‏100 مگابیت بر ثانیه را در حالت ساکن، و میانگین ‏20 مگابیت بر ثانیه را در حال حرکت ارائه دهند.
‏ ‏• ظرفیت بالای شبکه: ظرفیت شبکه باید حداقل 10 برابر بیشتر از سیستمهای ‏G‏3 باشد. که این ظرفیت زمان دانلود یک فایل ‏‏10 مگابایتی را در سیستمهای ‏G‏4 به 1 ثانیه کاهش میدهد که این زمان در سیستمهای ‏G‏3 معادل ‏‏200 ثانیه برآورد شدهاست. از طرف دیگر قابلیت ارائه ویدئو با کیفیت بالا به تلفنها و تجربه واقعیت مجازی در صفحات نمایش گوشی ها را نیز ارائه میکند.
‏ ‏•فراگشت سریع و بیسیم بین شبکههای مختلف: شبکه های بیسیم ‏G‏4 باید از جابه جایی عمومی بین شبکههای موبایل و شبکههای بیسیم مختلف پشتیبانی کنند.

‏•‏پشتیبانی از چند رسانههای نسل جدید: شبکه ‏G‏4 باید قادر به پشتیبانی از مقدار زیاد دیتای انتقالی با سرعت بالا و با هزینه پایینتر از هزینههای معمول باشد. ‏ هدف ‏G‏4 این است که تکثر و فراوانی موجود در بین شبکه های موبایل را با یک شبکه مرکزی استاندارد جهانی که مبتنی بر ‏IP‏ باشد و بتواند ویدئو، دیتا و صوت را پشتیبانی کند، جایگزین نماید که این کار سرویسهای یکپارچه صوت، تصویر و دیتا را برای تمامی میزبانان موبایل که کاملاً بر مبنای ‏IP‏ هستند، تامین خواهد کرد. ‏

نتیجه گیری

در این گزارش نسل سوم تلفنهای همراه، به طور کلی و بدون ارائه جزئیات مورد بررسی قرار گرفت. تکنولوژی معرفی شده توسط 3G، محصولات موبایل را قادر می سازد خدمات بسیار متنوعی را ارائه دهند.
حرکت از GSM )نسل دوم) به سوی UMTS)نسل سوم)، بستر مناسبی را برای اپراتورهای موبایل فراهم میکند که به کمک آن میتوانند سرویسهای گستردهای را ارائه نمایند، شبکه 3G با استفاده از استانداردهای IMT2000 قابلیت استفاده کامل از اینترنت با سرعت بالا و بهینه سازی در پخش و ارسال مولتی مدیا، امکان مکالمه تصویری، پخش برنامههای تلویزیونی از طریق موبایل، و موارد دیگری که در این مقاله به آنها اشاره شد، را فراهم کرده است، IMT2000 سرعتی برابر 2 مگابیت بر ثانیه را ایجاد مینماید. ساختار شبکه 3G بر اساس پایگاههای IP میباشد.
اگرچه شبکه نسل سوم در شناساندن خود در تمام دنیا موفق عمل کرده است، اما هنوز بحثهایی در خصوص ارایه کنند گان این شبکه و کاربران آن وجود دارد. از جمله مواردی را که میتوان به آن اشاره داشت و از همه مهمتر است، شارژ این شبکه است. در واقع می توان اینگونه گفت که زیر ساختهای شبکه 3G در طرح ریزیها و برقراری ارتباطات بسیار موفق عمل خواهد کرد.
امّا نکته مهمتر اینجاست که صنعت مخابرات بیسیم باز هم پا را فراتر گذاشته و انجمنی را برای طراحی و تولید شبکههای جدید تری با نام 4G یعنی نسل چهارم موبایل ایجاد نموده‏اند. در مجموع ساده ترین توضیح برای 4G ارتقای سطح مخابراتی و افزایش باندها برای زیاد شدن سرعت و همچنین وسعت دادن شبکه، ایجاد سرویسهای مختلف و البته قیمتهای مقرون به صرفه تر میباشد.

منابع:
کتب
یاسر رجبی: آشنایی با سیستم عامل سیمبین
آموزش تخصصی تعمیرات تلفن همراه : محمد مرادی
احمد صالحی CD: آموزش تعمیرات موبایل از مقدماتی
مقالات
Yi-Bing Lin
Department of Computer science and information engineering
National Chiao Tung university
Taiwan
خبرگزاری فارس
آی تی آنالایز
تالیا نیوز
ویکی پدیا
usa today روزنامه

سایت های
www.mob.ir
www.irantelecom.ir
اخبار فناوری اطلاعات و ارتباطات
همشهری آنلاین
Iran IT Analysis and News
تلنا – وبگاه تحلیلی خبری دنیای مخابرات
ITIRAN.COM__

6


تعداد صفحات : 123 | فرمت فایل : WORD

بلافاصله بعد از پرداخت لینک دانلود فعال می شود