فرم الف
بسمه تعالی
پایان نامه تحصیلی درقالب طرح پژوهشی
(فرم گردش کار)
نام و نام خانوادگی استاد راهنما (مجری طرح): مرتبه علمی :
گروه : دانشکده:
نام و نام خانوادگی دانشجو: شماره دانشجویی: گرایش تحصیلی :
مقطع تحصیلی : دکتری کارشناسی ارشد
عنوان پیشنهادی رساله (موضوع طرح پژوهشی):
واکاوی ساختار فضایی کلانشهر اهواز به منظور ارائه مدل بهینه توسعه متوازن شهری
روش شناسی پژوهش :کاربردی-عملی کاربردی – نظری
جمع هزینه های پیشنهادی اجرای طرح:
مدیریت محترم گروه :
خواهشمند است فرم پیشنهادی پایان نامه ضمیمه (ب) را در قالب طرح پژوهشی بررسی و نتیجه را اعلام فرمایید.
امضاء استاد: امضا ءدانشجو: تاریخ:
معاون محترم پژوهشی – تحصیلات تکمیلی
احتراماً بدینوسیله به اطلاع می رساند طرح پژوهشی فوق در شورای تحصیلات تکمیلی گروه مورخ……………..
مطرح و نتیجه بحث و بررسی به صورت ذیل جهت اقدامات بعدی اعلام شد.
مورد تصویب قرار گرفت با اصلاحات به عمل آمده تصویب شد برگشت داده شد
ضمناً ماهیت این پایان نامه کاربردی-نظری است و هزینه اجرای طرح ………………………پیشنهاد می شود.
نام ونام خانوادگی مدیر گروه :تاریخ ……………….. امضاء…………….
پیشنهادات فوق در جلسه مورخ……………….. شورای تحصیلات تکمیلی دانشکده علوم زمین و سیستم اطلاعات جغرافیایی مورد بررسی قرار گرفت. بنابراین خواهشمند است ترتیبی اتخاذ فرمایید تا اقدامات بعدی صورت گیرد.
ضمناً ماهیت این طرح است و هزینه اجرای آن ………………… ریالاعلام شد.
نام و نام خانوادگی معاون پژوهشی – تحصیلات تکمیلی تاریخ امضاء
طرح پژوهشی فوق در قالب پایان نامه تحصیلی در جلسه مورخ ……………… شورای تحصیلات تکمیلی دانشگاه به تصویب نهایی رسید و همراه با کلیه ضمائم (در ……….. صفحه) جهت ابلاغ به استاد راهنمای دانشجو و انعقاد قرار داد برای معاونت محترم پژوهشی دانشگاه ارسال شد. ماهیت طرح……………. و هزینه اجرای آن ……………… ریالتصویب شد. نام و نام خانوادگی مدیر کل تحصیلات تکمیلی دانشگاه ……………….. تاریخ …………… امضاء…………
فرم ب
بسمه تعالی
فرم پیشنهادی پایان نامه تحصیلی دکتری
(درقالب طرح پژوهشی)
نام ونام خانوادگی استاد راهنما: مرتبه علمی:
رشته تخصصی:
گروه آموزشی : دانشکده:
نام ونام خانوادگی دانشجو: شماره دانشجویی: گرایش تحصیلی :
مقطع تحصیلی :دکتری کارشناسی ارشد
الف- اطلاعات مربوط به رساله پیشنهادی :
عنوان رساله:
عنوان فارسی:
واکاوی ساختار فضایی کلانشهر اهواز به منظور ارائه مدل بهینه توسعه متوازن شهری
عنوان انگلیسی:
Space structure analysis of Ahvaz Metropolitan in order to provide The optimal Model of urban balanced development
بیان مساله
ساختار فضایی شهر، الگوی کاربری اراضی، فرم، شکل و طرح حوزههای شهری و نحوه توزیع فعالیتها، عناصر و اجزای ترکیب دهنده شهر می باشد. ساختار فضایی را می توان انطباق سازمان فضایی بر محیط فیزیکی قلمداد نمود. در اصل ساختار فضایی تجلی روابط درونی و بیرونی واحدهای یک مجموعه فضایی و جایگاه اجزای آن بر بستر محیط فیزیکی است. لزومـاً شـکلگیـری و تغییرات ظاهری بافت شهری و رشد و توسـعه آن در تبعیت از مجموعه عوامل مکانیزمهای تصـمیم گیـری، سیاست شهری، رفاه اجتماعی و بهبود زندگی انسـان صـورت خواهـد گرفـت و شـکل گیـری جدیـد در راستای عوامل فوق تحقق خواهد یافت (زنگنه چکنی، 1381: 4). از طرفی توسعه فیزیکی نـاموزون شـهرها بیشتر به سیاستهای اداری روستا- شهر وابسته بـوده و روند بورس بازی، معاملات اقمـاری زمـین نیـز از عوامـل اصـلی در توسـعه فیزیکـی نـاموزون شـهرها محسـوب مـیشـود (شـکویی، 1373 :214). در ایـن راستا تحلیل و ارزیـابی تناسـب زمـین بـرای توسـعه کالبدی شهرها یکی از نگرانیهای اصلی جغرافیدانان و برنامه ریزان شهری است. در شرایطی که در اغلـب شهرها توسعه کالبدی روندی سـریع و فزاینـده دارد، شـناخت و مکانیـابی اراضـی مناسـب بـرای توسـعه کالبدی شـهرها بسـیار ضـروری اسـت (کـرم، 1384 :93).
همچنین امـروزه منـاطق طبیعـی و روسـتایی در حاشـیه شهرها به عنوان ماده خام توسعه شهری مورد استفاده قرار میگیرند جایی که توسعه نااندیشـده کـاربریهـا باعـث تحلیـل زمـینهـای مرغـوب و از بـین رفـتن اکوسیستمهای حساس مـیگـردد و محـیط طبیعـی و مصنوعی را دچار بحـران مـی سـازد .بـرای کنتـرل و هدایت چنین توسعههـایی مشـخص نمـودن جهـات مطلوب توسعه، مکـانهـای صـحیح زمـین و اعمـال سیاستهای حفاظت طبیعی در راستای اهداف اجتماعی و اقتصادی، نیاز به برنامـه ریـزی توسـعه زمـینهـای شــهری دارد (پــورجعفر و همکــاران، 1390 :82).
تعییر چشمانداز مرتبط با شهرنشینی در طول نیم قرن اخیر، به ویژه گسترش شهرها، قابل توجه بوده و میباشد و انتظار میرود که در دهههای آینده نیز ادامه خواهد داشت. (Alberti et al. 2007). علاوه بر این کاهش مساحت مناظر طبیعی به قطعات کوچکتر و تکهتکه شدن قطعات باقی مانده به طور معمول میتواند زیستگاههای طبیعی را تغییر دهد. و ترکیب گونهها، اختلال سیستمهای هیدرولوژیکی، اصلاح جریان انرژی و چرخه مواد مغذی را در پی خواهد داشت. .(Daniel, 1998).توسعه نامتوازن شهری یک پدیده چندبعدی و دانشمندان مختلف آنرا به شیوههای مختلف مفهوم سازی می کنند. این پدیده چندوجهی به عنوان یک الگو، فرایند، علت و عواقب مشاهده شده است. این یک الگوی استفاده از زمینهای مسکونی و غیرمسکونی، روند گسترش مناطق شهرنشین، و در نتیجه شیوههای استفاده از زمین میباشد(Amarawichrama & Singhapathirana,2015). بنابراین ضروری است آنرا به عنوان یک اصل اساسی ارتباط با چشمانداز برای برنامهریزی حفاظت و تجزیه و تحلیل تغییرات چشم انداز در نظر گرفت.
رشد و گسترش شهر نه تنها باعث تخریب فضاهای پیرامون میشود، بلکه شهر را از اشکال متقارن خود خارج مینماید، تعارض موجود در مقدار زمین بین ساکنان مناطق مزروعی اطراف شهر و ساکنان محدوده شهری از نتایج این مساله است. از سویی دیگر، رشد ناموزون و گسترش فزاینده شهرها از جمله مسایل و مشکلات شهرهای امروزی در زمینه مدیریت یکپارچه آن را فراهم میآورد(شمس و حجی ملایری، 1388: 2).پراکندگی شهری باید هم به عنوان یک الگوی کاربری زمین شهری که پیکربندی فضایی یک منطقهی شهری را در یک زمان به عهده دارد،هم به عنوان یک فرایند تغییر در ساختار فضایی شهرها در طول زمان در نظر گرفته شود(Galster et al. 2001). اگر توسعه نامتوازن شهری به عنوان یک الگو در نظر گرفته شود یک پدیدهی ایستا و اگر به عنوان یک فرایند، آن یک پدیده پویا میباشد.
پراکندگی به عنوان یک فرایند بدون در نظر گرفتن الگو نمیتواند مشخص شود. بلکه باید به عنوان یک الگو در پرتو تصاویر متعدد فرایند زمانی در نظر گرفته شود. در هر صورت، اندازهگیری ابعاد مربوطه از الگوهای توسعه برای یک منطقه شهری در زمانهای مختلف فرایند پراکندگی را نشان خواهد داد(Galster et al. 2001).
علل رشد شهری کاملا مشابه با دلایل پراکندگی و توسعه نامتوازن شهری می باشند. در بسیاری از موارد به علت پیوستگی بسیار نمی توان بین رشد و پراکندگی شهری تبعیضی قائل شد. با این حال مهم است که درک کنیم که رشد شهری ممکن است بدون وقوع پراکندگی مشاهده شود، اما پراکندگی، رشد را در مناطق شهری القاء می کند. برخی از این علل، برای مثال رشد جمعیت ممکن است نتیجه رشد بهم پیوسته هماهنگ یا رشد پراکندگی ناهماهنگ شهری باشد. آیا رشد خوب است یا بد، بستگی به الگوی آن، فرایند و عواقب آن دارد. همچنین برخی از علل وجود دارد که ویژه پراکندگی می باشد. به عنوان مثال، تمایل زندگی در برخی از افراد که ترجیح می دهند در حومه ی شهرها زندگی کنند، این تمایل باعث رشد پراکندگی شهری می شود(Bhatta,2010:18).
توسعه فضایی و کالبدی شهر، فرایند پویا و مداومی است که اگر این روند سریع و بی برنامه باشد، نه تنها ترکیب فیزیکی مناسبی از فضاهای شهری به وجود نخواهد آمد، بلکه مشکلات عدیده ای را نیز در زمینه دسترسیی به خدمات مختلف دامن گیر شهروندان خواهد نمود. عوامل و مسائل بسیاری در رشد و توسعه کالبدی – فضایی شهرها نقش دارند که بعضی از آن ها در حوزه ی اقتصادی و برخی در حوزه ی اجتماعی و سیاسی شرایط لازم را جهت توسعه کالبدی ـ فضایی پیدا می کنند(صفایی پور و همکاران، 1390: 146).
الگوی توسعه فیزیکی شهر، به دلیل تاثیر بـالایی کـه در شکل دهی نظام استقرار خدمات و استخوان بنـدی شهر ایفا می کند می تواند مبنای مناسبی جهت ایجاد و توسعه مطلوب به شمار آید. به عبارت دیگر بـا ارائـه چارچوب مناسب طراحی فیزیکی شـهر مـیتـوان از آثار توسعه نامناسب شهری کاسـت (طـاهری، 1381: 5). پس در همین راستا جهت شـناخت بهتـر جهـت برنامه ریزی و رسیدن به خاستههایمـان رعایـت سـه نکته اساسی است، شناخت کامل از گذشته، شـناخت وضع موجود و پیش بینی متفکرانـه و حسـاب شـده برای توسعه آینده ی شـهر اهواز یکـی از شـهرهای بزرگ اندام استان خوزستان است که در مسیر تکـاملی در دوران تولد این شهر نقش عوامـل طبیعـی غیـر قابـل انکار است.
ساختار فضایی کنونی شهر اهواز گالری پرتنوعی از جنبه های کالبدی پدید آمده در قرون متمادی را به نمایش می گذارد. تکوین ساختار تا اوایل قرن حاضر شمسی بسیار کند و بطئی بود و ارتباط عناصر با یکدیگر از پویشی درونزا و از سرفرصت بهره می گرفت، لذا انسجام ساختاری و عملکردی شهر از درجه انتظام قابل توجهی برخوردار بود، در دوره های بعد از رشد شهر با سرعت روزافزونی از ظرفیت های خودتطبیقی و انتظام بخشی خودبخودی و کارآمد ساختار پیشی گرفت و عناصر و عوامل جدید با مقیاس گسترده و روبه افزایش در شهر پدید آمدند، ظرفیت عناصر برای پاسخگویی به نیاز جمعیت و ارتباط منطقی عناصر با یکدیگر و به طور کلی انسجام بافت و ساختار شهر دچار مشکل شد. به طور کلی رشد شهرها در شرایط آرام این فرصت را بوجود می آورد که متناسب با افزایش جمعیت و گذار متوالی از آستانه های جمعیتی مرتبط با سطوح کمی و کیفی معینی از خدمات رفاهی، زیربنایی و تاسیساتی و … نه تنها نیازهای شهر به نحو متعادلی پاسخ داده شود بلکه فرصت های مداخله هدفمند و برنامه دار نیز برای بهبود شرایط زیست شهری در تمامی عرصه های حیاتی آن فراهم آید. اما در شرایط رشد سریع، با توجه به محدودیت منابع و ملازم با بحرانهای اقتصادی و سیاسی متوالی، شهرها فاقد ظرفیت لازم برای تطبیق برنامه مند و آگاهانه خود با هجوم می شوند و تعادل ساختاری شکننده آن ها برهم می خورد. در شهر اهواز از حدود 4 دهه پیش که رشد شهر شتاب گرفت و به ویژه در دهه 50 به اوج خود رسید، فرایند برهم خوردن تعادل ساختاری شهر در حول و حوش راه های خروجی گسترش یافت و فضاها و بافت های خودرو و فضای خالی مانده میان محورها را به سرعت اشغال آورد و بدون آنکه متناسب با افزایش جمعیت فضاهای خدماتی و دسترسی های متناسب تدارک دیده شود، بافت شهری گسترش یافت.
توسعه روزافزون جامعه شهری، متاثر از رشد بی رویه جمعیت و مهاجرت، به ساخت و سازهای بدون برنامه ریزی و گسترش مهارنشدنی شهرها منجر شده و تغییرات زیادی در ساخت فضایی آنها به وجودآورده است که لزوم هدایت آگاهانه و طراحی فضای زیست مناسب برای شهرها را به دنبال داشته است. چنانچه در یک محدوده زیستی، پدیـده پراکنـدهروی کالبدی اتفـاق بیافتـد، یعنـی مـازاد بـر نیـاز کالبـدی جمعیت ساکن، فضا اشغال و یا بـه حومـههـا دسـت درازی گردد، میتوان به ایـن نتیجـه رسـید کـه درون شهر، فضاهای بلااستفاده، رها شده و ناکارآمـد کـه از مولفههای عمدهی توسعه درونی هستند وجود دارنـد.
در این پژوهش سعی شده است که با ارائه چارچوب مناسب طراحی فیزیکی شهر اهواز از آثار نامناسب توسعه نامتوازن در این شهر کاست. و با شناخت توان ها و قابلیت های محیطی شهر اهواز برای بهره گیری بهینه و متعادل از زمین های آن و آگاهی از قابلیت های توسعه شهری و به ارائه بهترین استراتژی ها برای توسعه متوازن و متعادل این شهر گام بر داشت.
اهداف تحقیق
هدف اصلی پژوهش حاضر تحلیل ساختار فضایی شهر کلانشهر اهواز به منظور شناسایی الگوی کاربری اراضی، فرم، شکل و طرح حوزههای شهری و نحوه توزیع فعالیتها به منظور ارائه الگوی توسعه متوازن و دستیابی به پایداری شهری می باشد.
رسالهی حاضر دارای اهداف کلی و خرد به شرح ذیل میباشد:
الف- هدف کلی:
هدف کلی این پژوهش شناخت توان ها و قابلیت های محیطی شهر اهواز برای بهره گیری بهینه و متعادل از زمین های آن و آگاهی از قابلیت های توسعه شهری و انتخاب بهترین استراتژی ها برای توسعه متوازن و متعادل این شهر می باشد. در این پژوهش سعی شده است به صورت جامع توان ها و قابلیت های شهر اهواز شناسایی و بهترین استراتژی های ممکن برای توسعه متعادل و بهینه ی آتی آن ارائه شود.
ب- اهداف خرد:
مهم ترین اهداف فرعی که این تحقیق به دنبال دستیابی به آن ها می باشد عبارت اند از:
– بررسی ساختار فضایی شهری موجود در کلانشهر اهواز و تطبیق آن با الگوی توسعه متوازن
– شناسایی نقاط قوت و فرصت های ناشی از توسعه متوازن در کلانشهر اهواز
– شناسایی نقاط ضعف و تهدیدهای ناشی از توسعه نامتوازن در کلانشهر اهواز
– ارائه الگوهایی به منظور دستیابی به توسعه متوازن و پایداری شهری کلانشهر اهواز.
سوال های تحقیق
1- ساختار فضایی موجود کلانشهر اهواز تا چه اندازه ای با الگوی توسعه متوازن قرابت دارد؟
2- آیا کلانشهر اهواز دارای ساختار فضایی مناسب به منظور تحقق الگوی توسعه متوازن می باشد؟
3- آیا بین فضاهای مختلف کلانشهر اهواز به منظور دستیابی به الگوی توسعه متوازن شهری تفاوت معناداری از لحاظ ساختاری وجود دارد؟
فرضیه های تحقیق
1- به نظر می رسد بین فضاهای مختلف کلانشهر اهواز به منظور دستیابی به الگوی توسعه متوازن از لحاظ ساختاری تفاوت معناداری وجود دارد.
2- به نظر می رسد ساختار فضایی موجود کلانشهر اهواز موجب توسعه الگوی نامتوازن این شهر شده است.
3- به نظر می رسد کلانشهر اهواز دارای ساختار فضایی متناسب به منظور تحقق الگوی توسعه متوازن باشد.
روش شناسی تحقیق
تحقیق حاضر پژوهش حاضر از نظر نوع کاربردی – نظری و از نظر ماهیت توصیفی – تحلیلی است، جهت گردآوری اطلاعات در پژوهش حاضر از دو روش مطالعات کتابخانه ای و میدانی استفاده می شود. به منظور آشنایی با شاخص های الگوی توسعه متوازن شهری و همچنین مولفه های ساختار فضایی شهر از روش اسنادی استفاده شده و سپس به منظور شناسایی ساختار فضایی کلانشهر اهواز از نقشه های رقومی و کاربری اراضی و همچنین مشاهدات میدانی و پرسشگری استفاده خواهد شد. همچنین به منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات از آزمونهای آماری مختلف در نرم افزار spss، مدل های استراتژیک و همچنین نرم افزار GIS استفاده خواهد شد.
روش گردآوری
– منابع اسنادی (اینترنت، کتاب ها، مقالات و …)؛
– نقشه های رقومی شهر؛
– مرکز آمار استان خوزستان و کلانشهر اهواز؛
– پرسشگری؛
– مشاهدات میدانی و مصاحبه.
متغییرهای تحقیق
جدول(1): متغییرهای مورد استفاده
ماهیت متغیر
نام متغیر
لایه
متغیر
تغییرات شهری
وابسته
پیوسته
زمین شناسی
طبیعی
مستقل
پیوسته
درصد شیب
پیوسته
فاصله از رودخانه
کاربری اراضی
انسانی(کالبدی، اجتماعی، اقتصادی)
پیوسته
فاصله از مرکز شهر
پیوسته
فاصله از مناطق تجاری
پیوسته
فاصله از راههای اصلی
پیوسته
فاصله از خطوط انتقال نیرو
جدول(2):لایه های اطلاعاتی مورد استفاده
منبع و ماخذ مورد استفاده
لایه
نقشه های توپوگرافی سازمان نقشه برداری
ارتفاع
نقشه مدل رقومی ارتفاع
درصد شیب
نقشه شیب
جهات شیب
نقشه توپوگرافی و تابع Proximity
حریم رودخانه ها
نقشه توپوگرافی
حریم خطوط ارتباطی
نقشه توپوگرافی
خطوط انتقال نیرو
نقشه توپوگرافی
خطوط انتقال گاز و نفت
نقشه توپوگرافی
فاصله از سکونت گاههای شهری
داده های آماری سازمان هواشناسی
بارش
داده های آماری سازمان هواشناسی
دما
سازمان مسکن و شهرسازی استان خوزستان
کاربری اراضی
رقومی سازی نقشه های زمین شناسی سازمان زمین شناسی
زمین شناسی
رقومی سازی نقشه های زمین شناسی
حریم گسل
منبع(قربانی و همکاران، 1392: 5)
شکل 1: مدل مفهومی تحقیق
پیشینه تحقیق
دراین قسمت به معرفی برخی از تحقیقات و پژوهش هایی پرداخته می شود که درشکل گیری پایه های نظری تحقیق نقش برجسته ای داشته اند. روشن است که تداوم این پژوهش ها می تواند به پرکردن خلا پژوهشی مربوط به توسعه متوازن شهری و به تبع آن توسعه پایدار کمک شایان توجهی کند.
مروری بر تحقیقات خارجی
براین پیجانوسکی و همکاران(2002)، به تشریح مدل تحول زمین پرداخته و کاربرد آن را در پیش بینی تغییرات زمین مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار دادند. همچنین این مدل را با مدلهای دیگر مورد مقایسه قرار داده و کارایی فراوان این مدل را که از شبکه های عصبی مصنوعی و سیستم اطلاعات جغرافیایی بهره جسته اسـت، تشریح کردند. در این مقالات توسعه شهری در یک منطقه وسیع و اثر آن مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.
مالچوفسکی(2006) در پژوهشی تحت عنوان میانگیندرجه بندی وزنی با رویکرد فازی با استفاده از روش ترکیب خطی وزن دار و میانگین درجه بندی وزنی در مکزیکوسیتی استراتژی های توسعه آتی شهر را مشخص نمودند.
مارتینوزی و همکارانش (2007)، با استفاده از تصاویر ماهوارهای و دادههــای سرشماری آمــاری به تحلیل میزان توسعه شهری و تخریب اراضی کشاورزی و فضاهای سبز شهر پرتو ریکو پرداختند. نتایج ایشان نشانگر کارایی تصاویر ماهوارهای در سنجش میزان تغییرات در کاربری اراضی شهری بوده است. براساس نتایج، توسعه بیبرنامه و لجام گسیخته شهری بر روی اراضـی مستعد، بدون توجه به مالحظات زیست محیطی باعث تخریب زمینهای زراعی در اطراف شهر شده است.
مطالعات جنیو و همکاران(2009)، استراتژیهای مهار شهری یکی از بهترین ابزارهای برنامهریزی شناخته شده برای مدیریت پراکندگی مراکز شهری مانند کمربند سبز و مرزهای رشد شهری همچون کشور سوئیس از سال 1970 میباشد. استراتژیها، بویژه استراتژی مرز توسعه ساختوساز را محدود کرده و به ترویج افزایش تراکم ساختمانی کمک فراوانی میکند.
لیو و همکاران(2010) در مطالعه ای تحت عنوان ارزیابی اثرات زیست محیطی برنامه ریزی استفاده از زمین در شهر وهان بر اساس تحلیل تناسب اکولوژیکی تاثیر مستقیم الگوهای استفاده از زمین های منطقه ای را بر اساس تحلیل همپوشانی در محیط ArcGIS بررسی کرده و با تعیین سه کلاس نسبتا مناسب، مناسب و نامناسب توسعه اکولوژیک محور شهر وهان را مشخص نمودند.
سویونگ ارک و همکاران(2011) در تحقیقی تحت عنوان کاربرد شاخص های تناسب اراضی برای پیش بینی و مقایسه رشد شهری با استفاده از GIS در کره جنوبی، به مقایسه شاخص مناسب بودن زمین برای توسعه شهری پرداختند. در این تحقیق از روش های رگرسیون لجستیک(RL) و فرایند تحلیلی سلسله مراتبی(AHP) به بررسی اراضی مناسب توسعه شهری پرداختند و در نهایت مشخص شده در کره جنوبی روش های AHP، LR به ترتیب نقشه های مشابهی برای شاخص تناسب اراضی (LSI) تولید می کنند.
یوسف و همکارانش(2011)، در کشور مصر با استفاده از تکنیک های سنجش از دور و سیستم اطلاعات جغرافیایی و با مدل AHP اقدام به شناسایی و رتبه بندی مکان های مختلف برای توسعه شهری، صنعتی و توریستی کردند.
مطالعات ترزی و بولن (2012) مربوط به استراتژی توسعه شهری مانند یک رویکرد توسعه جمع و جور با بکار گرفتن سناریوهای مختلف در کنترل پراکندگی مراکزی شهری مانند استانبول می باشد. نتیجه نشان داد که پراکندگی مراکز شهری می تواند تا 62 درصد از طریق تنظیم استراتژی فضایی خاص کاهش یابد.
کارولین و همکاران در سـال2012 در پژوهشی بـا عـنـوان رشد شهری کامپال، اوگاندا : تحلیل الگو و توسعه سناریو با توجه به نرخ رشد سالانه 6/5 درصد در شهر یاد شده که باعث مشکلات اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی عمده ای بـرای سا کنان شهر شده، با استفاده از تصاویر لندست طی سالهای 1989 ، 1995 ،2003 و 2010 نقشه توسعه شهری منطقه مورد مطالعه را استخراج نمودند و با استفاده از مدل رگرسیون لجستیک و تاثیر بالاتر لایه های جاده ها، دسترسی به مرکز شهر و فاصله از مناطق ساخته شده با ایجاد سناریوهای آینده توسعه شهری در قالب سه سناریو به پیش بینی الگوهای رشـد شهری تا سـال 2030 پرداختند.
مروری بر تحقیقات داخلی
مطالعات قربانی و نوشاد(1387)، پژوهشی با عنوان راهبرد رشد هوشمند در توسعه شهری، اصول و راهکارها، به انجام رسانیده اند. مقاله ی حاضر به دنبال ارائه چارچوبی از راهبرد رشد هوشمند، مشتمل بر اضول و راهکارهای برنامه ریزی به منظور ایجاد راهکارهای کارآمد برای بهبود حمل و نقل و کاربری اراضی شهری می باشد. در این راستا اصول، راهبردها و مزایای اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی رشد هوشمند بررسی شده و در عین حال برخی از انتقادات وارده بر آن از جمله افزایش تراکم، آلودگی هوا، افزایش هزینه های خدمات عمومی، پایین آمدن قدرت خرید مردم و … مورد تعمق قرار گرفته است.
بابایی(1387)، در رساله دکترای خـود با عنوان تحلیل الگوهای فضایی حواشی شهری(مطالعه موردی شهر تبریز)، به بررسی روند توسعه مناطق حاشیه شهری تبریز پرداخته است. منظور محقق در این پژوهش از حواشی شهری، بخشهایی از شهر تبریز میباشد که در حد فاصل بین محدوده سال 1348 و 1386 قرار گرفتهاند و با مد نظر قرار دادن بعد کالبدی مفهوم توسعه شهری و تبدیل کاربریها با استفاده از مدل کیفی DPSIR به شناسایی عوامل موثر بر توسعه هر کدام از کاربریهای اراضی موجود در حواشی شهر تبریز پرداخته و با استفاده از مدل کمی کلواس به پیشبینی الگوهای آتی کاربری اراضی در قالب دو سناریوی تغییرات آهسته و زیاد پرداخته است.
مظفــری و همکــاران (1387)، در تحقیقــی تحــت عنوان بررسی وضـعیت توسـعه فیزیکـی شـهر سـقز و تعیین جهات بهینه آن با استفاده از توابع تحلیلی GIS و ملاحظات زیست محیطـی، توسـعه آتـی شـهر را در اراضــی ســمت شــرقی و جنــوبی آن پیشــنهاد دادنــد.
مطالعات شیخ الاسلامی و همکاران(1388)، پژوهشی با عنوان ارزیابی توسعه پایدار شهری کلانشهر شیراز به انجام رسانیده اند. در این مطالعه پس از ارزیابی وضع موجود شیراز و نظام و روند توزیع فعالیت ها و خدمات و چگونگی بهره برداری از منابع و تحلیل سیاست ها و برنامه های اجرایی ملاحظه می شود که روند توسعه کلانشهر شیراز مطلوب نبوده و با مسائل متعددی مواجه است. شهر شیراز با دار بودن پتانسیل ها ی جمعیتی و مالی، امکان هدایت جریان های اقتصادی منطقه جنوب کشور را کسب نموده و این مهم به ارتقاء و تحول ساختاری شهر کمک می نماید تا پویایی های لازم جهت توسعه پایدار شهری شیراز را فراهم نماید.
قرخلو و همکاران (1388)، در تحقیقی تحت عنوان ارزیابی توان اکولوژیک منطقه قزوین جهت تعیین نقاط بالقوه توسعه شـهری بـا اسـتفاده از سـامانه اطلاعـات جغرافیایی، توان توسعه شهری را با پارامترهای فیزیکی و زیستی بر اساس تناسب اراضی و توان اکولـوژیکی از طریق منطق بولین مشخص کردند.
ابراهیم زاده و همکاران (1388)، در تحقیقی تحـت عنوان مکانیابی بهینه جهات گسترش شهری با بهـره- گیری از سیستم اطلاعات جغرافیایی موردشناسی: شهر مرودشت با استفاده از شاخصهای طبیعی و انسانی در قالب 10 لایه اطلاعاتی (جهت شـیب، قابلیـت اراضـی، اراضی سیلاب خیز، گسل، رود، شبکه ارتبـاطی جـاده- ای، شبکه ارتباطی ریلی، صنایع، نقاط روستایی اطراف شهر، خطوط انتقـال نیـرو) و مـدلهـای همپوشـانی و ترکیب نقشهای و وزن دهـی بـه روش رتبـهای جهـات مناسب گسترش آتی شهر مرودشت را مشخص نمودند.
مطالعات سلطانی و همکاران(1391)، پژوهشی با عنوان ارائه مدل بهینه توسعه یکپارچه شهری در استان تهران را به انجام رسانیدند. هدف اصلی این مطالعه تحلیل تناسب زمین برای کاربری توسعه شهری در استان تهران با استفاده از رویکرد نظام مند و یکپارچه بوم شناختی ـ اقتصادی ـ اجتماعی می باشد. روش مورد استفاده و مدل ارایه شده در این تحقیق، می تواند به عنوان یکی از تلاش های نوین در مطالعات تحلیل تناسب زمین و همچنین به عنوان نمونه ای جهت دستیابی به توسعه پایدار شهری و ساماندهی توسعه فیزیکی در ایران، محسوب گردد. برای وزن دهی معیارها از روش تحلیل سلسله مراتبی و به منظور دستیابی به توافق چمعی در این فرایند از نظر ده کارشناس استفاده شده است. نتایج این تحقیق به دلیل نظامندی و ویژگی تکرار پذیر خود می تواند زمینه ای برای تعامل سازنده میان بازیگران اصلی صحنه توسعه شهری و دستیابی به توافق جمعی فراهم آورد.
مطالعات اطمینانی و سلطانی(1392)؛ در پژوهشی با عنوان تاثیر توسعه پراکنده مناطق شهری بر الگوی سفرهای روزانه ساکنین شهرها با بررسی موردی منطقه یک کلانشهر تهران انجام دادهاند. در این مقاله نقش توسعه نامتوازن شهری بر الگوی سفر ساکنین مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که شاخصهای پراکندگی شهری(فاصله محل سکونت تا محل کار، فاصله محل سکونت تا مرکز خرید، فاصله محل سکونت تا محل تفریح) در افزایش استفاده از خودرو شخصی نقش بسزایی داشته است.
مطالعات قربانی و همکاران(1392)، پژوهشی با عنوان تحلیل تناسب اراضی(LSA) برای توسعه شهری در محدوده مجموعه شهری تبریز با استفاده از روش تحلیل فرایند سلسله مراتبی به انجام رسانیده اند. هدف اصلی مقاله حاضر تشخیص و تعیین مکانهـای مناسـب جهت گسترش آتی فضاهای سکونت و فعالیت در محدوده مجموعه شهری تبریز است. بدین منظور از روشهای ارزیـابی چنـد معیـاره مبتنی بر تحلیل سلسله مراتبی برای تولید و تجزیه و تحلیل نقشهها و لایههای مختلف کاربری اراضی استفاده شـده اسـت. طـی ایـن فرآیند ابتدا شاخصهای طبیعی و انسانی مورد نیاز و تاثیرگذار در قالب 12 شاخص شناسایی، تهیه و مورد استفاده قرار گرفتـهانـد و در نهایت نقشه نهایی اراضی مناسب توسعه بر اساس مدل AHP تولید شده است. همچنین از نظر توزیع مکانی اراضی مناسب توسعه بیشتر در قسمتهای مرکزی به طرف جنوب و اراضی نامطلوب در قسمتهای شرق و شمال به طرف شمال غرب قرار گرفتهاند.
مطالعات ایزدی و امیری(1393)، در پژوهشی با عنوان توسعه درونی، الگوی متوازن، متعادل و پایدار برای توسعه و ارتقاء کیفی شهر برنامه ریزی برای توسعه مجدد اراضی نظامی درون شهری پرداخته است. توسعه درونی، سیاستی است که باهدف دستیابی به توسعه موزون، متعادل و پایدار شهری به شناسایی و برنامه ریزی برای استفاده بهینه از ظرفیت های موجود توسعه در درون محدوده شهر می پردازد. در این میان تاسیسات و اراضی نظامی درونی شهرها با پهنه های وسیع خود در شهرها، به عنوان یکی از مهمترین ظرفیتهای توسعه درونی می توانند فرصتی برای تجدید حیات شهرها باشند. هدف این نوشتار دستیابی به برنامه تجدید حیات پایدار اراضی نظامی درونشهری در قالب چارچوبی جامع است. نتایج حاصل از این پژوهش نشان میدهد توسعه مجدد اراضی نظامی درونشهری یکی از مهمترین فرصتهای توسعه درونی است که عالوه بر کیفیتبخشی در عرصه پروژه، با تاثیرگذاری بر بافت پیرامونی به عنوان محرک برنامه های بازآفرینی شهری عمل میکنند. همچنین نتایج نشان میدهد رابطه معناداری بین حضور و مشارکت دولت، شهرداریها، نهادهای محلی و بخش خصوصی با تحقق تجدید حیات موفق اراضی نظامی وجود دارد. مطالعات، بیانگر این امر است که مهمترین اصل در فرایند تجدید حیات اراضی نظامی، برنامهریزی و مشخصکردن جایگاه و نقش سازمانها و نهادهای مربوطه و مشارکت و هماهنگیهای بین آنهاست.
مطالعات پارسی و فرمهینی فراهانی(1393)، در پژوهشی با عنوان تحلیل پراکندهرویی شهری در دامنههای شهرهای بزرگ، به انجام رسانیدهاند. پژوهش حاضر، با هدف تشخیص آسیب شناختی پهنهها و فرایند پراکندهرویی در شهر اصفهان صورت گرفته است. نتایج پژوهش حاکی از آن است که پراکندهرویی شهری در شهر اصفهان، سیاستگذاریهای فضایی را به چالش میکشد. پراکندهرویی در نواحی پیرامون شمالی شهر و در اراضی مجاور امتداد جاده دولت آباد رخ داده است. پراکندهرویی در شهر اصفهان، از حیث اقتصادی و اجتماعی و تمایل به جداییگزینی، ، گسیختگی کالبدی، انتظام فضایی_ ساختاری و همچنین مسائل زیست محیطی، بر سیاستگذاری فضایی اثرگذار است.
نوآوری تحقیق
درزمینه عنوان تحقیق، پژوهش های خیلی کمی به ویژه در ایران صورت گرفته است؛ به طوری که بیشتر تحقیقات موجود، مفاهیم توسعه متوازن را به صورت جداگانه موردبررسی قرار
داده اند اما رساله حاضر سعی دارد این به صورت توام هم مفهومی و هم به صورت کاربردی مورد توجه قرار دهد و این ویژگی نوآورانه تحقیق حاضر می باشد.
برنامه زمانبندی شده انجام رساله:
عنوان فعالیت
مدت زمان انجام
مقدمات پژوهش
1ماه
چارچوب انجام پژوهش
2 ماه
گردآوری دادهها
3 ماه
تجزیه و تحلیل دادهها
3 ماه
نتیجهگیری و اتمام پژوهش
1 ماه
مراحل تایپ و رفع ایرادات پژوهش
1 روز
مدت زمان نهایی پژوهش
11 ماه
تاریخ احتمالی دفاع از رساله:
منابع و مآخذ
1) ابراهیم زاده، عیسی (1388)؛ مکانیـابی بهینـه جهـات گسترش شـهری بـا بهـره گیـری از سیسـتم اطلاعـات جغرافیــایی،مــورد شناســی: شــهر مرودشــت، فصلنامه جغرافیا و توسعه، شماره 15 ،پاییز.
2) امان پور، سعید، رزمگیر، فاطمه، دامن باغ، صفیه و حسینی سیاه گلی، مهناز،(1393)، تحلیل تطبیقی توزیع خدمات شهری در شهر اهواز با استفاده از تحلیل سلسه مراتبی FAHP، فصل نامه جغرافیا و برنامه ریزی شهری چشم انداز زاگرس، سال ششم، شماره 20
3) پارسی، حمیدرضا،(1381)، شناخت محتوای فضای شهری، نشریه هنرهای زیبا، شماره 11، صص 41- 49
4) پوراحمـد، احمـد و شـماعی، علـی،(1380)، توسـعه فیزیکی شهر یزد و تاثیر آن بر سـاختار جمعیـت بافت قدیم شهر، نامه علوم اجتماعی، شماره 1
5) پورجعفر، محمدرضـا، منتظرالحجـه، مهـدی، رنجبـر، احسان و کبیـری، رضـا،(1390)، بررسـی رونـد توســعه فیزیکــی شــهر جدیــد ســهند و تعیــین محــدودههــای آتــی آن، فصــلنامه مطالعــات و پژوهشهای شهری و منطقـه ای، سـال چهـارم، شماره سیزدهم
6) پورمحمدی، محمدرضا(1390)، برنامه ریزی کاربری اراضی شهری، انتشارات سمت
7) توسلی، محمود،(1360)، ساخت شهر و معماری در اقلیم گرم و خشک ایران، دانشکده هنرهای زیبا، دانشگاه تهران
8) حاتمی نزاد، حسین و فرهودی، رحمت الله،(1387)، تحلیل نابرابری اجتماعی در برخورداری از کاربری های خدمات شهری، فصلنامه پژوهش های جغرافیای انسانی
9) حبیبی، محسن (1383)، " از شار تا شهر"، انتشارات دانشگاه تهران، تهران.
10) زنگنه چکنی، یعقوب،(1381)، عوامـل تاثیرگـذار بـر توسـعه فیزیکی و ساخت اجتماعی، فضایی شهر سبزوار ،رسـاله دکتـری، دانشـگاه تربیـت مـدرس تهران
11) زیاری، کرامت الله،(1393)، برنامه ریزی کاربری اراضی شهری، چ یازدهم، انتشارات دانشگاه تهران
12) زیاری، کرامت الله و نوذری، آذردخت،(1388)، ساماندهی و توانمندسازی اسکان غیررسمی شهر اهواز(کوی منبع آب)، پژوهش های جغرافیای انسانی، شماره 68، صص 21- 36
13) سجادیان، ناهید، شجاعیان، علی و کرملاچعب، حسین،(1391)، بررسی مکانی کانون های انواع جرائم سرقت در شهر اهواز، فصل نامه جغرافیا و برنامه ریزی شهری چشم انداز زاگرس، سال چهارم، شماره 13
14) سلطانی، علی و نامداریان، احمدعلی،(1389)، بررسی تاثیر نیروهای مختلف در شکل گیری فضای شهری، نشریه هویت شهر، سال پنجم، شماره 7، صص 130- 123
15) سلطانی، صبا رضا، منوری، سید مسعود، سلمان ماهینی، عبدالرسول و آل شیخ، علی اصغر،(1391)، ارایه مدل بهینه توسعه یکپارچه شهری در استان تهران، نشریه محیط زیست طبیعی، دوره 65، شماره 3، صص 379- 392
16) شــکوئی، حســین، دیــدگاههای نــو در جغرافیــای شهری،1386تهران، انتشارات سمت
17) شیخ الاسلامی، علی رضا، کریمی، ببراز و اقبالی، رضا(1388)، ارزیابی توسعه پایدار شهری کلان شهر شیراز، فضل نامه جغرافیایی چشم انداز زاگرس، سال اول، شماره 2
18) شیخی، حجت، ذاکر حقیقی، کیانوش و منصوری، سحر(1392)، بررسی پراکنده روی شهر بروجرد و راهکارهای توسعه درونی آن، مجله پژوهش و برنامهریزی شهری، سال چهارم، شماره پانزدهم، صص 56- 37
19) صفاییپور، مسعود، امانپور، سعید و بسطامی نیا، ذالفقار،(1390)، تحلیل و بررسی نقش مهاجرت در توسعه کالبدی ـفضایی شهر یاسوج(85- 1345)، فصلنامه نگرشهای نو در جغرافیای انسانی، سال سوم، شماره چهارم
20) فتحی،سروش(1389)، جامعه شناسی فضای شهری تبیین جامعه شناختی طراحی فضای شهری پایدار مطالعه موردی شهر تهران ، تز دکتری جامعه شناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم وتحقیقات
21) فتحی، سروش،(1391)، تحلیلی بر روابط اجتماعی در فضای شهری پایدار، مجله مطالعات توسعه اجتماعی ایران، سال چهارم، شماره چهارم
22) قربانی، رسول و نوشاد، سمیه،(1387)، راهبردهای رشد هوشمند در توسعه شهری، اصول و راهکارها، جغرافیا و توسعه، شماره 12
23) قربانی، رسول، محمودزاده، حسن و تقی پور، علی اکبر،(1392)، تحلیل تناسب اراضی (LSA) برای توسعه شهری در محدوده ی مجموعه شهری تبریز با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی، جغرافیا و آمایش شهری ـ منطقه ای، شماره 8، صص 14- 1
24) قرخلو، مهدی، پورخباز، حمیدرضا، امیری، محمـدجواد، فرجــی ســبکبار، حســنعلی (1388)، ارزیــابی تــوان اکولوژیک منطقه قزوین جهت تعیین نقاط بالقوه شهری با استفاده از سـامانه اطلاعـات جغرافیـایی، مطالعـات و پژوهشهای شهری منطقه ای، پاییز
25) کرم، عبدالامیر،(1384)، تحلیـل تناسـب زمـین بـرای توسـعه کالبدی در محور شمالغرب شیراز،فصلنامه پژوهشهای جغرافیایی، شماره 54
26) کوتی،سمیه(1384)، نقش اقلیم در برنامه ریزی شهرها، پایان نامه کارشناسی ارشد،دانشگاه آزاداسلامی واحداهواز.
27) کوچک خوشنویس، احمدمیرزا،(1385)، دولت شهر آرمانی ایرانی، مفهوم فضای شهری ایران، باغ نظر، دوره 3، شماره 6، 101- 118
28) لشکری، حسن، موزرمی، سارا، سلکی، هیوا و لطفی، کورش(1390)، بهینه سازی جهت گیری بناهای ساختمانی در شهر اهواز بر اساس شرایط اقلیمی، فصل نامه جغرافیای طبیعی، سال چهارم، شماره 12
29) ملکی، سعید، شریفی، راضیه و اورکی، پریوش(1392)، تحلیل ساختارهای شهر اهواز و راهبردهای پدافند غیرعامل، فصل نامه جغرافیا و برنامه ریزی شهری چشم انداز زاگرس، سال پنجم، شماره 17
30) معروف نژاد، عباس،(1390)، نقش کاربری های شهری در ایجاد جزایر حرارتی(مطالعه موردی شهر اهواز)، فصل نامه جغرافیا و برنامه ریزی شهری چشم انداز زاگرس، سال سوم،شماره 10
31) موریس، جیمز (1385)، تاریخ شکل شهر تا انقـلاب صـنعتی، ترجمـه راضیه رضازاده، انتشارات دانشگاه علم و صنعت، تهران.
32) وایرمن یزدی، مسعود(1379) ،نقش عوامل جغرافیایی در توسعه کالبدی شهر اهواز،پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشگاه اصفهان.
33) Alberti, M., Booth, D., Hill, K., Coburn, B., Avolio, C., Coe, S., et al., 2007. The impact of urban patterns on aquatic ecosystems: an empirical analysis in Puget lowland sub-basins. Landscape Urban Plan. 80, 345-361
34) Amarawichrama, Susantha , Singhapathirana,P & Rajapaksha, N,(2015), Defining Urban Sprawl in the Sri Lankan Context: With Special Reference to the Colombo Metropolitan Region, Journal of Asian and African Studies, 1-25
35) Anas, Alex, Arnott Richard, A small, Kenneth, ,(2000), Urban spatial Structure,Journal of Economic Literature, Volume, Issue, 1426 – 1464
36) Angelika Krehl, Stefan Siedentop, Hannes Taubenböck , and Michael Wurm,(2016), A Comprehensive View on Urban Spatial Structure: Urban Density Patterns of German City Regions, International Journal of Geo-Information
37) Antonio M. Bento, Maureen L. Cropper, Ahmed Mushfiq Mobarak, Katja Vinha(2002), The Impact of Urban Spatial Structure on Travel Demand in the United States, POLICY RESEARCH WORKING PAPER
38) Bhatta, Basudeb,(2010), Analysis of Urban Growth and Sprawl from Remote Sensing Data, Springer Heidelberg Dordrecht London New York
39) Brueckner, J.K. The structure of urban equilibria: A unified treatment of the Muth-Mills model. Handb. Reg. Urban Econ. 1987, 2, 821-845.
40) Daniel, R., 1998. Landscape Indices as Measures of the Effects of Fragmentation: Can Pattern Reflect Process? Doc Science Internal Series 98. Department of Conservation, PO Box 10-420, Wellington, New Zealand.
41) Feng, J.; Wang, F.; Zhou, Y. The spatial restructuring of population in metropolitan Beijing: Toward polycentricity in the post-reform era. Urban Geogr. 2009, 30, 779-802.
42) Galster G, Hanson R, Wolman H, et al. (2001) Wrestling sprawl to the ground: Defining and measuring an elusive concept. Housing Policy Debate 12(4): 681-717.
43) Harvey, R.O. and Clark, W.A.V. (1965). The nature and economics of urban sprawl. Land Economics, 41(1), 1-9.
44) Heimlich, R.E. and Anderson, W.D. (2001). Development at the Urban Fringe and Beyond: Impacts on Agriculture and Rural Land. ERS Agricultural Economic Report No. 803, p. 88.
45) Herzog, Lawrence A,(2015), Global Suburbs, Urban Sprawl from the Rio de Janeiro, First published by Routledge
46) Julianni H. B., 2004, Characteristics of the Urban Heat Island in Greater CincinnatiDivision of Research and Advanced Studies of the University of Cincinnatipartial fulfillment of the requirements, for the degree of MASTER OF ARTS, the Department of Geography bfthe College of Arts andSciences
47) Lee Bumsoo & Gordon, Peter,(2007),Urban Spatial Structure and economic Growth in US Metropolitan Areas, University of Southern California Los Angeles, CA 90089-0626
48) Liu, J., Ye, J., Yang, W., Yu, S. )2010(. Environmental Impact Assessment of Land Use Planning in Wuhan City Based on Ecological Suitability Analysis, Journal of Procedia Environmental Sciences.Vol. 2. 22.
49) Malczewski, J.) 2006(. Ordered weighted averaging with fuzzy quantifiers: GIS-based multicriteria evaluation for land-use suitability analysis, International Journal of Applied Earth Observation and Geoinformation. No 4.Vol. 8.
50) .M, Gonzalez., G, Olga., A William., S, Martinuzzi(2007),• sprawl urban and, use land, development Land,R population and sensing remote integrating Rico Puerto in .297-288,79 Planning Urban and Landscape, data cens
51) Pijanowski, B.C, Brown, D. G, Shellito, B. A, & Manik, G.A(2002),Using neural networks and Gis to forecast land use change: a land transformation model. Computers, environment and urban systems, 26(6)
52) Rogers, lord, "Towards an Urban Renaissance",(2008), Final Report of the Urban Task Force.
53) Soyoung, P., Seongwoo, J., Shinyup, k., Chuluong, C. )2011(. Prediction and comparison of urban growth by land suitability index mapping using GIS and RS in South Korea, Journal of Landscape and Urban Planning. Issue 2.Vol. 99.
54) Wilson, E.H., Hurd, J.D., Civco, D.L., Prisloe, S. and Arnold, C. (2003). Development of a geospatia model to quantify, describe and map urban growth. Remote Sensing of Environment, 86(3), 275-285.
55) Youssef, A., Pradhan, B., Tarabees, E. )2011(. Integrated evaluation of urban development suitability based on remote sensing and GIS techniques: contribution from the analytic hierarchy process, Journal of Arab J Geosci. No3-4 Vol. 4,
نوع کار تحقیقاتی:نظری عملی کاربردی-عملی کاربردی- نظری
مدت اجرا، تاریخ شروع و برنامه زمان بندی پیشرفت کار:
مدت اجرا.: تاریخ شروع: تاریخ خاتمه:
* درصورت لزوم جزئیات مربوط به " پایان نامه پیشنهادی" در قالب طرح پژوهشی را به پیوست ارسال فرمایید.
ب- عناوین سایر پایان نامه های در دست اجرا:
عنوان نام دانشجو مقطع تحصیلی
1)
2)
ج)مشخصات اساتید مشاور:
1. نام و نام خانوادگی : مرتبه علمی؛
رشته تخصصی گروه آموزشی:
آدرس:
2. نام و نام خانوادگی : مرتبه علمی؛
رشته تخصصیگروه آموزشی:
دانشکده:
آدرس :
د- هزینه های پیش بینی شده (با ذکر مورد) :………………. ریال
نام و نام خانوادگی استاد راهنما (مجری طرح):
تاریخ:
امضاء:
2