اعتبارات اسنادی )lc)
اعتبار اسنادی تعهدی از بانک است که به خریدار و فروشنده داده می شود.
تعهد می شود که میزان پرداختی خریدار به فروشنده بموقع و با مبلغ صحیح به دست فروشنده خواهد رسید.هرگاه که خریدار قادر به پرداخت مبلغ خرید نباشد، بانک موظف است باقیمانده یا تمام مبلغ خرید را بپردازد.اعتبارات اسنادی اغلب در معاملات بین المللی به منظور اطمینان از دریافت مبالغ پرداختی مورد استفاده قرار می گیرد
بدلیل ماهیت معاملات بین المللی که شامل عواملی همچون مسافت و تفاوت قوانین کشورهاو …، اعتبارات اسنادی یک جنبه بسیار مهم در تجارت بین المللی شده است. بانک همچنین به نیابت از خریدار که نگهدارنده اعتبارات اسنادی است تا زمان در یافت تائیدیه که کالاهای خریداری شده حمل شده اند وجه را پرداخت نخواهد کرد.
اعتبار اسنادی چیست؟
اعتبار اسنادی چیست؟
در نظام حقوقی ایران بر اساس مجموعه مقررات ارزی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، مقررات متحدالشکل اعتبارات اسنادی (UCP600 ) بر قرارداد گشایش اعتبار اسنادی حکومت می کند و بر این اساس با توجه به اینکه در این مقررات اصل بر برگشت ناپذیر بودن اعتبار اسنادی است حتی اگر به این امر در قرارداد گشایش اعتبار تصریح نشده باشد، بایستی تعهد بانک مبنی بر پرداخت وجه اعتبار به شرط ارائه اسناد مطابق با متن اعتبار از سوی ذی نفع را قطعی و غیر قابل برگشت دانست.
مزایای اعتبار اسنادی
۱- اطمینان فروشنده از اینکه پس از ارائه اسناد حمل وجه اعتبار را مطابق شرایط اعتبار از بانک کارگزار یا تایید کننده دریافت میکند.
۲-امکان کنترل تاریخ حمل و تحویل نهایی کالا.
۳-تحصیل اسناد حمل مطابق با مفاد موافقت اولیه تحت شرایط قرارداد میان طرفین.
۴-اطمینان از اینکه پرداخت وجه اعتبار به فروشنده فقط بعد از انتقال و فک مالکیت کالا از وی صورت میگیرد .
۵-امکان کسب تسهیلات بیشتر برای فروشنده در مقابل اعتبار گشایش یافته برای تهیه کالای سفارش شده.
مزایای اعتبار اسنادی
۶- تعهد بانک برای پرداخت بها در معاملات بجای فرد فروشنده در مورد اعتبارات اسنادی از جهات مختلف، تقسیماتی وجود دارد که مهمترین آنها به شرح زیر میباشد:
7-در رابطه با اعتبارات اسنادی در ایران باید خاطر نشان کرد که به دلیل محدودیتهای وضع شده توسط بانک مرکزی انواعی از این اعتبارات غیر قابل استفاده در ایران میباشد و یا احتیاج به مجوز بانک مرکزی دارد.
انواع اعتبار اسنادی
اعتبار اسنادی وارداتی یا صادراتی:
به اعتباری که خریدار برای واردات به کشور خود گشایش می کند اعتبار وارداتی و این اعتبار از لحاظ فروشنده کالا که در کشور دیگر قرار دارد اعتبار صادراتی میباشد.
اعتبارات اسنادی قابل برگشت Revocable L/C
در این نوع اعتبار ، خریدار و یا بانک گشایش کننده اعتبار میتواند بدون اطلاع ذینفع ، هرگونه تغییر یا اصلاحی در شرایط اعتبار بوجود آورد(بدون اجازه فروشنده)واضح است از این نوع اعتبار استفاده چندانی نمیشود زیرا فروشنده اطمینان لازم را نسبت به پایدار ماندن اعتبار و انجام تعهدات خریدار ندارد.
انواع اعتبار اسنادی
با کمال تعجب اگر خریدار ایرانی بخواهد اعتبار قابل برگشت گشایش نماید سیستم بانکی از وی مجوز خاص بانک مرکزی را مطالبه مینماید در حالیکه اعتبار غیر قابل برگشت احتیاجی به مجوز ندارد.
۳- اعتبار اسنادی غیر قابل برگشت:Irrevocable L/Cدر اعتبار اسنادی غیر قابل برگشت هرگونه تغییر شرایط اعتبار از جانب خریدار یا بانک گشایش کننده اعتبار موکول به موافقت و رضایت فروشنده بوده،فروشندگان معمولا از این گونه اعتبار استقبال بیشتری میکنند.براساس آخرین مقررات اتاق بازرگانی بین الملل در صورت عدم تصریح و سکوت در اعتبار اسنادی مبنی بر قابل برگشت یا غیر قابل برگشت بودن آن ، اعتبار غیر قابل برگشت خواهد بود.
انواع اعتبار اسنادی
۴- اعتبار اسنادی تایید شده: Confirmed L/Cاعتباری است که خریدار ملزم میشود تا اعتبار صادره از سوی بانک خود را به تایید هر بانک معتبر دیگر کخ مورد نظر فروشنده است، برساند .این نوع اعتبار اسنادی حاکی از اطمینان نداشتن به حیثیت اعتباری بانک صادر کننده و یا وضعیت متزلزل سیاسی یا اقتصادی کشور خریدار است.
هم اکنون بسیاری از فروشندگان خارجی تقاضای اعتبارات تایید شده از خریداران ایرانی میکنند که این مسئله به دو دلیل میباشد اولا وضعیت سیاسی و اقتصادی متزلزل ثانیا در سالهای پس از جنگ ایران و عراق بدلیل کمبود ارز در سیستم بانکی کشور ، بانک مرکزی خریداران را به به گشایش اعتبارات یوزانس (نسیه) ترغیب کرد در حالیکه بانک مرکزی در زمان سررسید اعتبارات توانایی پرداخت مبلغ اعتبار را نداشت که باعث تاخیرهای بلند مدت در پرداخت مبلغ اعتبارات به فروشندگان شد که باعث بی اعتمادی فروشندگان به بانکهای ایرانی شد.
ایندوگرافی از اعتبار اسنادی تائید شده
انواع اعتبار اسنادی
۵- اعتبار اسنادی تایید نشده : Unconfirmed L/Cاین نوع اعتبار در شرایط متعارف و بدون نیاز به تایید بانک دیگری گشایش می یابد. اگر در شرایط اعتبار کلمه Confirmedذکر نشود آن اعتبار تایید نشده تلقی میشود.
۶- اعتبار اسنادی قابل انتقال:Tranferable L/Cبه اعتباری گفته میشود که طبق آن، ذینفع اصلی حق دارد همه یا بخشی از اعتبار گشایش شده را به شخص یا اشخاص انتقال دهد. در واقع این نوع اعتبار یک امتیاز برای فروشنده محسوب میشود.
انواع اعتبار اسنادی
انواع اعتبار اسنادی
7- اعتبار اسنادی غیر قابل انتقال: Untransferable L/Cبه اعتباری گفته میشود که ذینفع حق واگذاری کل یا بخشی از آن را به دیگری ندارد. در تجارت بین الملل عرف بر غیر قابل انتقال بودن اعتبار است و همچنین در ایران برای گشایش اعتبار قابل انتقال نیاز به مجوز بانک مرکزی میباشد.
8- اعتبار اسنادی نسیه یا مدت دار(یوزانس): Usance L/Cاعتباری است که وجه اعتبار بلافاصله پس از ارائه اسناد از سوی ذینفع ، پرداخت نمیشود بلکه پرداخت وجه آن، بعد از مدت تعیین شده صورت میگیرد.
9- اعتبار اسنادی دیداری: At Sight L/Cاعتباری است که طبق آن بانک ابلاغ کننده پس از رویت اسناد حمل ارائه شده از طرف ذینفع (فروشنده)، در صورت رعایت تمامی شریط اعتبار از سوی وی ، بلافاصله وجه آن را پرداخت میکند.
10-اعتبار اسنادی پشت به پشت(اتکایی): Back to Back L/Cاین نوع اعتبار اسنادی متشکل از دو اعتبار جدا از هم است. اعتبار اول به نفع ذینفع گشایش می یابد که خود به هر دلیلی قادر به تهیه و ارسال کالا نیست. به همین جهت با اتکا بر اعتباری که به نفع وی گشایش یافته است اعتبار دیگری برای فروشنده دوم (ذینفع دوم) که میتواند کالا را تهیه و ارسال کند ، از طرف ذینفع اول گشایش می یابد.
انواع اعتبار اسنادی
۱۱- اعتبار اسنادی ماده قرمز: Red Clause L/Cدر این نوع اعتبار فروشنده میتواند قبل از ارسال کالا، وجوهی را بصورت پیش پرداخت از بانک ابلاغ کننده یا تایید کننده دریافت کند.علت این نام گذاری آن است که اولین بار که این اعتبار گشایش یافت بانک بازکننده اعتبار برای جلب توجه بانک ابلاغ کننده شرایط اعتبار را که به مقداری از وجه اعتبار را به عنوان پیش پرداخت به ذینفع پرداخت میکند را با جوهر قرمز نوشت که از آن به بعد به اعتبار ماده قرمز معروف شد.
12-اعتبار اسنادی گردان: Revolving L/Cاعتباری است که پس از هر بار استفاده ذینفع از اعتبار، همان مبلغ اسناد تا سطح اعتبار اولیه افزایش می یابد در واقع بدون احتیاج به افتتاح یا اصلاح اعتبار جدید ، اعتبار موجود خود به خود تجدید میشود.
برخی دیگر ازانواع اعتبارات اسنادی
اعتبار اسنادی با پرداخت معوق یا موخر یا مدت دار(deferred payment L/C)
اعتبار اسنادی با پرداخت قبولی(acceptance payment L/C)
اعتبار اسنادی با پرداخت از طریق معامله(negotiating L/C)
اعتبار اسنادی اتکایی(back to back L/C)
اعتبار اسنادی متقابل(counter L/C)
اعتبار اسنادی فعال(operative L/C)
اعتبار اسنادی غیر فعال ناپایدار(non operative L/C)
اعتبار اسنادی تنخواه یا گردان(revolving L/C)
اعتبار اسنادی مستقیم یا تک بانکی(hand on L/C)
اعتبار اسنادی ضمانتی(stand-by L/C)
اعتبار اسنادی ترانزیت(transit L/C)
طرفین درگیر در اعتبار اسنادی
خریدار یا متقاضی، Applicant, Buyer, Importer:
طرفی که اعتبار به تقاضای وی گشایش می شود.
ذینفع یا فروشنده، Beneficiary, Seller, Exporter:
طرفی که اعتبار به نفع او گشایش شده است.
بانک گشایش کننده Issuing Bank) I.B):
بانکی که بنا به تقاضای خریدار/متقاضی، یا از طرف خود اقدام به گشایش اعتبار می نماید.
بانک ابلاغ کنندهAdvising Bank) A.B):
بانکی است که بنا به تقاضای بانک گشاینده، اعتبار را ابلاغ می نماید.
بانک تعیین شده Nominated Bank) N.B):
بانکی که اعتبار نزد آن قابل استفاده است که می تواند همان بانک Issuing Bank) I.B) باشد یا Advising Bank) A.B) و یا حتی بانکی دیگر.
طرفین درگیر در اعتبار اسنادی
بانک تایید کننده Confirming Bank) C.B):
بانکی که بنا به درخواست یا مجوز بانک گشاینده، و یا به تقاضای ذینفع(به تقاضای ذینفع بدون اطلاع به بانک گشاینده) تایید خود را بر اعتبار می افزاید.
بانک پوشش دهنده Reimbursing Bank) R.B):
بانکی که به تقاضای بانک گشاینده نسبت به پوشش اعتبار به منظور پرداخت وجه اقدام می نماید. (معمولا زمانی استفاده می شود که بانک گشاینده اعتبار نزد بانک ابلاغ کننده که در کشور فروشنده است حساب ندارد و کار پرداخت وجه اعتبار را از طریق بانکی دیگر که بانک پوشش دهنده نامیده می شود انجام می دهد.)
سایرطرفین درگیر در اعتبار اسنادی
بانک برات گیر(accepting bank)
بانک انتقال دهنده(transferring bank)
شرکتهای بیمه گر(insurance companies)
شرکت های حمل و نقل(transportation companies)
سفارتخانه ها(commercial affairs of embassies)
اینفوگرافی از روند دریافت اعتبار اسنادی
اصطلاحات در اعتبار اسنادی
دموراژ: هزینه معطلی کشتی و نقطه مقابل دیسپاچ.
سورشارژ: هزینه اضافی که به کرایه حمل تعلق می گیرد.
کابوتاژ: حمل کالا از یک نقطه کشور به نقطه دیگر کشور از راه دریا یا رودخانه های مرزی.
برخی از اسناد مربوط به اعتبارنامه
اسناد مالی
حواله
اسناد تجارتی
صورت حساب، فهرست بسته بندی
اسناد تحویل کالا
اسناد حمل و نقل، بیمه، اسناد دفتری یا تجارتی
اسناد دفتری
مجوز، تصدیق سفارت، گواهینامه کشور مبدا، گواهینامه بازرسی
اسناد حمل نقل
صورت حساب بارنامه، صورت حساب هوایی، رسید کامیون، رسید راه آهن و…
اسناد بیمه
بیمه نامه
خطرات استفاده از اعتبارنامه
خطر کلاه برداری
شخص ذی نفع ممکن است با جعل اسناد مربوط به حمل بدون تحویل کالا به خریدار پول را دریافت کند.
حتی ممکن است متن خود اعتبار اسنادی دستکاری و جعل شود.
ریسک محدودیت های حکومتی
اجرای اعتبارنامه ممکن است با ممانعت حکومت ها (مثلاً در شرایط تحریم) متوقف شود.
بلایای طبیعی
اجرای قرارداد ممکن است بر اثر فجایع طبیعی یا جنگ متوقف شود.
خطرات استفاده از اعتبارنامه
ریسک برای درخواست دهنده اعتبارنامه
عدم تحویل کالاها
تحویل ناقص
تحویل کالای نا مرغوب
تحویل زود یا دیر هنگام
خرابی کالا در حین انتقال
مشکلات مربوط به مبادلات ارزی
مشکل در بانک صادرکننده یا دریافت کننده
دزدیده شدن
خطرات استفاده از اعتبارنامه
ریسک برای بانک صادر کننده
ورشکستگی درخواست دهنده ال سی
خطر کلاهبرداری، محدودیت های حکومتی
ریسک برای شخص ذی نفع
ناتوانی در فراهم آوردن شرایط ال سی
ناتوانی یا تاخیر .
ریسک تجارت بین الملل
خطر تغییر در نرخ ارز
کارمزد بانکی اصلاح اعتبارات اسنادی
در صورتی که متن اعتبار اسنادی تصریح دارد که کارمزد به عهده متقاضی است یا ذینفع(در این مورد در سیستم سوئیفت باید به کد 71B تحت عنوان charges رجوع نماییم).
شعب ارزی ایران عموما کلیه کارمزد بانکی خارج از کشور را به عهده ذینفع میگذارند و عملا کارمزد اصلاح اعتبار به عهده متقاضی می باشد.
در حالتی که متن اعتبار اسنادی ساکت باشد یا طرفی که بانک گشاینده تعیین نموده از پرداخت امتناع نماید، مطابق ماده 37 این هزینه ها در نهایت به عهده متقاضی خواهد بود.
واریز و تسویه اعتبارات اسنادی
در هر اعتبار اسنادی در نهایت بانک گشاینده اعتبار باید با ذینفع و متقاضی اقدام به تسویه بنماید که به اختصار تسویه و واریز (settlement) نامیده می شود.
نرخ ارز تسویه
نرخ ارز در کدام روز ملاک تسویه حساب ریالی بانک گشاینده اعتبار با متقاضی اعتبار خواهد بود؟
نرخ ارز در روز معامله اسناد ملاک تسویه حساب می باشد.
نرخ ارز روز برداشت ارز از از حساب بانک گشاینده اعتبار یا پوشش از بانک پوشش دهنده اعتبار ملاک تسویه می باشد.
در اعتبارات اسنادی مدت دار نرخ ارز در سر رسید پرداخت ملاک تسویه می باشد.
پوشش اعتبارات اسنادی
بین بانک گشاینده اعتبار اسنادی و بانک تعیین شده (بانک معامله کننده اسناد) روابط کارگزاری وجود دارد و بانک گشاینده اعتبار هم در متن اعتبار اسنادی معامله اسناد را منحصر به بانک مزبور نموده و مضافا بانک گشاینده اعتبار اسنادی نمی خواهد از بانک ثالث پوشش بگیرد،
در این وضعیت بانک معامله کننده اسناد نسبت به بدهکار نمودن حساب بانک گشاینده اعتبار و بستانکار نمودن حساب ذینفع اقدام می نماید.
پوشش اعتبارات اسنادی
در وضعیتی که بین بانک گشاینده اعتبار اسنادی و بانک معامله کننده روابط کارگزاری وجود ندارد یا روابط کارگزاری وجود دارد اما بانک گشاینده اعتبار می خواهد بانک معامله کننده اسناد را از طریق بانک پوشش دهنده(reimbursing bank) که در واقع بانک ثالثی است پوشش دهد.
در این حالت به مقررات متحد الشکل پوشش بین بانکی اتاق بازرگانی بین الملل مندرج در نشریه شماره 522 اتاق مزبور رجوع می شود.
یوزانس
یوزانس مهلتی است که فروشنده کالا به خریدار می دهد تا خریدار بتواند وجه معامله را تهیه و بپردازد.هزینه یوزانس بهره ای است که خریدار علاوه بر قیمت کالا بابت فرجه ای که برای تهیه و پرداخت وجه کالا به وی داده شده است در سر رسید باید بپردازد.
فروشنده در زمان ارایه پیشنهاد فروش یا پیش فاکتور همراه نرخ نقدی کالا هزینه یوزانس را با توجه به طول دوره آن به خریدار ارایه میدهد.
ممکن است فروشنده در بانک خود اسناد را تنزیل نماید.
نرخ برابر است با نرخ بهره پرداختی به سپرده مدت دار+ حاشیه سود+ ریسک کشور
یوزانس داخلی(ریفاینانس)
ری فاینانس یا خط اعتباری یک اعتبار کوتاه مدت است که بانک خارجی اعتبار دهنده بر اساس یک قرارداد مالی به بانک مرکزی اعطاء می نماید.
این قرارداد مالی دارای یک سقف و برای مدت زمان مشخص است.
فاینانس
تامین منابع مالی طرح های تولیدی توسط موسسات مالی نظیر بانک ها است که علی الاصول باز پرداخت آنها به اعتبار دهنده توسط شرکت های بیمه اعتبار صادرات تضمین و تامین شده است.
نوسانات نرخ ارز
درصورتیکه واردکنند ه کتباً درخواست و تقبل نماید که کلیه مسئولیتهای مربو ط به تغییرا ت و نوسانا ت نرخ ارز را عهده دار میگردد ”پیش دریافت و میان دریافتهای ریالی“ علی الحساب تلقی و فرو ش قطعی ارز و تسویه حسا ب نهایی با مشتری بمیزا ن صددرصد وجه اعتبار به نرخ روزمعامله اسناد یاروز پرداخت وجه به کارگزار نیز بلامانع است.
اعتبارا ت اسنادی تاییدشده و مقررات بازرسی
درمواردیکه خریدار بنابر تقاضای فروشنده و کارگزار درخواست افتتاح اعتبارات اسنادی تاییدشده و یا تایید اعتبارا ت اسناد ی گشایش شد ه را بنماید انجام تقاضا توسط بانک گشایش کننده بلامانع است.
درصورت درخواست خریدار درج شرط ارائه گواهی بازرسی در شرایط اعتبار اسنادی بلامانع است.
مقررات بیمه
کلیه موسسات بیمه ایرانی و موسسات بیمه ای که از بیمه مرکزی ایران اجازه فعالیت درمناطق آزاد تجاری را دریافت می نمایند مجاز به صدور بیمه های موضوع ماده ٧٠ قانون تاسیس بیمه مرکزی ایران و بیمه گری ١٣٥٠ در محدوده مناطق می باشند . بنابراین گشای ش اعتبار اسنادی بصورت CIF یا CIP با رعایت موضوع این بند درچارچوب مقررات 600 UCP در مناطق آزاد تجاری مجاز میباشد.
گشایش اعتبار اسنادی دیداری، بابت واردات کالا
-اشخاص مشمول: همه اشخاص حقیقی و حقوقی.
– نوع کالا: همه کالاهای مجاز برطبق مقررات صادرات و واردات.
مراحل انجام کار
۱. مراجعه مشتری به وزارت خانه ذی ربط، و ارائه پروفرما، و دریافت مجوز ورود کالا؛
۲. مراجعه مشتری به"وزارت صنعت، معدن و تجارت"، و اخذ مجوز ورود کالا؛
۳. ارائه مدارک لازم (شماره هشت رقمی ثبت سفارش دریافت شده از"وزارت صنعت، معدن و تجارت"، پروفرما، بیمه نامه، و درصورت نیاز مجوز"سازمان حمل و نقل و پایانه های کشور") به یکی از شعب بانک ملت؛
تبصره: انجام تشریفات مناقصه یا ارائه مجوز ترک تشریفات مناقصه برای خریدهای دولتی بیش از یک میلیون دلار الزامی است
گشایش اعتبار اسنادی دیداری، بابت واردات کالا
۴. بررسی اهلیت اعتباری مشتری، صدور مصوبه اعتباری، و تعیین میزان پیش دریافت مورد نیاز؛
تبصره: میزان پیش دریافت برای واردات همه کالاها توسط وزارت خانه ها و نهادهای دولتی که از بودجه عمومی استفاده می کنند ۱۰۰ درصد مبلغ اعتبار در روز گشایش اعتبار.
۵. تامین هزینه های گشایش اعتبار اسنادی، توسط مشتری؛
۶. گشایش اعتبار اسنادی، پس از طی مراحل تخصیص ارز از طریق بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران؛
۷. حمل کالا، و دریافت اسناد حمل از کارگزار؛
۸. تامین ما به التفاوت وجه مورد نیاز (تا مبلغ پیش دریافت اولیه) توسط مشتری، ظَهر نویسی و تحویل اسناد به مشتری برای ترخیص کالا.
گشایش اعتبار اسنادی ریفاینانس، با استفاده از خطوط اعتباری کوتاه مدت بین بانکی (حداکثر یک ساله)
-اشخاص مشمول: همه واحدهای تولیدی و تجاری واردکننده (واردات کالا، مواد اولیه، قطعات یدکی، ماشین آلات خطوط تولیدی و خدمات) می توانند اقدام به گشایش اعتبار اسنادی ریفاینانس کنند.
-اشخاص مجاز: اشخاص حقیقی و حقوقی
-واردات مجاز: کالا، مواد اولیه، قطعات یدکی، ماشین آلات خطوط تولیدی مجاز به ورود (مطابق مقررات).
مراحل انجام کار
۱. مراجعه مشتری به وزارت خانه ذی ربط، و ارائه پروفرما، و دریافت مجوز ورود کالا؛
۲. مراجعه مشتری به"وزارت صنعت، معدن و تجارت"، و اخذ مجوز ورود کالا؛
۳. ارائه مدارک لازم (شماره هشت رقمی ثبت سفارش دریافت شده از وزارت صنعت، معدن و تجارت"، پروفرما، بیمه نامه، و درصورت نیاز مجوز"سازمان حمل و نقل و پایانه های کشور") به یکی از شعب بانک ملت؛
تبصره: انجام تشریفات مناقصه یا ارائه مجوز ترک تشریفات مناقصه برای خریدهای دولتی بیش از یک میلیون دلار ضروری است.
۴. مراجعه مشتری به شعبه ریالی که نزد آن حساب دارد، و ارائه تقاضانامه استفاده از تسهیلات؛
مراحل انجام کار
۵. صدور مصوبه اعتباری (توسط مراجع ذی ربط، براساس حدود اختیارات تفویض شده)؛
۶. اختصاص خط اعتباری ریفاینانس از محل قراردادهای منعقده، پس از اخذ مجوزهای لازم؛
۷. تامین هزینه گشایش و پیش دریافت (به میزان اصل و فرع) توسط مشتری (برطبق مصوبه)، و سپس افتتاح اعتبار اسنادی پس از طی مراحل تخصیص ارز از طریق بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران؛
۸. ارائه نسخه ای از پیام سوئیفتی گشایش اعتبار به اداره تامین اعتبارات ارزی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران برای صدورLETTER OFINCLUSION مخصوص قراردادهایی که نیاز به صدور LOI دارد.
۹. تامین میان دریافت (به میزان اصل و فرع) توسط مشتری (برطبق مصوبه) در زمان معامله و ظَهرنویسی و تحویل اسناد به مشتری؛
۱۰. تامین مابقی مبلغ اعتبار (به میزان اصل و فرع) توسط مشتری، در سررسید پرداخت وجه به کارگزار.
واردات خدمات و کالا-خدمات، از راه گشایش اعتبار اسنادی
– اشخاص مشمول: همه اشخاص حقیقی و حقوقی.
– نوع خدمات: خدمات مشاوره کارشناسان خارجی، انجام آموزش (اعم از داخل کشور و خارج از کشور)، خدمات کارشناسی نصب و راه اندازی دستگاه هایی که به خارج ارسال می شود، خدمات ایزو برای استفاده از شبکه رایانه ای (مانند اینترنت و اجاره دستگاه ها)، اسناد طراحی و مهندسی و جز آن (کمتر از ۹۰۰,۰۰۰ دلار) برای گزارش واردات خدمات یا کالا-خدمات بیش از مبلغ مذکور باشد، اخذ مجوز از بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران ضروری است.
مراحل انجام کار
۱. مراجعه مشتری به وزارت خانه ذی ربط، و ارائه پروفرما، و دریافت مجوز ورود کالا؛
تبصره: چنانچه صرفا ورود خدمات منظور باشد، مراجعه مشتری به بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، و دریافت اوراق ثبت خدمت، سپس مراجعه به بانک ملت برای دریافت شماره هشت رقمی ثبت سفارش؛
۲. ارائه مدارک لازم (شماره هشت رقمی ثبت سفارش یا اوراق ثبت خدمت (برحسب مورد)، پروفرما، و درصورت نیاز مجوز"سازمان حمل ونقل و پایانه های کشور") به یکی از شعب بانک ملت؛
۳. بررسی اهلیت اعتباری مشتری، صدور مصوبه اعتباری، و تعیین میزان پیش پرداخت مورد نیاز؛
مراحل انجام کار
تبصره: میزان پیش دریافت برای واردات هرگونه کالا و خدمات توسط وزارت خانه ها ونهادهای دولتی که از بودجه عمومی استفاده می کنند ۱۰۰ درصد مبلغ اعتبار در روز گشایش است.
۴. تامین هزینه های افتتاح اعتبار اسنادی، توسط مشتری؛
۵. افتتاح اعتبار اسنادی، با درج شرط ارائه ۱۰ درصد ضمانت نامه حسن انجام کار (از راه ارسال پیام سوئیفتی)؛
تبصره: درج شرط کسر مالیات و دیگر کسورات قانونی (مطابق نظر"وزارت امور اقتصادی و دارائی") از مبلغ خدمات در ضمن شرایط اعتبار اسنادی ضروری است، مگر آنکه وزرات مذکور کسر مالیات را ضروری نداند.
۶. ارائه صورت حساب انجام کار و اخذ تاییدیه خریدار؛
۷. تامین مابه التفاوت مبلغ پیش دریافت اولیه تا وجه مورد نیاز توسط مشتری، و پرداخت وجه به ذی نفع.
واردات کالا و کالا-خدمات، از راه ثبت سفارش برات
این گونه واردات هنگامی انجام می شود که اعتماد کامل میان طرفین قرارداد وجود دارد.
در وصولی اسنادی، بانک به عنوان امین و واسطه میان خریدار و فروشنده قرار می گیرد. به دستور فروشنده اسناد مربوط به حمل کالا یا انجام خدمات را در مقابل دریافت مبلغ بدهی یا قبول برات به خریدار تحویل می دهد.
-اشخاص مشمول: همه اشخاص حقیقی و حقوقی
-واردات مجاز: همه کالاهای مجاز (مطابق مقررات واردات و صادرات).
حواله ارزی محل ثبت سفارش
واردات کالا از راه"حواله ارزی از محل ثبت سفارش"، یکی از روش های پرداخت است. که در این روش ممکن است خریدار پس از دریافت کالا و حصول اطمینان از اینکه کالا مطابق شرایط مورد نیاز اوست، در زمان معین وجه کالا را بپردازد (Open Account) و یا پیش از ارسال کالا و صدور اسناد به فروشنده پرداخت کند (Full AdvancePayment).
– اشخاص مشمول: همه اشخاص حقیقی و حقوقی.
– کالاهای مجاز: همه کالاهای مجاز (مطابق مقررات واردات و صادرات).
مراحل انجام کار
۱. مراجعه مشتری به وزارت خانه ذی ربط، و ارائه پروفرما، و دریافت مجوز ورود کالا؛
۲. مراجعه مشتری به"وزارت صنعت، معدن و تجارت"، و اخذ مجوز ورود کالا؛
۳. ارائه مدارک لازم (شماره هشت رقمی ثبت سفارش دریافت شده از"وزارت صنعت، معدن و تجارت"، پروفرما، بیمه نامه، و درصورت نیاز مجوز"سازمان حمل و نقل و پایانه های کشور") به یکی از شعب بانک ملت؛
تبصره: انجام تشریفات مناقصه یا ارائه مجوز ترک تشریفات مناقصه برای خریدهای دولتی بیش از یک میلیون دلار ضروری است.
مراحل انجام کار
۴. بررسی اهلیت اعتباری مشتری، و صدور مصوبه اعتباری؛
۵. اخذ مجوز ارسال حواله از بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، در خصوص حواله هایی که مبلغ آنها بیش از اندازه مجاز (تعیین شده در مقررات) باشد؛
۶. تامین هزینه های صدور حواله، توسط مشتری؛
۷. ارسال حواله ارزی؛
۸. حمل کالا و دریافت اسناد حمل؛
۹. ظَهرنویسی و تحویل اسناد به مشتری، برای ترخیص کالا.
نمونه ای از فرم اعتبار اسنادی
نمونه ای از فرم اعتبار اسنادی
نمونه ای از فرم اعتبار اسنادی
نمونه ای ازفرم اعتبار اسنادی
نمونه ای از فرم اعتبار اسنادی
نمونه ای از فرم اعتبار اسنادی
نمونه ای از فرم اعتبار اسنادی
نمونه ای از فرم اعتبار اسنادی
با تشکر از توجه شما