ICT
امروزه توسعه قابلیت های فناوری اطلاعات و ارتباطات موجب گسترش کاربرد های آن در حوزه های گوناگون گردیده است.
حوزه روستایی از جمله حوزه هایی است که در سال های اخیر مورد توجه قرار گرفته است به منظور دستیابی به اهدافی همچون توانمند سازی روستایی ،کاهش فقر،افزایش رفاه و…..
کاربرد در آموزش
کاربرد در پزشکی
کاربرد در امور پژوهشی
کاربرد در اطلاع رسانی
کاربرد در تجارت
کاربرد در صنعت
کاربرد در خدمات دولتی
کاربرد در سیاست
وکاربرد در روستا و کشاورزی
کاربرد های ICT
Any service
Any time
Any where
جامعه جهانی اطلاعاتی که در آذر ماه 1382 در ژنو با حضور بیش از 140 مسئول عالی کشور ها و با مشارکت 16000 نفر برگزار شد و در نتیجه اعلامیه اصول جامعه اطلاعاتی تدوین و به امضاء بسیاری از کشور ها رسید که نشان دهنده ی تغییر اصول جامعه سنتی بر پایه جامعه اطلاعاتی جهانی است در یکی از موضعات مطرح شده در طرح اجرایی این است که باید تمام روستاها تا سال 2015 میلادی با اتصال به اینترنت و آموزش وارد جامعه اطلاعاتی جهان شوند.
در کشور ما نیز طی چند سال گذشته توسعه فناوری اطلاعات در راس برنامه های کلان کشور مطرح شده است. در این راستا تجهیز 10 هزار روستای کشور به دفاتر ارتباط و فناوری اطلاعات قرار گرفته است.
در طول تاریخ همواره تعداد بسیاری فرد گرسنه در سراسر جهان وجود داشته است اما پیشرفت های امروزی، می تواند این مشکل را برای همیشه برطرف کند کارشناسان معتقدند اگر فناوری اطلاعات به درستی در کشاورزی مورد استفاده قرار گیرد، مشکل گرسنگی برای همیشه در سراسر جهان رفع خواهد شد. تلاش برای فهم بیشتر فناوری نوین و تطابق آن با زندگی روزمره امری جدید محسوب نمی شود و از سال های دور مورد توجه قرار گرفته است. تطابق فناوری ارتباطات و اطلاعات در مناطق روستایی و دورافتاده مسئله ای جدی محسوب می شود که طی سال های اخیر در حوزه منطقه ای، ملی و بین المللی مورد توجه قرار گرفته است.
فناوری نوین و تطابق آن با زندگی های روزمره
روستای الکترونیکی روستایی است که موج فناوری اطلاعات وارتباطات چهره آن را دگرگون کرده وکاربرد های الکترونیکی در زندگی مردم روستا کاملا مشهود است در چنین روستایی مردم به کاربرد های مختلف فناوری اطلاعات ازجمله دولت الکترونیکی،تجارت الکترونیکی،آموزش الکترونیکی، و بهداشت الکترونیکی دسترسی داشته و امور روزانه خود را در زمینه کشاورزی ،دامداری و دادوستد از طریق سیستم های الکترونیکی انجام میدهند.
روستای الکترونیکی چیست؟
آی سی تی اولین بار در روستایی در روستاهای هند به منظور قطع دست واسط های کشاورزی و اطلاع رسانی به کشاورزان در مورد قیمت محصولات و فروش آن به قیمت مناسب تر و نزدیک به قیمت روز بازار انجام گرفت برای رسیدن به این منظور از یک سری کامپیوترهای کوچک همانند تلفن همراه استفاده میشد که کشاورز با زدن کلید خاص از قیمت روز محصول خود آگاه میشد. همین طور آموزش کشاورزی،اطلاع رسانی آب و هوا و شرایط جوی و ….
آی سی تی در روستای هند
آی سی تی روستایی در ایران با تلاش آقای علی اکبر جلالی در شاهکوه روستای زادگاه وی کلید خورد و به زودی با تلاش های شخصی او در تمام جهان مجازی شناخته شدو به توسعه فناوری اطلاعات در کشور موجب شدتا توجه دولت مردان به این مقوله جلب شود تا جایی که پروژه هایی برای تمام روستاهای کشور تعریف و عملیاتی شد.
در ایران روستای الکترونیکی از چه زمانی آغاز شد؟
بحث آی سی تی روستایی در ایران اولین بار در سال 1379 در روستای شاهکوه آغاز شد. این رویداد بازتاب گسترده ای در داخل و خارج از کشور داشت و متعاقب ان اظهار علاقه برای توسعه آی سی تی روستایی بوجود آمدو موجب شد تا اولین همایش آی سی تی روستایی در سال 1382 در دانشگاه علم و صنعت برگزار شود.در این همایش پیشنهاد تجهیز 10 هزار روستا به دفتر آی سی تی توسط آقای جلالی ارائه شد.
شرح خدمات مورد قرار داد دفاترICT روستایی:
الف)شرح خدمات فناوری اطلاعات دفاتر
1 خدمات فناوری اطلاعات و ارتباطات سایر نهاد ها که به تایید وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات رسیده باشد.
2 خدمات اینترنتی برای خرید و فروش الکترونیکی
3 دانلود کتاب ها،مقاله ها و سایر محصولات الکترونیکی
4 چاپ لیزری و اسکن کردن اطلاعات مختلف مشتریان
1 قبول انواع پست نامه ها
2 قبول امانت پستی داخله تا 10 کیلو گرم
3 فروش تمبر پستی یا یادگاری
ب) شرح خدمات پستی دفاتر:
1 قبول و پرداخت حواله
2 دریافت وجوه قبوض نظیر قبوض آب و گاز و…
3 افتتاح و عملیات حساب سپرده قرض الحسنه پس انداز
4 افتتاح و عملیات حساب سپرده سرمایه گذاری کوتاه مدت
ج) شرح خدمات پست بانک دفاتر:
سیستم های اطلاعات مدیریت در کشاورزی
کاربرد فناوری اینترنتی در کشاورزی
تجارت الکترونیکی در کشاورزی
تحصیل و آموزش در انفورماتیک کشاورزی
ارتباطات روستایی و انفورماتیک کشاورزی
فناوری اینترنت در کشاورزی منطقه ای
انفورماتیک کشاورزی در توسعه خدمات کشاورزی
کشاورزی دقیق و فناوری اطلاعات
فناوری اطلاعات در حیطه های زیراز حوزه
انفورماتیک کشاورزی مورد استفاده قرار می گیرد
پایگاه داده برای کشاورزی
سیستم های اطلاعات جغرافیایی و سیستم موقعیت یاب جهانی
حس گری راه دور و پردازش تصاویر
هوش مصنوعی و سیستم خبره
مدل سازی سیستم های کشاورزی
نرم افزارهای کاربردی مبتنی بر رایانه های شخصی در کشاورزی
تحقیقات کشاورزی در کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه، یکی از قدیمی ترین و گسترده ترین شکل های تحقیق سازمان یافته در جهان است. در اواسط قرن نوزدهم میلادی، تحقیقات کشاورزی سازمان یافته، در موسسات و سازمان ها، جایگاه خویش را باز نمود. از جمله این سازمان ها عبارتند از: انجمن شیمی کشاورزی اسکاتلند، ایستگاه تحقیقات کشاورزی ساکسون و دانشکده لندگرانت در ایالات متحده. این سازمان ها به مدت 150 سال راهبر افزایش شگرف در تولید محصولات غذایی بوده اند.
کشاورزان با استفاده از ابزارهای فناوری به راحتی میتوانند اطلاعات دقیقی را در مورد وضعیت آب و خاک وبذر گیاهان و… بدست آورند تا ازاین طریق محصولاتی با کیفیت و سازگار با ساختار محیط زیست تولید کنند در حال حاضر تعامل 2صنعت کشاورزی و آِی تی به قدری افزایش یافته که تمامی ابزار های نوین فناوری نظیر اینترنت ،پست الکترونیکی،سیستم اطلاعات جغرافیایی به صورت تخصصی در اختیار کشاورزان قرار گرفته است .
کاربرد های فناوری اطلاعات و ارتباطات ICT در
کشاورزی و دامپروری
1)هواشناسی علمی و پیشرفته 2)اطلاعات دقیق از نوسانات قیمت نهاده ها 3)امکان سنجی و نیاز سنجی بازارهای مصرف ملی و
بین المللی 4)ترکیب روش های علمی و عملی 5)اطلاعات صادرات و واردات از طریق بخش خصوصی و دولتی 6)آموزش و ترویج مناسب و پیشرفته 7)اهداف و سیاست های کلی کشور
شاخص هایی که یک کشاورزی مدرن میتواند بر تکیه برICT متاثر شود
و به هدف اصلی که همان افزایش کیفی تولید است برسد شامل:
امروزه هواشناسی کشاورزی یکی از مهمترین پایه های انتخاب نوع زراعت و اِعمال روش های کاشت می باشد. بارها شنیده ایم که زراعت های ما در اثر خشکسالی و یا سیل از بین رفته اند و یا بذرهای تازه کاشته شده و محصولات برداشت نشده در اثر سرمازدگی نابود شده اند. تلفیق هواشناسی کشاورزی مبتنی بر فناوری ارتباطات و اطلاعات این امکان را می دهد که مجامع و سازمان های ذیصلاح با کسب دقیق ترین اطلاعات هواشناسی از دقیق ترین دستگاه های اندازه گیری، ماهواره های هواشناسی- تحقیقاتی و ارتباطات مخابراتی، در کوتاه ترین زمان ممکن قوی ترین پیش بینی ها را در مورد اوضاع جوی و میزان بارندگی ها و تاثیر آن در زراعت ها و پیشنهادهای تخصصی در مورد کاشت، داشت و برداشت هر یک از محصولات فصل داشته باشند.
محصولات کشاورزی در اقتصاد رو به جهانی شدن به مانند نفت تابع شرایط مختلف اقتصادی و حتی سیاسی دستخوش نوسانات قیمت می شوند. بورس های عمده کشاورزی دنیا در تغییرات قیمت محصولات نقش موثری دارند. مسائلی چون تغییرات دفعی آب و هوا، تحریم های اقتصادی، تغییرات در تعرفه های گمرکی و … از جمله عوامل موثر در نوسانات بازار هستند. از سوی دیگر، نهاد های کشاورزی خود دارای نوسانات و تغییرات قیمت هستند و این موجب پیچیده تر شدن مسئله قیمت گذاری محصول خروجی می شود. در این جا تلفیق ICT و نظام جامع اقتصاد کشاورزی می تواند موثرترین کمک در راه رسیدن به یک کشاورزی شفاف و دور از تنش های بازار باشد.
در اینجا از مسئله ای که در سال های اخیر به صورت لاینحل در آمده به عنوان مثال یاد می شود، نوسان متقابل مابین میزان تولید پیاز و قیمت آن با میزان تولید سیب زمینی و قیمت آن امری است که حتی سیاست گذاران کشاورزی هم دیگر به آن عادت کرده اند. در یک سال آنقدر پیاز تولید می شود که باعث افت شدید قیمت آن می شود و در مقابل چون تولید سیب زمینی کاهش یافته قیمت آن بالا می رود و در سال دیگر دقیقاً بر عکس همین قضیه پیش می آید. اما شاید خیلی دور از ذهن نباشد که همه این موارد با یک نظام هماهنگ و یکپارچه برنامه ریزی شده بر اصول ICT است. شناخت و تعیین ظرفیت های زراعی و کشاورزی هر منطقه از کشور و تلفیق دقیق این ظرفیت ها با سایر شرایط حاکم بر آن منطقه از قبیل آب و هوا، مکانیزاسیون و … می تواند هر ساله در ابتدای فصل زراعی، کشاورز را برای انتخاب نوع محصولی که بالاترین بازده اقتصادی را برای کشور داشته باشد، یاری کند. ضمن این که اکثر شرایط را تحت کنترل و اختیار کشاورز قرار می دهد.
مهمترین چالش در کشاورزی نقش صادرات و واردات و عوامل موثر بر آن و همچنین سیاست های کلی کشور در امر کشاورزی است. سال هاست که اکثر کارشناسان مسائل اقتصاد کشاورزی داد سخن برآورده اند که ایران با تکیه بر توانایی ها و قابلیت های خود می تواند در اکثر موارد تولید کشاورزی به خودکفایی برسد به گونه ای که کشور را از واردات محصولات مهمی چون گندم، ذرت یا مرغ بی نیاز کند و از فشار های اقتصادی و سیاسی وارد شده از جانب کشورهای صادرکننده آن بکاهد. اخیراًًٌ، با توجه دولت به پدیده آی سی تی و به جریان افتادن طرح دولت الکترونیکی جای امیدواری بسیاری پیش آمده تا هر یک از وزارتخانه ها و سیاست گذاران با توجه به کارکرد خود، فناوری ارتباطات و اطلاعات را در ساختار برنامه ریزی های خود وارد کنند و از نتایج آن بهره گیرند.
وزارت جهاد کشاورزی به عنوان سیاست گذار و راهبر بخش کشاورزی می تواند با برنامه ریزی اصولی در جمع آوری، پردازش و رسانش اطلاعات نقش مهمی را ایفا نماید، ضمن این که با اتصال به سایر سازمان ها و ارگان های تاثیرگذار در این بخش، از جمله وزارت بازرگانی و وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، کلیه زیر ساخت های شکل گیری آی سی تی را در ساختار کشاورزی ایران فراهم کند. توجه به آموزش و ترویج با تکیه بر قابلیت های آی سی تی از دیگر راهکارهای رسیدن به توسعه همه جانبه در کشاورزی می باشد. راهبری تحقیقات دانشگاهی و توجه به نوآوری های علمی از یک سو و انتقال به هنگام تکنیک های جدید تولیدی با تکیه بر پایه های فناوری اطلاعات و ارتباطات، می تواند کشاورزی ایران را ظرف چند سال آینده متحول کند و زمینه های عملی شعار «کشاورزی، محور توسعه» را فراهم نماید
فقر، بیکاری، مهاجرت، تبعیض و نابرابری های اقتصادی- اجتماعی، آلودگی محیط زیست، تباهی منابع طبیعی و … همگی مشکلات و موانعی هستند که توسعه روستایی و کشاورزی را در قرن 21 با چالش های جدیدی مواجه کرده اند. اما از طرف دیگر فرصت های جدیدی همچون فناوری های اطلاعات و ارتباطات هم به وجود آمده است که با استفاده مناسب و به موقع از آن می توان تا حد زیادی چالش های مذکور را حل و برطرف نمود. کاربرد آی سی تی می تواند باعث افزایش درآمد ، آموزش ،بهداشت و توانمندی های روستاییان شود و تولید و بازاریابی محصولات کشاورزی را بهبود بخشد.
مدیر عامل شرکت مخابرات استان گلستان اعلام کرد:نخستین همایش آی سی تی روستایی کشور هفته آینده در استان گلستان برگزار میشود.
مهندس غلامرضا عرب شاهی روز چهارشنبه گفت:نخستین همایش آی سی تی روستایی کشور از مجموعه همایش های استانی به میزبانی شرکت مخابرات،پست و پست بانک استان گلستان برگزار خواهد شد
نخستین همایش ict روستایی کشور در استان گلستان برگزار شد.
در بانشICT
دفتر ای سی تی روستایی بانش در تاریخ 9/11/1387 رسما زیر نظر شرکت پیام امواج فدک با سرمایه گذاری مستقیم شرکت مخابرات استان فارس و همکاری پست و پست بانک استان و با هدف خدمات رسانی به اقشار روستایی در مرکز مخابرات روستا شروع بکار نمود.
در بحث استفاده از اینترنت با استفاده ازخطوط اینترنتی که با هزینه و سرمایه گذاری مخابرات به روستا امد از مهاجرتهای زیاد روستا به شهرجلوگیری و حتی در مقاطعی نیز این رویه حالت معکوس به خود گرفت
پایان