مهارتهای زندگی :
به طور کلی مهارت های زندگی عبارتند از : توانایی هایی که منجر به افزایش بهداشت روانی افراد جامعه ، بهبود روابط انسانی ، افزایش سطح سلامت و رفتارهای سالم در سطح جامعه می شوند.
آموختن مهارت های زندگی توسط مردم ، بویژه جوانان و نوجوانان تاثیر قابل توجهی در سلامت روانی ، اجتماعی و پیشگیری از بسیاری مشکلات ناشی از رفتار نامناسب دارد.
که یکی از این مهارتهای مهم زندگی کنترل احساسات می باشد.
مهارت کنترل احساسات
مهارت کنترل احساسات مهارت کنترل احساسات یکی از مهارت های مهم زندگی است که با استفاده از آن فرد می تواند به شکل موثری یک واقعه هیجانی را مدیریت کند یا به آن پاسخ دهد.
در زندگی روزمره، افراد با احساسات مختلفی روبرو می شوند. احساسات اصلی انسان ها شامل غم، خشم، ترس، شادی، تعجب، شرم، حسادت می باشد. این احساسات همیشه نیاز به تنظیم ندارند. برای مثال وقتی در یک جمع هستید که همه در حال خندیدن هستند، شما هم می توانید با خیال راحت بخندید و از جمع لذت ببرید. نیازی به کنترل احساسات در این شرایط نیست. اما ممکن است شما بعد از یک روز کاری سخت در ترافیک باشید، که ناگهان رفتار راننده ماشین جلویی در شما خشم زیادی ایجاد کند. در این شرایط ممکن است خشم شما باعث رفتاری شود که بعدا از آن پشیمان شوید. مهارت کنترل احساسات در اینجا بسیار اهمیت پیدا می کند.
فواید مهارت کنترل احساسات فردی که بتواند احساساتش را کنترل کند، می تواند از مهارت هایش در شرایط مناسب بهره ببرد. در نتیجه احساس فشار نخواهد کرد و مجبور به سرکوب آن ها نمی شود. کنترل احساسات منجر به تصمیم گیری های درست ومنطقی و در نتیجه موجب ساختن و تجربه زندگی بهتری می شود.
معایب عدم کنترل احساسات
1- افرادی که توانایی تنظیم هیجانی ندارند، به خاطر احساساتشان احساس فشار و تنش می کنند و ممکن است مجبور به انجام کارهایی شوند که آن ها را از احساس بد دور کند، ولی هریک از این رفتار ها ممکن است پرخطر بوده یا منجر به آسیب شوند.
2-نداشتن مهارت کنترل احساسات می تواند در روابط اجتماعی و
ارتباطات شما تاثیرات سوء به جا بگذارد.
3-فردی که کنترل بر احساساتش نداشته باشد، ممکن است فقط آن ها را سرکوب کند و در نهایت به خاطر احساسات سرکوب شده، دچار اضطراب و افسردگی بشود.
4-گاهی نداشتن مهارت کنترل احساسات باعث می شود فرد برای فرار از احساسات منفی اش به سمت راه حل هایی مثل مصرف مواد برود که در کوتاه مدت تنها اثربخش هستند.
روشهای ساده و عالی برای کنترل احساسات
1- فورا از خودتان واکنش نشان ندهید و یک وقفه کوچک به خود بدهید.
2- به آرامی نفس بکشید.
3- صدایتان را بلند نکنید.
4- خودخواه نباشید.
5- احساسات خود را به خوبی شناسایی و درک کنید.
6- در زمان حال زندگی کنید.
7- از دیدِ یک فرد بیرونی، بر احساسات و رفتارتان نظارت کنید.
8- احساسات خود را به خوبی شناسایی و درک کنید.
9- با یکدیگر همدلی کنید.
حرف آخر : هرچه تسلط بیشتری بر روی احساسات خود داشته باشیم، کمتر دچار اضطراب می شویم و در مواجهه با تغییرات اجتناب ناپذیری که در زندگی کاری و شخصی ما پیش می آید، فردی آرام تر و صبورتر به نظر می رسیم. مهار احساسات به ما کمک می کند رفتار حرفه ای تری داشته باشیم. پس بهتر است مهارت کنترل احساسات را بیاموزیم