مصالح مدرن ساختمانی
مصالح مدرن
با توجه به تحولات قرن اخیر که در کلیه علم فنون منجمله در صنعت ساختمان سازی ایجاد گردید و با توجه به رشد روزافزون جمعیت و احتیاج جوامع بشری به مسکن بیشتر و در نتیجه احتیاج به گسترش شهرها کارشناسان متوجه شدند که اگر شهرها بطوری افقی گسترش یابد رسانیدن سرویسهای شهری مانند آب و برق و تلفن – گاز و همچنین پست-آسفالت و غیره به شهروندان با مشکل مواجه خواهد گردید. بدین لحاظ تشخیص دادند که شهرها می باید به طور عمودی گسترش یابد در نتیجه ساختمان های یک یا دو طبقه قرون 18 و 19 به ساختمان های بلند قرن بیستم تبدیل گردید.
3
مصالح مدرن
رفته رفته مصالحی مانند آجر و آهک و ملات های کم مقاومت منسوج شده و مصالح مرغوب تری که بتواند بارهای فشاری و کششی بیشتری را تحمل نماید مورد توجه قرار گرفت که در راس آنها سیمان و انواع فولاد می باشد که روز به روز مراحل تکامل خود را طی نموده و هر لحظه در آزمایشگاه های مهم دنیا در اثر آزمایشات شبانه روزی انواع مرغوب تر و کامل تری از آن ارائه می گردد
4
سیمان
5
سیمان پرتلند
رایج ترین و پر مصرف ترین سیمان مورد استفاده در صنعت ساختمان سازی اعم از پل-تونل-راه سازی و یا ساختمان و غیزه همان سیمان پرتلند است.
موادی که برای پختن سیمان به کوره می رود از دو ماده اصلی تشکیل شده است:
این دو ماده عبارت است از خاک رس و سنگ آهک.
6
سیمان پرتلندI
این نوع سیمان رایج ترین و پرمصرف ترین نوع سیمان می باشد.
مصرف این گونه سیمان در تمام کارهای ساختمانی مانند پل-تونل-ساختمان های بتنی و غیره مجاز می باشد.
7
سیمان پرتلندII
سیمان نوع II حمله اندک سولفات ها را می تواند تحمل کند. برای ساختن کانال های فاضل آب و غیره خوب است.
درجه حرارت (حرارت هیدراسیون) تولید شده این نوع سیمان نسبت به سیمان نوع یک کمتر است در نتیجه برای بتن ریزی در هوای گرم از سیمان نوع 1 و 3 مناسب تر می باشد.
8
سیمان پرتلندIII
سیمان نوع III زودگیر می باشد به همین علت در محل هایی که احتیاج به قالب برداری فوری باشد از این نوع سیمان مصرف می شود.
به علت زودگیر بودن مصرف این نوع سیمان در هوای سرد پیشنهاد می شود و همچنین به علت زودگیر بودن گرمای تولید شده آن نسبت به سیمان های دیگر در ساعات اولیه مصرف زیاد است. در نتیجه برای بتن ریزی های حجیم و همچنین بتن سازی در مناطق گرم که حرارات هیدراسیون مشکل آفرین است. مصرف این نوع سیمان پیشنهاد نمی گردد!
9
سیمان پرتلند IV
سیمان نوع 4 کمترین حرارت هیدراسیون را در موقع سخت شدن تولید می نماید بدین لحاظ در بتن ریزی های انبوه مانند سدها مصرف سیمان پرتلند نوع 4 پیشنهاد می گردد.
10
سیمان پرتلند V
سیمان نوع 5 ضد سولفات بوده و در مقابل حمله شدید سولفات ها به خوبی مقاومت می کند. مصرف این نوع سیمان در ساختن اسکله ها و پایه های پل ها و کارهای دریایی پیشنهادمی شود
11
سایر انواع سیمان
12
1- سیمان پرتلند ممتاز
این نوع سیمان کاملاً شبیه سیمان پرتلند معمولی است فقط در تهیه آن دقت بیشتری به عمل آمده.
برای تهیه سیمان پرتلند ممتاز آن را دو بار به کوره می برند یعنی کلینکر را پس از آسیاب کردن دوباره به کوره می برند و دوباره آن را پخته و دوباره کلینکر تهیه می نمایند. بدین وسیله درصد آهک ترکیب نشده در سیمان با خاک رس به حداقل می رسد.
تفاوت سیمان پرتلند ممتاز و سیمان پرتلند معمولی آنست که سیمان پرتلند ممتاز سریعتر سخت می شود و تقریبا در هفته اول پس از بتن ریزی مقاومت آن به بیش از 50درصد مقاومت 28 روزه آن می رسد.
13
2-سیمان کرومپد (کرومپت)
این نوع سیمان برای هوا گیری بیس پلیت استفاده میشود
خصوصیت این سیمان این است که بعد از خودگیری جذب بیس پلیت میشود و میزان فشاری که تحمل میکند از سیمان معمولی بیشتر است
14
3-سیمان ضد سولفات
این نوع سیمان همان سیمان تیپ 5 می باشد و در مقابل حمله سولفات ها مناسب است، به چنین سیمانی به علت زیادی اکسید آهن سیمان آهنی یا Iron Cement نیز می گویند. تفاوت ان با سیمان تیپ V در مقاومت بیشتران و خاصیت نفوذ پذیری کمتر اب به این سیمان است
15
4- سیمان هوازا (برای هوای زیر 4 درجه تا10- درجه)
اغلب مواقع در فصل سرما که خطر یخبندان موجود است در موقع ساختن بتن، مواد هوازا به آن اضافه می نمایند تا از خطر یخ زدن بتن به مقدار قابل ملاحظه ای کاسته شود. با توجه به اینکه بجز مواد اصلی بتن(شن-ماسه-آب-سیمان) هر ماده دیگری که به آن افزوده شود. از مقاومت بتن کسر می نماید. لذا بهتر است بجای مواد هوازا از سیمان نوع A3 , A2 , A1 وA5 استفاده شود. این سیمان ها علاوه بر خاصیت عمومی سیمان های نوع 1 , 2 , 3 و5 دارای خاصیت هوازایی نیز هستند.
16
4- سیمان هوازا(سیمان پرتلندنوع A5,A3,A2,A1)
سیمان پرتلند نوع A3 , A2 , A1 , , وA5 که مشخصات آن مانند سیمان های پرتلند نوع یک، دو، سه و پنج است ولی تفاوت آن ها در این می باشد که این سیمان ها دارای مواد افزودنی هوازا هستند،مقاومت خمشی وسایشی آنها بیشتر استواز تورق سطح بتن جلوگیری میکند
این سیمانها برای هوای زیر 4 درجه تا10- درجه استفاده میشود
17
5- سیمان های رنگی
گاهی ممکن است که در ساختمان سازی مخصوصا در نماسازی و یا فرش کف احتیاج به سیمانی باشد که باربری آن مورد نظر نبوده بلکه زیبایی آن مورد نظر باشد.
مثلا در مورد ساختن موزائیک های رنگی و سیمانکاری نما، سیمان های رنگی مخصوصا سیمان سفید اهمیت خود را نشان می دهد.
18
5- سیمان های رنگی
علت رنگ دودی متمایل به سبز سیمان پرتلند معمولی وجود اکسیدهای آهن در آن می باشد در این صورت برای ساختن سیمان سفید اکسیدهای آهن را از ان جدا میکنند و یا اگراز لحاظ اقتصادی مقرون به صرفه نباشد حداکثر مقدار این اکسیدها را به 2 درصد وزن کلینکر می رسانند.
19
6-سیمان چاه کنی (سیمان چاه نفت)
سیمان چاه کنی فقط در صنعت نفت مصرف می شود. در موقع حفر چاه های نفت پس از حفاری لوله گذاری می کنند. معمولا قطر چاه را قدری بزرگتر از لوله ای که درون آن می گذارند حفر می نمایند تا لوله براحتی درون آن قرار گیرد.
این فاصله باید به وسیله موادی پر شود که مانع نفوذ آب های سطحی و زیرزمینی از درز بین لوله ها به داخل چاه بشود ودر مقابل عوامل شیمیایی که در طول چاه وجود دارد مقاومت نموده و خاصیتهای خود را از دست ندهد.
لازم به ذکر است که بدانیم در داخل چاه حرارت زیادی وجود دارد
20
7-سیمان روباره
در کارخانه های ذوب آهن در کوره بلند همراه سنگ آهن مقداری مواد گدازآور مانند سنگ آهک و غیره به داخل کوره می ریزند که این مواد همراه با اضافاتی که از ذغال سنگ و سنگ آهن باقی می ماند به علت سبک تر بودن روی آهن ذوب شده قرار می گیرد این روباره ها را جمع نموده و بوسیله آب به سرعت سرد کرده و به کارخانه های تهیه سیمان ارسال می نمایند. در کارخانه های سیمان آن را با کلینکر مخلوط کرده آسیاب می کنند و به آن سیمان پرتلند روباره و یا سیما ن متالوژیکی می گویند.
21
7-سیمان روباره
سیمان روباره پس از 28روز دارای مقاومتی در حدود 200 کیلوگرم بر سانتیمتر مربع است.
در مقایسه با سیمان پرتلند معمولی سیمان روباره در مقابل عوامل شیمیایی مقاوم تر است و همچنین دارای حرارت هیدراسیون پایین تری از سیمان پرتلند معمولی می شود
از این سیمان بیشتر در مصارف صنعتی استفاده میشود
22
8- سیمان پوزولان
پوزولان یا تراس ماده سیلیسی و یا سیلیس و آلومینی می باشند که بخودی خود خاصیت چسبندگی ندارند ولی اگر به خوبی آسیاب شود و با گرد آهک شکفته مخلوط گردد خاصیت چسبندگی پیدا می کند که به آن سیمان طبیعی می گویند، و اگر از 5 تا 4درصد پوزلان را با 80 تا 60درصد کلینکر سیمان پرتلند مخلوط کرده و به آسیاب ببرند و مخلوط را کوبیده و پودر نمایند سیمان پوزولانی بدست می آید.
23
8- سیمان پوزولان
مقاومت فشاری سیمان پوزولانی در روزهای اولیه از سیمان پرتلند کمتر است ولی پس از 28 روز مقاومت فشاری سیمان پوزولانی(پ.پ) تقریبا مساوی 70 تا 75درصد سیمان بوده و مقاومت فشاری سیمان پوزولانی ویژه(پ.پ.و) تقریبا مساوی 80 درصد سیمان پرتلند می باشد. این سیمان در مقایسه با سیمان پرتلند دارای حرارت هیدراسیون کمتر بوده و دارای مقاومت بهتری در مقابل املاح شیمیایی می باشد.
24
9- سیمان انبساطی
سیمان انبساطی سیمانی است که در موقع سخت شدن در حدود 1 درصد به حجمش اضافه می شود.
علت ازدیاد حجم سیمان انبساطی آنست که مقدار آلومینات و سولفات موجود در مواد اولیه این نوع سیمان از سیمان پرتلند معمولی بیشتر است این سیمان برای آب بندی درز استخرها ، آب انباره ها و همپنین اندود روی دیوار آب انبارها مورد مصرف دارد.
25
10- سیمان برقی
سیمان برقی که به آن سیمان آلومینا هم می گویند سیمانی است که دارای اکسید آلومینیم زیاد و آهک کم می باشد و آن را نمی توان از خانواده سیمان های پرتلند دانست.
تقریبا چند سال پس از کشف سیمان پرتلند ضعف آن در مقابل عوامل شیمیایی مخصوصا حمله سولفات ها مشخص گردید. امکان مصرف آن در کارهای اسکله و بندرسازی و پایه پلها غیره از بین رفت.
26
10- سیمان برقی
ریزی دانه های سیمان برقی مانند سیمان پرتلند است ولی نسبت به سیمان پرتلند بسیار زودگیرتر است.
آغاز گرفتن آن پس از 2 ساعت شروع و حداکثر تا 24 ساعت پایان می یابد.
وزن مخصوص سیمان برقی لرزیده 3تا 25/3 تن در مترمکعب است وزن مخصوص نلرزیده آن 2/1 تا 4/1 تن بر متر مکعب می باشد. سیمان برقی را نباید با سیمان پرتلند مخلوط کرد زیرا به مقدار زیادی، مقاومت آن را کاهش می دهد.
27
10- سیمان برقی
چون به علت زودگیر بودن سیمان برقی این حرارت سریع و یک مرتبه آزاد می شود آب ملات را بسیار گرم کرده و نزدیک به نقطه جوش می رساند از این رو سیمان مذکور نباید در مناطق گرمسیر مورد استفاده قرار گیرد.
به سیمان برقی سیمان آلومینا یا سیمان مذاب(فوندو) نیز میگویند. از این سیمان به علت زودگیر بودن بیشتر برای لکه گیری سدها-پل ها-لوله های بتنی و غیره استفاده می شود
28
11-سیمان با گیرش تنظیم شده
سیمان با گیرش تنظیم شده به گونه اى کنترل و ساخته مى شود که مى تواند بتنى با زمان هاى گیرش از چند دقیقه تا یک ساعت تولید کند. سیمان با گیرش خیلی سریع (Quick Setting Cement) و سیمان با گیرش آهسته ( Slow Setting Cement ) از انواع این دسته سیمان ها می باشند
29
سیمان بنائی به صورت میانگین
همانطوری که در قسمتهای قبل اشاره شد بتن ساخته شده با سیمان پرتلند به نسبت 300کیلوگرم سیمان در یک مترمکعب شن و ماسه اگر در شرایط خوب ساخته شود پس از 28روز در حدود 350کیلوگرم بر سانتیمتر مربع نیروی فشاری و 30 کیلوگرم بر سانتیمتر مربع نیروی کششی را تحمل می نماید.
در بازارایران اصولا بجز سیمان نوع1و2 و5 کلیه سیمان های دیگر باید بوسیله سفارش قبلی تهیه شود.
30
بتن
31
بتن اسفنجی(بتن تراوا)
بتن اسفنجی چیست؟
بتن اسفنجی یک مخلوط سنگدانه درشت(شن)،سیمان، آب و ماسه به میزان اندک(وگاهی اوقات بدون ماسه) است. در ساختار این بتن %25-15 (از لحاظ حجم) فضای خالی وجود دارد و این امر موجب عبور آب از داخل این بتن می شود.
در بتن اسفنجی از آب نسبت به دیگر انواع بتن کمتر استفاده می شود و این مساله باعث شده تا پس از ساختن مخلوط بتن آب آن به سرعت تبخیر شده و مخلوط در مدت یک ساعت کاملا" از آب تخلیه خواهد شد.
32
بتن اسفنجی(بتن تراوا)
مشخصات فنی:
اسلامپ یا نشست 20 mm (3/4 in)
وزن مخصوص 900 to 1200 kg/m^3
میزان نفوذ پذیری (از لحاظ میزان سرعت) 120 L/min
مقاومت فشاری 3.5 Mpa TO 28 Mpa (500psi to4000 psi)
مقاومت خمشی 1 Mpa to 3.8 Mpa (150 psi to 550 psi)
33
بتن اسفنجی(بتن تراوا)
این نوع بتن به دلیل مقاومت نسبتاً پایین آن MP3.8 الی MP28 اساس مشخص شده و پذیرفته شده ای برای مقاومت بالا نیست. و مساله مهم تر در موفقیت یک روسازی بتن اسفنجی مقدار پوکی (فضای خالی) آن است.
البته باید بدانیم که زیر سازی این بتن و زمین زیرینش نباید کاملاً غیر قابل نفوذ باشد و باید حداقل اندکی خاک و زیر سازی آن نفوذ پذیری داشته باشد. در مناطق ماسه ای هم بتن اسفنجی مستقیماً بالای ماسه گذاشته می شود
از این بتن در پیاده رو سازی ها و محوطه سازی پارک ها، پارکینگ ها و معابری که مشکل آبگیری دارند استفاده می کنند.
34
بتن اسفنجی(بتن تراوا)
همچنین یخ زدن آب در داخل این بتن مشکلی ایجاد نمی کند، زیرا آزمایش یخزدگی در این بتن با موفقیت انجام شده
این مزیت کاربرد بتن اسفنجی در مناطق سردسیر را ممکن نموده است و مشکلی در به کار بردن این بتن در این مناطق وجود ندارد
35
بتن اسفنجی(بتن تراوا)
مواد افزودنی :
مواد افزودنی(یا همان مواد دارای خواص سیمانی) که در بتن اسفنجی بکار می روند عبارتند از: رقیق کننده های سیمان، خاکستر بادی و پوزولان طبیعی ، روباره و بخار سیلیس
. در واقع این مواد بر عملکرد زمان گیرش، میزان افزایش مقاومت، تخلخل، نفوذ پذیری و … در بتن تاثیر می گذارند و در یک کلام کلید عملکرد بالای بتن، در استفاده از مواد افزودنی است.
36
بتن اسفنجی(بتن تراوا)
مزایا :
1-بتن اسفنجی دارای مزایای اقتصادی و زیست محیطی فراوانی است. از مزایای اقتصادی آن می توان به پایین آمدن خرج های فراوان به منظور هدایت آب باران و فاضلاب اشاره داشت. در واقع می توان گفت با وجود بتن اسفنجی نیازی به ساختن جوی های آب فراوان در سطح شهر و کنار خیابان و کوچه ها و همچنین کانال های بزرگ آب نیست. زیرا این بتن هر گونه بارندگی را مستقیماً به زمین و سفره های آب زیرزمینی منتقل می کند و در واقع یک مزیت زیست محیطی نیز محسوب می شود
37
بتن اسفنجی(بتن تراوا)
2- جلوگیری از بروز آب گرفتگی در معابر و مکان ها به هنگام بارندگی
3- می توان از این نوع بتن در مکان هایی که نیاز به زمین خشک است استفاده کرد مثلاً در زیر سازی چمن های استادیوم های فوتبال.
38
بتن شیشه ای ( (Litracon
لایتراکان Litracon،( Light Transmitting Concrete ) :
بتن عبور دهنده نور، امروزه به عنوان یک محصول ساختمانی جدید با قابلیت استفاده بالا مطرح است. این محصول ترکیبی از فیبر های نوری و ذرات بتن است و می تواند به عنوان بلوک ها و یا پانل های پیش ساخته ساختمانی مورد استفاده قرار گیرد. فیبر ها بخاطر اندازه کوچکشان با بتن مخلوط شده و ترکیبی از یک متریال دانه بندی شده را تشکیل می دهند. به این ترتیب نتیجه کار صرفا ترکیب دو ماده شیشه و بتن نیست، بلکه یک متریال جدید سوم که از لحاظ ساختار درونی و همچنین سطوح بیرونی کامل همگن است، به دست می آید که نور را از خود عبور میدهد
39
بتن شیشه ای
فیبر های شیشه باعث نفوذ نور به داخل بلوک ها می شوند. جالب ترین حالت این پدیده نمایش سایه ها در وجه مقابل ضلع نور خورده است. همچنین رنگ نوری که از پشت این بتن دیده می شود ثابت است
هزاران فیبر شیشه ای نوری به صورت موازی کنار هم بین دو وجه اصلی بلوک بتنی قرار می گیرند. نسبت فیبر ها بسیار کم و حدود ۴ درصد کل میزان بلوک ها است. علاوه بر این فیبر ها بخاطر اندازه کوچکشان با بتن مخلوط شده و تبدیل به یک جزء ساختاری می شوند بنابر این سطح بیرونی بتن همگن و یکنواخت باقی می ماند
40
بتن شیشه ای
در تئوری، ساختار یک دیوار ساخته شده با بتن عبور دهنده نور، می تواند تا چند متر ضخامت داشته باشد زیرا فیبر ها تا ۲۰متر بدون از دست دادن نور عمل می کنند و در دیواری با این ضخامت باز هم عبور نور وجود دارد.
ساختارهای باربر هم می توانند از این بلوک ها ساخته شوند. زیرا فیبر های شیشه ای هیچ تاثیر منفی روی مقاومت بتن ندارند. بلوکها می توانند در اندازه ها ی متنوع و با عایق حرارتی خاص نصب شده روی آنها تولید شوند.
41
بتن شیشه ای
موارد کاربرد:
1-دیوارهای خارجی غربی و شرقی
2-دیوارهای داخلی به عنوان هدایت نور وزیبایی
3- پوشش کف : یکی از جذاب ترین کاربرد ها، استفاده از بتن شیشه ای در پوشش کف ها و درخشش آن از پایین است. در طول روز این یک کفپوش از جنس بتن معمولی به نظر می رسد و در هنگام غروب آفتاب بلوک های کف در رنگهای منعکس شده از نور غروب شروع به درخشش می کنند
42
بتن شیشه ای
4-استفاده در سازه( مصلح کردن بلوک بتنی) :
در صورت نیاز به مصلح کردن این بتن ، شیارهایی در داخل آن تعبیه می شوند. در حین ساختن دیوارها میلگرد ها بصورت عمودی یا افقی در این شیار ها قرار می گیرند و فیبر های اپتیکی بخاطر خاصیت انعطاف پذیری خود در اطراف میلگردها جمع می شوند و به این ترتیب میلگرد ها دیده نمی شوند
43
بتن شیشه ای
مشخصات فنی:
بتن و فیبر اپتیکی ، میزان فیبر حد اکثر ۵درصد کل بلوک
وزن ۲۴۰۰-۲۱۰۰ کیلوگرم برمتر مکعب
مقاومت فشاری۴۹ نیوتن بر میلی متر مربع در بد ترین حالت و ۵۶نیوتن بر میلی متر مربع در بهترین حالت
مقاومت خمشی معادل ۷/۷ نیوتن بر میلی متر مربع.
44
سقف
45
دال بتنی
یکی ازرایج ترین ومقاوم ترین سقفها در سراسر دنیا دال بتنی میباشد
دال بتنی به علت مقاومت فشاری و کششی بالا یکی از سازه های مهم بتنی به شمار می رود
این سقفها به علت قابلیت شکل پذیری (بسته به نوع قالب بندی ان) یکی از پر مصرف ترین سازه ها در صنعت ساختمان سازی میباشد بدین گونه که میتوان از ان در انواع سقف ها ی منحنی و غیر هندسی مثل تونل و پل استفاده کرد
دال بتنی مقاومت فشاری بالا را تحمل می کند و مقاومت کششی در ان به وسیله میلگرد داخل ان تحمل میشود
46
دال بتنی
اجزا تشکیل دهنده:
1-بتن پرسی(بتن ویبره شده)
2-میلگرد آجدار
3-رابیتس(برای نگهداری اولیه بتن)
47
دال بتنی
نحوه اجرا:
1-در ساختمانهای اسکلت فلزی:
آرایش آرماتورها قبل از بتن ریزی بر روی تیرهای فرعی انجام میشود (تیرهای فرعی به مانند تیر ریزی طاق ضربی که فاصله آکس تا آکس آنها 80 تا 110 سانتی متر است بین تیرهای اصلی قرار میگیرد)
سپس قبل از بتن ریزی، زیر دال بتنی را با پالت نگه داشته(پالت روغن کاری شده)وبعد از خودگیری اولیه بتن پالت برداشته میشود
درنهایت بتن ویبره میشود
48
دال بتنی
2-در ساختمانهای اسکلت بتنی:
مراحل اجرا همانند اجرا در ساختمانهای اسکلت فلزی است و فقط آرایش میلگردها در ان تغییر میکند
مزایا:
1-مقامت فشاری بالا
2-تحمل بهتر بار ساختمان
3-انعطاف پذیری بالا
49
دال بتنی
معایب:
1-سرعت اجرای پایین
2-هزینه بالا
3-نیروی متخصص
50
سقف کامپوزیت (MCD)
روش اجرایی سقفهای کامپوزیت فولادی بر این منوال است که صفحات فولادی گالوانیزه از پیش طراحی شده در محل پروژه نصب گردیده سپس این صفحات به عنوان سکوی کار و قالب در هنگام بتن ریزی مورد استفاده قرار می گیرند.طراحی این صفحات به گونه ای است که قادر به تحمل وزن تجهیزات اجرایی و بتن می باشند و پس از گیرش بتن به عنوان میلگردهای دال ایفای نقش می نمایند. در این روش نیاز به قالب بندی، شمع گذاری و میلگرد گذاری نمی باشد. تنها میلگرد مورد استفاده در این روش میلگرد شبکه یا توری شبکه میباشد
51
سقف کامپوزیت (MCD)
در این مدل با کاهش حجم بتن مصرفی وزن سازه ی کل کاهش داده شده و در نتیجه سبب سبک سازی کلیه المانهای سازه ای نظیر تیر، ستون و پی و همچنین مقاومت بیشتر در برابر نیروی زلزله می گردد
در سقفهائی که فاصله تیرهای فرعی کمتر از 2.5 متر باشد استفاده از این مدل ورقها اقتصادی تر می باشد و با کاهش مصرف بتن نسبت به مدلهای دیگر سقف ، وزن سقف کاهش بیشتری خواهد یافت
52
سقف کامپوزیت (MCD)
اصولا سقفهای تیرچه ای به عنوان سیستم مقاوم در برابر نیروی جانبی محسوب نمی گردند و تنها نقش انتقال بارهای جانبی را به اعضاء باربر بر عهده دارند. در این راستا صلبیت و یکپارچگی سقف متضمن انتقال صحیح و کامل بارهای ناشی از زلزله می باشد
مهمترین ضعف سقفهای مرسوم تیرچه بلوک در هنگام زلزله خطر سقوط مصالح سفالی، جدا شدن فاز یونولیتی سقف، ریزش مصالح پوششی زیرین سقف و عدم انسجام کافی در انتقال بار جانبی می باشد
53
سقف کامپوزیت (MCD)
این مشکل در سقفهای کامپوزیتی فولادی رفع شده است. به عبارت دیگر در روش جدید، سقفهای کامپوزیت فولادی خطر سقوط مصالح پوششی به علت پیوستگی سقف و انسجام کامل به حداقل کاهش می یابد روش سقف کامپوزیت فولادی سطحی کاملا یکپارچه را ایجاد می کند که به نوبه خود صلبیت بسیار مناسبی را جهت انتقال نیروی زلزله به عناصر باربر از خود نشان می دهد
54
سقف کامپوزیت (MCD)
مواد تشکیل دهنده:
1-ورق گالوانیزه با شیار:
– این شیارها میتوانند خطوط زاویه داری برای سقفهای کاذب و شبکه های تاسیسات ایجاد کنند.
– میتواند بار زنده قابل توجهی را تحمل نماید .
– این شیارها ایستایی ورق را در هنگام اجرا تامین می نماید.
2-بتن پرس شده
3- میلگرد شبکه ویا توری شبکه:
که برای تثبیت بتن و مقابله با نیروی کششی کار گذاشته میشود
55
سقف کامپوزیت (MCD)
از مزایای عمده این روش نسبت به سایر روشها می توان به موارد زیر اشاره کرد
1 – حذف مرحله قالب بندی و شمع گذاری و افزایش سرعت اجراء
2 – کاهش مصرف مصالح فولادی و بتنی
3 – بهینه سازی عملکرد سقف در هنگام زلزله
4 – کاهش خسارات جانی و مالی در هنگام وقوع زلزله و آتش سوزی
5 – ایجاد یک سکوی کار مناسب و مطمئن در زمان اجرا
6 – سطح زیرین یکدست تمام شده و پیوسته
7 – کاهش هزینه های کلی
8-خطر سقوط کمتر نسبت به سقف های تیرچه بلوک
56
ایزولاسیون (ژئوممبران و ژئوتکستایل)
57
ژئوممبران
مواد تشکیل دهنده :
ژئوممبران از الیاف پلی پروپلین یا پلی استر ساخته شده است که در اثر عملیات حرارتی یا مکانیکی متراکم شده و به صورت رول تا عرض 5متر تولید می شود و مقاومت کششی آن 7/450 نیوتن است.
ضخامت آن بین mm75/0تا mm2 تولید می شود.
دمای ذوب آن 200 درجه سانتی گراد است.
58
ژئوممبران
عملکرد ژئوممبران:
1- مانع نفوذ آبهای سطحی به لایه های زیرین می شود.
2- ایجاد یک لایه ضربه گیر و کاهش تنش ایجاد شده در اثر بار ترافیکی
3- جلوگیری و به تعویق انداختن انتشار ترک های انعکاسی به رویه آسفالت
59
ژئوممبران
موارد استفاد:
1- استخر
2- حوضچه های مواد خاص پساب صنعتی
3- مخازن نگهداری آب
4- پوشش محل های بارگیری و انتقال مواد نفتی و شیمیایی
5- ایزولاسیون کف ساختمان و …
60
ژئوممبران
مزایا :
1- سرعت عمل اجرای بالا
2- کاهش هزینه نگهداری
3- جلوگیری از قیرزدگی
4- سهولت در نصب ورق
5- کاهش ضخامت آسفالت به میزان 20%
6- وزن بسیار کم نسبت به عایق های سنتی
7- جلبک و خزه در آن ها رشد نکرده و با هیچ ماده شیمیایی دیگر حتی با پایه هیدروکربنی ترکیب نمی شوند
8- انعطاف پذیری و مانور کارکردی در اجرا
9- مقرون به صرفه نسبت به مصالح سنتی
61
ژئوتکستایل (Geotextile )
ژئوتکستایل چیست ؟ چنانچه مشهود است پیشوند ژئو تکستایل، (Geo) یعنی با خاک پوشاندن و Textileیعنی پارچه به این ترتیب آنرا منسوج با قابلیت پوشاندن خاک ترجمه می کنند. به این ترتیب ژئو تکستایل ها محصولاتی هستند که در فونداسیون ها ، زیر خاک روی صخره ها، هر سطحی که با خاک پوشانده شود و یا هر منظور مشابه دیگری که در علم مهندسی زمین و یا مواد وابسته به آن و در پروژه های ساختمان سازی ، راه سازی و تثبیت خاکها و یا صخره های ناپایدار بکار رود. ژئوتکستایل به خاطر ایفای نقش های متنوع دارای زمینه های کاربردی فراوانی می باشد
62
ژئوتکستایل
مواد تشکیل دهنده :
92 % پلی اتیلن
3% کربن بلک
5% آنتی اکسیدان
مقاومت کششی 700 نیوتن
ضخامت آن بین mm85/0 تا mm5/2 است.
63
ژئوتکستایل
عملکرد:
یکی از دلایل ایجاد نتش و ناپایداری در روسازی مساله آب می باشد. به طوریکه بالا بودن سطح آب زیرزمینی در بیشتر موارد منجر به کاهش مقاومت و ایجاد ناپایداری خاک بستر می شود.
ژئوتکستایل به صورت جذب کننده(فیلتر) آب های سطحی را به خود می مکد و با استفاده از زهکشی و یا بستر مناسب زیر آن که به وسیله ژئوممبران ساخته می شود، آب های سطحی را هدایت می کند.
سبب سهولت جریان آب و انتقال آب از محیط خاک یا بستر به داخل لایه و در نتیجه تسریع عمل زهکشی آب از محیط اطراف و نهایتا هدایت آن به کانالهای زهکشی می شود و در عین حال وجود لایه ژئوممبران مانع از انتقال آب از محل زهکشی به محیط پشت آن می شود.
عملکرد دیگر ژئوتکستایل در شیب و یا بستر شیب دار کوه است که با نصب ژئوتکستایل از حرکت خاک و سنگ جلوگیری به عمل می آید.
64
ژئوتکستایل
مزایا:
1- در برابر نشست به دلیل مقاومت کششی بالا مقاوم هستند.
2- در برابر حمله خزندگان و فشارهای غیرمتمرکز مقاوم هستند.
1- سبکی
2- مقاومت شیمیایی بالا
3- ضدخوردگی در اثر عوامل شیمیایی
4- بهداشتی و غیر سمی
5- قابلیت انعطاف
6-امکان حذف لوله های جمع آوری آب زهکشی
65
ژئوتکستایل
برای استفاده از ژئوتکستایل باید توجه داشت که ورق ژئوتکستایل جذب کننده آب های سطحی است و به عنوان ایزولاسیون به تنهایی قابل استفاده نیست. ایجاد بستر مناسب زیر آن الزامی است.
66
عایق ناتراوا(ژیکاوا)
ناتراوا چیست:
برای ایزولاسیون در سطح های عمودی از این ماده شیمیایی استفاده می شود.
پرایمرزینک ریچ اتیل سیلیکات معدنی Si(oc2H5)4 محصولی دو جزئی می باشد.
مقدار زیاد پودر روی موجود در آن با تشکیل یک سطح یکپارچه بصورت مکانیسم حفاظت الکتروشیمیایی مانع از خوردگی و جلوگیری از نفوذ رطوبت سطح مورد نظر می شود.
67
68
عایق ناتراوا(ژیکاوا)
اجرا:
ژیکاوا عایقی است آماده مصرف که فقط با اضافه کردن آب به آن آماده استفاده میگردد.این عایق لایه ای نازک ، مقاوم و انعطاف پذیر ، با رنگهای مختلف بر روی سطح زیرین تشکیل داده و آن را کاملا آب بندی میکند ، همچنین بسیار سبک و چسبنده است و میتوان آن را بدون کندن عایق قبلی بر روی آن اجرا نمود. ژیکاوا در رنگهای متنوع جهت پوشش دیوار و سقف نیز عرضه میگردد.
عایق ناتراوا(ژیکاوا)
مزایا:
1-این پوشش می تواند در دمای بالای 400درجه سانتی گراد مقاومت کند که مناسب برای تاسیسات و مخازن نیروگاه ها، بدنه و کفه کشتی و راکتورهای هسته ای می باشد.
2-مقاومت در برابر اشعه ماوراء بنفش، خوردگی و نفوذناپذیری مواد نفتی روغن های صنعتی
3-این محصول با چسب کاشی کاملا همخوانی دارد . دیوارهای ایزوله شده نیاز مجدد به سیمان کاری ندارد و چسب کاشی مستقیما قابل استفاده می باشد.
4-این محصول جدید بر پایه آبی تولید شده و آثار مخرب زیستی ندارد. استفاده از این محصول بسیار ساده بوده و تخصص ویژه ای نمی طلبد
69
شیشه
70
شیشه
امروزه از شیشه به عنوان یک ماده مهم در صنعت ساختمان سازی استفاده های گوناگونی می شود.
یکی از مهم ترین استفاده های شیشه به عنوان نما در ساختمان های بلند و هدایت نور طبیعی در ساختمان می باشد. ولی همین مسائل می تواند یکی از معضلات شیشه باشد زیرا در روزهای گرم هدایت نورگرم به داخل ساختمان می تواند باعث وجود مشکلات برای افراد داخل ساختمان بشود و یا یکی دیگر از مشکلات در ساختمان های بلند تمیز کردن شیشه ها می باشد. از این رو معماران و مهندسین ساختمان به فکر چاره سازی برای حل این مشکل افتادند:
71
شیشه های فلکسی (MGT)
خصوصیات:
1- اولین خصوصیت این شیشه ها دوجداره بودن آن هاست که عایق مناسب گرما و سرما و صدا می باشد.
2- وجود گازآرگون بین دو جداره باعث بخار شدن آب باران از روی سطح شیشه شده و باعث تمیزی شیشه می شود.
3- سیستم مکانیکی که روی این گونه شیشه نصب می شود به گونه ای است که مقدار نور و گرما را هم در روزهای گرم و هم در روزهای سرد متعادل ساخته و استفاده از حداکثر نور طبیعی در طول روز را فراهم می سازد.
4- ویژگی دودی شدن این شیشه ها این مزیت را به استفاده کننده می دهد که می توان این شیشه ها را به گونه ای تنظیم کرد که از بیرون به داخل دید نداشته باشد.
5- وجود ماده اسید بوریک در این شیشه ها باعث شده که این شیشه ها در برابر آتش مقاومت متوسطی از خود نشان دهد.
72
شیشه های فلکسی (MGT)
6- استفاده مفید از نور طبیعی
7- جلوگیری از اتلاف انرژی
هر کدام از این شیشه ها به صورت چند لایه ساخته می شود که علت آن این است که بتوان سیستم مکانیکی را در آن ها نصب کرد و دلیل دیگر آن خرد نشدن شیشه در هنگام ضربه شدید به آن است
تنها ایراد این شیشه ها قیمت بسیار بالای ان است
73
حمام شیشه ای
شیشه به خاطر داشتن سطحی مسطح میتواند در مکانهای مختلف ساختمان مورد استفاده قرار گیرد
از جمله مصارف ان میتوان به ساختن حمام های شیشه ای اشاره کرد
این حمام ها که ساختار دیوارهای ان از شیشه میباشد به صورت اماده در بازار عرضه میشود
در داخل این حمام ها تمام وسایل مورد نیاز برای یک حمام نصب شده است
74
حمام شیشه ای
یکی از خصوصیات این حمام ها نیاز نداشتن به ایزولاسیون میباشد زیرا شیشه های مورد استفاده در این حمام ها به صورت یکپارچه میباشد که مانع نفوذ اب به خارج حمام میشود
اندازه این حمام ها معمولا کوچک می باشد که قابلیت استفاده ان برای ساختمان های کوچک را ممکن ساخته است
این حمام ها در اکثر مکان های ساختمان قابل نصب و جابجایی میباشد
نصب ان بسیار سریع و راحت میباشد
75
پوشش های تزیینی
76
فامالین
مواد تشکیل دهنده:
این نوع پوشش تشکیل شده از الیاف مصنوعی ، سلولز ، رزین های ساختمانی ، آراینده های معدنی ، پیگمنتهای مقاوم ، روان کننده ها و سایر افزودنیهایی که به صورت خمیر و با استفاده از ماله های فلکسی گلاس بر روی سطح کار اجرا می شود
77
فامالین
مزایا :
1-اجرای سریع
2-قابل شستشو با دستمال نمناک و شامپو فرش
3-ضد گرد و غبار
4-زیبایی خاص به علت تنوع رنگ
5-جایگزین مناسب به جای گچ
6-طول عمر بالائی دارد
78
فامالین
معایب :
1-آسیب پذیر در برابر ضربه
2-اسیب پذیر در برابر آتش
3-اسیب پذیر در برابر رطوبت از پشت کار
79
بلکا (ماسه شسته رنگی)
بلکا به طور کلی همان ماسه شسته است اما در رنگهای مختلف و عاری از حتی درصدی خاک
این ماده که در قدیم از ان به عنوان ماسه شسته نام برده میشد در نمای خارجی ساختمان و به عنوان جایگزین سنگ استفاده میشود
80
بلکا
مزایا:
1-مانور کاری بیشتر نسبت به سنگ
2-سرعت بالای اجرا
3-مقاومت بالا نسبت به ضربه
4-زیبایی خاص به علت تنوع رنگ
5-استحکام و عمر طولانی
6-ضخامت ناچیز ان بار وزنی ساختمان را بمقدار قابل توجه کاهش می دهد .
81
سنگ مصنوعی
مواد تشکیل دهنده:
ماده اصلی این سنگها ،خرده سنگهای کارخانه های سنگ سازی ، رنگ ، پلیمر، نوعی چسب شیمیایی و موادمعدنی است که باعث به وجود امدن سطحی یکپارچه بدون خلل وفرج میشود
تفاوت عمده این سنگها با سنگهای طبیعی در مقاومت بیشتر انها،وزن کمتر،زیبایی بیشترو اجرای سریع تر وتمیزتر انهاست
82
سنگ مصنوعی
دیگر مزایای:
1- به علت بافت متخلخل داخلی خود در مقابل یخبندان و گرما مقاومت بالاتری نسبت به سنگ های طبیعی دارند
2-به علت ساختار ملکولی مواد سبک بکار رفته در ساخت سنگ های مصنوعی ، این سنگ ها عایق مناسبی در برابر گرما و سرما و همچنین مانع مناسبی جهت نفوذ صدا می باشند.
شکل ظاهری این سنگ ها نیز باعث شکست صوت در جهات مختلف و در نتیجه کاهش صداهای آزار دهنده محیط می شوند
83
سنگ مصنوعی
3-در برابر آتش سوزی مانعی مناسب محصوب می شود و باعث به تعویق افتادن زمان گسترش حریق می گردد.
4-جلوگیری از رشد قارچ و کپک ها در سطح نما در مناطق مرطوب
5- صاف بودن لبه ها پس از برشکاری
6- در مقابل لکه، خراشیدگی وخش مقاوم است، سطح آن پوسته پوسته نمی شود وهیچگونه جرم، میکروب وباکتری ایجاد نمی نماید
84
سنگ مصنوعی
7-با استفاده از فر وقالب های مخصوص تا حدودی خم می گردد و برای سهولت کار مجریان ونصابان عرضه صفحات در قوسهای دلخواه امکان پذیر است.
8-خاصیت خود تمیزشوندگی (با بارش باران یا گرفتن آب)
85
سنگهای مصنوعی
مشخصات فنی :
مقاومت فشاری بالا حدود18 مگا پاسکال
مقاومت کششی بالا که موجب جلوگیری از بروز ترک در سنگ بر اثر نشست های جزئی نما یا تنش های حرارتی می گردد
عایق صوت و حرارت(تا 160 دسیبل برای صوت(
نفوذ پذیری بسیار پایین (جذب آب حدود 7 درصد) و در نتیجه جلوگیری از بروز پدیده هوازدگی
86
لمینیت ، پارکت ،دکینگ
کلا به کفپوش های چوبی در فضای خارج دکینگ و به کفپوش های چوبی در فضای داخل پارکت می گویندو به پارکت های مصنوعی لمینیت گفته میشود
ساختار لمینیت:
به این صورت می باشد که طرح چوب های مختلف را اسکن نموده و روی کاغذ های مخصوص پرینت می نمایند، سپس با فنول ورزین این کاغذها را مقاوم نموده و در انتها این کاغذها را بر روی HDF (خرده های چوب که با چسب مخلوط شده اند) لمینیت می نمایند.
87
پارکت
ساختار پارکت :
پارکت از چوب طبیعی و با همان ساختار موجود در طبیعت تولید می شوند. ساختار این نوع از کفپوش ها از چوبهای طبیعی می باشد و تمام رنگها و طرح هایشان کاملا طبیعی است
88
دکینگ
ساختار دکینگ:
. در فضای داخل از اکثر گونه های چوبی در کف می توان استفاده کرد ولی در فضای خارج فقط بعضی گونه های چوب قابل استفاده می باشند. ساختار دکینگ از الوار های چوب های مناطق حاره به خصوص چوب ازمو میباشد وبا رنگ های مخصوص چوب که بر پایه روغن طبیعی (گیاهی) و فاقد هرگونه حلال هستند پوشش داده میشوند
89
دکینگ
نکات مهم درباره دکینگ:
کلا چوب هایی که در فضای خارج به عنوان کفپوش استفاده می گردند باید دارای جرم حجمی بالا و سنگین وزن باشند، زیرا در فضای خارج شما فرسایش بسیار زیادی بر روی کفپوشها خواهید داشت که وجود رزین و صمغ طبیعی در چوب های پهن برگ مناطق حاره باعث ایجاد مقاومت در برابر رطوبت و شرایط محیطی در فضای خارج می گردد، به عنوان مثال چوب هایی مثل ساج(Teak)، گاراپا و یا IPE و چوب های مناطق حاره که دارای تراکم بالایی هستند را می توان پیشنهاد کرد
90
دکینگ
دکینگ بایدبر روی زیرسازی های چوبی و شبکه های زهکشی قرار گیرد و همچنین نوع چوب مورد استفاده در هر منطقه متفاوت میباشد
در صورت استفاده از چوب های مقاوم و مناسب جهت حفظ چوب های دکینگ پیشنهاد می گردد که از روغن های مخصوص چوب ازمو در فواصل منظم بنابر میزان فرسایش چوب ها استفاده گردد. این روغن ها چوب را در برابر رطوبت، اشعه UV خورشید ، قارچ ها و حشرات موذی محافظت می نماید و باعث حفظ و استحکام چوب و دکینگ می گردد
91
لمینیت ، پارکت ،دکینگ
مزایا:
1-نمای بسیار زیبا و دلگرم
2-قابل شستشو با تی و مواد مخصوص و غیر شیمیایی
3-قابل استفاده در سطوح عمودی
4-رنگ کاملا طبیعی
5-ایجاد سطحی کاملا صاف
6- ضخامت کم و وزن سبک
7-اجرای سریع لمینت و پارکت بر روی کف
92
لمینیت ، پارکت ،دکینگ
معایب:
1-اجرای کند دکینگ
2-اجرای کند پارکت و لمینیت بر روی سطوح عمودی
3-از نظر اقتصادی پر هزینه است
4-مقاومت کم در برابر اتش سوزی
5-عمر نسبتا” کم(تقریبا 10سال)
93