تارا فایل

پاورپوینت مزایای شیر مادر


مزایای شیر مادر

بررسیهای مختلف نشان داده اند که می توان زندگی بیش از هفت میلیون کودک را هر ساله از مرگ مربوط به اسهال و عفونتهای حاد تنفسی از طریق افزایش تغذیه انحصاری با شیرمادر (exclusive breastfeeding ) در 6-4 ماه اول نجات داد.

مزایای تغذیه انحصاری با شیرمادر – شیرمادر تازه است ( گرم و سرد نیست ( – هر مادر شیر مخصوص نوزاد خودش را دارد – مادر به مراقبت انحصاری از فرزندش نیز می پردازد – BONDING افزایش می یابد ( و متعاقباً افزایش شیر ( – افزایش اطمینان به نفس مادر – افزایش پاسخ مادر به رفتارهای تغذیه نوزاد

شیر مادر حاوی انواع عناصر ضد عفونی اعم از عوامل اختصاصی نظیر لنفوسیتها وآنتی بادیها و عوامل غیر اختصاصی از قبیل فاگوسیتها ،ماکروفاژها ،لاکتوفرین،لیزوزیم،لاکتوپراکسیدز B12binding B12binding Protein – ،فاکتورهای بیفیدوس وکمپلمانهای C4.C3 است که نقش موثری در کاهش بیماریهای عفونی از جمله اوتیت میانی ، باکتریمی ،مننژیت ناشی از هموفیلوس انفلونزا وعوارض عفونی بیماریهای نظیر آنتروکولیت نکروزان و000 مهمتر از همه در مقابل دوبیماری عمده شیرخواران وکودکان یعنی بیماریهای اسهالی وعفونتهای حاد تنفسی دارد .

تولید وانتقال این قبیل آنتی بادیها به کودک از طریق جریان روده ای -پستانی صورت می پذیرد. Enteromammary Circulation

تغذیه انحصاری با شیرمادر امکان ابتلاء به عفونتهای حاد تنفسی را تا 5 برابر واحتمال مرگ ناشی از این بیماریها را تا 4 برابر کاهش میدهد

مطالعات نشان می دهد که احتمال مرگ ومیر ناشی از عفونتهای گوارشی وبیماریهای اسهالی در بین شیرخورانی که منحصراً از شیرمادر تغذیه می کنند تا 25 برابر کمتر از آن دسته از شیرخوارانی است که از شیر خشک تغذیه می کنند .

تغذیه با شیرمادر نه تنها در پیشگیری از بیماریها بلکه در درمان آنها نیز نقش موثر دارد از آن جمله در درمان بیماریهای اسهالی است 0 درمواردی که تغذیه با شیرمادر در جریان اسهال ادامه یافته از حجم مدفوع کاسته شده وحتی حجم محلول O.R.S مورد نیاز نیز کمتر بوده است .

اثرات ضد عفونی ونقش پیشگیری شیرمادر در ارتباط با بسیاری از ویروسها از قبیل آنترویروس، ویروس فلج اطفال ، سرخجه، ویروس سیتومگال ، هپاتیت B آنفلونزا و R.S.V ونیز بسیاری از قارچها از قبیل کاندیدا وتعدادی از باکتریها نظیر سالمونلا، شیگلا ، وبا ،E.Coli استرپتوکک ، باسیل کزاز و 000 به اثبات رسیده است.

شیرخواران تا پایان شش ماهگی یعنی تا شروع استفاده از غذای کمکی مادامی که منحصراً از شیرمادر استفاده می کنند حتی به آب هم نیاز ندارند واین امر در مطالعات عدیده ای که در مناطق گرم وخشک جهان هم انجام شده به اثبات رسیده است .

تغذیه با شیرمادر بشدت از احتمال بروز .آلرژی ،آسم ، اگزما و غیره می کاهد

تغذیه با شیرمادر خیلی کمتر موجب چاقی کودک می شود وبه شدت از احتمال بروز هیپوترمی نوزادان می کاهد.

جذب مواد مغذی موجود در شیرمادر واز جمله جذب چربیها ، پروتئین ، کلسیم ، آهن و000 فوق العاده مطلوبست ، مشکلات ناشی از روئیدن دندانها ونیز کرم خوردگی دندان در کودکانی که از شیرمادر تغذیه می کنند به مراتب کمتر است . سندرم مرگ ناگهانی شیرخوار در بین کودکان شیرمادر خوار فوق العاده کمتر است .

تغذیه با شیرمادر در جلوگیری ویا کاهش احتمال بروز پاره ای از بیماریها در سنین بلوغ وبالاتر نیز نقش دارداز جمله کودکانی که از شیرمادر تغذیه می کنند احتمال اینکه دچار بیماری بدخیم لنفوم گردند 6 بار کمتر از شیرخشک خواران است . همچنین در شیرمادرخواران احتمال بروز دیابت جوانان Juvenile Diabetis ،بیماری کرون Crohn Disease ، کولیت اولسر و بعضی از بیماریهای کبدی و000 کمتر از کودکانی است که از شیر مصنوعی تغذیه می کنند .

مادرانی که فرزند خود را از شیرخود تغذیه می کنند کمتر دچار سرطان پستان وتخمدان می شوند .

تغذیه با شیرمادر منجر به ایحاد رابطه عاطفی مستحکم و دو طرفه بین مادر وفرزند می گردد مادر وفرزند هر دو کاملاً ارضاءشده واحتمال کودک آزاری خیلی کمتر می شود . تکامل بینایی ، تکلم و راه افتادن کودکانی که از شیر مادر تغذیه نموده اند خیلی سریعتر صورت پذیرفته واین قبیل کودکان در آینده از تعادل روانی مناسبتری برخوردارند.

تعداد گلبولهای سفید و عناصر ضد عفونت و آنتی بادیهای موجود در آغوز بسیار زیاد است و لذا آغـوز را به عنوان اولین دوز واکسیناسیون بحساب می آورند .

بهترین شیر برای شیرخوار L.B.W شیرمادر اوست زیرا به آسانی هضم و جذب می شود و بر علیه عفونتها او را محافظت می نماید0 شیر این مادران حاوی پروتئین زیادی است که مطابق با نیازهای نوزاد می باشد. گاهی اوقات نیز لازم می شود که مواد غذایی دیگری نظیر کلسیم و ویتامین D به آن اضافه شود0 اگر برای نوزاد L.B.W تغذیه با شیر مادرش امکان پذیر نباشد بهترین شیر ، شیرمادر دیگری است که نوزاد L.B.W بدنیا آورده باشد.

اثرات ضد یرقان شیر مادر : یرقان زودرس ( روز دوم تا دهم ) معمولاً به این دلیل است که شیرخوار شیرمادر را به اندازه کافی نخورده است0 سرم قندی و سایر مایعات در این مورد کمکی نمی کند. کلسترول ، که کمک به جریان دفع مکونیوم می کند و شروع زود و نامحدود تغذیه با شیر مادر ، از تبدیل یرقان به شکل شدید ، ممانعت می کند.

چرا شیر مادر برای نوزاد LBW بهترین است 1- زیرا تطابق تغذیه وسنی دارد. 2- ترکیبات ایمنی بخش بسیاری دارد. 3- کمتر استرس زا برای دستگاه گوارش نوزاد است. 4- می تواند باعث 20 گرم در روز وزن به نوزاد شود. 5- باعث BONDING بین مادر و نوزاد می گردد. 6- علی رغم جدایی از نوزاد می تواند تامین کننده کامل نیازهای تغذیه وی باشد. 7- جلوگیری از NEC 8- حرارت ایده آل دارد و شانس آلودگی آن خیلی کم است. 9- کاهش تحمیل هزینه به خانواده 10- مادر را به طور فعال در مراقبت وا می دارد.

جنبه های تغذیه ای شیر مادر
جنبه های ایمونولوژیک شیر مادر
اثرات اقتصادی شیر مادر

جنبه های تغذیه ای شیر مادر
اهداف آموزشی:
1-شناخت ترکیبات مختلف شیر مادر
2-آگاهی از تغییر ترکیب شیر مادر در مراحل مختلف شیردهی
3-مزایای تغذیه ای شیر مادر و برتری آن بر سایر شیرها

عناصر شیر رسیده
آب
چربی
کربوهیدرات
پروتئین
ویتامینها ومواد معدنی

آب

چربی

کربوهیدرات

پروتئین

ویتامینها ومواد معدنی

اگر صنایع غذایی زمانی بتوانند دقیقاً محصولی مشابه شیرمادر به دنیا عرضه کنند چنین پیشرفتی قابل مقایسه با کشف آنتی بیوتیکها خواهد بود اما متاسفانه علیرغم کوششهای فراوان تاکنون چنین توفیقی حاصل نشده و احتمالاً هرگز نخواهد .شد

جنبه های ایمنو لوژیک شیر مادر

ایمنو گلوبولین ها :
انواع ایمنو گلو بو لینها در شیر مادر و کلستروم وجود دارد که مهمترین آن ایمنوگلولین ترشحی SIgA است که در مجاورت آنزیمهای دستگاه گوارش تخریب نمی شود و از آنجا که مخاطهای نوزاد در هفته های اول زندگی قادر به ترشح ایمنوگلوبولین ترشحی SIgA نیست وجود این ماده در شیرمادر وانتقال آن به نوزاد برای سلامت مخاطهای دستگاه گوارش نوزاد وبرای حفاظت او در مقابل انواع میکروبهای بیماریزا از جمله E.Coli سا لمونلا، شیگلا، استرپتوکک ، استافیلو کک ،پنومو کک ، روتاویروس و ویروس پولیو بسیار با اهمیت است .

:لیزوزم
لیزوزم یک آنزیم شناخته شده ضد میکروبی است ومیزان آن در شیرمادر 5000 برابر شیرگاو است و بطور اختصاصی روی میکروبهای E.Coli سالمونلا . شیگلا وبسیاری از ویروسها موثر است. میزان آن در طول شیردهی افزایش می یابد ودر حوالی 6 ماهگی به حداکثر میرسد .
عمل لیزوزم تجزیه وتخریب جدار سلولی باکتریهاست .

:لاکتوفرین
لاکتوفرین یک گلیکوپروتئین ایمنی بخش است که به مقدار فراوان در شیر مادر وجود دارد در حالی که شیرگاو فاقدآن است. لاکتوفرین مهمترین پروتئینی است که با آهن متصل می شود . لاکتوفرین با کمک SIgA یک عامل فعال بر علیه E.Coli است. لاکتوفرین اگر با آهن اشباع گردد از میزان ایمنی بخشی آن کاسته می شود به همین جهت تجویز آهن در شیرخورانی که با شیرمادر تغذیه می شوند در صورتی که نیاز قطعی نداشته باشند توصیه نمی شود .

:فاکتور بیفیدوس
این ماده پلی ساکارید محتوی ازت است که در شیرمادر موجود بوده وسبب افزایش رشد لاکتوباسیل در روده وتولید اسید لاکتیک وکاهش Ph روده ودر نتیجه مهار شدن رشد میکروبهای بیماریزا می گردد .

توجه :
لاکتو پراکسیداز شیر مادر علیه انواع استرپتو کوکها فعالیت دارد .

کمپلمان :
کمپلمان با غلظتی برابر سرم در آغوز وجود دارد اما پس از آن کاهش یافته ودر شیر رسیده به مقدار 5 تا 10 درصد میزان سرمی میرسد. ایمنوگلوبولین های موجود در کلستروم فعال کننده C3 است .
یکی دیگر از مواد موجود در شیرمادر Epithelial Growth Factor است که نقش آن تسریع در بهبودی مخاط روده در موارد بیماری است .

اختصاصات ضد آلرژی :
میزان شیوع آلرژی به پروتئین های شیرگاو حدود 7 درصد است . حال اگر در خانواده ای سابقه انواع آلرژی وجود داشته باشد این رقم بیشتر می شود.
پروتئین های مسئول بروز آلرژی در شیر گاو عبارتند :
از کازئین . لاکتالبومین ،لاکتوگلوبولین و آلبومین سرم گاو .

شیر مادر حاوی فاکتورهای متعدد رشد می باشد که عبارتند از :
-Epldermal growth factor (EGF)
-Insulin -like growth factor(IGF-I)
– Human milk growth factor (HMGF-I-II and III)
-Nerve growth factor (NGF)

آنزیمهای شیر مادر عبارتند از :
آنزیمهای پروفیلاکتیک ،پروکسیداز ،لیزوزم ، گزانتین اکسیداز .

توجه :
– ماکروفاژهای شیر مادر حاوی IgA – لیزوزمها ولاکتوفرین هستند .
– چون در 6 -4 هفته اول عمر IgA درروده ها تولید نمی گردد دریا فت شیرمادر ضرورت دارد .

-توجه :
در شیرخوارانی که از شیرمادر تغذیه می کنند به علت متابولسیم بهتر کلسترول مشکل افزایش کلسترول در بزرگسالی واحتمال خطر ابتلاء به بیماریهای قلبی – عروقی کمتر است
– ترکیب شیر مادر همراه با رشد شیرخوار تغییر پیدا می کند چربی شیرمادر در شروع هر وعده شیر کمتر است وسپس میزان آن تدریجاً بیشتر می شود این تغییرات کمک بزرگی به سیر نگهداشتن شیرخوار می کند

شیرخوارانی که از شیر مادر تغذیه می کنند کمتر دچار مشکلات دندانی ناشی از پستانک وتغذیه مصنوعی می شوند
– درجه هوش شیرخورانی که با شیرمادر تغذیه می شوند بالاتر از شیرخوارانی است که بطور مصنوعی تغذیه می شوند.

طبق مطالعات انجام شده :
اولیایی که نسبت به تغذیه با شیر مادر نظر منفی داشتند فقط در 26% موارد در شیردهی موفق بودند آنهایی که بی تفاوت بودند در 35% موارد موفقیت داشتند وبالاخره آنان که نسبت به شیردهی نظر مثبت داشتند در 74% موارد موفق بودند. .

ارزش اقتصادی شیر مادر

پایان


تعداد صفحات : 72 | فرمت فایل : .ppt

بلافاصله بعد از پرداخت لینک دانلود فعال می شود