مهر 85
طرح رتبه بندی آموزشگاه های فنی و حرفه ای آزاد
خرداد 1393
دفتر موسسات کارآموزی آزاد و مشارکت های مردمی
اعتبارسنجی
نظر به دو کارکرد اصلی آن دارند.
تضمین کیفیت
اشاره به فرآیندهای ارزشیابی یک موسسه یا یک برنامه دارد که به یک تجزیه و تحلیل و پیشنهاداتی در ارتباط با کیفیت موسسه یا برنامه منجر می شود
در راستای تحقق بند(ز) ماده (21) قانون برنامه پنجم توسعه، سازمان ذیل سیاست 9 از راهبرد3 سند راهبردی مهارت و فناوری برنامه 901-30-0 برنامه "طراحی و استقرار الگوی رتبه بندی مراکز آموزش فنی و حرفه ای (دولتی- غیر دولتی و علمی کاربردی سازمان)” را پیش بینی و دفتر موسسات کارآموزی آزاد و مشارکت های مردمی اقدام به طراحی و تدوین دستورالعمل اعتبارسنجی و رتبه بندی آموزشگاه های فنی وحرفه ای آزاد با هدف ایجاد انگیزه و رقابت بین آموزشگاههای فنی و حرفه ای آزاد درجهت ارتقا کیفیت آموزش های فنی و حرفه ای نموده است.
اهداف طرح:
مهر 85
مراحل اجرایی تصویب شیوه نامه رتبه بندی آموزشگاه های فنی و حرفه ای آزاد
1- شیوه نامه رتبه بندی در شانزدهمین جلسه هیات نظارت مرکزی در تاریخ 91/12/14 مورد تصویب هیات نظارت مرکزی قرار گرفته و مقرر شد بصورت آزمایشی در استان قزوین اجرا گردد.
2-اجرای رتبه بندی آموزشگاه ها در استان قزوین در شش ماهه اول سال 92 به همراه پیشنهادات و تجربیات همکاران در استان منجر به بررسی پرسشنامه و اعمال تغییراتی در محتوا، تعداد و ضرائب پرسش ها گردید.
3- نتایج حاصل از اجرای طرح رتبه بندی در استان قزوین در بیستمین جلسه هیات نظارت مرکزی مورخ 92/6/23 مطرح و مقرر شد در استان کهگیلویه و بویر احمد نیز این طرح اجرا گردد.
4- به موازات اجرای آزمایشی این طرح در شش ماهه دوم سال 92 در استان کهگیلویه و بویر احمد، طرح مزبور در استان مرکزی نیز انجام و پیشنهادات و نقطه نظرات ارسالی مجددا در پرسشنامه رتبه بندی اعمال گردید.
5-پرسشنامه حاضر پس از اجرا در سه استان و اعمال نظرات و تجربیات اجرایی همکاران در بیست و چهارمین جلسه مورخ هیات نظارت مرکزی مورخ 92/12/17 جهت اجرا در سطح کشور به تصویب رسید.
مدل اجرایی رتبه بندی آموزشگاه های فنی و حرفه ای آزاد
1- تعیین استاندارد
2- گزارش خود ارزیابی (ارزیابی درونی)
3- بررسی هیات همگنان
4- تشکیل تیم بازدید کننده توسط هیات همگنان و بازدید از محل
5- بررسی هیات همگنان درباره گزارش ارزیابی بیرونی قضاوت در دو سطح اعطای اعتبار و بدون رتبه
6-اقدام (قضاوت) سازمان اعتبارسنج (هیات نظارت استان)
7- صدور گواهینامه رتبه بندی با اعتبار سه ساله توسط هیات نظارت استان
8- بازنگری بوسیله هیات همگنان بصورت متناوب (در فواصل زمانی 3 ساله)
9- در صورتی که نتایج ارزیابی بیرونی و بازدید از محل منفی باشد حداکثر یک نوبت بازدید مجدد پس از اعلام توصیه های ارشادی صورت خواهد گرفت
موسس (آموزشگاه ) مرکز اداره کل
1- آموزشگاه های متقاضی که دارای حداقل 12 ماه فعالیت آموزشی مستمر ویا 18 ماه فعالیت آموزشی متناوب طی مدت 3 سال گذشته منتهی به زمان رتبه بندی دارند بایستی پرسشنامه و دستور العمل نحوه رتبه بندی را از مراکز آموزش فنی وحرفه ای و یا سایت سازمان دریافت نموده و نسبت به تکمیل آن اقدام نمایند.
2- ارسال پرسشنامه تکمیل شده توسط موسس آموزشگاه متقاضی به هیات همگنان مرکز معین براساس خود ارزیابی به انضمام اسناد و مدارک مربوطه
تبصره: مصادیق، شواهد و مستندات مرتبط با پاسخ برای هر سوال ذکر و ارائه شود.
3- بررسی اولیه توسط هیات همگنان براساس سوابق موجود و اسناد و مدارک دریافتی ودرصورت تایید مستندات ارسالی موجود و اعزام تیم بازدید کننده به آموزشگاه جهت بررسی مصادیق عینی
تبصره : در صورت نقص مستندات ارسالی، نتایج بررسی اولیه به همراه پیشنهادات و توصیه هایی برای بهبود روش کار به آموزشگاه اعلام می گردد و آموزشگاه مکلف است ظرف دو هفته نسبت به تکمیل مدارک و مستندات خود و ارسال آن به مرکز معین اقدام نماید.
4- بررسی نتایج گزارشات تیم بازدید کننده توسط هیات همگنان و ارسال پرونده های واجدین شرایط به هیات نظارت استان جهت بررسی نهایی و صدور گواهینامه رتبه بندی
فرایند اجرای طرح
تبصره: هیات همگنان می تواند نقطه نظرات ارشادی و اصلاحی خود را با قید زمان اعمال اصلاحات (حداکثر سه ماه) جهت بهبود وضعیت موجود به موسس اعلام نماید. درصورت عدم اقدام موثر از سوی موسس ظرف مهلت مقرر، نتایج قبلی ملاک عمل خواهد بود
5- در صورت عدم کسب امتیاز لازم جهت دریافت رتبه حداقل چهار، آموزشگاه در گروه بدون رتبه طبقه بندی شده و می تواند پس از گذشت یکسال از انجام رتبه بندی اولیه و اعمال اصلاحات و بهسازی لازم نسبت به درخواست مجدد رتبه بندی اقدام نماید.
6- اعتبار این رتبه بندی 3 سال است و موسسین موظفند حداقل 4 ماه قبل از پایان اعتبار گواهینامه رتبه بندی درخواست رتبه بندی مجدد را به مرکز معین تحویل نماید.
7- محدوده زمانی ارزیابی شاخص های طرح رتبه بندی سه سال آخر فعالیت آموزشگاه می باشد.
تبصره: در صورتیکه آموزشگاهی پس از یک دوره عدم فعالیت (مرخصی، تعطیل موقت و … ) مجددا شروع به فعالیت نماید مبنای محاسبه میانگین امتیازات عملکرد 3 سال فعالیت آخر آموزشگاه خواهد بود.
8-آموزشگاه های جدیدالتاسیس در ابتدا به عنوان آموزشگاه بدون رتبه طبقه بندی شده که می تواند حداقل پس از گذشت یکسال از شروع فعالیت خود، اقدام به ارسال درخواست رتبه بندی نمایند.
فرایند اجرای طرح
این ارزیابی در مجموع مشتمل بر 4 عامل ٬ 19 ملاک ٬ 51 نشانگر و 92 پرسش است.
نحوه رتبه بندی براساس امتیازات مکتسبه:
حداکثر امتیازات مکتسبه از 4 بخش پرسشنامه رتبه بندی 3190می باشد که بشرح ذیل از رتبه ممتاز تا درجه 4 تقسیم بندی می گردد.
رتبه ممتاز که با کسب امتیاز حداقل 2871 و بیشتر ( 90درصد از کل امتیاز یا بیشتر) محقق می گردد.
رتبه یک که با کسب حداقل 2552امتیاز تا کمتر از 2871 امتیاز( کسب حداقل 80 درصد از کل امتیاز و کمتر از 90 درصد) محقق می گردد.
رتبه دو که با کسب حداقل امتیاز 2074 تا کمتر از 2552 امتیاز( کسب حداقل 65 درصد از کل امتیاز و کمتر از 80 درصد) محقق می گردد.
رتبه سه که با کسب حداقل امتیاز 1595 تا کمتر از 2074 امتیاز( کسب حداقل 50 درصد از کل امتیاز و کمتر از 65 درصد) محقق می گردد.
رتبه چهار که با کسب حداقل امتیاز 1276 تا کمتر از 1595 امتیاز( کسب حداقل 40 درصد از کل امتیاز و کمتر از 50 درصد) محقق می گردد.
جدول امتیازات عوامل رتبه بندی آموزشگاه
مهر 85
برنامه زمانبندی اجرای رتبه بندی آموزشگاه های فنی و حرفه ای آزاد در سال 1393
پایان
موفق باشید