فهرست مطالب
4
3
2
1
رسانه و هدایت افکار عمومی
رسانه
سواد
رسانه ای
مدیریت بحران
عنوان :سواد رسانه ای در بحران های اجتماعی
رسانه و هدایت افکار عمومی:
1
رسانه به منظور تاثیر گذاری مثبت بر مدیریت بحران ها موظف به هدایت افکار عمومی است؛ که اینجا تاکید بر واقع نمایی هست. رسانه برای پاسخگویی به انتظارات ارزشی مخاطبان باید از سیاست های بزرگ نمایی یا کوچک نمایی پرهیز کند رسانه باید نقش اگاهی بخشی خود را بخاطر داشته باشد و از برخورد ابزاری با جریان افکار عمومی در راستای تحصیل منافع خاص حزبی یا صنفی به شدت بپرهیزد رسانه باید با درک جایگاه حساس خود نسبت به خواسته های عموم مردم احساس تکلیف کند تا به جای توسعه بحران بتواند آن را در ابعاد مختلف مدیریت کند.
رسانه و هدایت افکار عمومی:
1
رسانه باید بتواند اعتماد مردم را جلب کند از ویژگی های بارز فضای بحران ظهور دیدگاه های رقیب(اعم از مخالف یا معارض)است که با ارائه الگو نوینی از نظم به دنبال حکم سازی خود هستند در چنین فضایی عنصر اعتماد بسیار تاثیر گذار می باشد و هرچه رسانه در میان مردم از میزان اعتماد بیشتری برخورد باشد آن رسانه در هنگام مهار بحران (از طریق اطلاع رسانی و دعوت به مقاومت ،مطالبه گری ، پویش و… ) موفق تر خواهد بود .
رسانه و هدایت افکار عمومی:
1
برای رسیدن به این امر دستیابی به …… ضروری است .
1_ افزایش توان ارائه اخبار دقیق=عدم رجوع مخاطبان به رسانه های بیگانه و دریافت آمیزه ای از اخبار صحیح
2_ افزایش توان ارائه اخبار به روز = جلوگیری از اخبار نادرست و شایعه
3_ارتقای توان ارائه تحلیل های مناسب =مانع شدن از توسعه دامنه بحرانرسانه با عمل کردن به سه اصل بالا می تواند اعتبار خود را نزد مخاطب افزایش دهد
فضای مجازی به همان اندازه که در تولید بحران تنش افرین است در مدیریت بحران نیز حضور موثر دارد؛ در جوامع امروزی اثبات و نفی بحران با رسانه ممکن شده است؛ که این موضوع به توانایی رسانه در ایجاد واقعیت مجازی برمیگردد رمز مدیریت بحران در عصر امروزی در اختیار داشتن رسانه قوی می باشد
رسانه و هدایت افکار عمومی:
1
رسانه و هدایت افکار عمومی:
رسانه ها صاحب قدرت و اراده کامل برای تولید, انتقال و القای پیام های رسانه ای هستند . آموزش رسانه ای فرایند مستمر یادگیری دست که جوانان ضمن پیام های رسانه ای به وظایف حقوق و نقش خویش از طریق آموزش و افزایش آگاهی در جامعه پی میبرند. رسانه می تواند از طریق ایجاد تعامل بین انتظارات ارزشی ، توانمندی های جامعه به تصویر سازی مناسب از سازمان قدرت و سرانجام جلب اعتماد و مشارکت مهمی در جلوگیری از بحران یا مهار آن ایفای نقش کرد.
اولین کار برای مدیریت بحران شناخت بحران و تحلیل جایگاه عوامل موثر بر آن = بحران واژه ای با کاربرد های عام بسیاز (از قبیل فشار اضطراب فاجعه و…) که از سوی طیف گوناگونی از اندیشمندان (سیاسی احتماعی فرهنگی و…) مورد بحث و بررسی قراد می گیرد
1
رسانه و هدایت افکار عمومی:
با وررود رسانه به شبکه ارتباطی عنصر ذهنی اهمیتی دو چندان پیدا میکند؛ زیرا کنش ها به دلیل پیچیدگی مسائل و تعدد عوامل بر پایه تصاویر شکل بهتری از ان ها برای مخاطب مورد نمایش قرار می دهد.هر جامعه اگر نسبت (داشته ها_خواسته ها) از حالت تعادل خارج شود، تن جامعه از حالت ثبات خارج شده و افراد به دلیل تامین نشدن خواسته هایشان احساس نارضایتی می کنند و در نتیجه جامعه در معرض نارضایتی قرار می گیرد ؛راه برون رفت از این معضل ورود دولت به درون فضای شبکه ای خدمات رسانی واقعی و حقیقی از این طریق می باشد
1
رسانه
2
رسانه
رسانه ها نقش حیاتی و دوگانه ای( مثبت و منفی) را در جوامع برای درک بحران و پیامدهای آن ایفا کند.اطلاعات آنلاین مستعد تعریف می باشد ممکن است در هنگام مراجعه با بحران ها مشکلاتی از قبیل ایجاد شایعات در رسانه های اجتماعی و عدم پیگیری در شایعه پراکنان را در پی داشته باشد.سواد رسانه ای تاثیر فراوانی در تفسیر اخبار ایفا می کند.
2
رسانه و سواد رسانه ای :
3
رسانه و سواد رسانه ای :
سواد رسانه ای تاثیر فراوانی در تفسیر اخبار ایفا می کند.سواد رسانه ای به توانایی تحلیل و ارزیابی آثار و محتواهای رسانه ای به طور گسترده اطلاق می شود.همچنین لازمه کسب سواد رسانه برخورد منتقدانه با محتوای رسانه ها تحلیل زمینه های فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و…(در محیط رسانه های مختلف است)همیشه باید این را در نظر داشته باشیم که رسانه ها هیچگاه کل ماجرا را به ما نشان نمی دهد بلکه آن قسمت را که مد نظر خودشان است را به نمایش می گذارند.
3
رسانه و سواد رسانه ای :
رسانه ها می توانند پیام های ساختگی را به نمایش بگذارند؛ در واقع پیام ها بازنمایی هایی از واقعیت های اجتماعی می باشند که اهدافی اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و زیبایی شناسی را به دنبال دارد که باید فعالانه به تحلیل و ارزیابی نقادانه محتوای رسانه ای پرداخت.
3
مدیریت بحران :
4
مدیریت بحران :
مدیریت بحران برای رسیدن به اهداف و خواسته های خود و مهار بحران و یا ایجاد و افزایش آن می بایست از طریق وسایل ارتباط جمعی آگاهی های لازم و همچنین هشدار هایی را که به رفع بحران کمک می کند را به مقالات و افکار عمومی انتقال بدهند.
در این خصوص ابتدا باید بحران های موجود در جامعه را شناخت و پس با شناسایی و سواد رسانه ای به کنترل بحران ها کمک کرد.افکار عمومی فرایند پیچیده ای است که از ترکیب دیدگاه های فردی و اجتماعی درون فرهنگ یک جامعه به دست می آید.
با مسلح بودن جامعه به سوادی رسانه ای می توان از بحران های اعمالی که ناشی از استفاده بدون آگاهی از فضای مجازی است.
4
با تشکر ازتوجه شما عزیزان