دستورالعمل تکمیل دفتر مراقبت ممتد مادران "ازدوران پیش از بارداری تا پس از بارداری ”
هدف از تکمیل این دفتر ،نمایش اطلاعات اصلی مراقبتهای خانمهای باردار از دوران پیش از بارداری تا پس از بارداری در یک لیست خطی است . اطلاعات این دفتر از اطلاعات ثبت شده موجود در فرم های مراقبت در هر یک از مقاطع پیش از بارداری ، بارداری ، زایمان و پس از زایمان گرفته می شود و به ارایه دهنده خدمت کمک می کند همواره بتواند از وضعیت سلامت یا عارضه دار بودن مادران تحت پوشش خود در هر یک از مقاطع یاد شده مطلع بوده و به موقع نسبت به پیگیری آن اقدام نماید. همچنین از اطلاعات موجود برای تعیین شاخصها استفاده نماید. در این جدول هرردیف متعلق به یک زن باردار می باشد. توجه داشته باشید.پس از هر بار ملاقات اطلاعات فرمهای مراقبت مادر با توجه به توضیحات زیر به قسمتهای مربوط منتقل می شود.
1- شماره ردیف: این قسمت را به ترتیب از اعداد 1 شماره گذاری کنید.
* برای تنظیم اسامی در دفتر طبق یکی از دو حالت زیر اقدام شود:
* در ابتدای هر سال مشخصات کلیه مادران باردار را در دفتر وارد کنید . به این ترتیب که ابتدا اسامی و اطلاعات مربوط به مادرانی که از سال قبل شناسایی شده اند ولی هنوز مراقبتهای آنان ادامه دارد به دفتر جدید منتقل و سپس هر بار که خانم باردار جدیدی شناسایی شد، شماره ردیف جدیدی باز و مشخصات او وارد می شود.
* بدون در نظر گرفتن زمان، دفتر را به صورت مستمر تا آخرین برگ تکمیل کنید و پس از تکمیل آخرین صفحه ،دفتر را تعویض کرده و اسامی واطلاعات مربوط به مادرانی که قبلاً شناسایی شده اند ولی هنوز مراقبتهای آنان ادامه دارد را به دفتر جدید منتقل کنید.
شماره خانوار/کد شناسه: این شماره را از روی پرونده خانوار زن باردار و بر اساس کد شناسه (ترکیبی از کد روستا ،شماره خانوار،شماره زن باردار در خانوار ) ثبت کنید.
نام ونام خانوادگی : در این خانه ، نام ونام خانوادگی خانم باردار را بنویسید .
سن: در این قسمت ، سن باردار را بر حسب "سال" بنویسید. چنانچه سن مادر زیر 18 سال و یا بالای 35 سال باشد، در صورت امکان با مداد قرمز نوشته و در غیر این صورت ، دور آن دایره کشیده شود.
مراقبت پیش از بارداری :
در صورتی که خانم مراقبت پیش از بارداری را دریافت کرده است ، کد 1 و در صورت عدم دریافت کد صفر (0) را بگذارید.
6. تاریخ اولین روز آخرین قاعدگی .
تاریخ اولین روز آخرین قاعدگی را از روی فرم به این قسمت منتقل کنید.
7. تاریخ تقریبی زایمان
تاریخ تقریبی زایمان را از روی فرم به این قسمت منتقل کنید.
8. شرح حال ابتدای بارداری .
با استفاده از مندرجات بخش شرح حال و ارزیابی فرم بارداری مادر، در این قسمت ، به شرح زیر کد گذاری کنید. در صورتی که خانم هیچیک از علائم خطر را ندارد کد صفر (0) بگذارید.
وضعیت بارداری فعلی :
2-8 سابقه بارداری و زایمان قبلی
3-8 سابقه یا ابتلا فعلی به بیماری
توجه : در صورتی که خانمی به چندین علت در معرض خطر است ، همه کدهای مربوط را بگذارید.
مثال 1: خانمی که بارداری اول اوست و ارهاش منفی (همسرش ارهاش مثبت) بوده و سیگار می کشد ، به صورت 7-5-2 کد گذاری می شود.
9- ارزیابی معمول بارداری با تعیین تاریخ مراجعه
در هر ملاقات با خانم پس از انجام مراقبت ، نتیجه ارزیابی را براساس اطلاعات بخش ارزیابی معمول فرم مراقبت بارداری به شرح زیر در این قسمت کد گذاری کنید. در صورتی که زن هیچ یک از علائم خطر را ندارد ،کد صفر بگذارید.
توجه: درصورتی که خانم در یک دوره مراقبت به هر علتی (مراقبت ویژه یا …) بیش از یک بارمراجعه کرده است ،کدهای مربوط به مراقبت جدید (در صورتی که تکراری نیست )را نیز در همان خانه کد گذاری کنید.
کد یا کدهای موارد در معرض خطر (موارد نیازمند ارجاع غیر فوری یا در اولین فرصت ) را با مداد مشکی ثبت کنید.
2-9 کد یا کدهای پر خطر (موارد نیازمند ارجاع فوری ) را با مداد قرمز ثبت کنید و یا دور کدها دایره بکشید.
توجه : اگر خانم یک یا چند مورد از موارد در معرض خطر و پرخطررا داشته باشد، همه موارد را متناسب با در معرض خطر یا پر خطر بودن کد گذاری کنید.
مثال : اگر زنی در هفته 28 بارداری فشار خون بالا ، ورم دست و صورت و لکه بینی داشت ، در قسمت ملاقات هفته های 26 تا30 به صورت 1-3 کد گذاری می شود.
٭ تعیین تاریخ مراجعه بعدی :
تاریخ اولین ملاقات مادر در زمان انجام شده درج و ثابت می ماند. پس از هر بار ملاقات با خانم ،تاریخ مراجعه بعدی (تاریخ مراجعه بعدی مراقبت معمول یا ویژه را که در بخش ارزیابی فرم مراقبت بارداری ثبت شده است ، با توجه به سن بارداری خانم در قسمت مربوط با مداد بنویسید. در صورت ملاقات با خانم در تاریخ تعیین شده ، تاریخ بعدی مراقبت را ثبت و تاریخ قبلی را پاک کنید.
مثال 1: در هفته 9 بارداری در تاریخ 5/4/با خانم ملاقات شده و در فرم مراقبت بارداری ، تاریخ بعدی ملاقات معمول او 15/6/8تعیین شده است ، با توجه به این که تاریخ بعدی در درهفته 20خواهد بود، بنابراین تاریخ 15/6/را در ستون هفته 16 تا 20 با مداد ثبت کنید.
مثال 2: خانم مثال فوق 3 روز بعد یعنی در تاریخ 8/4/ به دلیل عارضه مراجعه کرده و بنا به نظر پزشک باید 2 هفته دیگر مراجعه کند، بنابر این تاریخ مراجعه بعدی (تاریخ مراجعه ، ویژه) در تاریخ 22/4/ خواهد بود و چون سن بارداری خانم در این زمان 11 هفتنه می باشد، تاریخ 22/4/را در ستون هفته های 11 تا 15 ثبت کنید.
٭ نکته : ستون هفته های (11 تا 15) ، هفته های (21 تا 25) و هفته 41 که با رنگ خاکستری مشخص شده است . جزء ملاقاتهای معمول بارداری نیست . ولی ممکن است خانم در این هفته ها مراجعه کرده باشد. بنابر این بر حسب نوع عارضه خانم در این سنین بارداری، در قسمت مربوط کد گذاری کنید.
3-9 سقط: چنانچه وقوع سقط کمتر از 12 هفته بارداری بوده است . در این خانه کلمه " زود رس" و در صورتی که وقوع سقط بعد از هفته 12 بارداری تا هفته 22 بوده است کلمه "دیر رس" نوشته و در خانه های بعدی خط ممتد کشیده شود.درصورت عدم وقوع سقط دراین خانه خط تیره (-) گذاشته شود.
4-9 زایمان زود رس :
در صورت وقوع زایمان زود رس ، در خانه مربوط سن بارداری را بنویسید. در صورت عدم وقوع زایمان زود رس ، در این خانه خط تیره (-) گذاشته شود.
5-9 زایمان دیر رس :
– در صورت وقوع زایمان دیر رس ، در خانه مربوطه سن باداری را بنویسید .در صورت عدم وقوع زایمان دیررس ،در این خانه خط تیره (-) گذاشته شود.
10- ایمن سازی با واکسن توام :
از آنجا که ایمن سازی خانم باید در دروان بارداری بر اساس دستورالعمل کشوری تکمیل گردد، از این رو پس از اطمینان از کامل بودن ایمن سازی ،در این قسمت علامت " "بگذارید.
11- کلاس آمادگی زایمان:
در صورتی که خانم باردار در کلاس آمادگی زایمان شرکت کرده است . کد 1 و در صورت عدم شرکت در کلاس کد صفر (0) را بگذارید.
12- تاریخ زایمان :
تاریخی که زایمان مادر انجام شده است (با توجه به کارت واکسیناسیون یا دفترچه مراقبت مادر و نوزاد یا هر مدرک معتبر دیگر یا گفته مادر) به طور کامل( روز ، ماه ، سال ) را در این قسمت بنویسید.
13-نوع زایمان:
– زایمان طبیعی را کد 1 بگذارید.
– زایمان سزارین را کد 2 بگذارید.
– زایمان فیزیولوژیک با روش های کاهش درد غیر دارویی را کد 3 بگذارید.
– زایمان فیزیولوژیک با روش های درد دارویی را کد 4 بگذارید.
14- محل زایمان :
– زایمان در زایشگاه یا بیمارستان را کد 1 بگذارید.
– زایمان در واحد تسهیلات زایمانی / مطب را کد 2 بگذارید.
-زایمان در منزل را کد 3 بگذارید
– زایمان بین راه را کد 4 بگذاردید.
15- عامل زایمان:
– زایمان توسط متخصص زنان ، پزشک عمومی ، ماما را در کد 1 بگذارید.
– زایمان توسط ماما روستا /بهورز ماما را در کد 2 بگذارید.
– زایمان توسط ماما محلی و یا هر فرد دوره ندیده را در کد 3 بگذارید.
16- تعداد نوزاد:
– تعداد نوزاد به عدد نوشته شود.
17- مرده زایی :
– در صورت وقوع مرده زایی طبق تعریف ارائه شده، در این خانه علامت " " گذارده شود. در صورت عدم وقوع مرده زایی ، در این خانه خط تیره (-) گذاشته شود.
18- ارزیابی معمول پس از زایمان با تعیین تاریخ مراجعه
در هر ملاقات با خانم پس از انجام مراقبت ، نتیجه ارزیابی را بر اساس اطلاعات بخش ( ارزیابی معمول) فرم مراقبت پس از زایمان به شرح زیر در این قسمت کد گذاری کنید. در صورتی که خانه هیچ یک ازعلائم خطر را ندارد ، کد صفر(0) بگذارید.
1-17 کد یا کدهای موارد در معرض خطر (موارد نیازمند ارجاع غیر فوری یا ارجاع در اولین فرصت ) را با مداد مشکی ثبت کنید.
2-17 کد یا کدهای پر خطر (موارد ارجاع فوری ) را با مداد قرمز ثبت کنید و یا دور کدها دایره بکشید.
توجه : اگر خانم یک یا چند مورد از موارد در معرض خطر یا پر خطر را داشته باشد، همه موارد را متناسب با در معرض خطر یا پر خطر بودن کد گذاری کنید.
٭ تعیین تاریخ مراجعه بعدی : تاریخ اولین ملاقات مادر در زمان انجام شده درج و ثابت می ماند. پس از هر بار ملاقات با خانم ، تاریخ مراجعه ( تاریخ مراجعه بعدی مراقبت معمول یا ویژه) را که در بخش ( ارزیابی معمول) فرم مراقبت پس از زایمان ثبت شده است . با توجه به زمان مراجعه خانم در قسمت مربوط با مداد بنویسید. در صورت ملاقات با خانم در تاریخ تعیین شده تاریخ ( ملاقات بعدی ) را ثبت و تاریخ قبلی را پاک کنید.
در مواردی که خانم در فاصله بین مراقبت ها مراجعه کرده است نیز با توجه به دستورالعمل آن ،خانه ملاقات های معمول را تکمیل کنید.
19- مرگ نوزاد در 6 ساعت اول پس از زایمان :
چنانچه مرگ نوزاد در 6 ساعت اول پس از زایمان اتفاق افتاده است ، در این قسمت علامت ( ) گذارده شود.
20- مرگ مادر:
در صورت وقوع مرگ مادر در هر مقطعی ، در این قسمت علامت ( ) گذارده شود.
21- توضیحات:
در صورتی که برای مراقبت یا پیگیری مادر نیاز به توضیح بیشتر وجود دارد (مانند مواردی که مادر پر خطر است ، مهاجرت کرده و یا سایر اتفاقاتی که بر مراقبت مادر تاثیر گذار است و … ) در این قسمت بنویسید.
راهنمای کدگذاری دفتر مراقبت ممتد مادر
راهنمای کد گذاری دفتر مراقبت ممتد مادر
٭در معرض خطر: مواردی که نیازمند ارجاع غیر فوری یا ارجاع در اولین فرصت است.
٭ ٭ پر خطر : مواردی که نیازمند ارجاع فوری است.
راهنمای کد گذاری دفتر مراقبت ممتد مادر