روش چیستان نما
به نام خدا
نام استاد:
نام دانشجو:
دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت
آبان/1400
فهرست مطالب
20
روش های طراحی آفرینش فرم و فضا
مقدمه
جریان چیستان نما
نمونه های معماری
جمع بندی
نتیجه گیری
4
5
6
8
19
طراحی شاید قدمتی به اندازه انسان مدرن داشته باشد (گرجی مهلبانی، 1386). فرآیند طراحی، فرآیندی است که به رشته های هنری، محدود نمی شود و بر شناخت، درک مسئله و یافتن راه حل برای آن، تمرکز دارد.
فرآیند تولید از نیاز آغاز و به سمت موضوع، سپس تصور و خلق ذهنی حرکت کرده تا در نهایت به خلق عینی منجر و مورد استفاده واقع شود. بی تردید و به سان دیگر تولیدات هنری، خلق معماری نیز از تصور شروع شده و به ایجاد می رسد.
مقدمه
اکثر آثار برجسته ی معماری در دنیا بر یک یا تعدادی ایده و کانسپت محوری بنا شده اند.از اینرو میتوان شکل گیری و پرورش کانسپت و ایده را نیز همچون خلاقیت از مهمترین بخش های فرآیند طراحی به شمار آورد، زیرا یکی از ملاک های ارزیابی قدرت و ضعف معماری امروز جهان به شمار میرود. از این رو ایده پــردازی (خلــق ایــده و کانســپت) بــه عنــوان بخــش مهمــی از فرآینــد طراحــی، همــواره مورد توجه بوده. در واقع کانسپت آغازگر فرآیند طراحی است که ویژگی هایی را که در ذهن طراح وجود دارد برای شکل گیری در طرح وی به عینیت میرساند.
نوع کانسپت و شیوه ی آن در آثار معماران متفاوت است و این موضوع از نوع اندیشه و برداشت های طراح از مسئله ی طراحی، طرح و اهداف وی نشات میگیرد.
4
روش های طراحی آفرینش فرم و فضا
5
جنکس در شرح این جریان به فرم های معماری که مانند مجسمه های سورئالیستی ابهام آمیزند اشاره میکند.
نمونه ی آن موزه ی بیلبائو اثر فرانک گری است که استعاره های گوناگونی به خود میپذیرد. این فرم ها به دلیل ابهام آمیز بودن، همواره قابل ربط دادن به سایت، بنا، زبان معین معماری و هر پدیده ی دیگری هستند.
جریان چیستان نما
6
فرم های ابهام انگیز
مرجع قیاس در طراحی چیستان نما
موزه بیلبائو
روش چیستان نمای چارلز جنکس را می توان نوعی از روش استعاری یا قیاس غیرمستقیم دانست. همچنین باید اشاره کرد عناوین انتخابی او در موارد متعددی قابل ادغام هستند. اثر بیلبائوی فرنک گری را می توان نوعی فرم کپه، چیستان نما و حتی پیرو روش کیهان شناسانه است.
موزه گوگنهایم بیلبائو یکی از معروف ترین موزه های جهان می باشد. این موزه در اسپانیا و در شهر بیلبائو واقع شده است. این موزه توسط فرانک گری طراحی شده است. به طور کلی در کارهای این معمار نوعی گرایش مجسمه سازانه را می توان مشاهده کرد.
مرکزی هنری واقع در میدلند در غرب برومویچ است. فضایی که برای میزبانی نمایشگاه های هنرهای تجسمی، نقاشی و تصویری طراحی و ساخته شده است. جعبه سیاهی که با پنجره های منحنی و رنگ صورتی محاصره شده است. این مرکز هنری از سال ۲۰۱۴ به کالج هنر تبدیل شده است.
The Public
هر پنج طبقه ی این ساختمان، طیف وسیعی از کاربران مانند طراحان نمایشگاه ها، هنرمندان، استادان و به بیان دیگر (همه ی مردم) را گرد آورده است.
در عین حال طرح این بنا، این افراد را به ارائه شیوه های نوآورانه وا می دارد. بنابراین هدف پابلیک، فقط جای دادن کاربران نیست، بلکه الهام ایده های نو به آنهاست.
دورتادور بنا که شکل یک جعبه ی پستی را دارد، پنجره هایی به اشکال مختلف وجود دارند. پنجره ها به این می مانند که نمای آلومینیومی بنا سوراخ شده است. بازدیدکنندگان می توانند از طریق این پنجره ها از خلال یک حاشیه ی شیشه ای در سطح زمین به داخل قسمت های مختلف بنا نگاه کنند.
پابلیک، اثر اویل السوپ، انگلستان، ۲۰۰۸
The Public
این بنا که در یک سازه مکعب مستطیل شکل ساده محدود شده یک چیستان است. البته این جعبه به عنوان جعبه ی شادی تلقی می شود و ارائه دهنده ی طیف وسیعی از فضاها، فرمها، زوایا، انحناها، سطوح و مناظر است، در حین عبور از فضاهای داخلی و در مواجهه با نمای خارج آن این پرسش مطرح می شود که فرم عجیب بنا به چه چیز اشاره دارد؟
The Public
خود بنا به خودی خود نشانگر اعتقاد به هنر در معنای عام، به عنوان ابزار قدرت بخشیدن به افراد جامعه و نیز سرشار ساختن زندگی از شیوه های مفید و جالب است. هر کس از ظن خود و بنابر خلاقیت اش برداشتی از فضاهای این بنا خواهد کرد.
در داخل بنا اشکال ساده جای خود را به الگوهای پیچیده که بدون ترتیب خاص در فضا پدیدار و بعد ناپدید میشوند، میدهند.که روی سازه ی میز مانندی یا قرار میگیرند یا معلق هستند. یک سطح شیبدار به حالت پر پیچ و تاب فضا ها را به هم مربوط میکند.
کارخانه و موزه ویترا
(آلمان، فرانک گری)
سالن کنسرت والت دیزنی
(آمریکا، فرانک گری)
مرکز مغز و اعصاب
(لاس وگاس، فرانک گری)
مرکز طراحی شارپ
(کانادا، اویل السوپ)
Text Here
جمع بندی
سرانجام اینکه، روش های بررسی شده لزوما تمام پروژه های معماری را نمی پوشانند. نمونه هایی هستند که به سختی به روش های مطرح شده ربط می یابند؛ یا همان گونه که بیان شد می توان چند روش مختلف را بسته به سلیقه و نظر منتقد یا ادعای طراح به نمونه ی واحدی نسبت داد.
بنا بر آنچه بیان شد روش های دسته بندی شده توسط اندیشمندان گوناگون در بسیاری مواقع مرز مشخص ندارند و در آنها تشابه هر روش با روش قیاس آشکار است.تمام روشهای مطرح شده به نوعی یک شاخه از روش قیاس به حساب می آیند. به بیان دیگر می توان فصل مشترک روش های مطرح شده را قیاس در نظر گرفت.
19
نتیجه گیری
در فرآیند طراحی و آفرینش فرم و فضا، قیاس نقش کلیدی دارد.
20
لاوسن، برایان(1932) : طراحان چگونه می اندیشند، ترجمه حمید ندیمی، انتشارات دانشگاه شهید بهشتی.
آنتونیادس، آنتونی سی(1939) : بوطیقای معماری، ترجمه احمدرضا آی، انتشارات سروش، جلد اول، چاپ دوم.
داندیس، دونیس ا.(1933) : مبانی سواد بصری، ترجمه مسعود سپهر، انتشارات سروش، چاپ بیست و چهارم.
ادوارد تی. وایت (1391): مرجع کانسپت، واژگان فرم های معماری، ترجمه هدی کیانی و عبدالرحمن ماهوش، ناشر: کتاب وارش، تهران.
رضایــی، محمــود(1393): آنالوطیقــای طراحــی، بازنگــری انگاره هــا درفرآینــد طراحــی فرم و فضای معاصر، انتشــارات دانشــگاه آزاد اسـلامی، واحدتهران مرکزی، تهران.
یورماکا، کاری(1389): مقدماتی بر روش های طراحی، ترجمه کاوه بذرافکن. تهران: انتشارات دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی.
لازیو، پل(1388): تفکر ترسیمی برای معماران و طراحان ، ترجمه سعید آقایی. تهران : انتشارات گنج هنر و پرهام نقش.
کامل نیا، ح. تغابنی، ع. (1388) "مفهوم گرایی در معماری"، نشریه نامه معماری و شهرسازی، دوره 2، شماره 2.
منابع