تحلیل پلی تکنیک( برج نوآوری باشگاه جاکی)
موقعیت- معمار
برج نوآوری باشگاه جاکی (JCIT) ساختمان اصلی مدرسه طراحی دانشگاهپلی تکنیک هنگ کنگ است و دانشکده طراحی باشگاهجاکی برای نوآوری اجتماعی نیز در این ساختمان قرار دارد.
این بنا توسط معمار زاها حدید طراحی شده است. این ساختمان اولین کار دائمی او در هنگ کنگ است و تا اواسط سال 2013 پایان یافت.
برج نوآوری Club Jockey Club یک ساختمان از دانشگاه پلی تکنیک هنگ کنگ است که در جاده Chatham South در منطقه هونگ هوم ، کولون واقع شده است.
معرفی بنا
ساختمان جدید دانشگاه پلی تکنیک هنگ کنگ بخشی الحاقی به دانشگاه قدیمی و ٥٠ ساله هنگ کنگ است تا محیطی را فراهم کند که پاسخگوی نیازهای ١٨٠٠ نفر از دانشجویان و کارکنان دانشگاه باشد و شامل فضاهایی همچون استودیو طراحی، آزمایشگاه و کارگاه های آموزشی، نمایشگاه ها، کلاس های درس چند منظوره، سالن سخنرانی و سالن عمومی و .. می باشد.
سبک بنا
همچون سایر کارهای زاها حدید، معماری دیکانستراکشن و ساختار شکن، طراحی فولدینگ و لایه لایه، تم سفید و خطوط منحنی و خمیده جزو مولفه های اصلی طراحی است .
نقشه کلی دانشگاه پلی تکنیک و موقعیت دانشکده باشگاه جاکی
گروه طراحی، موقعیت
سال پروژه: 2014
معمار: زاها حدید
طراحی: زاها حدید ، پاتریک شوماخر
مدیر پروژه: وودی K.T. یائو
رهبر پروژه: Simon K.M. یو
مکان: هنگ کنگ ، هونگ هوم ، دانشگاه پلی تکنیک هونگ کنگ ، برج نوآوری باشگاه هاکی
هدف طراحی هدف نهایی از طراحی این ساختمان تحریک بینایی از امکاناتی برای آینده است که منعکس کننده تاریخ موسسه باشد.
زیبایی شناسی
شرکت زاها حدید در سال 2007 برای طراحی ساختمان برنده مسابقه شد. مسابقه خواستار "ساختاری از چراغ های نمادین و توسعه هنگ کنگ به عنوان قطب طراحی در آسیا" بود. او و تیمش اصل انعطاف پذیر "انعطاف پذیری وثیقه" بین ادارات را که در ساختمان قرار دارند ، به عنوان اصل راهنمایی خود انتخاب کردند. راه حل آنها این بود که "حل ؛ توپوگرافی کلاسیک برج و تریبون برای ایجاد یک ساختار جدید یکپارچه سیال ؛ ساختمانی را ایجاد کنید که از نظر ورودی ذاتاً سازمان یافته و برای بازدید کنندگان قابل درک باشد."
کانسپت طرح
طراحی این برج همچون یک فانوس دریایی نمادین ست تا توسعه ی هنگ کنگ به عنوان یک مرکز و نماد طراحی در آسیا را به نمایش بگذارد. استودیوی زاها حدید به بررسی مجدد ویژگی های سنتی یک برج پرداخته است تا یک ساختار سیال یکپارچه را ایجاد نماید.
زمین های اطراف برج به نحوی از زمین برخاسته اند تا با تشکیل یک لنداسکیپ جدید و ایجاد ورودی اصلی، محوطه ای را نیز جهت تردد به دیگر نقاط محوطه ی دانشگاه فراهم سازند.
ورودی بنا
بررسی سایت
این ساختمان در سایتی نامنظم و با عرض کم قرار دارد و در قسمت شمال شرقی محوطه دانشگاه واقع شده است .زمین فوتبال دانشگاه در قسمت جنوبی سایت و جاده چاتام و بزرگراه کولون در قسمت شمالی سایت قرار دارند، و به قلب کمپ دانشگاه متصل شده است؛ این ساختمان انگیزه ای برای دانشکده ها و مدرسه های مختلف دانشگاه بوجود می آورد تا خلاقیت هایی میان رشته ای خلق کنند و با جامعه، دولت، صنعت، سازمان های غیر دولتی و دانشگاه تعامل برقرار کنند .
ویژگی فضای درونی –نورگیری بنا فضای درونی به عنوان مکانی برای یادگیری ، تبادل نظر و همکاری شکل گرفته اند. در کل فضای درونی منعطف، باز و شفاف است. یک سری لوورها ممانعت کننده از ورود نورخورشید ساختمان را از دریافت بیش از حد خورشید حفاظت می کنند. این در حالی است که حداکثر نور طبیعی مورد نیاز تامین می شود.
فضای ورزشی
فضای آموزشی و اداری
نورگیری
یک سری راهروهای باریک تحت نام maintence walkwaysبه جهت تعمیر لوورها در پشت آنها تعبیه شده است. ساختار این پروژه با استفاده از سه هسته اصلی و قابهای به شکل تیر و ستون شکل گرفته است که برای بارهای جانبی و بارهای وارد بر برج های غول پیکر طراحی شده اند.
هویت سیال این پروژه از طریق ترکیب محوطه، صفحات و لوورهای موجود در کف طبقات و ترکیب شده آن با تیپولوژی کلاسیک برج با بالکن مجموعه به صورت یک حجم یکپارچه شکل گرفته است. فضای داخلی وخارجی مجموعه ، فضایی جدید با مقیاسی که حس صمیمی ایجاد کنند به وجودآورده اند که مکمل میدان نمایشگاه باز و بزرگ و امکانات تفریحی بیرونی است تا موجب ترویج در فضای مدنی دانشگاه شود که با محوطه دانشگاه نیزهماهنگ است.
از راهروی بزرگ ورودی، کارکنان دانشجویان و ملاقات کنندگان به سمت بالا حرکت کرده که در واقع دسترس به استودیو و کارگاههای آموزشی می باشند.بسیاری ازاستودیوها و کارگاهها در این مجموعه دیدنی بوده، همچون ویترین عمل کرده و برای بازدیدکنندگان همراه با جذابیت هستند.
انرژی و زندگی در این دانشکده به صورت عمودی جریان دارد و محیطی را در برمی گیرد که استعداد طراحی را در یک فرهنگ پژوهشی جمعی پرورش دهد. جایی که بسیاری از مشارکت ها و نوآوری ها می توانند یکدیکر را به عنوان یک جامعه تحت تاثیر قرار دهند.
ریزفضاها
این ساختمان دارای امکاناتی برای تحصیل در رشته طراحی و نوآوری است؛ از جمله:
استودیوهای طراحی
آزمایشگاه ها
کارگاه ها
فضای نمایشگاهی
کلاس های چند منظوره
سالن سخنرانی
سالن عمومی
مساحت برج نوآوری در کل دارای 12000 متر مربع مساحت برای آموزش 1500 دانش آموز در هر زمان در هنر طراحی را فراهم کرده است.
برج نوآوری کلوپ Jockey (JCIT) محل استقرار دانشکده طراحی دانشگاه پلی تکنیک هونگ کنگ و موسسه طراحی کلوپ جوکی برای نوآوری اجتماعی است.
پردیس دانشگاه پلی تکنیک هنگ کنگ با ساخت بسیاری از دانشکده های دانشگاه مستقر در ساختمانهای بصری منسجم و در عین حال بسیار متفاوت ، بافت شهری خود را طی 50 سال گذشته توسعه داده است.
ویژگی طراحی
طرح این ساختمان متفاوت از فرم برج هایی است که به طور معمول مورد استفاده قرار می گیرند و در این برج سعی بر این بوده است تا ترکیبی نرم و سیال برای ساختمان طراحی شود.
حیاط های داخلی و خارجی فضاهایی غیر رسمی را برای تعامل و ملاقات بوجود آورده اند، علاوه بر این فضاهای نمایشگاهی بزرگ، استودیوها، تئاتر و امکانات تفریحی بزرگ تکمیل کننده این فضاها هستند.
بکارگیری خطوط منحنی در طراحی پلان
میادین ورزشی در اطراف ساختمان برای ایجاد مناظر جدید اطراف خنثی شدند. ورودی اصلی عابر پیاده ، مانند سایر ساختمانهای موجود در محوطه دانشگاه ، در سطح تریبون قرار گرفت.
مسیری طولانی از میدان یادبود Sun Su Chi Sun در نزدیکی یک سالن هوایی باز یک کانون ایجاد می کند ، جایی که فضای ساختمان برای مغازه ها ، یک کافه تریا ، موزه و محل نمایشگاه باز می شود.
طراحی این برج محیطی چند جانبه را بوجود آورده است که در نتیجه اتصال کاربری های متفاوت در دانشکده طراحی این محیط چندجانبه شکل گرفته است؛ بنابراین این محیط به گسترش فرهنگ پژوهش جمعی کمک خواهد کرد و مشارکت ها و خلاقیت های بسیاری شکل خواهد گرفت.
فضای کلاس ها دور تا دور بنا قرار گرفته است و تاسیسات و دسترسی ها در مرکز قرار گرفته است.
در فضاهای آموزشی و پژوهشی، سیرکولاسیون و روابط حرکتی عمودی و افقی فوق العاده مهم است و باید به گونه ای طراحی شوند که در کنار تعاملی که بین بخش های مختلف ایجاد میکند باعث تداخل نشود.
فضاهای آموزشی و پژوهشی مکان هایی پر جنب و جوش و با ارتباط حرکتی مداوم میان بخش های مختلف است به همین خاطر سیرکولاسیون روان و راحت جزو برنامه های اصلی طراحی است و ساختمان جدید دانشگاه پلی تکنیک هنگ کنگ میتواند نمونه بسیار موفقی از طراحی مدرن و متفاوت باشد که از ترکیب ایده های منحصر به فرد زاها حدید با روابط فضایی کارآمد و استانداردهای فضاهای آموزشی شکل گرفته است.
ویژگی مصالح
دانش آموزان، کارکنان و بازدیدکنندگان درون این برج 15 طبقه حرکت می کنند و از فضاهایی داخلی آن استفاده می کنند؛ از جمله: استودیوها، کارگاه ها، آزمایشگاه ها، فضاهای مربوط به رویدادها و نمایشگاه ها.
پوشش شیشه ای فضاهای داخلی و ویدها باعث ایجاد احساس شفافیت و اتصال فضاهای داخلی در بازدیدکنندگان می شود، در حالی که مسیرهای عبور و مرور و فضاهای جمعی به گونه ای طرح ریزی شده اند که تعامل میان گروه های آموزشی و رشته های طراحی را افزایش دهند.
حیاط های داخلی و خارجی فضاهای غیررسمی را برای دیدار و تعامل ایجاد می کند و تالارهای بزرگ نمایشگاه ، استودیوها ، تئاتر و امکانات تفریحی را تکمیل می کند.
دسترسی بین طبقات از طریق پله و آسانسور صورت می گیرد
سیستم پلکان؛ پله برقی؛ آسانسور در مرکز ساختمان قرار دارد.
از ویژگی طراحی بنا می توان به موارد زیر اشاره کرد:
ایجاد فضای سیال در طراحی داخلی بنا
بکارگیری پنجره در نما باعث استفاده از نور طبیعی در بنا شده است
لعاب و حفره های داخلی باعث ایجاد شفافیت و اتصال می شود ، در حالی که مسیرهای گردش و فضاهای عمومی برای ترغیب تعامل بین بسیاری از فضاهای های یادگیری و رشته های طراحی ترتیب داده شده است. با کمک 249 میلیون دلار در ساخت JCIT ، موسس خیریه Trust Trock Club Hong Kong همچنین موسسه طراحی باشگاه های جوکی را برای نوآوری اجتماعی تامین می کند.
حفره های نما
ویژگی بنا زمین های اطراف آن برای ایجاد یک چشم انداز جدید طراحی شده اند و همچنین ورودی اصلی با مساحت زیادی ساخته شده است برای راه داشتن به محوطه ی اصلی دانشگاه . از سالن ورودی پله های برقی طولانی بکارگرفته شده است وتا چهار طبقه ی فوقانی رو به بالا می رود که این امکان را در اختیار دانش آموزان میگذارد که از رویداد های در حال جریان مطلع شوند و این خود شروعی است برای ترویج تعامل میان انواع متنوعی از کاربران و ایجاد فرصت های جدید
حفره (void) ها باعث ورود نور طبیعی و ایجاد هوای تازه میشوند و این دو به همراه امکانات موجود ؛ خود عامل هماهنگی افراد با محیط مجموعه و همچنین کنترل حجم صداهای تولید شده ، میشود.
پله برقی
منبع
https://pooyano.com/%D8%A8%D8%B1%D8%AC-%D9%86%D9%88%D8%A2%D9%88%D8%B1%DB%8C-%D8%A8%D8%A7%D8%B4%DA%AF%D8%A7%D9%87-%D8%AC%D8%A7%DA%A9%DB%8C-jockey-%D8%B2%D8%A7%D9%87%D8%A7-%D8%AD%D8%AF%DB%8C%D8%AF/
https://www.zaha-hadid.com/architecture/jockey-club-innovation-tower/
https://www.arch2o.com/innovation-tower-zaha-hadid/
https://en.wikipedia.org/wiki/Jockey_Club_Innovation_Tower
https://mihanbana.com/%D8%AF%D8%A7%D9%86%D8%B4%DA%AF%D8%A7%D9%87-%D9%BE%D9%84%DB%8C-%D8%AA%DA%A9%D9%86%DB%8C%DA%A9-%D9%87%D9%86%DA%AF-%DA%A9%D9%86%DA%AF-%D8%B7%D8%B1%D8%AD%DB%8C-%D9%87%D9%86%D8%B1%D9%85%D9%86%D8%AF%D8%A7/
https://www.maskanco.ir/fa/news/3242/%D8%B2%D8%A7%D9%87%D8%A7-%D8%AD%D8%AF%DB%8C%D8%AF-%D8%A8%D8%B1%D8%AC-%D8%AF%D8%B1-%D8%AF%D8%A7%D9%86%D8%B4%DA%AF%D8%A7%D9%87-%D9%BE%D9%84%DB%8C-%D8%AA%DA%A9%D9%86%DB%8C%DA%A9-%D9%87%D9%86%DA%AF-%DA%A9%D9%86%DA%AF
http://www.bsmaham.com/2019/05/06/%D8%A8%D8%B1%D8%AC-%D9%86%D9%88%D8%A2%D9%88%D8%B1%DB%8C-%D8%AF%D8%A7%D9%86%D8%B4%DA%AF%D8%A7%D9%87-%D9%BE%D9%84%DB%8C-%D8%AA%DA%A9%D9%86%D9%8A%DA%A9-%D9%87%D9%86%DA%AF-%DA%A9%D9%86%DA%AF-%D8%A7%D8%AB/
https://kargosha.com/fa/content/id/1920/%D8%A8%D8%B1%D8%AC-%D9%86%D9%88%D8%A2%D9%88%D8%B1%D8%A7%D9%86%D9%87-%D8%A8%D8%A7%D8%B4%DA%AF%D8%A7%D9%87-%D8%AC%D8%A7%DA%A9%DB%8C-(Jockey-club)-%D8%A7%D8%AB%D8%B1%DB%8C-%D8%A7%D8%B2-%D8%B2%D8%A7%D9%87%D8%A7-%D8%AD%D8%AF%DB%8C%D8%AF
https://etoood.com/NewsShow.aspx?nw=3856
https://forum.1roman.ir/threads/67373/
https://fa.maps-hong-kong.com/%D8%AF%D8%A7%D9%86%D8%B4%DA%AF%D8%A7%D9%87-%D9%BE%D9%84%DB%8C-%D8%AA%DA%A9%D9%86%DB%8C%DA%A9-%D9%87%D9%86%DA%AF-%DA%A9%D9%86%DA%AF-%D9%86%D9%82%D8%B4%D9%87