تحلیل مجتمع تجاری سیتی سنتر
نقد و بررسی پروژه مجتمع تجاری سیتی سنتر در دبی:
مرکز تجاری city center در دبی
این مرکز یکی از بزرگترین مجتمع های تجاری در سطح خاورمیانه بوده که در محل تلاقی سه خیابان اصلی شهر قرار گرفته است.
مجتمع city center متشکل از مجموعه ای از فروشگاه های خرد و کلان، هتل سیتی سنتر، 4 مجموعه سینمایی، مجتمع مسکونی، کمپانی اتومبیل، دفاتر اداری، بانک، پارکینگ های خدماتی و… می باشد که در یک واحد از بلوک های شهری قرار گرفته است.
فروشگاه های خرد آن به صورت واحدهای تجاری که ابعاد و اندازه آن متناسب با نوع کاربری آن است و فروشگاه های کلان آن به صورتی است که تمام مجموعه فقط یک نوع کاربری خاص را شامل می باشد همانند
Gold city, shoe city
موقعیت قرارگیری: نظام تفکیک اراضی در شهرسازی دبی به صورت (بلوک شهری) می باشد. لذا مکان قرارگیری مجموعه به صورت کاملا مستقل از مجموعه های اطراف و در محل تلاقی سه خیابان اصلی الاتحاد، القرهود و بنی یاس واقع است.
خیابان الاتحاد
خیابان بنی یاس
خیابان القرهود
سینماهای سیتی سنتر
تئاتر
مسکونی
دسترسی های همجوار:
نظام دسترسی
به علت موقعیت خاص قرارگیری city center در دبی و نحوه ی جاگیری پارکینگ ها در اطراف آن بدین ترتیب که سه پارکینگ آن در شمال مرکز که بیشترین ورودی ها و رفت و آمد از این قسمت انجام می پذیرد و یک پارکینگ چند طبقه در جنوب مرکز واقع است که نحوه ی نظام دسترسی ها را تعیین می نماید.
p
p
p
p
حرکت سواره: حرکت سواره از خیابان فرعی مابین خیابان های الاتحاد و الفرهود، ذسترسی به مجموعه پارکینگ های اطراف city center را میسر می سازد
ورودی شمالی:
پارکینگ جنوبی:
واحدهای تجاری آن نیز در راستاهایی قرار گرفته شده که هم به لحاظ نوع ویترین منظر مناسبی را ایجاد نمایند و هم به لحاظ نوع سیرکلاسیون حرکتی روان و خوانا داشته باشند.همچنین فضاهای مکث و تجمعی در این راستاها به جهت تنوع فضایی و حرکتی، استراحت و خاطره انگیزی فضا که در مراکز تجاری از اهمیت خاصی برخوردار بوده قرار گرفته شده است.
پلان طبقه ی همکف
مسیر حرکتی:
مسیر حرکتی درجه ی یک
وید
پارکینگ ها و ایستگاه تاکسی :
Taxi drop-off
Taxi pick-up
Bus terminal
p3
p3
p3
p2
p2
پلان طبقه ی اول
مسیر حرکتی درجه ی یک
مسیر حرکتی درجه ی دو
فضای مکث
وید و پله های ارتباطی:
پلان طبقه ی دوم
مسیر حرکتی درجه ی یک
مسیر حرکتی درجه ی یک
فضای مکث
cinema
hotel
stadium
وید و پله های ارتباطی:
تنوع فضایی:
ایجاد تنوع در سازماندهی فضا به پویایی آن منجر می گردد. جهت ایجاد تداوم در فضاهای متنوع به عناصر وحدت دهنده احتیاج است که یکی از آنها می تواند سیستم سازه ای بنا باشد. دیواره ها، کف و سقف نیز به این امر کمک می کند.
Carrefour:
فروشگاه های بزرگ زمانی که در یک مجتمع تجاری قرار می گیرند، بازدید کنندگان زیادی را به سمت خود جذب می کنند. مردم بین این فروشگاه های بزرگ حرکت می کنند و ویترین فروشگاه های کوچکتری که بین آنها قرار دارند را هم می بینند.
در این شیوه یک رابطه ی ظاهرا ضعیف بین فروشگاه های معروف و بزرگ که مورد توجه مردم هستند، کاربری اقتصادی فضاهای داخلی را افزایش داده و محیط آنجا را فعال و پویا و زنده نگه می دارد.
استخوان بندی((concept
یک وید مرکزی، دو وید فرعی و راهروهای ارتباطی بین آنها، استخوان بندی دسترسی داخلی مجموعه و همجواری یک فروشگاه بزرگ (carrefour)در تعامل با مجموعه ای از فروشگاه های کوچک در تعامل با آنها در وید فرعی، استخوان بندی عملکردی داخلی مجموعه را شکل می دهند.
وید اصلی
وید فرعی
وید فرعی
فروشگاه کلان
فروشگاه کلان
فروشگاه های خرد
فروشگاه های خرد
فروشگاه کلان
فروشگاه کلان
فروشگاه های خرد
فروشگاه کلان
ورودی ساختمان:
اولین چیزی که دریک ساختمان به چشم می خورد ورودی ساختمان است که اغلب مواقع با نمای ساختمان یکپارچه می باشد اما ساختمان ها و مجتمع های تجاری برای اینکه به رهگذران و خریداران نشان دهند که ساختمان یک مجتمع برای بازدید عموم است حتماً باید برای پروژه یک ورودی منحصر به فرد و جذاب تعریف نمایند تا شهروندان به سمت این مراکز کشیده شوند.
ورودی درمراکز تجاری به دو قسمت تقسیم می شود ورودی سواره رو که به پارکینگ ختم می شود ورودی پیاده که باید مستقیم به داخل ساختمان، عابرین را هدایت کند.
طراحی و اجرای دکوراسیون داخلی و ساختمان
1-مقاومت بالا و زیبایی پوشش راهروها
2-جلوه دادن دکورهای واحدهای تجاری با استفاده از نورپردازی های ترکیبی و غیر مستقیم و استفاده از رنگ های ساده در درون راهروها
نورگیری:
محوطه سازی و ایجاد فضای سبز:
امروزه معماران برای ایجاد انگیزه وکشاندن افراد به درون مجتمع های تجاری دست به طراحی فضای سبز در داخل و خارج اینگونه مجتمع ها زده اند. اینگونه طراحی که به Out door Design مشهور است .
استفاد ازابزارهای تسهیلات رفاهی برای خریداران
وجود پله ها و حتی راهروهای طولانی ودر اکثر بازارها و مراکز خرید باعث شده است که رفت و آمد خریداران را محدود به یک گروه سنی خاص و به خصوص قشر جوان جامعه قرار دهد، درصورتی که این مجتمع ها باید بتواند از پس نیاز تمامی اقشار مختلف جامعه بر آید حتی افراد ناتوان جسمی و سالمندان و کودکان.
براین اساس معماران این گونه ساختمان ها باید در طراحهای خود از وجود ابزارهای رفاهی همچون پله برقی، رمپ برقی و آسانسور و غیره بهرمند شوند. این ابزارها باعث می شود تا اکثر افراد بتوانند ازطبقات متعدد دیدن کنند و همچنین درصورت خرید با سهولت بیشتری در ساختمان ترددنمایند و در نتیجه مشتریان با رضایت خاطر بیشتری از مجتمع خارج می شوند.
مجتمع را به گونه ای طراحی می کنند که خریدار هر چند که واحد مورد نظر خود را بلد باشد ولی برای رسیدن به آن با واحدهای تجاری زیادی روبرو شود تا در خرید اجناس بیشتر دچار تردید و ترغیب به خرید آنها شود
ایجاد فضاهای تفریحی در مجتمع:
بطور حتم یکی از دغدغه های خانواده خریداران- سرگرم کردن کودکان و افرادی همراه آنها می باشد که خیلی زود ازخرید والدین خسته می شوند وبی طاقتی می کنند. برای رفع این مشکل نیز طراحان فضاهای تفریحی را در داخل مجتمع به وجود آوردند.
با طراحی این گونه فضاها درون مجتمع های تجاری:
اولاً خانواده ها با خیالی آسوده از اینکه فرزندانشان درمحیطی امن سرگرم هستند به خرید خود برسند و
دوماً جذابیت این گونه بازی ها درون شهر به خودی خود یک جاذبه ی گردشگری برای آن منطقه محسوب شده و علاقه مندان به بهانه تفریح از مغازه ها نیز دیدن خواهند کرد.
استفاده از رنگهای جذاب در معماری ساختمان:
در جامعه ی امروزی و شهرهای امروزی که اکثر مصالح ساختمانی با رنگ هایی سرد و بی روح بنامی شوند استفاده از رنگ های خیره کننده و گرم می تواند به ساختمان و درون فضاهای تجاری روحی تازه بدمد و خریداران را نشاط کند.
همچنین روانشناسی رنگ در مغازه های گوناگون می تواند به خریداران راهنمایی کند که درون مغازه ها چه نوع لباس ها یا وسایلی اعم از مردانه یا زنانه یا بچه گانه بفروش می رسد.
طیف های مختلفی که رنگ ها دارند اعم از سرد، گرم هر کدام برای خود بازگوکننده ی یک بیان از کارآیی مغازه یا فروشگاه است. بطور مثال در مغازه ای که رنگ صورتی در دکوراسیون خود زیاد استفاده کرده است می توان وسایل مربوط به خانم های جوان را جستجو کرد یا قهوه ای سوخته که برای آقای و مردان کلاسیک پوش هستند استفاده می شود. متاسفانه درکارهایی که تاکنون در ایران انجام شده است کمتر به این مهم توجه شده است و نمی توان درکارهای مجتمع های درون کشور پروژه ای را مثال زد.
تدارک ارتباط بصری
گشایش فضایی سبب ایجاد تداوم و تقویت ارتباط بصری می شود.
در شکل زیرراهروها ارتباطی به وید فرعی می باشد.
با تشکر از توجه شما