تحلیل و بررسی معماری موزه اینده دبی
1
فهرست:
مقدمه ……………………………………………………………………….. 3
طراح موزه آینده دبی کیست؟ ……………………………… 5
معماری موزه اینده ……………………………………………… 5
ساخت وساز پیچیده وچالش های ساخت ………………… 8
آینده ی سبز …………………………………………………….. 16
عکس ها ،پلان ها، نماها و برش ها ………………………. 17
منابع ……………………………………………………………….. 29
2
بسم الله الرحمن الرحیم
مقدمه:
موزه آینده از زیباترین دیدنی های دبی و ساختمان منحصربه فرد این شهر مدرن است. ساختمان موزه، معماری پیچیده، زیبا و خلاقانه ای دارد. نمای بیرونی موزه آینده دبی با طراحی خارق العاده خود، چشم هر گردشگری را هنگام تماشا غرق حیرت می کند. این موزه جذاب، همان طور که از نام آن پیدا است، با استفاده از فناوری های روز دنیا تصویری از آینده بشر را پیش چشم مخاطبان به نمایش می گذارد.
موزه آینده دبی، ساختمانی بسیار مدرن و عظیم است که آن را در منطقه اقتصادی دبی و در بزرگراه شیخ زائد، در کنار برج های بزرگ امارات احداث شده است. این موزه که با نام Museum of The Futureدر جهان شهرت یافته است، جدیدترین موزه شهر دبی و کشور امارات محسوب می شود.
موزه آینده در ۲۲ فوریه سال ۲۰۲۲ یعنی در سوم اسفندماه ۱۴۰۰ در شهر دبی افتتاح شد. هزینه بنا و راه اندازی این موزه ۱۳۶,۰۰۰,۰۰۰ دلار برآورد شده است. موزه آینده در ابتدا با ایده مکانی جهت نمایش آینده به مخاطبان پایه گذاری شد. این موزه خارق العاده، آزمایشگاهی جهت پرورش ایده ها و طرح ها در دنیای واقعی است و با تامین مالی و ایجاد بازاریابی برای دستاوردهای اولیه ایده ها، بر توانمندی آن ها تمرکز می کند.
3
4
نکته جالب درباره این موزه این است که برخلاف همه موزه ها که با نمایش آثار تاریخی گذشته سعی در بررسی زمان های پیشین دارند، در این مکان شما به جای گذشته، آینده را خواهید دید.
طراح موزه آینده دبی کیست؟
برای ساخت این موزه چندین شرکت طرح هایی را ارائه دادند که سرانجام یکی از این شرکت ها به اسم کیلا موفق شد تا به عنوان طراح آن انتخاب شود. معماری این مکان به صورت یک بیضی نقره ای است که مرکز آن باز است.
معماری موزه اینده:
این موزه ابعادی به اندازه سی هزار متر مربع دارد. ارتفاع این ساختمان 77 متر است. حالت بیضی شکل موزه توسط ربات ها و الگوهای جدید ساخت و ساز و همین طور از فولاد ضد زنگ ایجاد شده است. برای محکم کاری این بنا از 1024 قطعه فولادی استفاده کرده اند که هر کدام از آن ها 14 کیلومتر طول و 4 لایه دارند.
این مکان به گونه ای ساخته شده است که می تواند چند هزار مگاوات انرژی خورشیدی را دریافت کند. انرژی مورد نظر به وسیله ایستگاهی که به ساختمان موزه اتصال دارد، تامین می گردد.
گواهی پلاتینیوم نوعی از گواهی است که به ساختمان های سبز جهان به خاطر نوع انرژی ای که کسب می کنند داده می شود. این نوع گواهی به این موزه هم اعطا شده است. همین طور چندین نوع از گیاهان مختلف در کنار این موزه پرورش داده می شوند که آبیاری آن ها به صورت خودکار صورت می گیرد.
5
فضای توخالی در وسط ساختار این بنا و نوشته هایی با خط نستعلیق که روی آن حکاکی شده، تماشاگران را مجذوب خود می کند و نمادی از آینده نانوشته بشریت است. موزه آینده تازه ترین بنای اضافه شده به تلاش های جسورانه معماری دبی است .
این بنا چیزی فراتر از یک معجزه مهندسی پیچیده را به جهان ارائه می کند. فضای داخلی موزه وعده می دهد که آینده را از طریق یک سفر فوق العاده با کمک قدرت تکنولوژی، در اختیار بازدیدکنندگان قرار دهد.
6
طراحی ویژه این بنا باعث شده تا یکی از زیباترین ساختمان های این منطقه به شمار رود. همین طور خطوط خوش نویسی هم روی این دیوارها حک شده اند. کلمات حک شده از طرف امیر دبی است که درباره آینده این شهر صحبت کرده است. این سخنان با استفاده از قطعه های کامپوزیت ایجاد شده اند. متن این کلمات به صورت زیر هستند:
آینده به کسانی تعلق دارد که قدرت تصور، طراحی و اجرای چیزی را دارند. آینده برای کسی منتظر نمی ماند، بلکه باید امروز ایجاد شود.
راز ادامه حیات و پیشرفت انسان ها در نوآوری نهفته است.
با اینکه ما نمی توانیم صدها سال زندگی کنیم، با این حال می توانیم سازه ای را ایجاد کنیم تا صدها سال دوام داشته باشد.
طراحی سه بعدی موزه باعث شده که مهندسان در هنگام ساخت آن با مشکلاتی روبه رو باشند. حتی گاهی هم مجبور شدند تا از فناوری پیشرفته یعنی اسکن لیزری برای مقایسه این سازه با طرح سه بعدی استفاده کنند. همچنین از 14 کیلومتر لامپ برای نورپردازی این سازه استفاده کرده اند که باعث شده تا منظره شگفت انگیزی ایجاد شود.
7
ساخت وساز پیچیده وچالش های ساخت:
خوش نویسی و شکل غیرعادی ساختمان، موزه ی آینده را به یکی از پیچیده ترین پروژه های ساخت وساز تبدیل کرده اند. به نقل از شرکت مهندسی بریتانیایی BuroHappold، مشاور ارشد پروژه ی موزه ی آینده، ساخت این بنا بدون استفاده از طراحی پارامتری و مدل سازی اطلاعات ساختمانی Bim غیرممکن بود.
8
ساخت این بنا بدون کمک فناوری های پیچیده و جدید غیرممکن بود
طراحی پارامتری، فرآیندی وابسته به تفکر الگوریتمی است که امکان دستکاری متغیرها یا پارامترهای ویژه را برای تغییر خروجی معادله فراهم می کند. Bim، فناوری مبتنی بر مدل سه بعدی است که به متخصصان ساخت وساز در طراحی مشارکتی و مستندسازی پروژه ها کمک می کند. اگرچه سال ها است از Bim در ساخت وساز استفاده می شود، اما سرعت فراگیری آن آهسته بوده است. توبیاس باولی، رئیس پروژه ی BuroHappold برای موزه ی آینده می گوید: لازم بود همه چیز را وارد محیط دیجیتالی می کردیم زیرا از دیدگاه هندسی نمی توان همه چیز را تعریف کرد، چرا که ممکن است نتیجه ی دیگری به دست آید یا فرایند ساخت دشوار شود. اینجا است که فناوری به کمک پروژه می آید.
به همین دلیل لازم بود مدیر پروژه و تیم آن طرح های دوبعدی خود را ارتقا دهند. باولی می گوید: «لازم بود تمام اعضای پروژه کار با Bim را یاد بگیرند و عملکرد روزمره ی خود را تغییر دهند.» اولین وظیفه ی محاسباتی، تنظیم شکل تئوری ساختمان برای حذف منحنی های پیچیده بود. نهایی ساختن دستکاری های میلی متری به زمان زیادی نیاز داشت؛ این تغییرات مرحله ی بعدی، طراحی چارچوب فولادی، معروف به شبکه ی مورب بود.
شبکه ی مورب از تیرهای متقاطع قطری و نمای خارجی سبک تشکیل شده است.
کاربردی ترین راه حل برای کاهش پیچیدگی سازه، انتخاب تیرها از جنس فولاد یا دیواره ی بتنی بود. با چشم قابل ردیابی نبودند اما باعث شدند بخش زیادی از پیچیدگی ها حذف شوند.
9
شرکت بوروهپلود برای رسیدن به آرایش بهینه، الگوریتم رشد را با درنظرگرفتن بی نهایت جابه جایی احتمالی نوشت. ساخت متن پارامتری هم فرآیندی طولانی بود اما بوروهپولد موفق شد روش های خود را روی پروژه اجرا کند. برای مثال قطر تمام بخش های فولادی یکسان و از بازار قابل تهیه بودند. به گفته ی باولی: «کاری که ما انجام دادیم پروژه ای کاملا جدید بود.»
نتیجه نهایی، شبکه ای مورب و بهینه از نظر تعداد نقاط اتصالی، قطر لوله های فولادی و حتی وزن کلی فولاد به کار رفته بود که باعث صرفه جویی در هزینه و زمان مشتری، پیمانکارها و سازندگان شد.
در مرحله ی بعدی شرکت پیمانکاری Bam Higgs & Hill و شرکت Eversendai Engineering تولید کننده ی فولاد سازه)، با درنظرگرفتن تنش ها و بارهای جابه جایی در فرایند نصب، قبل از شروع ساخت وساز به اجرای تحلیل توالی سازی ساخت وساز و طراحی اتصال سازه پرداختند.
باولی در این باره توضیح می دهد: همیشه تحلیل توالی سازی با ریسک های زیادی همراه است و معمولا با تغییرات زیادی در اجزا همراه است؛ اما در این پروژه به لطف تلاش های قبلی برای بهینه سازی و مدل سازی شبکه ی مورب، هیچ کدام از بخش های فولادی تغییر نکردند. ما از پروژه های قبلی درس گرفتیم و با استفاده از فناوری های جدید راه حلی برای مسائل موجود پیدا کردیم؛ بنابراین دوباره با آن ها روبه رو نشدیم.
10
همراه با ساخت تیرآهن حلقوی و برج حامل شبکه ی مورب، ساخت سازه ی فولادی، روی هم رفته ۱۴ ماه طول کشید. در فرایند ساخت وساز از اسکن لیزری برای مقایسه موقعیت های نصب با مدل سه بعدی استفاده شد. با وجود مدل سازی سه بعدی کامل، مشکلات مرتبط با نصب مکانیکی، الکتریکی و لوله کشی (MEP) هم خودبه خود حل شدند به گفته ی باولی: MEP معمولا تا مراحل آخر پروژه به درازا می کشد. تصور می کردیم این فرایند ریسک زیادی داشته باشد، اما نه تنها اتفاقی نیفتاد؛ بلکه همه چیز به خوبی پیش رفت. در مدل دیجیتالی تمام مشکلات حل شده بودند بنابراین مادامی که براساس نقشه پیش بروید، می توانید طبق انتظار عمل کنید. از طرفی باتوجه به تلاش زیادی که برای مدل سازی صورت گرفته است، هیجان کار هم پائین می آید.
عامل اصلی تبدیل طرح های دوبعدی به مدل های سه بعدی، آماده سازی زودهنگام مهندسی MEP در آغاز پروژه بود؛ به این ترتیب مشکلات خیلی پیش تر از مرحله ی ساخت وساز حل شدند. از سوی دیگر نگاشت های لیزری مدل های سه بعدی هم سودمند بودند.
تعداد کم کارگران در محل ساخت وساز باعث می شود مهندسی پیچیده ی پشت صحنه ساده به نظر برسد.
به دلیل شکل هندسی ساختمانِ هفت طبقه و برش های خوشنویسی، هیچ دو پنل فایبرگلاسی یکسان نیستند. قالب گیری و ساخت هر ۱۰۲۴ پنل به صورت مجزا انجام شده است و سپس فولاد ضد زنگ و لعاب به آن ها اضافه شده است. این پروژه به شدت متمرکز بر نیروی کار است به طوری که در یک روز، تنها امکان ساخت شش پنل وجود دارد.
11
12
هر کدام از ۱۰۲۴ پنل منحصربه فرد هستند و قبل از نصب، نیازمند مهندسی پیچیده بودند
13
14
به گفته ی باولی، تقریبا یک سال طول کشید تا شرکت Affan به توسعه ی طرح و ساختار پنل و نمونه سازی فرآیندهای تولیدی از جمله ابزارهای ماشینی بپردازد که به وسیله ی کامپیوتر کنترل می شوند.
در اینجا باز هم، اهمیت مدل سازی دیجیتال مشخص می شود. هر کدام از واحدهای لعاب دار، منحصر به فرد هستند و با پنل های مجاور خود برای ایجاد خوشنویسی پیوسته، ترکیب می شوند. از متن پارامتری برای تعیین موقعیت نهایی و اندازه ی حروف و یافتن تعادل بهینه بین میزان نور طبیعی ورودی به موزه، دریافت حرارت خورشید، تهویه ی هوا و زیباشناسی استفاده شده است. درنتیجه این بنا، امتیاز لازم برای رتبه بندی در گروه ساختمان های LEED Platinum را کسب می کند. LEED Platinum معتبرترین و مهم ترین گواهی اختصاص یافته به ساختمان های سبز است.
به دلیل یکپارچه سازی تمام ابعاد ساختمان، هرگونه تغییر در خوشنویسی، روی شبکه ی مورب و MEP تاثیر خواهد گذاشت. باولی می گوید: «این قسمت از کار از شبکه ی مورب هم پیچیده تر بود زیرا سعی کردیم چهار یا پنج معادله را هم زمان حل کنیم. به همین دلیل، فرآیندی پیوسته برای یکپارچه سازی و تکامل اجزا در جریان بود».
مانند بخش فولادی، تلاش زیادی هم به برنامه ریزی برای توالی سازی نصب پنل ها اختصاص یافت. نصب برخی بخش های پیچیده تر هم نیاز به دو یا سه روز زمان داشت
15
آینده ی سبزتر
از ابتدا قرار بود، موزه ی آینده در رتبه بندی LEED Platinum شرکت کند. این ساختمان مجهز به ابزار کنترلی پیشرفته، سیستم های بازیافت آب خاکستری (به پساب تولیدشده در خانه ها و محیط های اداری گفته می شود) و آسانسورهای احیاکننده ی توان بود. از طرفی، برق ساختمان از طریق آرایه های خورشیدی فتوولتائیک مستقر در خارج ساختمان تامین می شود.
بازدیدکنندگان همچنین می توانند وسایل نقلیه ی برقی خود را در مسیر گشت موزه شارژ کنند و برای تشویق حمل ونقل عمومی، تعداد محدودی فضای پارکینگ، در نظر گرفته شده است. موزه همچنین مصرف پلاستیک یک بار مصرف را محدود کرده است؛ به گفته ی کارلسون گوشت های فرآوری شده و پروتئین های جایگزین در منوی موزه قرار خواهد گرفت.
تمرکز اصلی نمایشگاه های موزه ی آینده بر پایداری است.
برخی طبقات به موضوع هایی مثل تغییرات اقلیمی، فضا، آینده ی سلامت و بهداشت و درمان اختصاص یافته اند. این موزه به آثار گرمایش جهانی بر اکوسیستم های بحرانی و راه حل آن ها خواهد پرداخت. همچنین به بررسی کاربرد انرژی خورشیدی در فضا و استخراج سیارکی به سود بشریت اشاره خواهد کرد.
16
17
عکس ها ،پلان ها، نماها و برش ها
18
19
ایستگاه فضایی هوپ، طبقه پنجم
20
موسسه شفا، طبقه چهارم
21
22
23
24
25
26
27
28
منابع :
1- https://www.zoomit.ir/fundamental-science/342144-future-museum-algorithmic-design/
2- https://archilearn.net/blog/
3-https://www.ubm-development.com/magazin/en/
4- https://lusive.com/lusivelife/post/dubais-futuristic-architecture
5- https://archello.com/project/the-museum-of-the-future
6- https://www.killadesign.com/portfolio/museum-of-the-future/
29