برسی معماری طراحی برج مسکونی نوآورانه Belvedere
معمار- موقعیت-مساحت
مشخصات کلی پروژه :
معمار : گروه معماری MVRDV
مکان پروژه : شهر کیل، آلمان
تیم طراحی : Philipp Kramer, Bartlomiej Markowski, Ruggero Buffo, Bartosz Karasinski, Christine
سازه : Werner Sobek
کارفرما پروژه : Kap Horn GmbH
سرپرست مسئول : Jacob van Rijs
بررسی سایت
این مجتمع تجاری مسکونی ، ساختمانی بزرگ و یکپارچه است که در گذشته از آن به عنوان فضایی برای نگهداری کانتینر های کشتی استفاده می شده است و قسمتی از هنر گرافیتی Werner comics در دهه 80 میلادی بوده است.
سایت کنونی این پروژه یک مکان خلاقانه و جذاب برای درج گزارش های تصویری تلویزیونی می باشد که از آن به علت دارا بودن حس صنعتی و هویت کاریزماتیک استفاده می شود. بنابراین گروه معماری MVRDV در طراحی این پروژه در عین حفظ ساختار های بصری موجود، با تغییر کاربری و توسعه این ساختار، موفق به خلق یک کالبد یکپارچه عظیم شده اند.
کانسپت طرح
طراحی برج مسکونی نوآورانه Belvedere (واژه ایتالیایی به معنی نمایش زیبا) یک کانسپ با تاثیرپذیری از الگوی چلیپایی است که با محدودیت های سایت، و تجزیه و تحلیل محله های شهر تعریف می شود.
موقعیت ساختمان مسکونی Belvedere در محله ای با ساختمان های سازمانی 4 طبقه از دوران پساجنگ واقع شده است که با توجه به طراحی و ارتفاعی که نسبت به ساختمان های اطراف خود دارد، نقطه شاخص منطقه محسوب می شود.
الگوی چلیپی طرح
ویژگی بنا
با توجه به موقعیت پروژه، شهرداری خواستار کانسپتی بود که از لحاظ معماری و بصری برجسته باشد. موقعیت پروژه به نحوی بود که ساختمان را از هر ضلع قابل دید می کرد. بنابراین قرینه سازی ساختمان در فرم و عملکرد آن منطقی بود. ساختمان بنا به ویژگی های سطحی در زمینی مثلثی شکل با محدودیت های عمده واقع شده است.
این محدویت ها شامل الزامات مربوط به حداقل فاصله بین مرزبندی مِلک و شبکه پیچیده تاسیسات مکانیکی زیر ساختمان می باشد. بنابراین محوطه ساختمان محدود به مساحت در حدود 450 متر مربع محدود شده است.
ورودی ساختمان- برای حس دعوت شوندگی به صورت تو رفتگی اجرا شده است.
ویژگی طراحی
محدودیت های طراحی برج مسکونی Belvedere منوط به تعیین ارتفاع ساختمان تا حداکثر 11 طبقه بود که همین امر تعداد واحدها را به 44 عدد محدود می کرد. با این حال قیمت بالای مسکن و زمین باعث می شد تا این پروژه تنها زمانی به خاطر موارد مالی ارزشمند و موثر باشد که این مجتمع از 55 واحد مسکونی تشکیل میشد.
پله ای بودن نمای ساختمان
لذا رویکرد طراحان به این صورت بود که پایه ساختمان به صورت عمودی گسترش یافته و سپس طبقات بالای آن از هسته اصلی ساختمان گسترش یابند و در هر چهارطرف ساختمان به تعداد آنها افزوده شود.
هسته ساختمان از طریق راه پله و آسانسور صورت می گیرد
بررسی سازه
سازه ساختمان مسکونی به واسطه سیستم تعادل سازی مساوی نسبت به هسته ساختمان از هر دو سمت حاصل می شود. از این رو ساختار مجموعه با توجه به واحدهایی که در طبقات بالا کنسول شده بود، یک الگوی چلیپایی (صلیبی) را می پسندید. این ساختار متقاطع باعث انعطاف پذیری طبقات شده، و به بیش از 55 واحد آپارتمان را در خود جای داده است.
وجود پنجره های قدی
ریتمی بودن پنجره های نمای ساختمان
آپارتمان هایی که به لحاظ طراحی متنوع بوده، و دو آپارتمان هیچ شباهتی به هم ندارند. آپارتمان ها به صورت متخلل در چهارطرف هسته مکعبی ساختمان تعبیه شده و دارای یک جنبه مثبت می باشند.
اینکه یک بالکن بزرگ برای دو آپارتمان کنار هم تعبیه شده تا فضایی اضافی جهت استفاده از هوای تازه را داشته باشند.
واحدهای موجود در هر طبقه
بالکن های واحدها در تمام طبقات متنوع جانمایی شده اند
این کانسپ مکعبی شکب بر روی یک سازه فلزی واقع شده که چندین بلوک مسکونی، دفاتر اداری و مغازه ها را در خود جای داده که به یکدیگر متصل شده اند.
قسمتی از این مجتمع مسکونی تجاری به یک هتل اختصاص داده شده که شامل 250 اتاق است. این هتل به واسطه یک فضای عمومی به مجتمع تجاری مسکونی اتصال یافته است.
از این فضای عمومی به عنوان مکانی برای رویداد های عمومی و نمایشگاه های محلی استفاده خواهدشد. چنین دیدگاهی با نگرش به فرمت قبلی سایت در نظر گرفته شده است.
با توجه به طراحی این پروژه به عنوان یک سیستم انعطاف پذیر، از یک مفهوم چند عملکردی و تلفیقی برای ورود افراد در یک جامعه گسترده استفاده شده است. این طرح یک کانسپت شماتیک بی نظیر است که با روند سیستم کشف و شهود امکان پذیر می باشد.
با توجه به تجارب شرکت معماری MVRDV در ساخت این چنین پروژه های با این نوع سیستم، می توان پیش بینی نمود که موفق به اجرای تغییر انبار کانتینر گرافیتی به مجموعه ایی چند عملکردی خواهند شد.
خط آسمان
دسترسی طبقات از طریق آسانسور و در مواقع اضطراری از طریق پله صورت می گیرد
https://www.arel.ir/fa/News-View-7746.html
https://memarup.com/koolkiel-tower/
https://www.arch2o.com/belvedere-tower-rene-van-zuuk-architects/
https://www.archdaily.com/907339/belvedere-tower-rene-van-zuuk-architects
https://www.arch2o.com/belvedere-tower-rene-van-zuuk-architects/