تحلیل مجموعه برج میلاد
تاریخچه
در سال 1370 خورشیدی بود که پیشنهاد ساخت یک برج برای تهران مطرح شد. 17 محل را برای ساخت این برج پیشنهاد دادند که در نهایت محل فعلی را برای آن برگزیدند.
در سال 1373 مطالعات بر روی محل ساخت برج آغاز شد. در ادامه یک گروه شامل تیم شهرسازی، تیم مطالعات تلویزیون، مخابرات، راه و ساختمان، اقتصادی، معماری، هواشناسی، تیم مطالعات ترافیک و تیم ژئوتکنیک بررسی های لازم را انجام دادند تا اینکه 4 نقطه شامل تپه های عباس آباد، لویزان، یوسف آباد و کوی نصر از 17 نقطه پیشنهادی، مناسب شناخته شدند.
در نهایت کوی نصر برگزیده شد و برای انتخاب این محل چنین دلایلی را مطرح کرده اند:
دسترسی همگانی با سطح سرویس دهی مطلوب
قرارگیری در یکی از مرتفع ترین نقاط شهر
اشراف بر زیباترین مناظر و نقاط شهر
فضای لازم جهت عملکردهای پیشنهادی و توسعه آتی
مجهز بودن به تاسیسات زیر بنایی
فاصله مناسب با پایانه های مهم مانند فرودگاه و ایستگاه راه آهن
ایجاد پوشش تلویزیونی
قابلیت ارتباط و دید مستقیم با ایستگاه های مخابراتی
استقرار در میان کاربری های هماهنگ و غیر مزاحم
استقرار در امتداد محورهای عمده شهر
پتانسیل برقراری ارتباط بصری با دیگر نشانه ها و فضاهای شهری
قابلیت برخورداری از فضاهای سبز یا دیگر عناصر طراحی محیطی
پس از انتخاب محل دقیق، دستور نقشه برداری و مطالعات مکانیکی خاک صادر شد و در سال 1373 مطالعات ژئوتکنیک و زمین شناسی صورت گرفت
به دلیل ضعف های تهران در آن زمان، از جمله کمبود فضاهای گردهمایی، احداث هتل پنج ستاره و مرکز همایش های بین الملل نیز در پروژه لحاظ شد.
این تنها مطالعات فاز اول بود و پس از اتمام آن، مطالعات مرحله دوم با موضوع برج مخابراتی – تلویزیونی آغاز شد و به موازات آن عملیات اجرایی قسمت هایی از پروژه انجام گرفت.
با شروع مطالعات مرحله دوم و اجرایی شدن عملیات ساخت برج مخابراتی- تلویزیونی میلاد، فکر دیگری به ذهن سازندگان رسید و آن ایجاد یک مرکز با کاربری های متنوع بود که علاوه بر رفع کاستی ها بر جاذبه اقتصادی آن می افزود.
موضوع ایجاد مرکز تجارت بین الملل در همین حین مطرح شد و ایده تاسیس چنین مرکزی شکل گرفت که هدفش ارتقای حوزه تجارت صنعتی و تجارت الکترونیک، کمک به توسعه صادرات غیرنفتی و هم افزایی کارآیی هر یک از اجزای پروژه بود. بر این اساس چنین کاربری هایی برای پروژه در نظر گرفته شد:
برج میلاد تهران به عنوان مرکز ارتباطات مخابراتی – تلویزیونی
مرکز همایش ها و جشنواره های بین المللی و هتل پنج ستاره به عنوان مرکز ارتباطات فرهنگی، اجتماعی و گردشگری
مرکز تجارت بین الملل، به عنوان مرکز مبادلات تجاری
در نهایت کار بر روی این طرح در سال 75 به صورت رسمی آغاز شد و این بخش ها را در برمی گرفت:
برج و ساختمان راس آن، مرکز جشنواره ها و همایش های بین الملل، مجموعه تجارت جهانی، هتل پنج ستاره و پارک آی تی
شهرداری تهران، شرکت یادمان سازه را به عنوان مجری پروژه معرفی کرد و دکتر محمدرضا حافظی -استاد دانشگاه هنرهای زیبای دانشگاه شهید بهشتی- را به عنوان معمار و طراح پروژه در نظر گرفت. موضوع را به صورت طرح و ساخت به مناقصه گذاشتند و در نهایت پیمانکار مورد نظر انتخاب شد.
پس از 3 سال، مطالعات جغرافیایی، امکان سنجی و زمین شناسی، در دی ماه 1376 کلنگ آغاز ساخت آن را در تپه های نصر بر زمین زدند. پروژه ساخت این برج ابتدا با نام برج یادمان کلید خورد؛ اما در سال 1380 به مناسبت یکصدمین سالروز تولد امام خمینی (ره)، بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران، نام این پروژه به برج میلاد تغییر یافت.
موقعیت
مجموعه برج میلاد در زمینی به مساحت 4/74 هکتار بر روی تپه های نصر قرار دارد؛ تپه ای با مساحت تقریبی ۶۲ هکتار واقع در جنوب محله شهرک غرب و شمال کوی نصر (گیشا) که در میان شبکه بزرگراهی شمال غرب تهران احاطه شده است.
این برج از شمال به بزرگراه همت، از جنوب به بزرگراه حکیم، از شرق به بزرگراه چمران و از غرب به بزرگراه شیخ فضل الله محدود می شود. ارتفاع برج از سطح دریا 1444 متر است .بزرگراه حکیم 60 متر پایین تر از سطح برج واقع شده است.
مساحت، گروه طراحی
استودیوی معماران جوان به نام گروه طراحی شهری معاصر،اخیرا برای طراحی مجموعه بزرگ 300000 مترمربعی در تهران برنده جایزه چهارم مسابقه بین المللی شدند.
کانسپت طرح
ایده اصلی این طرح ساخت مجموعه ای با ارتفاع کم در جهت احترام به اهمیت برج مرتفع میلاد است.این پروژه در مقایسه با طرح های دیگر شرکت کنندگان ساختار مرتفعی ندارد،بلکه به عنوان فرمی تکمیل کننده ساخته شده است.
علاوه بر این ساختار هرمی شکل آن برای مقابله با حس روانی برج مرتفع میلاد مناسب بود.
هدف ساخت
یکی از اهداف ساخت برج میلاد تهران، فضایی لازم برای عملکردهای مخابراتی و تلویزیونی بود که به نظر می رسد، اکنون این برج چند منظوره، بیش از یک مرکز مخابراتی تهران، مورد توجه باشد.
دسترسی آسان از بزرگراه های همت، حکیم و شیخ فضل الله نوری سبب شده تا شهروندان تهرانی بتوانند به راحتی به برج میلاد بروند.
برج میلاد، با وزن تقریبی حدود ۱۵۰ هزار تن و با بیشترین قطر سازه در راس ۶۰ متر در ارتفاع ۲۸۰ متری، دارای حجم بتن ریزی حدود ۶۳ هزار متر مکعبی و حجم شیشه مصرفی حدود ۱۷ هزار متر مربعی است
ویژگی های برج میلاد
کلنگ ساخت برج میلاد در سال ۱۳۷۶ پس از سه سال کار مطالعاتی وامکان سنجی به نام یادمان ارتباطات بین المللی تهران بر زمین خورد و یک دهه بعد توسط شورای شهر تهران، به برج میلاد تغییر نام یافت. محمد باقر قالیباف شهردار تهران، با نصب روز شمار دیجیتالی، زمان افتتاح برج را به اطلاع شهروندان رساند و توانست ۶۰ درصد پروژه ساخت را در طی ۳۰ ماه، به اتمام برساند.
ریز فضاهای برج میلاد
برج میلاد تهران، دارای فضاهای بسیاری برای کارهای مختلف فرهنگی و هنری و تجاری و خدماتی دارد. که عبارتند از:
رستوران ایوان برج میلاد
اتاق فرار برج میلاد
زیپ لاین برج میلاد
رستوران گردان
رستوران ویژه
سکوی دید باز
سکوی دید بسته
رواق های هنری
گنبد آسمان
موزه مشاهیر
موزه سکه
فود کورت
، واحدهای تجاری
نمایشگاهی
مجموعه بزرگ برگزار کنسرت و همایش های مختلف
این برج در منطقه شمال غربی تهران و در فهرست ده سازه بلند جهان قرار دارد.
بررسی سازه
این برج سازه ای است بتنی با کاربردهای متنوع، ۴۳۵ متر از سطح زمینهای مجاور ارتفاع دارد که ۳۱۵ متر از آن مربوط به شفت بتنی و ۱۲۰ متر دیگر مربوط به آنتن برج است. وزن برج میلاد ۱۶۱٬۰۰۰ تُن و زیربنای آن ۵٫۵ برابر یک زمین فوتبال است.
ورودی برج میلاد
پایهٔ اصلی برج بتن آرمه است. ارتفاع آن ۳۱۵ متر از روی زمین طبیعی با مقطع حجره ای (سلولار) است. حدود ۳۳۰۰۰ متر مکعب بتن در آن مصرف شده است.
این بدنه شامل هسته مرکزی و چهار عدد باله است. درون هسته مرکزی ۳ حجره به آسانسورها و یک حجره به راه پله اضطراری اختصاص یافته است.
بتن آرمه
چهار عدد باله
برج میلاد در فضایی به مساحت ۱۳ هزار متر زیر بنا ساخته شد و از نظر وسعت کاربری سازه راس برج در میان برج های مخابراتی دنیا، منحصر به فرد است. تقریبا از هر جای تهران، می توان برج میلاد را مشاهده کرد.
امکانات تفریحی
15 سالن همایشی که در کنار برج میلاد ساخته شده است، یکی از برترین سالن های نمایش خاورمیانه به شمار می رود.
دلفیناریوم، ظرفیت های دوچرخه سوای و پینت بال و سینمای شش بعدی، از جمله دیگر قابلیت های گردشگری این منطقه است.
این برج به قطر فونداسیون حدود 66 متر مربع است.
لابی برج به ارتفاع 27 متر و سطح زیر بنای کل حدود 1500 متر مربع به شکل دایره و به شعاع 70 متر قسمت پایین برج را احاطه می کند.
مرکز تجاری
مرکز جشنواره و همای های بین المللی
مجتمع تجاری یادمان
برج مخابرات و تلویزیون
معماری برج میلاد
شکل کلی برج از یک هشت ضلعی تشکیل شده است که تعدادی دیوار داخلی و چهار باله ذوزنقه ای شکل به آن متصل هستند. به طور کلی ساختمان برج، این بخش ها را در خود دارد:
ساختمان پای برج (لابی)، شفت، ساختمان راس و دکل آنتن برج
بیشترین قطر سازه راس، 60 متر است و در ارتفاع 280 متری قرار دارد. حجم بتن ریزی بدنه حدود 33000 متر مکعب و حجم بتن ریزی کل پروژه 63 هزار متر مکعب است.
وزن کل برج به حدود 150 هزار تن می رسد و در کل برج حدود 17 هزار متر مربع شیشه به کار رفته است. وزن کل اسکلت فلزی این ساختمان به 2000 تن می رسد که با استفاده از تیرهای شعاعی و اتصالات صفحه فلزی، به بدنه بتنی متصل شده اند.
در زیر پی و بدنه برج ابزار دقیق استاتیکی و دینامیکی کار گذاشته اند تا عملکرد نیروها را بررسی کنند و نتایج آنها را برای کسب اطلاعات بیشتر، نگهداری برج و همچنین کارهای تحقیقاتی استفاده کنند
همچنین در بدنه و اطراف برج، شبکه ای به نام میکروژئودزی تعبیه شده است تا هرگونه حرکت احتمالی بدنه برج و محدوده اطراف آن ثبت شود و در صورت لزوم بتوان اطلاعات لازم را با دوربین های دقیق نقشه برداری ثبت کرد.
برج میلاد بلندترین ساختمان تهران و ایران است و در معرض اصابت صاعقه قرار دارد. برای حفاظت از این سازه در مقابل صاعقه، سیم های مسی در بدنه آن کار گذاشته اند که تا کف پی امتداد می یابند.
مقاومت در برابر باد و زلزله و صاعقه
این ساختمان با ارتفاع 435 متر در برابر جریان های هوا با سرعت 140 کیلومتر بر ساعت و تندبادهای لحظه ای با سرعت 220 کیلومتر بر ساعت مقاوم سازی شده است. همچنین این ساختمان در برابر زلزله مقاومت دارد و در صورت وقوع زلزله، سازه پایداری خود را حفظ خواهد کرد.
دقت در ساخت
برای افزایش دقت کار فنی ساختمان برج، همه قطعات شناسنامه دارند و مشخصات تمام آنها در دسترس است؛ مشخصاتی همچون نوع ماده اولیه قطعه، منبع تهیه، محل تولید، مسوول کنترل و بازرسی و … . حتی برای کارهایی مثل جوش دادن قطعات هم این شناسنامه در نظر گرفته شده است؛ یعنی کاملا مشخص است که چه کسی در چه زمانی جوشکاری را انجام داده و چه کسانی آن را کنترل و تایید کرده اند.
بخش های مختلف سازه
بخش های مختلفی که ساختمان برج را تشکیل داده اند. عبارتند از:
1- شفت برج
شفت برج یک سازه بتنی است که کاربری عمومی ندارد و فقط به عنوان محل عبور تاسیسات و آسانسور های پر سرعت برج از آن استفاده می شود. در ۳ ضلع این شفت ۶ دستگاه آسانسور با سرعت ۷ متر بر ثانیه بازدیدکنندگان را در کمتر از ۵۰ ثانیه به راس برج منتقل می کنند و در ضلع چهارم ۱۸۶۸ پله فرار نصب شده است.
پایه اصلی برج از بتن آرمه و ارتفاع آن 315 متر از روی زمین طبیعی با مقطع حجره ای (سلولار) است. میزان بتن استفاده شده در آن به حدود 33000 متر مکعب می رسد. بدنه هسته مرکزی و چهار عدد باله را شامل می شود.
باله برج به صورت ذوزنقه در چهار طرف آن تعبیه شده است و مقطع آن تا ارتفاع 240 متری به صورت هرمی کاهش می یابد. هسته مرکز از این تراز به تنهایی تا 315 متر امتداد دارد و از تراز 245 تا 315 متر سازه راس برج خودنمایی می کند.
باله
ساختمان پای برج (لابی)
ساختمان پای برج میلاد 6 طبقه دارد که شامل دو طبقه زیرزمین، یک طبقه هم کف و سه طبقه فوقانی می شود و فونداسیون آن مشترک با برج است. این بنای بتنی از تراز 9.5- متر آغاز می شود و بام آن در تراز 28 متر به بدنه اصلی برج اتصال یافته است. مساحت کل لابی به حدود 15000 متر مربع می رسد.
سقف بتنی یکپارچه قوسی شکل و منحصر به فرد این ساختمان از برجسته ترین کارهای بتنی معماری معاصر به شمار می آید.
در اجرای این سقف از قالب بندی چوب استفاده شده و طرح روی آن نقش هندسی گره ایرانی است. پل های ارتباطی، در چهار محل، این ساختمان را به بدنه اصلی برج مرتبط می کنند و از این طریق امکان دسترسی به آسانسورهای موجود در بدنه اصلی وجود دارد.
پای برج میلاد 6 طبقه
ساختمان پای برج در ۶ طبقه با کاربری تجاری، اداری و مراکز هنری با مساحت کلی ۱۷ هزار متر مربع بنا شده است. سقف بتنی یکپارچه قوسی شکل و منحصر به فرد این ساختمان از برجسته ترین کار های بتنی معماری معاصر محسوب می شود.
طرح روی این سقف نقش هندسی یک گره ایرانی است. این ساختمان با طرحی برگرفته از معماری سنتی ایرانی تا ارتفاع 28.4 متری برج میلاد را در بر می گیرد.
6 پله برقی نصب شده در لابی برج ظرفیت جابجایی 9000 نفر در ساعت را دارند و 4 دستگاه آسانسور با ظرفیت 21 نفر نیز در لابی برج خدمات رسانی می کنند.
در طبقات اول تا سوم، 83 واحد تجاری، رستوران های بین المللی، تریا و همچنین نمایشگاهی با وسعت 200 متر مربع پیش بینی شده است. طبقات اول و دوم زیر همکف شامل فضای اداری، تاسیساتی و مرکز داده ها هستند.
به طور کلی از نظر معماری می توان چنین عناصری را در لابی در نظر گرفت: دال بتنی کف طبقات و بام، دیوار پیرامونی زیر زمین های اول و دوم یا دیوار حایل محیطی، پل های ارتباطی، پله ها و پله برقی های موجود در مجاورت شعاع داخل طبقات
آسانسورهای برج میلاد
طراحان و مهندسان برای برج شش آسانسور اصلی در نظر گرفته اند که عبارتند از:
2 آسانسور میهمان
1 آسانسور خدماتی
1 آسانسور خدماتی و تلویزیونی و مخابراتی
1 آسانسور رستوران گردان
1 آسانسور گنبد آسمان
افزون بر این شش آسانسور، یک آسانسور را نیز برای حرکت در طبقات راس در نظر گرفته اند.
از دیگر ویژگی های این سازه نحوه اجرای پایه های X شکل و بام قوسی آن به همراه استفاده ازیک نوع بتن به جای سنگ در نمای بیرونی ساختمان لابی می باشد.
اجرای پایه های X شکل
ساختمان راس
ساختمان راس برج میلاد یکی از بزرگترین ساختمان های راس در برج های مخابراتی دنیا به شمار می رود. این ساختمان، اصلی ترین بخش بهره برداری برج محسوب می شود که در 12 طبقه و با زیربنای تقریبی 12 هزار مترمربع بنا شده است و بیشترین قطر آن به 60 متر می رسد.
وزن کلی سازه فلزی راس برج به 2100 تن می رسد. به جز 6 دستگاه آسانسور سریع بدنه اصلی برج، هسته مرکزی ساختمان راس نیز 2 دستگاه آسانسور با ظرفیت 10 نفر دارد.
بیشترین قطر آن به 60 متر
برج بتنی، قسمت مرکزی سازه راس را تشکیل می دهد که در امتداد بدنه اصلی برج و از تراز 247 + تا 315 + ایجاد شده است. 3 طبقه تاسیساتی در این قسمت دارد که مساحت هر یک به 70 متر مربع می رسد. سازه کلی راس به دو قسمت عمده شامل سبد فلزی با وزن 1300 تن و قسمت فوقانی تقسیم می شود.
سبد فلزی در مرحله اجرا پس از تقسیم به چهار مرحله (Stage) و با روش بالابری سنگین به وسیله جک های مخصوص در سر جای خود نشسته است. جا به جایی و نصب قطعات واسطه مربوط به فاصله بین مراحل اصلی (Stage) و نیز کلیه قطعات فلزی سازه قسمت فوقانی، به روش بالابری سبک بوده است.
سبد فلزی
در قسمت پایینی سبد فلزی، یک مجموعه مخروطی شکل بتنی قرار دارد که نقش اصلی در انتقال بارهای وارده ناشی از سازه را بر عهده دارد.
در اطراف این مخروط بتنی، یک تیر حلقوی بتنی اجرا و تنیده شده است. قسمت مرکزی سازه راس یا همان امتداد بدنه اصلی برج نیز در محدوده اجرای سازه فلزی راس در امتداد عمودی تنیده شده است.
مجموعه مخروطی شکل
بدنه بیرونی ساختمان راس و نمای آن شیشه ای است. شیشه ها با قاب های مخصوص در قسمت سبد فلزی، به لوله های فلزی در بدنه سازه وصل شده اند.
در طبقات مختلف ساختمان راس برج، سکوی دید باز و بسته، گنبد آسمان، رستوران گردان با گنجایش حدود 400 نفر، رستوران ویژه با ظرفیت 100 نفر، تریا، گالری های هنری، موزه مشاهیر و طبقات ویژه مخابرات و تلویزیون در نظر گرفته شده است.
نمای آن شیشه ای
گنبد آسمان
منطقه امن از آتش
منطقه امن از آتش، طبقه مخصوص مواقع بحران و حریق در ساختمان راس است که در برابر آتش سوزی مقاومت دارد.
این بخش در ارتفاع 254 متری و با مساحت حدود 460 مترمربع ساخته شده است. این محل در زمان وقوع حادثه و انجام عملیات امداد و نجات و خروج از ساختمان راس ظرفیت 600 نفر را دارد.
دکل آنتن برج
دکل آنتن برج میلاد، سازه ای از فولاد خاص ضدخوردگی است که 120 متر ارتفاع دارد. در پایین ترین قسمت، شکل آن مانند یک 16 ضلعی به قطر 6 متر و در بالاترین قسمت به صورت یک مربع 60 سانتی متری است.
در 45 متر بالایی دکل، سه نوع آنتن فرستنده در نظر گرفته شده است و در همین قسمت پوششی فایبرگلاس روی دکل وجود دارد. دکل در 4 قسمت طراحی و ساخته شده است که قسمت زیرین، محل نصب آنتن های مخابراتی کاربران عمومی و سه قسمت فوقانی به آنتن تلویزیونی آنالوگ و دیجیتال اختصاص دارد.
در ساخت این دکل از 360000 قطعه فولاد، پیچ و مهره استفاده شده است و وزن تقریبی آن به 350 تن می رسد. در داخل دکل آنتن یک آسانسور 2 نفره برای انتقال کاربران تخصصی تا ارتفاع 70 متری وجود دارد و دسترسی به دیگر قسمت های دکل آنتن از طریق پله های استخری میسر است.
الهام از گنبد و عناصر ایرانی
بیشتر معماری برج میلاد از معماری ایرانی الهام گرفته شد؛ به عنوان مثال آنچه که ایرانی ها در آن سرآمد هستند گنبد زدن است و نمونه بی نظیر آن را می توان گنبد سلطانیه دانست که یکی از بزرگترین دستاورد های تاریخ مهندسی بشر است. برج میلاد هم از این عنصر بی نصیب نمانده و طراح اصرار داشته که چنین چیزی را در آن بگنجاند.
براساس گفته معمار برای ایجاد گنبد در بالای طرح ابتدا به صورت هشت ضلعی و بعد شانزده و سی و دو ضلعی و همین طور ادامه پیدا می کند تا شکل گنبد حاصل شود که حد فاصل بین این ضلع ها نیز مقرنس ها و شاهکار های ایرانی به وجود می آید.
ما گنبد باغ دولت آباد یزد را که یکی از ساده ترین این فرم ها بود به عنوان پایه الهام خودمان در نظر گرفتیم آن هم به این دلیل که این سازه بر اساس انتقال خطوط نیرو ساخته شده است.
تزیینات وابسته به معماری این گنبد پیچیدگی هایی که در تمام گنبد های دیگر دیده می شود را ندارد و خیلی ساده و در عین حال بسیار خوش ترکیب و خوش تناسب است. این سازه از یک مقطع هشت ضلعی شکل شروع شده و در انتها به گنبد می رسد.
در طراحی برج میلاد تلاش شده است با بهره گیری از ویژگی های معماری اصیل و اسلامی ایران، نمای ویژه ای برای نماد پایتخت ایران طراحی شود. برای مثال نمای سازه ی راس برج میلاد در قسمت پایین آن برگرفته از سقف خانه ی بروجردی ها در کاشان و در واقع شکل وارونه ی آن است. هم چنین خطوط متقاطع سازه ی پای برج و شکل متقارن آن با الهام از اصول معماری سنتی ایرانی شکل گرفته است.
چهار دیواره ی اصلی اثر، هریک الهام گرفته از نقش مایه های گوناگونی است مرتبط با یکی از نشانه های چهارگانه که در آمیزش با دنیای پررمز و راز هندسه، ریاضیات و نجوم قرار گرفته است.
این نقش ها پیوسته الهام بخش هنر و معماری ایران در دوران گوناگونی بوده که با تفکر ایرانی – اسلامی در نمونه های درخشان میراث فرهنگی و هنری این سرزمین تجلی یافته است.
بررسی کاربری طبقات
طبقه اول : این طبقه مربوط به بخش امنیت ساختمان، در مواقع بحرانی مثل آتش سوزی و موارد دیگر می باشد. ظرفیت این تراز 600 نفر است. طبقه دوم : طبقه دوم مختص تاسیسات مکانیکی و برقی است.
طبقه سوم و چهارم : سکوی دید سربسته و تریای آن در این طبقه قرار دارد. بازدیدکنندگان می توانند از پشت شیشه با دید وسعی منظره تهران را بنگرند. این فضا سرپوشیده است و در فصل سرما نیز بازدیدکنندگان نظاره گر تهران برفی می باشند. طبقه پنجم : گالری هنرهای تجسمی هنرمندان در این قسمت نگهداری می شود.
رستوران گردان در طبقه ششم قرار دارد و ظرفیت آن 300 نفر می باشد. رستوران گردان برج میلاد ، جزء بزرگترین رستوران گردان های جهان است که ارتفاعی 276 متری با سطح زمین دارد. این رستوران دارای 2 بخش ثابت و متحرک است. بخش متحرک هر ساعت فقط یک بار 360 درجه به دور بخش ثابت می چرخد.
طبقه هفتم : این طبقه رابط بین طبقات دیگر است. سکوی دید باز با ارتفاع ۲۸۰ متری امکان تماشای شهر را برای بازدیدکنندگان فراهم کرده است. همچنین دوربین هایی در بالکن گذاشته شده است تا دید بهتری داشته باشند. برخی از جاذبه های این طبقه شامل ماکت های برج مخابراتی دنیا و شهرفرنگ است
طبقه هشتم و نهم : این دو طبقه به کاربران تلویزیون و مخابرات اختصاص دارد که زیرساخت های موجود در آن به دکل آنتن برج متصل است. طبقه دهم : این طبقه شامل رستوران ویژه برج است که مخصوص برگزاری میهمانی های رسمی می باشد. در این رستوران از امکانت پیشرفت جهت نگهداری و سرو غذا استفاده شده است و ظرفیت آن بیش از 100 نفر است. طبقه یازدهم : این طبقه به تاسیسات اختصاص داده شده است.
گنبد آسمان برج میلاد تهران
گنبد آسمان در طبقه دوازدهم قرار دارد. این گنبد به سبک اسلامی و از جنس شیشه ساخته شده است و ارتفاع آن از تراز 315 متر است. در ساخت این بخش از نمادهایی استفاده شده است که بیانگر روایت های کهن ایران می باشد.
برگزاری مسابقه بین المللی و طرح جنجالی زاها حدید
بر این اساس در سال 2012 مسابقه ای بین المللی برای طراحی فاز دوم برج میلاد برگزار و از طراحان خواسته شد تا برنامه توسعه ای شامل هتل و ساختمان اداری و تجاری برای فاز دوم برج میلاد را طراحی کنند. قرار بر این شد که در فاز 2، مجموعه ای از ساختمان ها و فضای باز در نظر گرفته شود و مرکز تجارت جهانی، هتل، مراکز اداری و… در آن جای گیرد. براساس گزارش روزنامه ایران، از میان 130 شرکت داخلی و خارجی که پیشنهادات خود را ارایه کردند، تنها 31 طرح شرایط لازم برای شرکت در این مسابقه را به دست آوردند.
گروه معماری زاها حدید -معمار شناخته شده عراقی- بریتانیایی- در کنار دیگر طراحان در این مسابقه شرکت کرد و رتبه نخست را در این رقابت به دست آورد. مهندسان مشاور معماری و شهرسازی عرصه و شرکت مهندسان مشاور پکن چین نیز در رتبه های دوم و سوم قرار گرفتند.
پروژه زاها حدید شامل یک مرکز تجارت جهانی با وسعت 120000 مترمربع بود و برج های دوقلو با کاربری هتل پنج ستاره و یک مجتمع تجاری 63000 مترمربعی را در خود داشت. از دیگر بخش های این پروژه یک پارکینگ برای 5000 اتومبیل بود که بیش از 170000 مترمربع وسعت برای آن در نظر گرفته شده بود.
ایده زاها حدید سازه ای شبیه به دو گل نیلوفر را شامل می شد که یکی بسته و یکی اندکی باز شده بود. گلبرگ های باز شده روی زمین، بخشی از ساختمان را تشکیل می دادند و دو برج ۵۵ طبقه مراکز تجاری و تفریحی در آنها جای می گرفت.
دو برج بسیار شبیه به هم به نظر می رسیدند؛ اما یکی ده وجهی و دیگری پنج وجهی طراحی شده بود. از بالا، یک برج شبیه نیلوفری به نظر می رسید که سه گلبرگش باز شده است. بر اساس ایده زاها حدید، این دو برج در شمال برج میلاد و کنار بزرگراه همت ساخته می شدند
آغاز ساخت میلاد 2
پس از اعلام برنده، قرار بر این شد که طرح اجرایی شود. همه چیز بر اساس یک بروشور ساده طرح ریزی شد؛ بروشوری که شکل و شمایل سه سازه جدید در اطراف برج میلاد را نشان می داد.
پیمانکار پروژه، شرکت مهرآفرین، عملیات حفاری را برای آماده سازی زمین و ساخت و ساز آغاز کرد. بهار سال ۹۲ بود که اعضای شورای شهر نسبت به گودبرداری اطراف برج میلاد معترض شدند و آن را برای استحکام برج میلاد و اتوبان همت مضر دانستند.
پیمانکار برای اطمینان این افراد ضمانتی به آنها سپرد که این ساخت و ساز آسیبی به همراه نخواهد داشت. در ادامه کارشناسان به استناد همان بروشور اولیه، ارتفاع هتل پیشنهاد شده در این طرح را زیاد دانستند و گفتند که این ساختمان باعث مخدوش شدن دید برج میلاد می شود.
ساختمان پیشنهادی ۵۵ طبقه از کف اتوبان و ۴۵ طبقه از سفره برج میلاد -کف برج- ارتفاع داشت و همین باعث نگرانی برخی از افراد شد. دیوارکشی و گودبرداری همچنان در حال انجام بود؛ اما اعتراض شورا روند آن را کند و کند تر کرد تا اینکه پروژه به طور کامل متوقف شد.
در فروردین ۱۳۹۵ و تنها چند روز پس از مرگ زاها حدید بود که رییس کمیته عمران شورای شهر، آب پاکی را بر روی دست همه ریخت و اعلام کرد طرح زاها حدید کنار گذاشته شده و طرح جدیدی در حال انتخاب است.
https://rooziato.com/139552494/%D8%AF%D9%84%D9%81%DB%8C%D9%86%D8%A7%D8%B1%DB%8C%D9%88%D9%85-%D8%B1%D8%B3%D8%AA%D9%88%D8%B1%D8%A7%D9%86-%DA%AF%D8%B1%D8%AF%D8%A7%D9%86-%DA%AF%D8%B4%D8%AA%DB%8C/
http://etoood.com/NewsShow.aspx?nw=2270
https://www.karnaval.ir/blog/introduction-milad-tower-tehran-architecture-construction
http://memarinfo.blogfa.com/post/4
https://www.chidaneh.com/blog/post/34422
http://archline.ir/%D9%BE%D9%84%D8%A7%D9%86-%D9%87%D8%A7%DB%8C-%DA%A9%D8%A7%D9%85%D9%84-%D8%A8%D8%B1%D8%AC-%D9%85%DB%8C%D9%84%D8%A7%D8%AF-%D8%A8%D9%87-%D9%87%D9%85%D8%B1%D8%A7%D9%87-%D8%AA%D8%A7%D8%B1%DB%8C%D8%AE%DA%86/
https://pinorest.com/mag/milad-tower-tehran/