به توکل نام اعظمت
استاد مربوطه:دکترکورکی نژاد
عنوان تحقیق:تاثیر زباله های بیمارستانی برمحیط زیست
بهار 91
دانشجو:زهرا تقوی
یکی ازمعظلاتی که بهداشت عمومی و محیط زیست را تهدید می کند.زباله های بیمارستانی می باشد که به علت دارابودن عوامل خطرناک سمی و بیماری زا از حساسیت خاصی برخوردار است.براساس برآوردها حدود ۶۳۰ نوع ماده شیمیایی و دارویی در بیمارستان مصرف می شود که ۳۰۰ نوع آن سمی است.طبق آمار سال ۱۳۸۲درکشور حدود۸۵/۴%زباله های عفونی بدون هیچ عملیات بی خطر سازی در زمین دفن می شود- ۳/۶۳%سوزانده می شودو ۱۸/۲% هم به صورت تلنبار رها می شود.
زُباله یعنی پس مانده و باقیمانده از تولید یا تغییر شکل چیزهای دیگر و نیز آنچه که قبلا استفاده شده و دیگر به آن احتیاجی نیست.
مقدمه:
زباله های بیمارستانی شامل موادی هستند که با توجه به نوع کار و وظیفه در هر بخش بیمارستانی، متفاوت می باشند. مثلاً زباله بخش عفونی یا اطاق عمل، با مواد زاید آزمایشگاه یا بخش رادیولوژی، تفاوت محسوسی دارد و طبق یک بررسی، زباله بخش های مختلف بیمارستان ها به هفت گروه تقسیم می شوند
زباله های بیمارستانی
زباله های معمولی بیمارستان
2)زباله های پاتولوژیکی
3)مواد زاید پرتوزا
4)مواد زاید شیمیایی
5) فضولات سمی
مواد قابل احتراق
7)مواد واکنش دهنده وموثر
روش های دفع زباله های عفونی:
الف) سوزاندن
ب) دفن بهداشتی
ج) استفاده از اتوکلاو
هایدروکلاو
بهترین روش جهانی دفع زباله
فرآیند عمل کرد هایدرو کلاو
قبالیت های دستگاه
1. پذیرش زباله در کیسه های زباله معمولی.
2. انواع اشیاء تیز و برنده.
3. هر نوع مایعات
4. انواع اشیاء فلزی
5. اشیاء پلاستیکی
معرفی مشخصات و عملکرد هایدروکلاو
مخزن هایدروکلاو بصورت دو جداره طراحی و ساخته شده که محفظه داخلی آن مجهز به سیستم خردکن بسیار قوی میباشد.
تمامی ذرات خردشده زباله بطور یکنواخت تحت تاثیر حرارت قرار می گردد.
به لحاظ طرح انحصاری دستگاه هیچ نیاز به جداسازی و خرد کردن زباله های غیر استریل نمی باشد.
مایعات و گازهای حاصله در مخزن تا پایان عمل استریل بصورت کاملاً محفوظ باقی می ماند و هیچ روزنه ای برای ورود و خروج و هر گونه نشتی و ایجاد آلودگی محیط وجود ندارد.
آب مورد نیاز هایدروکلاو پس ازخاتمه کار از حالت بخار به مایع برگشت و قابل استفاده مجدد می باشد.
هایدروکلاو به لحاظ عملکرد در کمترین دمای لازمه یعنی 121 درجه سانتیگراد طبق آزمون های به اثبات رسیده هیچگونه آلودگی ببار نخواهد آورد.
ویژگیهای ظروف و کیسه های تفکیک پسماندهای پزشکی:
جعبه ایمن (Safety Box):
استفاده از جعبه ایمن در تمامی خانه های بهداشت و مراکز بهداشتی و درمانی ضروری است و دارای شرایط خاص می باشد که عبارتند از: 1- جعبه ایمن صرفا جهت جمع آوری وسایل نوک تیز (سرسوزن، ویال شکسته و …) تهیه شده است. 2- جعبه ایمن پر، نبایستی خالی و مجددا استفاده شود. 3- وسایل نوک تیز بایستی بلافاصله پس از استفاده در جعبه ایمن انداخته شود.
استفاده صحیح از جعبه های ایمن مستلزم رعایت نکات زیر است:
جعبه ایمن بموقع به خانه بهداشت برسد و فقط سه چهارم جعبه ها پر شود.
جعبه ایمن پر، بموقع از سطح خانه های بهداشت جمع آوری و به محل دفع نهایی منتقل شود.
:
جعبه های ایمن بایستی پس از جمع آوری از خانه های بهداشت و مراکز بهداشتی درمانی تحت شرایط یهداشتی و بدون باز شدن در جعبه های ایمن به زباله سوز مرکزی شهر یا بیمارستان منتقل گردد. امروزه در کشورهای توسعه یافته به منظور کاهش آلودگی های زیست محیطی حاصل از کوره های زباله سوز، زباله های عفونی در محل تولید گندزدایی شده و پس از کاهش حجم به محل های دفن زباله منتقل می شود، البته گندزدایی زباله ها در محل تولید توسط دستگاه های ویژه ای صورت می پذیرد. در بعضی از خانه های بهداشت گودال هایی حفر شده و زباله ها در آن ریخته و سوزانده می شود؛ در مواردی نیز به خارج روستا منتقل و سوزانده و یا این که به خود رها می شوند که این شیوه درست نمی باشد و بسیار خطرناک است.
حمل و نقل و دفع
صنعت پلاستیک از این فرآیند پیچیده خرید و فروش و تولید وسایل آلوده و بی کیفیت آسیب می بیند به شکلی که خریداران زباله های آلوده و خطرناک با تولید محصولات ارزان، بازار صادرات پلاستیک را دچار مشکل می کنند و کشورهایی که جنس ارزان می خواهند با خرید این محصولات برای مدتی راضی می شوند.رئیس اتحادیه صنف پلاستیک ایران، گفت: از زباله های بیمارستانی به جای تولید وسایلی مانند سرعت شکن، وسایلی مانند نایلونهای زباله تولید می شود که مستقیم در دسترس مردم است. به نظر می رسد شیوع سرطانهای پوستی بین مردم، یکی از عواقب این سوء استفاده و بی توجهی است.
استفاده جدیداز زباله های
بیمارستانی
نتیجه گیری:
به منظور جلوگیری از اشاعه بیماریها از طریق زباله وتامین سلامت وارتقاء بهداشت جامعه وباعنایت به حساسیت وخطرناک بودن زباله های بیمارستانی ،تفکیک ،جمع آوری ودفع مواد زائد بیمارستانی طی دستورالعملی که توسط کمیته کشوری مدیریت بهداشت زباله تدوین شده است با دقت اجراشود .در این دستورالعمل که اولین گام همه جانبه جهت اجرای مدیریت مواد زائد بیمارستانی در کشور می باشد ،جزئیات قابل توجهی در خصوص نحوه جمع آوری شرایط محل نگهداری موقت زباله های بیمارستانی ارائه شده وجهت دفع زباله های خطرناک از روش دفن ترا شه های ویژه با استفاده از پودر آهک توصیه شده است.
راهکارهای قابل اجرا در خانه بهداشت ساخت یک مخزن به ابعاد طول، عرض و ارتفاع 2 متر که سطح داخلی آن با بتون پوشیده شده و دارای درپوش مناسبی باشد.
– قرار دادن ظروف مخصوص جمع آوری اجسام نوک تیز (Safety Box) و زباله های عفونی در داخل این مخزن به منظور جلوگیری از پخش و انتشار میکروارگانیسم های بیماری زا در محوطه خانه بهداشت و محیط اطراف و سپس حمل آن ها به محل دفن زباله در فواصل زمانی مشخص. – ساخت اتاقکی جهت سوزاندن زباله در یکی از گوشه های حیاط خانه بهداشت به منظور معدوم نمودن یا سوزاندن زباله
با تشکر از توجه شما