اوراق بهادار قابل تبدیل
یکی از ابزارهای مالی متداول و فراگیر، اوراق بهاداری هستند که تحت شرایط خاصی قابل تبدیل به یکی دیگر از اوراق بهادار همان شرکت می باشند. نمونه بارز این نوع اوراق، شامل اوراق قرضه یا سهام ممتازی است که قابل تبدیل به تعداد تعیین شده ای سهام عادی می باشد. معمولاً هیچ وجه نقدی مبادله نمی شود، اوراق بهادار قبلی دریافت شده و در مقابل، تعداد مشخصی از اوراق بهادار جدید منتشر می شود. هر از چند گاهی، سهام ممتاز قابل تبدیل منتشر می شود. البته آثار مالیاتی، این اوراق را، همانند سایر انواع سهام ممتاز، ابتدا برای سرمایه گذاران همان شرکت جذاب می کند. برای سایر سرمایه گذاران، اوراق قرضه قابل تبدیل از جذابیت بیشتری برخوردار است.
نسبت تبدیل معمولاً به نحوی تعیین می شود که فرایند تبدیل اوراق بهادار به سهام عادی جذاب نباشد، مگر اینکه قیمت سهام مذکور به طور قابل توجهی نسبت به قیمت آن در زمان انتشار اوراق قابل تبدیل، افزایش یابد. این مسئله شبیه قاعده عمومی است که در مورد تعیین قیمت اعمال وارانت بکار گرفته می شود.
اوراق بهادار قابل تبدیلی که دارای پیچیدگی بیشتری می باشند نیز در بازارهای مالی یافت می شوند. برخی از این اوراق تنها پس از یک دوره انتظار ابتدایی، قابل تبدیل هستند. برخی از آنها تا تاریخ سررسید قابل تبدیل هستند. در حالی که برخی دیگر فقط برای دوره کوتاهی قابل تبدیل می باشند. بعضاً قابل تبدیل به مجموعه ای از دو یا چند نوع اوراق بهادار متفاوت می باشند، بعضی نیز مستلزم پرداخت نقدی اضافی در قبال تبدیل می باشند.
مقدمه
سهام عادی ؛ اوراق قرضه وسهام ممتاز از جمله اوراق بهاداری است که برای تامین سرمایه بلند مدت شرکتها استفاده می شود.
اوراق بهادار قابل تبدیل وحق خرید سهام بد یل هایی برای این سه ابزار هستند.
از ویژگی های این بدیل ها قابلیت تبدیل آنها به سهام عادی شرکت می باشد
در پایان این فصل باید :
1- قیمت تبدیل و نسبت تبدیل را با ذکر مثال توضیح دهد.
2- با در اختیار داشتن اطلاعات لازم ؛ارزش سرمایه گذاری اوراق بهادار قابل تبدیل ؛نسبت وارزش تبدیل را محاسبه وآنرا با ارزش بازار اوراق بهادار قابل تبدیل وجایزه تبدیل مقایسه کنید ومنحنی مربوط به آن را بکشید .
3- .نقش دلایل جذابیت اوراق بهادار قابل تبدیل را توضیح دهید .
4- حق خرید وحق تقدم سهام را با یکدیگر مقایسه کنید .
5- با در اختیار داشتن اطلاعات لازم؛ ارزش نظری ؛ ارزش بازار و جایزه حق خرید آن را محاسبه کنید .
مقدمه
اوراق قرضه وسهام ممتاز قابل تبدیل را می توان به اختیار مالک آنها به سهام عادی شرکت ناشر تبدیل کرد از ویژگی های اوراق قرضه و سهام ممتاز این می باشد که مالک این اوراق در هر زمان می تواند آنها را به سهام عادی تبدیل کند.
قیمت تبدیل؛ ارزش اسمی هرسهم عادی است که از طریق حق تبدیل به دست می آید .
نسبت تبدیل؛ تعداد سهام عادی است که با تبدیل اوراق بهادار قابل تبدیل به سهام عادی به دست می اید.
9-2 ارزشیابی اوراق بهادار قابل تبدیل:
ارزش سرمایه گذاری اوراق بهادار قابل تبدیل عبارت است از ارزش اوراق قرضه درصورت قابل تبدیل نبودن اما دارا بودن سایر ویژگیها.
ارزش فعلی سود سهام مورد انتظار سهام ممتاز قابل تبدیل است .
درمورد سهام ممتاز وسود سهام؛ سرمایه گذار اصل وبهره را درسررسید دریافت میکند ودرصورت تمایل می تواند ازمزیت اضافی قابل تبدیل بودن
اوراق بهادار به سهام عادی نیز استفاده
کند . پس بنابراین ارزش بازار اوراق بهادار قابل تبدیل عموما” بیش از ارزش سرمایه گذاری آن است .
ارزش تبدیل+ارزش سرمایه گذاری=ارزش بازار اوراق بهادار قابل تبدیل
(قیمت بازار سهام عادی)×(تعدادسهام عادی دریافتی درصورت تبدیل)=ارزش تبدیل
تعداد سهام عادی دریافتی درصورت تبدیل=نسبت تبدیل
نکته: اگر قیمت بازار سهام عادی بالا باشد ارزش تبدیل بیش
ازارزش سرمایه گذاری خواهد بود.
این ارزش باافزایش قیمت بازار سهام عادی افزایش می یابد .
اگر قیمت سهام عادی پایین باشد ارزش تبدیل از ارزش سرمایه گذاری کمتر می شود.
نکته: حق تبدیل باعث میشود که اوراق بهاداراز ارزش سرمایه
گذاری وارزش تبدیل بیشتر شود.
9-2-1 ارزش بازار (قیمت بازار)اوراق بهادار قابل تبدیل ارزش بازار اوراق بهادار قابل تبدیل نمی تواند از ارزش سرمایه گذاری آن کمتر باشد.
همچنین ارزش بازار هیچ گاه ازارزش تبدیل کمتر نباشد زیرا اوراق بهادا رهمیشه حداقل به اندازه سهامی ارزش دارد که ممکن است به آن تبدیل شود.