معدن مس علی آباد _ دره زرشک
استاد مشاور : دکتر فرهاد نژادکورکی
پژوهنده : علی نجفی
بهار 91
فهرست
چکیده مطلب
بررسی گوشه ای از اثرات معدن بر منطقه
اقدامات انجام شده
راه کارها
منابع مورد استفاده :
گروه خبری سبز پرس
وب سایت مردم تفت www.taftitabaran.blogfa.com
ده یار منطقه آقای شجاع الساداتی
جناب آقای دکتر ایرانژاد عضو هیئت علمی دانشکده منابع طبیعی یزد
چکیده مطلب :
کانسار مس دره زرشک در فاصله 45 کیلومتری شهرستان تفت یزد در جاده تفت – دهشیر به ترتیب به طول و عرض جغرافیایی ‘55 و 53 – ‘32 و 31 قرار گرفته است (و در 60 کیلومتری یزد) مطالعات منجر به اکتشاف و تعیین مشخصات اولیه منطقه دره زرشک گردید. حفاری های انجام شده تا عمق 200 متر منجر به تعیین ذخیره زمین شناسی معادل 25 میلیون تن با عیار متوسط 0.9% و حداقل عیار اقتصادی 0.4% گردید. یک بخش اکسیده به ضخامت 20 تا 50 متر ماده معدنی را می پوشاند در صورت استخراج روباز ذخیره مذکور با شیب 45 تا 55 درجه، نسبت باطله برداری به ماده معدنی 1/3 خواهد بود.
بررسی گوشه ای از اثرات معدن بر منطقه:
طرح بهره برداری از معدن مس علی آباد یزد از مدتها پیش به واسطه تبعات زیست محیطی محل کشمکش سازمان صنایع مس ایران و مردم منطقه و تشکلهای زیست محیطی استان قرار گرفته بود. منطقه علی آباد شهرستان تفت به واسطه موقعیت بالادستی و ییلاقی خود منبع تامین آب سفره های آب زیرزمینی در دشت یزد، اردکان و باغها و اراضی کشاورزی پایین دست است و به گفته برخی صاحبنظران این معدن با توجه به موقعیت منطقه می تواند سبب آلودگی آبها و منابع زیست محیطی شود. قرار بود معدن مس علی آباد به مدت 15 سال مورد بهره برداری قرار بگیرد و خط لوله آب به میزان 150 لیتر در ثانیه به این منطقه منتقل شود. در ابتدا طبق دستورالعمل سازمان صنایع و معادن قرار بر این بود که این میزان آب از زاینده رود تامین شود ولی حال قرار است از آب تصفیه شده تصفیه خانه یزد استفاده شود که این هم مقرون به صرفه نیست. بدلیل لوله گذاری به طول 80 کیلومتر و ارتفاع 1000 متر پمپاژ کردن.
منطقه دره زرشک و علی آباد بر مناطق پایین دست خود اشراف دارد و تاثیرات منفی ناشی از فعالیت های معدنی و صنعتی در این مناطق به شدت مناطق زیردست را آلوده خواهد نمود.
در صورت بهره برداری از معادن مس علی آباد و دره زرشک گودالی به عمق 300 الی 1000 متر و عرض بیش از یک کیلومتر ایجاد خواهد شد.
مصرف آب در کارخانه تغلیظ شرکت مس 120 لیتر در ثانیه است و پسابی که این کارخانه تولید می کند بیش از 70 لیتر در ثانیه است.
در کارخانه فروشویی شرکت مس سالانه حدود 40 هزار متر مکعب(40 میلیون لیتر) اسیدسولفوریک مصرف خواهد شد و سالانه حدود 7 تن لجن صنعتی سمی به نام کراد تولید خواهد شد که دارای فلزات سنگین بوده و بسیار سمی است.
در محدوده طرح معدن مس دره زرشک و علی آباد حدود 300 رشته قنات وجود دارد و شرکت مس برای تامین آب مورد نیاز معدن و کارخانجات خود از منابع آبی موجود در منطقه استفاده خواهد کرد.
باطله های معادن مس دره زرشک و علی آباد در دره ها و رودخانه های اطراف تخلیه می شود و بارندگی در منطقه هر ساله موجب تولید زه آب آلوده به عناصر سنگین سمی خواهد شد.
اجرای این طرح با حجم آلودگی و تخریب بالایی که دارد هزاران شغل پایدار کشاورزی و مرتعی را از بین خواهد برد و فقط برای 15 سال و به تعداد محدودی شغل موقت ایجاد خواهد کرد.
مراتع، جنگل ها و معادن انفال مسلمین است و باید در جهت منافع عمومی جامعه استفاده شود نه برای تامین منافع مادی یک شرکت خصوصی!
از نظر قانونی قطع گیاهانی نظیر گون ممنوع است چه برسد به سلامت انسان ها!
با این مقدار آبی که شرکت مس مصرف خواهد نمود چه تعداد شغل پایدار می توان در منطقه ایجاد کرد؟
این گودال عظیمی که در ارتفاعات علی آباد و دره زرشک ایجاد خواهد شد چه تاثیری بر آب های زیرزمینی منطقه خواهد گذاشت؟
بخارات اسیدی و باران های اسیدی تا چه سطحی مناطق اطراف را از بین خواهند برد؟
بادهای شدیدی که در منطقه می ورزد آلودگی هوا را تا کجا منتقل خواهد کرد؟
آیا 15 سال فعالیت یک معدن و کارخانجات آن به قیمت نابودی روستاها، آبادی ها، قنوات، کشاورزی، مراتع و زیبای های منطقه ییلاقی دهستان علی آباد و منطقه دره زرشک و مناطق زیردست آن ها می ارزد؟
مغایرت های قانونی این طرح :
مغایرت با ماده یک قانون حفاظت و حمایت از مراتع و جنگل ها
بر اساس مصوبات هیئت وزیران فعالیت های معدنی حداقل 500 متر و در صورت وجود مواد ناریه 800 متر از قنوات فاصله داشته باشد.
نقض مصوبه هیئت وزیران در خصوص حداقل فاصله معدن تا مناطق مسکونی
اقدامات انجام شده در ماه های اخیر :
راه پیمایی اعتراض آمیز اهالی دره زرشک و علی آباد در 31 مرداد سال 90
نامه های اعتراض آمیز انژیوها و مردم منطقه
بیانیه ی اعضای هیئت علمی دانشگاه یزد و دانشکده منابع طبیعی
مقاومت سازمان منابع طبیعی و محیط زیست استان یزد
ندادن مجوز به این طرح از طرف سازمان منابع طبیعی و محیط زیست ( طبق آخرین اخبار )
راه کار ها :
منتفی شدن طرح
بهره برداری از این معادن به شرط به حداقل رساندن آسیب های زیستی محیطی، منطقی به نظر می رسد. ( به نقل از جمعی از اساتید دانشکده معدن یزد )
ولی با صدور حکم توقف هرگونه عملیات معدنی اعم از معدن کاوی، نمونه برداری، برداشت، راه سازی و . . . هم چنان به صورت غیر مجاز این طرح به کار خود ادامه میدهد !
با تشکر از صبر و حوصله شما دوستان
انسان و محیط زیست