آیین نامه و مقررات حفاظتی ماشین های بهم زن و مخلوط کننده
آیین نامه و مقررات حفاظتی ماشین های بهم زن و مخلوط کننده
به تفکیک فصل
این آیین نامه مشتمل بر 16 ماده می باشد به استناد ماده 47 قانون کار تدوین و در دویست و هشتاد و پنجمین جلسه شورایعالی حفاظت فنی مورخ 11/6/47 به تصویب نهایی رسیده و قابل اجرا است .
. ماده 47 قانون کار سابق به استناد مصوبه جلسه مورخ 12/5/83 شورای عالی حفاظت فنی به ماده 85 قانون کار مصوب آبان ماه 1369 تغییر یافته است.
تعاریف :
ماشین های بهم زن
ماشین بهم زن عبارت از محور پره دار یا پاروک داری است که به منظور بهم زدن یا مخلوط کردن مایعات و مواد دیگر در داخل مخزن یا ظرفی حرکت می کند.
ماشین های مخلوط کننده
ماشین مخلوط کننده عبارت از ماشینی است که روی پایه ای ثابت شده یا قابل حمل بوده و مجهز به بازوهای مخلوط کننده یا چرخ های پره دار یا سایر وسایل باشد و به طور مکانیکی عمل مخلوط کردن، مالش یا ورز دادن جامدات یا مایعات یا مخلوطی از مایع و جامد را انجام دهند.
بشکه مخلوط کننده
بشکه مخلوط کننده عبارت از استوانه گردنده ای که به طور مکانیکی مواد مختلف را با هم مخلوط کند.
مقررات کلی :
ماده 1: در کلیه مواردی که کار ماشین های مخلوط کننده توام با متصاعد شدن غبار دود گاز یا بخار مضر باشد عمل اختلاط در فضاهای بسته باید به قسمی انجام گردد که غبار و گاز و بخار ایجاد شده را به خارج از محیط کار هدایت کند.
آیین نامه و مقررات حفاظتی ماشین های بهم زن و مخلوط کننده
ماشین های بهم زن و ماشین های مخلوط کننده باز
ماده 2: در مواردی که ماشین های به همزن با ماشین های کوبنده سرباز بوده و در ارتفاعی کمتر از یک متر بالای کف زمین یا کف محل کار قرار گرفته باشد باید نرده های حفاظتی مخصوص در تمام اطراف باز ماشین نصب گردد.
ماده 3: در مواردی که ماشین های بهم زن سرباز در ارتفاعی کمتر از 25 سانتی متر از کف کارگاه قرار گرفته باشد باید اطراف ماشین علاوه بر نرده مجهز به پاگیر نیز باشد.
اجزاء ماشین بهم زن
ماده 4: اگر ماشین بهم زن مجهز به وسایل متوقف کننده انفرادی نباشد باید برای وسایل قطع کننده نیروی محرکه آن تجهیزاتی در نظر گرفت تا در موقع نظافت یا تعمیر ماشین مانع به کار افتادن بازوها، پره های مارپیچی یا هلیس های به همزن گردد.
ماده 5: در ماشین های به همزن مکانیکی که دارای طشتک قابل برداشتن می باشد باید ضامن هایی پیش بینی شود که هنگام کار برداشتن طشتک ممکن نگردد.
آیین نامه و مقررات حفاظتی ماشین های بهم زن و مخلوط کننده
ماشین های مخصوص کشش خمیر قند
ماده 6: اطراف ماشین های مخصوص کشش خمیر قند (آب نبات سازی ) باید قاب حفاظتی نصب شود که با جزیی فشار دستگاه قطع کننده ای را بکار اندازد و در موقع کار مانع تماس کارگر با بازوهای مخلوط کننده گردد.
ماده 7: طشتک ماشین های مخلوط کننده خمیر باید دارای درپوش باشد.
ماده 8: ماشین های افقی مخلوط کننده که برای تخلیه خمیر کج نشده و دارای سرپوش لولادار می باشد باید مجهز به ضامن هایی بشرح زیر باشد:
الف – قبل از متوقف شدن قسمت های محرک باروک ها برداشتن یا باز کردن سرپوش را غیرممکن سازد.
ب – قبل از این که سرپوش کاملاً روی طشتک ماشین مخلوط کننده قرار گیرد حرکت پاورک ها را غیرممکن سازد.
ماده 9: ماشین های افقی مخلوط کننده خمیر که برای خالی کردن بار کج می شود و پاروک های گردنده آن عمل خالی کردن بار را انجام نمی دهد باید مجهز به ضامن یا قطع کننده خودکاری باشد تا به محض این که طشتک ماشین به منظور خالی کردن بار شروع به کج شدن می کند قوه محرکه پاروک های مخلوط کننده را قطع کند و تا موقعی که طشتک وضع عادی کار را به خود نگرفته از به کار افتادن مجدد پاروک ها جلوگیری کند.
آیین نامه و مقررات حفاظتی ماشین های بهم زن و مخلوط کننده
ماده 10: در ماشین های افقی مخلوط کننده خمیر که هنگام تخلیه بار کج شده و عمل تخلیه به کمک پاروک ها انجام می شود باید درپوش آن مجهز به ضامنی باشد که هنگام تخلیه بار دسترسی به پاروک ها مقدور نباشد و مقدار باز شدن درپوش فقط به قدری باشد که عمل تخلیه به آسانی انجام گردد.
ماشین های مخلوط کننده در صنایع مختلف
ماده 11: ماشین های زیر باید طبق مواد 7 تا 10 این آیین نامه دارای وسایل حفاظتی باشد تا از خطر له کردن یا بریدن اعضاء بدن کارگر بین پاروک ها یا بین پاروک و طشتک ماشین جلوگیری شود.
ماشین های مخلوط کننده مخصوص تهیه نان شیرینی ماشین های کرم زنی، ماشین های مخلوط کننده خمیر شکلات و سایر مواد غذایی، ماشین های مخلوط کننده ترکیبات لاک ، مواد پلاستیک رنگ یا بتونه ماشین های مخصوص بهم آمیختن گوگرد یا مواد دیگر یا لاستیک خام ، ماشین های مخلوط کننده مواد آسفالتی برای اندود کردن کاغذ یا مقوای مخصوص پوشش سقف ، ماشین های مخلوط کننده ماسه برای کار ریخته گری .
آیین نامه و مقررات حفاظتی ماشین های بهم زن و مخلوط کننده
ماشین های خردکننده و مخلوط کننده ماسه
ماده 12: ماشین های خرد کننده چرخ دار یا سنگ دار مخصوص مخلوط کردن ماسه ریخته گری یا مواد مشابه با آن باید به وسیله صفحه حفاظتی یا وسایل موثر از قبیل پره هایی به شکل خیش که از مرکز ماشین تا قسمت خارجی خطی که در اثر گردش چرخ ها ایجاد شده ادامه داشته باشد، محفوظ شود تا اشخاصی را که به محل خطر نزدیک می شوند از جلوی چرخ ها دور کند در موردی که طشتک خرد کننده حرکت دورانی داشته باشد باید به وسیله صفحات مخصوص محفوظ گردد این صفحات حفاظتی باید حداقل هم ارتفاع با لبه طشتک باشد.
ماده 13: برای نمونه برداری ماسه از داخل ماشین مخلوط کننده باید ظروف مخروطی از ورق آهن تهیه کرد تا در موقع حرکت پره ها از وارد کردن دست در داخل ماشین ممانعت به عمل آورد.
ماده 14: ماشین هایی که در صنایع کاغذسازی برای مرطوب کردن خمیر و مخلوط کردن آن با مواد شیمیایی یا در صنایع شیمیایی برای خمیر کردن نیترات سلولز به منظور استعمال آن در مواد منفجره لاکها با مواد پلاستیک مورد استفاده قرار می گیرد باید دارای سرپوش هایی باشد که غلطک های بهم زن را پوشانده خطری ایجاد نکند.
آیین نامه و مقررات حفاظتی ماشین های بهم زن و مخلوط کننده
طشتک های پره دار و بشکه های مخلوط کننده که در صنایع چرم سازی مورد استفاده قرار می گیرند.
ماده 15: طشتک های پره دار و بشکه های مخلوط کننده افقی دوار که در صنایع چرم سازی و صنایع مشابه از قبیل بشکه های مخصوص تهیه (گزانات الکالی سلولزیک ) یا مواد مشابه آن مخلوط کننده های خمیرمخصوص تهیه خمیر اکسیدسرب برای صفحات باتری بشکه های مخصوص تهیه مکانیکی (مالت جو) درآب جوسازی ها استوانه های مخصوص نم زدن برگ های توتون .
ماشین های رنگرزی با استوانه های دوار افقی مشبک که در طشتک ها یا ظروف رنگ می چرخد مورد استفاده قرار می گیرد باید محصور شده و مجهز به ضامن یا چفت های حفاظتی باشد.
بشکه های مخلوط کننده که درسایر صنایع مورد استفاده قرار می گیرد
ماده 16: روی بشکه های مخلوط کننده دوار افقی که در صنایع مختلف مذکور در ماده 15 مورد استفاده قرار می گیرد باید پوششها حفاظ ها یا چفتها و ضامن های حفاظتی موجود باشد.
ماده 47 قانون کار سابق به استناد مصوبه جلسه مورخ 12/5/83 شورای عالی حفاظت فنی به ماده 85 قانون کار مصوب آبان ماه 1369 تغییر یافته است.
این آیین نامه مشتمل بر 16 ماده می باشد به استناد ماده 47 قانون کار تدوین و در دویست و هشتاد و پنجمین جلسه شورای عالی حفاظت فنی مورخ 11/6/47 به تصویب نهایی رسیده و قابل اجرا است .
آیین نامه و مقررات حفاظتی ماشین های بهم زن و مخلوط کننده