1 May 2025
1
آئین نامه آموزشی مقطع دکتری تخصصی ( Ph.D. )
مصوب : 1386/08/29
خلاصه
تاریخ اجرا: نیمسال اول 88-1387
1 May 2025
2
فهرست مندرجات
فصل اول : کلیات
فصل دوم : شرایط ورود
فصل سوم : مرحله آموزشی
فصل چهارم : حضور و غیاب
فصل پنجم: ارزشیابی
فصل ششم: آزمون جامع
فصل هفتم : طول دوره، مرخصی …
فصل هشتم : مرحله پژوهشی و تدوین پایان نامه
فصل نهم : سایر مقرّرات
1 May 2025
3
فصل اول
ماده 3 : مراحل دوره :
دوره دکتری تخصصی به دو مرحله آموزشی و پژوهشی تقسیم می شود.
– مرحله آموزشی از زمان پذیرفته شدن دانشجو در امتحان ورودی آغاز و به امتحان جامع ختم می شود.
– مرحله پژوهشی پس از مرحله آموزشی و قبولی در امتحان جامع آغاز و با تدوین رساله و دفاع از آن پایان می پذیرد.
کلیّات
1 May 2025
4
فصل دوم
شرایط ورود
ماده 4 :شرایط ورود به دوره دکتری تخصصی عبارتست از :
– داشتن شرایط عمومی ورود به آموزش عالی
– داشتن دانشنامه کارشناسی ارشد ( فوق لیسانس ) یا دکتری حرفه ای یا بالاتر متناسب با رشته تحصیلی مورد تقاضا از یکی از دانشگاه های داخل یا خارج از کشور که حسب مورد به تایید وزارت علوم، تحقیقات و فن آوری یا وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی رسیده باشد.
– موفقیت در آزمون زبان انگلیسی
– قبولی در امتحانات اختصاصی ورود به دوره دکتری تخصصی
– عدم اشتغال به تحصیل همزمان در یک رشته دیگر
1 May 2025
5
فصل سوم
مرحله آموزشی
ماده 10 : دانشجویی که برای دوره دکتری ثبت نام می کند بسته به میزان دروس در برنامه مصوب، موظف است بین 18 تا 30 واحد درسی را با نظر استاد راهنمای تحصیلی مطابق برنامه مصوب شورای عالی برنامه ریزی در مدت مجاز دوره با موفقیت بگذراند.
ماده 11: دانشجو در مرحله آموزشی موظف است در هر نیمسال تحصیلی بین 8 تا 12 واحد درسی از دروس مرحله آموزشی را انتخاب و ثبت نام کند مگر آنکه کمتر از 8 واحد درسی باقی داشته باشد.
ماده 8 : به منظور راهنمایی دانشجو در زمینه های مختلف، استاد راهنمای تحصیلی در اولین نیمسال تحصیلی توسط شورای تحصیلات تکمیلی دانشکده تعیین می گردد.
1 May 2025
6
فصل چهارم
حضور و غیاب
ماده 12 : حضور دانشجو در تمام جلسات مربوط به هر درس الزامی است. غیبت ( موجّه ) دانشجو در هر درس نظری از 4 و عملی و آزمایشگاهی از 2 ساعت و کارورزی از 10 % مجموع ساعت نباید تجاوز کند. در غیر این صورت نمره دانشجو در آن درس صفر محسوب می شود.
ماده 13 : غیبت غیر موجّه در امتحان هر درس به منزله گرفتن نمره صفر در امتحان آن درس است و غیبت موجّه ( ارائه مدرک مورد قبول )در امتحان هر درس، موجب حذف آن می گردد.
1 May 2025
7
فصل پنجم
ارزشیابی
ماده 14: حداقل نمره قبولی در هر درس اختصاصی 14 از 20 و دروس کمبود یا جبرانی 12 از 20 است در صورتی که نمره دانشجو در یک درس بر حسب نوع درس، کمتر از 14 یا 12 باشد، باید آن درس را تکرار کند. میانگین کل دانشجو در دوره دکتری نباید از 15 کمتر باشد.
ماده 15: میانگین نمرات درس های دانشجو در دوره دکتری تخصصی، در هر نیمسال تحصیلی، نباید از 15 کمتر باشد. اگر میانگین نمرات دانشجو در دو نیمسال تحصیلی اعّم از متوالی و یا متناوب کمتر از 15 یاشد، آن دانشجو از ادامه تحصیل محروم می شود.
1 May 2025
8
فصل ششم
آزمون جامع
ماده 17 و 18 : دانشجویی که دروس مرحله آموزشی را با موفقیّت به اتمام رسانیده باشد باید در یک امتحان جامع که بصورت کتبی و ارزیابی عینی عملکرد برگزار می شود شرکت کند. این امتحان زیر نظر شورای تحصیلات تکمیلی دانشکده توسط هیاتی مرکب از 6 نفر به شرح زیر برگزار می شود.
استاد راهنمای تحصیلی، مدیر گروه آموزشی مربوطه، 4 نفر عضو هیات علمی دارای حداقل مرتبه استادیاری یا استادیار پژوهشی با 3 سال سابقه تدریس یا تحقیق در دوره کارشناسی ارشد و یا بالاتر ( 3 نفر از داخل دانشگاه و 1 نفر خارج از دانشگاه ) به تعیین شورای تحصیلات تکمیلی دانشکده
1 May 2025
9
فصل ششم
آزمون جامع
ماده 23: ارزش آزمون های کتبی و ارزیابی عینی عملکرد به ترتیب 70 و 30 % نمره نهایی است. در صورت عدم موفقیت دانشجو در اولین آزمون جامع، دانشجو مجاز است تنها برای یک بار دیگر در اولین آزمون جامع بعدی شرکت نماید. مدت انتظار دانشجو برای شرکت در آزمون مجدّد جزو سنوات مجاز تحصیل مرحله آموزشی محسوب می شود .
ماده 24: به دانشجویانی که در امتحان جامع قبول شده اند اعّم از اینکه برای مرحله تدوین پایان نامه ثبت نام کنند یا از ادامه تحصیل منصرف شوند صرفاً بنا به درخواست محل تعهد آنان، تاییده ای مبنی بر گذراندن مرحله آموزشی دوره دکتری تخصصی توسط دانشگاه محل تحصیل ارایه می شود. صدور گواهی به درخواست شخصی برای این دانشجویان ممنوع می باشد.
1 May 2025
10
فصل هفتم
طول دوره، مرخصی تحصیلی
ماده 25: طول دوره مدتی است که دانشجو باید مراحل آموزشی و پژوهشی را بر اساس مقررات مربوط به اتمام برساند. حداکثر مدت مجاز تحصیل در دوره دکتری تخصصی 4/5 سال است. طول مدت مجاز مرحله آموزشی 3 تا 5 نیمسال تحصیلی است. شورای تحصیلات تکمیلی دانشگاه می تواند در موارد استثنایی به پیشنهاد استاد راهنما و تایید شورای تحصیلات تکمیلی دانشکده حداکثر تا 3 نیمسال تحصیلی به کل مدت مجاز تحصیل دانشجو اضافه نماید که یک نیمسال آن می تواند به مرحله آموزشی اختصاص یابد.
ماده 27: دانشجوی دوره دکتری تخصصی می تواند حداکثر برای دو نیمسال تحصیلی متوالی و یا متناوب از مرخصی تحصیلی استفاده کند. مدت مرخصی تحصیلی جزو سنوات تحصیلی دانشجو محسوب می شود.
1 May 2025
11
فصل هشتم
مرحله پژوهشی و تدوین رساله
ماده 31: استاد راهنمای پژوهشی ( علاوه بر استاد راهنمای تحصیلی ) به تقاضای دانشجو، موافقت استاد، تایید مدیر گروه و تصویب شورای تحصیلات تکمیلی دانشکده انتخاب می شود. دانشجو موظف است از ابتدای نیمسال دوم تحصیلی تا حداکثر پایان نیمسال سوم، استاد راهنمای پژوهشی خود را انتخاب کند. انتخاب استاد راهنمای تحصیلی دانشجو به عنوان استاد راهنمای پژوهشی بلامانع است.
ماده 32: استاد راهنمای پژوهشی باید دارای حداقل مدرک دکتری تخصصی یا تخصصی بالینی با مرتبه استادیاری یا استادیارپژوهشی و حداقل 3 سال سابقه تدریس یا پژوهش در دوره های تحصیلات تکمیلی بوده و در این مدت حداقل 2 پایان نامه کارشناسی ارشد را راهنمایی کرده و یا 4 پایان نامه دکتری تخصصی را مشاوره کرده باشد.
1 May 2025
12
فصل هشتم
مرحله پژوهشی و تدوین رساله
ماده 40: موضوع پایان نامه و زمینه های تحقیقاتی باید در مدت محدود به آغاز نیمسال دوم و پایان نیمسال چهارم از شروع به تحصیل در دوره دکتری تخصصی توسط دانشجو تعیین و چارچوب کلی آن توسط استاد راهنمای پژوهشی مشخص و از طریق گروه آموزشی مربوطه جهت بررسی به شورای تحصیلات تکمیلی دانشکده ارائه شود. شورای تحصیلات تکمیلی دانشکده موظف است پس از تصویب موضوع پایان نامه، پذیرش و ثبت عنوان آن را به صورت کتبی به دانشجو ابلاغ نماید.
ماده 41: ثبت نام و اخذ واحد پایان نامه در مرحله پژوهشی، پس از اعلام قبولی دانشجو در امتحان جامع صورت می گیرد. دانشجو پس از انتخاب واحد پایان نامه تا زمانی که آنرا به پایان نرسانده، موظف است بر اساس تقویم دانشگاهی در نیمسال های بعد نیز برای آن ثبت نام نماید. در این حال نمره پایان نامه در آخرین نیمسال تحصیلی وارد کارنامه دانشجو می شود.
1 May 2025
13
فصل هشتم
مرحله پژوهشی و تدوین رساله
ماده 42 : تعداد واحد های پایان نامه در مرحله پژوهشی بسته به تعداد واحد های مرحله آموزشی، حداقل 16 و حداکثر 30 واحد است. در هر حال مجموع واحد های آموزشی و پژوهشی دانشجو در دوره دکتری تخصصی نباید از 42 کمتر و از 50 بیشتر باشد.
ماده 43 : زمان دفاع از پایان نامه، بایستی حداقل یکسال از زمان ثبت نام و اخذ پایان نامه گذشته باشد. دانشجوی دوره دکتری تخصصی هنگامی مجاز به دفاع از پایان نامه تحقیقاتی خود می باشد که حداقل یک مقاله به زبان انگلیسی از کار تحقیقاتی در رشته مربوطه خود و مرتبط با موضوع پایان نامه را در یک مجله معتبر علمی – پژوهشی داخلی یا خارجی ( سطح 1 ) + یک مقاله سطح 2 یا یک مقاله در مجله بین المللی دانشگاه به چاپ رسانده و یا گواهی پذیرش آن را اخذ نموده باشد.
1 May 2025
14
فصل هشتم
مرحله پژوهشی و تدوین رساله
ماده 44: هیات داوران دفاع از پایان نامه متشکل از استادان راهنمای تحصیلی و پژوهشی و مشاور و 4 عضو هیات علمی دانشگاه در رشته مربوطه با درجه حداقل استادیاری و با 3 سال سابقه تدریس یا پژوهش در دوره تحصیلات تکمیلی که با پیشنهاد گروه و تایید شورای تحصیلات تکمیلی دانشکده تعیین می شوند، می باشد. حداقل یک نفر از اعضای هیات داوران باید دارای درجه دانشیاری یا بالاتر باشد.
ماده46: هیات داوران در پایان جلسه دفاعیه پس از شور و بررسی درخصوص اصالت و صحت رساله، امتیاز آنرا با تاکید بر رتبه به شرح زیر سطح بندی می نماید :
عالی : 20 – 19 بسیار خوب : 99 / 18 – 18 خوب : 99 / 17 – 16/50 قابل قبول : 49 / 16 – 15 غیر قابل قبول : کمتر از 15
رتبه و نمره پایان نامه در کارنامه ثبت می شود ولی در میانگین نیمسال و کل محاسبه نمی گردد.
1 May 2025
15
فصل نهم
سایر مقرّرات
ماده 48: انتقال، تغییر رشته و جابجایی در دوره دکتری تخصصی ممنوع است.
ماده 49: در صورتی که ارائه برخی از درس ها در یک رشته و در یک زمان معیّن در دانشگاه مبداء ممکن نباشد دانشجو می تواند آن درسها را با موافقت استاد راهنمای تحصیلی و تایید شورای تحصیلات تکمیلی دانشگاه به صورت مهمان در دانشگاه دیگری که مجری دوره است بگذراند. در این حال کسب موافقت دانشگاه مقصد هم ضروری است. تعداد واحد های درسی دانشجوی مهمان در یک یا چند دانشگاه نباید از نصف واحد های درسی مرحله آموزشی تجاوز نماید.
1 May 2025
16
فصل نهم
سایر مقررات
ماده 50: تحصیل در مقطع دکتری تخصصی تمام وقت می باشد. بنابراین هر گونه اشتغالی غیر از تحصیل برای دانشجو ممنوع است. حضور تمام وقت دانشجو مطابق ضوابط و مقرّرات دانشگاه در مورد حضور تمام وقت مربیان گروه های آموزشی ذیربط است. مسئولیت نظارت و کنترل حضور تمام وقت دانشجو به عهده گروه آموزشی مربوط است. بدیهی است دانشجو تابع قوانین و مقرّرات اداری حضور و غیاب دانشگاه می باشد. گروه آموزشی موظّف است غیبت غیر موجّه دانشجو را در اسرع وقت جهت انجام اقدامات قانونی به شورای تحصیلات تکمیلی دانشگاه گزارش نماید.
ماده 52: دانشجوی دوره دکتری تخصصی با نظر گروه آموزشی مربوط در هر نیمسال تحصیلی، جهت کسب مهارت، حداکثر 3 واحد درسی را باید تدریس نماید.
1 May 2025
17
فصل نهم
سایر مقرّرات
ماده 54: این آئین نامه در جلسه 35 مورخه 86/08/29 شورای عالی برنامه ریزی به تصویب رسید و از اول سال تحصیلی 88-1387 برای تمام دانشجویان شاغل به تحصیل در این مقطع لازم الاجرا است.