مقایسه نظام آموزشی ترکیه و فرانسه
آموزش پیش دبستانی
ترکیه
آموزش پیش دبستانی جریان قانونمند و هدف داری از آموزش است که کودکان گروه های سنی 0 تا 72 ماهگی را براساس خصوصیات و سطح پیشرفتشان با فراهم نمودن محیطی سرشار از انگیزه پوشش می دهد. در این جریان پیشرفت فیزیکی، عقلانی، روحی و اجتماعی کودکان به بهترین وجه در مسیر ارزش های فرهنگی جامعه هدایت می شود.مقطع پیش دبستانی، مرحله ای است که پیشرفت کودک بسیار سریع است. آموزش فراهم شده در این دوران بر روند پیشرفت کودک در سال های آتی تاثیر بسیار دارد.
از جمله اهداف دراز مدت آموزش پیش دبستانی در راستای اصول اساسی آموزش ملی می توان به موارد ذیل اشاره نمود:
1ـ حصول اطمینان از پیشرفت فیزیکی،عقلانی و روحی کودکان و اطمینان از این که آن ها عادت های مورد نیاز را کسب کرد ه اند
2ـ ایجاد آمادگی در کودکان برای ورود به مقطع آموزش ابتدایی
3ـ ایجاد محیطی امن برای کودکانی که از خانواده هایی با شرایط نا مساعد آمد ه اند
4ـ حصول اطمینان از این که کودکان زبان ترکی را خوب صحبت می کنند
به طورکلی می توان گفت که هدف مقطع کمک به رشد صحیح جسمی، روحی، روانی، عاطفی و اجتماعی کودکان است. گفتنی است که گذراندن مقطع آموزش پیش دبستانی در ترکیه اجباری نمی باشد.
هدف از برنامه آموزشی مهدهای کودک مراقبت و تغذیه صحیح کودکان و رشد جسمی و روحی آنان است. هدف از برنامه آموزشی کودکستانها آموزش موضوعی نیست، ولی کودکان زبان ترکی تمرین می کنند، برای خواندن و نوشتن آماده می شوند ، آموزشهای بهداشتی و محیط زیستی می بینند و برای دوره بعد آموزشی مهیا می شوند. به عبارت دیگر می توان گفت که هدف از کلاسهای پیش دبستانی تشویق و آماده سازی کودکان رده های سنی 5 تا 6 سال برای ورود به دوره اجباری دبستان است.
فرانسه
حضور در دوره های آموزش پیش دبستانی در کشور فرانسه اختیاری و رایگان بوده وبه منظور آموزش کودکان رده های سنی 5-2 سال در نظر گرفته شده است. شایان ذکر است آندسته از کودکانی که تا روز اول سال تحصیلی مدارس به سن 2 سالگی رسیده باشند، مورد پذیرش واقع می گردند اقداماتی نیز در خصوص اولویت احداث مدارس مذکور در نواحی محروم اجتماعی کشور صورت گرفته است.
کودکان رده سنی 2سال(حدود 40% ) منحصرا در چارچوب مدارس و ظرفیت کلاسهای آموزشی موجود و کلیه کودکان رده سنی3 سال مورد پذیرش قرار می گیرند و این در حالیست که در سال1960 میلادی تنها 36% از کودکان فرانسوی مورد پذیرش مراکز آموزش پیش دبستانی قرار گرفتند. هدف غائی وزارت آموزش و پرورش، پژوهش و فن آوری فرانسه از ارائه دوره های آموزش پیش دبستانی، ارتقاء توانمندیهای کودکان، در جهت شکل دهی به شخصیت اجتماعی آنان میباشد. از سال 1995 میلادی، طرح آموزش واقعی پیش دبستانی با اهداف دقیق و کارآموزان متبحر به اجرا گذارده شد. درتمام مدت 26 ساعت آموزش در هفته، آموزش زبان از امتیاز ویژه ای برخوردار بوده و تسلط شفاهی و آشنایی با نوشتار،تقویت قدرت احساس، تخیل و قدرت خلاقیت دانش آموزان از طریق پرداختن به آموزش هنری توسعه می یابد.گفتنی است که بالغ بر20هزار مرکز آموزش پیش دبستانی به ثبت نام از بیش از2میلیون کودک فرانسوی مبادرت می نمایند. در صورت عدم وجود کلاس های پیش دبستانی،کودکان رده سنی 5 سال به کلاس های آمادگی و مدارس ابتدایی پیوسته و به چرخه آموزش ابتدایی ومقدماتی وارد می گردند.از آنجاییکه کشور فرانسه از تجربه فراوانی در ارائه آموزش پیش دبستانی به کودکان برخوردار می باشد، از این روی بیش از99% کودکان رده سنی3 سال در این مدارس حضور می یابند. رقم مذکور درخصوص کودکان رده سنی2سال بر2/ 35 % بالغ می گردد.تحصیل در مدارس عمومی پیش دبستانی رایگان می باشد واین در حالیست که مراکز خصوصی به اخذ شهریه تحصیلی مبادرت می نمایند. مدارس عمومی پیش دبستانی نیز توسط شهرداری ها احداث و اداره می گردند. طبق قانون اصلاحیه آموزشی مصوب15جولای1989و قانون مصوب 1975کلیه کودکان فرانسوی رده سنی3 سال از امکان حضور در مهدهای کودک برخوردار می باشند.علاوه بر این قانون مصوب6 سپتامبر 1995 نیز که در خصوص نمایش ساختار و نحوه عملکرد مهدهای کودک تصویب گردیده بر تقویت خصیصه های بالقوه کودکان، به فعل در آوردن آن در جهت شکل گیری شخصیت آنان و فراهم آوردن بهترین امکانات در جهت موفقیت کودکان در مدارس ویادگیری بیشتر تاکید دارد.
مهم ترین سیاست آموزشی مقطع پیش دبستانی فرانسه بر این اصل استوار است که مراکز پیش دبستانی به عنوان ابزاری جهت برخورداری از برابری فرصت محسوب می گردند، چرا که کودکان از طریق به کارگیری زبان و توسعه این وسیله ارتباطی، به آماده سازی خود در جهت پرداختن به تمرینات ذهنی که لازمه موفقیت در مقاطع آموزش ابتدایی و کالج است، مبادرت می نمایند.
اجرای فعالیت های مقدماتی آموزشی در مقطع آموزش پیش دبستانی، به رشد اولیه کودکان و آمادگی آنان جهت حضور در مدارس ابتدایی منجر می گردد.گفتنی است که فعالیت ها ی مذکور بر فعالیت های فیزیکی، علمی و فنی و فعالیتهای آموزشی ارتقاء دهنده سطح ارتباطات ومهارتهای شفاهی و نوشتاری کودکان مشتمل می گردد. هیات نظارت ملی آموزش که مسئولیت رسیدگی ونظارت بر آموزش نواحی کشور را بر عهده دارد،برفعالیت های اداری وآموزشی موسسات نیز نظارت می نماید.شورای مدارس نیز به بازدید حداقل یک بار در طول ترم از مدارس کشور مبادرت می نمایند.
با وجودیکه یک سوم کودکان فرانسوی به آغاز دوران آموزش از رده سنی2 سال مبادرت نموده، تمامی کودکان رده سنی3 سال رهسپار مراکز آموزش پیش دبستانی شده و مراکز آموزش پیش دبستانی عمومی که در آن بر آموزش مهارت های سواد و زبان تاکید می گردد، رایگان و برای همگان قابل استفاده می باشند، اما با این حال، افزایش نرخ موالید درکشور فرانسه به وارد آمدن فشار بر پیکره نظام آموزشی کشور منجر گردیده است.
آموزش پیش دانشگاهی
ترکیه
ازجمله مقاطع تحصیلی تشکیل دهنده ساختار آموزش پیش دانشگاهی میتوان به آموزش پیش دبستانی، آموزش ابتدایی، آموزش متوسطه عمومی، آموزش فنی وحرفه ای، موسسات آموزش استثنایی و موسسات آموزش خصوصی اشاره نمود. تحصیلات ابتدایی (IlK Ogretim) در کشور ترکیه از سن هفت سالگی اغاز می شود و به مدت 8 سال ادامه دارد. سپس تحصیلات دبیرستان (Lise) شروع می شود. مجموع دوره تحصیلات ابتدایی و دبیرستانی در ترکیه 11 الی 12سال می باشد. دوره دبیرستان شامل رشته های علوم انسانی ریاضی ، فیزیک و علوم تجربی است . بعد از اتمام دوره ابتدایی می توان دوره تحصیلات دبیرستانی را در رشته های علوم دینی و هنرستانهای صنعتی نیز ادامه داد که طول تحصیلات برای این رشته ها معمولا دوازده سال می باشد.در پایان دوره دبیرستان به دانش اموزان مدرک دیپلم (Lise Diplom) اعط اء می گردد.آموزش غیررسمی ارتباطی به نظام آموزشی ندارد . آموزش غیر رسمی شامل آموزش غیر رسمی عمومی، مدارس فنی و حرفه ای غیر رسمی، مراکز تربیت کار آموز و مراکز آموزش فنی بزرگسالان می باشد .سیستم آموزش پیش دانشگاهی، افراد را بسوی کسب نظام فکری آزادانه از طریق آموزش پایه رهنمون می شود. هدف کلی نظام آموزشی فوق، ارتقاء سطح فکری جامعه ترکیه از طریق بالا بردن پیشرفت های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی براساس مکتب سکولاریسم و با تاکید بر اصول ملی و جمهوری می باشد .مقطع آموزش ابتدایی ، از آنجا که به دانش آموزان نحوه خواندن و نوشتن و همچنین نظم و انظباط را آموزش می دهد، مهمترین مقطع آموزش پیش دانشگاهی محسوب می گردد. سیاست آموزش پیش دانشگاهی درخصوص مقطع متوسطه زیاد موفق نبوده ،زیرا درصد بالایی از دانش آموزان درامتحان ورودی دانشگاهها پذیرفته نمی شوند،درحالیکه دبیرستانها عمدتاً برای آماده سازی دانش آموزان به چنین امتحانهایی کارکرد دارند. بدلیل آمادگی ناکافی، بسیاری از دانش آموزان مجبور هستند در کلاسهای ویژه آمادگی آزمون دانشگاهها شرکت کنند. از آنجا که آزمون ورودی دانشگاهها تغییر ناپذیر بوده و فقط سالی یکبار اجراء می شود، بسیاری از افرادی که مایل به تحصیل درمراکز آموزش عالی می باشند، بامشکلات زیادی روبرومی گردند. بنابراین، دانشگاههای خصوصی رایج تر و قابل دسترسی تر می باشند. آزمون ورودی این دانشگاهها تغییر پذیر بوده و همچنین از برنامه های آموزشی وسیعتری برخوردار می باشند .همچنین این کشور در مراکز فنی و آموزش بزرگسالان که حداقل آموزش ابتدایی را گذرانده اند، سرمایه گداری می کند تا از این طریق به آنها برای یافتن مشاغل جدید کمک کند .از جمله برخی از برنامه های کاری رایج میتوان به کار با الوار،کفاشی،کار باکامپیوتر،حروفچینی و چاپ،نجارت، بنایی،کارهای برقی، الکترونیک ، انتشار روزنامه، تعمیر ماشین آلات، تعمیرتاسیسات بهداشتی، تهویه هوا، نقشه کشی اشاره نمود.
فرانسه
آموزش پیش دانشگاهی درکشور فرانسه از سن6 سالگی آغاز شده و 12 سال به طول می انجامد. تحصیلات دوره ابتدایی که نخستین مقطع آموزش پیش دانشگاهی است،از 6 سالگی آغاز شده و مدت زمان 5 سال به طول می انجامد.پس از اتمام مقطع آموزش ابتدایی، کلیه دانش آموزان ملزم به گذراندن دوره آموزشی4 ساله مقدماتی متوسطه می باشند. مقطع آموزش تکمیلی متوسطه نیز مدت زمان 3 سال به طول می انجامد.مجموع سنوات آموزشی تحصیلات پیش دانشگاهی کشورفرانسه 12سال به طول انجامیده به اخذ مدرک دیپلم متوسطه Baccalaureate (Bac) منتهی می گردد.گذراندن این مقطع برای کلیه کودکان فرانسوی اجباری است.پس از مقطع آموزشی فوق، دوره آموزشی 2 ساله سیکل اول آموزش متوسطه آغاز می گردد.
آموزش ابتدایی
ترکیه
مقطع آموزش ابتدایی شامل کودکان گروه سنی بین 6 تا 14 سال می شود. در مدارس دولتی رایگان این آموزش برای کودکان دختر و پسر اجباری است . مدارس ابتدایی موسسات آموزشی ملی هستند که توسط دولت برای تعلیم و تربیت پسران و دختران از طریق دوره اموزش اجباری 5 ساله ایجاد شده اند . طول مدت آموزش در این مدارس 8 سال است . موسسات آموزشی ابتدایی شامل مدارس آموزش ابتدایی، کلاس های آموزشی و جبرانی و هم چنین مدارس و کلاس هایی است که برای کودکان با نیاز به آموزش خاص( کودکان استثنایی) تاسیس می شود.طی3 سال اول دبستان دانش آموزان بر اساس فعالیتهای کلاسی ارزشیابی شده و طی سالهای چهارم و پنجم حداکثر دو آزمون کتبی برای ارزشیابی برگزار می شود. درمرحله دوم آموزش ابتدایی(پایه های ششم تا هشتم ) حداقل دو آزمون کتبی و یک آزمون شفاهی برای هر درس برگزار می شود . به دانش آموزی که این مقطع را با موفقیت به پایان برساند گواهینامه ای اعطامی شود .
فرانسه
دوره های آموزش ابتدایی طی دو دوره به شرح ذیل برگزار می گردد:
الف) دوره یادگیری پایه که طی سال آخر مقطع آموزش پیش دبستانی آغاز و تا دو سال اولیه آموزش ابتدایی ادامه می یابد.
ب) دوره عمیق سازی آموزشی که طی سه سال آخر مقطع ابتدایی ارائه شده و به کالج منتهی می گردد.
گذراندن دوره های آموزش ابتدایی برای کلیه کودکان فرانسوی رده سنی6 سال اجباری و رایگان است. مدت آموزش به طور متوسط 5 سال تا رده سنی11 سال به طول می انجامد.
با توجه به سطح علمی دانش آموزان، مدت این دوره با افزایش (تکرار یک کلاس) یا کاهش (آموزش جهشی) تغییرمی یابد. دانش آموزان مدارس ابتدایی، به فراگیری مهارتها و آموزش های مقدماتی و پایه اعم از مهارتهای کتبی و شفاهی،خواندن وریاضیات می پردازند.مدارس ابتدایی نیز امکان رشد واستفاده مناسب از هوش، استعداد وقابلیت های هنری وفیزیکی دانش آموزان را برای آنان فراهم می آورند. علاوه بر این ، مدارس ابتدایی در جهت افزایش سطح آگاهی های کودکان در قبال زمان،فضا،ویژگیهای دنیای جدید و ساختار فیزیکی بدن خود تلاش می نمایند.مدارس ابتدایی همچنین امکان کسب تدریجی روش های ساختاری را فراهم آورده و به آماده سازی دانش آموزان جهت برخورداری از تحصیلات بالاتر در مقطع آموزشی کالج مبادرت می نمایند.ساختار سازمانی مدارس ابتدایی فرانسه در مناطقی از کشور که از جمعیت کمی برخوردار می باشند.
برنامه های آموزشی جهت تعیین دروس و مهارتهای آموزشی درهر دوره تحصیلی طراحی می گردد. برنامه های آموزشی زمان بندی شده در خصوص دروس اجباری ودر چارچوب دروس اختیاری نظیر زبانهای خارجی قابل تغییرمیباشد. گزینش ملی (امتحان جامع) از سال1989، در ابتدای هر سال تحصیلی برگزار می گردد. هدف اصلی آزمون فوق، برآورد و ارزشیابی کلی وضعیت پیشرفت تحصیلی دانش آموزان می باشد. وضعیت تحصیلی هر دانش آموز ،توسط مشاورین آموزشی آن چرخه مشخص می گردد.پیشنهاد مکتوبی نیز جهت کسب اطلاع والدین ارسال می گردد که می توانند آنرا قبول کرده یا اینکه با ارجاع به مسئولین بالاتر از پذیرش آن امتناع ورزند.کلیه دانش آموزان از دفتر گزارش کاری برخوردار می باشند که به طور منظم باید مورد رویت والدین قرار گیرد. این دفترچه وسیله ای ارتباطی میان والدین ومعلمین محسوب می گردد.
آموزش متوسطه
ترکیه
از سال 1997 (به دنبال سیستم جدید که جایگزین سیستم قبلی 5 سال آموزش ابتدایی و 3 سال آموزش راهنمایی) آموزش متوسطه که به دنبال هشت سال آموزش ابتدایی ارائه می گردد، شامل دبیرستآن های عمومی- فنی و حرفه ای می شود که دوره آموزششان 3 سال و در مورد دبیرستان فنی 4 سال است. دبیرستآن های عمومی دانش آموزان را برای حرفه خاصی آماده نمی کنند بلکه به آماده سازی آنان جهت ورود به دانشگاه مبادرت می نمایند.
در دبیرستآن هاتی عمومی ساعت آموزش هفتگی در کلاس های مختلف متفاوت است و از حداقل 33 ساعت تا حداکثر 41 ساعت متغیر است. در سال دوم دانش آموزان در دبیرستآن هایی که برنامه عمومی در آن اجرا می شود می توانند شاخه های تخصصی علوم طبیعی,ادبی ,ریاضی, علوم اجتماعی, زبآن های خارجی, آموزش هنری, وتربیت بدنی را انتخاب کنند. دبیرستآن های حرفه ای, آموزش متوسطه سه ساله را فراهم نموده وافرادی با صلاحیت برای مشاغل مختلف تربیت می کنند وهم چنین دانش آموزان را برای مقاطع بالاتر آماده می سازند. دبیرستآن های فنی برنامه 4 ساله دارند. مطالب درسی سال اول همانند مدارس حرفه ای است. دانش آموزان آموزش متوسطه مدرکی در پایان تحصیلات دریافت می کنند که پیش نیاز ورود به آموزش عالی است. آموزش متوسطه شامل حداقل سه سال آموزش در دبیرستان ها و هنرستان های فنی و حرفه ای می شود . در دبیرستانهای عادی ( general )هدف ، آماده کردن دانش آموزان برای ورود به دانشگاه است و این در حالیست که در دبیرستانهای حرفه ای هدف، تربیت نیروی انسانی،درجهت برخورداری از قابلیت برای حرف مختلف و آماده کردن دانش آموزان برای ورود به دانشگاه است .
فرانسه
آموزش متوسطه در کشور فرانسه، حاصل حرکتی طولانی است که ریشه های آن به اتخاذ سیاست آموزش همگانی درکشور باز می گردد.درمجموع، درطول یک قرن ، به تدریج در قالب طرح های گوناگون، آموزش متوسطه با پیروی از سیاست های برابری فرصت (رعایت تنوع و عدالت) و مشاوره تحصیلی و شغلی به صورت لائیک، رایگان و اجباری به کلیه دانش اموزان رده سنی16-12 سال- پایان سیکل اول متوسطه (کالج)- ارائه گردیده است.در پایان دوره آموزش پایه (اجباری) و پس از موفقیت در آزمون سیکل اول متوسطه دیپلم ملی(Brevet) گواهینامه مهارت حرفه ای(CAP) و یا گواهینامه کارآموزی عمومی(CAP) به فارغ التحصیلان اعطا می گردد.گفتنی است که ارزش تحصیلی گواهینامه های فوق الذکر، از لحاظ طبق بندی سطح مشاغل (جهت استخدام نیروی انسانی) معادل سطح V می باشد. طول دوره تحصیل در کالج، 4 سال تمام می باشد.
از جمله اهداف ملی دوره آموزش کالج می توان به موارد زیر اشاره نمود:
1- استحکام بخشی به مهارت های آموزشی فرا گرفته شده دانش آموزان طی مقطع آموزش ابتدایی و توسعه دانش آنان طی مقطع آموزش متوسطه.
2- کمک به اجتماعی شدن دانش آموزان و شکوفایی شخصیتی و هدایت تحصیلی آنان به سوی ادامه تحصیلات آکادمیک.
آموزش استثنایی
ترکیه
هدف از آموزش استثنایی تعلیم و تربیت کودکان 4 تا 18 ساله ای است که به دلیل شرایط خاص جسمی ، روحی ، روانی ، اجتماعی و بهداشتی شان نمی توانند از نظام آموزش عادی بهره برند. یکی از اصول اساسی آموزش استثنایی این است که افرادی که نیاز به آموزش استثنایی دارند تا حد امکان از محیط اجتماعی و طبیعی شان جدا نگردند .از این رو ، اقداماتی انجام شده تا این کودکان در مدارس عادی تعلیم ببینند یا به عکس در مدارس عادی امکانات آموزش استثنایی برای چنین کودکانی فراهم آید تا این کودکان بتوانند در کنار همسالان خود از فرصتهای آموزشی و اجتماعی فراهم شده بهره گیرند.
فرانسه
آموزش استثنایی شامل آندسته از کودکانی می گردد که از نظر ذهنی یا جسمی و رفتاری با نقائصی مواجه می باشند.مطابق قانون مصوب سال1909و قانون راهنمایی مصوب1975، کلیه کودکان فرانسوی از حق بهره مندی از امکانات آموزشی برخوردار می باشند.به موجب قوانین مذکور، کودکان استثنایی نیز با شرکت در برنامه های آموزشی ویژه، ملزم به کسب صلاحیت و قابلیت خدمت به کشور می باشند.نهادهای دست اندرکار این حوزه، علاوه بر وزارت آموزش و پرورش، وزارت امور اجتماعی و انجمن های تخصصی می باشند.
در نظام آموزشی کشور فرانسه ، کودکان استثنایی، ابتدا به آموزش در کلاسهای موازی ابتدایی تحت عنوان کلاسهای درهم تنیده (GLIS )مبادرت نموده و به تدریج با پیشرفت تحصیلی، به تحصیل در مدارس منطقه ای تطبیقی(EREA) هدایت می گردند.در این قبیل مدارس که به صورت شبانه روزی اداره می گردند، آموزشهای معادل ابتدایی و متوسطه عادی ارائه می گردد. مسئولیت تامین اعتبارات مالی و هزینه های آموزشی و غیر آموزشی این قبیل مدارس بر عهده مناطق می باشد.گفتنی است، در آندسته از مناطقی که مدارس مذکور فعال نباشند، گروههایی تحت عنوان "کلاس- کارگاه " ( GCA ) در بطن کالجها تشکیل می گردد.تلاش عمده دولت فرانسه بر این است تا این قبیل افراد،به اخذ گواهینامه مهارت حرفه ای(CAP ) نائل آیند.
اصول آموزشی
ترکیه
از جمله مهمترین اصول آموزشی کشور ترکیه می توان به موارد ذیل اشاره نمود:
ـ ارائه آموزش عمومی به کلیه شهروندان ترکیه ای
ـ رفع نیاز های فردی و اجتماعی در حوزه آموزش کشور
ـ آزادی انتخاب در گزینش محل تحصیل
ـ برخورداری همگانی از حق تحصیل
ـ ارتقاء کیفیت فرصت های آموزشی
ـ ارائه آموزش همگانی در طول دوران زندگی
ـ تبعیت از اصول اصلاحی آتاتورک در حوزه آموزش نظیر ایجاد مدارس غیر مذهبی
ـ برقراری ساختار دمکراتیک در حوزه آموزش
ـ ارتقاء سطح کیفی رویکردهای علمی
ـ فراهم سازی امکانات آموزش مختلط
ـ افزایش میزان همکاری اولیای دانش آموزان با دست اندرکاران مدارس کشور
از جمله مهمترین اهداف نظام آموزشی کشور ترکیه می توان به موارد ذیل اشاره نمود:
– تربیت کلیه افراد مملکت در راستای اصول ملی گرایانه و اصلاح طلبانه آتاتورک(پدر ملت ترک)
– تربیت افراد خلاق، سازنده و مولد که با ثبات و متعادل بوده، به حقوق بشر احترام گذارده و نسبت به جامعه و مسائل و مشکلات پیرامون آن احساس مسئولیت نمایند.
– آماده سازی شهروندان برای زندگی آینده(برخورداری از دانش و مهارت خاص شغلی که متضمن رفاه فردی و اجتماعی است)
– اتخاذ سیاست برابری درحوزه آموزش(برخورداری کلیه افراد از امکانات آموزشی یکسان صرفنظر از نژاد، جنسیت،مذهب)
– برآوردن نیازهای فردی و اجتماعی شهروندان ترکیه ای
فرانسه
آموزش وپرورش عمومی کشور فرانسه که80 % دانش آموزان کشور را تحت پوشش برنامه های آموزشی قرار می دهد، غیر مذهبی است.در لوای آزادی عمل آموزش وپرورش عمومی، آموزش خصوصی نیز وجود دارد که عمدتاًتوسط نهادهای کاتولیک تشکیل وحمایت گردیده و با دولت قرار داد آموزشی منعقد می نمایند.مطابق چارچوب قوانین آموزش وپرورش مصوب10جولای1989ویژه آموزش وپرورش عمومی، آموزش کلیه گروه های سنی تا اخذ مدرک فنی وحرفه ای وآموزش80% شهروندان فرانسوی تا اخذ مدرک کارشناسی اصلیترین اولویت ملی کشور فرانسه قلمداد می گردید.طرح قانون5 ساله کار، اشتغال وآموزش های تخصصی،مسئولیت اصلی نظام آموزشی را معطوف به ایجاد شغل مطلوب برای اکثریت شهروندان فرانسوی دانسته و حصول به این اصل که شرایط لازم برای کسب آموزش های تخصصی توسط جوانان فراهم شده باشد از جمله مهمترین اهداف آموزشی قلمداد می گردد.
معضلات آموزشی
ترکیه
درحال حاضر، مشکل عمده آموزشی کشورترکیه مشکل مدارس سکولاریست و اسلامی میباشد. تعارض های زیادی از نظر آموزش مذهبی بین سکولاریست ها و اسلامیون وجود دارد . کلاسهای غیر مجاز قرآن زیادی وجود دارند که فرماندهان نظامی این کلاسها را غیر قابل تحمل خوانده و خواستار توقف هر چه سریعتر آنها می باشند .در قانون اساسی ترکیه ، تمام کلاسها باید توسط دولت تایید شود .همچنین تعارض هایی بین دستورالعملهای این دبیرستانها وجود دارد ، سکولاریست ها معتقدندکه فارغ التحصیلان مدارس بیشتراز آموزشهای اسلامی برخوردارمی باشندو بیشتر در دانشکده های علمی ـ سیاسی، حقوقی و مراکزمخصوص پلیس جذب می شوند .
فرانسه
از جمله عمده ترین معضلاتی که در حال حاضر نظام آموزشی کشور فرانسه با آن دست به گریبان می باشد، می توان به موارد ذیل اشاره نمود:
1- ترک تحصیل سالیانه700 هزار جوان فرانسوی بدون دستیابی به مهارت شغلی و آموزشهای لازم
2- عدم جای دهی شغلی به آندسته از جوانان فرانسوی که از سطح تحصیلات و کارآموزی کمتر از دیپلم متوسطه(سیکل اوّل آموزش متوسطه) برخوردار می باشند.
3- تاکید بر نخبه گرایی و تمرکز آموزش درعوض فراهم سازی برابری فرصت
4- رقابت پذیری سیستمهای تولید و انتقال دانش و مهارتها از یک سو و نابرابری پی آمدهای یادگیری از سوی دیگر به رغم پایداری و پویایی آموزشی
منابع
www.aftab.ir
www.iranculture.org
www.eduj.blogfa.com
1