دانش اموزان دارای اختلال یادگیری و دیر آموز
یکی از مشکلاتی که همیشه در مدارس وجود دارد و باید اطلاعات و آموزش های زیادی در این مورد هم به معلمان و هم به اولیا داده شود ، وجود دانش آموزان دیر آموز می باشد ، که البته با شناخت ویژگی های دانش آموزان دیر آموز و مشکلات آنها و همچنین تشخیص نوع و درجه اختلال آنها ،
می توان کمک های بسیار برزگی به این دانش آموزان کرد زیرا این دانش آموزان می توانند با تلاش و کوشش بیشتر و برنامه ریزی اختصاصی در کنار دانش آموزان معمولی و در مدارس عادی ادامه تحصیل بدهند .ابتدا تعریف ناتوانی یادگیری
تعریف ناتوانی یادگیری ( اختلالات یادگیری )
ناتوانی یادگیری به معنای وجود اختلال در یک یا چند فرایند روان شناختی پایه بوده که به فهم یا استفاده از زبان نوشتاری و یا گفتاری مربوط می شود و می تواند به شکل عدم توانایی کامل در گوش کردن ، فکر کردن ، صحبت کردن ، خواندن ، نوشتن و هجی کردن یا انجام محاسبات ریاضی ظاهر شود . این اصطلاح شرایطی چون معلولیت های ادراکی ، آسیب دیدگی مغزی ، نقص جزئی در کارکرد مغز ، نارساخوانی و آفازی رشدی را در بر می گیرد . از سوی دیگر اصطلاح یادشده آن عده را که به واسطه معلولیت های دیداری ، شنیداری یا حرکتی ، همچنین عقب ماندگی ذهنی یا محرومیت های محیطی ، فرهنگی و اقتصادی به مشکلات یادگیری دچار شده اند را شامل نمی شود .
بعد از تعریف اختلال یادگیری باید تشخیص داده شود که دانش آموز در کدامیک از گرو های زیر قرار دارد و در چه مواردی با بقیه تفاوت دارد.
تفاوت های هوشی :
شامل کودکانی می شود که از نظر هوشی برترند و (کودکان سرآمد ) و یا کودکانی که در یادگیری کند پیش می روند (کودکان کم توان ذهنی )
تفاوت های ارتباطی :
شامل کودکانی است که در زبان و گفتار دارای نقص هستند و کودکان دارای ناتوانی های یادگیری
تفاوت های حسی :
کودکانی که دارای نقایص بینایی یا شنیداری هستند .
تفاوت های رفتاری :
کودکانی با آشفتگی هیجانی یا سازش نایافته اجتماعی را شامل می شود .
تفاوت های جسمانی :
مشتمل بر ناتوانی های غیر حسی که بر کودکانی که از نظر بدنی و حرکتی دارای معلولیت هستند دلالت می کند .
معلولیت های شدید و چندگانه (چند معلولیتی ) :
شامل کودکانی با نقایص مرکب (فلج مغزی و عقب ماندگی ذهنی یا نابینا و ناشنوا یا … )
انواع ناتوانی های یادگیری
کودکان مبتلا به اختلالات یادگیری ممکن است در یک یا چند مورد از زمینه های زیر دچار مشکل باشند : اختلال در زبان گفتاری ، اختلال در زبان نوشتاری ، اختلال خواندن و اختلال در حساب . به عبارتی ممکن است کودکی در همه زمینه های فوق به جز یک زمینه عملکرد خوب و مناسبی داشته باشد. شمار دانش آموزان دارای اختلال یادگیری بین ۴ تا ۱۲ درصد تخمین زده شده است .در یک گروه بندی کودکان دارای ناتوانی یادگیری به ناتوانی یادگیری تحصیلی و ناتوانی یادگیری تحولی طبقه بندی می شوند .
الف) ناتوانی یادگیری تحصیلی شامل اختلال در خواندن – نارسانویسی و اختلال در ریاضی می باشد .
ب) ناتوانی یادگیری تحولی که عبارتند از اختلالات حافظه ، ادراک ، دقت و توجه ، زبان شفاهی ، تفکر و … .
ویژگی های کودکان مبتلا به ناتوانی های یادگیری
شباهتهای این کودکان با کودکان عادی بسیار بیشتر از میزان تفاوتهای آن ها با این کودکان است ، بنابراین در بررسی ویژگی های کودکان مبتلا به ناتوانی یادگیری باید به دنبال توصیف برخی از ویژگی های خاص بود .
مبتلایان به ناتوانی یادگیری معمولاً در زمینه ای دچار مساله و مشکل هستند که این مشکل در یادگیری تحصیلی جلوه می کند . ریاضیات ، خواندن ، بیان نوشتاری و … زمینه هایی هستند که به عنوان محمل ظهور ناتوانی یادگیری تلقی می گردند .
ناتوانی در تغییر وضع موجود علی رغم تلاش و اراده او نیز به شکل گیری تصویر منفی از خود منجر می گردد و تنها با ارائه یک سیستم خدمات مشاوره ای سازمان یافته می توانیم بهداشت روانی چنین کودکانی را حفظ کنیم و از بروز عواقب بعدی جلوگیری نماییم .
_ بهترین راه توصیف این کودکان توصیف ویژگی های خاص این کودکان است
الف) ناتوانی در خواندن از رایج ترین زمینه اختلالات یادگیری است و می تواند ناشی از عادت خواندن ، بازشناسی کلمه یا درک ، بازگویی و تولید سمبل های نوشتاری به آوایی و … باشد .
ب) ناتوانی در یادگیری ریاضیات می تواند ناشی از عدم توانایی در تمیز اشیاء از جهت اندازه ، دسته بندی کردن آنها ، درک علایم ریاضی و …. باشد
ج) مشکل مربوط به زبان می تواند به طور عمده مربوط به درک زبان و بیان آن باشد .
اختلال ادراکی زمینه دیگری است که باید به آن اشاره کرد و در زمینه های ادراک بینایی ، شنوایی ، لامسه ، بویایی و … ظهور می کند .
اختلال حرکتی از دیگر ویژگی های این کودکان است که در زمینه های عدم هماهنگی عصب عضلانی ، فعالیت بیش از اندازه ، فعالیت کمتر از میزان طبیعی ، نبود کنترل عضلانی و … بروز می کند .
کودکان مبتلا به ناتوانی های یادگیری در روابط اجتماعی خود دچار مشکل هستند .
اغلب این کودکان در فرایندهای حافظه ، دقت و توجه دارای نقایصی می باشند .
ویژگی کودکان مبتلا به اختلالات یادگیری فراگیر نیست و گروه های کوچکتری را در بر می گیرد که ممکن است تنها بخشی از این ویژگی ها را داشته باشند .
علل بروز اختلالات یادگیری
علل بروز اختلالات یادگیری نسبتاً مبهم هستند ، با این حال در پژوهش های مختلف تاثیر عوامل زیر در بروز این اختلالات ذکر شده اند هر چند همواره تاثیر متقابل عوامل مورد نظر بوده است .
الف) عوامل فیزیولوژیک :
بسیاری از متخصصان بر این باورند که علل اساسی و عمده اختلالات یادگیری آسیب دیدگی مغزی شدید یا جزئی و صدمه وارده به دستگاه عصبی مرکزی می باشد .
ب) عوامل ژنتیکی:
شواهدی در دست است که نشان می دهد اختلالات یادگیری احتمالاً در برخی خانواده ها بیش از دیگران دیده می شود . مطالعات انجام شده بر روی دوقلوها به گونه ای حاکی از نشانه های عمل ژنتیکی است . از جمله این مطالعات می توان به یافته های " واکر " ، "کول " و " ولف" اشاره کرد که به پیوند اختلالات یادگیری با الگوهای خانوادگی پی برده اند .
ج) عوامل بیوشیمیایی:
گفته شده است که اختلالات گوناگون متابولیکی در حکم عواملی هستند که موجب اختلالات یادگیری می شوند . برخی از عوامل بیوشیمیایی که در ارتباط با اختلالات یادگیری از آنها نام برده است عبارتند از : هایپوگلیسمی ، عدم توازن استیل کولین و کم کاری تیروئید
د)عوامل آموزشی :
به اعتقاد برخی متخصصان تدریس ناکافی و ناصحیح می تواند در بسیاری از اختلالات یادگیری عامل به حساب بیاید . به نظر می رسد که شماری از کودکان مبتلا به اختلالات یادگیری هرگز تحت آموزش کافی و مناسب قرار نگرفته اند .
مرکز آموزش و توانبخشی مشکلات یادگیری
به مرکزی اطلاق می شود که در آن دانش آموزان با مشکلات ویژه یادگیری در کنار تحصیل در مدارس عادی برای رفع مشکلات خاص یادگیری از خدمات ویژه پاره وقت بهره مند می شوند . این مرکز در هر استان زیر نظر مدیریت آموزش و پرورش استثنایی به فعالیت می پردازند .
دانش آموز دیرآموز (مرزی ) و تفاوت این دانش آموزان با کودکان ناتوان در یادگیری
دانش آموزان دیرآموز برخلاف دانش آموزان دارای ناتوانی یادگیری که از هوش عادی یا بالاتر از عادی برخوردارند دارای هوش متوسط پایین تا مرزی می باشند . بدین ترتیب نمره هوش دانش آموز دارای اختلال یادگیری ۸۵ یا بالاتر از آن می باشد . در صورتی که نمره هوشی دانش آموز دیرآموز بین ۷۰ تا ۸۵ می باشد . علاوه بر نمره هوشی دانش آموزان دیرآموز دارای کنش های شناختی پایین و ضعف در کلیه دروس نسبت به دانش آموزان هم سن و سال خود می باشد در حالی که دانش آموزان ناتوان در یادگیری دارای کنش های شناختی متوسط یا بالاتر بوده و معمولاً در یک یا دو درس دارای مشکل می باشند .
ویژگی های کودکان دیرآموز در مدارس :
1- این دانش آموزان در کلاس معمولاً در تمامی دروس نمرات ضعیفی کسب می کنند .
2- برخی از این دانش آموزان در یک یا چند پایه از تحصیلات مردود می شوند .
3- اغلب این دانش آموزان دارای توجه و تمرکز پایینی می باشند و خیلی زود دچار حواسپرتی می شوند . معمولاً مدت توجه این دانش آموزان به درس نیز کوتاه می باشد .
4- معمولاً این دسته از دانش آموزان در پاسخ دهی به سوالات دارای تاخیر و کندی می باشند .
5- این دانش آموزان معمولاً گرایش به انجام فعالیت هایی دارند که عینی و ابتدایی هستند.
6- معمولاً این دسته از دانش آموزان بیش فعال و تکانشی هستند و در مقابل ناملایمات تحمل کمی دارند .
7- از دیگر ویژگی های این کودکان اعتماد به نفس پایین و ترس می باشد .
8- نوسانات خلقی نیز از دیگر ویژگی های این دانش آموزان است و معمولاً خلق غیر قابل پیش بینی دارند .
توصیه های آموزشی برای کودکان دیرآموز
لازم به یادآوری است که کودکان دیرآموز معمولاً در کنار دانش آموزان عادی و در مدارس عادی ادامه تحصیل می دهند . جهت بهبود وضعیت تحصیلی این دانش آموزان توصیه هایی شده است که به مهمترین آن ها اشاره می کنیم :
1- هیچ گاه نگذارید که کودک شکست بخورد .
2- با ارائه بازخورد مناسب او را از درستی پاسخ آگاه کنید .
3- پاسخ های صحیح را سریع تقویت کنید .
4- سطح مناسب کودک را بدست آورید .
5- از آموزش قدم به قدم (از ساده به مشکل ) بهره گیرید .
6- امکان تکرار و تمرین را برای تثبیت یادگیری فراهم آورید .
7- بین دفعات تکرار یک موضوع فاصله قرار دهید .
8- با ارائه محرک در ابتدای آموزش به یادگیری کمک کنید .
9- تجربیات موفقیت آمیز را فراهم آورید .
10- کودک را در فعالیت ها شرکت دهید .
11- به علایق کودک توجه کنید .
12- تفاوتهای فردی را مورد توجه قرار دهید .
13- از تشویق بیشتر استفاده کنید .
14- مدت زمان آموزش باید کوتاه و تعداد دفعات آن باید زیاد باشد .
15- وظایف یادگیری را با اشیاء و موقعیت های زندگی مرتبط کنید .
16- خانواده باید بطور موثر همکاری کند و معلم از این همکاری استقبال کند .
17- کلاس های این کودکان باید دارای دانش آموزان کمتری باشد .
18- به شخصیت کودک احترام بگذارید و از خشونت بپرهیزید .
19- به کودک اجازه دهید اشتباهات خود را اصلاح کند .
20- از اعمال و بازده کار ارزشیابی مستمر داشته باشید .
21- در آموزش به کودکان صبور باشید .
22- هرگز این کودکان را با دیگران مقایسه نکنید .
23- فعالیت های حرکتی (ورزش ) را مورد توجه قرار دهید .
1