مهندسی نرم افزار
عنوان پروژه
آموزشگاه های آزاد کامپیوتر
استاد :
دانشجو :
فهرست مطالب
فرم تقاضای سیستم مکانیزه 3
برنامه ریزی 4
دامنه پروژه 4
وظایف تحت پوشش 4
فرم برنامه ریزی پروژه 5
نمودار گانت 5
امکان سنجی پروژه 6
ساختار سازمانی 7
متدولوژی انتخاب شده برای تشریح سیستم 8
مشکلات بر سر راه 15
وضعیت موجود سازمان 15
راه حل های پیشنهادی 15
ویژیگی ها و مشخصات فنی راه حل پیشنهادی 16
دامنه پروژه 16
وظایف اصلی سیستم 16
مشکلات موجود 17
بررسی اقتصادی پروژه، معایب و مزایا 17
نتیجه گیری 17
پیشنهادات 17
Glossary 18
نمودار موارد کاربرد U.C 19
لیست موارد کاربرد U.C 20 لیست بازیگرهاActor 27 کلاس دیاگرام 27
مرحله اول
1- فرم تقاضای سیستم مکانیزه
متقاضی :
واحد :
تلفن :
تاریخ :
نوع تقاضا :
* سیستم جدید
* توسعه سیستم
* ترمیم سیستم
ضرورت :
* فوری
* عادی
* متوسط
شرح مسئله :
با توجه به کندی کار امور دفتری خصوصا ایجاد مشکل هنگام تهیه فرم های سازمان فنی و حرفه ای و تعدد مراجعات هنگام اعلام نمرات خواهشمد است جهت تهیه سیستم مکانیزه اقدامات لازم را مبذول فرمایید..
تقاضا :
درخواست سیستم اتوماسین جهت امور مربوط به ثبت نام کاآموزان، مربیان و … آموزشگاه جهت تسهیل در امور اداری، در خواست سیستم اعلام نمرات بصورت گویا.
تصمیم هیئت مدیره
* تقاضا پذیرفته شد
* پیشنهاد و اصلاح
* رد تقاضا
تاریخ شروع :
مسئول پروژه :
مرحله دوم
برنامه ریزی
دامنه پروژه :
سیستم جدید می تواند تمام اطلاعات مربوط به امور کارآموزان و مربیان و دوره ها (کلاس ها) را ذخیره کند و اقدام به تهیه گزارش های لازم جهت سازمان فنی و حرفه ای یا خود آموزشگاه نماید.
وظایف تحت پوشش
شرح مسئله :
این پروژه سعی دارد تا تمام امور مربوط به ثبت نام کاآموزان و مربیان و نیز کلاس ها را به صورت مکانیزه درآورد تا تهیه گزارش های لازم جهت سازمان فنی و حرفه ای و نیز خود آموزشگاه و نیز مدیریت مربوط به امور فوق الذکر تسهیل یابد. از دیگر قسمت های پروژه که به عنوان قسمت جانبی پروژه می باشد زیر سیستم اعلام نمرات امتحانی به کاآموز به صورت گویا و از طریق خطوط تلفن است.تا اینکه از تعدد مراجعات به آموزشگاه کاسته شود.
اهداف سیستم و نیز اطلاعاتی که باید فراهم شود :
سیستم جدید می تواند تمام اطلاعات مربوط به امور کارآموزان و مربیان و دوره ها (کلاس ها) را ذخیره کند و اقدام به تهیه گزارش های لازم جهت سازمان فنی و حرفه ای یا خود آموزشگاه و یا اطلاع کارآموز نماید.در این سیستم امکان اعلام نمرات امتحانی به کاآموز به صورت گویا و از طریق خطوط تلفن نیز پیش بینی شده است.تا اینکه از تعدد مراجعات به آموزشگاه کاسته شود.
در سیستم جدید امکانات زیر موجود خواهد بود :
1. ثبت نام کاآموزان
2. ثبت نام مربیان
3. تعیین مشخصات کلاس ها و دوره ها
4. درج مشخصات آزمون
5. تهیه گزارش ها و فرم های لازم شامل :
1. ثبت نام آزمون
2. ثبت نام آزمون مجدد
3. معرفی کارآموزان به سازمان فنی و حرفه ای بصورت ماهانه و سالانه
4. صدور کارت شناسایی و کارت ورود به آزمون
5. تهیه نمودارهای کلاس ها، قبول شدگان و ..
2- فرم برنامه ریزی پروژه
اتوماسیون آموزشگاه آزاد
تاریخ :
تهیه کننده :
ردیف
فعالیت هر مرحله
شروع
خاتمه
نفر ساعت
پیش بینی
واقعی
پیش بینی
واقعی
پیش بینی
واقعی
1
آغاز (Inception)
25/9/84
9/10/84
30
2
جزئیات (Elabration)
4/10/84
19/10/84
45
3
ساخت (Construction)
10/10/84
8/11/84
100
4
انتقال (Transition)
1/11/84
12/11/84
25
3- نمودار گانت
فعالیت
هفته اول
هفته دوم
هفته سوم
هفته چهارم
هفته پنجم
هفته ششم
هفته هفتم
هفته هشتم
هفته نهم
آغاز (Inception)
جزئیات ((Elabration
ساخت (Construction)
انتقال (Transition)
__________
____________
___________________________
_________
گزارش سازمانی
مقدمه
انسان عصر ماشین برای تحلیل محتوای عناصر درونی جهان در صدد تجزیه آنها بود. جزء نگری به منزله اساس روش تجزیه مدار از این اعتقاد برمی خواست که همه اشیاء رویدادها وخواص آن هاو حتی تجربه ودانش آدمی در مورد آن ها از یک سلسله اجزای تفکیک ناپذیرو نهائی همچون اتم ها و سلول ها ادراکات اولیه و… تشکیل شده است.
این موجودیت ها بر اساس مجموعهای از قوانین با هم ارتباط دارند.
در عصر ماشین نگرش رایج در جهان مبتنی بر نوعی قطعیت یا جبر حاکمیت حدود و ثغور مشخص و ریز بود و تصور میشد که رویدادهای جهان بر اساس یک سلسله قطعیت های حتمی وقبلی مشخص میشوندوچنین فرض میشود که رویدادها صرفا به کمک (( قوانین حاکم بر ماده وحر کت)) قابل توضیح هستند.
هنگامی که انسان موفق شد ماشین را به مثابه منبع کار فیزیکی جایگزین نیروی کار کند بخشی از کار را به ماشین وبخشی دیگر را به انسان محول کرد.
بدین ترتیب کار به اجزای ریزتر تشکیل دهنده خود تقسیم شد. بنابر این با قرار کرفتن محصول در خط تولید ضمن افزایش بهره وری جنبه های غیر انسانی کار نیز فزونی یافت. در نتیجه فراگردی که ابزار های مکانیکی را جایگزین نیروهای کار کنند و انسان را تا حدی تنزل داد که مثل ماشین عمل کند و به انجام دادن کارهای ساده و تکراری وکسل کننده بپردازد.
علی رغم تشکیل شدن سیستم از اجزای به هم وابسته و پیوسته آن را باید به منزله یک کل غیر قابل تقسیم به اجزای خود در نظر گرفت.
در آن زمان بجای تشکیل یک کل بر اساس اجزای تشکیل دهنده آن نحوه قرار گرفتن اجزا در کل مطالعه میشود وبه این ترتیب زمینه ای برای کل نگری فراهم شد.
عصر سیستم ها انقلاب فرا صنعتی را به ارمغان آورد.این انقلاب مبتنی بر استفاده از ماشین های محاسباتی است که ضمن مشاهده به تولید پردازش منطقی وانتقال اطلاعات می پردازد.
با انقلاب صنعتی و ظهور ماشین های پردازش و انتقال اطلاعات امکان ماشینی کردن برخی از فعالیت های ذهنی نیز فراهم شد.
در عصر ماشین که علم در صدد بود جهان و آنچه در ان هست را تجزیه کند خودش نیز به نظام های محدود تری تقسیم شد. ولی اندکی پیش از آغاز جنگ جهانی دوم علوم حرکت موضعی خود را به سوی کلیتی جدید در بستر جنبش ظهور علوم میان رشته ای پیش گرفتند.
میدان تجزیه و تحلیل سیستم ها در دو الی سه دهه گذشته بیش از هر رشته دیگری در مدریت منابع اطلاعاتی شاهد رویارویی مباحث مختلف بوده است.
بسیاری از محققان چنین باورند که با توسعه سیستم های اطلاعاتی عصر جدیدی آغاز شده است . در این عصر جدید کاربران بجای فن آوران هدایت گر فرا گرد ایجاد سیستم هستند.
نرم افزار های کار بردی بجای مصارف کامپیو تری مجری های برنامه ها را به خود مشغول می کنن و انواع سیستم ها و نحوه ی ساخت آن ها به جای استعداد های تحلیلگران سیستم و برنامه های بازاریابی کامپیوتر بر مبنای نیاز های کاربران نهایی تعیین میشوند.
اتوماسیون اداری یکی از بهترین راه های صرفه جویی در وقت و نیز بایگانی اطلاعات است و با توجه به افزایش روز افزون ارتباطات و تبادل اطلاعات ایجاد سیستم کامپیوتری و اتوماسیون ضروری به نظر می رسد.
ساختار سازمانی
آموزشگاه های آزاد فنی همگی زیر نظر سازمان آموزش فنی و حرفه ای می باشند. آموزشگاه توسط موسس یعنی کسی که از طرف سازمان فنی و حرفه ای تایید صلاحیت شده است و موفق به کسب مجوز شده است تاسیس می شود و موسس مدیر یا مدیرانی را جهت اجرای امور جاری آموزشگاه منصوب می کند. دراین سیستم هنر جو پس از مراجعه به آموزشگاه (یا از طریق تلفن) و پرسیدن سوالات مربوطه مدارک خود را تکمیل کرده وآنها را به منشی آموزشگاه ارائه می دهد ، منشی آموزشگاه در صورت تکمیل بودن مدارک فرم قرار داد را تکمیل کرده وآن را به مدیر آموزشگاه ارائه می دهدتا قار دادی مابین هنرجو و آموزشگاه بسته شود.
پس از آنکه هنر جو برای یک دوره استاندارد در آموزشگاه ثبت نام کرد در کلاسهای مربوطه شرکت کرده و توسط مربی (مربیان) در دوره استاندارد مورد نظر آموزش می بیند، در طی این دوره پس از مدتی یک آزمون میانترم (عملی و تئوری) از هنرجو گرفته می شود. پس از اینکه مدت دوره آموزش مورد نظر به پایان رسید در صورت کسب حد نصاب نمره توسط هنرجودر آزمون میانترم، او باید مبلغ مورد نظر (تثبیت شده توسط سازمان آموزش فنی وحرفه ای) را واریز کرده وفیش آن را به منشی آموزشگاه ارائه می کند. پس از آن منشی آموزشگاه لیست افراد مجاز در آزمون نهایی را تکمیل کرده ویک نسخه از آن را (با فرمت آموزشگاه) در آموزشگاه ثبت می کندولیست را در اختیار مدیر آموزشگاه قرار داده تا لیست توسط مدیر به سازمان آموزش فنی وحرفه ای ارائه شود.
بعد از موعد مقرر (تعیین شده توسط سازمان) هنرجو در آزمون پایانی شرکت کرده ودر صورت قبولی در آزمون عملی وتئوری مدرک رشته استاندارد مورد نظر را می گیرد. در صورتی که هنرجو در این ازمون نمره قبولی را کسب نکند می تواند تا شش ماه در آزمون های مجدد سازمان فنی وحرفه ای شرکت کند در صورتی که طی این شش مه نتواند در آزمون نمره قبولی را کسب کند باید دوره استاندارد مورد نظر را از ابتدا بگذراند.
متدولوژی انتخاب شده برای تشریح سیستم
Rational Unified Process نام کاملترین فرآیند توسعه نرم افزار می باشد که از ترکیب چند فرآیند متد دیگر ایجاد شده و به اختصار به آن RUP گفته می شود. این فرآیند بستر مناسبی برای توسعه مکانیزمهای مدیریتی در اختیار کسب و کارها قرار می دهد. با توسعه آن نسبت به نظام بهره مندی از تجربیات دیگر افراد و سازمانها ، فرآیند ISRUP بستری مناسب برای بهبود مستمر کسب و کارها ایجاد می کند.
برای تحلیل طراحی و پیاده سازی سیستم مورد نظر از متدولوژی RUP استفاده می شود. RUP یک فرآیند مهندسی نرم افزار است. این فرآیند یک روش نظام مند برای تخصیص کارها و مسئولیتها در یک تیم توسعه نرم افزار می باشد و هدف آن تولید نرم افزار با کیفیت بالاست که نیازهای کاربران نهایی را توسط یک برنامه و با بودجه قابل پیش بینی تامین نماید. RUP یک فرآیند محصول ( Process Product ) است که توسط شرکت Rational، تهیه و پشتیبان شده است. تیم تولید RUP به منظور کسب آخرین تجارب و تکاملهای روز از نزدیک با مشتریان و شرکاء کار می کنند. فرآیند RUP بهره وری تیم را با فراهم نمودن دسترسی تمام افراد تیم به یک پایگاه دانش سهل الوصول به همراه راهنماها، الگوها و ابزارهای کمکی برای همه فعالیتهای بحرانی توسعه، افزایش می دهد. با تامین دسترسی همه اعضای تیم به یک پایگاه دانش، افراد در هر قسمت از یک زبان، فرآیند و دید مشترک برای توسعه نرم افزار برخوردار هستند. درفعالیتهای RUP، بجای تمرکز بر روی تولید مستندات بزرگ کاغذی، مدلهایی تولید می شوند که بخوبی سیستم در حال توسعه را ارائه می نمایند. فرآیند RUP، راهنمایی برای استفاده موثر از زبان یکپارچه مدل سازی، UML می باشد. UML، زبانی استاندارد برای تبادل شفاف نیازها، معماری و طراحی است. زبان UML در ابتدا توط شرکت رشنال ایجاد شد و هم اکنون توسط موسسه استانداردهای OMG ( Object Management Group ) پیشتیبانی می شود. فرآیند RUP توسط ابزارهایی پشتیبانی می شود که هر یک بخشهای بزرگی را فرآیند را به صورت خودکار انجام می دهند. آنها برای استفاده و نگهداری از محصولات متنوع- مخصوصاً مدلها- در فرآیند مهندسی نرم افزار مورد استفاده قرار می گیرند. فرآیند RUP فرآیندی قابل شکل دهی است. هیچ فرآیند واحدی برای همه نرم افزارها مناسب نمی باشد فرآیندRUP، همانطور که برای سازمانهای بزرگ توسعه نرم افزار مناسب می باشد، برای تیمهای کوچک نیز مفید است. این فرآیند می تواند برای تطبیق موقعیتهای مختلف سازش پیدا کند. فرآیندRUP، چگونگی استفاده موثر روشهای تجاری برای توسعه نرم افزاری در گروههای نرم افزاری را بیان می کند. این روشها که بهترین تمرینها( Best Practices ) نامیده می شوند به طور مشترک در همه صنایع مورد استفاده قرار می گیرند.
مقدمه
فرآیند توسعه ، یک چارچوب عمومی است که برای کلیه پروژه ها صرف نظر از اندازه و میزان پیچیدگی آنها امکاناتی فراهم می کند. RUP یک فرآیند بزرگ صنعتی ( مخصوصا برای توسعه سیستمهای نرم افزاری ) است که برای سهولت تفهیم آن، کلیاتی از آن بدون نام شرکت Rational و بدون محرز کردن جریانهای کاری مربوط به فعالیتهای حمایتی تولید نرم افزار و مدلسازی کسب و کار و بدون اشاره به قدرت RUP که همان ابزارهای حمایت کننده آن می باشند در قالب فرآیند توسعه توسعه نرم افزار یکنواخت شده (USDP) در دانشگاههای معتبر جهان ظهور کرده است در واقع می توان گفت که RUP نسخه پیاده سازی شده ای از USDP است. USDP بعنوان یک فرآیند شی گرای تولید و توسعه سیستمها، دارای مدل فرآیندی است که روند کلی توسعه را مشخص می کند یک فرآینده توسعه سیستم حداقل باید دارای ویژگیهای زیر باشد :
● مشخص کردن ترتیب فعالیتها
● مشخص شود که چه محصولاتی در چه زمانی تولید می شود. ( محصولات میانی و نهایی )
● مدیریت وظایف توسعه دهندگان اعم از افراد یا تیمها معین باشد. ( نقشهای مورد نیاز تیمها )
● معیارهایی برای اندازه گیری کیفیت محصولات پروژه و روند پیشرفت فعالیتهای آن فراهم باشد.
● امکانات بهرمندی از تجربیات موفق و ناموفق افراد و پروژه های دیگر در آن فراهم باشد.
RUP چیست؟
با پیشرفت تکنولوژی کامپیوتر، نیاز هرچه بیشتر به گسترش علم نرم افزاری نیز احساس می شد که با پیدایش متدولوژیهای همانند SSADM و روش آبشاری آغاز شد. در ابتدا، این روشها مناسب بود و جوابگوی نیازهای آن زمان بودند ولی با افزایش داده ها و پیدایش مفاهیمی همچون شبکه، Web و … دیگر کارآیی لازم را جهت پیاده سازی و هدایت پروژه های نرم افزاری نداشتند. پس مفاهیم برنامه نویسی شیءگرا پا به عرصه وجود گذاشت و در سال 1991 بطور جدی مورد مطالعه و بحث قرار گرفت. استفاده از این روشها و متدهای برنامه نویسی قدرت و انعطاف بسیاری را به برنامه ها داد و شرکتهای نرم افزاری توانستند با کاهش هزینه ها و بهینه سازی کدهای خود، نرم افزارهای قویتری را به بازار عرضه کنند ولی این روش جدید نیز نیاز به مدیریت و یکپارچگی داشت. پس روشها و متدولوژیهای جدیدی مطرح شد که شامل Booch، OMT، OSE و … می باشد. در سال 2000 شرکت Rational روشی را تحت عنوان (Rational Unfied Process) RUP مطرح ساخت که بعد از روش MSF شرکت مایکروسافت به دنیای نرم افزار عرضه شد و امروزه از طرفداران بسیاری برخوردار است.
خصوصیتهای RUP
1- مبتنی بر موارد قابل کاربرد
مدل موار قابل کاربرد بعنوان نمونه ای از مدل خواسته ها ، علاوه بر آنکه کل وظیفه مندی سیستم را شرح میدهد ، اساس فعالیتهای بعدی یعنی طراحی ، پیاده سازی و آزمون را نیز ایجاد میکند. بهمجموعه ای از فعالیتهای قابل انجام که یک سیستم انجام میدهد تا یک نتیجه ی قابل مشاهده به یک کاربر یا یک سیستم خارجی بدهد ، مورد قابل کاربرد می گوییم این موارد قابل کاربرد، قابلیت استفاده و کاربرد مجدد و بهرمندی از سرویسها در سیستمهای همگون را افزایش میدهد. ممکن است در این توالی فعالیتها ، دگرگونیهائی نیز وجود داشته باشد. کاربر یا سیستم خارجی را عامل می نامیم . مدل مورد قابل کاربرد شامل عاملهای ، موارد قابل کاربرد و ارتباطات بین آنهاست . این مدل همچنین شرح میدهد که سیستم برای کاربران خود تحت شرایط متفاوت چه عملکردهایی می تواند داشته باشد.
2- مبتنی بر معماری
معماری نرم افزار همانند معماری ساختمان است . معماری در حوزه ای بر بهره مندی از تلفیق علم ، هنر و تجربه ، تکیه دارد. معماری نرم افزار مطابق نظر آقای Kruchen در معماری 4+1 از دیدگاههای مختلف شامل دیدگاه مورد قابل کاربرد ، دیدگاه منطقی ، دیدگاه فرآیندها ، دیدگاه استقرار و دیدگاه پیاده سازی تشکیل شده است .
3- تکرار شونده و افزایشی
تکرار یعنی یکبار انجام دادن همه نظامهای یک فرآیند توسعه . یک پروژه را به چندین پروژه کوچک ( مینی پروژه ) تقسیم نموده و در هر تکرار یکی از مینی پروژه ها را تولید می کنیمو همانگونه که در شکل زیر دیده میشود .
RUP از دو بعد قابل بررسی می باشد:
فازها و نظامها ( جریانهای کاری )
Workflow :
مجموعه فعالیتهایی که ما انجام می دهیم تا به یک هدف تجاری کاری برسیم. RUP به این Workflowها وابسته است و در هر مرحله نقش موثری را دارند.
اهداف فازهای RUP :
چنانکه در شکل بالا دیده میشود اگر از چپ به راست حرکت کنیم در راستای فازها حرکت کرده ایم و چنانچه دیده میشود دارای چهار فاز آغازین ، تعیین ، ساخت و انتقال است که هر فاز ممکن است از چندین تکرار تشکیل شده باشد. در ادامه به اهم اهداف فازها به صورت خلاصه می پردازیم .
فاز آغازین :
اهداف اساسی این فاز عبارتند از :
* مشخص نمودن محدوده ی نرم افزار پروژه
* مشخص نمودن موارد قابل کاربرد و سناریوهای بسیار مهم
* پیشنهاد یک معماری کاندید برای موارد قابل کاربرد معرفی شده
* تخمین هزینه کلی و زمان پروژه
* تعیین ریسکهای بالقوه
* فراهم نمودن محیط و شرایط برای پشتیبانی پروژه
* مشخص نمودن محیط توسعه و تولید با توجه به الگوها.
فاز تعیین :
اهداف اساسی این فاز عبارتند از :
* اطمینان حاصل نمودن از اینکه معماری ، خواسته ها و تصمیمات به اندازه کافی پایدار شده اند
* مشخص نمودن ریسکهایی که از نظر معماری مهم اند.
* ایجاد یک معماری پایدار از سناریوهای اساسی و مهم
* ایجاد یک نمونه ی اولیه ثابل تکمیل شدن
* بیان اینکه معماری پیشنهاد شده خواسته های سیستم را با هزینه و زمان معقول پشتیبانی میکند.
* فراهم نمودن محیط برای پشتیبانی توسعه
* تعیین الگوهای موجود و الگوهایی که باید تهیه شوند در CCB (Change Conrol Board)
فاز ساخت :
اهداف اساسی این فاز عبارتند از :
* به حداقل رساندن هزینه های ایجاد با بهبود بخشیدن منابع و جلوگیری از دوباره کاری با بهرمندی از الگوها
* بدست آوردن کیفیت کافی از طریق بهبود مستمر
* رسیدن به نسخه های مفید ( آلفا ، بتا و دیگر نسخه های آزمون )
* تکمیل تحلیل ، طراحی ، پیاده سازی و آزمون همه ی وظیفه مندیهای خواسته شده با توجه به الگوها
* ایجاد یک محصول کامل با روش تکرار و افزایش و بهبود
* تصمیم گیری آنکه آیا نرم افزار ، سایتها ، کاربران برای تحویل محصول آماده هستند
* دستیابی به درجات بالای کار کردن بصورت گرئهی و موازی
فاز انتقال:
اهداف اساسی این فاز عبارتند از :
* آزمون بتا
* انجام عملیات موازی در مقایسه با سیستم قدیمی با توجه به ضد الگوهای مربوط به استقرار سیستمهای جدید
* تبدیل پایگاه داده های عملیاتی
* آموزش کاربران و مسئولان مراقبت و نگهداری
* بازاریابی با توجه به الگوها و چارچوبهای بازاریابی
* هماهنگ کردن فعالیتهائی مانند اصلاح عیبها، افزودنها بخاطر عملکرد و قابلیت استفاده ی بالاتر
* ارزیابی آنچه مستقر شده در مقایسه با آنچه در چشم انداز مستند شده است.
* تعلیم کاربران به حدی که خود بتوانند سیستم را پشتیبانی کنند
* کسب تایید و رضایت افراد ذینفع پروژه.
مشکلات بر سر راه
با توجه به اینکه امور دفتری در آموزشگاه ها به دستی انجام می شود. این امور به کندی و همراه با اشتباه است و باعث ازدحام کارهنگام ثبت نام کارآموزان ونیزهنگام معرفی کارآموزان به سازمان فنی وحرفه ای می شود که بروز اشتباهات ممکن است تبعات بسیار بدی در امور آزمون، سازمان فنی و حرفه ای و نیز داوطلبان داشته باشد. از دیگر مشکلات موجود نگهداری و بایگانی پرونده ها و نیز نبود آمار دقیق در مورد کارآموزان مربوط به یک دوره زمانی می باشد.
وضعیت موجود سازمان
سازمان مورد بررسی هم اکنون از نظر سیستم مکانیزه دارای هیچ نوع سیستم مکانیزه ای نمی باشد و امور اداری و ثبت به صورت دفتری (کتبی) توسط منشی آموزشگاه انجام می شود.
راه حل های پیشنهادی
1. افزایش پرسنل
2. سیستم اتوماسیون
افزایش پرسنل با توجه به هزینه های استخدام، آموزش و حقوق و مزایا و نیز بر جا بودن مشکل نگهداری پرونده ها و رجوع به آنها و نیز بروز اشتباهات نمی تواند راه حل خوبی باشد اما سیستم اتوماسیون می تواند اغلب مشکلات را بر طرف نماید.
ویژیگی ها و مشخصات فنی راه حل پیشنهادی
سیستم اتوماسیون با دارا بودن سیستم گویای تلفنی می تواند از مراجعات متعدد به آموزشگاه جلوگیری کند و نیز امور ادارای سرعت بخشد و از بروز اشتباه در گزارش گیری جلوگیری کند.
سیستم پیشنهادی از فناوری .Net جهت برنامه نویسی پروژه و نیز بانک اطلاعاتی MS Access و در صورت دارا بودن شبکه از بانک اطلاعاتی MS SQL Server استفاده می نماید.
سیستم گویا از طریق خطوط تلفن و دستگاه مودم می تواند به سوالات کارآموزان پاسخ دهد.
دامنه پروژه
سیستم جدید می تواند تمام اطلاعات مربوط به امور کارآموزان و مربیان و دوره ها (کلاس ها) را ذخیره کند و اقدام به تهیه گزارش های لازم جهت سازمان فنی و حرفه ای یا خود آموزشگاه نماید و نیز با دارا بودن سیستم گویا می تواند به بسیاری از مراجعات و سوالات کلیشه ای متقاضیان جواب دهد این سیستم به امور دیگر مانند امور حسابداری دخالتی ندارد.
وظایف اصلی سیستم
سیستم جدید می تواند تمام اطلاعات مربوط به امور کارآموزان و مربیان و دوره ها (کلاس ها) را ذخیره کند و اقدام به تهیه گزارش های لازم جهت سازمان فنی و حرفه ای یا خود آموزشگاه و یا اطلاع کارآموز نماید.در این سیستم امکان اعلام نمرات امتحانی به کاآموز به صورت گویا و از طریق خطوط تلفن نیز پیش بینی شده است.تا اینکه از تعدد مراجعات به آموزشگاه کاسته شود.
در سیستم جدید امکانات زیر موجود خواهد بود :
6. ثبت نام کاآموزان
7. ثبت نام مربیان
8. تعیین مشخصات کلاس ها و دوره ها
9. درج مشخصات آزمون
10. تهیه گزارش ها و فرم های لازم شامل :
6. ثبت نام آزمون
7. ثبت نام آزمون مجدد
8. معرفی کارآموزان به سازمان فنی و حرفه ای بصورت ماهانه و سالانه
9. صدور کارت شناسایی و کارت ورود به آزمون
10. تهیه نمودارهای کلاس ها، قبول شدگان و ..
11. سیستم گویا جهت کاهش مراجعات به آموزشگاه
مشکلات موجود
1. تغییر زیاد فرم های سازمان فنی و حرفه ای عمل گزارشگیری را دچار اختلال می کند
2. عدم سازگاری سیستم گویا با تمامی مودم ها.
راه حل 1 : این مشکل را می توان با افزودن گزارشگیری پویا مرتفع ساخت.
راه حل 2 : با تعیین مودم مناسب در راهنما نیز می توان تا حدودی این مشکل را بر طرف کرد.
بررسی اقتصادی پروژه، معایب و مزایا
مزایا :
1. تسریع امور
2. عدم بروز اشتباه
3. دسترسی سریع و آسان به بایگانی
4. کاهش مراجعات کارآموزان به آموزشگاه
5. کاهش هزینه در برابر استخدام نیروی جدید
معایب :
1. عدم تامین تمام نیاز ها مانند گزارشگیری کاملا پویا
2. تامین کامپیوتر و خط تلفن
3. هزینه آموزش نیروی انسانی
نتیجه گیری
با توجه به امور مطرح شده و مشکلات آن تهیه سیستم موجود برای برآوردن حداقل نیازها (دامنه پروژه) امکان پذیر می باشد.
پیشنهادات
1. اضافه کردن سیستم طرح سوالات
2. گسترش آن برای دیگر آموزشگاه های آزاد غیر از کامپیوتر
3. امکان استفاده چند شعبه از آموزشگاه از یک پایگاه داده
Glossary
1. آموزشگاه: محلی جهت تحصیل علوم مقدماتی کامپیوتر که زیر نضر سازمان آموزش فنی وحرفه ای کشور فعالیت می کند و مهارت های لازم را به متقاضیان ارایه می دهد.
2. موسس: فردی است حقیقی یا حقوقی که مجوز لازم را جهت آموزشگاه کسب کرده است.
3. کارت تاسیس: مدرکی است که به موسس جهت فعالیت و تاسیس آموزشگاه از طرف سازمان فنی و حرفه ای داده می شود.
4. مدیر: فردی که کلیه امور جاری آموزشگاه را انجام می دهد از جمله انتصاب ها و امضای قرارداد با کارآموز.
5. کارت مدیریت: مدرکی است که به مدیر جهت فعالیت و انجام مسئولیت در آموزشگاه از طرف سازمان فنی و حرفه ای داده می شود.
6. مربی: وظیفه تدریس علوم را به متقاضیان انجام می دهد.
7. کارت مربیگری: مدرکی است که به مربی جهت تدریس علوم کامپیوتردر آموزشگاه های کامپیوتر از طرف سازمان فنی و حرفه ای داده می شود.
8. منشی: وظیفه انجام امور دفتری و ثبت نام کارآموزان و تهیه فرم های مختلف را جهت تحویل به سازمان فنی و حرفه ای را بر عهده دارد.
9. کارآموز: متقاضی است که جهت تحصیل و گذراندن دوره کامپیوتری به آموزشگاه مراجعه می کند.
10. رشته: مجموعه مطالبی است که به کارآموز در طول یک دوره توسط مربی آموزش داده می شود این مطالب توسط سازمان تهیه و اعلام می شود.
11. دوره: مدتی است که کارآموز جهت تحصیل یک رشته در یک آموزشگاه می گذراند.
12. آزمون: کارآموز که موفق به طی دوره آموزشی شوند توسط آموزشگاه جهت تعیین صلاحیت از طرف سازمان و دریافت مدرک معتبر به سازمان معرفی می شوند.
نمودار موارد کاربرد Used Case
لیست موارد کاربرد
فرم شناسنامه مورد کاربرد
تهیه کننده:
تاریخ:
عنوان پروژه : آموزشگاه های آزاد
نام مورد کاربرد : ثبت نام
کد مورد کاربرد: 10
جریان وقایع اصلی:
مربی یا کارآموز جهت ثبت نام به آموزشگاه مراجعه و مدارک لازم را تحویل داده سپس با تایید مدیر، کارآموز یا مربی می تواند در کلاس ها شرکت کند.
جریان وقایع فرعی:
پیش شرط ها:
مربی باید دارای کارت مربیگری باشد و کارآموز نیز باید از لحاظ سنی و سواد صلاحیت لازم را داشته باشد.
پس شرط ها:
پس از ثبت نام در صورت رسیدن کلاس به حد نصاب باید دوره مورد نظر برگزار شود.و کارت شناسایی کارآموزان صادر گردد.
فرم شناسنامه مورد کاربرد
تهیه کننده:
تاریخ:
عنوان پروژه : آموزشگاه های آزاد
نام مورد کاربرد : اخراج
کد مورد کاربرد: 11
جریان وقایع اصلی:
مدیر می تواند در صورت رعایت نکردن مقررات توسط کارآموز یا مربی پس از تسویه حساب آنها را از آموزشگاه اخراج نماید.
جریان وقایع فرعی:
پیش شرط ها:
مربی یا کارآموز باید قبل از اخراج با آموزشگاه تسویه حساب نمایند.
پس شرط ها:
فرم شناسنامه مورد کاربرد
تهیه کننده:
تاریخ:
عنوان پروژه : آموزشگاه های آزاد
نام مورد کاربرد : انصراف
کد مورد کاربرد: 12
جریان وقایع اصلی:
کارآموز یا مربی می توانند در صورت تایید مدیر و تسویه حساب از شرکت در کلاس ها انصراف دهند.
جریان وقایع فرعی:
در صورت عدم وجود مربی جایگزین مربی باید تا اتمام قرارداد به کار خود ادامه دهد.
پیش شرط ها:
مربی یا کارآموز باید قبل از انصراف با آموزشگاه تسویه حساب نمایند.
پس شرط ها: در صورت انصراف مربی باید مربی جایگزین شود.
فرم شناسنامه مورد کاربرد
تهیه کننده:
تاریخ:
عنوان پروژه : آموزشگاه های آزاد
نام مورد کاربرد : شرکت در کلاس
کد مورد کاربرد: 13
جریان وقایع اصلی:
کارآموز یا مربی می توانند پس از ثبت نام در کلاس ها شرکت کنند و در صورت عدم مراجعه مدیر می تواند هریک ازآنها را اخراج کند.
جریان وقایع فرعی:.
پیش شرط ها:
پس شرط ها:
در صورت اخراج مربی باید مربی جایگزین شود.
فرم شناسنامه مورد کاربرد
تهیه کننده:
تاریخ:
عنوان پروژه : آموزشگاه های آزاد
نام مورد کاربرد : اتمام دوره
کد مورد کاربرد: 14
جریان وقایع اصلی:
کارآموز در صورت شرکت در دوره و رعایت قوانین دوره را به اتمام می رساند آنگاه می تواند جهت آزمون و در یافت مدرک به سازمان فنی و حرفه ای معرفی گردد.
جریان وقایع فرعی:.
پیش شرط ها:
شرکت در کلاس.
پس شرط ها:
معرفی به آزمون.
فرم شناسنامه مورد کاربرد
تهیه کننده:
تاریخ:
عنوان پروژه : آموزشگاه های آزاد
نام مورد کاربرد : صدور کارت شناسایی
کد مورد کاربرد: 15
جریان وقایع اصلی:
منشی پس از ثبت نام کارآموز و تایید مدیر کارت شناسایی را برای کارآموز صادر می کند..
جریان وقایع فرعی:.
پیش شرط ها:
کارآموز باید ثبت نام کرده باشد و مدیر اورا تایید کرده باشد.
پس شرط ها:
فرم شناسنامه مورد کاربرد
تهیه کننده:
تاریخ:
عنوان پروژه : آموزشگاه های آزاد
نام مورد کاربرد : چاپ و ارسال لیست کارآموزان هر دوره
کد مورد کاربرد: 16
جریان وقایع اصلی:
منشی پس از برگزاری کلاس و اتمام آن لیست کارآموز را به همراه نام مربی آنها جهت اطلاع سازمان چاپ و ارسال می کند.
جریان وقایع فرعی:.
پیش شرط ها:
باید دوره مورد نظر برگزار و به اتمام برسد.
پس شرط ها:
فرم شناسنامه مورد کاربرد
تهیه کننده:
تاریخ:
عنوان پروژه : آموزشگاه های آزاد
نام مورد کاربرد : چاپ و ارسال لیست کارآموزان هر سال
کد مورد کاربرد: 17
جریان وقایع اصلی:
منشی قبل از اتمام هر سال کلاس لیست تمام کارآموزان آن سال را برای سازمان چاپ و ارسال می کند.
جریان وقایع فرعی:.
پیش شرط ها:
پس شرط ها:
فرم شناسنامه مورد کاربرد
تهیه کننده:
تاریخ:
عنوان پروژه : آموزشگاه های آزاد
نام مورد کاربرد : معرفی به آزمون
کد مورد کاربرد: 18
جریان وقایع اصلی:
کارآموز در صورت شرکت در دوره و اتمام آن و تسویه توسط آموزشگاه جهت آزمون به سازمان معرفی می گردد.
جریان وقایع فرعی:.
پیش شرط ها:
اتمام دوره، تسویه حساب.
پس شرط ها:
فرم شناسنامه مورد کاربرد
تهیه کننده:
تاریخ:
عنوان پروژه : آموزشگاه های آزاد
نام مورد کاربرد : جستجو
کد مورد کاربرد: 19
جریان وقایع اصلی:
در صورت در خواست نمرات یا لیست کارآموز و یا هر عمل دیگر جهت بدست آوردن اطلاعات از مربیان و کارآموز و آموزشگاه با استفاده از این مورد کاربرد می توان اطلاعات لازم را از پایگاه داده استخراج نمود..
جریان وقایع فرعی:.
پیش شرط ها: درخواست اطلاعات از پایگاه داده.
پس شرط ها:
فرم شناسنامه مورد کاربرد
تهیه کننده:
تاریخ:
عنوان پروژه : آموزشگاه های آزاد
نام مورد کاربرد : درخواست نمرات
کد مورد کاربرد: 20
جریان وقایع اصلی:
کارآموز یا متقاضی می تواند از طریق تلفن از نمرات خود و یا تاریخ آزمون و یا نحوه ثبت نام آگاه شود در صورت در خواست و با توجه به نوع درخواست سیستم گویا فایل صوتی مورد نظر پخش می کند.
جریان وقایع فرعی:.
پیش شرط ها: .
پس شرط ها:
فرم شناسنامه مورد کاربرد
تهیه کننده:
تاریخ:
عنوان پروژه : آموزشگاه های آزاد
نام مورد کاربرد : صدور گواهی پایانی
کد مورد کاربرد: 21
جریان وقایع اصلی:
کارآموز پس از اتمام دوره و تسویه حساب می تواند در خواست گواهی پایان دوره را مطرح کند و مدیر پس از بررسی شرایط گواهی مورد نظر را صادر می کند.
جریان وقایع فرعی:.
پیش شرط ها:
اتمام دوره مورد نظر، تسویه حساب
پس شرط ها:
فرم شناسنامه مورد کاربرد
تهیه کننده:
تاریخ:
عنوان پروژه : آموزشگاه های آزاد
نام مورد کاربرد : تسویه حساب
کد مورد کاربرد: 22
جریان وقایع اصلی:
کارآموز در صورت انصراف یا اخراج و یا معرفی به آزمون با ید عمل تسویه حساب را انجام دهد تا به درخواست یا کارهای بعدی او رسیدگی شود.
جریان وقایع فرعی:.
پیش شرط ها:
عمل اخراج یا انصراف و یا معرفی به آزمون باید اجرا شود.
پس شرط ها:
لیست بازیگرها Actors
1. کارآموز
2. مدیر
3. مربی
4. منشی
اصطلاحات فوق در قسمت Glossary توضیح داده شده اند.
کلاس دیاگرام Class Diagram
1- کلاس مدیر
Manager
Num : int
Fname: string
Lname: string
Fathername: string
DateOfBearth: date
ManageCardNum: int
DateOfManage: date
UserName:string
Password:string
Out(int stdnum)
PrintCre(int stdnum)
2- کلاس منشی
Assistance
Num : int
Fname: string
Lname: string
Fathername: string
DateOfBearth: date
UserName:string
Password:string
PrintPeriod List(int period)
PrintYearList(int year)
PrintCard(int stdnum)
IndicateTest(int stdnum)
کلاس انتزاعی
TeacherStudent
Num : int
Fname: string
Lname: string
Fathername: string
DateOfBearth: date
PeriodCode: int
Cancel(int Num)
Reg(int Num)
Period(int prd)
3-کلاس مربی 4- کلاس کارآموز
Teacher
DateOfStart: date
DateOfEnd: date
NumOfCard: int
Cancel(int tecNum)
Reg(int tecNum)
Period(int prd)
Student
Cancel(int stdNum)
Reg(int stdNum)
Period(int prd)
28