سلامتی برای عمر طولانی تر
ترک عادت (سیگار کشیدن- اعتیاد)
بر طبق گزارش جامعه سرطان آمریکا، حدود 46 میلیون فرد بزرگسال سیگار می کشند. 506 میلیون نفر آمریکائی دیگر از بیماریهای جدی ناشی از سیگار کشیدن رنج می برند. سیگار کشیدن با سرطان ریه، بیماریهای قلبی و تنفسی ارتباط دارد و دلیل یک سوم مرگ و میرهای ناشی از سرطان و یک پنجم مرگ و میرهای ناشی از بقیه علل به شمار می رود. قوانین انحصاری تنباکو و توتون و نیز اعتراضات و آموزشهای عمومی به کاهش تعداد افراد سیگاری کمک کرده است ولی هنوز ترک کردن سیگار برای افراد سیگاری به منزله نبردی سخت است. حدود 62 درصد مردمی که می خواهند به اراده خود سیگار را ترک کنند، دوباره بدان روی می آورند و حتی وقتی که سیگاریها برای ترک سیگار به درمان متوصل می شوند حدود 75% آنان دوباره سیگار می کشند. به مدن سالیان دراز، محققان درصد توسعه روشهائی بود ه اند تا بتوانند به سیگاریها در امر ترک سیگار کمک کنند. محصولاتی مانند بسته ها، آدامس و اسپری های نیکوتین دار باعث شده اند که برخی افراد بخوبی سیگار را ترک کنند ولی این امر برای برخی دیگر در فرار از مصرف نیکوتین هیچ ثمری نداشته است.
امید در یک آمپول (سوزن): در حال حاضر واکسنی به نام Nicvax روی افراد سیگاری آزمایش می شود و یکی از معدود واکسن هائی است که روی انسان آزمایش می شود. واکسن در هشت بار تزریق آزمایش می شود که مریض در هر ملاقات دو تا واکسن دریافت می کند یعنی کل دوره بر چهار ملاقات بالغ می شود. از مریضان (افراد سیگاری) راجع به اثرات تزریق سوال می شود مانند کاهش اشتهاء، عصبی شدن و یا کاهش تحریک و التهاب و ا ین ها مواردی هستند که افراد سیگاری می خواهند از آنها دور باشند. همچنین از بیماران خواسته می شود که تعداد سیگارهائی که می کشند را کم کنند اگر چه واکسن علائم ترک سیگار را کاهش نمی دهد ولی اثرات مثبت روانی ناشی از تدخین را نیز کاهش می دهد. این واکسن عمدتاً برای کاهش میل افرادی که بیش از حد سیگار می کشند طراحی شده است. Matsukaniu Dorothy، پزشک روانشناس دانشگاه Minnesota، بیان می کند که واکسن سیستم ایمنی را تحریک می کند و با تولید آنتی بیوتیک هائی که (آنتی بادی هائی که) از ورود نیکوتین به مغز جلوگیری می کنند اثر خود را اعمال می کند. تئوری این است که اگر نیکوتین وارد مغز شود، سیگاریها اثرات لذت بخش سیگار را درک نمی کنند و رفته رفته علاقه خود به کشیدن سیگار را از دست می دهند، او می گوید: این شبیه کشیدن سیگاری است که فاقد نیکوتین می باشد.
اینکار برای چه کسی (یا کسانی) فایده دارد؛ دکتر Hatsukami می گوید، شاید واکسن Nicuax بیشتر برای افراد سیگاری که سیگار را ترک کرده اند و سعی در عدم رجوع به آن دارند مفیدتر باشد. مطالعات اولیه نشان داده اند که واکسن ایمن بوده و اثرات جانبی منفی روی بدن ندارد. دکترها (پزشکان) امید دارند که در مطالعه پیش رو تحت نظارت و سرمایه گذاری انستیتوهای ملی بهداشت و سلامتی موثرترین مقدار (روز) Nicvax و مدت زمان های تزریق آن به سیگاریها را پیدا کنند. آزمایشات در دانشگاه Minnesota، دانشگاه Nebraska و دانشگاه Utisocnsin در این مورد پیش رو است.
واکسن برای جلوگیری از سیگار کشیدن
دانشمندان واکسن ضد اعتیادی را ساخته اند که می تواند به سیگاریها و استعمال کنندگان کوکائین کمک کند عادت خود را کنار بگذارند و ترک کنند.
محققان در یک فستیوال عملی در دانشگاه Salford میان کرده اند که واکسن آزمایشات ایمنی را در مریض ها گذرانده است و پزشکان درصد انجام و برنامه ریزی تست های دقیقتر در طی این ماه برای یافتن میزان اثر آن در غلبه بر اعتیاد به دارو هستند.
Campbell Bucne، دانشمندی از شرکت بیوتکنولوژی کمبریج Xenova بیان کرده است که طریق اثر این واکسن جلوگیری از ورود نیکوتین یا کوکائین به مغز است و بدین طریق اعتیاد و اشتیاق به دارو از بین می رود.
واکسن سیستم ایمنی بدن را تحریک می کند و باعث تولید آنتی بادی هائی می شود که به نیکوتین و یا کوکائین موجود در پلاسمای خون چسبیده و سبب می شوند که ملکول کمپلکس پیچیده بسیار بزرگتر از غشاهای زیستی جداکننده سرم خون از مغز نتوانند عبور کنند.
دکتر Bunce در فستیوال Salford که از طرف جامعه بریتانیا برای ارتقاء علم برگزار شده بود، گفت: کل فرآیند وارد شدن نیکوتین و کوکائین به مغز نقطه کلیدی اصلی در عادت به استعمال دارو است. بنابراین اگر ما بتوانیم ورود نیکوتین یا کوکائین به مغز را از طریق این آنتی بادیها کاهش داده یا متوقف کنیم، آنگاه می توانیم از عادت به استعمال دارو واعتیاد جلوگیری کنیم.
جلوگیری از رسیدن دارو به مغز احساس خوش ناشی از مصرف دارو را می گیرد. برای مثال، کاهش و یا فقدان این عامل تحریک کننده برای کشیدن سیگار دیگر می تواند اثر کلی روی رفتار و در نتیجه کاهش علاقه به دارو داشته باشد.
وقتی افراد سیگاری که ترک کرده اند در مجلسی که در آن سیگار می کشند، حضور داشته باشند، امید است که حضور این آنتی بادیها مانع برگشت مجدد آنان به رفتار قبلی شان شود.
در حالت عادی طرز عمل یک واکسن به این صورت است که سیستم ایمنی بدن را تحریک می کند و این سیستم ایمنی به ویروسها و یا باکتریهای بیگانه حمله می کند ولی ملکولهائی مانند نیکوتین و کوکائین خیلی کوچک هستند و آنتی بادیهای سیستم ایمنی نمی توانند آنها را تشخیص دهند.
میله و کلک بکار رفته عبارت است از تولید پروتئین های بی ضرری که می توانند به نیکوتین یا کوکائین متصل شوند و یک ملکول یا ماده بزرگتر تولید کنند که در این حالت آنتی بادیهای سستم ایمنی می تواند آنها را تشخیص دهد. این اصلی است که واکسن های ضد اعتیاد بر آن استوارند.
دکتر Bunce می گوید: تا بحال تمام این واکسنها ثابت شده است که برای انسان بی ضررند و می توانند باعث القاء تولید آنتی بادیهای ویژه نیکوتین شوند.
قدم بعدی آزمایش کردن میزان تاثیر این واکسنها در انسان به صورت مفصلتر و بررسی میزان اثر جلوگیری کننده این واکسنها در استفاده از این داروهای مضر است.
آزمایشهای اولیه یا واکنس ضد کوکائین Xenova نشان داده است که کل رهیافت در پیش گرفته شده به نفع معتادان و ترک اعتیاد است. با وجود این، دانشمندان بیان می کنند که این واکسن فقط در صورتی مفید خواهد بود که خود افراد معتاد بخواهند که اعتیاد خود را ترک کنند چون اعتیاد به مواد جذبه قوی دارد.
همچنین احتمال کمی وجود دارد که واکسن عواض ترک مانند اضطراب و افسردگی را از بین برده و یا کاهش دهد و احساس می شود که بهترین اثر دارو در جلوگیری از رجوع مجدد به اعتیاد است.
ارتباط سیگار کشیدن و بیماریهای دهان و دندان (پوسیدگی دندان و لثه):
از مدتها پیش، سیگار کشیدن به عنوان یک خطر مهم برای سلامتی بوده است. ارتباط های شناخته شده ای بین سیگار کشیدن و سرطان ریه و بیماری های قلبی عروقی گزارش شده است. همچنین سیگار کشیدن در ایجاد بیماریهای دهانی و لثه ای نیز دخالت دارد. علاوه بر این مطالعات منتشر شده در دهه قبل نشان داده اند که سیگار کشیدن خطر مستقل مهمی برای سلامتی دندانها است.
نسبت به افراد غیرسیگاری، افراد سیگاری در سنین پائینتری دچار پوسیدگی دندان می شوند و میزان این پوسیدگی در آنها بیشتر است. همچنین چیزی که به همان میزان اهمیت دارد عبارت است از اینکه افراد سیگاری نسبت به درمان دندان و دهان کمتر پاسخ مثبت می دهند و عمده روشهای درمانی در مورد آنها کارآئی لازم راندارد.
بطور مشخص، افراد سیگاری نسبت به افراد غیرسیگاری التهاب لثه ای و خونریزی به دنبال پروب کمتری نشان می دهند. بطور عکس، با افزایش عمق پروب مخصوصاً در funrcationها و سطوح lingual/palatal دندان مشاهده می شود (جدول 2)
جدول 2
1- لثه به صورت فیبری و ضخیم است.
2- التهاب و خونریزی که دنبال پروب نسبت به میزان انتظاری هنگام در نظر گرفتن شدت بیماری
3- شدت و میزان بیماری بیشتر نسبت هب افراد غیرسیگاری دسن تقریباً برابر
4- با در نظر گرفتن شدت بیماری، پلاک و سطوح Calaulus کمتر است.
5- عمق پروب بیشتر در نواحی anterior (داخلی) روی سطوح platal دندان و در fureation ها.
6-
7- اشل کردن و planing ریشه باعث کاهش چشمگیر در عمق پروب نمی شود.
8- درمان جراحی دندان کاهش درازمدت در عمق پروب رو به افزایش نمیشود.
موضوع این گزارش دهان و دندان ارتباط بین سیگار کشیدن است. میزان این ارتباط از روی یک بررسی سلامت ملی مشخص شده است. سطح اکسیژن در لثه های افراد سیگاری و غیرسیگاری، ماهیت عفونت باکتریائی subgingival در افراد سیگاری و غیرسیگاری و مشارکت سیگار کشیدن در پوسیدگی دندان در زنان با در نظر گرفتن یائسگی و چگالی استخوان همگی در تحقیق مورد بررسی قرار گرفته اند. بنابراین دندانپزشکان باید بطور فعال در برنامه های کاهش و جلوگیری از سیگار کشیدن مریض هایشان فعال باشند.
سیگار کشیدن و باکتریهای دندان و محوطه دهانی (پوسیدگی دندان)
چون سیگار کشیدن فاکتور مخرب و خطر مهمی برای دندانها است، محققان ارتباط جوانب مختلف پاتولوژی دندانها و تغییرات آنها با سیگار کشیدن را بررسی کرده اند. در این راستا، Shiloah ودیگران در دانشگاه Tennessee وجود باکتریهای subginival را در دو گروه افراد سیگاری و غیرسیگاری مورد مطالعه قرار داده اند.
در این مطالعه، پنجاه نفر بین سنین 21 و 35 سال با دندانهای سالم و یا gingiritius مورد بررسی قرار گرفتند. نصف این افراد در لحظه مطالعه به احتمال سیگار می پرداخته اند و حداقل سابقه سیگار کشیدن آنان بالغ بر 5/1 سال می شد. 25 فرد دیگر هرگز سیگار نکشیده اند.
نمونه های پلاک subgingival با نقاط کاغذی جمع آوری شدند و 8 پاتوژن دندانی با پروبهای DNA آنالیز شدند.
برای هر دو گروه پارامترهای کلینیکی قابل مقایسه بودند. 8 نفر از 50 نفر مورد مطالعه سطوح قابل تشخیص حداقل 1 تا از 8 پاتوژن دندانی را نشان می دادند که 7 نفر از آنها سیگاری بودند. اختلاف (25/7 در مقابل 25/1) از لحاظ آماری معنی دار بود (P<0.02). بعد از آنالیزهای متعاقب، سیگار کشیدن شدید در مقایسه با سیگار کشیدن ملائم و کمتر، توام و مرتبط با کلونیزاسیون توسط پاتوژنها شناخته شد.
در مطالعات قبلی میکروبیولوژی دندانی افراد سیگاری و غیرسیگاری مقایسه شده بود ولی نتایج واضح و آشکار نبود. این گزارش از آن لحاظ متفاوت است که افراد جوانتر مورد مطالعه یا دارای دندان های سالم بودند و یا gingivitis ملائم نشان می دادند. در بین گروه ها اختلافاتی (تفاوت هایی) دیده می شد، افراد سیگاری از میکروفورای باکتریائی و یا بیماری سطح بالا رنج می بردند. نویسندگان این مقاله پیشنهاد کرده اند که این کلونیزاسیون زودرس یا باکتریهای بیماریزا (پاتوژنتیک) در افراد سیاگاری می تواند با خطر بیشتر خرابی دندانها در سالیان بعد زندگی همراه باشد.
سیگار کشیدن به عنوان خطر برای سلامت دندان
مرکز کنترل و جلوگیری از بیماری ها (CDC) چندین بررسی مفهومی در مورد وضعیت سلامت آمریکایی ها انجام داده است. در این مطالعات که تحت عنوان بررسی های ملی تغذیه و بهداشت (NHANES) بررسی و انجام شده است تعداد زیادی از یافته های سلامتی و رفتارهای مربوط به سلامتی و رفتارهای مربوط به سلامتی و بهداشت ثبت و ضبط شده است و این به عنوان ملاک و معیاری برای سلامتی جامعه می تواند مورد استفاده قرار گیرد. یکی از بررسیهای انجام شده در NHANES بررسی دهان و دندان همراه با ارزیابی بالینی بیماری های دهان و دندان است. از آنجایی که در این بررسی ها کشیدن سیگار نیز ثبت شده است، Tomar , Asma از CDC از آخرین داده های NMANES برای بررسی ارتباط سیگار کشیدن با سلامت دهان و دندان استفاده کرده اند. اطلاعات حاصله از NMANES III که بین 1988 تا 1994 جمع آوری شده اند، در این آنالیز مورد استفاده قرار داده شده اند. داده ها مربوط به 12329 نفر بین سنین 38-31 سال بودند. خرابی دندان به صورت حداقل یک محل با عمق پروب و کاهش اتصال mm34 تعریف می شود. سیگار کشیدن نیز به سه طبقه (مقوله) تقسیم شد. افراد سیگاری فعلی افرادی هستند که در زمان بررسی سیگار می کشیدند و در طول عمر خود حداقل 3100 سیگار استعمال نموده اند. افرادی که قبلاً سیگاری بوده اند در زمان بررسی سیگار نمی کشیدند ولی قبلاً 3100 سیگار را کشیده اند. افراد غیرسیگاری به افرادی اطلاق می شد که در زمان بررسی سیگار نمی کشیدند و در طول عمر خود کمتر از 100 سیگار کشیده بودند. داده ها نشان دادند که به ترتیب نسبت به افراد غیرسیگاری، افراد سیگاری فعلی و افراد قبلاً سیگاری 4 و 14 مرتبه بیشتر پوسیدگی دندان دارند. در مورد افراد سیگاری فعلی ارتباط وابسته به میزان مصرفی بین سیگارهای کشیده شده در روز و میزان خرابی دندان وجود داشت. به عنوان مثال اگر فردی هر روز 29 سیگار می کشید، 8/2 برابر بیشتر از فرد غیرسیگاری دچار عارضه پوسیدگی دندان شده بود. این رقم در صورت مصرف 331 سیگار در روز به 6 برابر می رسید (جدول 1). محاسبات در آخر نشان دادند که تقریباً 42% تمام موارد پوسیدگی دندان در ایالات متحده به سیگار کشیدن فعلی و 11% به سیگار کشیدن قبلی مربوط می شود.
جدول 1 . وقوع پوسیدگی دندان توام و در ارتباط با سیگار کشیدن
تعداد سیگار در هر روز
10 <
19-10
20
30-21
30 >
8/2
0/3
7/4
1/5
9/5
0/4
4