تارا فایل

درمان دارویی اعتیاد و مضرات آن




بسم الله الرحمن الرحیم

موضوع:
درمان دارویی اعتیاد و مضرات آن

فهرست
مقدمه 3
انواع اعتیاد: جسمی روحی 4
اعتیاد مجاز و غیرمجاز 4
اعتیاد را می توان به دو گروه مجاز و غیرمجاز تقسیم بندی نمود. 4
مواد اعتیادآور 5
مواد مخدر و اثرات مخرب جسمی و روانی آنها 5
تغذیه در دوره ترک اعتیاد 8
مرحله نخست درمان، سم زدایی و پایدارسازی 11
شاخص های موفقیت مرحله سم زدایی و پایدارسازی 11
شاخص های موفقیت در این دوره عبارتند از: 11
سم زدایی با کلونیدین و داروهای کمکی آن 12
تجویز کلونیدین: 14
داروهای کمکی 14
سم زدایی با متادون 15
شایع ترین عوارض جانبی متادون عبارتند از: 16
سم زدایی با بوپرنورفین 16
سم زدایی فوق سریع 18
درمان های طب جایگزین 20
کدام داروی گیاهی به ترک اعتیاد کمک میکند؟ 30
آموزش ترک اعتیاد خانگی با قرص بوپرنورفین (ب 2) 31
مواد مخدر و مغز 36
مغز چگونه ارتباط برقرار می کند؟ 37
مواد مخدر چگونه بر مغز تاثیر می گذارد؟ 38
مواد مخدر چگونه در مغز انسان احساس سرخوشی و نشئگی ایجاد می کنند؟ 38
چرا مصرف مواد مخدر بیشتر از احساس لذت طبیعی اعتیاد آور است؟ 39
اگر به مصرف مواد مخدر ادامه دهید چه اختلالی در مغز شما ایجاد می شود؟ 40
مصرف طولانی مدت مواد مخدر چگونه برمدارهای مغزی تاثیر می گذارند؟ 40
مصرف مواد مخدر چه تغییرات دیگری در مغز ایجاد می کند؟ 40
چه مدت مواد مخدر در بدن انسان باقی می ماند؟ 41
چه چیزی در تست اعتیاد و مواد مخدر تاثیر می گذارد؟ 42
چطور مواد مخدر را زودتر از بدن بیرون کنی؟ 42
مواد مخدر و بیماری ها 47
اچ آی وی و ایدز 48
هپاتیت 50
عوارض قلبی و عروقی 50
مشکلات دستگاه تنفسی 51
آسیب های کبد و کلیه 51
مشکلات مغز و اعصاب 52
مشکلات بهداشت روانی 52
سرطان 52
عوارض دوران بارداری 53
سایر اثرات سلامتی 53
منابع 58

مقدمه
بیماری اعتیاد مدارهای عصبی مربوط به نظام پاداش، انگیزش، وحافظه را در مغز دچار اختلال کرده، و اختلال در این سیستم ها در مغز باعث بروز عوارض بیولوژیکی، فیزیولوژیکی، اجتماعی و روحی می گردد. بررسی اعتیاد به عنوان عارضه ای روانی، اجتماعی و اقتصادی از دیدگاه علوم پزشکی، روان شناسی و جامعه شناسی و همین طور از دیدگاه های فلسفه، قانون،اخلاق و مذهب صورت می گیرد. از سال ۱۹۶۴ میلادی، سازمان بهداشت جهانی استفاده از عبارت وابستگی دارویی یا وابستگی به دارو را به جای اصطلاح اعتیاد توصیه نموده است.
در عموم به لحاظ مفهومی، بیماری اعتیاد یک بیماری اصلی، مزمن و عصبی است، که در اثر عواملی ژنتیکی، فیزیولوژیک و اجتماعی رشد و بروز پیدا می کند، به طوری که وجه مشخصهٔ این بیماری اختلال در کنترل انجام عملی، یا احساس اجبار در انجام یک عمل مشخص، با وجود آگاهی نسبت به عواقب خطرناک آن باشد.
وابستگی به مواد (مواد مخدر و مشروبات الکلی)، یا عادت های ناهنجار، یک اختلال روان پزشکی و روان شناسی بوده که از یک سو، معنای لغت خوشبختی را در زندگی فرد و خانواده او از بین می برد و از سوی دیگر آسیب های اجتماعی و اقتصادی بیشماری را به همراه دارد. البته عادتهای ناهنجار و اعتیادهای رفتاری مستقل از مواد شیمیایی تا همین سالهای اخیر هم در طبقه بندی های رسمی به عنوان اعتیاد محسوب نمی شدند و مدت کوتاهی است که اعتیادهایی مانند اعتیاد به اینترنت، اعتیاد به کار و اعتیاد به بازی های کامپیوتری به عنوان شکلی از اعتیاد طبقه بندی شده و مورد توجه قرار می گیرند.
یکی از بزرگترین مشکلات اغلب کشورها در عصر امروز، پدیده سوء مصرف مواد است، که بطور مستقیم و غیر مستقیم، کوتاه مدت و بلند مدت، کیفیت زندگی ساکنین آن را تحت الشعاع قرار داده است.
اعتیاد پاسخ فیزیولوژیک بدن است به مصرف مکرر مواد اعتیادآور. این وابستگی از طرفی باعث تسکین و آرامش موقت و گاهی تحریک و نشاط گذرا برای فرد می گردد و از طرف دیگر بعد از اتمام این اثرات سبب جستجوی فرد برای یافتن مجدد ماده و وابستگی مداوم به آن می شود. در این حالت فرد هم از لحاظ جسمی و هم از لحاظ روانی به ماده مخدر وابستگی پیدا می کند و مجبور است به تدریج مقدار ماده مصرفی را افزایش دهد.
انواع اعتیاد: جسمی روحی
اعتیاد جسمی:پاسخ فیزیولوژیک بدن نسبت به ورود و تاثیر مواد جدید به بدن می باشد که معمولاً با پدیده تطبیق پذیری(Tolerance) بروز می کند یعنی به دلیل افزایش تعداد گیرنده های عصبی و کاهش میانجی های عصبی موجود در سیستم عصبی مرکزی نیاز فرد مصرف کننده هر روز بیشتر می شود. ترک اعتیاد جسمی همراه با درد، بیخوابی، پرخوابی و … (خماری) همراه است. طول دوره ترک اعتیاد جسمی بسیار کوتاه تر از اعتیاد روانی است.
اعتیاد روانی: ناشی از لذت و سرخوشی مصرف مواد مخدر می باشد. دقیقاً به واسطه برهم ریختن نظم ترشح میانجی های عصبی فرد دچار آسیب ها یا تناقضات روحی می شود. به عنوان مثال ماده مخدر مت آمفتامین (مخدر شیشه) باعث افزایش ترشح دوپامین در مغز می شود و باعث ایجاد حالت تحریکی، سرخوشی، تمرکز و… می شود. حال پس از قطع مصرف با کاهش سطح دوپامین فرد خواب آلود، افسرده، بی تمرکز و… می شود. طول دوره بازگشت این میانجی های عصبی به حالت طبیعی بسیار طولانی تر و حتی برخی معتقدند بازگشت ندارند. در نتیجه اعتیاد روانی بسیار مهلک تر می باشد. اعتیاد روانی باعث لغزش بسیاری از مصرف کنندگان سابق حتی با طول دوره های چندین سال می شود.
اما متاسفانه افراد سود جو برای تبلیغ مواد مخدر ادعای عدم اعتیاد آوری آن را می کنند ولی در واقع تمامی مواد مخدر اعتیاد روانی دارند ولی برخی اعتیاد جسمی ندارند.
اعتیاد مجاز و غیرمجاز
اعتیاد را می توان به دو گروه مجاز و غیرمجاز تقسیم بندی نمود.
اعتیاد مجاز، شامل مصرف مداوم موادی است که به عنوان دارو شناخته می شوند. این مواد دارویی ممکن است طبیعی یا مصنوعی باشند و با تجویز پزشک یا به صورت خودسرانه مصرف شوند. اعتیاد به موادی مانند تنباکو و سیگار نیز که از نظر روانی وابستگی ایجاد می کند و باعث تداوم مصرف می شود، در ردیف اعتیاد مجاز طبقه بندی می شود.
اعتیاد غیرمجاز: وابستگی فرد به مصرف همیشگی مواد مخدر و به گونه ای که قوانین کشور یا بین المللی آن را غیرقانونی بشناسد، اعتیاد غیرمجاز نامیده می شود.
مواد اعتیادآور
راهنمای تشخیصی و آماری اختلال های روانی در آخرین ویرایش خود (DSM-5 2013) مواد مخدر را در ۱۰ رده به شرح ذیل طبقه بندی کرده است:
* ۳۰۳-۹۰ وابستگی به الکل
* ۳۰۵-۹۰ مسمومیت با کافئین
* ۳۰۴-۳۰ وابستگی به کانابیس (مشتقات گیاه شاهدانه شامل شبه حشیش هایی مانند حشیش، گراس، و کانابیس صنعتی)
* ۳۰۴-۵۰ وابستگی به مواد توهم زا
* ۳۰۴-۶۰ وابستگی به مواد استنشاقی (مانند چسب، بنزین و غیره)
* ۳۰۴-۰۰ وابستگی به مواد افیونی (شامل تریاک، هروئین، تمجیزک غیره..)
* ۳۰۴-۱۰ وابستگی به مواد آرام بخش (شامل مواد آرام بخش، خواب آور یا ضد اضطراب، بنزودیازپین ها)
* ۳۰۴-۹۰ وابستگی به مواد محرک (موادی مانند آمفتامین، شیشه، کوکائین)
* ۳۰۵-۱ وابستگی به تنباکو
* ۳۰۴-۹۰ وابستگی به مواد دیگر
در نوعی دیگر از تقسیم بندی مواد مخدر بر حسب نوع تاثیرشان بر سیستم عصبی مرکزی به سه گروه تقسیم می شوند:
* تحریک کننده های سیستم عصبی مانند آمفتامین، شیشه، کوکائین، کافئین، نیکوتین، اکستازی
* کند کننده های سیستم عصبی همچون الکل، باربیتوراتها، مشتقات شاهدانه (حشیش، ماری جوانا)، مشتقات افیون (تریاک، هروئین، کراک)، مواد استنشاقی (چسب)
* مواد توهم زا شامل مسکالین، ال اس دی، پسیلوسیبین، پی سی پی، اکستازی
مواد مخدر و اثرات مخرب جسمی و روانی آنها
اعتیاد را می توان یک مسمومیت مزمن دانست که برای شخص و هم برای خانواده و جامعه اش مضر است. انواع آن به شرح زیر است:
۱- تریاک: که بیشتر در بین افراد مسن درگذشته معرف آن رواج داشته اما امروزه در بین جوانان و نوجوانان توزیع و مصرف می گردد، ماده ای خواب آور بوده و شخص معتاد از مصرف آن احساس لذت و نشاطی "نئشگی" می نماید. معرف آن به تدریج باعث افزایش طلب می گردد و فرد لحظه ای به خود می آید که قادر به ترک آن نیست.
۲- مرفین: که از تریاک گرفته می شود و بدو صورت مایع و پودر مصرف می گردد، مصرف این مواد در بین جوانان زیاد است و ماده ای خواب آور و اثرات تریاک را دارد.
۳- هروئین: این مواد از ترکیبات شیمیایی ساخته شده و اثرش سه برابر مرفین بوده و خواب آور است، شخص معتاد همیشه در حال چرت زدن می باشد و چشمهای خواب آلود دارد.
۴- کوکائین: موادی تحرک زا، توهم آور و اغفال کننده است، کسانی که به این دارو معتاد می شوند معمولاً سادیسم جنسی پیدا می کنند و بهمین دلیل افراد بسیار خطرناکی هستند معتاد پس از مصرف این دارو احساس شعف زاید الوصفی پیدا می کند و شاد می شود و لذت جنسی او تشدید پیدا می کند، اثرات جسمی آن کم است در حالیکه از نظر روانی اثراتش از هروئین بیشتر است.
۵-ال.اس. دی: مصرف این مواد اعتیاد جسمانی ندارد ولی دارای اثرات مغزی و روانی زیانبخشی است، این مواد توهم زا بوده و اعتیاد روانی را بهمراه دارد.
۶-آمفتامینها: موادی محرک زا و اعتیاد آور است. این مواد سیستم مرکز عصبی را تحریک می کند، این مواد در میان دانشجویان مصرف بیشتری دارد زیرا باعث کم خوابی بوده و شخص را در حالت محرکی قرار می دهد. مصرف این مواد باعث می شود بدن در برابر آن مقاوم شود لذا شخص معتاد ناگزیر می گردد بیشتر مصرف کند.
۷-ماری جوانا و حشیش: مصرف این مواد، اعتیاد جسمانی نداشته ولی اعتیاد روانی می آورند و بهمین جهت زیان آور هستند، مصرف این مواد اثرات مغزی ناگواری را به همراه داشته و اغلب به صورت سیگار مصرف می شوند اثرات مخرب آن: خواب آرامش بخش، تشدید احساس، خنده های بی مورد و طولانی، لذت بخش بودن زمان و مکان، لکن وقتی تاثیر دارو تمام می شود شخص معتاد حالت و احساس بدی پیدا می کند و امکان ارتکاب جرم زیاد می شود و از سوی دیگر عاملی برای مصرف مواد مخدر قوی تر همانند هروئین می باشد.
۸- متادون: داروی مخدری است که به دلیل نیمه عمر بالای آن بیش از۲۴ ساعت جهت درمان اعتیاد به کار برده می شود و فقط در مراکز ترک اعتیاد و توسط پزشک باید تجویز شود
۹-مواد استنشاقی:این گروه شامل مواد شیمیایی گوناگونی است که به سرعت تبخیر می شوند. برخلاف سایر مواد مورد سوء مصرف که براساس تاثیری که بر سیستم اعصاب مرکزی می گذارند تقسیم بندی می شوند، این مواد برمبنای شیوه مصرف مشترکی که دارند دریک گروه جای گرفته اند. مواد استنشاقی براساس عملکرد داروشناختی خود به سه دسته تقسیم می شوند: حلال های فرار، نیتروس اکسید و نیتریت ها. گروه اول یعنی حلال های فرار شایع ترین مواد استنشاقی مورد سوء مصرف هستند. انواع سوخت ها مانند بنزین، گازوئیل و گاز فندک، داروهای بیهوشی مانند اتر، چسب ها، انواع اسپری ها، رنگ های شیمیایی و… دراین گروه قرار می گیرند.
۱۰-تمجیزک:مایع زرد رنگ تزریقی است که پس از ترکیب با خون شخص مصرف کننده در رگ تزریق می شود
به زبون ساده و مختصر بخشی از عوارض مواد مخدر به خصوص تریاک و مشتقات اون رو در زیر می نویسم. من که خودم از خوندن اینها وحشت می کنم. منبع من چند مقاله به اضافه مطالعات انجام شده بسیار وسیع در استان گلستان در مورد ارتباط مصرف تریاک با سرطان بوده که در کنار مطالب دیگه اونها رو دسته بندی کردم.
پوست و مو: مواد مخدر باعث تخلیه بدن از مواد مغذی می شوند که برای سلامت و زیبایی پوست و مو مورد نیازند. سیاه شدن پوست و ازبین رفتن کلاژن و شل شدن و آویزان شدن پوست از عواقب مصرف مواد است.
قلب و عروق: به علت دریافت ضعیف پروتئین در افرادی که مواد مخدر مصرف می کنند ، ماهیچه ها تحلیل می روند و قلب ضعیف شده و شخص در معرض بیماری قلبی و سکته قرار می گیرد. به موازات التهاب قلب، افزایش رسوب چربی و فشارخون نیز اتفاق می افتد.
قوای جنسی: هرچند طول مدت رابطه جنسی در اوایل اعتیاد به دلیل از کار افتادن حس، افزایش پیدا می کند، اما به سرعت توان جنسی کم شده و رو به نابودی می رود. بسیاری از معتادان ماه تا ماه با همسر خود رابطه جنسی ندارند. در همان افزایش اولیه هم به دلیل بی حس شدن عضو جنسی، معتاد لذتی از رابطه نمی برد.
کبد: ذخیره اندک ویتامین ها و مینرال ها در افرادی که مواد مخدر مصرف می کنند موجب تورم و از کار افتادگی کبد شده و همین از تولید صفرا و فیلتراسیون جلوگیری می کند. در ادامه بیماری های کبد از جمله سرطان کبد در انتظار فرد معتاد است.
لوزالمعده (پانکراس): تحریک پانکراس در جریان اعتیاد که به تورم این عضو منجر می شود، ممکن است باعث مسدود شدن مسیر ورود آنزیم ها به روده شود که این مساله موجب اختلال در هضم مواد غذایی و بیماری دیابت می شود. سرطان لوزالمعده که از جمله سرطانهای بسیار کشنده است، در اثر مصرف مواد ایجاد می گردد.
مری: سرطان مری به شدت دامنگیر معتادان است. اعتیاد به مواد احتمال ابتلا به این سرطان ها را تا پنج برابر بیشتر می کند.
غشاء مخاطی: مواد مخدر غشاء های مخاطی نظیر غشاء مری، معده و رکتوم را تحریک و تخریب می کنند و آن را در معرض انواع بیماری ها از جمله سرطان قرار می دهند.
معده: مواد مخدر معده را تحریک کرده، خطرایجاد زخم ها را بالا برده و باعث زخم و سرطان معده می شوند. کاهش یا افزایش سرعت زمان عبور مواد افزایش خطر سوء جذب مواد باعث خطر ایجاد انواع خاصی از سرطان ها خواهد بود.
رکتوم و روده ها : دفع ضعیف یا اسهال، ممکن است به هموروئید(بواسیر) منجر شود. همچنین اعتیاد خطر سرطان روده را تا چهار برابر افزایش می دهد.
ریه: اعتیاد باعث تخریب غیر بازگشت ریه ( copd ) و افزایش شدید احتمال سرطان ریه می گردد.
کلیه ها: التهاب، عفونتهای مکرر و افزایش دفع آب باعث افزایش اتلاف مواد مغذی می شود. همچنین طبق مطالعات سرطان کلیه و سرطان مثانه با مصرف مواد به شدت ارتباط داشته و در بین معتادین رواج دارد.
سیستم عصبی مرکزی و هیپوتالاموس: مواد مخدر باعث تحریک کردن، آرام کردن و به خشم آوردن سیستم عصبی شده و حافظه را تخریب و تفکر و تمرکز را معیوب می کند. اعتیاد همچنین سلولهای غیر قابل ترمیم مغزی را از بین می برد و در اثر مصرف این مواد، مرکز کنترل اشتها پیام های مغشوشی را به منظور ایجاد احساس سیری ، گرسنگی و تشنگی ارسال می کند. که نتیجه آن آسیب به سایر اندامها مانند کلیه و دستگاه گوارش خواهد بود. اعتیاد با دخالت در سیستم پاداش مغز، امکان اذت بردن معتاد از لذت های زنگی مانند لذت خوردن، لذت رابطه جنسی و حتی لذت دیدن یک منظره زیبا را از بین می برد.
شاخص های خونی: سطح بسیاری از مواد مغذی به واسطه ی مواد مخدر تحت تاثیر قرار می گیرد. حسب مطالعات انجام شده در خصوص تریاک در استان گلستان، سرطان خون به طرز معنا داری در بین معتادان تریاک بیشتر بوده است.
نکته کلی : مواد مخدر اپیوئیدی از جمله تریاک و مشابه اون (هروئین، شیره، ترامادول، کراک، متادون) به دلیل کند کردن تنفس و کند کردن گردش خون، باعث کم شدن اکسیژن رسانی به بدن می شه. این موضوع در هر بخش بدن تاثیر خودشو میذاره: در قلب عضله قلب رو ضعیف می کنه، در مغز به حافظه، تمرکز و یادگیری آسیب شدید می زنه، در لب ها رنگ اونها رو سیاه می کنه، در پوست باعث تیرگی پوست می شه، در عضلات بدن به شدت باعث تحلیل رفتن عضلات می شه، در اندام تناسلی باعث وارفتگی و بی خاصیتی اون می شه و میل جنسی رو از بین می بره.
یک نکته بسیار مهم: شخص معتاد درد رو به دلیل وجود مسکن قوی در ماده مخدر، تشخیص نمی ده. در نتیجه متوجه آسیب های وارد به خودش نمی شه. به عنوان مثال یه فرد عادی وقتی به حالت بدی بشینه، در اثر درد نشستن خودش رو تغییر می ده، اما شخص معتاد به همون حالت ادامه می ده تا کمر یا زانوش آسیب ببینه.
تغذیه در دوره ترک اعتیاد
1- تحقیقات نشان داده است که داشتن رژیم غذایی حاوی پروتئین، مواد غذایی با ارزش زیستی بالا و غنی از کربوهیدرات مرغوب نسبت به سایر رژیم ها، در ترک اعتیاد تاثیر بیشتری داشته است

2-با توجه به اینکه مصرف شکر و قهوه تغییرات رفتاری نامطلوبی ایجاد می کند بهتر است در مراحل اولیه ترک اعتیاد مصرف نشود یا به مقدار خیلی کم مصرف شود.

3- مصرف مواد مخدر سبب می شود دو اسید آمینه مهم مثل تیروزین و تریپتوفان نتوانند به درستی عمل کنند. این دو اسید آمینه مسوول تولید نوراپی نفرین، دوپامین و سروتونین در بدن است.
این ترکیبات انتقال دهنده های عصبی اند که برای پایداری احساس، هوشیار ذهن و حفظ شادابی و طراوت لازم اند.
یتروزین، پیش ساز انتقال دهنده های عصبی نوراپی نفرین و دوپامین است که این انتقال دهنده ها، سطح هوشیاری و تیزهوشی فرد را افزایش می دهد. این اسید آمینه ضروری در غذاهای غنی از پروتئین مثل انواع گوشت قرمز و سفید و غذاهای دریایی وجود دارد.

اسید آمینه تریپتوفان برای تولید سروتونین لازم است. سروتونین اثر آرامش دهنده در فرد دارد و باعث خواب راحت و آرام می شود. این اسید آمینه در مواد غذایی مثل موز، شیر، تخمه های آفتابگردان و گوشت بوقلمون وجود دارد.

4- خوردن 3 وعده اصلی غذا و3 میان وعده در هر روز

5- نوشیدن دم کرده های گیاهی به جای قهوه برای کاهش دریافت کافئین

6- خوردن میوه و سبزیجات تازه

7- خوردن غذاهای تهیه شده از غلات کامل (سبوس دار(

8- خوردن انواع محصولات تهیه شده از غلات، لوبیا و سایر دانه های خوراکی به مقدار زیاد و کاهش مصرف گوشت قرمز به دلیل دیرهضم بودن آن

9- آگاهی از وجود قند پنهان در کاکائو، چاشنیها و بیشتر داروهای بدون نسخه پزشک
10- آگاهی از وجود کافئین در بیشتر داروهای تجویز شده پزشک یا داروهای بدون نسخه

11-معمولا ترکیب مواد مغذی در برنامه غذایی ترک اعتیاد باید شامل 25 درصد پروتئین، 45 درصد کربوهیدرات و 30 درصد چربی باشد.

برای رسیدن به چنین ترکیبی در وعده های غذایی فرد، می توان از موادغذایی زیر استفاده کرد: صبحانه: نان ذرت، نان ساجی یا کلوچه، خوراک (گوشت و ماکارونی و اسفناج و پنیر)، املت و ماست

ناهار: انواع ساندویچ، انواع سالاد، انواع سوپ

شام: انواع سوپ و آبگوشت، برنج و انواع لوبیا، جوجه (مرغ) و سبزیجات، چیپس ذرت، لازانیا همراه با سبزیجات.

دسر: ماست، میوه، کلوچه های ذرتی، فرنی

12- با توجه به اینکه مصرف مواد مخدر باعث دفع ویتامینها و املاح نیز می شود، خوردن مکمل های مولتی ویتامین و املاح همراه با مکملهای ویتامین B برای بدن ضروری و مفید است. مکمل های غذایی و ویتامینی برای جذب بهتر، باید همراه با غذا خورده شوند.
مقدمه درمان موفقیت آمیز مصرف مواد تحت تاثیر عوامل متعددی قرار دارد نظیر نوع ماده مصرفی (حشیش ، قرص های اکس و تریاک و…)، روش مصرف مواد (خوراکی ، تدخین ، تزریق )، سابقه و مدت زمان مصرف مواد، انگیزه فرد مصرف کننده برایدرمان ، ویژگی های شخصیتی فرد مصرف کننده ، مهارت و تجربه درمانگر، بهره مندی فرد از حمایت های خانوادگی و اجتماعی . با این حال ، روش های درمان سوءمصرف مواد شامل درمان های دارویی و درمان های غیردارویی (روانشناختی /مشاوره ای ) است . هدف از درمان دارویی ، از بین بردن وابستگی جسمی به مصرف مواد مخدر است . در مقابل هدف از درمان های غیر دارویی ، از بین بردن وابستگی روانی به مصرف مواد است . باید بدانیم که بعضی از مواد، وابستگی جسمانی قوی تری دارند و برخی دیگر وابستگی روانی . نکته مهم آن است که هر نوع وابستگی در فرد مصرف کننده مواد نوعی اجبار برای مصرف مواد را به وجود می آورند. متاسفانه در بسیاری از مواقع تصور بر این است که رفع وابستگی جسمی (سم زدایی ) با درمان اعتیاد یکسان است ، در حالی که اگر وابستگی روانی درمان نشده باقی بماند احتمال عود مصرف مواد، بسیار زیاد است . در عین حال لازم به ذکر است که در بسیاری از مواقع فرد مصرف کننده مواد مبتلا به یکی از انواع اختلالات روانی نیز می باشد (اختلالات خلقی نظیر افسردگی ، اختلالات اضطرابی ، اختلالات انطباقی و…) و فرایند درمان ، زمانی موفقیت آمیز خواهد بود که اختلال روانی (همراه اعتیاد) فرد نیز مورد توجه و درمان قرار گیرد.
باید بدانیم که مناسب ترین افراد برای درمان دارویی "اعتیاد"، روان پزشکان (متخصصان اعصاب و روان ) و یا پزشکان عمومی هستند. البته ضروری است تا پزشکان عمومی دوره های ویژه درمان دارویی "اعتیاد" را پشت سر گذرانده باشند.
مناسب ترین افراد برای درمان های روان شناختی و مشاوره ای "اعتیاد"، روانشناسان بالینی و مشاوران با سابقه فعالیت و درمان در این حوزه می باشند.
آیا ترک اعتیاد می تواند سلامتی فرد را به مخاطره اندازد؟
درمان وابستگی جسمی به مواد مخدر که اصطلاحا سم زدائی نامیده شده و در جامعه به ترک اعتیاد معروف است در مواردیکه بیمارتحت ارزیابی صحیح پزشکی و آزمایشات لازم انجام نگرفته و یا استانداردهای مراقبتهای پزشکی و پرستاری رعایت نشود می تواند با خطرات جدی همراه باشد، در غیر اینصورت سم زدائی سلامتی فرد را مورد تهدید قرار نمی دهد. سم زدائی از نظر علمی عبارتست از بکار بردن روشهایی که به بیمار کمک نماید تا دوره ترک را با حداقل علائم و بطور کنترل شده و بی خطر پشت سر گذارد. ترک اعتیاد به مواد مخدر به روند درمان روانی یا پزشکی اعتیاد به مواد مخدر و روان گردان مانند تریاک، هروئین، کوکائین، برخی داروها و الکل اطلاق می شود. بنا بر تعریف اداره خدمات مواد مخدر و بهداشت روانی آمریکا در سال ۲۰۱۰ میلادی، که بر اساس تجربیات کسانی که خود را از چنگال اعتیاد رها کرده اند بنا شده است، تعریف ترک اعتیاد (بهبودی از اعتیاد) به شرح زیر است: "بهبودی یک فرایند تغییر است که از طریق آن افراد برای به دست آوردن سلامت و رفاه و آسایش خود و به دست گرفتن اختیار زندگی تلاش کرده و سعی می کنند تا همه امکانات و قابلیت های بالقوهٔ خود را مجدداً به دست آورند."
مرکز ترک اعتیاد
در مراکز ترک اعتیاد یا مراکز بازپروری، معتادان مددجو، پس از پذیرش، با نظارت مددکاران دوره درمانی را می گذرانند. در مورد معتادان و کارتن خواب های تنهامانده، مددکاران، خانواده معتاد را شناسایی می کنند و آنها را در جریان وضع فرد بیمار قرار می دهند.
مددجویان بعد از گذراندن دوره ترک اعتیاد و مرحله سم زدایی، وقتی از اتاق قرنطینه خارج می شوند همزمان با شرکت در دوره ها و جلسات ترک اعتیاد با نظارت مددکاران در کارگاه های مهارت آموزی مشغول به کار می شوند. اشتغال و کسب درآمد مهم ترین دغدغه افرادی است که اعتیاد را کنار گذاشته اند و می خواهند به زندگی عادی برگردند. بدین منظور معمولاً در کمپ های ترک اعتیاد مرکز مهارت آموزی هم ایجاد می شود. در پی پاک ماندن فرد ترک اعتیاد کرده، گاه مددکاران برای آگاهی دادن به خانواده های آنها با خانواده ها تماس می گیرند تا اعتماد آنها را به تحول جدید جلب کنند.
انجمن روان پزشکان آمریکا کارکرد ۱۲ قدم را چنین خلاصه کرده است:
* اقرار به اینکه یک معتاد توانایی کنترل اعتیاد و اجبار به مصرف خود را ندارد
* باور اینکه تنها یک نیروی برتر می تواند توانایی لازم را برای آنها فراهم کند
* مرور خطاهای گذشته به کمک یک راهنما یا یک عضو با تجربه
* جبران خسارت اشتباهات گذشته
* یادگیری روش زندگی جدید با استفاده از الگوهای رفتاری جدید
* کمک به معتادان درحال عذاب دیگر که از همان اعتیاد و اجبار به مصرف رنج می کشند
روزهای اولیه ترک
اغلب معتادان در روزهای اولیه ترک اعتیاد دچار ترس و وحشت شده و دچار بی قراری می شوند. توصیه می شود جهت غلبه بر حالات و بیقراری های عذاب آور جسمی و روانی در روزهای اول بهبودی این اقدامات انجام شود:
* پذیرش بیماری اعتیاد
* تحمل کردن عوارض خماری
* سازش کردن با نوسانات اخلاقی
* مبارزه با افکار
* اعتماد کردن به فرایند بهبودی
داروهای ترک اعتیاد به مواد مخدر
* بوپرنورفین (به عنوان ضددرد، مسکن قوی و جایگزین مواد مخدر و اعتیاد آور)
* شربت تریاک (یک ماده مخدر و مسکن درد و اعتیاد آور)
* متادون (داروی نگهدارنده برای مهار اعتیاد به هروئین و مواد مخدر و اعتیاد آور)
* حب جدوار یا حب الشفاء (داروی ترک اعتیاد، مسکن قوی و ضد درد با اثرات تقویتی بدون ایجاد وابستگی و اعتیاد)
* نالوکسان (برای تشخیص و درمان مسمومیت ها با مواد مخدر یا کومای ناشی از آن مصرف می شود)
* نالتروکسان (به عنوان داروی کمکی برای درمان اعتیاد به کار می رود)
مرحله نخست درمان، سم زدایی و پایدارسازی
سم زدایی فرآیندی است که در طی آن با مراقبت پزشکی و درمان دارویی به بیمار کمک می‎شود تا حداقل مشکلات جسمی و روانی را در هنگام ترک مواد تجربه کند و به کارکردی بهتر دست یابد.
سم زدایی به خودی خود باعث بهبود درازمدت نمی شود، بلکه باید به آن به عنوان مرحله آماده سازی بیمار برای تداوم درمان، حفظ وضعیت پاک بودن از مواد و تشویق به بازتوانی نگریست.
سم زدایی به روش های گوناگون انجام می‎گردد. مهم ترین این روش ها عبارتند از:
الف – استفاده از قرص های کلونیدین همراه با داروهایی مانند اگزازپام یا کلنازپام.
ب – استفاده از متادون خوراکی .
ج – استفاده از داروی بوپرنورفین .
د – استفاده از داروهای نالتروکسون و نالوکسون .
ه- سم زُدایی فوقِ سریع با استفاده از بی هوشی کامل .
باید در نظر داشت که مناسب ترین روش درمانی با در نظر گرفتن کم‎ترین عوارض جانبی نامطلوب و بیشترین احتمال موفقیت برای هر بیمار به شرایط خاص آن بیمار و تشخیص پزشک معالج بستگی دارد.
از درمان های طب جایگزین تنها روش درمانی طب سوزنی است که اثربخشی آن به لحاظ علمی نشان داده شده است.
شاخص های موفقیت مرحله سم زدایی و پایدارسازی
هدف اصلی در این مرحله، گذراندن بدون خطر علایم و نشانه های ناشی از ترک، دستیابی به پرهیز کامل و ایجاد انگیزه در بیمار برای ادامه درمان و ورود به مرحله پیشگیری از عود و بازتوانی است.
شاخص های موفقیت در این دوره عبارتند از:
تکمیل سم زدایی
دستیابی به وضعیت پرهیز از مصرف مواد غیرقانونی
باقی ماندن در درمان و حفظ رابطه درمانی
سابقه رفتارهای پر خطر عاملی است که درمان موفقیت آمیز را تحت تاثیر قرار می دهد: استفاده از روش تزریق در گذشته و حال
میزان رعایت بهداشت در مصرف تزریقی
سابقه تزریق مشترک
ارتباط های جنسی متعدد
ارتباط های جنسی ناایمن
رفتارهای غیرقانونی
خالکوبی
زد و خورد و درگیری های فیزیکی
سم زدایی با کلونیدین و داروهای کمکی آن
کلونیدین یک داروی ضد فشار خون است که برای کاهش علائم ترک مواد افیونی (تریاک، هرویین و . . )، با موفقیت به کار رفته است. مزیت عمده این دارو این است که مصرف آن باعث وابستگی نمی شود و بلافاصله بعد از سم زدایی می توان از داروهایی مانند نالتروکسون استفاده کرد. کلونیدین علایم زیر را تخفیف می دهد:
افزایش فشار خون
تپش قلب
استفراغ
دل پیچه و اسهال
لرزش
تعریق
اشک ریزش و آب ریزش از بینی
سیخ شدن موهای بدن
اتساع مردمک ها
اما علایم زیر تنها تا حدودی تخفیف می‎یابد:
بی خوابی
بی قراری
گرفتگی های عضلانی
کلونیدین علایم زیر را تخفیف نمی دهد:
خمیازه
سکسکه
دردهای استخوانی و عضلانی
افسردگی
پیش از تجویز
در مصرف کلونیدین رعایت نکات زیر ضروری است:
فشار خون مساوی یا بالاتر از 55/85 میلی متر جیوه باشد
در مورد بیماران با سابقه بیماری قلبی ـریوی انجام مشاوره داخلی قلب پیش از آغاز درمان ضروری است.
کلونیدین با الکل، داروهای آرام بخش ـ خواب آور، مهارکننده های مونوآمین اکسیداز، دیورتیک ها و سایر داروهای ضد فشار خون تداخل دارد.
خطر کارکردن با ماشین آلات و رانندگی حین مصرف این دارو وجود دارد.
اندازه گیری منظم فشار خون ضروری است. در صورت افت فشارخون به پایین تر از 55/85 میلیمتر جیوه حتماً به پزشک معالج اطلاع داده شود
در صورت قطع ناگهانی و یا فراموش کردن مصرف دارو، افزایش واکنشی فشارخون همراه با تحریک پذیری، عصبی شدن، بی خوابی، تعریق، سردرد، ناراحتی شکمی، دردهای عضلانی، و افزایش ترشح بزاق اتفاق خواهد افتاد.
تجویز کلونیدین:
دوز شروع معمولاً 2/0 تا 3/0 میلی گرم در روز (یعنی روزی دو الی سه نصف قرص) است، در صورت عدم افت فشار خون می توان آن را در عرض سه تا چهار روز به 2/1 میلی‎گرم در روز (معادل 6 قرص) افزایش داد. برای بسیاری از بیماران حداکثر 4 قرص در روزکفایت می کند.
دوره سم‎زدایی هرویین اغلب 5 تا 7 روز و در مورد تریاک 7 تا 10 روز به طول می‎انجامد. البته برخی علایم ترک ممکن است تا 6 ماه نیز ادامه پیدا کنند.
برای بررسی و تنظیم دارو و کنترل فشار خون لازم است بیمار هفته ای دوبار یا بیشتر و حداقل هفته ای یک بار ویزیت شود. در مورد کسانی که هروئین مصرف می‎کرده‎اند، ویزیت بیمار با فواصل کوتاه تر توصیه می‎شود.
در صورت افت فشار خون به کمتر از 55/85 میلی متر جیوه دوز بعدی دارو تجویز نشده و دوز کلی داروکاهش داده می‎شود. اگر افت فشار خون مداوم و مستمر باشد، باید دارو را قطع شود.
ختم درمان:
کلونیدین را باید به تدریج و ظرف 2 الی چهار روز کاهش داد و قطع کرد. قطع ناگهانی دارو باعث افزایش واکنشی فشار خون (rebound hypertension) می شود. در مواردی می توان با توجه به نیاز بیمار کاهش دارو تندتر انجام می شود.
داروهای کمکی
کلونیدین برای تسکین گرفتگی و درد عضلانی و استخوانی ناشی از ترک مصرف مواد افیونی کارایی ندارد. داروهای بسیاری برای کمک به سم‎زدایی با کلونیدین استفاده می شود. علایم اکثر بیماران با ترکیبی از کلونیدین، داروهایی مثل آمی تریپتیلین، ایبوپروفن و احیاناً اگزازپام، کلنازپام، لورازپام و یا هیوسین کنترل شده و نیازی به داروهای بیشتر ندارند.
ـ در تجویز داروهای ضددرد و مسکن باید در نظر داشت که اغلب اوقات تجویز خوراکی دارو کافی است و نیازی به تجویز فرم تزریقی آن نیست. ـ در مصرف داروهایی مانند کلنازپام، لورازپام، اگزازپام، دیازپام و فلورازپام باید در نظر داشت که این داروها برای درازمدت اسفاده نشوند چون احتمال وابستگی به آنها وجود دارد.
ـ برای تخفیف بی قراری یا بی خوابی شدید در طی سم‎زدایی، بسیاری از اوقات از داروهایی مانند کلرپرومازین، تیوریدازین و یا تری فلوپرازین استفاده می شود. باید توجه داشت که این داروها با سایر داروها مانند کلروکین، پروپرانولول، لیتیم و داروهای ضدافسردگی تداخل دارند. همچنین مصرف همزمان تیوریدازین و نالترکسون می تواند موجب خواب آلودگی شدید گردد.
ـ در صورتی که تهوع و استفراغ شدید بوده و با کلونیدین قابل کنترل نباشد، می‎توان از متوکلوپرامید و کلرپرومازین استفاده کرد. همچنین برای کنترل اسپاسم شدید روده‎ها و دل‎پیچه می توان از هیوسین استفاده نمود. توجه به این نکته جالب است که دوزهای بالاتر کلونیدین، در صورتی که افت فشارخون ندهد، اغلب علایم تهوع و اسپاسم را کنترل می کند.
سم زدایی با متادون
متادون یک داروی شبه افیونی صناعی است که جایگزین هروئین شده و از راه خوراکی هم قابل مصرف است . مدت اثر متادون بیش از 24 ساعت است . بنابراین مصرف یک بار در روز آن کافی است . طول دوره درمان در موارد بستری می تواند کوتاه تر باشد (تا 30 روز) و در صورت درمان سرپایی ممکن است هفته ها به طول انجامد (تا 180 روز
ـ دوز متادون در شروع بین 80-20 میلی گرم در روز بسته به میزان مصرف بیمار تعیین می گردد. در مصرف دوزهای بیش از 50 میلی گرم را باید توجه داشت که ممکن است در افرادی که نسبت به آن تحمل ندارند باعث مسمومیت حاد و کشنده شود.
معمولاً دوز اولیه 20-15 میلی گرم علائم را کنترل می کند و در بیشتر موارد 40 میلی گرم در روز برای اغلب بیماران کافی است.
موارد تجویز: – افراد سالخورده و زنان باردار.
– بیماران مبتلا به اختلالهای قلبی و عروقی .
– بیماران جوان که موفق به ترک با کلونیدین نبودند.
– بر اساس نظر روانپزشک برای درمان سرپایی بیمارانی که برای بار اول اقدام به ترک نموده و کمتر از یکسال سابقه اعتیاد دارند.
– درمان بستری افراد مسن و کسانیکه تواماً دچار بیماری جسمی هستند.
– عدم موفقیت و رضایت بیمار از سایر روش های درمانی
– بیماران معتاد به هروئین
روش و مقدار تجویز دارو: متادون به صورت قرصهای 5 میلی گرمی و آمپولهای 5 و 10 میلی گرمی در بازار ایران موجود است . برای سم زدایی، فرم تزریقی توصیه نمی شود.
شایع ترین عوارض جانبی متادون عبارتند از:
سستی و خواب آلودگی
افزایش تعریق
یبوست
کاهش میل جنسی
افزایش وزن
بی خوابی یا بی نظمی خواب
بی نظمی در سیکل ماهانه خانم ها، به خصوص در 6 ماه اول درمان
باید در نظر داشت در کل این عوارض چندان شایع نیستند و لزوماً در هر کسی که متادون مصرف می کند رخ نمی دهند.
تداخل های دارویی: ـ متادون با برخی از داروها تداخل عمل دارد به همین اگر متادون مصرف می کنید و نیاز به مصرف دارویی پیدا کردید حتماًاین مسئله را با پزشک معالج در میان گذارید.
ـ متادون را نباید با همراه با بوپرنورفین، نالتروکسون یا نالوکسون و ترامادول مصرف کرد.
ـ مصرف نالتروکسون همراه با مواد مخدر می تواند خطرناک باشد و منجر به مرگ شود. همچنین مصرف آن همراه با داروهایی مثل دیازپام، کلنازپام یا لورازپام و برخی داروهای ضدافسردگی باید با احتیاط و تحت نظر پزشک صورت گیرد.
سم زدایی با بوپرنورفین
ـ موارد تجویز سرپایی و بستری آن مشابه متادون است.
ـ در بیمارانی که سابقه مشکلات قلبی تنفسی ، خطر خودکشی و مسمومیت با متادون دارند، می تواند انتخاب مناسبی باشد.
روش و مقدار تجویز دارو:
ـ دوره سم زدایی ترجیحاً 5 روزه است، البته می توان این مدت را قدری افزایش داد. اگرچه معمولاً دوره بیش از 10 روز لزومی ندارد.
بر اساس پاسخ بالینی، میزان دارو را می توان به حدود 10 میلی گرم تا روز سوم بالا برد، سپس در طول روزهای بعدی سم زدایی کاهش داد. می توان مقدار لازم را یک بار در روز تجویز نمود.
عوارض جانبی:
در مجموع بوپرنورفین دارویی کم ضرر است و شایع ترین عارضه جانبی آن ایجاد سستی و خواب آلودگی است.
هنوز مشخص نشده که مصرف بوپرنورفین در حاملگی مضر باشد.
موارد زیر مصرف آن با احتیاط صورت گیرد:
نارسایی شدید کبد
نارسایی شدید کلیه
کم کاری تیرویید
بیماری آدیسون
بیماران پیر یا بسیار ناتوان
بیمارانی که حساسیت شناخته شده به این دارو دارند
تداخل دارویی:
مصرف بوپرنورفین به خصوص با مواد مخدر، داروهای آرامش بخش و داروهایی مثل ترانیل سیپرومین باید با احتیاط صورت گیرد.
سم زدایی با نالتروکسون
اساس این شیوه درمان جدا کردن مواد افیونی از گیرنده های خود و در نتیجه تسریع در فرآیند سم زدایی است.
باید توجه داشت که این درمان هیچ‎گونه مزیتی بر سایر روش‎ها ندارد، ضمن این که در روش فوق سریع به دلیل انجام بیهوشی، بیمار در معرض خطر اضافه‎ای قرار می‎گیرد.
از نظر علمی، برتری این روش بر سایر روش‎های سم زدایی به اثبات نرسیده است.
این روش موجب بروز علایم شدید ترک می‎گردد و به همین علت باید با استفاده از کلونیدین و آرام بخش ها علایم ترک کاهش داده شوند.

سم زدایی فوق سریع Ultrarapid Opioid Detoxification(UROD)
سم زدایی فوق سریع روشی است که طی آن با استفاده از داروهایی مثل نالتروکسون، فرآیند سم زدایی در مدت کوتاه (چند ساعت ) و زیر بیهوشی انجام می‎شود.
باید توجه داشت که این درمان هیچ‎گونه مزیتی بر سایر روش‎ها ندارد، ضمن این که به دلیل انجام بیهوشی، بیمار در معرض خطر اضافه‎ای قرار می‎گیرد.
ـ این روش با ریسک بیهوشی و هزینه به مراتب بالاتر همراه است.
ـ در بعضی منابع، از این روش به عنوان روشی منسوخ نام برده می‎شود.
این روش در موارد زیر جایز است:
سن کم تر از 40 سال
شدت اعتیاد کم تا متوسط
عدم وجود ممانعت طبی یا روانی
اصرار بیمار برای سم‎زدایی با این روش، با وجود این که توضیح کافی در مورد سایر روش‎های سم‎زدایی داده شده است.
موارد منع انجام مطلق:
بارداری
سابقه بیماری قلبی یا شواهدی دال بر بیماری قلبی در معاینه های فیزیکی و بررسی‎های انجام شده
اختلال کارکرد کلیه
بیماری پیشرفته کبدی
سابقه جنون
بیمارانی که به هر علت بیهوشی برایشان خطرناک است
موارد منع انجام نسبی:
سابقه افسردگی
وضعیت اجتماعی ناپایدار
مزایا:
سرعت بیشتر، کاهش علائم آزار دهنده ترک، کم‎تر بودن میزان درد، به پایان رسیدن مرحله سم زدایی در همه بیماران، و بالا رفتن احتمال ورود به درمان با نالترکسون
معایب:
هزینه بالا، ریسک بیهوشی، باور غلط مبنی بر این که این روش درمان قطعی اعتیاد است، خطر بروز دلیریوم در موارد نادر، مواردی از نارسایی کلیه ناشی از رابدومیولیز
سم زدایی سریع
این روش سم زدایی طی 48 تا 72 ساعت کامل می شود. در روز اول ممکن است علایم ترک متوسط تا شدید بروز کنند، اما بعد به سرعت کم می شوند.
مهم ترین مزیت این روش درمانی فاصله زمانی کوتاه (2 تا 3 روزه) بین شروع سم زدایی تا آغاز درمان با نالترکسون است.
این روش با داروهای مختلف قابل انجام است که کلونیدین. و بنزودیازپین ها (مانند اکسازپام خوراکی یا میدازولام عضلانی) از داروهایی هستند که عمدتاً در این روش استفاده می شوند.
این روش در موارد زیر جایز است:
سن پایین تر از 40 سال
شدت اعتیاد کم تا متوسط
عدم وجود موانع طبی یا روانی
اصرار بیمار برای سم‎زدایی با این روش، با وجود این که توضیح کافی در مورد سایر روش‎های سم‎زدایی داده شده است.
موارد منع انجام مطلق:
بارداری سابقه بیماری قلبی یا شواهدی دال بر بیماری قلبی در معاینه های فیزیکی و بررسی های انجام شده
اختلال کارکرد کلیه
بیماری پیشرفته کبد
وابستگی همزمان به داروهایی مثل دیازپام، کلنازپام، لورازپام، الکل و آمفتامین ها (شیشه
سابقه جنون
موارد منع انجام نسبی:
سابقه افسردگی
وضعیت اجتماعی ناپایدار
بیمارانی که از این روش درمانی سود می برند:
کسانی که انگیزه قوی برای پرهیز از مواد افیونی دارند، از حمایت اجتماعی خوبی برخوردارند (شاغلند، ارتباط بین فردی و زناشویی مناسب دارند، و از حمایت خانوادگی خوبی برخوردارند) و دچار مشکل بارز روانشناختی نیستند.
درمان های طب جایگزین
طب سوزنی:
طب سوزنی تنها روش شناخته شده طب جایگزین برای سم‏زدایی در سوءمصرف مواد است که از نظر علمی مورد قبول می‎باشد و اغلب برای کاهش علایم ترک مورد استفاده قرار می گیرد.
در انجام این روش توجه به نکات زیر ضروری است:
سوزن مورد استفاده باید استریل باشد.
ولتاژ عموماُ 4 تا 5 ولت و شدت جریان 3 میلی آمپر است.
بسیاری از علایم اغلب پس از 15 دقیقه بهبود یافته و پس از 30 دقیقه از بین می روند.
توصیه سازمان بهداشت جهانی آن است که در زنان باردار با احتیاط بسیار انجام شود.
تحریک طولانی مدت می تواند منجر به انبساط معده شود که البته اغلب پس از قطع تحریک برگشت پذیر است.
سایر روش های ممکن عبارتند از ماساژ نقاط کلیدی یا استفاده از الکترود بدون استفاده از سوزن.
سم زدایی به صورت بستری:دو یا سه بار یا بیشتردر روز به مدت 7 تا 8 روز
سرپایی: که مشکل تر است. طی 14 روز تنها 10% بیماران سم زدایی می شوند.
اغلب در ترکیب با تمرین های آرامش‎سازی (relaxation) انجام می‎شود.
انجام این روش در ترکیب با درمان های زیر نیزمطالعه شده و اثرات درمانی مثبتی به همراه داشته است:
سم زدایی فوق سریع
درمان نگاه دارنده با متادون
ترک ماری جوانا
ترک کوکایین
ترک آمفتامین ها (شیشه
صرف نظر از روش انتخاب شده برای سم زدایی، اجرای روش های پیشگیری از عود به دنبال سم زدایی الزامی است. درمان اعتیاد بدون در نظر داشتن پیشگیری از عود و پیگیری بیماران، درمانی ناقص و غیر علمی است.
1- درمان اعتیاد با بوپره نورفین : در این روش که بسیار راحت وبدون درد صورت می پذیرد، بیمار در عرض یکی دو هفته با استفاده از داروی سابوتکس ترک کامل اعتیاد مینماید.حتی بیمار بدون اینکه نیاز به بستری شدن یا تحمل درد یا درخواست استعلاجی داشته باشد، می تواند به کار خود نیز ادامه دهد
2- درمانMMT : در این درمان بیمار از مصرف مواد مخدر و عوارض خانمانسوز اجتماعی، روانی، خانوادگی، و…… رهائی می یابد و با استفاده از متادون تولدی دوباره را تجربه میکند.
در کنار درمانهای فوق بیماریهای همراه یا زمینه ساز مصرف مواد نیز توسط روان درمانی ،مشاوره خانواده، درمان داروئی ناراحتیهای اعصاب و روان، واختلالات روانی وجنسی و….. نیز درمان میگردد.
آیا اعتیاد درمان پذیر است؟
علیرغم اینکه اعتیاد یکی از پیچیده ترین بیماریها می باشد چنانچه فرد تمایل واقعی به درمان داشته و این امر برایش ارزشمند باشد و با روش درست به پیش رود قطعا درمان می گردد ، در حالیکه در مورد برخی از بیماریها متاسفانه چنین مسئله ای دیده نمی شود. در مقابل در صورتیکه فرد هنوز به تشخیص درستی نرسیده باشد، به عمق مشکلات و عوارض ناشی از اعتیاد خود واقف نگردیده ، تمایل واقعی جهت درمان نداشته و حتی به ادامه روند اعتیاد خود بیشتر تمایل داشته باشد متاسفانه هرگونه اقدام درمانی بی نتیجه خواهد بود.
البته در موارد نادری بدلیل پیچیدگیهای خاص روانی، اعتیاد یا بیماریهای زمینه ای جسمی امکان درمان وجود نداشته و تنها با برخی از داروهای خاص سعی در کنترل اعتیاد یا کاهش آسیبهای آن می شود.
لازم به ذکر است علم درمان اعتیاد دانش جدید و نوپایی در دنیا بوده و تعدد و تنوع مواد اعتیاد آور در ایران و تفاوت آن با کشورهای دیگر استفاده از منابع پزشکی خارجی را در این زمینه محدود نموده است.
از این رو درمان اعتیاد یکی از دشوارترین و پیچیده ترین موارد درمانی در علم پزشکی بوده و موفقیت درمان تنها با آمیزه ای از علم، تجربه، هنر، عشق، صبر و تعهد کادر درمانی در قالب یک کار گروهی منسجم حاصل می گردد که تحقق این همه متاسفانه کمتر به چشم می خورد.
آگاهی کامل فرد از مراحل مختلف درمانی قبل از اقدام به درمان نقش بسیارمهمی در کسب نتیجه مطلوب درازمدت دارد، در مقابل آسان گرفتن امر درمان و اقدام به درمان بدون بررسی و مطالعه کافی منجر به بروز ناکامیهای مکرر در درمان این معضل و نهایتا" بروز یاس و نا امیدی از درمان میگردد. در حالیکه چنانچه درمان بدرستی شروع شده و ادامه یابد، یک بار اقدام کافی است تا بیمار را به نتیجه مطلوب برساند.
– آیا درمان اعتیاد را می توان تضمین نمود؟
درمان اعتیاد شامل دو بخش عمده درمان وابستگی جسمی (که اصطلاحا به آن سم زدائی می گویند) و درمان وابستگی روانی می باشد که درمان وابستگی روانی مهمترین بخش آن می باشد . در درمان وابستگی جسمی پزشک نقش عمده را داشته ولی در درمان وابستگی ذهنی و روانی بیمار نقش اصلی را ایفا می نماید. البته در درمان وابستگی روانی پزشک آگاه و مجرب می تواند راهکارهای متعددی را به فرد ارائه نماید تا وابستگی فرد را رفع نماید ولی چنانچه فرد پس از سم زدائی در پی شرکت در برنامه های آموزشی فوق نبوده و یا آنها را در عمل بکار نبندد متاسفانه احتمال عود بالا خواهد بود( چرا که رمز موفقیت در انجام دادن است نه دانستن ).از اینرو تضمین سم زدائی تا حدود زیادی بعهده پزشک ولی تضمین درمان کامل عمدتا در دست خود بیمار است و با شناخت نسبی از بیمار و سایر مسائل مهم در مشاوره ابتدای درمان تا حدودی می توان نتیجه نهایی درمان را پیش بینی نمود.
– ترک مواد مخدر با چه علائم جسمی و روانی همراه است؟
بدنبال قطع مصرف مواد مخدر در فردی که اعتیاد به این مواد دارد علائم متعددی بروز می کند که اصطلاحا به آن سندرم محرومیت (Withdrawal Syndrome) گفته می شود. این سندرم شامل:
درد عضلانی-استخوانی ، بیخوابی، بیقراری، عطسه، آبریزش بینی، خمیازه، اسهال، تهوع و استفراغ، بی اشتهایی، ضعف وبیحالی، پرش اندامها، احساس سرما و گرما، لرز، تعریق، تپش قلب، اشک ریزش، درد شکم، هذیان، پرخاشگری، وسوسه به مصرف مواد …. می باشد . شدت علائم فوق در افراد مختلف متفاوت بوده و تحمل آنها بدون اقدامات درمانی صحیح بسیار دشوار می باشد.
– آیا ترک اعتیاد می تواند سلامتی فرد را به مخاطره افکند؟
درمان وابستگی جسمی به مواد مخدر که اصطلاحا سم زدائی نامیده شده و در جامعه به ترک اعتیاد معروف است در مواردیکه بیمارتحت ارزیابی صحیح پزشکی و آزمایشات لازم انجام نگرفته و یا استانداردهای مراقبتهای پزشکی و پرستاری رعایت نشود می تواند با خطرات جدی همراه باشد، در غیر اینصورت سم زدائی سلامتی فرد را مورد تهدید قرار نمی دهد. سم زدائی از نظر علمی عبارتست از بکار بردن روشهایی که به بیمار کمک نماید تا دوره ترک را با حداقل علائم و بطور کنترل شده و بی خطر پشت سر گذارد.
لازم به ذکر است ترک الکل خطرات بیشتری نسبت به ترک مواد مخدر داشته و حتی با رعایت استانداردهای پزشکی امکان تشنج، کوما و مرگ وجود دارد.
– سم زدائی با چند روش علمی انجام می پذیرد؟در حال حاضر پنج روش علمی جهت سم زدائی وجود دارد که هر یک با مزایا و محدودیتهایی همراه می باشد. این روشها عبارتند از :
روش علامتی ،روش جایگزینی ، روش سریع (RD) و روش فوق سریع (URD یا UROD) که دو روش اول عمدتا" بصورت سرپایی و دو روش آخر الزاما" بصورت بستری انجام می پذیرد. علاوه بر روشهای فوق که در مرکز تخصصی نوین برای بیماران مختلف انتخاب و انجام می پذیرند، طب سوزنی نیز از روشهای علمی سم زدائی است که در این مرکز استفاده نشده و در موارد خاصی کاربرد دارد.
– روشهای مختلف سم زدائی چه تفاوتهایی با یکدیگر دارند؟
این روشها از نظر میزان موفقیت، سرعت بهبودی و دوره درمان، شدت علائم، هزینه ، نیاز به استراحت و غیبت از کار، نیاز به داشتن همراه، سرپائی یا بستری بودن و امکانات و تجهیزات لازم جهت انجامشان با یکدیگر متفاوت می باشند.
روش علامتی کم هزینه ترین روش بوده ولی در عین حال نیاز به چندین روز استراحت در منزل داشته و از آنجا که علایم جسمی و روحی درمان در برخی موارد بخوبی کنترل نمی شود از اینرو درصد کمی کاربرد موفقیت آمیز دارد. این روش بصورت سرپائی یا بستری قابل انجام است.
روش جایگزینی چنانچه بدرستی انجام گیرد همراه با علایم بسیار خفیفی بوده و اغلب نیاز به استراحت نداشته، فرد قادر به انجام فعالیتهای روزمره میباشد. این روش نسبت به روش قبلی هزینه بالاتر و در عین حال دوره طولانی تری داشته و بهمین دلیل در صورت عدم انتخاب صحیح بیمار موفقیت پایین تری دارد و تنها در موارد خاصی کاربرد دارد.
روش فوق سریع از نظر موفقیت و سرعت بهبودی بالاترین درصد را داشته، ضمن آنکه اغلب راحت ترین روش سم زدایی نیز میباشد ولی هزینه آن بالاتر از سایر روشها بوده و بدلیل تکنیک پیچیده و ظرافتهای خاصی که در انجام موفقیت آمیز آن وجود دارد،نیاز به دانش و تجربه بالای کادر پزشکی و پرستاری و رعایت استانداردهای خاص بیمارستانی دارد، در غیر اینصورت نه تنها درمان به موفقیت نمی انجامد بلکه میتواند با خطرات جدی نیز همراه باشد.
– آیا برای همه بیماران می توان یک روش خاص سم زدائی را بکار برد؟
خیر. با توجه به آنکه بیماران مختلف از جهات متعددی با یکدیگر متفاوت بوده و در عین حال تمایلات متفاوتی برای درمان دارند برای هر بیمار خاص تنها یکی از روشهای سم زدائی بهترین روش می باشد. آگاهی بیمار از مزایا و معایب هر یک از روشهای سم زدایی و تطبیق آنها با خواسته ها و شرایط خود کمک زیادی در تصمیم گیری صحیح جهت تعیین روش مناسب و هماهنگ با نظر پزشک معالج مینماید. در این زمینه بیمار می بایست عواملی چون موفقیت، راحتی، سرعت، هزینه، کیفیت خدمات، رعایت استانداردهای پزشکی و بستری یا سرپایی بودن را مورد توجه قرار دهد. البته پزشک در تشخیص روش مناسب عمدتا" موفقیت روش را مد نظر قرار می دهد (چرا که هدف اصلی مراجعه کننده نیز رسیدن به نتیجه و ترک کامل است) . ممکن است روشی موجود باشد که بسیار راحت و بدون علائم باشد (همچون کپسولهای دست ساز حاوی مخدر موجود در بازار که ندرتا" ممکن است به سم زدایی کامل بینجامند) ولی نهایتا" فرد به سم زدایی کامل نرسد ، در اینصورت چنین روشی بی ارزش خواهد بود.
– روش سم زدائی علامتی چگونه می باشد؟
این روش حدود ۸ تا ۱۰ روز بطول می انجامد و درطی مدت فوق با استفاده از داروهای غیر مخدر مختلف علائم جسمی بیمار کنترل می گردد. در طی روزهای اول سم زدایی معمولا از داروهای بیشتری استفاده می گردد و پس ازآن داروهای مصرفی کاهش یافته ومعمولا"ظرف مدت ۱۰ روزاغلب آنها قطع می گردند.
در این روش چنانچه بیمار در طی مدت درمان از ماده مخدر استفاده ننموده باشد داروی نالترکسون معمولا" در روز هفتم برای بیمار شروع میگردد (البته پس از تست مرفین و نالوکسون). در برخی از بیماران علائم ترک با این روش بخوبی کنترل نمی شود و از اینرو محدودیت دارد، ضمن آنکه در برخی از موارد علائم ترک ممکن است بخوبی کنترل شود ولی بدلیل وابستگی روانی بالا ممکن است فرد در طی دوره سم زدایی اقدام به مصرف ماده مخدر نماید که در اینصورت سم زدایی موفق نخواهد بود و اینرو در همه بیماران کاربرد ندارد.
– روش سم زدائی جایگزین چگونه است؟
این روش حدود ۲ تا ۴ هفته بطول می انجامد و در طی دوره فوق از داروهای مخدریا شبه مخدر(خوراکی یا زیرزبانی) بعنوان جایگزین مخدر مصرفی بیماراستفاده می گردد. داروهای فوق در طی مدت فوق تدریجا" قطع می شوند و معمولا" در هفته سوم پس از انجام تست مرفین و نالوکسون برای بیمار داروی نالترکسون شروع می گردد. کاهش دوز داروهای جایگزین شده بسیار حساس بوده و با توجه به طولانی شدن دوره درمان این روش در برخی از بیماران موفق نبوده و از اینرومحدودیت دارد . این روش چنانچه بدرستی انجام گیرد با علائم جسمی خفیفی همراه می باشد . کپسولهای دست ساز موجود در بازار ( که اغلب بعنوان گیاهی و غیر مخدر معروف می باشند) حاوی مواد مخدر بوده و با این مکانیسم سعی در سم زدائی دارند ولی از آنجائی که ظرافتهای بسیار زیادی در موفقیت این روش وجود دارد اغلب افراد قادر به قطع کپسولهای فوق نبوده و به آنها اعتیاد پیدا می کنند.
– روش سم زدائی فوق سریع چیست؟
این روش که در زبان انگلیسی Ultra Rapid Opiate Detoxification یا به اختصارURD یا UROD نامیده میشود جدیدترین روش جهت سم زدایی مواد مخدربوده ( البته بهترین روش در همه موارد نمی باشد و در همه موارد امکان پذیر نمی باشد ) و به این ترتیب است که بیمار اغلب به مدت ۲۴ تا ۴۸ ساعت در مرکز درمانی بستری گردیده و درطی ۳ تا ۴ ساعت تحت بیهوشی عمومی ( نه خواب عمیق که فوق العاده خطرناک است) در اتاق عمل قرار میگیرد. در طی مدت بیهوشی داروهای ویژه ای برای بیمار تجویز می گردند که منجر به بروز علائم ترک بصورت سریع و فشرده می شوند. (البته بیمار در طی بیهوشی هیچگونه علامت خاصی را احساس نمی نماید).این عمل منجر به ترشح سریع مواد مخدرداخلی بدن گردیده که جایگزین مواد مخدر مصرفی بدن بیمار می گردد و تحمل بدن فرد نسبت به علائم ترک بسیار بالا می رود . در این روش بیماربیشترین شدت علائم جسمی را در طی مدت بیهوشی سپری می نماید .
بزرگترین مزیت روش سم زدایی فوق سریع نسبت به روشهای دیگر سم زدایی میزان موفقیت آن (در مرحله سم زدایی) می باشد و درصورتیکه بدرستی انجام گیرد میزان موفقیت آن نزدیک به ۱۰۰% است . البته انجام روش سم زدائی فوق سریع نیاز به دانش و تجربه بسیار بالایی دارد ، در غیر اینصورت نه تنها به موفقیت نمی انجامد بلکه می تواند با خطرات و آسیبهای جدی نیز همراه باشد. البته لازم به ذکر است روش فوق در تمامی موارد امکان پذیر نبوده و در صورتیکه بیماری زمینه ای قلبی ، ریوی شدید یا برخی از بیماریهای دیگر وجود داشته باشد نمی توان به آن اقدام نمود. این روش عمدتا" در مواردی کار برد دارد که سم زدایی با روشهای دیگر مقدور نبوده و احتمال شکست بالایی دارند.
مزایای دیگر این روش نسبت به سایر روشها سرعت بهبودی بالاتر و در اغلب موارد (نه همه موارد) راحتی بیشتر آن است . البته باید در نظر داشت در این روش کلیه علائم در طی مدت بیهوشی از بین نرفته و بطور کلی هیچ روش سم زدایی وجود ندارد که بدون علائم باشد ( و نمی توان انتظار معجزه داشت ) و تبلیغاتی که راجع به این روش می شود که در طی مدت ۴ ساعت کلیه علائم از بین می رود بی پایه و اساس است .
بزرگترین مشکل در روش سم زدایی فوق سریع ضعف عمومی بدن پس ازمدت بیهوشی است که بطور متوسط ۳ تا ۵ روز ادامه دارد (در برخی موارد کمتر و در برخی موارد بیشتر است ) و با گذشت زمان بهبود می یابد. بجز مسئله ضعف عمومی که در اکثریت بیماران پس از سم زدایی فوق سریع (به درجات مختلف ) مشاهده می گردد، در برخی از بیماران علائم دیگری از قبیل علائم گوارشی ، خمیازه ، درد بدنی ، بیقراری یا بیخوابی نیز به درجات مختلف دیده می شود که جهت کنترل آنها داروهای موثری موجود بوده و علائم فوق اغلب برای بیمار مشکل ساز نمی باشند. شدت و نوع علائم جسمی پس از سم زدایی فوق سریع در افراد مختلف متفاوت بوده و تا حدودی قبل از سم زدایی قابل پیش بینی می باشد.
پس از انجام سم زدایی فوق سریع (در صورتیکه بدرستی انجام شده باشد) داروی نالترکسون از روز اول برای بیمار شروع گردیده و می بایست روزانه و اغلب بمدت یکسال مصرف شود . یکی از راههای تشخیص اینکه UROD درست انجام شده است یا خیراین است که آیا برای بیمار نالترکسون از روز اول شروع شده است یا خیر. متاسفانه بدلیل پیچیدگیهایی که شروع نالترکسون در این روش دارد در برخی از موارد این دارو در روزهای بعدی برای بیماران شروع می شود که همراه با عوارض و مشکلات عدیده ، عدم تحمل بیمار یا شکست سم زدائی می باشد. یکی از دلایل عمده موفقیت بالای روش فوق سریع شروع نالترکسون از روز اول است ( که اگر نتوان این کار را انجام داد میزان موفقیت سم زدائی بسیار پائین می آید
– داروی نالترکسون چیست و چه نقشی در درمان دارد؟
داروی نالترکسون یک داروی ضد مخدربوده و از عود اعتیاد به مواد مخدر پیشگیری می نماید.(البته در کنار مصرف این دارو انجام روان درمانی نیز ضروری است). این دارو در افرادی که اعتیاد دارند قابل استفاده نبوده و همراه با عوارض بسیار شدیدی می باشد و تنها پس از سم زدائی قابل تجویز در بیماران می باشد و بعنوان یک برنامه استاندارد پزشکی لازمست تمامی بیماران پس از پایان سم زدائی ( با هر یک از روشهای موجود) تحت درمان با این دارو بمدت یکسال قرار گیرند.
اثر نالترکسون به این ترتیب است که در صورتیکه فرد وسوسه زیاد جهت مصرف ماده مخدر داشته و آنرا مصرف نماید از تاثیر ماده مخدر بر روی بدن وی جلوگیری می نماید، که این مسئله اهمیت بسیار زیادی در پیشگیری از عود دارد ، بدلیل آنکه بدنبال عدم تاثیر ماده مخدر بر روی بدن فرد احتمال ادامه مصرف ماده مخدر بسیار پایین می آید و فرد از تلاش بیهوده فوق دست خواهد کشید ( البته در برخی از بیمارانیکه هروئین بر روی نالترکسون مصرف مینمایند بدلیل آنکه هروئین موجود در بازار اغلب همراه با داروهای خواب آور می باشد ممکن است حالات خواب آلودگی بروز نماید، یعنی نالترکسون جزء مخدری هروئین را خنثی مینماید ولی جزء خواب آور آن اثر می نماید که در چنین شرایطی تست ادراری در تشخیص کمک کننده است). در صورتیکه اگر این دارو مصرف نشود کافی است فقط فرد یکبار پس از ترک ماده مخدر استفاده نماید و ماده فوق بر روی بدنش اثر نماید که در اینصورت قطعا این روند ادامه یافته و فرد دچار برگشت اعتیاد می شود. در برخی از موارد در صورتیکه ماده مخدر بر روی نالترکسون مصرف شود امکان بروز علائم و عوارض خفیفی نیز وجود دارد( از جمله حالت تهوع و…..).
علاوه بر اثر فوق نالترکسون تا حدودی وسوسه و میل به مصرف ماده مخدر را نیز کم می نماید.البته نه به این معنا که این دارو ضد وسوسه یا تنفرزا می باشد و تبلیغاتی که در این زمینه می شود بی پایه و اساس است و راه ایجاد تنفر تنها با روان درمانی می باشد.
– عوارض داروی نالترکسون تا چه حد جدی است؟
داروی نالترکسون در فردی که مبتلا به اعتیاد به مواد مخدر می باشد علائم بسیار شدید سندرم محرومیت را ایجاد می نماید که کنترل آنها اغلب بسیار دشوار بوده و بعضا با خطرات جدی روبرو می باشد. ولی این دارو در افرادی که سم زدائی شده اند ندرتا عوارضی را در پی دارد که هیچیک جدی نمی باشند. مهمترین عارضه ای که در ارتباط با نالترکسون مطرح می باشد افزایش آنزیمهای کبدی است که بسیار نادر بوده و در عین حال عارضه مهمی نمی باشد، بدلیل اینکه نالترکسون بدون آنکه به سلولها یا بافت کبدی آسیبی برساند سبب افزایش این آنزیمها می گردد و برخلاف بعضی از داروها که هپاتیت و آسیب کبدی به همراه دارند چنین عارضه ای در مورد نالترکسون مطرح نمی باشد.
افزایش آنزیمهای کبدی با آزمایش خود بطور دوره ای مشخص می گردد و در صورت بروز با قطع دارو به حد طبیعی بازمی گردد. لازم به ذکر است بسیاری از بیماران مبتلا به اعتیاد در زمان مراجعه به درمان آنزیمهای کبدی بالا دارند که پس از اقدام به درمان و شروع نالترکسون آنزیمهای کبدیشان به حد طبیعی بازمی گردد.
– آزمایشات مربوط به اعتیاد به مواد مخدر تا چند روز پس از اقدام سم زدائی منفی می شوند؟
آزمایشات فوق معمولا از ۲ تا ۱۰ روز پس از قطع مصرف مواد مخدر منفی می شوند . در روش فوق سریع هر چند مواد مخدر از روز اول از سطح سلولهای پاک می گردند ولی از آنجائی که دفع این مواد عمدتا وابسته به دفع کبدی آنها از بدن می باشد این روش تاثیر زیادی در تسریع منفی شدن تستهای آزمایشگاهی فوق ندارد.لازم به ذکر است متاسفانه تستهای آزمایشگاهی فوق در برخی موارد منفی یا مثبت کاذب داشته و از اینرو به تنهایی اعتبار زیادی ندارند. مواردی که انگیزه شان از مراجعه به درمان تنها منفی شدن تستهای آزمایشگاهی می باشد متاسفانه پیش آگهی خوبی نداشته و اغلب همراه با عود زود هنگام می باشد و پزشک در این موارد می بایست دقت بیشتری در پذیرش بیمار داشته باشد.
– آیا روش خاصی از سم زدائی وجود دارد که از عود اعتیاد پیشگیری نماید؟
خیر. درمان اعتیاد بطور کلی به دو بخش درمان وابستگی جسمی (سم زدائی) و درمان وابستگی روانی تقسیم می شود . البته درمان مراحل جزئی تری را نیز شامل می شود ( از جمله مشاوره انگیزشی در ابتدای درمان که حداقل یکساعت بطول می انجامد و….) که در راستای یکی از بخشهای دوگانه فوق می باشند. سم زدائی با هر یک از روشهای علمی فوق الذکر تنها بیمار را از نظر علائم جسمی یا روانی سندرم محرومیت کنترل می نماید وتاثیر مشخصی در درمان وابستگی روانی به تنهایی ندارد. از اینرو روش سم زدائی فوق سریع به تنهایی تاثیر و برتری مشخصی در پیشگیری از عود اعتیاد ندارد و نمی تواند جایگزین مراحل درمانی دیگر در این زمینه شود.البته روش سم زدائی فوق سریع از این نظر که داروی نالترکسون سریعتر برای بیماران شروع می گردد و بیماران سریعتر از نظر جسمی بهبود می یابند می تواند به بیماران کمک نماید تا با شرایط بهتر و مطمئنتری بتوانند به درمان و مبارزه با وابستگی روانی خود بپردازند.قبل از اینکه در مورد داروی نالترکسون صحبت کنیم بهتر است بطور خلاصه به نحوه اثر مواد مخدر در بدن اشاره کنیم.در سیستم اعصاب مرکزی هورمونی به نام اندورفین وجود دارد که در استرس های شدید ترشح شده و باعث ایجاد تسکین و بالا رفتن سطح تحمل در انسان می شود. اگر ندیده باشید حتما شنیده اید که فرضا در جنگ یا در یک سانحه، دست شخصی قطع شده ولی وی در ابتدا دردی را احساس نکرده است! علت عدم احساس درد در چنین شرایطی، می تواند ناشی از ترشح و تاثیر اندورفین باشد.ضرب المثل – هنوز داغه حالیش نیست! – در حقیقت اشاره به تاثیر اندورفین در بدن دارد. مثال دیگری که شاید اشاره به آن خالی از لطف نباشد بی خوابی بعد از ورزش است! حتما برای شما هم اتفاق افتاده است که بعداز فعالیت بدنی یا ورزشی به شدت خسته شده اید ولی از خستگی خوابتان نبرده است! در این شرایط می توان گفت شما دچا نئشگی ناشی از ترشح اندورفین شده اید! پس اینکه می گویند: ورزش دشمن اعتیاد است کاملا واقعیت علمی دارد. ورزش می تواند منجر به ترشح اندورفین شده و ایجاد تسکین و نشاط کند.
بصورت طبیعی در سطح سلول های بدن گیرنده هایی وجود دارند تا اندورفین که در بین عوام به مورفین داخلی معروف است بتواند با چسبیدن به این گیرنده ها اثرات خود را در شرایط بحرانی در بدن ایجاد کند.
داستان اعتیاد از این قرار است که:
ساختمان شیمیایی مورفین شباهت زیادی به ساختمان شیمیایی اندورفین دارد. مورفین موجود در مواد مخدر وارد بدن شده و به شدت به این گیرنده ها می چسبد و شرایطی را پیش می آورد که در افرادی که مواد مخدر را بصورت طولانی مدت استفاده می کنند جداشدن مورفین از گیرنده ها باعث ایجاد اثرات ناخوشایندی می شود و شخص مصرف کننده مواد مخدر مجبور است برای جلوگیری از این علایم همچنان مصرف خود را ادامه دهد یا بالاتر ببرد!
وقتی شخصی بطور طبیعی پاک می شود یا با هر روشی مورد سم زدایی قرار می گیرد، تنها مورفین موجود در بدنش خارج می شود ولی گیرنده های مورفین همچنان به تعداد زیاد در بدن وی باقی می مانند که منجر به علایمی از جمله ولع مصرف مواد مخدر می شوند. بدون مصرف نالترکسون به شرط پاک ماندن بیمار، تقریبا شش ماه طول می کشد که این گیرنده ها کم شده و به تعداد طبیعی نزدیک شوند. با مصرف نالترکسون به مدت حداقل شش ماه این مدت زمان به سه تا چهار ماه کاهش می یابد.
نالترکسون آنتاگونیست یا داروی ضد مواد مخدر است. وقتی وارد بدن فرد وابسته به مواد مخدر می شود،مورفین را از گیرنده های مورفین جدا کرده و در اندک زمانی شخص به شدت دچار علایم ترک یا همان خماری می شود. این علایم به قدری شدید است که گاها تیم درمانی را نیز دچار وحشت می کند. دردهای شدید اسکلتی عضلانی و شکمی، اسهال و استفراغ شدید، پرشهای عضلانی و … که کنترل آن نیز نسبتا مشکل است شخص را راهی بیمارستان می کند!
اگر این دارو توسط شخصی که از مواد مخدر پاک شده است مصرف شود نه اینکه علایم خاصی ایجاد نمی کند بلکه با از بین بردن گیرنده های مورفین با عث کاهش ولع مصرف مواد مخدر نیز می گردد. پس باید زمانی این دارو را به بیمار تجویز کنیم که مطمئن باشیم سم زدایی با موفقیت انجام شده و بیمار کاملا پاک است. برای اطمینان از پاک بودن بیمار بعد از قطع داروهای سم زدایی باید بیمار حداقل به مدت ده تا چهارده روز پاک مانده و هیچ ماده مخدر یا شبه مخدری در طول این مدت استفاده نکند. بعد از این مدت بیمار به کلینیک مراجعه می کند و در کلینیک از بیمار تست مورفین گرفته می شود و در صورت منفی بودن تست مورفین تست دیگری به نام تست چالش نالوکسان انجام می شود. در صورتیکه جواب هر دو تست منفی باشد بیمار می تواند از فردای همان روز روزانه ۵۰ میلیگرم نالترکسون بصورت خوراکی مصرف کند.
علاوه بر کاهش ولع مصرف مواد مخدر از مزایای دیگر نالترکسون می توان به چند مورد زیر اشاره کرد:
۱ . وقتی شخص نالترکسون را در حضور خانواده مصرف می کند می توان از پاک بودن شخص اطمینان حاصل کرد.
۲٫ اگر شخصی بعداز مصرف نالترکسون اقدام به مصرف مواد مخدر کند سه حالت زیر ممکن است اتفاق بیافتد:
• مصرف مواد مخدر هیچ گونه اثری روی فرد نمی گذارد.
• شخص به شدت خمار شده و راهی بیمارستان یا کلینیک می شود
• مرگ به علت مسمومیت با مواد مخدر
پس شخصی که نالترکسون مصرف کرده است اگر دچار هوس شود می داند که در صورت مصرف مواد مخدر خطر مرگ را بالقوه بر خود تحمیل می کند. به همین خاطر هوس خود را بخوبی کنترل می نماید. مدت زمان اثر نالترکسون بیست و چهار ساعت بوده و مصرف مرتب آن از اهمیت زیادی برخوردار است. نالترکسون ایجاد وابستگی نمی کند و بر عکس در بسیاری از موارد بیماران به بهانه های مختلف سعی می کنند از خوردن آن سر باز زنند که در این مورد در کلاس های آموزش خانواده در کلینیک تخصصی ترک اعتیاد آینده به خانواده های بیماران آموزش های لازم داده می شود.
نالترکسون باید حداقل به مدت شش ماه روزانه مصرف شود. در برخی بیماران ممکن است مصرف آن حتی برای بیشتر از دوسال نیز توصیه شود.
نالترکسون عوارض جانبی خاصی ندارد. در صورت بروز عوارض جانبی حتما باید این مسئله توسط پزشک درمانگر تایید شود. بدون تایید پزشک درمانگر به هیچ وجه نباید مصرف نالترکسون را قطع یا کم کرد. در برخی بیماریها نیز برا ساس نظر پزشک درمانگر باید تعیین دوز انجام شود.
بعداز سم زدایی و شروع نالترکسون به بیمار کارت مصرف نالترکسون داده می شود. بیمار باید این کارت را همواره با خود همراه داشته باشد تا در صورت بروز شرایط اورژانسی برای وی داروهای مخدر یا شبه مخدر تجویز نشود.
در مواردی که استفاده خوراکی این دارو برای بیمار مشکل است می توان از پلت یا کپسول زیر پوستی آن استفاده کرد. به این ترتیب دارو در زیر پوست کاشته شده و روی آن بخیه زده می شود. و بر اساس نوع کپسول در طول دو، سه یا شش ماه به تدریج جذب می شود.
کدام داروی گیاهی به ترک اعتیاد کمک میکند؟
این روزها در فضای مجازی داروهایی برای ترک اعتیاد تبلیغ می شود که ادعا دارند منشا گیاهی دارند و در تهیه آنها از عصاره چندین گیاه استفاده شده است.
به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، مهم ترین مواد اعتیاد زا و مخدر منشا گیاهی دارند. مورفین به عنوان یکی از معروف ترین مواد مخدر چندین هزار سال است که از گیاه خشخاش استخراج می شود. اما تقریباً همه داروهایی که برای ترک اعتیاد استفاده می شوند شیمیایی هستند. این مواد که خود نیز مخدر هستند باید دوام و اثری طولانی مدت در بدن داشته باشند تا فرصت ترک اعتیاد به مواد مخدر را برای فرد ایجاد کنند.

در حال حاضر نه در طب سنتی و نه در میان گیاهان دارویی، هیچ دارو یا گیاهی وجود ندارد که بتواند با سرعت و بدون هیچ عارضه ای فرآیند ترک اعتیاد به مواد مخدر را انجام دهد.

متاسفانه داروهایی که به عنوان داروی گیاهی و ترک اعتیاد فوری، در بازار تبلیغ می شوند یا فاقد مواد موثره هستند یا حاوی مقادیری مواد مخدرند که به صورت کنترل نشده وارد بدن می شوند. در موارد این چنینی معمولاً سم زدایی و ترک اعتیاد که یک فرآیند علمی است بدرستی رعایت نمی شود و فرد استفاده کننده بعد از دوران مصرف بلافاصله به سمت مواد برمی گردد و در آینده نیز با عوارض بیشتری مواجه خواهد شد.

نکته دیگری که باید در بحث داروهای ترک اعتیاد به آنها توجه کرد این است که نخست این داروها باید به تایید وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی ایران رسیده باشند و در فهرست دارویی کشور قرار بگیرند. هر کشوری در دنیا یک فهرست دارویی رسمی دارد. هرچند فهرست دارویی در امریکا، اروپا و ایران کاملاً یکسان نیستند اما بسیار نزدیک به هم هستند. براساس این فهرست های دارویی، داروها وارد کشور می شوند و مجوز لازم برای استفاده را دریافت می کنند. چگونه ممکن است داروهایی با چنین نتایج شگفت انگیزی وجود داشته باشند اما در فهرست دارویی هیچ کشوری اثری از آنها نباشد.

از سوی دیگر باید بدانید که تبلیغ استفاده داروی ترک اعتیاد در خانه نیز کذب محض است. هنگامی که شما برای نخستین بار مواد مخدر مصرف کردید مغز به طور طبیعی فرمان عدم ترشح مواد مخدر طبیعی به نام مورفینان را دریافت کرد به همین دلیل با ترک غیراصولی بدنتان دچارعوارض ترک مواد مخدر خواهد شد. زمانی که شما تحت نظر پزشکان ترک اعتیاد از داروهای رسمی و استاندارد جایگزین استفاده می کنید به مغز خود تمرین می دهید که آرام آرام مواد طبیعی یا همان مورفینان را ترشح کند و بدنتان دیگر نیازی به مواد مخدر خارجی نداشته باشد. این روند می تواند با عوارضی جدی نظیر تپش قلب، افزایش فشار خون یا مشکلات گوارشی همراه باشد که تحت نظر پزشک و با تجویز دارو به شما کمک می شود این عوارض را براحتی پشت سر بگذارید. این کار بسیار پیچیده و فنی است و گروهی که ادعا می کنند داروهای گیاهی دارند که این کار را سریع و بدون عارضه انجام می دهد، شیاد و کلاهبردار هستند.

آموزش ترک اعتیاد خانگی با قرص بوپرنورفین (ب 2)
بوپرنورفین ( ب 2) همونطور که در پروتکل وزارت بهداشت تایید شده، بهترین دارو برای ترک تریاک است. دوستان مبتلا به تریاک بدونن که نیازی به داروی متادون که بسیار مخربتر از بوپرونورفین هست؛ ندارند. به کپسول های های مثلا گیاهی که توسط شیادها در بازار عرضه می شه هم به هیچ وجه اعتماد نکنید. این کپسولهای گیاهی با مواد مخدر، ترامادول و متادون پر می شن. لطفااین نوشته رو بخونین تا بدونین چی می گم.
و اما تجربه من از بوپرنورفین یا همون ب2 برای ترک تریاک در منزل
مقدمه: با این روش و با نظر پزشک، می شه بدون این که اطرافیان متوجه بشن مواد رو ترک کنید. البته اگه سعی کنید دو روز اول توی ایام آخر هفته بیفته خیلی بهتره.
تاکید می کنم این روش جایگزین مراجعه به پزشک نیست. بلکه فقط مبتنی بر تجربه و مطالعات بنده ست
1- خیلی خیلی خیلی مهمه که اولین بار باید زمانی ازین قرص استفاده بشه که کاملا به حالتخماری رسیده باشید. حداقل 12 ساعت و ترجیحا بیست و چهار ساعت از مصرفتون گذشته باشه.
در غیر اینصورت ممکنه دچار شک بشید. چون این قرص به شدت به گیرنده های عصبی متصل می شه و مواد رو از اون ها جدا می کنه و همین موضوع باعث علائم شدید ترک در شما می شه.
2- روز اول برای استفاده کننده های دو گرم و کمتر یک الی دو قرص دو میلی گرمی استفاده بشه و برای با بالاترها دو الی سه قرص.
نحوه استفاده از قرص به این صورته که باید بگذارید زیر زبونتون و صبر کنید تا خودش حل بشه. تا چند دقیقه بعدش هم چیزی نخورید و آب دهانتون رو قورت ندید. بعد از بیست دقیقه اثرش شروع میشه .
نکته مهم: قرص روزتون رو یکجا نخورید. یعنی اول یک قرص بخورید و یک ساعت صبر کنید تا اثر کنه. بعدش اونقدر صبر کنید تا دوباره احساس جدی خماری کنید. اون وقت اگه واقعا نیاز بود قرص بعدی رو بخورید.
3- روزهای دوم و سوم با همین روش و حدکثر به همون مقدار روز اول قرص رو مصرف کنید.
4- روز چهارم بسته به مصرف از نصف قرص تا یک و نیم قرص مصرف کنید.
5- روز پنجم تا هفتم بسته به مصرف از نصف قرص تا یک قرص حداکثر مصرف کنید.
6- روز هشتم تا دهم یک چهارم قرص مصرف کنید. اگر جواب نداد یک چهارم دیگه به اون اضافه کنید.
7- از روز یازدهم تا پانزدهم روزی یک چهارم قرص اگر نیاز داشتید مصرف کنید.
8- حالا تبریک می گم. شما به انتهای دوره سم زدایی رسیدید و از نظر جسمی پاک هستید. اما این شروع تلاش شما برای پاک بودنه.
همونطور که روزانه کلی وقت برای اعتیاد و حواشی اون گذاشتید، برای پاک بودن هم روزانه کمی وقت بگذارید. دوره های معتادان گمنام برای بسیاری افراد خیلی خیلی مفیده.
من شخصا این دوره ها رو نرفتم. اما هر روز نیم ساعت تا یک ساعت در اینترنت در مورد مضرات اعتیاد سرچ می کنم. این موضوع بسیار موثره
اعتیاد حافظه رو دستکاری می کنه تا با یادآوری اعتیاد تصویر جذابی به ذهن بیاد. اما با این جستجوها یادتون می مونه که اعتیاد باعث انواع سرطان به خصوص پنج نوع مشخص از اون میشه. مغز رو تحلیل می بره، حافظه رو تخریب می کنه و قوای جنسی رو به صفر می رسونه. آبروی شما رو جلوی خانواده و همسایه و محیط کار می بره. سرشکسته تون می کنه. مایه خجالت والدین یا اگر مثل من بچه داشته باشید، مایه خجالت بچه ها تون خواهید بود.
9- من شخصا بوپرنورفین رو تا چهار ماه بعد از ترک ادامه دادم. به این دوره درمان نگهدارنده می گیم.
اما چطور: اوائل یه دونه قرص ب 2 رو در آب جوشیده داخل یک محفظه ی خالی قطره بینی یا قطره چشم می ریختم و هر روز کمی تکونش می دادم و روزی دو یا سه قطره زیر زبونم می چکوندم. راستی، چند تا دونه نمک هم توی جاقطره ای مینداختم تا آب نگنده توی این ده روز!.
این روش برای دوستانی هم که به بوپرنورفین اعتیاد پیدا کردند و میخوان دوزشون رو کم کنن بسیار مفیده.
بعدها قرص چهاردهم بوپرونورفین ( 0.4) رو خریدم (هر قرص معادل یک پنجم قرص ب2 ) و اونها رو به چهار قسمت تقسیم می کردم (با ناخن گیر ) و روزانه یه دونه یک چهارم ( که میشه معادل یک بیستم قرص ب2 ) مصرف می گردم. بعد از چهار ماه همین دوز کم رو در یک هفته ی آخرش، یک روز در میون کردم و بعدش خلاص.
از خدا میخوام همه شما که خودتون یا عزیزانتون درگیر این اهریمن سیاه هستید رو نجات بده. کمی همت و توکل به آفریدگار مهربان.
لطفا در صورت استفاده از این مطلب در سایت یا وبلاگتون، لینک وبلاگ ترک اعتیاد به تریاک رو به عنوان منبع ذکر کنید. ممنون
نقطه نظر، سوال یا ابهامی اگر بود در اینجا مطرح بفرمایید.
تذکرات مهم:
اگر شما هریک از شرایط زیر را دارید، قبل از مصرف بوپرنورفین به پزشک خود اطلاع دهید:
در صورت داشتن آلرژی و حساسیت به بوپرنورفین یا در صورتی که در ۴ ساعت گذشته داروی مخدر دیگری مصرف کرده اید.
آسم، آپنه(قطع تنفس) خواب و سایر اختلالات تنفسی
بیماری های کبدی و کلیوی
بیماری های روانی یا سابقه اقدام به خودکشی
سابقه اعتیاد به الکل و سایر اعتیادهای دارویی
سابقه تشنج، جراحات سر و تومورهای مغزی
طبق دستور پزشک و تنها با دستور پزشک این دارو را مصرف کنید.
داروی بوپرنورفین را در محلی مطمئن قرار دهید که سایر افراد به آن دسترسی نداشته باشند.
تداخلات دارویی:
در صورت مصرف داروهای زیر، قبل از مصرف بوپرنورفین پزشک معالجتان را آگاه سازید:
آنتی بیوتیک ها مانند: فلوکونازول، ایتراکونازول، کتاکونازول
مهارکننده ضدباکتری مانند: آزیترومایسین
داروهای
ریفامپین
مسکن ها مانند: دیازپام، آلپرازولام، لورازپام
داروهای ضدصرع مانند: کاربامازپین
در صورت مصرف این داروها، نمی توانید بوپرنورفین را استفاده کنید یا این که باید تحت نظر پزشکتان دوز خاصی از دارو را مصرف کنید و در طی درمان، آزمایشات پزشکی مکمل را انجام دهید. داروهای دیگری که در فهرست ذکر نشده اند نیز ممکن است باعث ایجاد تداخلات دارویی شوند.
موزش ترک اعتیاد خانگی با قرص بوپرنورفین (ب 2)
بوپرنورفین ( ب 2) همونطور که در پروتکل وزارت بهداشت تایید شده، بهترین دارو برای ترک تریاک است. دوستان مبتلا به تریاک بدونن که نیازی به داروی متادون که بسیار مخربتر از بوپرونورفین هست؛ ندارند. به کپسول های های مثلا گیاهی که توسط شیادها در بازار عرضه می شه هم به هیچ وجه اعتماد نکنید. این کپسولهای گیاهی با مواد مخدر، ترامادول و متادون پر می شن. لطفااین نوشته رو بخونین تا بدونین چی می گم.
و اما تجربه من از بوپرنورفین یا همون ب2 برای ترک تریاک در منزل
مقدمه: با این روش و با نظر پزشک، می شه بدون این که اطرافیان متوجه بشن مواد رو ترک کنید. البته اگه سعی کنید دو روز اول توی ایام آخر هفته بیفته خیلی بهتره.
تاکید می کنم این روش جایگزین مراجعه به پزشک نیست. بلکه فقط مبتنی بر تجربه و مطالعات بنده ست
1- خیلی خیلی خیلی مهمه که اولین بار باید زمانی ازین قرص استفاده بشه که کاملا به حالتخماری رسیده باشید. حداقل 12 ساعت و ترجیحا بیست و چهار ساعت از مصرفتون گذشته باشه.
در غیر اینصورت ممکنه دچار شک بشید. چون این قرص به شدت به گیرنده های عصبی متصل می شه و مواد رو از اون ها جدا می کنه و همین موضوع باعث علائم شدید ترک در شما می شه.
2- روز اول برای استفاده کننده های دو گرم و کمتر یک الی دو قرص دو میلی گرمی استفاده بشه و برای با بالاترها دو الی سه قرص.
نحوه استفاده از قرص به این صورته که باید بگذارید زیر زبونتون و صبر کنید تا خودش حل بشه. تا چند دقیقه بعدش هم چیزی نخورید و آب دهانتون رو قورت ندید. بعد از بیست دقیقه اثرش شروع میشه .
نکته مهم: قرص روزتون رو یکجا نخورید. یعنی اول یک قرص بخورید و یک ساعت صبر کنید تا اثر کنه. بعدش اونقدر صبر کنید تا دوباره احساس جدی خماری کنید. اون وقت اگه واقعا نیاز بود قرص بعدی رو بخورید.
3- روزهای دوم و سوم با همین روش و حدکثر به همون مقدار روز اول قرص رو مصرف کنید.
4- روز چهارم بسته به مصرف از نصف قرص تا یک و نیم قرص مصرف کنید.
5- روز پنجم تا هفتم بسته به مصرف از نصف قرص تا یک قرص حداکثر مصرف کنید.
6- روز هشتم تا دهم یک چهارم قرص مصرف کنید. اگر جواب نداد یک چهارم دیگه به اون اضافه کنید.
7- از روز یازدهم تا پانزدهم روزی یک چهارم قرص اگر نیاز داشتید مصرف کنید.
8- حالا تبریک می گم. شما به انتهای دوره سم زدایی رسیدید و از نظر جسمی پاک هستید. اما این شروع تلاش شما برای پاک بودنه.
همونطور که روزانه کلی وقت برای اعتیاد و حواشی اون گذاشتید، برای پاک بودن هم روزانه کمی وقت بگذارید. دوره های معتادان گمنام برای بسیاری افراد خیلی خیلی مفیده.
من شخصا این دوره ها رو نرفتم. اما هر روز نیم ساعت تا یک ساعت در اینترنت در مورد مضرات اعتیاد سرچ می کنم. این موضوع بسیار موثره
اعتیاد حافظه رو دستکاری می کنه تا با یادآوری اعتیاد تصویر جذابی به ذهن بیاد. اما با این جستجوها یادتون می مونه که اعتیاد باعث انواع سرطان به خصوص پنج نوع مشخص از اون میشه. مغز رو تحلیل می بره، حافظه رو تخریب می کنه و قوای جنسی رو به صفر می رسونه. آبروی شما رو جلوی خانواده و همسایه و محیط کار می بره. سرشکسته تون می کنه. مایه خجالت والدین یا اگر مثل من بچه داشته باشید، مایه خجالت بچه ها تون خواهید بود.
9- من شخصا بوپرنورفین رو تا چهار ماه بعد از ترک ادامه دادم. به این دوره درمان نگهدارنده می گیم.
اما چطور: اوائل یه دونه قرص ب 2 رو در آب جوشیده داخل یک محفظه ی خالی قطره بینی یا قطره چشم می ریختم و هر روز کمی تکونش می دادم و روزی دو یا سه قطره زیر زبونم می چکوندم. راستی، چند تا دونه نمک هم توی جاقطره ای مینداختم تا آب نگنده توی این ده روز!.
این روش برای دوستانی هم که به بوپرنورفین اعتیاد پیدا کردند و میخوان دوزشون رو کم کنن بسیار مفیده.
از خدا میخوام همه شما که خودتون یا عزیزانتون درگیر این اهریمن سیاه هستید رو نجات بده. کمی همت و توکل به آفریدگار مهربان.
لطفا در صورت استفاده از این مطلب در سایت یا وبلاگتون، لینک وبلاگ ترک اعتیاد به تریاک رو به عنوان منبع ذکر کنید. ممنون
تذکرات مهم:
اگر شما هریک از شرایط زیر را دارید، قبل از مصرف بوپرنورفین به پزشک خود اطلاع دهید:
در صورت داشتن آلرژی و حساسیت به بوپرنورفین یا در صورتی که در ۴ ساعت گذشته داروی مخدر دیگری مصرف کرده اید.
آسم، آپنه(قطع تنفس) خواب و سایر اختلالات تنفسی
بیماری های کبدی و کلیوی
بیماری های روانی یا سابقه اقدام به خودکشی
سابقه اعتیاد به الکل و سایر اعتیادهای دارویی
سابقه تشنج، جراحات سر و تومورهای مغزی
طبق دستور پزشک و تنها با دستور پزشک این دارو را مصرف کنید.
داروی بوپرنورفین را در محلی مطمئن قرار دهید که سایر افراد به آن دسترسی نداشته باشند.
تداخلات دارویی:
در صورت مصرف داروهای زیر، قبل از مصرف بوپرنورفین پزشک معالجتان را آگاه سازید:
آنتی بیوتیک ها مانند: فلوکونازول، ایتراکونازول، کتاکونازول
مهارکننده ضدباکتری مانند: آزیترومایسین
داروهای ریفامپین
مسکن ها مانند: دیازپام، آلپرازولام، لورازپام
داروهای ضدصرع مانند: کاربامازپین
در صورت مصرف این داروها، نمی توانید بوپرنورفین را استفاده کنید یا این که باید تحت نظر پزشکتان دوز خاصی از دارو را مصرف کنید و در طی درمان، آزمایشات پزشکی مکمل را انجام دهید. داروهای دیگری که در فهرست ذکر نشده اند نیز ممکن است باعث ایجاد تداخلات دارویی شوند.
مواد مخدر و مغز
مغز پیچیده ترین عضو بدن انسان است. این توده خاکستری رنگ که حدود یک و نیم کیلو وزن دارد در واقع کانون همه فعالیت های انسان است. برای رانندگی کردن، لذت بردن از غذا، نفس کشیدن، خلق یک شاهکار هنری و لذت بردن از فعالیت های روز مره و هر فعالیت دیگری این مغز انسان است که فرمان می دهد. به طور خلاصه مغز انسان عملکرد و فعالیت بدن انسان را تنظیم می کند، اعمال انجام شده را ارزیابی کرده و واکنش نشان می دهد، و افکار و احساسات وی را شکل دهد. مغز از قسمت های مختلفی تشکیل شده است و همه آنها همراه با یکدیگر و همانند یک تیم یا گروه کار می کنند. هر یک از قسمت های مغز مسئول هماهنگ ساختن و انجام اقدامات خاصی هستند. مصرف مواد مخدر می تواند قسمت های مهمی از مغز انسان که برای سامان دادن به زندگی روزمره ضروری است را تحت تاثیر قرار داده و سبب شود تا فرد بدون آنکه اراده ای از خود داشته باشد به مصرف مواد مخدر ادامه دهد و سرانجام معتاد شود.
۱) ریشه نخاع – فعالیت های اصلی و حیاتی بدن انسان همچون تنظیم ضربان قلب، تنفس و خواب را کنترل می کند.
۲) سیستم لیمبیک – قسمت لذت جوئی مربوط به مغز را کنترل می کند. این قسمت قسمت های مختلف مغز که سبب می شوند تا ما احساس لذت کنیم را کنترل می کند. احساس لذت سبب می شود تا ما توانائی خود برای تکرار برخی از رفتارها همانند غذا خوردن را که برای دامه حیات ما نقشی اساسی دارند تنظیم کنیم. این قسمت از مغز هنگام انجام این گونه اقدامات و همچنین مصرف مواد مخدر فعال می شود. قسمت لیمبیک مغز در عین حال مسئول ارزیابی ما از احساسات مثبت و منفی است و همین قسمت است که خاصیت روان گردان بودن بسیاری از مواد مخدر را نشان می دهد.
۳) کورتکس یا قشر مغز- این قسمت از مغز به بخش های مختلفی تقسیم شده است و هر قسمت نوع خاصی از فعالیت های انسان را کنترل می کند. بخش های مختلف کورتکس مغز اطلاعات دریافتی از حس های مختلف را دریافت و آنها را پردازش می کنند و ما را قادر می سازند تا ببینیم، بشنویم، طعم های مختلف را تشخیص دهیم و احساس داشته باشیم. قسمت جلوی کورتکس یا قسمت جلوی مغز، مرکز تفکر و اندیشه است. این قسمت ما را قادر می سازد تا فکر کنیم و برای مشکلات راه حل پیدا کنیم و تصمیم بگیریم.
مغز چگونه ارتباط برقرار می کند؟
مغز در واقع یک مرکز ارتباطی است که از میلیارد ها عصب و سلول های عصبی تشکیل شده است. شبکه هائی از نورون ها اطلاعات را در قسمت های مختلف مغز از جمله نخاع و سیستم های عصبی جانبی از نقطه ای به نقطه دیگر منتقل می کنند. این شبکه ها هر آنچه که ما احساس می کنیم یا درباره آن فکر می کنیم و انجام می دهیم را کنترل و هماهنگ می کنند.
* از نورون تا نورون – هر سلول عصبی مغز اطلاعاتی را به شکل حرکات الکتریکی دریافت و ارسال می کند. زمانی که یکی از سلول ها یک رشته از پیام ها را دریافت می کند آنها را به نورون های دیگر منتقل می سازند.
* فرستنده های نورونی – پیام رسان های شیمیائی مغزپیام ها بین نورون ها به وسیله عناصر شیمیائی که فرستنده های نورونی نامیده می شوند از نورونی به نورون دیگر انتقال می یابند.
* دریافت کنندگان – دریافت کنندگان عناصر شیمیائی مغز: نورون های فرستند به قسمت های خاصی از سلول های دریافت کننده که گیرنده نامیده می شوند می چسبند. فرستند و گیرنده نورونی همانند قفل و کلید عمل می کنند؛ نوعی مکانیزم و ساز و کار خاص و جالبی که باعث می شود تا هر گیرنده ای پیام مناسب را تنها پس از برقراری ارتباط با نورون فرستنده متناسب، به سلول های دیگر منتقل کند.
* حامل ها و فعالیت شیمیائی مغز – به گردش درآورنده ها: به گردش درآورنده ها در سلول هائی قرار گرفته اند که فرستنده های نورونی تولید می کنند و حمل کننده ها این فرستنده های نورونی را به گردش درمی آورند (برای مثال، آنها را به همان سلولی که ایجادشان کرده است باز می گردانند) و به این ترتیب علائم را بین نورون های پس و پیش می برند. برای ارسال یک پیام، سلول مغزی یک ماده شیمیائی که همان فرستنده نورون است در فضای موجود بین دو سلول که سیناپس نامیده می شود ایجاد می کند. نورون فرستنده از سیناپس عبور کرده و به پروتئین ( گیرنده) در سلول دریافت کننده مغز می چسبد. این کار سبب می شود تا در سلول گیرنده مغز تغییراتی ایجاد شود و پیام منتقل گردد.
مواد مخدر چگونه بر مغز تاثیر می گذارد؟
مواد مخدر موادی شیمیائی هستند که پس از مصرف وارد سیستم ارتباطی مغز شده و فرایند عادی ارسال، دریافت و پردازش اطلاعات از سوی سلول های عصبی را مختل می کنند. ساختار شیمیائی برخی از مواد مخدر از جمله ماریجوانا و هروئین شبیه نورون های فرستنده طبیعی مغز است و در نتیجه نورون ها را تحریک می کند. شباهت ساختار شیمیائی این گونه مواد مخدر به نورون های فرستنده طبیعی سبب می شود تا سلول های گیرنده مغز فریب خورده و اجازه دهند تا مواد مخدر وارد سلول های عصبی شده و آنها را تحریک کنند. گرچه ساختار شیمیائی این گونه مواد مخدر شبیه ساختار مواد شیمیائی مغز است اما سلول های عصبی مغز را به طور طبیعی تحریک و فعال نمی کنند و سبب می شوند تا پیام های غیر عادی در شبکه عصبی مغز جریان پیدا کنند.
برخی دیگر از مواد مخدر همچون امفتامین و کوکائین باعث می شوند تا سلول های عصبی مغز به مقدار بسیار زیادی نورون های فرستنده طبیعی ایجاد کند یا از گردش عادی این مواد شیمیائی در مغز جلوگیری می کنند. ایجاد چنین اختلالی سبب می شود تا یک پیام بسیار قوی در مغز ایجاد شده و کانال های ارتباطی مغز مختل شود. تفاوت میان طنین پیام طبیعی و پیامی که بر اثر مصرف این گونه مواد مخدر در مغز ایجاد می شوند شبیه تفاوت میان سخنانی است که کسی در گوش شما زمزمه کند و صدائی که با فریاد کشیدن در برابر میکروفون ایجاد می شود.
مواد مخدر چگونه در مغز انسان احساس سرخوشی و نشئگی ایجاد می کنند؟
بیشتر انواع مواد مخدر به طور مستقیم یا غیر مستقیم سیستم با سرازیر کردن مقادیر زیادی از دوپامین، مدار احساس لذت در مغز را هدف قرار می دهند. دوپامین یک فرستنده عصبی است که در قسمت هائی از مغز که حرکات بدن انسان، احساسات، درک و شناخت، انگیزه و احساس لذت و سرخوشی را تنظیم می کند وجود دارد. تحریک شدن بیش از اندازه این سیستم باعث می شود که از رفتارهای عادی خود احساس لذت کنیم. حالت های سرخوشی و نشئگی که مصرف کنندگان مواد مخدر خواستار آن هستند به این ترتیب در مغز آنها ایجاد شده و به آنها یاد می دهد تا مصرف مواد مخدر را تکرار کنند.

تحریک شدن مدار لذت مغز چگونه به ما می آموزد که به مصرف مواد مخدر ادامه دهیم؟
مغز ما به گونه ای تنظیم شده است که باعث می شود فعالیت هایی که برای ادامه زندگی ضروری هستند را با پیوند دادن به فعالیت هائی که از انجام آنها احساس رضایت خاطر یا سرخوشی می کنیم تکرار کنیم. برای مثال هنگامی که گرسنگی و تشنگی خود را رفع می کنیم، و یا خودمان را از یک خطر احتمالی دور می کنیم، نوعی احساس لذت و رضایت در ما ایجاد می کند تا ناخودآگاه ما را به انجام چنین کارهایی ترغیب کند. هر زمان که این مدار احساس رضایت و سرخوشی تحریک و فعال می شود مغز متوجه می شود که رویداد مهمی در حال رخ دادن است که باید آنرا به خاطر بسپارد و به ما یاد می دهد که بدون توجه و فکر کردن به آن، این عمل را مجددا تکرار کنیم. از آنجاکه مواد مخدر نیز همین مدار را تحریک می کنند ما نیز مصرف مواد مخدر را همانند دیگر رفتارهای ضروری تکرار می کنیم.
چرا مصرف مواد مخدر بیشتر از احساس لذت طبیعی اعتیاد آور است؟
پس از مصرف برخی از مواد مخدر، میزان دوپامینی بین ٢ تا ١٠ برابر بیشتر از احساس رضایت خاطر و لذت طبیعی در مغز آزاد می شود. در برخی از مواقع آزاد شدن دوپامین در مغز تقریبا بلافاصله پس از آغاز مصرف مواد مخدر صورت گرفته و تاثیر آن به مراتب بیشتر از حالت سرخوشی طبیعی باقی می ماند. احساس سرخوشی و رضایت خاطری که مصرف مواد مخدر در مغز انسان ایجاد می شود به حدی زیاد است که احساس رضایت خاطر ناشی از رفتارهای طبیعی همچون خوردن و روابط جنسی در برابر آن بسیار ناچیز است. تاثیر احساس سرخوشی بسیار شدید ناشی از مصرف مواد مخدر باعث می شود تا افراد به مصرف مواد مخدر ادامه دهند. به همین علت است که برخی از دانشمندان می گویند مصرف مواد مخدر کاری است که ما به خوبی آنرا یاد می گیریم.
اگر به مصرف مواد مخدر ادامه دهید چه اختلالی در مغز شما ایجاد می شود؟
همانگونه که ما صدای رادیو را وقتی که بیش از اندازه بلند است کم می کنیم، مغز ما نیز هنگامی که با مقادیر بسیار زیاد دوپامین و دیگر نورون های فرستنده روبرو می شود، میزان دوپامین کمتری تولید می کند یا برای دریافت علائم کمتر، تعداد گیرنده ها را کاهش می دهد. به این ترتیب مقدار دوپامین ایجاد شده در مغز فردی که مواد مخدر مصرف می کند به گونه ای غیر عادی کاهش پیدا می کند و قابلیت آن برای احساس هر گونه سرخوشی و لذت دیگر به شدت کاهش می یابد. به همین علت است که معتادان در نهایت احساس خماری، بی رمقی و افسردگی می کنند و نمی توانند از کارهائی که پیش از این از انجام آنها احساس رضایت می کردند لذت ببرند. در این مرحله است که آنها ناچار می شوند تا برای تولید دوپامین کافی و رساندن آن به حد و اندازه عادی و طبیعی نیز مواد مخدر مصرف کنند. آنها ناگزیر می شوند مقدار مصرف مواد مخدر را در مقایسه با مقداری که در ابتدا مصرف می کردند افزایش دهند تا دوپامین بیشتری در مغزشان تولید شود؛ پدیده ای که از آن به عنوان تولرانس یا بالا رفتن مقاومت بدن یاد می شود.

مصرف طولانی مدت مواد مخدر چگونه برمدارهای مغزی تاثیر می گذارند؟
می دانیم عواملی که سبب می شوند تا تلورانس ایجاد شود همان عواملی هستند که باعث ایجاد تغییرات عمیق در نورون ها و مدارهای مغز می شوند و در بلند مدت نیز سلامت جسمی مغز را به خطر می اندازند. برای مثال، گلاتامیت یکی دیگر از فرستنده های نورون است که مدار احساس لذت و سرخوشی و توان فراگیری را تحت تاثیر قرار می دهد. زمانی که میزان مطلوب گلاتامیت بر اثر مصرف مواد مخدر تغییر می کند، مغز تلاش می کند تا خود را با این تغییر هماهنگ سازد و به این ترتیب است که قابلیت ادراک و تشخیص فرد مختل می شود. مصرف طولانی مدت مواد مخدر در عین حال می تواند سازگار شدن با سیستم های عادت یا حافظه غیرارادی را نیز تحریک کند. شرطی شدن از جمله نمونه های یادگیری است که بر اثر آن عوامل و نشانه های محیطی با تجربه مصرف مواد مخدر ارتباط پیدا کرده و باعث می شود تا در صورت قرار گرفتن در معرض این گونه علائم و نشان ها حتی بدون اینکه مواد مخدر در دسترس قرار داشته باشد، وسوسه یا ویار غیر قابل کنترلی در فرد ایجاد شود. این حالت شرطی شدن از چنان قدرتی برخوردار است که می تواند حتی سال ها پس از قطع مصرف مواد مخدر بازهم در شخص ایجاد شده و وی را به مصرف مجدد مواد ترغیب کند.
مصرف مواد مخدر چه تغییرات دیگری در مغز ایجاد می کند؟
مصرف طولانی مدت مواد مخدر چگونگی ارتباط ساختار های مهم مغز با یکدیگر را مختل کرده و بنابراین قدرت کنترل و جلوگیری از رفتارهای ناشی از مصرف مواد را نیز از مغز سلب می کند. بعلاوه مصرف طولانی مدت مواد مخدر سبب می شود تا مقاومت و تلورانس فرد معتاد در برابر مواد مخدر افزایش پیدا کرده و به بیان دیگر به مصرف مقدار بیشتری از مواد مخدر نیاز پیدا کند. این پدیده ممکن است به اعتیاد منجر شود و باعث شود که فرد بی اراده و بی اختیار به سمت مصرف مواد مخدر کشانده شود.
چه مدت مواد مخدر در بدن انسان باقی می ماند؟
برای اینکه بدانید چه مدت مواد مخدر در بدن انسان باقی می ماند و تا چه مدت مواد مخدر در آزمایش نشان داده می شود و مشخص می گردد و چطور آن را سریعتر از بدن خارج کنیم این مطلب به شما کمک زیادی میکند.
لطفا توجه داشته باشید که مدت زمان باقی ماندن مواد مخدر در بدن بستگی به نوع آزمایشی که انجام می شود و میزان مصرف انسان دارد. اگر داروهای دیگری در کنار مواد مخدر مصرف شود و خود متابولیسم بدن بستگی دارد. لطفا این مدت زمان ها را به عنوان راهنمای کلی استفاده کنید و به میزان و مدت زمان و داروهای جانبی که مصرف می شود دقت کنید.
الکل: ۳ تا ۵ روز در ادرار، بیش از ۹۰ روز در تست مو، و حدود ۱۰ تا ۱۲ ساعت در خون
آمفتامین: ۱ تا ۳ روز در ادرار، بیش از ۹۰ روز در تست مو، ۱۲ ساعت در خون
باربیتورات ها: ۲ تا ۴ روز در ادرار، بیش از ۹۰ روز در تست مو، ۱ تا ۲ روز در خون
ماریجوآنا: ۷ تا ۳۰ روز در ادرار، دو هفته در خون، بیش از ۹۰ روز در تست مو
کوکائین: ۳ تا ۴ روز در ادرار، بیش از ۹۰ روز در تست مو، ۱ تا دو روز در خون
کودئین: ۱ روز در ادرار، بیش از ۹۰ روز در تست مو، ۱۲ ساعت در خون
هروئین: سه تا ۴ روز در ادرار، بیش از ۹۰ روز در تست مو، بیش از ۱۲ ساعت در خون
ال اس دی: ۱ تا ۳ روز در ادرار، بیش از ۳ روز در تست مو، ۲ تا ۳ ساعت در خون
قرص اکستازی: ۳ تا ۴ روز در ادرار، تا ۹۰ روز در تست مو، ۱ تا ۲ روز در خون
متامفتامین (شیشه،کریستال): س تا ۶ روز در ادرار، بیش از ۹۰ روز در تست مو، ۲۴ تا ۷۲ ساعت در خون
متادون: ۳ تا ۴ روز در ادرار، بیش از ۹۰ روز در تست مو، ۲۴ تا ۳۶ ساعت در خون
مورفین و تریاک: ۲ تا ۳ روز در ادرار، بیش از ۹۰ روز در تست مو، ۶ تا ۸ ساعت در خون
چه چیزی در تست اعتیاد و مواد مخدر تاثیر می گذارد؟
سیستم بدن هر کسی با دیگری متفاوت است و تمام این نکاتی که گفته می شود کاملا نسبی است. تست مواد مخدر بر اساس موارد زیر ممکن است متغییر باشد:
میزان سوخت و ساز بدن: هرچقدر متابولیسم و سوخت و ساز بدن بیشتر باشد دفع مواد مخدر زودتر انجام می شود بنابراین یک راه برای دفع زودتر مواد مخدر بالا بردن متابولیسم بدن است.
سلامت کلی بدن: مسلما هر چقدر سلامت بدن بیشتر باشد مواد مخدر سریعتر دفع می شوند.
سن: جوانترها چون سوخت و ساز بدن بیشتری دارند راحتتر و زودتر مواد مخدر را دفع می کنند.
سایز بدن: از آنجا که مواد مخدر در چربی حل می شوند در بدنی که چربی بیشتری دارد بیشتر می مانند. مهمتر اینکه چربی زیاد در بدن سوخت و ساز بدن را پایین می آورد و بنابراین مواد مخدر دیرتر دفع می شود.
چطور مواد مخدر را زودتر از بدن بیرون کنی؟
میدانیم که تنها راه از بین بردن مواد مخدر در بدن این است که آن را از بدن بیرون بریزیم . از این رو زمانی که مواد مخدر از بدن دفع می شود مهم ترین عامل تعیین کننده است که آیا چیزی در بدن مانده یا نه. اما می توان به روش هایی دفع آن را بیشتر و سریعتر کرد.
تا جایی که می توانید آب بنوشید
نوشیدن میزان زیاد آب به بدن کمک می کند که ادرار رقیقتری داشته باشید. برای آنها که مواد مخدر را با میزان کم مصرف کرده اند حتی یک روز قبل از تست با آب درمانی می توانند مواد را از بدن بیرون بریزند اما این روش برای آنها که مصرف طولانی و سنگین دارند نتیجه بخش نیست.
با این حال نوشیدن زیاد مایعات ادرار را خیلی رقیق می کند و این باعث می شود نتیجه تست مشکوک باشد. خوردن چند قرص ویتامین B در ۲۴ ساعت قبل از آزمایش کمک می کند که ادرار کمی زرد و طبیعی شود.
ادرار زیاد کنید
مواد مخدر را با ادرار از بدن دفع کنید. دیوریتیک (داروهای ادرار آور) ادرار را زیاد می کنند اما برای اینکه تاثیر آنها در بدن نماند بهترین کار جایگزین کردن دیوریتیک های خانگی و طبیعی است. چای سبز و سیاه، آب قره قاط، آب جعفری، زالزالک دمنوش قاصدک به عنوان مدر های خانگی و موثر شناخته شده اند. از آنجا که بیشترین فعالیت متابولیسم بدن در خواب انجام می شود ادرار بعد از خواب بیشترین میزان مواد مخدر را خواهد داشت. بنابراین اولین میلی لیتر از ادرار ناشتا بیشترین میزان مواد مخدر را دارد که تست را مثبت نشان می دهد بهتر است اولین میلی لیتر ادرار را مورد آزمایش قرار ندهید.
ورزش
ورزش هم در متابولیسم و هم در دفع سموم و مواد موثر است. که پروسه دفع مواد مخدر را سریعتر می کند. حرکات چربی سوزی باعث می شود که مواد مخدر حل شده در چربی ها سریعتر دفع شوند.
برای اینکه سموم راحتتر دفع شود می توانید پاهای خود را در آب ولرم و جوش شیرین و سرکه سیب بگذارید به مدت نیم ساعت و یا پیاز را حلقه کنید وشبها در خواب زیر جوراب تمیز روی کف پا قرار دهید. با این کارها سم زدایی سریعتر انجام می شود و زودتر مواد مخدر از بدن بیرون می رود.
داروی گیاهی ترک اعتیاد، سوء استفاده ای کثیف از درماندگی معتادان
دوستان به شدت توصیه می کنم از استفاده از کپسولهایی که به نام گیاهی و برای ترک فروخته می شه خودداری کنید. به شدت (تاکید می کنم) به شدت مخرب و خانمان بر اندازند. بهترین روش به صورت علمی در همین وبلاگ توضیح داده شده.
به نظر شما چه کسی ممکن است زنجبیل و فلفل قرمز و بابا آدم و استامینوفن کدئین و ترامادول و دیازپام و اگزازپام و آمی تریپتیلین و نورتریپتیلین و متادون و دیفنوکسیلات را بخورد و زنده بماند؟ باور کنید بعضی از معتادان که از دیگر روش های ترک ناامید شده اند یا پی راه های میانبر ترک می گردند، این راه را هم رفته اند و عجیب اینجاست که پس از خوردن همه اینها و گر گرفتن ها و داغ شدن ها و خواب آلود شدن ها و رعشه ها و نشئه شدن ها، زنده مانده اند و همچنان معتاد!
اولین فروشنده کپسول های گیاهی را از طریق آگهی اینترنتی پیدا می کنم. مغازه جایی است در غرب تهران. خمیازه می کشم و نگاهم را روی شیشه های ریز و درشت و کپسول های از همه رنگ می گردانم، بوی تند نعنای خشک شده و رزماری و گیاهی دیگر که نمی شناسم، خواب را از سرم می پراند. فروشنده عطاری، زیر چشمی نگاهم می کند و می پرسد: "برای خودت می خوای؟" سر تکان می دهم.
– چی می کشی؟/ هروئین.
– پس اول باید تریاک بکشی، یک هفته فقط تریاک بکش، بعد بیا کپسول اول را بگیر، اینها با هروئین اثر نمی کنه.
کپسول ها را نشانم می دهد، آبی، نارنجی، زرد. یکی را بین انگشت اشاره و شست می گیرد: "با این باید شروع کنی، بسته به مصرفت کم و زیادش می کنیم. دانه ای 900 تومان. یکی دوماهه هم پاک پاک می شی، مثل بچه تازه متولد شده!"
می گوید، فرمول کپسول ها محرمانه است: "همه چیز هست، کوکونار و بذرام بنچ و بابا آدم و… ولی فرمول اصلی اش راز است."
فروشنده دوم عکس اولی در شرق شهر است، با موبایلش تماس می گیرم. او مغازه ای ندارد و قرار است داروها را با پیک برایم بفرستد، کپسول هایش را ارزان تر می فروشد. "به همه 1000 تومان می فروشیم ولی به تو 800 تومان، فقط به خاطر جوانیت."
از ترکیب کپسول ها که می پرسم می گوید: "اگر می دانستم که حالا مثل سازنده اش میلیاردر شده بودم. ما کپسول هایمان را صادر می کنیم خارج از کشور."
– شما ترک کرده هم داشته اید؟ نمی دانم اعتماد کنم یا نه….
– ترک کرده؟ خیلی ها! آدم های مهم! مثلا یک مدیر می شناسم که 6 سال است از کپسول های ما مصرف می کند….
– این که یعنی به کپسول های شما معتاد شده!
– خیلی دور برداشتی آبجی! اگر ما دلمان برای جوانیت نمی سوخت کپسول فلفلی می دادیم بهت واسه ترک!
فروشنده سومی فقط یک شماره ثابت است و دادن نشانی کامل را واگذار می کند به وقتی که هزینه کپسول ها را بپردازم، کپسول های او فلفلی است. نسخه اش، روزی دو سه تا از کپسول هاست. با چند لیوان دوغ و شیر و آب پیش از خوردن آنها، تا به قول خودش "فلفل، معده را سوراخ نکند!" هر چند اقرار می کند کپسول ها به خیلی ها نمی سازند و همان دفعات اول مصرف، معده را می آزارند.
اما پخش کنندگان کپسول های ترک اعتیاد فقط عطاری ها یا فروشندگان سرگردان و موبایل به دست نیستند و این روزها، خیلی ها تبلیغ آنها را از شبکه های ماهواره ای دیده اند. این در حالی که اداره سلامت اجتماعی، روانی و اعتیاد وزارت بهداشت بارها نسبت به وجود مواد مخدر در کپسول های گیاهی ترک اعتیاد هشدار داده و حتی مدیرکل آن نیز اعلام کرده است: "هیچ داروی گیاهی برای ترک اعتیاد وجود ندارد."
کپسول، مشاوره نمی کند
دکتر محمدصادق شیرازی، مدیر یکی از موسسات کاهش آسیب اعتیاد در اثبات بی خاصیت بودن کپسول های گیاهی ابتدا به تقسیم بندی داروهای ترک اعتیاد استناد می کند و می گوید: "این دارو ها به دو گروه آگونیست (همخوان) و آنتاگونیست (ناهمخوان) قابل تقسیم هستند که همخوان ها معمولا شبه مخدر محسوب می شوند و ناهمخوان ها در معتاد ایجاد تنفر می کنند."
وی تاکید می کند: "هیچ پزشکی نمی تواند ترک را با تجویز داروهای تنفرزا آغاز کند مگر آن که پیشتر فرآیند درمان را با انواع دیگری از داروها، مثلا شبه مخدرها آغاز کرده باشد، در غیر این صورت علائم سندرم محرومیت شدید، در معتاد ظاهر می شود که بشدت غیرقابل تحمل است و بنابراین تبلیغاتی که در آنها وعده تنفر پس از نخستین بار مصرف را می دهند، حقیقت ندارد."
به گفته او، اشکال دیگر این داروها، عدم ارائه بسته درمانی همراه کپسول ها و ناآگاهی بیماران از محتویات آنهاست، ضمن آن که نه تنها داروهای کذایی مورد بحث، بدون در نظر گرفتن طول مصرف مواد مخدر و دوز آن تجویز می شوند بلکه بسیاری از آنها حاوی انواعی از مواد مخدر هستند که ممکن است از ماده مخدر مصرفی معتاد هم اعتیادآورتر باشند.شیرازی ترکیب احتمالی این مسکن ها را مخدرهایی سبک، مانند دانه های خشخاش و برگ شقایق به همراه آرامبخش های قوی مانند اگزازپام، دیازپام، آمی تریپتیلین، نورتریپتیلین و دیفنوکسیلات می داند. همچنین دکتر محمد اسماعیل پور، مدیرکل اداره درمان جمعیت تولد دوباره، نیز وجود چنین موادی را در کنار انواع دیگری از دارو های خواب آور تایید می کند.
اما اسماعیل پور با استناد به پژوهشی که در سال 1385 انجام داده است، گیاهان را هم به فهرست محتویات داخل کپسول ها می افزاید و می گوید: "برخی از این کپسول ها، حاوی گیاهانی مانند زنجبیل، فلفل قرمز، زنیان و… هستند و زنجبیل و فلفل قرمز فقط باعث گرگرفتگی می شوند و هیچ تاثیری در ترک اعتیاد ندارند."
او به جای خالی مشاوره در درمان اعتیاد نیز اشاره می کند و ادامه می دهد: "فقط 5 درصد از فرآیند ترک اعتیاد، بر رفع علائم فیزیکی متمرکز است و 95 درصد آن شامل خانواده درمانی، روان درمانی و… است که صرفا با خوردن برطرف نمی شوند."
با کدام مخدر ترک کرده اید؟
بحث کپسول های گیاهی ترک اعتیاد سال هاست که از سوی رسانه ها مطرح می شود و حتی وزارت بهداشت نیز بارها اعلام کرده است که آنها قابل اعتماد نیستند و اغلب دارای مواد مخدر هستند. با این حال، نه نیروی انتظامی و نه صنف عطاران برای جمع آوری آنها اقدام می کنند تا آنها که واقعا می خواهند ترک کنند به بیراه نروند و نه حتی برای تجزیه محتویات آنها و شناسایی دقیقشان تلاشی می شود تا دست کم معتادانی که مایلند مواد مخدر را به شکلی آبرومندانه و بدون مزاحمت قانون از عطاری ها تهیه کنند، بدانند چه جور مخدری را در قالب کپسول های ترک اعتیاد مصرف می کنند و دوز مصرفشان دقیقا چقدر است.
داروی گیاهی ترک اعتیاد، سوء استفاده ای کثیف از درماندگی معتادان
دوستان به شدت توصیه می کنم از استفاده از کپسولهایی که به نام گیاهی و برای ترک فروخته می شه خودداری کنید. به شدت (تاکید می کنم) به شدت مخرب و خانمان بر اندازند. بهترین روش به صورت علمی در همین وبلاگ توضیح داده شده.
به نظر شما چه کسی ممکن است زنجبیل و فلفل قرمز و بابا آدم و استامینوفن کدئین و ترامادول و دیازپام و اگزازپام و آمی تریپتیلین و نورتریپتیلین و متادون و دیفنوکسیلات را بخورد و زنده بماند؟ باور کنید بعضی از معتادان که از دیگر روش های ترک ناامید شده اند یا پی راه های میانبر ترک می گردند، این راه را هم رفته اند و عجیب اینجاست که پس از خوردن همه اینها و گر گرفتن ها و داغ شدن ها و خواب آلود شدن ها و رعشه ها و نشئه شدن ها، زنده مانده اند و همچنان معتاد!
اولین فروشنده کپسول های گیاهی را از طریق آگهی اینترنتی پیدا می کنم. مغازه جایی است در غرب تهران. خمیازه می کشم و نگاهم را روی شیشه های ریز و درشت و کپسول های از همه رنگ می گردانم، بوی تند نعنای خشک شده و رزماری و گیاهی دیگر که نمی شناسم، خواب را از سرم می پراند. فروشنده عطاری، زیر چشمی نگاهم می کند و می پرسد: "برای خودت می خوای؟" سر تکان می دهم.
– چی می کشی؟/ هروئین.
– پس اول باید تریاک بکشی، یک هفته فقط تریاک بکش، بعد بیا کپسول اول را بگیر، اینها با هروئین اثر نمی کنه.
کپسول ها را نشانم می دهد، آبی، نارنجی، زرد. یکی را بین انگشت اشاره و شست می گیرد: "با این باید شروع کنی، بسته به مصرفت کم و زیادش می کنیم. دانه ای 900 تومان. یکی دوماهه هم پاک پاک می شی، مثل بچه تازه متولد شده!"
می گوید، فرمول کپسول ها محرمانه است: "همه چیز هست، کوکونار و بذرام بنچ و بابا آدم و… ولی فرمول اصلی اش راز است."
فروشنده دوم عکس اولی در شرق شهر است، با موبایلش تماس می گیرم. او مغازه ای ندارد و قرار است داروها را با پیک برایم بفرستد، کپسول هایش را ارزان تر می فروشد. "به همه 1000 تومان می فروشیم ولی به تو 800 تومان، فقط به خاطر جوانیت."
از ترکیب کپسول ها که می پرسم می گوید: "اگر می دانستم که حالا مثل سازنده اش میلیاردر شده بودم. ما کپسول هایمان را صادر می کنیم خارج از کشور."
– شما ترک کرده هم داشته اید؟ نمی دانم اعتماد کنم یا نه….
– ترک کرده؟ خیلی ها! آدم های مهم! مثلا یک مدیر می شناسم که 6 سال است از کپسول های ما مصرف می کند….
– این که یعنی به کپسول های شما معتاد شده!
– خیلی دور برداشتی آبجی! اگر ما دلمان برای جوانیت نمی سوخت کپسول فلفلی می دادیم بهت واسه ترک!
فروشنده سومی فقط یک شماره ثابت است و دادن نشانی کامل را واگذار می کند به وقتی که هزینه کپسول ها را بپردازم، کپسول های او فلفلی است. نسخه اش، روزی دو سه تا از کپسول هاست. با چند لیوان دوغ و شیر و آب پیش از خوردن آنها، تا به قول خودش "فلفل، معده را سوراخ نکند!" هر چند اقرار می کند کپسول ها به خیلی ها نمی سازند و همان دفعات اول مصرف، معده را می آزارند.
اما پخش کنندگان کپسول های ترک اعتیاد فقط عطاری ها یا فروشندگان سرگردان و موبایل به دست نیستند و این روزها، خیلی ها تبلیغ آنها را از شبکه های ماهواره ای دیده اند. این در حالی که اداره سلامت اجتماعی، روانی و اعتیاد وزارت بهداشت بارها نسبت به وجود مواد مخدر در کپسول های گیاهی ترک اعتیاد هشدار داده و حتی مدیرکل آن نیز اعلام کرده است: "هیچ داروی گیاهی برای ترک اعتیاد وجود ندارد."
دکتر محمدصادق شیرازی، مدیر یکی از موسسات کاهش آسیب اعتیاد در اثبات بی خاصیت بودن کپسول های گیاهی ابتدا به تقسیم بندی داروهای ترک اعتیاد استناد می کند و می گوید: "این دارو ها به دو گروه آگونیست (همخوان) و آنتاگونیست (ناهمخوان) قابل تقسیم هستند که همخوان ها معمولا شبه مخدر محسوب می شوند و ناهمخوان ها در معتاد ایجاد تنفر می کنند."
وی تاکید می کند: "هیچ پزشکی نمی تواند ترک را با تجویز داروهای تنفرزا آغاز کند مگر آن که پیشتر فرآیند درمان را با انواع دیگری از داروها، مثلا شبه مخدرها آغاز کرده باشد، در غیر این صورت علائم سندرم محرومیت شدید، در معتاد ظاهر می شود که بشدت غیرقابل تحمل است و بنابراین تبلیغاتی که در آنها وعده تنفر پس از نخستین بار مصرف را می دهند، حقیقت ندارد."
بحث کپسول های گیاهی ترک اعتیاد سال هاست که از سوی رسانه ها مطرح می شود و حتی وزارت بهداشت نیز بارها اعلام کرده است که آنها قابل اعتماد نیستند و اغلب دارای مواد مخدر هستند. با این حال، نه نیروی انتظامی و نه صنف عطاران برای جمع آوری آنها اقدام می کنند تا آنها که واقعا می خواهند ترک کنند به بیراه نروند و نه حتی برای تجزیه محتویات آنها و شناسایی دقیقشان تلاشی می شود تا دست کم معتادانی که مایلند مواد مخدر را به شکلی آبرومندانه و بدون مزاحمت قانون از عطاری ها تهیه کنند، بدانند چه جور مخدری را در قالب کپسول های ترک اعتیاد مصرف می کنند و دوز مصرفشان دقیقا چقدر است.
مواد مخدر و بیماری ها
کسانی که مواد مخدر مصرف می کنند بیشتر در معرض عوارض و بیماری های مزمن و حاد قرار می گیرند. بیماری های خونی مانند ایدز و هپاتیت رایج ترین علت مرگ در بین این افراد است. برای افزایش آگاهی در خصوص بیماری های مواد مخدر و خطرات سلامتی مصرف مواد، در این قسمت برخی از رایج ترین این بیماری ها و عفونت ها شرح داده شده است.
* اچ.آی.وی و ایدز
* هپاتیت
* عوارض قلبی عروقی
* مشکلات دستگاه تنفسی
* آسیب های کبد و کلیه
* مشکلات مغز و اعصاب
* مشکلات بهداشت روانی
* سرطان
* عوارض دوران بارداری
* سایر اثرات سلامتی
اچ آی وی و ایدز
* از سال ١٩٨٠ میلادی که بیماری ایدز به صورت یک اپیدمی در آمد، مصرف مواد مخدر و اعتیاد به طور جدایی ناپذیری با این بیماری مرتبط دانسته شد. این ارتباط به دلیل قابلیت منتقل شدن این بیماری بین افرادی است که مواد مخدر را به صورت تزریقی مصرف می کنند. این بیماری که در زبان فارسی "ویروس نقص ایمنی انسانی" نام دارد باعث می شود تا بدن قدرت مقابله با عفونت ها را از دست داده و حتی در برابر ساده ترین آنها نیز آسیب پذیر شود. این بیماری از طریق خون و یا سایر مایعات بدن فرد مبتلا به دیگران منتقل می شود و بنابراین معتادانی که برای تزریق مواد از یک سرنگ مشترک استفاده می کنند و یا افرادی که روابط جنسی محافظت نشده برقرار می کنند احتمالا در معرض این بیماری خطرناک قرار می گیرند. همچنین زنانی که باردار هستند این بیماری را در دوران حاملگی، وضع حمل و یا شیردهی به نوزادان خود منتقل می کنند.
* در حال حاضر هیچ نوع روش درمانی و یا واکسنی برای بیماری ایدز کشف نشده است و تنها راه مقابله با این بیماری پیشگیری از انتقال آن می باشد. البته داروهایی برای جلوگیری از پیشرفت این بیماری وجود دارند که از گسترش یافتن بیماری اچ آی وی و تبدیل شدن آن به ایدز پیشگیری می کنند و باعث افزایش طول عمر افراد مبتلا می شود.
* بسیاری از مردم اطلاع دارند که بیماری اچ آی وی از طریق سرنگ های مشترکی که به این ویروس آلوده باشند به دیگران منتقل می شود؛ اما نکته ای که احتمالا بسیاری از آن آگاهی ندارند نقش کلی مصرف مواد مخدر در گسترش این بیماری است. برای مثال، فردی که تحت تاثیر مصرف مواد مخدر قرار گرفته باشد به احتمال زیاد رفتارهای جنسی حفاظت نشده و پرخطر زیادی نیز خواهد داشت و یا ممکن است که برای تهیه مواد و یا پول، اقدام به برقراری رابطه با دیگران کند، که این امر در نهایت باعث گسترش یافتن هرچه بیشتر این بیماری می شود.
* هیچ کس در برابر مبتلا شدن به بیماری ایدز مصون نیست. اگرچه افرادی که از سرنگ های مشترک استفاده می کنند شانس بیشتری برای مبتلا شدن به این بیماری دارند، اما هر فردی که اقدام به برقراری روابط جنسی حفاظت نشده کند نیز در معرض خطر قرار دارد. در صورتی که یک معتاد به بیماری ایدز مبتلا شود، با عوارض بسیار بیشتری نسبت به افراد عادی رو به رو خواهد شد که باعث آسیب های عصبی و اختلالات شناختی نیز می شود. از اوایل دهه ٨٠ تا اواسط دهه ٩٠ میلادی که دوران اپیدمیک شدن بیماری ایدز و اچ آی وی می باشد، مبتلا شدن به ویروس اچ آی وی، با بیماری ایدز و مرگ برابر بود، اما از سال ١٩٩٦ میلادی که روش های موثری برای درمان ایدز معرفی شد، میزان مرگ و میرها تا حد زیادی کاهش یافت. روش درمان ضد رترو ویروسی بسیار فعال (HAART) روشی است که در آن ترکیبی از چند نوع دارو برای مقابله با این بیماری استفاده می شود. با اینکه این روش نیز قادر به از بین بردن این ویروس در بدن نیست، اما با کنترل کردن و کاهش دادن سرعت تکثیر آن در جریان خون، ابتلا به بیماری ایدز را به تعویق انداخته و باعث افزایش طول عمر افراد اچ آی وی مثبت می شود.
* اصلی ترین علائم مبتلا شدن به بیماری هایی که از طریق خون و فراورده های آن منتقل می شوند معمولا چند روز بعد از آلوده شدن فرد، و به صورت گرفتگی و یا آبریزش بینی، از دست دادن قدرت چشایی و بویایی، و احساس سنگینی در سر ظاهر شده و اغلب با احساس ضعف و درد نیز همراه می شود. در صورتی که این عوارض حدود ٤ الی ٨ روز بعد از آلوده شدن بدن ظاهر شوند، به احتمال زیاد مربوط به بیماری هپاتیت می باشند، که البته مربوط به ویروس اچ آی وی نیز می تواند باشد. صرفنظر از نوع بیماری، این علائم در میان همه مبتلایان مشترک می باشد.
* علاوه بر علائمی که در بالا به آنها اشاره شد، عرق سرد و بیخوابی شدید نیز از نشانه های ابتلا به اچ ای وی و یا ایدز می باشند. این عوارض معمولا طی ٢ تا ٣ روز از میان رفته و فرد مجددا سلامت خود را باز می یابد. به همین دلیل فردی که دچار این عارضه شده است ممکن است تاچندین سال متوجه بیماری خود نشده و به چنین عوارضی نیز دچار نشود. در خصوص بیمار شدن معتادان، روش تزریقی احتمال مبتلا شدن به بیماری ایدز را بسیار تشدید می کند؛ چرا که وارد شدن سوزن سرنگ به داخل بدن، همه سیستم های دفاعی که برای مقابله با ویروس ها، باکتری ها، و اجسام خارجی مفید هستند را رد کرده و مستقیما وارد جریان خون می شود. بنابراین تا زمانی که مبتلا شدن به بیماری ایدز مد نظر باشد، روش هایی مانند کشیدن از بینی، دود کردن و یا بلعیدن خطر کمتری به همراه خواهد داشت.
* تنها راه مطمئن شدن درخصوص ابتلا به بیماری ایدز، انجام آزمایش اچ آی وی می باشد. این آزمایش بسیار ساده بوده و در برخی از موارد نتیجه آن ظرف ٢٠ دقیقه مشخص می شود. توجه داشته باشید که در ٦ الی ٨ هفته اول پس از ابتلا به این ویروس، میزان آنتی بادی های موجود در حون هنوز به حدی نرسیده است که به راحتی در آزمایش اچ آی وی معلوم شود، لذا نتایج آزمایش در این مدت چندان دقیق نخواهد بود.
هپاتیت
* هپاتیت C نوعی بیماری واگیردار کبدی است که بر اثر وارد شدن ویروسی به همین نام به بدن ایجاد می شود. این بیماری می تواند به صورت یک بیماری ملایم چند هفته ای، و یا یک بیماری جدی مزمن نمایان شود. معتادانی که از روش تزریقی برای مصرف مواد استفاده می کنند شانس بیشتری برای مبتلا شدن به این بیماری دارند. تخمین زده شده است که حدود ٦٧% از معتادان تزریقی به بیماری هپاتیت C مبتلا هستند و اغلب آنها به علت استفاده از سرنگ های آلوده ناقل این ویروس، به این بیماری مبتلا شده اند. ارتباط جنسی با فرد آلوده به این بیماری، و یا استفاده از لوازم شخصی فرد مبتلا نیز از جمله روش های آلوده شدن به هپاتیت است که البته سهم کمتری به نسبت سکس دارند.
* طول دوره رشد هپاتیت C بین ٢ هفته الی ٦ ماه است. پس از این دوره، حدود ٨٠% از بیم
* ران هیچگونه علامتی از خود نشان نمی دهند. آن دسته از بیمارانی که علائم آلوده شدن را اشکار می کنند به عوارضی چون تب بالا، خستگی، کاهش اشتها، حالت تهوع، استفراغ، دردهای شکمی، ادرار تیره، مدفوع خاکستری رنگ، درد مفاصل، و یرقان (زرد شدن پوست و سفید شدن چشم) دچار می شوند. حدود ٧٥ الی ٨٠ درصد از افرادی که تازه به این ویروس مبتلا شده اند، دچار پیشرفت و مزمن شدن این بیماری شده و از بین آنها نیز ٦- الی ٧٠ درصد به بیماری های مزمن کبدی دچار می شوند. از بین افراد حدود ٥ الی ٢٠ درصد به سیروز کبدی مبتلا شده و ١ الی ٥ درصد آنان بر اثر بیماری سیروز کبدی و یا سرطان کبد می میرند.
* اگرچه واکسن هایی نیز برای پیشگیری از ابتلا به هپاتیت C وجود دارد، اما بهترین راه، پرهیز کردن از رفتارهای زیر می باشد:
– استفاده از سرنگ مشترک برای تزریق مواد مخدر
– روابط جنسی محافظت نشده
– استفاده از وسائل شخصی دیگران که می تواند با خون وی آلوده شده باشد (مثلا تیغ، ریش تراش، مسواک
عوارض قلبی و عروقی
* پژوهش های اخیر ثابت کرده است که رابطه مشخصی بین استفاده از مواد مخدر و بروز عوارض قلبی و عروقی وجود دارد. گرفتگی رگ های قلب، آسیب رسیدن به شریان ها، غیر منظم شدن ضربان قلب، و یا سکته قلبی از رایج ترین این عوارض هستند. بعلاوه افرادی که مواد مخدر را به صورت تزریقی مصرف می کنند، به پیامدهایی چون ویروسی شدن رگ های خونی و دریچه های قلب و رخم شدن یا پارگی رگ ها نیز دچار می شوند. افرادی که مواد مخدر مصرف می کنند اغلب پروتئین کمی دریافت می کنند که همین امر باعث تحلیل رفتن ماهیچه ها شده و رسوب چربی داخل عروق و فشار خون را نیز افزایش می دهد.
مشکلات دستگاه تنفسی
* مصرف مواد مخدر تاثیرات زیادی بر سلامت دستگاه تنفسی انسان می گذارد. برای مثال کشیدن سیگار عامل بروز بسیاری از بیماری های ریوی مانند برونشیت، امفیزم و سرطان ریه می باشد. برونشیت بیماری است که در آن دیواره لوله های برونش یا نایژه ها، که نای را به شش ها متصل می کنند ملتهب شده و بنابراین میزان هوای کمتری به شش ها می رسد و در مسیر راه های هوایی نیز خلط های سنگینی ایجاد می شود. برونشیت مزمن معمولا با سرفه های بسیار خشن و خلط دار همراه است. افراد مبتلا به برونشیت مزمن درجات مختلفی از مشکلات تنفسی را تجربه می کنند. این بیماری را با نام های " بیماری انسدادی مزمن ریوی" یا " بیماری انسدادی مزمن راه های هوایی" نیز می شناسند. این واژه ها نشان می دهند که مهمترین عارضه دود کردن مواد، سخت شدن ورود و خروج هوا به شش ها است و همین موضوع است که باعث ایجاد مشکلات تنفسی می شود. اکثر مواد مخدری مانند سیگار، تریاک، حشیش، شیشه، هروئین و… که به صورت تدخینی یا کشیدنی مصرف می شوند حاوی گازهای سمی و خطرناکی همچون مونواکسید کربن بوده و مصرف طولانی مدت آنها باعث تخریب ریه ها می شود. گاهی این تخریب به حدی زیاد می شود که قسمت عمده ای از ریه ها از کار افتاده و فرد از کوچک ترین فعالیت های روزمره خود نیز عاجز شده و یا به پیوند ریه نیاز پیدا می کند. علاوه بر آن احتمال بروز سرطان ریه نیز برای افرادی که از مواد مخدر دود می کند بسیار بیشتر است.
آسیب های کبد و کلیه
* مصرف طولانی مدت مواد مخدری چون هروئین، و استروئیدها باعث بروز صدمات زیادی به کبد می شود. برای مثال، از جمله مهمترین عوارض فیزیکی سوء مصرف الکل، بیماری های کبدی است. مصرف طولانی مدت الکل باعث چرب شدن کبد و افزایش احتمال ابتلا به سیروز کبدی می شود. بر اساس آمارهایی که در سال های ٢٠٠٣ و ٢٠٠٤ میلادی ارائه شده است، تنها در ایالات متحده آمریکا بیش از٩۰۰٫۰۰۰ نفر به سیروز کبدی مبتلا بوده اند که درحدود ٣٣% از این افراد به دلیل مصرف بیش از حد الکل به این بیماری دچار شده اند. اگرچه با قطع مصرف الکل می توان از پیشرفت بیماری سیروز جلوگیری کرد، ولی درمان این بیماری بسیار دشوار بوده و آسیب های وارد شده به کبد را نیز نمی توان بهبود بخشید.
* برخی از مواد مخدر با افزایش دادن درجه حرارت بدن و یا تخریب های عضلانی به صورت مستقیم و یا غیر مستقیم باعث تخریب کلیه های می شوند. در برخی از موارد افرادی که معتاد می شوند به اندازه کافی مایعات مصرف نمی کنند و از این طریق به کلیه های خود فشار آورده و احتمال تشکیل سنگ در کلیه ها را افزایش می دهند.
مشکلات مغز و اعصاب
* مشکلات مغز و اعصاب از جمله شایع ترین بیماری های مواد مخدر است. همه انواع مواد مخدر با تاثیرگذاشتن بر عملکرد مغز باعث بروز حالت نشئگی و لذت می شوند و به همین دلیل مصرف طولانی مدت آنها باعث بروز مشکلات اساسی در کارکرد مغز و اعصاب می شود. بسیاری از مواد مخدر مانند قرص های اکس، ماریجوانا، و یا کوکائین تاثیرات مخربی بر مغز گذاشته و می توانند باعث از دست رفتن حافظه، از دست دادن قدرت تصمیم گیری، و اختلال حواس شوند. برای مثال با ورود آمفتامین ها به سیستم عصبی مرکزی، و آزاد شدن شدن ناگهانی واسطه شیمیایی دوپامین در مغز، سلولهای مغزی تحریک شده و حالات تحاجمی و پرخاشگرانه تشدید می شود. همچنین این ماده در همان ابتدای مصرف خسارات جبران ناپذیری را در مغز وارد می آورد که افت حافظه، پرخاشگری و تهاجم و رفتارهای جنون آمیز از نتایج این آسیب های مغزی می باشند.
مشکلات بهداشت روانی
* استفاده طولانی مدت از مواد مخدر، روانگردان ها و یا آرامبخش، باعث ایجاد تغییرات ماندگار در مغز شده و می تواند موجب بروز پارانویا، افسردگی، و یا توهم شود. بعلاوه وابستگی عاطفی فرد معتاد به مصرف مواد مخدر بسیار شدید بوده و در مواردی ممکن است تا آخر عمر در وجود وی باقی بماند. عوارض جانبی مصرف مواد مخدر به تدریج باعث بروز مشکلات روانی نیز می شوند. برای مثال مصرف طولانی مدت مواد مخدر باعث کاهش میل و قوای جنسی شده و همین امر موجب بروز مشکلات روانی و حتی مشکلات خانوادگی و طلاق می شود. فشار روحی ناشی از ناتوانی جنسی و یا مشکلات خانوادگی به طور غیر مستقیم در کاهش سلامت روانی فرد نقش خواهد داشت. همچنین کاهش کارایی فرد معتاد در محل کار که منجر به وقوع مشکلات کاری و مالی می شود، فشارهای روانی زیادی به معتادان وارد کرده و تعادل روانی آنان را تحت تاثیر قرار می دهد.
سرطان
* مصرف طولانی مدت هر یک از انواع مواد مخدر باعث آسیب رسیدن به قسمت های خاصی از بدن و متعاقبا مبتلا شدن به سرطان می شود. برای مثال اعتیاد به سیگار که یکی از رایج ترین انواع اعتیاد است نقش بسیار زیادی در ابتلا به سرطان دارد. سیگار کشیدن با سرطان های دهان، گردن، معده، ریه، خون و… در ارتباط می باشد. سرطان های مربوط به مصرف الکل شامل سرطان اوروفارنکس، مری، معده، پانکراس، پستان و رکتوم هستند.
عوارض دوران بارداری
* در حال حاضر همه تاثیراتی که اعتیاد مادر باردار بر روی نوزاد دارد به طور کامل شناسایی نشده است. با این حال مطالعات اخیر نشان داده است که مصرف انواع مواد مخدر در دوران بارداری می تواند باعث تولد زودهنگام، سقط جنین، وزن کم هنگام تولد، و سایر مشکلات رفتاری نوزاد شود که گاهی تا آخر عمر گریبانگیر او خواهند بود. در حقیقت در صورتی که مادر نوزاد در دوران بارداری اقدام به مصرف مواد مخدر کند، این مواد از طریق جفت به نوزاد منتقل شده و در حقیقت بدن او را نیز به مصرف مواد وابسته می کند. همین موضوع باعث می شود که نوزاد پس از به دنیا آمدن نشانه های خماری را از خود بروز داده و به مشکلات زیادی دچار شود.
سایر اثرات سلامتی
* علاوه بر تاثیراتی که مصرف مواد مخدر بر برخی اندام ها و قسمت های خاص می گذارد، تاثیرات کلی نیز بر بدن و کارکرد آن دارد. برای مثال میزان اشتهای معتادان بسیار تغییر کرده و دمای بدن آنها افزایش می یابد که همین موضوع عامل بسیاری از مشکلات سلامتی است. همچنین خماری ناشی از عدم مصرف مواد نیز باعث بروز بسیاری از مشکلات از جمله تغییرات اخلاقی و شخصیتی، مشکلات خواب، خستگی، دردهای عضلانی، اسهال و استفراغ می باشد. همچنین مصرف مواد مخدر سیستم ایمنی بدن را ضعیف کرده و آنها را نسبت به بیماری های معمولی نیز آسیب پذیر تر می کند
* از جمله مهمترین آسیب هایی که مصرف مواد مخدر بر سلامتی فرد دارد کاهش قوای جنسی در بلند مدت است. اگرچه برخی از مواد مخدر در لحظه باعث افزایش میل جنسی و برانگیختگی می شوند، ولی اکثر آنها در طولانی مدت قوای جنسی را کاهش می دهند. برای مثال مصرف متادون سبب کاهش و از بین رفتن میل جنسی، اختلال نعوظ و اختلال در انزال می گردند. حدود ٧٥ درصد از معتادان به متادون، از کاهش و یا از بین رفتن میل جنسی شکایت دارند. حدود ٧٠ درصد دارای مشکل در برانگیختگی جنسی و ٦٠ درصد دارای مشکل در رسیدن به ارضاء جنسی هستند.
* از اوایل دهه ٨٠ میلادی، مرگ و میر ناشی از مصرف مواد مخدر و بیماری های اعتیاد دو برابر شده است. آمار نشان می دهد که امروز از بین هر چهار نفر، یک نفر بر اثر عوارض ناشی از مصرف الکل، تنباکو و مواد مخدر جان خود را از دست می دهد. انواع مختلف سرطان، اوردوز، و رفتارهای غیر معقول پس از مصرف مواد از جمله عواملی هستند که باعث مرگ معتادان می شوند. همچنین مصرف مواد مخدری که خلوص بالایی نداشته و با مواد افزودنی نامشخص ترکیب می شوند نیز میزان عوارض مصرف و مرگ ناشی از آن را افزایش داده است.
*
داروی گیاهی ترک اعتیاد تریاک و داروی گیاهی برای ترک متادون و و داروی گیاهی برای ترک ترامادول
این دارو براى رفع اعتیاد و جدا شدن از بند بندگى و بدبختى خانمان‏سوز اعتیاد به تریاک , متادون و ترامادول است
داروی گیاهی ترک اعتیاد کمک بسیارى مى‏ نماید و با تجربه زیاد مورد مصرف قرار گرفته و عده‏اى "مرد" را نجات داده است، مقصود از مردى شهامت و خوددوستى است زیرا در این گیرودار "خود" از دست مى‏ رود.
گروه پژوهشی بوعلی باب سلامتی برای هموطنان عزیز که به اعتیاد گرفتار هستند نسخه گیاهان دارویی ترک اعتیاد به همراه نسخه های تقویت کننده اعصاب را تهیه و تنظیم کرده که امید است این بیماری اعتیاد از بین برود
ترکیبات داروی گیاهی ترک اعتیاد:
گل گاوزبان ۱۰ گرم‏
هل سبز ۵ گرم‏
زنجبیل ۵ گرم‏
اسطوخودوس ۱۰ گرم‏
میخک ۵ گرم‏
کتیرا ۵ گرم‏
نارگیل ۳۰ گرم‏
شقاقل ۱۰ گرم‏
صندل سفید ۵ گرم‏
آمله مقشر ۵ گرم‏
هلیله سیاه ۱۰ گرم‏
عسل نیم کیلو
* طرز تهیه داروی گیاهی ترک اعتیاد:
همه را نرم کوبیده و سپس ۱۰ گرم کچوله یا آزاراقى(۱) را دو روز در شیر خیسانده و پس از آن خارج کرده با سوهان ساییده به داروها اضافه کنند، بعدا همه را در عسل ریخته روزى چهار قاشق مرباخورى میل نمایند.
* در کنار سایر داروهاى ترک اعتیاد گیاهى استفاده از زالو و حجامت کمک شایانى به موفقیت در ترک اعتیاد مى‏نماید و دردهاى پس از ترک اعتیاد نیز با کمک حجامت و زالودرمانى از بین خواهند رفت.
* ۱-اذارقى یا کچوله:
گونه‏اى از کف دریا است که جامد شده و به نى چسبیده است، چنان تندمزه است که به کار خوردن نمى‏آید، بعد از آنکه از تندى آن مى‏کاهند آن را چون مرهم مالیدنى به کار مى‏بندند.
مزاج ازاراقی یا کچوله:بسیار گرم است.
خواص درمانى ازاراقی یا کچوله: مزاج سرد و تباه را به حالت طبیعى برمى‏ گرداند و استعمال آن تنها باید از راه مالیدن خارجى باشد. آرایش: لکه ‏ها را از بین مى‏ برد. دمل و جوش: جوشهاى شیرى را دواست.
زخم و قرحه: در مداواى گرى تر و اگزما مفید است. (قوباء). مفاصل: ضمادش در علاج عرق النسا سودمند است.
دوز کراتوم برای ترک اعتیاد تریاک هروئین و متادون
داروی ترک اعتیاد گیاهی کراتوم یک داروی گیاهی موثر در ترک اعتیاد در کشور تایلند است اما در ایران انرا به نام قرص دراگون یا تتای هندی یا به اسامی داروی ترک اعتیاد گیاهی می شناسند که متاسفانه قرص وارداتی به ایران
بسیار نامرغوب و رده سه است و فاقد میزان زیادی از ماده موثره میراگنین است
در مورد مصرف قرص های دراگون اولین موضوعی که باید به یاد داشته باشید ان است که مصرف توام ان با ترامادول مرگ اور است زیرا اثراتی مشابه و فرمولی مشابه با ترامادل دارد
مصرف دراگون با ترامادول برای ترک اعتیاد ممنوع و مرگ اور است

امروزه کراتوم در ترک اعتیاد به مواد مخدرتریاک و هروئین و به خصوص متادون مورد استفاده قرار می گیرد

کراتوم در طب سنتی اسیای جنوب شرقی به عنوان ماده ای برای درمان درد و اسهال و ترک اعتیاد افزایش نیروی جنسی (شلی کمر ) استفاده می شود

اما کراتوم را باید با چه دوزی و چطور مصرف کنیم

نکات مهم

کراتوم را با شکم خالی مصرف کنید

تا دو ساعت باید چیزی نخورید و کراتوم را با شکم خالی بخورید بااین کار جذب ان بهتر می شود

کپسول کراتوم

فرم های دارویی کراتوم

کپسول های کراتوم قطره کراتوم چای کراتوم

هر کپسول کراتوم اغلب حاوی 500 میلی گرم کراتوم است و هر 6 ساعت یک عدد برای شروع درمان بسیار مناسب است البته برای ترک اعتیاد به تریاک دو یا سه دوز کافی است اما برای ترک هروئین باید هر 6 ساعت مصرف شود

برای ترک اعتیاد متادون مقدار مصرف بسته به اخرین دوزی از متادون که مصرف می کرده اید دارد

چای کراتوم

بعضی از بسته های ان همانند چای لیپتون در بازار موجود است

چای کراتوم اغلب در بسته های دو گرمی است و باید حداقل 20 دقیقه در اب جوش بماند تا مواد ان وارد اب شود

چای کراتوم دارای اثرات ضد اضطراب و ارامبخش و شادی اور دارد
عصاره کراتوم
عصاره کراتوم از برگ های ان قویتر است و به فرم 15 ایکس (پانزده برابر قویتر kratom 15x ) و 20 ایکس و فرم رزین 20 ایکس که بسیار قوی و سیاه است در بازار جهانی موجود است
رزین سیاه رنگ 20 ایکس کراتوم
اگر از عصاره کراتوم استفاده می کنید بیش از نیم گرم مصرف نکنید کافی است انرا در اب میوه ریخته میل کنید
پودر کراتوم
kratom powder
پودر کراتوم که به ان بالی کراتوم هم می گویند
می توانید پودر کراتوم را به صورت یک قاشق در یک نوشیدنی سرد یا گرم میل کنید
برگ کراتوم
kratom leaf
می توانید 4 تا 6 گرم برگ انرا در اب جوشانده و میل کنید
قطره کراتوم
روی بسته های ان میران مصرف نوشته شده است
کراتوم یک مخدر تفریحی
به دلیل اثرات مشابه کراتوم با تریاک و در بسیاری از کشورها از کراتوم به عنوان یک ماده مخدر تفریحی استفاده می شود کراتوم فاقد ماده مخدر مورفین است و ماده موثره ان میراگینین است
اثرات مصرف کراتوم مثل ترامادول است و می توان انرا نوعی ترامادول طبیعی دانست و مصرف کراتوم به اسم قرص دراگون تتای هندی و داروهای گیاهی ترک اعتیاد با ترامادول کشنده است توجه داروهای ترک اعتیاد گیاهی هیچ اثرای بر روی ترک اعتیاد شیشه ندارند و استفاده از انها برای ترک شیشه معتاد را دو گانه سوز و معتاد به شیشه معتاد به گروه مخدر های گروه افیونی هم می شود و استفاده از داروهای گیاهی برای ترک شیشه ممنوع است تر ک کردن هر ماده مخدری سختی های زیادی دارد. طوری که برای همه کسانی که تصمیم به ترک اعتیادشان دارند مثل یک کابوس بزرگ است. میزان درد و آزردگی ترک هر اعتیادی با هم فرق می کند و بسته به اعتیاد به هر ماده مخدری عوارض ترک آن هم متفاوت است. دارو های ترک اعتیاد خود اعتیادزاست. برای همین هم بهترین کار این است که تا جایی که می توانید از درمان های خانگی و داروهای گیاهی استفاده کنید. خیلی به داروی گیاهی با تردید نگاه می کنند و فکر می کنند تاثیر داروهای شیمیایی بیشتر و ترک اعتیاد راحتتر است. اما اگر میزان اعتیاد کم باشد و بتوان بدون استفاده از داروهای شیمیایی که علاوه بر عوارض زیاد آن روی بدن خودشان اعتیاد می آورند، داروهای گیاهی را جایگزین کنید بهترین نتیجه را خواهید گرفت.
از عوارض ترک اعتیاد مشکلات معده و سوءهاضمه است، دلپیچه و حالت تهوع، اسهال، رفلاکس اسید معده در روزهای اول ترک اعتیاد شایع است. زنجبیل و نعناع برای درمان این احوالات عالی است. زنجبیل خاصیت ضد تهوع دارد و نعنا دلپیچه و اسهال را درمان می کند. همچنین ریشه مارشمالو برای درمان اسهال و بی حالی ناشی از آن در دوران ترک اعتیاد بسیار مفید است. می توانید دمنوش این گیاهان را درست کنید و یا پودرش را با آب بخورید.

از مهمترین علائم ترک اعتیاد که ترسناک ترین قسمت آن است درد بدن است. برای این کار بهتر است از پوست درخت بید که یک آسپرین طبیعی و گیاهی است استفاده کنید. پوست درخت بید به عنوان سلطان قرص های مسکن شناخته شده است. وقتی در دوران ترک اعتیاد مشکل معده هست مصرف دارو های مسکن و آرام بخش که خودشان مشکلات معده و گوارشی ایجاد می کنند اشتباه است. پوست درخت بید را دم کنید روزی تا سه لیوان بنوشید. دیگر گیاهان معروف در آرام کردن درد، زرچوبه، اسپیره کوهی، گل مینا و زنجبیل است شما می توانید این گیاهان را با هم در یک توری بپیچید و یک چای کیسه ای مسکن درست کنید. یادتان باشد در دوران ترک حداقل ۱۵ دقیقه زیر نور آفتاب قرار بگیرید و دراز بکشید بدن شما به انرژی خورشید بیشتر از هر وقت دیگری نیاز دارد و نور مستقیم آفتاب درد بدن را هم کمتر می کند
از دیگر عوارض ترک، بدخلقی و عصبی بودن است. مشکل در خوابیدن بیقراری زانوها و پاها تا جایی که شاید نتوانند تا چند روز یک خواب خوب داشته باشند. برای درمان این حالت گل ساعتی بهترین گزینه است. دمنوش گل ساعتی بهترین درمان برای از بین بردن افسردگی و اضطراب، بدخلقی است . این گل که همانطور که از نامش پیداست شکل ساعت است که برای خواب آرام خیلی ها آن را مصرف می کنند. شما می توانید از سنبل الطیب و اسطخودوس هم برای آرام بخشی ناشی از ترک اعتیاد مفید است.
این داروهای گیاهی را هنگام ترک اعتیاد عزیزانتان برایشان تهیه کنید و مطمئن باشید که کمک بسیاری به آنها می کنید.

منابع
Schaler, Jeffrey Alfred (1997). "Addiction Beliefs of Treatment michael vick Providers: Factors Explaining Variance". Addiction Research & Theory 4 (4): 367-384.
Mahaleh.Hamshahrilinks.Org. Accessed November.
Mahaleh.Hamshahrilinks.Org. Accessed November.
http://www.khabaronline.ir/detail/185721/society/social-damage
http://www.khabaronline.ir/detail/185721/society/social-damage
https://article.tebyan.net/
http://www.beytoote.com/health/addiction/drug3-addiction2-treatment.html.
tebyan.net

درمان دارویی اعتیاد و مضرات آن

79


تعداد صفحات : 79 | فرمت فایل : WORD

بلافاصله بعد از پرداخت لینک دانلود فعال می شود