تارا فایل

مقاله انبارداری شرکت داروپخش



موضوع
انبارداری شرکت داروپخش
Daru Pakhsh Pharmacy Warehousing system

نام استاد :

نام محقق :

فصل اول
معرفی شرکت دارو پخش

تاریخچه
تاسیس در سال 1342 با نام کارخانه داروسازی داروپخش و تولید 20 قلم دارو شامل قرص و شربت و فرآورده های تزریقی تحت لیسانسسال 1357 تحت مالکیت وزارت بهداشت وتولید محصولات با نام ژنریکسال 1359 دگرگونی در ساختار تشکیلاتی سال 1371 تحت مالکیت سازمان تامین اجتماعیسال 1372 تغییر از سهامی خاص به عام سال 1377 یکی از شرکتهای تابع شرکت داروپخش با نام شرکت کارخانجات داروپخش ( سهامی عام )

تحقیق وتوسعه
مسئولیتها:
واحد R&D شرکت کارخانجات داروپخش، که در ساختمانی جدید التاسیس قراردارد، بخش R & D در شرکت داروسازی با کادر کاملاً تخصصی و علمی، متشکل از داروسازان و کارشناسان شیمی و با استفاده از امکانات نرم افزاری و سخت افزاری، منابع و مراجع علمی مستند و مورد تایید، انواع دستگاه ها و تجهیزات مدرن تحقیقاتی در راستای اهداف بلند مدت شرکت گام برمی دارد. این بخش طراحی و توسعه فرمولاسیون های مختلف دارویی، توسعه فرایندهای تولیدی و انجام مطالعات فراهمی زیستی را بر عهده دارد. بخش R & D همچنین فرمولاسیون محصولات جاری شرکت را در راستای ارتقا کیفیت و تامین نقطه نظر و نیاز مشتری بهبود می بخشد. فعالیتهای اصلی ذیل را بر عهده دارد:
1-فرمولاسیون و ساخت آزمایشی محصولات جدید:
بعد از تصمیم گیری کمیته مربوطه در مورد اینکه شرکت کارخانجات داروپخش ساخت محصول جیدی را در برنامه خود قراردهد، واحد تحقیقات شرکت، کار فرمولاسیون را بر روی محصول مورد نظر آغاز می کند. در وهله اول که جمع آوری اطلاعات در مورد ماده موثره می باشد، با بهره برداری از آخرین منابع و رفرنسهای بین المللی، بیبلیوگرافی کاملی از ماده موثره و محصول مورد نظر تهیه می شود. سپس با استفاده از اطلاعات بدست آمده در رابطه با خصوصیات ماده دارویی، چند فرمول مناسب برای محصول مورد نظر (به طور مثال قرص یا آمپول یا شربت) طراحی و در مقیاس آزمایشگاهی ساخته می شود. سپس این نمونه های آزمایشگاهی مطابق استاندادهای بین المللی (فارماکوپه ای) تست و با نمونه خارجی مقایسه می شوند. فرمولهاییکه از لحاظ کلیه خصوصیات مطابق استانداردهای بین المللی بوده و مشابه نمونه خارجی می باشند در مقیاس نیمه صنعتی نمونه سازی شده و پایداری آنها در شرایط تسریع شده (دما و رطوبت بالا) مورد بررسی قرار می گیرد. مدارک مربوط به فرمولی که از کلیه جهات مطلوب و مورد قبول می باشد از جمله برگه های آنالیز مواد و محصول، روشهای ساخت و آنالیز، نتایج آزمایشات پایداری و … جمع آوری شده و برای اخذ پروانه ساخت، این پرونده جامع دارو (DMF) به وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ارسال می شود.
2-اسکیل آپ(scale- up) محصولات جدید:
پس از تایید وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، با همکاری و نظارت واحد تحقیقات یک بچ تولیدی از محصول جدید در واحد تولیدی مربوطه ساخته می شود . در صورت بروز هر نوع مشکل ناشی از افزایش مقیاس تولیدی، واحد تحقیقات اقداماتی که مطابق استاندادهای بین المللی مجاز می باشد برای حل مشکل انجام داده و سپس اصلاحات انجام شده را در مدارک و مستندات درج می نماید تا به صورت روتین اقدام شود.
3-حل مشکل تولید محصولات جاری: در صورت بروز مشکل در تولید هر یک از محصولات جاری شرکت، موضوع به واحد تحقیقات ارجاع می شود. سپس همکاران این واحد ، با استفاده از تجارب گسترده ای که در این زمینه دارند و امکاناتی که در این واحد وجود دارد، به بررسی و حل مشکل می پردازند.
4-اصلاح فرمول ویا/ روش ساخت محصولات جاری:
با توجه به سیاست شرکت مبنی بر بهبود مستمر محصولات خود و کیفیت آنها، واحد تحقیقات پس از:
الف) نمونه سازی از محصول با فرمول یا روش ساخت جدید
ب ) انجام آزمایشات پایداری در شرایط تسریع شده و تایید پایداری محصول
اصلاح مورد نظر را به اطلاع مسئول فنی رسانده که ایشان هم پس از مطلع ساختن وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و در صورت نیاز، کسب مجوز آن وزارتخانه تغییر مورد نظر را به جریان می اندازد.واحد تحقیقات شرکت کارخانجات داروپخش مجهز به پیشرفته ترین امکانات و دستگاههای لازم برای ساخت نمونه های آزمایشی و انجام تستهای مربوطه بر روی این نمونه ها می باشد.
پرسنل
با توجه به اهمیتی که شرکت کارخانجات داروپخش برای موضوع تحقیقات قائل است از سال 1383 موقعیت این واحد در چارت سازمانی شرکت از مدیریت به معاونت ارتقا پیدا کرد. در حال حاضر معاونت تحقیقات دارای 14 پرسنل می باشد و با توجه به گستردگی فعالیتهای آن در حال جذب نیروهای متخصص بیشتری می باشد.
فعالیت اصلی شرکت کارخانجات داروپخش
موضوع فعالیت شرکت عبارتست از تولید ،تهیه، واردات داروهای انسانی ، دامپزشکی ، شیر خشک ، غذای کودک ، مواد غذائی ، لوازم درمانی ، آرایشی وبهداشتی ،آزمایشگاهی و توزیع وفروش آنها در سراسر کشور وصدور آنها به خارج از کشورهمچنین خرید وفروش مواد اولیه ، بسته بندی وماشین آلات وقطعات وسایر ملزومات ، تاسیس وایجاد وبهره برداری از کارخانه های تولیدی وصنعتی وفروش آنها ، مشارکت وسرمایه گذاری و خرید وفروش سهام شرکت ها ، اقدام به فعالیتهای تحقیقاتی علمی وعملی مربوط به تبادل اطلاعات ، دانش فنی وتکنولوژی از طریق تهیه و تدارک آنهااز شرکت های داخلی وخارجی وهمچنین هر گونه عملیات تجاری و غیر تجاری مجاز که مرتبط با موارد فوق بطور مستقیم یا غیر مستقیم باشد.

هیئت مدیره
دکتر سید علیرضا حسینی
( Ph.D ) مدیرعامل با مدرک
محمد حسن حاتمی
( B.A ) رئیس هیات مدیره با مدرک
( B.A ) فرشادملک وند- عضوهیات مدیره با مدرک
دکتر ناصر شمس
عضو هیئت مدیره با مدرک دکتری(M.B.A)
دکتر محمد گل محمدی ظهوری
عضوهیات مدیره بامدرک ( Phrama.D
معاونین
دکتر سعید حقیقی- معاون کنترل کیفیت با مدرک دکترای داروسازی Phrama. D. Ph.D. دکتر فضل ا… حیدرنژاد- معاون مهندسی تولید بامدرک دکترای داروسازی Phrama. D. دکتر احمد داودی – معاون بازرگانی با مدرک دکترای بازرگانی Ph.D. دکتر پیرکلخوران- معاون توسعه ومطالعات استراتژیک بامدرک دکتر داروسازی Phrama.D. دکتر علی اکبر صمدیان مقدم – معاون بهره برداری با مدرک دکترای داروسازی Phrama.D. دکتر جواد طیلابی- معاون بیوتکنولوژی بامدرک دکتر داروسازی Phrama.D. دکتر مهرداد علیمیان- معاون تحقیقات بامدرک دکترای داروسازی Phrama.D. فرشاد ملک وند- معاون مالی واقتصادی B.A.
دکتر محسن نجارنیا- معاون بازاریابی وتوسعه فروش بامدرک دکترای داروسازی Phrama.D.
حسین ولی پور- معاون منابع انسانی B.S.

فصل دوم
کلیات انبارداری دارو در شرکت

شرایط ساختمان :
انبارها باید دارای ساختمان مستحکم با وسعت کم بوده و کف انبار بتونی و یا دارای کف پوش مقاوم باشد و همه روزه کف انبار به روش خشک ( با جاروی برقی صنعتی ) نظافت شود.
از شستن کف انبارها و مرطوب کردن آنها به علت ایجاد رطوبت و رسیدن صدمه به کارتن هاو داروها خودداری گردد. نظافت کلیه انبارها باید هر روز انجام و انبارها سرپرست نظافت داشته باشد.
زیر درب و دیوارها و سقف انبارها باید فاقد روزنه و منفذ بوده و از ورود حشرات و حیوانات موذی و پرندگان به داخل انبارها باید جلوگیری به عمل آید.
سقف انبارها باید عایق بوده و برای خنک کردن در ایام تابستان از هواکشهای متعدد، کولرهای گازی و یا چیلر استفاده شود.
حرارت و رطوبت انبار :
کلیه انبارهای دارویی باید دارای رطوبت سنج و میزان الحراره بوده و درجه حرارت و رطوبت همه روزه در وقت معین کنترل و در کارت مخصوص ماهیانه ثبت شود و در محل انبار بایگانی گردد.
در کلیه مواقع حتی در ایام تعطیل انبارها باید دارای شرایط ویژه خود بوده و شرایط نگهداری داروها رعایت شود. برای این منظور چند انبار به شرح زیر مورد نیاز می باشند.
سردخانه برای داروهایی که زیر0C 8 نگهداری می شوند ( درجه استاندارد 8-2 درجه )
انبار خنک با درجه حرارت 0C 15-8 ( Cool place )
انبار معمولی با درجه حرارت 0C 30-15

قفسه بندی :
در کلیه انبارهای دارویی می باید قفسه بندی فلزی نصب و از ظرفیت انبار در چند طبقه با استفاده از بالا بر استفاده شود.
کلیه اجناس و داروهای موجود در انبار دارویی که شامل : قرص، کپسول، شربت، آمپول، سرم، ضدعفونی کننده ها و لوازم پزشکی است باستی به نحو مطلوب طبقه بندی شوند و به هر کدام قسمت معینی از فضای انبار اختصاص داده و بر اساس تاریخ انقضاء در قفسه ها جا داده شوند. به طوری که داروهای با تاریخ مصرف نزدیک در جلو و به همین ترتیب بقیه در پشت آنها چیده شوند تا داروهایی که تاریخ مصرف کوتاه تری دارند، زودتر توزیع شوند. ( FEFO )

چیدن :
چیدن باید به گونه ای باشد که برداشتن آنها آسان بوده و به بقیه ضرر نرساند.
از نکات عمده در چیدن اجناس در قفسه ها توجه به وزن و حجم اجناس است به طوریکه اجناس کم حجم و سبک در طبقه های فوقانی قرار می گیرند.
چیدن صحیح کالا در انبار در بالا بردن راندمان و ایجاد نظم و کاهش هزینه ها و به خصوص وقت، بسیار موثر است.

مهمترین عوامل در چیدن، موارد زیر می باشد :
1- میزان تقاضا :
تقاضای زیاد (حمل و نقل بیشتر ( بایستی در دسترس و نزدیک محل کار باشد.
2- وجه تشابه :
3- مشخصات کیفی کالا :
این مورد در مورد مواد و داروهایی که کنار هم بودن آنها، امکان ضرر و زیان زدن دارد. بسیار حائز اهمیت است.
4- اندازه و حجم کالا :
اجناس کوچک با حجم زیاد بایستی با پالت و در نزدیکی محل ورود و خروج اجناس انبار شوند. اجناس کوچک با حجم کم و کوچک بهتر است در نقاط دورتر انبار شوند همینطور باید در کارتن های کوچک یا ظروف پلاستیکی گذاشته شوند.
اجناس سنگین و یا ظروف حاوی موادی که امکان لیک کردن ( نشتی دادن ) دارند در قسمت های پایین چیده شوند.
نکات مورد توجه :
1- استفاده از حداکثر فضای بالای سر :
حتی الامکان اجناس را نباید پخش چید بلکه بوسیله قفسه بندی و یا استفاده از پالت بر روی هم قرار داد، تا در مواقع خاص چون حریق یا تعمیرات لوله و سیم کشی و تعمیر سقف، بتوان فضای کافی در اختیار داشت.
2- رعایت اندازه اجناس :
قفسه ها بایستی طوری نصب شوند که اندازه ابعاد آن ضریبی از اندازه کالا باشد تا بتوان حداکثر بهره را از فضای داخل قفسه ها برد.
3- فواصل قفسه ها :
فاصله باید به گونه ای باشد که دو نفر به راحتی از آن عبور نمایند و در صورت استفاده از میزهای چرخدار و یا وسایل دیگر به اندازه کافی فضا باید وجود داشته باشد.

اصول ایمنی انبارهای دارویی :
از قرار دادن اجناس آتش زا و چیزهایی که ممکن است با یک جرقه باعث آتش سوزی شود در انبار بایستی جلوگیری گردد.
از قرار دادن اجناسی که در مواقع اضطراری باعث مسدود شدن درب های انبار می شود در نزدیکی درها، جلوگیری گردد.
سیم کشی انبار بایستی در نهایت دقت توسط متخصصین انجام شود. می باید از کابل و کانال و مهتابی های که روکش داشته باشند استفاده گردد و کلیه کلید پریزها در کنار درب ورودی در جعبه ها جا داده شوند و برای هر قسمت فیوز جداگانه نصب شود. و کل سیستم برق انبار به یک کلید اصلی مجهز باشد که در موقع خروج خاموش شود.
انباردارها بایستی موقع خروج از خاموش بودن کلیه لوازم برقی مطمئن شوند.
پشت پنجره و درب انبارها می بایست حفاظ و دزدگیر نصب شود و از قفل های قابل اطمینان استفاده شود.
از لوله کشی آب ، گاز فاضلاب ، در داخل انبار و سقف های آن جلوگیری گردد.
کف انبارها باید به گونه ای باشد که مقداری از سطح فضای بیرون بالاتر باشد تا در موقع بارندگی شدید از ورود آب به داخل انبار جلوگیری شود.
تا آنجا که ممکن است از پالت های فلزی و چوبی برای کف انبارها استفاده شود.
در کلیه انبارها باید کپسول آتش نشانی ( پودر یا گاز ) در کنار درب ورودی انبار، شیلنگ آب و دستگاههای خبر دهنده و تابلوی راهنمای اطفای حریق نصب و به موقع سرویس شود و افراد آموزش دیده در تمام شیفت های کاری حضور داشته باشند و تابلوی عدم مصرف دخانیات یا سیگار در کلیه قسمت ها نصب گردد.

دفتر انبار :
دفتر انبار باید جداگانه بوده و یا بوسیله دیوار و سقف شیشه ای از محوطه انبار جدا شود. برای هر دارو باید کارت موجودی داشته و موجودی روز با کارت تطبیق شده و چنانچه بتوانند در هر فاکتور فروش شماره سری ساخت دارو را نیز ثبت بنمایند ارجحیت دارد.

انبار مرجوعی ها و ضایعات :
انبار جداگانه ای باید تدارک دیده شود و لیست ضایعات را تهیه و در برنامه معدومی سالیانه قرار داد.
انبار مواد آتش زا و حلالهای آلی باید خارج از ساختمان انبار بوده و با کلیه ساختمان ها فاصله داشته باشد و صرفاً جهت نگهداری مواد آتش گیر و مواد بخار بکار رود. این انبار باید دارای دیوارهای بتونی آجری و سقف عایق باشد پنجره ها باید در ارتفاع بسیار بالا بوده و دیوارها و زیر درب فاقد درز و روزنه باشد. کلید برق باید ضدجرقه بوده و بیرون درب انبار قرار گیرد. داخل انبار دارای خبر دهنده ( اعلان ) حریق و سیستم اطفای حریق و تابلوی راهنمای آتش نشانی باشد. انبار باید مجهز به سیستم خنک کننده و یا هواکش های دائمی باشد که بادی بوده و کلید برق آنها در بیرون درب انبار و ضد جرقه باشد.

نگهداری داروها در شرایط مناسب و استاندارد :
در صورت رعایت استانداردهای نگهداری دارو می توان مطمئن بود که شرایط نگهداری آنها مناسب بوده و داروها از کیفیت مطلوب برخوردار هستند.

نظافت و نگهداری :
حشرات و جوندگان :
حشرات و جوندگان داروها و بسته بندی آنها را می خورند و آسیب می رسانند تمیز کردن محل نگهداری داروها و نیز قرار ندادن غذا و نوشیدنی در این محل ها، باعث کاهش تمایل حشرات و جوندگان برای ورود به محلهای نگهداری داروها می شود. اگر جانورانی مانند موش مشکل اساسی برای انبارها بوجود آورد باید تمهیداتی صورت گیرد.

گرمای شدید و نور :
قرار گرفتن در معرض نور مستقیم، تغییر ماهیت ( فیزیکی و شیمیایی ) داروها را در پی دارد و سبب کاهش عمر مفید آنها می شود.
تهویه مطبوع یکی از روش های بسیار مناسب برای متعادل نگهداشتن دمای محل نگهداری داروها است که با توجه به گرانی در همه جا مقدور به بکارگیری از آن نیستیم.
ابزاری مانند پنکه های سقفی و دستگاههای تهویه با فشار با توجه به ارزان بودن و نظر به اینکه گردش هوای مناسبی را در محل های نگهداری ایجاد می کند و از این طریق دمای محیط را کاهش می دهند، و می توانند جایگزین مناسبی برای سیستم های تهویه مطبوع به شمار آیند.
نور مستقیم آفتاب نیز از عواملی است که از طریق افزایش دما، کیفیت آن را در معرض تهدید قرار می دهد. بدین منظور بایستی داروها در جعبه هایی که با آنها حمل می شوند نگهداری شود و نیز از تابش مستقیم نور آفتاب به درون محوطه محل های نگهداری داروها جلوگیری به عمل آید.

حذف خطر نفوذ آب به انبارها :
نفوذ آب داروها و بسته بندی آنها را خراب می کند. حتی اگر خود داروها با نفوذ آب تخریب نشوند، تخریب بسته بندی توسط آب و نامطلوب شدن شکل ظاهری آنها، عدم پذیرش گیرنده خدمت ( بیمار ) را در پی دارد.
ترمیم سقف ها و دیوارهایی که آب از آنها نشت می کند و نیز جلوگیری از نشت آب از پنجره ها این مشکل را تا حد قابل توجهی حل خواهد کرد.
قرار دادن داروها روی پالت هایی با ارتفاع cm 10 از سطح زمین و فاصله cm 30 از دیوارها مانع تخریب آنها توسط آب خواهد شد.

ابزار آتش نشانی :
آب وسیله مناسبی برای خاموش کردن آتش های چوب و کاغذ است ولی در آتش سوزی های با منشا جریان الکتریسیته کمک کننده نیست. وجود کپسول های آتش نشانی ( که در دوره های مناسب شارژ ) شده است در محلهای مناسب ( نزدیک درهای ورود و خروج ) از اهمیت خاصی برخوردار است. در صورت عدم دسترسی به کپسول های آتش نشانی، سطلهای آماده شن جایگزین مناسبی برای آنهاست.
مهمترین مسئله وجود پرسنل آموزش دیده است.

نگهداری داروها جدا از مواد قابل اشتغال و رعایت نکات ایمنی :
بعضی از موادی که قابلیت اشتعال بالایی دارند ( مانند الکل ) و ممکن است که در محل نگهداری داروها نگهداری شوند. باید جدا از داروها و نزدیک به ابزار اطفای حریق نگهداری گردند.
داروها بایستی cm 10 بالاتر از سطح زمین و به فاصله cm 30 از دیوارها و کارتن های دیگر و رعایت حداکثر ارتفاع cm 250 نگهداری شوند.
با این کار از آسیب احتمالی ناشی از ورود آب، حیوانات جونده و خاک و گرد و غبار می توان پیشگیری نمود.
با حفظ فاصله cm 30 از وسیله ها و سایر کارتن های دارویی، بازدید از کارتن ها، تمیز کردن فاصله بین آنها و جریان یافتن هوا بین محموله ها امکانپذیر می گردد و امکان رفت و آمد در بین کارتن ها سبب می شود که نظافت محموله ها، خواندن برچسب ها و مشخص کردن محموله هایی که بر اساس تاریخ انقضای مصرف باید سریعتر توزیع شوند عملی تر گردد.
بدیهی است که در انبارهای بزرگ پالت ها در مقایسه با قفسه ها بیشتر قابل استفاده هستند پالت ارزان قیمت است و با استفاده از آن حمل و نقل محموله های بزرگ به راحتی انجام می شود. پالت ها همینطور بیشترین فضای استاندارد را در مقایسه، با فضایی که اشغال می کنند، برای نگهداری محوله ها ایجاد می کنند. ارتفاع نگهداری محموله ها، چه با استفاده از پالت و چه بدون آن، نباید بیش از cm 250 شود. نگهداری محموله هایی با ارتفاع بیشتر از این سبب آسیب به کارتن های ردیف های پایین تر می شود. همچنین نگهداری محموله ها با این مقدار ارتفاع یا کمتر از این سبب آسیب کمتر به پرسنل محل نگهداری داروها در صورت سقوط کارتن ها خواهد شد.

نگهداری داروها دور از سموم، مواد شیمیایی، فایلهای کهنه، لوازم اداری و سایر داروهای نامربوط :
نزدیکی داروها به سموم و مواد شیمیایی منجر به زودرس شدن تاریخ انقضای داروها می گردد و بایستی به این نکته توجه شود.

فصل سوم
مفاهیم انبارداری دارو

بررسی سیستم انبارداری :
تعاریف :
تعریف انبارداری :
عبارت از دریافت جنس یا کالا از خارج ( از قسمتهای مختلف شرکت ، یادیگران از خارج شرکت ) و نگهداری آنها با توجه به قوانین انبارداری که باعث سهولت در تحویل دادن ( صدور ) و تحویل گرفتن ( ورود ) با کمترین وقت و نیروی مورد نیاز باشد و رسانیدن اجناس و کالاهای مورد نیاز قسمتها یا خریداران به آنها در حداقل وقت ممکن براساس مدارک و ضوابط قانونی .

تعریف کمک انباردار :
کمک انباردار کسی است که علاوه برمهارت کار انبار می تواند از عهده کنترل کالاهای ورودی به انبار ، جابجایی و چیدن آنها ، انبار گردانی ، دادن اطلاعات به واحد سفارشات و تحویل کالاهای امانی و رعایت اصول و مقررات انبارداری بر آید .

تعریف جابجایی :
جابجایی عبارت است از ؛ فعالیتی که از زمان ورود کالا به انبار و قرار گرفتن در جای مناسب تا زمان خروج کالا از انبار انجام می شود .

تعریف سیستم اطلاعاتی انبار :
منظور از سیستم اطلاعاتی اجرای عملیات مربوط به کالای موجود در انبار و همچنین نظارت بر کنترلهای لازم روی مراحل مختلف این عملیات برطبق روش منطقی و سیستماتیک می باشد . یا به عبارت دیگر روشی است منطقی که میتوان کالای مورد نیاز تهیه و نگهداری نمود .

تعریف شرکت سهامی (corporations ) :
طبق ماده 1 قانون تجارت : " شرکت سهامی شرکتی است که سرمایه آن به سهام تقسیم شده و مسولیت صاحبان سهام ، محدود به مبلغ اسمی سرمایه آنها می باشد " .

تعریف شرکت سهامی خاص ( pritoate corpora tion ) :
شرکتی که تمام سرمایه آنها در مواقع تاسیس توسط موسسین تامین می گردد .

تعریف استعلام بها :
استعلام بها فرمی است که مامور خرید موسسه با ارئه آن به چندین فروشنده ( معمولاً حداقل 3 فروشنده ) نسبت به اخذ بهای فروش آنها اقدام می نماید . این فرم معمولاً شامل کلیه مشخصات کالا ، تعداد ، بهای واحد ، نشانی فروشنده ، مدت اعتبار استعدام ، محل مهر و امضاء فروشنده و سایر شرایط مانند نحوه محل می باشد .

تعریف انبار :
انبار به محل یا فضایی گفته می شود که براساس یک سیستم طبفه بندی صحیح ، مواد اولیه ، کالای نیم ساخته ، محصول ساخته شده و با فرآیند های مختلف صنعتی بازرگانی در آن نگهداری می شود .

چیدن کالا
3-1 پس از دریافت و تحویل گرفتن کالا یا اجناس و صدور رسید انبار به چیدن کالا در جای مناسب طبق اصول و روال خاصی می باشد .این اصول عبارت است :
الف – تعیین محل قرار دادن کالا ( انبار – قفسه -طبقه -ردیف )
ب – چیدن و انبار نمودن کالا
ج -تهیه کارت شناسی کالا و نصب آن بر روی اجناس .

الف – تعیین محل قرار دادن کالا ( انبار – قفسه – طبقه – ردیف )
یکی از راههای بالا بردن راندمان و ایجاد نظم و کاهش هزینه ها و ضایعات و به حداقل رساندن زمان ، چیدن صحیح کالا می باشد . به چیدن و نگهداری کالا در انبار در یک محل خاص صفافی گفته می شود .
یکی از متداولترین شیوه و تنظیم و نگهداری روش ، که کدبندی کردن محل ، قفسه ، راهرو و طبقات است ؛ که در موسسات بزرگ به خود انبار تعلق گرفته می شود .

بهترین عوامل قرار گرفتن کالا در انبار
1- میزان تقاضا یا مصرف کالا
2- محل و موقعیت و شکل ظاهری و نوع ساختمان انبار
3- وجه تشابه
4- امکانات و تجهیزات انبار
5- خصوصیات فیزیکی
6- خصوصیات کیفی کالا

1- میزان تقاضا یا مصرف کالا :
منظور از مصرف یا میزان ارسال کالامی باشد . که به طور کلی می توان به سه دسته پر مصرف ، متوسط مصرف و کم مصرف تقسیم نمود . که بهتر است کالای پر مصرف نسبت به دو نوع دیگر در دسترس باشد .

2- محل و موقعیت و شکل ظاهری و نوع ساختمان انبار :
هنگام قراردادن کالا در انبار باید به محل و موقعیت ساختمان انبار ، ظرفیت مفید و قابل استفاده ، وجود ستونهای داخل انبار، درب های ورودی و خروجی انبار ، تهویه و نورگیری و شکل ظاهری انبار ، ارتفاع و ابعاد مختلف انبار و غیره توجه نمود .

وجه تشابه :
یکی دیگر از عوامل ، تشابه یا تشابه مصرف کالا می باشد . مثلاً اجراء موتور در یک قسمت و اجراء روشنایی در قسمت دیگر که دراین تشابه مصرف را می رساند . ویا آچارها در یک قسمت و لوله ها در قسمت دیگر که این خود تشابه کالا ها را می رساند . لذا قرار گرفتن اقلام مشابه وهم مصرف در کنار هم باعث کوتاهی مسافت ، کاهش خستگی ، تسهیل در دسترسی به موقع و فراهم سازی کالا در پاسخگویی به درخواستها می گردد.

3- امکانات و تجهیزات انبار :
یکی دیگر از عوملی که در تعیین محل قرار دادن کالا موثر است : امکانات و تجهیزات موجود در انبار می باشد . این تجهیزات شامل ؛ وسایل حمل و نقل داخل انبار و سایر تجهیزات انبار .

4- خصوصیات فیزیکی :
یکی دیگر از عوامل در تعیین محل قرار دادن کالا خصوصیات فیزیکی می باشد .

5- خصوصیات کیفی کالا :
این خصوصیات شامل : کالا فاسد نشدنی ، قابل انفجار ، سمی بودن و گران قیمت می باشد .
ب : چیدن و انبار نمودن کالا :
برای چیدن کالا در انبار باید به نکاتی توجه کردکه عبارتند از :
الف : در چیدن کالا در انبار حتی الامکان اجناس را نباید پخش چید . بلکه بیشتر از ارتفاع بجای سطح ، استفاده کرد . آن هم به وسیله قفسه بندی یا با استفاده از پالت کالا ها را بر روی هم قرار داده تا حد مجاز استفاده از ارتفاع رعایت حداقل فاصله 6 سانتی متری از سقف می باشد .
ب : بعضی از اقلام مانند : قطعات فلزی را می توان بدون صدمه دیدن در محیط آزاد انبارکرد .
ج: طول وعرض قفسها باید متناسب با اندازه اجناس باشد .
د: انبار کردن قفسه ها باید متناسب با وسایل جابجایی و حمل ونقل درنظر گرفته شود . برای مثال : برای انبارهایی که فقط قفسه دارند ، و هیچ گونه تجهیزات حمل و نقل استفاده نمی شود . فاصله آنها باید به اندازه دونفر که به راحتی عبور کنند باشند .
ذ : بعضی از اجناس مصرف فعلی دارند مانند ضدیخ که بعد از زمستان که باید آن را جابجا نمود تا استفاده بیشتری از فضای انبار شود .
ر : در خصوص کالاهایی که باید پیمانه ، وزن و یا متر شوند حتی الامکان باید در نزدیک محل اندازه گیری باشند .
ج: تهیه کارت شناسایی کالا و نصب آن بر روی اجناس :
هر انبار ، دارای دو نوع کارت است :
اول : کارت کوچک ( کارت قفسه ) :
کارت کوچک انبار در بالای قفسه یا روی هر یک از اجناس نصب می شود . و دارای مشخصات زیر ا ست .
1- نام کالایی که کارت مربوط به آناست .
2- شماره جنس و نوع کالا
3- موجودی حداقل و حداکثر
4- واحد مقدار
5- مقدار متضمن تاریخ وارده و صادره و موجودی
دوم – کارت بزرگ
کارت بزرگ دارای مشخصات زیر است .
1- شماره برگ که در موقع مصرف ویژگیهای بعدی به ترتیب به برگ داده می شود .
2- شماره جنس
3- مشخصات کامل جنس
4- واحد مقدار
5- موجودی حداقل و حداکثر
6- شماره ردیف و ثبت ورود و خروج مربوط به کارت
7- فروشنده
8- اطلاعات مربوط به ورود کالا با تفکیک تاریخ و مقدار و مبلغ
9- اطلاعات مربوط به خروج کالا با تفکیک تاریخ و مقدار و مبلغ
10- اطلاعات مربوط به موجودی کالا
بطوری که در بالا ذکر شده است روی هر یک از اجناس موجود در انبار و هر نوع کالا که دارای شماره و طبقه بندی می باشد . با کارت کوچک انبار نصب می شود و انباردار شخصاً با کمک انباردار ورود و خروج و موجودی هر جنس را از حیث تعداد با ذکر تاریخ در آن ثبت می کند .
کارتهای بزرگ به منزله دفتر حساب جنسی کالا می باشد . بنابراین باید با دقت نگهداری شود از نقل و انتقال بی مورد آن خودداری شود . و کارت بزرگ علاوه براین که دارای مزایای کارت کوچک انبار می باشد . اسم فروشنده و بهای جنس خریداری شده را نیز تعیین می کند. و به ترتیب شماره کارت که برمبنای شماره بندی کالا است بایگانی می شود.

4-1مراحل انبار داری :
با توجه به توضیحات داده شده انبار داری در 3 مرحله انجام می گیرد که عبارتند از :
1- مرحله در یافت یا تحویل گرفتن کالا
2- مرحله نگهداری و حفاظت اجناس و کالا در انبار ( انبار کردن )
3- مرحله صدور یا تحویل دادن کالا به خارج از انبار

نمودار مراحل سیستم انبارداری در شرکت سهامی داروپخش
ورود به انبار
مراحل سیستم انبارداری
خروج از انبار انبار کردن

5-1 : وظایف انباردار
مسولیت امور انبار و نگهداری موجودیهای جنسی به عهده انبار دار است . او باید تجربه و دانش کافی در روشهای انبارداری ، لیاقت و کفایت اداره عملیات را دارا باشد . و امانت داری او مورد تایید قرار گیرد .
6-1 : عوامل موثر در انتخاب محل انبار
با توجه به اهمیت انبار ها ، برای ساختن یک انبار مناسب عوامل زیر را باید در نظر گرفت :
1- برآورد ظرفیت یک انبار
2- در نظر گرفتن نقطه مبدا و مقصد
3- محدودیتهای زمین و عوامل جانبی آن
4- محدودیتهای قانونی و مسائل جانبی
5- حفاظت وایمنی

7-1 : عوامل تخریب کالا :
عوامل تخریب کالا :
عوامل تخریب کالا بسته ، به نوع کالا و شرایط نگهداری آن متفاوت می باشد و شرکتهای تولید کننده به مرور زمان و با کسب تجربه راهکارهای گوناگون برای جلوگیری از خرابی کالا و یا جنس تولید شده خود در انبار ها و یا موقع بارگیری و حمل و نقل آن پیدا کرده اند .

عوامل تخریب کالا عبارتند از :
1- عوامل فیزیکی 2- عوامل شیمیایی 3- عوامل بیولوژیکی 4- عوامل مکانیکی .
در شرکتهای سهامی داروپخش بیشترین نوع عامل تخریب از نوع عوامل فیزیکی می باشد

عوامل فیزیکی مانند :
1- زلزله :
زلزله یک عامل تخریبی است و برای جلوگیری از آن باید ساختمان انبار قدرت و مقاومت زلزله را داشته باشد بنابراین در موقع ساختن بنای انبار باید پیش بینی لازم شود.
2- سیل :
سیل نیز از عوامل دیگر تخریب است و برای جلوگیری از آن نباید انبار را در مسیر سیل ساخت .

3- دزدی :
دزدی نیز از عوامل دیگر تخریب است برای کاهش این خطر باید از ورود افراد متفرقه به داخل انبار جلوگیری کرده و پنجره ها و دربها را نرده کشی و مجهز به دزدگیر نمائیم حتی الامکان انبار در محلهای عبور و مرور و در کنار خیابان ساخته نشود . و به طور کلی در ساخت انبار امنیت آن در نظر گرفته شود .
4- آتش سوزی :
آتش سوزی نیز خود یکی دیگر از عوامل تخریب است و برای جلوگیری از آن باید به پرسنل انبار آموزشهای لازم را درباره اطفای حریق بدهیم ودر موقع بروز آن هرچه سریعتر به آتش نشانی اطلاع داده و در محوطه انبار کپسولهای آتش نشانی ، آب ، تابلوهای هشدار دهنده و… مهیا باشد .

انواع وسایل حمل و نقل :
1- چرخ دستی :
چرخ دستی ها وسایلی هستند که به وسیله فرد در حالت ایستاده حرکت داده می شوند . این وسایل می توانند با نیروی محرکه یا بدون آن باشد . نیروی محرکه چرخهای دستی معمولاً به وسیله انرژی الکتریکی تامین می شود و هدایت آنها به وسیله فرد صورت می گیرد . چرخهای دستی در انواع متنوعی ساخته شده اند که برحسب نیاز نوع مناسب آن انتخاب و مورد استفاده قرار می گیرد . از این وسایل برای حمل بارهای کم و در مسافتهای کوتاه استفاده میشود. در انتخاب این وسایل برای داخل انبار باید به ابعاد چرخ دستی و عر ض راهرو های بین قفسه های انبار دقت نمود .
انواع چرخ دستی عبارتنداز :
1- چرخ دستی افقی ( ساده )
2- چرخ دستی چند طبقه
3- چرخ دستی جمع آوری سفارشات
4- چرخ دستی مایل
مکان ساخت انبار
امروزه متخصصین و طراحان با کسب تجربه و اطلاعاتی که در طی سالها کار و تلاش از طراحان گذشته بدست آمده و با سرعتی که علوم امروز از لحا ظ معماری و شهر سازی و کلاً امور ساختمانی پیشرفت کرده دیگر برای ساختن مکانی برای استقرار کالا که به آن انبار می گویند دچار هیچ مشکلی نمی شوند و انبار ها را به بهترین شکل ممکن و در بهترین مکان طراحی کرده و شروع به ساختمان سازی آن می کنند حال برای آشنایی بیشتر با شرایط محیطی آن ، چند نکته ساده و در عین حال مهم را برای شما توضیح خواهیم داد .

انبار قاعدتاً به دو گروه مختلف تقسیم می شوند :
1- انبا رهای مرکزی
2- انبا رهای فرعی
کار شناسان انبار را به نوع شرایط تولید و حجم جنس تولید شده محل استقرار انبار را که تا حد امکان باید به محل در یافت و ار سال کالا نزدیک باشد انتخاب می کنند با این روش در هزینه نقل و انتقال صرفه جویی شده و در عوض سرعت کار بالا رفته و به میزان قابل توجهی در سود دهی تولید تاثیر دارد و این در مورد ساخت هر دو گونه انبار چه مرکزی و چه فرعی رعایت می شود.
اصلهای مهم در خرید :
بطور کلی پنج اصل زیر باید در خرید ها رعایت شود :
1- کیفیت مناسب
2- کیفیت ( مقدار ) مناسب ( Right Quantity )
3- قیمت مناسب ( Right price )
4- منبع مناسب ( Right source )
5- زمان مناسب ( Right time )
پس از اینکه این نکات در امر خرید انجام شد و کالای از فروشنده خریداری شد نوبت به مرحله ورود کالا به انبار شرکت می باشد .
که بدین صورت که :
فروشنده ضمن ارسال کالا ، نسبت به ارسال فرمی بنام ( صورت حساب ) که شامل مشخصات کالای فرستاده شده ، تعداد یا مقدار آن ، قیمت واحد و قیمت کل آن می باشد ، مبادرت می نماید .وبا ورود کالا به انبار موسسه و تحویل آن به انباردار نسبت به صدور ( برگ رسید کالا به انبار ) اقدام می شود . که شامل فاکتور یا صورتحساب ، فروشنده ، وسیله حمل ، شرح کافی تعداد یا مقدار آن ، واحد ، وزن ، ارزش واحد و قیمت کل آن می باشد .

1-2 مزایا و معایب سیستم :
1- شناسایی و دسترسی بهتر و راحت تر به موجودی انبار ، مخصوصاً در موسسات با حجم موجودیهای زیاد و متنوع .
2- دادن اطلاعات دقیق و صحیح به مدیریت و سایر بخشهای موسسه .
3- سیستم با داشتن اهداف از پیش تعیین شده خود می تواند اطلاعاتی کافی به افراد تازه وارد بدهد .
4- اطمینان خاطر برای مدیران و مسولین بخشها در برابر سیستم منظم که متکی بر اطلاعات صحیح و کافی است .
5- کنترل دقیق سیستم از طریق کنترل موجودیهای انبار و بررسی اشکالات آن .
6- کاهش هزینه های مصرف بدون مواد و تاثیر روحی مثبت به اثر وجود نظم و آگاهی مسولین از میزان دقیق موجودیها .

– معایب نداشتن سیستم انباداری :
1- ممکن است کمبود فضا در انبار بوجود آید زیرا کالاها خوب چیده نشده و یا قبلاً پیش بینی نشده است .
2- عدم نظم باعث جابه جایی اضافی و اتلاف وقت پرسنل انبار و در کل صدمه دیدن کالا می شود .
3- اتلاف وقت در مواقع انبار گردانی ( موجودی برادری ) به علت نامرتب بودن انبار
4- عدم توجه به وسایل ایمنی و نحوه استقرار کالا و حمل نقل می تواند موجب بروز خسارت جانی و مادی برای موسسه می شود .
انبارها در موسسات تولیدی با توجه به تولید و دامنه فعالیت کارخانه ، به دو نوع مرکزی ( اصلی ) و فرعی تقسیم می شوند .
در کارخانه های بزرگ تولیدی به علت حجم زیاد تولید ، ساختمان انبار مرکزی را نمی توان نزدیک کلیه واحدهای تولیدی احداث نمود . لذا در هر واحد تولیدی انبار فرعی ایجاد می گردد و انبار مرکزی هر چند وقت یک بار ، مواد مورد نیاز واحد های مختلف تولیدی را به انبار همان واحد ار سال می نماید . در این صورت ، برای اداره انبار های فرعی ، به کمک انبار داری نیاز است که مسولیت اداره این انبا رها را زیر نظر انبار دار به عهده بگیرند .
مدارک کالا در انبار :
مدارکی است که در هنگام ورود کالا به انبار با ید صادر شود تا انباردار رسیدن جنس را به انبار تایید کند . این مدارک قابل استفاده در قسمتهای دیگری از جمله : حسابداری ، کامپیوتر مرکزی ، ـ کاردکس مرکزی ) ، دایره خرید و … می باشد .
این مدارک عبارتند از : در خواست کالا ، در خواست خرید ، رسید انبار ( قبض انبار ) که در بعداً به توضیح آنها می پردازیم .

2-2 اهمیت و سازمان انبار ها:
سازمان انبارها :
نظر به این که قسمت عمده ای از منابع نقدی شرکتهای تولیدی ، به مصرف سرمابه گذاری برای موجودیهای مواد می رسد ، اگر از روشهای انبارداری مطمئن و منظمی استفاده نشود ، زیانهای جبران ناپذیری ببار خواهد آمد . به عنوان مثال ، نداشتن موجودی مواد به حد کافی ، موجب وقفه های زیان آوری در تولید می شود و با خریدهای فوری برای جلوگیری از این وقفه ها نیز هزینه های تولید افزایش می یابد . اگر مواد با بیش از حد مطلوب خریداری شده باشد ، باعث رکود سرمایه و افزایش هزینه های انبارداری و نابابی مواد می شود . روش انبارداری باید طوری طراحی گردد که از حیف و میل ، فاسد شدن و افت نا مناسب مواد جلوگیری شود و نقل و انتقال ، جابه جایی ، حفظ و حراست موجودی مواد ، به طور مطلوب صورت گیرد .
اهمیت انبار :
هدف از ایجاد تشکیل انبارها چه در سازمانهای دولتی و چه در بخش های خصوصی تامین ، نگهداری و در دسترس قرار دادن سری وسایل مورد نیاز آنها می باشد . بطور یکه اگر مواد و لوازم مورد نیاز به موقع تهیه و در دسترس واحد مصرف کننده قرارداده نشود ، در گردش کار و فعالیتهای آن موسسه ایجاد می گردد .
ساختمان انبارها ترجیحاً باید نزدیک به محل تولید باشد . تا انتقال مواد ، مخصوصاً مواد سنگین و پر حجم به واحدهای تولیدی ، به آسانی صورت گرفته ، هزینه آن نیز به حداقل کاهش یابد .
انواع انبار ها :
1- از نظر نوع کالایی که در آن نگهداری می شود :
الف : انبار کالاهای معمولی :
ب : انبار مواد قابل انفجار
ج : انبار کالاهای فاسد شونده
د: انبار مواد فله ای
ه: انبار مواد شیمیایی
انواع انبار از نظر ساختمان
انبارها از نظر ساختمان به سه دسته تقسیم می شوند :
1- ساختمان کامل پوشیده
2- ساختمان سرپوشیده بدون دیوار
3- انبار محوطه باز یا بارانداز
که در شرکت سهامی داروپخش از انبار ساختمان کاملاً پوشیده استفاده می شود .
لازم به ذکر است که به انبار ساختمان کاملاً پوشیده توضیح مختصری داده می شود :
انبارهای کاملاً پوشیده به انبارهایی که دارای سقف ، دیوار و درب می باشند اطلاق می شود . وبرای ساختمان این گونه انبار ها می توان از مصالح ساختمانی مختلف استفاده نمود ودر این گونه انبار ها اقلامی نگهداری می شود که حفاظت آنها از باد ، باران ، آفتاب ، سرقت و… ضرورری است .
3-2- خروج کالا از موسسه
الف : انواع کالا
اجناس موجود در انبار برحسب نوع و کیفیت به شرح زیر تقسیم می شود :
1- مواد اولیه : محصولات مخدر (نارکوتیک ) • کدئین بیس • کدئین فسفات • کدئین سولفات (و سایر نمکها ) • دی – هیدرو کدئین فسفات • دکسترومتورفان هیدرو بروماید • متادون • مرفین هیدروکلراید • مرفین سولفات • نوسکاپین بیس • نوسکاپین هیدرو کلراید • اوپیوم تینکچر • اوکسی کدون هیدروکلراید • پاپاورین هیدروکلراید محصولات غیر مخدر (غیر نارکوتیک ) • آسپرین در اشکال گرانول ، کریستال و پودر • سیپروفلوکساسین بیس • سیپروفلوکساسین هیدروکلراید • دیفنوکسیلات • انروفلوکساسین بیس • لنسوپرازول پلت 8.5% • امپرازول پودر • امپرازول پلت 8.5% • پاراستامول پودر و DC • کیو اسید برای تولید سیپروفلوکساسین و انروفلوکساسین
2- اثاثیه مانند : ماشین تحریر ، تلفن ، و نظایر آن با رد خواست غیر معرفی از انبار خارج می شود .
3- ممکن است بعضی مصالح که از انبار خارج می شود برای تبدیل نوع جنس به کار رود مثلاً پارچه تبدیل پرچم شود . بنام ( درخواست تبدیل نوع جنس ) تهیه خواهد شد .
4- ممکن است بعضی از اجناس از انبار سازمان بطور امانت تحویل گردد که برای خروج آنها از در خواست مخصوص استفاده خواهد شد .
ب : ثبت در کارت انبار :
سازمان انبار ها با تعیین ارزش کالاهای تحویلی کالای در خواست شده را تحویل می دهد و در خواست به امضای گیرنده می رساند . و مقدار از کارت کوچک انبار کسر می کند و در دفتر صادرات انبار ثبت می نمایند .
در پایان یک نسخه از درخواست خروج کالا و یک برگ از صادرات انبار به حسابداری مربوطه ارسال می نمایند .
ج : تحویل کالای غیر مصرفی
درخواست کننده کالا ، درخواست را برای تامین اعتبار به حسابداری مربوطه تسلیم خواهد کرد که حسابدار درخواست را تکمیل می نماید . کالای درخواست شده به وسیله **** از انبار در یافت می گردد . وبه امضای آنها می رسد و انبار دهنده کالا پس از تکمیل مقدار تحویل نسبت به تحویل کالای درخواستی اقدام می کند . و بالافاصله درخواست را در کارت انبار ودر دفتر صادرات در ستون کالای غیر مصرفی ثبت می نماید .

ه- درخواست خروج کالا برای تبدیل نوع جنس
در خواست خروج کالا به انبار دار ارائه می شود و با تعیین های آن در خواست را برای تامین اعتبار به حسابداری ارسال می نماید .
حسابدار حساب مخصوص برای تبدیل نوع جنس نگهداری خواهد کرد . که برای گرفتن به انبار مربوطه تعیین می نماید .
در مورد تبدیل نوع جنس این نکته ضروری است که تبدیل باید به همان انباری برگشت شود که مصالح و مواد اولیه آن را تحویل داده است .
و: درخواست فروش یا واگذاری کالا
در این مورد انبارداران از فرم مخصوص در خواست خروج کالا استفاده خواهند کرد و کالای تحویلی رادر دفتر صادرات ثبت خواهد کرد . در این صورت فروش کالا به دو صورت انجام می گیرد . 1- به صورت نقد 2- به صورت نسیه
بصورت نقد خرید باید معادل بهای آن به حساب سازمان به بانک داده باشد و رسیدی دریافت نماید که برای تحویل کالا به انبار ارائه نماید .
بطور نسیه ، مجوز مربوطه ضمیمه دفتر صادرات خواهد شد و حسابداران وظیفه دارند ارزش کالا رابه بدهکار حساب مربوطه گذاشته و در مقام مطالبه برآید و مراقبت نماید که کالای واگذاری به موقع برگشت داده شود .

انتقال کالا از انباری به انبار دیگر
در این مواقع درخواست مخصوص تهیه می شود که بامشخصات کامل ، تاریخ حمل و شماره بارنامه و نظایر آن در درخواست قید شده است .
بدیهی است حسابداران ارزش مقدار کالای ارسالی رابه انبار دیگر به بستانکار حساب انبار( فرستنده) و بدهکار انبار (تحویل گیرنده) منظور خواهد داشت .

فصل چهارم
ویژگیهای انبارداری داروپخش

1-3 : مشکلات تحقیق
با توجه به اینکه هر محققی در ابتدا با اهداف تحقیق در ابتدای کار ندارد ممکن است در محل با مشکلات عدیده ای برخورد کند . برای مثال : مانند یک نمونه کاری از مسول انبار که ممکن است باعث سردرگمی و کاهش راندمان کاری که در کل باعث تلف شدن وقت آنها درکار شود .
مزاحمت وجود محقق در کارکنان که ممکن است درآن موقعیت ویژه رفتار و اعمال طبیعی و عادی نداشته باشند . که این امر به نوبه خود روائی یافته ها را کاهش می دهد .
بهرحال مطابقت نمونه با اهداف تحقیق و محقق را در گزینش نمونه مناسب هدایت می نماید .

2-3 : محدودیتهای تحقیق :
به نظر ما تشخیص محدودیتها اهمیت بسیاری دارد . و طرز چگونگی پی بردن به محدودیت عملی تحقیق باید قبل از انجام عملی تحقیق باشد. که در جریان تهیه طرح و نقشه فکری محقق صورت گیرد . زیرا تشخیص محدودیتها ، محقق را برچگونگی جمع آوری اطلاعات و مراحل انجام آن و طبقه بندی و کاربرد آنها بصیرت می دهد . بنابراین حضور مستقیم الزامی است که برای مشاهده منظم و دقیق وقایع بتواند محدودیت کامل داشته باشد . که هم اکنون آشنایی با محدودیت در سیستم انبارداری با نحوه چیدن کالا در انبار ، مراحل انبارداری ، درخواست کالا از انبار و صدور کالا از انبار ، نحوه انتقال کالا از انبار به انبار دیگر ، نحوه کد بندی و شماره بندی کالا و … که داشته باشیم خود به خود به چگونگی عملیات آن ویا حتی اشتغال در آن می شویم . که می توان آن به راحتی به سیستم آن پی ببریم .

3-3 ویژگیهای تحقیق :
1- کثرت اطلاعات در زمان کوتاه:
فرد محقق با نظارت کامل از روئیداد می تواند اطلاعات وسیعی را در زمان کوتاهی بدست آورد .

2- بالا بردن اعتبار اطلاعات :
با حضور محقق در موقعیت دقیقاً می داند که چه می خواهد و چه چیزی را می خواهد دنبال کند .

3 سادگی نظارت و بررسی صحت یا سیستم اطلاعات :
در روش جمع آوری اطلاعات درباره درستی اطلاعات با توجه به حضور مستقیم او در موقعیت همچنین آموزشی که قبلاً در این باره دیده است می تواند قضاوت کند . مثلاً در سیستم انبارداری در صورتی که فرد جدیدی مسئولیت انجام بخشی از فعالیتهای سیستم را برعهده گیرد می تواند در کمتر بین زمان از چهارچوب فعالیتها و روابط سیستم اطلاع حاصل می نماید در این موقعیت با توجه به وابستگی سازمان به شخص خاص و اتلاف وقت در موقع انبار داری به علت نا مرتب بودن انبارها نمی تواند بخوبی فعالیتهای سیستم را برعهده بگیرد .

محل تحقیق :
شرکت کارخانجات داروپخش تهران

6-2مدت تحقیق :
با توجه به مدت زمانی که در اختیار داده بودند که حدوداً باید 6 ماده باشد توانستیم به نحو احسن از نحوه سیستم انبارداری بخوبی یاد بگیریم .
در حاضر حتی بتوانیم از انجام این سیستم بخوبی فیض ببریم .

6-3 روش تحقیق :
چنانچه این تحقیق از طریق مشاهده ای و کتابخانه ای ارزشیابی شده است با توجه به تمام شرایط مراحل انجام آن کلیه عملیات ورود و خارج کالا در انبار با توجه به نقاط وقوت وضعیت آن و ماهیت و نحوه انجام آن مطرح و توضیح داده شده است .

ورود کالا به انبار
اجناس از چند طریق وارد انبار می شوند :
1- در یافت کالا از طریق خرید داخلی
کلیه کالاهای خریداری شده داخلی ، همراه با یک نسخه از فرم در خواست کالا و تقاضای خرید ، از طریق مامور تدارکات به انبار موسسه تحویل می شود . خریدهای داخلی اساساً از طریق مناقصه و با استعلام بها بر طبق آیین نامه معاملات موسسه صورت می گیرد.
انباردار پس از شمارش و اعمال کنترلهای لازم به تحویل کالا و صدور رسید انبار اقدام می نماید .

2- در یافت کالا از طریق خرید خارجی
پس از طی مراحل مختلف مربوط به خریدهای خارجی ، ترخیص کالا از گمرک و تحویل به انبار ، بطور عمده براساس صورت بسته بندی ( packing list ) صورت می گیرد.

3- برگشت کالای مازاد برنیاز
اقلام مازاد برمصرف دوایر مختلف یک موسسه ( پس از اعلام صحت انها ) قابل برگشت به انبار است . انبار پس از شمارش ، توزین و اعمال کنترلهای لازم ، به تنظیم فرم برگشت کالا به انبار اقدام می کند .

4- نقل و انتقال کالا بین انبار ها
جهت انتقال کالا ( مواد ، قطعات ) از یک انبار به انبار دیگر در یک موسسه از فرم انتقال کالا بین انبار ها استفاده می شود . انبار متقاضی پس از دریافت کالا ،یک نسخه از فرم مزبور را امضاء می کند وسپس آن را برای اجرای عملیات مالی به حسابداری ارسال می دارد .

درخواست کالا
انباردار نیاز اداره را درمورد که از بررسی و مایحتاج اداره از جهت تعداد یا مقدار به صورت نامه کتبی همراه با فرم درخواست کالا به رئیس اداره اعلام نموده که در صورت موافقت کردن رئیس مربوطه ، اقدام به دستور به واحد مالی جهت تامین اعتبار می نماید .
لازم به ذکر است که این فرم در سه نسخه تهیه شده که هر کدام از این نسخه ها به قسمت مربوطه ارائه می شود.
نسخه اول: نسخه اول به حسابداری ارسال شده و سند حسابداری آن تهیه می شود .
نسخه دوم : نسخه دوم نزد انباردار شرکت می ماند .
نسخه سوم : نسخه سوم بایگانی شده .
در این فرم همان طور که در شکل ارائه شده است به صورت زیر تهیه می شود : در مرحله اول این فرم شماره خورده و تاریخ همان روز که جهت درخواست کالا ارائه شده است و پس از اینکه براساس تعداد یا مقدار تکمیل شد در انتها انباردار و سپس رئیس اداره آن را امضاء کرده و به واحد مالی ارسال می شود .

درخواست خرید
بعد از اینکه فرم درخواست کالا تکمیل شد و به امضاء انباردار و رئیس اداره رسید به واحد مالی ارسال شده و در جهت خرید فرم درخواست خرید به صورتی که در زیر توضیح داده می شود تکمیل می شود .
فعالیتهای مربوطه به خرید کالا در شرکت ویا به عبارتی تامین نیاز های انبار که شامل تهیه و تدارکات کالا و خدمات به عهده انباردار و یا واحد خرید یا تدارکات می باشد.
واحد خرید برای تهیه و تدارکات کالا و خدمات از طریق عاقلانه و رقابتی یعنی با قیمت ، کمیت ، کیفیت مناسب و از منبع مناسب و در زمان مناسب با توجه به برگ درخواست خرید رسیده از طرف انبار ها یا قسمتهای واجد شرایط اقدام به خرید کالا می نماید پس می توان نتیجه گرفت ارتباط این بخش بطور متقابل بادیگر واحد ها می باشد . بطور کلی واحد درخواست کننده کالا میبایستی میزان نیاز واحد خود را از جهت تعداد یا مقدار با مشخصات لازم را در فرم به نام " درخواست خرید " درج نموده و به صاحب موسسه یا مسول مربوطه ارائه نماید ، که در صورت موافقت ، دستور خرید را در حاشیه درخواست فوق صادر می نماید .
لازم توضیح است که این فرم نیز در 3 نسخه تهیه شده و به واحدهای که در زیر آمده است ارسال می گردد .
نسخه اول : نسخه اول که در برگ سفید رنگ تهیه شده و به واحد حسابداری ارسال شده و در انجا به عنوان یک سند حسابداری سند زده می شود .
نسخه دوم : نسخه دوم که در برگ نارنجی رنگ تهیه شده توسط کار پرداز تکمیل می شود .
نسخه سوم : نسخه سوم که در برگ سبز رنگ تهیه می شود به بایگانی جهت بایگانی شدن ارسال می شود .
نکته ای که در هنگام این فرم باید دقت کرد ، در مورد کالائی که برای اولین بار درخواست میشود . در ستون کالا کلمه " جدید " نوشته می شود و پس از خرید و تحویل کالا به انبار ، شماره جدید کالا معین می گردد .
مسول خرید یا واحد خرید کننده موسسه ( در موسسات تجاری بزرگ معمولاً جهت خریدهای مورد نیاز واحدی به نام اداره خرید که عهده دار کلیه خریدهای موسسه می باشد ، وجود دارد). با در نظر گرفتن صرفه و صلاح و دستورات صاحب موسسه پس ار شناسایی فروشندگان کالا نسبت به اخذ " استعلام بها " مبادرت می نماید .
در اینجا لازم به تذکر است که خریدهای یک موسسه معمولاً به یکی از صورت زیر می باشد :
الف : خرید با تعداد کم یا مقدار و مبالغ کم ؛ در این حالت مامور خرید یا واحد خرید کننده ضمن دانستن حدود بهای آن با مراجعه مستقیم به فروشنده اقدام به خرید می نماید .
ب : خریدهای متوسط : در این حالت مامور خرید یا واحد خرید کننده می بایستی از چندین فروشنده نسبت به اخذ بهای فروش آنها ( اخذ استعلام بها ) اقدام نموده و سپس از فروشنده ای که کمترین قیمت را پیشنهاد کرده اقدام به خرید نماید .

3-4 انواع مناقصه
مناقصه عبارت است از اقدام برای خرید کالا یا دریافت خدمات به حداقل قیمت ممکن. مناقصه به دو صورت انجام می شود :

1- مناقصه عمومی :
در مناقصه عمومی شرایط و مشخصات کلی مورد معامله بین فروشندگان ویا ارائه دهندگان خدمات به رقابت گذارده می شود و خریدار می تواند بیشترین استفاده را از شرایط ایجادشده عاید خود کند . مناقصه عمومی با درج آگهی مناقصه در روزنامه آغاز می شود .

2- مناقصه محدود :
در این نوع مناقصه موسسه مناقصه گزار ، با ارسال دعوتنامه به تعدادی از فروشندگان کالا و یا ارائه اهندگان کار ، مناقصه را بین آنان انجام می دهد . علت اینکه در پاره ای موارد از مناقصه محدود استفاده می شود، این است که : اولاً به جهت تخصصی بودن کار ، مناقصه گزار از شرکت موسسات فاقد صلاحیت فنی در مناقصه جلو گیری می کند .
ثانیاً چون در مناقصه محدود مهلتی که به پیشنهاد دهندگان داده می شود ، در مقایسه با مناقصه عمومی ، کوهتاه تر است اغلب برای شتاب بیشتر در انجام گرفتن معامله ، از این نوع مناقصه استفاده می شود.

آگهی مناقصه
موضوع مورد معامله بصورت آگهی مناقصه ، یک نوبت در روزنامه رسمی کشور ویا به تشخیص موسسه مناقصه گزار از یک تا سه نوبت در یکی از روزنامه های کثیرالانتشار محل می شود . در درج آگهی مناقصه ، نکات زیر باید گنجانده شود :
1- نوع ، مقدار کالا ویا خدمات با ذکر مشخصات کامل آن .
2- مدت ، محل و نحوه تحویل کالا با انجام دادن کار .
3- بهای پیشنهادی به مبلغ مشخص به همراه قبض سپرده شرکت در مناقصه .
4- مدت قبول پیشنهادها و زمان ابلاغ به برنده مناقصه .
5- میزان سپرده جهت شرکت اجرای کار .
6- میزان تضمین حسن اجرای کار .
7- مدت بررسی پیشنهاد ها و زمان ابلاغ به برنده مناقصه .
8- روز ، ساعت و محل قرائت پیشنهاد ها .
9- ذکر سایر نکاتی که باید به اطلاع شرکت کنندگان در مناقصه برسد .

اختیارات مناقصه گزار :
تکالیف و وظایف زیر به عهده مناقصه گزار است :
1- دستگاه مناقصه گزار مکلف است هرگونه مالیات و یا عوارضی را که بابت معامله به طرف قرار داد تعلق می گیرد ، در زمان پرداخت مطالبات ، از مبلغ کالای تحویلی و یا کار کرد او کسر کند .
2- دستگاه مناقصه گزار در رد یا پذیرش هر یک از پیشنهاد یا همه آنها مختار است .
3- دستگاه مناقصه گزار مجاز به پیشنهادهای مبهم و مشروط بدون سپرده و نیز به پیشنهادهایی که بعد از انقضای مهلت مقرر در آگهی برسد ، ترتیب اثر دهد .
4- دستگاه مناقصه گزار اختیار دارد مقدار کالا مورد معامله را تا حدود 25% افزایش یا کاهش دهد مشروط براینکه کلیه محاسبات فنی مربوط به این افزایش با کاهش ، متناوباً بررسی وانجام شود .
5- میزان سپرده شرکت در مناقصه ، با توجه به موضوع و خصوصیات معامله ، نباید از 5% مبلغ برآوردی معامله کمتر باشد .
6- دستگاه مناقصه گزار ، سپرده برنده مناقصه و نیز سپرده شخصی (حقیقی یا حقوقی ) که بهای پیشنهادی او در مرتبه دوم قرار دارد را نگهداری می کند وپسرده سایر پیشنهاد دهندگان را مسترد می دارد .
7- دستگاه مناقصه گزار موظف است سپرده شرکت برنده ، در مناقصه را از تاریخ ابلاغ نتیجه مناقصه ظرف مدت هفت روز اداری در صورتی که حاضر به انجام معامله نشود و نیز سپرده نفر دوم را چنانچه برای انجام معامله به او رجوع شود و او از انجام معامله امتناع ورزد ، ضبط کند .

مزایده :
مزایده عبارت است از فروش کالا ، اجناس اسقاط ، فرسوده و یازاید موسسه به بالاترین قیمت ممکن.

مزایده در معاملات ، در موارد زیر انجام می شود :
1- در معاملات جزئی فروش به بیشترین قیمت ممکن به تشخیص مسولیت مامور فروش .
2- معاملات متوسط با حراج : اطلاعات کلی در مورد نوع ، مشخصات ، مقدار مورد معامله ، ساعت ، روز ، محل حراج و سایر شرایطی که لازم است با درج آگهی در روزنامه به اطلاع عموم برسد . معمولاً کالای مورد معامله از قبل ارزیابی و مزایده با بهای تعیین شده شروع می شود . و در پایان ، کالا به خریداری که بالاترین بها را پیشنهاد کند ، واگذار می شود .
3- در مورد معاملات عمده ، فروش با انتشار آگهی مزایده عمومی صورت می گیرد . ترتیب اگهی مزایده و نکاتی که باید در مزایده ذکر شود ،عیناً مانند مقررات مربوط مناقصه است.

سفارشات خرید :
مامور خرید یا واحد خرید پس از بررسی استعلام اخذ شده و انتخاب فروشنده ای که کمترین بها و بهترین شرایط را نموده است ، نسبت به ارسال فرمی بنام " سفارش خرید " به فروشنده اقدام می نماید . این فرم معمولاً دارای اکثر اطلاعات مندرج در استعلام بها ( تعداد یا مقدار کالای مورد نیاز ، شرح کامل آن ، قیمت واحد ، قیمت کل و سایر شرایط خرید و نحوه حمل ) باشد.
چون فروشنده قبلاً با ارائه استعلام بها با کلیه شرایط فوق موافقت نموده است معمولاً نسبت به ارسال کالا با شرایط مندرج در سفارش خرید اقدام می نماید .
لازم به ذکر است که در استعلام بها کمترین قیمت پیشنهاده انتخاب و اقدام به خرید می شود .
در برگ استعلام بهاء آدرس شرکت در بالا ، شماره و تاریخ و مشخصات کالا ، نشانه فروشنده ، تلفن فروشنده ، مدت اعتبار استعلام به روز و امضاء فروشنده قید می گردد.

4-4 رسید و صدور مواد انبار :
1- رسید مواد انبار
رسید انبار یا قبض انبار از فرمهای رایج و مهم انبار است . این سند دریافت جنس و تحویل به انبار می با شد که توسط انبار دار تکمیل می گردد .

کاربردهای این رسید عبارتند از :
1- اعلام و تائیر رسید اقلام وارده به انبار و ذکر مشخصات اقلام .
2- اعلام رسید محموله های برگشتی از فروش به انبار محصول .
با ورود کالا به انبار و تحویل آن به انبار دار ، انبار دار موظف به تکمیل فرم " رسید انبار" می باشد و پس تحویل کالا ، هر کالا در کاردکس جداگانه تهیه می شود .

2- صدور مواد از انبار :
بطوری که گفته شد لازم است که مواد صادره را هر چه زود تر و به دقت ثبت شود در بیشتر موسسات انباردارمجاز است مواد را فقط در مقابل دریافت حواله انبار که به امضای های مجاز رسیده باشد از انبار صادر کند .

خروج اجناس از انبار به چند طریق صورت می گیرد :
1- درخواست کالا و مواد از انبار
2- حواله انبار
3- صدور افزار از انبار
4- خروج کالا از موسسه
که به ذکر توضیحات دو نمونه آن می پردازیم .
1- درخواست کالا و مواد از انبار :
نحوه صدور قطعات و مواد از این قرار است که ابتدا واحد متقاضی کالای مورد نیار خود را با تکمیل فرم برگ درخواست کالا از انبار و تایید مسول ذیربط ، از انبار در خواست می کند.
در صورت موجود بودن کالا ، انبار به صدور" حواله انبار" اقدام می کند . و اگر جنس موجود نباشد ، به تنظیم فرم درخواست خرید کالا اقدام و یک نسخه از فرم مذبور جهت خرید به تدارکات ارسال می شود .
در برخی موسسات ، بجای فرمهای درخواست کالا و حواله انبار ، از فرم ادغام شده "درخواست و تحویل کالا از انبار" استفاده می شود . این فرم را متقاضی تکمیل و سپس از تحویل کالا از طریق انبار در ستون مربوط به تحویل گیرنده ، امضاء می کند .

2- حواله انبار
اصولاً صدور جنس از انبار ، طبق برگ درخواست کالا صورت می گیرد . فرم حواله انبار ، هنگام تحویل کالا به متقاضی ، تنظیم و از طریق انبار صادر می شود . مسول انبار دستور لازم جهت ثبت در ستون صادره کاردکس ( یا دفتر انبار ) به مسول ثبت صادر می نماید . و پس از حصول اطمینان از انجام عملیات مربوطه دستور لازم جهت تحویل کالا به مراجعه کننده را صادر می نماید .
انبار دار موظف است در طی نسخه اول حواله انبار گواهی مبنی بر سلامت و درستی از لحاظ کمیت و کیفیت از دریافت کننده کالا دریافت و در پرونده حواله ها بایگانی نماید .

حواله انبار چهار برگ است که به شرح زیر توضیح می شود :
1- نسخه اول توسط مشتری جهت دریافت کالا و ظهر نویسی پس از تحویل مبنی بر صحت از لحاظ کمی و کیفی به انبار ارسال می شود .
2- نسخه دوم در پایان هر روز به انبار ارسال می شود .
3- نسخه سوم جهت اقدامات مالی به حسابداری فرستاده می شود .
4- نسخه چهارم در پرونده سفارش کالای مربوطه ضبط می گردد .
در شرکت سهامی داروپخش در هنگام خروج کالا که طبق نامه کتبی به رئیس اداره و در صورت رضایت به واحد حسابداری ارسال و در صورت لزوم به انباردار جهت خروج کالا اجازه داده می شود . و فرم حواله انبار نیز توسط خود انبار دار تکمیل می گردد .

فصل پنجم
نمونه فرم های رایج انبارداری در شرکت

شماره پیاپی چاپی …… شرکت ……… شماره برگ درخواست کالا ………
تاریخ ………… حواله انبار………….. برگ درخواست کالا …………
نام انبار …………. کد انبار ………… اجناس ذیل به قسمت ……………… تحویل شد .
این قسمت توسط حسابداری تکمیل می شود
شرح اجناس صادره
ملاحظات
مبلغ
نرخ
مقدار
واحد
کوکالا
شرح مشخصات
ردیف

کاردکس :
مدیر انبارها :

تحویل دهنده :
تحویل گیرنده :
تنظیم کننده :

بطور کلی فرمهای اصلی که برای ورود و خروج کالا توسط انباردار یا زیر نظر انباردار تهیه می شود عبارتند از :
1- فرم درخواست کالا
2- فرم درخواست خرید
3- فرم رسید انبار (اعلامیه رسید مواد )

فرم رسید انبار
نام انبار شماره :
شماره انبار : خرید داخلی : تاریخ :
شماره درخواست خرید : خرید خارجی : شماره اعتبار :
گاهی زیر که به موجب درخواست خرید شماره ………… خریداری گردیده است توسط ……… بارنامه شماره …………فاکتور شماره …………… از طرف ………… به انبار ……… تحویل داده شده .
مخصوص حسابداری
مقد ار رسیده
تعداد یا مقدار سفارش شده
شماره کارت
واحد
شماره فنی
کوکالا
مشخصات کالا
ردیف
مبلغ
جای واحد

نام و امضای مسئول انبار : جمع کل :
نام و امضای کارپرداز : شماره سند حسابداری :
تاریخ سند : نام و امضای حسابدار انبار :

فرم درخواست کالا از انبار
به انبار: ……………………….. شماره : ……………………
از : ………………… تاریخ : ……………………
لطفاً کالای مشروحه زیل را جهت مصرف در قسمت ……………… تحویل فرمائید .
ملاحظات
مورد یا محل مصرف
تعداد تحویلی
تعداد درخواستی
واحد
شرح کالا
کوکلا
ردیف

نام و امضای سرپرست انبار :
نام و امضای تائید کننده :
نام و امضای درخواست کننده :

درخواست خرید شماره : صادر شده :
حواله انبار شماره : صادر شده :

فرم درخواست خرید
شماره : ……………………..
تاریخ : ……………………..
از : …………………………
به : اداره خرید
خواهشمند است اقلام مشروحه زیر را خریدان نمائید .
محل تحویل : ………………… تاریخ تحویل : …………

ملاحظات
واحد
مقدار / تعداد
شرح اجناس یا خدمات
شماره ردیف

درخواست کننده : ………………… کنترل : ………………… تصویب کننده : ……………………

5-3کاردکس انبار
به عمل ثبت و نگهداری گوناگون مربوط به فعل و انفعالات یک کالا درانبار جهت آگاهی از مقدار وارده ، صادره ، موجودی و محل نگهداری آن سیستم کاردکس گفته می شود.
نحوه استفاده از کاردکس بدین ترتیب است که برای هر قسم کالا ، یک کارت اختصاص می دهند ؛ و سپس کارتهای کاردکس با توجه به نام یا شماره کالا در قفسه های مخصوصی که به " دستگاه کاردکس " معروف است قرار داده می شود .
به منظور کنترل دقیق تر موجودی انبار و جلوگیری از مفقود شدن احتمالی کارتها ، معمولاً یک سیستم کاردکس ، دارای مزایا زیر است .
الف : دسترسی به میزان موجودی جنس .
ب : کسب اطلاع از میزان سفارش ، حداقل و حداکثر موجودی .
ج : تشخیص اقلام گم شدن و راکد .
د : سهولت ارائه امار های مورد نیاز انبار
هـ : کسب اطلاع از ارزش ریالی اقلام وارده و صادره
اگر اطلاعات ورود و خروج کالا در کارتی جدا از کارت حساب انبار ثبت شود کارت مذبور را کاردکس انبار گویند .
کاردکس می تواند در انبار و توسط انباردار تکمیل شود و یا در قسمت حسابداری توسط قسمت حسابداری تکمیل شود. جایگاه دیگر آن کاردکس مرکزی می باشد . کد محلی مجزا از انبار و حسابداری است که مسئول ثبت این قسمت را کاردکس نویس می گویند . که اکثراً زیر نظر مدیر انبارها انجام وظیفه می کند . بطور کلی برای ثبت اطلاعات ورود و خروج کالا و کاردکس انباردار یک نسخه از فرم قبض انبار ( رسید انبار ) و فرم حواله انبار و …… به قسمت کاردکس جهت ثبت در کارت مشخصات می فرستند پس نتیجه می گیریم جهت کنترل موجودی ها هر چند یکبار می توان موجودی کالا در بین انبار ، حسابداری و کاردکس مورد بررسی قرار داد و در صورت مغایرت به رفع آن پرداخت .
لازم به ذکر است که در شرکت سهامی آب و فاظلاب کاردکس آن توسط انباردار و به روش fifo ( اولین صادره از اولین وارده ) صورت می گیرد .
اردکس
شماره مسلسل : شماره کد نوع : ماشین :
ملاحظات
بها
موجودی
صادره
رسیده
شماره دوارک
شرح
تاریخ
ردیف

کد
واحد

1

2

3

4

5

6

7

8

9
شماره قفسه —————- نام کالا —————- شماره قطعه

منابع :
1.حسابداری مدیریت………..رضا شباهنگ نشریه 131 سازمان حسابرسی
2.حسابداری میانه (1) ….چستین، فلاهرتی ، اوکانر ترجمه دکتر ایرج نوروش ، غلامرض کرمی
3.حسابداری مالی ، محمدعلی سهمانی اصل انتشارات سنجش
4.اصول حسابداری (1) چارلز هورن گرن ، والتر هاریسون و مایکل رابینسون

فهرست مطالب
فصل اول 2
معرفی شرکت دارو پخش 2
تاریخچه 2
تحقیق وتوسعه 2
مسئولیتها: 2
1-فرمولاسیون و ساخت آزمایشی محصولات جدید: 3
2-اسکیل آپ(scale- up) محصولات جدید: 3
4-اصلاح فرمول ویا/ روش ساخت محصولات جاری: 4
پرسنل 4
فعالیت اصلی شرکت کارخانجات داروپخش 5
هیئت مدیره 5
معاونین 5
فصل دوم 6
کلیات انبارداری دارو در شرکت 6
شرایط ساختمان : 6
حرارت و رطوبت انبار : 6
قفسه بندی : 7
چیدن : 7
مهمترین عوامل در چیدن، موارد زیر می باشد : 7
اصول ایمنی انبارهای دارویی : 8
دفتر انبار : 9
انبار مرجوعی ها و ضایعات : 9
نگهداری داروها در شرایط مناسب و استاندارد : 10
نظافت و نگهداری : 10
حشرات و جوندگان : 10
گرمای شدید و نور : 10
حذف خطر نفوذ آب به انبارها : 11
ابزار آتش نشانی : 11
فصل سوم 13
مفاهیم انبارداری دارو 13
بررسی سیستم انبارداری : 13
تعاریف : 13
تعریف سیستم اطلاعاتی انبار : 14
تعریف شرکت سهامی (corporations ) : 14
تعریف استعلام بها : 14
تعریف انبار : 14
چیدن کالا 15
بهترین عوامل قرار گرفتن کالا در انبار 15
وجه تشابه : 16
4-1مراحل انبار داری : 18
نمودار مراحل سیستم انبارداری در شرکت سهامی داروپخش 19
عوامل فیزیکی مانند : 20
انواع وسایل حمل و نقل : 20
مکان ساخت انبار 21
مدارک کالا در انبار : 23
اهمیت انبار : 24
انواع انبار ها : 24
انتقال کالا از انباری به انبار دیگر 26
فصل چهارم 27
ویژگیهای انبارداری داروپخش 27
محل تحقیق : 28
6-2مدت تحقیق : 29
فصل پنجم 37
نمونه فرم های رایج انبارداری در شرکت 37
فرم رسید انبار 38
فرم درخواست کالا از انبار 39
5-3کاردکس انبار 40
اردکس 41
منابع : 42

43


تعداد صفحات : 44 | فرمت فایل : word

بلافاصله بعد از پرداخت لینک دانلود فعال می شود