تارا فایل

مبانی نظری و پیشینه تحقیق روسپیگری


روسپیگری از کهن ترین و با سابقه ترین انحرافات بشری است که رد پای آن را می توان در طول تاریخ مشاهده کرد . متجاوز از چهار هزار سال پیش در تاریخ مصر از این پدیده نام برده شده است . این آسیب اجتماعی در میان آشوریان ، بایلیان وعبریان رایج بوده است . در دین مبین اسلام ، انحراف جنسی عملی زشت ومذموم به حساب آمده و در آیات متعدد ، مجدد رفتار مذکور منع شده است . در طول تاریخ از جمله جماعتی که در کنار برخی از لشکر و سپاه سرافراز فاتحان حرکت می کردند همین روسپیان بوده اند . بعلاوه در مواقعی نیز از نتایج دهشت آور فتح بلاد رواج روسپیگری بوده است . ( زند مقدم . 1365.ص 40)
روسپیگری گرچه از حرفه های کرض است نسبتاً تازه پیدا شده است و تاریخ آن از زمان پیدایش موفقیت و مالکیت خصوصی و ازبین رفتن آزادی عمل جنسی پیش از زناشویی دورتر نمی روند . آری . گاه گاهی در اینجا و آنجا دخترانی بنظر می رسیدند که خود را می فروختند تا جهیزی تهیه کنند یا پولی برای پیش کش کردن به معابد بدست آورند . ( ویل دورانت . 1997 . ص 56 )
مفهوم عفت از آن چیزهاست که تازه پیدا شده است . آنچه دختربکر در زمانهای اولیه از آن نگرانی داشت از دست دادن بکارت نبود . بلکه از آن می ترسیدند که مبادا شایع شود فلان دختر " ناز " است . اگر زنی پیش از ازدواج فرزندی می آورد این عمل بیشتر به شوهر رفتن وی کمک می کرد چون آنگاه معلوم می شد این زن عقیم نیست . حتی اجتماعات اولیه پیش از ظهور مالکیت خصوص ، به دختر بکر با نظر تحقیر می نگریستند و این را دلیل عدم توجه مردان می دانستند .دربنت مادران با کمال جدیت دنبال کسی می گردند که مهر بکارت از دخترانشان بردارد . اگر چنین نشود قادر به رفتن به خانه شوهر نخواهند بود . آیا چه شد که بکارت که روزی قبیح و گناهی محسوب می شد امروز جزو فضائل به شمار می رود ؟
بدون شک هنگامی که مالکیت خصوصی در جریان زندگی حاکم گردید در امر بکارت هم این تحول به وقوع پیوست . هنگامیکه مرد مالک زن شد می خواست که مالکیت برای مدت بیش از ازدواج امتداد پیدا کند . به همین جهت لازم شد که زن در دوران پیش از ازدواج هم عفت را برای شوهر و مالک آینده خود نگاه دارد . بکارت نشانه امانت وفاداری زن نسبت به شوهر شد . چه مردان نسبت به چنین امانتی محتاج بودند تا ترس و نگرانی آنان از این که اموالشان به بچه های نا مشروع برسد مرتفع گردد ولی مردان هرگز درصدد آن نیفتاده اند که چنین قیودی را نیز خود مراعات کنند . در تمام تاریخ حتی یک نمونه نمی توان یافت که اجتماعی از مرد خواسته باشد که تا هنگام ازدواج عفت خود را حفظ کند در هیچ یک از زبان های عالم نمی توان لغتی یافت که معنی آن مرد کبر باشد .هاله بکارت همیشه برگرد سر صورت دختران دیده شده و از بسیاری جهات سبب خرد کردن و از پای درآوردن آنان شده است . ( ویل دورانت . 1997 . ص 54 )
با پیشرفت مالکیت خصوصی ، زنا ، که سابق بر آن از گناهان صغیره به شمار می رفت در زمره ی گناهان کبیره قرار گرفت . هنگامی که مرد به مالکیت خصوصی رسید نه تنها از زن وفاداری کامل می خواست بلکه به این زودی به این نکته متوجه شد که زن نیز ملک اوست . حتی وقتی که زن خود را ، از لحاظ جسم و روح خود می دانست . زنده سوزی مرحله نهایی از طرز تفکر بود . زن را مجبور می ساخت با سایر اشیا مرد پس از مردن وی در قبر برود و با او دفن شود . ( ویل دورانت . 1997 . ص 60 )

ابعاد تاریخی فحشا
در جوامع باستانی قدیمی ترین نوع فحشا یا روسپیگری شیوه ای بود که ارتباط نزدیک با مواضع اعتقادی داشت مثلاً مردم مصر و بابل بر این باور بودند که روابط جنسی با یک کشیک موجب نزدیک شدن به خدا می شود . زنان شهر بابل خواه عفیفه ، صالحه و خواه زاییده و طالعه باید یک مرتبه به معبد بسپارند که به مصارف خیریه برسانند .
در معبد رسمی شایع بود که دوشیزگان به هنگام معینی از سال های زندگی وارد معبد آناهیتا شده و خود را در اختیار مراجعان و خواهندگان قرار می دادند . و این کار یک عمل مقدس و فربه مذهبی محسوب می شد و ازدواج برای هر دوشیزه مستلزم گذراندن چنین دورانی بود . ( باستانی باریزی 1365 ، ص 327)
در آتن اگر جوانان احیاناً با زنان فاحشه بیامیزند ننگی به آنان تعلق نمی گیرد و حتی اگر مردی زن دار فاحشه ای را تحت حمایت خود بگیرند به عقاب اخلاقی دچار نمی شوند . جز آنکه در خانه زنش به تلخی سرزنشش خواهد کرد و در شهر زنش اندکی آلوده خواهد شد . اتن فاحشگی را به رسمیت می شناسد و از هر کس که بدان کار مشغول شود ، مالیات می گیرد . ( علوى . 1377 . ص 89 )
عالی ترین بقه روسپیان یونانی ، فواحش ممتازند . این طبقه بر خلاف پست ترین طبقه فواحش که غالباً نژاد شرقی دارند ، معمولاً جزء طبقه شهروندانند . ولی مقام و احترام خود را از دست داه و یا از انزوالی که مخصوص دوشیزگان و زنان آتنی است گریخته اند . روسپیان ممتاز مستقلاً در خانه های خود بسر می برند و ازعشاق خویش در آنجا پذیرایی می کنند . گرچه طبیعتاً گیسوانشان خرمایی رنگ است لیکن به گمان آنکه مردم آتن موبور را بهتر می پسندند آن را طلایی می کنند . با جامه های گل دارجلوه گری می کنند و گویا قانون آن را بدین کار مجبور داشته است ( ویل دورانت . 1997. ص 2 )
رومیان نیز مانند یونانیان ، توسل مردان به روسپیان به سهولت می بخشودند این حرفه را قانون ساخته بودند . فاحشه خانه به موجب قانون در خارج از حصار شهر قرار داشت و فقط شبها می توانست مشتری بپذیرند روسپیان نام خود را توسط دستیاران دادستان ثبت می کردند و مکلف بودند به جای پیراهن بلند جبه بپوشند . برخی از زنان نام خود را بعنوان روسپی ثبت می کردند تا از مجازات قانونی زنان مکشوف بگریزند . دستمزد روسپیان را چنان ترتیب داده بودند که هرزگی در دسترس همه قرار گیرد اما در این هنگام تعداد روسپیان تحصیل کرده که سعی داشتند با شعله و داشتن موسیقی و رقص و مکالمه آمیخته با فهم و دانش جلب مشتری کند ، رو به افزایش بود ، برای یافتن این قوانین سهل الوصول ، کسی حاجت به خد وجاز حصار نداشت . موتلفان مسیحی چنان ادعا کرده اند که در داخل صحن معابد روم ، فحشا انجام گرفت . شاهد نیز موجود بود .
شریعت اسلامی برای اشباع غریزه جنسی منفذهای بسیار گشوده است . بدین جهت در دوران پیامبر و خلفای راشدین فحشا بسیار کم بودولی افراط درکارهای شهوانی مستلزم وسایل تحریک است بدین جهت زنان رقصانه در زندگی مردان حتی آنها که زنان مکرر داشتند اهمیتی یافتند چون ادبیات مسلمانی برای استماع و اطلاع مردان بود قسمتی از آن در سقراط و ابتذال کم از ادبیات مردان در بلاد مسیحی نیست .
در این قسم ادبیات فراوان است . شریعتی اسلام زنا و لواط را با اعدام مجازات می دهد ولی فزونی ثروت حد زنا را تخفیف داد و به سی تازیانه رسانید و حکام غالباً لواط را ندیده گرفتند ( عماری . ص 84)
ارتباط اعراب با ایران از موجبات رواج حجاب و لئاط قلمرو اسلام بود از عریان و دلفریبی زن بیم داشتند و پیوسته دلباخته آن بودند و نفوذ طبیعی را با تردید معمولی مردان درباره عفاف و فضیلت زنان تلافی می کردند عمر به قوم خود می گفت با زنان مشورت کنید و خلاف رای ایشان رفتار کنید . ولی به قرن اول هجری مسلمان زن را به حجاب وارد نکردند . مردان و زنان با یک دیگر ملاقات می کردند و در کوچه ها پهلو به پهلو می رفتند و در مسجد با هم نماز می خواندند . ( عماری . ص 84)
فحشا ، خود را با اوضاع زمانه سازگار می ساخت . طبق اظهارات اسقف بینفاس برخی از سنوان که عازم اماکن متبرکه بودند در شهرهای بین راه با فروش خویشتن مخارج سفر را تامین می کردند . از پس هر فوجی از عساکر فوج دیگری به حرکت در می آمدند که به قدر دشمن خطرناک بود . آلبرت اهل اکس خبرداد که در میان صفوف میلیون جماعت از زنان حرکت می کردند . ملبس به لباس مردان همگی این مردان بدون هیچ گونه فرق جنسیت بلا اتفاق همسفر و به احتمال یک نوع هرج و مرج جنسی موحشی امیدوار بودند در محاصره عکا ( بتاریخ 1189 ) . عماد الدین مورخ اسلامی می نویسد که سیصدتن از زنان زیبای فرانسوی برای تسکین خاطره عساکر فرانسوی از راه رسیدند زیرا این افراد حاضر نمی شدند بدون وجود زنان به میدان جنگ قدم بگذارند و هنگامیکه لشکریان مسلمان حال بدین عنوان دیدند خواستار دلخوشی مشابهی گردیدند . ( علیخانی . 1356 . ص 29 )
فحشا هم از جهت درآمدو هم از لحاظ حیثیت اجتماعی رونق گرفت و در این دوره بود که کورتیجانه ها ( واژه ایتالیایی به معنی فاحشه ها در مونث مورتیجانی به معنی درباری ها ) به استخدام سرداران سپاه درآمدند تا زنان شهرهای اشغال شده از دستبرد افرادشان در امان بمانند چون بیماری های مقاربتی به اندازه ای زیاد شد که تقریباً به صورت طاعون در آمدند .حکومت ها یکی پس ازدیگری قوانینی بر ضد دختران شاد کامی تیره بخت وضع کردند . لوتر در عین اینکه به طبیعی بودن غریزه جنسی فتوا می داد کوشش بسیار کرد تا جلوی فحشا را بگیرد و بر اثر پا فشاری وی بسیاری از شهرهای آلمان لوتری فحشا را اکیداً ممنوع ساختند در سال 1560 مشیل دول اوبیتال صدر اعظم فرانسه قوانین لوئی یازدهم بر ضد آفت اجتماعی را به مرحله اجرا درآورد . ( ویل دورانت 1997)
بطور کلی از نظر تاریخی دو عصر را برای فحشا در نظر گرفت :
1- عصر عتیق
2- عصر جدید
عصر عتیق : نزد مردمان اولیه فحشا با مهمان نوازی همراه بوده است و تا گذشته نسبتاً نزدیکی عادت مردمان قطبی نیز بوده است . سنت پیشکش کردن زن خانه به مهمان رهگذر باید علتی داشته باشد و با کمی دقت معلوم می گردد که به نفع خانواده یا عشیره بوده است . ( ما نسینی . فروغ . شهاب . 1377 . ص 31 )
کم کم فحشا از صورت مذهبی و بت پرستی خارج شد و به دو منظور جزء کارهای دولتی درآمد – تامین رفاه و نظم اجتماعی – استفاده مال ( مانسینی . فروع . شهاب . 1377 . ص 31 )
ولی هرگاه بازار فحشا رونق می گرفت و از حد عادی خارج می گشت رهبران بزرگ شدت عمل به خرج می دادند . از همین ادوار قدیمی ضدیت اساسی بین دو طریقه ای که امروز هم اخذ کلیه مطالعات و مقررات مربوط به فحشا می باشد شروع گردید : یکی قانون تحریم که فحشا را منع و به سختی مجازات می نماید و دیگر قانون انتظامی که فحشا را با تشکیلات و مقررات خاص جایز می دارند. ( مانسینی . 1377 . ص 32 )
عصر جدید : در اواخر قرن 16 اخلاق مذهبی پاک و منزه تر می شود . در مقابل انحرافات اشراف و عده ای از روحانیون عکس العمل شدیدی را بر ضد آزادی اخلاقی بوجود می آورد . برای مبارزه با امراض مقاربتی مبتلایان به امراض را تازیانه می زدند یا تبعید می کردند و یا در صورت تخلف غرف می کردند. ( مانسینی . 1377 . ص 50) کشورهای مترقی موضوع فحشا را تحت کنترل و مقررات خاص قرار دادند و در قرن 19 بعضی کشورها سیستم تحریم فحشا را طبق قانون پذیرفتند و اکثر ممالک برقراری آن را طبق مقررات و کنترل قبول نمودند و فقط در اواسط قرن بیستم افکار تازه ای مبنی بر حذف و منع فحشا بوجود آمد که زنان را از دست واسطه ها ونگه داشته شدن در خانه های مخصوص و کار فاحشگی آزاد ساخت ( مانسینی . فروغ . شهاب . 1377 . ص 54 )

جرایم مربوط به اعمال منافی عفت در قبل از انقلاب اسلامی
اعمال منفی عفت در حقوق جزایی ایران جز در بعضی موارد استثنائیکه جنبه عمومی دارد دارای جنبه خصوصی است بعلاوه اعمال منافی عفت ، نظیر قالب امور حقوقی یک امر نسبی است و در زمان و مکان مختلف دارای مفاهیم و معنای خاص خود می باشد و به عوامل گوناگونی بستگی دارد . مجموع تحقیقات و بررسی ها و مشاهدات مربوط به اعمال منافی عفت نشان می دهد که آلودگی نسبی در این زمینه در تمام نقاط کشور وجود دارد . اعمال منافی در ایران یا اساساً جرم محسوب نمی شود و یا مورد تعقیب واقع نمی گردد . یا اگر کسی تحت تعقیب قرار گرفت کمتر بهنتیجه قطعی منجر می شود . برای نمونه وضع مالکین و بعضی مستاجرین منازل قلعه ( خیابان جمشید محل کار فواحش ) را می توان به عنوان مثال ذکر کرد . مالکین منازل قلعه و مستاجرینی که منازل مذبور رااجاره می کنند و اطاق های آن را جداگانه به منظور تشکیل محل فحشا به سایرین اجاره می دهند به ندرت تحت تعقیب قرار می گیرند . حال آنکه از نظر قانون هر دو دسته تحت تعقیب هستند . اماکن فساد منابعی که در خارج از قلعه و بصورت پراکنده وجود دارد نمونه دیگر آن است . طرف آلودگی بعضی از زنان از طریق تماس در جلسات خصوصی ، نظیر مجالس خانوادگی ، شب نشینی ها ، پیک نیک ها . گردش های جمعی . مسافرت ها در ییلاق ها در کنار دریا و غیره صورت می گیرد و بعضی از زنان در اثر معاشرت با زنان منحرف آگاه یا ناخود آگاه به اماکن فساد کشیده می شوند و بعداً خود وسیله انحراف دیگران را فراهم می سازند . بعضی علاوه بر مواردفوق دختران خود را نیز به فحشا وارد می کنند و آلودگی بعضی از زنان از طریق آشنایی با رانندگان تاکسی است که باروانشناسی خاص خود باعث انحراف آنها می شوند و حتی گاهی آنها را در اختیار سر دسته ها می گذارند . گاه انتخاب مشاغلی خاص به انحراف زنان کمک می کند و شرایط انحراف آنها را بطور وسیع فراهم می کند . متاسفانه آلودگی بعضی از زنان به وسیله همسرانشان صورت می گیرد بطوریکه بعضی از آنها زنان خود را در اختیار سر دسته ها قرار می دهند . دوستی با مردان در محل کار یا در برخوردهای گوناگون اجتماعی نیز نوع دیگر آن است . ( خاکپور . 1372 )

وضعیت روسپیگری در ایران
– قبل از پیروزی انقلاب اسلامی :
در دوره سلطنت پهلوی روسپیگری بعنوان جرم محسوب نمی شد و مجازاتی را نیز در بر نداشت . حتی می توان گفت که دولت خود به آنها اجازه کار می داد . اما در محله های مخصوص آنها را محصور کرده بود . بعنوان مثال در آن دوران در پایتخت کشور ایران یعنی تهران محله ای وجود داشته بنام ( قلعه شهر نو ) که دولت خود آن جا را مختص به روسپیان معرفی کرد .
در قبل از پیروزی انقلاب روسپیان در 5 مکان مشخص مشغول بکاربودند :
1- قلعه شهر نو :
این محله در جنوب غربی تهران در ضلع جنوبی بیمارستان فارابی نزدیک به میدان مهام واقع شده است و بنابرگزارش شهرداری پایتخت 135 هزار متر مربع مساحت دارد . قلعه دارای خیابان هایی است خاکی و ناهموار و محله ای است با انواع مغازه ها البته قصابی، خوار و بار فروشی ، سمساری ، خیاط خانه ، آرایشگاه در قلع وجود دارد . خانه های قلعه اتاق های متعددی دارد . شیوه ساختمان قدیمی است وبه چشم بسیار ماندنی . همه خانه ها حیاطی دارند . آجر فرش و در وسط حیاط حوضی قرار دارد که گرداگرد حوض اتاق ها قرار دارند . ( فرمانفرئیان . 1349 . ص 13 )
2- خیابان ها روسپیان ولگرد :
معمولاً با آغاز شبهای تهران ، روسپیان ولگرد و به اصطلاح خیابانی در پاتوق های خود که در حقیقت جای عرضه کالای آنهاست ظاهر می شوند . بیشتر مشتریان با اتومبیل از آنها دعوت می کنند و روپسیان نیز بعد از توافق قیمت سوار اتومبیل می شوند .( فرمانفرئیان . 1349 . ص 17 )
3- خانه های روسپیان وابسته به آن :
روسپیانی که درجات بالاتری از لحاظ جوانی ، زیبایی و تحصیلات دارند این گروه را شامل می شوند . این گروه از روسپیان خود خانه هایی را با مشارکت پا اندازها و واسطه ها ساختند . و در این خانه ها که در نقاط پراکنده و بیشتر در نواحی خلوت و گران بهای شهر قرار دارد سکونت دارند . آنها به دو صورت با مشتریان خود ارتباط برقرار می کنند :1- برقراری ارتباط با مشتریان بوسیله تلفن 2- برقراری رابطه در خانه ( فرمانفرئیان . 1349 . ص 20 )
4- تفریح گاههای شبانه و روسپیان وابسته به آن :
در این تفریح گاهها 3 گروه روسپی به عنوان خدمت گذار مشغولند : 1- زنان باره 2- رقاصه ها 3- بازیگران 4- پیش خدمتها ( فرمانفرئیان . 49 . ص 20)
5-گودهای جنوب شهر و روسپیان گودنشین :
در ضلع جنوب میدان شوش یک کوچه خاکی و کثیف با گذشتن یک پیچ کوتاه ما را به نخستین گود از ناحیه معروف بر گودهای جنوب شهر هدایت می کند . میان گودها زباله ای جمع آوری شده از سطح شهر جای می گیرد. میان روسپیان گود نشین قرار و واسطه ای وجود ندارد و مشتری خود به سراغ روسپی مورد نظر می رود . غالب این روسپیان محافظ شخصی دارند که از آنها در مقابل تجاوز به حق و حقوقشان حمایت می کند . ( فرمانفرئیان . 1349 . ص 22 )

وضعیت روسپیگری بعد از انقلاب :
روسپیگری بعد از انقلاب اولاً مربوط به وجود و وفور روپسی و روسپیگری قبل از انقلاب است ثانیاً عوامل و مسائل موجود در جامعه بعد از انقلاب باعث ادامه و تشدید آن می باشد .
1- اتصال روسپیگری در اوایل انقلاب به دوران گذشته :
قلعه شهر نو در دو محله در زمان انقلاب تخریب شد . مرحله اول آن در سال 58 اتفاق افتاد که دو خیابان اصلی قلعه شهر نو تخریب و خانه ها و زمین ها مصادره و تبدیل به پارک شد . زنان روسپی در این محدوده فعال بودند و به نجیب خانه ها مراجعه و رفته رفته مناطق راهپیما، استخر ، و کوچه های آن را آلوده نموده و به روسپیگری و سایر فعالیت های جنسی ادامه دادند و تعدادی که علاقه مند به ترک روسپیگری بودند با حمایت برخی از افراد خیر و موسسات دولتی و خصوصی آن را ترک کردند ولی عده زیادی از آنها در همان منطقه فعال شدند و مجدداً روسپیگری را احیا نمودند .
2-مرحله دوم درسال 67 صورت گرفت که منطقه به وسعت 40 هکتار تخریب شد و کلیه افراد منطقه جمع آوری شدند و تعداد 4000 نفر زن و نزیک به همین تعداد مرد دستگیر و به ترتیب به مرکز شفق ( واقع در حسن آباد) و شور آباد ( واقع در جاده قدیم کرج ) منتقل شدند . از نوزاد گرفته تا سالمند از کار افتاده ، جمع آوری شدند . زن و مرد سالم ، معتاد ، روسپی کارگر و تمامی کسانی که در این منطقه زندگی می کنند دستگیر و به سازمان بهزیستی تحویل داده شدند . داد سرای انقلاب کمیته انقلاب اسلامی سازمان بهزیستی متولیان تادیب نگه داری آنان بودند1 ( دفتر امور اجتماعی وزارت کشور ، 1378 )
3-طبقه بندی زنان روسپی از نظر سنی در حال حاضر :
هم چنان که ذکر شد تعداد بسیاری از زنان قلعه بعد از جمع آوری وبه سازمان بهزیستی بعد از مدت کوتاهی ترخیص شدند بنابراین فعالیت لازم تربیتی فرهنگی بر روی آنها انجام شد و بعد از ترخیص به فعالیت خود ادامه دادند لیکن این بار خارج از تشکیلات روسپیگری در خفا ، در بین زنان جمع آوری شده قشرهایی که در قلعه شهر نو به کار مشغول بودند سه دسته ژتون فروشی واسطه روسپی و …
گروه سنی آنها به 3 دسته قابل تقسیم اند :
الف ) روسپیان جوان 20 الی 30 ساله
ب ) روسپیان میان سال 30 الی 45 ساله
ج) روسپیان کارگران و سر دستگانی که سن آنها بالای 45 سال مشاهده شده است .
4- طبقه بندی زنان روسپی از نظر اجتماعی :
زنان روسپی از نظر دسته بندی موقعیت اجتماعی وخانوادگی به درجات زیر قابل تقسیم اند :
1- زنان روپسی بی خانمان
2- زنان روسپی مطلقه یا متارکه کرده
3- زنان روسپی دارای خانواده

زنان روسپی بی خانمان :
این دسته از زنان یااز روسپیان گذشته و یا به عللی اقوام و خانوداه خویش را از دست داده اند . اغلب آنها سنی بالای 35 سال دارند و از مهم ترین عللی که می توان پیرامون ایشان بر شمرد عبارتند از : اعتیادزن ، اعتیاد شوهر در گذشته و منحرف نمودن وی ، از دست دادن والدین .
زنان روسپی متارکه کرده :
این دسته از زنان که در بین آنها زنان جوان هم به وفور مشاهده می شود اغلب مطلقه هستند و یا خانه و کاشانه را ترک نموده اند و در جامعه دچار مشکل شدند که قادر به بازگشت به خانواده نمی باشند و خانواده نیز آنها را نمی پذیرد . بیکاری و سایر مشکلات اجتماعی و نیاز به رفع مشکلات فرعی باعث انحراف و ادامه فعالیت روسپیگری شده اند .
زنان روسپی دارای خانواده :
این دسته از زنان که متاسفانه تعدادشان کم نیست به علل زیر به جرگه روسپیان پیوستند:
1- اعتیاد شوهر یا خودش
2- فقر ، بیکاری شوهر
3- تورم بیش از حد که تاثیر بسیار عمیقی بر اقتصاد خانواده گذاشته است .

5- روش های انجام روسپیگری :
1- خانه های تلفنی
2-موبایل شخصی
3-ایستادن در خیابان
4- به صورت منشی در شرکت ها

6- تقسیم بندی روسپیان از نظر درآمد :
1- روسپیان با درآمد کم : روسپیانی هستند که ظاهری ناخوش دارند . سن ایشان بالاست و مشتریان کمتری دارند . اغلب ایشان بیمار و حتی در بین افراد ایدز هم مشاهده شده است .
2- روسپیان با درآمد متوسط : این دسته ازروسپیان اغلب زنان خانه دار و شوهر داری هستند که گاهی بدون اطلاع شوهر دست به عمل فحشا می زنند تا پولی کسب کنند تا چرخ اقتصاد خانواده را بچرخاندد.
3- روسپیان با درآمد بالا : این دسته از روپپسیان یا خیابانی یا تلفنی بوده ، اغلب آنها جوان و زیبا هستند و تشکیلات آنها در حال شکل گیری است محلی برای این کار دارند ، خانم رئیس دارند ، بپا دارند و حتی رفیق شخصی که رفته رفته می رود تا مفهوم باج خور خود را بگیرد .

وضع اقتصادی در ایجاد فحشا :
مسئله فقر:
در جائیکه مردم اسیر فقرند ، روسپیگری زاییده فقر اجتماعی است و امراض ناشی از این کار غیر قانونی زاییده روسپیگری است . مشکلات اقتصادی و فقر و بیچارگی در جاییکه موازین اخلاقی هم متزلزل باشد به آسانی می تواند تخم فحشا را پیدا کند . به علاوه خود فقر هم نیز عامل بزرگی در ایجاد هر نوع فساد اخلاقی می باشد . فحشا در بسیاری از موارد زائیده نداری می باشد . به قول یک نویسنده فرانسوی از بینوایان تا فحشا یک قدم بیشتر فاصله نیست .
خانم دکتر منوچهریان می نویسد : سرپرست های خانواده های فقیر چون افراد بی سواد و عقب مانده ای هستند ناچارند برای تامین معاش به کارهای خسته کننده تن در دهند و از صبح تا شام در خارج از خانه کار کنند و شامگاهان با حال خسته و نزار با لقمه نانی به خانه برگردند و در مقابل تمنیات بچه یا از نداری و یا با خشونت و تهدید و زدن آنها را ساکت می کنند . این بچه ها مخصوصاً از محیط خانه قدم بیرون می گذارند یا با دیدن انواع وسایل رفاه و آسایش که خود از آنها محرومند به نوعی احساس نیاز پیدا می کنند که برای بدست آوردن آنهاممکن است دست به ارتکاب جرم بزنند . در اینجا در واقع فقر علت جرم نیست بلکه عدم تعادل بین وسایل زندگی مردم چشم و هم چشمی و رقابت آنان را به ارتکاب جرم بر می انگیزد . و اگر اوضاع و احوال اجتماعی چنین باشد که از لحاظ تغذیه کافی و پوشاک و بهداشت و تعلیم و تربیت تامین داشته باشند .از ارتکاب بسیاری از جرائم که منشا اقتصادی دارد خود به خود جلوگیری خواهد شد باید دید دلیل این نیازمندی به پول چیست ؟ زیرا احتیاج به پول ممکن است به چند دلیل ظاهر شود :
1- وضع اقتصادی خانواده : خانواده هایی که وضع اقتصادی نامطلوبی دارند معمولاً هم دارای اطفال متعدد می باشند و ناگزیر از تحمل بسیاری از مشکلات می باشند اطفال این قبیل خانواده ها کمبود همه چیز را بخوبی حس می کنند و به همین دلیل گاه برای تامین مخارج خود به جستجو می پردازند و چون راهنمای دلسوزی ندارند و از طرفی بدکاران اجتماع معمولاً در اطراف این قبیل خانواده ها به سر می برند و دختران جوان را با محبت و وعده وعید کار در سینما و تئاتر و درآمد فراوان گول می زنند و دختران نیز که مستعد فرار از این همه بدبختی و هیاهوی فراوان خانواده می باشند و گاه نیز به امید پیدا کردن شغل پردرآمد و کمک به خانواده پر جمعیت خود گول این قبیل اشخاص را که متوسل به هزار حیله می شوند را می خورند و بالنتیجه قربانی وضع اسف انگیز خانوادگی خود می شوند .
2- مرگ سرپرست : در صورتی که سرپرست خانواده های کم درآمد و پرجمعیت از بین برود ، افراد خانواده بی سرپرست و تنها به حال خود رها می شوند و پسران بزهکار و دختران ولگرد منحرف می شوند .

بررسی یک معضل اجتماعی فقر و ریشه فحشا
فحشا را می توان بعنوان برآورد خواهش های جنسی در برابر پول تعریف کرد . واژه روسپی در اواخر قرن هجدهم متداول گردید. در دنیای باستان اکثر کسانی که در برابر پاداش اقتصادی خواهش های جنسی را برآورده می کردند . روسپیان درباری و یا کنیزان بودند . روسپیان در جوامع امروزی همانند گذشته اساساً از زمینه ها یا اجتماعی فقیرتربر می خیزد . اما تعداد قابل ملاحظه ای از زنان طبقه متوسط نیز به آنها پیوسته اند میزان فزاینده طلاق برخی از زنان را که بعد از طلاق دچار فقر شده اند به روسپیگری وادار کرده است . در این موارد نقش فقر کاملاً مشهود و محسوس است . یکی از قدیمی ترین و جدی ترین مشکلات جوامع انسانی فقر است . اولاً فقر می تواند بعنوان زمینه ای در پیدایش جرم اثر غیر مستقیم بگذارد . ثانیاً عامل فقر می تواند به طور مستقیم بعنوان یک عامل محرک زیر بنای رفتارهای انسانی را به عکس العمل های ضد اجتماعی تحریک و آماده نماید . مانند روسپیگران که برای تامین احتیاجات مالی دست به تن فروشی می زنند .
میکل هر نیگتون در کتاب خود " امریکای دیگر " علاوه بر ویژگی های اقتصادی و فیزیکی محلات فقیر نشین توجه مخصوص به ویژگی های فرهنگی و جنبه های روانی و اعتقاد ساکن این محلات نشان می دهد که بنظر وی دارای نوعی فرهنگ و جهان بینی خاصی و متمایز از فرهنگ عمومی جامعه هستند وی معتقد است که فقر در میان اقلیت محروم آمریکایی بصورت فرهنگ و شیوه ای از زندگی درآمده است . منظور وی این است که فرهنگ فقر را می توان به طور واضح در محلات فقیر نشین مشاهده کرد و با چشم خود دید که زندگی فرساینده کوی های کثیفی و فقیر نشین چگونه آدمی دیگر می سازد با احساساتی متفاوت ، انزوا طلب ، خشک و خشن ، پر از نا امیدی و بی اعتنایی و در عین حال آماده انفجار ، یعنی فقر بودن تنها به معنای محدودیت از وسایل مادی زندگی نیست بلکه دنیایی است مملو از مشکلات و درماندگی های در هم پیچیده و در هم تنیده . بنابراین بنظر وی ، محله فقیر نشین تنها مرکب از ساختمان های سست و کهنه و افراد محروم نیست تنها درآمد و شغل نیست چیز دیگری هم هست که مهم تراست و آن نوع جهان بینی و نگرش به واقعیات است .
ساداتی آذر درسال 80 در کار تحقیقی که خود انجام داده چنین اظهار می دارد : وقتی ما جوانان گروه مجرم و گروه کنترل را در نظر شرایط اقتصادی آنها بررسی می کنیم می توانیم بگوییم یک سوم از جوانان مجرم در بحران اقتصادی زندگی می کردند یعنی خانواده های آنها هرگز نتوانسته کوچکترین نیازهای مادی و تربیتی ضروری اولیه آنها را فراهم نمایند و نتیجه بگیرد که نوع جرم با شرایط اقتصادی مربوط می شود وفقر اقتصادی در بروز اکثرجرائم و از جمله جرائم علیه اخلاق موثر است . همچنین تعلق به یک طبقه پست اجتماعی و اقتصادی دارد ممکن است انعکاس فوق العاده مهمی در کودک نسبت به پذیرش و یا خوداری ازقبول ارزش های غالب داشته باشد.در خانواده ای که فقر، عدم شخصیت ونداشتن ایمان ، در آن جمع است ، چنان چه بر اثر محرومیت ها و عقده ها ، اعتبار هم بر آن افزوده شود ، آن وقت وجود یک دختر جوان ، وقتی بلوغ رسید خطرناک ترین مرحله ای است که امکان آلودگی به مفاسد اجتماعی در آن بسیار زیاد است. البته باید پذیرفت که انحرافات اجتماعی خصوصا از این قبیل خاص طبقه فقیر نیست اغنیا نیز به تجدوی گرایش دارند وعلت تجدوی آنها را باید در رفاه بیش از حد اقتصادی و فقر فکری و معنوی آنها جستجو کرد. لذا به نظر می رسد که انحرافات جنسی در میان افراد همه طبقات وجود دارد ولی آنهایی که به دلایلی توقیف می شوند معمولا وابسته به گروههای فقیر و کم بضاعت جامعه هستند. فحشار رسم و شناخته شده که خود ناشی از فقد اقتصادی است بطور کلی درمان طبقات پایین اجتماعی با توجه به فرهنگ آنها بیشتر به چشم می خورد در حالی که در طبقات مرفه شکل دگری دارد.
ستوده در سال 82 یکی از عوامل روسپیگری و انحرافات جنسی را فقر مادی و نیاز اقتصادی و نداشتن کار و اشتغال مناسب ذکر کرده است . و اضافه می کند فشارهای ساختاری ممکن است برخی از مردم را وادار به انحراف سازد . وجود فراوان انحراف در یکساخت اجتماعی ، فشارهایی را برای بروز انواع خاصی از انحرافات فرهم می سازد.این مسائل را می توان فشارهای ساختاری دانست که به او تحمیل شده و موجبات انحرافات جنسی او را فراهم کرده است. از آن جا که کشور ما در حال حاضر یکی از جوان ترین کشورهای دنیاست و نیروی جوان در جستجوی کار ، عدم وجود کار ( بیکاری ) و مشکلات روز افزون زندگی. از جمله عوامل موثر در بروز انحرافات اجتماعی است . بیکاری باعث بروز اختلاف طبقاتی در حد گسترده می شود . این تضاد طبقاتی به لحاظ اقتصادی از جمله عوامل موثر در گسترش فحشا است . بیکاری از جمله موانع عمده بر سر راه ازدواج و تشکیل خانواده جوانان است . لذا بیکاری به واسطه عدم تامین اقتصادی جوانان ، سن ازدواج را بالا می برد و با توجه به این مشکلات روز به روز بیشتر می شود . لذا ازدواج جوانان را با مشکل مواجه می سازد ، زنان و مردانی که ازدواج برای آنها ممکن نشده به دنبال ارضاء غریزه جنسی خود ( بصورت لحظه ای ) به اعمالی دست می زنند که نتیجه آن گسترش مفاسد اجتماعی در جامعه است . لذا فراهم نمودن امکانات اشتغال برای زنان و مردان می تواند در جلوگیری از فحشا موثر واقع شود. ( جواد منظمی تبار ، عضو هیات علمی دانشگاه انتظامی )

تحلیل فحشا از دیدگاه کارکرد گرایی
کارکرد گرایان در تببین مسئله فحشای به کارکرد آن توجه داشته و در جواب این که چرا علی زغم آن اکثر جوامع آن را غیر قانونی دانسته اند ولی به طور ضمنی موجودیت آن را قبول نموده اند . چنین پاسخی می دهند که روسپیگری نوعی نهاد اجتماعی است که کارکرد آن برای کل نظام ضروری است آنان کارکرد فحشا را چنین بر می شمارند :
1- فحشاء استغنای جنسی افراد را که قادر یا مایل به همسر گزینی نیستند تامین می کند .
2- فحشا استغناء جنسی موقت افرادی هم چون ملوانان ،جهان گردان و مردان دو از خانواده را فراهم می کند .
3- فحشا برای افرادی که قادر یا حاضر نیستند نیازهای جنسی خود را از طریق مشروع دنبال نمایند، شرایط محسوب می شود. ( داریاپور . 1372 . ص 79 )

محیط و روانشناسی فحشا :
ابتدا از محیط اولیه فحشا شروع می کنیم زیرا از لحاظ کانون فحشاء محیط اولیه از 3 نقطه مورد نظر مورد مطالعه و بررسی قرار می گیرد.
1- شرایط اقتصادی و مالی
2- اخلاق و روحیه
3- سطح معلومات ( مانسیمی . فروغ شهاب و 1337 . ص 91 )
از نظر اقتصادی کمبود غذا ، سرما ، فقدان وسایل آسایش ، کثرت جمعیت خانه و خانواده دختران جوان را به کوچه ها سوق می دهد. می توان به یقین گفت 9% فواحش کسانی هستند که در محیط فقیر و نکبت بار بزرگ شده اند و اتفاقات خانوادگی از هر نوع مرگ و میر پدر و مادر یا هر دو . بیوه شدن آنها . طلاق. ناخوشی و بیماری حاملگی نامشروع. الکیسم از عواملی هستند که دختران جوان را به فحشا سوق می دهند . برای مبارزه با فحشا باید قبل از وقوع بدبختی به کمک این دختران سیه روز شتافت . از نظم اخلاقی بر هیچ کس پوشیده نیست که برای مردمی که خانه و مسکن ندارند مانند حیوان در مجاورت یکدیگر به سر می بردند پسر و دختر جوان دائماً با هم بر خورد کرده از خلوت اتاقیکه که موقتاً خالی است و یاگوشه تاریک کوچه ای برای ارضا جنسی خود استفاده می کنند. در چنین محیطی فحشا به هرنوع و به سهولت رشد می کند حتی روابط نامشروع خواهرو بردار ، پدرو فرزند نیز در محیط های نام برده فراوان است و فشار ونفوذ همسایگان هم خیلی زود روی کودکان اثر می گذارد و بهمین دلیل جوانی دخترها باعث می شود که خود به خود به سوی فحشا گام نهاد. ( ما نیسمی . فروغ شهاب . 1337-91 )

اثرات و عوارض ناشی از فحشا در جامعه کنونی ما
اگر به موقع اقدامات مناسب و ریشه ای در مورد این آسیب اجتماعی صورت نگیرد و بر خوردی مسئولانه و واقع بنیانه با آن عمل نیاید در آینده ای نه چندان دور بوی تعفن و عکس العمل های ناشی از ارضاء غیر طبیعی آن سلامت جامعه را مورد تهدید جدی قرار خواهد داد و بنیان و اساس خانواده ها را از هم فرو خواهد پاشید . امراض جسمی ناشی از این عمل با توجه به اینکه چون حالت رسمی ندارد و از طرف دیگر از نظربهداشتی کنترل نمی شود در جامعه گسترش خواهد یافت و ممکن است فراوانی جرایم جنسی در جامعه ، سایر مسائل سیاسی و نظامی کشور را تحت شعاع قرار می دهد این پیش بینی اغراق نیست زیرا ازدیاد جرایم جنسی مربوط در زندانها که قابل ملاحظه و مشاهده است باید زنگ خطر را برای همه به صدا درآورده باشد تا بیش از شعار به عمل بپردازد . به علاوه با این همه کنترل های شدید و بگیر و ببندها تا کنون هیچ مشکلی در این رابطه حل نگشته است و هیچ بدکاره ای از کارش روی نگردانده بلکه با همان شدت منتها به صورت مخفیانه ادامه داشته است ولی عمل زشت جامعه را به انحطاط اخلاقی سوق داده است . این حوادث باید تجربه ای باشد برای مسئولین اجتماع تاراه حل را صرفاً در مجازات مجرم نداند که جرایم در این مورد بسیار زیاد است . چنین وضعی مسلماً نشانه بارز جامعه نا سالم و مریض است و مستلزم توجه بیشتر و اقدامات عملی تر و هر چه سریع تر و گسترده تر می باشد . ( ستوده ، 1372 ، ص 192 )

عوارض روسپیگری در وضعیت موجود :
با اذعان به وجود روسپیگری دیرباز ، در هیچ مقطع زمانی منکر وجود آن نمی شویم لیکن شدت و مدت عارضه اجتماعی مسولان را برآن می دارد که چاره ای اندیشه کنند تا از شدت آن بکاهند و عوارض آن را به حداقل برساند . اینک با قبول وجود روپسیگری در حد بالا عوارض ناشی از آن را بر می شماریم .
1- از بین رفتن حرمت اجتماعی زن و بروز بی عصمتی در جامعه ها
2- از بین رفتن قباحت رفتارهای زشت اجتماعی
3- اشاعه و گسترش روسپیگری ، قواری ، باج خوری و ایجاد اماکن فساد
4- امراض مقاربتی : سوزاک ، سفلیس و متاسفانه چند سال اخیر ایدز که به آنها اضافه شده است .
5- کودکان ناخواسته و حرام زاده که وجود ایشان کودکان سر راهی و پرورشگاهی را بوجود می آورد و یا بعضاً منجر به سقط جنین می شود .
6- ایجاد بی هویتی برای زنان روسپی
7- بروز و تشدید اشاعه فرهنگ آسیب های اجتماعی مخصوص پاره فرهنگ روسپی
8- اشاعه اعتیاد و فروش مواد مخدر بین روسپیان برای حفظ ایشان در جرگه روسپیگری
9- گسترش روسپیگری و انحراف زنان و دخترانی که آمادگی دارند .

جاذبه و خطرات روسپیگری
جاذبه اصلی روسپی شدن نیاز مالی است . بیشتر روسپیان معتب ناتوانی در به دست آوردن پول زیاد در مشاغل مشروع مجبور به تغییر کار شرافتمندانه می شوند . به علاوه برخی از آنها معتاد به مواد مخدر شده و برای تامین مواد به پول نیاز بیشتری پیدا می کنند . گاهی هم شور و حال یک خوشگذرانی نامشروع ناشی از شب زنده داری و آزاد بودن در انظار عموم برخی از زنان و مردان را به فحشا سوق می دهد . خطراتی را که روسپیان با آن روبرو می شوند عبارت اند از :
1- احتمال دستگیری توسط پلیس
2- ابتلا به بیماریهای مقاربتی
3- مورد بد رفتاری قرار گرفتن توسط مشتریان
4- استثمار شدن بوسیله واسطه
5- گذشته از این مشروع نبودن روسپیگری گاه آنها را وارد دنیای تبه کاری می کند . در اکثر جوامع روسپیان به عنوان منفورترین اعضای جامعه تلقی می شوند و همین امر مانع بازگشت مجدد آنها به زندگی عادی می شود . ( ستوده . 1372 . ص 180 )

پیش آمدهای منفی فحشا
فحشا بدلیل برخی مسائل و مشکلاتی که برای جوامع بوجود می آورد در بسیاری از موارد غیر قانونی تلقی می شود از جمله پیامدهای منفی فحشا را می توان به موارد زیر اشاره کرد :
1- بی حرمتی نمودن کیان مقدس خانواده
2- به ابتذال کشاندن روابط جنسی
3- تاثیر سو بر زنان دیگر
4- رواج مشکلات بهداشتی درجامعه شیوع بیماریهای تناسلی مثل : سفلیس ، سوزاک ، و ایدز
5- اهانت به اخلاق عمومی از طریق درخواست آشکار برای روابط جنسی
6- تجاری نمودن روابط جنسی که روابط جنسی فاقد احساسات است
7- وجود فرزندان نامشروع و بی سرپرست ( داریاپور . 1373 . ص 79 )

سبب شناسی روسپیگری
محرومیت جنسی در تخریب بهداشت روانی و ایجاد تزلزل و اضطراب در شخصیت آدمی نقش مهمی ایفا می کند . علل و انگیزه هایی که گروهی از زنان با مردان را به روسپیگری می کشاند متعدد است که اکنون به شرح زیر چند مورد می پردازیم :
1- فقر مادی و نیاز اقتصادی و نداشتن کار و اشتغال مناسب
2- جنون یا عقده روسپیگری
3- وابستگی شدید به مادران و فقدان روابط محبت آمیز با پدر
4- جاه طلبی و داشتن رویای شهرت و ثروت و قدرت و عشق به تجمل
5- دارا بودن منش کودکانه و سرد مزاجی از نظر جنسی
6- مهار شدن رشد مردانگی توسط مادر و برگشت به مرحله خود شیفتگی
7- عوامل روانی مانند تنبلی ، عدم مهارت در کار ، کم هوشی و ضعف مبانی عقلی با کمی سطح فکر و دانش عمومی
8- خشونت والدین و بدرفتاری آنها و دارا بودن خانواده های از هم پاشیده و عدم توانایی به پرداختن یک زندگی عادی
9- سر کشی و طغیان و کینه توزی نسبت به اجتماع و نظام تربیتی و اخلاقی ( ستوده . 1372 . ص 185)
علاوه بر موارد فوق عوامل دیگری نیز به طور جانبی شخص را به انحرافات جنسی سوق می دهد که آنها رامی توان چنین بر شمرد .
1- سرکوبی شدید ، غیر عادی بودن میل جنسی و نیز محرومیت های اجتماعی برای ارضای نیازها
2- بلوغ زودرس وروبرو شدن با صحنه های تحریک آمیز و عدم امکان ارضای طبیعی نیاز
3- نداشتن شوهر و محیط خانوادگی مناسب و نیز بدی تربیت و نداشتن پدر و مادر شایسته
4- اختلاف سنی زوجین و عدم توجه شوهر به نیازهای جنسی زن
5- وجود محل های فساد و تباهی و افراد فاسد در جامعه
6- بالاخره فقر و بیکاری و نداشتن درآمد ثابت . ( ستوده . 1372 . ص 186 )

غرب و پیامدهای قانونی کردن روسپیگری
در مسئله فحشا سیاست های متفاوتی اعم از ممنوعیت کامل تا قانونی کردن ، از سوی کشورها اتخاذ شده است . قانونی کردن روسپیگری به عنوان سیاست حاکم در برخی از کشورها ، فحشا را اجتناب ناپذیر و حتی مفید می داند و برای کنترل و مقابله با شیوع بیماری های جنسی ایجاد مراکز و امکانات پزشکی و صدور کارت بهداشت را برای زنان ضروری می داند مطابق این نظریه ، فحشا ، نوعی شغل محسوب می شود که باید تحت نظارت و کنترل متمرکز دولت بوده و دارای مزایای شغلی باشد . این رویه اکنون در کشور هلند و استرالیا به اجرا در می آید اما شواهد حاکی از آن است که قانونی کردن فحشا به عنوان یک کار و حرفه نه تنها منفعتی را عاید زنان آلوده به فحشا نمی کند بلکه به هر شکل ممکن است گاهی در جهت تقویت صنعت سکس محسوب شود .( ریموند . 1382 . ص 143 )

بازسازی و بازپروری مجرمان :
منظور از بازسازی مجرمان آن است که آنها را به گونه ای تربیت کنیم که بتوانند به خوبی در جامعه فعالیت کنند و برای خود خانواده و جامعه شان افرادی مفید و با ارزش باشند . در عین حال ، همچون همه مجرمان از نظر ساخت شخصیت و نابهنجاری رفتاری و خطری که ممکن است برای خود و جامعه داشته باشند با یکدیگر تفاوت دارند و. بدیهی است برای هر یک از آنها به گونه ای مستقل باید برخورد کنیم و این مستلزم داشتن افراد آموزش دیده و بودجه لازم است و با توجه به زیاد بودن تعداد مجرمان و کمبود امکانات نمی توان همه آنان را بصورت انفرادی تحت نظر گرفت . در بسیاری از انسانها ، خودآگاه یا ناخودآگاه باور اصلی انتقام ( جان در برابر جان چشم در برابر چشم ) وجود دارد . البته این امر نیز باید توجه داشت افرادی که بیش از سایرین قدم انتقام بر می دارند کسانی هستند که بطور ناخودآگاه می خواهند همان رفتاری که مجرمان مرتکب شده اند انجام دهند منتها جرات این کار را ندارند. اینان مجازات افراد قانون شکن را نیز می طلبند . برای آنکه احساس گناه خود را از بین ببرند زیرا طبیعت انسان با این واکنش ملازمه دارد . در عین حال احساس خود را چنین توجیه می کند که اگر قرار است ( باشد)جامعه بصورتی منظم عمل می کند اعضا آن باید مصون باشند و در غیر این صورت هرج و مرج به وجود خواهد آمد و در نوسازی و باز پروری مجرمان باید به خاطر داشت که طبیعت بشر هم سازنده است و هم مخرب وقتی فردی مجرم می شود این امر به این معنا نیست که همیشه مجرم باقی خواهد ماند بلکه جامعه وظیفه دارد که خوبی های وجود او را بشناسد و به او کمک کند .تا در مقابل جرم فردی زنده و مثبت باشد . بر طبق یک قاعده کلی
جرم فرد + وضعیت کلی ( محیط اجتماعی ) مقاومت
می دانیم که اگر موقعیتی وجود داشته باشد که مقاومت فرد را در هم بشکند ممکن است جرم صورت گیرد از این رو جامعه وظیفه دارد که نه تنها یاریگر مجرم باشد که ( مقاومت) خود را در برابر رفتار مجرمانه افزایش دهد . بلکه موقعیت هایی را که ممکن است انگیزه رفتارهای تبهکارانه دار شود را به حداقل ممکن برساند و از آن جا که در بسیاری از مجرمان برخی از ویژگی های مثبت چون : محبت ، عشق ، عدم خودخواهی و حمایت از خانواده وجود دارد . بنابراین هدف بازپروری و بازآمدی باید این باشد که تمایلات و استعدادهای سازنده مجرم مشخص گرداند و آنها را پرورش دهد .

1 – دفتر امور اجتماعی وزارت کشور ، 1378
—————

————————————————————

—————

————————————————————


تعداد صفحات : 33 | فرمت فایل : word

بلافاصله بعد از پرداخت لینک دانلود فعال می شود