تارا فایل

طرح کارآفرینی شرکت فناوری اطلاعات




موضوع
کارآفرینی شرکت فناوری اطلاعات
Entrepreneurship Information Technology Co.

نام استاد :

نام محقق :

فصل اول
کلیات

مقدمه :
فناوری اطلاعات بسیار از علم رایانه وسیع تر (و مبهم تر) است. این اصطلاح در دهه ۱۹۹۰ جایگزین اصطلاحات پردازش داده ها و سیستم های اطلاعات مدیریت شد که در دهه های ۱۹۷۰ و ۱۹60 بسیار رایج بودند. فناوری اطلاعات معمولاً به تولید و پردازش و نگهداری و توزیع اطلاعات در موسسات بزرگ اشاره دارد.
دانش فناوری اطلاعات و رایانه با هم فرق می کنند، البته در موارد زیادی با هم اشتراک دارند. اگر علم رایانه را مشابه مهندسی مکانیک بگیریم، فناوری اطلاعات مشابه صنعت حمل و نقل است. در صنعت حمل و نقل، خودرو و راه آهن و هواپیما و کشتی داریم. همه این ها را مهندسان مکانیک طرح می کنند. در عین حال در صنعت حمل و نقل مسائل مربوط به مدیریت ناوگان و مدیریت ترافیک و تعیین استراتژی حمل و نقل در سطح شرکت و شهر و کشور مطرح است که ربط مستقیمی به مهندسی مکانیک ندارد اما بی شک فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT) مهمترین مقوله در این ضمینه است.
فناوری اطلاعات متشکل از چهار عنصر اصلی "اساس" (انسان، سازوکار، ابزار، ساختار) است، به طوری که در این فناوری، اطلاعات از طریق زنجیره ارزشی که از بهم پیوستن این عناصر ایجاد می شود جریان یافته و پیوسته تعالی و تکامل سازمان را فراراه خود قرار می دهد:
* انسان: منابع انسانی، مفاهیم و اندیشه، نوآوری
* سازو کار: قوانین، مقررات و روشها، سازوکارهای بهبود و رشد، سازوکارهای ارزش گذاری و مالی
* ابزار: نرم افزار، سخت افزار، شبکه و ارتباطات
* ساختار: سازمانی، فراسازمانی مرتبط، جهانی
امروزه معنای اصطلاح "فناوری اطلاعات" بسیار وسیع شده است و بسیاری از جنبه های محاسباتی و فناوری را دربر می گیرد و نسبت به قبل شناخت این اصطلاح آسان تر شده است. چتر فناوری اطلاعات تقریباً بزرگ است و بسیاری از زمینه ها را پوشش می دهد. متخصصین فناوری اطلاعات وظایف متنوعی دارد، از نصب برنامه های کاربردی تا طراحی شبکه های پیچیده رایانه ای و پایگاه داده های اطلاعاتی. چندی از زمینه های فعالیت متخصصین فناوری اطلاعات می تواند موارد زیر باشند: [۲]
* مدیریت اطلاعات
* پیاده سازی شبکه های رایانه ای
* مهندسی رایانه
* طراحی سیستم های پایگاه داده
* مدیریت سیستم های اطلاعاتی
* سیستم های اطلاعاتی مدیریت
* مدیریت سیستم ها

نام کامل طرح و محل اجرای آن :
شرکت فناوری اطلاعات کاسپین

نشانی :

مشخصات متقاضی :
نام : نام خانوادگی : ش.ش :

دلایل انتخاب طرح :
امروزه فناوری اطلاعات بخشی وسیعی از فعالیت ها را در بر می گیرد به نحوی که تمامی مشاغل وابسته به فناوری اطلاعات شده اند. پیشرفت علم و گسترش زمینه فناوری اطلاعات باعث شده است که یکی از مهمترین و پرکاربردترین زمینه های فعالیت را در بر بگیرد .

میزان مفید بودن طرح برای جامعه :
ارزیابی فناوری اطلاعات
زمانی برنامه ریزی و طراحیهای انجام شده مثمرثمر خواهد بود که بر مبنای یک نظام ارزیابی سنجیده شده و نواقص آن رفع شود. امروزه یکی از بیماریهای جدی مدیریت بخصوص در کشورهای در حال توسعه مانند کشور ما که به سمت صنعتی شدن حرکت می کند. ارزیابی برنامه ها، افراد و سازمان است.
امروزه، سرمایه گذاری در حوزه فناوری اطلاعات یکی از موضوعهای مطرح در تمامی سازمانهاست. در بسیاری موارد، سرمایه گذاری در این حوزه موجب صرفه جویی فراوانی در هزینه شده است و در موارد دیگر بهره وری، متناسب با میزان سرمایه گذاری، ارتقا نیافته است. لذا برای شناسایی فواید فناوری اطلاعات، ارزیابی آن انجام می گیرد. در این مقاله مزایای به کارگیری ارزیابی فناوری اطلاعات و مهمترین معیارهای ارزیابی آن آورده شده است.
همواره در مجموعه وظایف مدیریت، ارزیابی به عنوان یکی از عملکردها و وظایف مهم مدیریت نوین و حتی مدیریت کلاسیک مطرح بوده و هست.
زمانی برنامه ریزی و طراحیهای انجام شده مثمرثمر خواهد بود که بر مبنای یک نظام ارزیابی سنجیده شده و نواقص آن رفع شود. امروزه یکی از بیماریهای جدی مدیریت بخصوص در کشورهای در حال توسعه مانند کشور ما که به سمت صنعتی شدن حرکت می کند. ارزیابی برنامه ها، افراد و سازمان است.
ارزیابی، جریانی از بازخور فعالیتها و مقایسه آنها با معیارهای تعیین شده است که طی آن واحدها و عوامل انسانی از چگونگی عملکرد خود و تاثیر آن در کارایی سازمان و نظرات مسئولان در مورد نتایج به دست آمده اطلاع کسب می کنند.
از ســویی، امروزه فناوری اطلاعات سیستـم های اطلاعات به عنوان یک ابزار مهم و شناخته شده مورد پذیرش واقع شده اند. اگرچه علی رغم سرمایه گذاری سنگین در فناوری اطلاعات، سازمانها عموماً نتوانسته اند از بـــازگشـت سرمایه و فواید مالـی متناسبی بهره مند شوند. توسعه و فراگیرشدن فناوری اطلاعات اغلب معادل با کاهش شاخصهای کلان بهره وری و سودآوری کمتر در هردو بخش صنعت و خدمات بوده است.

دلایل به کارگیری ارزیابی فناوری اطلاعات
نتایج تحقیقات در صنعت ساختمان به عنوان یک نمونه نشان می دهد که؛
▪ نداشتن دورنمای استراتژیک مهمترین مانع در سرمایه گذاری مناسب در فناوری اطلاعات است و تاثیر عمده ای در دستیابی به موفقیتهای مورد انتظار دارد؛
▪ سازمانها در میزان سرمایه گذاری در فناوری اطلاعات تفاوتهای عمده ای باهم دارند؛
▪ سرمایه گذاری در فناوری اطلاعات چندان تحت تاثیر اندازه سازمانها نیست؛
▪ هزینه های غیرمستقیم تاثیر فراوان و قابل توجهی پس از سرمایه گذاری داشته اند.
علاوه بر موارد فوق، تجربه نشان داده است، گسترش فناوری اطلاعـــــات در کسب و کار عموماً موجب جایگزینی مشکلات جدید به جای مشکلات قدیمی می شود و این باعث می شود تا فواید مورد انتظار حاصل نشوند، علی رغم افزایش سرمایه گذاری در فناوری اطلاعات، بهره وری ارتقا نیافته و این امر در سالهای گذشته موجب مطرح شدن موضوعهایی چون پارادوکس بهره وری شده است. مشکل بودن شناسایی فواید، بسیار مورد بحث قرار گرفته است و حتی موجب شده است تا در بعضی کسب و کارها دستیابی به این فواید مورد شک و تردید واقع شوند.
سخت و مشکل بودن ذاتی امر ارزیابی و شناسایی فواید و هزینه های فناوری اطلاعات همــواره دلیلی بر نداشتن اطمینـان از تاثیر سرمایه گذاری در فناوری اطلاعات بر موفقیت کسب و کار بوده است. یکی از نتایج منفی این امر صرفنظرکردن از این موضوعها بوده است.

معیارهای ارزیابی فناوری اطلاعات
مدل ها و روشهای فراوانی در ارزیابی فناوری اطلاعات مورد استفاده قرار گرفته اند. هرروزه نیز روشهای جدیدی توسعه می یابند و به کار گرفته می شوند. بسیاری از این روشها برای ارزیــابی فنـاوری اطلاعات طراحی نشـده اند امـا در این زمینه به کار گرفته شده اند. مطابق بررسیهای تطبیقی انجام شده در مورد مدلهای ارزیابی فناوری اطلاعات می توان معیارهای ارزیابی فناوری اطلاعات که در ادامه آمده است را به عنوان مهمترین معیارهای موردتوجه در ارزیابی فناوری اطلاعات در نظر گرفت.

۱ ) مالـی :
معیار مالی در برگیرنده دو جزء است. هزینه ها و فایده های اقتصادی قابل اندازه گیـری که می توانند در مـورد سرمایــــه گذاریهای فناوری اطلاعات ردگیری شوند. در این تست، تنها مفاهیم اقتصادی و مواردی که می توانند بدون اختصاص مقادیر قراردادی به شاخصهای اقتصادی تبدیل شوند مدنظر خواهد بود. نشانی از این مورد می تواند زمان اختصاص داده شده توسـط مدیران فنـاوری اطلاعات برای سرمایـه گذاریهـا در این حوزه باشـد کـه بــه صورت شاخصهای مالی مطرح می شوند. این معیـار می تواند بــــه دو جـزء معیار زیر تقسیم بندی شود: هزینه و فایده.

۲) استراتژیک :
دومین معیار، شاخص ارزیابی توانایی سرمایه گذاریهای فناوری اطلاعات در برآوردن و پشتیبانی از برنامه های استراتژیک سازمان است. برنامه های استراتژیک شامل، استراتژی های کسب و کار، استراتژی فناوری اطلاعات، اقدامات عملی و عملیاتی است. این معیار باتوجه به میزان موفقیت
سرمایه گذاریهای فناوری اطلاعات در پشتیبانی از برنامه های استراتژیک ارزش گذاری می شود.
این معیار بر سه دسته زیر تقسیم می شود:
۱) برنامه های استراتژیک؛
۲) برنامه های تاکتیکی؛
۳) برنامه های عملیاتی؛

۳ ) رقابت پــذیری :
ایـن معیار به این موضوع می پردازد که سرمایه گذاری فناوری اطلاعات تا چه میزان در دستیابی به مزیت رقابتی موفق بوده اند. مزیت رقابتی به تمامی مزیت هایی اطلاق می شود که به سازمان در مقایسه با محیط خارجی آن کمک می کند و فایده می رساند. مثالی از این موضوع می تواند توانایی تولید محصولاتی ارزان تر از رقبا باشد. محیط خارجی سازمانهای مختلف متفاوت است اما می توان جزء معیارهای زیر را به عنوان محیط خارجی در نظر داشت.
مشتریان؛ شرکای تجاری؛ تامین کنندگان؛ رقبا؛ تازه واردها؛ کالاها و محصولات جایگزین.

۴ ) اثربخشی:
این معیار به میزان تاثیر ســــرمایه گذاریهای فناوری اطلاعات در انجام دقیق و صحیح فعالیتهای حال و آینده کسب و کار توجه دارد. این معیار به صورت شاخصهای مالی اندازه گیری نمی شود، بلکه به صورت افزایش اثربخشی و کارایی عملکرد مطرح می گردد. مثالی از این موضوع بهبود فعالیتهای کسب و کار از طریق به کارگیری فناوری اطلاعات است.
سه جزء معیار اصلی اثربخشی به صورت زیر است:
ـ کارایی فعالیتهای کسب و کار موجود؛
ـ اثربخشی فعالیتهای کسب وکار تغییریافته؛
ـ عملکرد فعالیتهای کسب و کار جدید.

۵ ) بهبود کیفیت:
انـــدازه گیری موفقیت سرمایه گذاری فناوری اطلاعات که موجب بهبود کیفیت محصولات و خدمات در هر یک از فرایندهای کسب و کار می شوند، همواره مشکل بوده است. منظور از بهبود کیفیت در این مبحث بهبود در ارزش فعالیتهای کسب کار از دیدگاه مشتریان و با تمرکز بر کیفیت محصولات و خدمات است. دو جزء معیار عبارتند از:
ـ بهبود کیفیت خدمات (داخلی و خارجی)؛
ـ بهبود کیفیت محصولات (داخلی و خارجی).

۶) الـزامات:
این معیار به میزان موفقیـت سرمایه گذاریهای فناوری اطلاعات در پاسخ به نیازهای داخلی و بیرونی می پردازد. به عنوان مثال، در مورد نیازهای بیرونی اگر مشتری نیازمند اطلاعات به صورت خاص مثلاً نیازمند نقشه های CAD با فرمتی خاص باشد. ارزیابی نحوه پاسخگویی به این نیاز در این معیـار صورت می گیرد.
منبع نیاز می تواند برای تعریف جزء معیارها استفاده شود:
ـ نیازها و تقاضاهای کاربران و مشتریان نهایی؛
ـ تقاضاهای مشتریان؛
ـ تقاضاهای تامین کنندگان؛
ـ تقاضاهای شرکای تجاری.

۷ ) رضایت کاربران:
این معیــار بررضایت کاربران نهایی و برداشت آنها از سرمایه گذاریهای فناوری اطلاعات تمرکز دارد. مثالی از این موضوع می تواند میزان رضایت کاربران از سیستم های مکانیزه برای مستندسازی باشد.
جزء معیارها به صورت زیر تعریف می شوند:
ـ قابلیت استفاده؛
ـ راحتی؛
ـ فاکتورهای انسانی.

۸ ) رضایت بیرونی:
در مقایسه با رضایت کاربران، رضایت کاربران بیرونی و به ویژه مشتریان نیز از اهمیت بسزایی برخوردار است. رضایت بیرونی مقیاسی از میزان رضایت کاربران بیرونی از نحوه تعامل آنها با نحوه ارائه خدمات و محصولات سازمان است. در سازمانهای مختلف جزء معیارها متفاوت است ولی عموماً موارد زیر را دربر می گیرد:
ـ مشتریان؛
ـ شرکای تجاری؛
ـ تامین کنندگان؛
ـ مراجع قانونی و دولتی.

۹) فناوری:
موضوع مهم در این معیار خود فناوری است و نه نحوه به کارگیری آن (چرا که نحوه به کارگیری در اثربخشی و الزامات مورد بحث قرار گرفت) این معیار به میزان تناسب فناوری مورد استفاده در سرمایه گذاریهای فناوری اطلاعات (به عنوان مثال میزان در دسترس بودن سیستم های تحت وب سازمانها) می پردازد. این معیار به سه جزء معیار قابل تفکیک است.
ـ سازگاری با محیط موجود؛
ـ قابلیت اطمینان و امنیت؛
ـ در دسترس بودن.

۱۰ ) مخاطــرات:
آخرین معیار به مخــاطرات می پردازد. مخاطرات مقیاسی است که امکان دست نیافتن به موفقیت و به عبارت دیگر امکان پاسخ ندادن به انتظارات را نشان می دهد. مثالی از این موضوع، مخاطره انتظار بیش از حد کاربران نهایی از سرمایه گذاریهای فناوری اطلاعات است.
۵ نوع مختلف مخاطره به عنوان جزمعیارها مطرح است: مخاطرات بیرونی؛! مخاطرات سازمانی؛ مخاطرات کارکنان؛ مخاطرات فناوری؛! مخاطرات پیاده سازی.
به منظور شناسایی و اندازه گیری هــــزینه های فناوری اطلاعات، اطمینان از ایجاد فواید فناوری اطلاعات و… ارزیابی آن انجام می گیرد. مدل ها و روشهای فراوانی در ارزیابی فنــاوری اطلاعات مورد استفاده قرار می گیرد. در همه این مدلها، چندین معیار مهم مدنظر قرار می گیرد که عبارتند از:
۱ ) مالـی؛
۲ ) استراتژیک؛
۳ ) رقابت پذیری؛
۴ ) اثربخشی؛
۵ ) بهبود کیفیـت؛
۶ ) الزامات؛
۷ ) رضــــایت کاربران؛
۸ ) رضایت بیرونی؛
۹ ) فناوری؛
۱۰ ) مخاطرات.
باتوجه به تجربیات موفق، صرفه جویی فراوانی در هزینه ها از طریق به کارگیری فناوری اطلاعات امکان پذیر است ولی قبل از تصمیم گیری در زمینه به کاربستن یک استراتژی مبتنی بر فناوری اطلاعات بایستی فرایندی جهت ارزیابی دقیق اتخاذ شود. در غیر این صورت فواید استراتژیک و بلندمدت و برخی از فواید کوتاه مدت غیرقابل شناسایی خواهند بود.
به این دلیل پیشنهاد می شود برای شناسایی فواید فناوری اطلاعات سازمانها یک ارزیابی فناوری اطلاعات مناسب را برای سازمان خود به کار گیرند تا:
▪ ویــــژگیها و هزینه ها قابل شناسایی و اندازه گیری باشند؛
فواید و هزینه های مورد انتظار خود از فناوری اطلاعات (شامل هزینه های غیرمستقیم) را بدانند؛
مشخص سازند که آیا فواید فناوری اطلاعات حاصل شده است و آیا فرهنگ سازمانی حامی به کارگیری فناوری اطلاعات و یا دیگر فناوریهای جدید است.

وضعیت و میزان اشتغال زایی :
فناوری اطلاعات و ارتباطات کاربردهای فراوانی در صنعت دارد که از آن جمله می توان به خودکارسازی بسیاری از فرآیندهای خدماتی و تولیدی اشاره کرد. این مساله مستقیماً در تعداد و مشاغل مورد نیاز صنعت تاثیر گذاشته و به نوعی اشتعال زدایی به همراه داشته است. ذات صنعت ماشینی کردن تولید است و اما فناوری اطلاعات ضمن ایجاد فرصت های بیشتر برای ماشینی کردن تولید، ماشینی کردن خدمات را به همراه آورده است.
صنعت در بخش خصوصی به دنبال سود حداکثر است و اگر این مساله روزی از طریق استخدام کارکنان بیشتر ممکن بود به این روش پایبند بود و اگر امروز با کاهش تعداد کارمندان و خرید و یا ایجاد تجهیزات جدید امکان پذیر باشد، این روش را برمی گزیند. بنابراین بخش خصوصی در حوزه تولید و خدمات به ابزارها تکیه می کند و نیروی انسانی مورد نیاز با شرایطی خاص را استخدام می نماید؛ چراکه امروزه تعریف نیروی انسانی مورد نیاز عوض شده است و این به معنی اشتغال زدایی است.
از سوی دیگر دولت ها و ازآن جمله دولت جمهوری اسلامی برای خود سیاست های اشتغال زایی داشته و می خواهند درصد بیکاری کشور را تا حد مشخصی پایین بیاورند. برای مثال سیاست کشور ما در سال های اخیر پرداخت وام به واحدهای تولیدی به ازای استخدام نیروی کار جدید بوده است. برخی از واحدهای تولیدی و خدماتی از یکسو به تبعیت از این سیاست ها برای جذب نیروی انسانی جدید و از سوی دیگر به تبعیت از تاثیر فناوری اطلاعات برای اخراج نیروهای موجود خود با چالشی بزرگ روبرو هستند. این چالش در آینده اثر خود را بیشتر نشان خواهد داد.
واقعیت این است که اگر کشور به خود بیاید، فناوری اطلاعات و ارتباطات درمجموع نه تنها اشتغال زدا نیست که اشغال زایی فراوان به همراه دارد. منتهی عصر جدید و جامعه دانایی محور مشاغل متناسب به خود را می طلبد و دولت باید سیاستگذاری درستی در این زمینه داشته باشد. فناوری اطلاعات هم اشتغال زا و هم اشتغال زداست.
این مقاله تا حدی به سوالات اساسی زیر پاسخ داده است:
– آیا فناوری اطلاعات اشتغال زا است یا اشتغال زدا؟
– جهت گیری صنعت در بکارگیری ICT و تاثیر آن بر نیروی انسانی موردنیاز چیست؟
– جهت گیری دولت کدام است؟
در پایان نیز پیشنهاداتی به منظور بهبود اوضاع کشور و اتخاذ تدابیر صحیح ارائه شده است.

بررسی اشتغالزایی فناوری
قبل از آنکه به این سوال پاسخ دهیم که آیا فناوری اطلاعات اشتغال زاست و یا اشتغال زدا؟ چند مثال را بررسی می کنیم تا بفهمیم آیا اصولاً خود فناوری اشتغال زدا است یا خیر؟
مثال 1ـ قبل از اختراع چرخ خیاطی، صنعت پوشاک شامل کارگاه های محدودی بود که کارگران در آن به صورت دستی به تولید پوشاک مشغول بودند. با وجود مهارت این افراد کیفیت پوشاک در سطح متوسط به پایین و مدل ها و انتخاب های لباس محدود و هزینه تولید بسیار زیاد بود. اختراع چرخ خیاطی توسط تیمونیه در سال 1830 میلادی که خود یکی از همین تولیدکنندگان لباس در کشور فرانسه بود، باعث کاهش قیمت لباس ها و افزایش کیفیت آن گردید و درنتیجه باعث رکود ابتدایی بازار تولیدکنندگان دستی گردید. چرخ خیاطی ظاهراً عده ای را بیکار کرده بود؛ آن ها برای مقابله با این عامل موثر به کارگاه تیمونیه حمله کردند، چرخ را از بین بردند و به قصد کشتن به تعقیب او پرداختند؛ غافل از اینکه ساخت مجدد چرخ خیاطی و تجهیز اکثر کارگاه های دوزندگی به آن و درنتیجه کاهش فاحش قیمت لباس و افزایش کیفیت و تنوع آن، به تدریج تقاضای مردم برای پوشیدن لباس های ارزان قیمت و داشتن لباس های مختلف را بالا برد و در صنعت پوشاک تحولی بزرگ ایجاد کرد.
مثال 2ـ قبل از اختراع ماشین چاپ توسط گوتنبرگ در قرن پانزدهم میلادی، چاپ کتب به صورت نسخه برداری و دستی انجام می شد و جدا از غلط های بسیاری که در متن به وجود می آمد، نسخه برداری یک کتاب به دلیل پیچیدگی های متن و میزان دقت نسخه بردار، ممکن بود هفته ها به طول بیانجامد. قیمت کتاب نسخه برداری شده درواقع برابر دستمزد نسخه بردار در زمانی طولانی به علاوه حق مولف و همچنین هزینه کاغذ و جوهر بود. با اختراع ماشین حساب و گسترش آن به تدریج هزینه ها کاهش یافت و قیمت کتاب ارزان شد و امکان نشر و گسترش اطلاعات و دانش فراهم گردید. این مسئله به تدریج تقاضا برای خرید و مطالعه کتاب های ارزان قیمت و بدون غلط ناشی از نسخه برداری را بالا برد و در نتیجه آن عرضه کتاب و شغل نویسندگی نیز گسترش چشمگیری یافت. حتی در کنار آن مواردی مثل انتشار اخبار و اطلاعات و در قالب روزنامه و غیره به وجود آمد که در گذشته هویت و جایگاه چندانی نداشت. این اختراع از یک نظر مشاغلی در حوزه چاپ، تهیه مواد اولیه، کاغذ ، فیلم و …، توزیع کتاب و کتابداری را ایجاد کرد و از سوی دیگر به مشاغل تولید محتوی و کتاب مانند نویسندگی، خبرنگاری، گزارشگری، تحلیلگری و … رونق بخشید.
مثال 3ـ وقتی تراکتوری به یک روستا وارد می شود، ظاهراً تعدادی از کشاورزان بیکار می شوند، اما در واقع با استفاده از این وسیله روستاییان با انرژی کمتر محصول بیشتری را برداشت می کنند. تنها مشکل، بیکار شدن تعدادی از کشاورزان است. در یک نگاه کلی، با فرض بیکار شدن این افراد، استفاده از تراکتور باعث می شود بهره وری اقتصادی روستا افزایش یابد. در مقابل مردم می توانند با گذراندن دوره های لازم، در مشاغلی چون خدمات تعمیر و نگهداری و فروش تراکتور، آموزش، طبابت، مشاوره و … مشارکت کنند. این شغل های جدید مانند رانندگی تراکتور از سختی کمتری نسبت به بیل زدن برخوردار است و باعث افزایش بهره وری اقتصادی شده و سطح رفاه جامعه را بالاتر می برد.
برای اینکه این مثال و مثال های قبل را مدل کنیم، از سه نمودار )شکل 1( برای نمایش سطح رفاه، نیروی شاغل و سختی کار استفاده می کنیم . این نمودارها پارامترهای مذکور را در سه حالت اشتغال بدون فناوری، تاثیر فناوری در اشتغال و جامعه با مشاغل جدید نشان می دهد. اگر قبل از فناوری افرادی در شغلی با متوسط سختی کار مشخصی مشغول بوده و از متوسط سطح رفاه اجتماعی مشخصی برخوردار باشند، پیدایش فناوری از یک سو ضمن ارتقای بهره وری اقتصادی جامعه و کاهش سختی کارها، باعث بیکاری عده ای می شود. در این شرایط که عده ای بیکار شده اند، البته سطح رفاه نسبت به قبل افزایش یافته و متوسط سختی کارها کاهش می یابد (یک چالش بزرگ در اینجا عدم مدیریت و هدایت صحیح دولت ها است که در نتیجه فقدان آن شکاف فقیر و غنی، و فاصله برخوردار از اطلاعات و محروم از آن و به عبارتی فاصله دیجیتال افزایش می یابد).
پس از توسعه و به کارگیری فناوری، فرصت های کار در مشاغل جدید به وجود می آید که هم ارزش افزوده زیاد دارند و هم سختی آن ها کم است و هم سطح رفاه اجتماعی را باز هم بالاتر می برند. البته پیوستن افراد به این مشاغل، آموزش لازم و مهارت های جدیدی را نیز طلب می کند. برای مثال پس از اختراع ماشین چاپ به علت ارزان شدن قیمت کتاب، ظرفیت تقاضا برای کتاب افزایش یافت و همین موضوع افراد زیادی را به سمت شغل پژوهش و نویسندگی سوق داد. یا در مثال روستای مذکور افرادی که بیکار شده اند و یا فرزندانشان پس از گذر از شرایطی به آموزش، طبابت، قضاوت و تجارت و غیره به عنوان مشاغل جدید روی می آورند که خود این مشاغل نیز سطح رفاه اجتماعی را در روستا بالاتر می برد. این تحلیل نوع نگاه حاصل از با هم دیدن و برآیند سنجیدن امور است و البته تحلیل های که بر اساس GDP کشورها نیز انجام می گیرد، بر این اساس است[2]. حال باید ببینیم که فناوری اطلاعات و ارتباطات چه مشاغل را ایجاد می کند و چه مشاغل را از بین می برد؟

اشتغالزایی فناوری اطلاعات در صنعت
یکی از سوالات اساسی که بایستی به آن پاسخ داده شود این است که فناوری اطلاعات در کدام صنایع اثرگذاری مثبت بیشتری دارد؟ به عبارت دیگر مشاغل ناشی از توسعه فناوری اطلاعات در کدام صنایع بیشتر به وجود می آیند؟ پاسخ به این سوال مستلزم بررسی مختصر ابعاد توسعه فناوری اطلاعات است.
فناوری اطلاعات و ارتباطات از دو جنبه کاربری و فناوری اهمیت دارد[3، 4]. در حوزه کاربری مسئله اصلی استفاده هر چه بیشتر و مفیدتر فناوری اطلاعات در راستای فعالیت های مختلف اقتصادی و اجتماعی است؛ به گونه ای که در اثر آن بهره وری، کیفیت و شفافیت خدمات افزایش یافته و هزینه ها کاهش پیدا کند. در مقابل حوزه فناوری به موضوع تولید انواع تجهیزات و سخت افزارها و نرم افزارهای لازم در حوزه کاربری می پردازد. با توجه به گستردگی کاربرد فناوری اطلاعات و ارتباطات و به عبارت دیگر بزرگی حوزه کاربری، نیاز به حوزه تولیدی و فناوری نیز بسیار افزایش یافته و این عامل مهمی برای توسعه صنعت ارتباطات و فناوری اطلاعات و اشتغالزایی در آن در سال های اخیر بوده است.
صنعت اطلاعات و صنعت فناوری اطلاعات دو حوزه صنعتی بزرگ هستند که مشاغل مبتنی بر فناوری اطلاعات در آن ایجاد می گردد. صنعت اطلاعات مربوط به کاربری فناوری اطلاعات و صنعت فناوری اطلاعات مربوط به حوزه فناوری و تولید است. اشتغالزایی در این گروه صنایع در ادامه بررسی شده است. البته سایر صنایع نیز به اندازه کافی از فناوری اطلاعات در اتوماسیون، تحقیق و توسعه و کنترل سیستم های خود استفاده می کنند و به نوعی در حوزه کاربران فناوری اطلاعات قرار می گیرند.

صنعت اطلاعات
با گسترش روزافزون فناوری اطلاعات، هزینه دستیابی به اطلاعات و خدمات بسیار کاهش می یابد و بنابراین تقاضای مردم برای استفاده از اطلاعات در امور جاری زندگی و تصمیم گیری های جزئی و کلی زندگی افزایش می یابد. انتخاب مسکن، انتخاب همسر، انتخاب همکار، انتخاب مدرسه فرزند، انتخاب پزشک خانواده، انتخاب محل خرید، انتخاب محل مسافرت و … به صورت آگاهانه امکان پذیر خواهد بود. از آنجاییکه مردم خواستار موفقیت در انتخاب های خود هستند ناچارند که به انتخاب های آگاهانه مراجعه کنند و حجم زیاد این نوع تقاضا باعث گسترش انواع مشاغل اطلاعاتی و خدماتی می گردد و در نتیجه صنعت اطلاعات توسعه خواهد یافت.
با توجه به شکل جامعه آینده که وابستگی زیادی به فناوری اطلاعات خواهد داشت، صنعت اطلاعات به عنوان بزرگترین صنعت در بطن جامعه از اهمیت زیادی برخوردار است. صنعت اطلاعات نه تنها به خاطر ابعاد اشتغال زایی آن، بلکه به دلیل تاثیرگذاری آن بر ویژگی های رفتاری و فرهنگی جامعه نیز اهمیت دارد. مشاوره در زمینه های پزشکی، حقوقی، مسکن، ازدواج، کشاورزی، سیاسی، علمی و … ، آموزش در کلیه زمینه ها به صورت الکترونیکی، تهیه و ارائه مطالب خبری، گزارش، سرگرمی و تحلیلی، مشاغل چون نقاشی، شعر و … که جنبه هنری دارند، انواع خدمات اطلاع رسانی، انواع خدمات پژوهشی و تحلیل گری، خدمات فروش و یا بازاریابی و … نمونه هایی از مشاغل مرتبط با صنعت اطلاعات و خدمات می باشند. به دلیل گستردگی بازار خدمات و اطلاعات، نیاز به این صنعت نیز زیاد است و کشورهایی که استراتژی هایی برای استفاده از فرصت های داخلی و بین المللی داشته باشند در این صنعت موفق خواهند بود.

صنعت فناوری اطلاعات
شاید در نظر خواننده نکته بین عبارت "صنعت فناوری اطلاعات" به دلیل هم عرض بودن تعاریف صنعت و فناوری ترکیبی نادرست جلوه کند، اما واقع امر این است که صنعت فناوری اطلاعات اصطلاحی جا افتاده است و آن صنعتی است که به تولید و خدمات برای توسعه فناوری اطلاعات می پردازد. فناوری اطلاعات درواقع فناوری کار با اطلاعات است و به صنایعی که این فناوری را توسعه می دهند صنعت فناوری اطلاعات گوییم .
در اثر گسترش شتابان کاربردهای فناوری اطلاعات در جامعه و رونق صنعت اطلاعات، نیاز به فناوری اطلاعات نیز روندی صعودی پیدا کرده است. این روند تقاضای بسیار زیادی را برای صنعت فناوری اطلاعات ایجاد نموده است. کلیه مشاغل تولیدی، خدماتی و پژوهشی در حوزه های سخت افزار، نرم افزار، هوش فناوری و مخابرات، میکروالکترونیک، نانوالکترونیک و … در حوزه صنعت فناوری اطلاعات قرار می گیرند. مشاغل این صنعت به دلیل قرار داشتن در حوزه فناوری های برتر از ارزش افزوده بالایی برخوردارند و کشورهایی که از سال ها پیش در این صنعت قدم گذاشته اند، امروزه از منافع و بازار بزرگ آن سودهای سرشار می برند. برنامه نویس و طراح نرم افزار، پژوهشگر هوش فناوری، مهندس نرم افزار، مدیر سیستم و پایگاه داده، تحلیلگر شبکه و ارتباطات، مدیر اطلاعات رایانه، متخصص پشتیبانی از کامپیوتر، طراح سخت افزار، طراح وب، طراح سیستم های چندرسانه ای، طراح سوئیچ و سیستم های ارتباطی و … نمونه هایی از مشاغل صنعت فناوری اطلاعات هستند. مجموعه شرکت های رایانه ای، الکترونیکی، اینترنتی، پارک ها و مراکز رشد فناوری اطلاعات و مراکز پژوهش و تحقیق و توسعه فناوری اطلاعات که به تولید و خدمات در این عرصه مشغولند این صنعت را شکل داده اند.

4- رویکرد دولت در ایجاد توسعه صنعت فناوری اطلاعات
بدون شک مهمترین و آخرین تلاشی که در زمینه توسعه فناوری اطلاعات انجام شده است برنامه تکفا (توسعه و کاربری فناوری اطلاعات در کشور) است . این برنامه بر توسعه کاربری فناوری اطلاعت در بخش دولتی و انجام پروژه ها توسط بخش خصوصی تاکید دارد[5]. درواقع طراحان این طرح ظاهراً در راستای سیاست خصوصی سازی این بند را به تکفا افزوده اند و قاعدتاً باید به توسعه صنعت فناوری اطلاعات منجر شود.
هر صنعتی به چهار عامل اساسی تقاضا، نیروی انسانی، فناوری و سرمایه وابسته است و ضعف در هر یک از این چهار عامل چرخ صنعت را از حرکت باز می دارد و رونق هر یک از آن ها باعث رونق صنعت می گردد. فناوری اطلاعات می تواند با تقویت عامل فناوری و تاثیرگذاری بر دو عامل تقاضا و نیروی انسانی، بهره وری صنعت را افزایش و آن را به یک صنعت موفق تبدیل کند. این چهار مولفه در صنعت فناوری اطلاعات نیز وجود دارند و این صنعت خود نیز از فناوری اطلاعات تاثیر می پذیرد. مسلماً استراتژی ها و برنامه های دولت ها در جهت گیری صنایع و بخش خصوصی تاثیر بسیار زیادی دارد. آمریکا برای رونق تقاضا در ابتدای کار بر توسعه شاه راه های اطلاعاتی در داخل و خارج از کشور تکیه کرد . هند نیز از تقاضای ایجادشده در خارج از کشور استفاده کرد به نوعی برای صنعت فناوری خود رونق تقاضا ایجاد کرد تا بتواند به صادرات بپردازد. درحالیکه رویکرد کشور ما در توسعه فناوری اطلاعات در بخش دولتی باعث شده تا تقاضای وسیعی در بخش دولتی ایجاد کند. رونق تقاضا در آمریکا و هند باعث توسعه صنعت فناوری اطلاعات در این دو کشور گردید ولی آیا گسترش تقاضای دولتی که در کشور ما اتفاق افتاده توسعه این صنعت را در پی خواهد داشت. برآوردهای اولیه نشان می دهد که رونق صنعت در آمریکا و هند، فناوری را در این کشورها توسعه داده است ولی تقاضای دولتی در کشور ما به نوعی باعث توسعه خرید خارجی و ایجاد اشتغال برای خارجی شده است! درواقع چنانچه درست نیاندیشیم و برنامه و هدف نداشته باشیم و درست عمل نکنیم، تنها مصرف کننده محصولات و خدمات فناوری اطلاعات خواهیم بود و توسعه فناوری اطلاعات به جز اشتغالزدایی و وابستگی برای کشور ما نصیبی نخواهد داشت.
در این بخش با توجه به مطالب سایر بخش ها، راهبردهایی برای ایجاد اشتغال در حوزه صنعت اطلاعات و صنعت فناوری اطلاعات معرفی می گردد. اگرچه ممکن است توسعه فناوری اطلاعات در سایر صنایع اشتغالزدا باشد، ولی داشتن استراتژی مناسب باعث می شود کفه ترازو به سمت اشتغالزایی سنگینی کند.

آموزش عالی برای همه
برای ایجاد اشتغال از طریق فناوری اطلاعات ذکر این نکته اهمیت دارد که این مشاغل ماهیتاً مبتنی بر اطلاعات و دانش هستند و افراد باید در سطوح بالای علمی قرار داشته باشند. بررسی سیر تحولات مشاغل نیز موید این واقعیت است که مشاغل آینده مشاغل دانایی محور به جای مشاغل بازو محور خواهند بود[2]. بنابراین پیشنهاد اول اتخاذ تدابیر مناسب در خصوص ارائه تسهیلات، و خدمات مورد نیاز، فرهنگ سازی و … برای توسعه آموزش عالی به صورت هدفمند در جامعه می باشد. بسترهای آموزش از راه دور که ناشی از توسعه فناوری اطلاعات است خود امکان آموزش عالی برای عموم را فراهم کرده که باید مورد استفاده قرار گیرد. در جامعه آینده که جامعه دانایی محور خواهد بود کسانی که دانش داشته باشند شغل دارند و از شغل خود رضایت دارند. بنابراین توسعه دانایی یا توسعه آموزش عالی هدفمند به عنوان یکی از مصادیق آن، یک راهبرد برای اشتغالزایی در آینده است.

استفاده از فرصت های بازار خارج
توسعه فناوری اطلاعات در برخی کشورها فرصت هایی را برای صنعت اطلاعات و صنعت فناوری اطلاعات ایجاد کرده است. در گذشته تلاش هایی برای صادرات در حوزه صنعت فناوری اطلاعات و به طور خاص صنعت نرم افزار انجام می شد. اما موضوعی که اهمیت دارد فرصت های بسیار در صنعت اطلاعات است که باید مورد استفاده قرار گیرد و اگر کشور ما برنامه مناسبی برای این موضوع داشته باشد، می تواند از طریق رونق صنعت اطلاعات در کشور به اشتغالزایی برسد. در صنعت فناوری اطلاعات نیز باید استراتژی های مناسبی داشت و به جای صادرات غیرسازمان یافته نیروی انسانی، از فرصت های کار خارجی در این صنعت استفاده کرد.
حمایت از کار آفرینان اطلاعات
افرادی که در صنعت اطلاعات کار می کنند به دو گروه کارکنان اطلاعات و دانشوران تقسیم می شوند. گروه اول بیشتر در حوزه کار با اطلاعات و ارائه خدمات اطلاعاتی تمرکز دارند، در حالیکه گروه دوم به خدمات مبتنی بر دانش تخصصی مشغول می شوند[7]. علاوه بر این دو گروه افراد خلاق دیگری موسوم به کارآفرین اطلاعات لازمند تا فرصت های کارهای مبتنی بر اطلاعات و دانش را خلق کنند. این افراد ضمن برخورداری از خلاقیت و ایده پردازی توان سازماندهی سرمایه ها و منابع انسانی اطلاعات محور را دارا هستند. تربیت این گونه افراد و حمایت از آن ها خود باعث رونق صنعت اطلاعات و صنعت فناوری اطلاعات و ایجاد اشتغال در آن می گردد..

آموزش مداوم و ضمن خدمت
تحولات سریع جهانی و توسعه فناوری ها باعث می شود که مهارت ها به سرعت کهنه شده و نیروی کار به مهارت های جدیدی نیاز پیدا کند. درصورتیکه مهارت ها و دانش نیروی کار به روز نشود برای صنعت نیروی مناسبی نخواهد بود و به تدریج حذف و بیکار خواهد شد . بنابراین توجه به آموزش مداوم یکی از اساسی ترین راه های توسعه و پایداری مشاغل در عصر جدید خواهد بود

توسعه بسترهای مشاغل اطلاعاتی
همانگونه که ایجاد یک اتوبان می تواند برای بسیاری از مردم ازجمله رانندگان، تعمیرکاران ، فروشندگان حاشیه اتوبان، هتل ها و رستوران ها و … شغل ایجاد کند، توسعه زیرساخت ها و بسترهای فناوری اطلاعات نیز می تواند برای مردم این فرصت را ایجاد کند که به کمک آن به مشاغل جدید اطلاعات محور روی آورده و در صنعت اطلاعات و یا صنعت فناوری اطلاعات مشغول شوند.

حمایت از شرکت های کوچک و متوسط (SME)
شرکت های حوزه فناوری اطلاعات معمولاً در ردیف شرکت های اندازه کوچک و متوسط قرار می گیرند. از آنجاییکه صنعت امروز به کمک فناوری اطلاعات یک صنعت دانش بر است و به تدریج روبات ها جایگزین کارهای یدی افراد می گردد؛ بنابراین صنایع مختلف قادر خواهند بود با نیروی انسانی کمتری به رقابت با سایرین بپردازند. در صورت گسترش چنین شرکت هایی می توان از صنایع مختلف انتظار اشتغال زایی داشت. این مسئله در صنعت اطلاعات و صنعت فناوری اطلاعات به دلیل ماهیت نرم افزاری و مغزافزاری و مبتنی بودن بر دانش و اطلاعات نمود بیشتری داد. توسعه کشور در همه ابعاد مستلزم تدبیر، هدفمندی، برنامه و استراتژی داشتن، هماهنگی اجزا و دستگاه ها و اجرای صحیح می باشد. از این میان رسیدن به اهداف بلند توسعه ملی از جمله اشتغال در صنایع برتر نیز از این امر مستثنی نیست و نیاز به عزم ملی و همت مسوولین دارد.

دیدیم که فناوری اطلاعات از سویی در مشاغل یدی و با مهارت پایین اشتغال زدا است و از سویی خود مشاغل بسیاری در حوزه اطلاعات و دانش ایجاد می کند. صنعت اطلاعات و صنعت فناوری اطلاعات دو حوزه مهم هستند که از بیشترین رونق شغلی برخوردارند. سهولت در دسترسی به اطلاعات کارآمد و با هزینه اندک، میزان تقاضای صنعت اطلاعات را افزایش داده و به تبع آن صنعت فناوری اطلاعات رشد می کند. کشورهای پیشرفته از فرصت های صنعت اطلاعات و صنعت فناوری اطلاعات تاکنون به خوبی بهره برده و رویکرد کشورهایی مثل کشور ما بیشتر باعث وابستگی و تولید شغل برای آن کشورها بوده است. بنابراین باید با ارائه و اجرای راه کارهای صحیح از فرصت های جهانی عصر اطلاعات در صنعت اطلاعات و صنعت فناوری اطلاعات بهره برد. به صورت مشخص توسعه دانایی، استفاده از فرصت های بازار خارج، حمایت از کارآفرینان اطلاعات آموزش مداوم و ضمن خدمت کارکنان، توسعه بسترهای مشاغل اطلاعاتی و … برخی از سیاست های اساسی برای توسعه مشاغل در صنعت اطلاعات و صنعت فناوری اطلاعات هستند.
بزرگترین چالش مشاغل جدید ناپایداری آن و نیاز آن به یادگیری مستمر است. در کشور ما چالش دیگری نیز وجود دارد که آن پایین بودن متوسط سطح سواد جامعه است. ایجاد اشتغال با شرایط موجود دشواری هایی دارد که بایستی توسط سازمان های ذی ربط برای آن تدبیری اندیشیده شود.
استراتژی های کلانی را که دولت باید اتخاذ کند تا از آن طریق تقاضا توسعه پیدا کند، نیروی انسانی تربیت شود، کارآفرینی در این حوزه فعال شود و به عبارتی اشتغال در این حوزه گسترش یابد عبارتند از:
• توسعه آموزش عالی برای همه به عنوان نیاز اساسی جامعه دانایی محور
• توسعه زیرساخت های ارتباطی کشور
• ایجاد و توسعه پول الکترونیک
• تربیت کارآفرینان اطلاعات
• حمایت از ایده پردازی و نوآوری در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات
• ایجاد نظام کار از راه دور
• بسترسازی برای صادرات خدمات مهندسی، پزشکی، حقوقی و خدمات مشاوره از طریق شبکه
• آموزش هدفمند نیروی انسانی با تفکیک برنامه های دراز مدت، میان مدت و کوتاه مدت
صنایع بخش خصوصی نیز نباید در چالش بهره وری و اشتغال، نگران از بین رفتن برخی مشاغل باشند. جهتگیری توسعه به گونه ای است که این بخش نیز به سوی دانایی محوری پیش رفته و فرصت های شغلی دانایی محور ایجاد خواهد کرد؛ تا از این طریق هم به بهره وری برسد و هم اشتغالزا باشد.

تاریخچه و سابقه مختصر طرح :
نخستین گام ها برای استقرار نظام اطلاع رسانی در ایران با تاسیس موسسه تحقیقات و برنامه ریزی علمی و آموزشی، و مراکز مدارک علمی و خدمات کتابداری وابسته به این موسسه برداشته شد.
در سال 1966 با مشارکت اعضای شورای بین المللی مجامع علمی * فعالیت های بین المللی از سوی یونسکو با استقرار طرح ایجاد شبکه جهانی مبادله اطلاعات علمی (یونی سیست*) مورد بررسی قرار گرفت.
بعدها با شرکت کارشناسان سازمان های بین المللی اطلاعات علمی مانند فدراسیون بین المللی اطلاع رسانی *مباحث مطروحه در طرح یونی سیست مورد نقادی و موشکافی قرار گرفت و نتایج این مباحث به صورت نشریه ای چاپ و منتشر شد.

* -ICSU
* – Unisist
*- Federation International de Documentation – FID.

از 4 تا 19 اکتبر 1971 از سوی یونسکو پس از مطالعات فراوان همایش یونی سیست در پاریس با شرکت 83 نماینده از کشورهای جهان تشکیل شد.
در این همایش هیئت نمایندگی ایران از سوی موسسه تحقیقات و برنامه ریزی علمی و آموزشی شرکت کرد.
نخستین سند، گزارش دست نویسی از دکتر حسین دانشی و همکاران وی بود که در سال 1351 برای تعیین وضعیت همایش یونی سیست تدارک شده بود.
به دنبال این گزارش مقاله ای نسبتا مفصل زیر عنوان "شبکه جهانی مبادله اطلاعات علمی" در نشریه فنی مرکز مدارک علمی به چاپ رسید که در آن در باره وضع کشورهای در حال توسعه اظهار نظر شده بود:
پس از شرکت هیئت نمایندگی ایران در همایش یونسکو (1971)، مرکز مدارک علمی وابسته به موسسه تحقیقاتی و برنامه ریزی علمی و آموزشی، بررسی هایی را در زمینه امکانات اتخاذ سیاستی هماهنگ در مورد گردآوری و اشاعه اطلاعات علمی و فنی آغاز کرد .
قرار شد مرکز مدارک علمی، گزارشی در این مورد تهیه کند. این گزارش در جلسه صاحب نظران مورد بررسی قرار گرفت و پس از انجام اصلاحات، به صورت نهایی چاپ و منتشر شد. در این گزارش دو نکته اساسی به چشم می خورد:

تعیین یکی از مراکز به عنوان واحد هماهنگ کننده فعالیت های مراکز مدارک ایرانی و رابط این مراکز با مجامع و شبکه های بین المللی اطلاع رسانی و نظارت بر اشاعه درست اطلاعات و برقراری ارتباط کامل علمی و اطلاعاتی میان واحدهای نیازمند دولتی و دانشگاهی.
پیگیری سیاست استقرار نظام واحد بازیابی اطلاعات در مراکز مدارک دولتی و استفاده از امکانات و تسهیلات خدمات ماشینی مملکت در جهت سازمان دادن به بازیابی و اشاعه اطلاعات و برقراری رابطه و استفاده از شبکه ها و بانک های اطلاعاتی از طریق نظام های پیوسته.
در مجموع فعالیت هایی را که در جهت استقرار نظام اطلاع رسانی و شبکه های مربوط انجام گرفته،می توان چنین جمع بندی کرد:
مرکز مدارک علمی از سال 1350 با ایجاد شورای هماهنگی مراکز اسناد فعالیت خود را آغاز کرد ‏‏‏‏؛‏‏
هدف مراکز مدارک علمی از ایجاد شورای هماهنگی مراکز اسناد ، همکاری و تقویت زیر بنای ملی اطلاعات علمی بود؛
با تشکیل شورای هماهنگی مراکز اسناد و تشکیل شورای مربوط به یونی سیست توسط کمیسیون ملی یونسکو در ایران در سال 1352، کوشش ها معطوف به اجرای توصیه های یونی سیست شد؛
در شهریور 1355 پیشنهادهایی در زمینه " سیاست اطلاعات علمی در کشور" ارائه شد؛
در اردیبهشت 1356 با همکاری یونسکو و سازمان برنامه امکان برگزاری " سمینار سیاست اطلاعات علمی فنی در کشور" فراهم آمد . این سمینار امکان تهیه و تدارک " پیش نویس اساسنامه کمیته ملی یونی سیست را ( در خرداد ماه 1356 ) فراهم آورد .

قبل از سال 1357 ، دفتر انفورماتیک در سازمان برنامه و بودجه با عنوان یک اداره کل فعالیت های ماشینی پردازش داده ها را اداره می کرد .
از سال 1357 به علت شرایط سیاسی کشور پیگیری مسائل مربوط به نظام ملی اطلاع رسانی تقریبا متوقف گردید ولی استفاده وسیع از کامپیوتر و تجهیزات وابسته به آن که از سال ها قبل آغاز شده بود ، رو به گسترش نهاد . استفاده وسیع از کامپیوتر در سازمان های دولتی و پردازش ماشینی اطلاعات و داده ها ، نیاز به واحد یا سازمانی داشت که بر مجموعه فعالیت های ماشینی و کامپیوتری داده ها و اطلاعات نظارت داشته باشد .
در سال 1359 پس از تصویب قانون تشکیل شورای عالی انفورماتیک کشور از سوی شورای انقلاب ، وظایف هدایت و راهنمایی نظام کلی انفورماتیک کشور به عهده این شورای عالی گذاشته شد و از طریق دبیر خانه شورای عالی انفورماتیک در سازمان برنامه و بودجه به این سازمان متصل گردید .
بخش اجرایی امور انفورماتیکی کشور را معاونت انفورماتیک سازمان برنامه و بودجه به عهده گرفت که فعالیت آن مجموعه ای از امور اجرایی ، نظارتی و ارشادی بود .
تا سال 1360 مسئله شبکه ملی اطلاعات و نظام ملی اطلاع رسانی مسکوت ماند، ولی نیاز به ساماندهی وضعیت اطلاع رسانی در همه زمینه ها، سازمان ها و موسسات دولتی را به فکر انداخت ، و یک سلسله فعالیت های پراکنده جریان یافت ، و مطالعاتی نیز صورت گرفت. در میان مجموعه بررسی های انجام شده، مطالعات مرکز اسناد و مدارک علمی شاخص است. نخستین طرح از سوی مرکز اسناد و مدارک علمی مطرح شد و حتی مطالعات آن پی گیری شد و نتایج آن نیز انتشار یافت. این نتایج با عنوان "طرح پیشنهادی شبکه اطلاع رسانی علمی و فنی کشور" منتشر شد که در نهایت به مرحله اجرا نرسید و در سطح پیشنهاد باقی ماند.

فصل دوم
روش انجام کار

فهرست تجهیزات مورد نیاز :
معرفی دستگاه ها و تجهیزات
ردیف
نام ماشین آلات/
تجهیزات تولید
مشخصات فنی
تعداد
منبع تامین

داخلی
خارجی
1
pc
MB Asus
10
*

2
Labtap
Dell
4
*

3
Printer
Canon
4
*

4
fax
Sony
2
*

5
ADSL


*

فهرست مواد مصرفی :
ردیف
نام ماده اولیه/ قطعات خریدنی
مشخصات فنی
مصرف سالیانه
منبع تامین

مقدار
واحد
داخلی
خارجی
1
CD
sony
100

*

2
کاغذ
Copy max
100

*

3
تونر

30

*

معرفی تجهیزات و تاسیسات عمومی
ردیف
عنوان تاسیسات
به مقدار مصرف
مقدار مصرف

محوطه
کارگاه
اداری
بنزین
گازوییل
1
برق

*
*

2
آب

*

3
گاز

*
*

4
تلفن

*

5
سوخت گرمایش

*
*

مشخصات نیروی انسانی :
معرفی نیروی انسانی
برآورد پرسنل فناوری اطلاعات
ردیف
عناوین شغلی
تعداد
میزان تحصیلات
جنسیت
1
سرپرست
3
کارشناسی ارشد نرم افزار – معماری کامپیوتر – IT
مرد
2
مهندس
10
کارشناس تمامی گرایش های کامپیوتر
مرد / زن
3
حسابدار
3
لیسانس حسابداری
مرد
4
تکنسین
20
فوق دیپلم گرایش های کامپیوتر
مرد / زن

پرسنل اداری و خدمات
ردیف
نوع مسئولیت
تعداد
شرح وظایف
1
مدیر
1

2
خدمات
5

3
حسابدار
3

روش های بازار یابی و تبلیغات :
بازاریابی کوتاه مدت در برابر بازاریابی بلند مدت :
برای ایجاد یک چرخه ی فروش پایدار و مسیر رشد مثبت، کسب و کارها به طور معمول درگیر تلاش های بازاریابی کوتاه و بلند مدت می شوند.تلاش های بازاریابی کوتاه مدت باعث افزایش ناگهانی میزان فروش می شوند و به ندرت دوام می یابد. افزایش های ناگهانی فروش به طور معمول ناشی از فعالیت های تبلیغاتی بازاریابی و یا فروش محصولات در یک محدوده ی زمانی خاص است. بازاریابی کوتاه مدت باعث افزایش فروش می شود.

بازاریابی کوتاه مدت آنلاین
توجه مثبت به محصولات در مجامع عمومی، گروه های خبری و یا درون سازمان های تجاری می تواند باعث افزایش سریع و رشد ناگهانی میزان فروش شود. گفت وگوهای گروه های خبری از نظر کنترل و زمان بندی برای بازاریابان امری دشوار است. از آن جایی که توجه به محصولات در گروه های خبری، بازاریابی کوتاه مدت به شمار می آید، بنابراین این نوع بازاریابی نمایش و ارایه ی سازمان یافته ای برای پشتیبانی و کنترل میزان فروش محصولات ندارد.

تخفیف دادن
فعالیت های تبلیغاتی بازاریابی که شامل کوپن ها، تخفیف ها و یا فروش محصولات در محدوده ی زمانی خاص هستند، می توانند باعث سودمندی و بهره مندی محصولات و توجه به آن ها شوند. استفاده از پیشنهادها و تبلیغات گسترده امری مهم است، در غیر این صورت، فروش بلند مدت محصولات با منتظر نگاه داشتن مشتریان برای ارایه ی محصول بعدی، کاری خطرناک به نظر می رسد.

تبلیغات
آسان ترین و سریع ترین راه برای تبلیغ محصولات و جلب توجه مشتریان، صرف هزینه برای آن ها است. تبلیغات pay-per-click به اداره و گرداننده ی ترافیک های تبلیغاتی مشهور هستند. متاسفانه، به دنبال اتمام سرمایه های در نظر گرفته شده برای تبلیغات بازاریابی، فروش محصولات نیز به پایان می رسد. درک این مطلب که با بازاریابی کوتاه مدت، فروشندگان اغلب می توانند میزان فروش خود را کنترل و درآمدهای حاصل از فروش را صرف محصولات نوپا و جدید، خدمات و یا کسب و کار کنند، امری مهم به شمار می رود.
بازاریابی کوتاه مدت همچنین برای بازاریابی آزمایشی محصولات جدید و یافتن قیمتی مناسب برای این محصولات سودمند است. بازاریابان می توانند با استفاده از تبلیغات pay-per-click، کاهش و یا افزایش تعداد مشاهده کنندگان سایت های فروش آنلاین را کنترل کنند و درباره ی بنرها، کلمات کلیدی و گرافیک ها تصمیم گیری کنند. سپس می توان تجربه های حاصل از بازاریابی کوتاه مدت را در استراتژی بازاریابی بلند مدت به کار بست. بازاریابان می توانند اثربخشی نسخه های فروش را شناسایی و تعیین کنند و سپس آن ها را در فعالیت های بلند مدت بازاریابی پیاده کنند.

بازاریابی بلند مدت آنلاین
بدون شک، زمان گیرترین و در عین حال مهم ترین جنبه ی بازاریابی بلند مدت شامل مهیا کردن و بهینه سازی وب سایتی برای موتورهای جست وجو است. اکثر جست و جوگران اینترنت به دنبال یافتن محصولات و یا اطلاعاتی در موتورهای جست وجو هستند. اکثر جست وجوگران اینترنت برای یافتن محصولات، خدمات و یا اطلاعات مورد نظر خود از واژه های کلیدی استفاده می کنند. شناسایی و بهینه سازی سایتی برای واژه های کلیدی و عبارت هایی که مشتریان در جست وجوهای خود برای محصولات و خدمات مورد نظر به کار می برند، فعالیتی بسیار مهم برای قابل دسترس بودن در اینترنت به شمار می آید.بهینه سازی موتورهای جست وجو فرایندی مداوم و در حال پیشرفت است. هدف موتورهای جست وجو فراهم آوردن سایت هایی مناسب با موارد جست وجوی کاربران است.هنگام طراحی تبلیغات بازاریابی، باید تلاش های کوتاه مدت و بلند مدت بازاریابی را در نظر گرفت تا بدین ترتیب فرایند فروش همواره پایدار و مداوم باشد. با پیاده سازی یک برنامه ی بازاریابی که هر دو روند کوتاه مدت و بلند مدت را در بر دارد، می توان به موفقیت در فرایند فروش امیدوار بود.

بازاریابی ویروسی
محبوب شدن از طریق معرفی افراد به یکدیگر، روشی کاملاٌ مرتبط با بازاریابی ویروسی، یکی از موثرترین راه های تبلیغ یک شغل یا یک محصول تولیدی است .
محبوب شدن از طریق معرفی افراد به یکدیگر، روشی کاملاٌ مرتبط با بازاریابی ویروسی، یکی از موثرترین راه های تبلیغ یک شغل یا یک محصول تولیدی است .
یکی از سودمندترین راههای بازاریابی ویروسی برای وب سایت ها، استفاده از ایمیل های "برای دوستتان هم بفرستید" (T-A-F) است. در این روش افراد می توانند یک صفحه وب و محتویات آن را برای خانواده، دوستان و هر کس دیگر بفرستند.

بازاریابی از طریق موتور جستجو
بازاریابی از طریق موتور جستجو به قدر کافی برای رشد بازاریابهای B۲B موثر است ؟ شرط بندی می کنید؟ این هم دلیل آن ، همیشه دانش متداولی بوده که سریعترین و کارامدترین راه برای تحقیق محصولات و قیمتها در وب وجود دارد . طی تحقیقات و بررسیهای مستندEnquiro به عنوان یک قانون در موتورهای جستجو برای مبادلات B۲B در آمده است.

اهمیت بهینه سازی برای موتور جستجو / بازاریابی از طریق موتور جستجو برای بازاریابهای B۲B .
بازاریابی از طریق موتور جستجو به قدر کافی برای رشد بازاریابهای B۲Bموثر است ؟ شرط بندی می کنید؟ این هم دلیل آن ، همیشه دانش متداولی بوده که سریعترین و کارامدترین راه برای تحقیق محصولات و قیمتها در وب وجود دارد . طی تحقیقات و بررسیهای مستندEnquiro به عنوان یک قانون در موتورهای جستجو برای مبادلات B۲B در آمده است .همانطور که میدانید مبادلات B۲B از بیشتر مبادلاتی که صرفا با مصرف کننده سروکار دارد متفاوت است زیرا این مبادله قطعا هماهنگی میان یک تعدادی از افراد متفاوت را قبل از ایجاد مبادله نهایی نیاز دارد . از اینرو فرایند به یک دوره زمانی میان بررسی محصول و سفارش خرید نیاز دارد ، این بیش از یک تصمیم گیری سریع است." نقش جستجو در تصمیمات خرید B۲B" یک مطالعه دقیق بر روی حدودا پاسخ ۱۵۰۰شرکت کننده در یک نمونه ۴۰ سوالی است که با یک تست قبل از اجرا تایید می شود . شما می توانید گزارش کامل آن را به صورت رایگان از آدرس http://www.enquiro.com/Downloads دانلود نمایید و در اینجا یک سری از نکات برجسته آن ارائه می گردد : زمانی که از شرکت کنندگان نحوه خرید به طریقه B۲B سوال شد پاسخ ۹۳.۲ درصد آنها این بود که خرید آنلاین رابا بررسی قبلی انجام می دهند.زمانی که در مورد استفاده از یک موتور جستجو برای این کار سوال شد ۹۵.۵ درصد آنها به سوال ، جواب مثبت دادند.زمانی که از آنها در مورد اینکه جستجوی اطلاعات را از کجا را شروع می کنند سوال شد مشخص شد که ۶۳.۹ درصد از شرکت کنندگان یک موتور جستجو را در میان سایتهایی که مشتریان بازدید می کنند انتخاب کردند ، سایتهای تجارت الکترونیک ، سایتهای تولید کنندگان ، و پرتالهای صنعتی .زمانی که پرداخت بودجه مورد بررسی فرار گرفت ، سایتهای تولیدکنندگان و پرتالهای صنعتی بعنوان محل شروع امورد توجه واقع شدند. هر چند ۸۶.۹ درصد شرکت کنندگان مذکور آنهایی هستند که پس از دیدن آن سایتها از یک موتور جستجو نیز بازدید می کنند .مطالعات در مورد موضوع این مقاله زیاد است ولی مهمترین این موارد به شرح زیر می باشد : موتورهای جستجو یک نقش برجسته ای در خریدهای B۲B ایفا می کنند .موتورهای جستجو در ابتدا یا در مراحل میانی تحقیقات در چرخه خرید استفاده می شوند.گوگل از محبوبیت بیشتری نسبت به سایر موتورهای جستجو برخوردار است .تصمیم گیری برای خرید معمولا یک تا دو ماه پس از بررسی از طریق موتور جستجو انجام می شود.تعادل خوب میان ساختار سایت و هزینه جستجو ضروری است .۷۰ درصد کلیکها از نحوه بهینه سازی ساختاری موتور جستجو حاصل می شود.موقعیت قرار گرفتن سایت در موتور جستجو یک عامل مهم است چرا که بیش از ۶۰ درصد کلیکها روی سه مورد اول فهرست می باشند.بسیاری ازبازدیدکنندگان خیلی سریع نسبت به اینکه روی چه لیستی ازصفحات جستجو کلیک کنند تصمیم می گیرند.با تمام ترافیک ایجاد شده بواسطه موتورهای جستجو، مطلب مهمتراینست که تمامی بازاریابهای B۲B ، عمده فروشان و مبادله کنندگان B۲B باید مطمئن باشند که وب سایتشان از لحاظ قرار گرفتن درموقعیت مناسبی از نتایج جستجو ،بدرستی بهینه شده است همچنین بهینه سازی موتورجستجو و مدیریت موتور جستجو به عنوان یک ابزار بازاریابی که کارکاربران را آسانتر می کند اهمیت دارد .

استراتژی بازاریابی در وب سایت
کسب و کار اینترنتی
استراتژی وب سایت شما تا چه اندازه قدرتمند است؟ آیا آنها کسب و کار شما را در مسیر دستیابی به اهدافتان یا اهداف کلی هدایت می کنند؟ استراتژی خود را به عنوان چارچوبی فرض کنید که رویکردهای شما را در تحقق اهداف وب سایت به طور واضح بیان می کنند و آنها مشخص تر از اهداف هستند، اما جزئیات را شامل نمی شوند. شما می توانید اثربخشی استراتژی هایتان را با ملاحظه محیط تجاری که شما به هر دو صورت بر روی خط و خارج از خط فعالیت می کنید افزایش دهید.
برای تحلیل محیط کسب و کار دو رویکرد را باید درنظر گرفت:
۱ – تجزیــه و تحلیل صنعت نظیر نیروهای پنج گانه پورتر و… ؛
۲ – تجزیــــــه و تحلیل موقعیت نظیر تجزیه و تحلیل سوات (SWOT).

نیروهای پنج گانه پورتر
تجزیه و تحلیل رسمی وضعیت، نظیر نیروهای پنج گانه مایکل پورتر، عمیق تر از بررسی ساده روندها و اطلاعات عمومی صنعت است و می تواند شما را برای تدوین بهتر استراتژی های موفق کمک کند.نیروهای پنج گانه مایکل پورتر می تواند بینشی در هر دو زمینه محیط رقابتی بر روی خط و خارج از خط ارائه کند. در الگــوی نیروهای پنج گانه، مایکل پورتر شرح می دهد که در هر صنعتی پنج نیرو وجود دارد که رخــدادهای درون صنعت را تحت تاثیر قرار می دهند.
۱ – شرکتهای موجود؛
۲ – شرکتهای جدید بالقوه؛
۳ – جانشینهای محصول ارائه شده؛
۴ – تامین کنندگان؛
۵ – مشتریان.
این نیروهای پنج گانه برای تشکیل محیط تجاری با هم ترکیب می شوند. ازطریق مطالعه ساختار و پویایی بین این نیروها شما می توانید فرصتهایی را به دست آورید که استراتژی های خود را بهبود بخشید. منظور پورتر از طراحی الگوی اساسی اش این بود که آن را به کل صنعت تعمیـــــم دهد. بنابراین، روش تحلیل مشابه می تواند برای مطالعه محدودتر کل نظیر حضور برخط (ON LINE) در یک صنعت استفاده شود. برای مثال هنگامی که برنامه بازاریابی وب سایت خود را تدوین می کنید شما می توانید نیروهای ذیل را تشخیص دهید. رقبا: سایت هایی که مانند سایت شما محصولات، خدمات و یا اطلاعات مشابه ای را ارائه می کنند.تازه واردان بالقوه: رقبا خارج از خط نظیر یک شرکت جدید که ازطریق یک وب سایت وارد یک صنعت می شود. مشتریان: بازدیدکنندگان و بازدیدکنندگان بالقوه وب سایت شما و سایت های رقبای شما.
شرکتهایی که محصولات و یا خدمات ارائه شده در وب ســایت شما را در اختیارتان قرار می دهند (یا قطعات اگر شما یک سازنده هستید) ســــایر تامین کنندگان عبارتند از عرضـــه کنندگان فضای وب، تولیدکنندگان نرم افزار، و سایر فروشندگانی که فناوری توانمندسازی وب را عرضه می کنند. جانشین ها: سایر ابزار و منابع مربوط به همان محصولات، خدمات و یا اطلاعات مشابه ارائه شده توسط وب سایت شما. شما می توانید با استفاده از این تعاریف نیروهای پنج گانه تصویر شفاف تر از محیط تجاری به دست آورید که وب سایت شما در آن محیط رقابت می کند. اما مراقب باشید که این یک تحلیل نیروهای پنج گانه واقعی نیست. این تحلیل تنها از نیروهای پنج گانه پورتر برای پشتیبـــانی از ساختار بهره می گیرد. تحلیل کامل او از گردآوری اطلاعات و تحلیل کلی که در اینجا بیان گردید فراتر می رود. با بهره گیری کامل از روشهای استراتژیک پورتر شما قادر می شوید یک تصویر شفاف تر از صنعت کسب کنید، که به استــراتژی های شفاف تر بازاریابی منتهی می شود.

تحلیل SWOT
در تجزیه و تحلیل SWOT، شما نقاط قوت، نقاط ضعف، فرصتهای بازار شرکت و تهدیدهای کسب و کارتان را شناسایی می کنید. شما از این تجزیه و تحلیل برای تدوین استراتژی ها بهره خواهیدگرفت کـــه تاثیر نقاط ضعف تان را بر کسب و کار تقلیل داده و درعین حال نقاط قوت شما را به طور آرمانی ارتقا می دهد. شما سپس نقاط قوتتان را با فرصتهای بازار مقایسه می کنید که از نقاط ضعف رقبایتان حاصل می شوند.هنگــامی که یک تجزیه و تحلیل SWOT انجام می دهید، شما ممکن است دریابید که بهتر است جدولی را ایجاد کنید که مشاهدات مربوط به هرکدام از مولفه های سایت شرکت شما و یا سایت رقبای شما را شناسایی می کند. در جدول به فعالیتهای مربوط به اینترنت نظیر مشارکت سازمانهای تجاری، وجود موتورهای جستجو، و ارتباطهای خارجی با سایت ها توجه داشته باشید. سپس شما می توانید ازطریق جدول که ایجاد کردید نقاط ضعف و قوت شرکت شما و همچنین فرصتها و تهدیدهای کسب و کارتان را مشخص سازید.فــــرصتها اغلب درنتیجه تغییر محیط کسب و کاربه وجود می آیند. هنگامی که به مطالعه رقبایتان می پردازید مراقب فرصتهای آنها باشید. برخی از موقعیتهایی که می تواند معرف فرصتهای شرکت باشند، مطمئناً به موارد زیر محدود نمی شوند، عبارتند از:فناوری جدیدی ایجاد می شود اما رقابت توانایی آن را ندارد که خدمات موردقبول مشتری را فراهم سازد؛یک بخش از مشتریان نسبت به بخشهای دیگر اهمیت بیشتری پیدا می کند، اما نیازهای خاص آنان به طور کامل متوسط رقبایتان تامین می شود؛یک مشتـری، رقیب، یا تامین کننده، از کسب و کار بیرون رفته یا با شرکت دیگر ادغام می شود.به محض اینکه استراتژی های خود را تدوین کردید این آمادگی را خواهید یافت تا برنامه بازاریابی وب سایت خود را با انتخاب تاکتیک هایی برای حمایت از آن استراتژی ها تامین کنید.

فصل سوم
امور مالی طرح

میزان سرمایه گذاری :
محاسبه هزینه ها :
معرفی هزینه ها
ردیف
عنوان هزینه
مبلغ سالانه به ریال
1
مواد مصرفی
50000000
2
تامین انواع انرژی سوخت(تاسیسات-گرمایش-سرمایش)
18000000
3
هزینه خدمات نیروی انسانی
1512000000
4
هزینه تجهیزات اولیه
102000000
5
هزینه زمین-ساختمان
800000000
6
هزینه لوازم اثاثیه اداری
50000000
8
جمع کل هزینه ها
2536000000

برآورد هزینه استهلاک
شرح
ارزش دارایی
( ریال)
درصد
هزینه استهلاک
محوطه سازی
100000000
10
10000000
ساختمان
800000000
10
80000000
ماشین آلات و وسایل آزمایشگاهی
50000000
10
5000000
تاسیسات
20000000
10
2000000
وسایل دفتری
5000000
10
500000
جمع کل
975000000
10
97500000

محاسبه درآمد :

سود ناخالص= هزینه های سالیانه- در آمدسالیانه
946000000 = 2536000000 – 3500000000

فصل چهارم
جمع بندی

نتایج حاصله از اجرای طرح:
جمع بندی مشخصات اصلی طرح
1-1
مشخصه طرح
ظرفیت تولید سالیانه
نام محصول ظرفیت واحد:
1-6
دستگاهها و تجهیزات خط تولید
بخش داخلی:10درصد
بخش خارجی:40 درصد

خدمات کامپیوتری
1-7
زمین و ساختمانها
مساحت زمین: 5000 مترمربع
سطح زیر بنا: 500 متر مربع
سالن تولید: 1000 مترمربع
انبار: 2000 متر مربع
تاسیسات و تعمیرگاه: 0 مترمربع
اداری و رفاهی: 500 متر مربع
فضای باز:
1-2
شاخصهای عملیاتی
تعداد روز کاری:6روز
تعداد نوبت کاری:2نوبت
زمان هر نوبت کاری:8الی14و16الی22

1-3
درصد تامین مواد اولیه
داخلی: 100درصد
خارجی:
1-8
سرمایه گذاری:
دارائیهای ثابت: 750 میلیون ریال
سرمایه در گردش: 350 میلیون ریال
کل سرمایه گذاری: 3000000000 ریال
سرمایه گذاری مجری طرح: 150000000 ریال
وام کوتاه مدت: 750000000 ریال

تسهیلات درخواستی : 750000000 ریال

1-4
تعداد کارکنان
مدیریت:1 نفر
مهندس:15 نفر
تکنسین:20 نفر
کارمند :5
کل پرسنل: 41 نفر

1-5
1-9
هزینه های تولید

هزینه های ثابت: میلیون ریال
هزینه های متغیر: میلیون ریال
کل هزینه های سالیانه 2536000000 ریال

پیشنهادات کاربردی :

پیشنهاد می شود که جهت مدیریت هرچه بهتر طرح گروه های تخصصی تعریف شود و در هر گرایشی یک گروه داشته باشیم و بر هر گروه یک مدیر انتخاب کنیم و تمامی وظایف یک مدیر را از او بخواهیم.

– گروه تخصصی نرم افزار
– گروه تخصصی سخت افزار
– گروه تخصصی طراحی وب
– گروه تخصصی پویا نمایی
– گروه تخصصی گرافیک

فهرست مطالب
فصل اول – کلیات
مقدمه
نام کامل طرح و محل اجرای آن
مشخصات متقاضی
دلایل انتخاب طرح
میزان مفید بودن طرح برای جامعه
ارزیابی فناوری اطلاعات
? دلایل به کارگیری ارزیابی فناوری اطلاعات
? معیارهای ارزیابی فناوری اطلاعات
وضعیت و میزان اشتغال زایی
بررسی اشتغالزایی فناوری
اشتغالزایی فناوری اطلاعات در صنعت
صنعت اطلاعات
صنعت فناوری اطلاعات
4- رویکرد دولت در ایجاد توسعه صنعت فناوری اطلاعات
استفاده از فرصت های بازار خارج
حمایت از کار آفرینان اطلاعات
آموزش مداوم و ضمن خدمت
توسعه بسترهای مشاغل اطلاعاتی
حمایت از شرکت های کوچک و متوسط (SME)
تاریخچه و سابقه مختصر طرح

فصل دوم – روش انجام کار
فهرست تجهیزات مورد نیاز
معرفی دستگاه ها و تجهیزات
فهرست مواد مصرفی
معرفی تجهیزات و تاسیسات عمومی
مشخصات نیروی انسانی
معرفی نیروی انسانی
برآورد پرسنل فناوری اطلاعات
پرسنل اداری و خدمات
روش های بازار یابی و تبلیغات
بازاریابی کوتاه مدت در برابر بازاریابی بلند مدت
?بازاریابی کوتاه مدت آنلاین
?تخفیف دادن
?تبلیغات
?بازاریابی بلند مدت آنلاین
بازاریابی ویروسی
بازاریابی از طریق موتور جستجو
استراتژی بازاریابی در وب سایت
کسب و کار اینترنتی
نیروهای پنج گانه پورتر
تحلیل SWOT
فصل سوم امور مالی طرح

میزان سرمایه گذاری
محاسبه هزینه ها
معرفی هزینه ها
برآورد هزینه استهلاک
محاسبه درآمد
فصل چهارم جمع بندی
نتایج حاصله از اجرای طرح
جمع بندی مشخصات اصلی طرح
پیشنهادات کاربردی

37


تعداد صفحات : 45 | فرمت فایل : word

بلافاصله بعد از پرداخت لینک دانلود فعال می شود