مجتمع طلای سبز قم؛ دارای 4 فاز مستقل می باشد.
فاز 1) احداث مجتمع کشت و صنعت هیدروپونیک
فاز 2) احداث کارخانه دستگاه وماشین آلات هیدروپونیک
فاز 3) احداث دامداری صنعتی
فاز 4) احداث مجتمع کشت گیاهان داروئی و گلهای زینتی
فاز 1): طلای سبز استان قم
محصولات هیدروپونیک
*
مجموعاً 86 نوع گیاه گوناگون در فاز (1) تولید می گردد
1) توت فرنگی 16) موز
2) فلفل دلمه ای 17) قارچ
3) کاهو 18) زعفران
4) گوجه 19) آفتابگردان
5) سبزیجات
6) سیب زمینی
7) فلفل
8) خیار
9) هویج
10) کدو حلوایی
11) تمشک
12) بادمجان
13) ادویه جات
14) کلم
15) لوبیا
به نام و توکل به خدا
شرایط پروژه احداث بزرگترین کشت و صنعت مدرن
هیدروپونیک وآئروپونیک در استان قم
1. در تاریخ 20/10/1385 مجوز تاسیس شرکت کشت و صنعت طلای سبز قم از سازمان ثبت شرکتهای ایران دریافت شده است.
2. صد درصد سهام این شرکت کشاورزی متعلق به بخش خصوصی (جانبازان، بسیجیان، صنعتگران و کشاورزان نمونه)میباشد.
3. بنا به تقاضای مدیران شرکت، ظرفیت طلای سبز قم در متن مجوز مذکور نیست و این عاملی خواهد بود تا امکان اجازه ظرفیت را به راحتی ارتقاء داده یا کسر نماید. لیکن با توجه به مطالعات انجام شده در شرایط فعلی، رقم 100 یکصد هکتار زمین را در مکاتبات خود با وزارت کشاورزی و منابع طبیعی و دیگر نهادها اعلام داشته.
4. شرکت مربوطه با نام "شرکت طلای سبز استان قم" سهامی خاص تاسیس شده است.
5. قرارداد زمین برای خرید 100 یکصد هکتار آماده ومیزان طرح توسعه در استان قم تا 250 دویست و پنجاه هکتار رزو خواهد شد. و بر اساس مطالعاتی که توسط شرکت Syrusmennr (تحت لیسانس هلند) برای قم انجام پذیرفته است. پیش بینی شده است.
6. مکاتباتی با وزارتخانه های مربوطه از جمله وزارت کشاورزی – جهاد – وزارت کار انجام شده که ضمن معرفی پروژه، تقاضاهای مطرح گردیده است. (دایر بر پشتیبانی از پروژه فوق).
اجراء این پروژه همراه با دستگاههای پیشرفته با سیستم هیدورپونیک باعث ورود اقتصاد کشاورزی استان قم. به تکنیک های مدرن جهان خواهد گردید به نحوی که در اکثر مناطق کشور که به شکلی درگیر مشکلات ناشی از عدم مرغوبیت آب، خاک و هوا به منظور توسعه کشاورزی می باشند. با این روش امکان تولید مکانیزه انواع محصولات مورد نیاز داخل و خارج از کشور با بهترین کیفیت های مورد قبول کشورهای پیشرفته وجود خواهد داشت.
*
برآورد تقاضای فعلی و آتی بازار
با توجه به توسعه و درخواست چشمگیر صنایع شیر و لبنیات، محصولات زراعی، تولید انواع سبزیجات درخواست انواع گیاهان دارویی، محصولات متنوع دیگر، درخواست خوراک دام بصورت تازه یا خشک، و انواع صیفی جات فصلی، که در استان قم محدودیت بسیار شدید از نظر تامین احتیاجات وجود داشته و برای گروه دامداران در تامین علوفه مفید جهت دام خود محدودیت مراتع به حدی بوده است که مجازات های بسیار سنگین در صورت مشاهده چرا در مناطق یاد شده برای متخلفین در نظر گرفته شده است و از طرف دیگر بدلیل وسعت جغرافیایی قابل ملاحظه استان قم که اکثر مناطق آن فاقد آب و خاک کافی و مناسب جهت زراعت می باشد. پیش بینی می شود تقاضایی فعلی و آتی بازار برای این سبک به روش هیدروپونیک و علوفه تازه و دیگر محصولات در حد بسیار چشمگیری با توجه به سیر صعودی داشته باشد.
شرایط تاریخی، فرهنگی و اقتصادی کشورمان نشانگر توجه نیاکان ما به دامپروری بوده و به طوری که هنوز کشورمان بعد از چین با بیش از 53 میلیون راس بیشترین تعداد گوسفند در آسیا را به خود اختصاص داده است و در مورد گاو و گوساله با 000/738/8 راس گاو و رتبه سوم را در خاورمیانه را داراست این در حالی است که با این تعداد دام هنوز برای تهیه پروتئین و شیر و رسیدن به استاندارد مطلوب و مورد نیاز کشور جوانانمان. راهی دراز و مشکلات بزرگی در پیش رو داریم و خواهیم داشت. که مهمترین آنها تهیه صیفی جات و مواد غذای گیاهی و تامین غذای دام ها و کلاً هزینه بالای آن جزء بحران های کشور است.
* نظر در اجراء این پروژه در استان قم
در شرایط کنونی با توجه به هدف شرکت طلای سبز قم در احداث این پروژه زمینه آشنایی مصرف کنندگان با سیستم جدید و مدرن و آموزش کشاورزان سنتی و فارق التحصیلان دانشگاه های کشاورزی حومه استان از این سبک کشاورزی به روش هیدروپونیک و سیستم های جدید به مقدار قابل توجهی فراهم خواهد آمد. و به مانوس شدن دامداران با سیستم مدرن موجود! منجر خواهد گردید. و کشاورزان سنتی سطح آگاهی و اعتماد عمومی به این سیستم های مذکور تقاضا متناسباً افزایش خواهد یافت و فرهنگ استفاده از سیستم های هیدروپونیک در جامعه کشاورزی استان قم جاری خواهد گردید و در نهایتاً با توجه به نیاز گسترده استان: زمینه فعالیت همزمان برای ده ها شرکت تولیدی مشابه نیز ایجاد اشتغالزایی خواهد شد به نحوی که نیاز واقعی و نهایی استان که بالغ بر هزاران نفر خواهد گردید اشتغالزای سالم و مطمئن همراه با نیاز استان و کشور و همراه با صادرات خواهد بود.
در کل باید گفت و بیان نمود که طلای سبز قم نظر بر این دارد:
1. تایید و اعتماد جهانی (شرکتهای خارجی در ایران و استان قم)
2. توسعه کشاورزی در استان قم در کاهش فقر
3. کاهش بیکاری و اشتغالزائی سریع
4. رفع نابرابری و ایجاد نظام اجتماعی در قبال درخواستها.
5. مبتنی بر عدالت و ابتکار صنعتی شدن بیشتر کشاورزی حومه های شهرهای بزرگ.
6. ارتباط بهتر، عدالت برتر، افزایش مشارکت مردمی همراه با دیدگاههای سیاسی و اجتماعی.
7. تنظیم جوامع سنتی در مقابل جوامع مدرن کشاورزی.
8. ابتکار برای تازه سازی جامعه و استان قم در سبک جدید کشاورزی.
9. جلوگیری از مهاجرت روستائیان به شهر و گرایش سرمایه داران و افراد اهل فن به حریم روستاها.
پس از بررسی های چندین ساله در سیستم های اقتصادی کشاورزی در جهان به این مطلب رسیده ایم که نیازهای تغذیه ای و تولیدات گیاهی همراه با راندمان بالا و کیفیت خوب همراه با توسعه روز افزون از سیستم هیدروپونیک نیازهای کشورهای چون امریکا، استرالیا، هلند، فرانسه – مالزی و کشورهای اروپای با رشد تکامل یافته بالاتر از 50% جوابگو بوده و هست زیرا این اقتصاد مدرن در راستای دولت مردان نسبت به اشتغالزای همراه با ریسک پائین تر 10% جوابگو اقتصادانان و سرمایه داران این نوع صنعت نوین میباشد.
* شرکت مجتمع کشت و صنعت طلای سبز قم
برای کشت هیدورپونیک امکان تولید انواع میوه ها، صیفی جات، سبزیجات که مجموعاً شامل انواع کلم، فلفل، بادمجان، خیار، ادویه، کاهو، خربزه، کدو حلوایی، گوجه فرنگی، تمشک، علوفه دام، لوبیا و انواع گلهای زینتی مثل میخک، رز، ژربرا، مریم و دیگر گلهای درخواستی کشورهای عربی وجود خواهد داشت که در بررسی های بعمل آمده در اکثر موارد دارای بازده اقتصادی بسیار مناسبی برای تولید کننده بوده و علاوه بر راندمان بالا و صرفه اقتصادی دارای کیفیت بسیار مناسب و در تمام فصول سال قابل عرضه به بازار خواهد بود. در این نوع کشت هیدروپوتیک و آئروپونیک امکان کشت 86 نوع گیاه گوناگون وجود خواهد داشت. که در این زمینه دستگاههای مختلف مورد نیاز و طراحی شده است که مورد استقبال سراسر جهان گردیده است.
سطح زیر کشت هیدروپونیک در سراسر جهان طی 30 سال با 60 برابر رشد از 100 هکتار در دهه 90 میلادی داشته است. که از این میزان هلند با 600/3 هکتار، فرانسه 000/1، انگلستان 600 ، ژاپن 400 و آفریقای جنوبی با 300 هکتار در زمره پیشتازان این علم بوده و نیز امریکا، استرالیا، سوئیس، نیوزلند در حال بهره برداری نیز میباشند.
در هلند تولیدات گلخانه ای و گلهای تزئینی و زینتی جهان طی 10 سال 5/7 برابر رشد داشته و در حال حاضر 50% از گلهای این کشور بصورت همین سیستم تولید میگردد. و در فرانسه به 20% و انگلستان 10% و در ژاپن 1% محصولات خود را به همین سیستم تولید می نمایند. ولی هنوز در ایران بصورت سیستم گلخانه ای سنتی انجام میپذیرد آنهم به 501/8 مجموعه کوچک بالغ میگردد.
* شرکت مجتمع کشت و صنعت طلای سبز قم
طی بررسی های بعمل آمده و ایجاد یک قرارداد فی مابین با شرکت فرباکل / بومکاس، که یکی از بزرگترین طراح اروپائی چند کاره و سازنده قابل اطمینان گلخانه های پیشرفته به صورت هیدروپونیک میباشد. که تکامل تکنولوژی خود را مدیون ساخت بیش از 000/10 هکتار گلخانه هیدروپونیک در نقاط مختلف دنیا و در شرائط مختلف آب و هوایی می باشد انجام پذیرفت و استان قم یکی از مکانهای انتخابی این شرکت توسط شرکت طلا سبز قم میباشد.
شرکت طلای سبز قم با کادری مجرب و متخصص در حال حاضر با شرکت فرباکل/ بومکاس هلند در ایران آماده به اجرای این پروژه در زمینی به متراژ یکصد 100 هکتار میباشد.
تکنیک های پیشرفته و نوآورانه حاصل از آخرین تحولات هلند در دست بوده و در صورت ترکیب این فن آوری با سالها تجربه، همراه با داشتن مکان مناسب از ابتدای مرحله که در 4 فاز به شرح ذیل سمت تکمیل و تکامل سوق داده شده است.
فاز 1 . سیستم هیدروپونیک (86 نوع گیاه بارده و میوه دار، و انواع صیفی جات).
فاز 2. سیستم کانکسی متحرک و مجتمع تولیدی علوفه تازه ثابت.
فاز 3. دامداری صنعتی. (طبق طراحی و احداث ص 1)
فاز 4. احداث مجتمع کشت گیاهان دارویی و گلهای زینتی.
(رجوع به ص 1)
هدف فاز 1. سیستم گلخانه های هیدروپونیک که با کیفیت عالی طراحی میگردد سودآور بوده و در صنعت کشاورزی منجر به رشد این روش در سر تاسر استان قم میگردد و با روشهای علمی مدرن و منطبق با نیازهای بومی به جهت جلوگیری از وابستگی و نیل به خودکفایی و جبران بحران های گذشته با راندمان بالا خواهد گردید.
زیرا اعتبار ما در ارائه کیفیتی با قابلیت اطمینان فراوان مبتنی بر احاطه همه جانبه قسمتهای مختلف سازه و ساخت گلخانه های کامل، سیستم های حرارت دهی عالی، پروژه های آماده تحویل و تاسیسات تخصصی برای انواع محصولات کشاورزی میباشد.
در گلخانه های فرباکل/بومکاس، موارد تخصصی در زمینه طراحی و کارآئی فنی سیستم های حرارت دهی و تاسیسات فنی کاملاً لحاظ شده که امکان برآورده نمودن یک به یک خواسته های مان را فراهم نموده است. در حالیکه بسیاری از تحولات فعلی چشم اندازه های مالی سالهای بعد را نشان میدهد. ما درصدد سرمایه گذاری جهت حل مسائل آتی هستیم.
* ما خود را محدود به پیرامون خود نکرده، ایران میدان ایفای نقش ماست
*
تاریخچه شرکت
فرباکل/بومکاس، بزرگترین طراح اروپائی چند کاره و سازنده قابل اطمینان گلخانه های پیشرفته به صورت TURN-KEY می باشد که تکامل تکنولوژی خود را مدیون ساخت بیش از 10000 هکتار گلخانه هیدروپونیک در نقاط مختلف دنیا و در شرائط مختلف آب و هوایی میباشد.
شرکت سیروس مهر با کادری مجرب و متخصص در حال حاضر نماینده انحصاری فرباکل/بومکاس در ایران میباشد.
ما به تکنیک های پیشرفته و نوآورانه حاصل از آخرین تحولات هلند دسترسی داریم. در صورت ترکیب این فن آوری با سالها تجربه، شریکی را خواهید یافت که شما را از ابتدای مرحله طراحی به سمت تکمیل پروژه گلخانه ای قدم به قدم هدایت می کند.
هدفِ اصلی ما عبارت از تحویل گلخانه هایی با کیفیت عالی و سیستم هائی است که در تحولات سودآور صنعت کشاورزی نقش دارد. این امر منجر به تکمیل پروژه های موفقیت آمیزی با وسعت های مختلف در سرتاسر جهان گردیده است.
اعتبار ما در ارائه کیفیتی با قابلیت اطمینان فراوان مبتنی بر احاطه همه جانبه قسمتهای مختلف سازه و ساخت گلخانه های کامل، سیستم های حرارت دهی عالی، پروژه های آماده تحویل (TURN-KEY) و تاسیسات تخصصی برای انواع محصولات کشاورزی می باشد.
در گلخانه های فرباکل/ بومکاس، موارد تخصصی در زمینه طراحی و کارآئی فنی سیستم های حرارت دهی و تاسیسات فنی کاملاً لحاظ شده که امکان برآورده نمودن یک به یک خواسته های مشتریان را فراهم نموده است. در حالیکه بسیاری از تحولات فعلی چشم
اندازهای عالی سالهای بعد را نشان میدهد، ما درصدد سرمایه گذاری جهت حل مسائل آتی هستیم.
* مجموعه گلخانه
با توجه به شرایط اقلیمی و محیطی ایران گلخانه چند دهانه ای venlo در نظر گرفته شده است.
نوع venlo متداولترین گلخانه برای کاربرد روشهای جدید پرورش و کنترل شرایط جوی است. این گلخانه که از یک زیر سازه فولاد گالوانیزه و روسازه آلومینیوم ساخته شده است و توسط شیشه 4 میلی متری پوشانده شده است، بهترین گزینه برای کشت کنترل شده در بسیاری از مناطق جوی است. این نوع ترکیبی از عملکرد فنی عالی و کارایی اقتصادی است و به طور کلی گسترده ترین کاربرد را برای شرایط متفاوت جوی در شرایط اقتصادی دارد.
هزینه نگهداری تمام مواد اندک است گلخانه از عناصر ساختمانی استاندارد با عرض 8 متر (نوع خرپا) و یک سقف دو لایه در بالا ساخته می شود. ارتفاع ستونها 5 متر است.
* تاسیسات گلخانه
تاسیسات متعددی برای کنترل شرایط جوی و رشد گیاهان درون گلخانه تعبیه می شود. تاسیسات کنترل در زمستان موجب صرفه جویی در انرژی شده و در تابستان نیز اثرات شدید تابش خورشید را تعدیل می کنند. این سیستم توسط کامپیوتر محیطی به طور خودکار فعال می شود.
برای حفظ دما در مواقع سرد و شبها از یک سیستم گرمایشی لوله ای و یک دیگ بخار مرکزی برای گرم کردن گلخانه استفاده می شود. برای خنک کردن گلخانه نیز از سیستم فن کوئل استفاده می کنیم که در کناره های گلخانه نصب خواهد شد. Co2 برای رشد گیاهان لازم بوده و به این جهت از سیستم تزریق آن استفاده می کنیم.
برای تغذیه گیاهان با آب و کود، سیستم آبیاری قطره ای پیشرفته ای نصب میشود. با استفاده از یک واحد آبیاری و مخازن کود میتوان روشهای تغذیه ای خاصی را پیاده نمود. مثلاً انتخاب یک سیستم پرورشی با استفاده از کود گیاهی و نور مصنوعی گلخانه.
برای استفاده از تاسیسات مذکور استفاده از یک کامپیوتر کنترل شرایط جوی ضروری است. این کامپیوتر تمام تنظیمات را با توجه به شرایط جوی و تغذیه در مراحل کنترل مستقل انجام می دهد.
موارد رعایت شده در طراحی گلخانه:
سرعت باد
120 Km/h
وزن گیاه
25 Kg/m2
وزن برف
50 Kg/m2
وزن تجهیزات
7 Kg/m2
* پرده حرارتی و سیستم سایه دهی
پرده حرارت و سایه از جنس آلومینیوم و پلی استر بافته شده که در تابستان جهت سایه دهی و در زمستان جهت ممانعت از اتلاف گرما استفاده می شود. کنترل این پرده توسط دستگاههای اتوماتیک میباشد.
* شبکه توری مقابله با حشرات
جهت جلوگیری از ورود حشرات از توری هایی برای پنجره ها استفاده می گردد که بدین ترتیب از ورود عوامل بیماری زا و شیوع بیماری پیشگیری می شود.
* سیستم فنهای گردش هوا
در ساعتهایی که پنجره ها می بایست بسته باشند مانند شبها، اوقات بارانی و در هوای ابری زمستانی که رطوبت بیرون گلخانه بیشتر از داخل است، رطوبت داخل گلخانه افزایش یافته و این امر سبب افزایش احتمال بروز بیماری می شود که با استفاده از فنهای سقفی و ایجاد گردش هوا در محیط می توان بر این مسئله غلبه کرد.
برای هر 600-400 مترمربع یک فن استفاده می شود. در مواقع احتیاط کارکرد این فنها توسط کامپیوتر کنترل می شوند.
* سیستم خنک کننده پدوفن
نظر به ایجاد اقلیم مناسب در فصول گرم از سیستم خنک کننده استفاده می شود. برای ایجاد سیر کولاسیون و سرمایش کافی در محیط داخل گلخانه سیستم فن و پد آبی به کار برده شده است.
سیستم خنک کننده توسط کامپیوتر و به طور اتوماتیک فعال گردد.
هر گلخانه دارای یک سیستم خنک کننده مجزا است.
* تانکهای ذخیره آب آبیاری
مقدار مصرف آب برای هر روز در حدود lit/m2 10 تا 12 محاسبه شده هست. این مقدار در بهار و تابستان افزایش می یابد. لذا بطور احتیاطی می بایست ذخیره آب 3-5 روز همواره موجود باشد از مخازن گالوانیزه با گنجایش 330 تنی استفاده می گردد.
* سیستم خنک کننده و مرطوب کننده به روش مه پاشی
عمل مه پاشی توسط سیستم اتوماتیک کامپیوتری و با توجه به فواصل زمانی معینی، گرما و رطوبت محیط انجام می شود. ذرات میکرونیزه آب با فشار زیاد پاشیده شده و توسط هوا جذب می گردند و بدین نحو رطوبت لازم تامین میشود.
* سیستم گرمایشی با استفاده از سوخت گاز طبیعی
کف سالن ما بین ردیفهای کشت، لوله هایی به قطر 50 میلی متر جهت پخش یکسان حرارت کشیده شده اند که آب گرم شده در داخل دیگ در آنجا توسط پمپ جریان پیدا می کند. در سیستم گرمایشی گلخانه ها از سوخت گاز طبیعی استفاده می شود. برای این سیستم ها یک سیستم رزرو نیز در نظر گرفته شده است. به این معنا که امکانات استفاده از گازوئیل نیز تعبیه خواهد شد. مناسب ترین دما برای تنفس گیاهان و فعالیتهای متابولیسمی در طول شب، 16-15 درجه سانتی گراد است. زمانی که هوای خارج گلخانه به 4- درجه سانتی گراد برسد اگر بخواهیم هوای داخل 16 درجه سانتی گراد باشد می بایست این اختلاف دما به میزان 20 درجه سانتی گراد تامین گردد. انرژی مورد نیاز جهت تامین این مقدار دما 000/500/2 kcal/h می باشد. وجود پرده حرارتی به میزان قابل توجهی از اتلاف گرما ممانعت نموده و موجب افزایش عملکرد سیستم گرمایشی می گردد.
* تاسیسات WOK یا تولید گاز CO2
wok سیستمی است که تولید حرارت، تولید CO2 و ذخیره حرارت را انجام می دهد. در واقع wok تلفیقی از بویلر و بافر می باشد. استقرار بویلر و بافر به بازدهی بیشتر و هدر رفت کمتر حرارت میانجامد.
* سیستم کنترل اتوماتیک با کامپیوتر
در خارج از گلخانه یک ایستگاه هواشناسی کوچک ساخته می شود و در داخل گلخانه به وسیله سنسورها مشخصات اقلیمی داخل و خارج، اندازه گیری می گردد (مانند گرما، رطوبت، باد، باران و نور).
پنجره های هوادهی، سیستم گرمایشی، سیستم خنک کننده و مرطوب کننده، سیستم سایه دهی و سیستم co2 تماماً به طور مجزا و اتوماتیک کنترل می گردند.
* پیش بینی حساب سود و زیان
ارقام به هزار ریال
شرح
سال 1
سال 2
سال 3
سال 4
سال 5
درآمدنقدی
8853600
10416000
10416000
11000000
12100000
کسر میشود:
هزینه های جاری
3171150
3171150
3171150
3171150
3171150
مازاد نقدی عملیات
5682450
7244850
7244850
7828850
8928850
کسر میشود:
استهلاک
1371908
1151908
1151908
1151908
1151908
سود ویژه
4310542
6092942
6092942
6679942
7776942
جدول شماره پنج: ارزش تولیدات
فهرست تولیدات
مساحت (مترمربع)
عملکرد در هر مترمربع
ارزش واحد (ریال)
ارزش (ریال)
4800
300
3500
5040000000
آسترومربا
4800
320
3500
5376000000
جمع کل
1.0416E+10
جدول شماره شش: برآورد استهلاک و نرخ تعمیر و نگهداری
شرح
ارزش دارایی
نرخ تعمیر و نگهداری
نرخ استهلاک (%)
هزینه استهلاک و نگهداری
ساختمان و تاسیسات
17248499.52
1
7
1379879.96
ماشین آلات و ادوات
1645125
5
10
246768.75
هزینه های مقدماتی
220000
220000
جمع کل
1846648.71
جدول شماره سه: هزینه های جاری تولید
فهرست هزینه
مقدار (هکتار)
ارزش کل (هزار ریال)
خرید بذر
1
630000
هزینه بازاریابی و فروش
1
80000
هزینه حسابرسی و اداری
1
40000
هزینه حمل محصولات تولیدی
1
590000
کود و سم
1
106000
آب و برق
1
85000
مواد بسته بندی
1
35000
جمع
1566000
پیش بینی نشده 5/2%
39150
جمع کل
3171150
جدول شماره چهار: هزینه پرسنلی تولید
فهرست هزینه
تعداد نفرات
حقوق ماهیانه (هزار ریال)
حقوق سالیانه
مدیر پروژه
1
4000
56000
کارشناس کشاورزی
1
250
3500
کارگر ساده
4
150
8400
نگهبان
1
150
2100
راننده
2
200
5600
جمع
9
4750
598500
بیمه %23
137655
پیش بینی نشده 5%
29925
جمع کل
841680
جدول شماره یک: ساختمان و تاسسات
فهرست
هکتار
ارزش (یورو)
ارزش (هزار ریال)
گلخانه Bomkas
1
444700
5711861
سیستم خنک کننده و سردخانه
1
68475
796364.25
تاسیسات گرمایی و سیستم تزریق Co2
1
251850
2929015.5
تاسیسات توریها
1
66430
772580.9
تاسیسات آبرسانی
1
77725
903941.75
تاسیسات الکتریکی و کامپیوتر
1
84425
981862.75
تاسیسات بد و فن
1
109710
1275927.3
فن های سیر کولیشن
1
5000
58150
تجهیزات رشد
1
50000
581500
کارهای ساختمانی
1
22500
261675
کار، نظارت، آموزش و ….
1
201665
2694263.95
جمع
1412480
16427142.4
پیش بینی نشده 5%
70624
821357.12
جمع کل
14883104
17248499.5
جدول شماره دو هزینه ماشین آلات و ادوات مورد نیاز طرح
فهرست هزینه
مقدار/تعداد
ارزش واحد (هزار ریال)
ارزش کل (هزار ریال)
سمپاشی فرغونی یکصد لیتری
1
5000
5000
باسکول
1
1000
1000
ترازو
1
500
500
ابزار و ادوات باغبانی
1
3000
3000
دستگاه بسته بندی گل
1
413000
413000
وانت
1
95000
95000
خاور وانت سردخانه دار
1
285000
285000
جمع
802500
802500
پیش بینی نشده 5%
40125
جمع کل
1645125
جدول سرمایه گذاری طرح 10000 مترمربع گلخانه هیدروپونیک
ارزی (یورو)
ریالی (هزار ریال)
سرمایه گذاری ثابت
ساختمان و تاسیسات
1483104
17248499
ماشین آلات و ادوات
1645125
جمع
104.483.1
18893624
سرمایه در گردش
هزینه پرسنلی تولید
841680
هزینه جاری تولید
3171150
هزینه تعمیر و نگهداری
254742
جمع کل
4.267.572
جمع کل سرمایه گذاری
104.483.1
23.161.196
نرخ بازدهی کل سرمایه گذاری پروژه 23 درصد می باشد.
شرکت طلای سبز قم (فاز (2) و (3))
* فاز (2) و (3) کارخانه تولید دستگاه های صنعتی هیدروپونیک و مجتمع دامداری صنعتی
*
تولید علوفه تازه در هر سیستم هیدروپونیک صنعتی در هر 24 ساعت 1 تن علوفه تازه
* اهداف و سوابق پروژه
از آنجائیکه رشد بی امان و اجتناب ناپذیر جمعیت جهان از یک سو باعث استفاده بیش از حد و بی رویه از زمین های زراعتی و مراتع و ملزومات مربوط به آن از قبیل آب و خاک و … گردیده و از سوی دیگر حذف زمین های زراعتی و تبدیل آنها به مجتمع های مسکونی و کاهش آب های کشاورزی باعث ایجاد بحران های بزرگ و قریب الوقوع خصوصاً در کشورهایی همچون ایران که در رده کشورهای کم آب قرار می گیرند خواهد گردید، به عنوان راه حل در سطوح جهانی ضرورت بکارگیری تکنولوژی های مدرن کشاورزی به منظور بهینه سازی مصرف آب، خاک و انرژی مورد توجه مضاعف قرار گرفته و در همین راستا کشت های مدرن هیدروپونیک و آئروپونیک که بر کشت گیاهان در شرایط محیطی کاملاً تحت کنترل و بدون نیاز به خاک زراعتی مبتنی هستند به نحو چشمگیری در کشورهای در حال توسعه و پیشرفته همچون آمریکا، کانادا، استرالیا، آرژانتین، نیوزلند، مالزی و غالب کشورهای اروپایی رو به گسترش می باشند به نحوی که به عنوان نمونه در کشور هلند بر مبنای آمار رسمی اعلام شده حدود 60% کشت های گلخانه ای به روش هیدروپونیک اجرا میگردد. در همین راستا محققین شرکت صنایع هیدروپونیک طلا سبز قم طی قریب به پنج سال گذشته و با صرف هزینه های هنگفت و با انجام تحقیقات و مطالعات گسترده با استفاده از مراجع داخلی و خارجی و آزمایشات متعدد و ساخت چندین نمونه اولیه در نهایت موفق به کسب تکنولوژی تولید انواع گیاهان خوراکی، تزئینی و دارویی به روش هیدروپونیک گردیده به نحوی که آمادگی تولید انواع گیاهان مختلف تولید شده در سطح جهان را که در شرایط آب و هوایی کاملاً متفاوتی رشد می نمایند در محیط های تحت کنترل خواهند داشت که در آنها نور، حرارت، رطوبت، میزان CO2 و اکسیژن و محلولهای مغذی لازم به جدیدترین روش ها و به صورت تمام اتوماتیک کنترل خواهد گردید به نحوی که به کمک دستگاههای مذکور امکان تولید انواع گیاهان یاد شده در هر فصلی از سال و در هر مکانی از کره زمین بدون نگرانی از شرایط آب و هوایی خارج از دستگاه و با بالاترین کیفیت ممکن وجود خواهد داشت که به عنوان مثال می توان به تولید علوفه تازه دام توسط دستگاه تولیدی این شرکت اشاره نمود که در فضایی به وسعت 33 مترمربع و با صرف حداکثر 1500 لیتر آب در روز امکان تولید بی وقفه روزانه 1 تن علوفه تازه در هر شرایط آب و هوایی را خواهد داشت که در صورت نیاز به تحصیل مقدار مشابهی علوفه دام به روش سنتی زمینی به وسعت
-/000/100 مترمربع و مصرف آبی تا 80 برابر مورد نیاز خواهد بود.
اصول عملکرد دستگاه طراحی شده، استفاده علمی از نیازمندیهای گیاهان به منظور تسریع در رشد آنها می باشد به همین دلیل از لامپ های پرشر سدیم که دارای طیفی نزدیک به نور خورشید می باشند و لامپ های فلورسنت به عنوان مکمل طیف های یاد شده به عنوان جایگزین نور طبیعی و به تعداد مناسب استفاده به عمل می آید. دمای مناسب به منظور رشد سریع گیاه نیز توسط سنسورهای دمایی تعبیه شده کنترل و فرمانهای لازم به کولر گازی به منظور خنک کردن محیط داخل کانکس داده می شود. رطوبت مورد نیاز با در نظر گرفتن سنسور مربروطه در محیط کشت و صدور فرمانهای لازم و در نهایت بهره گیری از فن ملخی مناسب به منظور تخلیه رطوبت اضافه و حفظ آن به میزان مشخص شده کنترل خواهد گردید. از عوامل مهم دیگر در رشد گیاهان محلول مغذی متناسب با هر گیاه می باشد که با تحقیقات گسترده این شرکت محلول یاد شده تهیه و توسط یک سیستم خودکار در ساعات مشخصی از شبانه روز بر روی سینی های کشت پمپاژ می گردد. در این دستگاه از سینی های فایبرگلاس به عنوان ظروف نگهدارنده جو استفاده به عمل می آید و به هیچ عنوان از خاک در سیستم یاد شده استفاده به عمل نخواهد آمد. از آنجایی که از یک طرف ریشه گیاهان در زمان رشد به شدت به اکسیژن نیازمند بوده و از طرف دیگر برگ آنها به منظور انجام عمل فتوسنتز به CO2 نیازمند می باشند، سیستم خودکاری وظیفه اکسیژن دهی به ریشه و CO2 دهی به محیط برگ را بر عهده دارد. روش کلی اجرای کار نیز در واقع به سبک سبز کردن سبزه می باشد بدین نحو که بذر جو به مدت یک روز در محیط خارج از دستگاه خیسانده شده و از روز بعد در بالاترین طبقه دستگاه یاد شده قرار خواهد گرفت به همین ترتیب در روز بعد سینی هایی که در روز دوم در بالاترین طبقه قرار داشتند به یک طبقه پائین تر منتقل و بذر خیس خورده جدید در بالاترین طبقه جایگزین آنها خواهد شد و این روال تا تکمیل هشت طبقه ادامه یافته و از روز هشتم به بعد با خروج روزانه چهل سینی که هر یک حاوی 25 کیلوگرم علوفه تازه و در پائین ترین طبقه قرار دارند نزدیک به یک تن علوفه تازه و آماده مصرف، تولید و عرضه خواهد گردید.
در خصوص ساخت محلول، شایان ذکر است محلول مغذی سیستم هیدروپونیک به صورت گالنهای 100 لیتری آماده مصرف و قابل نگهداری تا چندین ماه بوده و نسبت به گذر زمان حساسیتی نداشته و دچار فساد نخواهد گردید. به همین دلیل امکان در اختیار قرار دادن مقادیر قابل ملاحظه ای از محلول مذکور به منظور مصارف فصلی و یا سالیانه به صورت یکجا وجود داشته و بنابراین نگرانی در خصوص ساخت محلول در محل و نیاز به تخصص ویژه در مناطق روستایی دور افتاده به منظور تهیه محلول وجود نخواهد داشت.
* تاریخچه این صنعت
بسیار جالب است که بدانیم برای اولین بار نمونه های کشت محصولات زراعی بدون خاک یا هیدروپونیک در سطح جهان در ایران باستان به اجرا در می آمده است که به صورت کشت جو یا گندم در آب و به عنوان سبزه نوروز در مراسم سال نو انجام می پذیرفته است.
آنچه که پس از طی سنوات بسیار طولانی و به صورت رسمی در تاریخ به عنوان آغاز علمی و کلاسیک کشت گیاهان در آب پس از روش سنتی فوق الذکر قید گردیده در قرن 19 میلادی می باشد که تعدادی از دانشمندان اروپایی به تحقیق و بررسی ماهیت و چگونگی تغذیه گیاهان در آب اقدام نموده اند و برای نخستین بار در سال 1861 دانشمندی به نام ساکن موفق به شناسایی نیازهای غذایی اولیه و اساسی گیاهان و تهیه محلول غذایی مورد نیاز آنها گردیده است.
در سال 1926 دانشمندی به نام دکتر گربک از اساتید دانشگاه کالیفرنیای آمریکا برای اولین بار اقدام به کشت علمی صیفی جات و گیاهان تزئینی به روش هیدروپونیک نمود که باعث حیرت و تحسین کارشناسان و متخصصین کشاورزی آن دوره گردید و کشف او در مطبوعات آمریکا به عنوان یکی از مهمترین کشفیات دهه های آغازین قرن بیستم به جهان معرفی گشت.
در طی سالهای 1930 الی 1940 تحقیقات بسیار گسترده تری در زمینه کشت هیدروپونیک توسط دانشمندان ژاپنی، اروپایی و آمریکای شمالی صورت پذیرفت ولی اولین نمونه صنعتی کشت هیدروپونیک را باید در زمان جنگ جهانی دوم به حساب آورد که یکی از افسران عالیرتبه ارتش آمریکا به نام ژنرال آرنولد به منظور تامین سبزی و صیفی جات مورد نیاز سربازان خود در پایگاهی در اقیانوس منجمد شمالی اقدام به کشت هیدروپونیک نمود. که پس از پایان جنگ روش فوق توسط برخی از سربازان ژنرال یاد شده در سطح ایالات متحده به کار گرفته شد و با موفقیت های نسبی مواجه گردید ولی به دلیل مشکلات ناشی از خوردگی شدید گلدانهای فلزی بکار رفته، به تدریج روش مذکور کنار گذاشته شد.
توسعه واقعی روش هیدروپونیک به سالهای 1975 الی 1980 باز می گردد که این روش با آهنگی مداوم در سراسر جهان و به خصوص در اروپا رو به گسترش نهاد به نحوی که تا کنون نیز این توسعه روند خود را حفظ نموده است.
پیشرفت چشمگیر روش هیدروپونیک طی ربع قرن اخیر را می توان مدیون پیشرفت های تکنولوژیک در زمینه های زیر دانست.
– پیشرفت فوق العاده در صنعت پلاستیک و حذف مشکل خوردگی ظروف فلزی.
– پیشرفتهای عظیم صورت گرفته در علم شیمی و فیزیولوژی گیاهی
– پیشرفتهای صورت گرفته در خصوص اتوماسیون و سیستم های کنترلی، برق، دما، نور، رطوبت، PH، آبیاری، CO2 ، O2 ، و غیره.
نرخ رشد سطوح زیر کشت هیدروپونیک طی چند دهه اخیر به میزان قابل ملاحظه ای بالا بوده است به نحوی که بر مبنای آمار رسمی از 100 هکتار موجود در سال 1960 میلادی به بیش از 6000 هکتار در دهه 90 رسیده است که 5000 هکتار آن در اروپا متمرکز می باشد، به عنوان مثال در فرانسه از سال 1985 تا 1991 سطوح زیر کشت هیدروپونیک با حدود یکصد درصد رشد از 600 هکتار به 1036 هکتار افزایش یافته که 812 هکتار آن مختص کشت گوجه فرنگی، خیار، فلفل و بادمجان است و 200 هکتار آن به تولید انواع گل های تزئینی رز، ژربرا، میخک و … اختصاص دارد که حدود 20 درصد گلهای تولیدی فرانسه را تشکیل می دهد.
در هلند نیز که بی چون و چرا با 3600 هکتار سطح زیر کشت آبی مهمترین کشور دارنده تکنولوژی کشت هیدروپونیک در جهان می باشد، بیش از 50 درصد تولیدات گلخانه ای آن به روش هیدروپونیک صورت می پذیرد که طی سالهای 1981 الی 1990 حدود 5/7 برابر رشد داشته است. سطح زیر کشت هیدروپونیک در برخی کشورهای مهم جهان حکایت از 400 هکتار در ژاپن، 300 هکتار در آفریقای جنوبی، 600 هکتار در انگلستان، 300 هکتار در بلژیک، 30 هکتار در سوئیس و 10 هکتار در یونان دارد.
* کشت انواع مختلف گیاهان به روش هیدروپونیک
توجه به رشد فزاینده نیازهای تغذیه ای در دهه های اخیر و نیز بهبود سطح زندگی در بسیاری از کشورها، باعث توجه روز افزون بشر به استفاده از تکنولوژی های نوین در عرصه تولیدات گیاهی با راندمان و کیفیت بالا شده که می توان مصداق آن را توسعه روز افزون مزارع گلخانه ای و هیدروپونیک در سراسر جهان به خصوص در کشورهای اروپایی، آمریکا و استرالیا دانست. در کشت هیدروپونیک امکان تولید انواع میوه ها، صیفی جات، سبزی ها شامل انواع کلم، فلفل، بادمجان، خیار، ادویه، کاهو، خربزه، کدو حلوایی، گوجه فرنگی، تمشک، علوفه، لوبیا و انواع گلهای زینتی مثل میخک، رز، ژربرا وجود خواهد داشت. که در اکثر موارد دارای بازده اقتصادی بسیار مناسبی برای تولید کننده بوده و علاوه بر راندمان بالا و صرفه اقتصادی دارای کیفیت بسیار مناسب و در تمام فصول سال قابل عرضه به بازار خواهد بود. در جدول زیر مقایسه ای بین کشت چند نوع محصول از نظر میانگین تولید محصول و مصرف آب مورد نیاز در دو روش سنتی و هیدروپونیک صورت گرفته که بسیار قابل توجه می باشد.
میزان آب مصرفی در کشت هیدروپوبیک (لیتر در کیلوگرم محصول)
میزان آب مصرفی در کشت خاکی (لیتر در کیلوگرم محصول)
میزان افزایش محصول
میانگین تولید در سیستم هیدروپونیک (کیلوگرم در مترمربع)
میانگین تولید در کشت سنتی (کیلوگرم در مترمربع)
میوه و سبزی
– – – – – – –
– – – – – – –
800%
54
8-5
توت فرنگی
5
96
436%
386
72
کاهو
13
123
273%
168
45
گوجه
در روش هیدروپونیک امکان کشت 86 نوع گیاه گوناگون وجود خواهد داشت که به علت موفقیت قابل توجه پاره ای از محصولات خاص درصد بالایی از کشت این نوع محصولات به روش هیدروپونیک صورت می گیرد به عنوان مثال علاوه بر علوفه انواع کاهو و کلم، گوجه فرنگی، تمشک، خیار، بادمجان، توت فرنگی، قارچ، ریحان و … به طور گسترده ای با روش هیدروپونیک تولید می گردد و تحقیقات مفصلی در خصوص انتخاب نوع کشت و ملزومات و دستگاههای مختلف مورد نیاز توسط دانشگاهها و پژوهشکده ها صورت پذیرفته که مورد استقبال گسترده کشاورزان سراسر جهان قرار گرفته است.
* آماری از کشت هیدروپونیک در سراسر جهان
سطح زیر کشت هیدروپونیک در سراسر جهان طی 30 سال با 60 برابر رشد از 100 هکتار به 6000 هکتار در دهه 90 میلادی رسیده است، که از این میزان هلند را 3600 هکتار، فرانسه 1000، انگلستان 600، ژاپن 400 و آفریقای جنوبی با 300 هکتار در زمره پیشتازان این علم بوده و گلخانه های هیدروپونیک گسترده ای نیز در دیگر کشورها نظیر آمریکا، استرالیا، سوئیس، نیوزلند در حال بهره برداری می باشد.
در هلند تولیدات هیدروپونیکی طی 10 سال 5/7 برابر رشد داشته و در حال حاضر 50% از گلها در این کشور به روش هیدروپونیک تولید می گردد و در فرانسه این میزان به 20% و در انگلستان 10% و در ژاپن 1% گلخانه ها با روش هیدروپونیک محصول تولید می نمایند. در ایران نیز بازده اقتصادی بالای محصولات، تولید محصول در تمام فصول و ایجاد فرصتهای شغلی سبب استقبال گسترده کشاورزان از این روش جدید کشاورزی خواهد گردید به نحوی که در حال حاضر که تعداد انواع گلخانه های کشور به 8501 مجموعه بالغ می گردد، اکثر آنها قابلیت تبدیل به کشت آب و هوایی هر منطقه داشته و هیچگونه ابهامات فنی در خصوص تولید و راه اندازی سیستم های مذکور وجود ندارد.
بر مبنای تحقیقات این شرکت تا کنون هیچ نمونه رسمی به جز نمونه های تولیدی این شرکت در سطح کشور مورد بهره برداری عملی و صنعتی قرار نگرفته است.
* برآورد محصول در گذشته
در گذشته و در حال حاضر علوفه تازه مورد نیاز دام تنها از طبیعت و یا به روش کشت سنتی استحصال می گردیده و به هیچ وجه سابقه تولید علوفه تازه به صورت مدرن در مقیاس صنعتی در کشور وجود نداشته است.
* برآورد تقاضای فعلی و آتی بازار خارج از استان قم جهت فروش دستگاههای تولیدی شده
با توجه به توسعه چشمگیر صنایع شیر و لبنیات کشور و محدودیت بسیار شدید مراتع در تامین علوفه دام به نحوی که حتی در برخی از مناطق همچون شمال کشور که به ظاهر می بایست در تامین علوفه مشکل خاصی وجود نداشته باشد، برعکس مراتع یاد شده فاقد علوفه مفید جهت دام بوده و محدودیت مراتع به حدی است که مجازات های بسیار سنگین در صورت مشاهده چرا در مناطق یاد شده برای متخلفین در نظر گرفته شده است و از طرف دیگر بدلیل وسعت جغرافیایی قابل ملاحظه کشور که اکثر مناطق آن فاقد آب و یا خاک کافی و مناسب جهت زراعت می باشد، پیش بینی می شود تقاضای فعلی و آتی بازار برای علوفه تازه قابل مصرف دام به روش هیدروپونیک در حد بسیار چشمگیری بالا باشد.
* تحلیل آماری
شرایط تاریخی، فرهنگی و اقتصادی کشورمان نشانگر توجه نیاکان ما به دامپروری بوده به طوری که هنوز کشورمان بعد از چین با بیش از 53 میلیون راس بیشترین تعداد گوسفند در آسیا را به خود اختصاص داده است و در مورد گاو و گوساله با 000/738/8 راس گاو رتبه سوم را در خاورمیانه داراست. این در حالی است که با این تعداد دام هنوز برای تهیه پروتئین و شیر و رسیدن به استاندارد مطلوب و مورد نیاز کشور جوانمان راهی دراز و مشکلات بزرگی در پیش رو داریم که مهمترین آنها تامین غذای دام ها و هزینه بالای آن در کشور است که در پاره ای از نقاط تبدیل به یک بحران برای دامداری های موجود شده است که نمود عینی این مساله را می توان به افزایش خیره کننده بهای خوراک دامی از جمله یونجه و جو اشاره نمود به طوری که قیمت جو طی بیست سال اخیر با رشد سالانه 158 درصد از 49 ریال (در سال 1365) به 1600 ریال (در سال 1384) رسید (معادل 6/31 برابر) و قیمت یونجه با افزایش خیره کننده سالیانه 253 درصد از 35 ریال (در سال 1365) به 1800 ریال (در قبیل گوجه فرنگی، توت فرنگی، خیار، فلفل، سبزی، گل های رز و انواع گیاهان کمیاب دارویی و سبزیجات خانگی وجود خواهد داشت.
* موارد کاربرد محصول و مشخصات فنی آن
علوفه جوی تولید شده در دستگاه مذکور به عنوان جایگزین ذرت علوفه ای و برخی کنستانتره های مورد نیاز انواع دام مطرح می باشد از آنجائیکه علوفه مذکور حاوی مواد مغذی کنترل شده ای است که در محلول غذایی ویژه در اختیار گیاه قرار می گیرد سرشار از ویتامین های مورد نیاز دام بوده و از نظر کمی قابل مصرف روزانه برابر 33 راس گاو شیری و یا 150 راس گوسفند و بز و قابل مصرف برای اسب و شترمرغ و آهو در مراکز پرورش و نگهداری مربوطه نیز می باشد.
* اشتغالزایی مستقیم و غیر مستقیم در طرح طلای سبز قم
اشتغالزایی مستقیم این طرح شامل اشتغال افراد زیر در زمینه های ذکر شده به صورت مستقیماً مرتبط با پروژه می باشد.
* الف) در ارتباط با ساخت دستگاه
1- مهندس عمران
1 نفر
8- مسئول تدارکات
2 نفر
2- مهندس برق
1 نفر
9- کارگر ساده
10 نفر
3- مهندس کنترل
1 نفر
10- مهندس
1 نفر
4- مهندس تاسیسات کشاورزی
2 نفر
11- لیسانس
1 نفر
5- تکنیسین مکانیک بیوشیمی
1 نفر
12- لیسانس گیاه
1 نفر
6- تکنیسین برق شناسی
1 نفر
13- بازاریاب
5 نفر
7- فوق دیپلم جوشکاری
2 نفر
* ب) در ارتباط با دامداری مربوطه
1- دامدار
5 نفر
2- کارگر ساده
5 نفر
3- مسئول دستگاه
1 نفر
4- تکنیسین برق و مکانیک جهت نگهداری دستگاه
1 نفر
5- مهندس کشاورزی
1 نفر
6- دامپزشک
1 نفر
* ج) اشتغالزایی به صورت غیر مستقیم شامل مشاغل زیر می باشد:
1- فروشنده قطعات یدکی
2- بازاریاب علوفه
3- حمل و نقل علوفه تا دامداری
4- تعداد افراد افزایش یافته پس از توسعه دامداری 200 نفر
بررسی بازار شرکت طلای سبز قم
* تعریف محصول و محدوده آن
محصول تولید شده در کانکس های مورد نظر، علوفه جوی تازه و به میزان یک تن در روز در فضایی به وسعت 33 مترمربع می باشد. دستگاه تولید علوفه مذکور به نحوی طراحی شده که با کمی تغییرات در ساختار داخلی آن امکان کشت سایر انواع گیاهان دارویی و خوراکی و تزئینی از هیدروپونیک را داشته و در آنها می توان انواع سبزی و میوه را با کیفیت عالی و در تمام فصول سال کشت داد.
مسئولان اقتصادی و برنامه ریز کشور به ویژه وزارت جهاد کشاورزی و علوم نیز به منظور توسعه سریع تکنیک های نوین کشاورزی و بهره بردن از محاسن آن از جمله تنظیم بازار داخلی، اشتغال و … به حمایت گسترده ای از این نوع طرح ها پرداخته به نحوی که مبادرت به تدریس بحث کشت در آب (هیدروپونیک) در بعضی از واحدهای دانشگاهی ورزیده اند. از سوی دیگر انواع محصولات تولیدی به روش هیدروپونیک از جمله توت فرنگی، فلفل، کاهو، گوجه و دیگر محصولات که با کیفیت بسیار عالی و حتی در فصل های غیر معمول کشت می شود به صورت گسترده ای از سوی هموطنانمان مورد توجه قرار گرفته است و با توجه به شرایط کشورهای همسایه بازار بسیار خوبی برای این محصولات به خصوص در کشورهای حوزه خلیج فارس و عربی پیش بینی می گردد.
* جمع بندی و تدوین برنامه تولید طرح
برنامه تولید به اختصار به شرح زیر پیش بینی می شود:
الف) خرید زمین از منابع طبیعی کشور در استان قم
ب) احداث سوله و ساختمان اداری و تکمیل تاسیسات
ج) تجهیز کارگاه
د) آغاز تولید مرحله اول طرح
ه) بازاریابی و راه اندازی واحدهای نمونه
و) تولید عمده محصول
* انتخاب محل طرح
توجیه محل طرح شامل شرایط محلی، امکانات زیر بنایی، وضعیت جغرافیایی، اقتصادی، اجتماعی منطقه، دسترسی به تامین مواد اولیه، بازار فروش و تاثیر حمل و نقل.
با توجه به عدم حساسیت دستگاه نسبت به شرایط آب و هوایی محیط می توان ادعا نمود که تقریباً در هر محل از کره زمین امکان اجرای طرح وجود دارد. بنابراین فاکتور عمده در تعیین محل اجرای طرح در دسترس بودن محل یاد شده از نظر تدارکات و حمل و نقل مناسب، همراه با امکان تامین حداقل 150 آمپر برق و آب مصرفی در حد معمول می باشد که به همین دلیل اکثر شهرک های صنعتی مرکز و شمال کشور را به عنوان محل اجرای طرح می توان در نظر گرفت زیرا منطقه مذکور از نظر آب و هوایی به عنوان یک منطقه معتدل همراه با رطوبت نسبی مناسب بوده و از نظر تامین نیروی متخصص با توجه به وسعت پروژه های کشاورزی در استان قم توسط شرکت طلای سبز قم وجود مشکل خاصی پیش بینی نمی گردد و تامین مواد اولیه و حمل و نقل دستگاههای تولیدی نیز به راحتی مقدور خواهد بود.
* خدمات پس از فروش
این شرکت آمادگی دارد پس از نصب و راه اندازی و تحویل نهایی دستگاههای موضوع پروژه نسبت به خدمات پس از فروش شامل تعمیرات و تامین قطعات و آموزش در خصوص موارد زیر سرویس مناسبی را به مشتریان خود ارائه دهد:
1- زیرسازی دستگاه سیرکولاسیون
15- فن های تهویه اصلی
2- شاسی اصلی مدار بسته
16- فن
3- ساندویچ پانل ها
17- دوربین
4- سیستم تهویه و خنک کننده
18- PH متر
5- لامپ های پرشر سدیم سنج
19- EC متر
6- لامپ های مهتابی ذخیره آب
20- رطوبت
7- ترانس های مربوطه کنترلی
21- تانک
8- سیم کشی دیجیتال
22- لوازم
9- تابلو و تجهیزات برقی ازن
23- تایمر
10- پروفیل های آلومینیومی
24- یونیت کنترل
11- پمپ ها تصفیه آب
25- یونیت کنترل
12- مه پایش های فایبر گلاس
26- دستگاه
13- لوله کشی های آبیاری
27- سینی
14- لوله کشی های فاضلاب
28- کف پوش
بررسی فنی و تکنولوژی
* ارائه مشخصات فنی محصولات پیش بینی شده در برنامه تولید
دستگاه موضوع طرح شامل کانکسی به عرض 3 متر به طول 11 متر و ارتفاع 7/2 متر می باشد. دیواره از جنس ساندویچ پانل پلی یورتان با کیفیت و عایق بندی بسیار مطلوب و ضد رطوبت می باشد در دستگاه یاد شده 8 عدد لامپ های پرشر سدیم 400 وات همراه با حدود 80 لامپ مهتابی بلند به عنوان منابع تامین نور استفاده شده و 320 عدد سینی کشت از جنس فایبر گلاس مورد استفاده قرار می گیرد. قفسه بندی های لازم به منظور نگهداری سینی های کشت و نگهداری لوله های تامین محلول مغذی از جنس پروفیل های آلومینیوم آبکاری شده با ضخامت 3 میلیمتر و در 8 طبقه میباشد. یک دستگاه کولر گازی که ظرفیت آن متناسب با شرایط آب و هوایی بیرون دستگاه تعیین خواهد گردید وظیفه خنک کردن داخل کانکس را به عهده داشته و یک مجموعه کامل کنترلی قابل برنامه ریزی نور، دما، رطوبت، CO2 و پمپاژ محلول مغذی را به صورت خودکار کنترل می نماید و یک فن ملخی وظیفه تخلیه رطوبت اضافه را عهده دار خواهد بود و از یک مخزن پلی اتیلن همراه با پمپ و لوله کشی های لازم به منظور آبیاری و محلول دهی به گیاه بهره گرفته می شود. محصول تولیدی حدود یک هزار کیلوگرم علوفه تازه با آنالیز زیر خواهد بود.
پروتئین
24 درصد
کلسیم
17/0 درصد
منیزیم
25/0 درصد
فسفر
9/0 درصد
پتاسیم
2/2 درصد
سدیم
12/0 درصد
نیتروژن
5/4 درصد
منگنز
53 میلی گرم بر کلیوگرم
مس
28 میلی گرم بر کلیوگرم
آهن
235 میلی گرم بر کلیوگرم
روی
56 میلی گرم بر کلیوگرم
* بررسی روشهای مختلف تولید و انتخاب تکنولوژی مورد نظر
(کلیات روش تولید، نمودار کلی گردش مواد و نحوه کنترل کیفی)
اجرای طرح شامل سه دسته کلی است که هر دسته روش های مخلتف تولید خود را خواهد داشت:
الف) ساخت دستگاه
ب) ساخت محلول
ج) نصب و راه اندازی
* الف) ساخت دستگاه
دستگاه موضوع طرح را می توان هم به صورت کانکس قابل حمل تولید نمود و هم به صورت بنای ثابت در محل مورد استفاده.
– کانکس های قابل حمل: ساخت کانکس های یاد شده با استفاده از مواد اولیه و آهن آلات مندرج در جدول مربوطه صورت پذیرفته و مراحل تولید در بدو امر شامل کلاف کردن آهن آلات کف و دیواره ها و سقف کانکس و نصب ساندویچ پانل ها در چهارچوب های یاد شده و سپس تکمیل کفپوش کف و نصب درب کانکس و ساخت قفسه بندی آلومینیومی نصب لوله های تغذیه و ساخت سینی های فایبر گلاس، انجام سیم کشی لامپها و نصب تابلوی برق و کنترل، نصب کولر و فن تخلیه و نصب پمپ و انجام لوله کشی های لازم تا کانکس می باشد.
– اتاقک ثابت: در دامداری ها و مجتمع هایی که خریداران تمایل به کاهش هزینه و ایجاد بناهای ثابت به جای کانکس های قابل جابجایی داشته باشند این امکان وجود خواهد داشت که در محل اتاقکی با ابعاد مورد نظر و به صورت دائم با رعایت اصول عایق بندی کامل از محیط و سایر ملاحظات ضروری احداث و سایر متعلقات مربوط به دستگاه در اتاقک احداث شده نصب و راه اندازی گردد.
*
ب) ساخت محلول
محلول مغذی لازم که بر مبنای تحقیقات گسترده و پر هزینه این شرکت تهیه می گردد به منظور مصرف چند ماهه به مشتریان در بشکه های 100 لیتری و به میزان مورد درخواست تهیه و تحویل می گردد.
* ج) راه اندازی
کانکس های سیار قبل از راه اندازی نیازمند مکانی بتن ریزی شده به منظور استقرار و انجام لوله کشی های لازم می باشند که زیر سازی مذکور می بایست دارای شیب مشخصی جهت تخلیه باقیمانده محلول های سرریز شده و خروج به فاضلاب باشند.
در کلیه مراحل تولید از آنجائیکه بر مبنای طراحی صورت گرفته نقشه کلیه قطعات منفصل موجود می باشد بازرسی های حین فرایند و نهایی بر مبنای دستور العمل های بازرسی تهیه شده، صورت گرفته و امکان بهینه کردن سفارش و انبار کردن مواد اولیه مورد نیاز وجود دارد و با بازرسی های فوق الذکر امکان خسارت های ناشی از مونتاژ نامطلوب به حداقل ممکن خواهد رسید.
* مزایای روش هیدوپونیک در کشت علوفه نسبت به روش سنتی:
1- مصرف آب در روش هیدروپونیک نسبت به روش سنتی بیش از هشتاد برابر کاهش می یابد.
2- در روش سنتی به منظور تولید روزانه یک تن علوفه قریب به -/000/100 مترمربع زمین قابل کشت نیاز می باشد در حالی که در روش هیدروپونیک در 33 مترمربع و بدون نیاز به خاک همان مقدار محصول حاصل خواهد گردید.
3- مساله انبارداری علوفه و هزینه های مربوط به حمل و نقل، انبار، نگهداری و خطرات ناشی از آتش سوزی و ورود جانوران موذی و در نتیجه آلودگی علوفه به طور کامل حذف خواهد گردید.
4- نگرانی ناشی از کمبود علوفه در فصول بحرانی و عدم اطمینان از کیفیت محصول در تمام طول ساز منتفی خواهد گردید.
5- امکان کشت در هر شرایط آب و هوایی و هر منطقه نامساعد جغرافیایی و کشاورزی با حداقل امکانات برق و آب مصرفی میسر خواهد گردید.
6- ویتامینها و عناصر تشکیل دهنده علوفه تحت کنترل بوده و از بالاترین کیفیت ممکن برخوردار خواهد گردید.
7- امکان توسعه دامداری با توجه به حذف نگرانی های رایج که مانع گسترش دامداری ها می گردد به راحتی میسر می باشد.
8- به دلیل کیفیت بالای محصولات تولیدی و عدم آلودگی علوفه مذکور کیفیت شیر و گوشت تولیدی در عالی ترین حد ممکن قرار خواهند داشت.
9- مزایای متعدد مصرف علوفه تازه برای دام که ناشی از وجود عناصری می باشد که در علوفه خشک از بین خواهند رفت باعث افزایش سلامت و شادابی بیشتر دام و در نتیجه مزایای مربوط به آن خواهد گردید.
10- کاهش بیماری های انگلی و باکتری ها به دلیل کوتاهی دوره کشت.
11- افزایش چشمگیر پروتئین و ویتامین در علوفه تازه
12- متعادل کردن تولید و مصرف علوفه در سطح کشور مخصوصاً در استان قم
13- استفاده از علوفه تازه با ممانعت از تجمع آمونیاک باعث جذب بیشتر پروتئین در دام خواهد گردید.
14- مصرف علوفه سنتی باعث دفع حدود سی و پنج درصد از علوفه تغذیه شده توسط دام بدون آنکه جذب شود، خواهد گردید، در حالیکه در مصرف علوفه تازه ضریب جذب صددرصد خواهد داشت.
15- در کشت علوفه هیدروپونیک مواد مفید و حیاتی برای دام را می توان در قالب محلول غذایی به آب مصرفی اضافه نمود که در نهایت سلامت، شادابی و راندمان بالاتر دام را در پی خواهد داشت.
16- جلوگیری از چرای بی رویه جهت حفظ پوشش گیاهی و استمرار تولید گیاه.
17- امکان سامان دهی عشایر و دامهای وابسته به عشایر
18- حفظ منابع پایه تولید شامل آب، خاک و پوشش گیاهی
19- جلوگیری از فرسایش خاک و آبهای سطحی و زیر سطحی و شور شدن خاک
20- بهبود شرایط زیست محیطی
21- حذف نیاز به استفاده از آفت کشها و کودهای شیمیایی
22- افزایش قابل توجه انرژی متابولیسمی نسبت به علوفه تولیدی در مزارع سنتی
23- عدم نیاز به آماده سازی، آزمایش و آمایش خاک و امکان کشت بلافاصله پس از برداشت محصول
24- استفاده از علوفه تازه جو مزایای متعددی علاوه بر موارد یاد شده به شرح زیر خواهد داشت:
خاصیت ضد آرتریت، ضد تنگی نفس، آرام بخش، رفع مشکلات کلیوی و مثانه، جذب بهتر مواد معدنی و حاوی اسیدهای آمینه، کلروفیل و آنتی اکسید، آنزیم و ویتامینهای لازم به منظور افزایش قدرت ایمنی حیوان در مقابل عوامل عفونی و ویروسی، باعث بهبود کیفیت پوست، چرم و پشم، کاهش بیماری های پوستی دام و جلوگیری از بیماریهای گزروفتالی، محرک جنسی، افزایش فحل، افزایش تخمک گذاری و باروری، کاهش سقط جنین و به عنوان تنها منبع تغذیه ویتامین k برای دام، نقش موثر در لخته شدن خون در هنگام خونریزی، جلوگیری از زخم معده دام، افزایش چشمگیر قابلیت جذب آمینو اسیدها که عامل عمده ترمیم سلول و تولید انرژی می باشند، جلوگیری در کاتاراکت و آب مروارید و آب آوردن چشم، افزایش جذب مس، روی و منگنز و موثر در برابر نقرس و تورم کیسه های مفصلی، کاهش کلسترول خون، جلوگیری از تومورهای خوش و بدخیم و سرطان، جلوگیری از بیماری های فشار خون و بیماری های قلبی و عروقی، جلوگیری از افزایش گلوکز خون، کاهش بیماری های روده ای و اعصاب، وجود خاصیت بافری به منظور تعادل ph خون به خصوص پس از تغذیه دام، جلوگیری از کولیک، کاهش شدید بیماری های انگلی و گندخواری دامها و انباشتگی شیردان و دهها مزیت دیگر که در تحقیقات صورت گرفته به اثبات رسیده است.
فاز 4) تولید محصولات گیاهی داروئی و گلهای تزئینی
نوع گیاهان تولیدی سیستم هیدروپونیک قسمت داروئی
1) آویشن 2) اسطو خودوس
3) بابونه 4) بادرنجبویه
5) کاسنی 6) طارونه
7) شیرین بیان 8) شوید
9) شنبلیله 10) شاتره
11) بومادران 12) بید
13) بید مشک 14) پونه
15) چمار عرق 16) چمل گیاه
17) خار شتر 18) دارچین
19) رازیانه 20) زنیان
21) زیره 22) سنبل الطیب
23) سیر 24) یونجه
25) هل 26) نسترن
27) نعناع 28) گزنه
تولید انواع گلهای تزئینی و زینتی
1) گل محمدی 2) گل نسترن
3) گل رز 4) گل میخک
5) گل ژریش 6) شب بو
7) گلایول 8) آسته
9) نیسین تور 10) شیپوری
11) آفتابگردان 12) ارکیده
13) لیس 14) نرگس شیراز
15) نرگس جونکی
با تقدیم احترامات و کمال تشکر از زحمات عزیزان نامبرده که در این طرح ما را یاری نموده اند بعمل می آوریم و به امید روزی که در ایران در مواقع بحران نیازمند به کمک. از کشورهای همجوار و کشورهای پیشرفته در سطح دانش و علم نباشیم.
منابع
1. تغذیه دام. نویسنده: مک دونالد
2. تغذیه دام های شیری و جیره نویسی
3. بیماری دام های بزرگ. اسمیت
4. مواد مغذی دام های شیری. دکتر نیکخواه
5. زراعت و اصلاح گیاهان علوفه ای. دکتر هادی کریمی
6. بیوشیمی. هاپکینز
7. سیستم روانپزشکی و روان درمانی پرسنل. دکتر احمد باورصاد
8. تنظیم کننده و جمع آوری معلومات برای استان قم. غلامرضا (امیر) عسگری
9. مدیریت اجرایی در استان قم. آقای مرتضی نادعلی و سرکار خانم مریم اصفهانی
10. سرمایه گذاری توسط شرکت هلندی و شرکت طلا سبز استان قم
در خاتمه از کلیه دولتمردان و اساتید کشوری که ما را در این امر یاری می فرمایند قبلاً کمال تشکر را داریم و امیدواریم بتوانیم کشاورزی کشور را با شما سوق داده و حداقل در زمره کشورهای این صنعت قرار بگیریم.
"التماس دعا برای همه جوانب"
طرح توجیه فنی – اقتصادی
احداث گلخانه هیدروپونیک
استان قم
تابستان 1385
1