موضوع پروژه :
صنعت چایی
استاد مربوطه :
تهیه کنندگان:
فهرست
کلیات و شناخت طرح: 2
موضوع شرکت: 2
مقدمه: 3
پیشینه چای ، در ایران 6
چای از ایران به اروپای شرقی رفت 8
چای ختایی خانه 8
کشت چای و مناسبات تولیدی کشاورزی 13
تقسیم کار 14
اشتغال زایی 15
فرآوری 16
گونه های فرآورد چای 17
چای مادر مخدر 18
چای ماده خواب شکن 18
نرم کردن گوشت 21
رنگ 22
کاربردهای جنبی 22
پیش گیری از غریب گز 22
تشخیص فرد خطاکار 23
کلیات و شناخت طرح:
شرکت آفتاب گوهر نوین ( سهامی خاص ) در تاریخ 1/4/78 تحت شماره 13548 در مشهد به ثبت رسید. این شرکت در ابتدا با سرمایه 10000000 ریال شروع به فعالیت کرده بود. که پس از یک سال با تغییرات اساسی به شرح زیر روبرو شد.
سرمایه اولیه این شرکت از 10000000 ریال بعد از گرفتن مجوز بسته بندی چای به میزان 310000000 ریال افزایش داده شده است که 30% این سرمایه را خود شرکت تامین کرده و مابقی از طریق وام تبصره 3 که مدت آن 5 ساله می باشد تکمیل گردیده است و نیز این طرح تغییری در محل شرکت داشته که از مشهد به تربت آورده شده است.
موضوع شرکت:
بسته بندی چای در بسته های گوناگون اعم از ( چای بسته ای و چای تی بگ ( کیسه ای ) بوده است.
سوابق تجربی و علمی مدیر عامل شرکت:
1- سرمایه اولیه شرکت 10000000 ریال بوده.
2- ظرفیت تولید ماشین آلات ( اسمی ٬ عملی ٬ عادی٬ مورد انتظار ):
ظرفیت تولید ماشین آلات بر مبنای تقاضای بازار بوده که به طور متوسط بسته های 500 گرمی در هر ساعت 360 بسته و 1000 گرمی در هر ساعت 250 بسته و چای تی بگ کیسه ای در بسته های 5/2 گرمی که در هر ساعت 400 بسته تکمیل می گردد.
3- پرسنل قبل از تولید تجاری:
پرسنل قبل از تولید تجاری اشخاص نامبرده در آگهی تاسیس شرکت شامل سه نفر سهامدار دو نفر بازرس و مدیر عامل و منشی جلسه. ( مدیر عامل رئیس هیئت مدیره هم هست )
4- پرسنل بعد از تولید تجاری
پرسنل بعد از تولید تجاری شامل کارگر و حسابدار و معاونت و بازار یاب و راننده می باشد.
5- نوع قطعات یدکی ماشین آلات :
منبع کلی قطعات یدکی داخل می باشد که به صورت سفارش ساخته می شود.
6- هزینه های تاسیس ٬ هزینه ثبت شرکت :
هزینه تاسیس 1000000 ریال و هزینه های تعیین نام و هزینه های اداریی و هزینه های مربوط به اداره ثبت شرکتهای تهران و اداره ثبت شرکتها در مشهد جمعا 2500000 ریال بوده است.
7- هزینه بهره برداری تجاری و راه اندازی مانند وسایل اداری و کارگاهی و …
طبق جدول تاسیسات جنبی و اداری 35800000 ریال.
8- بررسی قیمتها و چگونگی توزیع محصولات تولیدی در بازار:
طبق سفارشات در یافتی توسط بازار یاب محصولات توزیع می گردد.
مقدمه:
بمنظور هماهنگی و اعمال شرایط بهداشتی در واحد های بسته بندی چای اقدام به تهیه ضوابط زیر شده است که از پراکندگی شیوه عمل و مراحل بسته بندی و مکان وکلیه مقررات و ضوا بط جلوگیری شود و جهت حفظ منافع مصرف کننده تولیدات واحد مزبور را موظف به اجرای این ضوابط مینماید.
واحد های موصوف باید قبلا مورد شناسائی وزرات صنایع ( سازمان صنایع کوچک ایران ) و سازمان چای بوده و جهت اخذ پروانه های بهداشتی از اداره کل نظارت بر مواد خوردنی و بهداشتی باید حداقل شرایط زیر را دارا باشد.
مکان: مساحت موسسه باید حداقل 200 متر مربع زیر بنا با توجه به حجم تولیدات را ادرا و شامل قسمت های زیر باشد.
الف: انبار ها
1- انبار مواد بسته بندی ( کارتن- پاکت
3- انبار مواد بسته بندی شده متناسب با ظرفیت
شرایط انبار سلوفان و اتیکت ) متناسب با ظرفیت و مجهز به تهویه.
2- انبار مواد اولیه متناسب با ظرفیت-
انبار محصور و سقف و از نور کافی بر خوردار و کف و دیوار آن غیر قابل نفوذ و4 آب و صاف و مجهز به پاکت و تهویه باشد.
سالن بسته بندی
مساحت مناسب با حجم تولیدات کف و دیوار آن صاف و قابلب شستشو کاشی کاری یا رنک آمیزی تا ارتفاع 80/1 متر و از نور کافی بر خوردار و مجهز به تهویه باشد.
محل سرند
سالنی مسقف با کف موزائیک و یا بتون صاف و تهویه مناسب
سرویس بهداشتی کار گردان
1- توات بتعداد هر 12 نفر یک واحد دارای سیفون و تهویه مناسب
2- اطاق رخت کن مجهز به کمد مناسب با تعداد کارگردان
3- اطاق نهار خوری با سرویس میز وصندلی و یخچال و تهویه ( در صور تیکه کار گردان در موسسه غذا صرف می نمایند )
4- در صورتیکه تعداد کارگران از ده نفر تجاوز نماید طبخ غذا در خارج از محدوده بسته صورت میگیرد و باید آشپزخانه مناسب م مجهز به مسائل لازم باشد
تجهیزات:
ماشین بسته بندی یا وسایل بسته بندی دستی از قبیل بمبو ( سرتاس – قالب پاکت – سکوی- ( با ارتفاع مناسب )
بسته بندی اتیکت زنی – کارتن زنی
ماشین دوخت:
1- تبصره . سکوی بسته بندی کف و حضار آن پوشش استنلس استیل یا کاشی کاری و کلیه مراحل بسته بندی بر روی میز انجام گردد و کارگران مستقر بر روی صندلی باشند .
مقررات بهداشتی
1- کلیه کارگران – شاغل قبل از اشتغال لازم است به درمانگاههای وزرات بهداری معرفی و پس از معاینه کارت بهداشتی اخذ نمایند
2- کارگران شاغل باید مجهز به روپوش تمیز با رنگ روشن و کلاه و کفش کار باشند
3- پشت کلیه درب ها و پنجره های باز شو باید توری نصب شده باشد
4- در فصل گرما و سرما از وسائل سرد کن و گرمکن مناسب استفاده شود
5- جعبه کمک های اولیه و مجهز به وسائل امداد فوری .
6- کپسول های آتش نشانی بمقدار کافی .
7- برای کارخانجات بسته بندی چای که بیش از 10 نفر کارگر اشتغال دارند لازمست یکنفر مسئول فنی واجد شرایط باستناد تبصره ذیل ماده هفت قانون مواد خوردنی و بهداشتی به اداره کل نظات بر مواد خوردنی و بهداشتی معرفی نمایند جهت کنترل مرغوبیت و قابلیت مصرف چای بسته بندی شده یا در محل آزمایشگاه احداث و به وسائل لازم مجهز و یا آزمایشگاه مورد تایید وزارت بهداری معرفی نمایند .
8- افزودن هر گونه اسانس و رنگ یا مواد دیگر به چای مجاز نمی باشد مگر با اخذ مجوز از وزارت بهداری.
9- باستناد ماده 11 قانون مواد خوردنی لازم است مطالب ذیل بر روی بسته بندی قید شده باشد نسبت اختلاط – نام موسسه بسته بندی کننده – آدرس محل تولید – وزن خالص – قیمت مصرف کننده
10- نصب هود بر روی قسمت بسته بندی و الک چای .
بسته بندی چای تی بگ
1- بسته بندی چای تی بگ منحصرا باید وسیله دستگاه بسته بندی اتوماتیک و یا نیمه اتوماتیک و بدون دخالت دست انجام پذیرد .
2- سیم دوخت از جنس آلومینیم یا استنلس استیل
3- نخ از الیاف طیعی بدون رنگ و بوی خارجی و قابل قبول از نظر وزارت بهداری
4- فیلتر از الیاف طبیعی
5- پوشش پاکت هم باید عاری از رنگ و بوی خارجی باشد .
6- سایر مقررات و ضوابط در مورد بسته بندی چای تی بگ هم اعمال میشود .
پیشینه چای ، در ایران
ایرانیان چای را نخست به عنوان یک ماده داروئی شناختند و تا حدود قرنهای یازدهم و دوازدهم هجری نام آن در کتابهای پزشکی و کتابهای داروشناسی و به اصطلاح (( قرابادین )) در شماره مواد دارویی فهرست شده است بعدها هم که صورت نوشیدنی پیدا کرد باز برای درمان پاره ای از درد ها به کار می رفت هنوز هم به عنوان یک ماده دارویی مورد استفاده دارد در پژوهش های میدانی که در سالهای 1370 تا 1372 انجام شد همه جا پاسخگویان از خواص درمانی چای یاد کرده اند بنابر این دوره کاربرد چای به عنوان یک دارو هرگز در ایران پایان نیافته است اما آغاز ایندوره به استناد کتابهای موجود و نقل ابوریحان به بیش از هزار سال بر می گردد و چنان که یاد شد قدیم ترین منابع در این زمینه (( قرابادین جندی )) از آثار قرن سوم هجری تاریخ چین و صیدنه ابوریحان است بیشتر نویسندگانی هم که در قرن های بعد به تاریخ پیدایش مصرف و خواص چای پرداخته اند و نیز فرهنگ نامه نویسان از این منابع استفاده کرده اند .
از جمله کتابهایی که از گیاه چای نام می برد کتاب فلاحت نامه غازانی مربوط به قرن هفتم است از همین دوره کتاب آئین شهرداری را داریم که نویسنده آن ضمن شرح وظایف و نکات مربوط به صنف های بازار و فروشندگان و صنعتگران و تهیه کنندگان و پرندگان خوراکی ها به شربت سازان نیز می پردازد و همچنین از شربت فقاع که به نظر می رسد رواج عمومی داشته است نام می برد اما از چای و نیز از قهوه که بیشتر از چای معمول شده است نام نمی برد بنابر این در قرن هفتم هنوز از چای و قهوه به عنوان یک نوشیدنی عمومی و از قهوه خانه به عنوان مکان عرضه آنها خبری نیست این وضع تا حدود اوایل قرن دهم هجری نیز ادامه دارد در این فاصله نوشیدنی ای که جنبه عمومی داشته باشد و دردکان و بازار عرضه شود فقاع بوده که در حد پای چای امروزی کم خرج ترین شکل پذیرایی به شمار می آمده است چنان که اصطلاح (( فقاع گشودن )) به معنی در شیشه فقاع باز کردن و کار کوچکی انجام دادن آمده است چنان که امروزه تعارف یک استکان یا یک پیاله چای همین معنی و مفهوم و اعتبار را دارد فردوسی در هجو نامه ای که برای سلطان محمود عزنوی سروده است به کنایه از بی ارزشی هدیه ای که سلطان برایش فرستاده می گوید: (( بهای فقاعی به من داده است )). در شعر زیر فقاع گشودن و پذیرایی با فقاع به معنای کاری کوچک در برابر ((جلاب دادن )) یعنی با شربت گوارا و گران قیمت پذیرایی کردن آمده است
وگر جلاب دادن را نشایم فقاعی را به دست آخر گشایم
بعدها قهوه این جایگاه را پیدا کرد .
چای از ایران به اروپای شرقی رفت
نخستین خبر هایی که از مصرف چای به عنوان یک نوشیدنی گرم و مفرح داریم به اوایل دوره صفوی مربوط می شود اما به احتمال آغاز آن را باید در زمان پادشاهی اوزون حسن قراقویرنلو و در نتیجه گسترش تجارت خارجی جستجو کرد یکی از مورخان به نام (( باتیستارامیر )) می نویسد که: (( در اواخر قرن پانزدهم و اوایل قرن شانزدهم میلادی شخصی به نام حاج محمد تاجر ایرانی اولین اطلاعات راجع به چای و طرز مصرف آن را همراه خود از چین به اروپا آورد.))
تاریخ یاد شده در این نوشته همزمان است با اواخر حکومت قره قریونلوها و پیدایش حکومت صفوی و اگر این نقل درست باشد دست کم شرق اروپا توسط بازرگانی ایران با چای آشنا شده است مطالب (( آدام اولئاریوس )) سفیر دوک هلشتاین آلمان که چندین سال بعد در زمان شاه صفی ( 1038 تا 1052 ) در ایران بوده نیز درسنی این خبر را معلوم می کند زیرا او در نوشته خود از چای به عنوان (( آب داغ ناشناخته ))و (( آب سیاه رنگ )) نام می برد و پیداست که با چای و شیوه تهیه آن آشنا نبوده است بنابر این در کشور او این نوشیدنی را نمی شناخته اند .
چای ختایی خانه
مطلب سفرنامه اولئاریوس درباره چای نخستین اطلاعات مشخص درباره رواج نوشیدن چای و پیدایش چایخانه در ایران است اگرچه چنانچه آمد باید در حد محدودتری چای نوشی از زمان قره قویونلوها شروع شده باشد اولئاریوس سه گونه مکان تفریحی متفاوت میخانه قهوه خانه و چای ختایی خانه را در اصفهان معرفی می کند که هر یک فضا و مشتریان خاص خود را دارند او درباره چای ختایی خانه می نویسید :
(( در چای ختایی خانه آب داغ ناشناخته ای می نوشند از این نوشیدنی بسیار مصرف می شود و در ضمن نوشیدن چای به بازی تخته نرد و همچنین شطرنج نیز مشغولند. ))
شرح اولئاریوس از فضا و مشتریان و رفتار های آنها در سه گونه تفریحگاه یاد شده نشان می دهد که گروه چایخانه رو نسبت به دو گروه دیگر افراد شاخص تری بوده و احتمالا جایگاه اجتماعی بالاتری داشته اند.
او در جای دیگر سفر نامه اش می نویسد:
(( در میدان اصفهان چایخانه چینی هم وجود دارد در اینجا و همچنین در مکانهای دیگر آب سیاه رنگ داغی می نوشند که از پختن گیاهی که تا تارهای ازبک از چین می آوردند بدست آید چای عبارت است از برگهای بلند نوک تیز که وقتی خشک است سیاه و لوله شده به نظر می آید ایرانی ها چای را در آّب زلال و تمیز دم می کنند. ))
از این نوشته ها بر می آید که چای در آن زمان هنوز از چین و از راه شمال و شرق ایران و در واقع از راه جاده ابریشم به ایران وارد می شده و هنوز نان قدیمی (( چای ختایی )) را بر خود داشته است در کتاب (( مخزن الادویه )) عقیلی خراسانی از آثار قرن دوازدهم هجری ( 1185 . ه ق ) نیز چای با نام (( چای ختایی )) آمده است .
از وضع مصرف چای در ایران از این زمان تا اواسط دوران قاجاری و زمان ناصر الدین شاه خبر مستندی به دست نیاوردیم اما به نظر می رسد از اوایل دوره قاجار به تناسب تحولاتی که در این زمینه در خارج از ایران پیش آمد شیوه و جایگاه مصرف چای و بازار آن در ایران نیز دستخوش تغییراتی شد تا این زمان بخش عمده و نزدیک به تمام چای ایران از چین وارد می شد ام به تدریج که کشت و تولید چای در هندوستان رونق می یافت محصولات آن از راههای بازرگانی جنوب به ایران نیز وارد می شد صادرات چای هندوستان به بازار های جهان و از جمله ایران از پشتوانه سیاسی- تجاری و تبلیغات بازرگانی انگلیس در رقابت با چین نیز برخوردار بود علاوه بر آن رشد کیفیت و میزان تولید چای هندی که نتیجه به کارگیری روشهای جدید کشت و صنعت بود و نیز هماسیگی هند با ایران در مرز های جنوبی آن زمان از سبب های افزایش صادرات چای هندوستان به ایران و نیز افزایش میزان مصرف چای به شمار می آیند
از این زمان به بعد به تدریج صفت ختایی از نام چای افتاد و دامنه رواج آن از قهوه خانه و چایخانه های پاتون اعیان و بزرگان ( چنان که از زمان صفویان معمول شده بود ) به خانه ها و تجارتخانه های آنها گسترش یافت پولاک طبیب ناصر الدین شاه در کتاب خود (( ایران و ایرانیان )) می نویسد:
(( مصرف چای امروز در شهرها چندان عمومیت دارد که به زحمت می توان خانواده ثروتمندی را یافت که در خانه اش یک سماور روسی نباشد هر مهمان محترم و مثلا طبیب را به هنگام عیادتش با چای پذیرایی می کنند در مسافرت های بیابانی و رویهم رفته هر جا که آب آشامیدنی گوارا فراهم نباشد به علت خصلت عطش نشانی که در چای هست آن را می نوشند. ))
(( ارنست هولستر )) در کتاب ایران در یکصدو سیزده سال پیش می نویسد: (( اگر پس از قلیان یک پیاله چای و پس از آن یک فنجان قهوه تعارف شود دلیل لطف و احترام و دوستی است. ))
هم او می نویسد: (( در مجلس عقدکنان در {اصفهان } فقط به مردان چای { چای خشک } و به هر کس مقداری نقل و یک کله قند می دهند بعد چای و قلیان می آوردند و آنگاه همه به خانه هایشان بر می گردند. ))
پولاک هم در کتاب یاد شده به چند بسته چای و قند که برای عباس میرزا ( ولیعهد فتحعلیشاه ) هدیه آورده بودند اشاره می کند محمد حسنخان اعتماد السلطنه در مرآت البلدان می نویسد:
(( چای گرچه پیش از ظهور این دولت ( ناصر الدین شاه ) وارد ایران گردید اما مثل اغلب طیبات به خاندان سلطنت و معدودی قلیل انحصار داشت.))
و در المآثر و الآثار زیر عنوان (( افتتاح دکاکین مخصوص فروش انواع چای ها )) آورده است:
(( از زمان قلیلی است که عمل چای در تحت انتظام آمده و سابقا در این متاع عام البلوی هر گئنه اختلاف و اغتشاش شایع بود. ))
از مجموع مطالبی که نقل شد چنین بر می آید که در این دوره چای هنوز متاع و نوشیدنی ای عمومی نشده و بیشتر گروه ها و طبقات بالای جامعه مصرف کننده آن هستند و اهمیتی را که در سفر نامه اولئاریوس بدان اشاره شده به گونه ای حفظ کرده است چای در مقطع تاریخی نیمه قرن سیزدهم و اوایل قرن چهاردهم هجری از جمله اسباب بزرگی شد و به صورت نشانه سفره داری و مهمان داری در آمد
نقش سماور و قوری و وسایل چای بر پیشانی خانه بروجردی ها در کاشان نقش قوری و استکان بر روی سنگ مزار های خانان و بزرگان لرستان و پدید آمدن انواع وسایل و ظرف های گرانبها و از جنس های گوناگون برای آماده سازی پذایریی و نوشیدن چای و بسیاری از این گونه نشانه های حشمت . جلال و از اسباب بزرگی شدند.
اقدامات کاشف السلطنه و آغاز کشت چای
پانزده سال پس از اقدام حاج محمد حسین در سال 1317 ه . ق شاهزاده محمد میرزا کاشف السطنه سر کنسول ایران در هندوستان به تشویق مظفر الدین شاه و بنا به ماموریتی که به او داده بود سه هزار اصله نهال چای و چندین صندوق تخم چای را از هندوستان به ایران آورد
: (( سرانجام در مکاتبات رسمی به وزیر خارجه وقت دستور داده شد که حاج محمد میرزا ( کاشف السلطنه ) خود تخصص لازم را کسب کرده و در ایران به کار زراعت چای و تهیه آن بپردازد. ))
: (( تخم چای را کاشف السلطنه نماینده ایران در هند به دستور م]فرالدین شاه در سال 1318 ه .ق به گیلان آورد. ))
در مورد این کاشف السلطنه چگونه نهال و تخم چای را از هند به ایران آورد نوشته ها و نقل های متفاوتی وجود دارد از جمله گفته اند که تخم چای را در عصای خود پنهان کرد و به ایران آورد این موضوع را از زبان یکی از اهالی بوانات نیز در صفحات قبل آوردیم نقل دیگر اینکه:
((… مشاهده آب و هوای نسبتا مشابه شمال هندوستان و شمال ایران که زادگاه وی نیز بود او را به فکر انداخته بود که با فراگرفتن اصول زراعت و صنعت چای آن را به ایران وارد کند به این منظور با مخفی کردن ملیت خویش و معرفی خود به عنوان یک فرانسوی مقیم هندوستان مدت دو سال به صورت یک کارگر ساده به کار کردن در مزارع و کارخانجات چای در شمال آن کشور پرداخت در این مدت توانست به فنون و رموز کشت و پرورش چای که برای خارج نشدن آن از هندوستان خیلی کوشش می شد مسلط شده و سپس این معلومات ارزنده را همراه با مقادیری بذر و نهال چای که در اثاث خود مخفی کرده بود با مشکلات فراوان به ایران وارد کند. ))
موضوع جاسازی تخم چای را داخل عصا بی تردید صورت ساختگی و قصه وار دارد و در شمار قصه پردازی هایی است که در مورد گسترش چای در صفحات قبل به آن تشاره شد مخفیانه کار کردن کاشف السلطنه به مدت دو سال در مزارع چای نیز با توجه به این که او نماینده سیاسی کشور ایران بوده است منطقی و پذیرفتنی به نظر نمی آید البته ممکن است با تدبیرهایی و بدون جلب توجه فنون کشف و تولید چای را فرا گرفته باشد و این مطلب دور از ذهن نیست که او مجبور شده باشد نهال و بذر چای را پنهانی به ایران آورده باشد حتی اگر از جانب شاه و وزارت خارجه هم برای این کار ماموریت گرفته باشد زیرا دولت انگلیس اگرچه در راوج وگسترش تولید و مصرف چای در جهان می کوشید اما این کوشش تنها در چار چوب حفظ انحصار آن دولت و شرکتهای انگلیسی یا وابسته به آنها بر تولید و تجارت چای انجام می گرفت بنابر این اگر دولت یا کسانی می خواستند خارج از انحصار انگلیس به امر کشت و تولید چای بپردازند بی تردید با کار شکنی ها و برخورد های آشکار و پنهان آنها روبه رو می شدند در سنگ اندازی ها و کار شکنی هایی که در ایران در راه تولید چای می شد و از سوی دیگر درتبلیغات و فعالیت هایی که در جهت گسترش و همه گیر شدن مصرف آن انجام می گرفت ردپای سیاست انگلیس وعملکرد عوامل آن آشکار است نقطه پایان زندگی کاشف السلطنه و کشته شدن مرموز او در راه بوشهر به نهران نتیجه سر سختیو پی گیری و پایمردیش در امر گسترش کشت و تولید چای در ایران بود و در رابطه با مطالب یاد شده قابل بررسی و تحلیل است
کشت چای و مناسبات تولیدی کشاورزی
روابط تولید کشاورزی در جامعه روستایی ایران تا پیش از اجرای قانون اصطلاحات ارضی در سال هلی نیمه اول دهه 1340 مبتنی بر تقسیم محصول برحسب عرف و توافق بین صاحب زمین ( ارباب ) و زارع بود که به تناسب شرایط هر منطقه از لحاظ روابط اجتماعی وضعیت زمین آب و دیگر عوامل تولید متفوت بود در اینجا سخن بر سر این است که از این لحاظ جایگاه کشت و تولید چای در منطقه شمال ایران چگونه است چای کاری در لاهیجان و مناطق دیگر شمال ایران چه در آغاز کار و چه پس از رواج آن در درون مناسبات سنتی تولید کشاورزی منطقه قرار گرفت و تغییری در عوامل و روابط تولید ایجاد نکرد چنان که پیش تر توضیح داده شد با وجود زمین هایی که با تلاش پی گیر کاشف السلطنه با ایجاد باغ های چای اختصاص یافت زارعان تا چندین سال تنها از سراشیبی های بایر میان زمین های زراعی برای کشت چای استفاده می کردند و تنها از زمانی که نخستین بوته های چای به بار نشست آرام آرام آن را پذیرفتند پس از آن باغات چای در زمین های سراشیب تپه ها و دامنه های کوههای جنگلی و زمین های بایر گسترش یافت اما هرگز نتوانست جایگزین کشتزار های برنج که قوت اصلی مردم را تامین می کرد بشود و در هیچ جا زمین شالی کاری به باغ چای تبدیل نشد
مالکیت و تقسیم و توزیع آّب نیز همچنان در رابطه با شالیزار است چای کاری معمولا به صورت دم است اگر هم صورت دیم نداشته باشد برای آبیاری آن از آب چاه استفاده می شود به هر حال هیچ سهمی از آب زراعی به باغ های چای تعلق ندارد
بنابر این مالکیت بر باغ های چای به لحاظ عتبار و اقتدار اجتماعی نتوانست در طرز مالکیت بر کشتزار های برنج قرار گیرد.
باغ های چای در شرق گیلان تا پیش از اجرای قانون اصطلاحات ارضی عمدتا در مالکیت زمین داران بزرگ بود و بهره برداری از آنها در چارچوب مناسبات ارباب – رعیتی و به ندرت به صورت ااجاره کاری بود و در هر شکل کار توسط خانواده های زارعان یا خرده مالکان همسایگان هم محلی ها و در قالب همیاری های سنتی انجام می گرفت بعد از اجرای برنامه اصطلاحات ارضی باغ های چای در شمار مستثنیات قانون مذکور قرار گرفت و همچنان در مالکیت اربابان و زمین داران قبلی باقی ماند و از آن پس اجاره کاری و استفاده از کارگران زراعی جایگزین روابط تولید ارباب – رعیتی گردید و به صورت شیوه مسلط بهره برداری از باغ های چای در آمد اما در منطقه غرب گیلان و تالش از همان آغاز رواج کشت چای در فعالیتهای مربوط به این کشت از کارگران کشاورزی ودر مواردی از همیاری های سنتی استفاده می شد. ابزار و وسایل کار نیز به عنوان یکی از عوامل تولید ( صرفنظر از میزان اهمیت آن نسبت به سایر عوامل ) با رواج کشت چای تغییر نکرد و چای ابزار و وسایل تازه ای را که تغییری در مناسبات تولید زراعی منطقه ایجاد کند به همراه نیاورد پاره ای وسایل مربوط به مرحله آماده سازی چای مثل دستگاه چای خشک کنی اگر چه تا پیش از رواج این کشت سابقه نداشت اما چندان هم دور از فنون دود دادن برنج و خشک کردن شلتوک نبود.
تقسیم کار
فعالیت هایی که در فرایند تولید چای از کشت تا برداشت و آماده سازی صورت می گرفت با این که کار و مشغولیت تازه ای بود تا چند دهه در حاشیه سایر فعالیتهای کشاورزی قرار گرفت بنابراین مشاغل مستقل و جدیدی پدید نیاورد و به عبارت دیگر در تقسیم اجتماعی کار تغییری ایجاد نکرد اما از اواخر دهه 1330 با ایجاد کارخانه های جدید چای خشک کنیو گسترش باغات چای در سایر مناطق گیلان به تدریج کشاورزان چایکار پیدا شدند که مشغولیت عمده شان پرداختن به باغ های چای بود و معاششان از این راه تامین می شد همچنین سرمایه دارانی که سرمایه شان را در ایجاد کارخانه های مربوط به فعالیتهای مختلف آماده سازی و بسته بندی و توزیع چای به کار انداختند برخی از باغ داران بزرگ چای نیز با ایجاد کارخانه های چای خشک کنیدست زدند که هم محصول برگ سبز باغ های خودشان را خشک می کردند و هم محصولات باغداران دیگر را می پذیرفتند دولت نیز با ایجاد باغ های نمونه به گسترش کشت و صنعت چای دامن زد به هر حال از دهه 1330 به بعد رشد و رونق کشت و تولید چای به تقسیم اجتماعی کار در این زمینه انجامید.
از لحاظ تقسیم جنسی کار کارگران زن و مرد به تناسب توانایی جسمی و شرایط اجتماعی در مراحل مختلف تولید چای شرکت دارند کارهایی که نیروی بدنی بیشتری می طلبد و دور شدن از خانه و ارتباط با بازار و کارخانه ها و ادارات را ایجاب می کند برعهده مردان است و کارهایی که دقت و ظرافت بیشتر و نیروی بدنی کم تر نیاز دارد بر عهده زنان قرار گرفته است به طور کلی مراحل کشت چای و فعالیت نهایی مانند شخم زدن بیل زدن کود دادن و غیره بیشتر کار مردانه و وجین کردن چیدن و خشک کردن آن در شیوه های دستی خانگی کار زنانه است کاشتن بذر چای با مشارکت زنان و مردان انجام می گیرد اما با معمول شدن ماشین های بزرگ چینی که سنگین وزن است و فشار نیروی آن توان مردانه لازم دارد وبا ایجاد کار خانه های چای خشک کنی این دو بخش کار در حوزه وظایف مردان قرار گرفته است به این ترتیب تغییر و رشد ابزار تولید به تغییر در تقسیم کار انجامیده ضمن اینکه تعداد کارکران مورد نیاز را نیز کاهشش داده است
اشتغال زایی
یکی از اثرات کشت و تولید چای ایجاد کار بیشتر برای کارگران زراعی و خوش نشینان بود که تا حدی موجب وارد شدن پول و امکانات مالی بیشتر در کل جامعه روستایی شد به ویژه که برخی فعالیتهای چایکاری با فعالیتهای کشتو برداشت برنج همزمانی ندارد و فرصت های خالی در مجموعه فعالیتهای شالی کاری می تواند به کار در باغ های چای اختصاص یابد.
فرآوری
چادرنشینان منطقه جنوب شرقی چین برگ های ظریف سر شاخه های چای را در میان دو کف دست مالش می دهند مواد زاید آن را دور می ریزند بعد از آن را در آفتاب یا با حرارت آتش خشک می کنند چای خشک شده را دم می کنند و به صورت نوشیدنی می خورند تمام تحولات بعدی و فنون کنونی صنعت چای سازی از همین رویه ابتدایی اقتباس شده است.
شیوه کهن چادر نشینان چین در مالش چای میان دو کف دست مراحل پلاس تا تخمیر فرآوری چای را آن گونه که در روش های سنتی و یا در کارخانه های چای سازی انجام میشود در بر می گیرد اگر چه اطلاع دقیقی از این روش در دست نداریم اما به نظر می رسد هر یک از مراحل نهفته در این حرکت به ظاهر یگانه و یکدست شدت مدت و شرایط بخصوص خود را دارد نخستین حرکات نگهداشتن برگ در کف دست با مالش اندک و مدت لازم برای نرم کردن و پلاساندن برگ ها است بعد با شدت بیشتر برای درهم فشردن برگ ها و سپس حرکت آرام با بستن منفذهای میان دو دست و برای مدت بیشتر پس از آن در آفتاب یا کنار آتش نهادن برای خشک شدن. این شیوه آماده سازی چای از جهتی قابل مقایسه است با یکی از شیوه های خاص خوردن انار در ایران که به اصطلاح ((آب لمبو )) کردن نامیده می شود انار را در میان دو کف دست می گیرند و با فشار ملایم سر انگشت ها دانه های انار را در درون پوسته آن می شکنند و با تغییر شدت فشار دست و تغییر جهت انار این کار را در همه قسمت های آن انجام می دهند وقتی که به اندازه کافی آب دانه ها خارج و در داخل انار جمع شد یک جای آن را با دندان سوراخ می کنند و آب آن را می مکند در این شیوه نیز همه مراحل تهیه آب انار که به روش سنتی و یا در کارخانه ها معمول است در میان دو کف دست و سر انگشتان انجام می گیرد.
فر آوری مجموعه کار هایی است که در فرایند آن برگ سبز چای به چای خشک قابل مصرف تبدیل می شود این کار ها شامل چهار مرحله پلاس مالش تخمیر و خشک کردن برخی کار غربال کردن را هم که در حد فاصل نوبت های مالش انجام می گیرد به این چهار مرحله می افزایند فراوری چای به هر دو صورت خانگی یا سنتی ( در حد محدود ) و جدید یا کار خانه ای ( در سطح گسترده و فراگیر) معمول است پیش ترها که کشت و برداشت چای کمتر بود زارعان باغ های چای خود کفا بودند و تمام مراحل تولید و برداشت تا آماده سازی چای را خودشان انجام می دادمد و به سبب محدود بودن میزان برگ سبز کارها با وسایل کوچک تر و ساده تر قابل انجام بود این وسیله ها و روش ها که امروزه با صفت (( سنتی )) توصیف و نامیده می شوند تقریبا در همه نقاط با کم و بیش تفاوت هایی همانند بودند هم وسایل کار و هم نوع و شیوه کار در فراوری سنتی چای همان است که امروزه در کارخانه های چای سازی انجام می شود با این تفاوت که ابزار کار به تناسب حجم محصول و امکانات فنی رشد و توسعه یافته و روابط کار نیز از صورت خانگی و روابط خویشاوندی و محله ای به کار گری و مزدبگیری تغییر پیدا کرده است در این کتاب کوشیده ایم در توضیح هر مرحله کار شیوه های سنتی و جدید را در کنار هم بیاوریم پیش از پرداختن به مراحل فر آوری این توضیح ضرورت دارد که اولین اقدام در مورد برگ سبز پس از تحویل به کار خانه وزن کردن و درجه بندی آن است معمولا برگ ها به درجه یک ( دوبرگ و یک غنچه جوانه برگ ) و درجه دو ( سه برگ و یک غنچه ) تقسیم می شوند و بخشی هم ممکن است غیر قابل خرید ارزیابی شود این مرحله کار معمولا از نظر زارعان و باغداران مسئله دار است می گویند در کارخانه درجه بندی برگ ها را منصفانه انجام نمی دهند درصدی از بهای برگ ها را هم به خاطر خیس بودن و برای ساقه ها کم می کنند این موضوع حتی در برخی ترانه های محلی هم که به هنگام چای چینی می خوانند آمده است
گونه های فرآورد چای
فر آورد چای به صورت متفاوت آماده و به بازار مصرف عرضه می شود از لحاظ شکل ظاهری این گونه ها را می توان به سه دسته اصلی تقسیم کرد
1- چای به صورت فشرده که در چین و تبت رایج بوده است و در تبت هنوز مصرف می شود
2- به صورت برگ خشک که دو نوع اصلی سبز و سیاه را شامل می شود
3- به صورت خاکه که امروزه به صورت چای کیسه ای و فوری در تمام دنیا رواج یافته است
خواص و موارد مصرف چای
چای علاوه بر آن که به صورت یک نوشیدنی گرم مصرف می شود موارد استفاده دیگری هم به عنوان ماده مخدر. خواب شکن. دارو. ماده ضد عفونی و شوینده. ماده رنگین. و مانند این ها دارد که در پزشکی صنعت و موارد دیگر به کار می آید
چای مادر مخدر
((… طایفه ای که در نواحی چین به منبت این نبات رسیدهاند چنین گویند که مقر پادشاهان ایشان در شهر (( ینجو)) است و در میان این شهر وادی ای است و آبی بزرگ در او می رود چنان که دجله است در میان بغداد و به هر دو طرف وادی خماران باشند و خانه ایشان در آن موضوع است که (( جا )) خوردند چنانکه در زمین هند بنگ را در مواضع معلوم سبز خوردند.)) به استناد این متن چای را نخست به عنوان یک ماده مخدر می شناخته اند و دست کم این یکی از نخستین موارد استفاده از چای بوده است تولید و عرضه آن در انحصار پادشاه و حکومت بوده و خرید و فروش غیر مجاز ( قاچاق ) آن کیفر کشتن داشته است
(… بیع و شرای جاء حرام است در آن موضوع مگر با پادشاه آن حضرت و حکم ایشان در حق آن که بی اجازت و فرمان ملک نمک یا نبات جاء بخرد یا بفروشد یا بدزدد آن است که آن کس را بکشند ….))
چای ماده خواب شکن
ااز زمان پیدایش افسانه (( باری دارما )) که در آغاز کتاب آوردیم تا به زمانه ما چای یک نوشیدنی خواب شکن شناخته است این ویژگی چای در آن افسانه تجلی ای نمادین دارد و سایه ای از یک عنصر اسطوره ای بر آن نشسته است مثل قصه ها و افسانه های بسیاری از گیاهان در فرهنگ های مختلف که با انسان ریشه و تباری مشترک پیدا می کنند چای نیز از مژه های فرو ریخته باری دارما می روید که می خواهد خواب را از چشمان خود براند و خاصیت خواب شکنی را همچنان در همه زمانه ها به یاری شب بیداران می برد و این دومین خصلت و خاصیت چای است که پیشینه اش در غبار افسانه ها پیدا و ناپیداست
چای به صورت برگ سبز تازه یا خشک و یا دم کرده آن بیشتر و پیش تر به عنوان یک ماده داروئی شناخته شده است تا یک نوشیدنی مفرح و آران بخش این که نخستین خبرهای چای را در متون کهن فارسی از کتاب های قرابادین ( مجموعه های داروها و دستورات درمانی ) داریم نیز بیانگر جایگاه و کاربرد دارویی آن است چای تا قرن ها این مورد استفاده اصلی خود را حفظ کرد که تا امروز نیز کم و بیش ادامه دارد افسانه چینی پیدا شدن گیاه چای هم که در بخش مربوط آورده شد تاکید بر جنبه درمانی چای دارد در آن افسانه سرانجام چنین شد که:((… اطباء آن را ( چای را ) در معرض تجربه آوردند تا تمامت منافع او معلوم کردند و او را در ادویه به کار بردند…))
موارد استفاده دارو درمانی چای را در بیشتر کتاب های قرابادین آوردند از این شمار است کتاب مخزن الادویه که از کتاب های مهم داروشناسی است دانسته های پیشینیان را درباره جنبه های طبی چای به اختصار از این کتاب می آوریم که به نقل از رساله حکیم میرزاقاضی درباره چای چنین آورده است:
((… آشامیدن آب مطبوخ آن حرارت باطن را تسکین دهد و خون را صاف نماید… ))
و از صیدنه ابوریحان چنین نقل کرده است:
((… در وقت حاجت با آب گرم شربت می کنند ئ می خورند و شربت آن قائم مقام ادویه مرکبه است و مضرب ادویه مرکبه را ندارد و از این جهت اهل تبت دفع مضرت شراب به آن می کنند.))
و درباره طبیعت چای نوشته است:
((… طبیعت آن گرم تا اخر دوم و خشک در اواسط آن و نوع اعلای آن گرم در سوم و بعضی سرد می دانند به جهت تسکین آن عطش و حرارت و التهاب باطن و دفع آ ضرر شراب را… ))
و درباره خواص آن آورده است:
(( … مقوی قوا و ارواح و معده وباء مبرودین و مرطوبین ( افراد سرد مزاج و رطوبتی ) و منشط و منعظ و ملطف و مقطع و منفج و مرفق مواد و معرق و مدر بول و مسکن عطش کاذب و صداع بارد و التهاب روده و جشای دخانی و صاف کننده خون و رفک رخسار و منقی معده و دماغ و جهت ازاله بخر و بد بویی دهن و رایحه شرا و سیر وپیاز… و ضماد پخته آن جهت اورام صلبه… ))
در یک کتاب گیاه پزشکی که بر اساس تحقیق در مناطق مختلف کشور در سال 1368 در دانشگاه اصفهان چاپ و منتشر شده است درباره خواص در مانی چای آمده است:
(( … نوشیدن چای برای رفع خستگی و عطش بسیار مفید است چای غلیظ در اسهال ها مفید است چای سفید در تسکین درد ها مفاصل خصوصا درئ های کهنه چون کمر درد پا درد و عرق النساء بسار مفید است چای کم رنگ برای تقویت اعصاب مفید است برعکس چای غلیظ برای اعصاب و معده مضر است و ترشح معده را زیاد می کند نوشیدن چای کم رنگ یا سبک پس از غذا برای هضم مفید است چای به تنهایی یا با دم کرده لیمو در تقویت اشتها قبل از غذا موثر است و برای درمان اسهال چای سفید را با نعناع و یا چای سفید و چای سیاه را با زعفران دم می کنند… ))
بر اساس دستاورد های پژوهش میدانی چای در سال 1370 تا 1372 برخی کاربرد های دارو درمانی چای از این قرار است. در بیشتر نزدیک به تمام نقاط بررسی شده چای برای شست و شو رفع خستگی و التهاب چشم به کار می رود به این ترتیب که چای تازه دم و به اصطلاح سر گل چای را صاف می کنند و برای شست وشوی چشم در استکان می ریزند و می گذارند تا کمی سرد ( ولرم ) شود را در داخل استکان و متمایل به بالا نگهمیدارند به طوری که چای داخل چشم شود و کره چشم را می گردانند تا خوب شست وشو داده شود خاصیت دیگر چای که در همه جا شناخته شده ایجاد یبوست است به این لحاظ در تمام نقاط بررسی شده دم کرده غلیظ چای به صورت خالص یا همراه با مواد دیگر مثل نبات برای درمان اسهال و دل درد های ناشی از بر هم خوردن تعادل معده به کار برده می شود در جوانمرد کرمانشاه برای درمان اسهال چای خشک را در ماست می ریزند به هم می زنند و به بیمار می دهند در گیلان غرب چای و توتون را با هم دم می کنند و تفاله آن را در محل گزیدگی نیش عقرب و مار می گذارند و رویش را می بندند این کار را چند بار تکرار می کنند تا زهر از بدن خارج شود در بلوچستان برای درمان دانه های کهیر برگ درخت کنار را با حنا در آب لیمو خمیر می کنند و شب هنگام روی تمام بدن می مالند و صبح تمام بدن را با چای می شویند… ))
نرم کردن گوشت
بنابر گرد آمد های پژوهش های میدانی چای از جمله خواص شناخته شده آن نرم کردن گوشت است در مرودشت چای خشک را برای کباب و برخی غذاهای دیگر روی گوشت می ریزند و می گذارند مدتی بماند تا گوشت نرم و آماده شود این خاصیت چای نیز از تجربه های کهن مایه می گیرد در متون کهن حکایتی افسانه وار و باز هم منسوب به کشور چین دراین باره نقل شده است نقل کتاب مخزن الادویه چنین است:
((… نقل است که در ولایت ختا جمعی مردم به طریق سیر به صحرا رفته بودند طعامی پخته در ظرفی کرده بالای آن را به شاخه پر برگی از اشجار آن صحرا ( بوته چای ) پوشیده و به کار مشغول شدند که بعد از انفراغ تناول نمایند و بعد از اندک زمانی که فارغ شدند و خواستند که تناول نمایند دیدند که تمام آن طعام مضمحل شده است این امر را نزد اطبا اظهار نمودند اوشان بعد از تفحص به حدس و قیاس دریافتند که برگ های آن شاخه در هضم طعام و غذا اثر تمام است و درصد تجربه در آمدند… ))
روایت دیگری از این حکایت با کمی تفاوت در کتاب (( کاشف السلطنه چایکار )) که منبع نقل آن ذکر نشده است و آن روایت چنین است:
(( روزی جمعی از اهالی ختا به شکار رفته بودند گوشت یکی از شکار های خود را پختند و در ظرفی ریختند و روی آن را با سر شاخه های بوته چای پوشانند و دوباره به دنبال شکار رفتند پس از آنکه برای خوردن غذا جمع شدند دیدند تمام گوشت ها له شده است چون این موضوع را اطبا گفتند آن ها پس از تحقیق و امتحان دانستند که برگ های چای در هضم غذا و زود پختن گوشت و حبوبات موثر است. ))
رنگ
از جمله خواص چای خاصیت رنگ کنندگی است ار آن در ترکیب های متفاوت برای رنگ کردن چیز های مختلف استفاده می شود این ویژگی چای نیز از دیر باز در کشور چین شناخته شده بود و آن را برای رنگ کردن منسوجات پشمی به کار می بردند رنگ کنندگی تنها خاصیت چای است که مورد استفاده صنعتی پیدا کرده است تفاله چای را برای شستن قالی به کار می برند زیرا بر خلاف خود چای رنگ پس نمی دهد و در نتیجه رنگ قالی را خراب نمی کند
کاربردهای جنبی
برخی موارد استفاده از چای نه به لحاظ خاصیت آن بلکه بهسبب نوع آن است دو مورد زیر از این گونه است.
پیش گیری از غریب گز
دم کرده چای را چون به صورت داغ و با مواد شیرین می خورند و دارای عطر و ته مزه تلخی هم هست می شود وسیله خوراندن مواد دیگری قرار داد که طعم و بوی آن در کیفیات یاد شده گم شود بنا به پژوهشی که در سال 1370 در منطقه کیاسر مازندران داشتیم در آن منطقه حشره ای به نام غریب گز وجود دارد که ماده داخل نیش آن عاملی را به بدن انسان منتقل می سازد که موجب ایجاد حشراتی عنکبوتی شکل در معده می شود و گاهی به مرگ بیمار می انجامد صرفنظر از چاره های درمانی راه پیش گیری از این بیماری این است که یک دانه غریب گز را همراه چای دم می کنند و بدون اطلاع مهمام تازه وارد ( غریب ) به او می دهند و به این ترتیب آن شخص در مقابل گزش حشره مصونیت پیدا می کند
تشخیص فرد خطاکار
در بیشتر نقاط چای را در استکان و نلبکی ( نعلبکی ) می خورند بنابر این اگر دست آدمی ارتعاش داشته باشد هنگام ریختن چای در نلبکی دست و در نتیجه استکان و نلبکی می لرزند لرزش و صدای پی در پی و برخورد آن ها ارتعاش دست را بیشتر می نمایاند با توجه به این که افراد خطاکار در مقابل قاضی و دادگاه و یا در حضور افرادی که به هر طریق می خواهند به قضاوت بپردازند اغلب دچار اضطراب می شوند در پاره ای نقاط کسی که به قضاوت می نشست برای این که گناهکار را از بی گناه تشخیص دهد در موقعیت خاصی دستور می داد یک استکان چای برای متهم بیاورند و متهم چون این وسیله را می شناخت خود به خود نسبت به آن حساس می شد و ارزش آشکار می گردید.
1-محصول: این شرکت دارای دو نوع محصول به شرح زیر می باشد.
ردیف
نام محصول
میزان تولید سالیانه
واحد
قیمت تمام شده (ریال)
قیمت فروش (ریال)
1
2
چای بسته ای
چای نی بگ
500
100
تن
تن
17500000000
3500000000
21000000000
4200000000
2- زمین: این شرکت در زمینی به مساحت 1000 متر مربع که قیمت هر واحد آن 7500000 ریال بوده احداث شده است که در جدول زیر آمده است
مساحت (متر مربع)
قیمت واحد (ریال)
قیمت کل (هزار ریال)
توضیحات
1000
7500000
30000
در ناحیه صنعتی هر متر مربع بر اساس استعلام از استان غیر ناحیه صنعتی بر مبنای عرف محل
3- محوطه سازی:
شرح کار
مقدار کل
قیمت واحد (ریال)
کل هزینه (هزار ریال)
خاکبرداری و تسطیح
400 متر مکعب
1650
660000
حصار کشی
970 متر طول
150000
145500
آسفالت و پیاده روسازی
(20درصد مقدار زمین)
150 متر مربع
19000
2850
ایجاد فضای سبز روشنایی و
غیره (15 درصد مقدار زمین)
200 متر مربع
8500
1700
جمع کل
150710
4- ساختمان سازی:
شرح
نوع ساختمان
مساحت (متر مربع)
قیمت واحد (ریال)
کل هزینه (هزار ریال)
سالن تولید
آجری
150
250000
37500
انبار مواد اولیه
آجری
150
250000
37500
انبار محصول
100
250000
25000
ساختمان اداری و سرویسها
180
125000
22500
نگهبانی
20
50000
1000
پارکینگ
30
150000
4500
جمع کل زیر بنا:
630
جمع کل هزینه:
128000
5- ماشین آلات و تجهیزات و وسایل آزمایشگاهی:
الف- در مورد ماشین آلات خارجی کاتالوگ وافر ( پیشنهاد قیمت مربوطه ) لازم بوده و قیمتها براساس تحویل در درب کارخانه می باشد در مورد ماشین آلات داخلی در صورت لزوم پیش فاکتور گرفته میشود و قیمتها بر اساس تحویل در درب کارخانه می باشد
ب- تجهیزات از قبیل قالبها ابزار کار و غیره درج گردد
ج- هزینه نصب و راه اندازی ماشین آلات در جدمل مشخص شود.
ردیف
نام ماشین آلات وتجهیزات وسایل آزمایشگاهی
مشخصات فنی
کشور سازنده
تعداد
قیمت واحد
قیمت کل ( هزار ریال)
برق مصرفی
ظرفیت
ریالی
ارزی
1
2
3
دستگاه منگنه
آسیاب
دستگاه الک
صنعتی
صنعتی
صنعتی
Kg500
یک تن
Kg400
ایران
ایران
ایران
یک
یک
یک
5000000
2000000
4000000
5000000
2000000
4000000
جمع کل
11000000
6- شرح مختصر فر آیند و رسم نمودار تولید:
با توجه به مقایسه روش بسته بندی صنعتی نسبت به بسته بندی سنتی از ظر رعایت بهداشتی و سرعت کار و میزان دستمزد مقرون به صرفه اقتصادی است
7- تاسیسات
عنوان
شرح
مشخصات فنی
هزینه (هزار ریال)
برق رسانی
دو اخذ انشعاب برق نصب ترانس و به ازاء هر کیلو وات 450000 ریال برآورد می گردد.
صنعتی
آب رسانی
طبق تعرفه استان ما بین 400000 تا 800000 ریال برآورد شود
صنعتی
سوخت رسانی
منبع ذخیره سوخت به ازاء هر لیتر حجمی 350 ریال (شامل کلیه متعلقات)
صنعتی
3500
سرمایش
تامین هوای خنک به ازاء هر متر مربع 6500 ریال (در صورت استفاده از کولر گازی هر متر مربع 21000 ریال)
صنعتی
2275
گرمایش
دیگ بخار یک تن
صنعتی
4650
وسائل حفاظتی و ایمنی
وسایل ایمنی به ازاء هر کپسول آتش نشانی بطور متوسط 330000 ریال
صنعتی
660
سایر
جمع کل
11085
8- وسایل حمل و نقل داخل و خارج کارخانه:
( منظور کلیه وسایل حمل و نقل داخل و خارج کارخانه از قبیل لیفتراک جراثقال ماشین سواری و … است).
ردیف
شرح وسایل
کشور سازنده
مشخصات فنی
تعداد
قیمت واحد
قیمت کل
( هزار ریال)
مدل
ظرفیت
1
2
3
4
پیکان سواری
وانت پیکان
لیفتراک یک تنی برقی
چرخ دستی جهت حمل و نقل داخل کارگاه
ایران
ایران
ایران
ایران
1370
1373
1359
1377
4 نفر
1 نفر
یک تن
50کیلو
2
1
1
3
50000000
45000000
44000000
126000
100000
45000
44000
378
جمع کل
189378
9- مواد اولیه و بسته بندی:
( در محاسبه مواد اولیه خارجی هزینه های گمرکی سود بازرگانی و کرایه حمل و در مورد اقلام داخلی کرایه حمل در نظر گرفته شود.)
ردیف
نام مواد اولیه و مشخصات فنی
محل تامین
مصرف سالیانه
واحد
هزینه واحد
هزینه کل (هزار ریال)
داخل کشور
خارج کشور
ریالی
ارزی
1
2
3
4
5
6
7
چای
مقوا ماده ورنی
کاغذ با چاپ رنگی
چسب
نایلون
نخ نمره 2/20 پنبه ای
کاغذ سلفون
*
*
610
800000
570000
300
2000
680
2000
تن
50 عدد
عدد
Kg
7500
500
200
5000
9500
1000
35000
25925
400000
114000
1500
19000
20000
جمع کل
580425
10- آب برق و سوخت مصرفی
شرح
واحد
مصرف روزانه
مصرف سالانه
هزینه واحد (ریال)
هزینه کل (هزار ریال)
آب مصرفی
متر مکعب
2
6000
110
660
برق مصرفی
کیلو وات ساعت
25000
85
2125
دیماند
سوخت مصرفی
گازوئیل
لیتر
نفت
لیتر
400
120000
350
42000
بنزین
لیتر
جمع کل
44785
11- برآورد هزینه تعمیرات و نگهداری:
شرح
ارزش دارایی (هزار ریال)
درصد
هزینه تعمیرات سالیانه (هزار ریال)
محوطه سازی
10000
2
200
ساختمان
145000
2
2900
ماشین آلات و تجهیزات و وسایل آزمایشگاهی
10000
5
500
تاسیسات
18800
10
1880
وسایل حمل و نقل
189378
10
189378
244178
12- برآورد حقوق و دستمزد نیروی انسانی: حقوق و دستمزد بر اساس میزان ساعات کار بوده است
ردیف
نیروی انسانی مورد نیاز
تخصص و میزان تحصیلات
تعداد
متوسط حقوق ماهیانه (ریال)
حقوق سالیانه ( ریال)
جمع حقوق (هزار ریال)
1
2
3
4
5
6
مدیر عامل
مسئول کنترل
پرسنل اداری
کارگر ماهر
کارگر نیمه ماهر
کارگر ساده
لیسانس کشاورزی
فوق دیپلم حسابداری
دیپلم
دیپلم
دیپلم
دیپلم
1
1
3
1
2
3
1750000
1200000
700000
900000
750000
700000
21000000
14400000
8400000
10800000
9000000
8400000
21000
14400
8400
10800
9000
8400
جمع کل
72000
تبصره: حقوق سالیانه 4/16 ماهانه محاسبه میگردد( 12 ماه حقوق یکماه مرخصی یکماه پاداش و 20 درصد حق بیمه سهم کار فرما)
جمع نیروی انسانی مورد نیاز 11 نفر دریک شیفت و با ……………… روز کاری در سال می باشد.
13- بر آورد سرمایه ثابت:
– هزینه های سرمایه ای
شرح
مبلغ (هزار ریال)
زمین
30000
محوطه سازی
10000
ساختمان سازی
128000
ماشین آلات و تجهیزات و وسایل آزمایشگاهی
10000
تاسیسات
11085
وسایل حمل و نقل
189378
وسایل دفتری( 20 الی 30 درصد هزینه های ساختمان اداری)
6750
پیش بینی نشده ( 10 درصد اقلام بالا)
38521
جمع کل
3891734
– هزینه های قبل از بهره برداری
شرح
مبلغ (هزار ریال)
هزینه های تهیه طرح مشاور اخذ مجوز حق ثبت قرار دادهای بانکی (4% هزینه های سرمایه ای)
1432
هزینه آموزش پرسنل (2 درصد کل حقوق سالانه)
1440
هزینه های راه اندازی و تولید آزمایشی
(15 روز هزینه های آب و برق و سوخت مواد اولیه حقوق ودستمزد)
18000
جمع کل
20872
(( هزینه های قبل از بهره برداری+ هزینه های سرمایه ای)= سرمایه ثابت)
3912606 = 20872 + 3891734 = سرمایه ثابت
14- برآورد سرمایه در گردش:
عنوان
شرح
مبلغ (هزار ریال)
مواد اولیه و بسته بندی
( بسته به عرضه و تقاضای بازار)
2 ماه مواد اولیه و بسته بندی
17000
حقوق و دستمزد
2 ماه هزینه های حقوق و دستمزد
12000
تنخواه گردان
15 روز هزینه های آب برق سوخت و تعمیرات
18000
جمع کل
47000
15- نحوه سرمایه گذاری:
( مبالغ به هزار ریال)
شرح
سهم متقاضی
تسهیلات بانکی
جمع
مبلغ
درصد
مبلغ
درصد
سرمایه
96540000
30%
225260000
70%
321800000
سرمایه در گردش
47000000
100%
——–
—–
47000000
جمع کل سرمایه گذاری
368800000
16- بر آورد هزینه استهلاک:
شرح
ارزش دارایی (هزار ریال)
درصد
هزینه استهلاک سالیانه (هزار ریال)
محوطه سازی
10000
5
500
ساختمان
145000
5
7250
ماشین آلات و تجهیزات و وسایل آزمایشگاهی
35800
10
3580
تاسیسات
11085
10
5/108
وسایل حمل ونقل
189378
10
8/18937
وسایل دفتری
6750
20
1350
پیش بینی نشده
10
جمع کل
3/32726
17- هزینه های تولید سالیانه:
شرح
مبلغ (هزار ریال)
هزینه مواد اولیه و بسته بندی
1020
هزینه حقوق و دستمزد
72000
هزینه انرژی ( آّب برق و سوخت)
44785
هزینه تعمیرات و نگهداری
244178
هزینه پیش بینی نشده تولید (5 درصد اقلام بالا)
14/7111
هزینه اداری و فروش ( یک درصد اقلام بالا)
228/1422
هزینه تسهیلات مالی (5 درصد مقدار وتم سرمایه ثابت)
11263
هزینه بیمه کارخانه (دو هزار سرمایه ثابت)
6/643
هزینه استهلاک
3/32726
هزینه استهلاک قبل از بهره برداری (20 درصد هزینه های قبل از بهره برداری)
4/4174
جمع کل
46/199563
18- قیمت تمام شده محصول:
19- قیمت فروش محصول:
شرح هزینه
هزینه
متغیر
هزینه
ثابت
هزینه کل
مقدار
درصد
مقدار
درصد
مواد اولیه و بسته بندی
1020000
100
—
1020000
حقوق و دستمزد
25200000
35
46800000
65
72000000
هزینه انرژی ( آب برق و سوخت)
35828000
80
8957000
20
44785000
تعمیرات و نگهداری
19534240
80
4883560
20
24417800
پیش بینی نشده
6044469
85
1066671
15
7111140
اداری و فروش
1422228
100
—
1422228
هزینه تسهیلات مالی
11263000
100
11263000
بیمه کارخانه
—
643600
100
643600
هزینه استهلاک
—
32726300
100
32726300
استهلاک قبل از بهره برداری
—
4174400
100
4174400
جمع هزینه های تولیدی
89048937
110514530
170109460
19956346
( قیمت فروش محصول بر اساس متوسط قیمت کالای مشابه در بازار در نظر گرفته شود)
20- محاسبه نقطه سرمایه سر به سر ( 100% راندمان ) : قیمت برای مصرف کننده هر بسته 500 گرمی 23650 ریال و قیمتی که شرکت به افراد می دهد 21000 ریال است
– فروش کل معادل هزار ریال می باشد.
– درصد فروش در نقطه سر به سر
= درصد در نقطه سر به سر
21- سود و زیان ویژه: (سود)
[ ( جمع هزینه های تولید) – ( فروش کل )] = سود و زیان ویژه
199563460 – 25200000000 = 25000437000
22- ارزش افزوده خالص و ناخالص و نسبتهای آن:
[( تعمیرات و نگهداری)+( انرژی)+ (مواد اولیه و بسته بندی)]-( فروش کل)= ارزش افزوده ناخالص
(24417800 + 44785000 + 1020000 ) – 25200000000 = 25129778000
[( استهلاک قبل از بهزه برداری ) + (استهلاک)] – (ارزش افزوده ناخالص) = ارزش افزوده خالص
(4174400 + 32726300 ) – 25129778000 = 25092878000
1455= = = نسبت افزوده ناخالص به فروش
14535= = = نسبت افزوده خالص به فروش
1455= = = نسبت افزوده ناخالص به فروش
23- سرمایه ثابت سرانه:
29254545= = = سرمایه ثابت سرانه
24- کل سرمایه گذاری سرانه:
32527272= = = کل سرمایه گذاری سرانه
25- نرخ بازدهی سرمایه:
10175= = = نرخ بازدهی سرمایه
26- دوره برگشت سرمایه
= 186
مشخصات محصول تولیدی:
کد محصول*
نام محصول
ظرفیت سالانه
واحد
نوبت شیفت کار
پیش بینی ظرفیت قابل صدور
واحد
چای بسته ای
چای تی بگ
500 تن
100تن
ٌٌٌٌٌ* کد محصولL.C.G.S :
مشخصات پرسنل:
تولیدی
غیر تولیدی
تعداد کارگران
متخصص
تکنسین
متخصص
تکنسین
ماهر
نیمه
ماهر
ساده
نوع تخصص
تعداد
نوع تخصص
تعداد
نوع تخصص
تعداد
نوع تخصص
تعداد
مدیر عامل
1 نفر
مسئول کنترل
1 نفر
پرسنل اداری مالی خدماتی
3 نفر
تکنسین
1 نفر
بر آورد انرژی مورد نیاز:
الف- توان برق مصرفی 25 کیلو وات
ب- میزان آب مصرفی 600 متر مکعب در سال
ج- میزان سوخت مصرفی: 120
– برآورد سرمایه ثابت:
1- متراژ زمین 1000 متر مربع به ارزش 30 میلیون ریال
2- ساختمان با زیر بنای
3- هزینه های محوطه سازی 10
4- ماشین آلات خط تولیدی ( بشرح جدول صفحه 7 ) 101
5- لیست وسائل جنبی تاسیساتی و اداری ( بشرح جدول صفحه 8 ) 8/35
– جمع سرمایه ثابت: 8/321 میلیون ریال
-شرح مختصری از روش تولید:
چای پس از آسیاب و الک شدن در بسته های 5/2 گرمی و 500 گرمی و 1000 گرمی و 100 و 200و 450 گرمی بسته بندی می گردد و در کارتن و مجددا در کارتن بسته بندی و به انبار محصول جهت فروش تحویل می گردد
– برای کالای تولیدی استاندارد ملی وجود
– کالای تولید مشمول استاندارد اجباری
– مآخذ یا منبع دریافت تکنولوژی
– تکنولوژی انحصاری است
– اگر کالای مورد نظر از طریق فرآیند های مختلف قابل تولید است دلیل انتخاب روش مذکور را شرح دهید.
با توجه به مقایسه روش بسته بندی صنعتی نسبت به بسته بندی سنتی از نظر رعایت بهداشتی و سرعت کار و میزان دستمزد و مقرون به صرفه اقتصادی است.
چنانچه روش تولید آلودگی محیطی خاص ایجاد می نماید روش جلوگیری از آلودگی را شرح دهید.
گرد و غبار و ذرات موجود در فضا توسط تهویه خارج و در رابطه با آلودگی صنعتی و غیره در منطقه مجاز صنعتی احداث می گردد.
نام و میزان مواد اولیه و قطعات مصرفی
ردیف
نام مواد و قطعات مصرفی
منبع تامین
مقدار مصرف سالانه
واحد
داخلی
خارجی
1
2
3
4
5
6
7
چای
مقوا ماده ورنی
کاغذ با چاپ رنگی
چسب
نایلون
نخ نمره 2/20 پنبه ای
کاغذ سلفون
×
×
×
×
×
×
×
×
610
000/800
000/570
300
2000
680
2000
تن
50 عددی
عدد
کیلو گرم
کیلوگرم
کیلوگرم
کیلوگرم
مشخصات ماشین آلات تولیدی
ردیف
نام ماشین آلات
تعداد
منبع تامین
ارزش ماشین آلات
داخلی (میلیون ریال)
ارزش ماشین آلات خارجی
داخلی
خارجی
ماشین بسته بندی
چای کیسه ای تک نفره
ماشین بسته بندی
چای
دستگاه منگنه
آسیاب
دستگاه الک
1
1
1
1
1
20
70
5
2
4
میلیون ریال
معادل ارزی
(هزار دلار)
101
مشخصات وسائل جنبی تاسیساتی و اداری
ردیف
نام ماشین آلات
تعداد
منبع تامین
ارزش ماشین آلات داخلی (میلیون ریال)
ارزش ماشین آلات خارجی
داخلی
خارجی
میلیون ریال
معادل ارزی
( هزار دلار)
1
2
3
4
5
6
تاسیسات
تاسیسات برق
تاسیسات سرمایش
و گرمایش
لوازم اداری
لوازم آزمایشگاه
لوازم اطفاء حریق
×
×
×
×
×
×
5
12
8/1
5
10
2
جمع کل
8/35
3