بسمه تعالی
طرح تولید :
بتن آماده و بلوک سقفی سیمانی، بلوک دیواری سیمانی انواع تیرچه بتنی شامل زیگزاگ و …جدول سیمانی
مجری طرح:
چکیده طرح
مشخصات کلی طرح
عنوا ن
طرح تولید بتن آماده و قطعات بتنی
ظرفیت طرح
40000 تن بتن آماده وقطعات بتنی
مواد اولیه
سیمان، ماسه، آب
محل تامین ماده اولیه
داخل استان
محل اجرای طرح
0
بررسی بازار
میزان مصرف سالانه داخلی
480000تن
میزان واردات
0
میزان صادرات
0
پیش بینی میزان صادرات
0
تولیدات داخل
380000 تن
مباحث اقتصادی طرح
اشتغال (نفر)
35
تعداد روز کاری در سال
300
مساحت زمین (متر مربع)
3500
قیمت فروش محصول (تن)
250 هزار ریال
فروش سالیانه
13.080.000 هزار ریال
سرمایه ثابت
9.894.325 هزار ریال
سرمایه در گردش
672.364 هزار ریال
نقطه سر به سر
44 %
دوره برگشت سرمایه
2.67
بازده سرمایه
37 %
تسهیلات بانکی سرمایه ثابت
7.923.000 هزار ریال
تسهیلات بانکی سرمایه در گردش
369.800 هزار ریال
فصل اول
* مقدمه
* تعریف،ویژگیها ومشخصات فنی
* بررسی بازار وقیمت فروش محصول
* استاندارد محصول
* کالای جایگزین
مقدمه
سازه هایی که امروزه در ایران بکار میرود اکثرا اسکلت فولادی یا بتنی دارند ،و بنا به دلایلی متنوع ،سازه های با اسکلت بتنی بیشتر رایج شده اند.در سازه های با اسکلت فولادی ،معمولا انجام کارهای بتنی و بتن ریزی غیر قابل اجتناب است.نوع و مرغوبیت بتن ،ارتباط مستقیم با دو مساله اساسی دارد ،یکی نسبت اجزایی که در ساخت بتن بکار گرفته شده و دیگری ریزه کاری های اجرایی که در اختلاط اجزاء ،ساخت بتن ،حمل و ریختن بتن و مراقبت از بتن رعایت شده است.از همین جااهمیت دانش (تکنولوژی بتن و طرح اختلاط بتن )آشکار میشود.
لکن سازه های بتنی بنا به دلایل زیر نسبت به سازه های فولادی ارجحیت دارد:
1- شکل پذیری بتن از فولاد بهتر و بیشتر است.
2- مصالح اولیه بتن در اکثر نقاط یافت می شود.
3- سازه های بتنی در برابر آتش سوزی مقاومت (خوبی دارند و حتی تا 24 ساعت دوام می آورند.
بدهی است در ظرف مدت مذکور حتی بزرگترین آتش سوزیها را می توان مهار کرد)در حالیکه سازه های فولادی زمان بسیار کوتاهتری در برابر آتش سوزی مقاومت می کنند.
4- مقاومت فشاری قابل قبول:بتن دارای مقاومت فشاری خوب و قابل قبول بوده و تنها ضعف آن کمی مقاومت در برابر کشش می باشد.
تعریف،ویژگیها و مشخصات فنی محصول:
هر محصول ویژگیها و مشخصات خاصی دارد که پیش از هر گونه بررسی فنی و مالی طرح ،لازم است این خصوصیات به درستی شناخته شوند.
شناخت صحیح مشخصات و انواع مختلف محصول ،بدون تردید ،راهنمای مناسبی جهت تصمیم گیری های لازم در انتخاب روش و عملیات تولید و محاسبات بعدی مورد نیازخواهد بود.
این در ارتباط یکی از موثرترین روش های قابل استفاده ،به کار گیری استانداردهای مدرن ملی و جهانی هر یک از محصولات می باشد .علاوه بر این جهت بررسی بازار لازم است که شماره تعرفه گمرکی (نامگذاری بروکسل)محصولات نیز مشخص گردد تا درباره روند واردات وصادرات محصول و مقررات آن شناخت لازم حاصل شود.
تعریف بتن:
استخوان بندی است از دانه های سنگ که دوغاب سیمان سنگ شده روی دانه های سنگ را پوشانده و آنها را به هم می چسباند.
ویژه گیهای بتن:
از بتن ساخته شده باید وزن ویژه ، وزن فضایی ، پوکی ، تاب فشاری وخمش و کشش ، ضریب بر جهندگی ، اندازه ساییده شدن ، یخ زدن ، بهم رفتن وجمع شدن ، ورم کردن ، خزیدن ، چسبندگی به فولاد را دانست .
وزن ویژه : وزن ویژه جسم چسبنده (دو غاب سیمان سنگ شده ) + وزن ویژه جسم پرکننده سنگ دانه های آن است . وزن ویژه بتن میان وزن را حدود 5/2 تا 65/2
وزن فضایی بتن : وزن بتن نسبت به حجم آن و برابر است با وزن فضایی دو غاب سیمان سنگ شده + وزن فضایی استخوان بندی سنگدانه های آن
در بتن میان وزن برابر 1/2 تا 5/2 تن
در بتن پر مایه برابر 8/1 تا 1/2 تن
و در بتن درشت دانه میان وزن را 5/2 و بتن سنگین وزن را 8/2 تن وبیشتر می گیرند .
مواد تشکیل دهنده بتن:
1- سیمان:حدود7 الی 15درصدازحجم بتن را تشکیل می دهد.
2- آب: حدود 14 الی 21 درصد از حجم بتن را تشکیل می دهد.
3- دانه های سنگی(شن و ماسه):حدود 60 الی 75 درصد از حجم بتن را تشکیل می دهد.
4- هوا:
الف- در بتن بدون هوا میزان حجم هوای موجود بین 0.5 تا3 درصد است.
ب- در بتن هوادار میزان حجم هوای موجود بین 4الی8 درصد است.
5- مواد مضاف:مواد شیمیایی هستندکه به میزان جزیی و به صورت درصدی از وزن سیمان به مخلوط اضافه میشوند تا خواص مطلوب مورد نظر را در بتن ایجاد کنند.
وزن مخصوص بتن ،wc
وزن مخصوص به دو صورت مطرح می شود:
الف- وزن مخصوص حقیقی (دانسیته مطلق)
ب- وزن مخصوص ظا هری (دانسیته bulk)
منظور از وزن حقیقی، نسبت وزن بتن به حجم حقیقی آن (با کم کردن حجم خلل و فرج موجود در آن)و منظور از وزن مخصوص ظا هری نسبت وزن بتن به حجم ظا هری آن (حجم ظا هری که بتن اشغال کرده است)است.
معمولا وقتی که بطور مطلق ،صحبت از وزن مخصوص بتن می شود ،منظور وزن مخصوص ظا هری است .
بتن را از نظر وزن مخصوص به سه دسته تقسیم می کنند:
1- بتن معمولی ،2- بتن سبک ،3- بتن سنگین
آب بندی بتن:
برای آب بندی بتن می توان از محلول هایی که از نفوذ آب به داخل بتن جلو گیری می کنند استفاده کرد. این مواد با نام های مختلف در بازار موجود است که یکی از انواع آن سیکا (SIKA) نام دارد.
عمل آوردن بتن:
منظور از عمل آوردن بتن مراقبت هایی است که پس از عمل بتن ریزی و در زمان گرفتن بتن بایستی صورت گیرد و منظور از مراقبت شرایط مناسب محیط برای رسیدن بتن به نهایت است. این مراقبت ها ممکن است حفظ گرمای مناسب برای محیط ویا مرطوب نگه داشتن سطح بتن باشد. بدین منظور حد اقل بایستی سطح بتن را تا 12روز مرطوب نگه داشت
وصله نمودن بتن:
درموقع وصله نمودن بتن با بتن قدیم ضمن آنکه باید بتن قدیم را مرطوب کرد، بایستی میله گردها را به اندازه کافی روی هم قرار داد ((اورلپ)(OVERLOP)) و پس از آن قالب بندی و بتن ریزی نمود.
خشک شدن بتن:
خشک شدن بتن از سطح شروع و به عمق آن نفوذ می کند.مدت زمانی که طول می کشد تا قسمتهای مرکزی بتن (مغز بتن) کاملا خشک شود بسیار طولانی است به عبارت دیگر قسمتهای سطحی در ساعتهای اولیه و روزرهای اولیه ، ولی قسمتها ی عمقی خیلی دیر خشک می شوند. هر قسمتی از بتن که رطوبت آن در طول دوره مراقبت از 80 درصد کمتر شود ،عملیات گیرش آن متوقف می شود .لذا با توجه به مکانیسم خشک شدن ،هیچگاه نباید نگران توقف گیرش در قسمتهای میا نی بتن بود ، بخصوص اگر متراکم با شد. بنابر این مشکل اصلی سطح بتن است (بخصوص تا عمق 5/0 الی یک سانتیمتر ). به همین جهت در 7 روز اولیه عمر بتن ،باید از بتن مراقبت سطحی صورت گیرد.
مقاومت بتن :
مقاومت بتن به عوامل زیر بستگی دارد:
1-کیفیت دانه ها :
هر چه دانه ها کیفیت بهتری را دارا باشند ، مقاومت بتن بالاتر است. بتنی که از دانه های سیلیسی ساخته شده باشد ،مقاومت بالا تری نسبت به بتن ساخته شده با دانه های آهکی دارد.
2- میزان دانه ها :
هر چه دانه های بیشتری در بتن مصرف شود ،بتن تو پر و مقاوم تر خواهد بود.(به شرط اینکه پیوستگی دانه ها حفظ شود).
3- مقدار سیمان:
معمولا هر چه مقدار سیمان در بتن بیشتر باشد (البته تا یک حد مشخص) بتن مقاومت بالاتری خواهد داشت.(مقدار سیمان باید در حدی باشد که چسبندگی کافی بین دانه ها برقرار نماید. لذا چنانچه سیمان اضافی مصرف شود، در بعضی مواقع حتی منجر به کاهش مقاومت میشود، چون سیمان اضافی بین دانه ها فاصله می اندازد).
4- نسبت آب به سیمان:
هر چه نسبت آب به سیمان (W/C ) کمتر در نظر گرفته شود، بتن ساخته شده ، مقاومت بالاتری خواهد داشت.
5- عمر بتن:
هر چه از شروع ساخت بتن، زمان بیشتری گذشته باشد ، بتن مقاومت بیشتری خواهد داشت،مقاومت 7 روزه در بتن عادی در حدود 70% مقاومت 28 روزه است.
معمولا در محاسبات ،مقاومت 28 روزه بتن که حدود 90 الی 95 درصد مقاومت نهایی است،در نظر گرفته می شود.
افزودنیهای بتن :
این مواد بنامهای تجارتی در بازار یافت می شوند و به منظورهای ذیل افزوده می شوند.
1- به منظور شل بودن بتن 2- به منظور زود گیر نمودن بتن
3- به منظور دیرگیر بودن بتن 4- به منظور آب بندی بتن
5- به منظور ساختن حباب هوا بتن 6- به منظور ضد سولفات بتن
افزودنیهای شل کن بتن :
برای تو پر کردن بتن بی آنکه آن را ویبره کنند به آن افزوده بتن شل کن اضافه می کنند که بتن شل کن کار 5% تا 20% آب بتن را فراهم می کند . بدون آنکه به بتن آب اضافه نمود این نوع بتن را بوسیله لوله یا پمپ جابجا نموده ضمن اینکه کرمه نمی شود ونمای آن تخت وپایداری در برابر اجسام شیمایی ویخ زدگی افزایش می یابد وهنگام گرفتن و وارد شدن آب نمی اندازد بتنی که از این نوع ساخته می شود هنگام گرفتن بیشتر جمع شده بتن کمی آب بندی شده وکند گیرتر می شود .
افزونه کندگیر بتن :
برای اینکه بتن در هوای گرم زود نگیرد به آن افزونه کندگیرکن اضافه می کنند . این مواد در هوای گرم از تبخیر سریع آب وافت بیش از حد بتن ودر نتیجه ازترک خوردگی آن جلوگیری به عمل می آید که با اضافه نمودن این مواد از مقاومت آن کم شده و بایستی بتن را مورد آزمایش قرار دهند یکی از موادی که اضافه می کنند . آب آهک ، نشاسته و …
افزونه های هوا ساز (حباب های هوا ) :
اگر هوای درون بتن به صورت سوراخ های ریز به هم پیوسته در بتن جای گرفته باشد بتن آسیب پذیر خواهد بود برای اینکه به بتن آسیب نرسد به آن افزونه های هوا ساز می افزایند تا هنگام ساختن بتن به شکل حباب های ریز هوا در بیایند .
افزونه های ضد سولفات :
از سیمان ضد سولفات استفاده می شود .
مواد افزودنی وپایدار کننده های بتن تازه : مواد افزودنی عامل کارآیی و عمل آوری بهتر بتن هنگام ساخت هستند .
– سودا (soda) :
همان کربنات سدیم (Na2co3) است که به علت ارزانی ، کاربرد فراوان دارد و قالبا" به شکل پودر یا جامد (solid) موجود است . این ماده سبب افزایش سرعت ته نشینی مواد معلق می گردد.
– سلولزکربوهگزی متال(CMC):
بصورت خمیر یا جامد موجود است . در حالت خشک بصورت پودر جامد است. بسته به روش تهیهء دوغاب بصورت محلول در الکل یا آب (سرد یا گرم ) نگهداری می شود و حاوی 10 تا 12 درصد مواد جامد است .
انواع بتن:
– بتن تازه
بتن تازه بتنی است که تازه ساخته شده و دارای خاصیت روانی یا پلاستیسیته است مهمترین مسئله در بتن تازه میزان کارایی آن است.(کارایی عبارت است ازدرجه سهولت ریختن و کار کردن با بتن ) آزمایش استانداردی که برای تعیین" درجه کارایی" به کار گرفته می شود،آزمایش معروف اسلامپ می باشد .
– بتن سخت شده
پس از ریختن بتن ،با گذشت زمان ،بتن تازه به بتن سخت شده تبدیل می شود.
– بتن پیش ساخته :
جهت افزایش مقاومت کششی بتن ، فولادها را تحت کشش قرار داده وسپس رها می کنند ان عمل باعث می شود بتن مجاور تحت فشار قرار گرفته و در بتن ایجاد تنش می نمایند نتیجتا پس از با رگذاری مقداری از بار صرف خنثی نمودن تنش های فشار اولیه در بتن شده و بقیه ایجاد تنش کششی و در بتن می شوند در نتیجه مقاومت کششی این نوع بتن در مقابل بار گذاری بیشتر خواهد بود .
– بتن های تخصصی :
1- بتن مسلح با الیاف آزبست 2- بتن مسلح با الیاف شیشه C.R.C
3- پلاستیک با فولاد 4- بتن پلیمری (اپوکسی )
بتن مسلح با الیاف آزبست :
بتن مسلح با الیاف یا بتن الیافی ،بتنی است که با سیمان هیدرولیکی ،مصالح سنگی ریزدانه و درشت دانه و الیافی مجزا و غیر پیوسته ساخته می شود .
الیافی ممکن است از مصالح طبیعی مانند پنبه نسوز ، انواع مخصوص کتف وسلولز ویا از محصولات تولیدی مانند شیشه ، فولاد ، کربن وپلیمر (مانند پلی پروپیلین یا کولار )ساخته شوند .
– بتن مسلح به الیاف شیشه ای (GRC ) :
الیاف به صورت یک کلاف بصورت مداوم به داخل یک تفنگ هوای فشرده تغذیه می شود که آنها را به طول لازم بریده و به همراه دو غاب سیمان به داخل قالب می پاشند که روشهای دیگری هم وجود دارد : برای افزودن الیاف فلزی ، پلاستیکی یا شیشه ای به بتن می تواند از تکنیکهای استاندارد اختلاط استفاده نمود .
فرق کلی بتن معمولی با بتن های الیافی در سیمان بیشتر ، ریزدانه بیشتر و درشت دانه ها کوچکترند استفاده از سیمان و بتن مسلح به الیاف به مقدار زیادی مرسوم شده است . سیمان مسلح به الیاف شیشه ای در قطعات پیش ساخته وپانلها و نماهای تزیینی مورد استفاده قرار می گیرند .
سیمان آزبستی ارزانتر است ومی توان از آن در تولید صفحات تخت ، پانلهای مقاوم در برابر آتش و لوله ها استفاده نمود .
بسته بندی محصول :
محصولات تولیدی، به علت فروش فله ای و عددی و متری بسته بندی خاصی ندارند.
این محصولات به هنگام فروش در کامیون بارگیری شده و ارسال می شوند.
بررسی بازار و قیمت فروش :
ویژگیهای بازار محصول و سهم قابل کسب یک واحد تولیدی در بازار مصرف ، در تصمیم گیری برای احداث واحد مذبور و انتخاب ظرفیت آن نقش عمده ای را ایفا می نماید.در این ارتباط مهمترین پارامتر های قابل بررسی پتانسیل تولید موجود و آتی کشور ،میزان مصرف بازار ،میزان واردات و صادرات محصولات واحد ،کانون های مصرف وچگونگی رشد آنها می باشد.
در مبحث برآوردهای مالی ارزیابی نهایی شاخصهای اقتصادی مورد بررسی و ارزیابی قرار میگیرد سپس قیمت فروش محصول بر مبنای نرخ های رسمی بازار ارائه خواهد گردید.
استاندارد محصول :
امروزه روشهای مختلف و آیین نامه های متعددی برای طرح مخلوط بتنی وجود دارد از جملهACI ،طرح PCA ،طرح یونسکو ، طرح B.S ،طرح فرانسه ،طرح کانادا و دهها طرح تجربی دیگر .
طرح استاندارد مخلوط بتن به روش ACI-211 و ASTM-C33 می باشد.
کالای قابل جانشین:
مهمترین کالای جایگزین سازه های فولادی می باشد.
فصل دوم
مطالعات فنی
* معرفی روشهای مختلف تولید
* دستگاها وتجهیزات خط تولید
* نیروی انسانی مورد نیاز
* براورد میزان مصرف مواد اولیه
* تجهیزات وتاسیسات عمومی وانرژی سالیانه
معرفی روشهای مختلف تولید
طرح اختلاط بتن به سه روش صورت میگیرد که به شرح زیر میبا شد:
1. طرح اختلاط بتن به روش وزنی و حجمی ACI -211 -89
2. طرح اختلاط بتن به روش سریع ACI -211 -89
3. طرح اختلاط بتن به روش آئین نامه BS
حال به صورت مختصر و مفید توضیحاتی در مورد روشهای فوق ارائه می گردد:
1- طرح اختلاط بتن به روش وزنی و حجمی :
فرضیات کلی:
الف- مصالح مصرفی شن و ماسه باید در محدوده C33-ASTM قرار گیرند.
ب- وزن مخصوص ظاهری دانه ها به وسلیه آزمایش تعیین می شود.در صورت نبودن آزمایش می توان وزن مخصوص شن را برابر 2.68 و مخصوص ماسه را برابر با 2.64 در نظر گرفت.
وزن مخصوص ممکن است به صورت ظاهری یا به صورت حقیقی تعیین شود.
در وزن ظاهری از وزن ظاهری دانه ها ودر وزن حقیقی از وزن حقیقی دانه هااستفاده می شود.همچنین چگالی یا دانسیته مصالح دانه ای به صورت نسبت وزن مخصوص (حقیقی یا ظاهری)دانه به وزن مخصوص آب تعریف شده است.بنا براین از تقسیم وزن حقیقی یا ظاهری دانه بر حسب کیلوگرم به متر مکعب ،به عدد 1000 ،کمیت بدون بعد چگالی حقیقی یا ظاهری به دست میآید.در طرح ختلاط بتن به روش ACI وزن مخصوص ظاهری دانه ها همان چگالی دانه هاست.به همین جهت در این طرح به جای چگالی حقیقی اختصارا ازکلمه چگالی استفاده می شود.
ج- چگالی سیمان برابر 3.15 در نظر گرفته می شود،مگر اینکه در آزمایشگاه چگالی مصرفی بدست آمده باشد.
د- مدول نرمی ماسه با عبور ماسه از الک های استاندارد ،در آزمایشگاه قابل تعیین است.در غیر این صورت مدول نرمی ماسه را می توان برابر 28 فرض کرد.ولازم به ذکر است که مدول نرمی ماسه مصرفی در بتن،بین 2.3تا3.1 است.
ت- وزن شن و ماسه بر اساس حالت اشباع با سطح خشک (SSD )تعیین می شود.رطوبت حالت SSD دانه ها را می توان با آزمایش تعیین کرد.ویا اینکه رطوبت SSD دانه های شنی را برابر 0.5 درصد و رطوبت SSD دانه های ماسه ای را برابر 0.7 درصد در نظر گرفت.
مراحل طرح مخلوط به روش وزنی و حجمی
1-انتخاب اسلامپ:
انتخاب اسلامپ مناسب برای بتن تازه ، بر اساس تجربه استوبر اساس نوع عضو سازهای که بتن ریزی خواهد شد اسلامپ لازم را انتخاب می کنند.
2-انتخاب بزرگترین بعد دانه ها:
بزرگترین بعد دانه شنی ( D MAX ) مصرفی بر اساس تجربه مهندس طراح و نیز امکانات وشرایط موجود محلی تعیین می شود.بنابراین هر چه از دانه های درشت تری استفاده شود،بتن دارای اسکلت بندی قوی تری بوده و مصرف سیمان کاهش می یابد.
3-تخمین مقدار آب لازم و میزان هوا(A . W ):
نوع شرایط محیطی بسته به پیش بینی میزان حمله سولفاتها یا کلرورها تر و خشک شدنهای متوالی ،ممکن است به صورت عادی ،متوسط ویا شدید تعیین گردد. درصد های پیشنهادی هوا در این قسمت،با بکارگیری مواد مضاف مناسب و با استفاده از دستور العملهای آنها در مورد میزان مصرف ،حاصل خواهد شد.تصمیم در مورد استفاده از بتن هوادار یا بتن بدون هوا بسته به شرایط محیطی بتن می باشد.
4-انتخاب نسبت آب به سیمان (w/c)
انتخاب نسبت آب به سیمان بر اساس دو مسئله صورت میگیرد:
الف- بر اساس مقاومت مورد نیاز
ب- بر اساس شرایط محیطی بتن
5- محاسبه مقدار سیمان (c)
با تقسیم وزن آب بر حسب کیلوگرم در واحد حجم بر نسبت آب به سیمان مقدار سیمان بر حسب کیلوگرم در واحد حجم بدست می آید.
– تخمین مقدار دانه های درشت (CA ) :
حجم دانه های درشت به صورت خشک و میله خورده در واحد حجم بتن را می توان بر اساس بزرگترین اندازه اسمی دانه ها و مدول نرمی ماسه ، تعیین کرد. از ضرب عدد بدست آمده در این قسمت ، در وزن مخصوص ظاهری شن به صورت خشک و میله خورده، وزن شن در واحد حجم بتن (بر حسب کیلو گرم بر متر مکعب) بدست می آید. وزن مخصوص ظاهری شن خشک و میله خورده ،معمولا در محدوده 1600 تا 1800 کیلو گرم بر متر مکعب می باشد.
– تعیین مقدار دانه های ریز (ماسه)، ( FA):
تا این مرحله روش وزنی و حجمی ACIدر طرح مخلوط بتن، کاملا یکسان بود. اما این دو روش در مرحله هفتم اندکی با هم تفاوت خواهند بود که هر یک از دو روش به طور جداگانه در این مرحله توضیح داده می شود.
الف- روش وزنی:
در این روش اساس کار بر این اصل استوار است که جمع وزن کلیه اجزا بتن در یک متر مکعب باید بابر با وزن مخصوص بتن تازه شود. بنابر این اگر اوزان شن ،سیمان وآب در یک متر مکعب بتن از وزن مخصوص بتن تازه کم شود ، وزن ماسه در یک متر مکعب بدست خواهد آمد یعنی:
FA = U – CA -W – C
کهCA,W,C به ترتیب اوزان سیمان ،آب و شن در یک متر مکعب بتن هستند که در مراحل قبلی بدست آمده اند. همچنین U معرف وزن مخصوص بتن تازه است.
برای تعیین وزن مخصوص بتن تازه،بهترین روش ،تجربه است. مهندس طراح بتن،با توجه به تجربیات قبلی آزمایشگاهی می تواند وزن مخصوص بتن تازه را پیش بینی کند.در صورت اینکه تجربه ای نداشته باشد میتواند وزن مخصوص بتن تازه را بر اساس بزرگترین بعد اسمی دانه ها ،در بتن هوادار وبدون هوا،به صورت یک تخمین اولیه ،پیش بینی می کند . یا از روش محاسباتی و فرمولی استفاده کرد.
جمع اوزان دانه ها و آب و سیمان در یک متر مکعب بتن،برابر با وزن مخصوص بتن تازه خواهد بود.یعنی: u:agg+c+w
که منظور از agg ،وزن دانه های شن و ماسه در یک متر مکعب بتن است.
ب- روش حجم مطلق:
در این روش حجم ماسه را چنان تعیین می کنند که جمع احجام کلیه اجزاء موجود در یک متر مکعب از بتن تازه، برابر واحد شود.
2- طرح اختلاط بتن به روش سریعACI – 211 – 89
آئین نامه A C I – 211 – 89 برای طرح مخلوط بتنی در کارهای کوچک وکم اهمیت ، روش دیگری ارائه می کند که ساده و کاربردی است.محدوده مجاز برای این کاربرد عبارت است از:اولا حجم بتن ریزی کم بوده و ثانیا بتن ریزی از نظر سازه ای اهمیت قابل توجه ای نداشته باشد .
مراحل استفاده از تعیین اوزان اجزاء بتن ، به صورت زیر است :
1- انتخاب بزرگترین اندازه دانه ها :
در تعیین این مسئله باید به امکانات محلی و محدودیت های مربوط به حداکثر بعد دانه ها توجه کرد .
2-انتخاب نوع مخلوط و تعیین اجزاء بتن :
به ازاء بزرگترین بعد دانه ، سه نوع مخلوط A، B ، C مشخص می گردد.در این مرحله برای اولین انتخاب ،مخلوط B نامزد می شود بنابراین مقادیری ماسه سیمان و شن تعیین می شود بنا بر اینکه ماسه خشک یا مرطوب باشد ، به میزان kg/m3 30 و اگر ماسه کاملا خیس باشد به میزانkg / m3 60 اضافه شود.
3 – ساخت نمونه و اصلاح نوع مخلوط :
بر اساس مقادیر بدست آمده برای شن، ماسه و سیمان یک نمونه کوچک آزمایشی ساخته می شود. در ساخت این بتن ،آنقدر آب اضافه می شود که با یک کنترل چشمی احساس شود کارایی و اسلامپ مناسب فراهم شده است .
اگر قضاوت شد که مخلوط کاملا خوب و مناسب است، در طرح اصلی استفاده می شود ،واگر احساس شد مخلوط ساخته شده کم مسه یا پر ماسه است ،در طرح اصلی به ترتیب از مخلوطهای دیگر استفاده می کنند .
3- طرح اختلات بتن به روش آئین نامه BS
طرح مخلوط BS نیز هما نند ACI یکی از معتبرترین روشهای طراحی محسوب می شود.این طرح توسط موسسه راهسازی انگلستان تهیه شده و به نام ROAD NOTE NO معروف است .
مراحل طرح :
1- انتخاب اسلامپ و تعریف درجه کارایی:
در این مرحله اسلامپ مناسب برای بتن تازه بر اساس تجربه و با توجه به نوع کار بتنی، انتخاب می گردد.متناظر با هر محدوده اسلامپ ، وضعیتی از درجه کارایی تعریف می شود. اسلامپmm 25-0 به عنوان درجه کارایی خیلی پایین ،اسلامپ mm 50-25 به عنوان درجه کارایی پایین ، اسلامپ mm 100-50 به عنوان درجه کارایی متوسط و نهایتا اسلامپ mm 180-100 به عنوان درجه کارایی بالا معرفی می شود.
2- انتخاب ضریب کنترل و تعیین مقاومت فشاری متوسط :
ضریب کنترل عددی است که بستگی به شرایط کنترل ساخت و اجرای بتن در کارگاه دارد.
کنترل کیفیت بسیار خوب very good control به شرایطی اطلاق می شود که دانه ها با اندازه گیری وزنی انتخاب شوند. همچنین از مصالح دانه بندی شده استفاده شده و رطوبت طبیعی دانه ها اندازه گیری شود.
کنترل کیفیت معمولیfair control :
به شرایطی اطلاق می شود که دانه ها با اندازه گیری وزنی انتخاب شده و مصالح فقط از دو دپو انتخاب شوند میزان آب در این کنترل به قضاوت اپراتور میکسر واگذارمی شود.
کنترل کیفیت ضعیف poor control
مربوط به شرایطی که دانه ها با اندازه گیری حجمی جدا شده و نظارتی بر کار ساخت بتن انجام نگیرد.
برای کنترل کیفیت بسیار خوب ، ضریب کنترل 0.75 برای کنترل کیفیت معمولی ضریب کنترل 0.60 وبرای کنترل کیفیت ضعیف ضریب کنترل 0.40 انتخاب می شود
3- تعیین نسبت آب به سیمان (w/c) :
نسبت آب به سیمان بر اساس مقاومت فشاری متوسط بتن و نوع سیمان مصرفی ، تعیین می شود .
4- تنظیم دانه بندی و تعیین نسبت وزنی دانه ها :
دانه بندی مصالح مصرفی باید منطبق بر یکی از منحنی های استاندارد BS باشد .
شن و ماسه مصرفی در این طرح ،باید منطبق بر یکی از منحنی های دانه بندی استاندارد باشد.در کارگاه این مسئله ممکن است به دو صورت فراهم شود گاه ممکن است در کارگاه دپوهایی از مصالح داشته باشیم که بر اساس یکی از منحنی های استاندارد BS دانه بندی شده باشد . در صورتی که مصالح مخلوط دانه بندی شده به صورت استاندارد ، موجود نباشد ، در کارگاه ساخت بتن ، باید مصالح دانه ای را از دپو های مختلف به نسبت مشخصی انتخاب و مخلوط کرد تا منطبق بر یکی از منحنی های استاندارد BS شود .در این حالت هر چه تعداد دپوها بیشتر باشد ،انطباق دقیق تر انجام می گیرد. انطباق کامل بر یکی از منحنی های استاندارد BS ، فقط وقتی میسر است که به تعداد الک های استاندارد کوچکتر از بزرگترین بعد دانه مصرفی ،دپوهای مجزا و متفاوت داشته باشیم .در کارگاه اکثرا یک دپو برای ماسه و یک یا چند دپو برای شن وجود دارد .
برای تعیین نسبت اختلاط دپوهای مختلف ، به صورتی که مخلوط آنها به یکی از منحنی های استاندارد BS نزدیک شود ،باید معادلاتی را در بعضی از نقاط محور افقی منحنی های استاندارد ، نوشت .تعداد این معادلات برابر تعداد دپوها منهای یک خواهد بود و بهتر است که این معادلات ، در مرز بین دپوهای مختلف نوشته شوند . این معادلات بر این اساس نوشته می شوند که جمع حاصلضرب مقدار انتخابی از هر دپو در درصد رد شده آن دپو از الک مورد نظر باید مساوی با حاصلضرب جمع کلیه مقادیر انتخابی از دپوها در درصد رد شده منحنی استاندارد از آن الک باشد . اگر تعداد دپوها برابر n باشد یک دستگاه n معادله و n مجهول حاصل شده است که با حل آن می توان مقدار هر دپو را نسبت به یکی از دپوها بدست آورد .
به هر حال در پایان این مرحله مشخص خواهد شد که مخلوط شن و ماسه مصرفی منطبق بر کدام منحنی BS است .
5- تعیین نسبت وزنی دانه ها به سیمان ، ( Agg/C):
نسبت وزنی دانه ها به سیمان را می توان بر اساس بزرگترین بعد دانه ها ،درجه کارایی و نوع منحنی استاندارد دانه بندی ومورد استفاده قرار می گیرد .بنابراین نسبت میانگین وزنی چگالی دانه های مورد استفاده در طرح به میانگین وزنی چگالی دانه ها:
میانگین چگالی دانه های مورد استفاده / میانگین چگالی دانه های مورد استفاده * جدول Agg/C) ( : اصلاح شده Agg/C ) (
6- نوشتن رابطه حجمی و تعیین وزن کلیه اجزاء بتن :
7- تصحیح به جهت رطوبت دانه ها :
اگر دانه ها به حالت مرطوب باشند ،باید وزن آنها در حالت مرطوب محاسبه شده و متناسب با آن از وزن آب کاسته شود . در طرح BS به جهت اختصار ،می توان از تفاوت حالت SSD دانه ها با حالت خشک آنها صرف نظر کرد .
پاره ای اطلاعات عمومی در ارتباط با روشهای ساخت انواع بتن:
نکات اساسی در ساخت بتن:
1- در ساختن بتن بایستی دانه ها درشت و ریز باشد تا مقاومت بتن افزایش یابد.
2- بتن باید دانه های ریز از 0.02mmداشته باشد این دانه ها در ساخت بتن مانند ساچمه عمل می کنند.
3- برای آنکه روئیه بتن نازک و بتن دارای نمای یکپارچه شود و درزها تخته شوندبایستی در ساخت آن از دانه های ریز استفاده کرد.
4- در بتن ریزی که با سنگ شکفته استفاده می شود بایستی گرد سنگ یا گرد آهک شکفته یا بهتر از آنها گرد تراسص یا پوزلان ( که قطرش 0.02 میلیمتر است ) به مصرف برسد.
5- در ساختن بتن اگر سنگ ها با دانه های ریز زیاد استفاده شوند به آب بیشتری نیاز خواهیم داشت .
روشهای ساخت بتن و نحوه تولید، انتقال(حمل) با ماشین آلات:
الف) بتن سازی بادست: در صورتی که دستگاه بتن ساز فراهم نباشد و حجم بتن ریزی کم باشد با دست می توان بتن را آماده نمود، به این ترتیب که شن و ماسه را به نسبت مناسب با سیمان ترکیب
نموده و با اضافه نمودن مقدار آب مناسب به آن بتن را تهیه می کنید. محلی که برای ساخت بتن انتخاب می شود بایستی مرطوب و تمیز باشد و مخلوط نمودن دانه ها می بایست توسط پیمانه صورت گیرد و قبل از ساختن بتن باید دانه های سنگ را مرطوب نمود و در هنگام ساختن بتن باید آنها را بهم بزنید تا مخلوطی همگن داشته باشید.
ب) بتن سازی بوسیله دستگاه: بتن سازهایی که توسط آن بتن را می سازند به سه دسته تقسیم می شوند:
1- بتن سازهایی که توسط یدک کش حمل می شوند(بتنیر): از لحاظ حجم با ظرفیتهای مختلف در بازار وجود دارند که ظرفیت آنها براساس لیتر به ترتیب زیر می باشد: 150لیتر،250لیتر، 500 لیتر،750 لیتر،1500 لیتر.
2- تراک میکسر: این گونه دستگاه برای حمل بتن به کار گرفته می شود و بر روی کامیون قرار دارد ، بتن را به صورت نیمه آماده یا مصالح اولیه در تراک میکسر ریخته تا در راه مخلوط شده و آماده جهت بتن ریزی گردد.
تذکر: فاصله زمانی از زمان مخلوط شدن تا موقع استفاده بتن نباید بیش از 2 ساعت باشد.
3- بتن ریزی توسط دستگاه مرکزی بتن یا بچینگ پلنت(کارخانه مخلوط کننده): طرز کار این دستگاه آن است که مصالح را پای کار آماده نموده و توسط تسمه نقاله حمل و جابجا و به نسبت مناسب در دستگاه می ریزند این نسبت در دستگاه های پیشرفته به صورت اتوماتیک صورت می گیرد.
جابجایی و حمل بتن:
جهت حمل و جابجایی بتن باید دقت شود که دانه ها از هم جدا نشوند و نکات زیر بایستی رعایت گردد:
1- حمل بتن حتی الامکان سریع باشد تا گیرش نشود و خشک نگردد.
2- دانه های شن و ماسه از هم جدا نگردد و شیره سیمان از آن خارج نشود.
3- بایستی طوری برنامه ریزی شود که در کار بتن ریزی وقفه ای ایجاد نشود.
5- در حمل بتن در راه های دور به آن افزونه های دیگر اضافه می کنند که البته این عمل مقاومت بتن را کاهش میدهد.
روشهای حمل بتن ریزی توسط دستگاه در کارگاه ساختمانی:
1) حمل بتن توسط چرخ دستی، فرغون، زنبه یا دامپر
2) توسط ترک میکسر
3) جرثقیل و بونکر
4) پمپ بتن
تذکر:اگر بتن ریزی با دست صورت گیرد ، ارتفاع بتن ریزی از 1.5m بیشتر باشد .
بتن ریزی در هوای گرم:
به علت اینکه بتن ریزی در هوای گرم به آب بیشتری نیاز دارد و پس از ریختن بتن و تبخیر سریع به علت گرمی هوا در بتن ترک ایجاد می شود و به همین علت افت بتن بیشتر خواهد بود به همین منظور برای پایین نگه داشتن درجه گرمای مصالح مصرفی را بایستی پایین نگه داشت و به همین منظور بایستی آب مصرفی راخنک نمود یا توسط ایجاد سایبان بر رویه دستگاه بتن ساز از بالا رفتن درجه حرارت جلوگیری به عمل آید یا اینکه بتن ریزی را بجای روز در شب انجام دهیم.
همچنین قالب های محل هایی را که می خواهیم بتن ریزی کنیم قبل از شروع آب پاشیده و تبخیر آب درجه حرارت محیط را کم می کند. و در مواقع گرما حمل بتن حتی الامکان سریع باشد تا از گیرش آن جلو گیری به عمل آید و پس از بتن ریزی باید سطح آن را با گونی و یا وسیله دیگری پوشاند تا از تبخیر سریع آب و نتیجتا" از ترک خوردن جلو گیری به عمل آید. در ضمن می توان از محلول کندگیرکن نیز استفاده کرد. درجه حرارت بتن ریزی حداکثر 35درجه سانتی گراد می باشد.
بتن ریزی در هوای سرد:
در بتن ریزی در هوای سرد بایستی مراقبت هایی به خصوص صورت گیرد چنانچه درجه حرارت از 5درجه سانتی گراد کمتر باشد بایستی مراقبت های زیر صورت گیرد:
1- گرم کردن مصالح
2- گرم کردن آب (توسط پیش گرم کن تا 80 درجه سانتی گراد)
3- کاربرد سیمان زود گیر یا محلول هایی که تسریع به عمل آورد. البته ناگفته نماند که این محلول ها در مقاومت بتن اثر منفی دارد
4- در بتن ریزی روی زمین های یخ زده قبل از بتن ریزی بایستی یخ هارا ذوب نموده و بعدا بتن ریزی نمایند.
اصول قالب بندی :
1)قالب بایستی طبق نقشه و مشخصات ساخته شود ، قالب ها بایستی به اندازه کافی پیوسته بوده و درزهای آن بوسیله مناسب پر شده تا از خروج شیرهبتن جلوگیری بعمل آید .
2) قالبهاوسط پشت بندهایی در جای مناسب ودر زمین محکم شود و در جایی نظیر سقف شمع کوبی شود ، قالبها باید طوری نصب شوند که برداشتن آن به سهولت انجام گیرد ضمنا قالب ها از چوب مناطق جنگی نظیر کاج و صنوبر باید ساخته شوند .
3) قالبها بایستی از چوب سالم و بدون گیره باشند و ضخامت آن 5/2سانتی متر باشد به استثنای تخته های کف تیرها که ضخامتش 3 سانتی متر باشد .
4) قالب ها بایستی کاملاصاف بوده و در جاهایی که در مجاورت بتن ریزی است بایستی توسط روغن اندود گردد.
5) قالب بندی در ستونها بایستی پس از آلوموتورها صورت گرفته و توسط پشت بندها چهار تراش محکم گردد وبه فواصل80سانتی متر چهار تراش ها باشد و حداقل ضخامت قالب ستونهاmm 30 یا cm3 باشد
6) در محل قالبهای ستون در قسمت پایین بایستی توسط تیرهای چوبی به زمین محکم شوند
اصول قالب برداری
1- قالب برداری بایستی جزء به جزء و با کشیدن میخها صورت گیرد و ضربه زدن به قالب ها و کشیدن آنها باید طوری باشد که به بتن آسیب وارد نکند .
2- بطور کلی برداشتن قالب که متحمل بار است قبل از این که بتن به حد مقاومت لازم رسیده باشد.
3- مدت نگهداری قالب بستگی به نوع بتن و شرایط محیط دارد حد اقل مدت نگهداری قالب در هوای مناسب که درجه حرارت آن کمتر از 5 درجه نیست برای ساختمانهای معمولی و برای قسمتهای مختلف در صورتی که سیمان مصرف 285 کیلو گرم بر متر مکعب با شد به قرار زیر است
الف) قالب سطح جانبی تیرها ، دیوار و ستون سه روز باید در بتن باشد بعدا" آن را برداریم
ب) قالب لانه های دو طرفه و دال ( سقف های یک پارچه alab ) 8 روز
ج) قالب دالهای یک طرفه و کف تیرهای کوچک و دالهای تخت 16 روز می باشد
د) قالب کف تیرهای بزرگ 21 روز
تذکر : چنانچه پس از ریختن بتن یخبندان شود مدت نگهداری قالب را بایستی حداقل به مدت یخبندان اضافه شود.
ه) درقسمتی از سازه که پایه ها برداشته می شود نبایستی هیچ باری بزرگتراز ترکیب بارهای زنده و مرده قید شده در طرح وارد شود مگر انکه تحلیل نشان دهد که مقاومت کافی برای بارهای اضافه وجود دارد.
ر) برای پایه های داربست باید حتی الامکان چوب راست وبدون ترک ویا پایه فلزی بکار برد در مورد پایه های چوبی نبایستی قطر آن کمتر از cm 10 باشد و در مورد چهار تراش نباید از cm 8 کمتر باشد و چوب پایه هاو پشت بند ها و چهار تراش میتوان از چوب سفید استفاده کرد .
ذ) قالب های چوبی بسته به نوع آن نبایستی بیشتر از 3 تا 4 بار استفاده شوند و چهارتراش پشت بند قالب جهت تقویت آن وبرای جلو گیری از شکم دادن و در جهت عمود بر درز تخته نصب می شود.
تذکر : چنانچه فاصله پشت بند از2/1 تا 5/1 متر تجاوز نماید از جهت تقویت آن از چهار تراش کش استفاده می شود.
تعیین ظرفیت تولید با توجه به بررسی بازار
با توجه به بررسی بازار انجام شده ظرفیت این طرح برابر40000 تن پیشنهاد می گردد . که به صورت 1 شیفت 8 ساعته در 300 روز تولید خواهد گردید .
مشخصات محصولات این واحد در جدول ذیل آمده است .
ردیف
نام محصول
میزان تولید سالیانه
1
بتون آماده عیار مختلف(از عیار 100 تا عیار 450 )
50000 تن
2
بلوک سقفی سیمانی
90000 عدد
3
بلوک دیواری
100000 عدد
4
تیرچه زیگزاگ سیمانی، و سایر
27000 متر
5
جدول سیمانی
60000 عدد
ردیف
نام ماشین آلات و تجهیزات
محل تامین
تعداد
1
میکسرتراک
داخلی
2
2
پمپ زمینی
داخلی
1
3
پمپ تلسکوپی
داخلی
1
4
دستگاه جوش
داخلی
2
5
اره برش میلگرد
داخلی
1
6
بتونیر سیار با تجهیزات
داخلی
1
7
بچینگ (ایسنگاه مرکزی بتن)
داخلی
1
8
لودر
داخلی
1
ارائه لیست تجهیزات و ماشین آلات اصلی فرآیند:
تعیین نیروی انسانی مورد نیاز:
جدول زیر تعداد نیروی انسانی مورد نیاز برای این طرح را نشان می دهد.
ردیف
نیروی انسانی مورد نیاز
تخصص و میزان تحصیلات
تعداد
1
مدیر طرح
مهندس عمران و ساختمان
1
3
کارشناس تولید یا مدیر فنی
مهندس عمران
1
4
کارمند اداری و پشتیبانی
دیپلم تا تکنسین
3
5
کارگر ماهرتولید و تعمیرات
دیپلم- تکنسین
7
6
کارگر ساده
زیر دیپلم
17
7
راننده
زیر دیپلم
4
8
نگهبان و سرایدار و آبدارچی
زیر دیپلم
2
جمع
35
برآورد زیر بنای ساختمانهای صنعتی و غیر صنعتی:
ردیف
شرح
مقدار
واحد
1
سالن تولید
700
مترمربع
2
انبار مواد اولیه
100
متر مربع
3
انبار محصول
0
متر مربع
4
ساختمان اداری و سرویس ها
70
مترمربع
5
نگهبانی و سرایداری
50
5
سایر
80
متر مربع
تجهیزات و تاسیسات عمومی وانرژی مصرفی سالیانه
عنوان
شرح
برق رسانی
شبکه داخلی، سه فاز 147kw ، به همراه تا بلو برق و کا بل کشی
آب رسانی
شبکه داخلی، حق ا نشعاب آب 4/3 اینچ ، لوله کشی( یا هزینه حفر چاه و تانک ذخیره آب )
سوخت رسانی
حق انشعاب ، لوله کشی گاز( یا تانک ذخیره
وسایل گرمایش وسرمایش وایمنی
بخاری،کولر، کپسول اکسیژن ،کمکهای اولیه
ارتباطی
تلفن ثابت 3 خط،همراه 2 خط
اطفاء حریق
کپسول و شیلنگ آتش نشانی
برآورد مصرف انرژی سالیانه
آب :
انواع آب مورد نیاز در این واحد عبارتند از :
آب مورد نیاز برای تولید:
برای تولید هر تن بتن به 200 – 250 لیتر آب نیاز است که در مجموع به حدود 9000 متر مکعب آب برای تولید احتیاج است.
آب مورد نیاز جهت شستشو و آبیاری فضای سبز:
برای آبیاری فضای سبز کارخانه به ازای هر متر مربع فضای سبز 5/1 لیتر در روز آب در نظر گرفته می شودلذا با توجه به 250 متر مربع فضای سبز مقدار آب مورد نیاز 1500 متر مکعب می باشد و جهت شستشوی کارخانه نیز سالیانه 3m 700 آب تخمین زده شده است .
آب مورد نیاز جهت آشامیدن ، حمام و آشپزخانه
موارد فوق به ازای هر نفر 150 لیتر در روز در نظر گرفته می شود . بدین ترتیب چون تعداد پرسنل کارخانه ، 35 نفر پیش بینی شده مقدار آب مورد نیاز این واحد جهت مصارف فوق حدود 1600 متر مکعب در سال تخمین زده می شود.
شرح
مقدار مصرف (متر مکعب)
آب جهت تولید
9000
آب مورد نیاز برای آشامیدن و نیاز آفراد
1600
آب مورد نیاز برای آبیاری و شستشو
2200
سایر موارد پیش بینی نشده
2500
مجموع
15300
مقدار کل آب مصرفی : حدودا 15300 متر مکعب در سال.
برق:
الکتریسیته مورد نیاز در خط تولید:
برای این خط تولید برق سه فاز با ولتاژ 380 ولت، فرکانسHZ 120 مورد نیاز است. انرژی الکتریکی مورد نیاز در بخش تولید برای ماشین آلات به شرح ذیل می باشد:
ردیف
نام ماشین آلات و تجهیزات
برق مصرفی
1
دستگاه جوش
20
2
اره برش میلگرد
20
3
بچینگ (ایسنگاه مرکزی بتن)
50
الکتریسیته مورد نیاز جهت روشنایی:
توان لازم برای روشنایی سوله خط تولید ، سوله انبار مواد اولیه ، سوله انبار محصول، سوله تاسیسات برقی و سوله سیستم خنک کننده ، هوای فشرده و سیستم اطفاء حریق بطورمتوسط w20 به ازاء هر متر مربع در نظر گرفته می شود . همچنین برای ساختمانهای اداری و رفاهی نیز توان مورد نیاز برای روشنایی معادل w 35 به ازای هر متر مربع در نظر گرفته شده است .
ردیف
شرح
متراژ
مقدار مصرف به ازای هر متر مربع
مقدار مصرفKW
1
سالن تولید
750
20
15
2
انبار مواد اولیه
50
15
1
3
انبار محصول
0
15
0
4
ساختمان اداری و سرویس ها
70
35
4/2
5
ساختمان نگهبانی و سرایداری و سایر
130
35
5/4
6
روشنایی محوطه
2000
5
5/17
جمع
40
مجموع مصرف برق به شرخ ذیل می باشد.
شرح
مصرف کل kw
ماشین آلات خط تولید
90
روشنایی
40
سرمایش، گرمایش و تهویه
7
سرویس های جانبی
10
مجموع
147
سوخت گاز طبیعی:
در این واحد گاز طبیعی برای گرمایش بکار برده می شود .جهت گرمایش ساختمانها میزان سوخت مورد نیاز برای هر 100 متر مربع ازساختمانها ، 25 متر مکعب گاز طبیعی در روز است . بدین ترتیب میزان گاز طبیعی مورد نیاز تقریبا37500 متر مکعب در سال خواهد بود.
سوخت خودروها و وسایل حمل و نقل شامل میکسر ها ، کمپرسی ها و وانت نیز در جدول زیر آمده است :
شرح
واحد
مصرف روزانه
مصرف سالانه
آب مصرفی
M3
51
15.300
برق مصرفی
kwh
1176
352800
سوخت
مصرفی
گازوئیل
lit
150
45.000
گاز
M3
125
37500
بنزین
lit
20
6000
فصل سوم
بررسی های
اقتصادی و بازار
وضعیت تولید داخل استان:
با توجه به اینکه امکان حمل و انتقال بتن آماده به سایر نقاط کشور به دلیل نوع خاص محصول نمی باشد همچنین نیاز شدید استان به واحدهای تولید بتون آماده به بررسی بازار داخل استان می پردازیم.
در حال حاضر 11 واحد تولید بتن آماده در استان فعال با ظرفییت تولید260 هزار متر مکعب یا 570 هزار تن در سال فعال می باشند.مشکل عمده این محصول در حال حاضر کمبود سیمان می باشد که ان شا ا… با راه اندازی فاز دوم کارخانه سیمان بجنورد مرتفع خواهد شد.
تعیین مصرف داخلی:
وضعیت ساخت و ساز در سالهای اخیر در کشور :
برای تعیین پتانسیل مصرف بتن در بخش ساختمان در کشور ، باید میزان کل زیر بنای ساختمانهای دارای پروانه ساخت در سالهای اخیر در کشور برری گردد . با در نظر گرفتن میزان ظرفیت و تولید کنونی بتن آماده در استان ، می توان نیاز به تولید بتن در استان را پیش بینی نمود. در ادامه ، بر پایه گزارشات سالانه بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران مربوط به بخش مسکن ، وضعیت ساخت و ساز در سالهای 1385-1376 بررسی گردیده که نتایج آن در جدول ارائه شده است .
سال
سطح زیر بنا در تهران
سطح زیر بنا در شهرهای بزرگ
سطح زیربنا در سایر نقاط شهری
سطح کل زیر بنا در کشور
76
4/7
8/11
17
2/36
77
3/5
4/12
5/18
2/36
78
1/10
1/15
9/18
1/44
79
3/16
3/15
8/17
4/49
80
9/20
5/19
2/18
6/58
81
3/15
8/26
23
1/65
82
6/9
1/29
8/26
5/65
83
7/11
1/20
8/29
6/61
84
10
4/22
2/29
6/61
85
3/11
6/24
9/29
8/65
سطح کل زیر بنای ساختمانهایی که درسال 1381 برای آنها پروانه صادر شده حدود 1/65 میلیون متر مربع بوده است که 1/11 درصد بیشتر از سال 1380 است . از مجموع سطح کل زیر بنای در نظر گرفته شده 5/23 درصد به شهر تهران ، 2/41 درصد به شهرهای بزرگ و 3/35 درصد به سایر مناطق شهری اختصاص داشته است .
شاخصهای اقتصادی بخش ساختمان و مسکن کشور طی سال 1382 با رشدی اندک همراه بود . این روند حاکی از سپری شدن دوران رونق فعالیتهای این بخش و کاهش مشارکت بخش خصوصی در امر ساختمان و مسکن است .
سطح کل زیر بنای ساختمانهایی که در سال 1382 ، پروانه احداث ساختمان صادر شده حدود 5/65 میلیون متر مربع بود که 6/00 میلیون متر مربع بیشتر میزان مشابه در سال 81 بوده است .
رکود حاکم بر بخش ساختمان و مسکن کشور که از سال 1382 در تهران آغاز گردیده بود ، درسال 1383 با تسریبه سایر شهرهای بزرگ ، به صورت گسترده تری ادامه یافت . در این سال ، آمار پروانه های ساختمانی صادره توسط شهرداریهای سراسر کشور به لحاظ تعداد و سطح کل زیر بنای طبقات ساختمانها کاهش داشت که عمدتاً ناشی از کاهش پروانه های ساختمانی صادر شده در شهرهای بزرگ کاهش یافته و رونق بیشتری در شهرهای کوچک یافته است . با این حال ، همچنان مساحت کل زیر بنای تهران درصد بالایی را از کل سطح زیر بنای کشور تشکیل می دهد .
برای بررسی استفاده از بتن آماده در ساختمان سازی ، سطح زیر بنای کل ساختمانها در کشور را متوسط سطح زیر بنا در نه ساله گذشته در نظر می گیریم که رقمی در حدود 5/54 میلیون متر مربع می باشد . در سال های اخیر با توجه به چندین مورد زلزله که به وقوع پیوسته است کارشناسان معماری تقریبا در بیشتر موارد از سقفهای بتنی استفاده می نمایند و استفاده از تیر آهن و سقف ضربی کاهش قابل ملاحظه ای داشته است. بگونه ای که می توان با گفت در حدود 70% سقفهای ساختمان ها از نوع بتنی بوده و در آن از بتن استفاده شده است.
با فرض اینکه سطح زیر بنا در استان خراسان شمالی حداقل 5/1% کل زیر بنای کشور باشد در این صورت 820 هزار متر مربع سطح زیر بنای استان خواهد بود.
اگر فقط میزان بتن ریزی در سقفها را ملاک قرار دهیم به ازای هر 100 متر مربع به 7 مترمکعب بتن که با قطر 5 سانتی متر اجرا می شود نیاز است.
برای ساختمانهای با اسکلت و فونداسیون بتنی نیز در صورتی که 50 % کل ساختمان های استان را تشکیل دهد به ازای هر 100 متر مربع به 35 متر مکعب بتن نیاز است.
در این صورت سالانه به حدود 1 میلیون تن بتن نیاز است.
تامین مواد اولیه:
مواد اولیه بتن آماده به جز سیمان که مشکل کلی کشور و استان می باشد از تولید کننده های داخل استان تامین می گردد. سیمان نیز از کارخانه سیمان بجنورد تامین می گردد.
شن و ماسه از واحهای سنگ شکن مستقر در استان تامین می گردد.
جمع بندی بازار:
با توجه به بررسی های انجام گرفته در قسمتهای قبلی می تون بازار داخلی بتن آماده را به صورت زیر جمع بندی نمود .
ردیف
شرح
مقدار (تن)
1
پیش بینی میزان مصرف استان
1.000.000
2
میزان تولید داخلی
570.000
3
صادرات
0
4
کمبود
430.000
محاسبات
مالی واقتصادی
پرسشنامه ایجاد واحدهای صنعتی کوچک
1- محل اجرای طرح
خراسان شمالی
0
منطقه مجاز صنعتی
2- مشخصات متقاضی
نام ونام خانوادگی
نام پدر
ش. ش
تحصیلات
تجربه
0
0
0
0
0
3- نوع فعالیت یا محصولات تولیدی (فروش کل ):
ردیف
نام محصول
میزان تولید سالیانه
قیمت واحد (ریال)
قیمت فروش(هزار ریال)
1
بتون آماده عیار 300
40000 تن
250.000
10.000.000
2
بلوک سقفی سیمانی
90000 عدد
5000
450.000
3
بلوک دیواری
100000 عدد
3200
320.000
4
تیرچه زیگزاگ سیمانی
27000 متر
50.000
1.350.000
جدول سیمانی
60000 عدد
16000
960.000
جمع کل
13.080.000
4- زمین
مساحت(متر مربع)
قیمت واحد(ریال)
قیمت کل (هزار ریال)
3500
100.000
350.000
5- محوطه سازی
ردیف
شرح کار
مقدار کار
قیمت واحد (ریال)
کل هزینه (هزار ریال)
1
تسطیح و خاک برداری
2800 مترمربع
20.000
56.000
2
حصارکشی (دیوار با ارتفاع 5/2 متر)
270 متر
400.000
108.000
3
جدول گذاری
0
0
0
4
خیابان کشی و آسفالت
200 متر مربع
70.000
14.000
5
پارکینگ
0
0
0
6
فضای سبز
250 مترمربع
60.000
15.000
7
روشنایی
70
200.000
14.000
8
سایر
0
0
0
جمع
207.000
6- ساختمان و ابنیه صنعتی و غیر صنعتی
ردیف
شرح
مقدار
واحد
قیمت واحد(ریال)
کل هزینه (هزار ریال)
1
سالن تولید
مترمربع
1.300.000
2
انبار مواد اولیه
متر مربع
1.100.000
3
انبار محصول
متر مربع
1.000.000
4
ساختمان اداری سرویس ها
مترمربع
1.300.000
5
نگهبانی و سرایداری
متر مربع
1.000.000
6
سایر
مترمربع
1.300.000
جمع
7- وسایل وتجهیزات اداری وآزمایشگاهی
ردیف
شرح
تعداد
قیمت واحد(ریال)
قیمت کل(هزار ریال)
1
کامپیوتر و متعلقات
2
6.000.000
12.000
2
میز اداری و متعلقات
2
800.000
1.600
3
کمد و بوفه
2
600.000
1.200
4
اثاثیه و ملزومات اداری
–
–
1000
5
سایر موارد (فکس و …
–
–
5000
جمع کل
17.800
8- ماشین آلات و تجهیزات خط تولید
ردیف
نام ماشین آلات و تجهیزات
وضعیت دارایی
محل تامین
تعداد
قیمت واحد (هزار ریال)
قیمت کل (هزار ریال)
1
میکسر تراک
مورد نیاز
داخلی
2
1.350.000
2.700.000
2
پمپ زمینی
مورد نیاز
داخلی
1
420.000
420.000
3
پمپ تلسکوپی
مورد نیاز
داخلی
1
540.000
540.000
4
دستگاه جوش
مورد نیاز
داخلی
2
18.000
36.000
5
اره برش میلگرد
مورد نیاز
داخلی
1
12.000
12.000
6
بتونیر سیار با تجهیزات
مورد نیاز
داخلی
1
84.000
84.000
7
بچینگ (ایسنگاه مرکزی بتن)
مورد نیاز
داخلی
1
504.000
504.000
8
لودر
مورد نیاز
داخلی
1
1.020.000
1.020.000
هزینه حمل، نصب و راه اندازی ( 1- 3% ) ارزش کل ماشین آلات
64.000
جمع کل
5.380.000
9- تاسیسات عمومی و تجهیزات
عنوان
شرح و توضیحات
قیمت (هزار ریال)
برق رسانی
شبکه داخلی و حق انشعاب kw 120
120.000
آب رسانی
شبکه داخلی و حق انشعاب آب ( یا هزینه حفر چاه، تانک ذ خیره )
50.000
سوخت رسانی
حق انشعاب ، شبکه داخلی و مخازن ذخیره سوخت
25.000
وسایل گرمایش و سرمایش و ایمنی
بخاری-کولر-کپسول اکسیژن-کمکهای اولیه
15.000
ارتباطی
تلفن ثابت 2 خط و همراه2 خط
9.000
اطفا حریق
کپسول و شیلنگ آتش نشانی
17.000
سایر
دو مخزن هوایی (سیلو) فلزی سیمان ، جرثقیل سقفی
300.000
جمع کل
486.000
10- وسایل حمل و نقل داخل و خارج کارخانه
ردیف
شرح وسایل
وضعیت دارای
مشخصات فنی
تعداد
قیمت واحد (هزارریال)
قیمت کل (هزار ریال)
1
وانت بار
مورد نیاز
نیسان
1
120.000
120.000
2
کامیون کمپرسی
مورد نیاز
کمپرسی
1
650.000
650.000
جمع کل
770.000
11- برآورد مواد اولیه مصرفی سالانه
ردیف
نام مواد اولیه و مشخصات فنی
مصرف سالیانه
واحد
هزینه واحد(ریال)
هزینه کل(هزار ریال)
1
سیمان
8000
تن
350.000
2.800.000
2
ماسه نخودی
15000
تن
50.000
750.000
3
ماسه شسته
22000
تن
55.000
1.210.000
4
ماسه بادامی
5000
تن
45.000
225.000
5
میلگرد
90
تن
9.500.000
855.000
جمع کل
8.540.000
12- برآورد هزینه استهلاک
شرح
ارزش دارایی (هزار ریال)
درصد
هزینه استهلاک سالیانه (هزار ریال)
محوطه سازی
163.500
5%
8175
ساختمان
749.000
5%
37.450
ماشین آلات و تجهیزات
5.380.000
10%
538.000
تاسیسات
486.000
10%
48.600
وسایل حمل و نقل
770.000
10%
77.000
وسایل دفتری وآزمایشگاهی
17.800
10%
1780
پیش بینی نشده
189157
10%
18.915
جمع کل
729.920
13- بر آورد هزینه آب، برق و سوخت مصرفی
شرح
واحد
مصرف روزانه
مصرف سالانه
هزینه واحد(ریال)
هزینه کل(هزار ریال)
آب مصرفی
M3
43
13.000
1000
13.000
برق مصرفی
kwh
960
288.000
700
201.600
سوخت
مصرفی
گازوئیل
lit
150
45.000
160
7200
گاز
M3
75
22.500
300
6750
بنزین
lit
20
1.000
1000
6000
جمع
234.550
14- بر آورد هزینه تعمیرات و نگهداری
شرح
ارزش دارائی(هزار ریال)
درصد
هزینه تعمیرات سالیانه (هزار ریال)
ساختمان
749.000
2%
14.980
محوطه سازی
163.500
2%
3270
ماشین آلات و تجهیزات
5.380.000
5%
269.000
تاسیسات
486.000
5%
24.300
وسایل دفتری و آزمایشگاهی
17.800
2%
356
وسایل حمل و نقل
770.000
10%
77.000
جمع
388.906
15- بر آورد حقوق و دستمزد و نیروی انسانی
ردیف
نیروی انسانی مورد نیاز
تخصص و میزان تحصیلات
تعداد
متوسط حقوق ماهیانه (ریال)
جمع حقوق سالیانه(هزار ریال)
1
مدیر طرح
لیسانس
1
3.500.000
42.000
3
کارشناس تولید
لیسانس
1
3.000.000
36.000
4
کارمند اداری و پشتیبانی
دیپلم تا لیسانس
2
2.000.000
48.000
5
کارگر ماهر
دیپلم
4
2.000.000
96.000
6
کارگر ساده
زیر دیپلم
5
1.800.000
108.000
7
راننده
زیر دیپلم
4
2.000.000
96.000
8
نگهبان و سرایدار و آبدارچی
زیر دیپلم
1
1.800.000
21.600
جمع
18
447.600
مزایا و حق بیمه کارفرما در سال به میزان 20%کل حقوق سالیانه پرسنل
89.520
جمع کل
537.120
جمع نیروی انسانی مورد نیاز 27 در 1 شیفت و یا 300 روز کاری در سال می باشد.
16- بر آورد سرمایه ثابت:
الف – هزینه های سرمایه ای
شرح
مبلغ (هزار ریال)
زمین
300.000
محوطه سازی
163.500
ساختمان
749.000
ماشین آلات و تجهیزات
5.380.000
وسایل دفتری و آزمایشگاهی
17.800
تاسیسات
486.000
وسایل حمل و نقل
770.000
پیش بینی نشده(5%اقلام بالا)
189.157
جمع کل
8.055.457
ب- هزینه های قبل از بهره برداری
شرح
مبلغ (هزار ریال)
هزینه های تهیه طرح، مشاوره، اخذ مجوز، حق ثبت قراراداد بانکی (1% هزینه سرمایه ای)
80.554
هزینه آموزس پرسنل (1% کل حقوق سالانه)
5.300
هزینه های راه اندازی و تولید آزمایشی
70.000
جمع
155.854
سرمایه ثابت =هزینه های سرمایه ای+هزینه های قبل از بهره برداری
سرمایه ثابت = 8.211.311 هزار ریال
17- برآورد سرمایه در گردش
عنوان
شرح
مبلغ (هزار ریال)
مواد اولیه و بسته بندی
مدت 45 روز مصرف مواد اولیه
639.600
حقوق و دستمزد
2 ماه حقوق و مزایا
89.520
تنخواه گردان
1 ماه هزینه انرژی و تعمیرات و نگهداری
103.909
جمع
833.029
18 – نحوه سرمایه گذاری
شرح
سهم متقاضی
تسهیلات بانکی
جمع(هزار ریال)
مبلغ
درصد
مبلغ
درصد
سرمایه ثابت
1.235.000
20%
6.615.000
80%
8.211.311
سرمایه در گردش
374.863
45%
458.166
55%
833.029
جمع کل سرمایه گذاری
1.609.863
22%
7.073.166
78%
9.044.340
19- هزینه های تولید سالیانه
شرح
مبلغ(هزار ریال)
هزینه مواد اولیه و بسته بندی
5.840.000
هزینه حقوق و دستمزد
537.120
هزینه انرژی (آب ، برق، سوخت)
234.550
هزینه نگهداری و تعمیرات
388.906
هزینه پیش بینی نشده تولید (5 درصد اقلام بالا)
350.029
هزینه اداری فروش(1% اقلام بالا)
73.506
هزینه تسهیلات مالی (2% مقدار وام سرمایه ثابت)
131.381
هزینه بیمه کارخانه (دو هزارم سرمایه ثابت)
16.423
هزینه استهلاک
729.920
هزینه استهلاک قبل از بهره برداری (20% هزینه های قبل از بهره برداری)
31.171
جمع کل
8.333.006
20- قیمت تمام شده = تولید سالیانه / هزینه تولید سالیانه
برابر است با 166.660 ریال جهت هر تن بتن 300 عیار
21- به تفکیک در جدول شماره 3 آورده شده است.
شرح هزینه
هزینه متغیر
هزینه ثابت
هزینه کل(هزلر ریال)
مقدار
درصد
مقدار
درصد
مواد اولیه و بسته بندی
5.840.000
100%
0
0%
5.840.000
حقوق و دستمزد
134.280
25%
402.840
75%
537.120
هزینه انرژی
115.824
80%
28.956
20%
234.550
تعمیرات
311.125
75%
97.226
25%
388.906
پیش بینی نشده
280.023
80%
70.006
20%
350.029
اداری و فروش
0
0%
5.663
100%
55.366
هزینه تسهیلات مالی
0
0%
131.381
100%
131.381
بیمه کارخانه
0
0%
16.423
100%
16.423
هزینه استهلاک
0
0%
729.920
100%
729.920
استهلاک قبل از بهره برداری
0
0%
19.740
100%
31.171
جمع هزینه های تولیدی
6.681.252
1.651.754
8.333.006
22- محاسبه نقطه سر به سر
درصد در نقطه سر به سر = 35 %
هزینه های تولید و مقدار تولید بر اساس 100% ظرفیت محاسبه گر دیده است. درصورتیکه پیش بینی می شود در سال اول معادل 70% ظرفیت،سال دوم به ظرفیت اسمی برسد.
23- سرمایه: (هزار ریال)
ثابت: 8.211.311
در گردش: 833.029
24- سود وزیان ویژه
سود و زیان ویژه = 2.966.994
ارزش ا فزوده ناخالص 4.836.544
ارزش ا فزوده خالص 3.950.770
نسبت افزوده ناخالص به فروش 43
نسبت ا فزوده خالص به فروش 35
نسبت ا فزوده خالص به سرمایه گذاری کل 43
26- سرمایه ثابت سرا نه: 304.123
27- کل سرمایه گذاری سرا نه: 334.975
28- نرخ بازدهی سرمایه: 33 %
29- دوره برگشت سرمایه: 3.04
برآورد نحوه سرمایه گذاری طرح
ردیف
شرح هزینه های سرمایه گذاری
انجام شده
هزینه های باقی مانده
جمع کل(هزار ریال)
شرکت(هزار ریال)
بانک(هزار ریال)
شرکت(هزار ریال)
بانک(هزار ریال)
1
زمین
0
0
300.000
0
300.000
2
محوطه سازی
0
0
163.500
0
163.500
3
ساختمان
0
0
0
749.000
749.000
4
ماشین آلات و تجهیزات
0
0
0
5.380.000
5.380.000
5
تاسیسات
0
0
0
486.000
486.000
6
ابزار و تجهیزات دفتری و آزمایشگاهی
0
0
17.800
0
17.800
9
وسائط نقلیه
0
0
770.000
0
770.000
11
هزینه های قبل از بهره برداری
0
0
155.854
0
155.854
12
هزینه های پیش بینی نشده
0
0
189.157
0
189.157
جمع هزینه های ثابت
0
0
1.235.000
6.615.000
5.380.000
سرمایه در گردش
0
0
374.863
458.166
833.029
جمع کل هزینه های سرمایه گذاری
0
0
1.609.863
7.073.166
9.044.340
34