سن گندم مضرترین آفت گندم
چکیده
مبارزه با حشرههای زیانآور، آفتها و بیماریهای گیاهان یکی از روشهای مهم بالا بردن تولید محصولات کشاورزی است؛ چرا که هرساله بخش قابل ملاحظهای از محصولات کشاورزی در اثر این عوامل از بین میروند. در نتیجه زیانهای جبرانناپذیری به کشاورزان و اقتصاد کشور وارد میشود. یکی از حشرههای زیانآور و آفتهای مهم "سن گندم" است. این حشره همه ساله زیان فراوانی به مزرعههای گندم وارد میکند و تولید این محصول را با مشکل رو به رو میکند. سن گندم در بیشتر نقاط کشور به مزرعههای گندم حمله میکند و باعث نابودی آنها میشود. این آفت یکی از مهمترین و خطرناکترین آفات گندم در ایران محسوب میگردد و با تغذیه از گندم و جو در مراحل مختلف رویشی موجب کاهش عملکرد (خسارت کمی) و از بین بردن خاصیت نانوایی (خسارت کیفی) میگردد. سنها در مراحل مختلف زندگی خود، به گندم آسیب میرسانند و بیشترین خسارت در مرحله نهایی پورهگی و حشره بالغ ایجاد میگردد. در نتیجه شناخت مراحل زندگی سن میتواند موجب پیشگیری و یا مبارزه به موقع از به وجود آمدن خسارت گردد. از جمله روشهای مبارزه با این آفت روشهای زراعی، بیولوژیکی و شیمیایی است، از اینرو با پیشگیری و مبارزه با رشد سن گندم میتوانیم گام بزرگی را در زمینه ایمنی و کاهش ضایعات محصولات کشاورزی داشته باشیم.
کلمات کلیدی: سن گندم، آفت، مبارزه، سنزدگی
مقدمه
در اکوسیستمهای زراعی کشور که گندم و جو بستر زیست را تشکیل میدهند، عوامل زنده و غیر زندهای در تولید محصول تاثیرگذار هستند که انسان برای به دست آوردن محصول بیشتر مدام آنها را تغییر میدهد. شناخت این عوامل و روابط متقابل بین آنها در حفظ تعادل کمی و کیفی گونههای تشکیل دهنده یک اکوسیستم اهمیت بسیار زیادی دارد. خسارت ناشی از آفات، بیماریها و علفهای هرز در کشور ما حدود 35-30 درصد برآورد گردیده است که 12-10 درصد آن به حشرات زیانآور اختصاص دارد. بدین معنی که با مدیریت کنترل این عوامل، میتوان 12-10 درصد عملکرد واقعی گندم را افزایش داد و آن را به حداکثر عملکرد قابل دسترس که در شرایط دیم و آبی نزدیکتر ساخت (9، 10 و 11).
مشخصات ظاهری سن گندم
سن گندم به علت نحوه زندگی خود، مشخصات متفاوتی دارد. بعضی از سنها که در جاهای بلند مانند کوهستان ها زندگی میکنند و از علفهای همان محل تغذیه میکنند، جثه کوچکی دارند . بعضی دیگر از سنها که از مزرعههای گندم و جو تغذیه میکنند، جثه بزرگی دارند. به همین دلیل طول حشره کامل سن حدود 12 تا 14 میلیمتر و عرض آن 6 تا 7 میلیمتر متغیر است. رنگ حشره کامل سن، قهوهای و زرد خاکی روشن تا تیره متغیر است. تعداد کمی از سنها به رنگهای سیاه، قرمز و مسی رنگ دیده میشوند. سر سن به شکل مثلث است و روی آن دو عدد شاخک پنج بند و سه جفت پا قرار دارد که رنگ آنها مانند رنگ عمومی بدن سن است. تخم سن به شکل گرد است و اندازه آن یک میلیمتر است . رنگ تخم تازه، سبز روشن است که به تدریج سبز تیره میشود. از تخم سن، پوره که همان نوزاد سن است خارج میشود. پوره به رنگ تیره است (6 و 12).
مراحل زندگی سن گندم
زندگی سن گندم سه مرحله دارد:
1) حشره کامل
حشره کامل پس از ورود به مزرعه از برگ، ساقه و جوانه مرکزی گیاه گندم تغذیه میکند. بعد از یک تا دو هفته تغذیه، سن مادر جفتگیری میکند و هر حشره ماده حدود 70 تا 80 تخم در دستههای 14 تایی زیر برگهای گندم میگذارد. تخمها پس از مدتی باز میشوند و پورهها ( نوزادان سن ) خارج میشوند (6، 12و 13).
2) پورهها
پورهها 5 مرحله را میگذرانند تا به حشره کامل نسل جدید سن تبدیل شوند. پورههای سن اول خیلی کوچک و تیره رنگ هستند و در قسمت پایین بوتههای گندم و پشت برگها در سایه زندگی میکنند. پورههای سن اول تا اواسط سن دوم بدون حرکت و تغذیه میمانند. پس از این مرحله، دوره تغذیه و رشد شروع میشود. هر چه پورهها بزرگتر میشوند، از گندمها بیشتر تغذیه میکنند و خسارت زیادی میزنند (6، 12و 13).
3) سن بالغ
پس از آنکه دوره تغذیه سنهای بالغ نسل جدید تمام شد، آنها به مکانهای تابستان گذرانی میروند. این عمل برای دور شدن از گرمای محیط مزرعه برای سنها لازم است تا در یک محیط آرام و خنک استراحت کنند. پس از بارندگیهای پاییزه، سنها محل خود را عوض میکنند و به قسمتهای جنوبی و آفتابی میروند و تا پایان زمستان در آن مکانها باقی میمانند (12، 6و 13).
راههای کاهش عوارض و اثرات منفی سنزدگی
روشهای متعددی برای مبارزه با آفت سن در مزرعه وجود دارد. سمپاشی به موقع، مبارزه بیولوژیکی با استفاده از زنبورهای پارازیتوئید1، استفاده از ارقام بذر مقاوم به سن و ارقام دانه سخت جهت کشت، تناوب زراعی و برداشت سریع گندم از مهمترین روشهای پپیشگیرانه برای کاهش جمعیت و خسارت سن گندم تلقی میگردند. در واقع با شعار پیشگیری بهتر از درمان، خسارتهای کمی و کیفی حاصل از سن را میتوان در مزرعه به حداقل رساند. در حالیکه پس از بروز سن زدگی روشها و مواد محدودی جهت کاهش اثرات و بهبود آن وجود دارد که به شرح زیر است: (1، 2)
1) اختلاط گندمهای سن زده با سالم
2) بوجاری کردن گندم و جدا کردن دانههای سبک و چروکیده سنزده
3) جلوگیری از فعالیت پروتئولیتیکی بزاق سن
الف- مشروط کردن گندم سنزده که در حقیقت حرارت دادن گندم بوده و به دو صورت زیر قابل اجراست:
تنظیم رطوبت گندم در 5/17 درصد و اعمال دمای 72 درجه سانتیگراد به مدت 1 ساعت؛
قرار دادن گندم در اتوکلاو تحت اثر بخار آب خیلی داغ به مدت 3 دقیقه. حرارت باعث غیر فعال شدن پروتئاز و جلوگیری از تاثیر آن بر بخش سالم گلوتن گندم شده در نتیجه اثر سن زدگی را کاهش میدهد.
ب- پایین آوردن pH خمیر با استفاده از مخلوط اسید لاکتیک و فسفات کلسیم که این عمل سبب مهار شدن آنزیم پروتئولیتیک خواهد شد بدون اینکه بر فعالیت آنزیم آمیلاز دانه تاثیر منفی بگذارد. pH بهینه برای فعالیت آنزیم پروتئولیتیک موجود در بزاق سن حدود 5/8 است. بنابراین برای بهبود بخشیدن به خواص گندم سنزده، میتوان اسیدیته خمیر را افزایش داد.
ج- استفاده از گلوتن جهت بازسازی گلوتن هیدرولیز شده گندمهای سن زده که با توجه به رقم گندم باید مقادیر متفاوتی مورد استفاده قرار گیرد.
د- افزودن اسید اسکوربیک (ویتامین C) سبب کاهش اثرات سن زدگی میگردد. در مجموع در رابطه با گندمهای سنزده اثر بهبوددهندگی اسید آسکوربیک بهتر از گلوتن است (1 و 2).
روشهای پیشگیری و کنترل سن گندم
به منظور پیشگیری و کنترل سن گندم از کاربرد مداوم آفت کش ها در بلند مدت می بایست خودداری کرد. در اغلب آفات مثل حشرات، کنه ها، نماتدها و بیماری ها و علفهای هرز ثابت شده است که یک مدیریت تلفیقی شامل بکارگیری عملیات زراعی و کنترل بیولوژیکی می باشد. آفت کش ها فقط زمانی بکار گرفته می شوند که سایر روشهای کنترل نتواند جمعیت آفت را به زیر سطح زیان اقتصادی پایین بیاورد. بهترین روش برای کنترل آفت روشی است که بتواند بر مبنای محاسبات اقتصادی قابل دوام و بی خطر برای محیط زیست باشد (1 و 2).
1) کنترل زراعی
این روشها شامل مجموعه اقداماتی است که می تواند از طغیانهای جدی سن گندم بدون نیاز به کاربرد آفت کش جلوگیری کند و غالباً نقش پیشگیری دارند. برداشت زود هنگام، زود کاشتن و یا کاشت واریته های مقاومتر، وجین کردن کامل علفهای هرز در تمام طول فصل، تناوب کشت با محصولاتی غیر از غلات، به زراعی در کشت غلات که باعث می شود گیاه بهترین رشد و نمو را داشته و در نتیجه زودتر برداشت شود (1 و 2).
2) کنترل بیولوژیکی
به دلیل اثرات فوری و آشکار بسیاری از آفت کش های در دسترس، استراتژی مبارزه بیولوژیک در مقایسه با مزایای روشهای شیمیایی کاملاً مورد غفلت قرار گرفته است. به عنوان مثال میتوان از 7 گونه زنبور از خانواده Hym:Scelionidae و همچنین 5 گونه مگس از خانواده DIp:Tachinidae نام برد (8، 1 و 2).
3) کنترل شیمیایی
به صورت کلی همه آفت کش ها اثر مرگ و میر لازم بر روی سن گندم را دارند ولی کاربرد آفت کشها همیشه باعث کاهش جمعیت سن گندم نمی شود. از سم هایی که برای کنترل این آفت استفاده می شود می توان پیرتروئیدهای مصنوعی ما نند دلتامترین و نیز هیدروکربنهای کلره و ارگانوفسفاتها را نام برد (1 و 2).
اثرات منفی سنزدگی بر خصوصیات آرد استحصالی
آفت سن گندم معضل اساسی فرآوردههای آردی در ایران است و به همین دلیل سالانه میزان زیادی از گندم تولیدی ایران در قالب ضایعات خمیر یا سوخته دور ریخته میشود. بزاق سن گندم حاوی آنزیم پروتئولتیکی میباشد که باعث تجزیه و تخریب پروتئین به خصوص گلوتن شده، الاستیسیته گلوتن را کاهش داده و به صورت سیال در میآورد که در نتیجه خمیر حاصل از گندم سنزده شل و بیدوام بوده و فرم نمیگیرد. تقلیل خواص رئولوژیکی و یا نقصان یا کاهش قوام و پایداری و نیز کمی مقاومت به کشش خمیر اولین تظاهرات ناشی از تاثیر پروتئاز است. آنزیم پپتیداز وارد شده به دانه جذب آب آرد را نیز کاهش داده و تخلل خمیر را کم و فشردگی آن را افزایش و در مجموع کیفیت نانوائی را کاهش میدهد. در شرایط خسارت یکسان کاهش کیفیت در گندمهای سخت کمتر از گندمهای نرم میباشد (3، 4 و 5).
وجود یک نقطه سیاه که اطراف آنرا هاله شفافی احاطه کرده نشان دهنده محل گزش این آفت میباشد. به منظور تسهیل در خروج مواد مغذی موجود در آندوسپرم دانه این حشره بزاق خود را که حاوی آنزیمهای پروتئولیک میباشد را به داخل دانه تزریق میکند. این آنزیمها در داخل دانه باقی میماند و آردی که از این دانه تهیه میگردد تحت تاثیر بقایای آنزیم از کیفیت نانوایی مناسبی برخوردار نمیباشد. در اثر فعالیت آنزیم پروتئاز ساختمان گلوتن میشکند و در اثر آن خمیر نرم میشود. در نتیجه خمیر تهیه شده از چنین آردی سیال و چسبنده است و همچنین محصول تهیه شده از آن بافتی فشرده و نامناسب دارد (7، 13 و 14).
نتیجهگیری
از تحقیقات انجام شده در زمینه آسیب حاصل از سن زدگی بر روی نشاسته نتایج واحدی حاصل نشده است. برخی محققین افزایش فعالیت دیاستاتیک در اثر سن زدگی را گزارش دادند. در حالیکه سایرین این فعالیت را در دانه سن زده نرمال ارزیابی کردهاند. علت این امر ممکن است مربوط به اختلاف گونههای مختلفی باشد که در آسیب نقش داشتهاند. در مورد تعیین حداقل درصد سنزدگی که میتواند کیفیت نانوائی را به صورت جدی کاهش دهد تحقیقات زیادی موجود است که نتایج آنها کاملاً با هم متفاوت است. دلایل مختلفی برای این عدم انطباق ذکر شده است.
یکی از این دلایل ممکن است مربوط به گونههای مختلف آفت باشد که در آسیب نقش داشتهاند. از دیگر دلایل احتمالی تفاوت حساسیت گلوتن در ارقام مختلف گندم نسبت به هیدرولیز توسط آنزیم پروتئاز گندم است. گندمهای نانی که دارای کیفیت خوبی هستند نسبت به ارقامی که کیفیت پایینی دارند در مقابل اثرات شدید پروتئاز سن حساسیت کمتری دارند. از مهمترین ترکیبات ساختمانی آرد گندم که تعیین کننده کیفیت نانوایی است پروتئینها هستند. در طی تحقیقات انجام شده روی محتوی پروتئینی گندمهای سنزده مشاهده شدهاست که سنزدگی بیش از آنکه روی کمیت این پروتئینها اثرگذار باشد روی کیفیت آنها موثر است. گلوتن مهمترین ترکیب ساختمانی گندم است که در تعیین خصوصیات ویسکوالاستیک خمیر نقش دارد. با افزایش نسبت گندمهای آسیب دیده، کاهش مشخصی در محتوی گلوتن و نتایج فارینوگراف شامل زمان گسترش خمیر، مقاومت خمیر و پایداری خمیر در برابر عمل اختلاط مشاهده میشود. به دنبال نتایج بدست آمده از اجرای طرح جامع سن گندم که توسط بخش تحقیقات سن گندم و با همکاری سازمان حفظ نباتات در 8 پایلوت کشور اجرا گردید، سن گندم از یک آفت عمومی به یک آفت همگانی تبدیل شد. آفات عمومی آن دسته از آفاتی به شمار میآیند که تمام عملیات مبارزه و هزینههای انجام آن به عهده دولت است، اما در خصوص آفات همگانی دولت نقش حامی و هدایت کنندگی را دارا است و انجام عملیات مبارزه و پرداخت هزینههای آن به عهدهی کشاورزان میباشد. این طرح در ارتقای دانش و آگاهی کشاورزان و افزایش مشارکت آنها در نمونه برداریها و تصمیمگیریها برای انجام مبارزات، موثر بوده است.
منابع و مراجع
1. سازمان حفظ نباتات. ۱۳۸۰ گزارش عملکرد مبارزه همگانی علیه سن غلات در سال زراعی 80-79 و ارزیابی آن در دو سال اخیر
2. رضا بیگی، م . ۱۳۷۹ . بررسی مکانیسمهای مقاومت ارقام گندم نسبت به سن گندم Put Eurygaster integriceps و رابطه زیر واحدهای گلوتنین و نشاسته اندوسپرم با میزان مقاومت . رساله دکتری حشر ه شناسی کشاورزی. دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات.
3. Cristina, M. R., aja, S and Sadowska, J. 2002. Amylase activity in insect (Aelia and Eurygaster)- damaged wheat. J Sci food Agric 82: 977-982
4. Every, D., Sutton, K.H., Shewry, P.R., and Tathum A.S. 2005.Specificity of action of an insect proteinase purfied from wheat grain infested by the New Zealand wheat bug. Journal of Cereal Science, 42: 185-197.
5. G. Hariri, P. C. Williams and F. jaby ElHaramein 2000. Influence of pentanomid insects on physical dough properties and tow- layered flat bread baking quality of Syrian wheat Journal of cereal science 31: 111-118.
6. Kostyukovsky, M., and Zohar, D. 2004. Sun pest Eurygaster integriceps put and wheat quality. International Quality Grains Confernce Proceedings
7. Rosell, C.M., Wang, J., Aja., S., Bean, S. and Lookhart, G. 2003. Effect of Aelia spp. And Eurygaster spp. Damage on wheat proteins. Cereal Chemistry, 80(1):52-55.
8. Mujgan ,K and KILIC, N. 2005. EFFECTS OF SOME PLANTS ON PARASITIZATION OF Eurygaster integriceps EGGS BY Trissolcus semistriatus. Trakya Univ J Sci, 6(1): 41-44
9. Amir-Maafi, M. & Parker, B. L. 2001. Demography of sunn pest (Eurygaster integriceps Puton) in Iran (Hemiptera: Scutelleridae). Arab Journal of Plant Protection 19, 135-138.
10. Iranipour, S., Kharazi-Pakdel, A., Radjabi, Gh., Rasoulian, Gh. & Karim Modjeni, H. (2003) Age-specific mortality and temperature-dependent development of immature stages of Sunn Pest (Eurygaster integriceps Put.) (Heteroptera: Scutelleridae) in four constant temperatures. Applied Entomology and Phytopathology 70, 1-17. [In Persian with English summary].
11. Radjabi, Gh. 2000. Ecology of cereals sunn pest in Iran. 343 pp. Agricultural Research, Education and Extention Organization. [In Persian]
12. Vodjdani, S. 1954. Contribution à l'étude des punaises des cérèales et en particulier d'Eurygaster integriceps Put. (Hemiptera, Pentatomidae, Scutelleridae). Annales des Épiphyties 2, 105-160.
13. Hosseininaveh, V., Bandani, A and Hosseininaveh, F. 2009. Digestive proteolytic activity in the Sunn pest, Eurygaster integriceps. Journal of Insect Science: Vol. 9.
14. Talaei-Hassanloui, R., Kharazi-Pakdel, A and Hedjaroude, Gh. A. 2009. Transmission possibility of the fungus Beauveria bassiana KCF102 by mating behavior between Sunn pest, Eurygaster integriceps (Hem.: Scutelleridae) adults. Journal of Entomological Society of Iran. 28(2), 1-6
1 parasitoid
—————
————————————————————
—————
————————————————————
6