روشهای تحلیل و ارزیابی ریسک
(تحقیق درس تحلیل ریسک وقابلیت اطمینان)
استاد درس:
گردآورنده:
تابستان93
فهرست
مقدمه 3
1- مروری بر روش های تحلیل و ارزیابی ریسک 4
2-تکنیکهای کیفی 5
الف) چک لیست ها 5
ب) تحلیل what-if 6
پ) ممیزی ایمنی(Safety Audits) 7
ت) تحلیل وظایف (Task Analysis) 8
ث) طرحواره توالی زمانی رخداد(تکنیکSTEP ) 8
ج)روش HAZOP(مطالعه خطر و عملکرد) 9
3-روشهای کمی 12
چ) تکنیک ارزیابی ریسک نسبی( PRAT) 12
ح)روش ارزیابی ریسک با استفاده از ماتریس تصمیم 12
خ) اندازه گیری کمی ریسک اجتماعی 14
د) ابزارQRA( ارزیابی کمی ریسک) 15
ذ) ارزیابی کمی ریسک با استفاده از سناریو دومینو(QADS) 15
ر) روشCREAتحلیل ریسک و خطای کلینیکال(بیمارستانی) 17
ز) روش PEA( روش پیشگویانه بر پایه شناخت) 17
ژ)تحلیل ریسک وزن دار(WRA) 18
3- تکنیک های هیبریدی 19
س) تحلیل خطای انسانی(HEAT) یا تحلیل فاکتور انسانی رویداد(HFEA) 19
ش) تحلیل درخت خطا(FTA) 20
ص) تحلیل درخت رویداد(ETA) 22
ض) روش نگهداری بر پایه ریسک(RBM) 23
منابع 26
مقدمه
منافع عمومی در زمینه تجزیه و تحلیل ریسک به صورت جست و گریخته ای در طی سه دهه گذشته رشد چشمگیری داشته است، در حالی که تجزیه و تحلیل ریسک به عنوان یک روش موثر و جامع نمو پیدا کرده که به تکمیل و اتمام مدیریت کل تمام جنبه های زندگی مان می پردازد. مدیران بهداشت، محیط و سیستم های زیربنایی فیزیکی تماما به ادغام تجزیه و تحلیل ریسک در فرایند تصمیم گیری شان می پردازند. علاوه بر این تطبیق همه جانبه تحلیل ریسک توسط بسیاری از رشته ها به همراه کاربرد آن ها توسط نهادهای دولتی و صنعتی در تصمیم گیری ها، منتهی به رشد بی سابقه نظریه، روش و ابزارهای عملیاتی شده است.[1]
ریسک به عنوان احتمالاتی در نظر گرفته می شود که دارایی مورد ارزیابی را تحت تاثیر مخاطراتی قرار می دهد این دارایی می تواند از جنس نرم (نرم افزاری) و یا سخت (ازنوع قابل محاسبه توسط معادل دلاری-ریالی آن) باشد.[2] این خطرات شرایط غیرایمن یا منبع بالقوه ای از رویدادهای ناخوش آیند به همراه پتانسیل خطر و ضرر هستند.[3] علاوه بر این در تعریفی دیگر ریسک به عنوان مبنای ویژگی مفهوم یا مراحلی تعریف می شود، که بصورت بالقوه منجر به ضرر گردد.[4] یا اندازه گیری احتمال و شدت اثرات مضر خطر، تعریف می شود. [1]
سیستم پیچیده انسان و تجهیزات، متشکل از انسان ها، تجهیزات و تعامل بین آنهاست که احتمالات آن توسط مدل سیستمی شرح داده می شود. نقش مدل سیستمی در مورد تجزیه و تحلیل اینکه چگونه سیستم دچار خرابی می شود و یا تحلیل تصادفات حین انجام فعالیت، بسیار ضروری می باشد. اختلاف اصلی اینجاست که آیا این اتفاقات به دلیل خرابی های خاص روی می دهد، یا مکانیسم های خطا در سیستم ایجاد اتفاقات ناخوشایند میکند. نتیجه سال ها تلاش به منظور شرح و پیش بینی اتفاقات، تعدادی از روش های قراردادی در زمینه تجزیه و تحلیل ریسک های سیستمی است که با پیش بینی سناریو های خرابی معلوم میکند چگونه اتفاقات ناگوار روی می دهند.[5]
علاوه بر این، ارزیابی ریسک به عنوان یک فرایند سیستماتیک و مهم برای ارزیابی اثرات، تصادفات و عواقب فعالیت های انسانی بر روی سیستم هایی که به لحاظ ذات فرایندی و یا مواد مورد مصرف خطرناک بوده، میتواند ابزار مناسبی را برای سیاست "عملیات بی خطر" شرکت ایجاد کند.[6] تنوع در روش تجزیه و تحلیل ریسک به گونه ای است که تکنیک های مناسب زیادی برای هر شرایط وجود داشته و انتخاب بر مبنای سلیقه محقق با توجه به زمینه و معیارهای تحقیق صورت می پذیرد. می توان ریسک را بر مبنای کمیت در نظر گرفت که به کمک داده های تصادفی واقعی ارزیابی شده و توسط روابط ریاضی بیان می گردد.
1- مروری بر روش های تحلیل و ارزیابی ریسک
بررسی روش تحقیقات علمی دهه اخیر میلادی، موارد زیادی از مقالات فنی منتشر شده در مورد ایمنی و تحلیل ریسک را در ارتباط با رشته های متفاوتی همچون مهندسی، داروسازی، شیمی، زیست شناسی، زمین شناسی و غیره، آشکار می کند. این مقالات مفاهیمی چون، ابزارها، فناوری ها، و روش های توسعه یافته و بخش هایی همچون برنامه ریزی، طراحی، توسعه، یکپارچگی سیستم، نمونه های اولیه، و ایجاد زیرساخت های فیزیکی؛ در قابلیت اطمینان، کنترل کیفی، و نگهداری مد نظر قرار می دهند. علاوه بر این بررسی ها این تحقیق نشان می دهد که تکنیک تجزیه و تحلیل ریسک و ارزیابی به سه دسته اصلی تقسیم می شود:
الف-کیفی
ب-کمی
ج-تکنیک پیوندی ( کیفی، کمی، نیمه کمی)
تکنیک های کیفی بر مبنای فرایند تخمین تحلیلی، و توانایی اطمینان مهندسان و مدیران می باشد و غالبا با روشهای توضیحی منتج به حکم مهندسی و کارشناسانه می گردد قضاوت کارشناسانه یا اجتهاد مهندسی را می توان برون داد این نوع تکنیک ارزیابی ریسک قلمداد نمود. در عوض تکنیک های کمی، ریسک را بر مبنای کمیت مد نظر قرار می دهد که بر مبنای روابط ریاضی به کمک داده های تصادفی واقعی ثبت شده در محیط کار، تخمین زده می شود.
تکنیک های پیوندی، پیچیدگی زیادی را به دلیل خصوصیات منحصر به فردشان ایجاد می کنند که از پراکندگی گسترده آن ها جلوگیری می کند. شکل ذیل به شرح دسته بندی تجزیه و تحلیل ریسک های اصلی و روش های ارزیابی می پردازد.
شکل 1 طبقه بندی روشهای اصلی تحلیل و ارزیابی ریسک را نمایش می دهد:
شکل 1دسته بندی انواع روش های ارزیابی ریسک
2-تکنیکهای کمی
الف) چک لیست ها
تحلیل چک لیستی یک ارزیابی سیستماتیک با استفاده از یک یا چند چک لیست که شامل تعدادی سوال درباره عملکرد، سازماندهی، تعمیرات و سایر محدوده های مزبوط به مسائل نصب می باشد. تحلیل چک لیستی ساده ترین روش برای مشخص نمودن خطرات است. خلاصه ای کوتاه از این روش در زیر آمده است:
1. این یک روش سیستماتیک بر پایه اطلاعات تاریخی که در سئوالات چک لیست آمده است، می باشد.
2. این تکنیک برای هرگونه فعالیت و سیستمی اعم از مسائل مرتبط به تجهیزات یا فاکتور های انسانی قابل کاربرد است.
3. بطورکلی این تحلیل می تواند بصورت انفرادی یا توسط گروهی کوچک انجام شود.
4. این روش بر پایه مشاهدات، مرور اسناد و بازدید های میدانی قرار دارد.
5. کیفیت ارزیابی به وسیله این چک لیست توسط تجربه اشخاصی که چک لیست را آماده نموده اند، بررسی می شود و سپس توسط افراد آموزش دیده.
6. این تکنیک برای تحلیل هایی با سطح بالا و جزییات فراوان کاربرد دارد.
7. به عنوان تکمیل کننده و یکپارچه ساز سایر روش ها کاربرد دارد.
این تکنیک همچنین دارای دو نقطه ضعف کلی است:
1. ساختار تحلیل چک لیستی به دانشی که سوالات چک لیست را طراحی می کند، منحصر می شود و خارج از این محدوده حرفی برای گفتن ندارد.
2. این تکنیک بیشتر اطلاعات کیفی را فراهم می کند تا نتایج کمی.
این روش ساده برای حداقل سازی سرمایه گذاری بسیار با ارزش است. و اگر درجه کمی آن را افزایش دهند می تواند مسائل پیچیده مرتبط با ریسک را نیز پاسخگو باشد.[3]
ب) تحلیل what-if
این روش برای مشخص نمودن مسائلی که می توانند منجر به مشکل شوند و همچنین قضاوت در مورد نتایج حاصل از رخداد این اتفاقات، طراحی شده است. [3]
ویژگیهای اصلی این تکنیک بطور خلاصه در زیر آمده است:
1. این یک روش سیستماتیک با ساختاری ضعیف است که ارزیابی آن به تجربه تیم برای درک درست اطلاعات و اطمینان از صحت اطلاعات دارد.
2. معمولا توسط یک یا چند تیم با تجارب و مهارتهای مختلف انجام می شود وطی جلساتی که این گروه ها با هم می گذارند اطلاعات و اسنادشان هم پوشانی می شود.
3. برا ی هر سیستم و فعالیتی قابل کاربرد است.
4. برای تحلیلهایی با سطح بالا و جزییات فراوان کاربرد دارد.
5. توصیفی کیفی از مسائل و مشکلات بالقوه ارائه می دهد و لیستی از فعالیتها برای جلوگیری از مشکل را پیشنهاد می دهد.
6. کیفیت ارزیابی این تحلیل به کیفیت اسناد و تجربه و آموزش دیدگی سرپرست گروه بستگی دارد.
7. تقریبا برای هر نوع از ارزیابی ریسک قابل کاربرد است.
8. معمولا این روش به تنهایی به کار می رود اما گاهی اوقات با روشهایی که ساختار قوی تری دارند ادغام می شوند.(مخصوصا تحلیل چک لیست)
رویه ی عملکرد تحلیل what-if از هفت پله تشکیل شده است:
1. ما مرزهای اطلاعات مورد نیاز برای ریسک را مشخص وتبیین می کنیم.
2. ما مسائلی که می خواهیم در تحلیل، انها را در نظر بگیریم را مشخص می کنیم.(مشکلات ایمنی، مسائل محیط زیستی ، اثرات اقتصادی و…)
3. ما موضوع اصلی را به عناصر مهمش تقسیم می کنیم .
4. برای هر عنصر (زیر مجموعه ) یک مجموعه از سوالات(what-if) ایجاد می کنیم .
5. ما به سوالات بالا پاسخ می دهیم وتوصیه هایی جهت بهبود پتانسیل بالقوه مسائل هرچند غیر ضرور را توسعه می دهیم.
6. همچنین اگر تحلیل جزیی تری مد نظر است ، این زیرمجموعه ها را نیز به مسائل ریز تر تقسیم می کنیم و آنقدر این کار را ادامه می دهیم تا دقت مورد نظر فراهم شود.
7. ما از نتایج بالا برای تصمیم گیری استفاده می کنیم و توصیه های حاصل شده از تحلیل را ارزیابی می کنیم و البته به کار خواهیم بست.
پ) ممیزی ایمنی(Safety Audits)
دستورالعمل ها و رویه هاییست که برای ایمنی عملکرد برنامه نصب یک فرآیند یا یک واحد جهت بازرسی ، مورد استفاده قرار می گیرد. [3]
آنها شرایط عملکردی تجهیز یا واحد که می توانند علت یا معلول خسارت باشند را تشخیص می دهند. یک ممیز یا یک تیم ممیزی ویژگی های بحرانی برای بکارگیری طراحی مناسب شرایط عملکردی، تعیین رویه ها، برنامه های مدیریت ریسک و بررسی های ایمنی می نماید. [3]
نتیجه ممیزی، یک گزارش است که یک مدیریت یکپارچه با یک مرور از سطوح عملکردی برای جنبه های مختلف ایمنی را فراهم می کند. نتایج گزارش شده باید توصیه ها، منطق و پیشنهادهایی درباره ی بهبود ایمنی رویه و عملکرد داشته باشند.
ت) تحلیل وظایف (Task Analysis)
این تکنیک، راههایی که مردم وظایف خود در محیط کارشان را بر طبق آنها انجام می دهند و چگونگی تقسیم وظایف به زیر مجموعه هایش و توصیف چگونگی واکنش اپراتور ها با سیسم خودشان و سایر سیستمها ، را مورد تجزیه و تحلیل قرار می دهند. این تحلیل می تواند تصویری مناسب از سیستمهایی که شامل انسانها نیز باشد را با استفاده از اطلاعات مناسب و برای تحلیل با دقت کافی ، ایجاد نماید.[7]
تحلیل وظایف شامل مطالعه فعالیتها و ارتباطات صورت گرفته بوسیله اپراتور و سایر اعضای تیم برای رسیدن به هدف سیستم ، می شود. نتیجه این تحلیل یک مدل وظیفه است. فرایند این تحلیل شامل سه فاز می شود:
1. جمع آوری داده هایی در خصوص مداخلات انسانی و تقاضاهای سیستم.
2. ارائه این داده ها در یک ساختار قابل فهم و نمودارها و جداول.
3. مقایسه بین تقاضای سیستم و توانایی اپراتور
هدف اولیه از ارزیابی ریسک اطمینان از سازگاری نیاز سیستم با توانایی اپراتور است واگر اهمیت داشت ، مطابقت دادن نیاز ها با توانایی شخص.فرم پرکاربرد این تحلیل ،تحلیل وظایف سلسله مراتبی (HTA)می باشد. روش سلسله مراتبی یک ساختار مناسب جهت مرور کلی و کار با فریندهایی در سایز واقعی را فراهم می کند. HTA یک روش آسالن برای جمع آوری و سازماندهی اطلاعات و فعالیتهای انسانی است و البته توانایی تحلیل خوبی جهت پیدا نمودن وظایف ایمن و بحرانی دارد. این تحلیل در وظایف پیچیده، زمان بر بوده و نیاز به همکاری خبرگان زمینه ای مختلف دانش مرتبط با عملکرد فرایند دارد. دیگر تکنیکهای تحلیلی عبارتند از :
تحلیل وظایف جدولی، تحلیل زمانی، درخت رویداد عملکرد اپراتور و روشهای COMS( اهداف، اپراتورها، روش ها و انتخاب نقش ها)، عملکرد بحرانی و…[8]
ث) طرحواره توالی زمانی رخداد(تکنیکSTEP )
این روش یک مرور( و بررسی) با ارزش از زمان بندی و توالی رخداد ها /فعالیتهایی که در حادثه سهمی دارند، فراهم می کند، یا بعبارتی دیگر ، فرایند آسیب طرح توالی رخداد های شریک در حادثه دوباره ساخته می شود( مدل می شود). مفهوم اصلی درSTEP بررسی حادثه از آغاز آن با رخداد یا تغییری که منجر به از هم گسیختگی تکنیکال سیستم می شود، است. کارشناسان برای کنترل سیستم و ( ایجاد) دیاگرام جعبه کنترلی آن وارد موضوع می شوند. تحلیل برای یک صفحه کاری که شامل جداول و نمودارهایی جهت ارزیابی رخداد ها و مداخلات سیستم می شود را ایجاد می کنند. سپس آنها رخدادها/ فعالیتهای اصلی را شناسایی می کنند و دیاگرام جعبه ای رخداد خود که شامل موارد زیر می شود را رسم می کنند:
1. زمانی که رخداد شروع می شود.
2. مدت زمان رخداد.
3. کارمندی که باعث رخداد شده است.
4. توصیف رخداد.
5. اسم منبعی که این اطلاعات را داده( پیشنهاد نموده ) است.
در مرحله دوم رخدادها با فلش هایی بهم متصل می شوند. تمام رخدادها ، باید فلشهای ورودی و خروجی جهت نمایش دادن تقدم و تاخر در بین رخدادها، داشته باشند. همگرا شدن جهت ها نشان دهنده وابستگی بین رخدادهاست در حالیکه واگرا شدن جهت ها، اثر رخدادهای متاخر را نمایش خواهد داد.[9]
ج)روش HAZOP(مطالعه خطر و عملکرد)
این یک روش متداول برای تشخیص و مستند سازی خطرات مجازی و حاصل تفکرات است. این ورش شامل بررسی و آزمایش سیستماتیک اسناد طراحی که بازرس از نصب و عملکرد( فرایند یا واحد) بر اساس آن صورت می گیرد، می شود. این مطالعه توسط یک تیم نظام یافته انجام می شود و انحرافات تصمیم گیری در طراحی را تجزیه و تحلیل می کند. تکنیک تحلیل HAZOP از یک فرآیند سیستماتیک بصورت زیر استفاده می کند:
1. شناخت انحرافات ممکن از عملکرد نرمال.
2. اطمینان از وجود محافظ ایمنی برای کمک به جلوگیری از حادثه.
قانون پایه ای مطالعه HAZOP این است که خطر در واحی که از رفتار ایده آل خود منحرف شود، افزایش می یابد. در مطالعه HAZOP لوله های فرآیندی و نمودار های ابزار های اندازه گیری(PID) توسط گروهی از خبرگان( تیم HAZOP) بصورتی نظام یافته مورد بررسی قرار می گیرند و برای هر قسمت از واحد دلایل و علت انحراف احتمالی از عملکرد نرمال شناسایی می شود و سپس مشکلات بالقوه فرآیند شناسایی می شوند. لازم به ذکر است که تیم HAZOP از خبرگانی که تجربیات زیادی در طراحی ، نصب و بهره برداری از واحد هستند، می باشد. بطورکلی یک تیم از شش عضو شامل رهبر گروه، مهندس فرایند، بهره بردار، مسئول ایمنی، مهندس کنترل سیستم و مهندس تعمیرات می شود.[10]
اعضای تیم HAZOP تلاش می کنند راه های احتمالی خطر ومشکلات احتمالی را که ممکن است سیستم با آن مواجه شود را تخمین بزنند. برای پوشش تمام آسیب ها احتمالی که واحد با آن مواجه است، اعضای تیم از یک مجموعه راهنما برای تولید متغیرهای فرایندی انحراف برای تحلیل HAZOP استفاده کنند. این کلمات راهنما باید با متغیرهای فرایندی ترکیب شوند تا متغیرهای فرایند منحرف شده، قابل فهم و تشخیص شوند. البته باید در نظر داشت که تمام کلمات راهنما برای همه متغیرات کاربرد ندارد. برای مثال زمانی که متغیر فرایندی دما است تنها کلمات راهنما، "بیشتر از" و "کمتر از" برای انحراف این متغیر کاربرد دارد. در شکل 2 الگوریتم فرایند مطالعه HAZOP نشان داده شده است. طراحی مناسب و مدیریت مطالعه HAZOP یکی از فاکتورهای حیاتی برای اثر بخشی بهتر و افزایش قابلیت اطمینان نتایج مطالعه می باشد. از جمله مطالعات HAZOP که به صورت مناسب طراحی و مدیریت شده اند می توان به موارد زیر اشاره نمود:[11]
شکل 2رویه مطالعه HAZOP
ویژگیهای اصلی این تکنیک در زیر آمده است:
1. HAZOP یک روش کاملا سیستماتیک با ساختار ارزیابی قدرتمند است که با استفاده از کلمات راهنمای HAZOP یک مرور قابل درک و مطمئن از وجود محافظ ایمنی در برابر خطرات می دهد.
2. معمولا توسط یک تیم سازمانی منظم انجام می شود.
3. برای هر سیستم و رویدادی قابل کاربرد است.
4. بیشتر بعنوان ارزیابی ریسک سطوح سیستم استفاده می شود.
5. نتایج اولیه کیفی خواهند بود هر چند برخی نتایج کمی پایه ای نیز می توانند به دست آیند.
3-روشهای کمی
چ) تکنیک ارزیابی ریسک نسبی( PRAT)
این روش از فرمولهای نسبی برای محاسبه مقدار ریسک منجر به خطر استفاده می کند . ریسک با در نظر گرفتن نتایج بالقوه یک حادثه ، فاکتور نمایش(تکرار) و فاکتور احتمال در نظر گرفته می شود.بطور ویژه برای محاسبه ریسک می توان از فرمول زیر استفاده نمود:[12]
R= P.S.F
که در آن Rبه معنای ریسک، Pفاکتور احتمال، S شدت آسیب، F فاکتور تکرار می باشد.
رابطه بالا سیستمی منطقی برای مدیریت ایمنی مجموعه ای از اولویت ها با توجه به خطرات را فراهم می نماید. تصدیق این اولویت ها یا تصمیمات تابعی از تصدیق تخمینهای پارامترهای P،S،F می باشد و این تخمین های به ظاهر ساده به جمع آوری داده ها، بازدید از محل کار و بحث با کارگران در مورد فعالیتهایشان نیازمند است. [3]
مشارکت کارگران از اهمیت بسزایی برخوردار است زیرا آنها تنها افرادی هستند که دقیقا می دانند چه فرایندی و چگونه انجام می شود. هر فاکتور در معادله بالا مقداری بین یک تا ده دارد. و مقدار ریسک می تواند عددی بین یک تا هزار باشد. [12]
ح)روش ارزیابی ریسک با استفاده از ماتریس تصمیم
یک روش سیستماتیک برای تخمین ریسک است که شامل اندازه گیری و دسته بندی ریسکها براساس قضاوت آگاهانه به عنوان احتمالات، نتایج و اهمیت نسبی، می باشد.[13]
ترکیب شدت، محدوده احتمال یک تخمین از ریسک را می دهد. بطور خاص، ضرب شدت (S) در احتمال (P)، مقدار ریسک(R) را می دهد که به صورت زیر بیان می شود.
R= P.S
زمانی که یک خطر تشخیص داده شود، باید شدت و احتمال آن مشخص شود و بالاخره، این تکنیک برای ایجاد ماتریس تصمیم، آنچنان که در شکل 3نشان داده شده است، به کار می رود. همچنین جدول تصمیم گیری در پایین شکل 3 نمایش داده شده است.
شکل 3ماتریس ریسک و جدول تصمیم گیری
روش توسعه یافته DMRA دو مزیت دارد:
1. بین ریسکهای نسبی جهت تسهیل در تصمیم گیری تفاوت قائل می شود.
2. هماهنگی و ثبات تصمیمات را بهبود می بخشد.
علاوه بر این چون این روش یک روش کمی است و از جداول و نمودارها استفاده می کند، می تواند به مدیران ریسک در مورد تصمیم گیری و اولویت بندی ریسکهای مهم کمک کند. [12]
خ) اندازه گیری کمی ریسک اجتماعی
ریسک اجتماعی با عملکرد یک سیستم پیچیده که بر پایه مجموعه ای از سه متغیر بنا شده است، ارزیابی می شود.
R={(Sk, Fk,Nk)}
که در آن Sk، k امین حادثه سناریو تعریف شده در مدل فرایند می باشد. Fk تعداد تکرار این سناریو است. (بصورت احتمال بر واحد زمان ارزیابی می شود.) و Nk به نتایج k امین سناریو اشاره دارد که شامل افت های بالقوه و اتلافات اقتصادی است . بر پایه معادله بالا منحنی F-N(تابع توزیع تجمعی متمم) (CCDF) در شکل 4 نمایش داده شده است. ریسک اجتماعی برای نمودار رسم شده زمانی مورد قبول است که منحنی F-N برای تمام N ها ، زیر خط شاخص D( تابع تعریف شده در خصوص اولویت ریسکهای اجتماعی) باشد.
شکل 4 نمونه ای ازمنحنیF-Nو توابع مربوطه
اگر منحنی F-N بین خطوط Dو G قرار بگیرد قانون ALARP(ممارست خردمندانه) برای مشخص نمودن راه های کاهش ریسک می تواند کاربرد داشته باشد. اگر برای هر N منحنی F-N بالای خط G باشد ریسک بی نهایت است و سیستم باید دوباره طراحی شود.
د) ابزارQRA( ارزیابی کمی ریسک)
این ابزار برای ایمنی خارجی صنایعی که با خطر انتشار دود و غبار مواجه هستند، توسعه یافته است. این ابزار تحلیل یکپارچه و هماهنگی را از ریسک های جداگانه و انفرادی عرضه می کند. این ابزار از چندین زیر مدل و یک مرور گر بصورت نشان داده شده در شکل 5 تشکیل شده است. ابتدا سناریو ها و تعداد تکرارشان تعریف می شوند. ریسک انفرادی(یا جداگانه) بصورت احتمال(تناوب) مرگ شخص محافظت نشده در مجاورت منطقه خطر، تعریف می شود. ریسک اجتماعی مسائل محیطی( محیط زیستی) را مد نظر می گیرد. نتایج این بخش( سناریو) به عنوان ورودی محاسبات اثرات انتشار شناخته می شود و از آن برای انسان ها و مردم مجاور تخمین زده میشود. نتایج و سناریوهای تکرار با ریسک اجتماعی و جداگانه ترکیب می شوند تا به هدف نهایی برسند.[14]
شکل 5نمایی کلی از ابزار QRA
ذ) ارزیابی کمی ریسک با استفاده از سناریو دومینو(QADS)
اثر دومینو اینگونه تعریف می شود که حادثه اولیه منجر به گسترش حادثه و رویداد ثانویه می شود. در نتیجه اثرات دومینو از اثر حادثه اولیه بیشتر خواهد بود. معمولا یک حادثه وقتی به عنوان یک رخداد دومینو در نظر گرفته می شود که اثرات این رخداد از اثرات رخداد اولیته بیشتر یا دستکم قابل مقایسه با آن باشد. چهار عنصر به عنوان ویژگی های اثر دومینو در نظر گرفته می شوند:
1. سناریو حادثه اولیه که دومینو را به راه می اندازد.
2. اثر گسترش رویداد اولیه
3. یک یا چند سناریو ثانویه که شامل اجزای واحد مورد نظر می باشند.
4. افزایش اثرات رخداد اولیه که به دلیل اتفاق افتادن سناریوهای ثانویه صورت می گیرد.
ارزیابی کمی رخداد دومینو به شناسایی، ارزیابی تناوب و ارزیابی نتایج تمام سناریوهای محتمل شامل ترکیبات مختلف سناریوهای اولیه و ثانویه، نیاز دارد. البته باید بیشتر بر سناریوهای معتبر و موثق تاکید نمود و ارزیابی را بر پایه آنها بنا نمود. در ارزیابی تناوب نیز باید احتمال خسارت ناشی از رویداد اولیه مستقل از سایر خسارات دیده شود. بنابراین اگر n واحد هدف موجود باشند، حداکثر n سناریو برای رویداد اولیه می تواند در نظر گرفته شود که احتمال هر رویداد Pd.i خواهد بود و هر رویداد ثانویه می تواند همزمان با سایر رویداد های ثانویه اتفاق بیفتد. یک سناریوی دومینو می تواند در نهایت به kواحد خسارت بزند که مقدار این kبین 1 تا nمی باشد. اگر هر واحد از 1 تا n شماره گذاری شود هر سناریوی دومینو نیز می تواند بصورت بردار روبرو تعریف شود:
عدد (تعداد) سناریوهای دومینو که شامل kرویداد ثانویه مختلف می باشد، بصورت زیر بدست می آید:
تعداد تمام سناریوهای ممکن که توسط رویداد اولیه ممکن است اتفاق بیفتد، عبارت است از:
احتمال خسات دیدن k واحد از n تا بر اساس یک سناریوی مشخص از رابطه زیر بدست می آید:
که در آن تابع مساوی یک خواهد بود اگرiامین رویداد به ترکیب nام وابسته باشد. و اگر چنین نبود تابع صفر خواهد بود.[15]
ر) روشCREAتحلیل ریسک و خطای کلینیکال(بیمارستانی)
این روش شامل 5 مرحله است این مراحل بر اساس کار Truco و Cavallin بدست آمده اند. این روش این امکان را به تحلیلگر می دهد تا داده های واقعی و بدست آمده از بازدیدهای میدانی و مشاهدات مستقیم فرآیندهای کلینیکی را با داده های آماری متصل نموده با هم جمع کنند. روش ارزیابی ریسک CREA به این گونه است:
R(EMik) = P(EMik) . D(EMik)
که در آن:
Kبرای هر فعالیت، P(EMik) احتمال اتفاق افتادن EMi امین حالت خطای EM ، D(EMik) شاخص شدت آسیب است که براساس داده های موجود و قضاوت خبرگان تعیین می شود، R(EMik) شاخص ریسک برای هر EM خواهد بود.
برای هر حالت خطا برای هر فعالیت یک نمودار ریسک می شود و این منحنی بسته به میزان ریسک به چهار دسته تقسیم می شود:
R>0.05اورژانسی، 0.01< R<0.05اضطراری، 0.005< R<0.01 طراحی و R<0.005 پایش.[16]
ز) روش PEA( روش پیشگویانه بر پایه شناخت)
این رویه بر اساس تخمین و شناخت به ارزیابی ریسک می پردازد. در این روش با استفاده از داده ها و اطلاعات مورد نیاز و ترکیبات آنها فعالیتهایی غیر معمول( حادثه) تخمین زده می شود. (AA) این تخمین براساس یک مدل ریاضی که ویژگی های نا مشخص فعالیت را کمی سازی می کند، انجام می شود. مدل ریاضی تخمین هایی که بر پایه علم و دانش کافی از احتمال خطرات است را در نظر می گیرد. تجربه غالب در مدلسازی حادثه ارائه آنها با مقادیر ثابت است که معمولا با کدهای طراحی ساختاری مشخص می شوند. تفاوت پایه ای و روش تخمین AA، شبیه سازی عددی پدیده های فیزیکی شامل AA است.
بنابراین تخمین حادثه( اتفاق غیر معمول) به روش AA بوسیله شبیه سازی آماری رخداد حادثه(SAS) انجام می شود. روش تخمین AA می تواند به عنوان بخشی از ارزیابی کمی ریسک QRAباشد و از داده های سایر بخش ها برای تخمین مناسب خود استفاده نماید. این روش از مفهوم احتمال بعنوان برآورد مهندسی مجهولات یا درجه اعتماد پذیری استفاده می کند. از دیدگاه تقریب زنی، AA و روش PEA بعنوان روشی برای تفسیر و تحلیل شدت و تناوب حادثه و البته احتمال حادثه در نظر گرفته می شود. PEAبروی آینده ی رویداد مشاهده شده، تمرکز می کند.[17]
ژ)تحلیل ریسک وزن دار(WRA)
جهت تعادل میزان ایمنی با جنبه های دیگر مربوط به آن مثل محیط زیست، کیفیت و جنبه های اقتصادی از این روش استفاده می شود. تحلیل ریسک وزن دار، ابزاری برای مقایسه ریسک های مختلف، مثل سرمایه گذاری، اتلافات اقتصادی و افت زندگی انسانی در یک بعد(مثل پول) می باشد. زمانی که یک تحلیل ریسک اجرا می شود، تنها جنبه های فنی و تکنیکی آن مطرح نیست بلکه مسائل اقتصادی، سیاسی، محیط زیستی، روانشناسی، جامعه شناسی و…نیز تاثیر مهمی بر آن دارند. در برخی سناریوها از فاکتور وزنی برای ابعاد مختلف ریسک استفاده می شود تا این ریسک ها باهم مقایسه شوند و اثرات آنها بر کاهش میزان ریسک مشخص شود. همچنین این تحلیل توصیه های مفیدی در زمینه تاثیر هرنوع ریسک بر کل ریسک ارائه می دهد و ریسک وزن دار یک بعدی( بعنوان مثال پول) از رابطه زیر بدست می آید:[18]
که در آن:
ریسک وزن دار( واحد قیمت در سال)، ارزش واحد( پول) بر واحد افت در نظر گرفته شده است. ریسک وزن دار همچنین قابلیت گسترش بر اساس اجزای تصمیم گیری مورد نیاز را دارد
3- تکنیک های هیبریدی
س) تحلیل خطای انسانی(HEAT) یا تحلیل فاکتور انسانی رویداد(HFEA)
خطاهای انسانی بعنوان بخش مهمی از علت وقوع حوادث جدی و مهم، شناسایی شده اند. با تمرکز سیستماتیک بروی خطای انسانی در مراحل طراحی، بهره برداری و نگهداری سیستم های بسیار پیچیده می توان ایمنی و بهره وری عملکردی سیستم را بهبود بخشید.[19]
طراحی محل کار، فرهنگ ایمنی، آموزش ضمن خدمت، خبرگی، پیچیدگی مسئولیت، استرس و… مجموعه ای از فاکتور هایی هستند که بر رفتار اپراتور اثر می گذارند. به این فاکتور ها، فاکتورهای شکل دهی عملکردی(PSF) می گویند. تمام موارد اثر گذار بر عملکرد اپراتور در تکنیک HEATدر نظر گرفته و به کار بسته شده است. بطور کلی منابع مختلف چندین تکنیک تحلیل خطای انسانی را لیست نموده اند:
ATHEANAروشی برای تحلیل خطای انسانی
CREAMقابلیت اطمینان قابل درک( متد تحلیل خطا)
HEARTروش تحلیل و کاهش خطای انسانی
HEISTابزار شناسایی خطای انسانی در سیستم
THERPروشی برای تخمین نرخ خطای انسانی
و… .
هدف این روشها مشخص نمودن دلایل رخ دادن خطای انسانی، فاکتورهای موثر بر خطای انسانی و چگونگی رخداد خطا است[20]
علاوه بر موارد ذکر شده در بالا ابزاری که بطور معمول برای بررسی سهم خطای انسانی در حوادث رخ داده در سیستم به کار می رود، HFACSاست.( تحلیل فاکتورها، انسان و طبقه بندی سیستم) که ارزیابی کمی از میزان خطای انسان وسهم آن در حادثه روی داده را انجام می دهد.
Lishu & dongبروی ابزارهای ریاضی برای ترکیب کردن خطاهای انسانی(HF) یک سیستم با تحلیل قابلیت اطمینان آن انجام دادند . این روش را تحلیل درخت (HF)یا (HFEA) نامیدند. این روش به دو روش تحلیلی متکی بود:
1. روش تخمین نرخ خطای انسانیTHERPکه مدل درخت رویداد خطای انسانی را ایجاد می نماید.
2. قابلیت اطمینان رفتار انسانHCRکه خطاهای انسانی طی مرحله تشخیص حادثه را مشخص می نماید.
(Balkey & philips) یک روش تجربی عملیاتی برای کمی سازی خطای انسان طی یک حادثه فرآیندی را ارائه نمودند.
ش) تحلیل درخت خطا(FTA)
این روش یک روش استقرایی است که با تمرکز بر یک حادثه خاص و فراهم نمودن روشی برای مشخص نمودن دلایل آن رخداد به تجزیه و تحلیل خطا می پردازد. بعبارت دیگر، FTAروشی است که روابط منطقی بین شکست تجهیزات، خطاهای انسانی و رویدادهای خارجی که می تواند بعنوان علت خطا با هم ترکیب شوند را بصورت بصری مدل می کند. درخت خطا از رویداد ها و دروازه ها(گیت) تشکیل شده است. رویدادهای پایه ای برای نشان دادن شکست های تکنیکال که منجر به حادثه می شود استفاده می شوند در حالیکه رویدادهای میانه ای خطاهای اپراتور که ممکن است شکست تکنیکال را تشدید کند، را توصیف می کند. زمانی که چند خطا و شکست انسانی و ماشین باهم ترکیب می شوند، جهت ترکیب آنها از دروازه ها استفاده می شود. برای مثال دروازه AND وقتی کاربرد دارد که رخ دادن تمام رویدادهای اولیه لازم باشد.[21]
در زیر برخی نکات مرتبط به این متد تحلیل اشاره می شود:
1. حادثه های نهایی و میانه ای: از یک مستطیل برای نشان دادن هر گونه حادثه شکستی که در اثر خروجی نماد های منطقی رخ دهد، استفاده می شود.(حادثه نهایی، رویدادی است که باید تجزیه و تحلیل شود.)
2. حادثه پایه ای: از یک دایره برای نشان دادن رویداد پایه ای در درخت خطا استفاده می شود. ( این پایین ترین سطح درخت خطا است.)
3. حادثه نیمه تمام: یک لوزی که معرف حادثه شکستی است که خود ناشی از شکست اجزای دیگر است.
4. نماد AND: معرف وقوع خروجی در صورت وقوع تمام ورودی هاست.
5. نماد OR: معرف وقوع خروجی در صورت وقوع حداقل یک ورودی است.
6. انتقال ها: انتقال به خارج یا داخل که برای ارائه مقطع ارتباط یک درخت خطا با درخت های منشعب از آن است.
رویه کار در تحلیل درخت خطا به هشت مرحله بصورت زیر تقسیم می شود:
1. تعریف سیستم مورد نظر: مرزها و شرایط اولیه سیستم مورد نظر باید تعریف شده، مشخص باشند همچنین برای خطای احتمالی، اطلاعات مورد نیاز در دسترس باشد.
2. تعریف حادثه نهایی برای تجزیه و تحلیل: حادثه ای که جهت تحلیل، مورد نظر است باید کاملا مشخص شود.
3. تعریف ساختار بالایی درخت: حادثه ها و شرایطی که منجر به حادثه نهایی می شوند باید توصیف شوند( حادثه های میانی)
4. جستجو و کنکاش در شاخه های حادثه های میانی: حادثه ها و شرایطی که منجر به حادثه های میانی می شوند، باید توصیف شوند.
5. حل نمودن درخت خطا با ترکیب سهم هر حادثه میانی در حادثه نهایی: مدل درخت خطا و حادثه نهایی برای تمام ترکیبات محتمل حوادث و شرایطی که می توانند منجر به حادثه نهایی شوند باید مورد مطالعه قرار گیرد.
6. شناسایی وابستگی های خطاهای بالقوه و تنظیم شرایط مدل به گونه ای مناسب: مدل درخت خطا باید مورد مطالعه قرار گیرد و نقاط بالقوه مهم که امکان بروز حادثه و خطا را دارد باید شناسایی و وابستگی هایش به حوادث دیگر مشخص شود. به عبارت دیگر، علت خطاها مشخص شوند.
7. تحلیل کمی با استفاده از خواص آماری و داده های مربوط به خطاها در مدل درخت خطا: عملکرد سیستم و احتمال خطا تخمین زده شود.
8. استفاده از نتایج جهت تصمیم گیری: از نتایج تحلیل درخت خطای بدست آمده برای بررسی و شناسایی نقاط آسیب پذیر در سیستم و پیشنهاد نمودن توصیه های موثر جهت کاهش ریسک استفاده می شود.
ص) تحلیل درخت رویداد(ETA)
روشی است که با استفاده از نمودار درخت و توسعه منطقی آن مدلی بصری جهت تصمیم گیری به کار می رود. همچنین ارائه این گونه اطلاعات، خروجی های مناسب جهت تحلیل حادثه های اولیه می دهد. این مدل در مورد چگونگی اثر گذاری محافظ ایمنی و تاثیرات خارجی بر زنجیره ی حادثه، کنکاش می کند.[22]
در این روش یک حادثه اولیه مثل بد عمل کردن یک سیستم یا فرایند بعنوان نقطه شروع در نظر گرفته می شود و نتایج آن تخمین زده می شود.
بطور کلی درخت خطا از یک حادثه اولیه بعنوان نقطه شروع، حوادث محتمل در ادامه و نتایج نهایی بوجود آمده از این توالی تشکیل شده است. حوادث احتمالی متعاقب از یکدیگر مستقل هستند. یک نتیجه نهایی خاص به حوادث احتمالی متوالی از نقطه شروع تا پایان(نتیجه نهایی) بستگی دارد. واحتمال هر کدام ازنتایج، حاصلضرب احتمال تمام حوادث متوالی منجر به آن نتیجه می باشد. علاوه بر این، تمام رویدادهای سیستم در درخت رویداد توصیف شده و توالی و علل و نتایج آنها بصورت گرافیکی مشخص است. در مرحله طراحی، ETA بعنوان معیاری جهت بهبود عملکرد سیستم و شناسایی روشهای مفید برای محافظت سیستم در برابر شکست، مطرح است. البته این متد در مراحل ساخت و بهره برداری نیز کاربرد دارد. ویژگی های اصلی این روش بطور خلاصه در زیر ذکر شده است:
1) بازه ای از حوادث محتمل در نتیجه حادثه اولیه را مدل می کند.
2) این یک ابزار ارزیابی ریسک است که بخوبی اثرات زمانی، وابستگی و دومینو را در بین حوادث سهیم در نتایج مشخص می کند.
3) این مدل یک تکنیک طراحی است که به موارد زیر می پردازد:
* توصیفی کیفی از مشکلات بالقوه و ترکیب حوادث ایجاد کننده ی آنها می دهد.
* تخمین کمی از تعداد دفعات تکرار و احتمال هر خطا بر اساس توالی حوادث منجر شده به خطا را ایجاد می کند.
* لیستی از توصیه ها جهت کاهش ریسک ارائه می کند.
* ارزیابی های کمی این توصیه ها بسیار اثر گذار خواهند بود.
ض) روش نگهداری بر پایه ریسک(RBM)
این روش یک روش هیبرید موثر جهت نگهداری بر پایه ریسک است. تعاریف کمی از ریسک در این روش تحت تاثیر مطالعات کیفی نتایج خواهد بود و دقت تخمین ها با احتمال شکست رابطه ای مستقیم دارند. این متدولوژی به سه زیر مدل( ماژول) تقسیم می شود:
i. شناسایی ریسک که شامل تشخیص و تخمین ریسک می شود.
ii. ارزیابی ریسک که شامل ناسازگاری ریسک و تحلیل پذیرش ریسک می شود.
iii. برنامه نگهداری با در نظر گرفتن فاکتور های ریسک[23]
ماژولi تخمین ریسک: همانطور که در شکل7 نمایش داده شده است. این ماژول به 4 مرحله تقسیم می شود:
مرحله اول توسعه سناریوی شکست: سناریوی شکست به یک سری حادثه متوالی که به شکست سیستم می انجامد، اتلاق می شود. سناریو می تواند شامل فقط یک حادثه باشد یا مجموعه ای از حوادث. البته نباید انتظارداشت که سناریو تمام احتمالات خرابی و حوادث منجر به آن را در نظر بگیرد. اما بطور کلی سناریوی شکست، پایه مطالعات در مورد ریسک است. این سناریو است که به ما می گوید جهت شکست، چه اتفاقی می افتد و این گونه به ما کمک می کند تا در جهت کاهش ریسک و رفع خطر اقداماتی انجام دهیم. حال هر قدر این سناریو جامع تر و دقیق تر باشد، اقدامات ما موثرتر خواهد بود.
مرحله دوم ارزیابی نتایج: هدف این مرحله اولویت بندی ابزار ها و تجهیزات سیستم بر اساس احتمال شکست سیستم است.تحلیل نتایج و ارزیابی آنها می تواند بر این اولویت بندی کمک کند. برای تحلیل نتایج ابتدا باید کمی سازی نتایج صورت بگیرد و خطر بخش های مختلف سیستم مشخص شود. براساس خطر محاسبه شده در هر بخش، اولویت بندی صورت می گیرد. ارزیابی نتایج ترکیبی از چهار گروه زیر خواهد بود:
a) افت عملکردی سیستم: فاکتور A میزان افت عملکردی سیستم که موجب شکست سیستم می شود را در نظر می گیرد. برای بدست آوردن این فاکتور از جداول و روابطی که بسته به شرایط سیستم مشتق می شوند، می توان کمک گرفت.
b) افت مالی: فاکتور Bخسارت وارده بر مواد و تاسیسات سیسیپتم را که در هر سناریویی قابل اندازه گیری است، بصورت زیر بدست می آورد:
Bi=(ARi).(AD)i/UFL
که در آن
i تعداد حوادث
UFL معادله اولیه ای که سطح افت در آن غیر قابل قبول باشد. این مقدار برای هر مورد متفاوت خواهد بود. [23]
ARمساحتی که در شعاع خطر قرار دارد(مترمربع)
ADچگالی وجود منابع و اموال در همسایگی حادثه ( دلار بر متر مربع)
c) اتلافات سلامتی انسان؛ فاکتور مرگ و میر برای هر سیستمی بصورت زیر تخمین زده می شود:
PDI=PDI.PDFI
Ci=(AR)i.(PDI)i/UFR
C= ∑Ci
که در آن
UFR نرخ تلافات غیر قابل قبول( حدودا یک هزارم)
PDFI فاکتور توزیع جمعیت
PDI چگالی جمعیت در همسایگی حادثه است.
d) اتلافات زیست محیطی: فاکتور D خسارت وارده به اکو سیستم را نشان می دهد:
Di=(AR)i.(IM)i/UDA
D=∑Di
که در آن
UDA سطح خسارت غیر قابل قبول بر محیط است.( حدودا 1000مترمربع)
IM فاکتور اهمیت( اعتبار) است.
و در نهایت ، فاکتور های A،B،C،D با هم ترکیب شده فاکتور ارزیابی نتایج را ایجاد می کنند:
مرحله سوم تحلیل خطای احتمالی: این تحلیل از درخت خطا(FTA) استفاده میکند. استفاده از FTA به همراه داده های شکست اجزا و داده های قابلیت اطمینان انسانی می تواند تعداد دفعات بروز حادثه را مشخص نماید.
مرحله چهارم تخمین ریسک: نتایج اثرات و تحلیل احتمالات شکست برای تخمین ریسک استفاده می شود.
ماژولii ارزیابی ریسک: الگوریتم ارزیابی دردو مرحله اجرا می شود:
a) ایجاد و تصویب ضوابط پذیرش: ما در این مرحله ضوابطی را برای ریسک قابل قبول مقرر می کنیم.
b) مقایسه ریسک با ضوابط مورد پذیرش: در این مرحله ما معیارهای مورد پذیرش را به کار بسته و با ریسک تخمین زده شده در هر مرحله مقایسه می کنیم. واحدهایی که ریسک تخمین زده شده بیشتر از مقدار قابل قبول باشد شناسایی می نماییم. این واحدها باید در برنامه تعمیرو نگهداری قرار بگیرند.
ماژولiii برنامه نگهداری: همانطور که در ماژول قبل گفته شد، واحدهایی که ریسکشان بیشتر از مقدار مقرر باشد، باید جزییات بیشتر مورد بررسی قرار گرفته و راهکارهای کاهش ریسک آن مورد ارزیابی قرار گیرد.
a) تخمین زمان نگهداری و تعمیر بهینه: با بررسی دلایل شکست و مطالعه حوادث بوجودآورنده این شکست، این امر محقق خواهد شد.
b) تخمین دوباره و ارزیابی دوباره ریسک: در آخر جهت فیدبک گیری از سیستم و ارزیابی اثر اقدامات انجام شده در راستای کاهش ریسک انجام این مرحله ضروری است.
منابع
[1] Haimes, Yacov Y. Risk Modeling, Assessment, and Management, 3rd Edition. Wiley, January 2009.
[2] D.K.Y. Wong, D.E. Pitfield, R.E. Caves, A.J. Appleyard. " Quantifying and characterising aviation accident risk factors" Journal of Air Transport Management, 2006: 352-357.
[3] G.L.L. Reniers, W. Dullaert, B.J.M. Ale, K. Soudan. "Developing an external domino accident prevention." Journal of Loss Prevention in the Process Industries, 2005: 127-138.
[4] Niels Peter Hoj, Wolfgang Kroger. " Risk analyses of transportation on road and railway from a European Perspective" Safety Science, 2002: 337-357.
[5] Erik Hollnagel." Analysis and Prediction of Failures in Complex Systems: Models & Methods",2004.
[6] P.K. Marhavilas , D.E. Koulouriotis. " The Deterministic and Stochastic Risk Assessment Techniques in the Work Sites" Risk Management for the Future – Theory and Cases,2012:51-66.
[7] Doytchin E. Doytchev, Gerd Szwillus. "Combining task analysis and fault tree analysis for accident and incident analysis: A case study from Bulgaria" Accident Analysis and Prevention, 2009: 1172-1179.
[8] Kurt Landau , Walter Rohmert, Regina Brauchler. "Task analysis: Part I –
Guidelines for the practitioner"International Journal of Industrial Ergonomics, 1998: 3-11.
[9] Tom Kontogiannis, Vrassidas Leopoulos, Nikos Marmaras. "A comparison of accident analysis techniques for safety-critical Man-machine systems" International Journal of Industrial Ergonomics,2000: 327-347.
[10] Shuang-Hua Yang, Lili Yang." Automatic safety analysis of control systems " Journal of Loss Prevention in the Process Industries, 2005: 178-185.
[11] Melissa T. Baysari , Andrew S. McIntosh, John R. Wilson." Understanding the human factors contribution to railway accidents and incidents in Australia " Accident Analysis and Prevention,2008: 1750-1757.
[12] Pan. K. Marhavilas D.E. Koulouriotis." A risk-estimation methodological framework using quantitative assessment techniques and real accidents' data: Application in an aluminum extrusion industry " Journal of Loss Prevention in the Process Industries,2008: 596-603.
[13] Fred Henselwood, Gerry Phillips. "A matrix-based risk assessment approach for addressing linear hazards such as pipelines" Journal of Loss Prevention in the Process Industries,2006: 433-441.
[14] M.M. van der Voort, A.J.J. Klein, M. de Maaijer, A.C. van den Berg, J.R. van Deursen, N.H.A. Versloot." A quantitative risk assessment tool for the external safety of industrial plants with a dust explosion hazard" Journal of Loss Prevention in the Process Industries,2007: 375-386.
[15] Valerio Cozzani, Giacomo Antonioni, Gigliola Spadoni." Quantitative assessment of domino scenarios by a GIS-based software tool" Journal of Loss Prevention in the Process Industries,2006: 463-477.
[16] Paolo Trucco , Michela Cavallin." A quantitative approach to clinical risk assessment: The CREA method" Safety Science,2006: 491-513.
[17] Egidijus R. Vaidogas." First step towards preventing losses due to mechanical damage from abnormal actions: Knowledge-based forecasting the actions" Journal of Loss Prevention in the Process Industries,2006: 375-385.
[18] Shahid Suddle." The weighted risk analysis" Safety Science,2009: 668-679.
[19] Daryl Attwood, Faisal Khan, Brian Veitch." Occupational accident models-Where have we been and where are we going?" Journal of Loss Prevention in the Process Industries,2006: 664-682.
[20] Tom Kontogiannis, Stathis Malakis." A proactive approach to human error detection and identification in aviation and air traffic control" Safety Science,2009: 693-706.
[21] Dong Yuhua, Yu Datao." Estimation of failure probability of oil and gas transmission pipelines by fuzzy fault tree analysis" Journal of Loss Prevention in the Process Industries,2005: 83-88.
[22] Eun-Soo Hong, In-Mo Lee, Hee-Soon Shin, Seok-Woo Nam, Jung-Sik Kong." Quantitative risk evaluation based on event tree analysis technique: Application to the design of shield TBM" Tunnelling and Underground Space Technology, 2009: 269-277.
[23] Faisal I. Khan , Mahmoud M. Haddara." Risk-based maintenance (RBM): a quantitative approach for maintenance/inspection scheduling and planning" Journal of Loss Prevention in the Process Industries,2003: 561-573.
مرجع بزرگ خرید و فروش فایل های قابل دانلود
دارای سیستم پیشرفته همکاری در فروش فایل
مشاوره در زمینه تدوین پروپوزال، پایان نامه، مقاله،…
www.FaraFile.ir
1