تارا فایل

رابطه آموزش های ضمن خدمت با یادگیری مادام العمر معلمان پروپوزال




الف)اطلاعات مربوط به دانشجو
نام و نام خانوادگی:

شماره دانشجویی:

دانشکده:

رشته:

گرایش:

نوبت:

ب) اطلاعات مربوط به استاد(ان) راهنما
استاد راهنما
نام و نام خانوادگی
گروه آموزشی
مرتبه علمی
تخصص
درصد مشارکت
نام موسسه
اول

دوم

ج) اطلاعات مربوط به استاد(ان) مشاور
استاد مشاور
نام و نام خانوادگی
گروه آموزشی
مرتبه علمی
تخصص
درصد مشارکت
نام موسسه
اول

دوم

د) اطلاعات مربوط به پایان نامه
عنوان فارسی
رابطه آموزش های ضمن خدمت با یادگیری مادام العمر معلمان
عنوان انگلیسی
The relationship inservice training with lifelong learning readiness of teachers
واژگان کلیدی فارسی
آموزش های ضمن خدمت، یادگیری مادام العمر، یادگیری مادام العمر معلمان
واژگان کلیدی انگلیسی
inservice training, lifelong learning, Lifelong learning of teachers
جنبه تحقیق:
( عملی( نظری- عملی ( نظری
تعداد واحد پایان نامه: 4 واحد
مدت اجرا: 3 ماه

ه) اطلاعات مربوط به پایان نامه

1
شرح مساله(اهداف، سابقه وضرورت تحقیق):

نیازمندی جامعه به دانش آموزان با سواد تر و ماهر تر برای افزایش سطح بهره وری و توانایی رقابت با دیگر کشورها ، باعث می شود که تصمیم گیران جامعه به دنبال معلمان ماهر تر باشند تا با افزایش کارآیی آنان ، به اهداف خود برسند . جامعه امروز از فراهم نمودن اجباری آموزش به سمت تمرکز بر کیفیت آموزش و پرورش حرکت کرده و اصلاحات جدید برنامه درسی بر پرورش مهارت های فراگیران، یادگیری چگونه یاد گرفتن، توسعه برنامه درسی و استفاده از راهبردهای متنوع تدریس تاکید می نمایند . چنین تغییراتی مستلزم تغییر نقش معلم است )لی وهمکاران،2003). نقش معلم از مخابره کننده اطلاعات، به یاریگر فراگیری، راهنما و هم درس با دانش آموز تغییر می یابد .این نقش جدید از اهمیت مقام معلم نمی کاهد، بلکه مستلزم دانش و مهارت جدید است .
عصر حاضر با چالش های پیچیده و بسیار در جامعه، نحوه انجام کار، برقراری ارتباط با دیگران و نحوه یادگیری ما را تحت تاثیر قرار داده است عامل اصلی و تازه در این تغییرات افزایش نقش بنیادی اطلاعات و دانش است جامعه اطلاعاتی، جامعه دانش و جامعه یادگیری اصطلاحاتی برای معرفی این دوره هستند . در پیوند بین جامعه و دانش، یادگیری عامل اصلی است. با وجود اهمیت تولید و توزیع دانش، دانش در جریان انتقال، تاریخ انقضایی دارد که
برتوسعه حرفه ای و تمرین معلمی تاثیرگذار است . معلم اساسی ترین عنصر در نظام آموزش و پرورش می باشد که نقش الگو، مربی و راهنمای دانش آموزان و هدایت کننده فرایند تعلیم و تربیت را بر عهده دارد. میزان صلاحیت، کارآمدی، علاقه مندی، تسلط حرفه ای و مطلع بودن وی تعیین کننده فرآیند یاددهی-یادگیری است، لذا در هر نظام آموزشی توجه به معلمان و مجریان برنامه ها و طرحهای آموزشی، بعنوان مهم ترین عامل موفقیت و یا شکست دهنده نوآوریهای آموزشی مطرح می باشد. (کاکوجویباری، 1382) .در زمان حاضر ، معلمان باید دانش خود ، را در مورد تغییرات مداوم در فرایند یاددهی یادگیری دوباره خلق کنند (وایلانت،2007 ).
تغییرات عمیق در ساختار، برنامه درسی و جمعیت دانش آموزی، هویت حرفه ای معلمان را دچار بحران نموده است. فقدان صلاحیت های مرتبط برای برخورد با این موقعیت جدید باعث شده که بسیاری از معلمان هویت حرفه ای خود را در تنگنا ببینند . (مورنو،2007). معلمان در گسترش آموزش و پرورش نقش کلیدی دارند . مهمترین عامل کیفیت کنش و واکنش هایی است که میان معلمان و دانش آموزان اتفاق می افتد . عناصر این تعامل، دانش، مهارت و حساسیت معلم از یک سو و انتظارات یادگیری، وضعیت اقتصادی و اجتماعی و ویژگی فرهنگی یادگیرندگان از سوی دیگر هستند که موفقیت یا شکست آموزش و پرورش را تعیین می کنند . بنابراین به کار گماردن تواناترین و شایسته ترین افراد برای حرفه معلمی حیاتی ترین مساله است، و حیاتی تر از آن برنامه های تربیت معلم و آموزش های ضمن خدمت است که با کیفیت برتر و بالاتر فراهم آیند و برای معلمان این فرصت پیش آید تا دانش و مهارت خویش را در طول دوران خدمت افزایش دهند . کیفیت هر نظام آموزشی در نهایت به کیفیت معلمان آن جامعه وابسته است (رووف ، 1379).
از عوامل مهم توسعه اقتصادی- اجتماعی و فرهنگی، گسترش همه ابعاد آموزش و تربیت معلمان متخصص و دانا به کار است. تحولات بزرگی که در زمینه های دانش به طور روزانه اتفاق می افتد، نیازهای جدید آموزش را برای معلمان مختلف به وجود می آورد که تحصیلات دانشگاهی صرف، پاسخگوی این نیاز نیست و به انواع دیگر آموزش ها، مانند آموزش ضمن خدمت توجه دارد. آموزش ضمن خدمت، در حقیقت دانش جدیدی را در سبد آموزش های قبلی فرد قرار می دهد. کلید اصلی این تعامل در استفاده از مکانیزم موثر آموزش ضمن خدمت معلمان است.اصولاً آموزش های ضمن خدمت را جزیی از آموزش های مداومی می توان تصور کرد که انسان ها برای ایفای نقش موثر در روابط شغلی و به طور کلی روابط اجتماعی به آنها نیازمندند(کاظم پور و غفاری، 1390).
ناگفته پیداست که پیشرفت های سریع علوم تجربی، ریاضی، فنی و علوم انسانی، بویژه علوم تربیتی، روانشناسی و تکنولوژی آموزشی در جهان امروز، ایجاب می کند که معلمان تمام دوره های مختلف تحصیلی به طور مستمر به دانش افزایی، خودسازی و کسب مهارتهای لازم در انتقال عناصر فرهنگی به نسل آینده بپردازند و کودکان، نوجوانان و جوانان را با حاصل تحقیقات و تجربیات و نوآوریهای بشری با استفاده از شیوه ها، فنون و ابزار مناسب آشنا سازند، این امر معمولاً در دو شکل آموزش پیش از خدمت (تحصیل در مراکز تربیت معلم) و ضمن خدمت انجام می پذیرد و در آموزش ضمن خدمت نیز از روشهای حضوری، مکاتبه ای، خودآموزی، آموزش رادیویی و تلویزیونی و …. استفاده می شود.(صافی، 1373) مراکز آموزش ضمن خدمت می تواند به عنوان پل و رابطی بین معلمان، و اطلاعات بروز و جدیدی که مدام به دانش بشر در رشته های مختلف افزوده می شود عمل کند و معلم را در جریان و مسیر مداوم آخرین اطلاعات رشته خود قرار دهد.
همچنین "از آنجا که نیازهای افراد به دلیل تغییراتی که در محیط به وجود می آید، دائماً در حال تغییر و تحول است و افراد بواسطه تغییر و تحولی که در دانش و تکنولوژی بشری اتفاق می افتد دچار نابهنگامی در حرفه و شغل خود می گردند و در نتیجه کارآیی آنان تحت الشعاع قرار می گیرد، ضرورت دارد از طریق بررسی مداوم نیاز های افراد و تدوین برنامه های آموزشی اثربخش، دانش و توانایی های آنها را نوسازی کرد. به این ترتیب این امکان در اختیار مسئولان آموزش قرار می گیرد که از طریق ایجاد زمینه ها و فرصتهای مناسب، مداوماً آنها را در کوران اطلاعات و یافته های جدید قرار دهند و زمینه رشد و توسعه مداوم افراد را فراهم کنند." (محمدی، 1382).
معلمان باید از طریق مطالعه دایمی کتب، مجلات و جزوات مربوط به رشته تحصیلی و تدریس خود و شرکت در سخنرانی های علمی و سمینارها، کلاس های کوتاه مدت و یا دراز مدت بازآموزی و کارآموزی روز به روز بر اطلاعات خود بیفزایند تا بتوانند در کلاس درس با اطمینان خاطر و اعتماد به نفس تدریس کنند. از طرف دیگر، معلم باید متناسب با پیشرفت زمان معلومات خود را توسعه دهد و از یافته های جدید رشته تحصیلی تدریس خود مطّلع شود. اگر معلم تنها به مطالب زمان تحصیل خود قناعت کند و یا تنها به نوشته های کتب مورد تدریس خود توجه نماید، معلومات او مناسب زمان پیشرفت نخواهد کرد.
برای "آموزش ضمن خدمت" نیز تعریف دقیق و یکسانی وجود ندارد. به بیان دیگر در کشورها و حتی سازمان های مختلف با توجه به گسترهی آموزش ضمن خدمت، تعاریف متفاوتی از این موضوع وجود دارد.
یکی از تعاریف آموزش ضمن خدمت عبارت است از : " بهبود سیستماتیک و مستمر مستخدمین از نظر دانش ها ، مهارت ها و رفتارها که به رفاه آن ها و سازمان محل خدمتشان کمک می کند . از این رو تصور می رود که هدف از آموزش ضمن خدمت ایجاد توانایی بیش تر تولید و افزایش کارآیی در شغل فعلی و کسب شرایط بهتری برای احراز مقامات بالاتر می باشد . (جان . اف . می ۱۹۶۸ (
به بیانی دیگر ؛ آموزش ضمن خدمت عبارت است از " کوشش نظام دار به منظور هماهنگ کردن آرزوها و علایق و نیازهای آنی افراد با نیازهای آتی سازمان در قالب کارهایی که از افراد انتظار می رود . ( پی یر و گاتر ۱۹۸۳ (
با این وجود به هر نحوی که بخواهیم آموزش ضمن خدمت را تعریف کنیم جوهره ی اصلی آن در همه ی سازمان ها و نهادها عبارت است از افزایش کارآیی کارکنان و ایجاد سازش با محیط و در نتیجه افزایش خدمات . با این روشنگری آموزش ضمن خدمت چیزی نیست جز تلاش هایی که در جهت ارتقای سطح دانش و آگاهی و مهارت های فنی ، حرفه ای و شغلی و نیز " استقرار رفتار مطلوب در کارکنان یک موسسه یا سازمان صورت می گیرد و آنان را برای انجام بهینه وظایف و مسوولیت های شغلی آماده می کند " " . (فتحی،1373).
لازمه ی استقبال و شرکت مشتاقانه ی معلمان در دوره های آموزشی ضمن خدمت ؛ احساس نیاز و انگیزش می باشد . به منظور دستیابی به این شرایط بایستی ابتدا به نحو شایسته و مناسبی تعادل روانی معلمان را بر هم زد ( یعنی آگاه شدن وی از کمبودهای خود در زمینه ی دانش ، مهارت ورفتار مورد نیاز ، مناسب و دائم جهت حصول بهره وری دانش آموزان و تحقق اهداف علمی ) تا احساس نیاز و پیدا شدن انگیزه برای برقراری مجدد تعادل روانی و تلاش جهت رفع نیاز پیدا شده ، ایجاد شود .
از فواید مهم آموزش های ضمن خدمت، می توان، تاثیر مهم در ارتقای آگاهی و مهارت های معلمان را نام برد که همین امر باعث گردش شغلی نیز می شود . همین گردش شغلی باعث تغییرات روحیه تعامل و همکاری بین معلمان ، تقویت با ایجاد رفتارهای مطلوب در معلمان ، تربیت نیرو برای گرفتن مشاغل و پست های جدید، افزایش مهارت ها در زمینه های جدید می شود .
اهداف آموزش ضمن خدمت معلمان
1. بالابردن سطح دانش و مهارت معلمان
2. ایجاد تخصص های لازم متناسب با مشاغل
3. بهبود روش ها در جهت افزایش سطح کارایی
4. ایجاد روحیه ی مطالعه و پژوهشگری و نوآوری
5. به روز در آوردن دانش و اطلاعات
6. ایجاد فرصت ها و زمینه های مناسب جهت ارتقای معلمان
7. ایجاد زمینه ی لازم برای انطباق پذیری معلمان ، متناسب با تغییرات
اَشکال آموزش ضمن خدمت
آموزش های ضمن خدمت، از لحاظ مدت آموزش، به دوره های کوتاه مدت و بلند مدت تقسیم می شود. دوره های کوتاه مدت به آموزش هایی اطلاق می گردد که به منظور ایجاد تخصص یا مهارت خاص و یا دادن آگاهی های لازم به معلمان انجام می شود. این دوره ها به مدرک تحصیلی بالاتر منتج نمی شود. مدت زمان آموزش در این دوره ها بین 15 تا 300 ساعت است.
دوره های کوتاه مدت آموزش ضمن خدمت، از نظر عنوان، عبارتند از: کار آموزی، باز آموزی، دانش افزایی، سمینار آموزشی و کنفرانس علمی.
در فعالیت آموزش ضمن خدمت، دوره های بلند مدت به برنامه های ادامه تحصیل معلمان در طول خدمت اطلاق می شود. این دوره ها، به مدرک تحصیلی بالاتر منجر می شود و شامل دوره های کاردانی، کارشناسی نا پیوسته و کارشناسی ارشد در رشته های گوناگون است.
معمولا در نظام های آموزشی کشورهای مختلف جهان ، اگر چه معلمان در هنگام استخدام دارای اطلاعات عمومی مربوط به شغل خودند ، ولی از اطلاعات همسو و هم جهت با وظایف خود بی بهره اند.
از این رو آموزش های ضمن خدمت به عنوان ابزار هماهنگ سازی اطلاعات و مهارت معلمان با آموزش و پرورش عمل می کند ، از سوی دیگر مهارت ها و اطلاعات افراد برای مشاغل آموزشی به دلیل نو آوری های علمی و فنی روز به روز کهنه تر می شود .
اطلاعات نا کافی معلمان از شیوه انجام وظیفه ، رضایت و حوادث کاری بیشماری را به وجود می آورد ، که گاهی اوقات غیر قابل جبران است . عدم کفایت در نشر و اطلاعات معلم در خصوص خصوصیات کودکان تحت تعلیم باعث ضایعات اسفناکی در پرورش استعداد ها و توانایی های کودکان می شود. نداشتن آگاهی از شیوه های صحیح تربیتی در برخورد با مسائل و انحرافات ، تاثیرات ناگواری بر تحقق اهداف نظام آموزشی خواهد داشت.
آموزش دائمی معلمان ( به عنوان عناصری بسیار مهم و کلیدی جهت تحقق اهداف و اجرای برنامه های نظام آموزشی کشورها ) در پی تحقق اهدافی مانند : بالابردن سطح دانش و مهارت شغلی ، ایجاد تخصص های لازم متناسب با مشاغل ، بهبود روش ها در جهت افزایش سطح کاردانی ، ایجاد روحیه مطالعه و پژوهشگری و نوآوری ، به روز درآوردن دانش و اطلاعات ، ایجاد فرصت ها و زمینه های مناسب رشد جهت ارتقای کارکنان به مشاغل بالاتر ، ایجاد زمینه ی لازم برای انطباق پذیری معلمان متناسب با تغییرات می باشد تا بتوان به فواید آموزش های شغلی دسترسی پیدا کرد .( زرین فرد،1373).
یادگیری مادام العمر که با عنوان های دیگری مانند یادگیری مستمر، یادگیری مداوم، یادگیری در دوران زندگی نیز آورده شده است، یک مفهوم هنجاری نیست، بلکه یک اصل سازمان یافته چندبعدی است که جنبه عمودی آن شامل طی فرآیند یادگیری از تولد تا مرگ است و جنبه افقی آن که کل گستره زندگی فردی و اجتماعی را در بر می گیرد، بر زمینه های متفاوت یادگیری شامل خانواده، اجتماع، مدرسه و محل کار متمرکز می شود. این نوع از یادگیری به جای تمرکز روی یادگیری یکنواخت در یک برهه از زندگی و استفاده از آن در بقیه عمر، ناگزیر از پراکنده سازی تمامی حواس و امکانات یادگیری در سرتاسر عمر است تا فرد بتواند متناسب با تغییرات روزمره زندگی و همراه با آنها، امکانات معیشتی خود را در این تطابق یابی جدید به بهترین وجه میسر سازد. در واقع، یادگیری مادام العمر اصل اساسی سازماندهی برای مشارکت در پیشبرد یادگیری رسمی، آزاد و غیر رسمی است. این نوع از یادگیری برای سه مرحله از زندگی با سه هدف متفاوت متمرکز است: 1- توسعه فرهنگی: وابسته به فهم، مالکیت فکری و مفهوم سازی 2- توسعه اجتماعی وابسته به شهروندی و مشارکت اجتماعی 3- توسعه حرفه ای و اشتغال پذیری وابسته به تولید، رضایت شغلی، رفاه مالی و پایداری اقتصادی.
یکی از روش های مهم یادگیری مادام العمر که امروزه بر توسعه و کاربرد آن تاکید فراوان می شود استفاده از آموزش های ضمن خدمت می باشد آموزش های ضمن خدمت این فرصت را در اختیار معلمان قرار می دهد تا بتوانند از طریق تعامل و شبکه سازی، علاوه بر افزایش دانش و اطلاعات خود، شرکت در برنامه های اجتماعی بپردازند.
در بسیاری از مطالعات و پژوهش های انجام شده به صراحت بر اهمیت آماده سازی معلمان در راستای نیل به اهداف یادگیرنده مادام العمرتاکید شده است. صاحب نظران و مربیان آموزشی،گام های اصلاحی را پیشنهاد نمودند که عبارتند از: برنامه آموزشی مبتنی بر نیازهای علمی روز، تاکید بر یادگیری مادام العمر، یادگیری مبتنی بر هارت، ادغام علوم پایه و تجربه معلمان، هماهنگی آموزش ضمن خدمت با آموزش های معلمان، تعادل در تربیت انواع معلمان، و آموزش چند پیشه ای.
بعضی مطالعات و پژوهش های انجام شده در زمینه آموزش ضمن خدمت:
1- دکتر اسدالله کار نما (1369 ) در تحقیقی بنام بررسی اثرات آموزش شغل در افزایش کارآیی کارمندان نتیجه زیر بدست آورده است .
عدم اطلاع کافی کارکنان واحد های مختلف در یک موسسه از مسائل عمومی و کلی سازمان و همچنین مسائل صد در صد تخصصی و مربوطه به شغل آنان باعث عدم پیشرفت این موسسات و سازمانها می شود و عملا حالت دینامیک و پویایی را از موسسات سلب میکند .
2-هادی عزیز زاده ( 1369 ) در مقاله ای تحت عنوان کارایی داخلی نظام آموزشی کشور . ابتدا جریان دانش آموزی در نظام آموزشی کشور را به تفکیک پسر و دختر مورد مطالعه قرا رداده و سپس به محاسبه شاخص های اصلی کارآیی داخلی نظام آموزشی از قبیل نسبت اتلاف ، میانگین طول دوره تحصیل برای فارغ التحصیلان در دوره های مختلف آموزشی و … می پردازد . این مقاله به خوانندگانی که با تکنیک های کمی بررسی کارآیی نظامهای آموزشی آشنا نیستند ، آموزشهای مقدماتی لازم را فراهم می آورد.
3- در تحقیقی که توسط لطف الله عبادی ( 1369 ) تحت عنوان ارزشیابی کارآیی دوره های توجیهی و تکمیلی آموزش ضمن خدمت و مربیان امور تربیتی انجام شده است . محقق دو فرضیه اساس را محک آزمون گرفته است.
فرضیه اول : دوره های مذکور در کارآیی و دانش افزایی مربیان پرورشی نقش موثری ایفا کرده اند .
فرضیه دوم : دوره های مذکور نتوانسته اند در دانش افزایی و کارآیی مربیان موثر واقع شوند .
در تحقیق فوق فرضیه اول مورد تایید قرار گرفت و موارد مثبت آموزشهای مزبور بیش از موارد منفی آن معرفی گردیده است ، ولی در طرح مزبور به این نتیجه رسیده است که اگر گواهینامه پایان دوره حذف گردد مطلوبتر خواهد بود . به اعتقاد نامبرده اکثر جامه آماری از ضعف سیستم آماری گلایه داشته اند .
4-در تحقیقی که توسط آقایان امیر هادی و حسینعلی آسیان در سال 81 در زمینه آموزش ضمن خدمت بر کارآیی مدیران و معلمان مدارس راهنمایی شهر تربت جام انجام داده اند نتایج زیر را بدست آورده اند :
1-4 توانایی حل مسائل و مشکلات آموزش و پرورش دانش آموزان در معلمانی که از آموزش های ضمن خدمت برخوردارند تا حد زیادی بیش از معلمانی است که از این نوع آموزشها برخوردار نیستند ، زیرا 23% از پاسخ دهندگان این عبارت گزینه کاملا موافق و 68% گزینه موافق و 9% گزینه بی نظر را انتخاب کرده اند هیچکدام گزینه های مخالف را انتخاب نکرده اند .
2-4 افت تحصیلی دانش آموزان معلمانی که از آموزش های ضمن خدمت بر خوردارند تا حد بسیار زیادی کمتر از معلمانی است که از این آموزشها برخوردار نیستند زیرا 20% از پاسخ دهندگان این عبارت کزینه کاملا موافق و 43% گزینه موافق و 13% گزینه بی نظر و 24% گزینه مخالف را گزینش کردهاند و هیچکدام گزینه کاملا مخالف را انتخاب نکرده اند.
3-4 شرکت معلمان در دوره های آموزش ضمن خدمت تاثیر بسیار زیادی در افزایش توانایی مدیریت آنان در کلاس داری می گردد زیرا 36% از پاسخ دهندگان این عبارت گزینه کاملا موافق و 56% گزینه موافق و 7% گزینه بی نظر و 1% گزینه مخالف را انتخاب کرده اند و هیچکدام گزینه کاملا مخالف را انتخاب نکرده اند.
4-4 مشارکت معلمان در دوره های آموزش ضمن خدمت کوتاه مدت تاثیر زیادی در افزایش کارایی آنان در رشته های مختلف تحصیلی دارد زیرا 13% از پاسخ دهندگان این عبارت گزینه کاملا موافق و 59% گزینه موافق و 23% گزینه بی نظر را گزینش کرده اند و 4% گزینه مخالف و 1% گزینه کاملا مخالف را انتخاب کرده اند. همچنین این دوره ها تا حد بسیار زیادی باعث شناخت نقاط قوت و ضعف معلمان می گردد زیرا 53% پاسخ دهندگان این عبارت گزینه کاملا موافق و 36% گزینه موافق و 10% بی نظر و 1% گزینه مخالف را انتخاب کرده اند و هیچکدام گزینه کاملا مخالف را انتخاب نکرده اند.
5-4 شرکت معلمان در دوره های آموزش ضمن خدمت کوتاه مدت تاثیر زیادی در افزایش روحیه همفکری و همکاری آنان با سایر معلمان دارد . زیرا 13% پاسخ دهندگان این عبارت گزینه کاملا موافق و 57% گزینه موافق و 19% بی نظر را انتخاب کرده اند و 7% گزینه مخالف و 4% گزینه کاملا مخالف را گزینش کرده اند .
متغیرهای بکار گرفته شده در این پژوهش شامل "آموزش ضمن خدمت"، "ارتباط" ،" یادگیری مادام العمر " می باشد و هدف از این پژوهش بررسی رابطه آموزش های ضمن خدمت با یادگیری مادام العمر معلمان می باشد و آثار و نتایج آموزش ضمن خدمت بر یادگیری مادام العمر معلمان مورد ارزیابی قرار خواهد گرفت و به این منظور ابتدا رابطه بین دو عامل آموزش ضمن خدمت و یادگیری مادام العمر مشخص می گردد. سپس میزان تاثیر این دو عامل بر یکدیگر سنجیده می شود و از این طریق معیار ارزیابی دقیقی در اختیار مدیران قرار می گیرد. در این راستا رابطه آموزش ضمن خدمت و ارزیابی آثار آن فوق العاده حایز اهمیت است. آموزش ضمن خدمت ، ضمن اینکه باعث ارتقاء عملکرد معلمان و آموزش و پرورش می گردد زمینه های افزایش علم دانش آموزان را نیز فراهم می نماید. زمینه ای که متاسفانه هنوز از جایگاه مطلوبی برخوردار نیست. با توجه به موارد یاد شده و با عنایت به اینکه در این زمینه تاکنون پژوهشهای کاربردی قابل توجهی انجام نگرفته است، اهمیت و ضرورت انجام این پژوهش و ارایه نتایج آن آشکار می گردد.

2
فرضیه ها:
فرضیه های اصلی:
بین آموزش ضمن خدمت و یادگیری مادام العمر معلمان رابطه معناداری وجود دارد.
فرضیه های فرعی:
1- معلمان آموزش دیده در هنگام برقراری روابط انسانی و ایجاد محیط صمیمانه و دوستانه نسبت به معلمان آموزش ندیده عملکرد بهتری داند.
2-معلمان آموزش دیده نسبت به معلمان آموزش ندیده به آموزش های ضمن خدمت اهمیت بیشتری می دهند.
3-معلمان آموزش دیده نسبت به معلمان آموزش ندیده از خلاقیت و نوآوری بیشتر برخوردار هستند.
4- معلمان آموزش دیده برای اداره امور آموزشی از معلمان آموزش ندیده اعتماد به نفس بیشتری دارند.
5-معلمان آموزش دیده در انجام وظایف شغلی خود نسبت به معلمان آموزش ندیده عملکرد بهتری دارند.

3
کاربردهای تحقیق و استفاده کنندگان ازنتیجه پایان نامه(موسسات آموزشی،پژوهشی،دستگاههای اجرایی وغیره):

این پژوهش برای استفاده ی دست‏اندرکاران مسائل آموزشی کاربرد خواهد داشت و مورد استفاده ی سازمان آموزش و پرورش ،موسسات آموزش عالی و سازمان های مرتبط با آموزش ، معلمان،مدیران و اساتید خواهد بود

4
روش و ابزار جمع آوری، انجام و تجزیه وتحلیل اطلاعات تحقیق:
الف- شرح کامل روش تحقیق بر حسب هدف، نوع داده ها و نحوه اجراء (شامل مواد، تجهیزات و استانداردهای مورد استفاده در قالب مراحل اجرایی تحقیق به تفکیک):
روش تحقیق از نوع پیمایشی است. مطالعات در دو مرحله انجام شد؛ در مرحله اول با روش تحلیل محتوا، متون و اسناد، آئین نامه ها، خط مشی ها و اصول، برنامه ها و دستورالعملهای مربوط به طرح ارزشیابی توصیفی انتشار یافته توسط وزارت آموزش و پرورش و یا برنامه ریزان و صاحب نظران، مطالعه و بررسی شد و از تحلیل این متون، اطلاعات لازم در مورد طرح به دست آمد.
در مرحله دوم، از روش تحلیل محتوا، نظرسنجی و واقعیت نمایی برای گردآوری نظرهای مدیران مدارس مجری و معلم های آنها، در مورد موضوع بود. جامعه آماری را معلمان آموزش دیده و معلمان آموزش ندیده(که هیچ گونه دوره آموزش ضمن خدمت تخصصی را نگذرانده بودند) از معلمان نواحی مختلف آموزش و پرورش شهرستان بیرجند تشکیل شده بودند با روش نمونه گیری تصادفی از بین مدارس نواحی مختلف آموزش و پرورش شهرستان بیرجند تعداد 150 معلم آموزش دیده و 150 معلم آموزش ندیده انتخاب شدند تا رابطه آموزش ضمن خدمت با یادگیری مادام العمر معلمان مورد بررسی و مقایسه قرار کیرد. پرسشنامه ها با مقیاس طیف لیکرت نگرش معلمان نسبت به موضوع تحقیق سنجیدده شد و در مجموع فرضیه های تحقیق مورد آزمایش قرار گرفت.ُ

ب- شرح کامل روش (میدانی، کتابخانه‏ای) و ابزار (مشاهده و آزمون، پرسشنامه، مصاحبه، فیش‏برداری و غیره) گردآوری داده‏ها :

اطلاعات مورد نیاز علاوه بر منابع کتابخانه ای از دو روش مصاحبه و پرسشنامه گردآوری شده است.
الف: مصاحبه: پژوهشگران تلاش نموده اند با معلمانی که آموزش ضمن خدمت را گذرانده اند مصاحبه نمایند و آثار آموزش را بر کارآیی و یادگیری آنان مورد سنجش و ارزیابی قرار دهند. همچنین از معلمانی که آموزش ندیده بودند هم مصاحبه عمل آمد . مصاحبه ها به صورت آزاد انجام شده و به جز سئوالات از پیش تعیین شده، سئوالات دیگری نیز از پاسخگو پرسیده شده است.
ب- پرسشنامه: با توجه به فرضیه های تحقیق، پرسشنامه ای تنظیم گردید. پس از آزمون اولیه پرسشنامه در یک گروه کوچک، آزمون روایی انجام گردید به این ترتیب که ابتدا برای طراحی پرسشنامه، از چندین پرسشنامه تحقیقاتی که پژوهش مشابهی را انجام داده بودند استفاده بعمل آمد سپس تعدادی کتب و مقالات در زمینه آموزش ضمن خدمت که می تواند بر یادگیری مادام العمر تاثیر داشته باشد انتخاب شده و پرسشنامه اولیه طراحی گردید سپس با توزیع این پرسشنامه در بین گروهی از کارشناسان، اشکالات آن برطرف شده و پرسشنامه نهایی طراحی گردیده در جامعه آماری نظر توزیع شد و اطلاعات لازم جمع آوری گردید. پرسش نامه بر اساس مقیاس لیکرت، هر گویه از خیلی کم معرف نمره یک تا خیلی زیاد معرف نمره پنج، مرتب شده و از مدرسان و دبیران خواسته شد ، در مقابل هر گویه ، گزینه مورد نظر را علامت بزنند. این فرآیند نشان می دهد که از طریق روائی ساختن، وسیله اندازه گیری مناسب بوده است.

ج – جامعه آماری، روش نمونه‏گیری و حجم نمونه (در صورت وجود و امکان):

جامعه آماری را معلمان آموزش دیده و معلمان آموزش ندیده(که هیچ گونه دوره آموزش ضمن خدمت تخصصی را نگذرانده بودند) از معلمان نواحی مختلف آموزش و پرورش شهرستان بیرجند تشکیل شده بودند با روش نمونه گیری تصادفی از بین مدارس نواحی مختلف آموزش و پرورش شهرستان بیرجند تعداد 150 معلم آموزش دیده و 150 معلم آموزش ندیده انتخاب شدند تا رابطه آموزش ضمن خدمت با یادگیری مادام العمر معلمان مورد بررسی و مقایسه قرار کیرد.

د – روش ها و ابزار تجزیه و تحلیل داده‏ها:

برای تجزیه و تحلیل اطلاعات ، از روش های آماری توصیفی (توزیع فراوانی، میانگین و انحراف معیار ) و آمار استنباطی (آزمون های t تک نمونه ای ، t گروه های مستقل و آزمون تحلیل رگرسیون) استفاده شده است.
5
جنبه جدید بودن ونوآوری طرح :

6
فهرست منابع وماخذ (فارسی،عربی،لاتین به روش منبع نویسی مصوب گروه آموزشی مربوطه)

منابع فارسی:
الف لوی، مبانی برنامه ریزی، ترجمه فریده مشایخ، (تهران: انتشارات مدرسه،1371).
امید هادی ، حسینعلی آسیان ، پایان نامه بررسی آراء و نظریات مدیران و معلمان مدارس راهنمایی مشهد ، تربت جام در مورد تائید آموزشهای ضمن خدمت کوتاه مدت بر کارایی معلمان ، بهار 1381.
ابراهیم مکرمی صفت ، پایان نامه آموزش ضمن خدمت بر میزان کارایی معلمان مراکز ضمن خدمت مشهد ، 1381.
پریچهر چایچی ، شیوه های آموزشی ضمن خدمت ، انتشارات آن ، زمستان 81.
تقی پور ظهیر، علی(1383) مبانی و اصول آموزش و پرورش. آگه: تهران.
جواد سلیمان پور ، برنامه ریزی درسی در آموزش ضمن خدمت سازمانها ، انتشارات احسن ، 1381.
داود حسینی نسب، "معرفی شاخص های آموزش عالی"، فصل نامه پژوهش و برنامه ریزی در آموزش عالی، (تابستان 1372).
رضا زرین فرد . نگاهی اجمالی به عملکرد اداره کل تربیت معلم و … . فصلنامه مدیریت در آموزش و پرورش ، دوره ششم ، شماره مسلسل ۲۴ – ۲۳ ، پاییز و زمستان ۱۳۷۳ . ص ۹۷ .
دستورالعمل اجرایی شیوه های دوره های کوتاه مدت ضمن خدمت فرهنگیان استان خراسان 1390.
دانش آموزان در فرآیند آموزش. تهران: وزارت آموزش و پرورش، موسسه فرهنگی منادی تربیت.
دانش پژوه، زهر ا و ولی اله فرزاد ( 1385 ) ارزشیابی مهارت های حرفه ای معلمان دوره ابتدایی،فصلنامه نوآوری های آموزشی شماره 18 ، سال پنجم، زمستان
دانش پژوه، زهرا ( 1382 ) سنجش مهارت های حرفه ای تدریس ) معلمان دوره راهنمایی (علوم و ریاضی ). موسسه پژوهشی و برنامه ریزی درسی و نوآوری های آموزشی، سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی.
رضا زرین فرد، "نگاهی اجمالی به عملکرد آموزش ضمن خدمت فرهنگیان". فصل نامه مدیریت در آموزش و پرورش، (پاییز و زمستان 1378).
رستگار، طاهره (1382). ارزشیابی در خدمت آموزش: رویکردهای نو در سنجش و ارزشیابی با تاکید بر سنجش مستمر و پویا و بازخورد موثر به
رووف، علی ( 1379 ) جنبش جهانی برای بهسازی تربیت معلم . تهران : انتشارات پژوهشکده تعلیم وتربیت.
سینتیا اسکات و دنیسر ژافه، توانا سازی کارکنان، ترجمه مهدی ایران نژاد پاریزی، (تهران: انتشارات سروش و موسسه تحقیقات و آموزش مدیریت، 1375).
صافی، احمد ( 1385 ) مسائل آموزش و پرور ش ایران و راه های کاهش آن . تهران :نشر ویرایش.
صافی، احمد ( 1382 )، تربیت و تامین معلم در ایران ، فصلنامه تعلیم وتربیت ، پژوهشکده تعلیم و تربیت،شماره 73- 72. زمستان 1381 بهار 1382 .
علی محمد الماسی، تاریخ آموزش و پرورش در اسلام و ایران، (تهران: انتشارات امیر کبیر، 1370).
فتحی واجارگاه، کورش، برنامه ریزی آموزش ضمن خدمت کارکنان، سازمان سمت، ۱۳۸۳.
کیمبل وایلز، مدیریت و رهبری آموزشی، ترجمه محمدعلی طوسی، (تهران: انتشارات مرکز آموزش مدیریت دولتی،1372).
کورش فتحی واجارگاه . آشنایی با آموزش ضمن خدمت کارکنان ( مدیریت و برنامه ریزی آموزش و کارکنان ) . تهران : انتشارات اداره کل آموزش های ضمن خدمت ، ۱۳۷۳ . ص ص ۳۵ – ۳۴.
کاکوجویباری، علی اصغر و دیگران(1382) سند و منشور اصلاح نظام آموزش و پرورش ایران. پژوهشکده تعلیم و تربیت: تهران.
مکلین، روپرت (1379). مهندسی مجدد یا تغییر ساختار آموزشی برای تحول، نوآوری و توسعه. تهران: وزارت آموزش و پرورش، دفتر همکاریهای علمی بین المللی آموزش و پرورش.
محمد فرهمندیان . اهمیت آموزش معلمان . مجله رشد معلم ، سال نوزدهم ، آذر ۷۹ ، شماره مسلسل ۱۵۳ .
محمدی، داود. (1382) برنامه ریزی آموزش ضمن خدمت کارکنان در سازمانها، موسسات و صنایع. تهران: پیام، پیوند نو.
یونسکو، تفکر درباره ی تحولات آینده آموزش و پرورش، ترجمه محمد علی امیری، (تهران: انتشارات مدرسه، 1368 ).

منابع انگلیسی:

Chang, P. T. et al (1988). In-Service Training for Math Teacher of the 21st Century. The magazine of University of Alaska Anchorage.
Grant, Carl A. & Maureen Gillette(2006) A Candid Talk to Teacher Educators about Effectively Preparing Teachers Who Can Teach Everyone's Children, Journal of Teacher Education , Vol. 57, No. 3.
Hardie, A. (1998). Networth. Metropolitan: The Magazine of Georgia State University, 2,14-18.
H. Wu, What about the top 20%? Manuscript of a talk given at the Annual Meeting of the Amer. Math. Soc., Jan. 4, 1995; available from the author.
Hong, Jon-Chao & Jeou-Shyan Horng& Chan-Li Lin& Lih-Juan ChanLin (2008) Competency disparity between pre-service teacher education and in-service teaching requirements in Taiwan, International Journal of Educational Development,Vol.28, Issue.
Huntly, Helen(2008) Teachers'Work: Beginning Teachers' Conceptions Of Competence, The Australian Educational Researcher,Vol. 35, No.1
Huntly, Helen(2003) Teachers'Work: Beginning Teachers'Conceptions Of Competence, Thesis ,Central Queensland University Koster,Bob & Mieke, Brekelmans& Fred, Korthagen&Theo, Wubbels(2005) Quality requirements for teacher educators, Teaching and Teacher Education Vol .21, Issues 2
Lee, john chi kin , Wing po ,Lam & Yuk yung Li.(2003). Teachers Evaluation and Effectiveness in Hong Kong : Issues and Challenges , Journal of Personnel in Education , Vol 17 , N 1
Moreno, Juan Manuel , (2007). Do the initial and the continuous teachers' professional development sufficiently prepare teachers to understand and cope with the complexities of today and tomorrow's education? Journal of Eductional Change Vol .8, No.2
June , Springer Netherlands Unesco (2008) ICT Competency standards for teachers Competency Standards Modul Available at: http://www.unesco.org/en/competency-standards-teachers.

نام و نام خانوادگی و امضاء دانشجو : تاریخ :

نام و نام خانوادگی و امضاء استاد(ان) راهنما :
1- تاریخ:

2- تاریخ:
نام و نام خانوادگی و امضاء مشاور(ان):
1- تاریخ:
2- تاریخ:

شماره: ……………………….
7- رئیس محترم دانشکده …………
تاریخ : ……………………….
طرح پیشنهادی مربوط به پایان نامه تحصیلی (پروژه) خانم / آقای ……………………………………………………. در تاریخ …………………………………. ….. در کمیته تحصیلات تکمیلی گروه آموزشی…………………………………………. به تصویب رسید.

نام و نام خانوادگی مدیر گروه:
محل امضاء:

8 – نظر شورای تحصیلات تکمیلی دانشکده :
شورای تحصیلات تکمیلی دانشکده در جلسه مورخ ……………………………….. طرح پژوهشی مربوط به پایان نامه تحصیلی خانم / آقای …………………. را بررسی قرار داد. نظرات اعضای شورا به شرح زیر می باشد:

محل تائید و امضاء حداقل دونفر از اعضاء شورای تحصیلات تکمیلی دانشکده :
نام و نام خانوادگی:
نام و نام خانوادگی:

امضاء
امضاء

این طرح تحقیق، در جلسه مورخ ………………………………………………. شورای تحصیلات تکمیلی دانشکده به تصویب رسید.
نام و نام خانوادگی رئیس دانشکده
امضاء


تعداد صفحات : 13 | فرمت فایل : WORD

بلافاصله بعد از پرداخت لینک دانلود فعال می شود