پروژه ارزیابی کار و زمان
فصل 1
مقدمه ای بر ارزیابی کار و زمان
1-1- مقدمه
در ابتدای قرن بیستم،تیلور ابزارهایی جهت مدیریت علمی معرفی نمود. این ابزارها عمدتاً بر مبنای اندازه گیری زمان انجام کار،راهکاری برای بهبود در روش ارائه می دادند. این ابزارها به دلیل کارایی زیاد و تاثیر قابل توجه در کاهش هزینه و افزایش بهره وری به سرعت کاربرد وسیعی یافتند. مشاهده نتایج مثبت بکارگیری روشهای علمی منجر به تلاش برای علمی کردن سایر جنبه های کار شد. محققین و کارشناسان با بررسی جنبه های مختلف کار اصول و روشهایی برای کمی کردن و سنجش کار ارائه دادند. از آن میان می توان به تلاشهای گیلبرت اشاره کرد که روشهای مطالعه کار را توسعه داد. طراحی محیط کار جهت سهولت گردش مواد،سهولت برنامه ریزی نیروی انسانی،سهولت انجام کار و طراحی روش انجام کار جهت افزایش راندمان، بهبود بهره وری و کاهش خستگی ادامه تلاشها در جهت علمی کردن کار بود. با افزایش توجه به روشهای ارزیابی کار و زمان به تدریج دانشگاهها عهده دار آموزش و گسترش این دانش شدند و مهندسی صنایع شکل گرفت.
مطالعه کار و زمان کمک می کند که کارایی در سطح واحدهای تولیدی و سازمانها افزایش یابد و مبنای مناسبی برای سیستمهای ارزیابی و تشویق کارکنان،سیستمهای پرداخت حقوق و دستمزد و برنامه ریزی
کار و تولید شکل گیرد. بنابراین ارزیابی کار و زمان به عنوان یکی از زمینه های اصلی کار مهندسین صنایع شناخته می شود.
1-2-تاریخچه مطالعه زمان و حرکت
استفاده تیلور از مطالعه زمان
در مورد این مساله که مطالعه زمان از کارگاه ماشین کاری کارخانه فولاد میدوال شروع شد،و اینکه فریدریک تیلور شروع کننده آن بود یک توافق عمومی وجود دارد. تیلور پس از استخدام در میدوال به این نتیجه رسید که سیستم کاری کارخانه با سیستم مطلوب او فاصله بسیاری دارد. بنابراین بلافاصله بعد از اینکه سرکارگر کارگاه شد، با عزمی جزم شروع به فعالیتهایی برای تغییر سیستم مدیریت نمود.او قصد داشت تا خواسته های کارگران و مدیران را از حالت خصمانه به وضعیتی سوق دهد که هم جهت
باشند. او بیان کرد که بزرگترین مانع برای ایجاد همکاری هماهنگ بین کارگران و مدیران در عدم آگاهی مدیریت نسبت به شرایطی است که یک روز کاری مطلوب را برای کارگران ایجاد می کند. در نتیجه تیلور از رئیس شرکت فولادسازی میدوال درخواست کرد تا مقداری پول جهت مطالعه دقیق و علمی کار و نیز زمان لازم برای انجام این مطالعه در اختیار او قرار دهد.
تیلور کارهای خود را با استخدام دو کارگر که از نظر فیزیکی قوی بودند شروع نمود. به این مردها دستمزد دو برابر پرداخت می شد و آنها تمام وقت در مطالعه همکاری داشتند. تیلور بیان می کند که در این آزمایشات ما به دنبال یافتن نیروی بیشینه ای که یک مرد می تواند برای چند روز صرف کند نبودیم بلکه تلاش ما درک این مساله بود که چه مساله ای باعث ایجاد یک روز پرکار برای یک کارگر درجه یک می شود؛بهترین روز کاری از سال ورود شخص تا سال خروجش و همچنین مقدار ترقی او مورد نظر است.
تیلور فهمید که در کلیه کارهای سنگین و مشکل درصد زمانی از طول روز که کارگر کار می کند،درصد زمانی که استراحت می کند و فاصله زمانی بین استراحتهای او فاکتورهای تعیین کننده مقدار کار انجام شده در طول روز هستند. به علت مهم بودن این نظریه و به دلیل اهمیت مساله، تیلور عمده فعالیتهای خود را به مساله مطالعه زمان از طریق کرنومتر تخصیص داد. او بیان می کند که مطالعه زمان جداً از سایر مهارتهایی که در زمینه مدیریت وجود دارد یکی از عناصر مدیریت علمی است.
یکی از کارهای مهم تیلور پایه گذاری زمان سنجی است. کمک اصلی تیلور به صنایع ،روش علمی او است. پرسشهای او و جستجوی مداوم او برای یافتن حقایق به او جایگاهی مهم در مدیریت داده است. او پیشگام در بکارگیری رویکرد سیستماتیک جهت ایجاد تحول در صنایع بود که تاثیرات بسیاری بر کارگران گذاشت. او به این نتیجه رسید که علاوه بر اینکه باید باید به مشکلات مربوط به مواد و ماشین آلات رسیدگی کرد،باید مشکلات کارگری را هم در نظر داشت. رویکرد او به انسان در مطالعات و تحقیقات خود با درک جنبه های روانشناختی کارکنان همراه بود.
تیلور بارها بیان کرده است که مدیریت علمی نیازمند یک انقلاب ذهنی کامل در کارکنان و مدیریت است ، وهر دو آنها باید اهمیت جایگزینی دانش و تحقیقات علمی را بجای عقاید فردی قدیمی و قضاوتهای فردی بدون مبنا بپذیرند.
مطالعه حرکت و توسعه آن توسط گیلبرت
بدنبال نظریات تیلور مبنی بر لزوم تجزیه و تحلیل حرکات فرانک گیلبرت و همسرش لیلیان گیلبرت کوششهای فراوانی صرف پایه گذاری و توسط روش علمی تجزیه و تحلیل حرکات کردند و در این زمینه موفقیتهای بزرگی بدست آوردند. تجزیه و تحلیل حرکات بعنوان یکی از فنون ساده کردن کار و یکی از ملزومات اندازه گیری کار شناخته شد. گرچه این تکنیک ابتدا در امور ساختمانی و صنعتی بکار برده شد ، ولی طولی نکشید که ضرورت استفاده از این تکنیک در امور دفتری نیز محسوس گردید.
گیلبرت عناصر اصلی حرکت را پایه گذاری کرد و گفت که ما در حین انجام کارهای مختلف 17-18 حرکت مفید بیشتر نداریم و مابقی حرکات زائد هستند و حذف این حرکات زائد موجب کاهش زمان و افزایش کارائی و سرانجام سوددهی بیشتر می شود. و بدین وسیله علم حرکات سنجی بنیان گذاری شد.
فن مطالعه جزئیات حرکات که اولین بار توسط گیلبرت در سال1912 میلادی استعمال شد، بطور مختصر بدین شرح است:
"مطالعه جزئیات حرکات عبارتست از بررسی اجزاء اساسی یا حرکات جزئی یک عمل با استفاده از دوربین فیلم برداری و یک وسیله اندازه گیری زمان بطوریکه فواصل زمانی دقیق را روی فیلم مشخص نماید تا بدین ترتیب امکان بررسی حرکات جزئی ثبت شده در فیلم و اختصاص زمان به آنها فراهم گردد.
کاربردروش سنجی در اموراداری و تولیدی -3-1
اغلب بررسیها تا قبل از جنگ جهانی دوم در زمینه های روش سنجی و زمان سنجی معطوف به کارخانجات و کارگاههای تولیدی بود و به امور اداری و کارهای دفتری اهمیت کمتری داده می شد.
علت این بود که در سازمانهای صنعتی ، هزینه اداری و دفتری جزء کوچکی از هزینه های مربوط به تولید را تشکیل می داد،اما پس از جنگ جهانی دوم بعلت وسعت امور سازمانها و افزایش حجم خدمات و اهمیت کارهای اداری که برای سازمان دادن و انجام امور تولیدی و صنعتی لازم است، مدیران متوجه شدند که هزینه های اداری و دفتری درصد قابل توجهی از هزینه ها را در مقایسه با هزینه های تولیدی تشکیل می دهد. بدین علت در سالهای اخیر روش سنجی و زمان سنجی در اندازه گیری کارهای اداری و دفتری مورد توجه خاص قرار گرفته و تجزیه و تحلیل گران سیستم ها همواره می کوشند با تجزیه تحلیل مداوم و ابداع و بکارگیری روشهای صحیح ، حجم کارها و زمان لازم برای انجام کار را تعیین نمایند.
بتدریج و با توسعه تکنیکهای زمان و حرکت سنجی ، در دهه اخیر چنین احساس شد که عبارت فوق با توجه به کاربرد وسیع آن در فعالیتهای تولیدی و غیر تولیدی غیر کافی و همینطور بسیار کوچک و محدود می باشد و نتیجتاً عبارت زمان سنجی تبدیل به "روش سنجی"و"اندازه گیری کار"تواما ًبه "مطالعه کار"(work study) تغییر و تحول یافته است.
بطور خلاصه تکنیک مطالعه کار (ارزیابی کار و زمان) که خود از دو تکنیک مطالعه روش و اندازه گیری کار فراهم آمده در واحدهای صنعتی بخشی بنام بخش مهندسی روشها و استانداردها و در سایر سازمانهای غیر صنعتی دفتری بنام تعمیم و بهبود روش را امروزه بوجود آورده است.
فصل2
معرفی کارخانه
شرکت هیوا الکترونیک را به منظور انجام پروژه ارزیابی کار و زمان انتخاب کرده ایم و اطلاعات لازم را از این شرکت اخذ نموده ایم.
2-1-تاریخچه کارخانه
شرکت هیوا الکترونیک در سال 1372 با فعالیت در زمینه تولید قطعات خودرو تاسیس گردیده و تاکنون موفق به تولید انواع مخازن شیشه شوی،انواع درجه داخل باک بنزین، انواعجلو آمپر و قطعات پلاستیکی تزئینی شده است و در حال حاضر با تجهیزات مختلف شامل دستگاههای مختلف تزریق، بادی ، پرسو آزمایشگاه مجرب و داشتن کادری شامل مهندسین مکانیک، صنایع ،پلیمر، برق و … در کارخانه ای با مساحت 21000 متر مربع و در فضایی با 4500 مترمربع زیر بنا و 153 نفر پرسنل در حال فعالیت می باشد.
سال تاسیس: 1372
نوع محصولات:
مخازن شیشه شوی، درجه داخل باک بنزین و
قطعات پلاستیکی تزئینی
مساحت کارخانه: 21000متر مربع
زیربنا: 4500 متر مربع
ظرفیت تولید مخازن: 1200000 قطعه در سال
ظرفیت تولید درجه داخل باک: 150000 قطعه در سال
ظرفیت تولید قطعات پلاستیکی تزئینی:2000000 قطعه در سال
تعداد پرسنل: 153 نفر
در حال حاضر سیستم کیفیت این شرکت مبتنی بر ISO/TS 16949 (2002) می باشد و توانایی طراحی، ساخت و تولید انواع قطعات پلیمری، بادی و فلزی را دارا می باشد.
2-2 -بخشهای مختلف شرکت
1- طراحی مهندسی و R&D تضمین کیفیت، کنترل کیفیت و آزمایشگاه
Engineering / R&D, Quality Assurance, Quality Control & Laboratory
واحدهای صنعتی(R&D) ، تضمین کیفیت و کنترل کیفیت با بهره گیریاز کارشناسان با تجربه در رشته های مکانیک، صنایع پلیمر، برق و نقشه کشی صنعتی و با در اختیار داشتن نرم افزارهای نوین و آزمایشگاه مجهز به انواع تجهیزات واجد توانایی در امور طراحی ، تولید و کنترل فرایندها بوده و قادر به اجرای پروژه هایمختلف در زمینه تولید قطعات پلاستیک (تزریقی ، بادی) و قطعات فلزی مطابق با جدیدترین روشها بر اساس آخرین استانداردها می باشند.
2-تولید، مونتاژ و نگهداری تعمیرات
Production & Assembly Line & Maintenance
واحدهای تولیدی ، مونتاژ و نگهداری تعمیرات با مجموعه ای از دستگاههای تزریق (شامل دستگاههای تزریق با تن فلد از کشور آلمان و دستگاههای خریداری شده از شرکتهای داخلی) ، بادی ، و پرس و… همراه با دستگاههای مستقر در خط مونتاژ( تسترهای مختلف، فیکسچرهای مختلف و…) و پرسنل موجود در تولید و مونتاژ انواع مخازن شیشه شوی، قطعات پلاستیکی ، قطعات فلزی ، قطعات تزریق ، قطعات برقی و… دارای توانایی کافی برای پاسخگویی مناسب در جهت برآورده ساختن نیازهای مشتریان می باشند.
3-بازرگانی ، اداری و مالی
Commercial, Administration & Financial
واحدهای بازرگانی، اداری و مالی مسلط به دانش روز و دارای تجارب مفید در تعامل با دیگر واحدها نقش پشتیبانی خود را از واحدهای عملیاتی(تولید، مونتاژ و…) ایفاء می نمایند و با بهره گیری از سیستم نرم افزاری و شبکه کامپیوتری و ابزارهای حسابداری صنعتی نقش واقعی خود در ارائه اطلاعات دقیق به مدیران ارشد شرکت به منظور تصمیم گیری نهایی و عملیاتی ساختن تصمیمات اخذ شده و استراتژیهای شرکت ایفاء می نماید.
4-تکنولوژی اطلاعات و برنامه ریزی
IT & Planning
واحد IT شرکت با پیاده سازی شبکه ایپیشرفته و دسترسی به شبکه اینترنت در سریعترین زمان ممکن اطلاعات مورد نیاز را دریافت ودر اختیار واحدهای مختلف قرار می دهد. همچنین سیستم پست الکترونیک در سطح سازمان برقرار بوده و کلیه فعالیت هاو پیگیری ها به صورت on line انجام می شود.
2-3-محصولات تولیدی شرکت
محصولات تولیدی شرکت شامل مخازن شیشه شوی , درجه داخل باک بنزین , و قطعات پلاستیکی تزئینی می باشد. که اسامی بعضی از این تولیدات در زیر آورده شده است:
مخزن شیشه شوی سمند مخزن شیشه شوی پاترول
مخزن شیشه شوی پیکان مخزن شیشه شوی پیکان انژکتوری
مخزن شیشه شوی پژو405 مخزن شیشه شوی جلوی پراید
مخزن ذخیره آب رادیاتور پراید مخزن شیشه شوی عقب پراید
مخزن شیشه شوی رنو مخزن روغن ترمز رنو
درجه شناور باک بنزین مزدا 1600 درجه شناور باک بنزین پیکان انژکتوری
درجه شناور باک بنزین پیکان درجه شناور باک بنزین RD
تسمه تنظیم کننده قوس پشتی قاب پلاستیکی زیر آرنجی دسترسی
صندلی پژو پارس و سمند به صندوق عقب پژو پارس و سمند
قطعات پوسته و مارپیچ مکانیزم تنظیم
صندلی پژو پارس وسمند
فصل 3
مطالعه کار و روش
1-3مقدمه
مطالعه کار چیست؟
اصطلاحی است که تکنیک های مطالعه روش و زمان سنجی را که برای تامین حداکثر استفاده ممکن از نیروی انسانی , تجهیزات و مواد اولیه مورد نیاز برای انجام یک کار مشخص بکار می روند را در بر می گیرد.
اهداف مطالعه کار عبارتند از :
الف – موثرترین استفاده از تجهیزات و مواد اولیه
ب _ موثرترین استفاده از نیروی انسانی
ج _ عملکرد مطلوب مجموعه تجهیزات , مواد اولیه و نیروی انسانی
مطالعه روش ها چیست؟
عبارت است از بررسی دقیق و ثبت روشهای فعلی انجام کار و ارائه راه حل مناسبی که منجر به تقلیل هزینه, بهبود و تسهیل در متد انجام کار شود.
هدف مطالعه روشها :
تقلیل عملیات اضافی در انجام کاراست .
*مطالعه کار و روش با یکدیگر در ارتباط هستند و ترکیب این دو روش منجر به ایجاد یک زمان استاندارد جهت انجام عملیات بهبود یافته کار می شود .*
مرحله بعدی پس از انتخاب کار , ثبت کلیه وقایعی است که مربوط به روش موجود می شود. موفقیت کلی مطالعه روش بستگی به میزان دقتی دارد که وقایع ثبت می شود . زیرا ثبت وقایع موجود پایه واساس بررسی منتقدانه کار و ارائه مناسب ترین روش پیشنهادی می باشد. لذا لازم است که وقایع به طور دقیق و مرتب ثبت شود ساده ترین راه ثبت وقایع نوشتن همه وقایع به ترتیبی است که اتفاق می افتد. متاسفانه این روش موجب پیچیده شدن روش تولید شده و برخی اوقات برای فرایندهای تولیدی مرکب طولانی احتیاج به نوشتن تعداد زیادی صفحه می باشد. و بعدا احتیاج به مدت زمان زیاد برای درک آن است . بعلاوه نوشتن, حالت تصویری برای فرایند تولید موجود نمی باشد. لذا بایستی از لیستها , جداول , نمودارها و دیاگرامها می باشد که اهم آنها عبارت اند از:
– لیست مواد(Raw-Material List ) – لیست قطعات(Parts List )
– لیست ماشین آلات(Machines List ) – برگه عملیاتی(Roting Sheet )
– لیست تجهیزات و ابزار آلات(Tools and Equipment List )
– جدول فرایند عملیات(Operation Process Table )
– نمودار فرایند عملیات(Operation Process Chart )
– نمودار دمونتاژ(Dis Assembly Chart )
– شبکه تقدم وتاخر عملات مونتاژ(Presidence Assenbly Activity Network )
– جدول جریان فرایند عملیات نوع مواد(Material-Type Flow Process Table )
– نمودار جریان عملیات نوع محصول(Ouotline Process Chart or Product-Type or Flow )
– نقشه جریان(Procedure Fhow Chart or Flow Diagram )
– نمودار جریان فرایند عملیات نوع ماشین(Machin-Type Flow Process Table )
– نمودار انسان- ماشین(Man-Machine Chart )
همانطور که در بخش معرفی کارخانه گفته شده در این کارخانه محصولات متنوعی تولید می شود که به انتخاب همندس کارخانه مخزن شیشه شو پژو 405 به عنوان پروژه درس ارزیابی کار و زمان انتخاب شد. وبا توجه به دیده ها و اسناد موجود در کارخانه جداول و نمودارهایی که در بالا به آن اشاره شده تکمیل شده که در زیر آن ها را مشاهده می کنیم.
جدول 1-3
تهیه کننده : یوسفی نام کارخانه: هیوا الکترونیک
تاریخ: لیست مواد مورد نیاز نام محصول : مخزن شیشه شوی پژو405
تایید کننده: تولید سالیانه : 100000
ردیف
نام مواد
کد
مورد مصرف
قطعه
مقدار مصرف
و واحد آن
(گرم)
تعداد
قطعه در
محصول
درصد
ضایعات
احتیاجات سالیانه
(مقدار کل)
محل
تامین
1
2
3
4
PE-HD
(بادی)
LLD-PE
LD-PE
گرانول آبی
191001
191002
191003
191004
بدنه مخزن
درب مخزن
درب مخزن
درب مخزن
350
5.8
1.4
0.14
1
1
1
1
55.25%
27.5%
30%
30%
80000000
800000
200000
20000
داخلی
خارجی
داخلی
داخلی
جدول 2-3
تهیه کننده: یوسفی نام کارخانه: هیوا الکترونیک
تاریخ : لیست قطعات خریدنی مورد نیاز نام محصول: مخزن شیشه شوی پژو405
تایید کننده: تولید سالیانه: 100000 عدد
ردیف
نام
قطعات
کد
مشخصات فنی
مورد مصرف
قطعه
تعداد مصرف
محل تامین
1
2
3
واشر آب بندی
شیلنگی
موتور پمپ
209101
209102
209103
قطر خارجی 22.3±.3mm
قطر داخلی
ضخامت استاپر 3±0.2mm
سختی shore
قطر خارجی
قطر داخلی 4.1±0.2mm
قطر بیرونی لوله ورودی آب با نک
قطر بیرونی لوله خروجی آب با نک6.2±0.3
قطر داخلی لوله خروجی آب 3.2±0.3mm
عرض فیش برنجی 6±0.17mm
ضخامت فیش برنجی 0.8±0.13mm
ولتاژ 13.5(v)
فشار 1bar
جریان مصرفی I=<4A
مونتاژ مخزن
مونتاز مخزن
مونتاژ مخزن
1عدد
1 عدد
1 عدد
داخلی
داخلی
خارجی
جدول 3-3
تهیه کننده : یوسفی نام کارخانه: هیوا الکترونیک
تاریخ : لیست قطعات ساختنی مورد نیاز نام محصول: مخزن شیشه شوی پژو 405
تایید کننده : تولید سالیانه : 100000 عدد
ردیف
نام قطعات
کد
مشخصات کامل فنی
مورد مصرف
تعداد مصرف
وزن خالص
درصد ضایعات
مقدار کل درواحد
محصول
احتیاجات سالیانه
(مقدار کل)
1
2
بدنه مخزن
درب مخزن
219101
219102
PE-HD
(بادی)
LLD-PE
LD-PE
گرانول آبی
مونتاژ
مخزن
مونتاژ
مخزن
1عدد
1عدد
320-
350gr
7.34gr
0.5%
0.2%
100502
100200
100502
100200
محصول: مخزن شیشه شوی پژو 405 لیست ابزارآلات کارخانه : شرکت هیوا
بخش: تولید و مونتاژ مخزن تاریخ:
ردیف
نام ابزار
کد
محل مورد استفاده
تعداد و واحد آن
1
2
3
4
کاتر
تیغه فرز
ترازو
دستگاه مکش
59001
51202
59103
59204
دوربری مخزن
پلیسه گیری مخزن
پلیسه گیری درب
برش شیلنگی
سوراخکاری جای موتور
پانچ ذوزنقه
پانچ گوشواره
وزن کردن مواد
بادگیری داخل مخزن
1عدد
3عدد
1عدد
1عدد
جدول 4-3
جدول 5-3
لیست ماشین آلات موجود
اسم واحد : مونتاژو تولید تهیه کننده: یوسفی
اسم محصول : مخزن شیشه شوی پژو 405 تاریخ تهیه:
ردیف
اسم ومشخصات ماشین
وسایل وابزار کمکی
تسهیلات لازم
تعداد
1
2
3
4
5
دستگاه بادی 10 لیتری
فیکسچر پرس 1 تن
فیکسچر سوراخکاری
دستگاه تزریق 150 گرمی
فیکسچر برای نصب موتور به مخزن
کاتر, میز کار
تیغه فرز
تیغه فرز
کاتر, دستکش, میز کار
___
برق, آب
برق
برق
برق, آب
برق
1
1
1
1
1
جدول 6-3
کارخانه : هیوا الکترونیک مواد: PE-HD (بادی)
محصول : مخزن شیشه شوی پژو 405 برگه عملیاتی وزن مواد خام:800گرم
قطعه : بدنه مخزن وزن قطعه :
کد : تعداد مصرف در محصول : 1
عمل
مرحله
شرح عمل
تجهیزات تولید و ابزارآلات
توضیحات
1
2
3
4
5
6
7
8
1
2
3
4
5
6
7
8
ترکیب مواد و تولید مخزن
تولید مخزن به روش
Blow Molding و دور بری
پانچ ذوزنقه ای
سوراخکاری جای موتور
پلیسه گیری دور تا دور و
دهانه مخزن
پلیسه گیری و جازدن گوشواره ها
پانچ گوشواره ها
پلیسه گیری سوراخ جای موتور
در مخزن وگوشواره ها
ترازو W/30
دستگاه بادی 10 لیتری و کاتر
فیکسچر پرس 1 تن
فیکسچر سوراخکاری
کاتر
کاتر
فیکسچر پرس 1 تن
کاتر
در سالن تولید
در سالن تولید
در سالن تولید
در سالن تولید
در سالن مونتاژ
در سالن مونتاژ
در سالن تولید
در سالن مونتاژ
جدول 7-3
نام پروژه: مخزن شیشه شوی پژو 405 جدول فرایند عملیات تعداد مورد نیاز روزانه:
نام قطعه : بدنه مخزن تاریخ:
ردیف
مرحله
شرح عملیات
ماشین وتجهیزات وتست
زمان استاندارد
تعداد ماشین موجود
تعداد کارگر
1
2
3
4
5
6
7
8
1
1
2
1
2
3
1
1
2
1
2
1
1
2
ترکیب مواد
تولید مخزن به روش Blow Molding و دور بری
کنترل و بازرسی فرایند توسط اپراتور
پانچ ذوزنقه ای
سوراخکاری جای موتور
کنترل و بازرسی فرآیند توسط اپراتور
کنترل توسط مسئول
پلیسه گیری دور تا دور و دهانه مخزن
کنترل فرآیند توسط اپراتور
پلیسه گیری و جازدن گوشواره ها
کنترل فرآیند توسط اپراتور
پانچ گوشواره ها
پلیسه گیری سوراخ جای موتور
کنترل فرآیند توسط اپراتور
ترازو
دستگاه بادی 10 لیتری و کاتر
چشمی
فیکسچر پرس 1 تن
فیکسچر
سوراخکاری
چشمی
کولیس
کاتر
چشمی
کاتر
چشمی
فیکسچر پرس 1 تن
کاتر
چشمی
_
77s
_
7.5s
5.1s
_
_
45s
_
20s
_
6s
17s
_
__
1 عدد
__
1عدد
1عدد
__
__
__
__
__
__
__
__
__
1
1
1
1
1
1
1
3
3
2
2
1
1
1
جدول8-3 جریان فرآیند عملیات -نوع مواد
روش : کنونی٭ پیشنهادی
فعالیت
تعداد
زمان
نوع جدول :کارگر مواد٭ ماشین
نام کارگاه :
عمل
16
صفحه1از2
نام محصول:مخزن شیشه شوی پژو 405
انتقال
8
تهیه کننده:: یوسفی
نام مجموعه : شیشه شوی پژو
تاخیر
8
تایید کننده :
نام قطعه : بدنه مخزن
کنترل
9
تاریخ:
انبار
3
عمل
شرح فعالیت
علائم
وسیله
زمان
مسافت
ملاحظات
1
PE-HD (بادی) در انبار مواد اولیه
_
_
2
حمل تا انبار موقت در خط تولید
×
لیفتراک
_
احتیاج روزانه
3
انبارش موقت در انبار
×
_
_
4
وزن و ترکیب مواد جهت تولید مخزن
×
ترازوw800
_
5
حمل به سمت دستگاه جهت تغذیه دستگاه
×
_
60
6
انجام عملیات بارریزی
×
_
120
7
عملیات تولید مخزن
×
دستگاه بادی
77s
8
دوربری مخزن تولید شده
×
کاتر
21.61
9
تاخیر تا انجام عملیات
×
_
_
10
عملیات پانچ ذوزنقه ای
فیکسچر
7.5s
11
تاخیر تا انجام عملیات
×
_
_
12
سوراخکاری جای موتور
×
فیکسچر
5.1s
13
انبارش پای دستگاه سوراخکاری
×
_
_
14
کنترل مخازن تولید شده
×
کولیس
_
هر 2ساعت 5عدد
15
حمل به سمت انبار مواد نیم ساخته
×
چرخ دستی
_
16
انبارش مخازن نولید شده
×
_
_
17
حمل قطعات نیم ساخته از انبار به خط مونتاژ
×
چرخ دستی
_
18
پلیسه گیری دور و دهانه مخزن وکنترل
× ×
کاتر
45s
19
پلیسه گیری و جا زدن گوشواره ها و کنترل
× ×
کاتر
20s
20
انبارش موقت مخازن
×
_
_
21
حمل به سمت خط تولید
×
چرخ دستی
_
روش : کنونی٭ پیشنهادی
فعالیت
تعداد
زمان
نوع جدول :کارگر مواد* ماشین
نام کارگاه :
عمل
16
صفحه2از2
نام محصول:مخزن شیشه شوی پژو 405
انتقال
8
تهیه کننده:یوسفی
نام مجموعه : شیشه شوی پژو
تاخیر
8
تایید کننده :
نام قطعه : بدنه مخزن
کنترل
9
تاریخ:
انبار
3
عمل
شرح فعالیت
علائم
وسیله
زمان
مسافت
ملاحظات
22
انبارش موقت مخازن
_
_
23
پانچ گوشواره ها
×
فیکسچر
6
24
انبارش موقت مخازن
×
_
_
25
حمل به سمت انبار مواد نیم ساخته
×
چرخ دستی
_
26
انبارش مخازن
x
_
_
27
حمل به سمت خط مونتاژ
×
چرخ دستی
_
28
پلیسه گیری جای موتور و نصب واشر آب بندی و کنترل
× ×
کاتر
17s
29
پلیسه گیری گوشواره ها ونصب دستک درب و کنترل
× ×
کاتر
17s
30
بادگیری داخل مخزن و کنترل
دستگاه مکش
17s
31
نصب مجموعه موتور به مخزن و کنترل
× ×
فیکسچر
17s
32
کنترل نهایی و بستن درب
× ×
_
17s
برای کل قطعات
33
نصب سریال تولید
×
_
17s
34
بسته بندی در پالت
×
_
_
35
حمل به سمت انبار محصول نهایی
×
لیفتراک
_
36
تحویل در انبار محصولات نهایی
x
_
_
جدول 9-3جریان فرآیند عملیات -نوع ماشین
نوع جدول کارگر مواد ماشین*
زمان
تعداد
فعالیت
روش: کنونی* پیشنهادی
صفحه 1 از 1
1
عمل
نام کارگاه:
تهیه کننده: یوسفی
_
انتقال
نام محصول: مخزن شیشه شوی پژو 405
تایید کننده:
1
تاخیر
نام مجموعه : شیشه شوی پژو
تاریخ:
_
کنترل
نام قطعه: بدنه مخزن
_
انبار
ملاحظات
مسافت
زمان
وسیله
علائم
شرح فعالیت
عمل
_
_
انتظار دستگاه بادی تا رسیدن مواد اولیه
1
77s
دستگاه بادی
x
عملیات تولید بدنه
2
روش : کنونی٭ پیشنهادی
فعالیت
تعداد
زمان
نوع جدول :کارگر* مواد ماشین
نام کارگاه :
عمل
23
صفحه1از2
نام محصول:مخزن شیشه شوی پژو 405
انتقال
8
تهیه کننده: یوسفی
نام مجموعه :
تاخیر
1
تایید کننده :
نام قطعه : بدنه مخزن
کنترل
9
تاریخ:
انبار
–
عمل
شرح فعالیت
علائم
وسیله
زمان
مسافت
ملاحظات
1
تحویل مواد اولیه از انبار
_
_
2
حمل تا انبار موقت در خط تولید
×
لیفتراک
_
3
تحویل مواد به انبار موقت
×
_
_
4
وزن و ترکیب مواد جهت تولید مخزن
×
ترازوw800
_
5
حمل به سمت دستگاه جهت تغذیه دستگاه
×
_
؟
6
انجام عملیات بارریزی
×
_
؟
7
انتظار تا پایان کار دستگاه
×
_
77s
8
دوربری مخزن تولید شده
×
کاتر
؟
9
پانچ ذوزنقه ای
فیکسچر
7.5s
10
سوراخکاری جای موتور
×
فیکسچر
5.1s
11
کنترل مخازن تولید شده توسط مسئول خط
×
کولیس
_
12
حمل به سمت انبار مواد نیم ساخته
×
چرخ دستی
_
13
تحویل به انبار
×
_
_
14
تحویل از انبار
×
_
_
15
حمل قطعات نیم ساخته از انبار به خط مونتاژ
×
چرخ دستی
_
16
پلیسه گیری دور و دهانه مخزن و کنترل اپراتور
× ×
کاتر
45s
17
پلیسه گیری و جا زدن گوشواره ها و کنترل اپراتور
× ×
کاتر
20s
18
حمل به سمت خط تولید
×
چرخ دستی
_
19
پانچ گوشواره ها
×
فیکسچر
6s
20
حمل به سمت انبار مواد نیم ساخته
×
فیکسچر
_
روش : کنونی٭ پیشنهادی
فعالیت
تعداد
زمان
نوع جدول :کارگر* مواد ماشین
نام کارگاه :
عمل
23
صفحه2از2
نام محصول:مخزن شیشه شوی پژو 405
انتقال
8
تهیه کننده: یوسفی
نام مجموعه :
تاخیر
1
تایید کننده :
نام قطعه : بدنه مخزن
کنترل
9
تاریخ:
انبار
–
عمل
شرح فعالیت
علائم
وسیله
زمان
مسافت
ملاحظات
21
تحویل به انبار
–
_
22
تحویل از انبار
×
_
_
23
حمل به سمت خط مونتاژ
×
چرخ دستی
_
24
پلیسه گیری جای موتور و نصب واشر آب بندی و کنترل اپراتور
× ×
کاتر
17s
25
پلیسه گیری گوشواره ها ونصب دستک درب و کنترل اپراتور
× ×
کاتر
17s
26
بادگیری داخل مخزن و کنترل اپراتور
دستگاه مکش
17s
27
نصب مجموعه موتور به مخزن و کنترل اپراتور
× ×
فیکسچر
17s
28
کنترل نهایی و بستن درب
× ×
_
17s
29
نصب سریال تولید
×
_
_
30
بسته بندی در پالت
×
_
_
31
حمل به سمت انبار محصول نهایی
×
لیفتراک
_
32
تحویل به انبار محصولات نهایی
×
_
_
پیش نیازها
زمان استاندارد
(ثانیه)
شرح المان
شماره المان
ردیف
__
1
2
3
4
5
6
7
__
8, 9
10
__
12
11, 13
14
15
77s
21.61
7.5s
5.1s
45s
20s
6s
17s
15s
17s
17s
5s
6s
17s
17s
17s
تولید مخزن شیشه شوی به وسیله دستگاه بادی 10 لیتری
دوربری و پلیسه گیری
زدن پانچ ذوزنقه ای توسط فیکسچر پرس
سوراخکاری جای موتور توسط فیکسچر سوراخکاری
پلیسه گیری دور تا دور و دهانه مخزن
جا زدن گوشواره ها
پانچ گوشواره توسط فیکسچر پرس
پلیسه گیری جای موتورمخزن و نصب واشر آبندی
تولید درب مخزن توسط دستگاه تزریق
پلیسه گیری گوشواره مخزن و نصب دستک درب
بادگیری داخل مخزن توسط دستگاه مکش
برش شیلنگ توسط کاتر
نصب شیلنگی به موتور
نصب مجموعه موتور به مخزن توسط فیکسچر
کنترل نهایی و بستن درب مخزن
نصب سریال تولید (لیبل)
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
نمودار2-3
شرح عملیات
شماره عملیات
انبار شلنگی
حمل شلنگی به سالن مونتاژ
برش شلنگی و کنترل
انبار موتور
حمل موتور به ازمایشگاه
انبارش موقت
کنترل کیفیت موتور
انبار ضایعات
حمل موتور به سالن مونتاز
نصب شلنگی به موتور
انبار مواد پلیمری
کنترل کیفیت مواد
حمل به سالن تولید
وزن کردن مواد
ترکیب مواد
حمل پای دستگاه
بارریزی
تولید درب
پلیسه گیری درب
انبارش موقت
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
49،51 ،47
48،50،52
53
54
55
56
57
58
59
60
جدول 13-3
با توجه به جدول صفحه قبل و جدول فرآیند عملیات نوع مواد نمودار fpc در زیر آورده شده است:
نمودار3-3
نمودار4-3
نقشه های زیر با توجه به layout کارخانه کشیده شده است :
نقشه 1-3
نقشه 2-3
راهنمای نقشه 2-3
برش شیلنگی و موتور مخزن 405 — نصب شیلنگ به موتور – پلیسه گیری درب مخزن : D4
:پلیسه گیری دور تا دور مخزنD5 , D6 , D7
پلیسه گیری جای موتور : D8
باد گیری مخزن : D9
نصب واشر درب : D10
نصب موتور به مخزن : D11
کنترل نهایی : D12
نصب سریال : D13
پلیسه گیری مخزن : D14 , D15 , D16 , D17 , D18 , D19
محل انبارش قطعه : B
نقشه 3-3
نقشه 4-3
با توجه به نقشه صفحات قبل نقشه جریان تولید به صورت زیر رسم شده است:
نقشه 5-3
راهنمای نقشه 5-3
– مثلث ها بیانگر انبار می باشد و شروع عملیات از انبار سبز رنگ میباشد
– دایره های بنفش بیانگر عملیات بر روی قطعه میباشد
– خطوط آبی محصول در حال مونتاژ است
– خطوط سبز ( زیتونی رنگ ) فرآیند تولید درب و اتصال آن به بدنه را در خط مونتاژ نشان میدهد
– خطوط سیاه مراحل تولید بدنه مخزن تا پای خط مونتاژ را نشان می دهد
– خطوط قرمزمراحل آوردن موتور و شیلنگی از انبار و اتصال آنها و در آخر اتصال آن به بدنه مخزن در خط مونتاژ را نشان میدهد
2-3 چک لیست
سوالاتی پیرامون مواد:
– آیا می توان مواد ارزانتری را جایگزین نمود؟ خیر
– آیا موادی که به کارگر تحویل داده می شود , بشکل یکنواخت و در وضعیت مناسب می باشند؟ بله
– آیا وزن, اندازه, حجم ونوع مواد از لحاظ اقتصادی مناسب است؟ بله
– آیا از مواد حداکثر استفاده به عمل می آید؟ بله, زیرا از ضایعات نیز در تولید بدنه ودرب استفاده می شود.
– آیا می توان از قطعات دور ریز و ضایعات به طریقی استفاده به عمل آورد؟بله . ضایعات آسیاب شده و دوباره مورد استفاده قرار می گیرد.
– آیا می توان مقدار مواد و قطعات انبار شده در فرایند تولید را کاهش داد؟خیر. زیرا شرکت ابتدا سفارش گرفته و سپس اقدام به تولید می کند ,پس به اندازه تولید باید مواد ذخیره داشته باشد.
پیرامون حمل ونق مواد:
– آیا می توان تعداد دفعاتی را که مواد حمل ونقل می گردند, کاهش داد؟بدلیل اینکه شرکت محصولات متنوعی تولید می کند هماهنگ کردن قسمت مونتاژ و تولید مشکل می باشد. و در شرکت این دو قسمت به صورت مجزا از هم کار می کنند.بنابراین حمل ونقل ها اجباری است, اما اگر بتوانیم برنامه ریزی درستی داشته باشیم شاید بتوانیم بعضی از این حمل و نقل ها را کاهش دهیم.
– آیا می توان مسافتی را که باید طی شود ,کوتاه نمود؟خیر. زیرا چیدمان قسمت های مختلف کارخانه به صورتی است که به ناچار باید مسافت های مشخص شده را طی کرد.
– آیا مواد دریافتی, حمل شده و ذخیره شده در جعبه های مناسبی قرار دارد ؟ بله
– آیا تاخیر در رسیدن مواد به کارگر وجود دارد؟خیر
– آیا می توان مواد را با نوار نقاله حمل نمود و از کارگر استفاده نکرد؟بله
– آیا می توان برگشت به عقب را کاهش داد و یا از بین برد؟بله
– آیا می توان با تغییر طرح استقرار یا ترکیب عملیات, حمل ونقل غیر ضروری مواد را از بین برد؟ خیر ، با توجه به ساختار انبار و خط تولید و هماهنگ نبودن خط تولید با خط مونتاژ همه این حمل و نقل ها ضروری می باشد، می توان با تغیر در محل انبار و کلا تغیر در چیدمان خط مونتاژ سیستم حمل و نقل را تغییر داد.
پیرامون ابزار و قید وبندها:
– آیا بهترین و مناسب ترین ابزارها برای این کار استفاده می شوند؟ بله
– آیا ابزارها در موقعیت خوبی قرار دارند؟بله، جایگاه ابزار در خط تولید و مونتاژ مناسب می باشد و از اصول صحیح چینش پیروی می کند.
– آیا می توان قید و بندها را به نحوی تغییر داد که عملیات ساده تر شود و احتیاج به مهارت کمتری وجود داشته باشد؟ خیر
– آیا هر دو دست در انجام کار از ابزارها وقید و بندها استفاده مفید می کنند؟ بله
– آیا از وسایل نگهدارنده, خارج کننده, هدایت کننده و …, می توان استفاده کرد؟خیر، ضرورتی ندارد.
– آیا برای ساده کردن طرح می توان قسمتی از آنرا تغییر داد ؟ در این صورت نیاز به چه وسایل جدیدی دارد؟ بله ، به علت هماهنگ نبودن خطوط تولید با خط مونتاژ طرح از پیچیدگی خاصی برخوردار است. اگر هماهنگی بین این دو وجود داشت ، طرح بصورت سری و یکنواخت بود.
پیرامون ماشین آلات:
– آیا کارگر شخصا باید ماشین مربوط به خود را آماده کند؟ بله ،تنها در ابتدای وقت کاری.
– آیا ابزار آلات و وسایل کمکی , بدون تاخیر در دسترس هستند؟ بله
– آیا برای بازرسی اولین قطعه ساخته شده, تاخیر وجود دارد؟ ___
– آیا می توان کل عملیات و یا قسمتی از آنرا حذف نمود؟ خیر همه ضروری می باشد
– آیا می توان کار را به صورت کروهی انجام داد؟ نیازی نیست
– آیا می توان سرعت ماشین را افزایش داد؟ ماشین به صورت اتومات با سرعت استاندارد کار می کند
– آیا می توان از یک سیستم اتوماتیک برای تغذیه ماشین استفاده نمود؟ بله می توان از سیستم رباتیک استفاده کرد یا شاید بتوان با لوله کشی مواد از انبار به پای دستگاه این عمل را انجام داد که در این صورت شاید به طرح ریزی جدید برای انبار نیاز باشد. اما در حال حاضر این کار به صورت دستی انجام می شود.
– آیا می توان عملیات را به دو یا چند عملیات کوچکتر تقسیم نمود؟ خیر، چون تولید شامل دو عمل جدا از هم می باشد.
– آیا ترتیب یا توالی عملیات را می توان تغییر داد؟ در خط مونتاژ مشکلی نیست .
– آیا می توان مقدار ضایعات و دور ریز را کاهش داد؟ بله برای این منظور دستگاه بادی باید طوری طراحی شود که هنگام برش به فاصله ی کمی از قالب را برش دهد که البته این کار باید توسط کارخانه ی تولید کننده ی دستگاه در طراحی آن در نظر گرفته شود و به شرکت مزبور مربوط نمی باشد
– آیا می توان قطعه را جهت عملیات بعدی در محل معینی قرار داد؟بله
– آیا تاخیرها را می توان کاهش داد یا حذف نمود؟بدلیل اتومات بودن ماشین تاخیری برای آن وجود ندارد اپراتور هم در طول سیکل کاری مشغول کارهای مختلفی نظیربرداشتن قطعه .دوربری وسوراخکاری جای موتوروهمچنین درمواقع لازم تامین موادتغذیه دستگاه می باشد
– آیا میتوان یک بازرسی را با یک عملیات ترکیب نمود؟ بله همانطور که در شرکت هم این کار انجام میشود
پیرامون کارگر:
– آیا کارگر از لحاظ فکری و فیزیکی جهت انجام عملیات صلاحیت کافی دارد ؟اپراتوری که کارآن موردبررسی واقع شد ازلحاظ فیزیکی توانایی کافی را داشت اما به نظر می رسید که از لحاظ فکری تمرکز حواس نداشت
– آیا می توان خستگی غیر ضروری را به وسیله تغییر ابزار, قید و بندها, طرح استقرار و وضعیت مناطق کاری حذف نمود؟اگر این امکان وجود داشته باشد که کارگر هم ایستاده وهم نشسته بتواند کار کند از خستگی آن کاسته میشود
– آیا نظارت و سرپرستی رضایت بخش است؟بله
– آیا می توان با آموزشهای بیشتر به کارگر , بازدهی او را بیشتر کرد؟به کارگران آموزش های لازم داده شده وهمگی از توانایی های لازم بر خوردارند
پیرامون محیط کاری:
– آیا نور , گرما و تهویه هوا برای کار مناسب است؟بله
– آیا دستشوئی ها , رختکنها, استراحتگاهها, و تسهیلات دیگر مناسب هستند؟خیر استراحتگاهی که در تایم های استراحت کارگران به آنجا بروند در محیط شرکت دیده نشدومثلا کارگران خط مونتاژ روی همان میز هایی که عملیات دوربری را انجام میدادند صبحانه می خوردند که البته با توجه به کوتاه بودن زمان استراحت این کار هم میتواند مزایایی داشته باشد
– آیا خطرات ناگهانی در کار وجود دارد؟خیر
– آیا وضعیت طوری برای کارگر مهیا گردیده که بتواند بطور دلخواه نشسته و یا ایستاده کار کند؟خیر
– آیا مدت زمان کار روزانه و استراحتهای مابین آنها بر اساس بیشترین بازدهی اقتصادی تعیین شده است؟بله
– آیا ماشین آلات , تجهیزات , ساختمان و … , در کارخانه تمیز و مرتب می باشند؟بله
سوالات ممکن برای بررسی امکان حذف حرکات خرد:
1- SELECT
– آیا نحوه استقرار تجهیزات (LAYOUT ) طوری هست که دنبال شیئی گشتن را حذف نماید؟بله
– آیا می توان وسایل و ابزار کار و مواد اولیه را استاندارد کرد؟بله این استاندارد ها رعایت شده است
– آیا قطعات و مواد خام بطریق صحیحی علامت گذاری شده اند؟بله
– آیا می توان ترتیب بهتری در وضع استقرار (LAYOUT ) داد بطوریکه عمل SELECT را آسانتر
کند؟بله
– آیا قطعات مورد استفاده برای یک منظور با هم قابل تعویض هستند؟بله
– آیا قطعات و مواد اولیه با هم مخلوط هستند؟برای بدنه ی مخزن از یک نوع مواد اولیه استفاده میشود ولی برای درب مخزن از چند نوع ماده استفاده میشود که باید با هم مخلوط شوند
– آیا نور کافی ومطلوب وجود دارد ؟بله
– آیا ممکن است از رنگ برای برای آسان کردن عمل SELECT استفاده کرد؟خیر ضرورتی ندارد
– آیا می توان ابزار و قطعات را در محل از قبل تعیین شده قرار دارد؟بله
2- GRASP
– آیا ممکن است بیش از یک قطعه را همزمان برداشت؟بله
– آیا می توان اشیاء را بجای حمل کردن لغزاند؟بله
– آیا حذف یک لبه در جلوی ظرف قطعات , باعث آسان کردن , برداشتن قطعه می شود؟ در مواقعی که نیاز به برداشتن قطعه میباشد لبه ای در جلوی ظرف وجود ندارد
– آیا قطعات یا لوازم را می توان طوری از قبل قرار داد که به آسانی بتوان برداشت(GRASP ) ؟بله
– ایا می شود از آهن ربا انگشتانه لاستیکی یا لوازم دیگری برای آسان کردن عمل GRASP استفاده
کرد ؟نیازی به استفاده از این وسایل نمی باشد
– آیا شیئی از دستی بدست دیگر قابل انتقال می باشد؟بله
– آیا نقاله می تواند , بکار برود؟بله همچنان که در خط مونتاژ استفاده میباشد
– آیا اپراتور قبلی می تواند ابزار یا قطعات را طوری قرار دهد که برداشتن برای اپراتور بعدی آسانتر باشد؟بله با قرار دادن ابزار در جای خودش اپراتور بعدی دچار مشکل نمیشود
3- TRANSPORT EMPTY AND TRANSPORT LOADED
– آیا ممکن است حداقل یکی از این عملیات بکلی حذف بشوند؟خیر همگی ضروری هستند
– آیا مسافتی که طی می شود , بهترین مسافت است؟ (آیا می توان مسافت را کاهش داد؟)خیر یکی از ایراد هایی که بر شرکت وارد میشود زیاد بودن حمل ونقل وطولانی بودن مسافت ها میباشد
– آیا از بهترین وسایل استفاده می شود مثل: انگشتانه , انبر و نقاله ؟بله
– آیا اعضا و عضلات مناسب بدن , مورد استفاده قرار می گیرند؟ مثل انگشتان, بازو , شانه و غیره؟بله
– آیا می توان در هر نوبت قطعات بیشتری حمل کرد؟ (آیا زمان حمل و نقل با حمل واحدهای بار بزرگتر کاهش می یابد؟)خیر اندازهی قطعات حمل شده مناسب میباشد
– آیا عمل حمل و نقل را می توان با وسایلی که با پا کار می کنند, انجام داد؟خیر
– آیا عمل حمل ونقل را با استفاده از لوازم کوچکتری که نزدیک کار می شود قرار داد, حذف کرد؟بله بهتر است حمل ونقل کم شود
– آیا قطعاتی که بیش از بقیه مصرف می شوند, نزدیک محل مورد استفاده هستند؟بله
– آیا عملهای قبلی و بعدی با عمل فعلی مناسبی مربوط هستند؟خیر یک سری عملیات لزوما پشت سر هم انجام نمی شوند
– آیا می توان تغییراتی ناگهانی در جهت را حذف کرد و موانع را از سر راه برداشت؟بله در صورتی که محل انبارنسبت به خط تولیدومونتاژ نغییر کند
– برای وزن قطعه ای که حمل می شود , آیا سریعترین عضو بدن مورد استفاده قرار می گیرد ؟بله
– آیا هیچ یک از حرکات غیر ضروری بدن هست که بتوان آنرا حذف کرد؟خیر
– آیا می توان قطعات را بجای حمل کردن, لغزش داد؟بله
– آیا حرکت چشم با حرکت دست مطابقت دارد؟بله
– آیا زمان حمل و نقل بستگی به جنس مواد یا محل دقیق قرار دادن آنها دارد؟بله
4- HOLD
– آیا می توان از گیره , خار, نیروی خلا , قلاب قفسه, قید و بست و سایر لوازم مکانیکی برای نگهداری استفاده کرد؟ بله همانطور که برای عملیات سوراخکاری از جایگاه ویژه ای استفاده میشود
– آیا می توان از مواد چسبنده و یا اصطکاک برای نگهداشتن استفاده کرد؟ضرورتی ندارد
– آیا می توان از یک مانع نگهدارنده استفاده کرد؟بله
5- RELEASE LOAD
– آیا می توان این حرکت را حذف کرد؟خیر
– آیا رها کردن می تواند طوری انجام شود که زمینه حرکت بعدی فراهم آید( انداختن یک مهره در سطل)؟بله
– آیا می توان موقع حمل شیئی آن را رها کرد؟ (آیا می توان در حین حرکت , رها کردن را انجام داد؟)بله
– آیا حرکت RELEASE راباید خیلی با دقت انجام داد؟ آیا این کار را می توان حذف کرد؟خیر لازم نیست خیلی با دقت باشد
– آیا می توان از یک بیرون انداز مکانیکی استفاده کرد؟بله البته باید هزینه های خرید بیرون انداز مکانیکی را در نظر گرفت و اگر به صرفه بود میتوان از چنین دستگاهی استفاده کرد
6- POSITION
– آیا عمل POSITION مورد لزوم است؟بله
– آیا می توان لبه های تیز و قائمه را از بین برد؟خیر
– آیا می توان از وسایل هدایت کننده مختلف استفاده کرد؟بله
– آیا می توان دست را جایی تکیه داد که زمان انجام POITION کوتاه شود؟خیر
– آیا می توان از وسیله ای با پا کار می کند, استفاده کرد؟بله البته اگر چنین وسیله ای برای هدف مورد نظر وجود داشته باشد
– آیا می توان از شابلن استفاده کرد؟بله
7- PRE-POSITION
– آیا می توان یک وسیله نگهدارنده درست کرد که لوازم و ابزار را در یک موقعیت مناسب و در دسترس استفاده کننده , قرار دهد؟بله
– آیا لوازم و ابزار را می توان از جائی آویزان کرد؟بله
– آیا می توان از وسایل هدایت کننده , استفاده کرد؟بله
– آیا می توان قطعه را طوری طرح کرد که کلیه سطوح جانبی آن یکسان باشند؟خیر طراحی قطعه با کارخانه ی سفارش دهنده است و شرکت مزبور باید مطابق طرح خواسته شده محصول بیرون دهد
– آیا می توان از وسیله تغذیه دوار استفاده کرد؟بله
– آیا می توان از یک وسیله برای انباشت (مانند قفسه های مخصوص ) استفاده کرد؟بله
8- INSPECT
– آیا می توان عمل بازدید را حذف کرده و یا با عمل دیگری ترکیب کرد؟بله همچنان که در کارخانه عملیات در حین بازرسی انجام میشود
– آیا ممکن است که شدت نور را افزایش داد و یا منبع نور را طوری قرار که زمان انجام عمل بازدید را کاهش دهد؟نور برای بازرسی کافی است
– آیا یک ماشین می تواند به جای چشم انسان , عمل بازدید را انجام دهد؟ (آیا چشم الکترونی می تواند جایگزین شود) خیر,چشم انسان دقت کافی برای بازرسی مورد نیاز را دارد و نیازی به صرف هزینه های اضافی نمی باشد
– آیا استفاده از یک عینک مخصوص کار بازدید را آسانتر می کند؟(آیا ذره بین می تواند استفاده شود؟)ضرورتی ندارد
– آیا بازرسی در فاصله مناسب از چشم بازرس انجام می شود؟بله
– آیا روش بازرسی بهترین است؟بله
9- ASSEMBLE AND DISASSEMBLE USE
– آیا می توان از یک وسیله اتوماتیک یا ماشین استفاده کرد؟خیر
– آیا چند عمل سوار کردن را می توان در هم ادغام کرد؟ و یا چند کار مختلف را همزمان انجام داد؟خیراگر هر اپراتور کار مخصوص خود را انجام دهد دقت کار بالا تر خواهد بود ,در صورت ادغام کردن چند عمل چون یک اپراتور باید ابزار های مختلفی را مورد استفاده قرار دهد تعویض ابزار وقت گیر خواهد بود
– آیا هنگامیکه دستگاه کار می کند می توان کار دیگری را انجام داد؟بله همچنان که اپراتور در زمان کار دستگاه کارهای مختلفی نظیر گرفتن قطعه , دور بری , سوراخکاری جای موتور را انجام میدهد
– آیا می توان از ابزار غیر دستی استفاده کرد؟بله
– آیا می توان از وسایلی که به وسیله فشار هوا کار می کند, استفاده کرد؟ (آیا می توان از وسایل مکانیکی استفاده کرد؟)بله همچنان که استفاده میشود
10- REST FOR OVERCOMING FATIGUE
– آیا از عضلات مناسب استفاده می شود؟بله
– آیا شرایط کاری مناسب است؟ (حرارت, رطوبت, تهویه, صدا, نور) بله
– آیا ارتفاع میز مناسب است؟بله
– آیا اپراتور تناوبا ایستاده و نشسته کار می کند؟تمامی کارها در سالن مونتاژ به صورت نشسته انجام می شود. اما در سالن تولید کارها به صورت نشسته و ایستاده انجام می شودو متناوبا یا نشسته یا ایستاده است
– آیا صندلی اپراتور راحت است؟ مشکلی ندارد
– آیا وسایل مکانیکی برای حمل بار سنگین استفاده می شود؟ بله استفاده می شود
فصل 4
زمان سنجی
1-4 مقدمه
زمان سنجی عبارت اند از به کارگیری روش های صحیح و استفاده از اصول علمی , به منظور تعیین زمان انجام عملیاتی که توسط یک کارگر واجد شرایط در سطح کارائی مطلوب انجام می شود. در واقع زمان سنجی, مقیاس سنجش زمان , برای عملیات , ماشین آلات , نیروی انسانی , ایستگاهها و نهایتا سنجش زمانی خط تولید است . اگر برآورد از پتانسیل واقعی تولید بیشتر باشد, برنامه تولید عقب خواهد ماند و چنانچه برآورد از پتانسیل واقعی تولید کمتر باشد , برای ماشین و نیروی انسانی بیکار, نظام مند , با استفاده از زمان سنجی دقیق , میسر خواهد بود.
در پروژه درسی با انتخاب کردن یکی از عملیات های تولید بدنه کار زمان سنجی را انجام داده ایم. عملیات انتخابی ما دوربری مخزن بود, که این عمل را به دو قسمت تفکیک کردیم:
1- برداشتن قطعه
2- دوربری مخزن با استفاده از کاتر
نتایج حاصل از زمان سنجی که 40 زمان بود در جدول های زیر آورده شده است :
2-4 بررسی خطاهای موجود در زمان سنجی با استفاده از کرونومتر در پروژه درسی:
از آنجا که برای اولین بار عمل زمان سنجی را تجربه کردیم, بنابراین ثبت زمان های عملیات مورد نظر ممکن است تحت تاثیر یک سری از خطاهای مشاهداتی و غیر عمومی شده باشد . که البته سعی کردیم با تمرین این خطاها را کاهش دهیم . از طرف دیگر اپراتوری که عملیات انتخابی ما را انجام می داد نیز دارای سرعت های غیر یکنواختی بود. و همچنین در حین زمان سنجی احساس می شد که اپراتور تمام تلاش خود را در انجام کاری که به او محول شده بود نداشت. که این برداشت از طرف ما یا به بی تجربگی ما مربوط می شود و یا خود اپراتور از روی عمد زمان بیشتری را صرف می کرد تا زمان سیکل را طولانی کند. این مسئله را با اختصاص دادن ضریب عملکرد به اپراتور برطرف می کنیم.
تعیین ضریب عملکرد:
برای تعیین ضریب عملکرد از روش ویستینگ هوس استفاده می کنیم .
مهارت
متوسط←0.00 D
تلاش
کمی پایین←-0.04 E1
شرایط کاری
خوب←+0.02 C
سازگاری
متوسط←0.00 D
ضریب عملکرد = 100 + مهارت + تلاش + شرایط کاری + سازگاری.
100+2-4=98→ضریب عملکرد
نام کارخانه: هیوا الکترونیک موضوع عملیات: دوربری مخزن
نام محصول: مخزن شیشه شوی پژو 405 جدول زمان سنجی به روش گسسته با کرونومتر شماره فرم: 1
شماره
نمونه گیری
شماره
عنصر کاری
شرح عنصر کاری به ریز ترین حالت ممکن
ضریب
عملکرد
خالص زمان
مشاهده شده
زمان
نرمال
شماره
نمونه گیری
شماره
عنصر کاری
شرح عنصر کاری به ریز ترین حالت ممکن
ضریب
عملکرد
خالص زمان
مشاهده شده
زمان
نرمال
1
1
گرفتن قطعه تا شروع پلیسه گیری
98%
5.6
5.4
6
1
گرفتن قطعه تا شروع پلیسه گیری
98%
4.5
4.4
2
شروع کار پلیسه گیری تا قرار دادن در سبد
98%
13.6
13.3
2
شروع کار پلیسه گیری تا قرار دادن در سبد
98%
14.8
14.5
2
1
گرفتن قطعه تا شروع پلیسه گیری
98%
6.6
6.4
7
1
گرفتن قطعه تا شروع پلیسه گیری
98%
5.7
5.5
2
شروع کار پلیسه گیری تا قرار دادن در سبد
98%
14
13.7
2
شروع کار پلیسه گیری تا قرار دادن در سبد
98%
15.8
15.4
3
1
گرفتن قطعه تا شروع پلیسه گیری
98%
7.9
7.7
8
1
گرفتن قطعه تا شروع پلیسه گیری
98%
6.5
6.3
2
شروع کار پلیسه گیری تا قرار دادن در سبد
98%
15.3
14.9
2
شروع کار پلیسه گیری تا قرار دادن در سبد
98%
14.5
14.2
4
1
گرفتن قطعه تا شروع پلیسه گیری
98%
7.5
5.5
9
1
گرفتن قطعه تا شروع پلیسه گیری
98%
4.7
4.6
2
شروع کار پلیسه گیری تا قرار دادن در سبد
98%
15.1
14.7
2
شروع کار پلیسه گیری تا قرار دادن در سبد
98%
13.6
13.3
5
1
گرفتن قطعه تا شروع پلیسه گیری
98%
4.6
4.5
10
1
گرفتن قطعه تا شروع پلیسه گیری
98%
4.7
4.6
2
شروع کار پلیسه گیری تا قرار دادن در سبد
98%
16
15.6
2
شروع کار پلیسه گیری تا قرار دادن در سبد
98%
16.7
16.3
نام کارخانه: هیوا الکترونیک موضوع عملیات: دوربری مخزن
نام محصول: مخزن شیشه شوی پژو 405 جدول زمان سنجی به روش گسسته با کرونومتر شماره فرم: 2
شماره
نمونه گیری
شماره
عنصر کاری
شرح عنصر کاری به ریز ترین حالت ممکن
ضریب
عملکرد
خالص زمان
مشاهده شده
زمان
نرمال
شماره
نمونه گیری
شماره
عنصر کاری
شرح عنصر کاری به ریز ترین حالت ممکن
ضریب
عملکرد
خالص زمان
مشاهده شده
زمان
نرمال
11
1
گرفتن قطعه تا شروع پلیسه گیری
98%
7.6
7.4
16
1
گرفتن قطعه تا شروع پلیسه گیری
98%
7.5
7.3
2
شروع کار پلیسه گیری تا قرار دادن در سبد
98%
16.5
16.1
2
شروع کار پلیسه گیری تا قرار دادن در سبد
98%
15.4
15
12
1
گرفتن قطعه تا شروع پلیسه گیری
98%
7.5
7.3
17
1
گرفتن قطعه تا شروع پلیسه گیری
98%
4.3
4.2
2
شروع کار پلیسه گیری تا قرار دادن در سبد
98%
15.9
15.5
2
شروع کار پلیسه گیری تا قرار دادن در سبد
98%
13.5
13.2
13
1
گرفتن قطعه تا شروع پلیسه گیری
98%
7.5
7.3
18
1
گرفتن قطعه تا شروع پلیسه گیری
98%
6.8
6.6
2
شروع کار پلیسه گیری تا قرار دادن در سبد
98%
14.3
14
2
شروع کار پلیسه گیری تا قرار دادن در سبد
98%
16
15.6
14
1
گرفتن قطعه تا شروع پلیسه گیری
98%
6.4
6.2
19
1
گرفتن قطعه تا شروع پلیسه گیری
98%
6.6
6.4
2
شروع کار پلیسه گیری تا قرار دادن در سبد
98%
13.2
12.9
2
شروع کار پلیسه گیری تا قرار دادن در سبد
98%
14
13.7
15
1
گرفتن قطعه تا شروع پلیسه گیری
98%
6.3
6.1
20
1
گرفتن قطعه تا شروع پلیسه گیری
98%
6.2
6
2
شروع کار پلیسه گیری تا قرار دادن در سبد
98%
12.2
12
2
شروع کار پلیسه گیری تا قرار دادن در سبد
98%
15
14.7
نام کارخانه: هیوا الکترونیک موضوع عملیات: دوربری مخزن
نام محصول: مخزن شیشه شوی پژو 405 جدول زمان سنجی به روش گسسته با کرونومتر شماره فرم: 3
شماره
نمونه گیری
شماره
عنصر کاری
شرح عنصر کاری به ریز ترین حالت ممکن
ضریب
عملکرد
خالص زمان
مشاهده شده
زمان
نرمال
شماره
نمونه گیری
شماره
عنصر کاری
شرح عنصر کاری به ریز ترین حالت ممکن
ضریب
عملکرد
خالص زمان
مشاهده شده
زمان
نرمال
21
1
گرفتن قطعه تا شروع پلیسه گیری
98%
6.4
6.2
26
1
گرفتن قطعه تا شروع پلیسه گیری
%98
4.7
4.6
2
شروع کار پلیسه گیری تا قرار دادن در سبد
98%
14.7
14.4
2
شروع کار پلیسه گیری تا قرار دادن در سبد
98%
16
15.6
22
1
گرفتن قطعه تا شروع پلیسه گیری
98%
5.8
5.6
27
1
گرفتن قطعه تا شروع پلیسه گیری
98%
6.5
6.3
2
شروع کار پلیسه گیری تا قرار دادن در سبد
98%
15.8
15.4
2
شروع کار پلیسه گیری تا قرار دادن در سبد
98%
15.7
15.3
23
1
گرفتن قطعه تا شروع پلیسه گیری
98%
7.2
7
28
1
گرفتن قطعه تا شروع پلیسه گیری
98%
7.5
7.3
2
شروع کار پلیسه گیری تا قرار دادن در سبد
98%
14.8
14.5
2
شروع کار پلیسه گیری تا قرار دادن در سبد
98%
15.4
15
24
1
گرفتن قطعه تا شروع پلیسه گیری
98%
6.6
6.4
29
1
گرفتن قطعه تا شروع پلیسه گیری
98%
7.5
7.3
2
شروع کار پلیسه گیری تا قرار دادن در سبد
98%
15.2
14.8
2
شروع کار پلیسه گیری تا قرار دادن در سبد
98%
15.8
15.4
25
1
گرفتن قطعه تا شروع پلیسه گیری
98%
7.4
7.2
30
1
گرفتن قطعه تا شروع پلیسه گیری
98%
4.7
4.6
2
شروع کار پلیسه گیری تا قرار دادن در سبد
98%
14.7
14.4
2
شروع کار پلیسه گیری تا قرار دادن در سبد
98%
16.5
16.1
نام کارخانه: هیوا الکترونیک موضوع عملیات: دوربری مخزن
نام محصول: مخزن شیشه شوی پژو 405 جدول زمان سنجی به روش گسسته با کرونومتر شماره فرم: 4
شماره
نمونه گیری
شماره
عنصر کاری
شرح عنصر کاری به ریز ترین حالت ممکن
ضریب
عملکرد
خالص زمان
مشاهده شده
زمان
نرمال
شماره
نمونه گیری
شماره
عنصر کاری
شرح عنصر کاری به ریز ترین حالت ممکن
ضریب
عملکرد
خالص زمان
مشاهده شده
زمان
نرمال
31
1
گرفتن قطعه تا شروع پلیسه گیری
98%
4.5
4.4
36
1
گرفتن قطعه تا شروع پلیسه گیری
98%
4.7
4.6
2
شروع کار پلیسه گیری تا قرار دادن در سبد
98%
16.5
16.1
2
شروع کار پلیسه گیری تا قرار دادن در سبد
98%
14.4
14.1
32
1
گرفتن قطعه تا شروع پلیسه گیری
98%
6.3
6.1
37
1
گرفتن قطعه تا شروع پلیسه گیری
98%
4.6
4.5
2
شروع کار پلیسه گیری تا قرار دادن در سبد
98%
15.9
15.5
2
شروع کار پلیسه گیری تا قرار دادن در سبد
98%
15.6
15.2
33
1
گرفتن قطعه تا شروع پلیسه گیری
98%
7.8
7.6
38
1
گرفتن قطعه تا شروع پلیسه گیری
98%
6.3
6.1
2
شروع کار پلیسه گیری تا قرار دادن در سبد
98%
14.6
14.3
2
شروع کار پلیسه گیری تا قرار دادن در سبد
98%
13.9
13.6
34
1
گرفتن قطعه تا شروع پلیسه گیری
98%
7.5
7.3
39
1
گرفتن قطعه تا شروع پلیسه گیری
98%
6.3
6.1
2
شروع کار پلیسه گیری تا قرار دادن در سبد
98%
15.7
15.3
2
شروع کار پلیسه گیری تا قرار دادن در سبد
98%
14.5
14.2
35
1
گرفتن قطعه تا شروع پلیسه گیری
98%
7.5
7.3
40
1
گرفتن قطعه تا شروع پلیسه گیری
98%
5.7
5.5
2
شروع کار پلیسه گیری تا قرار دادن در سبد
98%
16
15.6
2
شروع کار پلیسه گیری تا قرار دادن در سبد
98%
15
14.7
برگ مشاهدات زمان سنجی 2-4
بخش: تولید
عملیات: دوربری
ماشین: _
وسایل و ابزار: کاتر
شماره زمان سنجی: 1
صفحه 1 از 2
زمان شروع:10:30 صبح
زمان ختم:12:30 ظهر
محصول/قطعه: بدنه مواد اولیه:PE-HD
کیفیت: مطابق نقشه شماره نقشه:_
نام کارگر:
شماره کرنومتر:
زمان سنج: ب
تاریخ:
B.T
S.T
R
شرح اجزای کاری
B.T
S.T
R
شرح اجزای کاری
66
68
98%
A
63
65
98%
A
154
160
98%
B
142
145
98%
B
64
66
98%
A
46
47
98%
A
137
140
98%
B
133
136
98%
B
60
62
98%
A
46
47
98%
A
147
150
98%
B
163
167
98%
B
54
56
98%
A
74
76
98%
A
133
136
98%
B
161
165
98%
B
64
66
98%
A
73
75
98%
A
137
140
98%
B
155
159
98%
B
77
79
98%
A
73
75
98%
A
149
153
98%
B
140
143
98%
B
73
75
98%
A
62
64
98%
A
147
151
98%
B
129
132
98%
B
15
46
98%
A
61
63
98%
A
156
160
98%
B
119
122
98%
B
44
45
98%
A
73
75
98%
A
145
148
98%
B
150
154
98%
B
55
57
98%
A
42
43
98%
A
154
158
98%
B
132
135
98%
B
61
63
98%
A
62
64
98%
A
155
159
98%
B
144
147
98%
B
72
74
98%
A
56
58
98%
A
144
147
98%
B
154
158
98%
B
46
47
98%
A
70
72
98%
A
156
160
98%
B
145
148
98%
B
63
65
98%
A
64
66
98%
A
153
157
98%
B
148
152
98%
B
73
75
98%
A
46
47
98%
A
15
154
98%
B
161
165
98%
B
73
75
98%
A
44
45
98%
A
154
158
98%
B
161
165
98%
B
صفحه 2از 2
ادامه برگ مشاهدات زمان سنجی
شماره زمان سنجی: 1
B.T
S.T
R
شرح اجزای کاری
B.T
S.T
R
شرح اجزای کاری
76
78
98%
A
143
146
98%
B
73
75
98%
A
153
157
98%
B
73
75
98%
A
156
160
98%
B
46
47
98%
A
141
144
98%
B
45
46
98%
A
152
156
98%
B
61
63
98%
A
136
139
98%
B
61
63
98%
A
142
145
98%
B
55
57
98%
A
147
150
98%
B
برگ تعیین بیکاری های مجاز
جمع%
درصد بیکاری های مجاز جهت رفع خستگی با توجه به شرایط کاری (متغییر)
بیکاری های مجاز جهت رفع خستگی (ثابت)%
بیکاری های مجاز جهت رفع نیاز های شخصی %
بخش: تولید
محصول: مخزن شیشه شوی پژو 405
وزن: 320-350 گرم
عملیات : دوربری
شرایط محیط کار:
یکنواختی فیزیکی
یکنواختی فکری
فشار مغزی
فشار بر شنوایی
فشار بر بینایی
شرایط هوا
شرایط نور
اعمال نیرو
وضعیت غیر طبیعی بدن
ایستاده کار کردن
شرح اجزای کاری
ردیف
9.65
0.1
__
__
0.1
__
0.1
__
__
__
0.1
6.25
3
برداشتن قطعه
1
9.77
0.1
__
__
0.1
0.1
0.1
__
__
__
0.12
6.25
3
دوربری
2
جدول 3-4
زمان استاندارد =زمان نرمال +زمان بیکاری مجاز
زمان بیکاری مجاز =زمان نرمال * درصد بیکاری مجاز
عملیات
متوسط زمان نرمال
درصد بیکاری مجاز
زمان بیکاری مجاز
زمان استاندارد
برداشتن قطعه
5.9
9.65
0.57
6.47
دوربری مخزن
14.7
9.77
1.44
16.14
زمان استاندارد کل عملیات دوربری مخزن شیشه شوی پژو 405 : 22.61 s
فصل 5
پیشنهادات
ارزیابی کار و زمان موجود در کارخانه و ارائه پیشنهادات برای انجام بهتر کارها:
با توجه به نمودارها و جداولی که از عملیات های استخراج شده از فعالیت های موجود در کارخانه بدست آمده است,( مانند نقشه جریان , جداول جریان فرآیند عملیات ,نمودار FPC و … ) چند مورد به چشم می خورد که بررسی آنها از نظر ما هائز اهمیت است. یکی از این موارد LAYOUT کارخانه می باشد, که این مسئله هم به چیدمان داخلی قسمت مونتاژ و هم به قرار گرفتن نا مناسب اجزای مختلف کارخانه (مانند انبار, خط تولید ,خط مونتاژ) نسبت به هم می باشد .این مشکل باعث حمل ونقل های اضافی و انبارش های بی مورد می شود که دست وپا گیر است و باعث اتلاف زمان می شود.
از موارد دیگر که باید به آن اشاره شد وجود قطعات اضافی است که باعث شده محیط کاری دارای فضایی نا منظم باشد البته این موضوع در قسمت مونتاژ کارخانه بیشتر به چشم می خورد ,زیرا در خط تولید قسمتی را به عنوان انبار موقت محصولات در نظر گرفته اند تا حمل و نقل کاهش یابد . بهر حال همانطور که می دانیم اجرای 5S در کارخانه ها از اصلی ترین کارها می باشد که اجرای آن باعث بالا رفتن راندمان می باشد, بنابراین نظم و ترتیب دادن محیط کاری که یکی از پنج S می باشد کمتر در این کارخانه به چشم می خورد که با اجرای آن در دراز مدت می توان به تولید بیشتر دست پیدا کرد.
به طور کلی جابجایی قطعات در انبار و سالن های مونتاژ و تولید در این شرکت زیاد است و این امر به علت متفاوت بودن کار سان مونتاژ با سالن تولید می باشدو با توجه به بررسی هایی که انجام شد به این نتیجه رسیدیم که همزمان کردن فعالیت ها غیر ممکن است زیرا در واحد های زمانی تولید با مونتاژ برابری نکرده و با زمان های پرت و انبارش پای دستگاه مواجه می شویم اما برای حداقل کردن میزان حمل و نقل در انبار می بایست در زمانی که انبار ساخته می شد انبار را به صورت موازی با سالن مونتاژ و تولید می ساختیم.تا یک درب به سالن مونتاز و دربی دیگر به سالن تولید باز شود.
با توجه به زمان انجام فعالیت هایی که در خط تولید انجام می شود و تمام اتوماتیک بودن ماشین ها نمی توان در مورد تسطیح زمان ماشین ها کاری کرد. اما اپراتور در حین فعالیت دستگاه مشغول پلیسه گیری و سوراخکاری و پانچ است.که اگر اپراتور از مهارت بیشتری برخوردار بود ، در مدت کمتری می توانست تعداد قطعات بیشتری را تولید کرد.
دو ماشینی که مخازن شیشه شوی 405 را تولید می کنندبه صورت اتومات بوده که احتمالا ماشین های جدید تری با سرعت عمل بیشتر و دقت و کارایی بالاتر در بازار وجود دارد که با کاهش زمان تولید تعداد تولید روزانه را افزایش داده که البته با براورد میزان هزینه و زمان استاندارد می توان نسبت به بصرفه بودن خرید دستگاههای جدید اظهار نظر کرد.
همچنین با روش های صحیح حمل و نقل و تغییراتی در چیدمان و بخش ها ، شاید بتوان هزینه ها را کمتر کرد.
اگر سالن مونتاژ در فاصله کمی از انبار قرار داشت هزینه حمل و نقل کاهش پیدا می کرد .
چیدمان در خط تولید در مورد دستگاه ها مشکلی ندارد اما انبارش و تجمع قطعات ساخته شده در سالن زیاد است و انبار موقت در اکثر مواقع پر بوده و فضای زیادی از سالن تولید را پر می کند. که حرکت دستگاه های حمل و نقل و در برخی موارد حرکت انسان را دچار مشکل می کند که از سرعت کار می کاهد ولی در کل سیستم ساخت و مونتاژ از اصول صحیح پیروی می کند و نمی توان مشکلات جدی بر آن وارد کرد.
4