فهرست
سازماندهی مدیریت پروژه…………………………….2
وظایف مدیریت پروژه…………………………….2
مناقصه رقابتی…………………………….3
بودجه یک پروژه برای طراحی یک ساختمان اداری…………………………….4
تضمین پرداخت تحویل کار…………………………….6
تضمین حسن انجام کار…………………………….7
پرداخت ها…………………………….8
پرداخت های ارزی…………………………….9
تحویل موقت…………………………….11
صورت وضعیت…………………………….15
تحویل نهایی…………………………….16
مسولیت دوره تضمین…………………………….17
بروز حوادث قهری…………………………….18
ممنوعیت قانونی…………………………….19
حقوق انحصاری ثبت شده……………………20
موارد فسخ پیمان………………..20
سازماندهی مدیریت پروژه
مدیریت پروژه های ساختمانی مستلزم آگاهی از مدیریت نوین و نیز درک فرایند طراحی و ساخت است . پروژه های ساختمانی مجموعه ای از اهداف مشخص و محدودیتهایی چون چهار چوب زمانی لازم برای تکمیل دارند .
بر حسب تعریف" سازمان مدیریت پروژه" ، مدیریت پروژه را می توان چنین تعریف کرد :
مدیریت پروژه فن هدایت و هماهنگ کردن منابع انسانی و مصالح در طول عمر یک پروژه با استفاده از روشهای مدرن مدیریت است ، به طوری که بتوان به نحوی رضایتبخش به اهداف از قبل تعیین شده د ر مورد حدود کار ، هزینه ، زمان ، کیفیت ، و مشارکت نائل آمد.
به طور خاص، مدیریت پروژه در کارهای ساختمانی مجموعه اهدافی دارد که با اجرای رشته عملیاتی که محدودیت منابع دارند به دست می آیند. در نتیجه وظایف مدیریت پروژه در کار ساختمانی، موارد زیر را شامل می شود .
تنظیم مشخصات مربوط به اهداف و برنامه های پروژه که شامل حدود کار، بودجه بندی، زمان بندی، تنظیم نیازمندیهای اجرایی و انتخاب شرکت کنندگان در پروژه است.
به حداکثر رساندن بهره وری کارآمد منابع، از طریق تامین نیروی کار، مواد و ماشین آلات مطابق با جدول زمان بندی و برنامه های از قبل تعیین شده.
اجرای عملیات مختلف از طریق هماهنگی و کنترل مناسب برنامه ریزی، طراحی، برآورد، بستن پیمان ( قرارداد) و ساخت در طول مدت عملیات.
توسعه روابط و مکانیسمهای موثر برای حل تضادها بین شرکت کنندگان مختلف در پروژه.
مناقصه رقابتی :
ساختار اساسی فرایند مناقصه تشکیل می شود از فرمولبندی نقشه های تفصیلی و مشخصات یک پدیده تسهیلاتی بر اساس هدفها و نیازمندیهای مالک ( شرکت دولتی ) و دعوت از پیمانکاران واجد شرایط برای شرکت در مناقصه به قصد بردن حق اجرای پروژه . برای تعیین پیمانکار واجد شرایط معمولاً داشتن حداقل گواه از تجربه قبلی و پایداری مالی او لازم است. شرکت و یا مالک ممکن است بخواهد که مناقصه گر احتمالی نوعی ضمانت نامه برای اجرای کار مورد قرارداد ارائه دهد. پیمانکار، ضمانت نامه مناقصه ای ارائه می دهد که برابر آن تضمین می کند اگر پیمان را برنده شود، ضمانت نامه قرارداد را تامین خواهد کرد تا مالک در مقابل قصور قراردادی و دیگر تعهدات حمایت شود. در بخش خصوصی، مالک وسعت امکان قابل ملاحظه ای در انتخاب شرکت کنندگان در مناقصه دارد که از رقابت آزاد در مورد شرکت کنندگان در مناقصه گرفته تا محدودیت به در نظر گرفتن تعدادی پیمانکار مورد توجه فرق می کند. در بخش عمومی، مقررات دقیقاً روشن شده اند تا تمام پیمانکاران واجد شرایط در شرایط مساوی برای رقابت باشند. این مقررات به دقت اعمال می شود تا از هرگونه برخورد بین پیمانکاران جلوگیری شده و در عین حال از هرگونه کار غیراخلاقی و غیرقانونی از طرف کارمندان دولت جلوگیری شود.
نقشه های تفصیلی و مشخصات فنی را معمولاً یک شرکت معماری / مهندسی که از جانب مالک یا صاحبکار بر جریان مناقصه نظارت دارد، تهیه می کند. پیشنهادهای مناقصه نهایی را معمولاً بر اساس قیمت واحد، به نحوی که مالک مشخص کرده است، ارائه می دهند. پیشنهاد مناقصه کلی معرف قیمت کل است که پیمانکاری برای تکمیل یک تسهیلات، مطابق با نقشه ها و مشخصات تفصیلی، ارائه می کند. مناقصه بر اساس قیمت واحد در مورد پروژه هایی به کار می رود که کمیت مواد یا مقدار نیروی کار درگیر، به خصوص در بعضی فعالیتهای اساسی آن پروژه قطعی نیست. در این موارد، پیمانکار می تواند فهرستی از قیمتهای واحد این فعالیتها را ارائه دهد. به هر حال، کل پرداخت به پیمانکار برنده بر اساس مقادیر واقعی استفاده شده ضرب بر قیمت واحد پیشنهاد شده انجام می گیرد.
بودجه پروژه برای طراحی یک ساختمان اداری :
برای مثال بودجه پروژه ای کوچک در جدول ۱-۱ نشان داده شده است. این بودجه را ممکن است یک شرکت طراحی برای طراحی پروژه ای خاص به کار ببرد. در عین آنکه این بودجه ممکن است معرف تمام کارهای مربوط به این شرکت بر روی پروژه باشد، سازمانهای متعدد دیگری هم با بودجه های خاص خودشان ممکن است درگیر این پروژه باشند. در این جدول بودجه ای خلاصه و نیز فهرستی تفصیلی از هزینه های افراد در بخش مهندسی آمده است.
نیروی انسانی
خلاصه بودجه
بخش معماری
٠٠/٦٧٢٥١ دلار
مهندسی
٠٠/٤٥٣٧٢
بخش محیط زیست
٠٠/٢٨٢٣٥
جمع کل
٠٠/١٤٠٨٥٨ دلار
هزینه های مستقیم دیگر
مسافرت
٠٠/٢٤٠٠دلار
مصالح و مواد
٠٠/١٥٠٠
ارتباطات
٠٠/٦٠٠
خدمات کامپیوتری
٠٠/١٢٠٠
جمع کل
٠٠/٥٧٠٠ دلار
بالاسری
٦٠/١٧٥٨٦٩
احتیاطی و سود
٠٠/٩٥٧٠٠
جمع کل
٦٠/٤١٨١٢٧
هزینه نیروی انسانی مهندسی به تفصیل
مهندس ارشد
٠٠/١١٥٦٢ دلار
کمک مهندس
٠٠/٢١٣٦٥
تکنسین مهندس
٠٠/١٢٦٥٤
جمع کل
٠٠/٤٥٦٧١ دلار
تضمین، پرداخت، تحویل کار
ماده ۳۴، تضمین انجام تعهدات
موقع امضای پیمان، برای تضمین انجام تعهدات ناشی از آن، پیمانکار باید ضمانتنامه ای معادل پنج درصد مبلغ اولیه پیمان، صادر شده از طرف بانک مورد قبول کارفرما و طبق نمونه ای که ضمیمه اسناد مناقصه بوده است، تسلیم کارفرما کند. ضمانتنامه یاد شده باید تا یک ماه پس از تاریخ تحویل موقت موضوع پیمان، معتبر باشد. تا هنگامی که تحویل موقت انجام نشده است، پیمانکار مکلف است برای تمدید ضمانتنامه یاد شده اقدام کند و اگر تا پانزده روز پیش از انقضای مدت اعتبار ضمانتنامه، پیمانکار موجبات تمدید آنرا فراهم نکرده و ضمانتنامه تمدید نشود، کارفرما حق دارد که مبلغ ضمانتنامه را از بانک دریافت کند و وجه آنرا به جای ضمانتنامه، به رسم وثیقه نزد خود نگه دارد. کارفرما تضمین انجام تعهدات را پس از تصویب صورتمجلس تحویل موقت، با توجه به تبصرع یک این ماده آزاد می کند.
تبصره ۱- حداکثر تا یک ماه پس از تحویل موقت، آخرین صورت وضعیت طبق ماده ۳۷، بدون منظور داشتن مصالح پای کار تنظیم می شود. هرگاه بر اساس این صورت وضعیت، پیمانکار بدهکار نباشد یا جمع بدهی او از نصف کسور تضمین حسن انجام کار کمتر باشد، ضمانتنامه انجام تعهدات بی درنگ آزاد می شود. ولی هر گاه میزان بدهی پیمانکار، از نصف کسور تضمین حسن انجام کار بیشتر باشد، ضمانتنامه انجام تعهدات، بر حسب مورد طبق شرایط تعیین شده در ماده ۴۰ یا ۵۲ آزاد می شود.
تبصره ۲- در صورتی که تمام یا قسمتی از تضمین انجام تعهدات، به صورت نقد نزد کارفرما باشد. یا با رعایت مقررات، به جای ضمانتنامه بانکی از انواع دیگر اوراق بهادار استفاده شود، چگونگی گرفتن تضمین و استرداد آن در هر مورد، طبق شرایطی است که در این پیمان برای ضمانتنامه بانکی تعیین شده است.
ماده ۳۵، تضمین حسن انجام کار
از مبلغ هر پرداخت به پیمانکار، معادل ده درصد به عنوان تضمین حسن انجام کار کسر و در حساب سپرده نزد کارفرما نگهداری می شود. نصف این مبلغ پس از تصویب صورت وضعی قطعی طبق ماده ۴۰ و نصف دیگر آن پس از تحویل قطعی، با رعایت مواد ۴۲ و ۵۲، مسترد می گردد.
تبصره – پیمانکار می تواند، وجود سپرده تضمین حسن انجام کار را طبق دستورالعمل نافذ در زمان ارجاع کار که شماره و تاریخ آن در اسناد و مدارک پیمان درج شده است، دریافت کند.
ماده ۳۶، پیش پرداخت
کارفرما موافقت دارد که به منظور تقویت بنیه مالی پیمانکار، مبلغی به عنوان پیش پرداخت به پیمانکار پرداخت کند. میزان، روش پرداخت و چگونگی واریز پیش پرداخت و دیگر ضوابط آن، بر اساس دستورالعمل مربوط است که در زمان ارجاع کار که شماره و تاریخ آن در اسناد و مدارک پیمان درج شده است. پیمانکار در موعدهای مقرر در دستورالعمل پیش گفته، برای دریافت هر یک از اقساط پیش پرداخت، را در مقابل تضمین تعیین شده در دستورالعمل، بدون اینکه وجوهی از آن کسر شود، پرداخت می نماید. مهلت پرداخت هر قسط پیش پرداخت بیست روز از تاریخ درخواست پیمانکار که به تایید مهندس مشاور رسیده است، یا ده روز پس از تاریخ ارائه تضمین از سوی پیمانکار، هر کدام که بیشتر است، می باشد.
ماده ۳۷، پرداخت ها
الف) در آخر هر ماه، پیمانکار، وضعیت کارهای انجام شده از شروع کار تا آن تاریخ را که طبق نقشه های اجرایی، دستور کارها و صورتمجلس هاست اندازه گیری می نماید و مقدار مصالح و تجهیزات پای کار را تعیین می کند، سپس بر اساس فهرست بهای منضم به پیمان، مبلغ صورت وضعیت را محاسبه کرده و آنرا در آخر آن ماه تسلیم مهندس ناظر می نماید. مهندس مشاور، صورت وضعیت پیمانکار را از نظر تطبیق با اسناد و مدارک کنترل کرده و در صورت لزوم با تعیین دلیل اصلاح می نماید و آنرا در مدت حداکثر ده روز از تاریخ دریافت از سوی مهندس ناظر، برای کارفرما ارسال می نماید و مراتب را نیز به اطلاع پیمانکار می رساند. کارفرما صورت وضعیت کنترل شده از سوی مهندس مشاور را رسیدگی کرده و پس از کسر وجوهی که بابت صورت وضعیت های موقت قبلی پرداخت شده است و همچنین اعمال کسور قانونی و کسور متعلقه طبق پیمان، باقیمانده مبلغ قابل پرداخت به پیمانکار را حداکثر ظرف ده روز از تاریخ وصول صورت وضعیت، با صدور چک به نام پیمانکار، پرداخت می کند. با پرداخت صورت وضعیت موقت، تمام کارها و مصالح و تجهیزاتی که در صورت وضعیت مزبور درج گردیده است متعلق به کارفرماست، لیکن به منظور اجرای بقیه کارهای موضوع پیمان، به رسم امانت، تا موقع تحویل موقت، در اختیار پیمانکار قرار می گیرد. مقادیر درج شده در صورت وضعیتهای موقت و پرداختهای که بابت آنها به عمل می آید جنبه موقت و علی الحساب دارد و هر نوع اشتباه اندازه گیری و محاسباتی و جزء اینها در صورت وضعیتهای بعدی یا در صورت وضعیت قطعی، اصلاح و رفع می شود. به منظور ایجاد امکان برای تهیه، رسیدگی و تصویب صورت وضعیت قطعی در مهلت های تعیین شده در ماده ۴۰، پیمانکار باید، ضمن اجرای کار و پس از اتمام هر یک از اجزای آن، نسبت به تهیه متره های قطعی و ارائه آنها به مهندس مشاوره برای رسیدگی همراه با صورت مجلس ها و مدارک مربوط اقدام نماید، این اسناد باید در تهیه صورت وضعیت های موقت نیز مورد استفاده قرار گیرد.
تبصره ۱- هر گاه به عللی صورت وضعیت ارسالی از طرف مهندس مشاور مورد تایید کارفرما قرار نگیرد، کارفرما پس از وضع کسور تعیین شده در این ماده، تا هفتاد درصد مبلغ صورت وضعیتی را که مهندس مشاور ارسال نموده است، به عنوان علی الحساب و در مدت مقرر در این ماده در وجه پیمانکار پرداخت می کند و صورت وضعیت را همراه با دلایل رد آن، برای تصحیح به مهندس مشاور بر می گرداند، تا پس از اعمال اصلاحات لازم در مدت حداکثر پنج روز، دوباره به شرح یاد شده، برای کارفرما ارسال شود و بقیه مبلغ به ترتیب پیش گفته به پیمانکار پرداخت گردد. در این صورت، مهلت پرداخت مبلغ صورت وضعیت از تاریخی شروع می شود که صورت وضعیت تصحیح شده تسلیم کارفرما شود.
تبصره ۲- هر گاه پیمانکار نسبت به صورت وضعیتی که به شرح پیش گفته اصلاح شده است معترض باشد، اعتراض خود را با ذکر دلیل، حداکثر ظرف یک ماه، به کارفرما اعلام می کند تا مورد رسیدگی قرار گیرد.
تبصره ۳- اگر پیمانکار در موعد مقرر صورت وضعیت موقت را تهیه و تسلیم مهندس ناظر نکند، مهندس مشاور با تایید کارفرما و به هزینه پیمانکار اقدام به تهیه آن می کند و اقدامات بعدی برای رسیدگی پرداخت آن را به ترتیب این ماده به عمل می آورد. در این حالت، هیچ گونه مسئولیتی از نظر تاخیر در پرداخت صورت وضعیت مربوط متوجه کارفرما نیست.
ب) در پیمانهایی که مشمول تعدیل آحادبها هستند، پس از تایید هر صورت وضعیت موقت از سوی کارفرما، پیمانکار صورت وضعیت تعدیل آحادبهای آن صورت وضعیت را بر اساس آخرین شاخص های اعلام شده محاسبه می نماید و به منظور بررسی و پرداخت به نحوی که در بند "الف" تعیین شده است، برای مهندس مشاور ارسال می کند.
تبصره – اگر به هر دلیل و غیر از قصور پیمانکار، تعدیل کارکردهای هر نیمه از سال (سه ماهه اول و دوم یا سوم و چهارم) پس از سپری شدن سه ماه از آن نیمه سال، با شاخص های قطعی، پرداخت نشود، طبق بند ۹ ماده ۳۰ عمل خواهد شد.
ج) برای پرداخت وجه دیگری که به موجب اسناد و مدارک پیمان و پیمانکار تعلق می گیرد، مهندس مشاور، ظرف مدت ده روز از تاریخ دریافت صورتحساب پیمانکار، آن را رسیدگی می کند و به کارفرما تسلیم می نماید تا طبق بند "الف" برای رسیدگی و پرداخت آن اقدام شود.
ماده ۳۸، پرداخت های ارزی
هر گاه طبق اسناد و مدارک پیمان، پیمانکار برای بعضی از هزینه های اجرایی موضوع پیمان، احتیاج به ارز داشته باشد، بدین ترتیب رفتار می شود.
الف) اگر در اجرای بند "الف" ماده ۱۷، برای استخدام متخصصان خارجی در اسناد و مدارک پیمان، پرداخت ارز از سوی کارفرما تعهد شده باشد، کارفرما ارز مورد نیاز را در مقابل پرداخت معادل ریالی آن از سوی پیمانکار، به نرخ رسمی فروش بانک مرکزی ایران در تاریخ پرداخت، در اختیار پیمانکار قرار می دهد، به شرط آنکه در قرارداد آنها، قسمتی از حقوق که هیچ گاه نباید از پنجاه درصد بیشتر باشد، به ارز پیش بینی شده باشد.
ب) برای تهیه مصالح و تجهیزاتی که در اسناد و مدارک پیمان پرداخت ارز از سوی کارفرما تعهد شده است و باید از خارج کشور وارد شود و در عملیت موضوع پیمان مصرف گردیده و در کار باقی بماند، تهیه پروفرم های خرید مصالح و تجهیزات مورد بحث، به طوری که دست کم دارای نود روز اعتبار باشد، اقدام نماید. پیمانکار باید با مسئولیت خود، اسناد فروشنده را از لحاظ انطباق مقادیر و مشخصات آنها با اسناد و مدارک کنترل پیمان، کنترل نماید و پس از تایید، ظرف مدت بیست روز از تاریخ وصول آنها، نظر کارفرما را به پیمانکار ابلاغ می نماید. اسناد مربوط به خرید مصالح و تجهیزات پیش گفته باید با نام کارفرما صادر شود. کارفرما بر اساس اسناد تایید شده به حساب پیمانکار اقدام به گشایش اعتبار می کند. پیمانکار با نظارت کارفرما، نسبت به ترخیص مصالح و تجهیزات سفارش شده از گمرک، به هزینه خود اقدام می نماید. پس از آنکه مصالح و تجهیزات یاد شده وارد کارگاه شد و بهای آن به صورت کار یا مصالح و تجهیزات پای کار در صورت وضعیت ها منظور گردید، پرداخت های قبلی که به صورت اعتبار از طرف کارفرما انجام شده است، از طلب پیمانکار کسر می شود.
ج) اگر در اجرای بندهای "الف" و "ب"، نرخ تسعیر ارز نسبت به نرخ آن در تاریخ تسلیم پیشنهاد قیمت پیمانکار تغییر کند، در صورت افزایش نرخ ارز، تفاوت نرخ تسعیر ارز به حساب بستانکاری پیمانکار منظور می شود و در صورت کاهش نرخ ارز به حساب بدهی پیمانکار منظور می گردد.
د) تعدیل نرخ کارهای موضوع بند "ب"، در صورت شمول تعدیل به این پیمان، تابع مقررات تعدیل خاص طبق دستورالعمل نحوه تعدیل آحادبها که در مورد این پیمان نافذ است، می باشد.
ﻫ) اگر برای خرید ماشین الات و ابزار خاصی که برای اجرای کار مورد نیاز است و امکان تهیه آنها در داخل نیست و باید از خارج کشور وارد شود، از سوی کارفرما تسهیلات ارزی در اسناد و مدارک پیمان پیش بینی شده باشد، در این مورد، به ترتیب پیش بینی شده عمل می شود. پرداخت هزینه تامین ماشین آلات و ابزار موضوع این بند، به عهده پیمانکار، و مالکیت آنها، متعلق به پیمانکار است.
ماده ۳۹، تحویل موقت
الف) پس از آنکه عملیات موضوع پیمان تکمیل گردید و کار اماده بهره برداری شد، پیمانکار از مهندس مشاور تقاضای تحویل موقت می کند و نماینده خود را برای عضویت در هیات تحویل معرفی می نماید.
مهندس مشاور، به درخواست پیمانکار رسیدگی می کند و در صورت تایید، ضمن تعیین تاریخ آمادگی کار برای تحویل موقت، تقاضای تشکیل هیات تحویل موقت را از کارفرما می نماید. کارفرما به گونه ای ترتیب کار را فراهم می کند که هیات تحویل، حداکثر در مدت بیست روز از تاریخ آمادگی کار که به تایید مهندس مشاور رسیده است، در محل کار حاضر شود و برای تحویل موقت اقدام نماید. اگر به نظر مهندس مشاور، عملیات موضوع پیمان آماده بهره برداری نباشد، ظرف مدت هفت روز از دریافت تقاضای پیمانکار، نواقص و کارهایی را که باید پیش از تحویل موقت تکمیل شود، به اطلاع پیمانکار می رساند.
هیات تحویل موقت، متشکل از:
نماینده کارفرما
نماینده مهندس مشاور
نماینده پیمانکار
کارفرما تاریخ و محل تشکیل هیات را به اطلاع مهندس مشاور و پیمانکار می رساند و تا تشکیل هیات ، مهندس مشاور، برنامه انجام آزمایش هایی را که برای تحویل کار لازم است تهیه و به پیمانکار ابلاغ می کند تا آن قسمت از وسایل را که تدارک آنها طبق اسناد و مدارک پیمان به عهده اوست، برای روز تشکیل هیات در محل کار آماده کند. پیمانکار موظف است که تسهیلات لازم را برای هیات تحویل، فراهم آورد.
آزمایش های لازم به تشخیص و با نظر اعضای هیات در محل انجام می شود، و نتایج آن در صورتمجلس تحویل موقت درج می گردد. بجز آزمایش هایی که طبق اسناد و مدارک پیمان هزینه آنها به عهده پیمانکار است، هزینه آزمایش ها را کارفرما پرداخت می کند.
هرگاه هیات تحویل، عیب و نقصی در کارها مشاهده نکند، اقدام به تنظیم صورتمجلس تحویل موقت می نماید. صورتمجلس تحویل موت را به همراه نتیجه آزمایش های انجام شده، برای کارفرما ارسال می کنند و نسخه ای از آن را نیز تا ابلاغ از سوی کارفرما، در اختیار پیمانکار قرار می دهند. کارفرما پس از تایید، تحویل موقت عملیت موضوع پیمان را به پیمانکار ابلاغ می نماید.
هرگاه هیات تحویل موقت، عیب و نقصی در کارها مشاهده نماید، اقدام به تنظیم صورتمجلس تحویل موقت با تعیین مهلتی برای رفع نقص می کند و فهرستی از نقایص و معایب کارها و عملیات ناتمام و آزمایش هایی که نتیجه آن بعدا" معلوم می شود را تنظیم و ضمیمه صورتمجلس تحویل موقت می نماید و نسخه ای از آنها را به پیمانکار می دهد. پس از اعلام رفع نقص از جانب پیمانکار، مهندس مشاور، به اتفاق نماینده کارفرما، دوباره عملیات را بازدید می کند و اگر بر اساس فهرست نقایص تعیین شده، هیچ گونه عیب و نقصی باقی نمانده باشد، مهندس مشاور، صورتمجلس تحویل موقت و گواهی رفع نقایص و معایب را که برای کارفرما ارسال می کند تا پس از تایید کارفرما، به پیمانکار ابلاغ شود. اگر به تشخیص کارفرما، حضور نماینده او در بازدید از کار و آگاهی رفع نقص ضروری نباشد، به مهندس مشاور نمایندگی می دهد تا به جای نماینده کارفرما اقدام کند.
تاریخ نحویل موقت، تاریخ تشکیل هیات در محل و تحویل کار به کارفرماست که در صورتمجلس تحویل موقت درج می شود.تاریخ شروع دوره تضمین، تاریخ تحویل موقت است، به شرط آنکه هیات تحویل هیچ گونه نقصی در کار مشاهده نکند یا نقایص در مهلتی که از طرف هیات تعیین شده باشد، رفع شود. اگر زمانی که پیمانکار صرف رفع نقایص می کند، بیش از مهلت تعیین شده باشد، تاریخ تحویل موقت، همان تاریخ تشکیل هیات و تحویل کار به کارفرماست، ولی تاریخ شروع دوره تضمین، تاریخ رفع نقص است که به تایید مهندس مشاور رسیده باشد.
اگر هیات تحویل موقت، دیرتر از موعد مقرر (بیست روز از تاریخ اعلام آمادگی کار از سوی پیمانکار که به تایید مهندس مشاوررسیده است) در محل حاضر شود و برای تحویل موت اقدام نماید، تاریخ تحویل موقت، تاریخ تشکیل هیات در محل و تحویل کار به کارفرماست. در این حالت، اگر هیات نقصی در کار مشاهده نکند یا نقایص در مهلتی که از سوی هیات تعیین شده است رفع شود، تاریخ شروع دوره تضمین، بیست روز پس از تاریخ اعلام آمادگی کار از سوی پیمانکار که به تایید مهندس مشاور رسیده است می باشد، مگر آن زمانی که پیمانکار صرف رفع نقص می کند، بیش از مهلت تعیین شده باشد که در این صورت، تاریخ شروع دوره تضمین، برابر تاریخ رفع نقص که به تایید مهندس مشاور رسیده است، منهای مدت تاخیر تشکیل هیات در محل (نسبت به مهلت بیست روز) می باشد. کارفرما باید هزینه های حفظ و نگهداری از کار را برای مدت تاخیر در تحویل موقت ( نسبت به مهلت بیست روز) به پیمانکار پرداخت کند.
ب) در صورتی که اسناد و مدارک پیمان، برای تکمیل و تحویل موقت قسمت های مستقلی از کار، زمانهای مجزایی پیش بینی شده باشد، یا به نظر کارفرما، بهره برداری از قسمت های مستقلی از کار پیش از تکمیل کل کار مورد نیاز باشد، کارفرما با رعایت این ماده، قسمت های پیشگفته را تحویل موقت گرفته و اقدامهای پس از تحویل موقت مانند آزاد نمودن تضمین انجام تعهدات، شروع دوره تضمین، تحویل قطعی، استرداد کسور تضمین حسن انجام کار، را به تناسب آن قسمت از کار که تحویل موقت گردیده است، طبق اسناد و مدارک پیمان، به صورت مستقل انجام می دهد.
ج) اگر به توجه به بند "الف" ماده ۲۹، عملیات موضوع پیمان تا حد صد وبیست و پنج درصد مبلغ اولیه پیمان انجام شود، ولی کارهای اجرا شده قابل بهره برداری نباشد و پیمانکار برای ادامه کار موافقت نکند، کارفرما طبق ماده ۴۸ به پیمان خاتمه می دهد.
د) در صورتی که عملیات موضوع پیمان طبق این ماده آماده تحویل موقت شود، ولی پیمانکار تقاضای تحویل کار را نکند، مهندس مشاور آماده بودن کار برای تحویل موقت را به کارفرما اعلام می نماید تا کارفرما طبق این ماده برای تشکیل هیات و تحویل موقت کار اقدام کند. اگر پس از ده روز از تاریخ ابلاغ کارفرما، پیمانکار نماینده خود را برای تحویل موقت معرفی نکند، کارفرما با تامین دلیل به وسیله دادگاه محل، نسبت به تحویل موقت موضوع پیمان، طبق این ماده اقدام می نمتید. در این حالت، پیمانکار حق هیچ گونه اعتراضی در این مورد را ندارد.
ﻫ) پس از تقاضای پیمانکار برای تحویل موقت، در صورتی که آماده بودن کار برای تحویل موقت مورد تایید مهندس مشاور باشد ولی تدارکات لازم برای راه اندازی و انجام آزمایش های مورد نیاز مانند آب و برف که باید از سوی کارفرما تامین شود فراهم نباشد، نحوه تحویل موقت و تحویل قطعی و آزاد کردن تضمین های پیمانکار با رعایت حقوق طرفین پیمان طبق نظر هیاتی متشکل از نماینده سازمان برنامه و بودجه، نماینده کارفرما و نماینده پیمانکار می باشد. نظر این هیات قطعی و لازم الاجراست.
و) پیمانکار موظف است که پس از تحویل موقت، تمام وسایل، ماشین آلات و ابزار و مصالح اضافی متعلق به خود در محل های تحویلی کارفرما را ظرف مدت مناسبی که مورد قبول مهندس مشاور باشد، از محل های یاد شده خارج کند. به علاوه، پیمانکار باید ظرف مدت معینی که توسط مهندس مشاور تعیین می شود، ساختمان ها و تاسیسات موقتی را که برای اجرای کار در محل های تحویلی کارفرما ساخته است تخریب یا پیاده کند و مصالح و مواد زاید آن را از محل کار خارج و کارگاه را به هزینه خود تمیز کند. در غیر این صورت، کارفرما می تواند برای خارج نمودن آن به هر نحو که مقتضی بداند عمل نماید و هزینه های آن را به حساب بدهکاری پیمانکار منظور دارد. در این صورت، پیمانکار حق اعتراض نسبت به اقدام کارفرما و ادعای ضرر و زیان به اموال و داراییهای خود را ندارد.
با توجه به اینکه مالکیت ساختمان های پیش ساخته و مصالح بازیافتی و قطعات پیش ساخته ساختمان ها و تاسیسات تجهیز کارگاه که به وسیله پیمانکار در محل هلی تحویلی کارفرما نصب یا احداث شده است، متعلق به پیمانکار است، هر گاه تمام یا قسمتی از این ساختمان ها و تاسیسات موقت پیمانکار مورد احتیاج کارفرما باشد، با توجه به اینکه در این حالت باید وجهی بابت برچیدن این ساختمان ها و تاسیسات یاد شده به پیمانکار پرداخت شود، قیمت آن را تراضی طرفین تعیین و به کارفرما فروخته و تحویل می شود.
ماده ۴۰، صورت وضعیت قطعی
پیمانکار باید حداکثر تا یک ماه از تاریخ تحویل موقت، صورت وضعیت قطعی کارهای انجام شده را بر اساس اسناد و مدارک پیمان، بدون منظور نمودن مصالح و تجهیزات پای کار تهیه کند و برای رسیدگی به مهندس مشاور تسلیم نماید. مهندس مشاور صورت وضعیت دریافت شده را رسیدگی نموده و ظرف مدت سه ماه برای تصویب کارفرما ارسال می نماید.
کارفرما صورت وضعیت دریافت شده را ظرف مدت دو ماه از تاریخ وصول رسیدگی می کند و نظر نهایی خود را ضمن ارسال یک نسخه از آن به پیمانکار، اعلام می دارد.
در صورتی که پیمانکار، ظرف مهلت تعیین شده، برای تهیه صورت وضعیت قطعی اقدام نکند، با تایید کارفرما، مهندس مشاور به هزینه پیمانکار، اقدام به تهیه آن می کند و پس از امضای پیمانکار برای تصویب کارفرما ارسال می دارد. در صورتی که پیمانکار از امضای صورت وضعیت خودداری کند، مهندس مشاور بدون امضای پیمانکار، صورت وضعیت را برای کارفرما می فرستد.
در حالتی که پیمانکار، صورت وضعیت را قبلا" امضاء نموده است اگر اعتراضی نسبت به نظر کارفرما داشته باشد یا در حالتی که صورت وضعیت را قبلا" امضاء نکرده است و نسبت به نظر کارفرما اعتراض دارد، اعتراض خود را حداکثر ظرف یک ماه از تاریخ وصول صورت وضعیت، با ارائه دلیل و مدرک، یکجا به اطلاع کارفرما می رساند. کارفرما حداکثر ظرف مدت یک ماه از تاریخ وصول نظر پیمانکار، به موارد اعتراض رسیدگی می کند و قبول یا رد آنها را اعلام می نماید.
پیمانکار می تواند برای تعیین تکلیف آن قسمت از اعتراض خود را که مورد قبول کارفرما واقع نمی شود، طبق ماده ۵۳ اقدام نماید. در صورتی که پیمانکار ظرف مدت تعیین شده به صورت وضعیت اعتراض نکند، صورت وضعیت قطعی از طرف پیمانکار قبول شده تلقی می شود.
مقادیر کارها که به ترتیب بالا در صورت وضعیت قطعی منظور می شود، به تنهایی قاطع است و ماخذ تسویه حساب قرار می گیرد، هر چند که بین آنها و مقادیری که صورت وضعیت های موقت منظور گردیده است، اختلاف باشد.
هرگاه با توجه به صورت وضعیت قطعی تصویب شده و سایر حساب های پیمانکار، پیمانکار بدهکار نباشد، نصف تضمین حسن انجام کار آزاد می شود.
تبصره – در مواردی که طبق مواد ۴۷ یا ۴۸، پس از فسخ یا خاتمه پیمان، اقدام به تهیه صورت وضعیت قطعی می شود، مهلت تهیه صورت وضعیت قطعی، به ترتیب از تاریخ صورت برداری یا تاریخ تحویل کارهای انجام شده می باشد.
ماده ۴۱، تحویل قطعی
در پایان دوره تضمین تعیین شده در ماده ۵ موافقتنامه، کارفرما بنا به تقاضای پیمانکار و تایید مهندس مشاور، اعضای هیات تحویل قطعی و تاریخ تشکیل هیات را؛ به همان گونه که در ماده ۳۹ برای تحویل موقت پیش بینی شده است، معین و به پیمانکار ابلاغ می کند. هیات تحویل قطعی، پس از بازدید کارها، هرگاه عیب و نقصی که ناشی از پیمانکار باشد مشاهده ننماید، موضوع پیمان را تحویل قطعی می گیرد و بی درنگ صورتمجلس آن را تنظیم و برای کارفرما ارسال می کند و نسخه ای از آن را تا ابلاغ از سوی کارفرما، به پیمانکار می دهد و سپس کارفرما تصویب قطعی کار را به پیمانکار ابلاغ می نماید.
تبصره ۱ – هرگاه هیات تحویل قطعی عیب و نقصی ناشی از کار پیمانکار مشاهده کند، برای رفع آنها طبق ماده ۴۲ رفتار می شود.
تبصره ۲ – اگر پیمانکار، در پایان دوره تضمین تعیین شده در ماده ۵ موافقتنامه، تقاضای تحویل قطعی کار را ننماید، مکلف به رفع نواقص ناشی از کار خود که تا تاریخ تقاضای تحویل قطعی بروز کرده است می باشد و تاریخ تقاضای پیمانکار، ملاک اقدامات مربوط به تحویل قطعی است.
تبصره ۳ – اگر کارفرما با وجود تقاضای پیمانکار، اقدام به اعزام هیات تحویل نکند و این تاخیر بیش از دو ماه به طول انجامد و پس از درخواست مجدد پیمانکار و انقضای یک ماه از تاریخ تقاضای مجدد، کارفرما در این زمینه اقدامی نکند، عملیات موضوع پیمان قطعی شده تلقی می گردد و باید اقدامات پس از تحویل قطعی در مورد آن انجام شود.
ماده ۴۲، مسئولیت های دوره تضمین
اگر در دوره تضمین، معایب و نقایصی در کار ببیند که ناشی از کار پیمانکار باشد، پیمانکار مکلف است که آن معایب و نقایص را به هزینه خود رفع کند. برای این منظور، کارفرما مراتب را با ذکر معایب و نقایص و محل آنها به پیمانکار ابلاغ می کند و پیمانکار باید حداکثر پانزده روز پس از ابلاغ کارفرما، شروع به رفع معایب و نقایص کند و آنها را طی مدتی که مورد قبول کارفرماست، رفع نماید.
هرگاه پیمانکار در انجام این تعهد قصور ورزد یا مسامحه کند، کارفرما حق دارد آن معایب و نقایص را خودش یا به ترتیبی که مقتضی بداند رفع نماید و هزینه آن را به اضافه پانزده درصد، از محل تضمین پیمانکار یا هر نوع مطالبات و سپرده ای که پیمانکار نزد او دارد، برداشت نماید.
هزینه های حفاظت، نگهداری و بهره برداری کارهای تحویل موقت شده در دوره تضمین به عهده کارفرماست.
فصل پنجم
حوادث قهری، فسخ، ختم، تعلیق، تسریع، خسارت تاخیر، تسویه حساب، حل اختلاف
ماده ۴۳، بروز حوادث قهری
جنگ، اعم از اعلام شده یا نشده، انقلاب ها و اعتصاب های عمومی، شیوع بیماریهای واگیردار، زلزله، سیل و طغیان های غیر عادی، آتش سوزیهای دامنه دار و مهار نشدنی، طوفان و حوادث مشابه خارج از کنترل دو طرف پیمان که در منطقه اجرای کار وقوع یابد و ادامه کار را برای پیمانکار ناممکن سازد، جزء حوادث قهری به شمار می رود و در صورت بروز آنها، به ترتیب زیر عمل می شود. در بروز حوادث قهری، هیچ یک از دو طرف، مسئول خسارت وارد شده به طرف دیگر در اثر این حوادث نیست.
الف) پیمانکار موظف است که حداکثر کوشش خود را برای حفاظت از کارهای اجرا شده که در وضعیت قهری رها کردن آنها منجر به زیان جدی می شود و انتقال مصالح و تجهیزات پای کار به محل های مطمئن و ایمن، به کار برد. کارفرما نیز باید تمام امکانات موجود خود را در محل، در حد امکان، برای تسریع در این امر در اختیار پیمانکار قرار دهد.
ب) در مورد خسارت وارد شده به کارهای موضوع پیمان، تاسیسات و ساختمان های موقت، ماشین آلات و ابزار و وسایل پیمانکار، به شرح ذیل عمل می شود:
۱) هر گاه خسارت های وارد شده به کارهای موضوع پیمان، مشمول بیمه موضوع بند "ج" ماده ۲۱ باشد، برای جبران آن، طبق همان ماده اقدام می شود.
۲) اگر خسارت های وارد شده به کارهای موضوع پیمان، مشمول بیمه موضوع بند "ج" ماده ۲۱ نیست، یا میزان آن برای جبران خسارت ها کافی نباشد، جبران خسارت ها به عهده کارفرماست .
۳) جبران خسارت های وارد شده به ساختمان ها و تاسیسات موقت، ماشین آلات و ابزار و وسایل پیمانکار، با توجه به بند "د" ماده ۲۱، به عهده پیمانکار است.
منظور از جبران خسارت های یاد شده در بندهای "ب – ۱" و "ب – ۲"، اعاده کارها به صورت پیش از وقوع حادثه است. پس از رفع وضعیت قهری، اگر کارفرما اعاده کارها را به حالت پیش از وقوع حادثه لازم و میسر بداند، پیمانکار مکلف است که اجرای کارها را بی درنگ آزاد کند. در این صورت، تمدید مدت مناسبی برای اعاده کارها به وضع اولیه، از سوی پیمانکار پیشنهاد می شود که پس از رسیدگی و تایید مهندس مشاور و تصویب کارفرما، به پیمانکار ابلاغ می گردد.
ج) اگر کارفرما ادامه یا اعاده کارها به وضع اولیه را ضروری تشخیص ندهد، یا اگر وضعیت قهری بیش از شش ماه ادامه یابد، بدون رعایت بند "د" ماده ۴۸، طبق ماده ۴۸، به پیمان خاتمه می دهد.
کارفرما هزینه های توقف کار پیمانکار را برای مدت مازاد بر یک ماه اول، طبق بندهای "ب" و "ج" ماده ۴۹ پرداخت می کند.
ماده ۴۴، ممنوعیت قانونی
پیمانکار اعلام می کند که در موقع عقد پیمان، مشمول قانون منع مداخله، مصوب بیست و دوم دیماه یکهزار و سیصد و سی و هقت نیست و در صورتی که خلاف آن برای کارفرما محرز شود، پیمان فسخ و طبق ماده ۴۷ رفتار می شود.
هر گاه ضمن انجان کار تا تحویل موقت، پیمانکار به علل زیر مشمول قانون پیش گفته شود:
الف) تغییراتی که در صاحبان سهام، میزان سهام، مدیران یا بازرسان شرکت پیمانکار پیش می آید.
ب)تغییراتی که در دستگاه های دولت یا کارفرما پیش می آید.
در حالت (الف) پیمان فسخ و طبق ماده ۴۷ رفتار می شود. در حالت (ب) به محض وقوع منع قانونی، پیمانکار مکلف است که مراتب را به کارفرما اعلام کند و در صورتی که مانع قانونی رفع شود، کارفرما به پیمان خاتمه می دهد و طبق ماده ۴۸ با پیمانکار عمل می کند. اگر پیمانکار مراتب را به موقع به کارفرما اعلام نکند، پیمان فسخ و طبق ماده ۴۷ رفتار می شود.
ماده ۴۵، حقوق انحصاری ثبت شده
الف) پیمانکار کارفرما را در مقابل تمام دعاوی، خسارت ها و مطالبات مربوط به نقض احتمالی حقوق ثبت شده، تالیفات، علایم یا نامهای تجاری و دیگر حقوق حمایت شده که در اجرای موضوع پیمان ایجاد شود، مصون می دارد.
ب) کارفرما تایید می کند که مفاد و اسناد و مدارک پیمان به گونه ای نیست که موجب نقض حقوق حمایت شده شود. در صورتی که برای پیمانکار معلوم شود که رعایت اسناد و مدارک پیمان ناگذیر در مواردی موجب نقض حقوق حمایت شده می گردد، باید پیش از هر نوع اقدام در مورد آنها، مراتب را به مهندس مشاور اعلام کند تا کارفرما نسبت به انجام تغییرات لازم، به گونه ای که نقض حقوق حمایت شده برطرف شود، اقدام نماید و نتیجه را به پیمانکار ابلاغ کند.
ماده ۴۶، موارد فسخ پیمان
الف) کارفرما می تواند در صورت تحقق هر یک از موارد زیر، پیمان را طبق ماده ۴۷ فسخ کند.
1- تاخیر در تحویل گرفتن کارگاه از جانب پیمانکار بیش از مهلت تعیین شده در بند "ب" ماده ۲۸.
2- تاخیر در ارائه برنامه زمانی تفصیلی به مدت بیش از نصف مدت تعیین شده برای تسلیم آن.
3- تاخیر در تجهیز کارگاه برای شروع عملیت موضوع پیمان، بیش از نصف مدت تعیین شده در بند "ج" ماده ۴ موافقتنامه. فسخ پیمان در این حالت، در صورتی مجاز است که کارفرما قسمتی از پیش پرداخت را که باید بعد از تحویل کارگاه پرداخت کند، پرداخت کرده باشد.
به هر حال در هر منطقه آموزشی و پرورش آماری دارد که در مقاطع مختلف بر اساس ظرفیت دانش آموزان آن منطقه درخواست خود را مبنی بر احداث مدسه به فرمانداری اعلام نموده و بر اساس میزان اعتبارات هر شهرستان و اولویت نیاز به فضای آموزشی برآورده می شود.
ح) شامل فرماندار و نماینده شهرستان مورد نظر و مسئولین اداره بوده که درخواست اداره مورد نظر را بررسی نموده و تصویب اولویت ها را به استانداری و برنامه و بودجه اعلام نموده و میزان اعتبار مورد نیاز از این طریق به اداره کل نوسازی مدارس، جهت پرداخت و جهت شروع پروژه موردنظر اقدام نمایند.
در طرح جامع شهری فضاهایی جهت آموزش وجود دارد که این میزان زمین مورد نیاز جهت احداث از طرف آموزش و پرورش به نوسازی مدارس اعلام می نماید که نوسازی پس از اعلام از این مکان بازدیدی به عمل می آورد که آیا این مکان از کلیه جهات محل مناسبی برای احداث می باشد.
که مرحله بعدی طرح متناسب با تعداد دانش آموزان بوده و تعداد کلاس بر اساس ظرفیت آن منطقه اعلام می شود که در این طرح میزان استاندارد دانش آموزان هر کلاس حدود سی نفر می باشد، واحد نقشه برداری به محل اعزام و نسبت به برداشت سایت پروژه و کدهای ارتفاعی و مشخص نمودن جهت های جغرافیایی و همچنین موقعیت تاسیسات شهری از قبیل برق و فاضلاب مشخص می شود و مشخص نمودن کابل های فشار قوی جاده ها و رودخانه ها و دره ها و غیره که ممکن است در پروژه و یا در اطاف آن عبور کنند.
تعیین مقاومت خاک از عوامل اصلی بوده و علی الحال با توجه به همگون بودن وضعیت زمین در آن منطقه طبق آزمایشات گرفته شده قبلی مقاومت خاک ۰۹/. تا ۰۷/. در نظر گرفته شده است.
۸- با توجه به اقلیم و جهت قرارگیری ساختمان و محدودیت های زمین و جهت جغرافیایی طرح متناسب با زمین معرفی شده توسط معماران واحد طراحی تهیه می شود.
پس از طراحی معماری و تایید و کنترل بر اساس مسئولین ذیربط طرح جهت طراحی سازه به دفتر فنی و قسمت طراحی سازه ارائه می شود.
از طرح معماری به واحد تاسیسات تغییر ارائه می شود تا تاسیسات مورد نیاز از قبیل سیستم های روشنایی، سیستم صوتی و سیستم سرمایشی و گرمایشی و همچنین تاسیسات فاضلاب طراحی شود.
محوطه سازی با توجه به شرایط زمین و فضای ورزشی و فضای سبز جانمایی می شود و در طراحی سرویس بهداشتی به ازای هر سی نفر یک چشمه ارائه می شود و سرایداری به صورت تیپ به متراژ هفتاد متر مربع برای کلیه مدارس بالاتر از پنج کلاسه در نظر گرفته می شود.
پس از اماده شدن نقشه های معماری و سازه و تاسیسات کلیه نقشه ها در اختیار واحد متره و برآورد داده می شود.
متره و برآورد بر اساس فهرست بهای ارائه شده از سازمان برنامه و بودجه و نقشه ها و تایل های اجرایی و متره و برآورد را انجام داده و مبلغ نهایی را به صورت تفکیک شده در قالب فرم پیشنهاد قیمت در اختیار امور قراردادها می گذارد.
۱۵- از طریق روزنامه های کثیرالانتشار و اطلاعیه ها فراخوان عمومی اعلام می شود.
۱۶- شرکت ها مدارک خود را در اختیار امور قراردادها می گذارند.
۱۷- بررسی موردنظر به عمل آمده و شرکت های حائز شرایط در مناقصه دعوت می شوند.
۱۸- پیمانکاران از پروژه بازدید نموده و با توجه به شرایط و ضرائب منطقه ای و بر اساس قیمت های مصالح و وضعیت نیروی انسانی و نقشه های اعلام شده برآورد خود را از میزان قسمت به صورت ضریبی از مبلغ اولیه (سینوس یا پلوس یا برابر) در قالب فرم پیشنهاد قیمت دارند را در پاکت های مناقصه گذاشته و به امور قراردادها تحویل داده می شود.
۱- نیازهای آموزش و پرورش
۲- تصویب کمیته برنامه ریزی شهرستان (فرمانداری)
۳- اعلام امکان برای احداث (میزان ظرفیت مورد نیاز آموزش و پرورش)
۴- بازدید از مکان موردنظر
۵- ارائه طرح اولیه متناسب با نیاز آموزش و پرورش (تعداد کلاس یا ظرفیت)
۶- برداشت واحد نقشه برداری از زمین
۷- آزمایش مقاومت خاک (تعیین نوع زمین)
۸- ارائه برداشت های نقشه برداری به دفتر فنی
۹- طراحی معماری ساختمان آنوزشی
۱۰- طراحی سازه ساختمان آموزشی
۱۱- طراحی تاسیسات
۱۲- ارائه طرح محوطه سازی، دیوارکشی، سرویس بهداشتی و سرایداری
۱۳- جمع بندی کلیه نقشه ها و ارائه آن به واحد متره و برآورد
۱۴- متره و برآورد پروژه و اعلام مبلغ برآورد شده (اولیه) به امور قراردادها
۱۵- فراخوان عمومی از طرف امور قراردادها (دعوت از پیمانکاران)
۱۶- اعلام آمادگی پیمانکاران جهت شرکت در مناقصه
۱۷- بررسی شرکت ها توسط امور قراردادها و دعوت از شرکت های حائز شرایط در مناقصه
۱۸- دعوت از پیمانکاران
۱۹- ارائه نقشه ها و فرم پیشنهاد قیمت و پاکت های مناقصه به پیمانکاران
۲۰- بازدید پیمانکاران از محل پروژه و برآورد آنها
۲۱- ارائه فرم پیشنهاد قیمت به امور قراردادها (مینوس یا پلوس)
۲۲- باز کردن پاکت مناقصه و اعلام برنده مناقصه
2