مزایای کولر اتومبیل
در عصر حاضر دیگر وجود کولر در اتومبیل به عنوان یک وسیله لوکس تلقی نمی شود بلکه کولر اتومبیل به عنوان ضرورتی مطرح می گردد که ضامن استفاده از اتومبیل توام با امنیت و آرامش خاطر است.
احتیاجی به توضیح نیست که هنگامی که اتومبیل شما مجهز به کولر باشد، می توانید با اعصاب آرامتر و راحت تر به رانندگی بپردازید. زیرا هرگز گرمای طاقت فرسا، گازهای خطرناک، گرد و غبار و سر و صدا به داخل اتومبیل شما راه نخواهد یافت.
سیستم کولر اتومبیل در واقع از مجموعه قطعاتی تشکیل شده است که پس از نصب برروی اتومبیل، برای فضای داخل کابین تولید برودت دلخواه را می نمایند.
کولر اتومبیل با کاهش حرارت و رطوبت داخل کابین به ما کمک می نماید تا رانندگی راحت تری داشته و در طول مسیر از آرامش کافی برخوردار باشیم.
در این قسمت می توانید با قطعات اصلی سیستم کولر اتومبیل آشنا شوید:
کمپرسور
کمپرسور دستگاه حرکت دهنده گاز مبرد در کولر اتومبیل می باشد. کمپرسور با گرداندن گاز در اجزاء سیستم در واقع شبیه به قلب مجموعه عمل می نماید. همچنین کمپرسور فشار و در نتیجه دمای گاز کم فشار خارج شده از اواپراتور را نیز افزایش می دهد.
کمپرسور گاز مبرد را از اواپراتور به داخل کندانسور و سپس به کپسول خشک کننده و مجدداً به داخل اواپراتور سوق می دهد.
کمپرسورهایی که در سیستمهای کولر اتومبیل به کار برده می شوند، می بایست دارای خواصی از قبیل وزن و حجم متناسب با قدرت موتور باشند تا هنگام نصب به راحتی در محل مورد نظر قابل جایگذاری بوده و بار اضافی بر موتور اتومبیل تحمیل ننمایند.
کندانسور
کندانسور یکی از اجزائی است که وظیفه تبادل حرارت را بر عهده دارد.
کندانسور گرمای جذب شده توسط اواپراتور از گاز مبرد داخل سیستم را به هوای محیط خارج از کابین اتومبیل انتقال می دهد.
کپسول خشک کننده
کپسول خشک کننده بعنوان منبع ذخیره گاز مبرد و جاذب رطوبت گاز عمل می نماید. معمولاً این کپسول دارای یک سوئیچ ایمنی می باشد تا در مواقعی که فشار گاز از حد تعریف شده کمتر یا بیشتر شود، به طور خودکار جریان برق کمپرسور را قطع نماید.
همچنین بر روی این کپسول شیشه ای جهت رویت گاز وجود دارد. شیشه رویت به ما این امکان را می دهد تا بتوانیم گردش و میزان گاز موجود در سیستم را کنترل نماییم.
شیر انبساط
شیر انبساط تعیین کننده میزان صحیح گاز وارد شونده از کندانسور به داخل اواپراتور از طریق یک فیلتر است. همچنین این قطعه فشار مبرد را بطور ناگهانی کاهش می دهد. هنگامی که کمپرسور شروع به کار می نماید، شیر انبساط باز شده و مبرد مایع با عبور از صافی مربوط به ورودی مایع پرفشار به گاز پر فشار تبدیل می گردد.
زمانی که اواپراتور میزان بیشتری مبرد را طلب می نماید، شیر انبساط اجازه می دهد تا مبرد کم فشار مورد نیاز به داخل کویل اواپراتور وارد گردد. شیر انبساط برقرار کننده تعادل میان بار گرما و خنک کنندگی بهینه اواپراتور می باشد.
اواپراتور
یکی دیگر از قطعات اصلی سیستم کولر اتومبیل اواپراتور است.
اواپراتور مجموعه ای از قطعات است که وظیفه کاهش گرمای هوای کابین اتومبیل را بر عهده دارد. یکی دیگر از وظایف مهم این قطعه، جذب رطوبت از هوای داخل کابین می باشد.
جریان سریع هوای ایجاد شده توسط فن الکتریکی با عبور از سطح کویل اواپراتور، برودت ایجاد شده توسط کویل را از طریق کانال ها و دریچه های هدایت هوا به داخل کابین اتومبیل انتقال می دهد. عمل ایجاد برودت توسط کویل اواپراتور باعث تقطیر رطوبت هوای داخل کابین گشته و قطرات آب ایجاد شده از طریق لوله مخصوصی به خارج از کابین اتومبیل منتقل می گردد.
سیستم کولر اتومبیل دارای دو سوئیچ کنترلی است که یکی از آنها زمانی که فشار گاز کم یا زیاد باشد، کمپرسور را از مدار خارج نموده و دیگری از ایجاد یخ در داخل محفظه اواپراتور جلوگیری می نماید. عدم کارکرد مناسب هریک از این دو سوئیچ می تواند باعث از کار افتادن کل سیستم گردد.
چه مشکلاتی در سیستم موجب نامناسب کار کردن کولر میگردد ؟
مشکلات مختلفی در سیستم میتواند موجب عدم کارآیی صحیح کولر گردد که باید توسط کارشناس مربوطه عیب یابی شود. ولی یکی از عمده ترین مشکلات که موجب ضعف در ظرفیت خنک کنندگی سیستم می گردد نشتی گاز می باشد که علائم مشخصه زیرنشانگر آن می باشد:
اگر سیستم کولر اتومبیل شما کار نمی کند، اولین چیزی را که باید کنترل کنید، کلاچ کمپرسور است. هنگامی که سیستم کولر را روشن می کنید، بعد از چند لحظه باید صدای کلیک کلاچ کمپرسور را بشنوید. در هنگام کارکرد سیستم نیز بطور متناوب این صدا را خواهید شنید. اگر شما این صدا را نمی شنوید، ممکن است مشکل از سوئیچ کنترل فشار واقع بر روی کپسول ذخیره بروز نموده باشد. ممکن است این سوئیچ از کار افتاده باشد و یا گاز مبرد در داخل سیستم به اندازه کافی وجود ندارد. با استفاده از شیشه رویت گاز موجود بر روی کپسول ذخیره، میزان گاز را کنترل کنید. اگر هنگام روشن بودن سیستم هیچ حبابی دیده نمی شود، گاز در سیستم وجود ندارد.
عدم سرما سازی مناسب توسط سیستم، می تواند به دلایل بسته شدن منافذ کندانسور توسط گل و لای و حشرات و عبور ضعیف هوا، نفوذ رطوبت به داخل مدار گاز سیستم و یا کمبود گاز مبرد باشد. اگر تصور می کنید رطوبت باعث ایجاد اشکال در سیستم شده است، مطمئن شوید تا قبل از شارژ گاز، سیستم کاملاً وکیوم شده باشد تا اگر رطوبتی در داخل مدار وجود دارد از آن خارج شود.
از آنجا که سیستم کولر از جریان ها و رله های الکتریکی استفاده می کند، بهتر است تا کلیه فیوزها را قبل از بردن اتومبیل نزد مرکز تعمیرات، کنترل نمائید. مشکل شما می تواند چیزی به سادگی سوختن فیوز سوئیچ کنترل فشار باشد که این اتفاق باعث می شود کل سیستم از کار بیافتد.
در فصلی که از کولر ماشین استفاده نمی شود چه نکاتی را باید در نظر داشته باشیم .
استفاده صحیح از کولر اتومبیل باعث می شود که در وقت و هزینه صرفه جویی شود.با رعایت نکات زیر امید است زمان سرویس دهی کولر اتومبیل شما افزایش یابد.
1- تعمیر و سرویس این سیستم بایستی توسط افراد متخصص و آموزش دیده به این سیستم انجام شود.
2- گازR-12 گازی است بی بو و بی رنگ و غیرسمی ولی تخلیه این گاز برروی قطعات داغ ویا شعله باعث تولید گاز بسیار خطرناکی می شود.
3- گازR-134-A گازی است بی بو و بی رنگ و تنفس این گاز ممکن است باعث ناراحتی قلبی شود.
4-شارژ اشتباه سیستم کولر(شارژR-134-A به جای R-12وبرعکس)موجب خرابی سیستم می شود.
5- در صورتی که اتومبیل شما در نور مستقیم خورسید پارک شده بوده قبل از راه اندازی کولر با باز کردن پنجره ها و روشن کردن فن کولر اجازه دهید تا هوای گرم خارج شود.
6- هنگام روشن بودن کولر پنجره ها را کاملاً بسته نگه دارید.
7- ابتدا به ساکن کولر را در دور بالای موتور روشن ننمائید.بهترین دور موتور برای روشن کردن کولر 1500 دور در دقیقه است.
8- هنگام روشن بودن کولر اجازه ندهید دور موتور از 4000 دور در دقیقه بالاتر رود.
9- هنگام رانندگی در سربالایی برای جلوگیری از بالارفتن حرارت موتور اتومبیل هر 5 دقیقه کولر روشن حداقل 3 دقیقه کولر را خاموش نمائید.
10- وقتی از کولر اتومبیل استفاده نمی کنید برای یک ماه یا بیشتر بایستی کولر را در دور پایین موتور (1000 دور در دقیقه) برای چند دقیقه در هفته روشن نمائید. حتی درطول ماه های زمستان این عمل باعث می شود تا کاسه نمد کمپرسور کولر روغن کاری شود واز نشت گاز جلوگیری شود و طول زمان سرویس دهی بیشتر شود.
11- در صورتـی که درجه آب اتومبیل شما بالا است قبـل از استـفاده از کولر موتور اتومبیل را به متخصص مکانیک نشان دهید.
12- هر چنـد مدت قطعات و اتصالات سیستم کولر اتومبیل را به صورت ظاهری چک نمائیـد. زیرا وجود لکه چرب نشانه نشت گاز از آن قسمت است.
13- در صورت مشاهده لکه چرب یا نشتی از محل اتصالات برای حفظ سلامتی خود از شل و سفت کردن اتصالات جداً خودداری کنید. چون سیستم تحت فشار می باشد و این کار بایستی توسط افراد متخصص و آموزش دیده به این سیستم انجام شود.
14- بالا رفتن حرارت در سیستم کولر مساوی است با بالا آمدن فشار در سیستم کولر و در نتیـجه مصرف شدن نیروی بیشترموتور جهت به چرخش درآوردن کمپرسور کولر ودرنتیجه پایین آمدن راندمان کولر، پس هر چند مدت از مسدود نبـودن تیغه های کندانـسور ( رادیاتـور کولر ) مطمئن شوید.
15- فن رادیاتور آب ( در مورد اتومبیل هایی که از فن برقی برای خنک کردن رادیاتور آب استفاده می شود ) با روشن شدن کولر روشن و تا زمانی که کولر روشن است روشن باقی خواهد ماند، پس هر چند مدت این وضعیت را چک کنید.
8