ناهنجاریهای اسکلتی
ناهنجاری سرکج Wry neck
اهنجاری سرکج Wry neck
تعریف به انحراف طرفی ستون مهره های گردنی همراه با چرخش ، سرکج گویند. همچنین به این ناهنجاری اسکولیوزی گردن نیز می گویند.
علل سرکج :
1- کوتاهی وضعف عضلات از جمله عضله جناغی – چنبری – پستانی
2- اختلالات شنوائی
3 – عادات غلط
4- آرایش یکطرفه مو
5- اختلالات بینایی (ازدست دادن یک چشم )
عوارض سرکج :
1- فشار روی ستون مهره های گردنی
2- فشار روی ریشه های عصبی
3- کشیدگی عضلات سمت مقابل
5- درد
6- اختلالات بینایی (میدان دیدکاهش می یابد)
طریقه تشخیص :
بااستفاده از خط شاقولی درنمای قدامی و خلفی متوجه می شویم که خط شاقولی از نقاط شاخص عبور نمی کند وسربه یک طرف منحرف شده است .
حرکات اصلاحی :
1- فرد روی صندلی نشسته پشت سراو می ایستیم با یک دست چانه را وبادست دیگر سراورا گرفته ابتداء سر را بطرف مقابل خم کرده وسپس به طرف مخالف می چرخانیم (آرام آرام )
2- از فرد می خواهیم آرام آرام سر را بطرف مقابل خم وبه طرف مقابل چرخش نماید.
3- شخص دمر می خوابد، سر رابه طرف مقابل خم کرده وبطرف مخالف چرخش می دهد.
4- ازنسبت تصاویر یا هر شئی دیگر در طرف مقابل جهت کشش عضله جمع شده وتقویت عضله ضعیف شده استفاده می شود .
5- حرکت نفس گیری درآب
6- بادکنک کوچکی را در طرف انحنای گردن (طرفی که عضله کشیده شده )قرارداده وازفردمی خواهیم باکناره سر بادکنک راتحت فشار قراردهد.
7- توپی درکنار سمت کشیده شده قرارمی دهیم واز فرد می خواهیم با کنار سرطرف کشیده شده به توپ ضربه بزند
8- استفاده ازکلاه تورتیکولی (شبیه کلاه دوچرخه سواران ) که به زیربغل او بسته می شود.
سربه جلو Forward Head
دراین ناهنجاری مرکز ثقل سرجلوتر ازخط شاقولی قرارمی گیرد وگفته می شود دراین ناهنجاری قوس گردنی زیادمی شود( تحدب )دراین حالت فشارزیادی به مفاصل گردن وارد می شود چون نیروی گشت آور روی ستون فقرات افزایش می یابد.
تشخیص :
بااستفاده از خط شاقولی درنمای پهلویی می توان این ناهنجاری راتشخیص داد دراین حالت بعداز اینکه خط شاقولی از نقاط شاخص عبور کرد از لاله گوش عبور نخواهدکرد.ومرکز ثقل سربه جلو ازخط شاقولی است
عوارض :
1- درد
2- نمای ناخوشایند
3- کوتاهی قد
4- فشارزیاد به مهره های گردنی
5- فشارزیاد به اعصاب گردنی
6- فشارزیاد به ناحیه فکی گیجگاهی
7- سینه ها وشانه های افتاده
8- عدم تعادل عضلانی
علل ایجاد سربجلو :
1-فلج عضلات قدام گردن ، بجز عضله جناغی – چنبری – پستانی
2- عادتهای غلط
3- ضعف بینایی (احتمالا")
4- کیفوزپشتی
حرکات اصلاحی :
1- شخص روی صندلی می نشیند درمانگر یک دست خودرا روی چانه ،دست دیگر خود را پس سر وی قرار می دهد دراین حالت ناهنجاری سربه جلو باحرکت دادن چانه به سمت پائین وحرکت دادن کل مجموعه به سمت عقب اصلاح می شود.
2- ازشخص درخواست می گردد که خود این حرکت را به کمک درمانگر انجام دهد.
3- شخص به تنهایی این حرکت را انجام دهد.
4- درمانگر درمقابل انجام حرکت فوق مقاومت ایجاد کند.
5- شخص به پشت می خوابد وسروگردن خودرا به طریقه صحیح به سمت جلو خم می کند (ازشخص می خواهیم به نوک انگشتان پای خود نگاه کند) این کار به تقویت عضلات ضعیف قدام گردن کمک می کند.
اسکولیوز پاپشت کج :
تعریف : عبارت است از انحراف ستون فقرات همراه چرخش ستون مهره بطوریکه زوائد شوکی بطرف تقعر و بدنه مهره ها به سمت تحدب قرار گیرد
میزان شیوع اسکولیوز :
میزان شیوع اسکولیوز حدود 2درصد الی 5درصد گزارش شده است .
عوارض اسکولیوز:
1- درد
2- کاهش تحرک ستون فقرات
3- اختلال در سیستم قلبی – ریوی
4- اختلال در سیستم عصبی
5- عدم تقارن در دو طرف بدن
علل اسکولیوز:
1- علل ناشناخته (ایدیوپاتیک) idio patic
2- مادرزادی مثل آرتروگریپوزیس
3- فتق دیسک
4- بیماریهای التهابی مانند آپاندیسیت
5- بیماریهای متابولیک مثل نرمی استخوان( راشیتیسم )
6- شکستگی مهره ها
7- انحراف لکن در اثر کوتاهی یک پا – خم شدن یک پا – عقب رفتن زانو، پرانتزی یا ضربدری شدن زانو در یک طرف یا در اثر عوامل عضلانی مانند کوتاهی نزدیک کننده ها، کوتاهی دورکننده ها
8- عادتهای غلط ، ایستادن ، نشستن و حمل اشیاء
9- بیماری هیستریک (نمایشی )
10- بعضی از بیماریها مانند سل استخوان حتی سرطانها وبیماریهای روماتیسمی
نحوه تشخیص اسکولیوز:
با استفاده از خط شاقولی یا خط مبدا صفحه شطرنجی در کسانیکه اسکولیوز دارند اصولاً خط شاقولی یا خط مبدا صفحه شطرنجی درنمای خلفی از نقاط شاخص عبور نمی کند.
برای تشخیص دقیق تر بهتر است موارد زیر را نیز بررسی کنیم .
در نمای قدامی نوک سینه ها – وضعیت آخرین دنده ها- هم سطحی خارهای خاصره ای قدامی فوقانی و بررسی نحوه عبور خط شاقولی از نقاط شاخص درنمای قدامی
همچنین در نمای خلفی موارد زیر را بررسی می کنیم
هم سطحی سرشانه ها، هم سطحی خارکتفها و زاویه تحتانی کتفها، هم سطحی خارهای خلفی – فوقانی لگن بهتر است موارد زیر کنترل شود :
چرخش به طرفین ، خم شدن به طرفین ، فاصله نوک انگشتان از زمین ، فاصله بازوها از بدن ،بررسی چینهای پهلوهای دو طرف ، علامت گذاری با استفاده از ماژیک یابرچسب
اسکولیوز را از یک نظر می توان به دو نوع تقسیم کرد
1- اسکولیوز ساختمانی یا ثابت
2- اسکولیوز متحرک یا عملکردی
اصولاً در اسکولیوز ثابت در ساختمان مهره ها نیز تعییر ایجاد شده است و چنین اسکولیوزی باخم شدن به جلو اصلاح نمی شود. در حالیکه در اسکولیوز متحرک ساختمان مهره ها تغییر نکرده است و چنین اسکولیوزی غالباً با خم شدن به جلو اصلامی می شود
چه اسکولیوزهایی پیشرفت می کنند؟
اصولاً گفته می شود اسکولیوزهای زیر 40 درجه ثابت می ماند و اسکولیوزهای بالای 40 درجه پیشرفت می کند و سالانه یک درجه به میزان اسکولیوز اضافه می شود گفته دیگر حکایت از این دارد که میزان احتمال پیشرفت اسکولیوزهای بالای 50درجه در حدود 90 درصد است در حالیکه اسکولیوزهای 20الی 30 درجه احتمال پیشرفتی در حدود 30درصد دارند.اسکولیوزهای 30الی 50درجه احتمال پیشرفتی در حدود 60% دارند.
اندازه گیری اسکولیوز:
یک خط مماس بر سطح فوقانی بالاترین مهره ای کهانحراف دران دیده می شود و یک خط مماس بر سطح تحتانی پایین ترین مهره ای که انحراف درآن دیده میشود رسم می کنیم سپس دو خط عمود برآنها رسم کرده و با استفاده از cobb angle زاویه انحراف را بدست می آورند
"حرکات اصلاحی "
اگر اسکولیوزی داشته باشیم که تحدب آن به سمت چپ و تقعر آن به سمت راست باشد حرکات زیر توصیه و تجویز می شود .
الف حرکات کششی :
1- آویزان شدن از بارفیکس
2- آویزان شدن از بارفیکس سوئدی بطوریکه دست راست به میله بالائی و دست چپ به میله پایینی فیکس شود.
3- شخص دست راست خود را بالا آورده وتا جایی که امکان دارد آن را به سمت بالا می کشد
4- شخص دست راست خود را به سمت مقابل می کشد.
5- شخص روی دوزانو نشسته بدون اینکه باسن خود را از روی ساق پایش جداکند سعی می کند به یک نقطه دور دست بادست راست خود چنگ بیاندازد.
6- شخص در حالیکه روی زمین به حالت چهار دست و پا قرار گرفته دست راست خود را بالا آورده و به سمت مقابل می کشد.
7- در همان وضعیت پای راست خودرا بالا آورده و به سمت مقابل می کشد.
8- شخص به شکم یا به پشت خوابیده دست و پای راست خود را تا جایی که ممکن است به سمت مقابل می کشد .
ب ) حرکات تقویتی :
1- شخص به سمت راست خوابیده دستهای خود را در پشت گردن خود قلاب کرده سرو سینه خود را بالا می آورد.
2- شخص به سمت چپ خوابیده آرنج خود را با زاویه 90درجه روی زمین قرار داده و باسن خود را در همان سمت از زمین جدا می کند .
3- در حالیکه شخص ایستاده است یک وزنه نسبتاً سبک به دست راست وی داده می شود و از وی درخواست می گردد که تنه خود را صاف نگه دارد یاحتی به سمت مخالف خم کند.
4- اگر علت اسکولیوز مربوط به کوتاهی عضلات دورکننده (عمدتاً کشنده پهن نیام – سرینی میانی – گلوتوس مدیوس ) باشددر آنصورت رفع کوتاهی این عضلات به اصلاح اسکولیوز کمک خواهد کرد.
5- اگر علت اسکولیوز کوتاهی عضلات نزدیک کننده ران باشد رفع کوتاهی این عضلات به اصلاح اسکولیوز کمک خواهد کردبا استفاده از حرکات زیر:
1- از شخص می خواهیم تا آنجا که ممکن است پاهای خود را از همدیگر دور کند.
2- از شخص می خواهیم پای خود را روی بلندی قرار داده و از پهلو روی آن خم شود.
اگر علت اسکولیوز کوتاهی یک پا باشد می توان آن را بطریق زیر اصلاح کرد.
1- با استفاده از عمل جراحی
2- اگر کوتاهی کم باشد با استفاده از کفی در داخل کفش – افزودن یک پاشنه در داخل کفش ، افزودن یک پاشنه در داخل و خارج کفش با بالا بردن ارتفاع کفش هم در قسمت پنجه و هم در قسمت پاشنه ، استفاده از بریس آویزان
"اگر علت اسکولیوز، زانوی ضربدری -زانوی پرانتزی – زانوی خم شده – زانوی به عقب رفته باشد اصلاح این ناهنجاریها به اصلاح اسکولیوز کمک می کند"
www.hashemisport.blogfa.com
پیوستن به برنامه های تناسب اندام
کاهش درد، افزایش انرژی
آیا ورزش درد را کاهش و انرژی را افزایش می دهد؟ نداشتن فعالیت بدنی تحرک و انعطاف پذیری را کاهش می دهد. همچنین ماهیچه ها را ضعیف و مفاصل را بد شکل می کند. برعکس ورزش به صورت مرتب باعث نرمی مفاصل و تناسب اندام می شود. اما قبل از شروع هر ورزشی با پزشک خود مشورت کنید و سپس به طور مرتب ورزش کنید تا خستگی را از بین ببرید.
بدن سالم، قلب سالم
ورزش ایروبیک باعث تندرستی بدن و داشتن قلبی سالم می شود. افرادی که دچار التهاب مفصل روماتیسمی (RA) هستند بیشتر در معرض بیماری های قلبی می باشند. با این وجود، به وسیله ورزش می توان ضربان قلب را افزایش داد و خطر این بیماری را کاهش داد. ایروبیک فشار خون را کاهش می دهد و کلسترول خون را بهبود می بخشد. از آنجا که تراکم استخوان به علت RA کاهش می یابد، ورزش های پیاده روی، رقص و از پله بالا رفتن از پوکی استخوان جلوگیری می کنند.
ایروبیک آرام
تمرینات آرام ایروبیک تحمل و قدرت استخوان ها و ماهیچه ها را افزایش می دهد. بالا رفتن از پله، پیاده روی، رقص و دستگاه های رانر آرام، جزو این ورزش می باشند. انجام آن: روزی چند دقیقه ورزش کنید و هر روز به آن اضافه کنید تا این که هر روز 30 تا 60 دقیقه ورزش کنید.
شنا کردن
شنا راهی خوب برای افزایش سلامتی مفاصل می باشد، همچنین بدون هیچ فشاری روی مفاصل پشت کمر را قوی می کند. انجام آن: به آرامی در یک استخر آب گرم چند دقیقه ای شنا کنید. از یک تخته مستطیلی شناور برای حرکت در آب استفاده کنید. به مرور شنا کنید تا مدت آن را به 30 دقیقه برسانید. همچنین فعالیت بدنی خود را افزایش دهید.
قوی ساختن ماهیچه ها و استخوان ها
ورزش های استقامتی در این زمینه کارساز می باشند. که انجام آنها 2 یا 3 بار در هفته قدرت و تحرک ماهیچه را افزایش و درد مفاصل را کاهش می دهد. هر چه ماهیچه قوی تر باشد، درد مفاصل کمتر می شود. همچنین این ورزش ها متابولیسم (سوخت و ساز چربی) بدن را افزایش و وزن را کاهش می دهند. روش آنها: از یک طناب کشسان یا دستگاه مخصوص استفاده کنید. از مربی طرز کار با این دستگاه ها را سئوال کنید..
فشار یکسان (Isometric)
وقتی برنامه های قدرتی باعث درد مفاصل می شوند، این ورزش ها (isometrics) مفید می باشند. ایزومتریک شامل فشار ماهیچه ها بدون هیچ حرکتی می باشد.
روش ایزومتریک قفسه سینه: کف دست خود را تا حدی که می توانید روی قفسه سینه فشار دهید. 5 ثانیه نگهدارید. سپس 5 ثانیه استراحت و دوباره انجام دهید. 5 بار این کار را تکرار کنید. و آن قدر ادامه دهید تا بتوانید 10 تا 15 ثانیه کار را تکرار کنید.
روش ایزومتریک کشش شانه: پشت به دیوار بایستید. بازوها را دو طرف بدن قرار دهید. آرنج صاف باشد. سپس بازوها را پشت به دیوار فشار دهید و 5 ثانیه نگهدارید، کار را تا ده بار تکرار کنید.
ورزش ران
این ورزش ماهیچه های ران را قوی می سازد که برای زانوها نیز مفید می باشد. روش آن: کف اتاق یا روی تختخواب بنشینید. یک پا کشیده و یک پا را جمع کنید. ماهیچه پای کشیده را سفت کنید و تا 6 بشمارید، به پا استراحت داده و دوباره کار را تکرار کنید. سپس همین کار را با پای دیگر انجام دهید و سعی کنید تا عدد 10 یا 15 تکرار کنید (روزی 2 بار با هر دو پا).
کشش برای افزایش انعطاف پذیری
کشش به صورت مرتب انعطاف پذیری و تحرک مفاصل را افزایش می دهد. برای رهایی از درد یا سفتی عضلات، بعد از هر بار کشش از حمام گرم استفاده کنید. یا قبل از کشش 10 دقیقه پیاده روی کنید تا بدن گرم شود. بدون ورجه وورجه ای 30 ثانیه کشش را نگه دارید.
کشش انگشتان
روش آن: انگشتان را مشت کنید. سپس مشت خود را باز کنید و انگشتان را تا حدی که می توانید صاف نگه دارید. این نرمش را در روز تکرار کنید تا اینکه تعداد آن را به 20 بار در روز برسانید. برای قوی تر ساختن انگشتان، یک توپ اسفنجی را (که به اندازه یک توپ تنیس باشد) فشار دهید، سپس انگشتان را باز و کشیده کنید.
مچ دست را انعطاف پذیر کنید
روش آن: این حرکت در کنار میز انجام می شود. ساعد دست راست تان را روی لبه میز قرار دهید بطوریکه دست راست شما از لبه میز آویزان باشد. با استفاده از دست چپ، انگشتان دست راست را گرفته و ساعد دست راست را به آهستگی و تا جائیکه احساس درد نمی کنید خم و راست کنید. همین حرکت را با دست دیگر انجام دهید. این حرکت را تا 20 بار و دو بار در روز تکرار کنید.
کشش آرنج
روش آن: دست خود را کشیده و به موازات زمین قرار دهید بطوریکه کف دست رو به بالا باشد. با استفاده از دست دیگر، انگشتان دست را گرفته و کف دست را بطرف کف زمین فشار دهید و برای 30 ثانیه نگه دارید. حالا همین حرکت را تکرار کنید با این تفاوت که این بار کف دست رو به پائین باشد. از دست مخالف استفاده کنید و نوک انگشتان کشیده شده را فشار دهید و به طرف کف زمین برای 30 ثانیه نگه دارید.
تمرین چرخش لگن
روش آن: به پشت روی کف زمین یا تخت دراز بکشید و پاها کمی با فاصله باشند در حالیکه زانوها و پاها کشیده هستند، زانوها را بطرف همدیگر بچرخانید تا انگشتان پا به یکدیگر برسند. و برای 5 ثانیه آنها را نگه دارید. حالا پاها و زانوها را از هم دور کنید و باز هم 5 ثانیه نگه دارید. این کار را تکرار کنید و به تدریج 5، 10 و 20 بار انجام دهید و روزی دو بار.
استراحت دادن به پاها
روش آن: رو به دیوار، کف دست ها روی دیوار، یک پا جلو و یک پا عقب. پاشنه پاها کف اتاق، به طرف جلو خم شوید. همانطوریکه انجام می دهید احساس کشیدگی در تاندون های آشیل پشت مچ و ساق پا احساس می کنید. برای 30 ثانیه نگه دارید. سه بار همین کار را تکرار کنید. سپس موقعیت پاها را عوض کرده و تکرار کنید.
تای چی (نوعی ورزش چینی شبیه یوگا) انعطاف پذیری بدن را افزایش می دهد
نظم و مقررات باستانی تای چی به افراد دچار RA کمک می کند که با افزایش آرامش، احساس راحتی کنند.
از تمرینات با ضربات شدید پرهیز کنید
تمرینات با ضربات شدید نظیر دویدن سریع، بازی تنیس روی سطوح سخت، می تواند باعث ایجاد تنش روی مفاصل شود.. همچنین بلند کردن وزنه های سنگین برای مبتلایان به RA مضر است. آیا می خواهید تمرینات سنگین تری انجام دهید؟ ابتدا با پزشکتان مشورت کنید تا ببینید می توانید تمرینات سنگین تری نظیر بلند کردن وزنه های سنگین، تنیس، بسکتبال، یا والیبال را بدون احتمال صدمه دیدن مفاصل تان انجام دهید.
با تمرین استراحت تان را متعادل کنید
خستگی در بیماران مبتلا به RA شایع است، که باعث می شود احساس نشاط مشکل شود، بنابراین با تمرین، استراحت تان را متعادل کنید. هنگام احساس درد، استراحت کوتاه و متناوب برای کاهش درد مفاصل فعال اهمیت دارد تا خستگی دور شود. این به معنای استراحت در رختخواب نیست، مگر اینکه توصیه پزشک تان باشد. کم تحرکی زیاد، ماهیچه ها را تضعیف می کند و می تواند درد مفاصل را افزایش دهد.
یک مربی خصوصی در نظر بگیرید
با پزشکتان در مورد امتیازات مربی مشورت کنید. با داشتن مربی خصوصی ممکن است امکان داشتن رژیم، تمرینات خصوصی برای شما فراهم شود، در حالیکه تناسب اندام افزایش می یابد و از آسیب دیدگی پرهیز می شود. اجازه ندهید این واقعیت که شما مبتلا به التهاب مفصل روماتیسمی هستید باعث شود از ورزش های مورد علاقه تان فاصله بگیرید.
+ نوشته شده در پنجشنبه بیست و دوم اسفند 1387ساعت توسط اوج سلامت | نظر بدهید
با این حرکات یه باشگاه بدنسازی شخصی خواهید داشت