موضوع :
فواید ورزش شنا
تاریخچه :
از آنجا که بخش وسیعی از سطح کره زمین با آب پوشیده ، بشر از ابتدا نسبت به شیوه های استفاده از آب و چیر ه شدن بر آن کنجکاو بوده است.
توجه انسان به شنا و آموختن فن شنا وری، بی تردید از زمانی آغاز شده که انسانهای نخستین از غارها بیرون آمده و در کنار رودها و دریا ها سکونت گزیدند.
بشر اولیه که می بایست در همه حال با عوامل طبیعی در مبارزه باشد، شنا را هم به ناچار و از روی نیاز آموخت تا بدینوسلیه بتواند از آبها و آبگیرها به سلامت بگذرد، بنابراین در مراحل اولیه، شنا نه انگیزه ورزش و تفریح ، بلکه برای رهایی از چنگال امواج و نجات جان بوده است.
به درستی دانسته نیست و نمی توان گفت: که انسانهای اولیه چگونه شنا می کردند. اما چون بیشتر جانوران به طور طبیعی شنا کردن می دانند به یقین می توان گفت که بشر اولیه شنا کردن را از حیوانات آموخته و با دقت در طرز دست وپا زدن جانوران در آ ب از آ نها تقلید کرده است. این گونه شنا ، که به صورت مداوم چهار دست و پا در آب است البته سرعت چندانی ندارد ولی همین اندازه که شناگر را در آب غوطه ور نگه می داشت کافی بود. به این ترتیب شنا کردن تبدیل به یک نیاز اصلی برای مردمان کنار رودها و دریاچه ها و دریا ها شد و به تدریج ، ارتشهای دوران باستان هم که برای خود نیروی دریایی بوجود آورده بودند، فن شنا را به ملوانان خود آموزش دادند تا هنگام غرق شدن کشتی، بتوانند خود را نجات دهند.
با توجه به مدارکی که از تمدنهای مصر باستان، کلده، آشور در دست است به خوبی معلوم می شود که آن مردمان به فن شنا آشنا بوده و می توانسته اند در رودهای نیل، دجله، فرات شنا کنند.
در تمدنهای دوم و یونان باستان، شنا کردن یکی از تعلیمات اصلی سربازان بوده است. از ویرانه های شهر باستانی پمپی، نقش و نگارهایی کنده شده بر سنگ بدست آمده که آدمیان را در حال غوطه وری در آب نشان می دهد. با این همه، دلیلی در دست نیست که بتوان گفت شنا یکی از مسابقات بازیهای المپیک باستان بوده است.
در ژاپن، که مجمع الجزایر است و دریا نقشی حیاتی در زندگی مردمان دارد، شنا کرن (به ویژه برای ماهیگیری) امری طبیعی بوده است. به صورت ورزش و رقابت هم شنا در ژاپن سابقه ای طولانی دارد در سال 1603 میلادی، به فرمان امپراتور ژاپن شنا در مدارس آن کشور اجباری شد و حتی مسابقه ای هم برای آن به وجود آمد.
در هر حال با توجه به مدارک تاریخی میتوان گفت که انسان حدود دو هزار سال است که به فن شنا آشنا شده است و آن را اجرا کرده است. اما در قرون وسطی که بیماریهای مهلک و مسری و با و طاعون در میان مردم افتاد و در اروپا چندین بار قربانیان زیاد گرفت چون اعتقاد بر این بود که بیماریها از طریق آب و شناوری در آبگیر ها شایع می شود. پس شنا را ممنوع کردند و این ترس تا حدود قرن شانزده همچنان در مردم بود.
از قرن 16 به بعد کم کم سخن از شنا و فنون آب به میان آمد حتی نوشته هایی در باره فواید شنا و طرز دست و پا زدن در آب منتشر شد. اولین کتاب در این باره توسط توسط معلمی بنام "نیکلاس واین من" در کشور آلمان در سال 1538 میلادی نوشته شد.
پس از آن "ادوارد دیگی" در سال 1587 کتابی به زبان لاتین در آموزش فن شنا و فواید آن نوشت که این کتاب در سال 1595 به زبان انگلیسی ترجمه و منتشر شد.
بعدها در سال 1696 هم یک فرانسوی به نام تیونت کتابی نوشت تحت عنوان هنر شنا که در آن نوعی شنا شبیه شنای قورباغه را مورد بحث و آموزش قرار می داد.
انتشار این گونه کتابها و علاقه ای که بطور طبیعی در انسان نسبت به آب بازی و آب تنی هست، سرانجام سبب شد که شنا بار دیگر در اروپا رونق بگیرد و زنده شود.
نخستین استخر در سال 1828 در شهر لیورپول (انگلستان) به وجود آمد. به زودی ساختن استخر در دیگر شهرهای انگلستان مخصوصاَ لندن آغاز شد. تا جایی که در سال 1837 فقط در شهر لندن شش استخر شنا وجود داشت.
لندن را باید نخستین شهر جهان به حساب آورد که شنا را به صورت ورزش مورد توجه قرار داد و برای آن مسابقاتی به راه انداخت. در سالهای دهه 1860 چندین مسابقه میان شناگران باشگاههای شنای لندن برگزار شد اما نخستین مسابقه ی شنای مدرن در استرالیا ترتیب یافت. این مسابقه در ماه فوریه سال 1864 در شهر سیدنی صورت گرفت که در آن شناگری به نام ردموند توانست 440 یارد (کمی بیشتر از 400 متر) را در 8 دقیقه و 43 ثانیه بپیماید.
در قرن نوزدهم لندن همچنان پیشتاز ورزش در جهان بود در سال 1869 اتحادیه شنای لندن تاسیس شد که بر مسابقات شنا نظارت می کرد و برای آن قوانین و مقررات خاصی می نوشت در این سالها جز شنای قورباغه شنای دیگری را شناگران نمی دانستند تا آنکه شنای پهلو ابداع شد که هیجان بسیاری را در استخرهای آن روزگار برپا کرد. در شنای پهلو، سر به طرف پاها می چرخید و یک دست کوتاهتر از دست دیگر زده می شود. در شنای پهلو به تدریج اصلاحاتی صورت گرفت که مهمترین آن حرکت قیچی پاها بود شناگری انگلیسی به نام کول در سال 1871 موفق شد به کمک این نوع شنا (که دیگر شنای انگلیسی نامیده می شد) مسافت صد متر (91.5) را در یک دقیقه و 15 ثانیه شنا کند)
مسابقات شنا، در مسافتهای گوناگون و به شیوه های مختلف برگزار می شود.
شنا در دل تابستان و به خصوص در آب های سرد چشمه سارها و رودخانه ها، انرژی زا، لذت بخش، آرام بخش، شادی آور و مسکن و مقوّی اعصاب است؛ و بدن را در برابر بیماری ها بیمه می کند. "کسی که در تابستان در میان چشمه ها و آب های سرد شنا می کند، و بعداً از حرارت و نور خورشید فروزان بهره مند می شود، بدنش در مقابل تغییر هوا بیمه می شود و یک نوع مصونیّت پیدا می کند که در فصل زمستان از سرماخوردگی های پی درپی راحت و آسوده باشد. آب سرد، مقوی اعصاب کوفته است، و شنا مخصوصاً در آب سرد، خود مقوّی دیگری است؛ زیرا به واسطه حرکات دست و پا و تنفس عمیق که توام با لذت و نشاط است، اعصاب و عضلات تمدید نیرو می کند
در میان ورزش های متداول دنیا که از ورزش های سنتی و قدیمی به شمار می رود، و در دین مقدس اسلام هم بر یادگیری و اهتمام به آن تاکید فراوان شده، ورزش شنا است. یادگرفتن شنا، در مکتب فطری و انسان ساز اسلام مستحب بوده و تا اندازه ای به آن اهمیت داده شده است، که تعلیم دادن آن از یکی از حقوق فرزندان بر عهده والدین قرار داده شده است.
پیامبر اکرم(صلّی الله علیه وآله) در این باره می فرماید: "عَلِّمُوا اَبنائَکُم السِّباحَهَ و الرَّمْیَ، حَقُّ الوَلَدِ علی الوالدِ ان یُعَلِّمَهُ الکتابهَ و السِّباحهَ و الرِّمایهَ"[2]؛ "به فرزندانتان شنا و تیراندازی یاد بدهید؛ این حق فرزند بر پدر است که به او خواندن و نوشتن، شنا کردن و تیراندازی کردن تعلیم دهد."
شنا (سِباحه) از واژه های زیبا در فرهنگ اسلامی و یادآور پاکی، قداست، عظمت، نیرومندی، تحرک، پویایی
این که در فرهنگ اسلامی "سباحه" با واژه های قرآنی سبحان، یسبح، تسبیح و امثال آن هم ریشه است، بسیار جالب توجه است. "السُبْحَه": به معنای دعا کردن، و "تسبیح": به معنای پاک و منزّه دانستن می باشد. و "سبحات وجه الله" انوار الهی و جلال و عظمت پروردگار است که مورد تقدیس و تکریم واقع می شود. "سابح" به معنی شناگر است، که برای فرشته، ستاره و اسب به منزله این که به نوعی شنا می کنند، به کار می رود.[4]
دنیای امروز به شنا اهمیت فوق العاده ای قایل است، و از آن به عنوان ورزشی مادر استفاده می کند. این رشته ورزشی با توجه به آثار بسیار مهمی که در آمادگی جسمانی، شفا بخشی و نشاط بخشی از خود به یادگار می گذارد، آموزش آن از نیازهای اساسی برای هر شخص می باشد، که باید جزو آموزش های لازم برای زندگی به خصوص در سنین اولیه به کودکان باشد. شنا از جمله ورزش های مفیدی است که اگر در سنین پایین شروع شود، فرد در آینده از وضعیت فیزیکی، قلبی ـ عروقی، ذهنی و مهارت های اجتماعی بالایی برخوردار خواهد بود.
دنیای امروز به شنا اهمیت فوق العاده ای قایل است، و از آن به عنوان ورزشی مادر استفاده می کند. این رشته ورزشی با توجه به آثار بسیار مهمی که در آمادگی جسمانی، شفا بخشی و نشاط بخشی از خود به یادگار می گذارد، آموزش آن از نیازهای اساسی برای هر شخص می باشد، که باید جزو آموزش های لازم برای زندگی به خصوص در سنین اولیه به کودکان باشد. شنا از جمله ورزش های مفیدی است که اگر در سنین پایین شروع شود، فرد در آینده از وضعیت فیزیکی، قلبی ـ عروقی، ذهنی و مهارت های اجتماعی بالایی برخوردار خواهد بود.
شنا کاملترین نوع از ورزش های هوازی است، که به عقیده بسیاری از پزشکان و متخصصین توان بخشی، اکسیژن بیشتر و مطلوبتری را به ارگانیسم منتقل می کند؛ تمامی اندام و عضلات بدن را به شکل مناسبی به کار می گیرد؛ و دستگاه های قلب و عروق، تنفس و اعصاب را تقویت می کند، و اثر نامطلوبی بر روی بدن نمی گذارد.</h2>
شنا از جمله ورزش های باارزش است که حتی افرادی که دچار نقص عضو و معلولیت هستند، می توانند از آن علاوه بر لذت جویی، در جهت کسب سلامتی و تندرستی جسمی استفاده نمایند. این گونه افراد، به خصوص کسانی که از ناحیه پا معلول هستند، می توانند بی آنکه به پاهای خود احتیاج داشته باشند، به راحتی شنا کنند.
تقویت کننده روح و جسم
شنا یک فعالیت طبیعی است، که هم برای تفریح و سرگرمی، هم برای نیرومندی و تندرستی بدن و هم برای آرامش اعصاب و روان می باشد. از لحاظ تناسب، شنا هر دو مزایای جسمانی و روحانی را دارا می باشد. شاهکارهایی که شنا کردن در جسم و روان انسان از خود بر جای می گذارد، قابل شمارش نیست. این نوع ورزش بهترین نوعی است که تقریباً تمام خصوصیاتی را که در تامین سلامتی و تندرستی و بهداشت روانی برای ورزش وجود دارد، دارا می باشد. </h2>
از شنا تفریحی گرفته تا شنای قهرمانی، شنا خیلی راحت بدن را از نظر جسمی به سطح مطلوبی رسانده، و تمام اندام و عضلات بدن را نیرومند می کند. این ورزش به علت اینکه ترکیبی از حرکات متفاوت است و هماهنگی بین آنها نیز رعایت می شود، باعث می شود که ماهیچه ها به صورت متعادل رشد کنند، و در نتیجه شنا گر از اندامی زیبا و طبیعی برخوردار باشد. شنا همچنین مقدار جنبش پذیری مفاصل بدن را افزایش می دهد، و مقاومتی که آب ایجاد می کند، باعث قدرت، نرمی و انعطاف پذیری بیشتر، به خصوص در مفاصل بزرگ مثل مفاصل گردن، شانه و کشاله ران می شود. چون آب اصولاً فشارناپذیر است، با ایجاد تورم به ساخت و حالت بافت های بدن کمک می کند.[5] و به خاطر همین دلیل ها است که شناگران از جسمی پویا و پوستی باطراوت برخوردار می باشند.
ورزش شنا تاثیر مثبتی در حالت های روحی ـ روانی و کاهش اضطراب در افراد عادی دارد. و اعصاب را در برابر هیجان و استرس مقاوم می کند. مشاهده شده است که بعد از این ورزش، شناگران به طور قابل ملاحظه ای کمتر عصبانی، افسرده، خشمگین و هیجان زده می شوند. (برگر[6] و اوئن[7]، 1983) شنا بهترین ورزشی است که باعث اعتماد به نفس می شود. و خلاقیت انسان را رشد می دهد. تونی بوزان نویسنده کتاب "هوش خلاق" می گوید: ورزش هایی که در یک مسافت طولانی انجام می گیرند، مانند قایقرانی، پیاده روی و شنا به ویژه برای خلاقیت مفید هستند؛ زیرا در هنگام انجام آنها مغز آزاد گذاشته می شود. احتمالاً ورزش در حالی که شما در وضعیتی قرار گرفته اید که از قیود گوناگون فراغت یافته، کسب آرامش نموده و تنها هستید، بیشترین سود را عاید شما خواهد ساخت."
از دیگر فواید شنا، مزایای درمانی آن است؛ شنای اصولی و متعادل در درمان آرتریت، آرتروز، کمردرد، چاقی، فشار خون و آسم، و تسکین دردهای استخوانی و عضلانی نقش موثری دارد.
تمرینات آبی باعث افزایش جریان خون سطحی، به ویژه در عضلات و نرمی آنها می شود، و دردهای عضلانی را تسکین می دهد. زمانی که بیمار در آب قرار می گیرد، میزان فشاری که بر روی مفاصل وارد می شود کاهش یافته، و با حرکات و تمریناتی که داخل آب انجام می دهد، به نحوی ماهیچه ها تقویت یافته، و این تقویت باعث می شود تا فشار بر روی فضای دیسک و مفاصل کاهش یابد. این کاهش فشار کمکی است برای مبتلایان به آرتروز زانو که غضروف اصلی آنان تخریب شده است؛ این گونه بیمار ها باید بدون خم کردن زانو، با تقویت ماهیچه های اطراف و سفت کردن عضلات چهارسر ران، عضلات دوطرف زانو را تقویت کنند. شنا همچنین تراکم استخوان ها را افزایش می دهد. در نتیجه کسانی که به ورزش های آبی روی می آورند، نه تنها عضلات ناحیه شکم خود را نیز تقویت می کنند، بلکه موجب می شوند از بروز افتادگی شکم که از دلایل اصلی کمر درد است، ممانعت به عمل آید. اما از آنجایی که شنا در استحکام استخوان نقشی ندارد، مبتلایان به پوکی استخوان باید از شنا کردن زیاد و سنگین پرهیز کنند.
شنا موجب بهبودی سیستم تنفسی شده و رطوبت و پاکی ای که در هوای محیط آبی وجود دارد، می تواند به بهبود آسم کمک کند. ورزش های آبی همچنین باعث افزایش متابولیسم عمومی می شوند. افزایش سوخت و ساز در درمان چاقی[9] و پیشگیری از دیابت نوع دوم موثر است. این نوع دیابت در افراد مسن و چاقی که از تحرک بدنی کمتری برخوردارند و حساسیت گیرنده های انسولینی در سلول های آن کاهش می یابد، بیشتر است. هنگام شنا کردن، سوخت و ساز گلوکز خون به راحتی صورت گرفته و گلیکوژن ذخیره شده در عضلات به مصرف می رسد. </h2>
شنا همچنین باعث کاهش حساسیت پایانه های اعصاب حسی شده، ریلکس عمومی عضلات را فراهم می کند و استرس را کاهش می دهد. از تاثیرات مهم آن، حفظ یا بازگشت تعادل جسمی و روانی به ارگانیزم است. کسب تعادل در حیات بشری خیلی ضروری است؛ و در نتیجه آن است که انسان سلامتی و مزاج طبیعی خود را به دست آورده و احساس آرامش و سرخوشی می کند.</h2>
شنا یک ورزش همه جانبه و بسیار عالی است، و یک فعالیت طبیعی و اجتماعی است؛ و نه تنها موجب تقویت جسم و روان انسان می گردد، بلکه روح مذهبی و معنوی انسان را نیز قوی تر می کند. وقتی که شناگری در دل رودخانه یا دریایی مشغول شنا کردن است، خودش را می بیند و خدایش را، احساس می کند در دنیای دیگری است؛ چرا که در آن لحظه از هر قید و بندی رها و تنها است؛ و فکرش آزاد و آسوده است. و اگر احساس خطری کند، یاریگرش را فقط خدا می بیند و با او با خلوص نیت به نجوا می نشیند.</h2>
تمامی آثار و فوایدی که شنا دارد، بیشتر از همه مدیون آب است. و خیلی از اثرات جسمی و روانی که در فصل های گذشته برای آب بیان شد، به نوعی در اثرگذاری شنا به جسم و روح انسان دخیل می باشند. به عنوان نمونه، چون آب و الکترولیت های آن در حال تعادل هستند، تمام سیستم های بدن و الکترولیت های آن را با اثر کردن در الکترون های ین های سدیم و پتاسیم سلول ها، به حالت تعادل می آورد.
به تمام کسانی که علاقه مند به بهبود وضعیت روحی و جسمانی خود می باشند، صرف نظر از سن، سابقه آمادگی جسمانی و یا هر بیماری که داشته باشند، حتی اگر تا به حال شنا کردن را تجربه نکرده اند، این ورزش شفا بخش توصیه می شود. تمامی آنانی که از این موهبت آب استقبال کنند، آثار آن را ظرف چند هفته مشاهده خواهند نمود!
دلایل زیادی برای شنا کردن هست. در اینجا تعدادی از آنها را ذکر می کنیم تا انگیزه شما بیشتر شود. هنگام شنا هیچ نوع فشاری از طرف زمین وجود ندارد که این امر مفاصل را از فشار و کشیدگی به دور نگاه می دارد. در واقع، بنیاد آرتروز شنا و فعالیت های آبی را به این دلیل قویا توصیه می کند. کلاس های آیروبیک آبی به این دلیل هم خوب هستند، چون با وجود اینکه می پرید و به کف استخر می خورید، آن را با فشار کمتری انجام می دهید برای اینکه در آب شناور هستید. و دیگر اینکه در زمان کلاس آیروبیک آبی اگر وسیله ای برای شناور ماندن (مثل جلیقه ) داشته باشید، فشار وارده کمتر هم می شود.
رسیدن به آمادگی قلبی عروقی
شنا استقامت را بهبود می بخشد. در مطالعه ای بر روی مردان و زنان میانسال بدون فعالیت بدنی که به مدت 12 هفته تمرین شنا انجام دادند، مصرف اکسیژن حداکثر، 10 و حجم ضربه ( مقدار خون پمپ شده با هر ضربان که نشان دهنده قدرت قلب است) تا 18 بهبود پیدا کرد.
ایجاد توده عضلانی
در مطالعه ای بر روی مردانی که یک برنامه شنا هشت هفته ای را کامل کردند، 8/23 افزایش در ماهیچه سه سر ( پشت بازو) مشاهده شد.
اگر شما هم اصلا تمرین مقاومتی انجام نمی دهید و شروع به شنا کنید، مطمئناً قوی تر خواهید شد و حتی ممکن است به مانند مردان مورد اشاره در این مطالعه توده عضلانی تان بیشتر شود اما حتی اگر افزایشی هم در توده عضلانی نداشته باشید اما ارزش آن را دارد که به خاطر قدرت و توانی که مطمئناً کسب می کنید شنا کنید.
یک جایگزین به هنگام آسیب دیدگی
وقتی ورزشکاران آسیب می بینند مکررا به آنها توصیه می شود که برای حفظ تناسب اندام شان شنا کنند. شنا به آنها کمک می کند که روفرم بمانند، و حتی بخشی از روال بازتوانی هم است. چون مقاومت آب باعث می شود ماهیچه ها بدون کشیدگی یا فشاری که بر روی زمین تجربه می شود، سخت کار کنند.
گریزی از گرمای تابستان
چیزی مثل شنا در طی ایام گرم تابستان، چه در ساحل باشد یا چه در استخر، وجود ندارد. شنا آرام بخش است، حرکات نرم و موزون هستند، و تمرینی عالی است.
رویدادی خانوادگی
شنا و دیگر فعالیت های آبی چیزی است که تمام اعضای خانواده می توانند در آن شرکت کنند. با افزایش میزان چاقی در بچه ها و نیز در بزرگسالان، فعالیت های بدنی خانوادگی و الگوسازی خوب می تواند یک روش برای متوقف کردن همه گیری بی تحرکی و چاقی باشد.
سوزاندن کالری
شنا کالری زیادی را، حدود 500 تا 650 در ساعت می سوزاند که بستگی دارد به اینکه با چه کارآیی شنا می کنید و چقدر شناور هستید ( هر چه چربی تان بیشتر باشد، بیشتر شناور می مانید و برای شنا کالری کمتری نیاز دارید) . تحقیق اولیه بر روی شنا و مصرف کالری نشان داده است که شنا، بدون توجه به ضربه، حدود 89 کالری سوزانده شده در طی دویدن و 97 کالری سوزانده در طی دوچرخه سواری در یک دوره زمانی مشابه را می سوزاند.به بیان دیگر، شنا حدود 11 کمتر از دویدن اما تنها 3 کمتر از دوچرخه سواری می سوزاند. یک نکته مهم در این اطلاعات این است که مصرف کالری به شدت ورزش بستگی دارد و امکان آن کاملاً وجود دارد که در زمانی مشابه کالری های بیشتری را بسوزانید در صورتی که شدید شنا کنید.
آموزش گام به گام ورزش شنا
آموزش شنا از مقدماتی تا حرفه ای :
اولین چیزی که برای آموزش شنا لازم است آشنا بودن کودک یا فرد آموزش گیرنده با آب است . برای آشنا کردن فرد آموزش گیرنده با آب راههای بسیاری وجود دارد و نوع آموزش بستگی به سن فرد دارد . آموزش شنا Swimming Training : آموزش کامل شنا برای آقایان و خانمها به زبان اصلی . آموزش شنا شامل : شنای کرال سینه ، شنای کرال پشت ، شنای قورباغه ، شنای پروانه و … آموزش شنا از مبتدی تا پیشرفته به روشی کاملا ساده و به صورت مرحله به مرحله تهیه شده به صورت فیلم . در این فیلم سعی شده است با نمایش حرکات مختلف شناگران به صورت تصویر آهسته مدل های مختلف شنای مهارتی به شما آموزش داده شود . این مجموعه شامل 2 دی وی دی با کیفیت عالی می باشد و آموزش بصورت کاملا دقیق و حرفه ای صورت می گیرد و با قیمت 6000 تومان در اختیار شما مشتریان عزیز قرار گرفته است .
به فرزندان خود شناکردن و تیراندازی بیاموزید . ( پیامبر اکرم ) با توجه به قرار داشتن در فصل تابستان و ضرورت و اهمیت یادگیری شنا و سفارش آن در دین مبین اسلام ما قصد داریم آموزش شنا را به همراه تصاویر و نکات مهم مربوط به این ورزش مفرح را تقدیم حضورتان کنیم. توضیح اینکه در این مجموعه آموزشی تاریخچه و مقدمات آموزش شنا و انواع آن به همراه سایر نکات لازمه ارائه می گردد. امید است با مطالعه و بکارگیری آنها قدمی در فراگیری این ورزش برای شما عزیزان برداشته باشیم .
فوائد ورزش شنا :
ورزش شنا یکی از محبوب ترین ورزشها در بین اقشار مختلف مردم است. فردی که شنا می کند، نه تنها از این طریق احساس راحتی و نشاط می کند بلکه در اثر شنا کردن قابلیتهای جسمانی خود را از قبیل استقامت دستگاه گردش خون و تنفس، قدرت، سرعت و انعطاف پذیری مفاصل شانه و مچ پا افزایش می دهد. ورزش شنا ورزشی است که از سن نوزادی تا سن کهنسالی میتوان آنرا انجام داد و به طور کلی ورزشی است که هیجان و اضطراب را کاهش داده، عضلات را قوی و محکم کرده و بدن را نرم و انعطاف پذیر می سازد و باعث می شود که فرد انرژیی بیشتری برای انجام کارهای روزانه خود کسب کند.
تاثیر شنا بر سلامتی :
تاثیر مثبت فراوانى که چند مرتبه شنا در طول یا عرض استخر بر سلامت ما مى گذارد باورکردنى نیست ، همچنین تاثیر مثبت ورزش بر سلامت روحى و جسمى ما غیر قابل انکار است. در این میان بهترین حالت ، زمانى است که شما برنامه ورزشى خاصى که متناسب با شیوه زندگى ، علایق و شرایط جسمی تان باشد برگزینید زیرا ورزش کارى است که باید از آن لذت ببرید . شنا نه تنها موجب طراوت و شادابى مى شود ، بلکه مى تواند تاثیرى معجزه آسایی بر جسم و از بین بردن چربی اضافه بگذارد . شنا سلامت را بهبود بخشیده و موجب تناسب تمام بدن مى شود و قدرت ، استقامت و انعطاف آن را تقویت مى کند .
ورزش شنا در زنان و جلوگیری از آسیب های احتمالی آن
معمولاهمه ما شنا را ورزشی مفرح و عاری از هر خطر و آسیب دیدگی تصور می کنیم . این در حالیست که سالانه بیش از 150000 نفر در سراسر جهان برای مداوای صدمات ناشی از شنا کردن( غیر از خفگی) به مراکز درمانی مراجعه میکنند .اهمیت دیگر این ماجرا هنگامی است که زنان در حین حاملگی شنا میکنند .انجام ورزش شنا در حاملگی به انجام ساده تر زایمان و کنترل اضافه وزن در حین بارداری کمک کرده و با کاهش وزن خانم حامله در آب از صدمه به مفاصل زانو جلوگیری می شود.
در موارد خاصی باید از انجام ورزش اجتناب کرد و یا حتماً با نظر پزشک اقدام به این کار کرد. این موارد عبارتند از: تهدید به سقط که همراه خون ریزی سه ماهه اول باشد و حاملگی های چند قلویی و بیماری قلبی و ریوی شدید و احتمال زایمان زودرس که با کوتاه شدن طول دهانه رحم همراه است. زنان غیر فعال می توانند با اطمینان و به تدریج ورزش ائروبیک را در طول بارداری همچون پیاده روی، دوچرخه سواری و شنا آغاز نمایند اما فعالیتهایی که در آن خم شدن، پریدن، دویدن و پیچیدن واحتمال آسیب وجود دارد باید پرهیز شوند.به مادر باید توصیه شود تا از عینک شنا استفاده نماید تا به هنگام اجرای شنای سینه و کرال سرش قدری پایین تر در آب فرو رود، در نتیجه خطر جراحت و آسیب به مهره ها کاهش می یابد.
توصیه های زیر به خانم ها که حساسیت بیشتری در انجام حرکات ورزشی دارند , کمک میکنند تا از شنای خود نهایت لذت را برده و آرامش و سلامت پس از آن را تجربه کنند :
بل از شنا همیشه وقت کافی برای انجام نرمشهای کششی همچنین گرم کردن اختصاص دهید . تحقیقات نشان می دهد عضلات سرد استعداد بیشتری برای آسیب دیدگی
دارند . جهشهای درجا . نرمشهای دوره ای درجا و پیاده روی و دویدن برای 3 تا 5 دقیقه و بعد از اینها حرکات کششی سبک (هر کشش بمدت حدودا 30 ثانیه ) می تواند امکان مصدومیت را بشدت کاهش دهد.
شنا را درست و اصولی یاد بگیرید و هیچگاه سعی نکنید به تنهائی شنا کنید . به یاد داشته باشید در مکانهائی شنا کنید که بواسطه حضور ناجیان غریق پوشش داده شده باشد .
شناگران تازه کار و افرادی که شنا را بلد نیستند حتما باید از جلیقه نجات استفاده کنند. هرگز سعی در هنگامیکه دچار خستگی شدید . سرماخوردگی و یا گرمازدگی شده اید شنا کنید . از شیرجه زدن در آبهای کم عمق پرهیز کنید . هرساله هزاران نفر بر اثر این امر دچار از کارافتادگی از ناحیه گردن و نخاع می شوند. امکان وقوع همچنین صدماتی می تواند در آبهای کم عمق ویا آبهائی که کدر هستند بسیار بیشتر باشد . حتما قبل از شنا کردن در استخرها از وضعیت کلی استخر از نظر عمیق و کم عمق بودن مطمئن شوید . هم چنین اگر اگر قصد شیرجه زدن در استخر رادارید از کافی بودن عمق آن اطمینان حاصل کنید . اگر از تخته شیرجه استفاده می کنید حتما از قسمت انتهائی مشرف بر استخر برای پریدن استفاده کنید . دویدن بروی تخته . دورخیز کردن و پرشهای مداوم به بالا و پائین میتواند بسیار خطرناک باشد پس از شیرجه زدن و ورود به آب سریعا از محل زیر دایو دور شوید تا هم دچار آسیبدیدگی نشوید هم امکان شیرجه زدن را برای نفر بعد فراهم کنید . بیاد داشته باشید همیشه یک نفر باید از تخته شیرجه استفاده کند .این بدین معنیست که استفاده همزمان چند نفر بسیار خطرناک است . در هنگام شنا در آبهای آزاد هیچگاهبا سر به امواج حمله نکنید زیرا آب ممکناست دارای جریانهای تحتانی و احیانا اشیاء خطر آفرین مثل چوب . سنگ ویا … باشد .
هرگز بعد از طوفان در یک دریاچه و یا رودخانه شنا نکنید . اگر جریان نا آرام باشد امکان تقویت این ناآرامی زیاد است و این یکی از نشانه های وقوع سیل است .
اگر قصد شنا در آبهای آزاد را دارید بد نیست قبل از آن به اخبار هواشناسی توجه کنید . شنا کردن در هوای مه آلود . طوفانی و باد شدید بسیار خطرناک است بهتر است بدانید الکل و آب با هم سازگار نیستند . الکل نه تنها قدرت تشخیص را از انسان می گیرد بلکه باعث کندی حرکات شده و در بینائی نقصان ایجاد می کند .اینها همه مهارت شناگر را کاهش داده و کار را برای شناگر سخت می کند . با کمکهای اولیه آشنا باشید تا به شناگرانی که دچار آسیب دیدگی شده اند کمک کنید .از این آسیب دیدگی ها می توان به بریدگی سائیدگی – خون مردگی – کبودی – ورم زانو – در رفتگی مفاصل – کشیدگی عضلات – رگ به رگ شدن و … نام برد . برای مقابله با هر حادثه ای آماده باشید . نزدیکترین مرکزدرمانی را بلد باشید . بعید نیست برای شناگران صدماتی جدی تر مثل ضربه مغزی – شکستگی استخوان های مچ انگشت ارنج و … اتفاق بیفتد .
ممکن است این خطرات در هنگام شیرجه رفتن پیش آید :
1. ورود بد به آب
2. برخورد به تخته یا سکوی پرش
3. فشار وارده به گوش ها
4.برخورد به کف استخر با عمق کم آب ویا اشیاء زیر آب
1. ورود بد به آب : معمولا آسیب های که در اثر برخورد ناشیانه با آب پیش می آید
جدی وخطر ناک نیست وممکن است چند لحظه سوزش در بدن ایجاد شود ولی در مدت کوتاهی بر طرف میشود . اگر پاها هنگام ورود به آب بیش از حد برگردد ویا زود تر از زمان لازم شیرجه رو بدنش را بطف بالا قوس دهد یعنی قبل از اینکه بدنش کاملا در آب فرو رودبطف سطح آب بیاید ممکن است ضربه شدیدی به مهره کمرش وارد شود .
2. برخورد به تخته یا سکوی پرش : به طور کلی صدماتی که در اثر برخورد با تخته یا سکوی پرش پیش می آید ، به ناحیه سر محدود میشود واین مسئله اغلب شامل شیرجه های گروه مهتاب (تو) وفرنگی می با شد که به علت خطای جدا شدن از سکو یا تخته پرش پیش می آید وگاهی بسیار جدی می باشد اما به ندرت اتفاق می افتد ، در حال جراهت وارده بر سررا باید جدی گرفت ودر صدد معالجه پزشکی بر آمد.
3. فشار وارده به گوش ها : افرادی که به زکام یا ناراحتی های گوش یا سرما خوردگی مبتلا هستند نباید به عمق سه متری آب بروند چون ممکن است که گوش داخلی دچار عفونت شده یا پرده صماخ گوش پاره شود . فشار آب همراه با عمق آب افزایش می یابد به طوری که سرعت افزایش آن برای هر فوت (3%متر ) حرکت به طرف پایین میباشد .
4.برخورد به کف استخر با عمق کم آب ویا اشیاء زیر آب : بزرگترین خطری که افراد را در زمان شیرجه رفتن تهدید میکند این است که از ناحیه سر با کف استخر یا اشیاء زیر آب در محل هایی که شناخته شده نمی باشند ، برخورد نماید . این مسئله در بسیاری موارد موجب فلج نسبی به علت آسیب دیدگی نخاع ودر موارد شدید منجر به مرگ خواهد شد . البته چنین اتفاقی به ندرت برای شیرجه روندگان در مسابقات پیش می آید زیرا عمق آب با قوانین ومقررات رسمی مطابقت دارد . عواملی که عمق این آب را تعیین میکند ومیتوان آن را مورد بررسی قرار داد عبارتند از :
ارتفاع قد ووزن شیرجه رونده وزاویه شیرجه نسبت به سطح آب .
ارتفاع قد شیرجه رونده : برای جلو گیری از صدمات نباید هیچ گونه شیرجه ای بطور عمودی (حتی در مورد لبه استخر ) اجرا گرددکه عمق آن کمتر از قد شیرجه رو در حالت کشیده یعنی بازوها در بالا ی سر قرار داشته باشد . زمانی که بدن به طرف کف استخر حرکت میکند ودر آب غوطه ور میشود، با نیروی پر تاب آب به طرف سطح مواجه می شود ونیروی حرکتی زیادی برای رفتن بیشتر به عمق آب نیازمند خواهد بود .
فاصله افت : اگر ارتفاع مشخص ومعینی را در نظر بگیریم ، همه شیرجه روندگان بدون توجه به وزن بدنشان با یک سرعت وارد آب خواهند شد . شتاب زمان ورود به آب فقط به فاصله افت بستگی دارد . از انجا که نیروی حرکتی فر آیند حجم وشتاب بدن در زمان ورود به آب است شیرجه رفتن از ارتفاع زیاد نیز شتاب لحظه ورود به آب را افزایش داده وآب برای خنثی نمودن نیروی حرکتی زیاد به عمق بیشتری نیازمند خواهد بود .
زاویه ورود وعمق آب : زمانی که از لبه استخر یا سکوهای پرش کم ارتفاع به درون آب شیرجه زده می شود می توان از هر زاویه ای از زاویه نزدیک به خط عمود گرفته تا زاویه نزدیک به خط افق وارد آب شد . وظیفه شیرجه رونده این است که قبل از هر اقدامی در جهت شیرجه رفتن به درون آب عمق آب را بررسی کند . پرش به طور عمودی با پا به درون آب سریعترین روش رسیدن به کف استخر است واین کار بهترین امتحان برای سنجش عمق آب میباشد . اگر عمق آب کم بود و امکان ورود عمودی به آب وجود نداشته باشد باید زاویه ورود به اب را متناسب با عمق آن تغییر داد .
اگر شیرجه رونده ای با زاویه 60 درجه نسبت به عمق آب شیرجه برود عمق آب باید 5 فوت 7 اینچ ( 70/1متر ) باشد واگر با زاویه 30درجه وارد آب شود به عمق 4 فوت (20/1 متر )نیاز می باشد واگر با زاویه 15 درجه شیرجه برود عمق 2 فوت
(61/0 متر ) نیاز میباشد .
فواید ورزش شنا
خلاصه : ورزش شنا یکی از محبوب ترین ورزش ها در بین اقشار مختلف مردم است.
متن کل خبر : ورزش شنا یکی از محبوب ترین ورزش ها در بین اقشار مختلف مردم است. فردی که شنا می کند، نه تنها از این طریق احساس راحتی و نشاط می کند بلکه در اثر شنا کردن قابلیت های جسمانی خود را از قبیل استقامت دستگاه گردش خون و تنفس، قدرت، سرعت و انعطاف پذیری مفاصل شانه و مچ پا افزایش می دهد. ورزش شنا ورزشی است که از سن نوزادی تا سن کهنسالی می توان آن را انجام داد و به طور کلی ورزشی است که هیجان و اضطراب را کاهش داده، عضلات را قوی و محکم کرده و بدن را نرم و انعطاف پذیر می سازد و باعث می شود که فرد انرژی بیشتری برای انجام کارهای روزانه خود کسب کند.
دلایل بسیاری وجود دارد که شما را به سمت استخر بکشاند. اول اینکه این ورزشی است که برای قلب بسیار مفید می باشد. اگر شدت حرکاتتان زیاد باشد کاملا می توانید آنرا با دویدن در یک تراز تصور کنید. اما از آنجا که در این حرکات هم قسمت های بالایی و هم قسمت های پایینی بدنتان در آب حرکت می کنند، می توان گفت که ماهیچه ها حتی بیشتر از دویدن کار می کنند و شما کالری بیشتری خواهید سوزاند.
شنا قدرت بدنی شما را هم بالا خواهد برد. ممکن است فردای اولین روز شنا گردنتان کمی در بدنتان احساس کوفتگی کنید. به این دلیل که از ماهیچه هایتان طوری کار کشیده اید که تا به حال کار نکشیده اید و به همین دلیل باعث قوی تر کردن شانه ها و همین طور ماهیچه های پشتتان می شود.
افراد بسیاری شنا را یکی از ورزش هایی تلقی می کنند که استرس و فشارهای عصبی را پایین می آورد. به همین دلیل با شنا کردن نه تنها فواید جسمی عایدتان می شود، بلکه فواید روحی نیز می برید.
مزیت دیگری که شنا نسبت به سایر ورزش ها دارد این است که شدت کمی دارد. بنابراین برای آنها که مشکلات مفصلی دارند یا دچار پوکی استخوان هستند نیز مفید است. باید بگویم که اگر شما ورزش هایی می کنید که روی مفصل هایتان شدت زیادی وارد می آید مثل تنیس یا دو، شنا می تواند برای بدنتان مثل مرهم عمل کند و این فشار روی مفصل هایتان را کاهش دهد.
از آنجا که این ورزش در آب انجام می شود، نکات و توجهاتی را باید مدنظر قرار دهید. یکی از مهمترین جنبه های شنا کردن این است که بتوانید تنفستان را منظم کنید. چون سرتان فقط زمان هایی مشخص به روی آب می آید، باید تنفستان را با هر حرکت تنظیم کنید. حتی برای بعضی افراد الزامی است که این کار را قبل از شروع ورزش کمی تمرین کنند. اگر نتوانید ریتم تنفستان را تنظیم کنید، بسیار برایتان ایجاد مشکل خواهد شد و دیگر نمی توانید فواید چندانی از این ورزش ببرید، چون در این ورزش تنفس و ماهیچه ها با هم کار می کنند و همچنین بهتر است قبل از انجام این حرکات برای یک دور کامل، خوب به آن حرکت مسلط شوید. اگر این حرکات را درست انجام ندهید، خیلی زود خسته خواهید شد. اگر حرکات بدنتان با یک نظم هماهنگ انجام شوند، شما قادر خواهید بود که خود را روی ضربان قلبتان متمرکز کرده و بنابراین شدت ورزش را بالاتر ببرید.
شنا شادابی و نشاط را برای شما به همراه می آورد و ورزش مفرحی است که تمام اندامتان را ورزیده و مقاوم می کند.
ورزش شنا راهی برای چربی سوزی و تناسب اندام
اکثریت مردم اگر گرایشی به فوتبال یا بسکتبال نداشته باشند، برای ورزش کردن به سمت دستگاه های پیاده روی می روند. از آنجا که این دستگاه ها معمولاً در هر باشگاه ورزشی وجود دارد، برای آنها که می خواهند ورزش کنند راحت ترین راه به نظر می آاید. اما، اگر یک سری به استخر محلتان بزنید، در آنجا با ورزشی کاملاً متفاوت با سایر ورزش ها آشنا خواهید شد.حتماً تا به حال شنیده اید که شنا ورزشی بسیار عالی است، اما وقت برای یادگیری آن نگذاشته اید. در اینجا ما اطلاعات لازم اولیه در رابطه با این ورزش را در اختیارتان می گذاریم.
انواع حرکات
انواع اصلی حرکات شنا شامل شنای آزاد، کرال سینه، پروانه و کرال پشت می باشد که شنای پروانه دشوارترین این حرکات به شمار می آید.
شنای آزاد که کرال جلو یا کرال استرالیایی هم نامیده می شود، کاملاً از اسمش پیداست. در این حرکت هیچ محدودیتی برای چگونگی حرکت دست و پا وجود ندارد. شما فقط باید بتوانید نیمی از بدن را بالای آب نگاه دارید (به استثنای 15 متر اول و بعد از هر دور). این حرکت احتمالاً بهترین حرکت برای آنهاست که تازه شروع کرده اند.
شنای آزاد برای 150 تا 180 پوند مایل حدوداً 500 تا 700 کالری در ساعت می سوزاند. کرال سینه از طرف دیگر، حرکاتی کاملاً تعریف شده و مشخص دارد. شانه ها باید با آب در یک خط قرار بگیرند، و حرکات دست ها و پاها باید با هم انجام شود و یک عمل را انجام دهند. دست ها از سینه دور شده و به دور بدن می گردد و بعد دوباره به جای اولیه باز می گردد (پاها نیز دقیقاً همین عمل را انجام می دهند). اگر با این حرکت یک ساعت شنا کنید، حدود 750 کالری خواهید سوزاند.
در طی حرکت پروانه دو دست از عقب به سمت هم حرکت می کنند، از بالای آب رد شده و به جلوی سر رسیده و بعد دوباره به زیر آب می روند. در این حرکت پاها حرکت دلفینی انجام می دهند. در این حرکت ماهیچه های شانه کاملاً درگیر می شوند و حرکتی کاملاً دشوار است. به همین دلیل پیشنهاد می شود کسانی که در شنا تجربه دارند ســراغ یــادگیری این حرکت بروند و از آنجا که دشوارترین حرکت شنا به حساب می آید، بیشترین انرژی را می گیرد و شما حدوداً 800 کالری در ساعت خواهید سوزاند.
در آخر حرکت کرال پشت در حالتی انجام می شود که پشت شما روی آب قرار دارد. دست ها و پاها را می توان به همان شیوه شنای آزاد حرکت داد و حداقل 500 کالری در ساعت خواهید سوزاند. در این حرکت باید کاملاً از موقعیت بدنتان داخل استخر مطلع شوید چون وقتی از پشت خوابیده اید نمی توانید جلوی خود را ببینید.
فرض کنید که قادر به انجام کلیه این حرکات هستید، در این حالت حرکت پروانه بهترین حرکت برای شما خواهد بود اگر قصد کاهش وزن داشته باشید، این حرکت عضله سازی نیز می کند. به این دلیل که شما بیشترین حجم کالری را در یک ساعت خواهید سوزاند و این کمک می کند که وزن بدن کاهش یابد.
اما اگر هدف شما از شنا کردن عضله سازی است، باید این ورزش را تا آخرین درجه شدت انجام دهید، اما در زمانی کوتاه تر. در این حالت شما کالری های زیادی نخواهید سوزاند، اما به ساختن ماهیچه کمک خواهید کرد.
نکات مهم:
از آنجا که این ورزش در آب انجام می شود، نکات و توجهاتی را باید مد نظر قرار دهید. یکی از مهمترین جنبه های شنا کردن این است که بتوانید تنفستان را منظم کنید. چون سرتان فقط زمانهایی مشخص به روی آب می آید، باید تنفستان را با هر حرکت تنظیم کنید. حتی برای بعضی افراد الزامی است که این کار را قبل از شروع ورزش کمی تمرین کنند. اگر نتوانید ریتم تنفستان را تنظیم کنید، بسیار برایتان ایجاد مشکل خواهد شد و دیگر نمی توانید فواید چندانی از این ورزش ببرید، چون در این ورزش تنفس و ماهیچه ها با هم کار می کنند.
همچنین بهتر است قبل از انجام این حرکات برای یک دور کامل، خوب به آن حرکت مسلط شوید. اگر این حرکات را درست انجام ندهید، خیلی زود خسته خواهید شد. اگر حرکات بدنتان با یک نظم هماهنگ انجام شوند، شما قادر خواهید بود که خود را روی ضربان قلبتان متمرکز کرده و بنابراین شدت ورزش را بالاتر ببرید.
فواید شنا کردن:
دلایل بسیاری وجود دارد که شما را به سمت استخر بکشاند. اول اینکه این ورزشی است که برای قلب بسیار مفید می باشد. اگر شدت حرکاتتان زیاد باشد کاملاً میتوانید آنرا با دویدن در یک تراز تصور کنید. اما از آنجا که در این حرکات هم قسمت های بالایی و هم قسمت های پایینی بدنتان در آب حرکت می کنند، می توان گفت که ماهیچه ها حتی بیشتر از دویدن کار می کنند و شما کالری بیشتری خواهید سوزاند. به علاوه شنا قدرت بدنی شما را هم بالا خواهد برد.
ممکن است فردای اولین روز شنا گردنتان کمی در بدنتان احساس کوفتگی کنید. به این دلیل که از ماهیچه هایتان طوری کار کشـیـده اید که تـا بـه حال کار نکشیده اید و به همین دلیل باعث قوی تـر کردن شانه ها و همین طور ماهیچه های پشتتان می شود.
در آخر، افراد بسیاری شنا را یکی از ورزش هایی تلقی می کنند که استرس و فشارهای عصبی را پایین می آورد. به همین دلیل با شنا کردن نه تنها فواید جسمی عایدتان می شود، بلکه فواید روحی نیز می برید.
تجهیزات:
مسئله دیگر در رابطه با شنا این است که ورزشی کاملاً کم خرج است و اسباب و لوازم آن تقریباً دیر از بین می رود. برای این ورزش شما به یک دست مایو احتیاج خواهید داشت. ممکن است بخواهید یک عینک شنا هم خریداری کنید تا بتوانید زیر آب را به خوبی ببینید. و اگر آب رفتن توی گوشهایتان اذیتتان می کند، باید یک گوش گیر هم داشته باشید. برای آنها که می خواهند سرعت شنا کردنشان بالاتر رود، کلاه شنا کمک زیادی خواهد کرد. چون به شما کمک می کند که سریعتر داخل آب حرکت کنید.
شنا را هم به برنامه ورزشتان اضافه کنید:
بنابر هدفی که از ورزش کردن دارید، راه های مختلفی وجود دارد تا شنا را هم به برنامه ورزشتان اضافه کنید. اگر فقط برای سلامتی شنا می کنید، می توانید 30 تا 45 دقیقه با شدتی متوسط سه یا چهار مرتبه در هفته این کار را انجام دهید. برای بالا تر بردن سلامتی می توانید شدت این ورزش را نیز بالاتر ببرید.
خیلی خوب است اگر همراه با شنا ورزش دیگری نیز انجام دهید. مثلاً یک روز در میان شنا کنید و روزهای میان آنرا ورزش دیگری انجام دهید. به یاد داشته باشید که اصلاً نیازی نیست که همیشه به طور یکنواخت یک حرکت شنا را انجام دهید. می توانید برای جلوگیری از خستگی و دلزدگی همه این حرکات را در شرایط مختلف انجام دهید. با این کار ورزش کاربردی تری خواهید داشت.
محل های شنا:
برای افرادی که در شهرها زندگی می کنند، استخر تقریباً تنها انتخاب می تواند باشد. اما سعی کنید استخری را انتخاب کنید که به اندازه کافی بزرگ باشد تا همه وقتتان را مشغول دور زدن نباشید. اگر برایتان مقدور است که در رودخانه یا دریا شنا کنید، تمرینتان بهتر خواهد شد چون موج ها باعث خواهند شد که مقاومت بدنتان بالاتر برود. مزیت دیگری که شنا در رودخانه و دریا دارد این است که شما می توانید نیمی از زمانتان را شنا کرده و بعد باقی آن را به دویدن کنار ساحل بگذرانید.
دویدن روی شن های ساحل شدت بیشتری نسبت به دویدن روی تردمیل دارد.
شنا برای درمان بیماری ها:
مزیت دیگری که شنا نسبت به سایر ورزش ها دارد این است که شدت کمی دارد. بنابراین برای آنها که مشکلات مفصلی دارند یا دچار پوکی استخوان هستند نیز مفید است. در آخر باید بگویم که اگر شما ورزشهایی می کنید که روی مفصل هایتان شدت زیادی وارد می آید مثل تنیس یا دو، شنا می تواند برای بدنتان مثل مرهم عمل کند و این فشار روی مفصل هایتان را کاهش دهد.
شنا کنید تا خوش هیکل تر شوید:
اگر تا به حال برای خوش ترکیب ماندن روی تردمیل می دویدید، یکبار هم شنا را امتحان کنید. شنا ورزشی است که باید برای یادگیری آن زمان بگذارید، اما نتایج آنرا خیلی خوب مشاهده خواهید کرد و بعد از این اقدامتان کاملاً راضی خواهید بود
مزایای ورزش شنا
تاثیر مثبت فراوانی که چند مرتبه شنا در طول یا عرض استخر بر سلامت ما میگذارد، باورکردنی نیست.
تاثیر مثبت ورزش بر سلامت روحی و جسمی ما غیر قابل انکار است. بهترین حالت، زمانی است که شما برنامه ورزشی خاصی که متناسب با شیوه زندگی، علایق و شرایط جسمیتان باشد برگزینید، زیرا ورزش کاری است که باید از آن لذت ببرید.
اگر در فصل تابستان، گرما شما را از انجام ورزش منصرف میکند، به جای آنکه ورزش را قطع کنید، به شنا بپردازید. شنا نه تنها موجب طراوت و شادابی میشود، بلکه میتواند تاثیری معجزه آسا بر جسم و از بین رفتن آن کیلوهای اضافه بگذارد.
راهنمای ورزش شنا
تاثیر مثبت فراوانی که چند مرتبه شنا در طول یا عرض استخر بر سلامت ما میگذارد، باورکردنی نیست. شنا سلامت را بهوبود بخشیده و موجب تناسب تمام بدن میشود و قدرت، استقامت و انعطاف آنرا تقویت میکند. شنا به عنوان یک ورزش، با بدن بسیار ملایمتر برخورد میکند و آسیبهای ناشی از آن در حد اقل هستند.
وزن بدن در آب به یک دهم وزن واقعی تقلیل یافته و خاصیت شناوری در آب، از شدت ضربه های وارد شده بر مفاصل میکاهد. کم شدن وزن در آب به افرادی که بدن آماده ای ندارند کمک میکند تا راحتتر حرکت کنند. به این ترتیب، شنا به خصوص برای افراد مبتلا به آرتروز، مشکلات پشت و کمر، مشکلات ناشی از اضافه وزن، بارداری و در کل افرادی که نمیتوانند به ورزشهای خشکی بپردازند، بهترین انتخاب خواهد بود.
مزایای ورزش شنا
علی رغم سبکی بدن در آب، شنا ورزشی سنگین به شمار میرود و تمام عضلات اصلی بدن را به حرکت وامیدارد. شنای کرال سینه، غورباقه و کرال پشت تقریبا از تمام عضلات اصلی بدن- شکم، عضلات دوسر و سه سر، سرین، عضلات پشت ران و چهارسر- استفاده میکنند.
شنا علاوه بر استفاده از گروههای متعدد ماهیچه ها، موجب انعطاف پذیری و حفظ نرمی مفاصل به خصوص در ناحیه لگن، گردن، شانه و دست و پا میشود. شنا در دسته ورزشهای ایروبیک-هوازی- قرار دارد زیرا چند دور شنا بیش از سه دقیقه زمان میبرد و مقدار مصرف اکسیژن عضلات بسیار زیاد است.
از مزایای دیگر شنا میتوان به کاهش فشار خون اشاره کرد که به نوبه خود موجب کاهش خطر سکته قلبی میشود. این ورزش توان قلب را بالا برده و میزان خون پمپ شده به بدن را افزایش میدهد و همچنین با افزایش جریان خون در ریه، موجب سوخت کالری بیشتر میشود.
بنابر گزارش کارشناسان، ورزشهای آبی دارای مزایای جسمی، اجتماعی و روحی متعددی هستند که تعدادی از آنها بدین قرارند:
• بهبود یافتن قدرت و انعطاف پذیری بدن
• استقامت و تعادل عضلانی بهتر (به همین دلیل بسیاری از ورزشکاران حرفه ای در رشته های دیگر، به تمرینات آبی هم میپردازند)
• قلب قدرتمند
• تناسب اندام
• بهبود جریان خون
• توان بخشی درمانی برای عضلات مستهلک و آسیب دیده و بهبود از تصادفات و آسیبهای بدنی
• کنترل وزن
• از بین رفتن اضطراب و تنشهای روحی
• افزایش انرژی
این تصور غلط وجود دارد که چون بدن در طی شنا کردن متحمل فشار زیادی نمیشود، پس نمیتوان آنرا ورزش خوبی دانست، در صورتی که هر چند بدن در آب سبک میشود، اما برای هر حرکت باید بر مقاومت آب غلبه کرده، انرژی زیادی مصرف کند، به این ترتیب حتی راه رفتن در آب از پیاده روی در خشکی کالری بیشتری میسوزاند. انواع ورزشهای قابل اجرا در آب از این قرارند:
1. راه رفتن و دویدن آهسته در آب : این دو ورزش در آب دارای همان مزایای راه رفتن و دویدن در خشکی هستند، اما آسیبهای کمتری دربر دارند. راه رفتن در آب میتواند در حالی که آب تا کمر یا سینه رسیده باشد انجام شود. مقاومت آب تاثیر این دو ورزش را بالا میبرد.
2. ایروبیک در آب : همانطور که گفتیم، ایروبیک در آب شامل حرکاتی برای تقویت قلب و عروق است، حرکات ایروبیک ریتمیک و منظم هستند و میتوان حرکات رابه مدت 20 دقیقه در آب اجرا نمود. مقاومت آب، تاثیر مثبت این حرکات را افزای میدهد.
3. یوگا و حرکات نرمشی در آب : آب خود به عنوان ماده ای آرامش بخش شناخته شده است و حرکات آرام، آهسته و روان بخشی از یوگا در آب هستند.
4. حرکات کششی و انعطاف پذیری : بهترین محیط برای تمرین و افزایش انعطاف پذیری بدن آب است که شامل حرکات کششی و حرکاتی برای تمام بدن است.
5. ورزشهایی برای تقویت و تناسب اندام : شامل حرکاتی برای بالاتنه و پایین تنه است که هرچند مقاومت آب میتواند تاثیر آنها را بسیار افزایش دهد اما گاهی با وسایل مخصوص اجرا میشود تا این مقاومت هرچه بیشتر شود. نتیجه این حرکات عضلاتی کشیده، محکم و زیباست.
6. دویدن آهسته و سریع در آب عمیق : در این ورزش، پا به کف استخر نمیرسد و حرکات دویدن در استخر عمیق اجرا میشود. به همین منظور از کمربندها، کفشها و ابزارهای مختلفی برای شناور ماندن استفاده میشود.
7. ورزشهایی در لبه استخر : دیوار استخر بهترین وسیله برای نگهداشتن بدن در حال انجام حرکات است و خود به عنوان یک وسیله برای انجام حرکات به کار میرود.
8. کشش : حرکات کششی آهسته در میان حرکات ورزشی پر تحرک انجام میگیرد و موجب استراحت و بازگشت عضلات به حالت عادی شده، از دردناک شدن و کوفتگی بدن جلوگیری میکند.
9. شنا : شنا معمولترین ورزش در آب است که به شیوه های مختلف-کرال سینه و پشت، غورباقه و پروانه- اجرا میشود. شما میتوانید شنا را با آموختن یکی از انواع آن آغاز کرده و پس از مهارت یافتن در آن به انواع دیگر شنا بپردازید.
فواید ورزش شنا
این طریق احساس راحتی و نشاط می کند بلکه در اثر شنا کردن قابلیتهای جسمانی خود را از قبیل استقامت دستگاه گردش خون و تنفس، قدرت، سرعت و انعطاف پذیری مفاصل شانه و مچ پا افزایش می دهد. ورزش شنا ورزشی است که از سن نوزادی تا سن کهنسالی میتوان آنرا انجام داد و به طور کلی ورزشی است که هیجان و اضطراب را کاهش داده، عضلات را قوی و محکم کرده و بدن را نرم و انعطاف پذیر می سازد و
ورزش شنا یکی از محبوب ترین ورزشها در بین اقشار مختلف مردم است. فردی که شنا می کند، نه تنها از باعث می شود که فرد انرژیی بیشتری برای انجام کارهای روزانه خود کسب کند.
تغییرات فیزیولوژیکی که در اثر تمرینات استقامتی شنا در بدن بوجود می آید.
تمرینات استقامتی به معنی شنای مداوم در مسافتهای طولانی مثل شنای 400 متر، 600 متر،800 متر،1400 متر و یا حتی مسافتهای بیشتر می باشد. یکی از امتیازهای این نوع تمرین این است که احتیاج بدن را به دستگاه انتقال اکسیژن افزایش می دهد و در نتیجه سبب تغییرات زیر در بدن می شود.
افزایش بازده قلب، کاهش ضربان قلب، افزایش کیفیت خون از نظر حمل مقدار بیشتری اکسیژن ذخیره شده مقدار بیشتری گلیکوژن در جگر و ماهیچه ها و افزایش تعداد میتوکندریها در تارهای ماهیچه ای.
ماهیچه هایی که در شنا بکار گرفته می شوند.
در زیر اسامی بعضی از ماهیچه های اصلی که در مرحله جلو بردن یک شناگر در حرکتهای شنا از آنها استفاده می شود ذکر شده است:
1. ماهیچه های پائین برنده دست: ماهیچه پشتی بزرگ، ماهیچه سینه ای بزرگ ماهیچه گرد بزرگ و سرطویل، ماهیچه سه سربازویی. این ماهیچه ها باعث تقویت کشش دست در داخل آب می شوند.
2. ماهیچه های گرداننده داخلی دست: ماهیچه سینه ای بزرگ، ماهیچه پهن پشتی، ماهیچه گرد بزرگ و ماهیچه تحت کتفی این ماهیچه ها قسمت بالایی دست را به طرف داخل میچرخانند. قوی شدن این ماهیچه ها از نظر نگه داشتن آرنج در بالا که در مرحله اول کشش دست در هر چهار شنا مفید است، ضرورت دارد.
تمرینات سرعتی شنا و تغییرات فیزیولوژیکی حاصل از آن:
تمرینهایی با حداکثر سرعت و فعالیت در مسافتهای کوتاه را تمرینهای سرعتی گویند برای مثال 10 بار و هر بار 25 متر و یا 50 متر شنا با حداکثر سرعت.
این نوع تمرینها سبب افزایش قدرت انقباض ماهیچه( به جهت افزایش هماهنگی میان دستگاه عصبی یا ماهیچه ای) و همچنین افزایش قدرت و مقدارATP-PC ( آدنوزین تری فسفات و فسفات کرآتین) در ماهیچه می شود که خود سبب می شود که قدرت شناگر برای انجام تمرینهای سرعتی افزایش یابد.
منابع تحقیق :
1- www.ktnl.com
2- www.farya.com
3- www.parsiteb.com
4- www.iranew.com
5- www.tebyan.net
6- www.talashgar.mihanblog.com
7- www.goonagoon.org
8-sportsmedicine.pershianblog.ir
9-necblog.com
10-iran.bz
11-asmany.parsiblog.com