تاریخچه شرکت پارس الکترونیک :
در سال 1335 آقای محمد تقی برخورداری با سرمایه گذاری ، واردات چند نوع رادیو از آلمان و باطری از آمریکا را شروع نمود و به تدریج این روند با واردات انواع دستگاههای خانگی از قبیل رادیو گرام , چرخ گوشت , پنکه, کولر, آبمیوه گیری , ماشین لباسشوئی در محل سرای امید ادامه یافت .
در سال 1338 اقدام به تاسیس شرکت پارس الکتریک نمود و با خرید زمین مجموعه فعلی مستقر در تهران واقع در خیابان آزادی و احداث بنا که مقارن با راه اندازی فرستنده تلویزیونی در ایران بوده اقدام به واردات چند نمونه تلویزیون ساخته شده از آلمان و آمریکا کرد و از سال 1342 مقدمات استقرار خطوط مونتاژ و تولید رادیوهای توشیبا و سپس در سال 1344 اقدامات تولید چند مدل تلویزیون سیاه و سفید را فراهم نمود . همچنین از سال 1338 بنا به نظر مدیریت شرکت پارس الکتریک به ایجاد بخش مستقلی تحت نظر مستقیم مدیر عامل کارخانه به منظور انجام خدمات بعد از فروش محصولات و دستگاههای وارداتی اقدام گردید .
از سال 1355 شرکت به صورت مستقل به فعالیت خود ادامه داد و در حال حاضر با داشتن 100 پرسنل در تعمیرگاه مرکزی و همچنین حدود 420 نمایندگی مجاز در کلیه نقاط ایران فعالیت دارد.
معرفی مدیران وچارت سازمانی
شرکت پارس الکترونیک
معرفی شرکت پارس الکترونیک:
این شرکت در سال 1355 به منظور پشتیبانی و انجام خدمات بعد از فروش محصولات پارس تاسیس و 100% سرمایه آن متعلق به کارخانجات پارس ال میباشد .
درپایان سال 77 موجودی لوازم یدکی بالغ بر 6500 نوع بوده که علاوه بر خدمات دوره ضمانت برای ارائه خدمات بلندمدت نیز مورد استفاده قرار میگیرد.علاوه بر قطعات موجود در انبار بخش فنی شرکت همواره در رابطه با تامین قطعات یدکی مورد نیاز از طریق ساخت یا بازسازی بردهای معیوب فعال بوده و در طول سال 77 به طور میانگین112850عدد برد را ساخته یا تعمیر نموده و در اختیار تعمیرگاههای شرکت قرار داده است تا به مصرف دستگاههای قدیمی شرکت برسد بهمین منظور اگرچه برخی از مدل های قدیمی شرکت خارج از تعهدات تعمیر میباشدولی شرکت همواره در حد توان به منظور رفاه مشتریان این قبیل دستگاهها را نیز تعمیر نموده است .علاوه بر دفتر مرکزی که در بخش های مدیریتهای فنی تعمیرگاهها اداری مالی بازرگانی و تحت نظارت حوزه مدیریت عامل انجام وظیفه مینمایند این شرکت در تهران با 22 نماینده سیار و همچنین بالغ بر 420 نمایندگی مجاز در سطح سایر شهرستانهای کشور میباشد
معایب شرکت تجاری پارس الکترونیک
افزایش فروش و در پی آن افزایش درآمد و توان سرمایه گذاری
افزایش سطح رفاه زندگی مردم از طریق ایجاد اشتغال، کاهش ترددها و افزایش سرعت عمل
جهانی شدن
کاهش هزینه های تبلیغات برای شرکتها وبه دلیل عدم حضور واسطه
البته همچون تمام فناوریها و تکنولوژیهای ساخت بشر معایبی هم در استفاده از تجارت الکترونیک وجود
دارد، برخی از این معایب به قرار زیر است:
تاثیر ناشناخته آن بر روابط اجتماعی انسان
ورشکستگی به علت عدم توانایی شرکتهای کوچک و کاهش تولید
تجارت الکترونیک نیازمند بستر های مناسب از جمله صدور و استفاده از کارت های اعتباری بین المللی است
بسترهای لازم برای تجارت الکترونیک
یک سیستم بانکی روان و دقیق
قوانین گمرکی،مالیاتی و بانکداری الکترونیکی
کد تجاری محصول و ایجاد امنیت اطلاعات
تهیه و تدوین نظام مالی اطلاعات و نظام حقوقی اطلاع رسانی (کپی رایت)
محرمانه بودن اطلاعات شخصی
تطبیق مقررات ملی با مقررات متحدالشکل بین المللی
پذیرش اسناد الکترونیکی توسط قوه قضاییه
تامین، صدور و بکارگیری کارت هوشمند
تامین خطوط ارتباطی پرسرعت و مطمئن و ایجاد بستر مخابراتی
مدلهای تجارت الکترونیک
تجارت Business to Business-B۲B (تجارت فروشنده با فروشنده)
تجارت Business to Consumer-B۲C تجارت فروشنده و مصرف کننده
تجارت Consumer to Consumer-C۲C تجارت مصرف کننده با مصرف کننده
تجارت Business to Administration-B۲A تجارت فروشنده با اداره
تجارت Consumer to Administration-C۲A تجارت مصرف کننده با اداره
تجارت Government to Government- G۲G تجارت اداراه دولتی با اداراه دولتی
تجارت Government to Business -G۲B تجارت اداراه دولتی با فروشنده
تجارت G۲E- Government to Employee تجارت اداراه دولتی با کارمند
تجارت Peer to Peer – P۲P تجارت نقطه به نقطه
ایران مانند دیگر کشورها، دارای شرکتهای بسیاری است که برای توسعه بازار خود به اینترنت وابسته اند. هدف
بیشتر این شرکتها از پایگاههایی که در اینترنت ایجاد می کنند، همانا توسعه صادرات است.
متاسفانه فروش در شبکه اینترنت مخارج زیادی دارد و برای بسیاری مقرون به صرفه نمی باشد. شرکتهای بزرگ دنیا باسرمایه های کلان و پرسنل کافی، پایگاههای تخصصی را برای مواردی چون صادرات و فروش تجاری ایجاد کرده اند. شرکتهای متعددی نیز در ایران دست به ایجاد چنین امکاناتی زده اند، اما از آنجایی که هنوز هیچ متولی و مرکزیتی برای این پدیده وجود ندارد،این سازمانها به صورت جزیره ای و خود محور اقداماتی را انجام می دهند که هنوز پروسه کامل تجارت را در بر نگرفته و به صورت مقطعی انجام می شود. هیچ آمار دقیقی هم از کاربران اینترنت و استفاده کنندگان از کامپیوتر شخصی در دست نیست و هنوز به صورت یک طرح ملی به آن نگاه نشده است. بنابراین، در مرحله کودکی و نوپایی است و نیاز به مراقبت و حمایت زیادی از طرف دولت دارد. دولت باید با ارایه یک طرح ملی، فرهنگ خرید جامعه امروزی ایران را تغییر دهد. باید توجه داشت که سرمایه گذاری مالی و زمانی بر روی زمینه ای که در آینده حرف اول را خواهد زد، مطمئنا باعث پویایی اقتصاد کشور خواهد شد.
خوشبختانه، کشور ما از پشتوانه خوبی از نظر نیروی جوان برخوردار است و در نتیجه، وظیفه ارگانهای دولتی و غیردولتی، وارد کردن این تکنولوژی به کشور و تشکیل دادن گروه های کاری، برای کار سازمان یافته بر روی این تکنولوژی جدید است.
از سال 1381 پروژه موفقی بصورت آزمایشی با نام پرداخت (www.pardakht.ir) در ایران شروع گردید که با وجود همه مشکلات فوق الذکر راه حل مناسبی در تجارت الکترونیک ایران پدید آورده است. در این سیستم ابتدا خریدار وارد سایت اینترنتی فروشنده می شود و محصول یا محصولاتی را انتخاب و در سبد خرید خود قرار می دهد و پس از وارد نمودن اطلاعات ارسال کالا در سایت پرداخت ، خرید خود را نهایی می کند. این اطلاعات جهت بررسی و تصمیم گیری در سایت اینترنتی به اطلاع فروشنده می رسد. فروشنده در صورت تمایل به ارسال ، سفارش رسیده را آماده کرده و پس از اعلام در سیستم اینترنتی ، پست آن را از فروشنده دریافت می کند و به دست خریدار می رساند و هزینه کالا به همراه هزینه ارسال را از خریدار دریافت می نماید. واحد مالی پرداخت در دوره های زمانی مشخص با فروشندگان تسویه حساب می کند . کلیه مراحل عملیاتی سیستم از طریق اینترنت به اطلاع خریدار، فروشنده ، شعبه پستی و مدیریت سیستم می رسد. لازم به ذکر است این سیستم به گونه ای طرح ریزی شده که امکان اتصال به سیستم های الکترونیکی بانکها و موسسات مالی و اعتباری را داشته باشد و در کنار سیستم پرداخت هنگام تحویل قابلیت های پرداخت الکترونیکی نیز در آن پیشبینی شده است.
پرداخت زیر ساخت مناسب تجارت الکترونیک و تجارت در ایران است زیر بستر تعامل فروشگاه اینترنتی و فروشگاه الکترونیکی با خریداران در راستای فروش اینترنتی و خرید اینترنتی به همراه امکانات مناسب پرداخت اینترنتی با کمک اینترنت میباشد این سیستم خرید الکترونیکی و فروش الکترونیکی را تسهیل کرده است و حتی بدون نیاز به کارت اعتباری روش های نوین پرداخت الکترونیکی را نیز تدوین میکند سرویس دهی تجارت الکترونیک در همه زمینه ها از سیاست های کلی سیستم پرداخت میباشد که با هدف فرهنگ سازی خرید اینترنتی و فروش اینترنتی در ایران صورت میپذیرد. مشابه این سیستم در سایر کشور ها نیز ایجاد شده که از آن میان می توان به چین و کره جنوبی اشاره کرد که هر کدام متناسب با شرایط اجتماعی و اقتصادی خود فعالیت می نمایند
علل ورشستگی شرکت پارس الکترونیک
دلا یل ورشکستگی
تعیین دلیل یا دلا یل دقیق ورشکستگی شرکت پارس الکترونیک و مشکلا ت مالی در هر مورد خاص کار آسانی نیست. در اغلب موارد دلا یل متعددی با هم منجر به پدیده ورشکستگی می شوند. اما طبق تحقیقات دان و براد استریت دلا یل اصلی ورشکستگی مشکلا ت مالی و اقتصادی است.
در برخی موارد دلا یل ورشکستگی با آزمون صورتهای مالی و ثبتها مشخص می شود. حسابدارانی که در تجزیه و تحلیل وضع مالی شرکتهای رو به زوال تجربه دارند می توانند به راحتی دلا یل ورشکستگی را شناسایی و تعیین کنند. اما گاهی، بعضی مسائل از گردش مناسب در یک واحدتجاری در یک دوره نسبتاً کوتاهمدت حمایت می کند و ورشکستگی را از چشم حسابداران پنهان می سازد
1- ویژگیهای سیستم اقتصادی پارس الکترونیک: مدیریت شرکت پارس الکترونیک باید تغییراتی را که در ساختار اقتصادی خود رخ می داد رابپذیرفت. ولی نمیتوانست تغییری در آنها ایجاد کند بلکه باید تعدیلا ت لا زم را در عملیات شرکت پارس الکترونیک در جهت این سیستم پیاده سازد. شرکتهای بزرگ مثل شرکت پارس الکترونیک دارای سازمان هستند اما شرکتهای کوچکتر بیشتر در معرض خطر ورشکستگی قرار دارند، چون شرکتهای بزرگ بهتر می توانند در شرایط نبود ثبات بازار مقاومت نمایند.
2- رقابت: یکی از دلا یل ورشکستگی شرکت پارس الکترونیک رقابت بود ، اما مدیریت کارا دیکرشرکت ها نقطه مقابل این دلیل است
3- تغییرات تجارت درشرکت پارس الکترونیک: اگر شرکتها از بکارگیری روشهای مدرن و شناخت وسیع و بموقع خواسته های مصرف کننده جدید ناتوان باشند شکست می خورند.
خیانت و تقلب: تعداد اندکی از ورشکستگیها با برنامه ریزی، ساختگی و بر اثر تقلب می باشد.
دلایل ورشکستگی :
ورشکستگی
دلایل درون سازمانی
ایجاد و توسعه
بیش از اندازه اعتبار
مدیریت ناکارا
سرمایه ناکافی
خیانت
و تقلب
· کاهش سودنقدی شرکت پارس الکترونیک: اگر در طی زمان سودنقدی این شرکت رو به کاهش مستمر باشد این امر را می توان نشانه ای برای ورشکستگی تلقی کرد.
بررسی قانون ورشکستگی در برخی کشورها
تحقیق در مورد علل ورشکستگی شرکت پارس الکترونیک در بسیاری از کشورهای سراسر جهان انجام شده است. نتایج به دست آمده متفاوت است، از آن جمله کشورهای پاکستان" عراق"تاجیکستان … اختلا فات بین کشورها در نوع قوانین، مقررات و اجرای آن در مورد روشهای ورشکستگی را بررسی کردند. نتیجه یافته های آنها این بود که کشورهای دارای سیستم قضایی قویتر و حفاظت از سرمایه گذار، بازارهای اعتبار را تشویق می کنند. کلا سنس(Classens) ، جانکو(Djanko) و کلا پر(2002) (Klapper) دریافتند که در یک نمونه از کشورهای آسیای شرقی، بستانکاران بیشتر در معرض تحمل هزینه های ورشکستگی هستندclaessens,et al.,2000)).
نتیجه گیری دلایل ورشکستکی شرکت پارس الترونیک
همان طور که ملا حظه شد ورشکستگی شرکت تجاری پارس الکترونیک ممکن است دلا یل متعددی داشته باشد. در کشورهای توسعه یافته این مقوله از طریق سیستمهای قانونی مورد توجه و نظارت قرار می گیرد اما در کشورهایی که ثبات تجاری و اقتصادی کمتر است، احتمال ورشکستگی بیشتر می شود، خصوصاً اگر قانون نیز حمایت اندکی از ذینفعان ورشکستگی انجام دهد.
بنابراین لا زم است روشی برگزیده شود که وضعیت مالی این شرکت را ارزیابی کند، ولی از آنجا که هیچ یک از روشهای ارزیابی عملکرد در دنیا مدل کاملی ارائه نمی دهد و همواره در کنار یک مدل پیش بینی، نیاز به قضاوت حرفه ای تصمیمگیرنده نیز می باشد، اتکا به یک مدل پیش بینی ورشکستگی همیشه منتهی به تصمیم صحیح از طرف گروههای ذینفع نمی شود
9