تحلیل و برداشت از متن Islam and politics
اسلام و سیاست
ISLAM And Politics
عوامل زیادی اسلام را در دنیای امروز از کشوری نسبت به کشور دیگر و از منطقه ای نسبت به منطقه ای دیگر متمایز می کند. اما در تمامی آنها شباهت هایی وجود دارد که آنها را مثل هم ساخته است.
یکی از اونها گسترش احساس شکست و عدم اعتماد به نفس در جوامع اسلامی است. اغلب کشورهای خاورمیانه و شمال آفریقایی بعد از غلبه بر قوانین استعماری در اواسط قرن بیستم به استقلال رسیدند. اما این استقلال همراه شد با شکست های سیاسی و تدثیر منفی ای که در مدرنیزه شدن ( نوین سازی ) این کشورها گذاشت.
– شهرهای شلوغ با عدم حمایتهای اجتماعی مناسب.
– نرخ بیکاری بالا
– فسادهای دولتی.
– رشد فاصله بین قشر ثروتمند و فقیر ( تضاد طبقاتی ) و…. از جمله خصوصیتهای این کشورهای تازه به استقلال رسیده است و همچنین بعضی مدرنیزه سازی ها منجر به از هم پاشیدگی خانواده ها – مذاهب و ارزشهای اجتماعی سنتی شده است.
بسیاری از کشورهای اسلامی غرب را به خاطر این شکست های اقتصادی و سیاسی ملامت می کنند.
نمونه ای از انحرافات احتمالی در اسلام کنونی
بزرگترین حرکت مخالفت اسلامی بعد از تاسیس جمهوری اسلامی ایران در سال 1979 به اوج خود رسید. در سال 1980 ایران یک اعتراض ضد دولتی را در کویت و بحرین حمایت کرد و کمک به تشکیل یک سری نیروهای نظامی مثل حزب الله لبنان و جهاد اسلامی نمود که هر دوی آنها در هواپیما ربایی ها و گروگان گیری ها شرکت داشتند. ( به طور احتمالی ). و این حرکات با ترور رئیس جمهور مصر ( انوار سادات ) که توسط تندرویان مذهبی صورت گرفت، تداوم یافت.
تشخیص گروه های اسلامی میانه رو که در فعالیت های اجتماعی شرکت می کنند و آشوب طلبی را نغز می کنند. در فرآیند احیای اسلام مشکل است. بسیاری از مخالفان سیاسی اسلام به این متهم شدند که تمام حرکات اسلامی توسط گروه های تندرو که به دنبال دموکراسی زوری هستند و از طریق سیاست به دنبال بدست آوردن قدرت و تحمیل خواسته های خود هستند، توسط انها صورت می گیرد. بسیاری از کارشناسان بر این باورند که ممکن است این نوع عکس العمل ها باعث تندرو شدن گروههای اسلامی میانه رو شود.
بسیاری از عقاید و فرضیه ها در مرکز احیای سیاستهای اسلامی قرار دارد. اول از همه اینها اینکه جهان اسلام در حالت تنزل قرار دارد و علت این تنزل این است که آنها از مسیر اسلام راستین و واقعی خارج شده اند و راه حل آن جز این نیست که این ملت ها به زندگی فردی – اجتماعی اسلام واقعی برگردند، زندگی که هویت اسلام، ارزشها و قدرت آن را احیا می کند به علاوه اسلام یک زندگی ( رویه ) کامل و جامع است که در قران آمده است. بنابراین احیای مجدد دولت ها و جوامع اسلامی نیازمند نگاه مجدد به قوانین راستین اسلام است. اگر چه دنیای اسلم غرب گرایی و مادی گرایی در اجتماع را محکوم کرده است اما مخالفتی با مدرنیزه شدن و یا همان نوین سازی ندارد.
علم و تکنولوژی در اسلام پذیرفته است اما راهش و محدوده ی تغییراتش بر پایه و مبنای عقاید و ارزشهای اسلامی بنا نهاده شده است، به منظور اینکه از نفوذ ارزشهای غربی جلوگیری کند. در حالی که اکثریت گروه های فعال اسلامی به دنبال کار در نظام و بوجود آوردن تغییراتی هر چند کوچک در جامعه هستند، اما گروه محدود و در عین حال قابل توجهی از گروه های اسلامی تندرو که اغلیت را هم تشکیل می دهند بر این باورند که آنها حکم خدا را به همراه دارند و فقط خواسته های خدا به دست آنان به اجرا درمی آید.
به علاوه این تندروها بر این باورند که به خاطر اینکه قانون ها در دنیای اسلام، استبدادگرایانه و ضد اسلامی است، تغییر به شدت نیاز است. آنها به دنبال واژگ.نی دولتها و گرفتن قدرت و تحمیل دیدگاهها و تفسیرات خود از اسلام، در جامعه ی اسلامی هستند. این گروههای تندروی اسلامی اغلب بر این باورند که پیکارها و تضادهای مداوم همواره بین آنها و غرب وجود خواهد داشت.
جمع بندی و نتیجه گیری یافته ها
اسلام راستین که بر مبنای دستورات و برنامه های گنجانده شده در قران قرار دارد، می تواند برنامه و رویه ی صحیح زندگی اسلامی را برای ما در بر داشته باشد که با بهره گیری صحیح از آن و بدون دخالت ها و کج روی های تندرویانه، می توان به پیشرفت شایانی در زندگی و آینده ی یک ملت دست یافت ولی متاسفانه طی سال های اخیر اسلام رایج، بازیچه ای گشته است برای دست یابی به اهداف سودجویانه ی بعضی افراد موقعیت طلب و این امر دشواریهای بسیاری را برای جوامع اسلامی بوجود آورده و تمامی نگاهها نیز برای توجه به عوامل داخلی به خارج دوخته شده است و غرب که می تواند در محدوده ی قوانین اسلامی، باعث پیشرفت شایان توجهی در کشورها و ملل اسلامی گردد، به دشمن دیرینه بدل گشته است که در پی تنزل یافتن کشورهای اسلامی است.
امید است که با تفکر و تدبر اندیشمندان اسلامی و قوی ترین اندیشه یعنی اندیشه ی ملی و با عنایت همه جانبه ی پروردگار، جامعه ی اسلامی به اوج الهیت و پیرشفت خود برسد و این است سیاست درست در دنیای اسلام.
با این امید
ISLAM
And
Politics
7