بسم الله الرحمن الرحیم
عنوان:
تکنیکهای مدیریت زمان برای یک کارآفرین و روانشناسی وقت
فهرست
مقدمه 3
۱. ایجاد الگوی خواب مناسب 7
۲. مسئولیت هایی را که از نظر فیزیکی نزدیک به هم هستند در اولویت قرار دهید 8
۳. به مزایای رفت و آمدهای مکرر روزانه فکر کنید 8
۴. ناهار سالم و متعادلی میل کنید 9
۵. بعد از ناهار یک چُرت انرژی زای ۲۰ دقیقه ای بزنید 9
۶. حین کار با رایانه یا هنگام تمرکز، استراحت های کوتاه منظمی به خود بدهید 9
۷. حاصل کار را پیش خود مجسم کنید و روی دستیابی به هدف متمرکز بمانید 10
۸. از فناوری برای افزایش بهره وری در شب استفاده کنید 10
۹. شب ها فعال باشید و ورزش کنید 11
۱۰. آهنگ بیدارباش آرام و ملایمی برای خود تنظیم کنید 11
21 نکته طلایی برای مدیریت زمان 11
تکنیک های مدیریت زمان 28
راهکارهای مدیریت زمان 36
معایب زندگی در جایی غیر از زمان حال 37
زیستن در زمان حال 38
تمرینات کاربردی برای اینکه در زمان حال زندگی کنیم 39
۱. تنفس 39
۲. مینیمالیست باشید 40
۳. لبخند بزنید 41
۴. برای زیستن در زمان حال اتفاقات گذشته را رها کنید 42
۵. رویاهای بزرگ داشته باشید و همین امروز سخت برای شان تلاش کنید 42
۶. در هر لحظه تنها یک کار انجام بدهید 42
۷. برای زیستن در زمان حال کمتر کار کنید 43
۸. فاصله بگذارید 43
۹. تمیزکاری به عنوان مدیتیشن 43
۱۰. عشق را در اطراف پراکنده کنید 44
زمان حال (لحظه اکنون) را دریابیم 47
روش هایی که باعث میشود یاد بگیریم در زمان حال زندگی کنیم 47
زندگی در زمان حال 48
منابع 49
مقدمه
قبل از آنکه شروع به مدیریت زمان نمایید باید یاد بگیرید که اصولاً زمان چیست. دو نوع زمان داریم: زمان ساعتی و زمان واقعی. در زمان ساعتی، هر دقیقه از 60 ثانیه و هر ساعت از 60 دقیقه و هر روز از 24 ساعت تشکیل شده است. همه زمان ها بطور مساوی می گذرند. وقتی کسی 50 سالش می شود، دقیقاً 50 سال دارد نه بیشتر، نه کمتر. در زمان واقعی، همه چیز نسبی است. زمان بسته به کاری که انجام می دهید به سرعت می گذرد یا کش می یابد. شاید دو ساعتی که در اداره جات می گذرانید به اندازه 12 سال به نظر برسد و وقتی به فرزندان خود می نگرید فکر کنید که گویی دو ساعته به سن 12 سالگی رسیده اند.
شاید در مورد مدیریت زمان کتاب هایی خوانده باشید یا کلاس های مدیریت زمان را گذرانده باشید و سعی کرده باشید با کاغذ و قلم یا اپلیکیشن های مدیریت زمان، برای کارهای روزانه خود برنامه ریزی کنید و آنها را اولویت بندی کنید. ولی از خود می پرسید چرا با وجود دانش مدیریت زمان و این همه اپلیکیشن و گجت، هنوز هم نمی توانید همه کارهایتان را به انجام برسانید. پاسخ این سوال ساده است. همه چیزهایی که در مورد مدیریت زمان یاد گرفته اید، بی مصرف و بیهوده هستند، زیرا اثربخش نیستند.
کدامیک از این زمان ها دنیایی که در آن زندگی می کنیم را به درستی توصیف می کنند، زمان واقعی یا زمانی ساعتی؟
دلیل آنکه گجت ها و سیستم های مدیریت زمان اثربخش نیستند این است که این سیستم ها برای مدیریت زمان ساعتی طراحی شده اند. زمان ساعتی اصلاً مطرح نیست. شما در زمان ساعتی زندگی نمی کنید و شاید به آن دسترسی هم نداشته باشید. شما در زمان واقعی زندگی می کنید، یعنی دنیایی که در آن زمان وقتی تفریح می کنید مثل برق و باد می گذرد و وقتی به وظایفتان رسیدگی می کنید کش می آید.
باید بگوییم که زمان واقعی حالت ذهنی دارد و بین دو گوش شما قرار گرفته است. شما هستید که آن را خلق می کنید. هر چیزی که شما می سازید، خودتان آن را مدیریت می کنید. وقت آن رسیده که محدودیت های "وقت ندارم" یا "الان وقتش نیست" را از روی دوش خود بردارید و شروع به مدیریت صحیح کارهایتان کنید.
فقط سه راه برای گذراندن زمان وجود دارد: افکار، مکالمات و اعمال. هر کسب و کاری که داشته باشید، کار شما شامل این سه مورد می شود.
به عنوان یک کارآفرین، شاید شما اغلب به جهات مختلف کشیده شوید یا در کارتان تداخل پیش بیاید. وقتی نمی توانید تداخل ها را حذف کنید، حداقل باید در زمانی که روی آنها می گذارید و همچنین در مقدار زمانی که روی افکار، گفتگوها و اعمالی که برای رسیدن به موفقیت انجام می دهید، اختیار و آزادی عمل داشته باشید.
تکنیک های زیر را تمرین کنید تا بتوانید در مدیریت زمان خود استاد شوید:
1. یک جدول زمانی نزد خود داشته باشید و همه افکار، گفتگوها و فعالیت های هفته را در آن یادداشت کنید. این به شما کمک می کند تا درک کنید در طول روز چه مقدار از این کارها را می توانید انجام دهید و لحظات ارزشمند شما برای چه چیزهایی تلف می شوند. بدین ترتیب مقدار زمان لازم برای نتیجه گرفتن از این کارها و مقدار زمان تلف شده برای افکار، گفتگوها و کارهای بیهوده و غیر اثربخش دستتان می آید.
2. باید به فعالیت یا گفتگویی که برای رسیدن به موفقیت برایتان اهمیت دارد زمانی را اختصاص دهید. لیست هایی که برای انجام کارها تنظیم می شوند (To-do lists) گاهی آنقدر طولانی می شوند که دیگر نمی توان آنها را عملی کرد. دفترچه های ثبت ملاقات ها در این مورد مفیدتر هستند. برای خودتان قرار ملاقات هایی تنظیم کنید و برای 5 فکر، گفتگو و کار مهم خود بلوک های زمانی تعریف کنید. بنویسید که این موارد در چه ساعتی آغاز و در ساعتی پایان می یابند. نظم و ترتیب پایبندی به این قرارها را داشته باشید.
3. برنامه ریزی کنید تا حداقل 50 درصد از زمان خود را به افکار، فعالیت ها و گفتگوهایی بگذرانید که بیشترین نتایج را برایتان تولید می کنند.
4. زمانی را برای تداخل ها و … برنامه ریزی کنید. زمانی را نیز اختصاص دهید به اوقاتی که از کار دور می شوید.
5. نیم ساعت اول هر روز را به برنامه ریزی برای کل روز بگذرانید. تا وقتی که جدول زمانی روزانه خود را کامل نکرده اید روزتان را آغاز نکنید. مهترین زمان روز زمانی است که شما برای کل روز برنامه ریزی می کنید.
6. قبل از هر تماس یا وظیفه، 5 دقیقه صبر کنید تا بتوانید در مورد آنچه می خواهید بدست آورید تصمیم گیری کنید. این به شما کمک می کند تا قبل از شروع بدانید که موفقیت چه شکلی است. همچنین باعث می شود که زمان کندتر بگذرد. بعد از هر تماس یا فعالیتی نیز 5 دقیقه وقت بگذارید و به این فکر کنید که آیا نتیجه مطلوب شما بدست آمده است یا خیر. اگر اینطور نیست دلیل آن چیست. چطور می توانید دفعه بعد تکه گمشده پازل را سر جایش بگذارید.
7. اگر قرار است کاری را هر طور شده به انجام برسانید، کاغذ "مزاحم نشوید" را روی در اتاقتان بچسبانید.
8. تمرین کنید که با به صدای درآمدن موبایل یا دریافت ایمیل یا … فوراً به سراغ موبایلتان نروید. توجه خود را فوراً به سمت افرادی که با شما تماس می گیرند معطوف نکنید مگر آنکه واقعاً این تماس برای کسب و کارتان حیاتی باشد و لازم باشد که فوراً پاسخ آنها را بدهید. در غیر این صورت باید زمان جداگانه ای را به پاسخ دادن به تماس ها و ایمیل ها بگذرانید.
9. حواس پرتی های دیگر مانند فیسبوک و انواع دیگر شبکه های اجتماعی را کنار بگذارید مگر آنکه از این ابزارها برای هدایت کسب و کار خود استفاده می کنید.
10. یادتان باشد که انجام همه کارها غیرممکن است. همچنین این نکته را فراموش نکنید که 20 درصد از افکار، گفتگوها و فعالیت ها هستند که 80 درصد نتایج را تولید می کنند.
مدیریت زمان یا Time Management، یکی از دغدغه های مهم بسیاری از ماست. البته گاهی اوقات هم اشتباهاً مشکلات دیگر خود را ناشی از مدیریت زمان می دانیم.
دوست روانشناسی می گفت: وقتی به حرف های مراجعین خودم فکر می کنم، احساس می کنم عمده ی مردم، صرفاً دو مشکل جدی را در حوزه های ذهنی و رفتاری به رسمیت می شناسند: #افسردگی و بیش فعالی. هر کسی در توصیف خودش یا دیگران، به سادگی اعلام می کند که: "من هیچ مشکل خاصی ندارم. فقط این افسردگی زندگی من را خراب کرده". یا اینکه "دوست من، یا همسر یا همکار من، بیش فعال است و …". ماجرای مدیریت زمان هم چیزی شبیه همین ماجرا شده. بسیاری از ما راهکار انواع مشکلاتمان را در مدیریت زمان می جوییم.
مشکلات دیگری مانند اعتیاد به کار را با مدیریت زمان اشتباه نگیریم. اگر علاقمند به مطالعه در مورد اعتیاد به کار هستید می توانید به درس مستقلی که در این زمینه در متمم در نظر گرفته شده است مراجعه کنید: اعتیاد به کار چیست؟ آیا شما معتاد به کارهستید؟
تذکر ۳: اگر در راستای بهبود مدیریت زمان های یادگیری خود، علاقمند هستید که به جای گشت و گذار پراکنده در وب، در متمم به صورت منظم مطالب علمی و مهارتی و کاربردی را بخوانید و از درس هایی مانند تفکر سیستمی، شخصیت شناسی، #معرفی و مرور کتابها، #موفقیت، استعدادیابی و یادگیری زبان انگلیسی استفاده کنید، می توانید به سادگی با تعیین نام کاربری و رمز عبور، به جمع کاربران متمم بپیوندید.
چه شما متخصص شغل خود باشید، چه مالک شرکتی کوچک یا پدر پرمشغله ی فرزندانی که به هر دلیل مادری بالای سرشان نیست، مثل همه ی افراد، در قید و بند محدودیت زمانی هستید. البته همه ی افراد طیف متنوعی از مسئولیت هایی را بر عهده دارند که باید انجام شان دهند، به عنوان مثال همه ی ما با چالش های مشابهی روبه رو می شویم و به همین خاطر، باید زمان خود را به نحوی کارآمد مدیریت کنیم تا به موفقیت دست پیدا کنیم. در این مقاله با ۱۰ نکته برای مدیریت زمان آشنا می شوید.
بسیاری از افراد برای کسب چنین مهارتی کوشش و تقلای بسیاری می کنند، چرا که یک دلیل بنیادین پشت این تلاش های آنها وجود دارد. اینکه افراد از درک تمایز میان زمان ساعتی و زمان واقعی عاجزند، ولی حقیقت این است که زمان ساعتی به میزان دقیق ثانیه ها، دقیقه ها و ساعت های هر روز مربوط می شود و زمان واقعی یک امر نسبی است و می تواند بر حسب نوع فعالیتی که بر عهده دارید و نگرش شما در نحوه ی انجام آن تفاوت داشته باشد.
درک این نکته مبنایی برای مدیریت موثر زمان در اختیارتان می گذارد، به علاوه که در نتیجه ی آن شما قادر خواهید بود که بهره وری و بازده بیشتری داشته باشید. با توجه به این امر، در ادامه نکاتی ذکر شده است که باید در مراحل ایجاد این مبنای بنیادین لحاظ شوند تا به این ترتیب بتوانید از هر روز خود نهایت بهره را ببرید.
۱. ایجاد الگوی خواب مناسب
کلید بهره وریِ هر روز، از شب قبل شروع می شود، چرا که الگوی مناسب خواب کیفیت روز پربار را نیز تعیین می کند. به گفته ی دکتر استفانی سیلبرمان، روان شناس بالینی، بهترین راه برای دستیابی به این الگو، تغییر چرخه ی خواب در یک روند افزایش های ۱۵ دقیقه ای است تا بتوان نهایتا به یک روال موفقیت آمیز دست پیدا کرد که به راحتی نیز بتوان آن را پایدار نگه داشت. پس اگر می خواهید که زودتر از خواب برخیزید و احساس خستگی و خواب آلودگی نداشته باشید، باید در یک دوره ی ۳ تا ۴ روزه هر روز ۱۵ دقیقه زودتر از خواب بیدار شوید تا در این صورت سازگاری بدن خود را با الگوی مناسب خواب مورد نظرتان به نحوی موثر تضمین کنید. شما می توانید این چرخه را مرتبا تکرار کنید تا اینکه کاملا با این الگو حس راحتی داشته باشید و چرخه ی خواب خود را به نحوی تنظیم کنید که بتوانید هر روز در زمان بهینه ای بیدار شوید.
۲. مسئولیت هایی را که از نظر فیزیکی نزدیک به هم هستند در اولویت قرار دهید
وقتی که از خواب بیدار شدید و آماده ی روز پیش روی خود شدید، با انجام مسئولیت ها و وظایف به ترتیب منطقی که بر حسب موقعیت مکانی اولویت بندی می شوند، می توانید در زمان خود صرفه جویی کنید. به عنوان مثال، اگر صبحانه را در آشپزخانه آماده می کنید، باید وظایف دیگری که در آشپزخانه دارید نیز انجام دهید و سپس به دیگر کارهای خود بپردازید. اگر قادرید که حجم بالایی از وظایف را در یک موقعیت مکانی ثابت و در مدت زمان مشخصی انجام دهید، بجای اینکه مرتبا از جایی به جای دیگر بروید و باز به سر جای اول خود بازگردید، می توانید یک برنامه ی زمان بندی شده ی کارامدتری ایجاد کنید که بر انجام اهداف تان متمرکز باشد. هر چند که این کار مستلزم تغییر در نگرش تان است، اما چنین برنامه ریزی هایی بهره وری بیشتر شما را بر حسب اقدامات مستقیم تضمین می کند.
۳. به مزایای رفت و آمدهای مکرر روزانه فکر کنید
انجام چند کار همزمان اغلب به عنوان معیاری برای بهره وری لحاظ می شود، اما افراد در اکثر مواقع در نگرش های خود زیاد از حد جاه طلب هستند و بیشتر تمایل دارند تا به جای کمیت، از کیفیت کار خود بزنند. بنابراین در صورتی که چند کار را همزمان انجام می دهید، حتما در انتخاب وظایف خود بیشتر گزینشی عمل کنید تا بتوانید میان دستیابی به اهداف و استاندارد بالای خروجی کارهای تان توازنی به وجود بیاورید. اگر برای رفت و آمد به محل کار خود به جای خودروی شخصی از وسائل نقلیه ی عمومی استفاده می کنید، به عنوان مثال می توانید وقت بیشتری برای انجام وظایف خود ایجاد کنید تا اینکه در پایان ساعت کاری قبل از پریدن به خودروی خود و راهی خانه شدن مجبور شوید باعجله ایمیل ها را نگاهی سرسری و گذرا بیاندازید. افراد حرفه ای می توانند تا میزان ۱۰ درصد از کار روزانه ی خود را در مسیر رفت و آمد به محل کارشان انجام دهند، پس رفت و آمدهای مکرر فرصت بی مانندی برای ایجاد بهره وری در طول این زمان اضافی فراهم می کنند.
۴. ناهار سالم و متعادلی میل کنید
غذایی که می خورید هم، چه میان وعده مختصری باشد چه ناهاری کامل، در جای خود اهمیت بسیاری دارد. وقتی برنامه ریزی پرمشغله ای داریم، عادات غذایی به آسانی کنار گذاشته می شوند چراکه ما در چنین اوقاتی بیشتر تمایل داریم خوراک مختصر قندی یا ناهار فست فودی بخوریم تا انفجاری از انرژی سریع و گذرایی برای بدن خود فراهم کنیم. نه تنها استفاده ی مولد از زمان به توانایی شما در توزیع متعادل جذب کالری در سراسر روز متکی است، بلکه حتما باید اطمینان حاصل کرد که وعده ی ناهار خود را به میزان صحیحی صرف می کنیم. اگر خانم ها بخواهند در سراسر روز کاری خود مولد و پربازده باشند، در وعده ی ناهار خود به ۴۰۰ تا ۶۰۰ کالری نیاز دارند و گزینه ی ایده آل آنها شامل تغذیه ای با کربوهیدرات پایین و فیبر بالا می شود (مانند نان سبوس دار، میوه و سبزیجات). اگر به میان وعده ی مختصر بعدازظهری نیاز پیدا کردید، بهتر است از مواد غذایی که انرژی خود را آهسته آزاد می کنند، مانند موز یا آووکادو میل کنید.
۵. بعد از ناهار یک چُرت انرژی زای ۲۰ دقیقه ای بزنید
۶. حین کار با رایانه یا هنگام تمرکز، استراحت های کوتاه منظمی به خود بدهید
با گذر زمان در طول روز ممکن است متوجه شوید که کج خلق شده یا تمرکزتان را از دست داده اید. این امر ناشی از خواندن، رانندگی یا چشم دوختن مفرط به نمایشگر رایانه تان است که می تواند موجب خستگی شدید چشم شود که این وضعیت می تواند نهایتا به حساسیت نوری و درد گردن، کتف یا کمردرد طولانی مدتی منجر شود. این تکنیک در کوتاه مدت شاید مانع از انجام مفید و موثر وظایف تان شود، به همین خاطر حتما هر جا که امکان آن پیش آمد از این استراحت های کوتاهِ منظم به خود بدهید. با توجه به اینکه خستگی چشم در ۵۰ تا ۹۰ درصد همه ی کارمندانِ پشت رایانه نشین دیده می شود، این افراد نیز می توانند از خودشان به این نحو حفاظت کنند که محیط کار خود را به شکلی تنظیم کنند که صفحه ی نمایشگر حداقل ۵۰ سانتی متر با چشمان شان فاصله داشته باشد.
۷. حاصل کار را پیش خود مجسم کنید و روی دستیابی به هدف متمرکز بمانید
در باب موضوع تمرکز، هرچه به پایان روز کاری خود نزدیک تر می شویم، انجام وظایف و پروژه ها به نحو فزاینده ای سخت تر می شود. عدم تمرکز همیشه در نتیجه ی خستگی روانی نیست، هر چند عوامل حواس پرتی اغلب به عنوان هشدارهایی عمل می کنند که از ما می خواهند توجه مان را به چیزهای دیگری معطوف کنیم. به اعتقاد دیوید راک، از موسسان انستیتو Neuro Leadership، مغز انسان به خوبی نسبت به حواس پرتی تنظیم شده است و به صورت خودکار و تقریبا به نحو توقف ناپذیری نسبت به حواس پرتی واکنش نشان می دهد. با آگاهی از این نکته حداقل می توانید تا حد امکان بر انجام یک هدف خاص متمرکز بمانید، همان طور که تجسم نتیجه ی کار و رضایت خاطری که این نتیجه به همراه دارد نیز شما را در این امر یاری می دهد.
۸. از فناوری برای افزایش بهره وری در شب استفاده کنید
پیشرفت فناوری نسبت به کارمندان هم مهربان بوده است و مجموعه ای از ابتکاراتی را موجب شده که به بهره وری شما کمک می کنند و زمان بندی پرتب و تاب تان را تخفیف و تسکین می دهند. اگر شما کارآفرینی هستید که به صورت تمام وقت از ساعت ۹ صبح تا ۵ بعدازظهر فعالیت دارید و در عین حال وقتی هم به خانه برمی گردید مجبورید در نقش مدیر یک وبلاگ انتفاعی را ایفا کنید، به عنوان مثال می توانید از میان مجموعه ی گسترده ای از سایت های میزبان وُردپرسی انتخاب کنید تا بتوانید محتوای تان را امن نگه دارید و پلاگین ها و تم های جدید را نیز به صورت خودکار به روزسانی کنید. با کاوش در میان ابتکارات برتر فناوری و به کارگیری آنها در برنامه ریزی روزانه ی خود می توانید چندین فرایند را خودکار پیش ببرید و میزان زیادی از زمان را نیز برای خود صرفه جویی کنید.
۹. شب ها فعال باشید و ورزش کنید
با همه ی کار و وظایف حرفه ای که در طول روز انجام می دهید، می توانید بالاخره از وقت تان برای استراحت و تمدد اعصاب بهره بگیرید و کارهای شخصی روزانه ی خود را انجام دهید. این زمان همچنین فرصتی ایده آل برای ورزش است، چرا که اعتقاد بر این است که اگر ورزش های قلبی-عروقی در شب انجام گیرند، به بهبود عملکرد فیزیکی بدن تان کمک می کنند و باعث می شوند حالت روانی هشیارتری داشته باشید و از میل به صرف غذای مختصر و از دست دادن تمرکز لازم برای وظایف دیگری که قبل از رفتن به رختخواب باید انجام دهید، جلوگیری می کند. ورزش های عصرگاهی اغلب کمتر از ورزش های صبحگاهی با عجله بیشتری انجام می شوند و همین موجب می شود که بتوانید نهایت بهره را از اوقات خود ببرید و از رژیم جسمی سودمندتری در دوره ی زمانی مشخصی لذت بیشتری ببرید.
۱۰. آهنگ بیدارباش آرام و ملایمی برای خود تنظیم کنید
افرادی که نمی توانند خودشان سر صبح بیدار شوند، اغلب به فکر این می افتند که بلندترین و گوش خراش ترین آهنگ هشدار قابل تصور را برای بیداری خود تنظیم کنند. این کار واقعا لزومی ندارد. بهتر است بدانید که بیدار شدن ناگهانی از خواب تاثیر اندکی بر بهبود سطح هشیاری روانی یا اشتیاق به روز پیش رو دارد. به جای آن می توانید به ریتم ساعت طبیعی بدن خود یا نشانه های طبیعی برای بیداری آرام و راحت تر متکی باشید، مانند صداهای آرامش بخش باران در جنگل یا نور بیدارباشی که تدریجا بیشتر می شود و با افزایش نور، اتاق را روشن می کند.
21 نکته طلایی برای مدیریت زمان
هیچگاه از اینکه وقت کافی برای انجام کارها و پیشرفت در زندگی ندارید شکایت نکنید. شما همان تعداد ساعت در روز را در اختیار دارید که افراد موفقی مانند هلن کلر، پاستور، البرت اینشتین، پروفسور حسابی و دکتر میرزاخانی داشته اند.
zoomit.ir – مهرداد نورکاظملو: هیچگاه از اینکه وقت کافی برای انجام کارها و پیشرفت در زندگی ندارید شکایت نکنید. شما همان تعداد ساعت در روز را در اختیار دارید که افراد موفقی مانند هلن کلر، پاستور، البرت اینشتین، پروفسور حسابی و دکتر میرزاخانی داشته اند.
تفاوت در روش، ترتیب و نحوه ی مدیریت زمان است که باعث افزایش یا کاهش کارایی افراد می شود. با زومیت همراه شوید تا برخی نکات مهم افزایش کارایی را با هم مرور کنیم.
افراد بسیاری در دنیا تلاش می کنند تا به کارایی بالا دست یابند. افرادی که سراسیمه از کاری به کار دیگر می روند، همیشه در حال هماهنگی و چک کردن ایمیل و پاسخ به تلفن هستند و در این عقیده که "مشغله ی زیاد و سخت کار کردن نتیجه ای جز رسیدن به موفقیت ندارد" مشترک هستند.
چنین باوری ممکن است تا حدی درست باشد ولی در نهایت منجر به کارایی سطحی و بی خردانه می شود. در این مقاله قصد داریم تا روش ها و رویکردهای متفاوت تری را با شما در میان بگذاریم. رویکردهایی که درون مایه ی آن کار و تفکر هوشمندانه است.
در چنین رویکردی به جای اینکه همانند ربات شروع به انجام کار کنید با خود بیاندیشید و از خود سوال کنید که چطور می توانم این کارها را سریع تر و با کارایی بیشتری انجام دهم؟
مدیریت زمان به معنی تجمیع کارهای زیاد برای انجام در یک روز نیست بلکه به معنی ساده سازی چگونگی انجام کار، نحوه ی انجام سریع همراه با کاهش استرس است.
من به شما قول می دهم که شما در طول روز زمان کافی برای انجام کاری هایی را که دوست دارید را در اختیار دارید؛ تنها کافی است تا کمی چینش و نحوه ی انجام شان را تغییر دهید.
قبلا رموز ساده پیشرفت در زندگی را با هم مرور کردیم و به بیان رفتارهایی که موجب بهبود روند زندگی و پیشرفت می شوند، پرداختیم؛ در این مقاله به لیستی از راهکارهایی که شما را در مسیر درست قرار می دهد اشاره می کنیم ولی به یاد داشته باشید که ترفندها و راه های گوناگون و بیشماری برای مدیریت زمان و افزایش کارایی وجود دارد. نکاتی که در ادامه به آن ها اشاره می کنیم، بسیار مفید و کاربردی هستند ولی برای هر فردی کارایی متفاوتی دارند. به این لیست به عنوان کاتالیزوری برای بهبود و تصحیح شیوه ی کاری و فکری نگاه کنید و سعی کنید تا در انجام امور روزانه از آن تبعیت کنید.
۱. ابتدا کارهای مهم را انجام دهید
این قانون، قانون طلایی مدیریت زمان است. هر روز دو یا سه کار را که اهمیت بیشتری برای تکمیل شدن دارند را شناسایی کنید و سعی کنید تا قبل از امور دیگر به آن ها بپردازید.
وقتی که کارهای مهم مد نظرتان را به پایان رساندید، می توانید بگویید که روز موفقی داشته اید. در چنین شرایطی شما امکان این را دارید تا به امور دیگر بپردازید یا اگر وقت و حوصله ندارید آن ها را به روز بعد موکول کنید چرا که امور ضروری آن روز را انجام داده اید.
چنین روشی استرس و دغدغه های ذهنی شما را نیز تا حد قابل توجهی کاهش می دهد زیرا با رعایت این روش هیچگاه کارهای مهم تان که جزو دغدغه های اصلی روزانه تان است، باقی نخواهد ماند.
۲. نه گفتن را یاد بگیرید
انجام تعهدات زمانی زیاد، می تواند به ما بیاموزد که چگونه از پس درگیری های مختلف و فشرده ی کاری بر آییم و مدیریت زمان را یاد بگیریم. چنین دستاوردی می تواند تحولی بزرگ در زندگی به وجود آورد.
روش کار به این صورت است که شما باید در صورت امکان برخی امور را به تعویق بیاندازید و حتی به برخی فرصت ها و درخواست ها جواب منفی دهید.
هدف اصلی این است که شما فقط تعهداتی را بپذیرید که از عهده ی انجام آن بر می آیید و در مدت زمان مقرر می توانید آن را به نحو احسن به انجام برسانید.
۳. حداقل ۷ تا ۸ ساعت بخوابید
برخی افراد خیال می کنند که با کاهش زمان خواب شان می توانند کارهای بیشتری انجام دهند و بهره وری خود را افزایش دهند؛ چنین روشی نه تنها باعث بهره وری بیشتر نمی شود بلکه تمرکز را تا حد زیادی کاهش می دهد و کیفیت زندگی فرد را پایین می آورد.
مطالعات نشان می دهد که اکثر افراد برای داشتن عملکرد بهینه ی مغزی و بدنی نیاز به ۷ تا ۸ ساعت خواب روزانه دارند. اگر در خواب روزانه چنین زمان بندی را رعایت کنید پس از مدتی نتایج آن را خواهید دید؛ بنابراین هیچگاه خواب و تاثیر آن را در زندگی دست کم نگیرید.
۴. تمام حواس تان را به کاری که انجام می دهید متمرکز کنید
تمام پنجره های ویندوز را ببندید و تلفن خود را در جایی دور از چشم و به حالت بی صدا قرار دهید. تا حد امکان سعی کنید مکانی دنج و بی سرو صدا برای کارتان پیدا کنید یا اگر مانند خود من جزو افرادی هستید که گوش دادن به موسیقی ملایم در انجام کارها کمک تان می کند؛ می توانید از موسیقی های کلاسیک یا صدای طبیعت در حین انجام کار بهره بگیرید.
سعی کنید تا به کاری که انجام می دهید متمرکز شوید و خود را در آن غرق کنید و به چیز دیگری فکر نکنید.
۵. انجام کارها را به تعویق نیاندازید
تقریبا همه ی ما از به تعویق انداختن کارهایمان رنج می بریم و همیشه در ذهنمان برای کارهای عقب مانده برنامه ریزی می کنیم ولی در نهایت کاری انجام نمی دهیم. جمله ی معروف "از شنبه فلان کار را انجام خواهم داد" نیز اشاره به همین مشکل دارد.
راه حل این مشکل انجام سریع کارهای به تعویق افتاده است به بیان دیگر در انجام کارها سعی کنید تعلل نکنید و بلافاصله شروع به انجام آن نمایید. چنین رویه ای در انجام کارها باعث می شود که شما استرس کمتری داشته باشید و کارهای تان به سرعت پیش برود. رمز موفقیت در این روش، مصمم بودن و پایداری در انجام و به پایان رساندن کارهاست.
۶. اجازه ندهید که جزئیات کم اهمیت سرعت و انگیزه ی شما را کاهش دهد
اغلب اوقات به دلیل توجه بیش از اندازه به جزئیات، مدت زمان انجام پروژه ها افزایش قابل توجهی می یابد. کمال گرایی در عین داشتن مزایای مختلف باعث می شود که پروژه های شما با تاخیر مواجه شوند.
راهکاری که در این راستا وجود دارد تکمیل پروژه و توجه به جزئیات پس از اتمام کار است. برای نیل به این منظور بهتر است کارهای اصلی و عمده ی پروژه را به طور کامل انجام دهیم و سپس وارد جزئیات کار و دقت در ویژگی ها و بهبود مشکلات جزئی شویم.
۷. وظایف مهم و کلیدی را در خود تبدیل به عادت نمایید
نویسنده ای را در نظر بگیرید که مدام در حال نوشتن است و نوشتن امری منظم و همیشگی برای او به شمار می رود. به عنوان مثال تکمیل و بروزرسانی مقالات و رسیدگی به کارهای دانشجویان و تهیه و ارسال متون مختلف و مکاتبات اداری جزئی از کارهای روزمره ی این فرد به شمار می رود. شاید به لحاظ کمی، حجم نوشتن این فرد همانند بسیاری افراد دیگر باشد اما به دلیل ماهیت منظم و همیشگی، این کار برای او قابل کنترل تر است زیرا نوشتن برای او تبدیل به یک عادت شده است. چنین روالی به ندرت به هم می خورد زیرا این کار در ذهن او تبدیل به عادت شده است. عادت کردن به امور مهم و کلیدی باعث می شود تا از انجام آن ها لذت ببریم.
۸. در خصوص وقتی که صرف تلویزیون و اینترنت و بازی های رایانه ای می کنید واقع بین باشید
صرف وقت زیاد برای مرور پیام های تویتری و چک کردن شبکه های اجتماعی و تماشای تلویزیون و فیلم می تواند موجب افت شدید کارایی روزانه ی فرد گردد.
بهتر است در خصوص صرف وقت برای فعالیت های مذبور دقت بیشتری به خرج دهید و هر فعالیتی که وقت بیشتری از شما می گیرد را کاهش دهید.
۹. برای تکمیل و اتمام کارهای تان محدودیت زمانی قرار دهید
سعی کنید تفکر اشتباه "این کار را شروع می کنم و تاجایی ادامه می دهم که تمام شود" را با "این کار را تا سه ساعت تمام می کنم" جایگزین نمایید.
محدودیت زمانی در انجام کارها علاوه بر افزایش کارایی موجب تمرکز بیشتر افراد می شود حتی اگر در نهایت مجبور شوید تا بازه ی زمانی اتمام کار را افزایش دهید.
۱۰. مابین کارهای تان مدت زمانی را برای تجدید قوا در نظر بگیرید
وقتی پس از اتمام کاری بلافاصله و با عجله کار دیگری را شروع کنید؛ احتمال اینکه به طور کامل و درست از پس آن برآیید، کاهش می یابد زیرا در این حالت انگیزه و تمرکز شما برای انجام کار جدید کم است.
فراهم کردن فرصتی برای استراحت و تجدید قوا در بین کارها و پروژه ها باعث می شود تا مغزتان یک نفس راحت بکشد. برای داشتن نتیجه ی مطلوب تر می توانید در این فرصت به پیاده روی بروید، مدیتیشن انجام دهید یا به انجام تمرینات رها سازی ذهن بپردازید.
۱۱. هیچگاه به کل لیست بلند بالای کارهایی که باید انجام دهید، فکر نکنید
راحت ترین راهی که می تواند اراده ی شما را متزلزل کند، فکر کردن به لیست بلندبالای کارهایی است که باید انجام دهید. به یاد داشته باشید که چنین کاری هیچ تاثیر مثبتی در انجام امور ندارد و کاری از پیش نمی برد.
بهترین راه برای کسب نتیجه ی مطلوب، اولویت بندی کارها و تمرکز بر انجام ترتیبی کارها است.
۱۲. شیوه ی زندگی سالم را رعایت کنید
مطالعات متعدد نشان از ارتباط مستقیم کارایی بالا با شیوه ی زندگی سالم دارد. شیوه ی زندگی سالم شامل رعایت نکات مهم مانند خواب کافی، ورزش و تغذیه سالم می باشد که باعث افزایش سطح انرژی می شود. چنین رویکردی تاثیر مثبت بر کارایی ذهن دارد و موجب تمرکز بیشتر و راحت تر در انجام امور می شود.
۱۳. کمتر کار کنید!
این تاکتیک توسط یکی از وبلاگ نویسان مورد علاقه ی من به نام لئو بابوتا توصیه می شود. در حقیقت کمتر کارکردن به معنی انجام کارهای واقعا مهم است. عجله نکنید. بر روی کاری که باید انجام دهید دقت کنید و تمرکزتان را حول امور مرتبط با آن قرار دهید. انجام تعداد کار محدود ولی مهم از انجام کارهای زیادی که قریب به اتفاق آن ها ارزش زیادی ندارند، نتیجه بیشتری به دنبال خواهد داشت.
۱۴. از تعطیلات آخر هفته تا می توانید لذت ببرید
یکی از الگوهای رفتاری مورد علاقه ی من تصویری از پدر خانواده است که کارهای روزمره اش را رها کرده و می گوید: امروز جمعه اس؛ برویم گردش!
جمله ی فوق شاید کمی مضحک به نظر برسد ولی اتخاذ چنین رویه ای و استفاده از وقفه های کاری آخر هفته و لذت بردن از آن باعث می شود تا حجم کاری زیاد در طول هفته برایمان قابل تحمل تر گردد. با کمی مدیریت حتی می توان در طول هفته نیز زمان هایی را برای فعالیت های مختلف تفریحی اختصاص داد.
۱۵. یک سیستم سازمان دهی امور برای خود ایجاد کنید
عملکرد سازمان دهی شده تاثیر قابل توجهی در صرفه جویی زمانی دارد. شاید در نگاه اول پیاده سازی یک سیستم سازمان دهی امری پیچیده و دشوار به نظر برسد ولی با پیاده سازی تدریجی چنین سیستمی شاهد کارایی باور نکردنی در انجام امور خواهید بود.
نکته ی مهمی که در این راستا وجود دارد رعایت همیشگی قوانین سازماندهی است به عبارت دیگر سعی کنید به صورت پیوسته مستندات مربوطه را بروز نگهدارید و از اینکه همه ی کارها و امور را مدنظر قرار دهید، اطمینان حاصل کنید. نکته ی مفید دیگر در بهبود سیستم سازمان دهی، پیاده سازی ساده ی آن است به طوری که حفظ و بروزرسانی و کار با آن راحت باشد.
۱۶. زمان های بیکاری تان را پر کنید
ما معمولا در طول روز زمان های تلف شده ی زیادی داریم که در این مدت هیچ کاری انجام نمی دهیم. اتاق انتظار پزشکان، انتظار برای اتمام جلسه ی مسئولان یا سالن انتظار فرودگاه یا مترو جاهایی هستند باعث اتلاف زمان ما می شوند.
سعی کنید برخی کارهای تان را در چنین زمان هایی انجام دهید؛ به عنوان مثال در این زمان ها مقالات و کتاب هایی را که در دست مطالعه دارید را مرور و مطالعه کنید یا مکاتبات کاری و شخصی خود را در چنین زمان هایی انجام دهید. چنین رویه ای باعث می شود که کارایی شما افزایش قابل ملاحظه ای یابد.
۱۷. در اتاق تان را قفل کنید!
گاهی تنها راهی که برای اتمام کاری وجود دارد این است که خودتان را در اتاقی حبس کرده و ارتباط خود را با بیرون قطع کنید تا دور از هر مزاحمتی بتوانید روی موضوع کاری تان تمرکز نمایید.
۱۸. روی برنامه ی کاری تان متعهد باشید
شاید تذکر این نکته به گوش شما تکراری باشد ولی به دلیل اهمیت آن و مشکلاتی که با عدم رعایت آن در کارایی فرد به وجود می آید، در اینجا به آن اشاره می کنیم.
سعی کنید تا می توانید بر روی برنامه ی کاری تان متعهد باشید. داشتن روحیه تعهدگرایانه،مصمم بودن، پیگیر بودن و داشتن عملکرد حرفه ای در انجام پروژه ها می تواند در این راستا شما را یاری دهد.
۱۹. کارهای مشابه را دسته بندی کنید
روزی را تصور کنید که دو تمرین برنامه نویسی، تکمیل نگارش سه مقاله و تماشای دو ویدئوی آموزشی را در برنامه ی کاری دارید. قبل از شروع به انجام آن ها با هر ترتیب دلخواه، ابتدا کارهای مشابه را دسته بندی کرده و هر گروه را به صورت متوالی انجام دهید.
وظایف مختلف نیاز به تفکر متفاوتی دارند؛ بنابراین اجازه دهید ذهن تان سیر ثابت خود را در خصوص کارهای مشابه ادامه دهد. تعویض غیرضروری راستای فکری به دلیل انجام کارها با ترتیب مختلف باعث کاهش قابل توجه کارایی می شود.
۲۰. زمانی را برای کسب آرامش در نظر بگیرید
دنیای امروز پر از پیچیدگی هاست؛ چنین دنیایی به دلیل ماهیت تغییر سریع و سرعت زیاد، امکان داشتن زمانی برای آرامش را از بسیاری مردم سلب کرده است؛ بنابراین ضرورت داشتن تمریناتی که باعث کسب آرامش می شود، دو چندان است.
در زندگی زمانی را برای کسب آرامش و سکون و کاهش اضطراب در نظر بگیرید. پس از مدتی و با کمی تمرین خواهید دید که دلیلی برای اضطراب و عجله در کارها وجود ندارد. داشتن ذهن آرام باعث می شود که شما از انجام کارها لذت بیشتری ببرید.
۲۱. امور غیر ضروری را کنار بگذارید
زندگی ما پر است از کارهای زاید و اضافی که با شناسایی و حذف آن ها می توان تا حد زیادی زمان بدست بیاوریم. کمی به امور روزانه ای که انجام می دهید دقت کنید؛ حتما شما نیز موارد زیادی از آن ها را پیدا خواهید کرد که باعث کاهش کارایی شما می شوند.
نکته ی آخری که لازم است تا توجه ویژه ای به آن شود و به همین دلیل در آخر و جدای از نکات دیگر به آن اشاره شده است. این رویه مهمترین نکته ی این مقاله است.
هدف اصلی در زندگی، لذت بردن است، کار همیشه هست!
مشغله ی کاری روزانه به قدری ما را گرفتار خود کرده است که از یاد برده ایم تا از آنچه انجام می دهیم لذت ببریم. حتی وقتی که با نگاه و تفکر هوشمندانه به کارها می نگریم قصد داریم هر چه زودتر آن ها را به اتمام برسانیم و به فکر لذت بردن از انجام کارها نیستیم. نکته ی مهم این است که ابتدا فکر کنید چطور می توانم از کارهایی که انجام می دهم لذت ببرم. چنین تفکری باعث می شود که از طول مسیر زندگی خود لذت بیشتری ببرید.
در حقیقت هدف اصلی اتخاذ روش و نقشه ی راهی است که با پیگیری آن شما بتوانید تعهدات و وظایف روزانه ی خود را فارغ از پیچیدگی هایی که دارند با خوشحالی و لذت بیشتری انجام دهید.
چنین گفته ای شاید به نظر رویایی بیاید اما در دنیای امروزی بیش از هر زمان دیگری امکان پذیر و قابل پیاده سازی است. کنجکاو بودن و پذیرش فرصت ها و خودشناسی و توجه به احساسات شما را در این مسیر یاری می کند.
رعایت نکات فوق تاثیر شگفت انگیزی بر کیفیت زندگی شخصی و کاری شما خواهد داشت. آیا تا کنون تجربه ای از رعایت نکات فوق داشته اید؟ به نظر شما رعایت چه نکات دیگری می تواند باعث افزایش کارایی در زندگی شود؟ دیدگاه خود را با دیگران به اشتراک بگذاری
21 نکته طلایی در مورد مدیریت زمان
1- ابتدا کارهای مهمتر را انجام دهید
این یک قانون طلایی در مدیریت زمان است. سعی کنید هر روز دو یا سه کار بسیار مهمی را که حتماً باید انجام شوند، تعیین کرده و الویت خود را انجام آنها بگذارید؛ هنگامی که این کارها را تمام کردید، روزتان به خوبی پیش خواهد رفت. می توانید به سراغ دیگر کارها بروید و یا آنها را به فردا موکول کنید؛ به هر حال شما کارهای مهم خود را به پایان رسانده اید.
2- "نه" گفتن را یاد بگیرید
پایبند بودن به زمان، به شما کمک خواهد کرد تا بتوانید درک درستی از زمان در دسترس خود داشته باشید و این ویژگی ارزشمندی است که هر فرد می تواند با اندکی تلاش در خود ایجاد کند. شما می توانید متفاوت از سایرین باشید، باید یاد بگیرید که به بسیاری از فرصت ها "نه" بگویید. به یاد داشته باشید هرگاه زمان کافی برای انجام کاری داشتید، آنرا قبول کنید چراکه در غیر اینصورت ممکن است نتوانید آن کار را به موقع انجام دهید.
3- حداقل 7 تا 8 ساعت بخوابید
برخی از افراد فکر می کنند که یک راه مناسب برای افزایش بازدهی و خریدن چند ساعت اضافه تر، کاهش دادن ساعت خواب است در حالیکه اصلاً اینطور نیست. بیشتر افراد به 7 تا 8 ساعت خواب در روز نیاز دارند تا ذهن و جسم شان بتواند عملکردی مطلوب داشته باشد. به یاد داشته باشید که عقل سالم در بدن سالم است بنابراین به سلامت بدن خود اهمیت داده و ارزش خواب را دست کم نگیرید.
4- شش دانگ حواس خود را روی کار متمرکز کنید
تمامی تب های مرورگرتان را ببندید، تلفن خود را در حالت بی صدا قرار داده و از جلوی چشم خود بردارید؛ یک مکان مناسب برای انجام کار مورد نظرتان انتخاب کرده و اگر به موسیقی نیز علاقه مندید، در حین انجام کار، موسیقی دلخواهتان را گوش دهید. سعی کنید روی یک کار تمرکز داشته باشید نه چند کار.
5- به موقع دست به کار شوید
تقریباً همه ما در طول زندگی چوب به تاخیر انداختن کارهای خود را خورده ایم. اصلاً سخت نیست! اگر به موقع شروع به انجام کاری کنید، قادر خواهید بود به نحو احسن آن را تا پایان مدیریت کنید.
مطمئناً اگر به موقع شروع به انجام کاری کنید، خیلی بهتر آن را به سرانجام می رسانید و استرس کم تری خواهید داشت. به خاطر داشته باشید انجام هیچ کاری مشکل نخواهد بود، اگر و تنها اگر مصمم به انجام آن باشید.
6- اسیر جزئیات کم اهمیت نشوید
اغلب ما در انجام امور دچار وسواس شده و بیشتر از آن چیزی که نیاز هست، به جزئیات اهمیت می دهیم. معمولاً افراد ایده آل گرا دچار چنین حالتی می شوند. بهترین روش این است که با نگاهی به عملکرد گذشته خود، از آن درس گرفته و سعی کنید به آینده و کاری که قرار است انجام دهید معطوف شوید تا بتوانید بسیاری از امور را اصلاح کنید.
7- تبدیل وظایف مهم به عادت
نوشتن را به یکی از عادت های منظم خود تبدیل کنید و در هر فرصتی اعم از مدرسه، محل کار و یا وبلاگ شخصی بنویسید. ممکن است نوشتن 5 تا 7 هزار کلمه در طول یک هفته زیاد به نظر برسد امّا اگر آن را به یک عادت تبدیل کنید، امری شدنی است. بنابراین سعی کنید نوشتن را به یکی از عادت های روزانه خود تبدیل کرده و این روند را حفظ کنید تا همواره ذهنتان درگیر عادت نوشتن باشد و مطمئن باشید که بعد از مدتی از آن لذت خواهید برد.
8- زمان مشخصی را برای اینترنت و تلوزیون در نظر بگیرید
یکی از بدترین عادت ها، هدر دادن زمان در کارهایی مانند تماشای تلوزیون، فیلم، بازی و یا شبکه های اجتماعی نظیر توییتر و فیسبوک است که عامل بزرگی در کاهش بهره وری به حساب می آید. پیشنهاد می شود در ابتدا زمانی که صرف این قبیل فعالیت ها می کنید را محاسبه کرده تا به سادگی ببینید که این کارها چقدر از وقت گرانبهای شما را می بلعند. سپس سعی کنید آن را کاهش دهید.
9- زمان معینی را برای انجام هر کار در نظر بگیرید
فرض کنید کار یا پروژه ای به شما محول شده است؛ بجای آنکه با نگرانی بنشینید و در مورد آنها فکر کنید، این جملات را به خود بگویید: "من روی این پروژه کار می کنم تا انجام شود" و "من می خواهم 3 ساعت روی این پروژه کار کنم."
بخاطر داشته باید که محدودیت زمانی سبب تمرکز بیشتر شما در انجام کارها خواهد شد و در نتیجه بهره وری تان نیز افزایش پیدا می کند. اگر نتوانستید در وقت مقرر کاری را انجام دهید، بازگردید و با دقت و تمرکز بیشتری، سعی کنید آن را به پایان برسانید.
10- وقت استراحتی بین کارها داشته باشید
هنگامی که در انجام کارها عجله کنید، نمی توانید درک درستی از آنچه که انجام می دهید داشته باشید و اگر نتیجه دلخواهتان رخ ندهد، مطمئناً تمرکز و انگیزه خود را از دست خواهید داد. سعی کنید در حین انجام کارهایتان، زمانی را برای استراحت و آرامش داشته باشید تا مغزتان بتواند نفسی تازه کند. پیشنهاد می شود کمی قدم بزنید، آرام باشید و ذهن خود را از عوامل خسته کننده دور کنید.
11-در همان ابتدا به لیست کلی وظایف خود نگاه نکنید
یکی از بدترین عواملی که سبب دلسردی شما می شود این است که در همان ابتدا به لیست کارهای انجام نشده خود، نگاه بیاندازید، آه بکشید و با خود بگویید که "هرکاری کنم باز هم وقت کافی برای انجام تمام آنها را ندارم." در این مرحله بهترین کاری که می توان کرد این است که روی انجام یک کار متمرکز شوید و بعد از اینکه آنرا تمام کردید به سراغ مرحله بعد بروید.
12- ورزش کنید و رژیم غذایی سالمی داشته باشید
تحقیقات نشان داده اند که بین سالم زندگی کردن و بازدهی کارها، رابطه ی مستقیمی وجود دارد. به یاد داشته باشید که خواب کافی، ورزش کردن و غذای سالم، انرژی شما را در حد مطلوب نگاه داشته و باعث تمرکز بیشتر شما در انجام امور خواهد شد.
13- کارها را دسته بندی کنید
این تاکتیکی است که توسط لئو بابوتا پیشنهاد می شود. او می گوید، اینکار باعث توجه شما به انجام کارهای مهم تر خواهد شد. به کارهایی که زودتر باید انجام شوند، توجه جدّی داشته باشید و روی آنها تمرکز کنید.
هدفمند باشید و بخاطر بسپارید که انجام کارهای کوچکتری که ارزش زیادی دارند بهتر از انجام کارهای زیادی است که شاید خیلی هم برایتان فایده ای نداشته باشند.
14- از تعطیلات آخر هفته زیاد استفاده نکنید
شاید به نظر خنده دار برسد ولی به جرات می توان گفت که انجام کمی کار در تعطیلات آخر هفته، تاثیر شگفت انگیزی در کاهش حجم وظایفتان در طول هفته دارد. هدف 2 تا 4 ساعت در هر روز است و خواهید دید که وقت آزاد بیشتری برای فعالیت های خود خواهید داشت.
15- سیستمی سازماندهی شده بنا کنید
داشتن نظم و ترتیب در کارها موجب صرفه جویی در وقت و هزینه می شود. به یاد داشته باشید که قرار نیست منظم ترین فرد جهان باشید. گفتنی است که برنامه ها برای پیاده سازی باید تا حد ممکن ساده باشند وگرنه همواره روی کاغذ خواهند ماند و اجرایی نخواهند شد. یک سیستم بایگانی برای پرونده ها فراهم کنید و مطمئن شوید که همه چیز در جایی ذخیره خواهد شد.
16- از وقت خود بهترین استفاده را داشته باشید
برای بسیاری از افراد عادی شده است که وقت خود را هدر بدهند و تلاشی هم برای استفاده از آن نکنند. مکان هایی که منتظر نشسته اید، صف انتظار در فروشگاه ها، مترو و یا ورزشگاه ها از جمله فضاهایی هستند که می توانید به مطالعه در آنها بپردازید تا در وقت خود صرفه جویی نمایید.
17- با خودتان خلوت کنید
جایی خلوت و بدون هرگونه مزاحمت را برای خود بیابید. گاهی اوقات تنها راه برای انجام کارها، این است که خود را در جایی محبوس نمایید. سعی کنید یکبار این روش را امتحان کنید.
18- متعهد به قول خود برای انجام کارها باشید
شاید قبلاً این نکته گفته شده باشد ولی ارزش آن در تکرار است. در انجام کارها هدفگذاری کنید، مصمم و متعهد باشید، در کار خود حرفه ای رفتار کنید و دائماً پیگیر انجام آن باشید. به یاد داشته باشید که داشتن اراده ای استوار برای موفق شدن در انجام کاری، شما را به سمت پیروزی رهنمون می سازد.
19- وظایفی که به هم مرتبط هستند را در یک گروه قرار دهید
فرض کنید در آخر هقته این تکالیف به شما داده شده است: دو پروژه برنامه نویسی، ارسال سه مقاله و دو ویدئو. بجای اینکه به صورت حدسی آنها را دسته بندی کنید، کارهایی را که شبیه به هم هستند را کنار هم بگذارید و انجام دهید. امور گوناگون، فضاهای فکری مختلفی را می طلبند. بنابراین این نکته به ذهن شما اجازه می دهد تا روی کار مشخصی درگیر باشد، به عبارت دیگر، بجای اینکه دائما پرش ذهنی داشته باشید، خط فکری شما حفظ خواهد شد.
20- زمانی را برای آرامش یافتن کنار بگذارید
در جهان پر استرس ما، هنوز خیلی از افراد نمی توانند زمان لازم برای آرامش یافتن را پیدا کنند. تاثیر سکوت و آرامش در انجام کارها، فوق العاده است. زمانی را برای سکوت و استراحت مطلق در نظر بگیرید، این کار باعث کاهش اضطراب شما خواهد شد و نشان می دهد که شما در انجام کارها فرد عجولی نیستید و از آنجایی که کار خود را با آرامش انجام می دهید، حس رضایت بخشی از کار خود خواهید داشت.
21- امور غیر ضروری را کنار بگذارید
شاید این نکته نیز قبلاً اشاره شده باشد ولی این اصل یکی از مهمترین و مفیدترین نکاتی است که همواره باید مورد توجه قرار دهید. زندگی پر از امور بی فایده است؛ اگر بتوانید این موارد را پیدا کرده و از زندگی خود حذف کنید، آنگاه زمان کافی در اختیار خواهید داشت تا به آنچه که برایتان مهم و ارزشمندتر است بپردازید.
شاید در مورد مدیریت زمان کتاب هایی خوانده باشید یا کلاس های مدیریت زمان را گذرانده باشید و سعی کرده باشید با کاغذ و قلم یا اپلیکیشن های مدیریت زمان، برای کارهای روزانه خود برنامه ریزی کنید و آنها را اولویت بندی کنید. ولی از خود می پرسید چرا با وجود دانش مدیریت زمان و این همه اپلیکیشن و گجت، هنوز هم نمی توانید همه کارهایتان را به انجام برسانید. پاسخ این سوال ساده است. همه چیزهایی که در مورد مدیریت زمان یاد گرفته اید، بی مصرف و بیهوده هستند، زیرا اثربخش نیستند.
قبل از آنکه شروع به مدیریت زمان نمایید باید یاد بگیرید که اصولاً زمان چیست. دو نوع زمان داریم: زمان ساعتی و زمان واقعی. در زمان ساعتی، هر دقیقه از 60 ثانیه و هر ساعت از 60 دقیقه و هر روز از 24 ساعت تشکیل شده است. همه زمان ها بطور مساوی می گذرند. وقتی کسی 50 سالش می شود، دقیقاً 50 سال دارد نه بیشتر، نه کمتر. در زمان واقعی، همه چیز نسبی است. زمان بسته به کاری که انجام می دهید به سرعت می گذرد یا کش می یابد. شاید دو ساعتی که در اداره جات می گذرانید به اندازه 12 سال به نظر برسد و وقتی به فرزندان خود می نگرید فکر کنید که گویی دو ساعته به سن 12 سالگی رسیده اند.
کدامیک از این زمان ها دنیایی که در آن زندگی می کنیم را به درستی توصیف می کنند، زمان واقعی یا زمانی ساعتی؟
دلیل آنکه گجن ها و سیستم های مدیریت زمان اثربخش نیستند این است که این سیستم ها برای مدیریت زمان ساعتی طراحی شده اند. زمان ساعتی اصلاً مطرح نیست. شما در زمان ساعتی زندگی نمی کنید و شاید به آن دسترسی هم نداشته باشید. شما در زمان واقعی زندگی می کنید، یعنی دنیایی که در آن زمان وقتی تفریح می کنید مثل برق و باد می گذرد و وقتی به وظایفتان رسیدگی می کنید کش می آید.
باید بگوییم که زمان واقعی حالت ذهنی دارد و بین دو گوش شما قرار گرفته است. شما هستید که آن را خلق می کنید. هر چیزی که شما می سازید، خودتان آن را مدیریت می کنید. وقت آن رسیده که محدودیت های "وقت ندارم" یا "الان وقتش نیست" را از روی دوش خود بردارید و شروع به مدیریت صحیح کارهایتان کنید.
فقط سه راه برای گذراندن زمان وجود دارد: افکار، مکالمات و اعمال. هر کسب و کاری که داشته باشید، کار شما شامل این سه مورد می شود.
به عنوان یک کارآفرین، شاید شما اغلب به جهات مختلف کشیده شوید یا در کارتان تداخل پیش بیاید. وقتی نمی توانید تداخل ها را حذف کنید، حداقل باید در زمانی که روی آنها می گذارید و همچنین در مقدار زمانی که روی افکار، گفتگوها و اعمالی که برای رسیدن به موفقیت انجام می دهید، اختیار و آزادی عمل داشته باشید.
تکنیک های زیر را تمرین کنید تا بتوانید در مدیریت زمان خود استاد شوید:
1. یک جدول زمانی نزد خود داشته باشید و همه افکار، گفتگوها و فعالیت های هفته را در آن یادداشت کنید. این به شما کمک می کند تا درک کنید در طول روز چه مقدار از این کارها را می توانید انجام دهید و لحظات ارزشمند شما برای چه چیزهایی تلف می شوند. بدین ترتیب مقدار زمان لازم برای نتیجه گرفتن از این کارها و مقدار زمان تلف شده برای افکار، گفتگوها و کارهای بیهوده و غیر اثربخش دستتان می آید.
2. باید به فعالیت یا گفتگویی که برای رسیدن به موفقیت برایتان اهمیت دارد زمانی را اختصاص دهید. لیست هایی که برای انجام کارها تنظیم می شوند (To-do lists) گاهی آنقدر طولانی می شوند که دیگر نمی توان آنها را عملی کرد. دفترچه های ثبت ملاقات ها در این مورد مفیدتر هستند. برای خودتان قرار ملاقات هایی تنظیم کنید و برای 5 فکر، گفتگو و کار مهم خود بلوک های زمانی تعریف کنید. بنویسید که این موارد در چه ساعتی آغاز و در ساعتی پایان می یابند. نظم و ترتیب پایبندی به این قرارها را داشته باشید.
3. برنامه ریزی کنید تا حداقل 50 درصد از زمان خود را به افکار، فعالیت ها و گفتگوهایی بگذرانید که بیشترین نتایج را برایتان تولید می کنند.
4. زمانی را برای تداخل ها و … برنامه ریزی کنید. زمانی را نیز اختصاص دهید به اوقاتی که از کار دور می شوید.
5. نیم ساعت اول هر روز را به برنامه ریزی برای کل روز بگذرانید. تا وقتی که جدول زمانی روزانه خود را کامل نکرده اید روزتان را آغاز نکنید. مهترین زمان روز زمانی است که شما برای کل روز برنامه ریزی می کنید.
6. قبل از هر تماس یا وظیفه، 5 دقیقه صبر کنید تا بتوانید در مورد آنچه می خواهید بدست آورید تصمیم گیری کنید. این به شما کمک می کند تا قبل از شروع بدانید که موفقیت چه شکلی است. همچنین باعث می شود که زمان کندتر بگذرد. بعد از هر تماس یا فعالیتی نیز 5 دقیقه وقت بگذارید و به این فکر کنید که آیا نتیجه مطلوب شما بدست آمده است یا خیر. اگر اینطور نیست دلیل آن چیست. چطور می توانید دفعه بعد تکه گمشده پازل را سر جایش بگذارید.
7. اگر قرار است کاری را هر طور شده به انجام برسانید، کاغذ "مزاحم نشوید" را روی در اتاقتان بچسبانید.
8. تمرین کنید که با به صدای درآمدن موبایل یا دریافت ایمیل یا … فوراً به سراغ موبایلتان نروید. توجه خود را فوراً به سمت افرادی که با شما تماس می گیرند معطوف نکنید مگر آنکه واقعاً این تماس برای کسب و کارتان حیاتی باشد و لازم باشد که فوراً پاسخ آنها را بدهید. در غیر این صورت باید زمان جداگانه ای را به پاسخ دادن به تماس ها و ایمیل ها بگذرانید.
9. حواس پرتی های دیگر مانند فیسبوک و انواع دیگر شبکه های اجتماعی را کنار بگذارید مگر آنکه از این ابزارها برای هدایت کسب و کار خود استفاده می کنید.
10. یادتان باشد که انجام همه کارها غیرممکن است. همچنین این نکته را فراموش نکنید که 20 درصد از افکار، گفتگوها و فعالیت ها هستند که 80 درصد نتایج را تولید می کنند.
مدیریت زمان
آیا شما هم به این فکر می کنید که کاش زمان بیشتری برای انجام کارهای تان داشتید؟ آیا به این فکر می کنید که کاش می توانستید وقت خود را به کارهای مفیدتری اختصاص دهید؟ آیا شما هم با کمبود وقت شدید درگیر هستید؟
مدیریت زمان عنوان مهارتی است که به شما کمک می کند تمام کارهای خود را سر وقت و به موقع انجام دهید و هیچ گاه دچار کمبود زمان نشوید.اما به دست آوردن مهارت مدیریت زمان که فکر می کنم تک تک ما به شدت دنبال آن هستیم خیلی ساده نیست.
اگر با دیدن تیتر چشم های تان برق زد خوشحال باشید.در ادامه 11 قانون طلایی مدیریت زمان را که برگرفته از این مقاله فوق العاده است با هم مرور خواهیم کرد.
یک/ باور داشته باشید مدیریت زمان یک افسانه است!
خوب این خیلی عنوان خوبی برای اولین قانون یک مقاله درباره مدیریت زمان نیست. اما شما که نمی خواهید خود را گول بزنید؟ برای شروع باید باور داشته باشید شما به هیچ عنوان نمی توانید مدیریت زمان داشته باشید!
در واقع یک روز فقط و فقط 24 ساعت است و این 24 ساعت هم خواه ناخواه می گذرد. شما به جای تلاش برای مدیریت زمان، باید "خودتان را مدیریت کنید" برای انجام به موقع کارها. این راز بسیار مهم شما را وادار می کند به شخصیت خودتان دقیق تر بشوید.
دو/برای مدیریت زمان به دنبال جاهایی بگردید که زمان را تلف می کنید.
اولین قدم در مدیرت زمان این است که به دنبال سارقین زمان بگردید. ببینید کجا وقت تان به صورت نادرست هدر میرود و شما نمی توانید از آن زمان ها استفاده مناسبی در جهت بهره وری ببرید.
خیلی وب گردی الکی می کنید؟ همیشه تلفن می سوزانید؟ به خداوندگار sms تبدیل شدید؟ برای وقت گذاری کارتون هایی مانند فوتبالیست ها را هم نگاه می کنید؟ انتظار هم دارید وقت کم نیاورید؟
سه/ برای تلاش هایتان برای مدیریت زمان هدف بگذارید.
یادآوری می کنم، توجه مدیریت زمان روی تغییر رفتارهای شماست و نه تغییر زمان [گام شماره یک]. یکی از بهترین جاها برای شروع این تغییر رفتار تلاش برای حذف جاهایی است که وقت شما الکی تلف می شود [گام شماره دو]برای مثلا یک هفته سعی کنید یک هدفی بگذارید و حتما هم انجامش بدهید. نگاه نکردن برنامه عمو پورنگ که سخت نیست! هدف می تواند نزدن sms برای یک هفته باشد.
چهار/ برنامه های مدیریت زمان تان را اجرایی و گسترده کنید.
این شاید یک جورهایی با گام شماره سه از یک رده باشند. شما توانستید یک هدف را برای یک مدت محدود تنظیم کنید و به آن عمل کنید.در این گام شما باید یک خورده به خودتان فشار بیاورید. نترسید به ذخایر چربی شما آسیبی وارد نمی شود.
شما کم کم باید این زمان های محدود را افزایش بدهید و در عین حال تعداد اهداف را هم زیاد کنید. برای مثال برای یک ماه نه sms بزنید. نه برنامه های وقت گیر و بعضا وقت تلف کن تلوزیون را نگاه کنید. نه وبگردی بیهوده کنید و نه …
طبیعتا وقتی قدم سوم را با موفقیت برداشتید با کمی تلاش این قسمت را هم می توانید پشت سر بگذارید. هر چند شاید خیلی ساده به نظر نرسد!
از ابزارهای مدیریت زمان استفاده کنید.
خوب بدیهی است که حتی یک برگ کاغذ هم می تواند ابزار مدیریت زمان باشد، اگر شما کارهای تان را مرتب و منظم روی آن بنویسید و تحلیل کنید.در حقیقت قسمت مهم کار هم همین جاست.
چه نرم افزارهای بسیار پیشرفته و چه outlook ساده همه می توانند شما را در رسیدن به مقصودتان کمک کنند.مهم این است که شما خودتان بتوانید به نوبه خودتان کمک کنید.با استفاده از ابزارهای زیادی که وجود دارد زمان بندی روزانه خودتان را بنویسید و کلاه تان را قاضی کنید ببینید کجای کار را اشتباه کردید و کجاها را هم درست رفتید.پشت گوش نندازید خیلی زود عیب و ایرادهای کارتان را متوجه می شوید.
شش/در برنامه ریزی مدیریت زمان بی رحمانه اولویت بندی کنید.
ممکن است شما 10 تا کار داشته باشید. آیا شما انسانی هستید که بتوانید در یک لحظه هر 10 کار را انجام دهید؟ اگر می توانید انسان نیستید. فرشته ای چیزی هستید احتمالا!
کارهای تان را اولویت بندی کنید. مسلما به کارهایی برمی خورید که سریع تر باید انجام شوند یا کارهایی که اگر عقب بیافتند ضرر بیشتری را به شما تحمیل می کنند. یادتان باشد اگر اشتباه اولویت بندی کنید ضرر می کنید پس برای جلوگیری از آسیب های زمانی هم که شده است بی رحم و خشن باشید.
هفت/ "به دیگران محول کردن" را یاد بگیرید.
این بیشتر برای بیزینس و مدیریت تجاری کاربرد دارد اما می شود به زندگی شخصی هم تعمیمش داد.شما مدیر شرکت هستید و نه کسی که بخواهد همه فن حریفی خود را به رخ دیگران بکشد.سعی کنید یاد بگیرید چطور بار کارها را میان افرادی که سوپروایزر یا سرپرستشان هستید تقسیم کنید.decide to delegate یک منبع انگلیسی خوب برای آشنایی با مبانی تقسیم کار به این سبک است.
هشت/ یک برنامه روزمره تنظیم کنیم.
در برنامه مدیریت زمان یک برنامه روزمره برای خودتان درست کنید.برای مثال فکر کنید صبح که بیدار شدید کار شماره یک را بکنید ( مثلا ایمیل چک کردن ) و سپس کار شما دو را بکنید ( مثلا رفتن به بانک برای امور مالی ) و … در آخر هم یک برنامه جمع بندی داشته باشید[گام شماره پنج
در مواقع پیدایش بحران های زمانی اگر بتوانید هر چه بیشتر به برنامه روزمره خود وفادار بمانید، کمتر دچار مشکل می شوید. حالا شما کم کم به یک مدیر زمان موفق تبدیل می شوید.
نهم/ عادت بدهید به قرار دادن زمان های محدودی در میانه فعالیت ها
یکی از قانون های طلایی مدیرت زمان این است که خودتان را عادت بدهید بین کارهایی که می کنید یک زمان محدود هم در نظر بگیرید برای یک سری کارهای خاص. بگذارید مثال بزنم.
شما نمی توانید کل روز را به ایمیل جواب دادن بگذرانید. ولی می توانید بین فعالیت های تان زمان های کوتاه 15 دقیقه ای به پاسخ دادن به email اختصاص بدهید. همان 15 دقیقه هم باید اصولی پاسخ داد و بی جهت ایمیل چک کردن را کش نداد
دهم/ مطمئن بشوید همه چیز مرتب و منظم است.
یکی دیگر از قانونهای طلایی مدیریت زمان نظم است.از کودکی همیشه به ما یاد داده اند که هر چیز را که بر می دارید سر جای خود بگذارید یا همه چیز را در جای مناسب خود قرار دهید اما ما وقتی کمی مشغولیت پیدا می کنیم دیگر این دو اصل را فراموش می کنیم.
برای مثال همیشه به دنبال فایل ها در کامپیوتر خود می گردیم در حالی که اگر یک بار آنها را در کامپیوتر مرتب کرده بودیم و نظم بخشیده بودیم دیگر هر بار این همه دچار اتلاف وقت نبودیم. همین را تعمیم بدهید به چیزهای دیگر در محیط کار.نظم و ترتیب بزرگترین عامل در جلوگیری از سرقت وقت شما توسط خودتان است. به زیردستان خود ( مثلا به بچه ها وقتی مادر آنها هستید یا کارگران وقتی سرکارگر هستید ) یاد دهید چگونه با نظم در بهینه سازی وقت کل سیستم یاری گر باشند.
یازدهم/وقت تان را طوری تنظیم کنید که اسیر انتظار نشوید.
شما می توانید به مطب دندان پزشک تان بروید و منتظر بمانید تا وقت ویزیت تان برسد. اما راستش را بخواهید شما اصلا نیازی ندارید بروید آنجا و با انگشت های تان بازی کنید یا مجلاتی بخوانید که تاریخشان حداقل برای سال 85 است.
با موبایل یا pda یک لیست از کارهایی که باید بکنید درست کنید. برای یک زن خانه دار این می تواند خرید مایحتاج، تلفن زدن به مادر مثلا، انجام کارهای خانه، رفتن دنبال بچه ها یا کارهایی از این دست باشد که بعضا بسیار وقت گیر هم هست.
حالا خیلی راحت تر هستید که طوری برنامه ریزی کنید در صف یا انتظار نایستید یا حداقل از قبل بتوانید پیش بینی درستی از شرایط پیش رو داشته باشید.تکنولوژی به کمک شما می آید.
دیگر شما هستید که باید تلاش کنید این 11 گام مدیرت زمان را به ترتیب در زندگی پیاده کنید و تاثیرات شگفت انگیز آن را در طولانی مدت ببینید.
منبع:تبیان
مدیریت زمان مجموعه ای از مهارت هاست که شما را در استفاده از زمان کمک می کند. احتمالا روشن ترین دلیل عدم استفاده از مدیرت زمان این است که مردم نمی دانند زمان چیست، دلیل دوم سستی و تنبلی است، بعضی ها فاقد هدف و انگیزه هستند.
این مقاله با ارائه نکات و همچنین چند تکنیک در غالب مدیرت زمان به شما کمک می کند تا بتوانید درجهت تبدیل شدن به یک مدیر موفق گام بردارید. استفاده از زمان ضرورتی اجتناب ناپذیر برای موفقیت است.
در بحث مدیریت نیز باید یادآور شویم که مدیریت زمان بسیار حائز اهمیت است زیرا اگر ما نتوانیم زمان را در اختیار داشته باشیم کسب و کار ما با مشکل جدی مواجه خواهد شد. راه های مختلفی برای درک ما از زمان وجود دارد.
تکنیک های مدیریت زمان
۱ توانایی گفتن "نه"
توجه داشته باشید هرگاه زمان کافی برای انجام کاری را داشتید، آن را قبول کنید، چرا که ممکن است نتوانید آن کار را به موقع انجام دهید. توانایی نه گفتن که خیلی از ما از ان عاجز هستیم بزرگترین دزد زمان ما می باشد. بارها براتون پیش اومده که کارای خیلی مهمی داشتید و وقتی یکی دیگه ازتون کاری رو میخواد که انجام بدین به دلیل اینکه نمیتونید نه بگید، مجبور میشید اینکارو انجام بدین و چه بسا که اون کار خیلی وقت گیر باشه و شما از تمامی کاراتون میمونید و در آخر با خودتون میگید که ای کاش این کار رو قبول نمیکردم.
نه گفتن به نظر خیلی مشکل میاد ولی وقتی که توانایی گفتن آن را داشته باشید در پایین چند تکنیک ساده رو برای شما میارم تا بتونید به راحتی به درخواستهای رد شدنی نه بگید
چند تکنیک برای نه گفتن
اول از همه قبل از اینکه بخواین درخواستی رو قبول یا رد کنید زمانی رو واسه بررسی پیشنهادی که به شما میشه اختصاص بدید. نگاهی به تقویم کاری خودتون بندازید و بررسی کنید و مطمئن شوید که این تصمیم چقدر برای شما سود و ضرر دارد. میتونید بررسی کنید آیا میتونید درقبال کاری که قرار است انجام بدید میتونید از طرف مقابلتون بخواین که اونم برای شما کاری رو انجام بده و آیا اون شخص برای شما وقت خواهد گذاشت یا خیر.
دوم اینکه شما هر تصمیمی که قرار است بگیرید به این موضوع توجه کنید که شما نمیتونید دل همه رو بدست بیارید و همه رو از خودتون راضی نگه دارید. همه ما رونالدو بازیکن رئال مادرید رو میشناسیم. داشتم مقاله ای در مورد این بازیکن میخوندم که رونالدو از این موضوع شاکی بود که بسیاری از طرفداران مادرید مدام از وی انتقاد میکنند. رونالدو در این سالهایی که برای رئال بازی کرده تمامی رکوردها رو شکسته و تمامی افتخارات رو برای مادرید بدست آورده ولی حتی این بازیکن نیز نتونسته همه رو از خودش راضی نگه داره . پس شما هم زیاد نگران این موضوع نباشید.
موثرترین نوع نه گفتن
اگر نمیتوانستید درخواست طرف مقابل را قبول کنید با ایجاد حس مثبت در فرد درخواست وی را رد کنید. به طرف مقابل خود این اطمینان رو بدهید که میخواهید کار وی را انجام دهید ولی به دلایلی که دارید نمیتونید اینکارو قبول کنید. و مطمئن شوید که فرد از شما رضایت کافی دارد. شما حتی میتونید برای اینکار گزینه های جایگزین رو پیشنهاد کنید، اگر واقعا قصد کمک به طرف مقابل رو دارید پیشنهادی به او دهید که وی را خوشحال کند.
مثلا به شما میگه که بیا امشب بریم شام ولی شما فردا امتحان دارید و اگه به این فرد جواب منفی بدید از شما ناراحت میشه . شمابه این فرد یادآوری کنید که خیلی علاقه دارید که باهم شام بخورید ولی فردا امتحان دارید و به جای آن فرداشب برای شام خواهید رفت.
۲ روی یک کار متمرکز شوید
یک مکان مناسب برای انجام کار مورد نظرتان انتخاب کرده و تمامی مواردی که باعث حواسپرتی شما می شود را از خود دور سازید. این تکنیک که در بخش پومودورو توضیح داده میشود. بیشتر به این ضرب المثل اشاره میکنه که چندتا هندوانه رو با یک دست نمیتوان گرفت. خیلی از ما وقتی درگیر کاری میشویم دوست داریم کارهای دیگر رو هم کنار آن انجام بدیم و تمرکز خودمون رو روی کارهای مختلف میذاریم و در آخر هیچیک از کارها رو نمیتونیم به درستی انجام بدیم.
یادم میاد که قرار بود بسته های پستی رو واسه مشتریان ارسال کنیم و چون دیدیم کارا داره به کندی پیش میره به هرکسی چندتا وظیفه دادیم، و چند نفر کار مشابه رو انجام میدادن ولی از اونجاکه تمرکزشون رو از دست داده بودن در آخر یا چندتا بسته ارسال نشد، یا چندبار ارسال شد و در انتها مجبور شدیم دوباره برگردیم و لیست رو مرور کنیم ، به افراد زنگ بزنیم و خیلی زمان خودمون رو از دست دادیم
برای اینکه بدونیم چگونه زمان را مدیریت کنیم باید خوب فکر کنیم و نقاط مثبت و منفی کارمون رو به درستی بسنجیم با اینکار در جهت بدست آوردن مهارت مدیریت زمان قدم برداشته ایم.
۳ کار خود را به تاخیر نیاندازید
کلا برای ما به یک عادت تبدیل شده که کارامون رو به تاخیر بندازیم. یکم به خودتون نگاه کنید. میخواین ورزش رو شروع کنید میگید از شنبه میرم، میخواین برید کلاس زبان میگید بذار سر ماه بشه ، میخواین برید تفریح میگید حالا بذار هفته بعد. مدام و مدام کارهامون رو به تاخیر میندازیم. اگر به موقع کاری را شروع کنید قادر خواهید بود آن را تا پایان مدیریت کنید. به خاطر داشته باشید انجام هیچ کاری مشکل نیست، اگر و تنها اگر مصمم به انجام آن باشید.
از اینجا شروع کنید. هروقت تصمیم گرفتید کاری رو انجام بدید همون موقع برای اون کار رفتار کنید. یه رفتار کوچیک هم کافیه. چون وقتی شخص تصمیم میگیره کاری رو انجام بده تو همون لحظه انرژی و انگیزه بالایی واسه انجام دادنش داره و اگه اونو به تاخیر بندازه کلا فراموشش میکنه و این تنبلی مانع از انجام دادنش میشه . مثلا اگه میخواین کتابی رو بخونید همون موقع پاشید و چند صفحه ای از اون رو ورق بزنید یا اگه میخواین کلاس زبان ثبت نام کنید همون موقع به چندتا آموزشگاه زنگ بزنید. خلاصه رفتاری رو از خودتون نشون بدید که هم انگیزه شما رو بالا ببره و هم شما رو به انجام اون کار متعهد کنه.
۴ حذف جزئیات
اکثر ما دچار وسواس شده و به جزئیات زیاد اهمیت می دهیم. درواقع این همون کمالگراییه. بعضی از افراد وقتی میخوان کاری رو انجام بدن حتما میخوان تو انجام اون کار به خودشون نمره بیست بدن و به نوزده و نیم و نوزده قانع نمیشن. البته این در بعضی موارد خوبه ولی در اکثر موارد موجب میشه ما زمان رو از دست بدیم. مثلا قراره کاری رو انجام بدن که انجام دادنش کلا ۲۰ تا ۳۰ دقیقه زمان میبره ولی اینقدر درگیر جزئیات میشن که این کار روزها زمان میبره و مهمترین کارهای خودشون رو از دست میدن و یا زمان لازم برای انجام دادنش ندارن.
بهترین روش این است که نگاهی به گذشته خود انداخته، از آن درس گرفته و سعی کنید به آینده کاری که قرار است انجام دهید فکر خود را معطوف کنید، تا بتوانید به هدف خود برسید.
۵ برای هرکار زمانی مشخص درنظر بگیرید
مهمترین بخش تکنیک پومودورو برای مدیریت زمان همین بخشه که ما برای هرکاری باید زمانی مشخص در نظر بگیریم و سعی کنیم کار مدنظر رو تو همون زمان مشخص شده انجام بدیم. وقتی برای کارهامون محدودیت زمانی ایجاد میکنیم متعهد میشم که حتما اون رو در زمان تعیین شده به پایان برسونیم و همین امر باعث میشه ما زمان خودمون رو از دست ندیم.
محدودیت زمانی باعث تمرکز بیشتر شما در انجام کارها خواهد شد. اگر نتوانستید کاری را در زمان مشخص انجام دهید بازگردید و با دقت و تمرکز بیشتر سعی کنید آنرا به پایان برسانید.
۶ استراحت مابین کارها
هنگامی که کارها را به دنبال هم انجام می دهید نمی توانید درک درستی از آنچه که انجام می دهید داشته باشید. در حین انجام کارهایتان سعی کنید زمانی را برای آرامش و استراحت درنظر بگیرید تا مغزتان بتواند نفسی تازه کند.بدن انسان همچون یک ماشین میمونه که وقتی زیاد کار میکنه نیاز به استراحت و خنک شدن دارید.
اگه شمابخواین از بدنتون زیاد کار بکشید به اصطلاح آب روغن غاطی میکنه و دیگه انگیزه لازم و انرژی لازم برای انجام ادامه کارها رو نخواهید داشت. باید بین کارهاتون حتما زمانی رو برای تفریح و استراحت اختصاص بدید. خودتون رو از اون فضای کاری دور کنید و ذهنتون رو از اون فضای کاری کلا خارج کنید به موضوعات کاری فکر نکنید. این کار باعث ریکاوری ذهن شما خواهد شد و باعث میشه کار بعدی رو با همان انگیزه و انرژی اولیه انجام بدین.
۷ ورزش کنید
طبق تحقیقات انجام شده بین سالم زندگی کردن و بازدهی کارها رابطه مستقیمی وجود دارد. به یاد داشته باشید خواب کافی، ورزش کردن و غذای سالم انرژی شما را در حد مطلوبی نگه می دارد. با ورزش کردن خستگی و کسالت از بدن شما رفع میشه و انرژیتون دوباره برمیگرده. تغذیه سالم رو نیز فراموش نکنید برای اینکه بتونید به خوبی مدیریت زمان داشته باشید باید سوخت اینکار رو تهیه کنید و این سوخت با ورزش کردن و استراحت کافی تامین میشه.
۸ گروه بندی وظایف
فرض کنید وظایف مختلفی به شما محول شده است. بجای آنکه به صورت حدسی آنها را دسته بندی کنید، کارهایی را که شبیه به هم هستند را کنار هم بگذارید. کارهای گوناگون فضای فکری مختلفی را می طلبد. این کار باعث می شود ذهن شما روی کار مشخصی درگیر باشد و خط فکری شما حفظ می شود.
اگه میخوایم مدیریت زمان داشته باشیم باید و کاری رو فراموش نکنیم و یا بتونیم به درستی همه کارهامون رو انجام بدیم بهتره که کارهای مشابه رو کنار هم دسته بندی کنیم. این باعث میشه که کارها رو به دنبال هم انجام دهیم. با این روش ما میفهمیم که این گروه از کارها رو انجام داده ایم و تمام شده و حالا باید سراغ دسته دیگری بریم و همچنین از طرفی میتونیم دقیقا بدونیم که چه کارهایی انجام شده و چه کارهایی انجام نشده است.
۹ نظم و ترتیب
داشتن نظم و ترتیب موجب صرفه جویی در وقت و هزینه می شود. یک سیستم بایگانی برای پرونده ها فراهم کنید و مطمئن باشید همه چیز درجایی ذخیره خواهد شد.
کامپیوتر خونتون رو در نظر بگیرید، شما مطالب زیادی رو فقط داخلش کپی میکنید و حجم زیادی از اطلاعات رو وارد اون میکنید. حال بعد گذشت یه مدت شما میخواین این مطالب رو پیدا کنید. مطمئنا اینجا فراموش کردید که چه مطلبی رو کجا ریختید و الان به مشکل خوردید و نمیتونید اون مطلب رو پیدا کنید و همین امر باعث میشه زمان زیادی رو از دست بدید و به دنبال مطلبتون سرچ کنید. بعد از گذشت چند ساعت یا اصلا مطلب رو پیدا نمیکنید و یا وقتی بهش میرسید اینقدر خسته شدید که دیگه میلی به اون ندارید. دقیقا کارهای ماهم مثل همین میمونه.
اگه شما بخواین به صورت قدیمی و همونطور به طور نامنظم کارهاتون رو انجام بدین مدام باید زمانتون رو بذارید تا به یاد بیارین که چه کارهایی رو انجام دادید و چه کارهایی هنوز مونده و وقتی آخر شب که میخواین به رختخواب برید تا آسوده بخوابید استرس تموم وجودتونو میگیره و با کف دست به پیشونیتون میکوبید و میگید ااااا دیدی یادم رفت اینکارو انجام بدم
۱۰ نوشتن
نوشتن را به یکی از عادت های منظم خود تبدیل کنید. شاید نوشتن هزاران کلمه در یک هفته دشوار به نظر برسد، اما اگر آن را به یک عادت تبدیل کنید امری شدنی است. نوشتن باعث میشه ذهن شما از درگیری خارج بشه و بتونید مدام ایده پردازی کنید و یا اینکه روشهای مختلف به ذهن شما خطور میکنه. وقتی شما ذهن خودتون رو با نوشتن خالی میکنید، اینکار در روند یادگیری شما نیز خیلی زیاد تاثیر گذاره . چونکه شما یکبار دیگر مطلبی رو که میدانید دوباره از طریق نوشتن میبینید و این باعث میشه که اون مطلب هیچگاه فراموش نشه. این یکی از مهمترین تکنیک های مدیریت زمان می باشد.
حتما برای شما پیش اومده که مطلبی رو چندین بار میخونید ولی اونو به خاطر نمیارید. شاید مجبور باشید واسه اینکار چندین بار یک کتاب رو مطالعه کنید و یا اینکه یهو یه مطلبی به ذهنتون میرسه ولی نمیدونید که باید کجای یک کتاب رو مطالعه کنید تا به مطلبتون برسه و زمان زیادی رو از دست میدید. اینجاس که نوشتن تاثیر فوق العاده خودشو به شما نشون میده.
عادت نوشتن را حفظ کنید تا همواره ذهنتان درگیر نوشتن باشد و به راحتی بتوانید زمان را مدیریت کنید
من خودم واسه اینکه بخوام مطلبی رو فقط یکبار بخونم و به خوبی اونو به حافظه بسپرم، هنگامی که کتابی رو مطالعه میکنم از هر فصلش نکته برداری میکنم. این باعث میشه که علاوه بر خوندن اون متن من یکبار دیگه اونو با چشمام میبینم و یکبار دیگه در ذهنم تکرار میشه و این تکرار های مکرر مانع فراموشی بنده میشه و همچنین اگه روزی بخوام دوباره به اون مطلب مراجعه کنم دیگه نیاز نیست کل کتاب رو ورق بزنم ، بلکه فقط نکته برداری های خود را نگاه کرده و به مطلب مورد نظر دست پیدا میکنم.
حالا بازهم میپرسید که چگونه زمان خود را مدیریت کنیم ؟؟؟ فقط کافیست که به نکات بالا به خوبی عمل کنید تا ببیند چگونه قدرت زمان را در اختیار دارید و به همه کارهای خود رسیده و روز را به زیبایی به شب تبدیل میکنید.
سه تکنیک مدیریت زمان
۱ تکنیکGTD
شاید بتوان گفت GTD مشهورترین تکنیک مدیریت زمان در دنیا باشد.
ایده اصلی این تکنیک آن است که شخص ابتدا باید کارها را از ذهن خود خارج کند و روی کاغذ بیاورد با این کار ذهن تنها روی کارهای نوشته شده تمرکز خواهد کرد و از یادآوری اینکه چه کاری باید انجام دهد رها می شود.
۲ تکنیک Pomodoro
این تکنیک یک روش ایتالیایی است که یاد گرفتن آن چندان زمان زیادی نمی بره.
در این روش شما با استفاده از یک تایمر انجام کارها را به محدوده های ۲۵ دقیقه ای تقسیم کرده و بین هر ۲۵ دقیقه ۳ تا ۵ دقیقه زمان استراحت قرار دارد و سپس کار بعدی شروع می شود. این کار تا سه بار انجام میشه و سپس ۱۵ دقیقه استراحت میکنیم.
پارامتر این کار به نظر خیلی سادس ولی وقتی که من خودم شروع به انجام دادنش کردم دیدم که اصلا امکان پذیر نیست. من خودم روز اول و دوم و سوم خیلی خوب با جدیدت انجام دادم ولی دیدم که خیلی خسته میشم و روزهای بعدی میلی به انجام دادنش ندارم. با خودم فکر کردم که کجای کار میتونه مشکل داشته باشه. منکه دارم کارارو درست انجام میدم.
گرفتم از حجم کاریم کم کردم تعداد کارای کمتری رو در روز درنظر میگرفتم و انجام میدادم، خب بازم چند روزی اوضاع به خوبی پیش میرفت ولی تبدیل شده بودم به ماشینی که داره کاراشو پشت سرهم انجام میده. خب به نظرتون مشکل کار کجا بود.و دیگه اصلانمیشد اسمشو مدیریت زمان گذاشت.؟؟ این سوال توو ذهنم ایجاد شد که برم آموزش های برنامه ریزی روزایه رو بببینم. اینبار متعهد شم که کاری رو که مخیوام انجام بدم.
اما با پومودورو چگونه وقت خود را مدیریت کنم
من خودم تموم ده فرآیندی که در بالا بهش اشاره شده رو طی کردم اونا رو یکی یکی از فرآیند کاریم حذف کردم، تمرکز کردم، نه گفتم ، به کارام نظم دادم و گروه بندی کردم همه کارارو انجام دادم ولی بازم هنوز یه جای کار میلنگید. هرکاری رو ۲۵ دقیقه زمان بهش اختصاص میدادم تموم میشد کمی استراحت و نوبت کار بعدی شروع میشد. ولی این کافی نبود.
عزیزان چیزی که میخوام بهتون بگم حاصل تجربه بنده است پس خوب بهش دقت کنید. بعد از چند ماه من مشکل کار خودم رو پیدا کردم. من در طول روز کارامو خیلی خوب انجام میدادم. به همشون میرسیدم ولی هرروز داشتم افسرده تر میشدم. بی انگیزه تر میشدم. واقعا مشکل کار کجا بود. مشکل کار من توو علاقه مندیام بود.
علاقه مندی ها مهمترین عنصر برای انجام برنامه مدیریت زمان
چیزیکه خیلی مهمه و شما باید حتما بهش اهمیت بدین، علاقه مندیای شماست. شما باید کارایی رو انجام بدین که بیشترین علاقه رو به اونا دارین. من تمام برنامه روزمو یادداشت میکردم ولی به این موضوع توجه نمیکردم که من واقعا چه کاری رو علاقه دارم زودتر انجام بشه . همین باعث میشد من کارهایی که خیلی برام کسل کننده بود رو زمانی که خیلی انرژی دارم انجام بدم و کارهای مورد علاقم رو زمانی که تمام انرژی من گرفته شده بخوام انجام بدم. واسه همین دیگه پایان روز اون میل و رغبت و اشتیاق لازم رو نداشتم.
واسه همین برنامه کاریم رو بر اساس کارهایی چیدم که هم از اهمیت بالاتری برخوردار بودن و هم خودم واسه انجام دادنش علاقه زیادی داشتم. این باعث شد که من وقتی اون کارها رو به پایان میرسوندم ، بی نهایت انرژی داشتم که برم کارهای بعدی رو انجام بدم و انگیزه و انرژی لازم رو بدست بیارم
۳ تکنیک تمرکز فرانکلین کاوی
مبنای این روش اولویت بندی کارها می باشد.
کارها را براساس سرعت انجام در یک ماتریس طبقه بندی می کنیم.
با مشخص کردن کارهای کم اهمیت تر بیشتر بر روی کار هایی تمرکز کنیم که ارزش بالاتری دارد.
مدیریت زمان (به انگلیسی: Time management) عمل یا فرایند طراحی به کارگیری کنترل آگاهانه بر روی زمانی است که صرف فعالیتهای مشخص می شود، به خصوص به منظور افزایش اثر بخشی، کارایی یا باروری می شود.
در طول تاریخ، زمان و ابعاد مختلف آن، مورد توجه انواع تمدن ها بوده و امروزه این توجه بیش از پیش وجود دارد. به گونه ای که فناوری های نو، محیطی فراهم آورده اند که تقریباً در کوتاه مدت می توان به اطلاعات بی شماری دسترسی پیدا کرده و کارها را بسیار سریع تر و آسان تر از پیش انجام داد. با این وجود، تمایل سرعت عمل در انجام کارها روز به روز بیشتر می شود؛ لذابا چنین تمایلی این احساس در افراد به وجود می آید که از زمان عقب مانده نمی توان طور موثر بهره مند شد؛ و سیر تاریخی نشان داده است که ضعف در مدیریت زمان، یک مسئله قدیمی است. مسئله ای که فناوری آن را به وجود نیاورده و قادر به حل آن نمی باشد. در شرایطی که ابزار بیشتری برای مدیریت زمان در اختیار داریم و فرایندهای اداری، کمتر دستخوش کاغذ و ملزومات غیرلازم قرار می گیرد، مدیریت ضعف زمان را نمی توان پنهان نمود و اثر بخشی بیشتری مورد نیاز است. زیرا برای موفقیت بیشتر، چه در زندگی شخصی و چه در زندگی حرفه ای نیازمند بکارگیری راهبردهای مدیریت زمان می باشیم. این راهبردها برای استفادهٔ بهینه از وقت تنظیم شده و به عنوان روشهایی برای پایش و کنترل زمان به کار می رود. با استفاده موثر از زمان می توان اهداف را مشخص و وظایف و فعالیت ها را برنامه ریزی و اولویت بندی نمود. با برنامه ریزی و اختصاص زمان، درک افراد از زمان در دسترس، افزایش یافته و در نتیجه می توانند از زمان خود به صورت هدفمند و سازمان یافته بهره مند شوند. اولویت بندی امور و اختصاص زمان مشخص به هر فعالیت، موجب می شود وظایف گوناگون به موقع انجام گیرد. پس با استفاده از روش های مدیریت زمان، بینش افراد در مورد نحوه استفاده از زمان بیشتر شده، تخمین دقیق تری از مدت زمان لازم جهت انجام کارها به دست می آورند و در مجموع نتایج مفیدی حاصل می گردد.
برخی نتایج حاصل از شیوه های مختلف مدیریت زمان عبارتند از:
* آماده سازی برای برنامه ریزی آگاهانه
* یادآوری در انجام امور
* سامان بخشیدن به افکار و فعالیت ها
* انجام امور در زمان تعیین شده
* ایجاد انگیزه لازم برای انجام کار
* متمرکز ساختن توجه فرد به اولویت ها
* جلوگیری از اتلاف وقت و امور غیر ضروری
* سرعت در پیشرفت و ارتقاء عملکرد شخصی
* کاهش فشار روزانه و در نتیجه افزایش سلامت روان
* افزایش کارایی، سازماندهی و بهره وری
در مجموع با اجرای مدیریت زمان، برنامه ریزی و پایش، پیامدهای واقع بینانه تری حاصل می گردد و همه چیز به شکل موثر تر انجام می شود.
راهکارهای مدیریت زمان
نکته دیگر در راستای مدیریت زمان، این است که فرد بایستی ارزش زمان را درک کند و اجزای زمان را به خوبی بشناسد. به دنبال شناسایی زمان به راهبردهای عملی تر دست بزند که در این میان، موارد زیر حائز اهمیت می باشند:
* نوشتن و تفکیک کردن کارها
* اولویت بندی کارها
* تقسیم بندی و تفکیک زمان انجام کارها
* تعیین مدت زمان مشخص برای هر کار[۱]
چگونه در زمان حال زندگی کنیم؟
مجموعه: برای زندگی بهتر
زندگی در زمان حال,زندگی شاد , دنبال شادی
ما در خاطرات لذت بخشمان و آنچه که مشتاقانه در انتظار هستیم دنبال شادی می گردیم غافل از اینکه هدیه های کوچک روزمره و ساده زندگی هستند که رضایت و خرسندی ما را تقویت می کنند اما آنچه که انتظار داریم برای ما خوشی بلندمدتی به ارمغان آورد، به ندرت چنین می کند؛ خواه کم کردن 15کیلوگرم وزن باشد یا ارتقای شغلی. با دستیابی به چنین اهدافی البته خوشحال خواهیم شد اما بعد از مدتی دوباره به همان میزانی که قبلا در زندگی شاد بوده ایم، برمی گردیم.
روان شناسان به این باور رسیده اند که حال خوب ما و شادی مان با تغییر نگرش ما درباره انتظارات، خاطرات و لحظه حال تغییر می کند. تمرکز روی زمان حال کمک می کند دریابیم چگونه شاد باشیم. از طرف دیگر، هر چه سنمان بالاتر می رود، نگرشمان به شاد بودن رشد می کند. بالا رفتن سن کمک می کند جنبه های منفی را نادیده بگیریم و به وجه مثبت قضایا گرایش داشته باشیم. جوانان طبیعتا منفی گرا هستند. تحقیقی در دانشگاه استنفورد تاثیر سن را روی اهداف و انتظارات بررسی کرد و نشان داد جوانان سریع تر جذب جنبه های منفی می شوند، اما افراد مسن تر روی وجه مثبت تمرکز می کنند.
شاید این تغییر نگرش بخشی از فرایند رشد باشد. از سوی دیگر، با گذر زمان فرد روابط بهتر و بیشتری با اعضای خانواده و دوستان نزدیکش برقرار می کند و به همین ترتیب نسبت به دوران جوانی اش که تمایل داشت به تنهایی خطر عواقب فعالیت هایش را بپذیرد، شادتر خواهد بود. تحقیقی روی 184 فرد 18 تا 94 ساله نشان داد افراد مسن تر شادی بیشتر و طولانی مدت تری را تجربه می کنند. خاطرات خوش همیشه در یاد آنهاست و غم و عصبانیت یادشان نمی آید. همچنین افراد مسن تر کمتر نگرانند که دیگران درباره شان چه فکر می کنند.
محققان فکر می کنند این تغییر نگرش به این علت است که با بالا رفتن سن فرد آگاه تر می شود و بهتر درک می کند که زمان با شتاب در حال گذر است. از این رو بیشتر به لذت بردن از لحظه های زندگی و شاد بودن حتی با کوچک ترین چیزها اهمیت می دهد و کمتر نگرانی به خود راه می دهد.
در حالی که جوانان درگیر مسائلی مانند کار پیدا کردن، تشکیل خانواده، خرید خانه و… هستند و همیشه درباره آینده نگرانند. فاصله بین آرزوها و دستاوردها اغلب اجازه نمی دهد جوانان از موارد کوچک و زیبای زندگی لذت ببرند و شاد شوند. آنها در پی شادی های خیلی بزرگ اند که اغلب به سادگی محقق نمی شود. همچنین جوانان کمتر به سلامت خود اهمیت می دهند، اغلب خواب کافی و تغذیه سالمی ندارند. در حالی که افراد مسن تر بیشتر از خود مراقبت می کنند و طبیعتا سلامت خود شادی آور است.
اگر بخواهیم در یک کلام نسخه ای برای شاد بودن بپیچیم باید روی زمان تمرکز کنیم. اگر می خواهید شادی همراه همیشگی زندگی تان باشد، از لحظه ها لذت ببرید. در زمان حال زندگی کنید و قدردان همه اتفاقات کوچک و بزرگ زندگی تان باشید. حتی اگر این شادی کوچک به موقع رسیدن به اتوبوس، خواندن یک لطیفه بامزه در روزنامه یا پیدا کردن کمی پول در جیب شلوار قدیمی تان باشد!
معایب زندگی در جایی غیر از زمان حال
اینکه ندانم در آینده چه اتفاقی رخ خواهد داد مرا آشفته می کند. من دوست دارم موقعیت ها برایم پیش بینی پذیر باشند و وقتی اینطور نیست اضطرابی را که به درونم رخنه می کند احساس می کنم. ذهن من در برخورد با ناشناخته ها دست به پیش بینی اتفاقات آینده می زند. اضطراب باعث می شود این پیش بینی ها غالبا منفی باشند، و این خود باعث افزایش اضطراب می شود و چرخه ی معیوبی شکل می گیرد.
در هر صورت، کنترل داشتن بر زندگی خیالی واهی است. من نمی توانم آنچه را که برایم اتفاق می افتد کنترل کنم، اما می توانم با روشی مثبت با اضطراب روبرو بشوم. به عنوان روان شناس راه های زیادی برای کنار آمدن با اضطراب می شناسم، می توانم درباره ی آن صحبت کنم، بنویسم و از خودم خلاقیت نشان بدهم. می توانم بدَوم، یوگا انجام بدهم و درباره ی احساساتی که دارم با خودم صادق باشم. دیدن قیافه ی دوستم وقتی دارم درباره ی نگرانی هایم حرف می زنم من را به خنده می اندازد و متوجه می شوم که ترس هایم وقتی از ذهنم به زبانم جاری می شوند تا چه اندازه مضحک اند.
برای برخی از شما زندگی بیشتر در گذشته جریان دارد و در حسرت ها و تکرار آنچه دیگر نمی توانید تغییری در آنها بدهید. در چنین حالتی نیز چیزی که از دست می دهید زندگی در زمان حال و بهره بردن از روزی است که در اختیار دارید، اضافه شدن به حسرت ها در آینده و عمری که خیلی زود شاهد گذر آن خواهید بود.
زیستن در زمان حال
دیوانگی است که رفتار یکسانی را بارها و بارها تکرار کنیم و انتظار نتیجه ای متفاوت داشته باشیم. اگر رفتار، افکار و اعمال مان را تغییر ندهیم مثل این است که در مقابل درِ قفل شده ای کلید را دور بیندازیم و راه رشد را به روی خودمان ببندیم. اگر من همان کارهایی را که تا امروز کرده ام ادامه بدهم اضطرابم هیچ وقت بهتر نخواهد شد. اما اگر با آن مبارزه کنم همیشه درهای تازه ای برای پیشروی در مسیرهای جدید پیش رویم باز خواهد شد
برای همین، هدف من در ماه آینده به همین سادگی است: زندگی در زمان حال تا حد ممکن.
من می خواهم از ذهنم، ترس هایم و داستان های منفی تکرارشونده ی آن بیرون بیایم. می خواهم جلوی هدر رفتن زمانِ فراوانی را که صرف آینده و گذشته می کرده ام بگیرم و در زمانِ حال باشم. البته گاهی فکر کردن به آینده و گذشته خوب است، این بخشی از جذابیتِ زندگی است، اما فکر می کنم بودن در زمان حال چیزی است که باید روی آن کار کنم. اگر شما هم مانند من فکر می کنید به سراغ تمرین های کاربردی برویم:
تمرینات کاربردی برای اینکه در زمان حال زندگی کنیم
۱. تنفس
تنفسِ کامل و عمیق برای من به طورِ طبیعی ممکن نیست. مطمئن هستم که زمانی این نوع نفس کشیدن برای من هم عادی بوده اما در گذر سال های زندگی نفس هایم سطحی شده اند. هر چه بیشتر تحت فشار قرار می گیرم، کمتر نفس می کشم. سعی می کنم به تنفسم توجه کنم، به خصوص در موقعیت هایی که بیشتر از همیشه به آن نیاز دارم. پیش از وارد شدن به موقعیتِ اضطراب آور ، سعی می کنم مکث کنم و پیش از هر کار حداقل ۳ نفس عمیق می کشم. من از این تکنیک پیش از آغاز سخنرانی هایم در دانشگاه استفاده می کردم.
۲. مینیمالیست باشید
دارایی هایی را که به آن نیاز ندارید از زندگی تان خارج کنید. من این کار را آخر همین هفته انجام دادم، دل کندن از نیمی از آنچه به من متعلق بوده احساس آرامش عجیبی به من داده است. انباشتگی فیزیکی به ذهنی آشفته و در هم بر هم تبدیل خواهد شد. خلاص شدن از چیزهای بدون استفاده و اضافی و تنها نگهداری لازمه های زندگی احساس آسایش را با خود به ارمغان می آورد و یادمان می آورد که چه چیز حقیقتا در زندگی دارای اهمیت است. آنچه اهمیت دارد قطعا مادیات نیست. نمی شود ناگهان به یک مینیمالیست تبدیل شد، اما هرچه بیشتر به این سبک زندگی نزدیک می شوم، نسبت به خریدهایی که انجام می دهم باخودآگاهی بیشتری عمل می کنم. این رفتارِ تازه ی خرید را حتی در سوپرمارکت هم رعایت می کنم. اخیرا، بیشتر دقت می کنم که پیش از تمام شدن غذاهای فعلی، خوراکی های تازه نخرم.
۳. لبخند بزنید
همیشه من را به عنوان دختری شاد و خنده رو می شناخته اند، حتی معلم های مدرسه ام مرا با این صفت در گزارش هایشان خطاب می کردند. گرچه، وقتی می گذارم اضطراب بر من غلبه کند، اثر وحشتناکی روی صورتم می گذارد. گاهی وقتی مشغول فکر کردن به چیزی هستم مچ خودم را در آیینه می گیرم و متوجه اخم بزرگی می شوم که تنها در اثر یک فکر روی صورتم نقش بسته است. فکرها قدرت فوق العاده ای دارند، اما این افکار معرّف کسی که هستیم نیستند، نباید اجازه بدهیم که چنین افکاری حال و خُلق ما را در کسری از ثانیه تغییر بدهند. افکارتان را، هر چه که باشند، بپذیرید و بعد لبخند بزنید. یکی از کارهای مورد علاقه ی من لبخند زدن به غریبه هاست، زیرا شما نمی دانید که این کار چطور روز آنها را تغییر می دهد.
۴. برای زیستن در زمان حال اتفاقات گذشته را رها کنید
در زندگی ام اتفاقات ناخوشایندی روی داده که در گذر زمان از قدرت آزاردهنده بودنشان کم نشده است، گاهی خودم را در حالی پیدا می کنم که انگار این خاطراتِ بد همین حالا در زندگی ام دارند اتفاق می افتند. گاهی این خاطرات آنقدر شفاف و روشن به ذهنم می آیند که گویی واقعی اند. با عبور نکردن از گذشته و نبخشیدن اتفاقات ناگوار زندگی ام، از پیش رفتن و زندگی در زمان حال بازماندم. بخشش یک انتخاب شخصی است، اما از زمانی که بخشش را انتخاب کردم، احساس رهایی بیشتری داشته ام.
۵. رویاهای بزرگ داشته باشید و همین امروز سخت برای شان تلاش کنید
همین حالا بهترین زمانی است که می توانید روی رسیدن به آرزوهای تان کار کنید. برنامه ریختن انگیزه بخش است اما تمرکز روی چیزی که در لحظه ی حال می توانید برای رسیدن به آرزوی خود انجام بدهید هم اهمیت دارد تا بیش از حد در آینده غرق نشوید. می دانیم که اتفاقات همیشه مطابق پیش بینی ما رخ نمی دهند. تمام آنچه در اختیار ماست زندگی در زمان حال است.
۶. در هر لحظه تنها یک کار انجام بدهید
من هم مثل بسیاری از زنان عادت دارم که چند کار را با هم انجام بدهم. البته گاهی فهرست کارهایی را که باید انجام بدهم می نویسم ولی این فهرست کمک نکرده که دست از انجام ۸ کار در آنِ واحد بردارم. به خاطر انجام همزمان ِچند کار هیچ وقت احساس نکرده ام که روی کاری که می کنم ٪۱۰۰ تمرکز دارم. ممکن است تصمیم گرفته باشم زمان معینی را روی پروژه ی نوشتنم کار کنم، اما ناگهان سر از فرستادن ایمیل، پاسخ دادن به کامنت ها، ویرایش عکس، سفارش خریدهای اینترنتی و نوشتن در وبلاگم در می آورم. البته فکر نمی کنم که انجامِ همزمان چند کار همیشه هم اشتباه باشد، اما نیاز دارم برای تمرین زندگی در زمان حال در هر لحظه تنها روی یک کار تمرکز کنم. اگر تلاش کنم که هر بار فقط یک کار را انجام بدهم، به هدف دستیابی به ذهن آگاهی زودتر می رسم و کمتر احساس فرسودگی خواهم کرد.
۷. برای زیستن در زمان حال کمتر کار کنید
این طور به نظر می رسد که جامعه همواره انجام دادن هر چه بیشترِ کار را تشویق می کند، تا جایی که تمام روزمان را تا حدِ ممکن پر کنیم. با این کار نهایتا به کجا می رسیم؟ احساس فرسودگی با کامیابی های نصف و نیمه؟ انجام کارِ کمتر می تواند به معنی رسیدن به اهداف با کیفیت بالاتر و با تمرکز بیشتر باشد. عجله در کارها کمتر به ذهن آگاهی منجر می شود. گاهی برای نوشتن یک پست در وبلاگم مانند همین یکی، ۲ تا ۳ روز وقت می گذارم. وقتی کارها را با صرفِ وقت انجام می دهم ایده ها به مرور به ذهنم می رسند. اگر به سرعت و بدون ویرایشِ مجدد متنی را منتشر کنم، هیچ وقت ایده هایم به درستی در آن پرورده نخواهد شد.
۸. فاصله بگذارید
در ادامه ی توصیه ی قبلی ام به انجامِ کارِ کمتر، باید بگویم که لازم است بین کارهای تان فاصله بگذارید. برای کارهای تان برنامه ریزی فوق فشرده ی ۱۲ ساعته نکنید. کمی زمان برای نفس کشیدن در آن میانه قرار بدهید. در برنامه ی روزانه ی کاری خود چند جای خالی برای اتفاقات غیرمنتظره بگذارید. این اتفاقات همیشه پیدا می شوند.
۹. تمیزکاری به عنوان مدیتیشن
تمیزکردن خانه برای من شامل فهرستی از کارهای ترسناک است که یکی پس از دیگری ظاهر می شوند. زمان برای تمیزکاری ناکافی به نظر می رسد و همیشه عجله ای دیوانه وار برای تمام کردن آن احساس می شود. با این حال انجام کارهای خانه می تواند شکلی از ذهن آگاهی باشد، از طرفی انجام کارهای تکراری مانند این اغلب آرامش بخش اند. کارهای خانه (و حرکات بدنی آن!) را بیشتر از اینکه وظایف روزانه در نظر بگیرید به عنوان کاری ببینید که استرس شما را کم می کند.
۱۰. عشق را در اطراف پراکنده کنید
هر روز کار خوبی برای کسی انجام بدهید. به غریبه ها لبخند بزنید. درِ ورودی را برای کسی باز نگه دارید. کسی را به یک لیوان چای مهمان کنید. به نیازمندان کمک کنید. به عزیزان تان تلفن کنید. جای خود را در مترو یا اتوبوس به دیگران تعارف کنید. از کسی تعریف کنید. به اطرافیان تان بگویید که قدردان آنها هستید. این کارها واقعا احساس خوبی را در آدم ایجاد می کند!
زندگی گردن درزمان حال
یکی از ویژگیهای برجسته افراد موفق این است که آنها فارغ از خاطرات گذشته وبیم آینده به زندگی خوددرزمان حال می پردازند. یکی از ترفندهای فکرمعیوب برای برهم زدن آرامش ما وغافل کردن اززندگی واقعی خود دورکردن مااززمان حال وبردن به زمانهای گذشته ویاآینده می باشد.این تفکر مدام مارابه دام خاطرات گذشته می اندازد وباعث می شود حسرت خاطرات خوب گذشته رابخوریم یابابت اشتباهاتی که مرتکب شده ایم وفرصتهای که ازدست داده ایم ناراحت وغمگین باشیم وخودراعذاب دهیم،یامارابه آینده می برد ودنیایی روئیای وخیالی رابرای مادرست می کندولباس واقعیت برتن آن می پوشاند ومارامضطرب ونگران آینده ای می کند که شاید آن گونه که درفکر وخیال ماست اصلا اتفاق نیا فتد.
این غافل شدن اززمان حال مارادچارخطاهای شناختی بزرگی می کند وعلت بسیاری از اشتباهات وحتی اختلالات روانی می باشد بسیاری از افسردگی ها استرسها ونگرانی ها ناشی از جریان زندگی درزمان گذشته ویا آینده است ،پرداختن به اشتباهات گذشته باعث می شودمدام خودراسرزنش کنیم ودرحسرت واندوه ونگرانی زندگی کنیم غافل ازاینکه گذشته هاگذشته وبایدآن رارهاکنیم ،آنچه مهم است لحظه حال است وبازنده کردن خاطرات واشتباهات گذشته تنها حال وآینده خودراخراب می کنیم.جیم بیشاپ روزنامه نگاربرجسته می گوید:درحال زندگی کردن سخت است ،درآینده زندگی کردن مضحک ودرگذشته زندگی کردن محال است .
هیچ چیز دورتراز یک دقیقه گذشته نیست چون هیچ گاه نمی توانی به آن برگردی.عاقلانه ترین کار این است که ازآن نکته ای به نفع زمان حال وآینده خود برداری ورهایش کنی.رجوع به گذشته تنها زمانی قابل توجیه است که بخواهیم ازتجربیات آن درس بگیریم وخطاهای گذشته راتکرارنکنیم .درغیراین صورت بارفتن به گذشته فقط مشکلات خودرابیشتر کرده واسباب نگرانی ورنجش خودرافراهم می کنیم.
چه اصراری داریم برای چسبیدن به گذشته وفکرکردن به آنچه که مرده است ونمی توان کاریش کرد از سیر کردن درمیان این خاطرات ودنیای خیالی چه چیزی نصیب ما می شودوماندن دراین خواب غفلت چه چیزی به مامی رساندچراباید اززمان حال خودلذت نبریم.اجازه بفرماید خاطره ای رادراین رابطه بازگو نمایم روزی درحین مسافرت بایک تصادف دلخراش مواجه شدم جاده بسته شده بود ومن به جهت کنجکاوی وکمک رسانی از ماشین پیاده شدم یک نفر کشته وچندنفر مجروح شده بودند مردم زیادی به دور جسد متوفی جمع شده بودند وداشتن تاسف می خوردند وآن رابرای خود تفسیر می کردند در حالی که زخمی ها به حال خودرهاشده بودند ،زخمی های که به کمک احتیاج داشتند .بسیاری از ماهم درزندگی خوداین گونه عمل می کنیم به مرده های که دیگرکاری درموردآنها نمی توان انجام داشت می چسبیم وزنده ها واحتمالا زخمیها رارها می کنیم تابمیرند ،درست است زمان گذشته مرده است ونباید انرژی خودراصرف مرده هاکرد باید ازاین انرژی برای نجات زمان حال که هنوززنده است استفاده نمود.
سیرکردن درگذشته نه تنها مشکلات ماراکم نمی کند بله آن راچند برابر می کند ،بارفتن به گذشته کاستیها ،ناکامی ها وشکلات آن رابه زمان حال می آوریم وآنهارا دوباره زنده می کنیم وبااین کار به نوعی مشکل تراشی برای خود وخودویرانگری دست می زنیم وانرژی وتوان خودراصرف مقابله باچالشهای خیالی وغیرواقعی می نماییم. اگرخودراازدست گذشته وآینده رهانکنیم به تدریج توان مارامی گیرند وموجبات ضعف مارافراهم می کنند.ومادرمقابل مشکلاتی خودساخته تبدیل به فردی شکست خورده می شویم .
باید باکنترل افکارمان به آنها اجازه ولگردی ندهیم،درباره شکستهای گذشته هیچ کاری نمی توانیم انجام دهیم اما میتوان جلوشکستهای آینده راگرفت،اگرمی خواهیم آرامش رادرزندگی خوداحساس کنیم بایددرلحظه حال حضورداشته باشیم ،لحظه حال یعنی همین حالاوزندگی کردن درزمان حال یعنی فارغ ازغمهای گذشته ونگرانی های آینده حکیم عمرخیام می گوید:
دیروز که گذشت هیچ ازاویاد مکن فرداکه نیامد است فریادمکن
برنامده وگذشته بنیادمکن حالی خوش باش وعمربربادمکن
پرداختن به گذشته وآینده یعنی غافل شدن اززمان حال ووخراب کردن آن وخراب کردن زمان حال یعنی خراب کردن گذشته وآینده چون امروزگذشته فرداوآینده دیروز است .وقتی بارسنگین خاطرات گذشته رااز دوش خودبرمی داریم وفارغ ازنگرانی های آینده به زندگی خودمی پردازیم احساس راحتی وآزادی مضاعفی می کنیم، سبکتر می شویم واز موهبات زندگی لذت بیشتری می بریم .گالیله می گوید:قدرزمان حال رابدانیدکه گذشته هرگزبرنمی گرددوآینده شاید نیاید.
ما نمی توانیم اتفاقات گذشته وآینده راکاملا لمس واحساس کنیم معمولا ازگذشته بیشترزیبای هایش رابه خاطرمی آوریم وحسرت ازدست دادن آنها ویااستفاده نکردن از آن موقعیتهارامی خوریم وموانع ،محدودیتهاومشکلات آن راکمتر به یاد می آوریم ودرموردآینده هم بیشتر نگرانی هاومشکلات احتمالی رابه صورت اغراق آمیزی برای خود مجسم میکنیم وباعث ایجاد تشویش ونگرانی کاذبی در خودمی شویم درحالی که این نوع نگاه مابه گذشته وآینده باواقعیت بسیار فاصله دارند ،شاید اگرامروزهم درآن موقعیت گذشته وآن شرایط قرارمی گرفتیم باز به همان صورت رفتار وعمل می کردیم(البته عواملی چون ویژگی های شخصیتی ،موقعیت اجتماعی مهارتهای فردو…در شدت وضعف این نوع تفکرات نقش دارندوبرای همه یکسان نیستند) .
اگر بادقت به زندگی و اطراف خودبنگریم شاید زیبایها ،نعمات،ولذتهای چندبرابرآنچه درگذشته بوده وامروز حسرت آن رامی خوریم وجود دارند وماازآنها غافلیم وآنهارانمی بینیم ودرآینده باز حسرتشان رامی خوریم واین چرخه همچنان ادامه دارد وماهمواره چند قدم عقب تر از زمان خودبه سرمی بریم.پس بیاییدازاین زیبایی هاونعمت ها قبل ازانکه آنها راازدست بدهیم استفاده کنیم وجایی برای حسرت وافسوس فردا نگزاریم،نگرانی ها وتشویشهای فردا رابرای فردا بگزاریم شاید آن فردا هرگز نیاید واگر هم بیاید به احتمال زیادآن گونه که مافکر می کنیم نخواهد بود پس نقدامروزرافدای نسیه فردانکنیم واین دور باطل راهمین جاقطع کنیم.حضرت سعدی می فرمایند:
سعدیا دی رفت وفرداهمچنان معلوم نیست درمیان این وآن فرصت شمارامروزرا
بزرگی گفته :موفقیت یعنی آنچه راکه می خواهیم بدست آوریم وخوشبختی یعنی از آنچه بدست آورده ایم لذت ببریم.امامامعمولا قدرآنچه راکه داریم وبدست آورده ایم نمی دانیم وآن گونه که شایسته است ازآنهالذت نمی بریم ومدام برروی ناکامی هاوشکستهای گذشته ونگرانی های آینده تمرکز می کنیم واین تمرکز وتوجه هرچه بیشتر باشد قدرت آنها نیز بیشتر خواهد شدومقداربیشتری از زمان حال مارااشغال خواهندکرد اما اگر به آنها توجه نکنیم روزبه روز ضعیف تر وکوچکتر خواهند شد وشاید برای همیشه مارارهاکنند واززندگی ما بیرون روند.
پس یکی از اقدامات اساسی برای احساس آرامش ولذت درزندگی خود عدم تمرکز برروی این ناکامی ها ونقاط تاریک زندگی خوداست وبااین کار جلو گسترش آنها رامی گیریم واز نفوذشان به قسمتهای روشن وزیبای زندگی خود جلوگیری می کنیم ویکی از راه های انجام آن کنترل افکاراست .هرگاه فکرماخواست به گذشته رودوخواست درتاریکی های آن سیرکند یا بارفتن به آینده وبزرگنمایی نگرانی ها ومشکلات احتمالی وموانع تخیلی ماراآزار دهد فورا به آن وباصدای بلند فرمان ایست دهیم واجازه ندهیم ذهن مارا سواربرامواج فکرکرده وباخود به مناطق ممنوعه ببرد زیرا پیامدرفتن به این مناطق فقط درد ورنج است.
باید همچون یک کودک رفتار کنیم که فارغ ازگذشته وآینده اززمان حال خودلذت می برد .کدورتها ،ناکامی ها ،تحقیرها وناملایمات را خیلی زود فراموش می کند وهیچ گونه نگرانی از آینده ندارد وتمام دنیای اوهمین لحظه حال است وآنچه راکه می خواهد باتمام وجود فریاد می زند ودرنهایت آن رابه دست می آورد ،ویکی از رازهای شاد بودن وجنب وجوش کودکان این است که غم گذشته ونگرانی آینده راندارند وتمام توجه آنان برحال متمرکز است وازآن لذت می برند.
زمان حال (لحظه اکنون) را دریابیم
باید خاطرات اندوهبار گذشته را فراموش کرد و ترس از آینده را کنار گذاشت.باید به همین موقعیت فعلی اندیشید و زندگی خلاق داشت.گذشته و آینده حاصل رفتاری است که اکنون انجام می دهیم.
لحظه اکنون می تواند لحظه ای آرامش بخش همرا با احساس زیبایی باشد یا یک زمان مناسب برای تصمیم گیری جهت انجام فعالیتی.شاد بودن به فردا بستگی ندارد و شاید فردایی هم در کار نباشد.اگر اکنون بدنی سالم داریم قدر آنرا بدانیم که در زمان بیماری شاید دیگر دیر شده باشد.چرا که به وقت بیماری مصداق این جمله بسیار زیبای شاعر بزرگ سعدی شیرازی قرار می گیریم که فرمودند:"قدر عافیت کسی داند که به مصیبتی گرفتار آید." به همین ترتیب اگر قرار است کاری یا عملی مثبت انجام دهیم آنرا به فردا موکول نکنیم که برای هر فردایی,فرداهایی دیگر است.
عادت کردن به زندگی در زمان حال,بهترین راه جهت موفقیت و کامیابی است.
روش هایی که باعث میشود یاد بگیریم در زمان حال زندگی کنیم
اینکه یاد بگیریم چطور در زمان حال و زمان فعلی خود زندگی کنیم به ما این اجازه را می دهد که بتوانیم از تمامی قابلیت های خود در زمان خود استفاده کنیم ، اما وقتی ذهن ما درگیر آینده و یا گذشته باشد بطور واقعی حا و آینده خود را نیز از دست می دهیم . با ما همراه باشید تا روش های زندگی در زمان حال را بیاموزید .
ما در خاطرات لذت بخشمان و آنچه که مشتاقانه در انتظار هستیم دنبال شادی می گردیم غافل از اینکه هدیه های کوچک روزمره و ساده زندگی هستند که رضایت و خرسندی ما را تقویت می کنند اما آنچه که انتظار داریم برای ما خوشی بلندمدتی به ارمغان آورد، به ندرت چنین می کند؛ خواه کم کردن ۱۵کیلوگرم وزن باشد یا ارتقای شغلی. با دستیابی به چنین اهدافی البته خوشحال خواهیم شد اما بعد از مدتی دوباره به همان میزانی که قبلا در زندگی شاد بوده ایم، برمی گردیم.
زندگی در زمان حال
روان شناسان به این باور رسیده اند که حال خوب ما و شادی مان با تغییر نگرش ما درباره انتظارات، خاطرات و لحظه حال تغییر می کند. تمرکز روی زمان حال کمک می کند دریابیم چگونه شاد باشیم. از طرف دیگر، هر چه سنمان بالاتر می رود، نگرشمان به شاد بودن رشد می کند. بالا رفتن سن کمک می کند جنبه های منفی را نادیده بگیریم و به وجه مثبت قضایا گرایش داشته باشیم. جوانان طبیعتا منفی گرا هستند. تحقیقی در دانشگاه استنفورد تاثیر سن را روی اهداف و انتظارات بررسی کرد و نشان داد جوانان سریع تر جذب جنبه های منفی می شوند، اما افراد مسن تر روی وجه مثبت تمرکز می کنند.
شاید این تغییر نگرش بخشی از فرایند رشد باشد. از سوی دیگر، با گذر زمان فرد روابط بهتر و بیشتری با اعضای خانواده و دوستان نزدیکش برقرار می کند و به همین ترتیب نسبت به دوران جوانی اش که تمایل داشت به تنهایی خطر عواقب فعالیت هایش را بپذیرد، شادتر خواهد بود. تحقیقی روی ۱۸۴ فرد ۱۸ تا ۹۴ ساله نشان داد افراد مسن تر شادی بیشتر و طولانی مدت تری را تجربه می کنند. خاطرات خوش همیشه در یاد آنهاست و غم و عصبانیت یادشان نمی آید. همچنین افراد مسن تر کمتر نگرانند که دیگران درباره شان چه فکر می کنند.
همچنین بخوانید : چطور هنگام بیدار شدن از خواب صورتی زیبا داشته باشیم؟
محققان فکر می کنند این تغییر نگرش به این علت است که با بالا رفتن سن فرد آگاه تر می شود و بهتر درک می کند که زمان با شتاب در حال گذر است. از این رو بیشتر به لذت بردن از لحظه های زندگی و شاد بودن حتی با کوچک ترین چیزها اهمیت می دهد و کمتر نگرانی به خود راه می دهد.
در حالی که جوانان درگیر مسائلی مانند کار پیدا کردن، تشکیل خانواده، خرید خانه و… هستند و همیشه درباره آینده نگرانند. فاصله بین آرزوها و دستاوردها اغلب اجازه نمی دهد جوانان از موارد کوچک و زیبای زندگی لذت ببرند و شاد شوند. آنها در پی شادی های خیلی بزرگ اند که اغلب به سادگی محقق نمی شود. همچنین جوانان کمتر به سلامت خود اهمیت می دهند، اغلب خواب کافی و تغذیه سالمی ندارند. در حالی که افراد مسن تر بیشتر از خود مراقبت می کنند و طبیعتا سلامت خود شادی آور است.
اگر بخواهیم در یک کلام نسخه ای برای شاد بودن بپیچیم باید روی زمان تمرکز کنیم. اگر می خواهید شادی همراه همیشگی زندگی تان باشد، از لحظه ها لذت ببرید. در زمان حال زندگی کنید و قدردان همه اتفاقات کوچک و بزرگ زندگی تان باشید. حتی اگر این شادی کوچک به موقع رسیدن به اتوبوس، خواندن یک لطیفه بامزه در روزنامه یا پیدا کردن کمی پول در جیب شلوار قدیمی تان باشد!
منابع
* https://motamem.org/
* https://fa.wikipedia.org/wiki
* http://mahanteymouri.ir/modiriyat-zaman/
* http://12ceo.ir/5
تکنیکهای مدیریت زمان برای یک کارآفرین و روانشناسی وقت
2