تارا فایل

تحقیق بررسی رابطه بین گرایشهای کارآفرینی با تمایل به ارتکاب جرم و احساس امنیت اجتماعی


هوالحکیم
بررسی رابطه بین گرایشهای کارآفرینی با تمایل به ارتکاب جرم و احساس امنیت اجتماعی

چکیده:
تحقیق حاضر با هدف "بررسی رابطه بین گرایشهای کارآفرینی با تمایل به ارتکاب جرم و احساس امنیت اجتماعی"، انجام شده است. برای نیل به این هدف، موضوع تحقیق در قالب ادبیات تحقیق به پژوهش سپرده شد که نتیجه آن دست یابی به مدل مفهومی تحقیق میباشد که بر اساس آن، پرسشنامه استانداردی تنظیم شد که این پرسشنامه بعد از سنجش پایایی(ضریب آلفای کرونباخ)، بین جامعه آماری (450 نفر از دانشجویان استان چهارمحال و بختیاری)، در سال 1393، توزیع گردید و پس از تکمیل و جمع آوری، با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل توصیفی و استنباطی (همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیره)، قرار گرفت. نتایج حاصل از تحلیلهای انجام شده، موید این مطلب بود که بر اساس فرض تحقیق، "گرایشهای کارآفرینی" و مولفه " احساس امنیت اجتماعی" قدرت پیشبینی جرم را در سطح معناداری 00/0 دارند و از بین گرایشهای کارآفرینی، "ریسکپذیری" و "کانون کنترل افراد" قدرت پیشبینیکننده برای تمایل به ارتکاب جرم را به ترتیب در سطح معنیداری 02/0 و 05/0 دارند.
همچنین از بین گرایشهای کارآفرینی، وجود قدرت پیشبینیکنندگی "خلاقیت" و "احساس امنیت اجتماعی" و از سوی دیگر، قدرت پیشبینیکنندگی "کانون کنترل افراد" و "احساس امنیت اجتماعی" برای ارتکاب به جرم نیز تائید میگردد.
و نهایتاً، تنها بین گرایش "استقلالطلبی" و مولفه "احساس امنیت اجتماعی" با همبستگی (336/0-)، "خلاقیت" و "تمایل ارتکاب به جرم" با همبستگی (446/0) و "کانون کنترل افراد" و مولفه "تمایل ارتکاب به جرم" با همبستگی (513/0) ارتباط معنیداری مشاهده گردید.
واژگان کلیدی: گرایشهای کارآفرینی (پیشرفت طلبی، استقلال طلبی، خلاقیت، ریسکپذیری، کانون کنترل افراد)، جرم و امنیت اجتماعی.
بیان مساله:
"سی رایت میلز"، مسائل عمومی را در حقیقت ناشی از بحران در نظام نهادها می داند. وی معتقد است، مسائل، معلول دگرگونیهای ساختی است که به واسطه گسترش و ارتباط پیچیده نهادهای اجتماعی افزایش می یابد. "رابرت نیسبت" معتقد است یک مشکل اجتماعی، شیوه رفتاری است که توسط بخش اساسی نظام اجتماعی، به تخلف از یک معیار و یا به طور کلی تخلف از معیارهای پذیرفته شده یا هنجار اجتماعی گفته میشود(بخشنده و همکاران، 1391، 423).
امنیت یکی از بارزترین وجوه بالندگی یک اجتماع و بستر ساز رشد و توسعه و ثبات جامعه میباشد(مرادی پردنجانی و همکاران، 1393، 104). استقرار امنیت در یک جامعه نیازمند ساختاری است که در آن حداقل عناصری چون عدالت اجتماعی، تامین و رفاه اجتماعی، اشتغال، آزادی و حاکمیت مردم، اختلال اجتماعی و نظایر آن وجود داشته باشند. امروزه مساله بزهکاری و جرم و آسیبهای اجتماعی در کنار دیگر معضلات اجتماعی به یکی از منابع ظهور و گسترش احساس نا امنی در بین مردم تبدیل شده است(محسنی، 1389، 3).
از سوی دیگر، امروزه جرم به عنوان جدی ترین مساله اجتماعی هر جامعه ای تلقی میشود و میزان کلی جرم در تمام کشورها، اعم از صنعتی و غیر صنعتی رشد چشمگیری داشته است. محققین اعتقاد دارند که بزهکاری و جرم به قدری پیچیده است که نمیتوان یک علت خاص را مشخص نمود و یک درمان ساده و واحدی را پیشنهاد کرد(میرزمانی و همکاران، 1384، 22).
بنابر نظر "کلوآرد" بر پایه تئوری "Differential Association" وقتی ابزار و امکانات معمول و مورد نیاز یکسان توزیع نشود، و برخی در شرایط بهتر قرار گیرند و برخی با عدم امکان دستیابی به وسائل و امکانات مواجه باشند، احتمال ارتکاب جرم افزایش می باید و این امر به ناامنی منجر خواهد شد(ساروخانی و نویدنیا، 1385، ص90).
نا امنی اجتماعی شامل تهدید علیه ارزشهای موجود یک جامعه است. وقتی که یک جامعه از تامین حداقل امنیت برای یک زندگی قابل قبول و مطلوب ناتوان بوده و اعضای آن جامعه از سوی گروهها و افراد منحرف، بزهکار و مجرم در معرض تهدید و خطر باشند، در واقع جامعه یادشده ناامن است و ناامنی اجتماعی در آن حاکم است. بنابراین امنیت اجتماعی از نظر اصطلاحی و عرف جامعه به حداقل امنیت لازم در جامعه برای یک زندگی عادی و معمولی و فقدان دغدغه خاطر جانی، مالی و ارزشی و اعتقادی اشاره دارد (آقایی و تیمورتاش، 1389، 9).
البته، اگرچه امنیت اجتماعی تمامی زوایا و سطوح زندگی را تحت تاثیر قرار داده است و به عنوان یکی از نیازهای اساسی بشری مطرح می باشد؛ اما خود نیز تحت تاثیر متقابل بسیاری از عوامل اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی قرار می گیرد که از میان آنها می توان به نقش کارآفرینی اشاره نمود(عباسزاده و همکاران، الف، 1391، 200).
از سویی با توجه به میزان رشد جمعیت در دو دهه گذشته، بیکاری را می توان مهمترین چالش اجتماعی چند دهه آینده به شمار آورد. پیامدهای این بحران، گسترش فقر و افزایش پدیده های ناگوار اجتماعی است. یکی از تدابیر جهت حل این معضل، تقویت روحیه کارآفرینی است(صریح القلم، 2008، 124).
امروزه کارآفرینی موثرترین روش برقراری ارتباط بین علم و صنعت و بازار می باشد. مفهوم یادشده با ابعاد (ریسک پذیری، نوآوری و اشتغال زایی) نزد کارشناسان کشور به عنوان ابزار مهم تولید شغل و کاهش میزان بیکاری اهمیتی فزاینده یافته است.
از دیدگاه صاحب نظران، دلیل توجه به مقوله کارآفرینی، تولید ثروت، توسعه تکنولوژی و اشتغال مولد بوده است و ایجاد کار (اشتغالزایی) یکی از نتایج مهم کارآفرینی ذکر شده است. با توجه به نقش کارآفرینی در رشد و شکوفایی اقتصادی کشور و با عنایت به مسائل و تنگناهایی که از نظر اقتصادی در خصوص بیکاری و پیامدهای امنیتی آن چون (آسیبهای پنهان منبعث از بیکاری، اشتغال غیر رسمی، جرم و مواردی مانند آن که تهدید کننده امنیت اجتماعی هستند)، وجود دارد. ضروری است که نقش کارآفرینی در ارتقای امنیت اجتماعی بررسی شود؛ چرا که امنیت اجتماعی حکایت از حفظ فرد در مقابل خطراتی دارد که اجتماع آن را برای افراد رقم می زند، فرد را در مقابل خطراتی که مسبب آن زندگی جمعی است همانند: بیکاری، فقر و … حمایت می کند. مفهوم یاد شده طبق دیدگاه "ویور" به معنای توانایی جامعه برای حفظ ویژگیهای اساسی اش تحت شرایط تغییر و تهدیدات واقعی و محتمل است. به فراخور موضوع می توان گفت کارآفرینی حلقه مفقوده امنیت اجتماعی می باشد(عباس زاده و همکاران، الف، 1391، 200).
لذا از آنجایی که مساله بزهکاری و جرم در کنار دیگر معضلات اجتماعی به یکی از منابع ظهور و گسترش احساس نا امنی اجتماعی در بین مردم تبدیل شده است و همچنین با توجه به تحقیقات گسترده ای که در زمینه کارآفرینی انجام شده است و کارآفرینی را حلقه مفقوده امنیت اجتماعی قلمداد می نمایند، بر همین اساس، این تحقیق درصدد است چگونگی رابطه بین گرایشهای کارآفرینی با تمایل به ارتکاب جرم و احساس امنیت اجتماعی را بررسی نماید.
چارچوب نظری تحقیق
بررسی پیشینه تحقیق
در زمینه رابطه بین گرایشهای کارآفرینی با احساس امنیت اجتماعی و تمایل به ارتکاب جرم، مطالعات زیادی صورت گرفته است که در ذیل به چند نمونه از آنها اشاره می گردد:
الف) تحقیقات خارجی
ارلیچ (1973)، مطرح می کند که بیکاری روی نرخ جرم و جنایت تاثیر می گذارد به این ترتیب که وقتی نرخ بیکاری افزایش می یابد فرصتهای درآمدی در بخش قانونی کاهش پیدا می کند و افراد به انجام فعالیتهای مجرمانه ترغیب می شوند.
لی (2003)، رابطه بین شاخصهای بارز کار و انواع جرم را در کشورهای استرالیا، ژاپن و کره جنوبی مورد آزمون قرار داد، وجود یک رابطه بلند مدت را میان بیکاری و جرم بررسی کرد و پی برد که میان نرخ بیکاری و انواع جرم در بلند مدت یک رابطه تعادلی قوی وجود دارد.
کومر نیکل (2004)، مطالعه ای را به منظور بررسی تاثیر عوامل اقتصاد کلان بر جرم انجام داد و به این نتیجه رسید، که بیکاری، تورم و فقر باعث افزایش جرم می شوند(بلالی و اکبری، 1391، 461).
چو (2008)، با استفاده از داده های پانل برای 50 ایالت امریکا در دوره 1995 تا 2004 اثر مثبت و معنی دار شاخص فقر بر جرائم خشونت، تجاوز و سرقت را تایید کرده است(دل انگیزان، 1391، 488).
ب) تحقیقات داخلی
حیدری (1386)، در بررسی وضعیت جرم و رابطه آن با شاخص های اجتماعی – اقتصادی و جمعیتی کشور به این تیجه رسیده است که بین میزان جرم و جمعیت بیکار رابطه مثبت، و بین میزا جرم و جمعیت فعال و شاغل کشور رابطه منفی وجود دارد. به این معنی که افزایش جمعیت شاغل به منزله جذب نیروهای فعال و متخصص در مهارتها و جایگاههای مورد نیاز جامعه است(بلالی و اکبری، 1391، 462).
نوری وندی و میردامادی (1387)، در پژوهشی با هدف شناسایی عوامل بهبود دهنده تمایل به کارآفرینی در استان خوزستان، به این نتیجه رسیدند که عوامل توسعه زیرساختهای فرهنگی و اجتماعی، ریسک پذیری و توفیق طلبی و تعهد پذیری، توسعه نظام اطلاع رسانی و آموزش، گسترش اهرم های حمایتی، توسعه تشکلهای کارآفرینی و گسترش مشارکت افراد نقش دارد(فدایی و همکاران، 1391، 337).
بخشنده و همکاران (1391)، در پژوهشی با هدف شناخت تاثیر ویژگیهای سکونت در شکل گیری خرده فرهنگ انحرافی جوانان به این نتیجه رسیدند که بین متغیرهای سن، جنس، احساس استقلال، تحصیلات، انجام اعمال و فرایض دینی؛ داشتن دوستان عضو خرده فرهنگ انحرافی و وابستگی به دوستان عضو خرده فرهنگ انحرافی با امنیت اجتماعی رابطه معنی داری وجود دارد(بخشنده و همکاران، 1391، 422).
فدایی و همکاران (1391)، در پژوهشی با هدف بررسی رابطه گرایش به کارآفرینی و احساس امنیت اجتماعی، به این نتیجه رسیدند که بین گرایش به کارآفرینی و احساس امنیت اجتماعی همبستگی وجود دارد(فدایی و همکاران، 1391، 333).
ادبیات تحقیق
امنیت و اقسام آن
به کارگیرى واژه امنیت داراى یک تاریخ طولانى است که ریشه آن به قدمت تاریخ بشر است. این واژه توسط سیسرو1 و لاکرتیوس2 به یک حالت روان شناختى و فلسفى ذهنى یا احساس درونى آزاد شدن از حزن و اندوه تعریف شده و بعدها در تاریخ سلطه رومیان به عنوان یک مفهوم سیاسى رویکردى سیاسى به خود گرفت. در تفکر سیاسى غرب، امنیت به معنای "اطمینان" و مفهوم سیاسى آزادى لیبرالى پیوند خورده است. طى قرن هاى هفدهم و هجدهم مفهوم امنیت به عقیده کافمن یک مفهوم هنجارى بود که با توسعه رفاه اجتماعى3، رفاه عمومى4 و خیر همگانى5 هم معنا شده و ملاک مناسبى براى هدایت اجتماعی گردید. در حال حاضر، مفهوم امنیت در علوم اجتماعی به منزله یکی از ابعاد پنج گانه امنیت در نظر گرفته میشد(امانت، 1390، ص146).
امنیت از ریشه لاتین (Securus) است که در لغت به معنای نداشتن دلهره و دغدغه است(ساروخانی و نویدنیا، 1385، 88). در فرهنگ لغت آکسفورد، امنیت عبارت است از رهایی از نگرانیها و ایمنی در مقابل خطرات و همچنین معیارهایی قراردادی برای تضمین ایمنی یک کشور، شخص یا چیزی که از ارزشی برخوردار است. همچنین فرهنگ معین، امنیت را ایمن شدن، بی بیمی و در امان بودن معنا کرده است(عباس زاده، ب، 1391، 362). آبراهام مازلو نیز امنیت را شامل امنیت شخصی در برابر جرایم، امنیت مالی و شغلی، بهداشت و سالم بودن در برابر حوادث و … قرار داده است (مرادی پردنجانی و همکاران، 1393، ص104).
امنیت دارای ابعاد و اقسام مختلف است و با توجه به ملاکهای مختلف، تقسیم بندی های متفاوتی از آن صورت گرفته است. مولر معتقد است پنج گونه امنیت وجود دارد که عبارتند از: امنیت ملی، انسانی، زیست محیطی و امنیت اجتماعی(نظرعباسی، 1391، 377). همچنین در تقسیم بندی دیگری امنیت شامل انواع جسمی، روحی، داخلی، خارجی، فردی، اجتماعی، ملی، انسانی، انضباطی، اخلاقی و دفاعی است(مولر، 2004، 9).
احساس امنیت اجتماعی
"باری بوزان6" برای نخستین بار اصطلاح امنیت اجتماعی7 را در کتاب "مردم، دولتها و هراس" به کاربرد امنیت اجتماعی اشاره کرد که بر اساس آن، افراد، خود را به عنوان عضو یک گروه اجتماعی قلمداد می کنند؛ یا به عبارتی، با جنبه هایی از زندگی فرد ارتباط پیدا می کند که هویت گروهی او را تشکیل می دهد(فدایی و همکاران، 1391، 338) و امنیت اجتماعی را توانایی گروههای مختلف صنفی، قومی، محلی، جنسی و … در حفظ هستی و هویت خود، تعریف نمود(آقایی و تیمورتاش، 1389، 12).
مک سوئینی معتقد است امنیت جتماعی عبارت است از آن که چگونه جوامع، منافع و هویتشان را خلق و بازتولید می کنند و مولر نیز امنیت اجتماعی را توانایی یک جامعه برای دوام ویژگی های اساسی آن در فرآیند تغییرات محیطی و در برابر تهدیدات واقعی یا احتمالی(عباس زاده و همکاران، الف، 1391، 204).
امنیت اجتماعی به عنوان یکی از حساسترین و مهمترین انواع امنیت و از عناصر اساسی انسانهاست. بدون شک، هیچ عنصری برای پیشرفت و توسعه یک جامعه و همچنین شکوفایی استعدادها، مهمتر از عنصر امنیت و تامین آرامش در جامعه نمی باشد.
امروزه امنیت از نظر صوری و ظاهری در اجتماع از معنی فقدان جرایم و آسیبها فراتر رفته و شامل موارد و مصادیقی از نظر روحی، اخلاقی، بهداشتی، اقتصادی و نیز دربرگیرنده ثبات و نظم واقعی و عقلانی در اجتماع شده است که از آن به امنیت اجتماعی تعبیر می شود. لذا می توان اظهار داشت که هر چه میزان توسعه یافتگی یک جامعه بیشتر باشد، ضریب امنیت اجتماعی نیز افزایش می یابد، به موازات آن نیز، نرخ جرم، جنایت، و آسیبهای اجتماعی کاهش می یابد.
احساس امنیت، فرآیندی روانی – اجتماعی است که صرفاً به افراد تحمیل نمی شود؛ بلکه اکثر افراد جامعه بر اساس نیازها، علایق، خواسته ها و توانمندی های شخصیتی و روانی خود در ایجاد و از بین بردن آن نقش اساسی دارند(فدایی و همکاران، 1391، 338). به طور کلی می توان گفت، امنیت اجتماعی به قابلیت حفظ الگوهای سنتی، زبان، فرهنگ، مذهب، هویت و عرف مربوط می شود(عسگری، 1391، 143).
اما آنچه که نباید از نظر دور داشت، تفاوت بین امنیت و احساس امنیت است. ممکن است در جامعه ای امنیت از نظر انتظامی و پلیسی وجود داشته باشد؛ ولی فرد احساس امنیت نکند. در واقع احساس امنیت تلفیقی از عوامل فردی، روانی و اجتماعی تلقی می شود. امنیت، بعد عینی مساله و احساس امنیت بعد ذهنی آن تلقی می شود. احساس امنیت در یک جامعه به احساس روانی شهروندان از میزان وجود یا عدم وجود امنیت در آن جامعه ناشی می گردد و هر چه میزان فراوانی جرم بالاتر باشد، احساس امنیت در آن جامعه پایین تر است(فدایی و همکاران، 1391، 339).
کارآفرینی
کارآفرینی از اواخر قرن بیستم مورد توجه محافل آموزشی کشورهای جهان قرار گرفته است. واژه (entrepreneurship) از کلمه فرانسوی به معنای متعهد شدن نشات گرفته است(جهانی و همکاران، 1392، 414). بنا بر تعریف واژه نامه وبستر، کارآفرین کسی است که متعهد می شود مخاطره های یک فعالیت اقتصادی را سازماندهی، اداره و تقبل کند( ربیعی و سرابی، 1392، 42). و کارآفرینی فرآیندی است که منجر به ایجاد رضایتمندی و یا تقاضای جدید می گردد که عبارت است از فرآیند ایجاد ارزش از راه تشکیل مجموعه منحصر به فردی از منابع به منظور بهره گیری از فرصتهاست(علیپور شیرسوار و مرزبان مقدم، 1392، 49).
شومپیتر8 از اعضای مکتب اقتصادی آلمان که در واقع، پدر کارآفرینی محسوب میشود(هیستریچ و پیترز، 2006، 8). در سال 1948 چنین بیان میکند: "کارآفرین نیروی محرکه اقتصاد است"(گوو، 2006، 45). وی معتقد است این گونه افراد دارای ویژگیهای کارآفرینی هستند و نوآور محسوب میشوند(ناظم، 1386،ص14). کارآفرینی عبارت است از شناسایی فرصتها، نوآوری برای استفاده از فرصتها، و اقدام مخاطرهآمیز برای ایجاد ارزش(دهقان و همکارن، 1391، 23).
گرایشهای کارآفرینی
یکی از مهمترین تئوریهایی که پیرامون گرایشهای کارآفرینی ارائه شده است، تئوری مک کللند می باشد. وی دریافت که افراد و جوامع خاصی، دارای نیاز به موفقیت بالایی هستند و جوامع خاصی نیاز به موفقیت را در افراد تشدید می کنند. نامبرده بر این باور است که نماد کارآفرینان، نیاز بالای آنها به موفقیت است. کارآفرینان بر این باورند که اگر آنها کارشان را بهتر انجام دهند، پاداشها خود به خود به دنبال آنها خواهد آمد. در این راستا، "بوید بگلی" برای متمایز کردن بنیانگذاران و مدیران شرکتهای کوچک از مدیران اجرایی معمولی پنج بعد را مشخص کرده اند که عبارتند از: نیاز به موفقیت، کانون کنترل افراد، میزان ریسک پذیری، میزان تحمل ابهام و نوآوری(شکل1-1).
شکل (1). تاثیر ویژگیهای کارآفرینانه بر گرایشهای کارآفرینی(عباس زاده و همکاران، الف، 1391، 207).

1) پیشرفت طلبی: عبارت است از تمایل به انجام کار در استانداردهای عالی برای موفقیت در موقعیتهای رقابتی(ناظم، 1392، 224).
2) کانون کنترل افراد: این مولفه توسط هورنادی و آبود9 مطرح شده است(عرفانی، 2008، 237). کارآفرینان موفق، به خود ایمان دارند و موفقیت یا شکست را به سرنوشت، اقبال و یا نیروهای مشابه نسبت نمی دهند. به عقیده آنها شکستها و پیشرفتها تحت کنترل و نفوذ آنها بوده و خود را در نتایج عملکرد خود موثر می دانند.
3) میزان ریسک پذیری: عبارت است از پذیرش مخاطره های معتدل که می توانند از طریق تلاش شخصی مهار شوند(ناظم، 1392، 224).
4) استقلال طلبی: از ویژگیهایی است که به عنوان یک نیروی بسیار برانگیزاننده مورد تاکید واقع شده است. در واقع نیاز به استقلال را می توان با عبارتهایی نظیر کنترل داشتن بر سرنوشت خویش، کاری را برای خود انجام دادن و آقای خود بودن، تعریف کرد(ابراهیم زاده، 2008، 238).
5) خلاقیت: همانا توانایی خلق ایده های جدید است که این ایده ها ممکن است به محصولات یا خدمات جدید منجر شود(ناظم، 1392، 224). به اعتقاد پیتر دراکر، وجود خلاقیت در کارآفرینی به قدری ضروری است که می توان ادعا نمود که کارآفرینی بدون آن وجود ندارد(حسین پور و آهوپای، 1392، 141).
جرم
جرم عبارت است از عملی است که قانون آن را ا زطریق تعیین کیفر منع کرده باشد(لنگرودی،1383،191). امیل دورکیم معتقد است، جرم هر عملی است که در قانون برای آن، مجازات تعیین کرده باشند(میرزمانی و همکاران، 1384، 23). بزهکاری نیز به مجموعه افعالی گفته می شود که وقوع آن در یک جامعه خاص، غیر قابل چشم پوشی تلقی می شود و این افعال به اقتضای جوامع مختلف در زمان و مکان و همچنین بر حسب تحولات سیستم سیاسی کشورها در نوسان است.
مجرم و بزهکار10، به افراد مرتکب اعمالی گفته می شود که به موجب قانون، مستلزم مجازات و اقدامات تامینی و تربیتی است. اگر سن فرد بیش از 18 سال باشد، مجرم و اگر زیر 18 سال باشد، بزهکار نامیده می شود.
عوامل موثر بر وقوع جرم
مفاهیمی مانند جرم انگاری و جرم زدایی که در حوزه قوانین تقنینی و قوای قضائیه کشورها قابل پی گیری است،بر دامنه جرم دانستن یا ندانستن برخی فعل های افراد جامعه موثر هستند؛ لذا وجود تفاوت های مفهومی و قانونی می تواند باعث گردد که عناصری در یک جامعه جرم ودر جامعه دیگر غیر جرم محسوب شده دامنه معنای ارتباط بین عدم اشتغال و عدم امنیت ناشی از ارتکاب جرم را به ابهام آلوده نمایند.
وجود شرایط مختلف در شهرها از قبیل ازدیاد جمعیت، مهاجرتهای بی رویه و بدون ساماندهی یا فرهنگ های مختلف، بیکاری، اختلاف طبقاتی و … زمینه ساز جرائم در شهرهامی گردند. علاوه بر این، حاشیه نشینی خود پیامد رشد بیش از حد شهر نشینی بوده و به دنبال خود زمینه بزرگتری از مشکلات اجتماعی را از جمله بزهکاری، جرم و خیانت را به همراه دارد. پدیده هایی مانند بیکاری و عدم اشتغال که مختص و مشهود شهرهای امروزی مخصوصاً در جهان سوم است، خود هم به عنوان علت وهم به عنوان معلول می تواند در یک فضای ارتباط متقابل با انواع جرم و بزه نمایان گردد.
بیکاری به معنای عدم اشتغال است و زمانی اتفاق خواهد افتاد که فرد در سن کار باشد، مایل به کار باشد و قوانین نیز وی را برای فعالیت منع نکرده باشند و همچنین فرد در سطح مزدهای معمول و شغل های کنونی دنبال کار بگردد؛ ولی نتواند کاری را به دست آورد. این پدیده باعث می گردد که فرد بیکار شغل خود را از دست بدهد. از دست رفتن شغل، نوعی تهدید علیه هویت شغلی فرد است(شکل 1-1).

شکل (2). مدل تحلیلی ارتباط متقابل بیکاری و جرم
در کنار این موضوع، فرد درآمد خود را از دست خواهد داد در حالی که نیاز های مصرفی و اجتماعی وی همچنان برقرارند. این از دست رفتن شغل به صورت زنجیروار تقاضا برای شغل هایی که فعالیت مورد نظر از آنها مواد اولیه و خدمات می گرفت را کاهش می دهد (زنجیره فعالیت های پیشین) و در مقابل مواد اولیه و خدمات را برای شغل ها و فعالیت های اقتصادی بعدی (زنجیره فعالیت های پسین) عرضه نخواهد کرد. این مساله مانند یک دومینو زنجیره ای از کسب و کار ها و فعالیت های اقتصادی را تحت تاثیر قرار می دهد. در کنار این اثرات، کاهش درآمد باعث کاهش تقاضا برای کالاها و خدمات مصرفی شده و این کاهش در خرید و سفارش باعث کاهش در تولید و در ادامه باعث ایجاد بیکاری بیشتر خواهد شد. فرآیند تخریبگر پدیده بیکاری در همین جا خاتمه نمی یابد. تاثیری که بیکاری بر روح و روان و نقش های فردی، خانوادگی و اجتماعی افراد بر جای می گذارد غیر قابل انکار است؛ لذا می توان بیکاری را هم به عنوان یک مشکل فردی و هم به عنوان یک مشکل اجتماعی معرفی نمود که تداوم آن می تواد هم به فرد وهم به اجتماع صدمات فراوانی وارد نماید(دل انگیزان، 1391، 485).
مدل مفهومی
با الهام گرفتن از مبانی نظری فوق الذکر می توان گفت، کارآفرینان، با بهره گیری از نیروهای مولدی که در خود برای حل خلاقانه ی مساله سراغ دارند، با ریسک پذیری و تحمل قابل توجه، قادر می باشند با زیرکی، ظرافت و سرعت هر چه تمام تر، تهدیدات و تنگناهای محیطی (همچون بیکاری و اشتغال و …) را در جامعه به فرصت تبدیل نمایند و در شرایط سخت، نظیر بیکاری بسیار بالا فرصتهای جدیدی را کشف و از آنها به نفع خود و جامعه بهره برداری کنند.
وجود نرخ بالای بیکاری در میان جوانان و آسیبهای اجتماعی همچون اعتیاد، اشتغال کاذب، سرقت و مواردی مانند آن که تهدید کننده نظم و امنیت اجتماعی در جامعه است، بر نقش کارآفرینی کارآفرینان در حوزه نظم و امنیت می افزاید؛ چرا که امنیت اجتماعی طبق دیدگاه مولر، ناظر بر توانایی یک جامعه برای دوام ویژگیهای اساسی آن در فرآیند تغییرات محیطی و در برابر تهدیدات واقعی یا احتمالی است(عباس زاده و همکاران، الف، 1391، 211). در واقع، عدم اشتغال (نبود کارآفرینی)، می تواند زمینه را برای ارتکاب جرم فراهم آورد و انگیزه ارتکاب آن را تحت تاثیر قرار دهد(دل انگیزان، 1391، 482).
از سوی دیگر، امروزه جرم به عنوان جدی ترین مساله اجتماعی هر جامعه ای تلقی میشود و میزان کلی جرم در تمام کشورها، اعم از صنعتی و غیر صنعتی رشد چشمگیری داشته است. محققین اعتقاد دارند که بزهکاری و جرم به قدری پیچیده است که نمیتوان یک علت خاص را مشخص نمود و یک درمان ساده و واحدی را پیشنهاد کرد(میرزمانی و همکاران، 1384، ص22).
وجود بیکاری در جامعه به عنوان یک تهدید اقتصادی بالقوه، می تواند امنیت اجتماعی که مصادیق آن امنیت شغلی می باشد را با چالش مواجه کند. در این راستا می توان چنین استنباط کرد که بازتولید امنیت اجتماعی با لحاظ مساله بیکاری از طریق کارآفرینی و فرهنگ کارآفرینی میسر است. به عبارت دیگر، امنیت اجتماعی در جامعه محصول امنیت شغلی است که این میسر نمی شود مگر از طریق کارآفرینی؛ چرا که کارآفرینی منادی ایده های جدید و خلاق و اشتغالزاست و کارآفرینی به یک معنا، حلقه مفقود شده در تبیین امنیت اجتماعی می باشد(عباس زاده و همکاران، الف، 1391، 212).
در این قسمت با الهام گرفتن از تئوریهای مذکور و پیشینه تحقیق، مدلی11 جهت تبیین ارتباط بین گرایشهای کارآفرینی، ارتکاب جرم و احساس امنیت اجتماعی ارائه می شود(شکل 1-1).

شکل (1-1). مدل مفهومی تحقیق، ارتباط بین گرایشهای کارآفرینی، ارتکاب جرم و احساس امنیت اجتماعی
فرضیات تحقیق:
فرضیه اصلی:
گرایش به کارآفرینی (پیشرفتطلبی، استقلالطلبی، خلاقیت، میزان ریسکپذیری و کانون کنترل افراد) و احساس امنیت اجتماعی، قدرت پیشبینی تمایل ارتکاب به جرم را دارد.
فرضیات فرعی:
1) "پیشرفت طلبی" و "احساس امنیت اجتماعی"، قدرت پیشبینی تمایل ارتکاب به جرم را دارد.
2) "استقلال طلبی" و "احساس امنیت اجتماعی"، قدرت پیشبینی تمایل ارتکاب به جرم را دارد.
3) "خلاقیت" و "احساس امنیت اجتماعی"، قدرت پیشبینی تمایل ارتکاب به جرم را دارد.
4) "میزان ریسک پذیری" و "احساس امنیت اجتماعی"، قدرت پیشبینی تمایل ارتکاب به جرم را دارد.
5) "کانون کنترل افراد" و "احساس امنیت اجتماعی"، قدرت پیشبینی تمایل ارتکاب به جرم را دارد.
6) بین گرایشهای کارآفرینی (به تفکیک) و "احساس امنیت اجتماعی"، رابطه وجود دارد.
7) بین گرایشهای کارآفرینی (به تفکیک) و "تمایل به ارتکاب جرم"، رابطه وجود دارد.
روش تحقیق:
پژوهشگر پس از تهیه و تنظیم موضوع تحقیق،باید در فکر انتخاب روش تحقیق باشد. هدف از انتخاب روش تحقیق این است که مشخص نمائیم، برای بررسی موضوعی خاص، چه روش تحقیقی لازم است و محقق چه روش و شیوه ای را اتخاذ کند، تا هر چه دقیقتر و سریعتر به پرسش یا پرسشهای تحقیق مود نظر دست یابد(سکاران، 1380، 8). هدف تحقیقات کاربردی، توسعه دانش کاربردی در زمینه ای خاص می باشد و به سمت کاربرد علمی دانش هدایت می شود(بازرگان و همکاران، 1384، 78). بر همین اساس، با توجه به موضوع تحقیق که عبارت است از "بررسی رابطه بین گرایشهای کارآفرینی با تمایل به ارتکاب جرم و احساس امنیت اجتماعی"، می توان گفت، تحقیق حاضر، یک تحقیق کاربردی می باشد، همچنین تحقیق حاضر در شش ماهه اول سال 1393 به روش پیمایشی انجام گردید.
روش و ابزار جمعآوری اطلاعات
مرحله جمع آوری داده ها ،آغاز فرآیندی است که طی آن،محقق یافته های میدانی و کتابخانه ای را جمع آوری می کند و به روش استقرایی به طبقه بندی و سپس تجزیه و تحلیل آن ها می پردازد و سوالات یا فرضیه های تدوین شده خود را مورد ارزیابی قرار می دهدو در نهایت حکم صادر می کند و پاسخ مسئله خود را به اتکای آنها می یابد(سکاران، 1380، 243).
در این تحقیق، جهت جمع آوری اطلاعات از روش های مطالعات کتابخانه ای با ابزار های کتب، پایان نامه های دانشگاهی، مقالات علمی، پژوهشی و مجلات و سایتهای اینترنتی استفاده شده است. همچنین از روش های مطالعات میدانی با ابزار پرسش نامه استفاده شده است. که پرسشنامه تحقیق، شامل سه بخش می باشد: 1) بیست سوال، در مورد گرایشهای کارآفرینی؛ 2) بیست و دو سوال در مورد احساس امنیت اجتماعی و 3) ده سوال آخر نیز در مورد تمایل به ارتکاب جرم می باشد.
روایی و پایایی ابزار پژوهش
روایی یعنی مقیاس و محتوای ابزار یا سوالات مندرج در ابزار گردآوری اطلاعات، دقیقاً متغیرها و موضوع مورد مطالعه را بسنجد و پایایی ابزار سنجش که از آن به اعتبار، دقت و اعتمادپذیری نیز تعبیر می شود، عبارت است از اینکه اگر یک وسیله اندازه گیری که برای سنجش متغیر و صفتی ساخته شده، در شرایط مشابه در زمان و یا مکان مورد استفاده قرار گیرد، نتایج مشابهی از آن حاصل شود(حافظنیا،1389، 182).
با توجه به این که پرسش نامه تحقیق حاضر از نوع استاندارد می باشد، لذا ضرورتی به سنجش روایی آن نمی باشد؛ اما پایایی آن بر اساس روش ضریب آلفای کرونباخ، 69% به دست آمد.
جامعه و نمونه آماری و روش نمونهگیری
جامعه آماری عبارت است از ،کل گروه، افراد و وقایعی که محقق میخواهد به تحقیق درباره آنها بپردازد(سکاران، 1380، 294). جامعه آماری بر اساس تعداد اعضای تشکیل دهنده، به دو دسته تقسیم می شود: جامعه آماری محدود و جامعه آماری نا محدود. جامعه آماری محدود، جامعهای است که میتوان تعداد اعضاء یا عناصر تشکیل دهنده آن را مشخص نمود(بازرگان و همکاران، 1384، 177).
مجموع افراد جامعه آماری 450 نفر می باشند که به روش تصادفی، توزیع و 438 پرسشنامه عودت گردید و تعداد 36 پرسشنامه به دلیل نقص در پاسخگویی به سوالات حذف و داده های خام 402 پرسشنامه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
تجزیه و تحلیل اطلاعات و ارائه یافتهها
این پرسشنامه بعد از سنجش روایی (محتوایی) و پایایی (ضریب آلفای کرونباخ)، بین جامعه آماری توزیع و پس از تکمیل و جمع آوری، با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل توصیفی و تجزیه و تحلیل استنباطی (همبستگی پیرسون و آزمون رگرسیون همزمان)، به صورت زیر قرار گرفت، که به ترتیب، فرضیات مورد آزمون قرار می گیرند:
جدول1. نتایج آزمون رگرسیون چندگانه به شیوهی همزمان

Beta
t
P<
R2
f
P<
متغیرهای پبش بین
پیشرفت طلبی
13/
82/
41/
39/
61/4
00/0

استقلال طلبی
24/
51/1
13/

خلاقیت
25/
28/1
20/

ریسک پذیری
34/
36/2
02/

کانون کنترل افراد
37/
96/1
05/

احساس امنیت
06/
40/-
65/

بر اساس یافتههای جدول (1)، به صورت کلی، متغیرهای فوق، قدرت پیشبینی جرم را در سطح معناداری 00/0 دارند؛ همچنین مولفههای "ریسک پذیری" و "کانون کنترل افراد" قدرت پیشبینیکننده برای تمایل به ارتکاب جرم را به ترتیب در سطح معناداری 02/0 و 05/0 دارند.
جدول2. نتایج آزمون رگرسیون چندگانه به شیوهی همزمان برای پیش بینی ارتکاب به جرم براساس پیشرفت طلبی و احساس امنیت اجتماعی

Beta
t
P<
R2
f
P<
متغیرهای پبش بین
پیشرفت طلبی
00/
01/
98/
01/
35/
70/0

احساس امنیت
12/
83/
40/

بر اساس یافتههای جدول (2)، f محاسبه شده کوچکتر از f جدول و سطح معنیداری بزرگتر از 05/ میباشد لذا فرض صفر تایید و فرض تحقیق، مبنی بر وجود قدرت پیشبینیکنندگی "پیشرفت طلبی" و "احساس امنیت اجتماعی" برای ارتکاب به جرم، رد میگردد.
جدول3. نتایج آزمون رگرسیون چندگانه به شیوه ی همزمان برای پیش بینی ارتکاب به جرم براساس استقلالطلبی و احساس امنیت اجتماعی

Beta
t
P<
R2
f
P<
متغیرهای پبش بین
استقلال طلبی
12/0-
79/0-
43/
02/
67/
51/0

احساس امنیت
08/
53/
59/

بر اساس یافتههای جدول (3)، f محاسبه شده کوچکتر از f جدول و سطح معنیداری بزرگتر از 05/ می باشد لذا فرض صفر تایید و فرض تحقیق مبنی بر وجود قدرت پیشبینیکنندگی "استقلال طلبی" و "احساس امنیت اجتماعی" برای ارتکاب به جرم، رد میگردد.
جدول4. نتایج آزمون رگرسیون چندگانه به شیوهی همزمان برای پیش بینی ارتکاب به جرم براساس خلاقیت و احساس امنیت اجتماعی

Beta
t
P<
R2
f
P<
متغیرهای پبش بین
خلاقیت
43/
29/3
00/

20/

88/5

00/0

احساس امنیت
04/
30/
75/

بر اساس یافتههای جدول (4)، f محاسبه شده بزرگتر از f جدول و سطح معنی داری کوچکتر از 05/ می باشد لذا فرض صفر رد و فرض تحقیق مبنی بر وجود قدرت پیشبینیکنندگی "خلاقیت" و "احساس امنیت اجتماعی" برای ارتکاب به جرم تائید میگردد.
جدول5. نتایج آزمون رگرسیون چندگانه به شیوه ی همزمان برای پیش بینی ارتکاب به جرم براساس ریسکپذیری و احساس امنیت اجتماعی

Beta
t
P<
R2
f
P<
متغیرهای پبش بین
ریسک پذیری
15/
04/1
30/

03/

96/

38/0

احساس امنیت
15/
09/1
28/

بر اساس یافتههای جدول (5)، f محاسبه شده کوچکتر از f جدول و سطح معنیداری بزرگتر از 05/ میباشد لذا فرض صفر تایید و فرض تحقیق مبنی بر وجود قدرت پیشبینیکنندگی "ریسکپذیری" و "احساس امنیت اجتماعی" برای ارتکاب به جرم رد میگردد.
جدول6. نتایج آزمون رگرسیون چندگانه به شیوه ی همزمان برای پیش بینی ارتکاب به جرم براساس کانون کنترل و احساس امنیت اجتماعی

Beta
t
P<
R2
f
P<
متغیرهای پبش بین
کانون کنترل افراد
1/
8/0
00/

274/

85/8

00/0

احساس امنیت
5/
09/4
42/

بر اساس یافتههای جدول (6)، f محاسبه شده بزرگتر از f جدول و سطح معنی داری کوچکتر از 05/ می باشد لذا فرض صفر رد و فرض تحقیق مبنی بر وجود قدرت پیشبینیکنندگی " کانون کنترل افراد " و "احساس امنیت اجتماعی" برای ارتکاب به جرم تائید میگردد.
جدول (7)، ماتریس همبستگی بین متغیرهای تحقیق

مولفهها
بیشرفت
استقلال
خلاقیت
ریسک
کنترل
کارآفرینی
امنیت
جرم
بیشرفت
همبستگی
1

سطح معنیداری

استقلال
همبستگی
.559**
1

سطح معنیداری
.000

خلاقیت
همبستگی
.110
.176
1

سطح معنیداری
.445
.221

ریسک
همبستگی
.354*
.055
.226
1

سطح معنیداری
.012
.702
.115

کنترل
همبستگی
.212
.048
.741**
.230
1

سطح معنیداری
.139
.739
.000
.108

کارآفرینی
همبستگی
.606**
.383**
.542**
.863**
.547**
1

سطح معنیداری
.000
.006
.000
.000
.000

امنیت
همبستگی
-.187
-.336*
.186
.191
.044
.073
1

سطح معنیداری
.194
.017
.197
.185
.764
.615

جرم
همبستگی
-.020
-.149
.446**
-.130
.513**
.060
.122
1

سطح معنیداری
.889
.303
.001
.368
.000
.679
.397

**: در سطح معنی داری 1% میباشد.
*: در سطح معنی داری 5% میباشد.
بر اساس یافتههای جدول (7)، ارتباط بین گرایش "استقلال طلبی" و مولفه "احساس امنیت اجتماعی" معنیدار میباشد و چون همبستگی بین آنها (336/0-) میباشد، موید این مطلب است که هر چه گرایش استقلال طلبی افزایش یابد، احساس امنیت اجتماعی کاهش خواهد یافت.
از سوی دیگر، ارتباط بین گرایش "خلاقیت" و مولفه "تمایل ارتکاب به جرم" معنیدار میباشد و چون همبستگی بین آنها (446/0) میباشد، موید این مطلب است که هر چه گرایش خلاقیت افزایش یابد، تمایل ارتکاب به جرم افزایش خواهد یافت.
همچنین، ارتباط بین گرایش "کانون کنترل افراد" و مولفه "تمایل ارتکاب به جرم" نیز معنیدار میباشد و چون همبستگی بین آنها (513/0) میباشد، موید این مطلب است که هر چه گرایش کانون کنترل افراد افزایش یابد، تمایل ارتکاب به جرم افزایش خواهد یافت.
لازم به ذکر است، بر اساس یافتههای جدول (7)، بین سایر گرایشهای کارآفرینی با مولفههای "احساس امنیت اجتماعی" و "تمایل ارتکاب به جرم"، هیچ ارتباط معنادار دیگری مشاهده نشده است.
بحث و پیشنهادات:
بر اساس فرض تحقیق، "گرایشهای کارآفرینی" و مولفه "احساس امنیت اجتماعی" قدرت پیشبینی جرم را در سطح معناداری 00/0 دارند و بر اساس سایر یافتهها، تنها گرایشهای "ریسکپذیری" و "کانون کنترل افراد" قدرت پیشبینیکننده برای تمایل به ارتکاب جرم را به ترتیب در سطح معنیداری 02/0 و 05/0 دارند.
همچنین از بین گرایشهای کارآفرینی، وجود قدرت پیشبینیکنندگی "خلاقیت" و "احساس امنیت اجتماعی" و از سوی دیگر، قدرت پیشبینیکنندگی "کانون کنترل افراد" و "احساس امنیت اجتماعی" برای ارتکاب به جرم نیز تائید میگردد.
فدایی و همکاران (1391)، در پژوهشی با هدف بررسی رابطه گرایش به کارآفرینی و احساس امنیت اجتماعی، به این نتیجه رسیدند که بین گرایش به کارآفرینی و احساس امنیت اجتماعی همبستگی وجود دارد(فدایی و همکاران، 1391، 333). این در حالی است که در تحقیق حاضر، از بین گرایشهای کارآفرینی تنها بین گرایش "استقلالطلبی" و مولفه "احساس امنیت اجتماعی" با همبستگی (336/0-)، "خلاقیت" و "تمایل ارتکاب به جرم" با همبستگی (446/0) و "کانون کنترل افراد" و مولفه "تمایل ارتکاب به جرم" با همبستگی (513/0) ارتباط معنیداری مشاهده گردید.
در پایان پیشنهاداتی ارائه می شود که راهی فراروی محققین آینده باشد تا نتایج ارزنده ای جهت افزایش گرایش به کارآفرینی در استان چهارمحال و بختیاری و همچنین در سطح کشور ایجاد نماید تا به تبع آن، میل به راه اندازی کسب و کارهای کوچک و افزایش احساس امنیت اجتماعی و کم شدن تمایل ارتکاب به جرم را به همراه داشته باشد:
1) شناسایی و تقویت عوامل گوناگون بهبود دهنده گرایش به کارآفرینی در میان دانشجویان؛
2) برنامهریزی جهت تقویت روحیه کارآفرینی با توجه به شرایط فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی هر منطقه؛
3) تقویت روحیه ریسک پذیری، خلاقیت، استقلال طلبی و سایر گرایشهای کارآفرینی در دانشجویان.

منابع:
1) آقایی، علی اکبر و تیمورتاش، حسن (1389). بررسی رابطه و فرآیند آسیب اجتماعی و امنیت اجتماعی، فصلنامه دانشنامه،22-2.
2) امانت، حمید (1390). امنیت اجتماعی و ارائه الگوی سنجش آن، فصلنامه مطالعات اجتماعی،175-145.
3)بازرگان، عباس؛ سرمد، زهره و حجازی، الهه(1384)، "روش های تحقیق در علوم رفتاری"، تهران، انتشارات آگاه.
4) بخشنده، مجتبی؛ دلاور، مریم سادات؛ بخشنده، یوسف و رستمی زاده، الهام (1391). بررسی ویژگی گروه دوستان در ایجاد خرده فرهنگ انحرافی و کاهش امنیت اجتماعی، مجموعه مقالات اولین همایش ملی اشتغال، نظم و امنیت، دفتر تحقیقات کاربردی فرماندهی انتظامی استان گیلان، چاپ دوم، 413-422.
5)بلالی، اسماعیل و اکبری، فضه (1391). تاثیر اشتغال بر نظم و امنیت اجتماعی، مجموعه مقالات اولین همایش ملی اشتغال، نظم و امنیت، دفتر تحقیقات کاربردی فرماندهی انتظامی استان گیلان، چاپ دوم، 457-468.
6)جهانی، نسیمه؛ علاقمند، آزاده و میرجود، سید حسین (1392). ارزیابی ویژگی های کارآفرینی دانشجویان رشته دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی بابل، مجله ایرانی آموزش در علوم پزشکی، مرداد، شماذه 5، 419-413.
7)حافظنیا، محمدرضا (1389). مقدمه ای بر روش تحقیق در علوم انسانی، انتشارات سمت، چاپ هفدهم، تهران.
8)حسین پور، داود و آهوپای، مریم (1392). تاثیرسبک رهبری خدمت گزار و سرمایه فکری بر کارآفرینی سازمانی، فصلنامه علمی پژوهشی مطالعات مدیریت (بهبود و تحول) سال بیست و سوم شماره 70، بهار و تابستان، 149-135.
9)داناییفر، حسن؛ الوانی، سید مهدی و آذر، عادل (1386). روششناسی پژوهش کمی در مدیریت، رویکردی جامع، جلد اول، انتشارات صفار اشراقی، چاپ دوم، تهران.
10) دلانگیزان، سهراب (1391). بررسی رابطه متقابل بیکاری و جرمهای عمومی در استانهای کشور (1386 تا 1388)، مجموعه مقالات اولین همایش ملی اشتغال، نظم و امنیت، دفتر تحقیقات کاربردی فرماندهی انتظامی استان گیلان، چاپ دوم، 501-481.
11) دهقان، رضا؛ طالبی، کامبیز و عربیون، ابوالقاسم (1391). پژوهشی پیرامون عوامل موثر بر نوآوری و کارآفرینی سازمانی در دانشگاههای علوم پزشکی، مجله دانشکده پیراپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران (پیاورد سلامت) دوره 6 شماره 1 فروردین و اردیبهشت، 33-22.
12) ربیعی، علی و سرابی، سولماز (1392). بررسی تاثیر سرمایهی اجتماعی و ابعاد آن بر کارآفرینی زنان، فصلنامه مطالعات توسعهی اجتماعی- فرهنگی، دورهی اول، شماره 4، بهار، 68-34.
13) ساروخانی، باقر و نویدنیا، منیژه (1385). امنیت اجتماعی خانواده و محل سکونت در تهران، فصلنامه رفاه اجتماعی، سال ششم، شماره 22، 87-106.
14) سکاران، اوما(1380)، "روشهای تحقیق در مدیریت"؛ ترجمه محمد صائبی؛ محمود صائبی و محمود شیرازی، انتشارات مرکز آموزش مدیریت دولتی، تهران،
15) عباسزاده، محمد؛ بوداقی، علی؛ محمود مولایی کرمانی، بتول و محمد نژاد، شمسی (1391). الف، فرهنگ کارآفرینی به عنوان حلقه مفقوده در تبیین احساس امنیت اجتماعی، مجموعه مقالات اولین همایش ملی اشتغال، نظم و امنیت، دفتر تحقیقات کاربردی فرماندهی انتظامی استان گیلان، چاپ دوم، 216-199.
16) عباسزاده، محمد؛ محمود مولایی کرمانی، بتول؛ بوداقی، علی و هدایتی، آرش (1391). ب، تبیین جامعه شناختی تاثیر میزان استفاده از سایتهای داخلی و خارجی بر احساس امنیت اجتماعی با کاربرد Amos graphics، مجموعه مقالات اولین همایش ملی اشتغال، نظم و امنیت، دفتر تحقیقات کاربردی فرماندهی انتظامی استان گیلان، چاپ دوم، 373-362.
17) عسگری، مهدی (1391). جایگاه اقتصاد مرزی در امنیت اجتماعی، مجموعه مقالات اولین همایش ملی اشتغال، نظم و امنیت، دفتر تحقیقات کاربردی فرماندهی انتظامی استان گیلان، چاپ دوم، 154-142.
18) علیپور شیرسوار، حمیدرضا و مرزبان مقدم، عفت (1392). بررسی رابطه بین هوش سازمانی و کارآفرینی در شرکتهای تولیدی استان گیلان، رشد فناوری، فصلنامه تخصصی پارکها و مراکز رشد، سال نهم، شماره 36، پاییز، 51-47.
19) فتاح، ناظم (1386). کارآفرینی مدیران و مولفههای آن در مناطق مختلف دانشگاه آزاد اسلامی، فصلنامه اندیشههای تازه در علوم تربیتی، سال دوم شماره دوم، بهار، 34-11.
20) فدایی، مهدی؛ بشیری، مینو سادات و فلاح بلقری، ابراهیم (1391). بررسی رابطه گرایش به کارآفرینی و احساس امنیت اجتماعی ، مجموعه مقالات اولین همایش ملی اشتغال، نظم و امنیت، دفتر تحقیقات کاربردی فرماندهی انتظامی استان گیلان، چاپ دوم، 346-333.
21) لنگرودی، محمد جعفر (1383). ترمینولوژی حقوق، انتشارات گنج دانش، چاپ چهاردهم، تهران.
22) محسنی، رضاعلی (1389). تحلیل جامعهشناختی امنیت اجتماعی و نقش آن در کاهش جرم و آسیبهای اجتماعی، فصلنامه نظم و امنیت اجتماعی، شماره 4، سال دوم، 23-1.
23) مرادی، حجت اله؛ صادقی، ستار؛ توکلی، عنایت اله و قاسمی، محمد (1392). بررسی تاثیر عوامل اجتماعی و روانشناختی بر احساس امنیت اجتماعی، مطالعه موردی جوانان 20 تا 30 ساله استان چهارمحال و بختیاری، فصلنامه مطالعات جامعهشناختی جوانان، سال چهارم، شماره دهم، تابستان، 116-103.
24) میرزمانی، سیدمحمود؛ مرزآبادی، اسفندیار؛ سلیمی، سیدحسین؛ انیسی، جعفر و کرمینیا، رضا (1384). بررسی عوامل موثر بر ارتکاب جرم در بین نیروهای رسمی و وظیفه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در شهر تهران، فصلنامه طب نظامی، شماره 7، بهار، 32-21.
25) ناظم، فتاح (1392). رابطه بین کارآفرینی مدیران و کیفیت زندگی کاری کارکنان در مراکز آموزش عالی، فصلنامه پژوهشهای مدیریت در ایران، دوره 17، شماره 2، تابستان، 242-223.
26) نظرعباسی، صدیقه (1391). آسیبشناسی بیکاری، نظم و امنیت: تاثیر بیکاری بر نظم و امنیت اجتماعی، مجموعه مقالات اولین همایش ملی اشتغال، نظم و امنیت، دفتر تحقیقات کاربردی فرماندهی انتظامی استان گیلان، چاپ دوم، 386-374.
27. Ebrahimzade, fariman; Jafari, Parivash; Ahmadpourdariani, Mahmood. (2008). The study of entrepreneurship characteristics in the university students to provide entrepreneurial development strategies, national conference on higher education and entrepreneurship,volume 2 ,pages 334-348.(In Persian)
28. Erfani A, R, (2008). Knowledge based entrepreneurship, National Conference on Higher Education and Entrepreneurship, pages 235-246. (In Persian)
29. Guo KL. Entrepreneurship management inhealt service: anintegrative model. J Health Hum Serv Adm. 2006; 28(4): 504-30.
30. Histrich RD & Piterz MP. Entrepreneurship. Translated by Feizbakhsh AR, Taghiyari HR & Jalalzadeh Z. Iran: Sharif University of Technology Press; 2006: 8[Book in Persian]
31. Moller Bjorn (2004). The united nations, as a security political actor with a special focus on Africa p 9
32. Sariolghalam, Arezoo. (2008). The role of entrepreneurial managers in healthcare organizations affiliated to Tabriz University graduated, Proceedings of the National conference on Higher Education and Entrepreneurship, semnan university Press. [Persian]

1. Cicero
2. Lucretius
3. Social Welfare
4. Common Welfare
5. Public Good
6 . Barry Buzan
7 . Societal Security
1. Schumpeter
9 . Hornaday, Abvoud
10 . Delinquency
. مدل، طرحی مفهومی است که مفاهیم را به هم مرتبط و پیوند می دهد(داناییفر و همکاران،1386، 139).11
—————

————————————————————

—————

————————————————————

4


تعداد صفحات : 16 | فرمت فایل : WORD

بلافاصله بعد از پرداخت لینک دانلود فعال می شود