باسمه تعالی
مقدمه
آزمون یا تست عبارتست از وسیله ای که به روش علمی تهیه شده و برای اندازه گیری عینی استعدادها و تواناییهای فردی به کار می رود. نقش اصلی هر آزمون روانی اساساً اندازه گیری تفاوتهای فردی یا تفاوتهایی است که در فرد بخصوصی در مواقع مختلفی دیده می شود.
این امر که شرایط اجرای آزمون تا چه اندازه می تواند نتایج آن را تحت تاثیر قرار دهد، نکته ای است که باید مورد توجه خاص قرار گیرد. تحقیقات نشان می دهد که عوامل بی شمار ظریفی ممکن است نمرههای آزمونهای توانایی و شخصیتی را تحت تاثیر قرار دهند. مثلاً اجرای آزمون توسط شخص ماهر یا فرد کم اطلاع، تفاوت معنی داری را در نتایج آزمونها به وجود می آورد.
صلاحیت و آمادگیهای متعددی لازم است تا شخص بتواند آزمایشهای روان شناختی را انجام دهد. کاربرد آزمونها فنی است که تنها از طریق آموزش منظم و طولانی کسب می شود. انتقال این فن به افراد دارای صلاحیت را نیز فقط باید مراکز علمی بر عهده بگیرند.
آندره ری روانشناس سوئیسی، در مورد لزوم آموزش شغلی اجراکنندگان آزمونها چنین می نویسد: " همه مردم می توانند رادیوگرافی یاد بگیرند، زیرا رادیوگرافی نوعی فن عکاسی است. اما، برای تشریح، تفسیر و اخذ حداکثر نتیجه از عکس، وجود متخصصان با تجربه لازم خواهد بود در مورد تشخیص به کمک آزمونهای روانی نیز تفسیر بعضی نتایج خاص هم آسان به نظر می رسد، لیکن پیچیدگی و دشواری تشخیص، در صورتی که بخواهیم سازمان ذهنی فرد را به طور عمیق تحلیل کنیم، همچنان به جای خود باقی خواهد بود." برای جلوگیری از استفاده های نابجا از آزمونهای روانی، تعیین برخی ضابطه های علمی در مورد آزمونها و تفسیر نتایج آن ضروری است. رعایت این شرط که آزمونها توسط افراد واجد صلاحیت به کار روند، نخستین قدم در زمینه جلوگیری از به کارگیری نابجای آزمونهای روانشناختی است. اینکه اجراکننده آزمون واجد چه شرایطی باشد، بستگی به نوع آزمون دارد. مثلاً کاربرد صحیح آزمونهای انفرادی هوشی و اغلب آزمونهای شخصیت مستلزم گذراندن کارگاههای آموزشی یا دوره های کارورزی زیر نظر متخصصان است . در حالی که در مورد آزمونهای پیشرفت تحصیلی یا مهارت شغلی داشتن اطلاعات عمومی در زمینه روانشناسی کافی است.
آزمون بالینی چند محوری میلون-3، 4( ام.سی.ام.آی-3؛ میلون5، 1994)،
یک مقیاس خودسنجی با 175 گویه بلی و خیر است که 14 الگوی بالینی شخصیت و 10 نشانگان بالینی را می سنجد و برای بزرگسالان 18 سال به بالا که برای درمان یا ارزیابی روان شناختی به مراکز سلامت روان مراجعه می کنند، استفاده می شود. ام.سی.ام.آی-3، در آگوست 1994 در گردهمایی انجمن روان شناسی آمریکا معرفی شد. این آزمون نسخه تجدید نظر شده ام.سی.ام.آی-2 ( میلون، 1987) است. ام.سی.ام.آی-3، همانند دو نسخه قبلی، اختلالات شخصیت و اختلالات محور یک راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی-4 (DSM-IV 6، انجمن روانپزشکی آمریکا، 1994)را می سنجد. این آزمون، یکی از مهم ترین ابزارهای سنجش عینی نشانگان بالینی مطرح شده در محور یک و اختلالات شخصیت محور دو DSM-IV است. این آزمون به منظور عملیاتی کردن الگوی آسیب شناسی روانی میلون ( 1969، 1983) ساخته شده و دو بار از زمان انتشار آن به موازات تغییر در نظریه و همچنین راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی، تجدید نظر شده است.
ام.سی.ام.آی-3 تلاش می کند وجود داشتن یا نداشتن اختلالات بالینی را با استفاده از نمرات میزان پایه7 پیش بینی کند. بیماران دارای نمرات بیشتر از 85 به عنوان مبتلا به اختلال معرفی می شوند و کسانی که نمرات کمتر از 85 می گیرند به عنوان بدون اختلال در نظر گرفته می شوند. البته آگاهی واقعی از وجود داشتن یا نداشتن یک اختلال دست نایافتنی است. از این رو قضاوت متخصص بالینی جانشین واقعیت می شود.
بنابراین از این آمارها برای تعیین کارایی دسته بندی یا روایی تشخیصی 8 مقیاسهای یک آزمون استفاده می شود و در واقع مکمل روشهای سنتی تعیین روایی ( روایی همگرا، روایی واگرا….) است.
هر چند در راهنمای ام.سی.ام.آی-2، مجموعه کاملی از خصیصه های عامل 9 ارائه شده است و توان پیش بینی مثبت مقیاسها از دامنه0/30تا 0/80است، اما راهنمای ام.سی.ام.آی-3 صرفاً اطلاعاتی در مورد شیوع، حساسیت و ویژگی ارائه کرده است و رتزلاف (1996) با استفاده از این داده ها، مجموعه کاملی از خصیصه های عامل این آزمون را محاسبه کرده است. با محاسبه خصیصه های عامل مشخص شده است که توان پیش بینی مثبت مقیاسها بسیار ضعیف است و در مورد اختلالات شخصیت از دامنه 0/000 تا 0/32می باشد. پائین ترین توان، مربوط به مقیاس دیگرآزاری است و دلالت بر نداشتن هر گونه تشخیص مثبت درست دارد. در مورد مقیاسهای نشانگان بالینی، این آمار در دامنه 0/15 تا 0/58 است. رتزلاف ( 1996) بیان می کند که برای روایی های پایین دو احتمال وجود دارد یا آزمون روایی ندارد و یا مطالعه رواسازی، بد بوده است. وی با بیان دلایل زیر احتمال دوم را قابل قبول تر می داند و پیشنهاد انجام مطالعه ای دقیق تر با شیوه ای قوی تر را مطرح می سازد.
1-ام.سی.ام.آی-3 یک انحراف اساسی از ام.سی.ام.آی-2 ( میلون، 1987) نیست، اگر چه تقریباً نیمی از گویه ها تغییر داده شده است. اکثر تغییرات در گویه ها در امتداد یک رگه محتوایی مشابه بوده است.
2-مقیاسهای ام.سی.ام.آی-3، سازه های مشابه آنچه در ام.سی.ام.آی-2 بوده را منعکس می کنند. در حالی که مقیاسهای ام.سی.ام.آی-2، روایی تشخیص خوبی دارند، چگونه ممکن است که ام.سی.ام.آی-3 یکباره بدون روایی تشخیص شود.
3-با آنکه در مقیاسها تجدید نظر شده، پایایی مقیاسهای آزمون همچنان بسیار بالا و در حد 0/70 و 0/80 باقی مانده اند.
4-روایی همگرا و واگرای مقیاسها در حد مطلوب هستند. مثلاً همبستگی بین مقیاسهای افسرده خوبی و افسردگی اساسی در ام.اس.ام.آی-3 با مقیاس ام.ام.پی.آی-2 به ترتیب 0/68و 0/71است. این داده ها نشان می دهند که با روشهای روایی سنتی مقیاسهای ام.سی.ام.آی-3، قطعاً روایی دارند.
5-جهت محاسبه خصیصه های عامل از متخصصان بالینی خواسته شده است که بر اساس ملاکهای DSM-IV برای هر بیمار تشخیص گذاری کنند. حال آنکه مقیاس اختلال شخصیت افسرده اصلاً در DSM-IV وجود ندارد و دو مقیاس اختلال شخصیت دیگرآزاری و خودآزاری از DSM-IV کنار گذاشته شده اند.
6- متخصصان بالینی با یک برخورد کوتاه با بیمار، اقدام به تشخیص گذاری می کردند، همچنین هیچ گونه ملاک و دستورالعمل مکتوبی برای تشخیص گذاری در اختیار متخصصان بالینی قرار نگرفته است و از این رو دقت تشخیص متخصصان، مورد تردید است.
از زمان انتشار خصیصه های عامل ام.سی.ام.آی-3 و پیشنهاد رتزلاف ( 1996) برای انجام مطالعات دیگر در خصوص روایی تشخیص مقیاسهای این آزمون، میلون، دیویس و میلون، (1997) و همسو10 (2002) دو مطالعه در آمریکا انجام دادند که نشان دهنده افزایش چشمگیر خصیصه های عامل ( بیش از سه برابر) برای تمام مقیاسها است.
خصیصه های عامل شامل حساسیت، ویژگی، شیوع، توان پیش بینی مثبت، توان پیش بینی منفی و توان تشخیص کل هستند (رتزلاف و گیبرتینی11، 1994).حساسیت نشان می دهد که یک آزمون به وجود یک اختلال چقدر حساس است و از طریق تقسیم تعداد مثبت های درست به تعداد کل موارد دارای اختلال محاسبه می شود. ویژگی، نسبت منفی هایی که آزمون درست تشخیص داده است و از طریق تقسیم تعداد منفی های درست به تعداد کل آزمودنیهای بدون اختلال محاسبه می شود. توان پیش بینی مثبت، احتمال وجود بیماری را با شرط مثبت بودن نتیجه آزمون نشان می دهد و از طریق تقسیم تعداد موارد مثبت درست بر تعداد کل موارد دارای اختلال محاسبه می شود.
توان پیش بینی منفی، احتمال نبود بیماری را با شرط منفی بودن نتیجه آزمون نشان می دهد و از طریق تقسیم تعداد منفی های درست بر حاصل جمع منفی های درست و منفی های نادرست محاسبه می شود. همچنین توان تشخیص کل عبارت است از نسبتی از آزمودنیها که یک آزمون به درستی طبقه بندی کرده است و حاصل تقسیم حاصل جمع مثبت درست و منفی های درست بر تعداد کل آزمودنیها است. مثبت های درست (a) عبارت اند از تعداد مواردی که آزمون به درستی مبتلا به اختلال را تشخیص داده است. مثبت های نادرست (b)عبارت اند از تعداد مواردی که آزمون به اشتباه، مبتلا به اختلال را تشخیص داده است. منفی های نادرست (c) به تعداد موارد اطلاق می شود که آزمون به اشتباه بدون اختلال را تشخیص داده است. منفی های درست (d) عبارت اند از تعداد مواردی که به درستی آزمون، بدون اختلال را تشخیص داده است.
پرسشنامه چند محوری بالینی میلون 3
– اگر شما با یک جمله موافق هستید یا معتقدید که منطبق با وضعیت شماست واژه " بلی" را در پاسخنامه علامت بزنید.
– اگر شما با یک جمله موافق نیستید یا معتقدید که در مورد شما صحت ندارد واژه " خیر" را در پاسخنامه علامت بزنید.
– سعی کنید به همه جمله ها جواب دهید حتی اگر از انتخاب خود مطمئن نیستید.
– اگر حداکثر سعی خود را نمودید ولی نتوانستید نتیجه بگیرید، واژه خیر را در پاسخنامه علامت بزنید.
1. اخیرا، حتی صبح ها احساس ضعف و بی حالی می کنم.
2. برای قوانین و مقررات احترام زیادی قائلم ، زیرا از حقوق افراد حمایت می کنند.
3. به قدری از انجام دادن کارهای مختلف لذن می برم، که نمی توانم تصمیم بگیرم ، کدام یک را اول انجام بدهم.
4. بیشتر وقت ها احساس ضعف و خستگی می کنم.
5. چون فکر می کنم آدم بزرگ و مهمی هستم برایم مهم نیست که دیگران در مورد من چه فکری می کنند.
6. دیگران به اندازه کافی قدر کارها و زحمات مرا نمی دانند.
7. اگر خانواده ام به من زور بگویند احتمالا عصبانی می شوم و در برابر خواست آنها مقاومت می کنند.
8. مردم پشت سرم در مورد قیافه و رفتارم حرف می زنند و مسخره ام می کنند.
9. اغلب اگر کسی اذیتم کندبه شدت از او انتقاد می کنم.
10. به ندرت تحت تاثیر چیزی قرار می گیرم.
11. هنگام راه رفتن نمی توانم تعادلم را حفظ کنم.
12. به آسانی و به سرعت احساساتم را بروز می دهم.
13. استعمال مواد مخدر اغلب مرا به دردسر می اندازد.
14. گاهی اوقات با خانواده ام بسیار تند و خشن برخورد می کنم.
15. خوشی های من دوام چندانی ندارند.
16. من آدمی خیرخواه و فروتن هستم.
17. در نوجوانی به خاطر رفتار بدی که در مدرسه داشتم دچار دردسرهای فراوانی می شدم.
18. از ارتباط نزدیک با دیگران می ترسم، زیرا ممکن است رسوا شوم و مسخره ام کنند.
19. دوستانی را انتخاب می کنم که بدی هایم را به من گوشزد کنند.
20. اغلب از دوره کودکی افکار غم انگیزی به خاطر دارم.
21. من ارتباط با جنس مخالف را دوست دارم.
22. بسیار دمدمی مزاج هستم، دایم نظرات و احساساتم را تغییر می دهم.
23. هرگز مصرف مواد مخدر، مشکل جدی در کارم به وجود نیاورده است .
24. چندسالی است که احساس می کنم در زندگی شکست خورده ام.
25. نمی دانم چرا اغلب دچار پشیمانی و احساس گناه می شوم.
26. دیگران نسبت به قدرت من حسادت می کنند.
27. اگر حق انتخاب داشته باشم ترجیح می دهم تنها کار کنم.
28. فکر می کنم نظارت و کنترل دقیق بر اعضای خانواده ام لازم و ضروری است.
29. دیگران مرا آدمی گوشه گیر و منزوی می دانند.
30. اخیرا دلم می خواهد چیزها را بشکنم.
31. من با جذابیت خودم می توانم توجه هر فرد خاصی را به خودم جلب کنم.
32. من همیشه دنبال این هستم که دوستان جدیددی پیدا کنم و با افراد تازه ای نشست و برخاست کنم.
33. اگر کسی از من انتقاد کند فورا خطاها و عیب های او را بیان می کنم.
34. تازگی ها به کلی خرد شده ام.
35. اغلب از انجام کار دست می کشم، زیرا می ترسم آن را درست انجام ندهم.
36. اغلب خشم و عصبانیتم را بروز می دهم و بعد پشیمان می شوم.
37. گاهی قدرت حس کردن را در بعضی از قسمت های بدنم از دست می دهم.
38. من بدون توجه به این که انجام کاری چه اثری بر دیگران دارد کارم را انجام می دهم.
39. مصرف مواد مخدر ممکن است عاقلانه نباشد ولی در گذشته حس می کردم به آن احتیاج دارم.
40. من آدم آرام و ترسویی هستم.
41. اغلب احمقانه و بی مقدمه رفتار می کنم به طوری که بعدا مرا به دردسر می اندازد.
42. هرگز کسی را که از من سوء استفاده کرده نمی بخشم، یا موقعیت دردناکی را که تحمل کرده ام فراموش نمی کنم.
43. اغلب بعد از آن که حادثه برایم اتفاق افتاد احساس ناراحتی و تنش می کنم.
44. اکثر اوقات احساس افسردگی و ناراحتی وحشتناکی دارم.
45. همیشه سعی می کنم دیگران را از خود خشنود کنم حتی اگر از آنها بدم بیاید.
46. در مقایسه با دیگران ، همیشه کمتر به مسائل جنسی علاقه نشان داده ام.
47. وقتی اتفاق بدی می افتد، احساس گناه می کنم.
48. از خیلی وقت پیش، صلاح خود را در این دیده ام که با دیگران کمتر رابطه داشته باشم.
49. از بچگی مواظب بودم کسی سرم کلاه نگذارد.
50. از آدم هایی که خیال می کنند هر کاری را می توانند بهتر از من انجام دهند متنفرم.
51. وقتی حوصله ام سر برود ، دوست دارم به کار پر هیجانی دست بزنم.
52. اعتیاد من مشکلاتی برای من و خانواده ام به وجود آورده است.
53. تنبیه هرگز مانع انجام کاری که دوست دارم نشده است.
54. بارها بی دلیل ، شادی و هیجان بیش از حد به من دست داده است.
55. چند هفته است که بی دلیل احساس خستگی و فرسودگی می کنم.
56. مدتی است که هیچ کاری را درست انجام نمی دهم و به این دلیل شدیدا احساس گناه می کنم.
57. فکر می کنم آدمی اجتماعی و خونگرم هستم.
58. اخیرا بسیار کم رو و خجالتی شده ام.
59. برای روزهای تنگدستی پس انداز می کنم.
60. من به اندازه دیگران در زندگی شانس ندارم.
61. دائم افکار و اندیشه ها ، در ذهنم موج می زنند و رهایم نمی کنند.
62. چند سالی است که از زندگی کاملا دلسرد و ناامید شده ام.
63. چند سالی است که افراد زیادی در مورد زندگی خصوصی ام جاسوسی می کنند.
64. نمی دانم چرا ولی گاهی حرفهای بد می زنم، صرفا برای این که دیگران را رنجیده خاطر کنم.
65. در سال گذشته، بیش از 30 بار بر فراز اقیانوس اطلس پرواز کرده ام.
66. در گذشته اعتیاد به مواد مخدر باعث شده شغلم را از دست بدهم.
67. فکر های مهمی در سر دارم که مردم این زمانه آن را نمی فهمند.
68. اخیرا مجبورم بدون دلیل در مورد چیزی مکررا فکر کنم.
69. از اکثر موقعیت های اجتماعی دوری می کنم زیرا می ترسم مردم از من انتقاد کنند یا مرا طرد کنند.
70. بیشتر وقتها فکر می کنم شایسته موفقیت هایی که نصیبم شده است نبوده ام.
71. اغلب وقتی تنها هستم، احساس می کنم کسی کنارم نشسته که دیده نمی شود.
72. اغلب به دیگران اجازه می دهم تصمیم های مهمی برایم بگیرند.
73. احساس بی هدفی می کنم و نمی دانم در زندگی به کجا می روم.
74. ظاهرا نمی توانم بخوابم و بعد از خواب هم به اندازه قبل از خواب خسته ام.
75. اخیرا خیلی عرق می کنم و کلافه ام.
76. پیوسته فکرهای عجیبی به سرم می زند کاش می توانستم از شر آنها خلاص شوم.
77. حتی وقتی بیدارم متوجه آدم هایی که دور و برم هستند، نمی شوم.
78. برایم مشکل است که بر هوس مشروب خواری خود غلبه کنم.
79. من اغلب اوقات افسرده و غمگین هستم.
80. پیدا کردن دوست برایم کار ساده ای است.
81. از سوء استفاده ای که در کودکی از من شده شرمنده ام.
82. همیشه نگرانم که کارهایم خوب برنامه ریزی و تنظیم باشد.
83. ظاهرا اغلب خلق و خویم از روزی به روز دیگر تغییر زیادی می کند.
84. می ترسم ریسک کنم و چیزهای جدید را امتحان کنم.
85. سوء استفاده کردن از کسی که خود اجازه چنین کاری را می دهد عیب نمی دانم.
86. مدتی است غمگین و گرفته ام و نمی توانم از این حالت خلاص شوم.
87. اغلب از دیدن آدم هایی که کند کار می کنند عصبانی می شوم.
88. در مهمانی ها هیچوقت گوشه گیر نیستم.
89. من آن چه اعضای خانواده ام انجام می دهند را زیر نظر دارم تا به چه کسی می توان اعتماد کرد.
90. گاهی در برابر مهربانی مردم دستپاچه و عصبانی می شوم.
91. استعمال مواد مخدر باعث درگیری خانوادگی برایم شده است.
92. اکثر اوقات تنها هستم و این تنهایی را ترجیح می دهم.
93. بعضی از اعضای خانواده ام می گویند که خودخواه هستم و فقط به خودم فکر می کنم.
94. مردم خیلی راحت می توانند نظرم را نظرم را عوض کنند حتی اگر تصمیم نهایی را خودم گرفته باشم.
95. بیشتر وقت ها به دیگران دستور می دهم و آنها را عصبانی می کنم.
96. قبلا دیگران به من گفته اند که به خیلی چیزها بیش از حد شور و علاقه نشان داده ام.
97. بهتر است آدم زود بخوابد و زود بیدار شود.
98. احساس من نسبت به افراد مهم زندگی ام اغلب بین محبت و نفرت در نوسان است.
99. در جمع و موقعیت های اجتماعی همیشه مضطرب و کلافه ام.
100. من هر روز مشروب می خورم.
101. قبول دارم که مسئولیت های خانوادگی را جدی نمی گیرم ، ولی باید آن ها را جدی بگیرم.
102. از همان کودکی بتدریج رابطه خودم را با واقعیت از دست داده ام.
103. افراد آب زیرکاه اغلب سعی دارند کاری را که من انجام داده ام یا فکرش از من بوده است را به اسم خودشان تمام کنند.
104. من نمی توانم شادی زیادی تجربه کنم چون احساس می کنم لیاقتش را ندارم.
105. علاقه چندانی به دوست پیدا کردن و رفاقت ندارم.
106. بارها در زندگیم وقتی شاد بودم و فعالیت زیادی داشتم حالت افسردگی به من دست داده است.
107. اشتهایم را به کلی از دست داده ام.
108. من از تنهایی و بی کسی و از این که به خودم متکی باشم می ترسم.
109. خاطره یک تجاوز وحشتناک در گذشته، دائم فکر مرا پریشان می کند.
110. در سال گذشته عکس من روی جلد مجله های زیادی چاپ شد.
111. ظاهرا علاقه ام را به اکثر فعالیت های لذت بخش مثل رابطه جنسی از دست داده ام.
112. در یکی دو سال گذشته بسیار غمگین و دلسرد بوده ام.
113. یکی دوبار با قانون مشکل داشته ام.
114. بهترین راه اجتناب از اشتباه ، تجربه داشتن است.
115. مردم به خاطر کاری که انجام نداده ام، به من تهمت می زنند.
116. اکثر اوقات عادت دارم برخی از مردم را اذیت کنم.
117. گاهی مردم فکر می کنند من عجیب و غریب صحبت می کنم و صحبت های من برای آنها غریب و نا آشناست.
118. دوره هایی در زندگی من وجود داشته است که قادر به خرید مواد مخدر نبوده ام.
119. مردم تلاش دارند مرا بگیرند چون فکر می کنند من دیوانه ام.
120. من هرکاری لازم باشد انجام می دهم تا فردی که دوستش دارم مرا ترک نکند.
121. یکی دوبار در هفته پرخوری می کنم.
122. فکر می کنم تمام فرصت های خوبی که برایم پیش آمد را از دست داده ام.
123. هیچ وقت نتوانستم از احساس غم و اندوه رهایی یابم.
124. وقتی تنها و دور از خانه هستم اغلب احساس اضطراب و هراس می کنم.
125. گاهی مردم از دست من عصبانی می شوند زیرا فکر می کنن من زیاد حرف می زنم یا تند صحبت می کنم.
126. امروزه اکثر افراد موفق ، یا خوش شانس اند یا کلاه بردار.
127. من نمی خواهم با دیگران رابطه نزدیک پیدا کنم چون مطمئنم به من علاقه مند می شوند.
128. بدون علت مشخصی احساس افسردگی می کنم.
129. بعد از سالها همچنان در مورد حادثه ای که واقعا زندگی ام را تهدید می کرد، خواب های وحشتناک می بینم.
130. توان انجام کارهای روزمره ام را ندارم.
131. وقتی به کمک احتیاج دارم الکل می نوشم.
132. من از فکر کردن در مورد این که چگونه در کودکی مورد سوء استفاده قرار گرفته ام متنفرم.
133. وقتی همه کارها خوب پیش می رود دائم نگرانم، بزودی حادثه بدی اتفاق خواهد افتاد.
134. وقتی حادثه بدی در زندگی ام اتفاق می افتد گاهی احساس ناتوانی می کنم و تقریبا دیوانه می شوم.
135. واقعا از تنهایی و درماندگی و از دست دادن حمایت نزدیکانم که من به آنها وابسته ام، می ترسم.
136. می دانم که پول زیادی برای مواد مخدر خرج کرده ام.
137. همیشه قبل از شروع انجام کاری، باید اطمینان پیدا کنم که آن کار در آن مدت محدود تمام می شود.
138. می دانم که مردم پشت سرم صحبت می کنند.
139. من در گرفتن عفو و بخشش دیگران مهارت دارم.
140. می دانم که برایم نقشه کشیده اند.
141. احساس می کنم که بیشتر مردم افکار پست و زشتی در مورد من دارند.
142. اغلب احساس تنهایی و پوچی می کنم.
143. گاهی بعد از غذا خوردن خودم را مجبور به استفراغ می کنم.
144. من معتقدم که همه را خوشحال می کنم و دیگران مرا به خاطر کارهایی که انجام می دهم و حرف هایی که می زنم تحسین می کنند.
145. دائم نگران کسی یا چیزی هستم.
146. همیشه بی جهت فریب می خورم، به ویژه وقتی کسی خودش را برتر از من نشان می دهد.
147. دائم افکار اضطراب برانگیز به ذهنم می آید.
148. در زندگی ام چیزهای کمی وجود دارد که واقعا مرا حوشحال کند.
149. وقتی به سرنوشت دردناکی که در گذشته داشته ام فکر می کنم احساس ناکامی کرده و به مرگ می اندیشم.
150. از این که خیلی زود بیدار می شوم و دیگر نمی توانم بخوابم ناراحتم.
151. من هرگز قادر به ابراز احساساتم نیستم چون در نظر مردم ارزشی ندارم.
152. من مشکل اعتیاد دارم و تلاشم برای کنارگذاشتن آن ناموفق بوده است.
153. عده ای تلاش می کنند افکارم را کنترل کنند.
154. قبلا تلاش کرده ام خودم را بکشم.
155. من گرسنگی می کشم تا از همین هم که هست لاغر تر شوم.
156. نمی دانم چرا برخی از مردم به من می خندند.
157. در ده سال گذشته هیچ ماشینی ندیده ام.
158. از آدم هایی که مرا لمس می کنند شدیدا می ترسم چون فکر می کنم آنها ممکن است به من صدمه بزنند.
159. چون آن ها از توانایی های فوق العاده من خبردارند می خواهد مرا دستگیر کنند.
160. دائم فکرم درگیر حادثه ای است که برایم اتفاق افتاده است.
161. ظاهرا کاری می کنم که دیگران فکر کنند می خواهم به خودم صدمه بزنم.
162. اغلب آن قدر غرق افکارم می شوم که متوجه نمی شوم اطرافم چه می گذرد.
163. مردم به من می گویند لاغر هستم ، اما من احساس می کنم خیلی چاقم.
164. وقایع هولناک گذشته دائم به فکر و خواب من می آیند.
165. من به جز اعضای خانواده ام هیچ دوستی ندارم.
166. من اغلب کارهایم را سریع انجام می دهم و در مورد چیزهایی که باید انجام دهم فکر نمی کنم.
167. من به گونه ای حمایت دوستانم را جلب کرده ام که دیگران نمی توانند از من سوء استفاده کنند.
168. اغلب به وضوح چیزهایی می شنوم که مرا ناراحت می کند.
169. من همیشه برای نزاع با دیگران خودم را مجهز نگه می دارم زیرا از برخورد تندشان می ترسم.
170. من هر کار را چند بار انجام می دهم . گاهی به خاطر کاهش نگرانیم و گاهی به خاطر این که مطمئن شوم حادثه بدی اتفاق نمی افتد.
171. تازگی ها به طور جدی به این فکر افتاده ام که به زندگیم خاتمه دهم.
172. مردم مرا آدمی منظم و مقرراتی می دانند.
173. وقتی به حادثه دردناکی که سالها پیش برایم اتفاق افتاد فکر می کنم دچار ترس و اضطراب می شوم.
174. اگر چه من از دوست پیدا کردن می ترسم ولی مایلم دوستان بیشتری داشته باشم.
175. واقعیت این است که مردم می خواهند با من دوست شوند تا مرا خرد کنند.
فتحی آشتیانی ، علی . آزمون های روان شناختی – ارزشیابی شخصیت و سلامت روان . انتشارات بعثت . 1388
شریفی، علی اکبر (1386) . راهنمای ام . سی . ام . آی .(میلون3 ) . تهران . مرکز نشر روان سنجی
نظر پایگاه روان سنجی :
همان طور که از عنوان تست بر می آید کاربرد بالینی دارد . دو نکته در بررسی ماده های تست به نظر رسید . اول این که پاسخ به گویه شماره 23 " هرگز مصرف مواد مخدر، مشکل جدی در کارم به وجود نیاورده است" دارای ابهام است . فرض مقدماتی بر مصرف مواد مخدر است ، اگر فرد مصرف کننده نباشد پاسخش بلی می شود .ولی در مقابل تایید مصرف مواد است ، اگر پاسخ خیر باشد ، نیز ابهام وجود دارد . یعنی مصرف برایش مساله ساز است . با توجه به راهنمای تست ، اگر سوال درباره آزمودنی موضوعیت نداشته باشد ، باید پاسخ خیر بزند !
همینطور گویه 101 دارای ابهام در پاسخ دهی است . مسئولیت های خانوادگی را جدی نمی گیرم ، ولی باید آنها را جدی بگیرم . این گویه نیز از دو گزاره تشکیل شده است . که پاسخ " بلی" یا " خیر" هر کدام بار خاص خود را دارد .
پرسشنامه سازگاری بل
Bell Adjustment Inventory (BAI
این پرسشنامه دارای 160 سوال است که هر سوال از سه گزینه بلی ، خیر و نمی دانم تشکیل شده است. برای پاسخ دادن به سوال ها به نکات زیر توجه کنید.
1- توجه داشته باشید که در این پرسشنامه ، جواب درست یا غلط وجود ندارد، بلکه هر فرد ممکن است بر اساس نظر خود به سوال ها پاسخ دهد.
2- در پاسخ دادن به سوال ها آن چه مهم است بیان صریح و روشن احساسات، افکار و علایق شماست.
3- پاسخ خود را به هریک از سوال ها در پاسخنامه در قسمت مربوط به بلی ، خیر و یا نمی دانم با علامت ضربدر مشخص کنید.
4- در پاسخ به سوال ها، ابتدا سعی کنید یکی از گزینه های بلی یا خیر را انتخاب کنید؛ سپس در صورتی که مطمئن شدید نمی توانید آن ها را انتخاب نمایید، گزینه نمی دانم را انتخاب کنید.
5- پاسخ به این پرسشنامه محدودیت زمانی ندارد ولی باید ضمن دقت، از وسواس اجتناب کنید.
6- سعی کنید به همه سوال ها پاسخ دهید.
-–––––––––––––––
1. آیا محلی که اکنون در آن زندگی می کنید، به نحوی مانع به دست آوردن آن زندگی اجتماعی است که میل دارید از آن بهره مند شوید؟
2. آیا از لحاظ خلقی ، بدون علت ، گاهی افسرده و گاهی شاد هستید؟
3. آیا گاه به گاه ، از بیماری پوست یا جوش های پوست مانند : میخچه پا، کورک یا دمل در زحمت هستید؟
4. آیا هنگامی که مجبورید از کسی تقاضای کار کنید، احساس ناراحتی و شرم می کنید؟
5. آیا از شغل فعلی تان بعضی اوقات، به شدت و مضطرب و عصبانب می شوید؟
6. آیا تا به حال دچار ناراحتی قلبی ، کلیوی و یا ریوی شده اید؟
7. آیا احساس می کنید که محیط فعلی خانوادگی شما ، فرصت کافی را برای رشد شخصیت شما فراهم می کند؟
8. آیا دوست دارید که در جشن ها و میهمانی هی نشاط انگیز شرکت کنید؟
9. آیا فکر می کنید که در انتخاب شغل اشتباه کرده اید؟
10. آیا تاکنون از چیزی که می دانستید هیچ گونه آسیب و زیانی ندارد، به شدت ترسیده اید؟
11. آیا در بین اعضای خانواده شما، آدم بسیار عصبی وجود دارد؟
12. آیا موقعیت فعی شما ایجاب می کند که مرخصی سالیانه داشته باشید؟
13. آیا تا به حال ، دچار کم خونی (کمبود گلبول قرمز خون) شده اید؟
14. آیا از تجارب توهین آمیز نگران می شوید؟
15. آیا برایتان مشکل است که با غریبه ای سر صحبت را باز کنید؟
16. آیا درباره نوع شغلتان با والدینتان اختلاف عقیده داشته اید؟
17. آیا اگر کسی از شما خواهش کند که بدون آمادگی قبلی درباره موضوعی صحبت کنید ، به طور قابل ملاحظه ای دچار آشفتگی می شوید؟
18. آیا تا به حال فکر بیهوده ای که به طور مداوم به ذهنتان می آید ، موجب پریشانی شما شده است؟
19. آیا سرماخوردگی دیگران به آسانی به شما سرایت می کند؟
20. آیا فکر می کنید که برای دستیابی به اضافه حقوق در شغل فعلی خود، باید سیاست داشته باشید؟
21. آیا از فرصت های اجتماعی ، کناره گیری کرده اید؟
22. آیا در مورد مسائل مذهبی و سیاسی، با شخص یا اشخاصی که با آنها زندگی می کنید، اختلاف نظر داشته اید؟
23. آیا به سهولت آشفته می شوید؟
24. آیا ضروری می دانید که به دقت مواظب سلامتی خودتان باشید؟
25. آیا در بین اعضای خانواده درجه اول شما، طلاق رخ داده است؟
26. آیا مسئولین، همیشه با شما منصفانه رفتار کرده اند؟
27. آیا غالبا بدون این که واقعا گرسنه باشید، غذا می خورید؟
28. آیا اغلب در یک حالت هیجانی هستید؟
29. آیا اگر مجبور باشید ، برای ترک محفلی که شامل گروهی از افراد است، اجازه بگیرید ، دچار پریشانی می شوید؟
30. آیا فکر می کنید که در شغل فعلی تان مجبورید ساعت های متمادی کار کنید؟
31. آیا هیچ کدام از اعضای خانواده شما ، با انتقاد از وضع ظاهریتان، شما را ناراحت کرده است؟
32. آیا مایلید به جای آشنایان زیاد، دوستان نزدیک و معدودی داشته باشید؟
33. آیا تا به حال ، به بیماری خاصی مبتلا بوده اید که احساس کنید کاملا از آن بهبودی نیافته اید؟
34. آیا مورد انتقاد قرار گرفتن ، شما را ناراحت می کند؟
35. آیا از محیط خانوادگی خود، راضی و شاد هستید؟
36. آیا مایلید به جای شغل فعلی، شغل دیگری داشته باشید؟
37. آیا اغلب در میهمانی ها مورد توجه قرار می گیرید؟
38. آیا اغلب سر دردهای شدیدی دارید؟
39. آیا از تصور این که دیگران در خیابان شما را زیر نظر دارند، ناراحت می شوید؟
40. آیا در خانواده خود، احساس کمبود محبت و عشق می کنید؟
41. آیا از این که عقیده مسئولتان را نسبت به خود نمی دانید، دچار مشکل عمده هستید؟
42. آیا از سینوزیت یا هر نوع اختلال تنفسی دیگری رنج می برید؟
43. آیا از تصور این که مردم به افکار شما پی ببریند، شما را آزار می دهد؟
44. آیا به آسانی دوست پیدا می کنید؟
45. آیا احساس می کنید که مدیر یا مسئولتان یک خصومت یا غرض شخصی نسبت به شما دارند؟
46. آیا شخص یا اشخاصی که اکنون با شما زندگی می کنند، شما را درک و با شما احساس هم دردی می کنند؟
47. آیا اغلب در حالت رویا به سر می برید؟
48. آیا تا به حال به بیماری خاصی مبتلا بوده اید که به سلامت شما صدمه دائمی وارد کرده باشد؟
49. آیا در محیط کار فعلی تان مجبورید با اشخاصی کار کنید که از آن ها خوشتان نمی آید؟
50. آیا از وارد شدن به اتاقی که گروهی از افراد با هم به صحبت نشسته اند، امتناع می ورزید؟
51. آیا احساس می کنید که دوستانتان در مقایسه با شما از محیط خانوادگی شاد تری برخوردارند؟
52. آیا اغلب برای صحبت کردن در میان جمع از ترس این که مبادا اشتباه کنید یا سخن نادرستی بگویید، دچار تردید می شوید؟
53. آیا از سرماخوردگی، به سختی بهبود می یابید؟
54. آیا اغلب افکاری به ذهن شما خطور می کند که باعث بی خوابی شما می شود؟
55. آیا هیچ یک از اشخاصی که با شما زندگی می کنند به آسانی از شما خشمگین می شوند؟
56. آیا در شغل فعلی تان به اندازه کافی برای حمایت مالی از وابستگانتان حقوق می گیرید؟
57. آیا دچار عارضه فشار خون بسیار زیاد یا بسیار کم هستید؟
58. آیا از بدبختی های احتمالی نگران هستید؟
59. اگر به یک مجلس سخنرانی دیر برسید و در صندلی های عقب جای خالی نباشد، آیا ترجیح می دهید به جای این که صندلی های جلو را اشغال کنید، در سالن بایستید( یا آن جا را ترک کنید)؟
60. آیا مدیر مسئول شما از جمله افرادی هستند که احساس می کنید همیشه می توان به آنها اعتماد کرد؟
61. آیا دچار حساسیت بوده و یا به آسم مبتلا هستید؟
62. آیا اعضای خانواده شما، با یکدیگر سازگار و موافق هستند؟
63. آیا در یک میهمانی یا مجلس در صدد بر می آیید که با شخصیت مهم حاضر در جلسه ملاقات کنید؟
64. آیا فکر می کنید که مسئولان شما حقوق منصفانه ای به شما پرداخت می کنند؟
65. آیا احساس های شما به آسانی جریحه دار می شوند؟
66. آیا از یبوست یا ناراحتی اجابت مزاج زیاد رنج می برید؟
67. آیا از اشخاص معینی که اکنون با آنها زندگی می کنید، متنفرید؟
68. آیا گاهی در امور اجتماعی ، نقش رهبر را به عهده می گیرید؟
69. آیا کلیه همکاران فعلی خود را دوست دارید؟
70. آیا از احساس غیرواقعی بودن چیزها رنج می برید؟
71. آیا گه گاهی حالت های متضادی مانند عشق و نفرت را نسبت به اعضای خانواده درجه اول خود دارید؟
72. آیا در حضور اشخاصی که احترام زیادی برایشان قائلید، اما به خوبی با آن ها آشنا نیستید، احساس ناراحتی و شرم می کنید؟
73. آیا اغلب دچار تهوع، اسهال یا استفراغ می شوید؟
74. آیا به آسانی از خجالت سرخ می شوید؟
75. آیا اعمال هیچ یک از اشخاصی که اکنون با آنها زندگی می کنید، سبب می شوند که احساس افسردگی و دلتنگی کنید؟
76. آیا در خلال 5 سال گذشته ، بارها شغل خود را عوض کرده اید؟
77. آیا گاهی مسیرتان را عوض می کنید تا از روبرویی با دیگران بپرهیزید؟
78. آیا دستخوش ورم لوزه یا بیماری گلو هستید؟
79. آیا از وضع ظاهری خودتان آگاهید و غالبا به آن فکر می کنید؟
80. آیا شغل فعلی تان ، شما را به شدت خسته می کند؟
81. آیا محیط خانه ای که اکنون در آن زندگی می کنید، اغلب دچار ناراحتی و از هم پاشیدگی است؟
82. آیا خودتان را شخصی عصبی تصور می کنید؟
83. آیا از رقص دسته جمعی لذت می برید؟
84. آیا دستخوش بیماری سوء هاضمه هستید؟
85. آیا والدین شما، اغلب از شما عیب جویی می کنند؟
86. آیا احساس می کنید که در شغل فعلی تان ، ازفرصت های کافی برای اظهار عقیده خود بهره مند هستید؟
87. آیا برایتان مشکل است که در جمع صحبت کنید؟
88. آیا بیشتر وقت ها احساس خستگی می کنید؟
89. آیا حقوق دریافتی شما آن قدر پایین است که نگرانید مبادا نتوانید از عهده تعهدات خود برآیید؟
90. آیا از احساس حقارت رنج می برید؟
91. آیا عادتهای شخصی بعضی از کسانی که اکنون با آن ها زندگی می کنید، موجب ناراحتی شما می شود؟
92. آیا اغلب احساس بدبختی می کنید؟
93. آیا نیاز به مراقبت پزشکی دائمی داشته اید؟
94. آیا تاکنون برایتان بارها اتفاق افتاده است که در برابر جمع یا گروهی حاضر شوید و کاری را انجام دهید؟
95. آیا در شغل فعلی تان، قادر به ارتقای مقام مورد علاقه خود بوده اید؟
96. آیا هیچ یک از اعضای خانواده شما، سعی در تحکم کردن بر شما دارند؟
97. آیا اغلب هنگام برخاستن از خواب ، احساس خستگی می کنید؟
98. آیا هیچ یک از کسانی که با آنها کار می کنید، دارای عادات و ویژگی هایی هستند که موجب آزردگی شما شود؟
99. هنگامی که در یک مهمانی شام مهم، میهمان هستید، اگر چیزی لازم داشته باشید، به جای این که خواهش کنید آن را به شما بدهند، ترجیح می دهید بدون آن سر کنید؟
100. آیا از تنها بودن در تاریکی می ترسید؟
101. آیا والدین تان ، شما را به دقت تحت نظارت دارند؟
102. آیا برایتان آسان است که روابط صمیمانه با جنس مخالف داشته باشید؟
103. آیا به طور قابل ملاحظه ای کم وزن هستید؟
104. آیا شغل فعلی تان ، شما را مجبور می کند که زیاد عجله کنید؟
105. آیا هرگز هنگامی که بالای یک بلندی بوده اید، ترسیده اید که ممکن است به پایین پرت شوید؟
106. آیا سازگاری با شخص یا اشخاصی که اکنون با آنان زندگی می کنید، برایتان راحت است؟
107. آیا شروع صحبت با شخصی که الساعه به او معرفی شده اید، برایتان مشکل است؟
108. آیا اغلب دچار سرگیجه شده اید؟
109. آیا اغلب از کارهایی که می کنید، پشیمانید؟
110. آیا مسئولتان برای کاری که شما انجام داده اید، اعتبار زیادی قائل می شود؟
111. آیا با فرد یا افرادی که اکنون با آن ها زندگی می کنید، درباره کارهای خانه و شیوه ای که این کارها باید انجام شوند، اغلب اختلاف نظر دارید؟
112. آیا به آسانی نا امید می شوید؟
113. آیا در خلال ده سال گذشته، بیماری مهمی داشته اید؟
114. آیا در طرح ریزی و هدایت اعمال افراد به عنوان رئیس جلسه ، رهبری گروه و … تجربه ای داشته اید؟
115. آیا احساس می کنید که در شغل فعلی تان ، درست مانند دنده ای که در یک ماشین قرار دارد، غیر انسانی هستید؟
116. آیا در جایی که اکنون زندگی می کنید، شخصی هستید که دائما با دوستان و رفقایی که دوست داریدبا آن ها در ارتباط باشید، مخالفت کند؟
117. آیا دستخوش بیماری آنفولانزا می شوید؟
118. آیا مسئول شما به خاطر کار خوبی که انجام می دهید، شما را تحسین می کند؟
119. اگر مجبور باشید که برای آغاز بحث و گفتگو در میان جمع ، فکر یا عقیده ای را ابراز کنید، نسبت به خود ، خیلی دچار شک و تردید می شوید؟
120. آیا اغلب به سبب چیزهای ناخوشایندی که دیگران درباره شما گفته اند، افسرده بوده اید؟
121. آیا هیچ یک از افرادی که با شما در یک منزل زندگی می کنند، خیلی زود و به آسانی تجریک و خشمگین می شوند؟
122. آیا زیاد دچار سرماخوردگی می شوید؟
123. آیا به آسانی از رعد و برق می ترسید؟
124. آیا از کم رویی در زحمت هستید؟
125. آیا شغل فعلی تان را بر اساس میل و علاقه خودتان ، انتخاب کرده اید؟
126. آیا تاکنون عمل جراحی مهمی روی شما انجام شده است؟
127. آیا والدین شما اغلب با دوستانی که با آن ها معاشرت می کردید مخالفت می کردند؟
128. آیا برایتان آسان است که از دیگران تقاضای کمک کنید؟
129. آیا در شغل فعلی تان دچار یاس و نا امیدی می شوید؟
130. آیا بدون این که تقصیر از ناحیه خودتان باشد، همیشه بد شانسی می آورید؟
131. آیا خیلی مایل بوده اید از جایی که اکنون زندگی می کنید، می رفتید، تا احتمالا استقلال شخصی بیشتری داشته باشید؟
132. هنگامی که نیاز دارید از شخصی که خیلی خوب با او آشنا نیستید چیزی را درخواست کنید، آیا ترجیح می دهید به جای مراجعه مستقیم به آن فرد، یادداشت یا نامه ای برای او بفرستید؟
133. آیا هرگز در هیچ حادثه ای به شدت مجروح شده اید؟
134. آیا از دیدن مار می ترسید؟
135. آیا احساس می کنید که کارتان توسط تعداد زیادی از مسئولان نظارت می شود؟
136. آیا اخیرا وزن شما خیلی کم شده است؟
137. آیا کمبود پول، زندگی خانوادگی فعلی شما را تلخ می کند؟
138. آیا برای شما مشکل بوده است که به طور شفاهی در برابر گروهی از مردم گزارش دهید؟
139. آیا شغل فعلی شما، خیلی یکنواخت است؟
140. آیا به آسانی اشک شما جاری می شود؟
141. آیا اغلب در پایان روز ، خیلی احساس خستگی می کنید؟
142. آیا والدین شما اغلب به طور غیر منصفانه ای از شما انتقاد می کنند؟
143. آیا تصور یک زمین لرزه و آتش سوزی موجب ترس شما می شود؟
144. آیا هنگامی که مجبورید به تنهایی در یک مجلس عمومی وارد شوید در حالی که همه در جای خود نشسته اند، احساس شرم و دستپاچگی می کنید؟
145. آیا فکر می کنید که علاقه واقعی اندکی به شغل فعلی تان دارید؟
146. آیا گاهی برایتان مشکل است که بخوابید، ولو این که سر و صدایی مزاحم شما نباشد؟
147. آیا در جایی که اکنون زندگی می کنید، کسی وجود دارد که اصرار داشته باشد از او فرمان برداری کنید، بدون توجه به این که خواسته او عاقلانه باشد؟
148. آیا هرگز داوطلب شده اید که یک مهمانی خسته کننده را روحیه بدهید؟
149. آیا احساس می کنید که مقام بالاتر یا رئیس مستقیمتان در رفتار با شما به عنوان یک کارمند همدردی و تفاهم ندارد؟
150. آیا اغلب حتی هنگامی که با مردم هستید ، احساس تنهایی می کنید؟
151. آیا در نوجوانی ، میل شدیدی به فرار از خانه داشته اید؟
152. آیا زیاد دچار سر درد می شوید؟
153. آیا گاهی احساس کرده اید که کسی شما را با استفاده از هیپنوتیزم وادار به انجام عملی بر خلاف میلتان نماید؟
154. آیا اغلب برایتان مشکل است که در بحث گروهی برای ارائه نظر مناسب فکر کنید؟
155. آیا گاهی احساس می کنید که مسئولان در برابر کوشش های شما مبنی بر انجام دادن وظیفه تان در سطح عالی، حق شناسی واقعی ابراز نمی کنند؟
156. آیا گاهی دچار بیماری مخملک یا دیفتری شده اید؟
157. آیا گاهی احساس می کنید که والدین تان را از خودتان ناامید گرده اید؟
158. آیا در مهمانی ها مسئولیت معرفی اشخاص را بر عهده می گیرید؟
159. آیا تا به جال ترسیده اید که مبادا موقعیت شغلی تان را از دست بدهید؟
160. آیا غالبا دچار افسردگی و غمگینی می شوید؟
پرسشنامه فراشناختی MCQ30
فرم اولیه این پرسشنامه شامل 65 ماده بوده است که به وسیله کارت رایت هاتون و ولز (1997) ، طرح شده است تا نگرانی ها و افکار مزاحم را بررسی کند . فرم پذیرفته شده این مقیاس (30- MCQ)،شامل 30 سوال است که بعدها توسط کارت رایت هاتون و ولز(2004)، شبیه به فرم اولیه ایجاد و گسترش داده شده است (ولز ، 1997،1995؛به نقل از کارت رایت هاتون و ولز،2004 ). این مقیاس براساس مدل کنش اجرایی خود تنظیمی ((SREFولز و ماتیوس ساخته شده است (علیزاده، 1387؛ به نقل از تیموری ، 1388).
این پرسشنامه شامل 5خرده مقیاس به شرح زیر است :
1-اعتمادشناختی .5عبارت : (7-16-23-25-29).
عباراتی مثل : من به حافظه ام اعتماد ندارم – من حافظه ضعیفی دارم .
2- باورهای مثبت در مورد نگرانی . 6 عبارت : (1-6-9-18-22-27) .
عباراتی مثل : نگرانی به من کمک می کند تا مشکلاتم را حل نمایم – من باید نگران باشم تا بتوانم مرتب بمانم .
3- وقوف شناختی . 7 عبارت : (2-4-11-12-15-17-30) .
عباراتی مثل : من توجه دقیقی به شیوه کارکرد ذهنم دارم – من دائما افکارم رابررسی می کنم .
4- افکار خطرناک و کنترل ناپذیر . 9 عبارت :(3-5-6-8-10-13-14-20-28) .
عباراتی مثل : زمانی که نگرانی ام شروع می شود نمی توانم آن را متوقف کنم – من نمی توانم افکار نگران کننده ام را نادیده بگیرم .
5- نیاز به کنترل افکار . 4 عبارت : (19-21-24-26) .
عباراتی مثل : عدم توانایی در کنترل افکارم نشانه ضعف من است – من به خاطر عدم کنترل افکارم قابل اعتماد مجازات خواهم شد (کارت رایت هاتون و ولز،1997؛ ولز و پاپاجوجیو ، 1999؛ ولز و کارتر ، 2001؛ به نقل از ولز ، 2001) .
پاسخ ها در این مقیاس براساس مقیاس 4 درجه ای لیکرت (موافق نیستم (1) ،کمی موافقم (2) ، نسبتا موافقم (3) ، کاملا موافقم (4) ) محاسبه می شوند . حداقل نمره کسب شده در این آزمون 30 سوالی برابر 30 و حداکثر آن برابر 120 می باشد . نمره کل برای فراشناخت با مجموع نمرات زیر مقیاس ها به دست می آید .
پرسشنامه 30- MCQ دارای پایایی و روایی قابل قبولی می باشد . پایایی به دست آمده از طریق ضریب آلفای کرونباخ برای خرده مقیاس ها در دامنه 72/0 تا 93/0 و پایایی بارآزمایی برای نمره کل ، بعد از 22 تا 118 روز ، 75/0 و برای خرده مقیاسها 59/0 تا 87/0 گزارش شده است (کارت رایت هاتون و ولز،2004؛ به نقل از ایراک و تاسون ، 2008) .
در ایران ، شیرین زاده دستگیری (1385) ، ضزیب همسانی درونی را با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ برای کل مقیاس 91/0 و برای خرده مقیاس ها در دامنه 71/0 تا 87/0 و پایایی بازآزمایی این آزمون را در فاصله 4 هفته برای کل مقیاس 73/0 و برای خرده مقیاس ها در دامنه 59/0 تا 83/0 گزارش کرد . همبستگی کل مقیاس با مقیاس اضطراب خصلتی 43/0 و همبستگی خرده مقیاس ها را در دامنه 58/0 تا 87/0 بود .
میزان ضریب پایایی بدست آمده در این پژوهش از طریق ضریب آلفای کرونباخ برای راهبردهای فراشناختی بدین شرح است : اعتماد شناختی (69/0) ، باورهای مثبت در مورد نگرانی (71/0) ، وقوف شناختی (86/0)، افکار خطرناک و کنترل ناپذیر(78/0)، نیاز به کنترل افکار(81/0
پرسشنامه فراشناختی MCQ30 فارسی
1. نگرانی ها و اضطراب به من کمک می کند که از مشکلات آینده جلوگیری کنم.
2. نگرانی ها برای من خطرناک هستند.
3. درباره ی افکارم بسیار فکر می کنم.
4. در برابر نگرانی ها ، خسته و مایوس می شوم.
5. هنگامی که در مورد مشکلاتم فکر می کنم ، از عملکرد ذهنم نیز مطلع هستم.
6. اگر نتوانم افکار نگران کننده درباره مشکلی را کنترل کنم و بعد از مدتی آن مشکل رخ دهد ، بیانگر نقص و کوتاهی من خواهد بود.
7. همیشه برای تداوم نظم ، نگران هستم .
8. در به خاطر سپردن کلمات و اسامی حافظه کمی دارم.
9. افکار نگران کننده ام همیشگی هستند ، هیج فرقی ندارد که چگونه جلوی این افکار را بگیرم.
10. نگرانی کمک می کند که از چیزهایی که در ذهنم هست ، سر در بیاورم.
11. نمی توانم از افکار نگران کننده ام صرف نظر کنم.
12. افکارم را تجسّم می کنم.
13. بهتر است همیشه ، افکارم را تحت کنترل داشته باشم.
14. حافظه ام بارها مرا به اشتباه انداخته است.
15. نگرانی هایم می تواند مرا آشفته و پریشان کند.
16. دائما از افکارم آگاه هستم.
17. حافظه ی ضعیفی دارم.
18. به کارکرد مغزم توجه زیادی دارم.
19. از عهده ی نگرانی هایم بر می آیم.
20. عدم توانایی بر کنترل افکار، نشانه ی ضعف است.
21. بمحض شروع نگرانی و استرس ، توقف آن مشکل است.
22. برای کنترل نکردن افکاری معیّن و مشخص ، تنبیه خواهم شد.
23. نگرانی و اضطراب به حل مشکلاتم کمک می کند.
24. در بخاطر سپردن اسامی مکان ها ، حافظه کمی دارم.
25. تفکر همراه با تمرکز ، بد است.
26. به حافظه ی خودم اطمینان ندارم.
27. اگر نتوانم افکارم را کنترل کنم ، نخواهم توانست آنها را بکار ببرم.
28. جهت انجام هر کاری باید کمی نگران باشم.
29. در یادآوری وقایع ، حافظه ی کمی دارم.
30. دائما افکارم را امتحان می کنم.
پرسشنامه سلامت عمومی(GHQ)
فرم 28 سوالی
پرسشنامه سلامت عمومی 28 سوالی توسط گلدبرگ و هیلر 1 (1979) ارائه شده و دارای 4 مقیاس فرعی است و هر مقیاس 7 پرسش دارد. مقیاسهای مذکور عبارتند از:
-1 مقیاس علائم جسمانی 2
-2 مقیاس علائم اضطرابی و اختلال خواب 3
-3 مقیاس کارکرد اجتماعی 4
-4 مقیاس علائم افسردگی 5
نمره گذاری
از 28 عبارت پرسشنامه موارد 1 الی 7 مربوط به مقیاس علائم جسمانی است. موارد 8 الی 14 علائم اضطرابی و اختلال خواب را بررسی کرده و موارد 15 الی 21 مربوط به ارزیابی علائم کارکرد اجتماعی است و نهایتاً موارد 22 الی 28 علائم افسردگی را می سنجد. برای جمع بندی نمرات به الف نمره صفر، ب 1، ج 2 و د نمره 3 تعلق میگیرد. در هر مقیاس از نمره 6 به بالا و در مجموع از نمره 22 به بالا بیانگر علائم مرضی است.
نمرات برش در هریک از خرده مقیاسهای پرسشنامه GHO
خرده مقیاس ها
نمرات در خرده مقیاس ها
نمرات در کل پرسشنامه
هیچ یا کمترین حد
6-0
22-0
خفیف
11-7
40-23
متوسط
16-12
60-41
شدید
21-17
84-61
پرسشنامه سلامت عمومی (GHQ)
لطفا این قسمت را بدقت مطالعه کنید:
میخواهیم درباره کسالت و ناراحتیهای پزشکی و اینکه سلامت عمومی شما در طی یک ماه گذشته تا به امروز چگونه بوده است اطلاعاتی بدست آوریم. لطفاً در تمامی سئوالات زیر پاسخی را که فکر میکنید با وضع شما بیشتر مطابقت دارد مشخص کنید. به خاطر داشته باشید که ما میخواهیم درباره ناراحتیهای اخیر شما اطلاعاتی بدست آوریم، نه مشکلات و ناراحتیهایی که در گذشته داشته اید سعی کنید به تمامی سئوالات پاسخ دهید و جواب خود را در محل مربوط با علامت ضربدر مشخص فرمائید. از همکاری شما بسیار متشکریم.
-1 آیا از یک ماه گذشته تا به امروز کاملاً احساس کرده اید که خوب و سالم هستید؟
-2 آیا از یک ماه گذشته تا به امروز احساس کرده اید که به داروهای تقویتی نیاز دارید؟
-3 آیا از یک ماه گذشته تا به امروز احساس ضعف و سستی کرده اید؟
-4 آیا از یک ماه گذشته تا به امروز احساس کردهاید که بیمارهستید؟
-5 آیا از یک ماه گذشته تا به امروز سر درد داشته اید؟
-6 آیا از یک ماه گذشته تا به امروز احساس کرده اید که سرتان را محکم با چیزی مثل دستمال بسته اند یا اینکه فشاری به سرتان وارد میشود؟
-7 آیا از یک ماه گذشته تا به امروز احساس کرده اید که بعضی وقتها بدنتان داغ و یا سرد می شود؟
-8 آیا از یک ماه گذشته تا به امروز اتفاق افتاده که بر اثر نگرانی دچار بیخوابی شده باشید؟
-9 آیا از یک ماه گذشته تا به امروز شبها وسط خواب بیدار می شوید؟
-10 آیا از یک ماه گذشته تا به امروز احساس کرده اید که دائماً تحت فشار هستید؟
-11 آیا از یک ماه گذشته تا به امروز عصبانی و بدخلُق شده اید؟
-12 آیا از یک ماه گذشته تا به امروز بدون هیچ دلیل قانع کننده ای هراسان و یا وحشت زده شده اید؟
-13 آیا از یک ماه گذشته تا به امروز متوجه شده اید که انجام هر کاری خارج از توانائی شما است؟
-14 آیا از یک ماه گذشته تا به امروز احساس کرده اید که در تمامی مدت عصبی هستید و دلشوره دارید؟
-15 آیا از یک ماه گذشته تا به امروز توانسته اید خودتان را مشغول و سرگرم نگه دارید؟
-16 آیا از یک ماه گذشته تا به امروز برای انجام کارها بیش از گذشته وقت صرف کرده اید؟
-17 آیا از یک ماه گذشته تا به امروز احساس کرده اید که کارها را بخوبی انجام می دهید؟
-18 آیا از یک ماه گذشته تا به امروز از نحوه انجام کارهایتان احساس رضایت می کنید؟
-19 آیا از یک ماه گذشته تا به امروز احساس کرده اید که نقش مفیدی در انجام کارها به عهده دارید؟
-20 آیا از یک ماه گذشته تا به امروز توانائی تصمیم گیری درباره مسائل را داشته اید؟
-21 آیا از یک ماه گذشته تا به امروز قادر بوده اید از فعالیتهای روزمره زندگی لذت ببرید؟
-22 آیا از یک ماه گذشته تا به امروز فکر کرده اید که شخص بی ارزشی هستید؟
-23 آیا از یک ماه گذشته تا به امروز احساس کرده اید که زندگی کاملاً ناامیدکننده است؟
-24 آیا از یک ماه گذشته تا به امروز احساس کرده اید که زندگی ارزش زنده بودن را ندارد؟
-25 آیا از یک ماه گذشته تا به امروز به این مساله فکر کرده اید که ممکن است دست به خودکشی بزنید؟
-26 آیا از یک ماه گذشته تا به امروز احساس کرده اید که چون اعصابتان خراب است نمی توانید کاری انجام دهید؟
-27 آیا از یک ماه گذشته تا به امروز به این نتیجه رسیده اید که ایکاش مرده بودید و کلاً از شر زندگی خلاص میشدید؟
-28 آیا از یک ماه گذشته تا به امروز این فکر به ذهنتان رسیده است که بخواهید به زندگیتان خاتمه دهید؟
پاسخنامه
نام و نام خانوادگی ……………………….. سن ………………… تحصیلات …………………. رشته تحصیلی …………….
1
بیشتر از حد معمول
در حد معمول
کمتر از حد معمول
خیلی کمتر از حد معمول
2
اصلاً
در حد معمول
بیشتر از حد معمول
خیلی بیشتر از حد معمول
3
اصلاً
در حد معمول
بیشتر از حد معمول
خیلی بیشتر از حد معمول
4
اصلاً
در حد معمول
بیشتر از حد معمول
خیلی بیشتر از حد معمول
5
اصلاً
در حد معمول
بیشتر از حد معمول
خیلی بیشتر از حد معمول
6
اصلاً
در حد معمول
بیشتر از حد معمول
خیلی بیشتر از حد معمول
7
اصلاً
در حد معمول
بیشتر از حد معمول
خیلی بیشتر از حد معمول
8
اصلاً
در حد معمول
بیشتر از حد معمول
خیلی بیشتر از حد معمول
9
اصلاً
در حد معمول
بیشتر از حد معمول
خیلی بیشتر از حد معمول
10
اصلاً
در حد معمول
بیشتر از حد معمول
خیلی بیشتر از حد معمول
11
اصلاً
در حد معمول
بیشتر از حد معمول
خیلی بیشتر از حد معمول
12
اصلاً
در حد معمول
بیشتر از حد معمول
خیلی بیشتر از حد معمول
13
اصلاً
در حد معمول
بیشتر از حد معمول
خیلی بیشتر از حد معمول
14
اصلاً
در حد معمول
بیشتر از حد معمول
خیلی بیشتر از حد معمول
15
بیشتر از حد معمول
در حد معمول
کمتر از حد معمول
خیلی بیشتر از حد معمول
16
کمتر از حد معمول
در حد معمول
بیشتر از حد معمول
خیلی بیشتر از حد معمول
17
بهتر از حد معمول
در حد معمول
کمتر از حد معمول
خیلی کمتر از حد معمول
18
بیشتر از حد معمول
در حد معمول
کمتر از حد معمول
خیلی کمتر از حد معمول
19
بیشتر از حد معمول
در حد معمول
کمتر از حد معمول
خیلی کمتر از حد معمول
20
بیشتر از حد معمول
در حد معمول
کمتر از حد معمول
خیلی کمتر از حد معمول
21
بیشتر از حد معمول
در حد معمول
کمتر از حد معمول
خیلی کمتر از حد معمول
22
اصلاً
در حد معمول
بیشتر از حد معمول
خیلی بیشتر از حد معمول
23
اصلاً
در حد معمول
بیشتر از حد معمول
خیلی بیشتر از حد معمول
24
اصلاً
در حد معمول
بیشتر از حد معمول
خیلی بیشتر از حد معمول
25
اصلاً
فکر نمی کنم
به ذهنم خطور کرده
قطعاً بله
26
اصلاً
در حد معمول
بیشتر از حد معمول
خیلی بیشتر از حد معمول
27
اصلاً
در حد معمول
بیشتر از حد معمول
خیلی بیشتر از حد معمول
28
اصلاً
فکر نمی کنم
به ذهنم خطور کرده
قطعاً بله
راهنمای گروه سنجی
روش گروه سنجی که اولین بار به وسیله مورینو به کار رفته است، برای سنجش ارتباط های
گروهی – اجتماعی و میزان پذیرش افراد از سوی دیگر اعضای گروه ، بر اساس ملاک ومعیاری مشخص استفاده
می شود . برای تشکیل گروه های متجانس تر در دست یابی به هدف های خاص ، گروه سنجی روش اثربخشی است. همچنین، با این روش می توان سازگاری جمعی و یا پذیرش و ساخت گروهی آشکار افراد را اندازه گیری و مشخص نمود.
موارد استفاده از گروه سنجی
به طور کلی، گروه سنجی برای تعیین و دست یابی به موارد زیر به کار می رود :
1) کشف و شناخت الگوهای دوستی و رفاقت در یک گروه
2) شناخت کیفیت و ساختار گروه و ارتباطات اجتماعی میان آنها
3) میزان سازگاری گروه و پذیرش گروهی دانش آموز ( یا فرد)
4) تعیین افراد محبوب و مورد وثوق کلاس ( یا گروه )
5) تشخیص و شناسایی افراد نیازمند کمک و خدمات مشاوره ( افراد منفرد و منزوی، فراموش شده و به طور کلی، در معرض خطر)
6) انتخاب رهبر گروه برای فعالیت های مختلف آموزشی و پرورشی ( نماینده کلاس، " همیار مشاوران " و فعالیتهای فوق برنامه )
با توجه به آنچه گفته شد، یکی از روشهای پیشنهادی برای انتخاب " همیار مشاوران " استفاده از گروه سنجی است. مشاوران مدارس پس از آغاز سال تحصیلی و آشنایی دانش آموزان با یکدیگر و انطباق با محیط ( در آذرماه هر سال ) برای انتخاب و تعیین افراد واجد شرایط به عنوان " همیار مشاور " اقدام می نمایند. البته پس از انجام گروه سنجی، لازم است با دانش آموزانی که از طرف هم کلاسی های شان مورد وثوق و پذیرش بیشتری باشند، مصاحبه ای ( با توجه به ویژگی های مطرح شده در فصل سوم وبند پنج اصول کار و ارزشیابی در فصل ششم) به عمل آید تا میزان علاقه و خصوصیات آنان نسبت به موضوع و برنامه مورد سنجش و ارزیابی قرار گیرد.
نکات اجرایی در استفاده از گروه سنجی
به دانش آموزان اطمینان داده شود که انتخاب های شان محرمانه باقی می ماند. از این رو ، رعایت این اصل بسیار ضروری است.
* زمانی آزمون را اجرای کنید که اعضای کلاس ( یا گروه ) به قدر کافی با یکدیگر آشنا باشند ( بنابراین ، اجرای گروه سنجی در نیمه اول آذرماه برای برنامه همیار مشاور مناسب است )
* آزمون در روز و ساعتی اجرا شود که تمامی دانش آموزان ( یا اعضای یک گروه ) در کلاس حضور داشته باشند.
* به افراد یادآور شوید که هر یک از آنان در هر مورد ( مثلاً انتخاب نماینده کلاس یا افرادی که حاضرند مشکلات خود را با او در میان گذارند ) ، نام سه نفر از اعضای کلاس را به ترتیب اولویت ( 1 ، 2 و 3 ) بنویسند . البته روشن است که افراد نباید خودشان را انتخاب کنند.
* برای اینکه دانش آموزان با راحتی و بدون نگرانی انتخاب های خود را انجام دهند، هنگام آزمون فاصله کافی بین آنها رعایت شود و از بحث ، گفت و گو و طولانی شدن زمان پاسخ گویی جلوگیری شود. با این حال ، بیان اهداف (کمک به افراد و محیطی سازنده ) ، تبیین و نوع نگرش و ایجاد اطمینان در خصوص پاسخ و انتخاب اعضای گروه ، قبل از اقدام به پاسخ ، لازم و کمک کننده خواهد بود.
* دستورعمل اجرایی به گونه ای روشن و اطمینان بخش برای دانش آموزان توضیح داده شود.
گروه سنجی به دو روش زیر انجام می شود:
1) استفاده از پرسشنامه یا وسایل درجه بندی : در این روش نگرش ها و یا احساسات افراد نسبت به یکدیگر مورد سنجش قرار می گیرند. بنابراین ، در این روش به وسائل و ابزار خاصی نیاز است. همچنین ، اجرای این نوع گروه سنجی احتمالاً در اعضای گروه موجب ایجاد انتظار برای تغییرات ناشی از نتایج آن نمی شود. مقیاس پذیرش گروهی اهایو که شامل شش سئوال زیر می باشد، از آن جمله است:
* بهترین دوستان من ….
* دوستان من نیستند ولی از آنهابدم نمی آید …
* آنها را نمی شناسم …
* به آنها علاقه ای ندارم …
* از آنها بدم می آید …
روش اجرا: ابتدا فهرستی از اسامی کلاس ( یا اعضای گروه ) در اختیار هر یک از اعضا قرار می گیرد و آن گاه از آنان خواسته می شود که نام کسانی را که فکر می کنند باید در جلوی هر سئوال بنویسند ، یادداشت نمایند.
2) استفاده از ملاک خاص: این روش در مدارس بیشتر کاربرد دارد و ملاک انتخاب باید به روشنی تعیین شود و سئوال ( ملاک ) به گونه ای تعریف شود که شامل تمامی اعضای گروه هدف ( مثلاً این کلاس ) باشد و محدودیتی برای شرکت و انتخاب وجود نداشته باشد. در این روش انتخاب ها باید بر اساس ملاکی که وضعیت یا فعالیت واقعی (مثلاً نمایندگی کلاس ، تشکیل گروه همیار مشاوران ) که اعضای کلاس برای شرکت در آن فرصت دارند ، انجام شود.
روش اجرا: ابتدا ملاک یا سئوال ( ها ) با توجه به نوع فعالیت تعیین و مشخص می شود، آنگاه در اختیار اعضا قرار می گیرد تا سه نفر را به ترتیب اولویت برای تشکیل گروه مورد نظر انخاب نمایند. توجه شود هر چه ملاک یا سئوال برای افراد با معناتر باشد، نتیجه گروه سنجی معتبرتر خواهد بود. همچنین ، برای ایجاد و استمرار اعتماد و اطمینان دانش آموزان باید از نتایج گروه سنجی استفاده نمود.
روش های گروه نگار یا ترسیم نتایج
ترسیم ساختار گروهی یا اجتماعی به دو روش دایره ای (به تعداد افراد دایره هایی بر روی کاغذ ترسیم و داخل هر دایره نام یک فرد نوشته می شود، در صورتی که ترتیب اهمیت را خواسته باشیم، شماره رتبه را در انتهای پیکان یا فلش درج می کنیم -البته این روش برای گروه های کوچک مناسب است) و جدولی انجام می شود.
روش گروه نگار جدولی: موقعی که گروه بزرگ باشد این روش مناسب تر است. یک جدول دوبعدی (ماتریسی) ترسیم و در دو طرف (افقی و عمودی) اسامی گروه نوشته می شود. در قسمت عمودی زیر نام هر فرد سه ستون با شماره 1، 2، 3 (بیانگر اولویت انتخاب) مشخص کنید. آنگاه برای انتخاب اول؛ ضریب سه، انتخاب دوم؛ ضریب دو و انتخاب سوم؛ ضریب یک تعلق می گیرد. در پایان، جمع هر ستون به معنای مجموع امتیازات هر فرد (ستاره گروه، فراموش شده و …) مشخص می شود. شکل زیر، نمونه ای از گروه نگار جدولی برای یک گروه چهار نفره را نشان می دهد:
انتخاب کننده انتخاب شونده
اسامی گروه
محمد
حسن
رضا
مسعود
1
2
3
1
2
3
1
2
3
1
2
3
محمد
*
*
*
حسن
*
*
*
رضا
*
*
*
مسعود
*
*
*
جمع ستون
1
1
1
1
2
0
1
1
1
2
0
1
جمع امتیاز
6=3*1+2*1+1*1
5=3*1+2*1+1*0
6=3*1+2*1+1*1
7=3*2+2*0+1*1
یادآوری: در ادامه یک نمونه پرسشنامه پیشنهادی، جهت استفاده ارائه شده است.
به نام خدا
"پرسشنامه"
دانش آموز گرامی، با سلام
لطفاً سوالات زیر را به دقت بخوانید و در مقابل هر سوال، نام و نام خانوادگی سه نفر از دانش آموزان کلاس خود را به ترتیب اولویت (انتخاب اول، دوم و سوم) بنویسید، در ضمن، مشخصات خود را نیز ذکر کنید:
" یادآوری: پاسخ های شما کاملاً محرمانه است و مسئولیت آن با مشاور محترم مدرسه (مجری) است."
نام و نام خانوادگی: کلاس: تاریخ: ساعت اجرا:
1-اگر قرار باشد از کلاس شما چند نفر برای ارائه کمک فکری به دیگر دانش آموزان انتخاب شوند، شما چه کسانی را انتخاب می کنید؟ (به ترتیب اولویت)
انتخاب اول: انتخاب دوم: انتخاب سوم:
2-موقعی که شما یا یکی از همکلاسی هایتان در زمینه ای به کمک نیاز دارید، معمولاً چه کسانی را برای در میان گذاشتن موضوع و همفکری، بیش تر امین و محرم می دانید؟(به ترتیب اولویت)
انتخاب اول: انتخاب دوم: انتخاب سوم:
3-معمولاً موضوعات شخصی و خصوصی خویش را با کدام یک از همکلاسی هاتان در میان می گذارید؟(به ترتیب اولویت)
انتخاب اول: انتخاب دوم: انتخاب سوم:
4-زمانی که احساس دلتنگی و ناراحتی می کنید، ترجیح می دهید با کدام یک از هم شاگردی تان گفت و گو کنید؟(به ترتیب اولویت)
انتخاب اول: انتخاب دوم: انتخاب سوم:
5-شما کدامیک از هم کلاسی هایتان را از نظر همدلی (یعنی توانایی دیدن موضوع از دید دیگری)، درک احساسات و میزان حمایت عاطفی مثبت از دیگران در سطح بالاتری می دانید؟(به ترتیب اولویت)
انتخاب اول: انتخاب دوم: انتخاب سوم:
6-حالا به طور کلی، اگر قرار باشد از بین هم کلاسی هایتان دو نفر را با در نظر گرفتن این ویژگی ها، "رازدار بودن، احترام به دیگران، توان هم فکری و رهبری بچه ها، با حوصله بودن مهارت ارتباطی و توان کلامی مثبت" انتخاب کنید، آن دو نفر چه کسانی هستند؟
انتخاب اول: انتخاب دوم:
توصیف ابعاد آزمون : scl90
1- شکایات جسمانی :
در این بعد ناراحتی ها ناشی از ادراک عملکرد نا سالم بدن است . این اشکال در کار کرد سیستم عصبی خود کار و اجزاء تشکیل دهنده آن ظاهر شده و در نتیجه به صورت شکایاتی از عملکرد سیستم قلبی – عروقی ( سئوال 12 ) معدی – رودی (سوال 40 ) تنفسی (48) ابراز می شوند . سر درد های تکرار شونده (1) درد های عضلانی (42-52-27) و معادلهایی از اضطراب 49 نیز از شکایات جسمانی هستند .
شماره سئوالها : 1-4-12-27-40-42-48-49-52-53-56-58
2- بعد وسواس و اجبار :
علائمی که در این بعد گنجانیده شده اند انطباق زیادی با شکل تابلوی بالینی وسواسی دارند . تمرکز این ملاک بر افکار تکانه ها و اعمالی است که خود فرد آنها را به ناچار به گونه ای غیر قابل مقاومت تجربه نموده و ماهیتی بیگانه با خود و نا خواسته دارند . علاوه بر این رفتار ها و تجاربی که نشان دهنده نوعی باریک بین عمومی در افراد است نیز در این مجموعه آورده شده اند .
شماره سئوالها : 3-9-10-28-38-45-46-51-55-65
3- بعد حساسیت در روابط متقابل :
به احساس عدم کفایت و حقارت فرد بالاخص در مقایسه با دیگران تکیه می کند . دست کم گرفتن خود ، احساس عدم آرامش و ناراحتی محسوس در جریان ارتباط با دیگران از تظاهرات خاص این بعد هستند . افرادی که نمرات آنها در این بعد بالا بوده است مشاهده شده که در ارتباط با دیگران بیش از اندازه آگاه (سئوال 61-73 و غیره ) بوده و از خود انتظارات منفی دارند ( 37-41 )
شماره سئوالهای 6-21-34-36-37-41-61-69-73
4- بعد افسردگی:
معیار افسردگی طیف وسیعی ازنشانه های بالینی افسردگی را انعکاس میدهد . علائم شامل خلق و خوی افسرده – بی علاقگی نسبت به لذت زندگی ، نداشتن انگیزه و از دست دادن انرژی حیاتی می باشد . به علاوه احساس درماندگی افکار خود کشی و بعضی جنبه های شناختی و جسمی افسردگی در این معیار گنجانیده شده است . شماره سئوالات 13 تاست
شماره سئوالها 5-14-15-20-22-26-29-30-33-31-32-54-71-79
5- بعد اضطراب
بعد اضطراب علائم و نشانه هائی را نشان می دهد که از نظر بالینی اضطراب آشکار شدید را منعکس می نماید . علائمی مانند عصبی بودن (21) احساس فشار و لرزش در اندام های بدن 17 همچنین ترسهای نا گهانی 23- 33 احساس وحشت 86-72 بیم و نگرانی نسبت به آینده 80 و برخی جنبه های جسمانی اضطراب 39 در این مجموعه آورده شده اند تعداد سئوالها 10 تا است
شماره سئوالها : 2-17-23-39-57-72-78-80-86
6- بعد پرخاشگری
این بعد نشان دهنده افکار ، احساسات و یا اعمالی است که نشان دهنده وضعیت خلقی منفی ناشی از خشم می باشد . مجموعه این سئوالها شامل 3 فرم تظاهرات خشم و چگونگی عکس العمل نشان دادن به آنها مانند : 1- حالت تهاجمی 2- تحریک پذیری و 3- خصومت می گردد . تعداد سئوالها 6 تا است .
شماره سئوالها 11-24-63-67-74-81
7- بعد ترس مرضی :
ترس مرضی در بر گیرنده علائمی مانند ترس شدید نسبت به یک فرد ، مکان ، شی ء به خصوص و یاموقعیتی که ویژگی آن غیر منطقی بودن و عدم تناسب با محرک بوده و منجر به رفتار اجتنابی است و قرار از آن محرک می باشد ساختار این علائم بیشتر با گذر هراسی و ترس از مسخ شخصیت مطابقت دارد . تعداد سئوالها 7 تا است .
شماره سئوالها 13-25-47-50-70-75-82
8- افکار پارانوئیدی :
این بعد رفتار های پارانوئیدی را به عنوان اختلال تفکر مطرح می نماید . سئوالهای آن شامل ویژگی های اولیه این اختلال مانند برون فکنی – سوءظن – خود بزرگ بینی – خود محوری و ترس از دست دادن خود مختاری و هذیان و پرخاشگری می باشد . سوالها 6 تا می باشد .
شماره سئوالها : 8-18-43-68-76-83
9 – بعد روان پریشی :
سئوالات این بعد از یک حالت گوشه گیرانه و انزوا و نحوه زندگی اسکیزو فرنی تا علائم اصلی اسکیزو فرنی مانند هذیان انتشار فکر را شامل میگردد . این سئوالها در بر گیرنده تدریجی اختلال از یک حالت خفیف بیگانگی تا روان پریشی حاد می باشد تعداد سئوالهای 10 تا می باشد .
شماره سئوالهای 7-16-35-62-77-84-85-87-88-90
سئوالهای اضافی :
7 سئوال در آزمون SCL90 آمده که تحت هیچ یک از ابعاد 9 گانه نمی باشد . این سئوالات با اینکه با اضافه شدن بر آزمون ملاک های آماری را خراب می کند . با این حال چون از نظر بالینی دارای اهمیت هستند . جزء سئوالات آزمون آمده اند . از نظر بالینی اهمیت دارند و به شاخص های کلی آزمون کمک می کنند و تمایل بر این است که به طور تجمعی استفاده شوند . بنابراین یک نمره افسردگی بالا همراه با علائم زود بیمار شدن و بی اشتهایی ممکن است تفسیرش با یک نمره مشابهی، زمانی که این علائم وجود ندارند . تفاوت داشته باشد بر همین اساس وجود هشیارانه احساس گناه یک معرف بالینی مهم است که اطلاعات مهمی را در اختیار متخصص بالینی قرار می دهد .
این سئوالها به عنوان یکی از ابعاد آزمون نمره گذاری نمی شوند ولی به نمره های ضریب کلی ناراحتی اضافه می گردند
شماره سئوالها : 19-44-59-60-64-66-89
PSDL-PST-GSI
شاخص های روانی :
کار هر یک از این شاخص های کلی آن است که با یک نمره سطح و با عمق وضعیت روانی فرد را از نظر آسیب شناسی روانی نشان می دهند . هر یک از این شاخص ها این کار را به صورت مجزایی نشان می دهد و جنبه های مختلفی از سایکوپاتولوژی را مشخص می کند
GSI GlobalSeverity Index
بهترین نشانه برای سطح و یا عمق یک ناراحتی در حال حاضر می باشد و باید در بیشتر مواردی که احتیاج به یک سنجش خلاصه داریم از آن استفاده کنیم GSI. اطلاعاتی در مور تعداد علائم و شدت ناراحتی ناشی از آن را به دست می دهد .
PSDI
یک سنجش خالص از شدت ناراحتی است یعنی یک سنجش اصلاح شده برای تعداد علائم است . عمل آن بیشتر مانند یک سنجش پاسخ در جهت ابلاغ این که آیا بیمار افسرده علائم خود را در فرم گزارش از خود بیشتر یا کمتر ارائه می دهد .
PST
به طور ساده شمارش تعداد علائمی است که بیمار به صورت مثبت گزارش می دهد . یعنی آنهایی که خود بیمار و به دارا بودن آنها تا حدی اذهان دارد
سوالات آزمون
در زیر فهرستی از مسائل و مشکلاتی که گاهی اوقات مردم با آن روبرو می شوند آورده شده است .
لطفا به هر یک از سوالات آنها به دقت توجه نموده مشخص کنید این مشکل در طی هفته ی گذشته و امروز تا چه اندازه ( هیچ ، کمی ، تا حدی ، زیاد ، به شدت ) با عث ناراحتی شما شده است .
1- آیا از هفته ی گذشته تا به امروز سر درد داشته اید ؟
2- آیا از هفته گذشته تا به امروز عصبی بوده اید و از داخل بدن احساس لرزش داشته اید ؟
3- آیا از هفته گذشته تا به امروز افکار ، عقاید و یا کلمات نا خوشایند و نا مربوطی دائم وارد ذهن شما شده است ؟
4- آیا از هفته گذشته تا به امروز دچار ضعف و بی حالی و یا سر گیجه بوده اید ؟
5- آیا از هفته گذشته تا به امروز نسبت به امور جسم خود حساس شده اید یعنی احساس می کنید زشت شده اید ؟
6- آیا از هفته گذشته تا به امروز ایراد گیر و بهانه گیر شده اید ؟
7- آیا از هفته گذشته تا به امروز این اعتقاد را داشته اید که شخص دیگری می تواند افکار شما را از راه دور کنترل کند ( مثلا با دستگاههایی از راه دور فکر شما را کنترل کنند ) ؟
8- آیا از هفته گذشته تا به امروز احساس کرده اید که دیگران با عث ناراحتی ها و گرفتاریهای شما هستند ؟
9- آیا از هفته گذشته تا به امروز فراموش کار شده اید ؟
10- آیا از هفته گذشته تا به امروز در کار ها بی توجه و بی دقت شده اید ؟
11- آیا از هفته گذشته تا به امروز دلخور و عصبی شده اید ؟
12- آیا از هفته گذشته تا به امروز درد در ناحیه قلب یا سینه درد داشته اید ؟
13- آیا از هفته گذشته تا به امروز از رفتن به جاهای باز یا خیابان احساس ترس کرده اید ؟
14- آیا از هفته گذشته تا به امروز احساس کرده اید زور و بنیه ی سابق را ندارید و زود خسته می شوید ؟
15- آیا از هفته گذشته تا به امروز از خود متنفر شده اید ؟
16- آیا از هفته گذشته تا به امروز صداهایی به گوشتان می آید که دیگران نمی توانند آنها را بشنوند ؟
17- آیا از هفته گذشته تا به امروز احساس لرزش در اندام بدن خود داشته اید ؟
18- آیا از هفته گذشته تا به امروز این احساس را داشته اید که به بیشتر مردم نمی شود اعتماد کرد ؟
19- آیا از هفته گذشته تا به امروز بی اشتها شده اید ؟
20- آیا از هفته گذشته تا به امروز شده زود به گریه بیافتید ؟
21- آیا از هفته گذشته تا به امروز در برابر زن ها ( مرد ها ) احساس خجالت کرده اید ؟
22- آیا از هفته گذشته تا به امروز این احساس را داشته اید که در یک بن بستی گیر کرده اید که راه پس و پیش ندارید ؟
23- آیا از هفته گذشته تا به امروز ناگهان و بدون دلیل دچار ترس شده اید ؟
24- آیا از هفته گذشته تا به امروز طوری عصبانی شده اید که نتوانید جلو خودتان را بگیرید ؟ (باصطلاح از کوره در رفته اید )
25- آیا از هفته گذشته تا به امروز این احساس راداشته ایدکه بترسید تنها از خانه بیرون بروید؟
26- آیا از هفته گذشته تا به امروز برای هر چیز کوچکی خود را سرزنش کرده اید ؟
27- آیا از هفته گذشته تا به امروز کمر درد داشته اید ؟
28- آیا از هفته گذشته تا به امروز احساس کرده اید که کارهایتان پیشرفت نمی کند ؟ ( مثل اینکه گره در کارتان افتاده باشد )
29- آیا از هفته گذشته تا به امروز احساس تنهایی داشته اید ؟
30- آیا از هفته گذشته تا به امروز احساس غمگینی داشته اید ؟
31- آیا از هفته گذشته تا به امروز سر هر چیزی زیاد نگران و دلواپس شده اید ؟
32- آیا از هفته گذشته تا به امروز نسبت به همه چیز بی علاقه شده اید ؟
33- آیا از هفته گذشته تا به امروز احساس ترس داشته اید ؟
34- آیا از هفته گذشته تا به امروز حساس و زود رنج شده اید ؟
35- آیا از هفته گذشته تا به امروز این احساس را داشته اید که سایرین از افکار خصوصی شما که به کسی نگفته اید با خبر می شوند ؟
36- آیا از هفته گذشته تا به امروز این اعتقاد را داشته اید که دیگران شما را درک نمی کنند ؟ و یا با شما هم دردی نمی کنند ؟
37- آیا از هفته گذشته تا به امروز این اعتقاد را داشته اید که مردم نسبت به شما مهربان نیستند یا شما را دوست ندارند ؟
38- آیا از هفته گذشته تا به امروز برای اینکه کار ها را درست انجام بدهید مجبور بوده اید آهسته کار کنید ؟
39- آیا از هفته گذشته تا به امروز تپش قلب داشته اید ؟
40- آیا از هفته گذشته تا به امروز حالت تهوع یا دل به هم خوردگی داشته اید ؟
41- آیا از هفته گذشته تا به امروز احساس حقارت داشته اید ؟ یا خود را از دیگران کمتر یا پائین تر حس کرده اید ؟
42- آیا از هفته گذشته تا به امروز درد و کوفتگی در عضلات بدنتان داشته اید ؟
43- آیا از هفته گذشته تا به امروز این احساس را داشته اید که دیگران شما را زیر نظر دارند و درباره شما حرف می زنند ؟
44- آیا از هفته گذشته تا به امروز تا به امروز در به خواب رفتن مشکل داشته اید ؟
45- آیا از هفته گذشته تا به امروز وقتی کاری را انجام می داده اید مجبور بوده اید آن را چند بار تکرار کنید تا مطمئن شوید آن را درست انجام داده اید ؟ ( مثلا در را چند بار امتحان کنید تا ببینید بسته است یا خیر ؟ )
46- آیا از هفته گذشته تا به امروز در تصمیم گرفتن مشکل داشته اید ؟
47- آیا از هفته گذشته تا به امروز از مسافرت با اتوبوس یا قطار راه آهن احساس ترس کرده اید ؟
48- آیا از هفته گذشته تا به امروز دچار تنگی نفس شده اید ؟
49- آیا از هفته گذشته تا به امروز دچار گر گرفتگی شده اید ؟ ( یعنی بدنتان داغ شود یا یخ شود )
50- آیا از هفته گذشته تا به امروز مجبور بوده اید بعضی کار ها را نکنید یا بعضی جا ها نروید یا دست به بعضی چیز ها نزنید برای اینکه از آنها ترس داشته اید ؟
51- آیا از هفته گذشته تا به امروز اتفاق افتاده که حس کنید مغزتان کار نمی کند ؟
52- آیا از هفته گذشته تا به امروز احساس کرده اید بدنتان خواب می رود یا ( مور مور ) می شود ؟
53- آیا از هفته گذشته تا به امروز در گلو احساس گرفتگی کرده اید مثل اینکه چیزی در گلویتان گیر کرده باشد ؟
54- آیا از هفته گذشته تا به امروز احساس کرده اید که نسبت به آینده امید خود را از دست داده اید ؟
55- آیا از هفته گذشته تا به امروز در تمرکز حواس مشکل داشته اید ؟ یعنی در جمع کردن حواس روی کار ها مشکل داشته اید ؟
56- آیا از هفته گذشته تا به امروز در بعضی از قسمت های بدنتان احساس ضعف و سستی داشته اید ؟
57- آیا از هفته گذشته تا به امروز دچار فشار های روحی و گرفتگی بوده اید ؟
58- آیا از هفته گذشته تا به امروز در دست ها و پا ها احساس سنگینی کرده اید
59- آیا از هفته گذشته تا به امروز زیاد به فکر مرگ و مردن بوده اید و در زندگی احساس شکست و ناکامی داشته اید ؟
60- آیا از هفته گذشته تا به امروز پر خوری داشته اید ؟
61- آیا از هفته گذشته تا به امروز وقتی مردم به شما نگاه می کنند یا درباره شما حر ف می زنند احساس ناراحتی می کنید؟
62- آیا از هفته گذشته تا به امروز افکاری به ذهنتان آمده که حس کنید مال خودتان نیست و دیگران آنها را توی مغزتان گذاشته اند ؟
63- آیا از هفته گذشته تا به امروز در خودتان میل شدیدی به آزار رساندن و زدن دیگران احساس کرده اید ؟
64- آیا از هفته گذشته تا به امروز بعضی صبحها زود تر از حد معمول بیدار شده اید ؟
65- آیا از هفته گذشته تا به امروز مجبور بوده اید بعضی کار ها را همچون شستن ، شمردن و دست زدن به اشیاء تکرار کنید ؟
66- آیا از هفته گذشته تا به امروز دچار بد خوابی بوده اید و یا چندین بار از خواب بیدار شده اید ؟
67- آیا از هفته گذشته تا به امروز میل شدیدی به شکستن اشیاء و خرد کردن اشیاء داشته اید ؟
68- آیا از هفته گذشته تا به امروز این احساس را داشته اید که دارای احساس و عقایدی هستید که مخصوص خودتان و دیگران آن عقاید و افکار را ندارند ؟
69- آیا از هفته گذشته تا به امروز در موقع روبرو شدن با دیگران زیاد از حد به رفتار و حرکات خود توجه داشته اید ؟
70- آیا از هفته گذشته تا به امروز وقتی در جمع مردم بوده اید همچون در بازار و مهمانی ها احساس ناراحتی کرده اید ؟
71- آیا از هفته گذشته تا به امروز حتی انجام کارهای کوچک برایتان سخت و مشکل بوده است ؟
72- آیا از هفته گذشته تا به امروز دچار حول و وحشت زدگی شده اید ؟
73- آیا از هفته گذشته تا به امروز در مقابل دیگران یا در جمع از اینکه چیزی بخورید احساس ناراحتی کرده اید ؟
74- آیا از هفته گذشته تا به امروز با مردم زیاد جر و بحث و درگیری داشته اید ؟
75- آیا از هفته گذشته تا به امروز از تنها ماندن ترس و واهمه داشته اید؟
76- آیا از هفته گذشته تا به امروز این احساس را داشته اید که دیگران ارزشی برای کار هایتان قائل نیستند ؟
77- آیا از هفته گذشته تا به امروز حتی وقتی با دیگران بوده اید احساس تنهایی کرده اید ؟
78- آیا از هفته گذشته تا به امروز گاهی طوری ناراحت و بی قرار شده اید که نتوانید یک جا آرام بگیرید ؟
79- آیا از هفته گذشته تا به امروز احساس بی مصرفی و به درد نخوردن داشته اید ؟
80- آیا از هفته گذشته تا به امروز این احساس را داشته اید که اتفاق بدی برایتان خواهد افتاد ؟
81- آیا از هفته گذشته تا به امروز داد و فریاد راه انداخته اید و یا چیز هایی را پرتاب کرده ای ؟
82- آیا از هفته گذشته تا به امروز ترس از افتادن و از حال رفتن در کوچه ، خیابان و یا در انظار مردم داشته اید ؟
83- آیا از هفته گذشته تا به امروز ترس از اینکه اگر به دیگران رو بدهید از شما سوء استفاده می کنند داشته اید ؟
84- آیا از هفته گذشته تا به امروز افکار بدی داشته اید که نتوانید در مورد آن صحبت کنید ؟
85- آیا از هفته گذشته تا به امروز این اعتقاد را داشته اید که به خاطر گناهانی که مرتکب شده اید مستوجب تنبیه و مجازات هستید ؟
86- آیا از هفته گذشته تا به امروز افکار و تصورات ترس آمیز داشته اید ؟
87- آیا از هفته گذشته تا به امروز این احساس را داشته اید که عیب و نقص مهمی در بدنتان پیدا شده است ؟
88- آیا از هفته گذشته تا به امروز احساس کرده اید که در این دنیا با کسی صمیمی نیستید ؟
89- آیا از هفته گذشته تا به امروز احساس گناه و تقصیر داشته اید ؟
90- آیا از هفته گذشته تا به امروز احساس کرده اید که دچار بیماری فکری شده اید ؟
منابع:
-1 آزمون های روانی تالیف دکتر حمزه گنجی
-2 روان آزمایی تالیف آناستازی، ترجمه دکتر براهنی
1