دمونتاژ و مونتاژ کولر گازی
اجزاء کولر گازی
1 ـ کندانسور 2 ـ اواپراتور 3 ـ کلید سلکتوری 4 ـ دمپر
5 ـ موتور دمپر 6 ـ چراغ سیکنال 7 ـ کاور کامل 8 ـ کاور
9ـ فن کندانسور 10 ـ بورد 11 ـ کمپرسور 12 ـ خازن
13 ـ موتور 14 ـ شافت 15 ـ فیلیتر هوا 16 ـ کاور کندانسور
17 ـ سینی جمع آوری قطرات شبنم 18ـ ## گیر 19 ـ پیچ نگهدارنده کمپرسور
20 ـ لوله خروجی از کمپرسور 21 ـ لوله شارژ 22 ـ کمپرسور بسته
23 ـ فیش 24 ـ سیم های کمپرسور 25 ـ پایه موتور دمپر
26 ـ سیم های کلید دمپر 27 ـ سیم های خازن 28 ـ اهرم دریچه ونت
29 ـ عایق حرارتی 30 ـ دریچه ونت 31 ـ یخه اواپراتور 32 ـ فین های اواپراتور 33 ـ بالب ترموستات 34 ـ کویل اواپراتور
کمپرسور :
کمپرسـور یکـی از اصلی ترین قطعات کولز گازی است . با به کار افتادن کمپرسور دستگاه شروع به کار کردن می کند قدرت خنک کنندگی هر دستگاه بستگی به قدرت کمپرسور آن دارد .
کمپرسورهایی که در دستگاه تهویه مصرف می شوند دو نوع هستند :
1 ـ کمپرسورهای بسته
2 ـ کمپرسورهای باز
کمپرسورهای بسته معمولاً از انواع کمپرسورهای رفت و برگشتی هستند که دارای سیلندر ، پیستون ـ شاتون میل لنگ می باشند . این کمپرسورها درون پوسته ای قرار گرفته و یک موتور الکتریکی تکفاز یا سه فاز آنرا همراهی می کند که سبب حرکت کمپرسور می شود . موتور کمپرسور دارای سه لوله است :
1 ـ راه خروجی گاز 2 ـ راه ورودی گاز 3 ـ لوله کور برای گاز گیری کمپرسور از آن استفاده می شود .
طریقه کار کردن کمپرسور :
بدین ترتیب پس از آنکه الکتریسته به دورن کمپرسور راه یافت وروتر به حرکت درآمد نیروی دورانی روتور به میل لنگ و شاتون و پس به پیستون منتقل شده و گاز را فشرده می کند و به کندانسور می فرستند . پوسته معمولاً در کارخانه ها به وسیله جوش سرد به هم متصل می شود و یک واحد را تشکیل می دهد
قدرت کمپرسور :
قدرت کمپرسور یکی از عوامل مهم است که در طراحی یک دستگاه خنک کننده بسیار ضروری است بدین معنی که فشار تولید شده به وسیله کمپرسور در مایع شد گاز مبرد بسیار موثر است و هر چه فشار بیشتر شود و ما بتوانیم حرارت حاصله را خنثی کنیم گاز بیشتری به مایع تبدیل می شود و قدرت خنک کنندگی بیشتری می دهد . پس نتیجه می شود قدرت فشردگی هر کمپرسور عامل بسیار مهمی در تبرید است .
اواپراوتور :
در صنعت بیشتر از سه نوع اواپراتور استفاده می کنند :
1 ـ اواپراتورهایی که به وسیله هوا تبادل حرارتی انجام می دهند :
درایـن نـوع همیشه یک پنکـه که به وسیله الکترسیته یعنی موتور الکتریکی به چرخش در می آید هوا از روی فین ها و در نتیجه از روی لوله های اواپراتور عبور می دهد . که پس از تبادل حرارتی و سرد شدن به وسیله لوله داکت به محل مورد نظر وارد می گردد .
2 ـ اواپراتورهایی که با مبرد ثانویه تبادل حرارتی انجام می دهند :
در این نوع به جای هوا از روی کویل ها مایع مبرد ثانویه که ممکن است آب نمک باشد به وسیله یک پمپ عبور می کند .
3 ـ اواپراتورهایی که به طور طبیعی با محیط خود تبادل حرارتی می کند .
کندانسور :
کنداسور از نظر ساخت و استفاده از ان همانند اواپراتور است و لی تفاوت عمده آن این است که در کندانسور به جای اینکه به محیط اطراف سردی بخشد از محیط سرما دریافت کنند و گازی را که کمپرسور فشرده کرده و گرم است به وسیله کندانسور خنک می شود که در اثر خنک شدن گاز به مایع تبدیل می گردد .
دمونتاژ و مونتاژ کولرگازی :
وسایل مورد نیاز برای دمونتاژ و مونتاژ کولرگازی :
1 ـ آچار فرانسه
2 ـ پیچ گوشتی 4 سوی کوچک و بزرگ
3 ـ پیچ گوشتی 2 سوی کوچک و بزرگ
4 ـ اهم متر
روش کار :
ابتدا با اجازه استاد کولر گازی مورد نظر را در روی میزکار می گذاریم و وسایل مورد نیاز را از انباردار می گیریم . ابتدا با باز کردن پیچ های کاور آن را برداشته تا اجزای داخلی مشاهده شوند سپس با برداشتن کاور کندانسور و باز کردن فن کندانسور آن را خارج می کنیم به دلیل اینکه سیستم یک سیستم بسته است نمی توان کمپرسور ، کندانسور ، اواپراتور و موتور و کیه وسایل که با لوله مسی به هم مربوط شده اند را جدا کرد بنابراین تا آنجا که ممکن است وسایل را از هم جـدا می کنیم . البته باید قبل از جدا کردن سیم ها باید مدار کمکی را طراحی کنیم مدار کمکی یعنی اینکه هر سیمی را که جدا می کنیم روی یک کاغذ آن را با رنگ شهنه یادداشت و سیر آن را می نویسیم پس از جدا کردن موتور دمپر سیم های کمپرسور ( L – S – P ) را جدا کرده .
سیم های خازن ـ برق اصلی و … را جدا کرده و کنار گذاشته و آنها را مرتب می کنیم هریک را بر روی یک کاغذ نوشته و بر روی هر وسیله می چسبانیم .
ایـن کار آخرین مرحله دمونتاژ می باشد . پس از بازدید استاد مربوطه و ازمایش دستگاه کار دمونتاژ به اتمام می رسد .
روش کار مونتاژ :
در مونتاژ آخرین وسیله ای که باز کردیم اولین وسیله ای خواهد بود که می بندیم به همان ترتیب که باز کرده ایم انها را می بندیم پس از انجام آزمایش که سیستم سالم است آن را تحویل می دهیم . در اینجا کار ما به اتمام رسیده و وسایل را به انباردار تحویل می دهیم .
کار شماره 4 و 5 :
کار با لوله مسی ودرست کردن سه راهی و کلکتور :
اکثر لوله هایی که در دستگاه های سرد کننده به کار برده می شوند از جنس مس است.
مسئله ای که در لوله کشی دستگاه های سرد کننده و تهویه هوا بسیار مهم است تمیز نگه داشتن قسمت داخلی لوله هاست قسمت داخلی لوله ها باید کاملاً خشک و تمیز بوده و این مسئله در موقع حمل و نقل و سوار کردن لوله ها باید رعایت شود تا از نفوذ جسم خارجی یا به ویژه رطوبت به داخل دستگاه جلوگیری شده باشد .
به همین منظور از پلاگهای پلاستیکی یا از تکه های پارچه به عنان درپوش استفاده می کنند .
لوله های مسی به طور کلی به دو دسته تقسیم می شوند :
1 ـ لوله های مسی نرم 2 ـ لوله های مسی نوع سخت
عمل بریدن لوله ها :
برای بریدن لوله ها از لولـه بر مخصوص لوله های مسی یا کمان اره استفاده می کنند . معمولاً برای بریدن لوله ها مسی و نازک از لوله بر ، برای لوله های مسی سخت و ضخیم از کمان اره استفاده می گردد .
در موقع بریدن لوله ها باید دو مسئله مهم و اساسی را در نظر داشت :
یکی مستقیم و گونیا بریدن مقطع لوله و دیگری تمیز کردن قسمت بریده شده از براده هایی که در اثر عمل بریدن به وجود آمده است .
در ضمن در موقع بریدن لوله با کمان اره بایستی لوله را طوری نگه داشت که براده های فلز به داخل قسمتی که می خواهیم لوله را در انجا نصب کنیم نفوذ نکند
عمل بریدن لوله موئی :
برای بریدن لوله مسی با قطر کم ( لوله موئی ) نمی توان از اره یا لوله بر استفاده کرد و علتش این است که دهانه این گونه لوله ها در اثر بریدن با این وسایل جمع شده و مسدود می شوند به همین دلیل برای قطع کردن لوله های مسی با قطر کم از قیچی های مخصوص لوله موئی استفاده می کنند .
اتصال لوله ها :
لوله هایی که در سیستم های سرد کننده به کار برده می شوند از نظر ضخامت دیواره بسیار نازکند و می توان آنها را حدیده نمود به همین دلیل در اتصال لوله به لوله و لوله به اتصالات از سه روش معمول زیر استفاده می شود :
1 ـ اتصالات پیچی 2 ـ اتصالات جوشی 3 ـ اتصالات لحیمی
لا کردن لوله مسی :
برای لابه کردن دهانه لوله به اندازه مطلوب و دلخواه توسط قالبی که دارای خزینه است ابتدا لوله را داخل لاله کن قرار داده وانتهای آن را بالا بیاورید . این امر بدین منظور است که فلز برای لاله کردن به اندازه کافی می باشد .
عمل لاله کردن :
ابتدا سنبه مخروطی روی دهانه لوله گذاریم و دور سفت و سپس به اندازه دور آن را باز می کنیم و مجدداً دور سفت و دوباره دور ان را باز می نماییم این عمل را آنقدر ادامه می دهیم تا لاله ای دلخواه و مطلوب در قسمت دهانه لوله ایجاد شود . از حرکت مداوم و سنبه به طرف دهانه لوله جدا خوداری کنید زیرا این عمل باعث سخت شدن و ترک خوردن قسمت لاله ای می شود .
درست کردن یک سه راهی انشعابی به وسیله لوله مسی :
وسایل مورد نیاز :
1 ـ سوهان گرد 2 ـ سوهان تخت 3 ـ گیره 4 ـ لوله برسی
5 ـ گونیا 6 ـ دستگاه سنبکن 7 ـ دستگاه لاله کن 8 ـ عینک جوشکاری
9 ـ سیم نقره ای جوشکاری 10 ـ دستگاه جوشکاری
روش کار :
ابتدا لوله مسی مورد نظر را که 17 سانتیمتر است را بریده سپس 6/5 سانتیمتر از لوله را بریده و دو لوله 6/5 سانتیمتری و 4/11 در اختیار داریم سپس لوله 4/11 را اندازه گرفته و مرکز ان را به دست می آوریم . به فاصله 5/0 میلیمتر از هر طرف مرکز جدا می کنیم و علامت گذاری می کنیم . سپس به وسیله سوهان گرد آن را سوهان کاری می کنیم تا اینکه قسمت مورد نظر را به اندازه سوراخ کنیم .
سپس یک سر لولـه را سمبه ( اتصال جوشی ) و سر دیگر آن را لاله ( اتصال مهره ماسوره ) می کنیم . سپس لوله 6/5 سانتیمتری را به وسیله سوهان گرد سوهان کاری می کنیم که به صورت کامل بر روی قسمت سوهان کاری لوله 4/11 سانتی متـری که درست کرده ایم بنشیند و ان را کامل بپوشاند و دهانه بالایی و لوله 6/5 سانتیمتری را نیز اتصال جوشی ( سمبه ) می کنیم .
باید در نظر داشت که تمامی لوله هم اندازه باشند .
جوشکاری لوله مسی با استفاده از سیم مسی :
با در دست داشتن وسایل جوشکاری کار را شروع می کنیم .
ابتدا لوله 6/5 cm را بر روی قسمت مورد نظر لوله 4/11 cm گذاشته به طوری که همه قسمت ها پوشیده باشد . سپس آن را در جای مخصوص طوری گذاشته به طوری که تکان نخورد .
سپس شعله سری جوش را تنظیم می کنیم به طوری که شعله لوله مسی را سوراخ نکند . ابتدا شعله را در محل اتصال گذاشته و ثابت نگه نمی داریم زیرا لوله را سوراخ می کند پس شعله را در محل مورد نظر تکان داده تا لوله مسی حالت ذوب حالت ذوب شدن به خود بگیرد . لوله را به وسیله سیم مسی جوشکاری می کنیم تا ثابت بماند پس آن را گونیا مـی کنیم و جوشکاری ان را با آب سرد شسته و برس سیمی کشیده تا تمییز شود و رنگ اصلی لوله به حالت اول برگردد .
درست کردن یک کلکتور به وسیله لوله مسی :
ابزار مورد نیاز :
1 ـ دستگاه لاله کن 2 ـ لوله برسی 3 ـ گیره
4 ـ لوله های مسی 5 ـ گونیا
6 ـ انبر کورکن 7 ـ قیچی مخصوص لوله موئی 8 ـ انبر دست
9 ـ عینک 10 ـ سیم مسی جوشکاری 11 ـ دستگاه جوشکاری
روش کار :
ابتدا وسایل کار را از انبار گرفته و کار را شروع می کنیم .
در این کار ابتدا لوله های مورد نظر را به اندازه های مورد نیاز بریده و به سراغ کار می رویم بعد از انجام این مراحل لوله را وارد لوله کرده و دو طرف اضافه آن را توسط انبر کورکن کور کرده تا لوله محکم شود دو لوله را در آن سر لوله گذاشته و هـر کدام را به یک طرف برده سپس میان دو لوله را به وسیله انبر کورکن کور می کنیم تا دو لوله گذاشته و توسط انبر کورکن کور می کنیم در ضمن باید در نظر داشت که هر لوله ای که به داخل لوله ای دیگر گذاریم حداقل c m2 به داخل فرو رود .
پس از انجام کار این کارها نوبت به جوشکاری می رسد .
روش جوشکاری کردن کلکتور لوله مسی با استفاده از سیم مسی :
در ابتدا برای جوشکاری کردن کلکتور را در روی میزکار گذاشته و از لوله های موئی شروع به جوشکاری می کنیم . در جوشکاری با استفاده از گاز و اکسیژن مباید شعله را مستقیم بر روی حمل مورد نظر گذاشت زیرا باعث سوراخ قطعه می شود و بایـد شعله را بـر روی حمل جوشکاری تکان داد تا قطعه مورد نظر سرخ شود پس با استفاده از سیم مسی عمل جوشکاری انجام می دهیم پس قطعه را با آب سرد شسته و آن را برس سیمی می کشیم تا لوله رنگ خورده را به دست آورد .