تارا فایل

تحقیقی در مورد اصول و طراحی پیاده رو های شهری اصول وائین نامه


اصول و طراحی پیاده رو های شهری(اصول وائین نامه)

مسیر پیاده : محلا عبور جاز پیاده ها است .
پیاده رو : مسیر پیاده ای است موازی سواره رو ولی مجزا از آن .
راه پیاده ( معبر ) : مسیر پیاده ای است با امتداد مستقل و مجزا از مسیر ترافیک موتوری.
خیابان مخصوص پیاده: خیابانی است که به منظور برتری دادن به محیط ، ورود اتومبیل های سواری را با آن ممنوع میکنند ، و ورود سایر وسایل نقلیه موتوری به آن تنظیم می شود .

منطقه مخصوص پیاده :
منطقه ای است که به منظور برتری دادن به محیط ، ورود اتومبیل های سواری را به آن ممنوع ممی کنند و ورود سایر وسایل نقلیه موتوری به آن تنظیم می شود .

بازار : راه پیاده ای است که در یک و یا هر دو طرف آن مغازه و یا فروشگاه واقع باشد .

بازارچه : بازر کوچکی است واقع در مرکز محله ، و معمولاً در محل تلاقی راه های پیاده مهم .
راسته بازار : بازاری است در امتداد یک راه پیاده مهم .

بازار سرپوشیده : بازاری است که سقف داشته باشد .

بازارگاه : منطقه سربازی است که در ان به خرید و فروش کالا می پردازند .

مرکز تجاری ( پاساژ ) : ساختمان یا مجموعه سازختمان هایی است که مغازه های فروش کالا و عرضه خدمات در ان واقع است .

میدانگاه : محوطه وسیعی است محل عبور و تقاطع مسیرهای پیاده

اهمیت موضوع :
پیاده روی عمده ترین طرز جابجایی افراد در داخل شهرهاست . در هشر تهران حدذود نصف ، و در شهرهای کوچک و متوسط تا دو سوم سفرهای دورن شهری کاملاً پیاده انجام می شود . به علاوه در سفرهایی که با وسایل نقلیه موتوری انجام می گیرد ، فاصله مبدا و مقصد تا ایستگاه ، و یا تا محل پارکینگ پیاده انجام میشود . به این ترتیل ، پیاده روی بخشی از همه سفرهای شهری است ، و همه افراد ، حداقل در قسمتی از طول سفرهای خود ، پیاده اند .
با وجود ای نیازهای اسای پیاده ها را در همه جا ندیده می گیرند ، و به طراحی صحیح و نگهداری درست مسیرهای پیاده توجه نمی کنند . اگر منابعی را که صرف توسعه و بهره برداری مسیرهای سواره و پیاده میشود ، با هم مقایسه کنیم ، ابعاد این بی توجهی عموئمی را در می یابیم . این بی توجهی ناشی از یک غفلت عمومی است ، که تامین نیازهای اساسی و پیاده را بخشی از وظایف شهرداری ها نمی داند . مثلاً قطع ترافیک موتوری رد یک نقطه از یک خیابان موجب بروز عکس العمل های جدی و قانونی می شود : اما هر کس به خود اجازه می دهد که پیاده روها را غصب و مسیر پیاده ها را سد کند .

سیاست توجه به پیاده روی
در تعیین الگو برای اسکان های جدید و در طرح ریزی شهرهای جدید ، در ساماندهی شهرهای موجود ، در تخصیص منابع مالی برای توسعه شبکه راه های شهری و در بازسازی و بهسازی آنها ، و همچنین در تدوین مقررات و ضوابط شهری باید به پیاده روی به عنوان اصلی ترین شیوه جابه جایی درون شهری و مناسب ترین شیوه برای سفرهای کوتاه و متوسط بالاترین اولویت داده شود . همین اولویت را نیز برای نگهداری ، مرمت ، بهسازی ، مسیرهای پیاده موجود منظور دارند . از طریق بهبود شبکه پیاده روی و توجه به نیازهای پیاده ها ، شهرها باید سعی کنند که تعداد بیشتری از سفرهای کوتاه و متوسط شهر پیاده انجام گیرد تا از بار وسایل نقلیه جمعی و همچنین از میزان ترافیک موتوری خیابان ها کاسته شود .

کاربرد :
رعایت ضوابط و رهنمودئهای تعیین شده در این بخش در موارد زیر ضروری است :
– تعیین الگو و ضوابط و مقررات برای اسکان های جدید
– تهیه طرح های توسعه و عمران و تفصیلی شهرها
– طرح ریزی شهرها ، شهرکها و سایر مجتمع های زیستی .
– ساماندهی ، بهسازی و نوسازی بافت های پر .
– توسعه ،نوسازی ، و بهشازی راه ها و خیابان های موجود .
– ایجاد و توسعه سیتسم های کنترل ترافیک ، و اصلاح تقاطع ها
– تدوین مقررات و ضوابط شهری
– دخل و تصرف در شبکه راه ها و معابر برای کشیدن خطوط تاسیسات شهری
– نظارت بر اجرای کارهیا ساختمانی در داخل شهرها .
نیازهای اصلی پیاده ها
برنامه ریزی طراحی ، و نگهداری مسیرهای پیاده باید با توجه به پنج عامل زیر انجام گیرد :
پیوستگی کوتاهی زیبایی و امنیت
ایمنی راحتی

پیوستگی :
پیاده ها به شبکه پیوسته ای نیاز دارند که همه مبداها را به همه مقصرها ، بدون وقفه و بریدگی ، ارتباط دهی . پیوستگی شبکه پیاده روی را به کمک معیارهای زیر می سنجند :
– آیا شبکه پیاده کلیه مبداها را به کلیه مقصدها ارتباط م یدهد ( کامل یا ناقص بودن شبکه ) ؟
– آیادر نقاطی از شبکه مسیر پیاده ها قطع نمی شود و یا کیفیت آن به طور موضعی افت نمی کند ( تعداد قطع شدن ها و افت های موضعی کیفیت ) ؟
– ایا پیاده ها به بیش از یک مسیر قابل قبول دسترسی دارند ( تعداد مسیرهای جانشین برای یک مسیر معین ) ؟
د رمورد زیر شبکه پیاده روی پیوستگی خود را از دست می دهد :
– قطع مسیر پیاده توسط راه های شریانی بدون در نظر گرفتن پیاده گذر مناسب .
– اشغال سطح پیاده رو هنگام اجرای کارهای ساختمانی
– اشغال سطح پایده رو توسط وسایل نقلیه موتوری و دوچرخه های .
– کندن پیاده روها برای کارهای تاسیسات شهری
– اشغال پیارو توسط دستفروشان
– اشغال تمام یا قسمتی از سطح پیاده و با قرار دادن ناصحیح اثاثه ( مبلمان ) و تجهیزات شهری ، نظیر باجه تلفن ، ایستگاه اتوبوس ، و درخت .
– قطع مسیر پیاده توسط موانع طبیعی مانند رودخانه ، مسیل ، و تپه .
– درنظر نگرفتن پیاده رو در پل ها و تونل ها .
– پله ای ساختن مسیر پیاده و یا ایجاد بریدگی در آن به نحوی که معلومین جسمی با وسیله خود یا بدون آن قادر به عبور نباشند .

ضوابط طرح
پیاده رو و راه پیاده
موقعیت
تفاوت پیاده رو با راه پیاده این است که پیاده رو در امتداد و به موازات سواره رو واقع است ، ولی راه پیاده امتداد مستقل و جداگانه ای دارد .
جز در مواردی استثنایی ، در هر دو طرف کلیه راه های شهری باید پیاده رو در نظر بگیرند . در هر دو طرف کلیه پل هایی که در راه های شهری ساخته می شود .
پایده رو باید به طور فیزیکی از سواره رو و همچنین از دو چرخه رو جدا باشد . ارتفاع جدول جدا کننده پیاده رو و سواره رو باید حداقل 15 سانتیمتر باشد ، تا پیاده ها در مقابل ورود احتمالی وسایل نقلیه به پیاه رو محافظت شوند .
در آبادانی های جدید نباید از جوب برای تخلیه آب بارش استفاده کنند . اگر جوب وجود دارد ، بین لبه پیاده رو و جوب باید حاشیه ای ، حداقل به عرض 5/0 متر و بهتر است به عرض 0/1 متر در نظر بگیرند : تا احتمال سقوط پیاده ها در جوب کم شود .

پلان و نمیرخ طولی
پیاده رو در امتداد راه واقع است و نیمرخ طولی ان از نیمرخ طولی راه تبعیت می کند .
پس ، نیمرخ طولی خیابان شریانی درجه 2 و خیابان های محلی را باید با رعایت حال پیاده ها تعیین کنند . از این نظر شیب طولی این خیابان ها 5 درصد یا کمتر توصیه میشود . ولی اگر طول شیب دار از 200 متر کمتر است ، کی توان شیب طولی را تا 7 درصد گرفت . همین ضوابط را باید در طرح نیمرخ طولی راه های پیاده رعایت کنند.
از نظر رعایت حال معلولین جسمی و راحتی سایر پیاده ها ، پیاده رو و راه پیاده ای که عرض آن 0/4 متر یا کمتر است نباید پله داشته باد . در هیچ مقطعی ، اختلاف ارتفاع ناگهانی نباید از 3 سانتیمتر بیشتر شود .
اختلاف ارتفاع بیش از 3 سانتیمتر باید تسوط شیبراهه انجام شود . شیب طولی شیبراهه نباید از 10 درصد بیشتر باشد . این شیب بهتر است از 8 درصد بیشتر نباشد .
در پیاده روها و راه های پیاده عریش تر از 0/4 متر ، می توان مطابق ضوابط تعیین شده در بند 3.3. 8 پله گذاشت . در این صورت ، برای رعایت حال معلولین جسمی ، باید قسمتی از مسیر را که عرض آن از 25/1 متر کمتر نیست ، به صورت شیبراهه ، با شیب طولی تعیین شده در بالا ، در نظر بگیرند .
در هر حالت ، باید از گذاشتن پله های منفرد در مسیر پیاده ها خودداری کنند . چون تشخیص این پله ها برای بعضی از پیاده ها مشکل است . به علاوه ، معمولاً نظافت و نگهداری پله های منفرد فراموش می شود .
عموماً ، در نحوه برخورد راه های اتصالی و پیاده روها سهل انگاری می شود ، و در محل برخورد آنها به صورت پله در می اید ، و پیاده رو برای معلولین جسمی غیر قابل عبور میکند . پله ای شدن ناگهانی پیاده رو ایمنی سایر پیاده ها را نی زتهدید میکند . برای جلوگیری کردن از این امر ، شهرداری ها باید ضوابطی را که در بخش " دسترسی ها " تعیین شده ، هنگام صدور گواهی پایان کرا ساختمان رعایت و کنترل کنند .

عرض
عرض مفید پیاده رو و راه پیاده در مناطق مسکونی پر تراکم نباید از 25/1 متر کمتر باشد . در مناطق تجاری ، این عرض نباید از 0/2 متر کمتر باشد .
حداقل عرض های ی که رد بالا تعیین شده بر این فرض است که بین لبه پیاده و یا راه پیاده و نزدیک ترین دیوار ، جوب ، بریدگی با اختلاف ارتفاع بیش از 20 سانتیمتر ، ردیف درختکاری و سایر موانعی که مزاحم عبور پیاده هاست ، حداقل 5/0 متر حاشیه وجود دارد اگر چنین حاشیه ای در یک طرح وجود ندارد ، 5/0 متر و اگر در هر دو طرف وجود ندارد ، 0/1 متر به حداقل های فوق باید اضافه کنند .
مثلاً ، اگر در یک طرف پیاده رو دیوار وجود دارد ، حداقل عرض در مناطق مسکونی کم تراکم نباید از 75/1 متر کمتر باشد ، و اگر در طرف دیگر همین پیاده رو جوب وجود دارد ، عرض فیزیکی پیاده رو در همین مناطق نباید از 25/2 متر مکتر باشد .
اگر ارتفاع جدول واقع در کنار پیاده رو 20 سانتیمتر یا کمتر است در نظر گرفتن اضافه عرض از بابت وجود جدول ضروری نیست . مثلاً ، در مناطق مسکونی کم تراکم ، اگر در یک طرف پیاده رو دیوار ساختمان و در طرف دیگر آن جوب های مرسوم قرار داشته باشد ، عرض یاه رو نیاید از 25/2 متر ( 5/0+5/0+25/1 ) کمتر بگیرند . اگر به جای جوب واقع در یک طرف همین پیاده رو ، جدول بگذارند ، در نظر گرفتن اضافه عرض از بابت جدول ضروری نیست و حداقل عرض پیاده رو 75/1 متر ( 5/0+25/1 ) تعیین می شود . اگر در همین منطقه ، بین جوب و پایده رو ، و همچنین بین پیاده رو و دیوار ساختمان ها ، حاشیه ای هر یک به عرض حداقل 5/0 متر ، در نظر بگیرند ، حداقل عرض پیاده رو 25/1 متر تعیین می شود .
عرض های فوق حداقل هایی است که صرف نظر از مقدار ترافیک پیاده ها باید رعایت شود.اگر حجم ترافیک واقعی ( که با شمارش در توسعه های موجود به دست می آید ) و یا برآورد ترافیک پیش بینی شده در مناطق تجاری از 3000 نفر و در سایر مناطق از 1200 نفر در ساعت شلوغ بیشتر است، عرضمفید را باید بر اساس ارقام داده شده در جدول 1 تعیین کنند .
کیفیت عبور پایده ها را باید بر اساس جدول 2 تعیین کنند . در اینجدول 6 نوع کیفیت عبور ، بر حسب سطحی که برای هر یک نفر پیاده فراهم است در نظر گرفته شده است .
در ساماندهی ترافیمک شهری باید به این مطلب توجه کنند که کم کردن از عرض سواره رو ، به منظور عریض کردن پیاده رو ، لزوماً به معنای کاهش ظرفیت ترافیکی خیابان نیست و زیرا ، در مواردی که به علت تعداد زیاد پایده ها تعریض پیاده رو ضروری است ، عموماً قسمتی از سواره رو مورد استفاده پیاده هاست ، و درگیری سواره و پیاده ، ظرفیت سواره خیابان را کاهش می دهد . پس ، اختصاص دادن قسمتی از سطح سواره رو به پیاده رو ، همیشه از ظرفیت ترافیکی خیابان نمی کاهد و گاهی آن را افزایش می دهد .
نابجا قرار دادن پایه های چراغ و خطوط هوایی برق و ارتباطات و همچنین نصب نادرست اثاثه ( مبلمان ) خیابان ( نظیر پایه های علایم راهنماییو رانندگی باجه تلفن ، شیر آتش نشانی ، ظرف های زباله ، و نیمکت ) یکی از علل اصلی ایجاد بریدگی در شبکه پیاده روی است. نصب اثاثه خیابان باید با توجه به حجم ترافیک پیاده رد ساعت شلوغ و راحتی عبور آزاد پیاده رو یا راه پیاده در هیچ نقطه ای از ان نباید از 25/1 متر کمتر باشد ، تا معلولین جسمی با صندلی چرخدار خود به راحتی از داخل آن عبور کنند . نصل اثاثه پیاده روهایی که عرض آنها 25/1 متر یا کمتر است مجاز نیست .
دکه های روزنامه فروشی ، ویترین مغازه ها و تابلوهای تبلیغاتی باعث میشوند که رهگذران درجلوی آن اجتماع کنند و راه عبور پیاده ها را ببیندند به این دلیل . عرض قابل عبور پیاده ها در محل این جاذبه ها نباید از 5/2 متر کمتر نباشد .

ظرفیت طراحی برای مسیرهای پیاده
نوع پیاده رو و پیاده گذر
ظرفیت طراحی
( نفر در دقیقه در یک متر عرض مفید )
پیاده رو د رمراکز پر جمعیت شهرها
30
پیاده رو در سایر نقاط
20
پیاده گذر در مراکز پر جمعیت شهرها
40
پیاده گذر در سایر نقاط
30

سنجش کیفیت مسیرهای پیاده
کیفیت عبور پیاده ها
فضای پیاده روی
( متر مربع برای هر نفر )
حجم جریان پیاده
( نفر در دقیقه برای هر متر عرض مفید پیاده رو )
الف
بیش از 13
کمتر از 6
ب
4 تا 13
از 6 تا 20
ج
4/2 تا 9/3
از 21 تا 30
د
5/1 تا 3/2
از 31 تا 45
هـ
6/0 تا 4/1
از 46 تا 75
و
کمتر از 6/0
متغیر و ناپایدار

پوشش کف معابر
اگر شما هم جزو افرادی باشدی که ، ولو برای زمانی کوتاه در طول روز ، مجبورند در پیاده روهای شهر قدم بزنند ، پس بحث پوش های شهری و کف سازی معابر می توان مسئله شما هم باشد .
می دانیم حرکت های شهری به دو بخش تقسیم می شود : سواره و پیاده
ارتباطی حسی شخص و کیفیت آن در هر کدام از دو نوع تردد کاملاً متفاوت است . کسی که درون وسیله نقلیه در حرکت است ، با اجزای ساختار اتومبیل ماند چرخ ها ، فرمان و … با مسیر حرکت ارتباط دارد در حالی که ارتباط عابر پیاده با مسیر حرکت و محیط بی واسطه است و ادارکات حسی شخص مستقیماً و مستقلاً اطلاعات را از محیط دریافت می کند .شاید به همین دلیل است که تاکید کمتری بر کیفیت بصری و تنوع ساختار پوشش های سواره رو می شود . در حالی که این مقوله در مورد معابر پیاده کاملاً بر عکس است . عامل موثر دیگر در تفاوت منظر دید افراد سواره و پایده است . افراد پیاده جزئیات بیشتر و نزدیک تری را می توان ببینند . از همین رو محور بحث درباره پوشش معابر و طراحی کف خیابان در محدوده مسیرها ومحوطه های پیاده رو مطرح می شود . برای رسیدن به شناخت بهتر در این خصوص همواره باید یک نکته را در نظر داشت : پوشش کف مجرد نیست و در ارتباطی ساختاری با دیگر عناصر شهری مانند مبلمان ، معماری ، پوشش گیاهی و غیر قرار می گیرد . پوشش کف می تواند در پدید آوردن منظر شهری مطلوب بسیار موثر باشد .
حس و دریافت کسی که پیاده راه می رود مشخصاً بستگی به کیفیت و نوع حرکت ، شخصیت ، سن و هدف وی دارد .
مردم چرا و چگونه پیاده راه می روند ؟
بسیار مهم است . نحوه راه رفتن کسی که صبح با عجله برای رسیدن به محل کار ، کوتاه ترین مسیر را بر می گزیند ، با نحوه راه رفتن مادری که با کالسکه بچه برا یخرید روزانه در پیاده روها حرکت می کنند تفاوت دارد . همانند کارمند که صبح با عجله به محل کار خود می رود عصر هنگام با دوست خود و به قصد تفریح عصرانه نوع دیگری پیاده روی میکند .

توجه به بافت شهری
در انتخاب یا طراحی نوع کف و پوشش آن ، توجه به هماهنگی با بافت محلی بسیار تعیین کننده است . پوشش کف محلی که هویت اداری دارد با پوشش کف منطقه ای با بافت تجاری و نیز محله مسکونی باید متفاوت باشد .

توجه به منظر شهری
تعریف شده یا شکل گرفته
اهمیت هماهنگی نقش پوشش و طراحی کف با منظره های پهری طراحی شده غیر قابل انکار است . پوشش کف مناسب می تواند به بقیه عوامل تبیین کننده منظر شهری کمک کند و انتخاب نادرست این پوشش به تضعیف یا تخریب منظرهای شهری می انجامد .

تطبیق با شرایط اقلیمی
نوع کف معابر ، بهدلیل نحوه عملکرد و اهمیت داشتن دوان آن باید با شرایط اقلیمی هماهنگ باشد . در صورت عدم توجه به این هماهنگ باشد ، در صورت عدم توجه به این هماهنگی ممکن است مشکلاتی پدید اید . برای مثال می دانیم با افزودن موادی به سیمان می توان به دوام بلوک های ساخته شده در مقابل سرما و به خصوص یخبندان افزود ، یا برخی از انواع سنگ های رسوبی وجود دارد که در برابر فرسایش مقاومت کمتری دارند .
وجه دیگر در عملکرد پوشش کف مستتر است . سنگ های سفیددرمناطق سردسیر و پر برف اصولاً پوشش مناسبی برا یکف نیست و یا برای ایجاد اصطکاک بیشتر در راه رفتن در مناطق سرد و پر باران پوشش های کف شیاردار و زیر مناسب تر است .

انتخاب پوشش خاص برای کاربرد های خاص و قراردادی
عامل مهم دیگر در انتخاب پوشش در طراحی کف معابر توجه به ترددها و مسیرهای ویژه است . برای مثال استفاده از بلوک های سیمانی یا سفالی شیاردار در مسیرهای هدایتی نابینایانو بلوک های خاص مشخص کننده مسیرهای ویژه دوچرخه و یاادامه مسیر پیاده رو به داخل معبر سواره در تقاطع ها از آن جمله اند. در برخی از کشورها مانند انگستان این کارگرد در قوانین و استانداردها پیش بینی شده است.

توجه به کیفیت بصری پوشش
طراحی پوشش کف غیر از کارکردهایی که بر شمردیم ، کارکرد بسیار مهم تری نیز دارد و آن زیبایی و تنوع بخشیدن به معابر شهری است . در طراحی شهری برای این جنبه از پوشش های کف اهمیت خاصی قائل شده اند و در واقع این یکی از ابزارهایی است که در اختیار طراح قرار دارد در گذشته برای پوشش های کف معابر از مصالح بومی هر منطقه استفاده میشد ولی امروزه تنوع پوشش هایی که در اختیار طراحانو مجریان پروژه های شهری قرار دارد بسیار زیاد است .

ملحقات پوشش های کف
مجموعه پوشش های کف صرفاً محدود به انواع پلاک هایا بلوک ها نیست ، با قطعات و ملحقات مختلفی می توان این مجموعه را تکمیل کرد . باانتخاب درست و بجاتی بلوک های کنار معابر پیاده و سواره ، بلوک های در پوش مسیر فاضلاب ، و پوشش های هشدار دهنده می توان پوشش کف کامل و بی نقصی را پدید اورد .

پوشش های خاص برای منظورهای خاص
دسته ای از پوشش ها برای کارکردهای خاص طراحی و ساخته میشوند . اطلاع از آنها می توانددر ترکیب درست و ایمنی کف سازی حائز اهمیت باشد . از جمله این پوشش های خاص میتوان به کف پوش های ایمنی برای محوطه های بازی اشاره کرد . نوع دیگری از این پوشش ها شبکه های حفاظت کننده ریشه و خاک درختان است .
شناخت ابزار مورد نیاز و در دسترس برای طراحی پوشش کف معابر و محوطه ها در مجموع می تواند منجر به شکل گرفتن منظره های شهری با کیفیت مورد نظر طراحان شود .
تسهیلات عابر پیاده :
تعاریف : در تجزیه و تحلیل طراحی بر ای عابر پایده معمولاً از اصطلاحاتی استفاده می شود که در مهندسی ترافیک کاربرد دارد .
سرعت عابر پیاده : میانگین سرعت راه رفتن است ( متر بر ثانیه )
نرخ تردد عابر پیاده : تعداد عابران پیاده که در حال عبور از یک نقطه یا یک مقطع پیاده رو در واحد زمان هستند که به صورت ( عابران پیاده / دقیقه ) یا ( عابران پیاده / 15دقیقه ) که در این تحقیق از بلوار ساحلی تا چهار راه نادری را به چهار مسیر که دومسیر در سمت راست و دومسیر در سمت چپ قرار دارد تقسیم کردیم که هر کدام از این دو مسیر یکی در جهت رفت به سوی چهار راه نادری است و یکی در جهت عکس حرکت میکند . هر جهت حرکت رادر سه ساعت پیک مختلف در سه روز مختلف آمارگیری کردیم که جمعاً 12 نقطه از این حد فاصل طی 12 ساعت آمارگیری شده است .

پیاده رو پل هوایی
سواره رو بلوار ساحلی
پیاده رو

دسته ترافیکی :
تعداد عابران پیاده ای که به صورت گروهی در حال راه رفتن هستند. در ضمن حرکت گروهی آنها غیر ارادی است.

چگالی عابر پیاده:
میانگین تعداد عابرین پیاده بر واحد سطح در یک پیاده رو یا منطقه را می گویند که به صورت ( متر / عابران پیاده ) نشان داده می شود .

فضای عابر پیاده :
میانگین فضای در نظر گرفته شده برای هر عابر پیاده که عکس چگالی است و بر هر متر مربع برای عابر پیاده بیان می شود .

فضای مورد نیاز انسان :
فضای مورد نیاز برای انسان ایستاده ( cm 61* cm 46 ) است .

آمار عبور عابر پیاده از پیاده رو سمت چپ ( شمالی ) از بلوار به سمت چهار راه نادری 0 سمت بانکها ) رفت .
در مورخ سه شنبه 27/2/84
جایگاه آمارگیری جلو بانک ملی ( نزدیک پل هوایی عابر پیاده )
ساعت آمارگیری
30/18 تا 30/19
تعداد افراد عبوری 226 نفر که تعداد 28 نفر یا 13% از سواره رو استفاده می کردند .
عرض پیاده رو : m 30/5
سرعت عابر پیاده :
x= 30 m
V= 1.7 m/s
T = 17.7 s
ارتفاع پیاده رو : 14سانتیمتر
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
پیاده رو سمت چپ از بلوار به سمت چهار نادری ( رفت )
در مورخه چهارشنبه 28/2/84
جایگاه : اواسط مسیر (نزدیک بانک سپه )
ساعت آمارگیری : 30/19 تا 30/20
تعداد افراد عبوری 4721 نفر که 123 نفر یا 26% از این تعداد از سواره رو استفاده می کردند .
عرض پیاده رو 5/4 متر
سرعت عابر پیاده :
x = 30 m
V= 1.4 m/s
T = 23.28
ارتفاع پیاده رو : 17 سانتیمتر
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
پیاده رو سمت چپ از بلوار به سمت چهار راه نادری ( رفت )
در مورخه پنجشنبه 29/2/84
جایگاه ( بعد از بانک تجارت ( سمت چپ پل ماشین رو چهار راه نادری )
ساعت آمارگیری :
30/20 الی 30/21
تعداد افراد عبوری 1408 نفر بودند که تعداد 338 یا 24% از این افراد در سواره رو حرکت می کردند .
عرض پیاده رو : 8/3 متر
سرعت عابر پیاده :
x=30 m
V=0.9 m/s
T = 32.5
ارتفاع پیاده رو : 22 سانتیمتر
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
آمارعبورعابر پیاده از پیاده رو سمت چپ(بلوار- چهارراه نادری) جهت حرکت از چهار راه نادری به بلوار ساحلی ( برگشت )
در مورخ سه شنبه 27/2/84
جایگاه آمارگیری جلوی بانک ملی ( نزدیک پل هوایی عابر پیاده )
ساعت آمارگیری 30/19 تا 30/20
تعداد افراد عبوری 532 نفر تعداد 78 نفر از این عدد یا 15% از سواره رو حرکت کردند .
ارتفاع پیاده رو : 14 سانتیمتر عرض پیاده رو : 30/4 متر
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
پیاده رو سمت چپ از بلوار به سمت چهار راه نادری ( برگشت )
مورخه سه شنبه 27/12/84
جایگاه آمارگیری ( نزدیک بانک سپه ) اواسط مسیر
ساعت آمارگیری
30/20 تا 30/21
تعداد افراد عبوری 784 نفر بودند که تعداد 132 نفر یا 16% جمعیت در سواره رو حرکت می کردند .
عرض پیاده رو : 5/4 متر ارتفاع : 17 سانتیمتر
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
پیاده رو سمت چپ بلوار – چهار راه نادری ، جهت حرکت عابرین چهار راه به بلوار ( برگشت )
مورخ : سه شنبه 27/2/84
جایگاه آمارگیری بعد از بانک تجارت ( اول پل ماشین رو )
ساعت آمارگیری :
30/21 تا 30/22
تعداد افراد عبوری 1317 نفر که تعداد 272 نفر یا 21% افراد در سواره رو حرکت می کنند .
عرض عبوری : 8/3 متر ارتفاع : 22 سانتیمتر
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
آمار عبور عابر پیاده از سمت راست ( جنوبی ) – بلوار به چهار راه نادری
مورخ پنج شنبه 29/2/84 ( رفت )
جایگاه اول : نزدیک پل هوایی عابر پیاده )
ساعت آمارگیری: 20 الی 21
تعداد افراد عبور 2722 نفر که از این جمعیت تعداد ناچیزی در سواره رو حرکت می کردند .
عرض : 2/4 متر ارتفاع: 20 سانتیمتر
سرعت عابر پیاده :
x=30 m
V=0.7m/s
T=44 s
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
مورخ: پنجشنبه 29/2/84 (رفت)
جایگاه دوم : اواسط مسیر
ساعت آمار گیری 21تا22
تعداد افراد عبوری 1982 نفر بودند که تعداد 78 نفر یا 4% در سواره رو حرکت می کردند.
عرض پیاده رو:4 متر ارتفاع پیاده رو : 20 سانتیمتر
سرعت عابر پیاده:
x=30m
V= 0.85m / s
T = 35.7 s
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
مورخ: پنجشنبه 29/2/84 (رفت)
جایگاه سوم: نزدیک چهار راه نادری.
ساعت آمار گیری: 22 تا 23
تعداد افراد عبوری 1196 نفر بودند که تعداد 98 نفر یا 8% از این افراد در سواره رو حرکت می کردند.
عرض پیاده رو : حدود 3 متر ارتفاع : 15 سانتیمتر
سرعت عابر پیاده :
x = 30 m
V=0.8 m / s
T= 38 s
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
آمار عبور عابر پیاده از پیاده رو سمت راست (جنوبی) بلوار به چهار راه نادری
مورخ : پنجشنبه 29/2/84 (برگشت)
جایگاه آمار گیری : نزدیک پل هوایی عابر پیاده
ساعت آمار گیری : 21 تا22
تعداد افراد عبوری 2526 نفر بودند که از این جمعیت تعداد ناچیزی در سواره رو حرکت کردند.
عرض پیاده رو : حدود 4/4 متر ارتفاع پیاده رو : 15 سانتیمتر
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
مورخ : پنجشنبه 29/2/84 (برگشت)
جایگاه دوم : اواسط مسیر
ساعت آمار گیری 21 تا22
تعداد افراد عبوری 2894 نفر بودند که حدود 174 نفر یا 6% در سواره رو حرکت می کردند.
عرض مسیر : 4 متر ارتفاع پیاده رو : 20 سانتیمتر
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
مورخ : پنجشنبه 29/2/84
جایگاه : آمارگیری : نزدیک چهار راه نادری
ساعت آمار گیری : 22 تا 23
تعداد افراد عبوری 1792 نفر بودند که تعداد 143 نفر یا 8% از این افراد در سواره رو حرکت می کردند .
عرض پیاده رو : 3 متر ارتفاع پیاده رو : 15 سانتیمتر
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ

روش انجام مصاحبه :
با تدوین سئوالاتی درباره حرکت افراد در پیاده رو ها ومسائلی در اینزمینه بهص صورتی پرسشنامه چند گزینه ای و در فرمهای مخصوص که درمحدوده بلوار ساحلی ( ابتدای نادری ) تا چهار راه نادری با روش مصاحبه تکمیلی که انتخاب گزینه نامحدود بود تکمیل شده و انتخاب افراد به منظور مصاحبه به صورت تصادفی بوده و زمان مصاحبه در حدود ساعت 17 تا 22 می باشد .
که بعد از انجام مصاحبه و تکمیل پرسشنامه سئوالاتی درباره چگونگی بهتر شدن تسهیلات پرسیده شد که جواب آنها همراه با تجزیه و تحلیل گزینه ها آورده شده است .
پرسشنامه را در 100 نسخه فراهم نموده و بعد از مصاحبه با مردم نتایج زیر حاصل گردیه است .
از این تعداد با 50 خانم و 50 آقا مصاحبه شده است .
دیدیم که حدود 90 تا 95 درصد مصاحبه شوئندگان بین 20 تا 40 سال سن دارند وحدود 70 تا 80 درصد افراد کارمند یا دانشجو و یا محصل بودند .

بسمه تعالی
پروژه درس مهندسی ترافیک فرم نمونه 2
استاد : مهندس توحیدی
دانشجویان : سید رضا حسینی نیک ، سید عباس دولت خواه ، حسین ملکی ، مصطفی جمشیدی ، مهربخش نکویی
فرم پرسشنامه عابر
سن
جنس
شغل

الف ) علت حرکت پیاده ها در محل سوراه رو کدامند ؟
1- به علت شلوغ بودن پیاده رو 2 – به علت کف پوش نامناسب پیاده رو
3- به علت کم بودن عرض پیاده رو 4- به علت بی نظمی حرکت افراد و مسائل دیگر در پیاده رو 5- عجله داشتن افراد پیاده 6- خلوت بودن سواره رو 7- وجود آشغال و مواد زائد در پیاده رو 8- نابهنجار شدن وضعیت در تقاطع خیابانانهای فرعی و اصلی ( مثل پارک وسایل نقلیه و دستفروشان ) 9- وجود موانع مثل عمودهای برق و تابلوهای تبلیغاتی 10- ایجاد سقف برای پیاده روها

درباره جواب 1
78% مصاحبه شوندگان علت حرکت در سواره رو را شلوغ بودن پیاده رو می دانند و 22% باقیمانده عقیده داشته اند که اگر تسهیلاتی برای پیاده روها در نظر گرفته شود هنوز در این فاصل یعنی از بلوار ساحلی ( اول نادری ) تا چهار راه نادری پیاده روها به غیر از چند ساعت غروب به طور کامل شلوغ نمی شود .

دوباره جواب 2
86% مصاحبه شوندگان از بد بدون کفپوش پیاده روها در حد فاصل ذکر شده گلایه مند بودند که نمونه های زیادی عیناً مشاهده شد . در قسمتهایی از مسیر که کفپوش مناسب می شود مثل نزدیک دو طرف پل هوایی عابر پیاده تردد افراد در پیاده روهای بیشتر است .

درباره جواب 3
93% از مصاحبه شوندگان به کم بودن عرض پیاده روها معتقد بودند و از اینکه مسائلی نظیر ویترینها و کنده کاری ها و وجود بعضی از دستفروشها و دلالها باعث کمتر شدن عرض پیاده رو می شوند . خوساتار بر طرف شدن چنین مشکلاتی می شدند .

درباره جواب 4
35% از افراد مصاحبه شونده علت حرکت را بی منظمی حرکت و مسائل دیگر در پیاده روها می دانستند و به نظر این تعداد در صورتی که مشکلات از لحاظ فرهنگی حل شود ( فرهنگ درست راه رفتن در پیاده رو ها جابیفتند ) تعداد بیشتری در پیاده رو حرکت می کنند .

درباره جواب 5
27% از افراد مصاحبه شونده به عجله داشتن افرادی که در سواره رو حرکت می کنند پاسخ دادند و ما بقی معتقد بودند که عجله داشتن در مواد خاصی اتفاق می افتد که نسبتاً کم است . اگر سطح و تسهیلات پیاده رو به گونه ای باشد که پیاده روها را با همان سرعتی که در سواره رو حرکت می کنند هدایت کنند پس به حرکت رد پیاده رو تشویق می شوند .

درباره جواب 6
فقط 7% از مصاحبه شوندگان علت را خلوت بودن سوار رو می دانند چون ما بقی مصاحبه شوندگان عمدتاً معتقدند که سواره رو جای حرکت عابر پیاده نیست و در مسیر فوق الذکر خلوتی در سواره رو وجود ندارد .

درباره جواب 7
82% از مصاحبه شوندگان از جمع شدن آشغال ومواد زائد در پیاده رو ها شاکی بودند و از اینکه این موارد بخصوص در پیاده روهای شهر اهواز ، که هوا گرم است و زود خراب و بو می گیرند پیاده ها را از پیاده روها فراری می دهند .

جواب سئوال 8
59% از مصاحبه شوندگان معتقدند وقتی که از ابتدا وارد پیاده رو می شوند مسائل و مشکلاتی که در حین حرکت برای آنها بوجود می آید باعث می شود که آنها از پیاده رو خارج شوند تقاطع خیابان فرعی به اصلی که نشتن دستفروشهاو گاهی پارک ماشین در مسیر پایده ها باعث شکل شدن حرکت افرلاد می شود .

جواب سئوال 9
74% از مصاحبه شوندگان از وجود مانع هایی مثل عمودهای برق و تابلوهای تبلیغاتی و پارک موتور شرکت های در پایده رو شاکی بودند و پیاده رو را اصلاً جای مناسبی برای موارد نمی دانستند .

جواب سئوال 10
درصدی از افراد مصاحبه شونده وجود سقف برای پایده روها رامانعی برای حرکت نداشته بلکه یک اقدام مثبت به نظر انها ایجاد سایه بان برای پیاده ها باعث راحت حرکت کردن آنها می شود .

مسیر بلوار ساحلی به چهار راه نادری سمت راست ( جنوبی )

مسیر بلوار ساحلی به چهار راه نادری سمت چپ ( شمالی )

عرض پیاده رو حدود 5 متر که وجود موانعی مثل عمود برق کنده شدن موزائیک و پارک موتور سیکلت و گذاشتن آشغال در کنار عمود برق باعث می شود که عرض حدود 2 متر تبدیل شود .

کنده کاری ها و کف پوش نامناسب باعث کاهش عرض پیاده رو می شود .

به علت عرض کم پیاده رو ، جلو آمدن ویترین مغازه ها ، وجود عمود برق و بلند بودن ارتفاع عرض پیاده رو حدود 5/2 تا سه متر شده است .

قرار گرفتن دکه مواد خوراکی و روزنامه فروشی در مسیر و جلو آمدن ویترین مغازه ها باعث کاهش عرض پیاده رو از 5/3 متر به 1 متر رسیده است .

جلو آمدن بیش از اندازه ویترین مغازه های باعث از کار افتادن عرض پیاده رو شده است .

عرض کم پیاده رو ظرفیت تردد افراد را ندارد .

وجود درخت در پیاده رو و کنده کاری پای درخت و وجود دکه در فاصله چند متری آنها باعث م شدن حجم مسیر می شوند .

قرار گیری خودپرداز بانک در پیاده رو باعث ازدحام افراد در ان مکان و کاهش سطح پیاده رو می شود .

وجود تابلو تبلیغاتی در پیاده رو باعث دردسر برای عابرین میشود .

پیاده رو با عرض کافی و کف پوش مناسب که تردد افراد براحتی صورت می گیرد .

پارک ماشین در مسیر عبور عابرین باعث انحراف آنها از مسیر و انتقال به سطح سواره رو می شود
پایین بودن تابلو داروخانه و وجود عمودهای برق باعث می شود که افبراد از آنها فاصله بگیرند و باعث کاهش عرض می شود .

بهعلت وجود تسهیلات از جمله عریض بودن پیاده رو تعدد براحتی و با سرعت بالا صورت می گیرد .

ارتفاع بلند پیاده رو مانهع تمایل استفاده کنندگان می شود .

پارک موتورسیکلت و وجود عمود برق و ارتفاع زیاد پیاده رو از مشکلات و کف پوش مناسب و ساختن شیب جهت رفاه معلولان از مزایای عکس فوق است .

جمعیتی که با توجه به خلوت بودن پیاده رو در سواره رو حرکت میکنند .

بوی نامطبوع اب و اشغال موجود در پیاده رو باعث کاهش ظرفیت پیاده رو میشود .

جلو آمدن ویترین مغازه ها باعث کاهش عرض پیاده رو می شود و ارتفاع بلند پیاده رو انگیره عابرین را جهت استفاده کم می کند .
کنده کاری و تعمیرات ناقص پیاده رو از ظرفیت پیاده رو می کاهد .

پیاده رویی که برای اصتفاده معلولین و افراد سالمند با ویلچر مناسب است

پیاده رویی که برای اصتفاده معلولین و افراد سالمند با ویلچر مناسب نیست

مشتریان مغازه ( تصاویر ) و توقف بی جای وسایل نقلیه در این مکان باعث دردسر برای پایده ها می شود .

به علت جلو آمدن مغازه ها عرض پیاده رو بسیار کم است .

قرار گیری نامناسب ایستگاه باعث مختل شدن حرکت افراد می شود .

به علت کمبود پل هوایی حرکت مسافرین باعث مختل شدن حرکت وسایل نقلیه شده است .
محل مناسب جهت ایجاد پل هوایی جهت ایجاد تسهیلات برای عابرین پیاده

در ساعت پیک ترافیک عبوری بر روی پل صورت نمی گیرد .

با وجود پل هوایی عابرین از سطح سواره رو استفاده می کنند .

وجود نرده های کنار خیابان می تواند مسافرین را به عبور بر روی پل هدایت کند .

اگر از ورود پیاده ها به سطح سواره رو جلوگیری شود تردد وسایل نقلیه منظم تر است .

به علت پله پله بودن هر چهار راه پله پل هوای یعابر پیاده معلولان ویلچر دار و بیماران نمی توانند از آن استفاده کنند .
منبع:
از آئین نامه طراحی راههای شهری
1

1


تعداد صفحات : حجم فایل:22 کیلوبایت | فرمت فایل : .zip

بلافاصله بعد از پرداخت لینک دانلود فعال می شود