تارا فایل

تاسیس گاوداری شیری


بسمه تعالی

طرح کسب و کار
Business Plan

عنوان طرح :
تاسیس گاوداری شیری 30 راسی
سال 91

کلیات پرورش گاو
تاریخچه
بشر اولیه که سالیان درازی را بصورت بدوی از میوه درختان و شکار حیوانات امرار معاش مینمود رفته رفته در صدد برآمد برای مواقعی که دسترسی به شکار نداشت حیواناتی را که مفید تر و مطیع تر تشخیص داده بود بتدریج رام و اهلی سازد . کم کم در اثر تماس مداومی که بدین طریق با گاو ،بز و میش کوهی حاصل کرد علاوه بر فوائد گوشت از مزایای شیر هم برخوردار شد و پس از قرون متمادی هنگامیکه شهرنشین شد در گوشه خانه و کاشانه ای که برای خود میساخت جای مخصوصی هم برای نگاهداری گاو ترتیب داد . بعقیده مارشاک اهلی کردن حیوانات 8 هزار سال قبل از میلاد مسیح ابتدا در خاورمیانه انجام شده است .
پرورش گاو در اعصار جدیدتر چنانچه از روی نقوش و کتب یونانی ،مصری و چینی و ایرانی مشهود میباشد از اهمیت ویژه ای برخوردار شده بود چنانچه در قرون وسطی و دوره رنسانس در کشورهای اروپائی بعلت پیشرفت علم از یکطرف و استعداد زمین و شرایط مساعد جوی مراحل اول اصلاح نژاد گاوها متداول شده و تکثیر یافت ولی چون سیل بنیان کن بیماریها بخصوص طاعون گاوی که همواره از کشورهای آفریقائی یا مرکز آسیا سرچشمه میگرفت تلفات و خسارات زیادی به گاوداریهای اروپائی وارد میکرد لذا دانشمندان درصدد برآمدند مانند مسائل پزشکی برای جلوگیری از بیماریهای دام نیز دانشکده هائی تاسیس کنند . از اینرو فرانسویان در 210سال قبل اولین دانشکده را در لیون افتتاح کرده و کم کم دانشجویانی از سایر کشورها باین دانشکده اعزام شده و در مراجعت به تاسیس دانشکده های دامپزشکی متعدد در کشورهای خود همت گماشتند .
نژادهای معروف گاو :
اهمیت پرورش نژادهای ممتاز گاو از نظر افزایش شیر و گوشت از دیرزمانی مورد توجه بشر قرار داشته است . تا آنجا که در تواریخ منقول است بعد از میلاد مسیح ایتالیائیها ضمن تبادل تجارت با چین و رونق کشتیرانی تعدادی گاو گوشتی عظیم الجثه از چین وارد کرده و در ایتالیا بنام ChIANINA پرورش داده اند . در اثر جنگهای صلیبی نیز نقل و انتقالات دیگری بین کشورهای داخلی اروپائی بعمل آمده است . پس از کشف امریکا و استرالیا صادرات گاو از اروپا از یکطرف و از هندوستان و افریقا از طرف دیگر در آمریکا و استرالیا توسعه یافته و مطالعات دانشمندان در باره نژادهای گوشتی و شیری و آمیخته گری آنها وارد مراحل نوینی گردید.
شرایط تاسیس گاو داری : بمنظور ایجاد نظم و هماهنگی بین واحدهای و جلوگیری از تراکم که باعث انتشار عوامل بیماریها میشود از طرف وزارت کشاورزی در تهران و شهرستانهای بزرگ با تهیه فرمهای مخصوص درخواست صدور پروانه نمایند .
در این ضوابط ساختن اصطبل ،بهاربند ،شیردوشی و خانه های کارگری با رعایت اصول فنی تهیه شده است . اینک نکاتی که دامپروران در تاسیس واحد گاوداری باید رعایت کنند برای مزید اطلاع درج میگردد .
1-رعایت فاصله – حداقل فاصله تاسیسات دامداری جدید با مجتمع یا قریه روستائی 200 متر
2-حداقل فاصله تاسیسات دامداری جدید با شهرکها و شهرها و فاصله دو دامپروری یک کیلومتر
3-حداقل فاصله تاسیسات دامداری جدید با اتوبان و جاده اصلی 150 متر .
4-حداقل فاصله تاسیسات دامداری جدید با کارخانجات صنعتی و غذائی 500متر
5-حداقل فاصله تاسیسات دامداری جدید با مرز انتهائی زمین های فرودگاه یک کیلومتر .
نکات بهداشتی :
1- حتی المقدور دامداری در سمتی نباشد که باد فضولات گاوداری را به خانه های روستائی و شهرکها انتقال دهد .
2- از تجمع انواع دامهای دیگر در گاوداری باید خودداری شود.
3- دامداریها باید مجهز به لوازم سم پاشی و ضد عفونی و وسائل ایمنی کامل و وسائل آتش نشانی باشند .
4- ساختن حوضچه ضدعفونی در جلو درب ورودی و مدخل اصطبلها ضروری است .
5- محل مناسب برای جمع آوری و انباشته کردن کود تهیه شود و حتی المقدور زودتر بخارج حمل شود .
6- نصب کوره لاشه سوز در امکانی که حفر چاه برای فضولات امکان ندارد ضروری است .
7- انداختن لاشه و سایر فضولات در کنار جاده ها اکیداً ممنوع است .
8- فاضل آب دامداریها بهتر است ضد عفونی شده و بزمین زراعتی از زیر زمین منتقل شود .
9-از ایاب و ذهاب اشخاص متفرقه جلوگیری شود .
10- کارگران دامداری باید گواهی بهداشتی داشته باشند .
11- محل تلف شدن باید فوراً ضد عفونی و لاشه در چاه یا کروه لاشه سوز انداخته شود .
12-ساختن محل کوچک جداگانه ای بنام بیمارستان در گاوداریهای بزرگ ضروری است .
بهداشت جایگاه دام :
گاوداری از مشاغلی است که رو به صنعتی شدن نهاده است در واقع در مسیر روی به یک صنعت مدرنی تبدیل شده است که به تامین پروتئین و انرژی مورد نیاز بشرنقش عمده ای در خانوار ایفا می نماید. شیر به عنوان مایع گرانبها و ارزشمند از بدو تولد بشر ذائقه او را شیرین نموده است و با تامین پروتئین ویتامینه D نقش مهمی در سلامت و رشد و توسعه ابناء بشر داشته است .
گوشت قرمز به عنوان یک ماده پروتئینی ارزشمند بخش زیادی از نیاز پروتئین بشر را که از سوی غلات تامین نمی شود را برای او به ارمغان آورده است . پیش نیاز مواد سازنده و موثر خونرسانی و انتقال اکسیژن در بافتها در منابع لبنی و سر بسته به دام و ضروریات می شود . ضد عفونی در درب ورودی یکی از عوامل مهم در جلوگیری از ورود عوامل بیماریزا و عفونت زا در داخل گاوداری می باشد . میکروبها ممکن است از طریق کفشها ،لاستیکها ،وسایل نقلیه به داخل گاوداری منتقل شود .
جلوگیری از ورود عوامل بیماریزا یکی از اولویت های بهداشتی در هر روز گاوداری می باشد. در گاوداری مورد بحث هر 2 هفته یکبار بر ماده ضد عفونی کننده بعد از تخلیه مایع قبلی در صورت گل و لای شدن آن به مقدار توصیه شده ریخته می شود و تمام افرادی که وارد گاوداری می شوند باید با استفاده از ضد عفونی کننده های درب ورودی ضدعفونی می شوند .
پرورش گاوهای خشک :
گاوهای خشک با توجه به سنگین بودن از گاوهای دیگر جدا شده و جداگانه نگهداری می شوند. گاوهای خشک در 2 ماه مانده به زایمان تغذیه خاصی داشتند ولی در گاوداری مورد اشاره تغذیه ویژه ای صورت نمی پذیرفت . صرفاً مصرف کنسانتره کاهش یافته و در دو هفته مانده به زایمان نیز از تغذیه ویژه استفاده نمی شد.
پرورش تلقیح مصنوعی :
تلقیح مصنوعی و دور به منظور افزایش توان ژنتیکی نتاج حاصل از گله توسط برادر کرامندلی صورت پذیرفته و از اسپرمهای متنوعی از خانواده های مختلف در تلقیح استفاده می شد .
انواع مواد خوراکی مورد استفاده در گله داری :
انواع علوفه :
کاه گندم ، سیلوی ترتیکاله ، یونجه ،باقیمانده کارخانجات رب سازی
واکسیناسیون :
در گاوداری آقای مبارزه و پیشگیری از بیماریها توسط اکیپ دامپزشکی به صورت مرتب انجام می شود گوساله در سن 3 ماهگی بر علیه بیماری بروسلوز واکسینه می شوند در اوایل بهار بر علیه تریلیوز انجام می گردد . واکسیناسیون بر علیه شاربن ،بروسلوز و تیلریوز، و تب برفکی انجام می گردد .
مقید کردن دام :
در بسیاری مواقع برای انجام امور مختلف درمانگاهی نظیر :معاینه ،تزریقات ،نمونه بردای ، وصل سرم های تزریقی و … لازم است حیوان را به روشی صحیح مهار کرد . انتخاب روش صحیح مقید کردن نه تنها عامل را از آسیب احتمالی مصون می دارد ،بلکه دام را نیز در شرایط مناسب نگه خواهد داشت .به طور کلی دو روش اساسی برای مقید کردن دام ها وجود دارد که عبارتند از :
1- روشهای مکانیکی
2- روش های شیمیایی
روش مکانیکی :
در این روش به کمک وسایل وابزارهایی خاص همچون :دماغ گیر ،تراوا ( مکانی برای ورود دام و محدود کردن آن به کمک میله ها و یا لوله های فلزی )، حلقه بینی ،طناب و … صورت می پذیرد . با استفاده از این روش ،قدرت تهاجم و یا ضربه زدن احتمالی حیوان کاملاً کاهش یافته و کنترل می شود
روشهای شیمیایی :
استفاده از روشهای مکانیکی برای بسیاری از گاوهای شرور و عصبی چندان موثرنبوده و امکان ضربه و آسیب احتمالی به فرد عامل و حیوان وجود دارد . لذا با کمک داروهای آرام بخش مانند رامپون و یا آسه پرومازین می توان این نوع حیوانات را کاملا کنترل کرد.
مواد مورد استفاده برای بستر ،عبارتند اند از :
کاه گندم ،کاه جو ،ساقه ی ذرت ،تراشه چوب و خاک اره . مقدار روزانه مصرف بستر بستگی زیادی به فصل ،نوع دام و جایگاه آن دارد . بهای این مواد ، متفاوت بوده و به وضعیت آن ها در بازار بستگی دارد . مقدار بستر در جایگاه با توجه به نوع دام ،فصول مختلف سال و نیز نوع ساختمان جایگاه متفاوت است . مثلاً مصرف بستر در جایگاه بسته ،کمتر از جایگاه باز است
مازاد کارخانه های چوب بری و نجاری مانند خاک اره و تراشه ی چوب کارگاهی ،بسیار کند می پوسد و به همین دلیل ،استفاده دوباره آنها ،برای تهیه کودخالی از اشکال نیست . در هر حال ،پدیده پوسیدن این مواد را می توان با افزودن کودهای دارای ازت ،تسریع کرد . کاه در مقایسه با کلش ،دارای خاصیت بیشتری بوده و حدود 25 درصد خاصیت جذب آب بیشتری دارد . برای تهیه بستر گاو ،از کلش بیشتر استفاده می شود ،چون مواد نرم تر از زیر بدن حیوان خارج شده و به اطراف پراکنده می شود. جدول زیر میزان بستر مورد نیاز دام های مختلف را نشان می دهد :
حداقل مقدار بستر (کلش گندم ) مورد نیاز دام های مختلف در 24 ساعت
نوع حیوان
مقدار بستر (کیلو گرم )
گاو شیری
4
گاو گوشتی
3
اسب
4 تا 6
گوسفند
450 گرم

اصول بهداشتی پیش از شیردوشی ماشینی :
پیش از شیر دوشی ماشینی ،ابتدا بایستی سر پستانک ها و پستان گاو را با آب گرم حاوی مواد ضدعفونی کننده شست و شو داد . پستان ها را بایستی با حوله کاغذی یک بار مصرف (برای هر گاو یک عدد ) خشک کرد . برای جلوگیری از مقاومت میکروب ها بایستی ماده ی ضد عفونی کننده را مرتباً تعویض کرد . ماده ضد عفونی بایستی با غلضتی معین و استاندارد به کار رود . استفاده از روش شست و شوی پستان به صورت خودکار یا افشانه در اغلب گاوداری ها متداول است . از کپسول های افشانه ضد عفونی کننده نیز می توان بهره گرفت . قبل از دوشش شیر بایستی شیر هر پستانک را در ظروف s trip cup ریخته و کنترل کرد تا هر گونه آلودگی شیر سریعاً مشخص شود. شیر گاوهای مشکوک یا مبتلا به ورم پستان را باید در آخر و جداگانه دوشید و از مخلوط کردن آن ها و یا شیر گاوهایی که تحت درمان پمادهای پستانی هستند ،با شیر گاوهای دیگر جداً پرهیز کرد . مصرف این نوع شیر حتی برای گوساله های پرواری نیز مجاز نیست .
از ریختن قطرات شیر بر کف سالن خود داری کنید زیرا اجرام آلوده آن می تواند باعث انتشار بیماری در گله شود. به منظور پیشگیری از ریزش شیر برکف سالن ،شبکه هایی آهنی در کف واحدهای شیر دوشی تعبیه می کنند تا امکان دور ریختن شیرهای اولیه و شست و شوی فوری آن ها فراهم باشد .
30 تا 60 ثانیه پس از شست و شوی پستان ،گاو شیرده آماده دوشیدن به وسیله ماشین است . از آنجا که مقدار موثر اکسی توسین در خون بیش از 6 تا 8 دقیقه پایدار می ماند ، بایستی در این فرصت سریعاً دست به کار دوشیدن شد .
در گاوداری مورد اشاره هر 2 ماه یکبار تست کالیفرنیای تشخیص ورم پستان انجام می شود .
گاوهای بیماری حاد با آنتی بیوتیکها مناسب و دوم تحت مراقبت دامپزشک مداوا می شوند . و شیر آنها در چرخه مصرف وارد نمی شود و گاوهای بیماری تحت حاد نیز مراقبت های ویژه خود را دارند و درشیر دوشی آنها دقت خاصی می شد . دکتر دامپزشک گاوداری ‏آقای می باشد
بهداشت سالن شیر دوشی :
برای اینکه شیردوشی تا سر حد امکان در محلی مناسب و بهداشتی صورت گرفته و آلودگی بعدی شیر نیز کاهش یابد ،معمولاً از سالن یا اتاق های شیر دوشی که محلی جدا از جایگاه بسته و یا باز است ،استفاده می شود . رعایت نکات بهداشتی و اصول فنی ساختمانی در این قسمت ،یکی از مهم ترین عوامل حفظ سلامت دام ها و کاهش کار و زحمت روزانه کارگران است . گاوهای شیرده هر روز دست کم دوبار برای دوشش به سالن شیردوشی روانه می شوند . بنابراین ،در صورت وجود هر نوع آلودگی امکان سرایت انواع بیماری ها به ویژه ورم پستان از این محل بسیار زیادتر است . در سالن های شیردوشی می توان برحسب وسعت محل و تعداد لوازم کار ،در یک لحظه چندین راس گاو را دوشید و در وقت و تعداد کارگر صرفه جویی کرد .
سالن های شیر دوشی معمولاً دارای الزاماتی هستند که هنگام ساختن آن ها بایستی پیش بینی های لازم را انجام داد . این قسمت ها شامل اتاق شیر ، محل قرار گرفتن پمپ خلاء و منبع آب گرم و اتاق ذخیره مواد غذایی کنسانتره است .
در سالن های شیردوشی ،سکوهای متعددی برای ایستادن گاوها ساخته می شود . تعداد این سکوها و طرز رعایت نکات بهداشتی نظیر تامین نور ،تهویه ،قابل شست و شو و ضد عفونی بودن کف و دیواره ها ،از ضروریات اولیه ساخت آنهاست .
محل ایستادن گاوها در سالن ،معمولاً از 70سانتی متر بلندتر از راهرویی است که کارگر دوشنده در آن رفت و آمد می کند ،زیرا به این ترتیب شیر دوشی و عملیات مربوط به آن ،به آسانی صورت می پذیرد . ابعاد یک سکوی شیردوشی حدود 5/2 متر طول ،70سانتی متر در جلو و عقب 85سانتی متر در وسط ،در نظر گرفته می شود . در دیواره جلوی سکو یک آخور فلزی کار گذاشته می شود تا بتوان مقداری جیره حاوی مواد کنسانتره را -نسبت به مقدار شیر تولیدی دام – در اختیار حیوان قرار داد . درهای فلزی ورود و خروج سکو نیز هر یک حداقل 90سانتی متر عرض دارد . کنار سکوها ،راهرویی به عرض 5/1 متر برای رفت و آمد گاوها در نظر گرفته می شود . به این ترتیب ،محل ایستادن گاو در زمان شیردوشی به اندازه ای پیش بینی شده که آلودگی و پراکندگی فضولات حیوان به حداقل برسد .
پوشش کف سالن از مصالح سخت مانند سیمان ،بتون و نظایر آنها ساخته می شود . کف سالن را بایستی به گونه ای طراحی کرد که مانع لغزش حیوان شود . دیوارها نیز از سیمان نرم پوشیده می شوند تا پس از ضدعفونی و شست و شوی روزانه ،هیچ گونه آثاری از فضولات در آن ها باقی نماند . به طور کلی در ساختمان سالن شیردوشی روزانه بایستی به گونه ای عمل شود که گاوها از یک طرف وارد و پس از اتمام دوشش از سمت دیگر خارج شوند
تقسیم بندی سکوها و اتاق شیر به صورت خودکار انجام گرفته و کارگر در محل ورود ،به نوبت به تمام گاوهای شیری دسترسی خواهد داشت. این کار باعث سرعت بیشتر کار می شود.
مهم ترین نکات بهداشتی در ساختمان یک شیردوشی عبارت اند از :
سقف ها باید شیب دار ،دارای عایق کامل و در صورت امکان به طور شکسته (سقف های کارخانه ای) ساخته شوند. ارتفاع پنجره ها از کف سالن بایستی 60/1متر باشد و به تعداد کافی و از لحاظ نوردهی مناسب باشندتمام پنجره ها بایستی توری داشته باشند .
سمت بازشدن پنجره ها باید به طرف سقف باشد تا از جریان مستقیم و شدید هوا جلوگیری شود.
دیواره ها باید از کاشی یا سنگ سفید ساخته شوند تا بخوبی شسته و ضد عفونی گردند .
کف سالن و محل یا ردیف ایستادن گاو بایستی با سیمان یا بتون صاف ساخته شود.
کف سالن و محل ایستادن گاوها بایستی شیبی حداقل 5/2 درصدی داشته و به کانالی مشترک وصل شود و (با شیبی تندتر ) تا چاه فاضلاب ادامه یابد .
درهای ورود و خروج گاو بایستی به تعداد کافی و با عرض مناسب ساخته شوند . درهای کشویی از سایر انواع بهتر هستند .
گودال وسط که محل استقرار کارگران ،ابزارها وسایل شیردوشی است ،باید 2 متر عوض داشته باشد تا امکان حرکت کارگران و سایر عوامل گاوداری و نیز جابجایی وسایل مورد نیاز و غیره به راحتی فراهم باشد.
هر سالن شیردوشی حداقل باید 2در ورود و خروج برای کارگران و سایر افراد داشته باشد .
علاوه بر درهای یاد شده ،بایستی یک در ورودی به داخل سالن یا اتاق مخازن شیر و یا سردخانه که همواره در کنار سالن شیردوشی بنا می شوند ،در نظر گرفته شود.
دیواره های گودال وسط سالن شیردوشی (چال )بایستی از کاشی سفید پوشیده شوند .
تمام نرده های ردیف ایستادن گاوها و معابری که به هر حال ممکن است گاوها با آن ها در تماس یابند ،بایستی صاف و منحنی بوده و فاقد هر نوع زبری ،تیزی و برندگی باشند .
استحکام نرده ها و درهای ورودی و آخورهای فلزی و اندازه ها و ابعاد آن ها و همه چیزهایی که بایستی در داخل سالن شیردوشی پیش بینی و احداث کرد ، از جمله موارد مهندسی تاسیسات دامپروری است که بایستی توسط متخصصان مربوطه و با دقت اجرا شوند .
وجود یک خط لوله آب گرم در چال شیردوشی ،یکی از ضروریات است . دمای آبی که پستان گاو را با آن می شویند ،باید حدود 35درجه سانتی گراد باشد .
مکنده های ماشین را پس از شیردوشی باید با آب گرم شسته و در محلول ضد عفونی قرار داد . سپس باید آن ها را وارونه آویزان کرد تا برای دوشش بعدی آماده باشند .
سیلو کردن علوفه :
سیلو کردن علوفه روش متداولی است که علوفه را در شرایط مناسبی حفظ کرده و بخصوص در زمستان مصرف عمده غذای روزانه گاوداری را تامین میکند .
مزایای سیلو بسیار متعدد و باختصار ذیلا ذکر میگردد .
ارزش غذائی علوفه را بالا برده و کاروتن آنرا حفظ میکند .
برای تمام سال کیفیت علوفه سبز و شیره دار را حفظ نموده و قسمتهای سخت ساقه آنها را هم نرمتر میکند .
در مواقعیکه هوا بارانی بوده و امکان خشک کردن علوفه نباشد سیلو کردن بهترین روش میباشد .
علوفه سیلو شده کمتر از علوفه خشک ریخت و ریز دارد .
اگر علوفه هرز بسیلو اضافه شده باشد بذرهای آنها غالباً از بین رفتن و علوفه هرز هم خوشمزه و بی ضرر میشود .
باعمل سیلو فضای کمتری برای انبار کردن و ذخیره کردن علوفه لازم بوده و از نظر اقتصادی هم ساختن آن ارزانتر از انبار تمام میشود .
علوفه سیلو شده بسیار خوشخوراک بوده و گاو علوفه خشک و سیلو را بهتر از علوفه خشک تنها خورد ه و شیر بیشتری میدهد بعلاوه کمک بزرگی ،به کم کردن مصرف مواد کنسانتره گران قیمت مینماید .
علوفه سیلو شده کمی حالت مسهلی که تا حدی کمک به افزایش شیر میکند.
علوفه سیلو شده دارای اسیدهائی است که اسیدهای معده را تقویت کرده و باکتریهای موجود در آن مواد سخت مانند سلولز و پنتوزان را سریعتر هضم میکند .
موقعیکه علوفه مختلف خیلی مرغوب نباشد علوفه سیلو شده جبران نقیصه آنرا مینماید .
علوفه سیلو برای گاو گوشتی و گوسفند هم مزایائی مساوی یا بالاتر از آن گاو شیری و حتی اسب دارد.
باید از نفوذ هوا بداخل سیلو در گوشه ای که برای مصرف باز شده جلوگیری کرده و از یخ زدن آنهم در زمستان پیشگیری شود .
قیمت سیلو از نظر مقایسه با سایر علوفه و مواد غذائی کاملاًبصرفه دامپرور میباشد .
باداشتن سیلو در گاوداری تعداد بیشتری گاو را در فضای کمتری میتوان پرورش داد .
مقدار مصرف – مقدار مصرف روزانه علوفه سیلو شده برای گاو شیری 12-20 کیلو در روز برای گاو خشک 8-16و تلیسه 5-10 ،گاو گوشتی 12-20 ،گوساله تا 2سالگی 8-12 ،گوساله شش ماهه 3-5 کیلو کافی میباشد .
پرورش گوساله :
چنانچه در فصل زایمان ذکر میشود محل اولیه نشو و نمای گوساله باید کاملاً پاک و پاکیزه و عاری از عوامل مرضی باشد چه گوساله نوزاد در مقابل بیماریها بخصوص عوامل اسهال و ذات الریه فوق العاده حساس بوده و تلفات در هفته های اول در اثر کمی توجه فوق العاده ممکن است زیاد باشد . زیرا گوساله در اثر فشار حاصله در تنگنای عنق رحم در موقع زایمان کم طاقت شده و استراحت دربستر گرم و هوای معتدل برای حفاظت نوزاد ضرورت کامل دارد .
بند ناف که در رحم مرتب با خون مادر تماس داشته وقتی روی محیط کثیف اصطبل قرار گیرد جای بسیارمساعدی برای عوامل مرضی اسهال و بخصوص ورم مفصلی میگردد .
باید محتویات بند ناف را ابتدا با دو انگشت خارج کرده سپس با تنتورید تازه تهیه شده دقیقاً ضد عفونی کرد .
خشک کردن گوساله با حوله و یا بوسیله گاو مادر ضرورت دارد و گوساله باید تا یک هفته در زایشگاه در بکس اختصاصی نگاهداری شده بعداً به اصطبل گوساله ها هدایت شود .
ابعاد بکس باید در حدود 80/1 × 50/1 و با ارتفاع 20/1 باشد و کف آن متحرک و زود بزود تخلیه و شست و شو و ضدعفونی شود .
بمحض ابتلاء گوساله به هر نوع بیماری باید از اصطبل خارج و در محل جداگانه ای با دقت بیشتر حفظ شده و بدکتر دامپزشک مراتب گزارش شود
در اصطبل دسته جمعی گوساله ها کف گوساله دان اگر ثابت باشد باید سیمانی بوده و از بستر تمیزی پوشیده شود .
تهویه مرتب و جلوگیری از تغییر ناگهانی حرارت و سرما از ضروریات حفاظتی بشمار میرود بطوریکه هوا هرگز مستقیم بگوساله از خارج نرسد .
گوساله ها در مواقعی که هوا و یخ بندان نباشد روزی 2-3 ساعت باید در بهاربند گوساله دان از اشعه آفتاب استفاده کنند .
گوساله سالم بااشتها بوده پوست بدن براق ،ظریف ،و دام با نشاط در فضای آزاد جست و خیز میکند بعلاوه مدفوع باید آبکی نبوده و زیاد سخت هم نباشدحرکات تنفسی مرتب و حرارت بدن در حدود 5/38 باشد . سرفه و اسهال زنگ خطری است که باید کارگر فوراً گوساله را جدا کرده و از دستور دکتر دامپزشک تبعیت کند .
پرورش گاو شیری :
گاو شیری در دوره آبستنی و شیردهی همواره باید از نظر نوع خوراک ،اصطبل بهاربند ،بستر و آبشخور مورد توجه باشد زیرا در این دوره احتیاج به تغذیه کامل دارد تا مقادیر مواد معدنی ،ویتامینها برای تولید شیر بحد کمال انجام گیرد . بستر گاو باید در اصطبلهای نیم باز مرتب خشک نگاهداشته شده و بخصوص در زمستان که بارندگی و رطوبت و سرما زیادتر است نهایت دقت در این مورد بعمل آید . بطوریکه لااقل هفته ای دو مرتبه با پوششی ا زکاه بستر گاو خشک شود زیرا کاه رطوبت را بخوبی جذب کرده و بگاو کمتر صدمه وارد میشود. محوطه بهاربند پس بارندگی مرتب پاک شود تا از یخ بندان که باعث زمین خوردن گاو میشود جلوگیری شود. محل آبشخور و آخورها هم بهتر است دارای سایبان بوده و کناره های آن طوری شیب داشته باشد که آب اضافی زودتر به کانالهای زیرزمینی هدایت شده و تبدیل به لجنزار نشود . کف آخورها قبل از ریختن علوفه باید تمیز شده و توزیع علوفه بطور یکنواخت انجام گردد . مساحت بهاربند تقریباً برای هر گاو بطور متوسط 8 متر و شیب آن از 2سانت در متر تجاوز نکند .
در تمام مواقع در آبشخور آب تازه که خیلی سرد یا گرم نباشد در دسترس گاو قرار گیرد . گاو بطور متوسط در تابستان در حدود 70-80 لیتر و در زمستان در حدود 40-30 لیتر در روز نیاز به آب دارد . محل تجمع گاو قبل از شیر دوشی باید همه روزه شست و شو داده شده و گنجایش تعداد گاو را داشته باشد و دخول بدستگاههای شیر دوشی طوری باشد که گاوها بهم فشار نیاورند چه غالب سقط جنین ها در اثر فشار گاو در حین عبور از تنگناهائی که بهم فشار میآورند اتفاق می افتد. فواصل شیردوشی هم باید منظم باشد.
گاوها بهتر است گروه گروه بر اساس مقدار تولید شیر و یا خشک بودن بوسیله نرده هائی در بهار بندازهم جدا شده و خوراکشان باتوجه بمقدار شیر طبق فورمولهائی که جداگانه شرح داده شده در اختیارشان قرار داده شود .
در موقع خوراک که گاوها یورش میآورند باید دقت کرد که کلیه گاوها کنار آخور حاضر باشند .
کارگران مسئول باید بخصوص گاوهای کم خوراک را مراقبت کرده و جا برای آنها ایجاد کنند . علوفه گاو دو وعده صبح و عصر (60 درصد عصر ) و کنسانتره هم در دو وعده بطور منظم خورانیده شود و اگر شیر دوشی سه مرتبه انجام گیرد بهتر است غذا در سه وعده توزیع شود . مراقبت گاوهای آبستن در ماههای آخر آبستنی از اهمیت ویژه ای برخوردار است کارگران در هفته آخر آبستن باید علائم نزدیک شدن زایمان یعنی آماس پستان ، بزرگ شدن لبه های خارجی اعضاء تناسلی و وضع قرار گرفتن دم را زیر نظر داشته و در هفته آخر آبستنی و یا بمحض احساس دردهای اولیه گاو را بمحل زایمان هدایت کنند . بهترین فصل زایمان از نظر شیردهی و بالا بودن قیمت گاو را بمحل زایمان هدایت کنند . بهترین فصل زایمان از نظر شیردهی و بالا بودن قیمت آن در بازار در اواخر پائیز میباشد که بترتیب زمستان و بعد بهار و تابستان قرار دارد ولی باید توجه داشت گاوهای سنگین وزن و کم شیر بهتر است هر چه زودتر از گله اخراج شوند زیرا غذای لازم برای نگاهداری آنها بمراتب زیادتر از گاوهای کم وزن و پرشیر میباشد.
از نظر علمی ثابت شده است که گاوهای پرشیر که روزی نیم کیلو کره از شیر آنها بدست میاید احتیاج بیشتری بغذای کنسانتره دارند بعلاوه گاو شیری بطور طبیعی نیم قسمت جیره غذائی خود را صرف نیروی نگاهدارنده بدن و نیم قسمت دیگر را صرف نیروی فزاینده شیر و چربی میکند و اگر احیاناً جیره گاو به سه چهارم تقلیل داده شود برای نیروی نگاهدارنده دو سوم از سه چهارم را مصرف خواهد کرد و اگر جیره روزانه به نصف کاهش یابد تمام آنرا برای نیروی نگاهدارنده مصرف کرده و هیچ سهمی برای نیروی فزاینده شیر مصرف نمیشود و همانطوریکه قبلاًگفته شد گاو تا مدتی از ذخیره بدن استفاده کرده و بعداً رکورد شیر ولو با غذای کافی پائین میاید .
در گاوداری در ساعات اولیه صبح و ساعات سرد عصر کنترل گاوها برای فحلی صورت می گرفت .
سم تراشی :
گاوهای شیری بخصوص در فصل زمستان از نظر رشد سم و کج و معوج شدن آن ناراحت شده و علاوه براینکه در راه رفتن ناراحتی احساس میکنند تولید شیر روزانه آنها نیز بطور قابل توجهی پائین میاید . بعلاوه اگر دراز شدن سم بصورت غیرطبیعی درآید کم کم کف سم جلو افتاده و دام روی قسمت مفاصل و استخوانهای قسمت بندهای استخوانی راه میرود و دراینصورت بافت های پوششی و مفاصل و استخوانهای سم آب دیده و عوارض حاصله ممکن است منجر بافتادن سم شده و یا دکتر دامپزشک برای رفع عفونت و اصلاح سم مجبور بقطع قسمتی از آن گردد .
علیهذا توصیه میشود در گاوداریها مخصوصاً گاوداریهای بزرگ یکنفر کارگر ورزیده برای مراقبت سم ها اختصاص داده شده و با سم تراش و پنس های مربوط قبل از اینکه دراز شدن سم بمراحل خطرناک برسد سم ها را تراش داده و اگر در کف سم میخ یا ریگ و یا عفونت وجود دارد با نظر دکتر دامپزشک بمداوای آن مشغول شود. ضمناً از وجود نعل بندهای حرفه ای هم در مواقع لازم میتوان استفاده کرد .
به طور کلی خسارات اقتصادی ناشی از بیماری های سم درگاو داری ها را می توان به 4گروه زیر تقسیم کرد :
1-کاهش میزان تولید شیر
2-از دست رفتن گوشت بدن و کاهش وزن
3-تبدیل پیش از موقع دام سالم و پر محصول به دام وازده و کم محصول
4-افزایش مقدار هزینه های درمانی
صرف نظر از خسارات اقتصادی یاد شده که معمولاً در دام ماده بیشتر دیده می شود ،خسارات ناشی از عقیمی موقت نیز وجود دارد .
بستر اصطبل :
بستر گاو در اصطبل های باز بخصوص در فصل زمستان باید با پوشش تازه وخشک و نرمی از کاه و کمی آهک پوشیده شود بطوریکه در موقع استراحت سینه و شکم و پستان گاو از سرما مصون بماند .
زیرا درجه حرارت بستر در زمستان سرد در حدود 36-37 درجه باقی میماند .
بستر باید دارای قدرت جذب مناسبی باشد و به آسانی جمع و گسترده شود ،همواره تمیز بوده و باعث تحریک ،خارش ، زخم و خراشیدگی در بدن حیوان نشود ، مواد آن به بدن نچسبیده و در دام ایجاد ناراحتی نکند و نرم باشد در محل بماند و به اطراف پراکنده نشود ، فاقد اجسام تیز و برنده باشد ، از نظر اقتصادی مقرون به صرفه دامپرور بوده و به صورت مخلوط با فضولات دامی ،کود مناسبی را برای زمین و گیاه فراهم سازد
طرز استفاده از ماشین شیردوشی :
قبل از نصب پستانک کارگر باید ابتدا جریان اولیه شیر را روی ظرف استریت کاپ ریخته و آنرا دقیقاً مشاهده کند که در آن چرک ،دلمه ،پوسته ،خون وجود نداشته و زیاد آبکی نیزنباشد که دراینصورت باید از دوشیدن پستان با ماشین صرف نظر گردد .
نصب سرپستانک :
پستانک ماشین شیر دوشی باید بطور افقی در دست گرفته شده و هریک از چهار لوله فلزی به یکی از سر پستانها وصل شود
فشار پمپ دستگاه بوسیله پولساتور بطور متناوب فشار هوا و خلاء بطور اتوماتیک ایجاد کرده و سر پستان در داخل لانیردر اثر خلاءمتناوب شیر را از مخزن بداخل لوله شیر هدایت کرده و کارگر باید مراقب سرعت جریان شیر در داخل مخزن شیشه ای بالای سر خود باشد تا بمحض اینکه جریان روبا تمام گذاشت ابتدا لوله خلاءرا بسته و بعد پستانک را از پستان جدا کند .
باید دانست عمل ماشین شیردوشی تقریباً مشابه عمل میک زدن گوساله میباشد زیرا در هنگام میک زدن و فشاری که زبان گوساله بسر پستان مادر وارد میکند حالت خلائی در دهان گوساله ایجاد شده و یا بلع که بطور غریزی انجام میشود عمل فوق مانند عمل پولساسیون ماشین شیردوشی تکرار میشود.
اینک سایر نکاتی که باید در موقع شیردوشی دقیقاً رعایت شود ذیلا شرح داده میشود .
کارگر باید حداکثر یک دقیقه بعد از خشک کردن پستان پستانک را به پستان گاو وصل کند .
روش کارگر در موقع شیردوشی توام با نوازش بوده و ضمنا کارگر برفتار گاو باید آشنا باشد .
از صدای ناهنجار در موقع شیردوشی خودداری شود .
از ماشین شیردوشی طبق دستورالعمل مخصوص ماشین استفاده شود .
کارگر بمحض قطع جریان شیر باید پستانک را از سر پستانها جدا کند پس از اتمام عملیات شیردوشی کلیه قسمت های سالون با آب تحت فشار قوی شست و شو داده شده و لوله های نقاله شیر نیز با محلول آب گرم و مایع Detergent مخصوص از بقایای شیر پاک شود .
شیردر تانکر اطاق سردخانه در حدود 5 درجه حرارت حفظ شده و هر چه زودتر بوسیله تانکر بکارخانه حمل شود (حمل شیر در بیرون نیز حتی المقدور در حرارت کم و در فاصله زمانی کوتاه بکارخانه حمل شود .
سرویس دستگاه شیر دوشی و تعویض لاینرها در فواصل زمانی معین که در دستورالعمل مربوط ذکر شده انجام گیرد . ماشین های شیردوشی ساده برای واحدهای کوچک با صرفه تر میباشد.
معمولاًشیر عصر کمی بیشتر ا زشیر صبح چربی داشته و در اول هر نوبت شیردوشی چربی کم تا یک درصد و در اواخر تا 10درصد بالا میرود پس دامپروران برای آزمایش نمونه بهتر است در برداشت نمونه موقع کم بودن چربی دوشهای اول و پرچربی بودن دوشهای آخر را در نظر داشته باشند زیرا گلبولهای چربی که قطر آنها بین یک تا 10میکرون میباشد اکثراً در غدد مولد شیر تا آخر هر نوبت شیردوشی میماند که با دوشها و ماساژهای مرتب شیردوش ماهر و یا ماشین شیردوشی خارج میشود . گاوهائیکه سه مرتبه در روز دوشیده میشوند معمولاً شیر ظهرشان چربتر است و در تلیسه ماههای اول شیر دوشی شیر مثل گاوهای چند زا بالا نمیرود بلکه در ماههای چهارم تا هفتم مقدار شیر تلیسه شکم اول حداکثر میباشد . چربی در تابستان کمتر از زمستان ودر دشت کمتر از کوهستان میباشد .

جدول شماره 1 – ساختمانها
شرح
تعداد/مقدار
(متر مربع یا درصد)
مشخصات
ارزش واحد ریال
ارزش کل هزار ریال
احداث سوله جایگاه گاو مولد
150
احداث سوله
400000
60000
احداث باکس فری استال برای پرورش گاو شیرده
30
احداث باکس فری استال
650000
19500
جایگاه نیمه باز برای پرورش تلیسه
90
دیوار آجری، سقف خرپا فلزی، پوشش ایرانیت، کف بتن، سیمانکاری داخل و خارج و برق کشی
550000
49500
احداث جایگاه گوساله 3-6 ماه نر و ماده
67.5
دیوار آجری، سقف خرپا فلزی، پوشش ایرانیت، کف بتن، سیمانکاری داخل و خارج و برق کشی
550000
37125
احداث جایگاه گوساله 6 تا 12ماه نر و ماده
75
دیوار آجری، سقف خرپا فلزی، پوشش ایرانیت، کف بتن، سیمانکاری داخل و خارج و برق کشی
550000
41250
احداث جایگاه گوساله
30
احداث 10 باکس انفرادی به مساحت 30 متر مربع کف بتن، دیوار آجری سیمانکاری داخل و خارج
200000
6000
زایشگاه
50
احداث 4 باکس زایش به ابعاد 5/3*5/3 متر مربع و راهروها دیوار آجری، سقف خرپا فلزی، پوشش ایرانیت، کف بتن، سیمانکاری داخل و خارج و برق کشی
550000
27500
بیمارستان
5
دیوار آجری، سقف خرپا فلزی، پوشش ایرانیت، کف بتن، سیمانکاری داخل و خارج و برق کشی
550000
2750
انبار کنسانتره
40
دارای اسکلت فلزی دیوارجینی و نصب در و پنچره، کف بتن ،سیمانکاری داخل و خارج و برق کشی
600000
24000
هانگار علوفه
65
اسکلت فلزی، خرپا فلزی پوشش ایرانیت و کف 30 سانیمتر بالا آمده و بتن کاری شده
450000
29250
سیلو
92
به ارتفاع یک متر داخل زمین و 2 متر روی زمین آجر چینی سیمانکاری بتن، کف ایجاد شده و جاهک فاضلاب
350000
32200
دفتر اداری و مدیریت
19
دیوار آجری، سقف تیرآهن با پوشش ایرانیت، سفیدکاری برق و آبرسانی ودارای سرویس بهداشتی
1300000
24700
واحد مسکونی
32
دیوار آجری، خرپا فلزی با پوشش ایرانیت، سفیدکاری وبرق و ابرسانی و دارای سرویس بهداشتی
1200000
38400
محوطه عملیات دامپزشکی
16
کف بتن، نرده کشی باکس بندی انفرادی
900000
14400
سالن شیردوشی
34
دیوار آجری، سقف تیرآهن و ضربی، دارای چاله شیردوشی کاشیکاری و موزاییک برق کشی، آبرسانی و فاضلاب
1000000
34000
سالن انتظار و محل جمع آوری شیر
(سردکردن شیر و موتورخانه)
25
دیوار آجری، سقف تیرآهن و ضربی، پوشش ایرانیت ، کاشیکاری و موزاییک برق و آبرسانی نصب در و پنجره و …
450000
11250
محوطه سازی
100
تسطیح، شن ریزی، بتن کاری و محوطه خیابان
100000
10000
جمع



461825
هزینه پیش بینی نشده
3 درصد


13854
جمع کل



475679

جدول شماره 2 – وسایل و ماشین آلات
شرح
تعداد/مقدار
(دستگاه یا درصد)
مشخصات
ارزش واحد ریال
ارزش کل
هزار ریال
تراکتور
1
مسی فرگوسن مدل 285
000/000/110
110000
وانت سایپا
1
سایپا مخصوص حمل شیر
000/000/110
110000
بیل جلو و کشش عقب
1
ساخت داخل و نصب در تراکتور مسی فرگوسن
000/000/20
20000
گاو آهن
1
ساخت داخل
000/000/5
5000
دیسک
1
28 پره ساخت داخل
000/000/10
10000
کودپاش
1
چرخدار
000/000/10
10000
کاه خرد کن
1
ساخت داخل
000/000/10
10000
تریلی
1
ساخت داخل
000/000/1
1000
تیغه کود روب
1
ساخت داخل
000/000/3
3000
تانکر سوخت
1
چرخدار 5000 لیتری
000/000/30
30000
تانکر آب
1
2000 لیتری با پایه
000/000/2
20000
جمع



595000
پیش بینی نشده
3%


17850
جمع



612850
جدول شماره 3 – تاسیسات و تجهیزات
شرح
تعداد/مقدار
مشخصات
ارزش واحد ریال
ارزش کل هزار ریال
امتیاز برق
یک رشته
سه فاز
35000000
35000
ترانس و تابلو برق
هر کدام 1 دستگاه
ساخت داخل
20000000
20000
تیرریزی و سیم کشی


10000000
10000
سمپاش و شعله افکن
1-1
یک دستگاه 100 لیتری چرخدار و یکدستگاه پشتی
2000000-1200000
3200
کپسول آتش نشانی
2
50 کیلویی چرخدار متحرک
500000
1000
آبگرمکن
1 دستگاه
60 گالنی نفتی
900000
900
بخاری
3 دستگاه
نفتی ساخت داخل
600000
600
منبع آب
یک دستگاه
5 هزار متر مکعبی هوایی ورق سفید
9000000
9000
دستگاه شیردوش
یک دستگاه
6 واحدی دوبل
250000000
250000
موتور برق اضطراری
یک دستگاه
ساخت داخل
20000000
20000
چاه آب
1 حلقه
چاه نیمه عمیق با الکتروموتور لوله ، شافت، غلاف و پمپ
50000000
50000
لوازم اداری
یک دست
یک دست کامل با میز و صندلی اداری متعارف
4000000
40000
جمع



439700
پیش بینی نشده
3%


13191
جمع



452891

جدول شماره4 – کل سرمایه گذاری ثابت
شرح
ارزش (هزار ریال)
مدت استهلاک
مبلغ به هزار ریال
ساختمانها جدول شماره 1
475679
20 سال
23784
ماشین آلات جدول شماره 2
612850
10 سال
61285
تاسیسات و تجیهزات جدول شماره 3
452891
10 سال
45289
خرید 30راس تلیسه آبستن هر راس 000/000/30
90000


جمع
1631420

130385

جدول شماره 5 – هزینه های جاری سالیانه طرح
شرح
تعداد/مقدار (متر مربع یا درصد)
ارزش واحد به هزار ریال
دارو بهداشت و مواد ضدعفونی
به ازای هر راس 100000 ریال
3000
هزینه تلقیح مصنوعی
به تعداد 45 مورد هر مورد 1000000 ریال
4500
هزینه شماره زنی و ثبت مشخصات
به ازای هر راس 40000 ریال
1200
هزینه آب و برق
سالیانه
6000
هزینه سوخت
سالیانه
3000
کارگر ساده 3 نفر عیدی و پاداش
ماهیانه 000/000/2 ریال و پاداش سالیانه
78000
هزینه کارشناس با تجربه دامپروری و دکتر دامپزشک نیمه وقت
ماهیانه 1100000 ریال
1320
هزینه کاشت و داشت و برداشت 6 هکتار
هر هکتار 2500000 ریال
15000
بیمه ساختمانها ، تاسیسات و ماشین آلات
4 در هزار
4385
جمع

140285
پیش بینی نشده
3%
4208
جمع

144493

میانگین هدف
جدول شماره 6 – سال اول
شرح
سبوس گندم
200 سیلوی ذرت
جو
یونجه
کنحاله تخم پنبه
کنسانتره
کاه گندم
سنگ آهک
جوش شیرین
مکمل
DCP
زئولیت
گاو شیرده
300/3
8
3
3
5/1
4/1
6/1
3/0
12/0



گاو خشک و تلیسه آبستن
100/0
4
5/0
5/1
6/0
3
5





ماده گاو

8/2


1
5/4
3





کوساله شیرخوار



2/0

2/0






گوساله 3-6 ماهه
5/1
5/3
600/0
500/0
7/0

4/0

06/0
05/0
05/0
15/0
گوساله 6-12 ماهه
5/2
5
800/0
8/0
1

5/0

05/0
06/0
07/0
2/0
گوساله ماده 6-12 ماهه
400/1
3
2
1
1

3/1





گاو ماده 12-24 ماهه
2
8
2
3/1
5/1

5/2

12/0


6/0
جوانه نر
1
4
1
2
5/0
01/2
3/3





مصرف کنسانتره و گوساله شیرخوار از حدود یکماهگی به مدت 50 روز می باشد.

جدول شماره 7 – سال دوم
شرح
سبوس گندم
سیلوی ذرت
جو
یونجه
کنحاله تخم پنبه
کنسانتره
کاه گندم
سنگ آهک
جوش شیرین
مکمل
DCP
زئولیت
گاو شیرده
7/3
9
3/3
3
6/1
5/1
8/1
3/0
13/0



جدول شماره 8 – سال سوم
شرح
سبوس گندم
سیلوی ذرت
جو
یونجه
کنحاله تخم پنبه
کنسانتره
کاه گندم
سنگ آهک
جوش شیرین
مکمل
DCP
زئولیت
گاو شیرده
4
10
7/3
5/3
8/1
7/1
2
35/0
14/0


جدول شماره 9 – مصرف خوراک به کیلوگرم در سال اول با توجه به ترکیب گله
ترکیب گله
متولد روز
سبوس گندم
سیلوی ذرت
جو
یونجه
کنحاله تخم پنبه
کنسانتره
کاه گندم
سنگ آهک
جوش شیرین
مکمل
DCP
زئولیت
شیر
گاو شیرده 29
365
34931
84680
31755
31755
15878
14819
16936
3176
1270




جوانه نر 1
365
365
1460
365
730
183
734
1205






گوساله شیرخوار 24
80



384

384






7680
گوساله 3-6 ماهه 24
105
3780
8820
1512
1260
1764

1008

151
126
126
378

کوساله نر 6-12 ماهه 12
180
5400
10800
1728
1728
2160

1080

108
130
151
432

گوساله ماده 6-12 ماهه 12
180
3024
6480
4320
2160
2160

2808






جمع کل

47500
112240
39680
38017
22145
15937
23037
3176
1529
256
277
810
7680
برگ یونجه و کنسانتره جهت گوساله های شیرخوار از حدود یک ماهگی پیشنهاد می گردد وزن گاو شیرده در سال اول شیردهی 500 کیلوگرم و در سال دوم 600 کیلوگرم و از سال سوم به بعد 700 کیلوگرم لحاظ گردد .
جدول شماره 10 – مصرف خوراک به کیلوگرم در سال دوم با توجه به ترکیب گله
ترکیب گله
متولد روز
سبوس گندم
سیلوی ذرت
جو
یونجه
کنحاله تخم پنبه
کنسانتره
کاه گندم
سنگ آهک
جوش شیرین
مکمل
DCP
زئولیت
شیر
گاو شیرده 24
305
27084
65880
24156
21960
11712
10980
13176
2196
952




جوانه نر 1
365
365
1460
365
730
183
734
1205






گاو خشک و تلیسه آبستن 4
365
146
5840
730
2190
876
4380
7300






گوساله شیرخوار 20
80



320

320






7680
گوساله 3-6 ماهه 20
105
3150
7350
1260
1050
1470

840

126
105
105
215

کوساله نر 6-12 ماهه 10
180
4500
9000
1440
1440
1800

900

90
108
126
360

گوساله ماده 6-12 ماهه 10
180
2520
5400
2600
1800
1800

2340






جمع کل

37765
94930
31551
29490
17841
16414
2576
2196
1168
213
231
675
7680

جدول شماره 11 – مصرف خوراک به کیلوگرم در سال سوم با توجه به ترکیب گله
ترکیب گله
متولد روز
سبوس گندم
سیلوی ذرت
جو
یونجه
کنحاله تخم پنبه
کنسانتره
کاه گندم
سنگ آهک
جوش شیرین
مکمل
DCP
زئولیت
شیر
گاو شیرده 29
305
35380
88450
32727
30958
15921
15037
17690
3096
1238




جوانه نر 1
365
365
1460
365
730
183
734
1205






گاو خشک 2
365
73
2920
365
1095
438
2190
3560






گوساله شیرخوار 24
80



384

384






15360
گوساله 3-6 ماهه 24
105
3780
8820
1512
1260
1764

1008

151
126
126
378

کوساله نر 6-12 ماهه 12
180
5400
10800
1728
1728
2160

1080

108
130
151
432

گوساله ماده 6-12 ماهه 12
180
3024
6480
4320
2160
2160

2808






جمع گرد شده

48022
118930
41017
38315
22626
18345
27441
3096
497
256
277
810
15360
با عنایت به 6 هکتار زمین زراعی و احتیاجات غذایی دامها، تولیدات حاصل از زمین کشاورزی عبارتست از ؛
میانگین تولید3 تن یونجه خشک در سال اول و دوم 5/2 تن و از سال سوم به بعد( به دلیل چند ساله بودن) کاهش می یابد
و از کشت زمین زراعی باقیمانده با میانگین تولید 1 تن جو و کاه سالانه و از کشت دوم زمین فوق نیز با میانگین 12 تن در هر هکتار سیلوی ذرت تولید می گردد.
جدول شماره 12 – برآورد هزینه خوراک در سال اول
ترکیب گله
سبوس گندم
سیلوی ذرت
جو
یونجه
کنحاله تخم پنبه
کنسانتره
کاه گندم
سنگ آهک
جوش شیرین
مکمل
DCP
زئولیت
شیر
تولید مزرعه به تن

130
10
20


10
ـ
ـ




میزان نیاز طبق جدول 9
5/47
1122
6/39
38
1/22
9/15
23
1/3
5/1
25/0
27/0
8/0
6/7
مابه التفاوت به تن
5/47ـ
992+
6/29ـ
18ـ
1/22ـ
6/15ـ
13ـ
1/3ـ
5/1ـ
25/0ـ
27/0ـ
8/0ـ
6/7ـ
ارزش کیلوگرم به ریال
1400
500
2000
1800
2800
200
800
320
4000
2500
3900
600
300
ارزس کل به هزار ریال
-7658
496000
-11322
-32400
-3416
-1230
-10400
-416
-20400
-62500
-105300
-4800
-2010
کل هزینه خوراک سال اول برابر است با هزار ریال هزینه خوراک سال اوّل 234148=496000- 261852

جدول شماره 13- مخارج سالانه در سال اول
شرح
ارزش به هزار ریال
هزینه استهلاک به شرح جدول شماره 4
130385
سرمایه در گردش به شرح جدول شماره 5
144493
هزینه خوراک مطابق جدول شماره 12
234148
درصد بهره سرمایه در گردش + خوراک(2 ماه منظور شده است)
7611
جمع
516637
جدول شماره 14 – درآمد طرح در سال اول
شرح
بهای واحد به ریال
تولید سالیانه
ارزش به هزار ریال
فروش شیر
3000
188500
565500
فروش گوساله
6000000
12
72000
فروش کود
35
490000
17150
جمع


654650
جدول شماره 15 – محاسبه سود و زیان در پایان سال اول
شرح
ارزش به هزار ریال
درآمد سال اول به شرح جدول شماره 14
654650
مخارج سال اول به شرح جدول شماره 13
516637
سود ناخالص
138013

جدول شماره16 – هزینه خوراک در سال دوم
ترکیب گله
سبوس گندم
سیلوی ذرت
جو
یونجه
کنحاله تخم پنبه
کنسانتره
کاه گندم
سنگ آهک
جوش شیرین
مکمل
DCP
زئولیت
شیر
تولید مزرعه به تن

130
10
20


10






میزان نیاز طبق جدول10
7/37
9/94
5/31
4/29
8/17
4/16
7/25
1/2
1/1
21/0
23/0
67/0
6/7
مابه التفاوت به تن
7/37ـ
1/35+
5/24-
4/9ـ
8/17ـ
4/16ـ
7/15ـ
1/2ـ
1/1ـ
21/0ـ
23/0ـ
67/0ـ
6/7ـ
ارزش کیلوگرم به ریال
1400
500
2000
1800
2800
200
800
320
4000
2500
3900
600
300
ارزس کل به هزار ریال
-52780
17550
-9432
-16920
-49840
-3280
-12560
-672
-4400
-525
-897
-402
-2280

هزار ریال هزینه خوراک سال دوم 135979=17550-153529

جدول شماره 17- مخارج سالانه در سال دوم
شرح
ارزش به هزار ریال
هزینه استهلاک به شرح جدول شماره 4
130385
سرمایه در گردش به شرح جدول شماره 5
144493
هزینه خوراک مطابق جدول شماره 16
135979
درصد بهره سرمایه در گردش + خوراک(2 ماه منظور شده است)
7311
جمع
418168
جدول شماره 18 – درآمد طرح در سال دوم
شرح
بهای واحد به ریال
تولید سالیانه
ارزش به هزار ریال
فروش شیر
3000
174000
522000
فروش گوساله
6000000
10
60000
فروش کود
35
410000
14350
جمع


596350
جدول شماره 19 – محاسبه سود و زیان در پایان سال دوم
شرح
ارزش به هزار ریال
درآمد سال دوم به شرح جدول شماره 18
596350
مخارج سال دوم به شرح جدول شماره 17
418168
سود ناخالص
178182

جدول شماره20 – هزینه خوراک در سال سوم
ترکیب گله
سبوس گندم
سیلوی ذرت
جو
یونجه
کنحاله تخم پنبه
کنسانتره
کاه گندم
سنگ آهک
جوش شیرین
مکمل
DCP
زئولیت
شیر
تولید مزرعه به تن

130
10
20


10






میزان نیاز طبق جدول 11
48
9/118
41
3/38
6/22
3/18
4/27
3
4/1
25/0
27/0
8/0
2/18
مابه التفاوت به تن
48ـ
1/11+
31ـ
3/18ـ
6/22ـ
3/18ـ
4/27ـ

4/1ـ
25/0ـ
27/0ـ
8/0ـ
2/18ـ
ارزش کیلوگرم به ریال
1400
500
2000
1800
2800
200
800
320
4000
2500
3900
600
300
ارزس کل به هزار ریال
-67200
5550
-62000
-32940
-63280
-3660
-21920
-960
-5600
-625
-1053
-480
-5460

هزار ریال هزینه خوراک سال سوم 248528=5550- 254078

جدول شماره 21- مخارج سالانه در سال سوم
شرح
ارزش به هزار ریال
هزینه استهلاک به شرح جدول شماره 4
130385
سرمایه در گردش به شرح جدول شماره 5
144493
هزینه خوراک مطابق جدول شماره 20
248528
درصد بهره سرمایه در گردش + خوراک(2 ماه منظور شده است)
9731
جمع
533137
جدول شماره 22 – درآمد طرح در سال سوم
شرح
بهای واحد به ریال
تولید سالیانه
ارزش به هزار ریال
فروش شیر
3000
217500
652500
فروش گوساله نر
6000000
14
84000
فروش تلیسه مازاد
25000000
3
75000
فروش گاو حذفی
10000000
2
20000
فروش کود
35
490000
17150
جمع


848650
جدول شماره 23 – محاسبه سود و زیان در پایان سال سوم
شرح
ارزش به هزار ریال
درآمد سال دوم به شرح جدول شماره 22
848650
مخارج سال دوم به شرح جدول شماره 21
533137
سود ناخالص
315513
جدول شماره24 – تسهیلات بانکی بر اساس 90 درصد سرمایه ثابت طرح(5 ساله )
کل تسهیلات
اقساط سالیانه
14 درصد بهره سالیانه وام
ارقام به هزار ریال باز پرداخت سالیانه
1468278
244713
102779.5
347492
محاسبه سود خالص سالیانه طرح
هزار ریال سود ویژه سالانه31979 =347492 – 315513

8


تعداد صفحات : 31 | فرمت فایل : Word

بلافاصله بعد از پرداخت لینک دانلود فعال می شود