تارا فایل

بررسی وضعیت مدیریت شهری و نهادهای محلی در کشور مالزی


بسم الله الرحمن الرحیم
مدیریت شهری
1

بررسی وضعیت مدیریت شهری و نهادهای محلی در کشور مالزی
2

نظام مدیریت شهری کشور مالزی معرفی اجمالی شهر مالزی
کشور مالزی در جنوب شرقی آسیا واقع شده و از دو قسمت کاملا مجزا تشکیل شده است. بخش غربی آن به شبه جزیره مالزی معروف است، ادامه خاک آسیا به طرف جنوب می باشد. بخش شرقی شامل ایالت های صباح و ساراواک است که در قسمت شمالی جزیره برونئو واقع شده است….
مساحت کلی مالزی 330434 کیلومتر مربع بوده و از لحاظ موقعیت جغرافیایی میان 1 تا 7 درجه عرض شمالی و 100 تا119 درجه طول شرقی قرار دارد.
این کشور از شمال با تایلند 480 کیلومتر مرز مشترک دارد و از جنوب به واسطه یک بخش آبی و گذرگاه خشکی به سنگاپور محدود می شود…
3

4

در جنوب غربی، تنگه مهم مالاکا قرار دارد که در بالای آن جزیره سوماترا واقع شده است. از نظر ناهمواری، مالزی شبه جزیره ای است کوهستانی و رشته کوه های کم ارتفاع در آن به موازات یکدیگر از شمال به جنوب امتداد یافته اند. بلندترین قله این رشته کوه ها بیش از 2100 متر ارتفاع دارد.
پوشش گیاهی شبه جزیره جنگل های انبوه و همیشه سبز استوایی است. بزرگترین رودخانه مالزی سانگایی پاهانگ است که 574 کیلومتر طول دارد .این کشور دارای آب و هوای استوایی است و میزان بارندگی آن سالیانه 2540 میلی متر است…..
5

تبیین وضعیت تغییرات جمعیت شهری دردوره پنجاه ساله
سرشماری نفوس و مسکن مالزی تاکنون هر ده سال یک بار انجام شده است..آخرین سرشماری صورت گرفته مربوط به سال 2010 می باشد. جمعیت مالزی طبق اعلام اداره آمار این کشور تا اواسط سال آخرین سرشماری صورت گرفته 28250000 تن بوده که این تعداد در سال 2000 برابر 23495000 تن بوده است که این ارقام نشان دهنده رشد نسبی جمعیت می باشد.
تراکم جمعیتی در این کشور در هر کیلومتر مربع 85/4 تن است.میزان شهرنشینی با 71 درصد نسبت به سال 2000 با 50/7 درصد رشد چشمگیری را نشان میدهد که بیشترین میزان شهرنشینی به پایتخت این کشور شهر کوالالامپور با 100 درصد رشد و کمترین میزان شهرنشینی در میان ایالت کلانتان با 34/2 درصد بوده است.
6

نمودار جمعیت از سال 1980 تا 2010
7

نمودار جمعیت ایالت های مختلف
8

گرایش به شهرنشینی و سکونت در شهرها به لحاظ شرایط اقتصادی و اجتماعی همواره تحرک و جا به جایی جمعیت را به نفع شهرها رقم زده است. آهنگ رشد نسبی جمعیت در کل کشور و گرایش فراوان به زندگی در شهرها در دهه ی گذشته از ویژگی های غالب و حاکم بر تغییرات جمعیت مالزی قلمداد میشود….
وضعیت تقسیمات کشوری و مدیریت سرزمین
فدراسیون مالزی شامل دو قسمت مجزای شرقی و غربی است.شبه جزیره مالایا یا مالزی غربی شامل 11 ایالت و مالزی شرقی در جزیره بورنئو شامل دو ایالت صباح و ساراواک است.این کشور پس از سطح ملی و مرکزی به سطح ایالات ها و سپس درحکومت های محلی به بخش ها تقسیم می شوند و دارای 13 ایالات است که ب صورت مجزا و فدرالی اداره می شوند.ایالات های این کشور پس از تقسیم به ایالت های مالزی مالزی غربی و مالزی شرقی به شرح زیرند:
9

10

11

این کشور همچنین دارای دو منطقه فدرالی است: منطقه فدرالی کوالالامپور در ایالت سلانگور و لابوان در ایالت صباح. منطقه کوالالامپور با 244 هزار کیلومتر مربع مساحت و 937875 تن جمعیت پایتخت این کشور می باشد.
بررسی ساختار و ماهیت نظام سیاسی
مالزی فدراسیونی از سیزده ایالت است که دارای سیستم پادشاهی است و در سال 1957 میلادی از انگلستان استقلال یافته است.
در ابتدای استقلال،سنگاپور نیز در مجموعه فدراسیون مالزی قرار داشت که در سال 1966 میلادی از این فدراسیون خارج شد. مالزی بر اساس اصول پارلمانی اداره میشود و دارای سیستم دو مجلسی است.
پادشاه برای یک دوره پنج ساله و به وسیله کنفرانس حکمرانان از میان حاکمان نه ایالت شبه جزیره منصوب میشود.در سطح هر کشور هر ایالتی حاکمی به نام سلطان یا فرماندار دارد.
مالزی از نظر اداری دارای سه سطح حکومتی فدرال، ایالتی و حکومت محلی است

12

کنفرانس حکمرانان
کنفرانس حکمرانان تمام حکمرانان ایالت ها در بر می گیرد.نخستین وظیفه ی این کنفرانس انتخاب یانگ دی پرتوآن آگونگ و معاون وی است.به هر حال فرمانداران که حکمرانان ایالت های غیر سلطان نشین هستند،هیچ نقشی در انتخابات این کنفرانس ندارند.
کنفرانس حکمرانان درباره ی امور خاصی باید به توافق جمعی دست یابند که این امور عبارت اند از:
تغییر مرز های ایالتی
الحاق به فدراسیون
امور مذهبی مسلمانان
اصلاح قانون اساسی
موقعیت ویژه مالایایی ها و بومیان ایالت های بورنئو
حقوق(که حقوق ویژه و امتیازات خود حکمرانان است)
13

همچنین مالزی به عنوان یک کشور آسیایی که به شتاب گام های توسعه پیموده است در زمینه ی مشارکت مردمی در تمامی زمینه ها،از جمله مدیریت تصمیم گیری شهری نیز اقدامات لازم را تاحد زیادی انجام داده است.
در این کشور کمیته برنامه ریزی ایالتی موظف است تمامی اعتراض ها و ابزار هایی را که مردم در رابطه با طرح ساختاری ارائه می کنند،مورد توجه و نظر قرار دهد.
در زمینه طرح های محلی نیز باید یک هیئت تحقیق محلی برای جمع آوری اعتراض های عمومی درباره طرح های محلی تشکیل شود.از ان رو در مالزی عنصر مشارکت مردم در تهیه و اجرای طرح های ساختاری و محلی به خوبی دخالت دارد و هر دوی این طرح ها باید بر اساس اظهارات عموم مردم تغییر یافته یا اصلاح شوند.
14

جایگاه حکومت های محلی و مدیریت شهری در قانون اساسی کشور
قانون اساسی مالزی تحت تاثیر شرایط سیاسی بعد از جنگ جهانی دوم تدوین شد که مهمترین ویژگی آن رشد ناسیونالیسم ملایو و تلاش اقوام غیر ملایو برای کسب حقوق شهروندی و حق کامل سیاسی بود.
از جمله موضوعات مورد بحث در قانون اساسی:
آزادی های اساسی
ضوابط شهروندی
روابط ایالت ها با یکدیگر و با حکومت مرکزی
15

البته قبل از تصویب قانون یاد شده،شش نوع حکومت محلی در مالزی وجود داشت. با ساختاردهی مجدد حکومت های محلی مالزی که در فاصله ی سال های 1974 تا 1988 میلادی صورت گرفت،374 واحد محلی که قبلا وجود داشتند به 14 شهرداری و79 شورای بخش در شبه جزیره مالزی تبدیل شدند.
16

نظام برنامه ریزی شهری
درمالزی تصمیم گیرنده نهایی درموردسیاست های اقتصادی واجتماعی، شورای برنامه ریزی ملی است.این شورامتشکل از کمیته اقتصادی کابینه است که وزرای مرتبط با بخش اقتصاد آن را تشکیل می دهند. علاوه بر npc (شورای برنامه ریزی ملی) دو شورای دیگر متشکل از وزرا در ساختار دولت مالزی وجود دارند. یکی از این شورا ها، شورای توسعه ملی است که وظیفه آن بررسی پروژه ها و برنامه های توسعه است و شورای دیگر، شورای امنیت ملی می باشد که با مسائل امنیتی کشور و بلایای طبیعی سروکار دارد.
ریاست هر سه شورا بر عهده نخست وزیر است.در ساختار برنامه ریزی مالزی شورای برنامه ریزی ملی از سوی کمیته برنامه ریزی توسعه ملی حمایت می شود که کمیته ای متشکل از مقامات ارشد دولتی است و ریاست آن بر عهده دبیر ارشد کابینه است.
17

انواع حکومت های محلی در مالزی
طبقه بندی حکومت های محلی مطابق نظام تعریف شده آن در سال 1973 به شش دسته صورت گرفته بود. پس از تصویب و اجرای این نظام و قانون، تعداد شوراهای محلی در کشور مالزی به 418 شورا رسید و شامل اجزای زیر است:
شورای شهر
شورای شهرداری
شورای شهرک
شورای بخش روستایی
شورای محل
هیئت حاکمه شهرک
18

وظایف و اختیارات شهرداری ها و نهادهای محلی
مفهومی که بر نحوه انجام وظایف دولت محلی در مالزی حاکم است، عبارت از مسئله دستوری بودن وظایف در مقابل اختیاری بودن آنهاست.وظایف دستوری، تمامی وظایف اساسی نظیر جمع آوری زباله، روشنایی خیابان ها و فعالیت های مربوط به بهداشت عمومی را شامل می گردد. این خدمات حتما باید ارائه شود و اولویت با تامین بهداشت عمومی است. از سوی دیگر وظایف اختیاری همانطور که از نامش پیداست، انتخابی بوده و شامل کلیه وظایف مربوط به توسعه شهری نظیر فراهم آوردن وسایل گذران اوقات فراغت،مسکن وآماده کردن طرح های مختلف است. به طور کلی وظایف دستوری از نظر ماهیت عمدتا وظایف جاری به حساب می آیند. حال آنکه وظایف اختیاری، وظایف توسعه ای هستند. به طور مشخص مهمترین وظایف شهرداری عبارتند از:
19

نظافت و بهداشت شهری
ایجاد، توسعه و نگهداری خیابان ها
مدیریت ترافیک
امور مربوط به فاضلاب
برنامه ریزی و کنترل توسعه
زیباسازی شهری
امور پارک ها و تفریحات
مدیریت مسکن شهری و ساخت مسکن های اجتماعی
کنترل تجارت و امور اقتصادی شامل حفظ و توسعه فعالیت های اقتصادی بین المللی و تدارکات فرصت های اشتغال از طریق مشارکت بخش خصوصی در توسعه ملی
برنامه ریزی و توسعه شهرک های جدید
بهبود و ارتقا سطح توسعه نواحی محروم و روستاهای اطراف شهر
مدیریت هماهنگی و کنترل بلایای طبیعی(آتش سوزی،سیل و…)
20

نحوه تامین منابع مالی و درآمد شهرداری ها
در مالزی به دلیل رشد سریع جمعیت و افزایش نرخ شهرنشینی، منابع مالی حکومت های محلی به صورت فزاینده ای دارای اهمیت شده است. دلیل این اهمیت افزایش کارایی و اثر بخشی فعالیت حکومت های محلی درصورت تعیین و مدیریت منابع مالی است. مهمترین منبع درآمدی حکومت های محلی مالیات بر درآمد و دارایی است. اگرچه منابع درآمدی دیگری برای این نهادها و شهرداری ها در سطح شهر وجود دارند که عبارتند از: مالیات بر دارایی، صدور پروانه کسب،درآمد ناشی از ارائه خدمات اختصاصی و دریافت کمک از دولت فدرال.
هزینه های اساسی حکومت های محلی های محلی نیز در قالب دو دسته قابل دسته بندی می باشد:
هزینه های توسعه ای
هزینه های اجرایی و عملیاتی
21

هزینه های توسعه ای مستلزم صرف مبالغ و سرمایه های سنگین است که معمولا شامل ایجاد ساختمان ها، خانه ها،اداره ها و اموری از این قبیل می شود.
هزینه اجرایی نیز معمولا شامل خرید تجهیزات، حقوق و مزیا و خدمات نیروی انسانی و غیره می شود.
وزارت مسکن و حکومت های محلی مالزی منابع درآمدی مدیریت های محلی را در شش دسته، دسته بندی نموده اند که این منابع درآمدی عبارتند از:
بهای خدمات ارزیابی
صدور پروانه اشتغال
اجاره
کمک های دولتی
شارژ پارکینگ خودروها،عوارض و غیره
وام
22

بررسی آمارها و داده های اعلام شده نشان مس دهد که به طور متوسط 17 درصد از درآمد حکومت های محلی به وسیله دولت مرکزی به عنوان کمک تامین می شود و اختیارات قانونی برای دریافت درآمد های محلی نیز در قانون این حکومت ها اعطا شده است…
23

نظام مدیریت شهری کوالالامپور
همانگونه که گفته شد کوالالامپور،پایتخت مالزی، امروزه به عنوان یکی از بزرگترین مراکز تجاری-صنعتی آسیای جنوب شرقی شناخته شده است.
تا سالها پس از استقلال مالزی، این شهر رونق و اعتبار چندانی نداشت. پس از این که در یکم فوریه 1972 کوالالامپور به عنوان مرکز سیاسی مالزی درآمد، دولتمردان این کشور مصمم شدند با نوسازی این شهر آن را از سایر شهر ها متمایز سازند. اینک شهرداری کوالالامپور به عنوان یک حکومت محلی مقتدر شناخته می شود.
اساسا در مالزی سه سطح دولتی،یعنی دولت های فدرال،ایالتی و محلی وجود دارد.
دولت فدرال از نظر اقتدار ملی در بالاترین سطح و دولت ایالتی در سطح میانی و دولت محلی در پایین ترین سطح قرار دارد.
24

25

چشم انداز و ماموریت های اساسی شهرداری
چشم انداز شهرداری کوالالامپور به شرح زیر است:
کوالالامپور شهری است که در کلاس جهانی دارای محیط کاری، محیط زندگی و تجارت است. با وضع این چشم انداز کوالالامپور بر هدف متعالی خود، مبنی ایفای نقش موثر در اقتصاد جهانی تاکید کرده است.
در همین ارتباط این شهرداری ماموریت های زیر را نیز دنبال می کند:
حفظ موقعیت کوالالامپور به عنوان مرکز سیاسی کشور
ایجاد هماهنگی در اجرای سیاست های افتصادی
تلاش برای ایجاد کوالالامپور زیبا و جذاب
تلاش برای تقویت کوالالامپور به عنوان یک مرکز تجارت جهانی
26

ساختار شهرداری
شهرداری به منظور دستیابی به اهداف خود و ارائه راهکارهای دقیق ساختار متناسبی را سازمان دهی کرده است که به صورت منظم و فرآیندی هر بخش جزئی از اهداف را اجرا می نماید.
زیر مجموعه های شهرداری را 22 واحد تشکیل میدهند که به عنوان معاونت های شهرداری در قبال شهرداری مسئولیت دارند.شهردار دارای مقام انتصابی است و نقش رئیس هیئت اجرایی شهرداری ایفا می کند. هیئت اجرایی شهرداری شامل شهردار،12 مشاور انتصابی و نماینده نخست وزیر است.هیئت مشورتی در امور مختلف از قبیل برنامه و بودجه،شهرسازی،طراحی و نظارت بر ساختمان، زیبا سازی،شهر،کنترل ترافیک، نام گذاری خیابان ها،برآورد مالیات ها،سوانح و حوادث طبیعی به شهرداری مشاوره می دهند.
27

وظایف و اختیارات شهرداری
توسعه شهری
امور مالی
دبیرخانه
واحد برنامه ریزی اقتصاد شهری
حسابداری
واحد حقوقی
معماری و پروژه های خاص
حمل و نقل و ترافیک
نظارت بر اجرای پروژه ها
واحد پرسنلی
نظارت و مدیریت اموال
طراحی و کنترل ساختمان

28

مهندسی مکانیک
خدمات شهری
مدیریت مسکن
صدور مجوز
حمل و نقل درون شهری
پارک ها وگذران اوقات فراغت
کنترل و نظارت بر دست فروشان
بهداشت شهری
توسعه فرهنگی- اجتماعی
مدیریت اجرایی
29

موفقیت و چالش ها
مالزی از کشورهای نسبتا پرجمعیت آسیایی است که اغلب مردم آن همانند سایر کشورهای آسیایی به فعالیت های کشاورزی مشغولند.تا سال 1957 نابسامانی های عمده ای در اقتصاد این کشور وجود داشت که عدم توجه به بخش کشاورزی و نقش آن در توسه اقتصادی یکی از علل عمده بروز این مشکلات بود. در حال حاضر مالزی با سرعت به سمت صنعتی شدن پیش می رود. تولید و توزیع محصولات کشاورزی چرخ اقتصاد مالزی را به حرکت درآورده و در کنار آن تولیدات صنعتی راه را برای پیشرفت بیشتر باز کرده است. چهره فقر در این کشور به تدریج رنگ می بازد و مالزی به آینده درخشان تری می اندیشد.
30

.
کوالالامپور نیز در این موفقیت ها سهیم بوده است و توانسته با ارائه خدمات شهری متناسب برای شهروندان و گردشگران میزبان خوبی باشد.
همچنین بحث توسعه کالبدی منظم و پاسخگویی به نیازهای فرایندی ساکنان و گردشگران از دیگر چالش های این شهرداری به شمار می آید…
31

32

33

هلیا آسیایی پریسا راستی

منبع: مدیریت و حکمرانی شهری
34


تعداد صفحات : حجم فایل:730 کیلوبایت | فرمت فایل : .pptx

بلافاصله بعد از پرداخت لینک دانلود فعال می شود