عنوان درس : اثرات زیست محیطی
نام استاد: سر کار خانم حسین پور
نام دانشجو : مسعود دیوسالار
دانشگاه آزاد اسلامی واحد پردیس
دانشکده معماری و شهرسازی
بررسی اثرات زیست محیطی شهرک صنعتی جوین سبزوار
ارزیابی اثرات زیست محیطی
EIA = Environmental Impact Assessment
در حال حاضر به منظور دستیابی به توسعه پایدار در کشور و به منظور پیشگیری از آلودگی و تخریب محیط زیست کلیه فعالیتهای عمرانی وتوسعه ای در کشور با در نظر گرفتن ملاحظات زیست محیطی صور ت می گیرد . برهمین اساس پیش از اجرای بسیاری از پروژه های عمرانی و توسعه ای پیامدها و اثرات اینگونه طرح ها بر محیط زیست منطقه شناسایی و پیش بینی گردیده و اقدامات لازم به منظور کنترل و کاهش آن ها بکار بسته می شود و این کار عموماً از طریق انجام ارزیابی اثرات زیست محیطی طرح های توسعه بر اساس قوانین موجود در انجام می شود.
فعالیتی است که به منظورشناسائی و پیش بینی اثرات یک پروژه بر روی محیط زیست به انجام می رسد ، ارزیابی اثرات زیست محیطی یک ارزیابی سیستماتیک از شاخصهای زیست محیطی است که عملکردهای آنها می تواند بر محیط زیست تاثیر داشته باشد و شامل پیامدهای اقتصادی– اجتماعی هم می شود.
تاریخچه EIA
ارزیابی های تاثیرات زیست محیطی به عنوان بخشی از افزایش آگاهی از محیط زیست در دهه ۱۹۶۰ آغاز شد. نامزد سنجش فنی جهت مشارکت در تصمیم گیری عینی تر را مورد بحث قرار داد. EIA فعالیتی است جهت یافتن تاثیراتی که قبل از توسعه بایستی حاصل شود.
در این سالها, دولت ایالت متحده آمریکا, ارزیابی را به عنوان مجوز اجرای پروژه های عمرانی پذیرفت و سازمانها و موسسات موظف گردیدند که قبل از اجرای هر پروژه اثرات زیست محیطی آن را مورد بـــررسی قــرار دهند. بر این اساس چنانچه پروژه ای دارای احتمال پدید آوردن اثرات سوء بر محیط زیست باشد ناگزیر به تهیه گزارش اثرات زیست محیطی می باشد.
آلودگی زیست محیطی دریای خزر
هدف از ارزیابی
هدف از این ارزیابی مطمئن ساختن تفکر تصمیم گیرندگان جهت فکر کردن به اثرات زیست محیطی در زمان تصمیم گیری در هر صورت، در زمان پیشرفت با پروژه است. انجمن بین المللی ارزیابی اثرات (IAIA)ارزیابی اثرات زیست محیطی را اینگونه تعریف می کند: به عنوان " فرایند تشخیص، پیش بینی، ارزیابی و کاهش اثرات مربوط بیوفیزیکی، اجتماعی،و دیگر اثرات مربوط به پیشرفت پیشنهادهای قبلی در اثر تصمیمات گرفته شده و تعهدات ایجاد شدهEIAs در این موضوع منحصر به فرد هستند که پایبندی به یک نتیجه زیست محیطی از پیش تعیین شده نیاز نیست، بلکه آن ها به این نیاز دارند که تصمیم گیرندگان در تصمیم های خود ارزش های زیست محیطی را به حساب آورند و آن تصمیم را با مطالعات محیطی کامل و با جزئیات و نظرات عمومی در اثرات بالقوه زیست محیطی توجیه کنند.
انواع روشهای ارزیابی اثرات محیط زیست
فهرست ها
ماتریس
تحلیل شبکه
شاخص پیامد زیست محیطی
روش سود و زیان
همپوشانی نقشه ها
چک لیست
روش های کمی (تاکسونومی عددی)
موقعیت جغرافیایی شهرک صنعتی سبزوار
استان خراسان رضوی
شهر سبزوار در شمال غربی
نقشه جانمایی شهرک صنعتی سبزوار
فاز 1
فاز 2
مقدمه
طرح احداث شهرک صنعتی جوین سبزوار با هدف سازماندهی صنایع پراکنده در منطقه، اشتغال زایی و ایجاد بازار خرید و فروش کالا و رونق اقتصادی و همچنین کنترل آلودگی ناشی از پراکندگی صنایع و به تبع آن حفظ و حراست بهداشت محیط مد نظر مسئولین محلی قرار گرفته است بطوریکه درحالحاضر مراحل مقدمات پروژه شامل مطالعات اولیه، رایزنی های محلی ، تملک اراضی (واقع در ۴۰ کیلومتری شمال غرب شهرستان سبزوار و در شرق جاده اسفراین- سبزوار در ۸ کیلومتری جنوب حکم آباد جوین با مساحت ۱۱۰۰۰۰۰ مترمربع و ) نقشه برداری در حال اتمام است.
همزمان با فعالیت های امکان سنجی و پیش امکان سنجی پروژه عمرانی طرح احداث شهرک ارزیابی زیست محیطی در این باب بررسی شد .
مهمترین امکانات زیر بنایی
فهرست آلاینده ها
نقاط قوت وضعف
اهداف
زمینه وهدف: فرآیند ارزیابی اثرات بهداشت محیطی احداث شهرک صنعتی جوین در وهله اول برای کمک به برنامه ریزی صحیح توسعه پایدار و سپس وسعت بخشیدن به پروژه های توسعه موجود بدون افزایش بیماری های منطقه پایه ریزی شده است و هدف از انجام آن پرهیز از هر گونه اشتباهات پر هزینه در برنامه ریزی های توسعه و کنترل آلودگی و حفظ منابع و در مجموع یک شیوه مدیریت برای بهداشت محیط است.
روش کار
مطالعات ارزیابی اثرات بهداشت محیط ی احداث شهرک صنعتی جوین، پس از جمع آوری و تجزیه و تحلیل اطلاعات با هدف بررسی آثار مثبت و منفی حاصل از احداث شهرک و ارائه راهکارهای مدیریتی کاهش اثرات سوء بهداشت محیطی با بهره گیری از روش ماتریس لئوپولد با انجام تغییرات در آن انجام شده است. در این مطالعه ابتدا وضعیت موجود بهداشت محیط منطقه مورد بررسی قرار گرفته است و سپس با تعیین گزینه های ارزیابی با توجه به نوع آلاینده های پیش بینی شده جهت شهرک مذکور به تفکیک فاز ساختمانی و بهره برداری ، اثرات احداث شهرک صنعتی جوین بر مولفه ها ی بهداشت محیطی در سه محدوده بلافصل، تحت اثرات مستقیم و تحت اثرات غیرمستقیم و در دو فاصله زمانی کوتاه مدت و بلند مدت مورد بررسی قرار گرفته است.
جدول طبقات مقدار و امتیازات آن
جدول طبقات اهمیت اثر ( مثبت) و امتیازات آن
جدول مجموع اثرات بهداشت محیطی طرح احداث شهرک صنعتی جوین برای گزینه اجرای پروژه و عدم اجرای پروژه
نتایج
نتایج و دستاوردهای این مطالعه در دو گزینه عدم اجرا (اجرای پروژه بدون ملاحظات بهداشت محیطی و ) گزینه اجرا (اجرای پروژه با اعمال روشهای کاهش اثرات سوء) به تفکیک فاز ساختمانی و بهره برداری بررسی و ارائه گردیده است که برآیند اثرات در گزینه عدم اجرای پروژه (791-)برآورد شده است و اجرای پروژه مردود اعلام میگردد و پس از تقلیل اثرات سوء گزینه اجرا با برآیند (۲۵۲+ )مورد پذیرش قرار گرفته است.
راهکار برای رفع مسائل پروژه
ایجااد پوشش گیاهی گسترده در داخل شهرک و فضاهای اطراف شهرک برای کاهش میزان آلودگی
احداث تصفیه خانه وسیع برای شبکه های آب و فاضلاب
احداث شبکه گازرسانی
جمع آوری پسآب ها
جابهجایی کاربری مسکونی اطراف شهرک